ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ FINANCIAL TECHNOLOGY - FINTECH. Σπύρος Φουντούκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ FINANCIAL TECHNOLOGY - FINTECH. Σπύρος Φουντούκης"

Transcript

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ FINANCIAL TECHNOLOGY - FINTECH Σπύρος Φουντούκης Τμήμα Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μ. Καραολή & Α. Δημητρίου 80, 18534, Πειραιάς sfount@phs.uoa.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Στην σημερινή ψηφιακή εποχή, το ενδιαφέρον των πολιτών για γρήγορη, αποδοτική, ασφαλή και άνετη πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες που μπορούν να διευκολύνουν τις σύγχρονες ανάγκες και δραστηριότητές τους, διαρκώς διευρύνεται. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα και tablets) για διάφορες διαδικτυακές συναλλαγές (κλείσιμο εισιτηρίων, παραγγελίες και αγορές, πληρωμές σε οργανισμούς και κρατικές υπηρεσίες κλπ) και αυτή η τάση φαίνεται να μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες μέχρι τώρα παραδοσιακά παρέχονταν από τραπεζικούς ή οικονομικούς οργανισμούς και μόνον με αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου (για παράδειγμα η χορήγηση ενός δανείου ή ο καθορισμός μιας συμφέρουσας επενδυτικής στρατηγικής από συμβούλους κλπ). Το γεγονός αυτό το έχει αντιληφθεί και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί ένα πλήθος από startup εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech companies) σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες ανταγωνίζονται ευθέως τα παραδοσιακά τραπεζικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα προσπαθώντας να παρέχουν, με μοντέρνο τρόπο, διευρυμένες online χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αξιοποιώντας πλήρως τις νέες τεχνολογίες. Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρίες αυτές έχουν κυριολεκτικά αιφνιδιάσει με την πρωτοπορία τους τις τράπεζες και τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που δεν μπορούν να τις συναγωνιστούν σε ευελιξία, ταχύτητα δράσεως, αποτελεσματικότητα και πρωτοτυπία Στην ουσία οι εν λόγω εταιρείες αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να δημιουργήσουν νέες και καλύτερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για απλούς καταναλωτές αλλά και για επιχειρήσεις. Ασχολούνται με σχεδόν όλα τα είδη των σχετικών υπηρεσιών: πληρωμές, ασφάλειες, εξατομικευμένη χρηματοοικονομική διαχείριση και συμβουλευτική, εξατομικευμένες τραπεζικές υπηρεσίες κλπ. Με αυτό τον τρόπο κυριολεκτικά τεμαχίζουν σε μικρά κομμάτια τον κλάδο των τραπεζικών και χρηματοικονομικών υπηρεσιών ερχόμενες σε ευθύ ανταγωνισμό με τα σχετικά παραδοσιακά ιδρύματα. Ωστόσο, για λόγους αμοιβαίου συμφέροντος δημιουργούνται και συνεργασίες μεταξύ των ανταγωνιζομένων - εμπλεκομένων μερών ώστε αφ' ενός μεν οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν την καινοτόμο τεχνογνωσία των εταιρειών και αφ' ετέρου οι εταιρείες να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας σε χρηματοοικονομικά θέματα τις οποίες ήδη οι τράπεζες κατέχουν καθώς και το πελατολόγιο των τραπεζών. Ο συμβιβασμός και η συνεργασία φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή και για τα δύο μέρη αν και οι τράπεζες χάνουν έσοδα από τις υπηρεσίες που παρείχαν μέχρι τώρα.

2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι τράπεζες, συνηθισμένες στον μέχρι τώρα παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας τους και επαναπαυόμενες στην σιγουριά των μεγάλων ιδρυμάτων που παρέχουν όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα και έναντι σημαντικών αμοιβών, δεν αντελήφθησαν εγκαίρως τις επερχόμενες επιπτώσεις της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας επί των ίδιων τους των προϊόντων. Έτσι, δεν κινήθηκαν με ταχύτητα για να προλάβουν και να υιοθετήσουν την παροχή προηγμένων υπηρεσιών στον τομέα τους. Αντίθετα, οι εταιρείες Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας, εκμεταλλευόμενες το κενό αυτό και την αδυναμία των τραπεζών, άρχισαν σταδιακά και καθημερινά να έλκουν πελάτες παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες είναι φιλικές προς τον χρήστη, αποδοτικές, διαφανείς, ταχύτατες και πλήρως αυτοματοποιημένες [1], [2]. Έτσι, ο όρος FinTech σημαίνει εταιρείες που δημιουργούν και παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα πού αποτελούν το συνδυασμό χρηματοοικονομικών με σύγχρονες, καινοτόμες τεχνολογίες. Κατά κανόνα, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα παρέχονται δια μέσου του διαδικτύου με ασφαλή τρόπο. Όμως, εκτός από την προσφορά ειδών καθαρά του τραπεζικού και εν γένει του χρηματοοικονομικού τομέα, υπάρχουν και εταιρείες FinTech που παρέχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες διευρύνοντας έτσι το εύρος των δραστηριοτήτων τους. Με αυτό τον τρόπο, η Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (FinTech) κερδίζει σημαντικό δυναμισμό και προκαλεί διαταραχή στην παραδοσιακή τραπεζική αλυσίδα αξιών, καθόσον η χρηματοδότηση των εταιρειών αυτού του είδους που ευρίσκονται στο ξεκίνημά τους (startups) διπλασιάστηκε ήδη το 2015, εν σχέση με τo προηγούμενεo έτος 2014 και έφτασε το ποσόν των 12.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ην. Πολιτειών [3]. Αυτό αποδεικνύει ότι οι καινοτόμες εταιρείες FinTech, με τις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται, στην ουσία ξανασχεδιάζουν τον χάρτη του ανταγωνισμού στη παροχή χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών θολώνοντας τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των διαφόρων συμμετεχόντων του χώρου (Εικόνα 1). Εικόνα 1: Ο Χρηματοοικονομικός χώρος είναι πλέον πολυσύνθετος με τις εταιρείες FinTech να τον ανασχεδιάζουν επιδρώντας από έξω προς τα μέσα, πηγή: [3].

3 2. ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ Οι παραδοσιακά καθιερωμένοι πάροχοι των χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών υφίστανται διαταραχές και δονήσεις σεισμικού τύπου λόγω της εισβολής των νέων και ραγδαίων ψηφιακών τεχνολογικών εξελίξεων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον εν εξελίξει ξανασχεδιασμό του χώρου. Αν και δεν πρέπει να υποτιμηθεί η δυνατότητα των εν ενεργεία παραδοσιακών παρόχων να απορροφήσουν και να υιοθετήσουν πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες, οι ανατροπές στον χρηματοοικονομικό τομέα είναι ξεκάθαρα καθ' οδόν με τις καταναλωτικές τραπεζικές υπηρεσίες και πληρωμές να αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την προσέλκυση πελατών προς τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και με την διαχείριση επενδύσεων και ασφαλιστική να ακολουθούν άμεσα. Η καταναλωτική τραπεζική και η μεταφορά κεφαλαίων φαίνεται να είναι η περιοχή της χρηματοοικονομικής που θα υφίσταται τις περισσότερες δονήσεις και αλλαγές στα επόμενα χρόνια [3]. Η εμφάνιση διαδικτυακών εφαρμογών που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις και πολίτες να δανείζονται μεταξύ τους δηλαδή η εισαγωγή εναλλακτικών μεθόδων δανεισμού όπως η απευθείας χρηματοδότηση από το κοινό (crowd funding) ή απευθείας από επενδυτές, η χρήση μη παραδοσιακών πηγών δεδομένων και η ανάλυση τους για την εξαγωγή χρησίμων πληροφοριών προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι για τις τιμολογιακές πολιτικές, τις ταχείες πελατοκεντρικές δανειοδοτήσεις και την μείωση λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων επιφέρουν πραγματική επανάσταση στον χρηματοοικονομικό χώρο, οποίος στο πρόσφατο παρελθόν έχει υποστεί ήδη σοβαρές αναταράξεις από την συρροή ηλεκτρονικών διαδικασιών πληρωμών, νέων τεχνολογικών εφαρμογών για κάθε ηλεκτρονική συσκευή που διευκολύνουν τις διαδικασίες αυτές, την χρήση εναλλακτικών παρόχων επεξεργασίας των σχετικών δοσοληψιών και την ολοένα και ταχέως αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών. Εικόνα 2: Περιοχές οικονομικών δραστηριοτήτων που αναμένεται άμεσα να δεχθούν τις αλλαγές από την επίδραση του FinTech, πηγή: [3]. Το άμεσο συμπέρασμα που προκύπτει από την παρατήρηση αυτών των ανατρεπτικών εξελίξεων, είναι ότι ένα από τα ισχυρότερα όπλα της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας

