Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ"

Transcript

1 Φυσικού Αερίου μ

2 Εισαγωγικά Στοιχεία Αναμόρφωσης Στόχος: αύξηση της περιεκτικότητας της νάφθας σε αρωματικά. Πρώτη ύλη για μονάδες παραγωγής αρωματικών υδρογονανθράκων (BTX). Βελτίωση του αριθμού οκτανίου για την παραγωγή βενζίνης. Αντιδράσεις αναμόρφωσης: Αφυδρογόνωση απομάκρυνση υδρογόνου από ναφθένια προς σχηματισμό αρωματικών. Τα αρωματικά έχουν υψηλό αριθμό οκτανίου και συμβάλλουν στην αύξηση αριθμού οκτανίου της βενζίνης. Ισομερισμός παραφινών προς ισοπαραφίνες. Υψηλότερος αριθμός οκτανίου. Περαιτέρω ισομερισμός προς ναφθένια και στη συνέχεια αφυδρογόνωση προς αρωματικά. Παραγωγή υδρογόνου (ως παραπροϊόν) που χρησιμοποιείται στις μονάδες υδρογονοκατεργασίας.

3 Εξέλιξη της Αναμόρφωσης Στη δεκαετία του 1930, η αύξηση του αριθμού οκτανίου της βενζίνης πραγματοποιείτο με χρήση θερμικής αναμόρφωσης. Ήπια θερμική πυρόλυση των παραφινών της νάφθας προς ολεφίνες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και στις αρχές της δεκαετίας του 1940, αναπτύχθηκε η αλκυλίωση των ολεφινών για την αύξηση του αριθμού οκτανίου των αεροπορικών βενζινών. Τη δεκαετία του 1950, οι υψηλής απόδοσης βενζινοκινητήρες απαίτησαν βενζίνη υψηλού αριθμού οκτανίου. Αύξηση της χρήσης μονάδων αλκυλίωσης, αναμόρφωσης και ισομερισμού. Μερικά μεγάλα διυλιστήρια είχαν δυνατότητα πραγματοποίησης καταλυτικής αναμόρφωσης με βάση την κυκλική διεργασία αναγέννησης καταλύτη που χρησιμοποιείτο κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο: Παραγωγή βενζολίου για στυρένιο. Παραγωγή τολουολίου για TNT. Παραγωγή αρωματικών για αεροπορική βενζίνη. Ο κύκλος λειτουργίας του καταλύτη πριν την αναγέννηση ήταν μικρός και απαιτούνταν εδικά συστήματα ελέγχου, απαγορευτικού κόστους για τα μικρά διυλιστήρια. Η διεργασία Platforming τέθηκε σε εμπορική εφαρμογή από τη UOP το Καταλύτης λευκόχρυσος. Μπορούσε να λειτουργήσει για ένα έτος χωρίς να απαιτηθεί αναγέννηση του καταλύτη. Η καταλυτική αναμόρφωση έγινε μια ευρέως αποδεκτή διεργασία που χρησιμοποιήθηκε άμεσα και από τα μικρά διυλιστήρια.

4 Συνοπτικά Στοιχεία Καταλυτικής Αναμόρφωσης Παράγει υδρογόνο σε μεγάλες ποσότητες που χρησιμοποιείται στις μονάδες υδρογονοκατεργασίας. Η καταλυτική αναμόρφωση είναι η δεύτερη σε σημαντικότητα μετά την καταλυτική πυρόλυση διεργασία παραγωγής βενζίνης. Σχεδόν όλα τα διυλιστήρια διαθέτουν μονάδα καταλυτικής αναμόρφωσης. Το προϊόν αναμόρφωσης είναι ένα από τα επιθυμητά συστατικά παραγωγής βενζίνης. Υψηλός αριθμός οκτανίου, χαμηλή τάση ατμών, μηδενικό θείο και ολεφίνες Υψηλή περιεκτικότητα σε αρωματικά και βενζόλιο (ανεπιθύμητα). Η καταλυτική αναμόρφωση αποτελεί τη δεύτερη κατά σειράν παραγόμενης ποσότητας διεργασία παραγωγής βενζίνης. Καταλυτική Πυρόλυση (F) Αναμόρφωση 35% κ.ό. 30% κ.ό. Αλκυλίωσηλί 20% κ.ό. Ισομερισμός 15% κ.ό.

5 Τροφοδοσία Καταλυτικής Αναμόρφωσης Ο καταλύτης (λευκόχρυσος) είναι ευγενές μέταλλο και πολύ ευαίσθητος στην υποβάθμιση λόγω παρουσίας θείου και αζώτου. Η τροφοδοσία υφίσταται υδρογονοκατεργασία για την απομάκρυνση του θείου. Σημαντικός είναι επίσης ο έλεγχος των χλωριόντων και του νερού. Η διεργασία εφαρμόζεται καλύτερα σε νάφθες χωρίς θείο. Δεν εφαρμόζεται σε νάφθα καταλυτικής πυρόλυσης. Περιέχει ολεφίνες και αρωματικά συνήθως υφίσταται αλκυλίωση για αύξηση του αριθμού οκτανίου. Δεν εφαρμόζεται σε νάφθα θερμικής πυρόλυσης. Περιέχει σε υψηλές συγκεντρώσεις θείο, ολεφίνες και αρωματικά. Δεν είναι κατάλληλη για: Ελαφριά νάφθα ατμοσφαιρικής απόσταξης. Τάση πυρόλυσης προς βουτάνιο και ελαφρύτερους υδρογονάνθρακες. Μέσα κλάσματα. Τάση πυρόλυσης και απόθεσης κοκ στον καταλύτη

6 Προϊόντα Καταλυτικής Αναμόρφωσης Αναπτύχθηκε για την αύξηση του αριθμού οκτανίου της νάφθας με αύξηση της περιεκτικότητας σε αρωματικά. Αφυδρογόνωση ναφθενίων προς αρωματικά. Ισομερισμός παραφινών προς ισοπαραφίνες. Μερικές από τις ισοπαραφίνες ισομερίζονται περαιτέρω προς ναφθένια και στη συνέχεια αφυδρογονώνονται προς αρωματικά. Η αναμόρφωση αυξάνει την περιεκτικότητα της βενζίνης σε αρωματικά. Οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες έχουν σημαντική διαφορά τιμών μεταξύ RON και MON μη επιθυμητό. Λόγω τοξικότητας (ιδίως του βενζολίου) η περιεκτικότητα των βενζινών σε αρωματικά μειώνεται. Ένταση (Severity) διεργασίας. Χαμηλή ένταση για παραγωγή βενζίνης. Υψηλή ένταση για μεγιστοποίηση παραγωγής αρωματικών (διαλύτες, πετροχημικά). Η αναμόρφωση παραμένει και σήμερα μια διεργασία υψηλής σημαντικότητας. Το υδρογόνο που παράγεται αποτελεί μια από τις βασικές πηγές υδρογόνου των διυλιστηρίων για υδρογονοκατεργασία.