4 είναι η προσφορά αποκεντρωμένων διαδικασιών ή αλλιώς η κατάργηση από αυτές τις διαδικασίες των ενδιαμέσων φορέων, δηλαδή των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η όλο και αυξανόμενη χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμα εν σχέση με το παρελθόν, για την εξαγωγή χρησίμων πληροφοριών (Data Analytics, Data Mining, Machine Learning) στον χρηματοοικονομικό τομέα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην επενδυτική συμβουλευτική. Αυτόματοι μηχανισμοί επεξεργασίας των σχετικών δεδομένων παρέχουν εξατομικευμένες επενδυτικές συμβουλές σε επενδυτικά προϊόντα και επιπλέον μπορούν να προσφέρουν αυτόματες ηλεκτρονικές επενδυτικές δραστηριότητες που να ταιριάζουν στους πελάτες των FinTech εταιριών. Επιπλέον, το κύμα των αλλαγών φαίνεται να κατευθύνεται και στον ασφαλιστικό τομέα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών τα οποία δηλώνουν ότι αναμένουν να μεταβληθεί από την Χρηματοοικονομική Τεχνολογία και ο δικός τους τομέας. Όμως, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα στελέχη διαχειρίσεως περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων [3]. Εικόνα 3: Ο τομέας των ασφαλειών και ο τομέας διαχείρισης επενδύσεων και περιουσίας θα υποστούν και αυτοί ανατροπές από το επερχόμενο κύμα αλλαγών του FinTech, πηγή: [3]. Μεγάλοι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε εταιρείες startup οι οποίες ασχολούνται με την καινοτομία δια της τεχνολογίας στους χώρους των επενδύσεων και των ασφάλισεων. Οι τελευταίες ονομάζονται και Insurance Technology (InsurTech) εταιρείες. Έτσι, οι ετήσιες επενδύσεις σε InsurTech νεοσύστατες εταιρείες που επιδιώκουν την καινοτομία, πενταπλασιάστηκαν για τα τρία συνεχόμενα χρόνια από το 2010 και μετά φθάνοντας το ποσό των 3.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ην. Πολιτειών [3], αποδεικνύοντας έτσι ότι ο ρυθμός των αλλαγών στον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο επιταχύνεται πιο γρήγορα από ότι θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί. Ομοίως και ο κλάδος των επενδυτικών υπηρεσιών έχει εισέλθει στην δίνη των αλλαγών.

5 Ποιά είναι όμως η κινητήριος δύναμη των αλλαγών αυτών; Η απάντηση είναι η πελατοκεντρική φιλοσοφία που εφαρμόζουν οι εταιρείες Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας. Η πελατοκεκρική φιλοσοφία εφαρμόζεται εδώ και καιρό από εταιρείες κολοσσούς του χώρου, δηλαδή την Amazon, την Google, το Facebook, το Twitter κλπ. Καθώς οι πολίτες έχουν ήδη εθιστεί στις διευκολύνσεις της τεχνολογίας που τους προσφέρονται από αυτές τις μεγάλες εταιρείες, αναμένουν το ίδιο επίπεδο ποιότητος και ταχύτητος εξυπηρετήσεως και από τους παρόχους Χρηματοοικονομικών Προϊόντων και Υπηρεσιών. Αυτό δημιουργεί το καταλληλότερο κλίμα για την ανάπτυξη των FinTech εταιρειών. Αναμένεται ότι με το πέρασμα του χρόνου και καθώς οι νεότερες γενιές θα έρχονται στο προσκήνιο και θα αναλαμβάνουν δράση στην κοινωνία, το φαινόμενο θα επεκταθεί και η πελατοκεντρικότητα στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών θα αποτελέσει τον κανόνα και μαζί με αυτήν και η Χρηματοοικονομική Τεχνολογία. Ενώ το 53% των στελεχών των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πιστεύει ότι τα συστήματά τους είναι πλήρως πελατοκεντρικά, ανάμεσα στα στελέχη των εταιρειών FinTech το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 80% σε έρευνες της PwC [3]. Επιπλέον το 75% του συνόλου όλων των ερωτηθέντων, στελεχών και μη, πιστεύει ότι η σημαντικότερη επίδραση της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας επί των επιχειρήσεων θα είναι η εστίαση στις ανάγκες του πελάτη, δηλαδή στην πελατοκεντρικότητα. Αυτά αποδεικνύουν ότι οι τραπεζικοί οργανισμοί πιστεύουν μεν ότι γνωρίζουν τους πελάτες τους αλλά η Χρηματοοικονομική Τεχνολογία φαίνεται να γνωρίζει τους πελάτες των τραπεζών καλύτερα. Εικόνα 4: Η πελατοκεντρικότητα αναμένεται να είναι η κυριότερη επίδραση του FinTech στις επιχειρήσεις, πηγή: [3].

6 3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ FINTECH Οι εταιρείες Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας μπορούν να χωριστούν σε τέσσερεις μεγάλες κατηγορίες σύμφωνα με τις δραστηριότητες στις οποίος επιδίδονται. Αυτές είναι: Τα χρηματοοικονομικά (finance), η διαχείριση επενδύσεων και περιουσίας (asset management), οι πληρωμές (payments) και όλα τα άλλα (others). Η τελευταία κατηγορία είναι μια μη σαφώς καθορισμένη και περιλαμβάνει όλες τις άλλες δραστηριότητες πλην των τριών αναφερομένων. Ωστόσο οι κατηγορίες αυτές μπορούν να διαιρεθούν και σε υποκατηγορίες οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον [4]. Εικόνα 5: Κατηγοριοποίηση των εταιρειών FinTech, πηγή: [4]. Στην παραπάνω εικόνα 5, στην οποία παρουσιάζονται οι εν λόγω κατηγορίες, η κατηγορία των χρηματοοικονομικών (financing) περιέχει δύο υποκατηγορίες εκ των οποίων η πρώτη αφορά χρηματοδοτήσεις που βασίζονται στην συμμετοχή πλήθους πολιτών (crowdfunding) και η δεύτερη στη οποία δεν απαιτείται τέτοια συμμετοχή (credit and factoring). Το Crowdfunding είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης στον οποίο ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, οι οποίοι ονομάζονται και backers, παρέχει τα οικονομικά μέσα προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός σκοπός. Μια διαδικτυακή πύλη (portal) ενεργεί,

7 αντί μιας τράπεζας, ως ο ενδιάμεσος που επιφορτίζεται με την διαδικασία συλλογής των πόρων. Το Crowfunding υποδιαιρείται σε Donation-based, Reward-based, Crowd-investing και Crowd-lending (εικόνα 5). Στο πρώτο, το μεγάλο πλήθος συμμετεχόντων πραγματοποιεί δωρεές και δεν λαμβάνει κάποια απευθείας ανταμοιβή για την οικονομική συνεισφορά του αν και είναι δυνατή κάποια μορφή έμμεσης ανταπόδοσης, για παράδειγμα η απαλλαγή από φορολόγηση. Στην δεύτερη περίπτωση, υπάρχει ανταπόδοση ως επιβράβευση μη οικονομικής μορφής, όπως η παροχή του δικαιώματος να προπαραγγείλει ο επενδυτής ένα προϊόν ή ο χαρακτηρισμός του ονόματός του ως χορηγού η οποία θεωρείται διάκριση κύρους και αίγλης. Γενικά, δεν υπάρχει οικονομικό κόστος για τους δημιουργούς που ξεκινούν έργα στη βάση των δύο πρώτων τύπων χρηματοδότησης Donation-based και Reward-based. Ορισμένες διαδικτυακές πύλες μπορεί να προβούν σε χρεώσεις για τις υπηρεσίες που προσφέρουν με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 5% και 11% σε περιπτώσεις που οι προσπάθειες για τις συγκεντρώσεις χρημάτων κριθούν επιτυχείς. Άλλες διαδικτυακές πύλες μπορούν να λάβουν οικονομικές αμοιβές από εθελοντικές προσφορές των επενδυτών και τους δημιουργούς των έργων. Στην περίπτωση του Crowd-investing, οι επενδυτές λαμβάνουν ένα μερίδιο ενός κεφαλαίου ή χρέους για την οικονομική συνεισφορά τους στην όλη επένδυση. Τα έσοδα των διαδικτυακών πυλών για αυτή την μορφή χρηματοδότησης προέρχονται από ποσοστά, περίπου 8% (στην Γερμανία), επί του συγκεντρωθέντος ποσού. Ωστόσο, οι διαδικτυακές θύρες, έχουν πραγματοποιήσει και έσοδα από μερίδια κερδών που προκύπτουν από την επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα που χρηματοδοτήθηκε με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο τα ποσά που διαχειρίζονται τα Crowd-investing portals είναι σχετικά μικρά. Από πέντε μόνον από ένα σύνολο 175 τέτοιων προσπαθειών χρηματοδότησης στην Γερμανία, μέχρι τα μέσα του 2015, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρώ [4]. Αυτές οι πέντε προσπάθειες αντιστοιχούσαν ποσοτικά στο 29% του συνολικού ποσού τέτοιων επιτυχών χρηματοδοτήσεων [4]. Με την τέταρτη μέθοδο χρηματοδότησης, το Crowd-lending, επιχειρήσεις και ιδιώτες μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια απευθείας από πλήθος επενδυτών. Ως ανταπόδοση, οι επενδυτές, λαμβάνουν ένα προκαθορισμένο επιτόκιο. Οι αμοιβές που λαμβάνουν τα αντίστοιχα portals, στην Γερμανία, προέρχονται και από τους δανειζομένους και από τους επενδυτές. Οι δανειζόμενοι χρεώνονται με ένα τέλος το οποίο εξαρτάται από την πιστοληπτική τους αξιολόγηση και την διάρκεια του δανείου ενώ οι επενδυτές καταβάλλουν ένα μικρό ποσοστό, συνήθως 1%, του ποσού που επένδυσαν ή εναλλακτικά παραχωρούν το 1% από το επιτόκιο που τους εδόθη [4]. Υπάρχει η υποκατηγορία credit and factoring η οποία απαιτεί από τις εταιρείες FinTech να συνεργαστούν με μία ή περισσότερες τράπεζες και να παρέχουν, μέσω της συνεργασίας αυτής, στους πελάτες τους (επιχειρήσεις ή πολίτες) πίστωση χωρίς να καταφύγουν στο ευρύ κοινό. Πολλές φορές τέτοια δάνεια παρέχονται για μικρά χρονικά διαστήματα λίγων ημερών ή εβδομάδων και η όλη διαδικασία χορήγησης μπορεί να ολοκληρωθεί μέσω διαδικτυακών εφαρμογών που λειτουργούν σε κινητή συσκευή. Αυτές οι FinTech εταιρείες παρέχουν και υπηρεσίες factoring δηλαδή την μεταβίβαση, έναντι ρευστού ποσού με μια έκπτωση, των λογαριασμών προς είσπραξη (accounts receivable) μιας εταιρείας, όπως πχ τιμολόγια, η οποία μπορεί να έχει άμεση ανάγκη ρευστότητος σε έναν τρίτο. Γενικά, οι FinTech εταιρείες του τομέα credit and factoring έχουν αυτοματοποιήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να παρέχουν γρήγορες, αποτελεσματικές και με χαμηλό κόστος υπηρεσίες.

8 Η κατηγορία asset management περιλαμβάνει τις εταιρείες FinTech που παρέχουν συμβουλές και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων. Η κατηγορία αυτή έχει αρκετές υποκατηγορίες. Το social trading, ως υποκατηγορία του asset management, είναι ένας τρόπος επένδυσης κατά τον οποίο οι επενδυτές, ονομαζόμενοι και followers, μπορούν να παρατηρούν, συζητούν και να αντιγράφουν τις επενδυτικές στρατηγικές ή επενδυτικά χαρτοφυλάκια άλλων επενδυτών που μπορούν να ανήκουν σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, μέσω του οποίου γίνεται η ανταλλαγή πληροφοριών. Με αυτόν τον τρόπο, οι μεμονωμένοι επενδυτές θεωρείται ότι μπορούν να επωφεληθούν από την συλλογική εμπειρία και γνώση μεγάλου αριθμού άλλων επενδυτών. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται μια διαδικτυακή κοινωνική πλατφόρμα συναλλαγών, η οποία μπορεί να ζητά αμοιβή στη βάση ποσοστού που επενδύθηκε ή κόστους εντολής επένδυσης ή κάτι σχετικό. Η υποκατηγορία robo advice αφορά τις αυτοματοποιμένες επενδυτικές συμβουλές σε επενδυτές πελάτες των εταιρειών FinTech που τις παρέχουν. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται έχει βέβαια άμεση σχέση με τα συστήματα διαχείρισης χαρτοφυλακίου και μπορεί ακόμα να παρέχει και αυτοματοποιημένες επενδυτικές αποφάσεις. Πρόκειται βέβαια για καινοτόμες λύσεις λογισμικού και συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στα οποία κυριολεκτικά στηρίζονται τα επιχειρηματικά μοντέλα πολλών εταιρειών FinTech. Τα συστήματα robo advisors χρησιμοποιούν αλγορίθμους συμβουλών ή και αποφάσεων που στηρίζονται γενικά σε συντηρητικές στρατηγικές επένδυσης λαμβάνοντας πολύ σοβαρά την μέθοδο διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου για μείωση του ρίσκου. Επίσης λαμβάνουν υπόψη τους την ανοχή του επενδυτή στον επενδυτικό κίνδυνο και την προτιμώμενη διάρκεια της επένδυσης καθώς και άλλους επενδυτικούς στόχους. Στην Γερμανία, η ομοσπονδιακή οικονομική εποπτεία ονομαζομένη και BaFin κάνει διάκριση μεταξύ "αυτοματοποιημένων επενδυτικών συμβουλών" στις οποίες παρέχεται μια εφάπαξ επενδυτική σύσταση και διαχείρισης "αυτοματοποιημένου χρηματοοικονομικού χαρτοφυλάκιου" η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχείς συμβουλές προς τον επενδυτή. Αυτές οι FinTech παροχής αυτοματοποιημένων επενδυτικών συμβουλών λαμβάνουν αμοιβή η οποία παρακρατείται από τους επενδυτές και είναι ανάλογη προς το ποσό της επένδυσής τους. Μπορεί να παρακρατούνται και αμοιβές που να εξαρτώνται από την απόδοση του χαρτοφυλακίου [4]. Το personal finance management (προσωπική χρηματοοικονομική διαχείριση) είναι μια υποκατηγορία στην οποία δραστηριοποιούνται εταιρείες FinTech που προσφέρουν προσωπική χρηματοοικονομική σχεδίαση και πιο συγκεκριμένα τη παρουσίαση και την διαχείριση των σχετικών δεδομένων με την χρήση εφαρμογών λογισμικού. Ουσιαστικά δίνουν στους επενδυτές την δυνατότητα να έχουν μια ενοποιημένη εικόνα των περιουσιακών τους στοιχείων τα οποία μπορεί να τα έχουν κατατεθειμένα σε διάφορα χρηματοοικονομικά ιδρύματα καθώς και των διαφόρων δάνειων που μπορεί να έχουν λάβει από διάφορες πηγές και όλα αυτά με την χρήση μιας μόνο εφαρμογής. Η αμοιβή που εισπράττεται σε αυτές τις περιπτώσεις για τις εν λόγω υπηρεσίες είναι συνήθως η πληρωμή ενός εφ' άπαξ ποσού. Οι εταιρείες FinTech που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες φροντίζουν να συνδεθούν με διαδικτυακές πύλες χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, οι οποίες είναι συχνά ανοιχτής πρόσβασης, κάνοντας χρήση των λεγομένων application programming interfaces - APIs τα οποία παρέχονται από τις εν λόγω πύλες και τα οποία δίνουν την δυνατότητα για υλοποίηση εφαρμογών λογισμικού που να συνδέονται μαζί τους. Ωστόσο αν αυτό δεν είναι δυνατόν οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι

9 να εισάγουν τα δεδομένα μόνοι τους στην εφαρμογή για να μπορεί αυτή να δώσει την ενοποιημένη εικόνα. Στην υποκατηγορία Investment and Banking περιλαμβάνονται οι εταιρείες FinTech που προσφέρουν προϊόντα ίδια με τα παραδοσιακά τραπεζικά, όπως ένα λογαριασμό μετρητών, όμως με πιο μοντέρνο τρόπο. Αξιοποιώντας αποτελεσματικά τις τεχνολογίες και εγκαταλείποντας τις δυσκίνητα δίκτυα τραπεζικών υποκαταστημάτων, αυτές οι εταιρείες παρέχουν φιλικές προς τον χρήστη λειτουργίες με αμεσότητα, ταχύτητα και με χαμηλότερο κόστος. Όμως στην ίδια υποκατηγορία συμπεριλαμβάνονται εταιρείες, με καινοτόμες αντιλήψεις για τον τρόπο και τα μέσα παροχής συμβουλών ή τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις υποκατηγορίες που προαναφέρθηκαν. Οι εταιρείες αυτές μπορούν να χωριστούν επιπλέον σε δύο κύριες ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν αυτές που προσφέρουν online διαχείριση περιουσίας και επενδύσεων με την ενεργή συμμετοχή του επενδυτή και του συμβούλου επενδύσεων, μεταξύ των οποίων υπάρχει διαδραστικότητα. Αυτή η λειτουργία μπορεί θεωρηθεί ως ημιαυτοματοποιημένη εν σχέση με την αντίστοιχη λειτουργία στην οποία εμπλέκονται robo advisors. Στην δεύτερη ομάδα υπάρχουν αντιπρόσωποι οι οποίοι μπορούν να διενεργούν καταθέσεις, κυρίως σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι να προσφέρουν το άνοιγμα λογαριασμών και την διαχείρισή τους ως υπηρεσία στην Γερμανία ή και αλλού, πάντοτε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Με αυτό τον τρόπο οι επενδυτές πελάτες των εν λόγω εταιρειών μπορούν να επωφελούνται από τα διάφορα επιτόκια καταθέσεων στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες [4]. Η κατηγορία των εταιρειών FinTech που αφορούν πληρωμές (payments) μπορούν και αυτές να χωριστούν σε υποκατηγορίες. Όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες των εταιρειών αυτών βασίζονται στην ιδέα ότι η παρεμβολή των τραπεζικών ιδρυμάτων ως ενδιαμέσων για τις συναλλαγές και τις συνεπαγόμενες πληρωμές δεν θεωρείται απαραίτητη και μπορεί να παρακαμφθεί. Αφορά υπηρεσίες που παρέχονται για εθνικές αλλά και διεθνείς συναλλαγές και η προσφορά τους υλοποιείται με την χρήση τεχνολογικών καινοτομιών [4][7]. Οι εταιρείες FinTech που προσφέρουν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής περιλαμβάνονται στην υποκατηγορία alternative payment methods. Πρόκειται για εταιρείες που προσφέρουν λύσεις απευθείας πληρωμών μέσω εφαρμογών που λειτουργούν σε κινητές συσκευές. Αυτές συμπεριλαμβάνουν πληρωμές και τραπεζικές μεταφορές διαφόρων χρηματικών ποσών. Υπάρχουν όμως και άλλες προσφορές υπηρεσιών πληρωμών με τα λεγόμενα ηλεκτρονικά πορτοφόλια ewallets. Με ένα τέτοιο πορτοφόλι, μπορεί ο χρήστης να διαχειρίζεται τα παραδοσιακά νομίσματα για να πραγματοποιεί πληρωμές αλλά και τα ψηφιακά νομίσματα. Στην χώρα μας λειτουργούν τέτοια πορτοφόλια από την εταιρεία viva. Σύμφωνα με την εταιρεία, το viva wallet φυλάσσει τα χρήματα με ασφάλεια και δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές, πληρωμές λογαριασμών, μεταφορά χρημάτων σε άλλους χρήστες ή και ακόμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς αφού προηγουμένως στο πορτοφόλι μεταφερθεί ένα ποσόν. Γενικά αυτές οι πρωτοποριακές λύσεις προσφέρουν απευθείας μεταφορές χρημάτων μεταξύ δύο χρηστών.