7 Χημεία Αντιδράσεις Καταλυτικής Αναμόρφωσης Χρησιμοποιείται στερεός καταλύτης για τη μετατροπή των ναφθενίων στα αντίστοιχα αρωματικά και τον ισομερισμό των παραφινών σε ισοπαραφίνες. Και οι δύο αντιδράσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση του αριθμού οκτανίου. Και οι δύο αντιδράσεις προκαλούν μείωση του όγκου των προϊόντων. Υπάρχουν συσχετίσεις που επιτρέπουν τη χρήση της ανάλυσης δομής (παραφίνες, ολεφίνες, ναφθένια, αρωματικά PONA) της τροφοδοσίας για την εκτίμηση της απόδοσης και της ποιότητας των προϊόντων. Αρχικά, για την εκτίμηση της ποιότητας της τροφοδοσίας χρησιμοποιείτο ο συντελεστής χαρακτηρισμού Watson K W. Οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες γενικά δεν επηρεάζονται από τις αντιδράσεις αναμόρφωσης. Αφυδρογόνωση αλκυλοεξανίων σε αρωματικά:

8 Χημεία Αντιδράσεις Καταλυτικής Αναμόρφωσης Αφυδρογονοϊσομερισμός αλκυλοπεντανίων σε αρωματικά 3 Αφυδρογονολυκλίωση λί παραφινών σε αρωματικά Ισομερισμός κανονικών παραφινών σε ισοπαραφίνες 3 2 Πυρόλυση παραφινών

9 Μεταβλητές Λειτουργίας Καταλυτικής Αναμόρφωσης Η κύρια παράμετρος λειτουργίας για την αλλαγή συνθηκών και ποιότητας προϊόντων είναι η θερμοκρασία του αντιδραστήρα. Συνήθως είναι περίπου 510 (950 F) στην είσοδο του αντιδραστήρα. Μπορεί να αυξηθεί για μείωση της ενεργότητας του καταλύτη ή να αντισταθμίσει τροφοδοσία χαμηλότερης ποιότητας. Υψηλότερη θερμοκρασία αντιδραστήρα αυξάνει τον αριθμό οκτανίου αλλά μειώνει την απόδοση και τη διάρκεια του κύκλου λειτουργίας. Οι μεταβλητές σχεδιασμού για τη βελτίωση της ποιότητας περιλαμβάνουν την πίεση, το ρυθμό ανακυκλοφορίας, το χρόνο παραμονής στον αντιδραστήρα και την ενεργότητα του καταλύτη. Χαμηλή πίεση αντιδραστήρα αυξάνει την απόδοση και τον αριθμό οκτανίου, αλλά αυξάνει το σχηματισμό κοκ. Αυξημένη μερική πίεση υδρογόνου λόγω ανακυκλοφορίας υδρογόνου (αναλογία υδρογόνου/υδρογονανθράκων) μειώνει το σχηματισμό κοκ, αυξάνει την απόδοση υδρογόνου και τον αριθμό οκτανίου, αλλά προωθεί τις αντιδράσεις υδρογονοπυρόλυσης. Χαμηλή ταχύτητα χώρου αντιδραστήρα ευνοεί το σχηματισμό αρωματικών, αλλά ευνοεί επίσης τις αντιδράσεις πυρόλυσης, λειτουργώντας κοντά στις συνθήκες ισορροπίας. Καταλύτες υψηλότερης ενεργότητας είναι πιο ακριβοί, αλλά αυξάνουν τη διάρκεια του κύκλου λειτουργίας και τις αποδόσεις.

10 Βέλτιστες Συνθήκες Λειτουργίας Καταλυτικής Αναμόρφωσης Αντίδραση Πίεση Θερμοκρασία Ισομερισμός Ναφθενίων Ενδιάμεση Ενδιάμεση Αφυδρογονοκυκλίωση Παραφινών σε Ναφθένια Αφυδρογονοκυκλίωση Ναφθενίων σε Αρωματικά Χαμηλή Πίεση Χαμηλή Πίεση Υψηλή Θερμοκρασία Υψηλή Θερμοκρασία Ισομερισμός μ Παραφινών σε Μικρή Επίδραση Μικρή Επίδραση Ισοπαραφίνες Υδρογονοπυρόλυση Υψηλή Πίεση Υψηλή Θερμοκρασία

11 Διεργασία ydroforming Παλιά, κυκλική διεργασία, που χρησιμοποιήθηκε από πολλές πετρελαϊκές εταιρίες για την παραγωγή τολουολίου για TNT κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Καταλυτική αναμόρφωση με χρήση καταλύτη οξείδιο του μολυβδενίου σε φορέα αλούμινα. Γρήγορη απόθεση κοκ στον καταλύτη που απαιτούσε κυκλική εναλλαγή των αντιδραστήρων για αναγέννηση η κάθε τέσσερις ώρες. Χρησιμοποιήθηκε μηχανισμός χρονισμού που χρησιμοποιούσε ειδικούς καταιονιστήρες για τη μεταγωγή από φάση αναμόρφωσης σε φάση αναγέννησης. Το σύστημα του αντιδραστήρα περιλάμβανε έναν επιπλέον αντιδραστήρα εναλλαγής ("swing" reactor). Διευκόλυνε την περιοδική θέση εκτός λειτουργίας και αναγέννηση του καταλύτη του αντιδραστήρα.