10 Η χρήση κρυπτονομισμάτων (cryptocurrencies), τα οποία ονομάζονται έτσι γιατί χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι κρυπτογράφησης προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών με αυτά, ως εναλλακτικών μέσων πληρωμών έναντι των παραδοσιακών νομισμάτων είναι μία μέθοδος η οποία παρακάμπτει τα τραπεζικά ιδρύματα. Η σχετική τεχνολογία χρησιμοποιεί τα λεγόμενα blockchains τα οποία συνίστανται σε κατανεμημένες διαδικτυακές εγγραφές όλων των σχετικών συναλλαγών. Οι εγγραφές καταχωρούνται σε αντίγραφα σε πολλαπλά σημεία του διαδικτύου ενώ γίνεται χρήση κωδικών που εξασφαλίζουν την ανωνυμία των συναλλασσομένων. Η καταχώρηση σε πολλαπλά σημεία του διαδικτύου είναι το κατ' εξοχήν μέσον εξασφάλισης διαφάνειας και ασφάλειας των συναλλαγών, καθ' όσον υφίσταται τεχνική αδυναμία για παρέμβαση και παραποίηση των εν λόγω εγγραφών σε τόσο πολλά σημεία ταυτοχρόνως. Η τεχνολογία blockchain έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που δεν έχουν να κάνουν με κρυπτονομίσματα. Το θέμα blockchain θα παρουσιαστεί και παρακάτω επειδή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ποιό γνωστό από τα κρυπτονομίσματα είναι το Bitcoin. Αν και έχει πολλά καλά χαρακτηριστικά, έχει ταυτοχρόνως και πολλά μειονεκτήματα, ένα από τα οποία είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του και επομένως δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο σοβαρού ανταγωνιστή στα παραδοσιακά νομίσματα. Για το μέλλον όμως δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς το πως μπορεί να εξελιχθεί και ούτε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο του να μετατραπεί σε ένα σημαντικό μέσον συναλλαγών. Όπως όλα τα παραδοσιακά νομίσματα μπορεί και αυτό να αποταμιευτεί, ανταλλαγεί και χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την Γερμανική Bafin [4]. Επίσης πολλές εταιρείες που πραγματοποιούν εμπόριο μέσω του διαδικτύου το δέχονται ως μέσον συναλλαγής. Η κατηγορία other FinTechs περιγράφει εταιρείες που δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε καμιά από τις άλλες τρεις κατηγορίες που εκφράζουν παραδοσιακές τραπεζικές λειτουργίες και αναφέρθηκαν έως τώρα, δηλαδή financing, asset management και payments. Στην υποκατηγορία insurance, ανήκουν οι εταιρείες που προσφέρουν ασφαλιστικές υπηρεσίες ή διευκολύνουν την απόκτησή τους από τους πελάτες. Αυτές οι εταιρείες ονομάζονται και InsurTechs με την ονομασία να προέρχεται από το Insurance Technology. Οι σκοποί των ασφαλιστικών μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εταιρίες αυτές είναι να εξοικονομηθούν χρήματα με την μείωση των λειτουργικών εξόδων, να αυξηθεί η διαφάνεια της ασφαλιστικής διαδικασίας και να μειωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ των ασφαλιστών και ασφαλισμένων για θέματα καταβολής αποζημιώσεων. Μια μέθοδος ασφάλισης που χρησιμοποιείται από τις εταιρίες InsurTech είναι το peer-topeer insurance κατά τον οποίο ένας ασφαλιστικός πράκτορας (χωρίς σχέση με ασφαλιστικές εταιρείες) μεσολαβεί για την ασφαλιστική διαδικασία. Οι ασφαλιζόμενοι σχηματίζουν μικρές ομάδες μέσω του διαδικτύου. Ένα μέρος του καταβαλλομένου ασφαλίστρου κατατίθεται στο κοινό ταμείο της ομάδος και το υπόλοιπο σε μια ασφαλιστική εταιρεία. Μικρές ζημιές που μπορούν να συμβούν στους ασφαλιζομένους της ομάδος πληρώνονται από το κοινό ταμείο. Εάν οι ζημιές είναι μεγαλύτερες καλείται η ασφαλιστική εταιρεία να καταβάλλει το ποσόν. Εάν δεν υπάρξουν ζημιές μέχρι την λήξη του προβλεπομένου διαστήματος της ασφάλισης, τότε το ποσό του κοινού ταμείου επιστρέφεται στους ασφαλισθέντες ή πιστώνεται για το επόμενο χρονικό διάστημα ασφάλισης. Εάν το κοινό ταμείο μείνει κενό (λόγω καταβολής αποζημιώσεων) τότε ένα νέο ποσόν καταβάλλεται από τα ασφαλιζόμενα μέλη [5].

11 Άλλη υποκατηγορία είναι η search engines and comparison sites, η οποία προσφέρει υπηρεσίες αναζήτησης και σύγκρισης χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου. Η υποκατηγορία Technology, IT and Infrastructure προσφέρει τεχνoλογικές λύσεις για εταιρείες FinTech. 4. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ BLOCKCHAIN Το blockchain είναι μια νέα τεχνολογία που συνδυάζει τις επιστήμες των μαθηματικών, πληροφορικής και οικονομικών. Χρησιμοποιεί αλγορίθμους κρυπτογράφησης και συνιστά μια κατανεμημένη βάση δεδομένων (για την ακρίβεια είναι ένα είδος κατανεμημένου λογιστικού βιβλίου) η οποία διατηρεί πολλαπλά ίδια αντίτυπα σε πολλούς servers στο διαδίκτυο. Όλα τα αντίτυπα αυτής της βάσης δεδομένων (λογιστικού βιβλίου) ενημερώνονται καταγράφοντας σε αυτά όλες οι προβλεπόμενες οικονομικές συναλλαγές για τις οποίες κατασκευάστηκε η βάση (για παράδειγμα οι συναλλαγές με BitCoins). Αυτή η διεσπαρμένη βάση στο διαδίκτυο δεν χρειάζεται την επικύρωση κάποιου τρίτου μέρους για να θεωρηθεί έγκυρη και είναι πολύ ασφαλής ως εκ του τρόπου κατασκευής και λειτουργίας της, αν και για διαφόρους λόγους μπορεί να παρουσιάσει κάποιες αδυναμίες που όμως μπορούν τελικά να ξεπεραστούν. Ταυτοχρόνως, οι συναλλαγές είναι διαφανείς και η χρήση κωδικών εξασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των συναλλασσομένων. Προορισμένη αρχικά για την καταγραφή συναλλαγών με BitCoins μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλου είδους καταγραφές. Τεχνοοικονομικά κρινόμενη, η τεχνολογία αυτή κατανεμημένης καταγραφής συναλλαγών παρέχει άριστη ασφάλεια, καθιστά τις συναλλαγές πλήρως διαφανείς και είναι οικονομικότερη εν σχέση με τα παραδοσιακά κεντροποιημένα συστήματα Θεωρείται ότι θα αποτελέσει το επόμενο εξελικτικό στάδιο στην βελτιστοποίηση επιχειρηματικών διαδικασιών με την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων που μπορεί να έχουν ανταγωνιστικές ή διαφορετικές επιδιώξεις [3]. Η τελευταία βελτίωση στις επιχειρηματικές διαδικασίες προήλθε από την εισαγωγή πληροφορικών συστημάτων ERP (Enterprise Resource Planning) στις επιχειρήσεις τα οποία προσέφεραν διαχείριση και ανταλλαγή δεδομένων εντός των επιχειρήσεων. Αν και η τεχνολογία blockchain είναι πολλά υποσχόμενη, πολλά εμπόδια για την άμεση χρήση της παραμένουν, κυρίως η έλλειψη κατανόησής της και έτσι υπάρχει μια σχετική αβεβαιότητα σχετικά με τις πιθανές εφαρμογές της από τα μεγάλα ιδρύματα, όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με έρευνα της PwC, συγκρινόμενη με άλλες τεχνολογίες, η τεχνολογία blockchain αντιμετωπίζεται με κάποια αβεβαιότητα από τους ερωτώμενους αν και αναγνωρίζεται από αυτούς η σημαντικότητά της. Πιο συγκεκριμένα, 56% αναγνωρίζουν ότι είναι πράγματι σημαντική, ωστόσο 57% δηλώνουν ότι το βλέπουν αβέβαιο ή το θεωρούν απίθανο να ανταποκριθούν στην υιοθέτησή της. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με το ότι υπάρχει χαμηλός βαθμός εξοικείωσης με την εν λόγω τεχνολογία αφού το 83% των ερωτηθέντων δηλώνουν στην καλύτερη περίπτωση ότι είναι μετρίως εξοικειωμένοι μαζί της ενώ πολύ λίγοι θεωρούν ότι την γνωρίζουν καλά (εικόνα 6) [3].

12 Το μεγαλύτερο επίπεδο εξοικείωσης φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των στελεχών των ιδρυμάτων που ασχολούνται με μεταφορές κονδυλίων και με πληρωμές με το 30% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι είναι πολύ εξοικειωμένοι με την εν λόγω τεχνολογία με την έννοια πως είναι σχετικά βέβαιοι για την γνώση που έχουν αναφορικά με τον τρόπο που αυτή λειτουργεί [3]. Όμως, οι εταιρίες FinTech σπεύδουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία blockchain και η μη ακόμα κατανόησή της από τα στελέχη των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων θα τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με τον ανταγωνισμό στο μέλλον. Η τεχνολογία αυτή έχει την δυνατότητα να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό ανταγωνιστικό περιβάλλον τον κλάδο των χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπου τα υπάρχοντα σήμερα κλαδικά έσοδα θα αναδιανεμηθούν σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες θα χρησιμοποιούν τις σχετικές τεχνολογικές πλατφόρμες. Θα μπορούσαν έτσι να εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά με την μείωση του κόστους λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων και ταυτοχρόνως θα ενισχυόταν η διαφάνεια των συναλλαγών από την πλευρά των απαιτουμένων ελέγχων λόγω κανονισμών και νομοθεσίας. Εικόνα 6: Εξοικείωση με την τεχνολογία blockchain, πηγή: [3]. Οι περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία αυτή είναι: 1) Δάνεια: Διευκόλυνση στην εξυπηρέτηση με καταγραφή των πληρωμών δόσεων σε blockchain. Καθώς θα υπάρχουν καταγεγραμμένα και προηγούμενα δάνεια του δανειολήπτη θα μπορεί να διευκολύνεται η άμεση αντίληψη για την πιστοληπτική του ικανότητα και συνεπώς και η έκδοση νέων δανείων. 2) Λειτουργίες εκκαθάρισης επιχειρήσεων: Διευκόλυνση με την ανάγνωση από και την καταγραφή σε blockchain των συναλλαγών της επιχείρησης και των εκκαθαριστικών διαδικασιών. 3) Τίτλοι περιουσιακών στοιχείων π.χ. μετοχών, ομολόγων κλπ: Διευκόλυνση με την καταγραφή τους σε blockchain. Σε περίπτωση που οι κάτοχοι μετοχών πρέπει να

13 εισπράξουν μερίσματα ένας κόμβος του blockchain θα μπορούσε να τα καταβάλλει ηλεκτρονικά στους δικαιούχους των οποίων οι λογαριασμοί είναι καταγεγραμμένοι σε άλλους κόμβους. 4) Συμβάσεις: Η τεχνολογία blockchain μαζί με την τεχνολογία Internet of Things (IoT) μπορούν να παρέχουν πολύ εξελιγμένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η εταιρεία General Motors έχει αναπτύξει το σύστημα OnStar Platform (Internet of Things) [6], με το οποίο τα μηχανικά και ηλεκτρονικά συστήματα των οχημάτων που παράγει επικοινωνούν διαδικτυακά με servers της εταιρείας στους οποίους καταγράφεται η κατάσταση του οχήματος ενώ αυτό μπορεί και να κινείται. Όταν υπάρχει μηχανικό πρόβλημα ή επέρχεται η χρονική στιγμή που το αυτοκίνητο χρειάζεται service, ειδοποιείται ο κάτοχος καθώς και το συνεργείο για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Σε περίπτωση ατυχήματος ειδοποιούνται οι υπηρεσίες διάσωσης και το συνεργείο. Με όμοιο τρόπο, μια ασφάλεια αυτοκινήτου η οποία καταγράφεται σε blockchain, το οποίο μπορεί να επικοινωνεί μέσω τεχνολογίας Internet of Things (όχι αναγκαστικά μέσω της πλατφόρμας της General Motors, χωρίς όμως να αποκλείεται και τέτοια λύση) με συνεργεία καθώς και με το κινητό τηλέφωνο του οδηγού, μπορεί να αποστέλλει ειδοποιήσεις σε συνεργεία που έχουν συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία σε περιπτώσεις ατυχήματος ή ανάγκης μεταφοράς του οχήματος λόγω βλάβης. Επίσης θα μπορούσε να ειδοποιεί τον οδηγό, μέσω του κινητού του, σε περιπτώσεις ανάγκης ανανέωσης του ασφαλιστήριου συμβολαίου ή αναπροσαρμογής του τιμήματος. Η τεχνολογία blockchain, που στην ουσία συνιστά μια κατανεμημένη βάση δεδομένων που παρέχει ασφάλεια και διαφάνεια καταγραφής συναλλαγών, προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία, που δεν παρουσιάζεται συχνά, στον κλάδο των χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών να μεταμορφωθεί προς ίδιον όφελος. Από την άλλη, απειλεί τα παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας του κλάδου και τα ιδρύματα που θα δεν θα αναπροσαρμοστούν με αφανισμό. Όπως προκύπτει από την σχετική έρευνα της PwC που προαναφέρθηκε, η πιθανότητα να αντιδράσουν στην πρόκληση αυτή τα στελέχη των παραδοσιακών ιδρυμάτων είναι χαμηλή και αυτό πρέπει να οφείλεται στην έλλειψη κατανόησης της τεχνολογίας αυτής. Όμως είναι η συγκεκριμένη έλλειψη που αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα γιατί δεν επιτρέπει στα στελέχη να κρίνουν σωστά, βάζοντας τοιουτοτρόπως σε μεγάλους κινδύνους την υπόσταση και τα κέρδη των εταιρειών τους. Εταιρείες όπως: Digital Asset Holdings, Blockstream και Peer Ledger εργάζονται εντατικά επάνω στην τεχνολογία blockchain για να δημιουργήσουν εντελώς νέα επιχειρησιακά μοντέλα που θα οδηγήσουν σε ραγδαίες εξελίξεις τον χρηματοοικονομικό κλάδο [8], [9], [10]. Τα παραδοσιακά ιδρύματα θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τέτοιες εταιρείες ώστε να επωφεληθούν και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο μέλλον. 5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι εταιρείες FinTech με καινοτόμο τεχνολογία και πρωτοποριακές υπηρεσίες πελατοκεντρικού χαρακτήρα αναμορφώνουν το τοπίο στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι επιτυχίες των αλλαγών κρίνονται από το κατά πόσον αυτές δημιουργούν αξία για τους πελάτες και ικανοποιούν τις αυξημένες ανάγκες τους. Οι εξελίξεις γύρω από τις εταιρίες αυτές δεν είναι ακόμα πολύ ευανάγνωστες και οι σχετικές πληροφορίες για αυτές παραμένουν θολές και δεν δίνουν ακόμα σαφή εικόνα

14 για το που ακριβώς βρίσκεται η κατάσταση. Επιπλέον φαίνεται ότι τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά ιδρύματα δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πως λειτουργούν και το τι σημαίνουν για τον κλάδο τους οι καινοτόμες τεχνολογίες που παράγονται από αυτές τις εταιρείες. Εστιάζοντας όμως στις πιο προφανείς τάσεις και τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα τουλάχιστον για το προς τα που βαδίζει η κατάσταση. Οι σοβαρότερη επίπτωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών FinTech είναι η συρροή νέων επιχειρησιακών μοντέλων λειτουργίας χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία δημιουργούν προκλήσεις στα παραδοσιακά ιδρύματα του κλάδου. Τα ιδρύματα αυτά, εάν θέλουν να προστατευθούν από το κύμα των επερχομένων αλλαγών, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα του να συνεχίζουν να ελέγχουν όλα τα μέρη της αλυσίδας παραγωγής αξίας για τους πελάτες τους μέσω των παραδοσιακών μοντέλων τα οποία χρησιμοποιούν έως σήμερα. Επιπλέον, θα πρέπει να στραφούν προς την υιοθέτηση των καινοτόμων λύσεων της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, εν ανάγκη καταστρέφοντας τα ίδια τους τα παρόντα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους ύπαρξης στο προσεχές μέλλον. Μια προσέγγιση προς αυτή την λύση είναι η δημιουργία συνεργασιών με την υιοθέτηση των τεχνολογικών εξελίξεων οι οποίες δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αγνοηθούν. Για πολλά παραδοσιακά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, αυτή η αλλαγή απαιτεί την εκ νέου δημιουργία επιχειρηματικών σκοπών και ταυτότητας. Η νέοι κανόνες στον κλάδο, απαιτούν την στροφή προς τα πελατοκεντρικά μοντέλα προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Καθώς οι καινοτομίες και οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν το τοπίο, τα παραδοσιακά ιδρύματα που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν με την ενσωμάτωση των τεχνολογιών αυτών στην αρχιτεκτονική των επιχειρησιακών τους διαδικασιών, θα καταφέρουν να κρατήσουν τις θέσεις τους στην αγορά και να παίξουν ένα κεντρικό ρόλο στο νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί το οποίο μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα το παλαιό. ΑΝΑΦΟΡΕΣ 1. European Banking Federation - EBF, (June 2015), Discussion Paper: The digital transformation of banks and the Digital Single Market, OnLine: DSM_June pdf 2. Mackenzie, A. (2015), The FinTech Revolution, London Business School Review, 26: Doi: / PwC, (March 2016), Blurred lines: How FinTech is shaping Financial Services, PwC Global FinTech Report, OnLine: 4. Dorfleitner, G., Hornuf, L., Schmitt, M., Weber, M., (March 2017), Definition of FinTech and Description of the FinTech Industry, Chapter in Book: FinTech in Germany, Doi: / _2 5. Peer to Peer (P2P) Insurance, article published in Investopedia, OnLine: 6. General Motors OnStar Platform, OnLine: 7. Dominic Broom, Innovation in Payments: The Future is FinTech, BNY Mellon, OnLine: 8. Digital Asset Holdings, Distributed Ledger Technology Provider, OnLine: 9. Blockstream, Provider of Blockchain Technologies, OnLine: Peer Ledger, Distributed Blockchain Applications Creator, OnLine:

Insurance & Reinsurance Brokers. Κίτσου Μαρία ΠΤ1, Α.Μ. 1786

Insurance & Reinsurance Brokers. Κίτσου Μαρία ΠΤ1, Α.Μ. 1786 Insurance & Reinsurance Brokers Κίτσου Μαρία ΠΤ1, Α.Μ. 1786 Ο ασφαλιστικός κλάδος συμβάλλει, στην οικονομική, ψυχολογική και σωματική υγεία των μελών των σύγχρονων κοινωνιών. Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Junior Principle Για το ασφαλές μέλλον των παιδιών σας.

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Junior Principle Για το ασφαλές μέλλον των παιδιών σας. Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Junior Principle Για το ασφαλές μέλλον των παιδιών σας. 01 Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Junior Principle Στέρεες βάσεις για ένα δυνατό ξεκίνημα! H Generali, με το πρωτοποριακό

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Pension Plan. Για ένα σίγουρο μέλλον.

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Pension Plan. Για ένα σίγουρο μέλλον. Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Pension Plan Για ένα σίγουρο μέλλον. 01 Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Pension Plan Απoλαύστε το παρόν, σχεδιάστε το μέλλον! Η ποιότητα ζωής είναι βασική προτεραιότητα, τώρα

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 1: Εφαρμογή των αρχών του Μάρκετινγκ στον χρηματοπιστωτικό τομέα Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ "CROWDFUNDING" KAI "VENTURE CAPITALS"

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ CROWDFUNDING KAI VENTURE CAPITALS Πειραιάς, 8 Μαΐου 2015 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ "CROWDFUNDING" KAI "VENTURE CAPITALS" Crowdfunding Το crowdfunding ή αλλιώς participative financing - («χρηματοδότηση από το πλήθος» -- «συμμετοχική

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2014

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2014 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2014 Εταιρική ταυτότητα Η INFOTRUST ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ ιδρύθηκε το Μάιο του 1998 στη Θεσσαλονίκη. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι στρατηγικές και μεθοδικές κινήσεις των δύο εταίρων, του

Διαβάστε περισσότερα

Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών

Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών Πολλοί υποστηρίζουν ότι διανύουμε την αρχή μίας εποχής που μπορεί να περιγραφεί ως η Πληροφορική Επανάσταση και η οποία θα αλλάξει ριζικά την όλη δομή

Διαβάστε περισσότερα

MiFID (Markets in Financial Instruments Directive)

MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Ορισµός Πεδίο Εφαρµογής Στόχοι MiFID Βασικές Απαιτήσεις MiFID Αγορά Εποπτεία Συµπεράσµατα ΟΡΙΣΜΟΣ 2 Η MiFID ή Οδηγία για τις Αγορές Χρηµατοπιστωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ BUSINESS INNOVATION TECHNOLOGY Αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αποδοτικότερη διαχείριση πόρων, απαράμιλλη ασφάλεια δεδομένων, ευέλικτα & αναλυτικά reports αυξάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12.

Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12. Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Ethereum Ευέλικτος Διασυνδετής Αγοράς

Ethereum Ευέλικτος Διασυνδετής Αγοράς Συνδέοντας το Ethereum με τον Κόσμο Ethereum Ευέλικτος Διασυνδετής Αγοράς Εκδ. 1.02 Steven Kelly (steven@ethereum.link) Εισαγωγή Το Ethereum.link είναι μια αναπτυσσόμενη πλατφόρμα που συνδέει τις παραδοσιακές

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών Εισαγωγή Λίγοι μόνο μήνες έχουν απομείνει μέχρι το Νοέμβριο του

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Είναι η υπόθεση ότι μια ομάδα ανθρώπων έχει τη δυνατότητα να παράγει ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, με τρόπο τέτοιο που: Να υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές,

Διαβάστε περισσότερα

Η Οδηγία για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) Μυρτώ Χαμπάκη Senior Manager Risk Management Services Crowe SOL Consulting

Η Οδηγία για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) Μυρτώ Χαμπάκη Senior Manager Risk Management Services Crowe SOL Consulting Η Οδηγία για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) Μυρτώ Χαμπάκη Senior Manager Risk Management Services Crowe SOL Consulting 1 Περιεχόμενα Η ασφαλιστική αγορά το 2016 2017 Ρυθμίζοντας τον κλάδο IDD

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Δίκτυα, Ψηφιακός Πολιτισμός και Πολιτική: Η «Δημοκρατία της Συλλογικής Βούλησης»

Κοινωνικά Δίκτυα, Ψηφιακός Πολιτισμός και Πολιτική: Η «Δημοκρατία της Συλλογικής Βούλησης» Κοινωνικά Δίκτυα, Ψηφιακός Πολιτισμός και Πολιτική: Η «Δημοκρατία της Συλλογικής Βούλησης» Γιώργος Γκαντζιάς Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτισμικής Διαχείρισης Νέων Τεχνολογιών Πανεπιστήμιο Αιγαίου Email:

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας

Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας Web & Mobile apps Για µια ανοικτή επιχείρηση Σήµερα περισσότερο από ποτέ, µια επιχείρηση που θέλει να ανοίξει νέους δρόµους ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Mακροοικονομική Κεφάλαιο 7 Αγορά περιουσιακών στοιχείων, χρήμα και τιμές

Mακροοικονομική Κεφάλαιο 7 Αγορά περιουσιακών στοιχείων, χρήμα και τιμές 7.1 Τι είναι το χρήμα; Mακροοικονομική Κεφάλαιο 7 Αγορά περιουσιακών στοιχείων, χρήμα και τιμές 1) Ένα μειονέκτημα του συστήματος του αντιπραγματισμού είναι ότι Α) δεν υπάρχει εμπόριο. Β) οι άνθρωποι πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Cloud ERP. Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας

Cloud ERP. Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας Cloud ERP Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας για µια ανοικτή επιχείρηση... Με τις προκλήσεις της αγοράς να αυξάνονται διαρκώς, κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριοποίησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή ευρέως γνωστό ως e- commerce, είναι το εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ Φύλλο Πληροφοριών Έκδοση 0.1

ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ Φύλλο Πληροφοριών Έκδοση 0.1 www.bitsurge.io ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ Φύλλο Πληροφοριών Έκδοση 0.1 01 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 02 ΑΠΟΣΤΟΛΗ 03 ΟΦΕΛΗ 04 ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 05 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 06 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 07 SOCIAL MEDIA ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Συστημάτων Πληροφορικής

Έλεγχος Συστημάτων Πληροφορικής Έλεγχος Συστημάτων Πληροφορικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Δρούκας, ISACA Athens Chapter 25 Φεβρουαρίου 2013 2 Περιεχόμενα Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία Ανάληψη Κινδύνων O Εσωτερικός

Διαβάστε περισσότερα

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες Συνοπτική παρουσίαση του ευνητικού έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ενοποίηση τρίτων παρόχων υπηρεσιών με ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα σε πολυλειτουργικές πλατφόρμες

Διαβάστε περισσότερα

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12. Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων Εκδόθηκε: Ιούλιος 2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα πολιτική αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Εταιρεία προκειμένου να εντοπίζει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς Κυριάκος Φιλίνης Οργανισμοί που δέχονται καταθέσεις Εμπορικές τράπεζες ΣυνεταιριστικέςτράπεζεςΣ έ ά ζ Πιστωτικές ενώσεις Οργανισμοί αποταμιεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΓΙΑΤΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. / Solar Energy To πρόγραμμα Fronius Service Partner

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΓΙΑΤΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. / Solar Energy To πρόγραμμα Fronius Service Partner / Perfect Welding / Solar Energy / Perfect Charging Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΓΙΑΤΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. / Solar Energy To πρόγραμμα Fronius Service Partner /

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Εταιρική Διακυβέρνηση και Αγορές Κεφαλαίου