12 Διεργασία Plattforming Ημι αναγεννόμενη διεργασία χαμηλής περιεκτικότητας σε λευκόχρυσο απαιτούσε αναγέννηση μόνο μια φορά ανά έτος. Κατέστησε δυνατή την αναμόρφωση νάφθας σε όλα τα διυλιστήρια. Η αποθειωμένη νάφθα τροφοδοσίας θερμαίνεται σε φούρνο σε θερμοκρασία 480 (900 F) ή υψηλότερη. Τυπικά υπάρχουν τρεις αντιδραστήρες με αντίστοιχους φούρνους θέρμανσης. Η αφυδρογόνωση είναι έντονα ενδόθερμη. Μεγάλη μείωση θερμοκρασίας καθώς προχωρά η αντίδραση. Απαιτούνται πολλαπλοί αντιδραστήρες με ενδιάμεση θέρμανση. Στον πρώτο αντιδραστήρα γίνεται αφυδρογόνωση των ναφθενίων. Απαιτεί λιγότερο όγκο καταλύτη πριν χρειαστεί αναθέρμανση. Στον τελευταίο αντιδραστήρα γίνεται ισομερισμός των παραφινών. Απαιτεί μεγαλύτερο όγκο καταλύτη. Συχνά χρησιμοποιούνται δύο παράλληλοι αντιδραστήρες για να υπάρξει έως και διπλάσιος όγκος καταλύτη. Τυπική κατανομή καταλύτη στους αντιδραστήρες: 20%, 30%, 50% Το προϊόν του τελευταίου αντιδραστήρα ψύχεται και απομακρύνεται το υδρογόνο. Μέρος του υδρογόνου χρησιμοποιείται για την αποθείωση της νάφθας. Το υδρογόνο που περισσεύει χρησιμοποιείται στις υπόλοιπες μονάδες υδρογονοκατεργασίας ο του διυλιστηρίου. Η αναμορφωμένη νάφθα υφίσταται σταθεροποίηση. Τα ελαφρά κλάσματα οδηγούνται στη μονάδα διαχωρισμού ελαφρών κλασμάτων.

13 Διεργασία Plattforming Οι αντιδραστήρες αναμόρφωσης είναι σχεδιασμένοι για ταχύτητες χώρου αντιδραστήρα της τάξης του 2.2 για την υγρή φάση. Η διεργασία πραγματοποιείται βέβαια στη φάση των ατμών. Η ανακυκλοφορία υδρογόνου είναι της τάξης των Nm 3 /m 3 ( scf/bbl). Υψηλή μερική πίεση υδρογόνου παρεμποδίζει την αφυδρογόνωση των ναφθενίων, αλλά και το σχηματισμό κοκ. Γίνεται εξισορρόπηση τάσεων μεταξύ απόδοσης και διάρκειας κύκλου λειτουργίας. Οι αντιδράσεις αφυδρογόνωσης παράγουν περίπου 180 Nm 3 /m 3 (1000 scf/bbl) ή περισσότερο. Περίπου 36 Nm 3 /m 3 (200 scf/bbl) χρησιμοποιούνται για την αποθείωση ης τροφοδοσίας. Ο χρόνος ζωής του καταλύτη εξαρτάται από το σχηματισμό κοκ. Αναμένεται να είναι της τάξης του ενός έτους. Ο χρόνος ζωής του καταλύτη εκφράζεται σε όγκος κατεργαζόμενης τροφοδοσίας ανά kg καταλύτη. Είναι δυνατός χρόνος ζωής της τάξης των 35 m 3 /kg (100 bbl/lb) καταλύτη. Για 35 m 3 /kg (100 bbl/lb), 3200 m 3 /d (20000 bbl/d) η μονάδα πρέπει να διαθέτει περίπου kg (70000 lb) καταλύτη για ένα έτος λειτουργίας. Ο πραγματικός όγκος του καταλύτη εκφράζεται σε όρους απαιτήσεων ως προς την ταχύτητα χώρου αντιδραστήρα. Η ποσότητα του καταλύτη μετατρέπεται σε ημέρες λειτουργίας για να εκτιμηθεί η διάρκεια του κύκλου λειτουργίας.

14 Διεργασία Plattforming Η θερμοκρασία του αντιδραστήρα είναι η κύρια μεταβλητή λειτουργίας. Η πτώση της θερμοκρασίας μειώνεται με το χρόνο, ένδειξη μείωσης της μετατροπής και μείωσης της ενεργότητας του καταλύτη. Απαιτείται υψηλότερη θερμοκρασία εισόδου. Μείωση της ενεργότητας του καταλύτη λόγω της απόθεσης κοκ. Η μείωση είναι σταδιακή και μπορεί να προβλεφθεί το αναμενόμενο τέλος του κύκλου λειτουργίας. Είναι απαραίτητο να γίνεται έλεγχος της υγρασίας και των χλωριόντων. Απότομη πτώση της ενεργότητας του καταλύτη αποτελεί ένδειξη δηλητηρίασης. Η θερμοκρασία του αντιδραστήρα αποτελεί ένδειξη της έντασης της διεργασίας. Χαμηλότερη ένταση σημαίνει υψηλότερη απόδοση αλλά χαμηλότερης ποιότητας προϊόν. Η ποιότητα του προϊόντος εκφράζεται ως αριθμός οκτανίου RON. Ο καταλύτης απενεργοποιείται λόγω σχηματισμού κοκ και ύπαρξης ανεπιθύμητων συστατικών. Ο σχηματισμός κοκ περιορίζεται με υψηλή μερική πίεση υδρογόνου. Συνήθως γίνεται μία αναγέννηση ανά έτος, αλλά μπορεί και πιο σύντομα, ανάλογα με την ένταση της διεργασίας και τις συνθήκες λειτουργίας. Ο σχηματισμός κοκ μπορεί να αντισταθμιστεί μέχρι ένα σημείο αυξάνοντας για λίγο τη θερμοκρασία ρ του αντιδραστήρα. Η αναγέννηση είναι πολύπλοκη διαδικασία απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο προσωπικό. Πραγματοποιείται σε μη τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι εύκολο να καταστραφεί φορτίο καταλύτη ιδιαίτερα υψηλού κόστους.

15 Ημιαναγεννόμενη Διεργασία UOP Η UOP κατασκεύασε κεντρική εγκατάσταση αναγέννησης καταλύτη στο Shreveport για όλους τους χρήστες της διεργασίας Platforming. Η υπηρεσία ήταν διαθέσιμη έναντι του αντίστοιχου αντιτίμου. Το προσωπικό της UOP εργαζόταν σε συνεργασία με το προσωπικό των διυλιστηρίων για: Αξιολόγηση απόδοσης. Επιλογή χρόνου τερματισμού. μ Βοήθεια κατά την εκφόρτωση και επαναφόρτωση του καταλύτη. Η διεργασία είναι ημιαναγεννόμενη αφού απαιτείται αναγέννηση σε ετήσια βάση. Η ημιαναγεννόμενη αναμόρφωση λειτουργεί σε υψηλότερες πιέσεις. Οι παλιότερες μονάδες σε 3100 kpa (450 psi). Τώρα οι πιέσεις είναι χαμηλότερες μέχρι τα 700 kpa (100 psi). Οι χαμηλές πιέσεις αυξάνουν την τάση εξανθράκωσης και απαιτούν συχνότερη αναγέννηση. Αυξημένος ρυθμός εναπόθεσης κοκ. Η επιτόπια αναγέννηση εξαπλώθηκε τη δεκαετία του Κράτηση της μονάδας, αναγέννηση καταλύτη με καύση του κοκ, αναγωγή του καταλύτη με υδρογόνο, ρύθμιση της περιεκτικότητας σε χλωρίδια. Δεν μπορούσε να υπάρξει πλήρης ανάκτηση η της ενεργότητας μετά από μερικές αναγεννήσεις έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης των κρυστάλλων λευκοχρύσου που οδηγούσε σε μόνιμη ελάττωση της δραστικότητας.

16 Ημιαναγεννόμενη Διεργασία UOP Η επιτόπια αναγέννηση απαιτεί κράτηση της μονάδας. Χρήση αντιδραστήρα εναλλαγής ("swing" reactor) που μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας για να αναγεννηθεί ο καταλύτης του. Απαιτούνται μερικές ημέρες από τη θέση του αντιδραστήρα εκτός λειτουργίας μέχρι να υπάρχει ξανά ένας έτοιμος προς χρήση αντιδραστήρας. Άλλα διυλιστήρια ανέπτυξαν δικές τους μεθόδους χρησιμοποιώντας πιο ενεργούς καταλύτες και χαμηλότερη πίεση. Απαιτούνταν πιο έντονες συνθήκες λειτουργίας και πιο συχνή αναγέννηση. Οι μικρότεροι κύκλοι λειτουργίας του καταλύτη οδήγησαν στην ανάπτυξη της κυκλικής αναγέννησης ανεξάρτητων αντιδραστήρων αντί για πλήρη κράτηση της λειτουργίας μιας μονάδας για αναγέννηση του καταλύτη σε όλους τους αντιδραστήρες.

17 Διεργασία UOP Συνεχούς Αναγέννησης Η απόκριση της UOP στην έρευνα για καταλύτες υψηλότερης ενεργότητας ήταν η χρήση διεργασίας κινητής κλίνης. Συνεχής αναγέννηση μέρους της κινητής κλίνης καταλύτη για απομάκρυνση κοκ και διατήρηση της ενεργότητας. Μείωση της πίεσης λειτουργίας στα 350 kpa (50 psi). Τρεις αντιδραστήρες τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλον και ο καταλύτης ρέει λόγω βαρύτητας από την κορυφή προς τον πυθμένα. Ο καταλύτης ρέει μέσω των ομόκεντρων δακτυλίων του πλέγματος στήριξης. Τα αντιδρώντα διέρχονται ακτινικά μέσω του καταλύτη προς τον εσωτερικό αυλό ροής και στη συνέχεια προς την επόμενη ε κλίνη. Ο τρόπος αναγέννησης δεν είναι ανακοινώσιμος. Πιθανώς χρησιμοποιεί αέρα ή οξυγόνο για την καύση του κοκ που ακολουθείται από αναγέννηση και οξείδωση.

18 Σύγχρονες Τάσεις για Καταλύτες Διεργασία Χαμηλότερες συγκεντρώσεις λευκοχρύσου. Συνεχίζεται η προσθήκη χλωριδίων για ισομερισμό και διάσπαση, αλλά πλέον μερικοί καταλύτες έχουν φορέα σίλικα αλούμινα. Διμεταλλικοί καταλύτες (hevron). Λευκόχρυσος και ρήνιο. Αφυδρογόνωση σε δύο ενεργά κέντρα. Η απομάκρυνση αρωματικών από τη βενζίνη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τα διυλιστήρια παγκοσμίως. Η νάφθα αποθειώνεται σε μονάδα υδρογονοκατεργασίας και στη συνέχεια διαχωρίζεται σε ελαφρύ και βαρύ κλάσμα (85, 180 F). Η ελαφριά νάφθα που περιέχει βενζόλιο και κυκλοεξάνιο αποστέλλεται σε μονάδα ισομερισμού. Η βαριά νάφθα αποστέλλεται στη μονάδα αναμόρφωσης. Αυτή η βαριά νάφθα δεν περιέχει βενζόλιο και κυκλοεξάνιο. Παράγεται τολουόλιο και ξυλόλια αλλά όχι βενζόλιο, λόγω της απομάκρυνσης του κυκλοεξανίου. Η απομάκρυνση του βενζολίου από τη βενζίνη είναι πολύ δύσκολη. Απαιτείται μεγαλύτερες μονάδας υδρογονοκατεργασίας και διαχωρισμού. Όλα τα διυλιστήρια πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της απομάκρυνσης του βενζολίου από τη βενζίνη. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις λόγω διαφορετικών μονάδων παραγωγής, διαφορετικών τροφοδοσιών και διαφορετικών προδιαγραφών ανά περιοχή.

19 Διάγραμμα Ροής Διεργασίας Plattforming

20 Διάγραμμα Ροής Ημιαναγεννόμενης Διεργασίας Αναμόρφωσης

21 Εισαγωγικά Στοιχεία Ανάπτυξη Ισομερισμού Στόχος: Βελτίωση του αριθμού οκτανίου της ελαφριάς νάφθας μετατρέποντας τις κ παραφίνες σε ισοπεραφίνες. Μετατροπή του κ βουτανίου σε ισοβουτάνιο (για αλκυλίωση). Σημαντική διεργασία για την αύξηση του αριθμού οκτανίου. Παράγεται προϊόν υψηλής τάσης ατμών (περίπου 115 kpa 17 psi) περιορίζεται η χρήση του στη βενζίνη. Στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 υπήρχαν άλλες μέθοδοι για τη βελτίωση του αριθμού οκτανίου της βενζίνης. Προσθήκη τετρααιθυλιούχου μολύβδου. Θερμική αναμόρφωση νάφθας. Θερμικός πολυμερισμός ελαφρών ολεφινών σε εξένια, επτένια και οκτένια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, η αλκυλίωση των ολεφινών αποτέλεσε μια πολύ σημαντική διεργασία. Ανάγκη για παραγωγή αεροπορικής βενζίνης υψηλού αριθμού οκτανίου κατά το Β Παγκόσμιο πόλεμο. Ο ισομερισμός του βουτανίου αναπτύχθηκε για την παρασκευή του απαραίτητου ισοβουτανίου. Καταλύτης: χλωριούχο αργίλιο (All 3 ). Πολλές από αυτές τις μονάδες διέκοψαν τη λειτουργία τους μετά το τέλος του πολέμου. Η ανάγκη για παραγωγή βενζίνης υψηλού αριθμού οκτανίου επανέφερε το ενδιαφέρον για τον ισομερισμό στα τέλη της δεκαετίας του Αναπτύχθηκαν νέοι καταλύτες με λευκόχρυσο.