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Εταιρική Διακυβέρνηση και Αγορές Κεφαλαίου ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Εταιρική Διακυβέρνηση και Αγορές Κεφαλαίου Η συζήτηση γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνήθως επικεντρώνεται στο θέμα του ποιές είναι οι πηγές χρηματοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ Επιχείρηση που ασχολείται με χρηματοπιστωτικές συναλλαγές Σκοπός είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους Μέσω της διαφοράς ανάμεσα σε επιτόκιο δανεισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 3: Μορφές Οργάνωσης Διεθνούς Τράπεζας Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. mobile CRM ΔΩΣΤΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. mobile CRM ΔΩΣΤΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ mobile CRM ΔΩΣΤΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ Για µια ανοικτή επιχείρηση Σήµερα περισσότερο από ποτέ, µια επιχείρηση που θέλει να ανοίξει νέους δρόµους ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009 Αποτελέσματα Εννεαμήνου Καθαρά κέρδη 111εκ. το Γ τρίμηνο, αυξημένα κατά 26,6% έναντι του Β τριμήνου Αύξηση προ προβλέψεων κερδών στο τρίμηνο κατά 6,4% σε 414εκ., ιστορικά τα υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Εισαγωγή Η επενδυτική αγορά εξελίσσεται συνεχώς, και μαζί με αυτή αναπτύσσεται και το φάρμα επιλογών των επενδυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονο Επιχειρηµατικό Γίγνεσθαι

Σύγχρονο Επιχειρηµατικό Γίγνεσθαι SOCIAL CRM Σύγχρονο Επιχειρηµατικό Γίγνεσθαι Όξυνση ανταγωνισµού Ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις Πληθώρα επιλογών Νέες επιχειρηµατικές τάσεις Στροφή προς τον πελάτη Word of mouth Κοινωνικά δίκτυα ΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα Ενότητα 2: Επιχειρηματική Ιδέα Νικόλαος Καρανάσιος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Κατηγοριοποίησης Πελατών

Πολιτική Κατηγοριοποίησης Πελατών Πολιτική Κατηγοριοποίησης Πελατών Στο πλαίσιο της εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Αγορές Χρηματοοικονομικών Μέσων (MiFID), όπως έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό δίκαιο σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 07: Χρήμα Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τις επιχειρηματικές πτυχές των Open APIs και Open Banking για τις τράπεζες

Κατανοώντας τις επιχειρηματικές πτυχές των Open APIs και Open Banking για τις τράπεζες Κατανοώντας τις επιχειρηματικές πτυχές των Open APIs και Open Banking για τις τράπεζες Αλκιβιάδης Τρίγκας Επικεφαλής Τομέα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής, ΕΤΕ Από τα Open API στο Open Banking 2 Open APIs και

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S.

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S. Στρατηγική Επιλογή Το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σήμερα, καθιστά επιτακτική -όσο ποτέ άλλοτε- την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων που θα διασφαλίζουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΙΒ18 ΙΒ20: ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΙΒ18 ΙΒ20: ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΙΒ18 ΙΒ20: ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 1. Γενικά Τα υποδείγματα ΙΒ18-ΙΒ20 συμπληρώνονται από τα όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύονται από τη ΤτΕ. Τα υποδείγματα περιλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία και η δυναμική ανάπτυξη που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις, εισήγαγαν μια επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση Ασφαλιστικών Προϊόντων στις νέες γενιές Πελατών

Προώθηση Ασφαλιστικών Προϊόντων στις νέες γενιές Πελατών Προώθηση Ασφαλιστικών Προϊόντων στις νέες γενιές Πελατών Γιάννης Σηφάκης Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Marketing & Δημοσίων Σχέσεων 12/2018 Στην αγορά μας, στόχος μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα στους

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης. Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης. Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση Εμπορική πίστωση Οι πωλήσεις σε μια επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθούν είτε με την λήψη μετρητών είτε με την παροχή εμπορικής πίστωσης. Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Παρουσίαση της έννοιας Οι άυλες πληρωμές λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύχθηκαν περισσότερα από 200

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise

1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise 1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise 27/03/09 1 Υπεύθυνος Καθηγητής: ΣΚΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 Ομάδα Μαθητών: 1. ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2. ΔΙΟΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 3. ΖΟΡΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2016

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2016 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2016 Αθήνα Συγγρού 226 Καλλιθέα 17672 Τηλ 210 94 24 800 Fax 210 94 23 155 Email athens@infotrust.gr Θεσσαλονίκη 10ο χλμ Θεσσαλονίκης Θέρμης 57001 τθ 60832 Τηλ 2310 492 492 Fax 2310

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Γενικά... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Προϊόντα... 4 Υπηρεσίες...

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) ιοικητική Λογιστική Εισαγωγή στη διοικητική λογιστική Βασικά σημεία διάλεξης Τι είναι η διοικητική λογιστική Ο ρόλος του διοικητικού ού λογιστή Χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Στη διαδρομή της ιστορίας, το χρήμα έχει καταπιέσει τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα DEGIRO

Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα DEGIRO Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα EIRO Περιεχόμενα Άρθρο 1. Ορισμοί... 3 Άρθρο 2. Συμβατική Σχέση... 3 Άρθρο 3. Καταχώρηση Πιστώσεων... 4 Άρθρο 4. Χρεωστικό Υπόλοιπο σε Χρήματα... 4 Άρθρο 5. Απλή Εκτέλεση...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ Εισαγωγή Ο σκοπός της διαχείρισης του ενεργητικού και παθητικού μιας τράπεζας είναι η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων. Η επίτευξη αυτού

Διαβάστε περισσότερα

INSURANCE SUITE. H πληρέστερη λύση µηχανογράφησης για µεσίτες ασφαλίσεων

INSURANCE SUITE. H πληρέστερη λύση µηχανογράφησης για µεσίτες ασφαλίσεων INSURANCE SUITE H πληρέστερη λύση µηχανογράφησης για µεσίτες ασφαλίσεων όλα καταλήγουν εκεί! Οι σύγχρονες επιχειρήσεις μεσιτείας ασφαλίσεων αντιμετωπίζουν πολλές και σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων Υποενότητα 1 - Πηγές χρηματοδότησης This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Ερωτήσεις & Απαντήσεις Ημερ.: 10 / 09 / 2015 Ερωτήσεις & Απαντήσεις Α. Ακυρώσεις Ισχύς συμβολαίων Τι ισχύει για τις ακυρώσεις συμβολαίων μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας; Οι τράπεζες είναι πλέον ανοιχτές και οι ασφαλισμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση για τη συγχώνευση επιμέρους αμοιβαίων κεφαλαίων

Ανακοίνωση για τη συγχώνευση επιμέρους αμοιβαίων κεφαλαίων Ανακοίνωση για τη συγχώνευση επιμέρους αμοιβαίων κεφαλαίων Σύνοψη Η ενότητα αυτή αναφέρει βασικές πληροφορίες σχετικά με τη συγχώνευση οι οποίες σας αφορούν ως μεριδιούχο. Περισσότερες πληροφορίες περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας

Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας Οι πελάτες στο κέντρο της προσοχής Η αποτελεσματική διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε λειτουργίας της επιχείρησης σας, ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Η ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Π. εργαλείο ενίσχυσης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας

Η ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Π. εργαλείο ενίσχυσης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας 1 Η ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Π. εργαλείο ενίσχυσης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας «Στηρίζοντας την Επιχειρηματικότητα» Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 03 Μαΐου 2018 2 Ταυτότητα Ο.Α.Ε.Π. Ο Οργανισμός Ασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Πειραιά «Διασύνδεση 2013» «Δυνατότητες Δημιουργίας Εισοδήματος Δουλεύοντας στην Ελληνική και τη Διεθνή Αγορά Χρήματος και Κεφαλαίου»

ΤΕΙ Πειραιά «Διασύνδεση 2013» «Δυνατότητες Δημιουργίας Εισοδήματος Δουλεύοντας στην Ελληνική και τη Διεθνή Αγορά Χρήματος και Κεφαλαίου» ΤΕΙ Πειραιά «Διασύνδεση 2013» «Δυνατότητες Δημιουργίας Εισοδήματος Δουλεύοντας στην Ελληνική και τη Διεθνή Αγορά Χρήματος και Κεφαλαίου» Αβέβαιο Οικονομικό Περιβάλλον Κρίσης! Υπάρχουν Ευκαιρίες και Δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες Μυρτώ - Σμαρώ Γιαλαμά Α.Μ.: 1207 Μ 075 Διεθνής Πολιτική Οικονομία Μάθημα: Γεωπολιτική των Κεφαλαιαγορών Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες 1. Τι είναι η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος;

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 ΤΟΜΟΣ Α «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» πηγή: ibm.com Ηλεκτρονικό Επιχειρείν Η εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) για

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως;

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; 1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας ισχυρότερη θέση στο χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση μικρών επιχειρήσεων

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση μικρών επιχειρήσεων MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση μικρών επιχειρήσεων Επιμέλεια των φορέων του έργου: Irish Rural Link National