22 Συνοπτικά Στοιχεία Ισομερισμού Διεργασία με μεγάλη απόδοση και μεγάλη εκλεκτικότητα προς ισομερή συστατικά υψηλού αριθμού οκτανίου. Ο ισομερισμός μ παρέχει μέση, αλλά σημαντική συμβολή στα συστατικά παραγωγής γής βενζίνης. Θετικά: Οι συνθήκες λειτουργίας της αναμόρφωσης δεν είναι κατάλληλες για τις παραφίνες της ελαφριάς νάφθας. Προϊόν με πρακτικά μηδενικά αρωματικά, βενζόλιο και ολεφίνες. Προϊόν πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Αρνητικά: Προϊόν υψηλής τάσης ατμών. Μέτριος αριθμός οκτανίου: (R+M)/2 περίπου 85 Καταλυτική Πυρόλυση (F) Αναμόρφωση Αλκυλίωση 35% κ.ό. 30% κ.ό. 20% κ.ό. Ισομερισμός 15% κ.ό.

23 Βασικά Χαρακτηριστικά Ισομερισμού Διεργασία που πραγματοποιείται στην αέρια φάση και χρησιμοποιεί υδρογόνο για να ελαχιστοποιήσει την αφυδρογόνωση και το σχηματισμό κοκ. Καταλύτης: χλωριωμένη αλούμινα. Οργανικά χλωρίδια εναποτεθειμένα στα ενεργά κέντρα του μετάλλου με επεξεργασία σε υψηλή θερμοκρασία με συστατικά όπως ο τετραχλωράνθρακας. Τα χλωρίδια είναι ευαίσθητα στην ύπαρξη υγρασίας. Είναι απαραίτητη η ξήρανση της τροφοδοσίας και η προσθήκη φρέσκου (make up) υδρογόνου. Όξινοι ζεόλιθοι με ευγενή μέταλλα. Εναλλακτικοί καταλύτες. Δεν απαιτούν ενεργοποίηση με υδροχλώριο.

24 Τροφοδοσία Προϊόντα Ισομερισμού Τροφοδοσία: Ελαφριά νάφθα που περιέχει πεντάνια, εξάνια και μικρές ποσότητες επτανίων. Η τροφοδοσία υφίσταται συχνά αποβουτανίωση. Πρέπει αν απομακρυνθούν θείο και άζωτο, επειδή ο καταλύτης περιέχει "όξινα κέντρα" που του δίνουν την ενεργότητά του. Κατεργασία σε μονάδα Merox. Υδρογονοκατεργασία. Είναι συνήθης πλέον η πρακτική της αποθείωσης όλης της νάφθας (ελαφριά και βαριά) σαν ένα ρεύμα και ο διαχωρισμός κλασμάτωση γίνεται μετά. Προϊόντα: Μικρές ποσότητες ελαφρών αερίων λόγω υδρογονοπυρόλυσης. Παραφίνες που δεν αντέδρασαν. Ισοπαραφίνες και ναφθένια. Αυξημένη ένταση (severity) της διεργασίας αυξάνει τον αριθμό οκτανίου αλλά και τη μετατροπή σε ελαφρά αέρια. Οι αποδόσεις εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά της τροφοδοσίας και τον αριθμό οκτανίου του προϊόντος. Τροφοδοσία χαμηλής ποιότητας μπορεί να δώσει απόδοση σε υγρό προϊόν 85% ή λιγότερο. Τροφοδοσία καλής ποιότητας μπορεί να δώσει απόδοση σε υγρό προϊόν ως 97%.

25 Αντιδράσεις Ισομερισμού Σχηματισμός ενδιάμεσης ολεφίνης (αφυδρογόνωση) Σχηματισμός ιόντος καρβονίου (όξινη δράση καταλύτη) A A Αναδιάταξη μορίου 3 Σχηματισμός ολεφίνης A A - 3 3

26 Αντιδράσεις Ισομερισμού Υδρογόνωση ολεφίνης Ισομερισμός ολεφινών αλλαγή θέσης διπλού δεσμού Το βουτένιο 1 μπορεί να δώσει μίγμα cis και trans βουτενίου Ισομερισμός και διάνοιξη ναφθενίων προς ολεφίνες Κυκλοβουτάνιο προς βουτένιο 3 3 3

27 Παράμετροι Λειτουργίας Ισομερισμού Η θερμοκρασία είναι η κύρια παράμετρος λειτουργίας της διεργασίας. Σε υψηλότερη θερμοκρασία αυξάνει η ένταση της διεργασίας (συμπεριλαμβανομένης της υδρογονοπυρόλυσης). Άλλες παράμετροι λειτουργίας. Σε υψηλότερη πίεση αυξάνει η διάρκεια ζωής του καταλύτη αλλά ευνοούνται οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις υδρογονοπυρόλυσης. Αυξημένη μερική πίεση υδρογόνου ευνοεί την υδρογονοπυρόλυση αλλά επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του καταλύτη. Η ταχύτητα χώρου αντιδραστήρα εξαρτάται από το κόστος επένδυσης, τη θερμοκρασία, τη διάρκεια ζωής του καταλύτη και τις αποδόσεις. Χαμηλή θερμοκρασία, μέτρια μερική πίεση υδρογόνου και χαμηλή ταχύτητα χώρου αντιδραστήρα ευνοούν μεγάλης διάρκειας κύκλους ζωής καταλύτη. αλύ Οι αποδόσεις του ισομερισμού εξαρτώνται από τις συνθήκες χημικής ισορροπίας. Απομάκρυνση των ισοπαραφινών από την τροφοδοσία πριν εισαχθεί στον αντιδραστήρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό οκτανίου του προϊόντας μεταθέτοντας προς τα δεξιά τις συνθήκες ισορροπίας. Ο ισομερισμός είναι λιγότερο έντονη διεργασία από την αναμόρφωση. Το φρέσκο υδρογόνο είναι της τάξης των 12.6 Nm 3 /m 3 (70 scf/bbl) και ο λόγος ανακυκλοφορίας υδρογόνου είναι 4 σε μοριακή βάση υδρογόνου προς τροφοδοσίας (1/3 1/2 του απαιτούμενου για την αναμόρφωση). Η πίεση είναι περίπου 2750 kpa (400 psi). Η θερμοκρασία είναι περίπου 200 (400 F). Σημαντικό μειονέκτημα είναι η υψηλή πτητικότητα του προϊόντος.