Διαβάστε περισσότερα

Ανιχνεύοντας ένα μέλλον χωρίς μετρητά 30 Ιουν Oρέστης Τζωρτζόπουλος

Ανιχνεύοντας ένα μέλλον χωρίς μετρητά 30 Ιουν Oρέστης Τζωρτζόπουλος Ανιχνεύοντας ένα μέλλον χωρίς μετρητά 30 Ιουν. 2017 Oρέστης Τζωρτζόπουλος Aπό το 3000 π.χ. περίπου, όπου καταγράφεται για πρώτη φορά ο όρος «χρήμα» ως μέσο ανταλλαγής, αρχικά υπό τη μορφή χρήματος-αγαθού,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. 1.1.2 : Ο ρόλος των Οικονομικών Οργανισμών. (Τι είναι οι Οικονομικοί Οργανισμοί;). Οι Οικονομικοί Οργανισμοί είναι οργανωμένες μορφές δραστηριότητας οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ο τρόπος ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορεί να αναλυθεί με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Το παρόν έγγραφο παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με το παρόν επενδυτικό προϊόν. Δεν είναι υλικό εμπορικής προώθησης. Οι πληροφορίες απαιτούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία για

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα Συγγρού 226 Καλλιθέα Τηλ Fax

Αθήνα Συγγρού 226 Καλλιθέα Τηλ Fax Αθήνα Συγγρού 226 Καλλιθέα 17672 Τηλ 210 94 24 800 Fax 210 94 23 155 Email athens@infotrust.gr Θεσσαλονίκη 10ο χλμ Θεσσαλονίκης Θέρμης 57001 τθ 60832 Τηλ 2310 492 492 Fax 2310 47 47 92 Email broker@infotrust.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: «Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 2017 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ: ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο (νομοθεσία) που διέπει τις δραστηριότητες της εταιρείας «ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Cyta διαµορφώνει τις εξελίξεις στον ψηφιακό µετασχηµατισµό της χώρας

Η Cyta διαµορφώνει τις εξελίξεις στον ψηφιακό µετασχηµατισµό της χώρας Η Cyta διαμορφώνει τις εξελίξεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας Τελευταία Ενημέρωση: 03 Σεπτεμβρίου 2018, 9:04 πμ Μετά την πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών σε όλους τους τομείς, οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Σ' ένα περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός γίνεται σκληρότερος καθημερινά, τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης που διαγράφεται μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Περιόδου από 1 ης Ιανουαρίου 2009 έως 30 ης Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Περιόδου από 1 ης Ιανουαρίου 2009 έως 30 ης Σεπτεμβρίου 2009 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Περιόδου από 1 ης Ιανουαρίου 2009 έως 30 ης Σεπτεμβρίου 2009 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2009 Κέρδη προ φόρων, 160,32 εκ. ευρώ, έναντι κερδών 2,00 εκ. ευρώ, κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΤΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΤΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΤΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Απόστ. Παπαδούλης Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΚΟΖΑΝΗ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ. Ταυτότητα Ο.Α.Ε.Π.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ. Ταυτότητα Ο.Α.Ε.Π. 1 Ταυτότητα Ο.Α.Ε.Π. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) συστάθηκε με το Νόμο 1796/1988 (ΦΕΚ 152 A /11-7-88). Είναι αυτόνομος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός με την εγγυοδοσία του Ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΡΗΣΕΩΣ 2005

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΡΗΣΕΩΣ 2005 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΡΗΣΕΩΣ 2005 ΑΘΗΝΑΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006 Ο Όµιλος Alpha Bank Κατά τη διάρκεια της χρήσεως 2005 συνεχίσθηκε η κερδοφόρος πορεία του Οµίλου και αξιοποιήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΕΡΓΑΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΥΝΟΧΉΣ 2014-2020 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας

Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας Κάτια Σταθάκη Head of Corporate, VGE & Enterprise Segments 0 Vodafone Ελλάδας Η επιχειρηματική πραγματικότητα σήμερα ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005)

ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005) Διάλεξη 10: Πηγές χρηματοδότησης ΜΜΕ: Ιδιωτικοί πόροι 03/05/2017

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνηθέστεροι τρόποι διάπραξης φοροδιαφυγής από τα φυσικά πρόσωπα και ο εντοπισμός τους Περιουσιολόγιο και έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Οι συνηθέστεροι τρόποι διάπραξης φοροδιαφυγής από τα φυσικά πρόσωπα και ο εντοπισμός τους Περιουσιολόγιο και έμμεσες τεχνικές ελέγχου ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Οι συνηθέστεροι τρόποι διάπραξης φοροδιαφυγής από τα φυσικά πρόσωπα και ο εντοπισμός τους Περιουσιολόγιο και έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter. 14o ΤΕΥΧΟΣ

Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter. 14o ΤΕΥΧΟΣ Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter 14o ΤΕΥΧΟΣ Πληροφορίες: Ευαγγελία Ίσαρη Evangelia.Isari@adecco.com 210 6930490 Αγαπητοί συνεργάτες, Το 14o τεύχος του HR Newsletter της Adecco είναι αφιερωμένο στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το όραμα του παγκοσμίως πρώτουreversed ICO! Η VERWAY Crypto αποτελεί την πρώτη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών κρυπτονομίσματος και προσφέρει μια καινοτόμο ψηφιακή παγκόσμια πρωτιά: το

Διαβάστε περισσότερα

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που 1 Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που έχουμε, είναι ότι ζούμε σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών.

Διαβάστε περισσότερα

«Digi-Retail : Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου»

«Digi-Retail : Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου» «Digi-Retail : Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου» Σκοπός του Προγράμματος Η δράση Digi-retail εντάσσεται σε μία ευρύτερη κατηγορία πρωτοβουλιών του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ (Bancassurance) ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Alpha Bank

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ (Bancassurance) ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Alpha Bank ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ (Bancassurance) ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Alpha Bank ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ? Τραπεζοαφάλεια (Bancassurance) ονομάζεται η διείσδυση των τραπεζών

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμες λύσεις Αντιμετώπισης Χαμηλής Ρευστότητας. Υψηλάντης Τζούρος. Ependysis Business Consultants

Βιώσιμες λύσεις Αντιμετώπισης Χαμηλής Ρευστότητας. Υψηλάντης Τζούρος. Ependysis Business Consultants Βιώσιμες λύσεις Αντιμετώπισης Χαμηλής Ρευστότητας Υψηλάντης Τζούρος. CEO @ Ependysis Business Consultants Οικονομία Κοινά αποδεκτά γεγονότα Είναι κοινά αποδεκτό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ: Διαχείριση συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμής μέσω τερματικών συσκευών (POS)

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ: Διαχείριση συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμής μέσω τερματικών συσκευών (POS) ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΩΝ Πειραιώς 74, 183 46, Μοσχάτο e-mail: merchants@nbg.gr Προς ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ Σεβαστουπόλεως 113,115 26, Αθήνα Υπόψη κας Αγγελικής Κώνστα Αθήνα, 2 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Κούβαλης, Motor Underwriting Manager, INTERAMERICAN P&C

Πάνος Κούβαλης, Motor Underwriting Manager, INTERAMERICAN P&C Με την επίσημη υποστήριξη: Πάνος Κούβαλης, Motor Underwriting Manager, INTERAMERICAN P&C Διημερίδα ITS Hellas «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών & Eξελίξεις στην Ελλάδα» Αθήνα, 15-16 Δεκεμβρίου 2015 Η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Crowdsourcing, Eφαρμογές για τον εμπλουτισμό δημόσιου περιεχομένου Ανοιχτά δεδομένα - Η διάσταση της ανάπτυξης μέσα από ψηφιακή καινοτομία

Crowdsourcing, Eφαρμογές για τον εμπλουτισμό δημόσιου περιεχομένου Ανοιχτά δεδομένα - Η διάσταση της ανάπτυξης μέσα από ψηφιακή καινοτομία Crowdsourcing, Eφαρμογές για τον εμπλουτισμό δημόσιου περιεχομένου Ανοιχτά δεδομένα - Η διάσταση της ανάπτυξης μέσα από ψηφιακή καινοτομία Γιώργος Καραμανώλης, Crowdpolicy, Co-Founder & CTO Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εμμανουήλ-Μάριος Λ. Οικονόμου Διδάκτωρ Οικονομικών Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μάρτιος 2017 ΔΙΑΛΕΞΗ 2 η : Εισαγωγή στην χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

- Αθήνα, 13 Απριλίου

- Αθήνα, 13 Απριλίου Ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρου Βούγια, στην Ημερίδα της ΕΕΤΤ με θέμα: «Προς Απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς: Ευρωπαϊκή Πρακτική και Εθνική Πρωτοβουλία» - Αθήνα, 13 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA

ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PHARMATHEN ΑΒΕΕ... 3 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ κεφάλαιο 1 ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Μ έχρι αρκετά πρόσφατα, η έννοια του μάρκετινγκ των υπηρεσιών αποτελούσε μια έννοια χωρίς ιδιαίτερη αξία αφού, πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος.

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 2. Ποια από τις παρακάτω επιλογές δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του μάκρο-περιβάλλοντος;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ INTERNATIONAL LIFE Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ INTERNATIONAL LIFE Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ INTERNATIONAL LIFE Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ του Μιλτιάδη Νεκτάριου, Προέδρου του Δ.Σ. Αθήνα, 11 Ιουνίου 2014. Το Πλαίσιο των Εξελίξεων για

Διαβάστε περισσότερα