28 Ισομερισμός Απλής Διέλευσης Αρχική διεργασία ισομερισμού του πεντανίου. Η τροφοδοσία συνήθως υφίσταται αποβουτανίωση και υδρογονοκατεργασία για την απομάκρυνση θείου και αζώτου. Απαιτείται συνεχής απομάκρυνση (purge) υδρογόνου αφού πραγματοποιείται σε μικρό βαθμό πυρόλυση και υπάρχει απαίτηση κορεσμού των παραγόμενων ολεφινών. Η κατανάλωση υδρογόνου είναι ελάχιστη και χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση της απόθεσης κοκ. Ο ισομερισμός απλής διέλευσης ανεβάζει το RON από 70 σε 83. Βελτιώσεις της διεργασίας: συνδυασμός κλασμάτωσης και ισομερισμού. Απομάκρυνση του ισοπεντανίου από την τροφοδοσία αυξάνει το RON σε 84. Προσθήκη αποϊσοπεντανιωτή στην ανακυκλοφορία κ πεντανίου (Penex) αυξάνει το RON του προϊόντος σε 86. Διαχωρισμός με μοριακά κόσκινα (Molex) αυξάνει το RON του προϊόντος σε 89. Συνδυασμός Penex με Molex δίνει διεργασία που διεξάγεται πλήρως στην αέρια φάση δεν υπάρχει αναρροή, αλλά κυκλική διεργασία. Συνολική αναλυκλοφορία με αποϊσοεξανιωτή αυξάνει το RON του προϊόντος σε 89. Κατάλληλο για χρήση ως συστατικό ανάμιξης βενζίνης χωρίς ουσιαστικές απώλειες αριθμού οκτανίου.

29 Ισομερισμός Βουτανίου Μετατροπή του κ βουτανίου σε ισοβουτάνιο. Χρησιμοποιείται στην αλκυλίωση των ελαφρών ολεφινών της καταλυτικής πυρόλυσης F. Χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή MTBE και ETBE. Η διεργασία είναι αντίστοιχη του ισομερισμού πεντανίων εξανίων (ελαφριά νάφθα). Η απόδοση είναι της τάξης του 95% με καθαρότητα προϊόντος πάνω από 96%.

30 Διάγραμμα Ροής Διεργασίας Ισομερισμού

Κεφάλαιο 12. Υδρογονοκατεργασία Αποσταγµάτων

Κεφάλαιο 12. Υδρογονοκατεργασία Αποσταγµάτων Κεφάλαιο 12 Υδρογονοκατεργασία Αποσταγµάτων 12.1 Εισαγωγή Μέχρι τη δεκαετία του '40 υπήρξαν λίγα κίνητρα για τη βιοµηχανία πετρελαίου για τη βελτίωση της ποιότητα των προϊόντων µε τη βοήθεια της υδρογονοκατεργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 6 ο Καταλυτική Πυρόλυση Θερμική Πυρόλυση Ιξωδόλυση Εξανθράκωση Γλύκανση Παραγωγή Υδρογόνου Ανάμιξη Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Καταλυτική Πυρόλυση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Υδρογονοκατεργασία ργ Υδρογονοπυρόλυση ρ Υδρογονοκατεργασία Υδρογονοκατεργασία (Hydrotreating) Απομάκρυνση ετεροατόμων και κορεσμός δεσμών άνθρακα άνθρακα. Απομάκρυνση αζώτου, οξυγόνου και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Έγγραφο συνόδου 2009 C6-0267/2006 2003/0256(COD) EL 06/09/2006 Κοινή θέση Κοινή θέση η οποία καθορίσθηκε από το Συµβούλιο στις 27 Ιουνίου 2006 ενόψει της έκδοσης του κανονισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Αργό Πετρέλαιο Χαρακτηριστικά Ιδιότητες. Τεχνολογία Πετρελαίου και. Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Αργό Πετρέλαιο Χαρακτηριστικά Ιδιότητες. Τεχνολογία Πετρελαίου και. Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Σύσταση Αργού Πετρελαίου Σύνθετο Μίγμα Υδρογονανθράκων Περιέχει αέρια διαλελυμένα στα υγρά συστατικά Υδρογονάνθρακες C 1 C 90+ Στοιχειακή Ανάλυση: Αρκετά Ομοιόμορφη Στοιχεία Περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες 2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Καύσιμα - καύση Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Συνοπτικά Στοιχεία Καταλυτικής Πυρόλυσης Αποτελεί τη βασική διεργασία μετατροπής στα περισσότερα σύγχρονα διυλιστήρια. Σχεδόν όλα τα διυλιστήρια που έχουν μονάδες μετατροπής έχουν μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Αναγκαιότητα Διεργασιών Πυρόλυσης Η παραγωγή από την ατμοσφαιρική απόσταξη δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση σε λευκά προϊόντα. Με την πάροδο του χρόνου οι διαθέσιμοι τύποι αργού πετρελαίου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 4 ο Υδρογονοκατεργασία > Υδρογονοεπεξεργασία > Υδρογονοπυρόλυση Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Υδρογονοκατεργασία (Hydroprocessing) Υδρογονοκατεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Στήλες Απόσταξης Πετρελαίου Ιστορικά, η παλιότερη διεργασία επεξεργασίας πετρελαίου Αποτελεί το πρώτο μόνο στάδιο της επεξεργασίας Σκοπός Ανάκτηση ελαφρών συστατικών Κλασμάτωση σε κλάσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ Μ. Κροκίδα ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓ. ΣΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Διαφορική (batch) Rectifying column Stripping column

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10. Καταλυτική Υδρογονοπυρόλυση

Κεφάλαιο 10. Καταλυτική Υδρογονοπυρόλυση Κεφάλαιο 10 Καταλυτική Υδρογονοπυρόλυση 10.1 Εισαγωγή Αν και η υδρογόνωση είναι µια από τις παλιότερες καταλυτικές διεργασίες της πετρελαϊκής βιοµηχανίας, µόνο τα τελευταία χρόνια η καταλυτική υδρογονοπυρόλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανικές ενώσεις Οργανική Χημεία είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με τις ενώσεις του άνθρακα (C). Οργανικές ενώσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΑΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΝΖΙΝΗ. 2. Ιδιότητες βενζίνης

ΒΕΝΖΙΝΗ. 2. Ιδιότητες βενζίνης ΒΕΝΖΙΝΗ 1. Σύσταση και Παραγωγή Οι βενζίνες είναι μίγματα υδρογονανθράκων με όρια απόσταξης στην περιοχή 30 C ως C. Σε ένα σύγχρονο διυλιστήριο οι βενζίνες παράγονται από ανάμιξη προϊόντων που προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ Καύση ονομάζεται η αντίδραση μιας οργανικής ή ανόργανης ουσίας με το Ο 2, κατά την οποία εκλύεται θερμότητα στο περιβάλλον και παράγεται φως. Είδη καύσης Α.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Διυλιστηριακές Διεργασίες Παραγωγής Πετροχημικών

Βασικές Διυλιστηριακές Διεργασίες Παραγωγής Πετροχημικών Βασικές Διυλιστηριακές Διεργασίες Παραγωγής Πετροχημικών Σύγκριση Απλής με Κλασματική Απόσταξη Θερμόμετρο Κεφαλή Στήλης Ψυκτήρας Στήλη Αναρροής Κλασμάτωσης Λεπτομέρεια Πληρωτικού Υλικού Υγρό προς Απόσταξη

Διαβάστε περισσότερα

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Η υγρή εκχύλιση βρίσκει εφαρμογή όταν. Η σχετική πτητικότητα των συστατικών του αρχικού διαλύματος είναι κοντά στη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στο διυλιστήριο Τύποι διεργασιών Απόσταξη (ατμοσφαιρική και υπό κενό) Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Διύλιση Το αργό πετρέλαιο δεν

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό αέριο. Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%).

Φυσικό αέριο. Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%). Φυσικό αέριο Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%). Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο και παρουσιάζει δύο βασικά πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Κεντρικό: 6 ο χλμ. oδού Χαριλάου-Θέρμης Τ.Θ. 60361 570 01 Θέρμη, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-498100 Fax: 2310-498180

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Στόχοι Απομάκρυνση Ανεπιθύμητων Συστατικών Νερό Βαρείς Υδρογονάνθρακες Υδρόθειο Διοξείδιο του Άνθρακα Στοιχειακό Θείο Άλλα Συστατικά Ανάκτηση Συστατικών με Οικονομική Αξία Ήλιο Υδρογονάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 2 ο Αργό Πετρέλαιο Χαρακτηρισμός Ποιότητας Αργού Πετρελαίου Κριτήρια Επιλογής Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Χαρακτηριστικά Αργού Πετρελαίου Το

Διαβάστε περισσότερα

Σταθµοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασµένου κύκλου µε ενσωµατωµένη αεριοποίηση άνθρακα (IGCC) ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Καθηγητής Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας 1 ιαδικασίες, σχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας. Τα καύσιμα που παίρνουμε έτοιμα από τη φύση λέγονται φυσικά, ενώ αυτά που παρασκευάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε.

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΣ, 2016 Μάθημα: «Αντιρρυπαντική Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16. Ανάµιξη Προϊόντων

Κεφάλαιο 16. Ανάµιξη Προϊόντων Κεφάλαιο 16 Ανάµιξη Προϊόντων 16.1 Εισαγωγή Η αυξηµένη λειτουργική ευελιξία και η κερδοφορία προκύπτουν όταν το διυλιστήριο παράγει βασικά ενδιάµεσα ρεύµατα που µπορούν να αναµιχθούν για να παράγουν ποικιλία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Περιληπτική θεωρητική εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Περιληπτική θεωρητική εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Περιληπτική θεωρητική εισαγωγή α) Τεχνική zchralski Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνική ανάπτυξης μονοκρυστάλλων πυριτίου (i), αρίστης ποιότητας,

Διαβάστε περισσότερα

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ 9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ Από τη Χημεία, καταλύτης είναι ένα στοιχείο που με την παρουσία του βοηθά στην πραγματοποίηση μιας χημικής αντίδρασης, χωρίς o ίδιος να συμμετέχει σε αυτή. Στα αυτοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Ανάγκη

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Ανάγκη ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Ανάγκη επικοινωνία πληροφορίας για μια διεργασία «Λεξιλόγιο» Σύμβολα Αλληλουχία - διασύνδεση συμβόλων Διαγράμματα ροής ΣΧΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΒΑΘΜΙΔΩΝ (Block

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟΥ 2 ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟΥ 2 ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟΥ 2 ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη ΕΚΕΤΑ Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών (ΙΤΧΗΔ) Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΝΟΡΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΑ Φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη ή παράγωγά τους Μετεστεροποίηση Υδρογονοαποξυγόνωση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ 2 ης γενιάς από τηγανέλαια

Τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ 2 ης γενιάς από τηγανέλαια Τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ 2 ης γενιάς από τηγανέλαια Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Χημικός Μηχανικός - Ερευνήτρια ΕΚΕΤΑ Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Η µελέτη αυτή είναι µέρος του έργου BIOFUELS-2G που χρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα LIFE+ (LIFE08 ENV/GR/000569)

Η µελέτη αυτή είναι µέρος του έργου BIOFUELS-2G που χρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα LIFE+ (LIFE08 ENV/GR/000569) Παραγωγή Βιοκαυσίµων µε Υδρογονοπεξεργασία Χρησιµοποιηµένων Τηγανελαίων ρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Χηµικός Μηχανικός Ερευνήτρια ΕΚΕΤΑ Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Ινστιτούτο Τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ-ΒΕΝΖΙΝΗΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ-ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ-ΒΕΝΖΙΝΗΣ Σχολή Χημικών Μηχανικών Τομέας IV: Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών Σπουδαστής: Μπότσης Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε (CONTINUOUS CATALYST REFORMATION UNIT)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε (CONTINUOUS CATALYST REFORMATION UNIT) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14. Αλκυλίωση και Πολυµερισµός

Κεφάλαιο 14. Αλκυλίωση και Πολυµερισµός Κεφάλαιο 14 Αλκυλίωση και Πολυµερισµός 14.1 Εισαγωγή Η προσθήκη µιας αλκυλοµάδας σε οποιοδήποτε µόριο είναι µια αντίδραση αλκυλίωσης, αλλά στην ορολογία του διυλιστηρίου ο όρος αλκυλίωση χρησιµοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή : Εισαγωγή Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση - Αφυδρογόνωση - Πυρόλυση - Ενυδάτωση κλπ Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ Στη χημική μηχανική έχουμε να κάνουμε με διεργασίες. Διεργασία: περιγράφει μετατροπή της ύλης (φυσική ή χημική ή βιολογική). Στις διεργασίες περιγράφονται τα εισερχόμενα ρεύματα

Διαβάστε περισσότερα

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt%

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt% ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Πυρόλυση Βιόµαζας Είναι η θερµική διάσπαση της κυτταρίνης (240 350 ο C), τηςηµι-κυτταρίνης (200 260 ο C) και τηςλιγνίνης (280 500 ο C) πουπεριέχονταιστη πρώτη ύλη σε ουδέτερο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 7 ο Παραγωγή Βενζίνης Βενζινοκινητήρας Ιδιότητες Βενζίνης Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Ανάπτυξη Αγοράς Βενζίνης Ανακάλυψη αργού πετρελαίου (1859)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΧΗΜΕΙΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1ο Στις παρακάτω ερωτήσεις 1, 2 και 3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 13: Χημική κινητική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 13: Χημική κινητική Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Χημεία Ενότητα 13: Χημική κινητική Αν. Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος e-mail: gmarnellos@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα στο Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; Ποιοι τύποι βενζίνης χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα; 122

Διαγώνισμα στο Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; Ποιοι τύποι βενζίνης χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα; 122 Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 2. Ποιοι τύποι βενζίνης χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα; 122 Η βενζίνη είναι μίγμα. Η

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Θερµικές ιεργασίες

Κεφάλαιο 8. Θερµικές ιεργασίες Κεφάλαιο 8 Θερµικές ιεργασίες 8.1 Εισαγωγή Τα βαριά συστατικά του αργού πετρελαίου (bottom of the barrel) αποτελούν ένα σηµαντικό πρόβληµα για τα περισσότερα διυλιστήρια επειδή είναι διαθέσιµα προς επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος

Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος Βιοκαύσιμα (Αλκοόλες) Η εξάντληση των αποθεμάτων του πετρελαίου και η ανάγκη για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ενισχύουν τη χρήση εναλλακτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 2 ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΝΩΣΗΣ Ο θερμοτονισμός ή η θερμότητα της αντίδρασης εκφράζει τη μεταβολή ενέργειας λόγω της χημικής αντίδρασης Η απαιτούμενη ενέργεια για το σχηματισμό

Διαβάστε περισσότερα

H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να γνωρίζουμε τα κυριότερα συστατικά του πετρελαίου Να περιγράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 8 ο Παραγωγή Ντίζελ Ντιζελοκινητήρας Ιδιότητες Ντίζελ Μαζούτ Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Ανάπτυξη Αγοράς Ντίζελ Ανακάλυψη αργού πετρελαίου (1859)

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Τομέας IV: Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών Τίτλος Διπλωματικής εργασίας: Επίδραση της Προσθήκης Βιο-Αιθανόλης και ETBE στις Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Παυλάτου, 2017 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ε. Παυλάτου, 2017 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 1 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 2 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Βασικές έννοιες Στοιχειομετρία-Στοιχειομετρικοί συντελεστές-στοιχειομετρική αναλογία Περιοριστικό αντιδρών Αντιδρών σε περίσσεια Μετατροπή (κλάσμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο Πρόλογος i Κατάλογος Σχημάτων και Εικόνων v Ενότητα 1: Εισαγωγή 1-1 1.1 Το μαθηματικό πρότυπο: ισοζύγια και άλλες σχέσεις. 1-1 1.2 Αριστοποίηση 1-2 1.3 Αλλαγή κλίμακας (scale

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. 1η ενότητα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. 1η ενότητα 1η ενότητα 1. Εναλλάκτης σχεδιάζεται ώστε να θερμαίνει 2kg/s νερού από τους 20 στους 60 C. Το θερμό ρευστό είναι επίσης νερό με θερμοκρασία εισόδου 95 C. Οι συντελεστές συναγωγής στους αυλούς και το κέλυφος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ Γ.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ Γ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Χημική αντίδραση : a 1. + α 2 Α (-a 1 ) A 1. +(-a 2

Σύνοψη ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Χημική αντίδραση : a 1. + α 2 Α (-a 1 ) A 1. +(-a 2 ΠΑ- Σύνοψη ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Χημική αντίδραση : a A + α Α +... ------------>...+a A ή σε μορφή γραμμικής εξίσωσης a A +...+(-a ) A +(-a ) A +... 0 a Στοιχειομετρικοί συντελεστές ως προς Α (

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας από το Σπύρο ΚΥΡΙΤΣΗ Προσκεκλημένο Ομιλητή Ημερίδα «Αεριοποίησης Βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού» Αμύνταιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΟΛΥΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ . ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΒΙΛΗΣ, Καθ. ΕΜΠ 135 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΑΣΕΩΝ 1 2 3 4 1 στερεό (solid) 2 υγρό (liquid) 3 ατμός (vapor) 4 αέριο (gas) A 1+2+3

Διαβάστε περισσότερα

ΜΜΚ 251: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

ΜΜΚ 251: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΜΚ 251: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Σύνολο Ασκήσεων 3 Ημερομηνία Παράδοσης - 26/03/2014 Στοιχειομετρία Υδρογονάνθρακες Βιομηχανία πετρελαίου Λύσεις [Σύνολο Μονάδων 25] [Μονάδες: 6] 1. Να ταιριάξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ . ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΒΙΛΗΣ, Καθ. ΕΜΠ 67 ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Από τη χημική αντίδραση προκύπτουν ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ ΘΕΜΑ Α ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤ' Εξάμηνο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. Ερωτήσεις Επανάληψης Δεύτερο Μέρος

ΣΤ' Εξάμηνο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ. Ερωτήσεις Επανάληψης Δεύτερο Μέρος ΣΤ' Εξάμηνο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ 2008 2009 Ερωτήσεις Επανάληψης Δεύτερο Μέρος 0 Ερώτηση: Σε αντιδραστήρα για τη μετατροπή κυκλοεξανόλης σε κυκλοεξανόνη, παρέχεται και μίγμα αντιδρώντος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 2016-2017 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ Ε. ΠΑΥΛΑΤΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΜΠ 2 ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ε. Παυλάτου, 2017 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η διδασκαλία και εμπέδωση θεμελιακών εννοιών που σχετίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΑΤΜΩΝ

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΑΤΜΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΑΤΜΩΝ 2 Διεργασίες Πολυφασικών συστημάτων Πολλές διεργασίες στη Χημική Μηχανική στηρίζονται στη μεταφορά μάζας μεταξύ διαφορετικών φάσεων (αέρια, υγρή, στερεή) Εξάτμιση-Εξάχνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε.

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σεπτέμβριος, 2016 Μάθημα: «Αντιρρυπαντική Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Σαχινίδης Συμεών ΜΕΡΟΣ Α. Α1. Συμπληρώστε: 1. Στη χώρα μας η μέση παραγωγή απορριμμάτων ανά κάτοικο είναι περίπου 1-1,3 κιλά/ημέρα. 2. Η συλλογή των υλικών με το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει παρουσιάζει ορισμένες ορισμένες ιδιαιτερότητες ιδιαιτερότητες σε

Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει παρουσιάζει ορισμένες ορισμένες ιδιαιτερότητες ιδιαιτερότητες σε Η βιολογική κατάλυση παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τη μη βιολογική που οφείλονται στη φύση των βιοκαταλυτών Οι ιδιαιτερότητες αυτές πρέπει να παίρνονται σοβαρά υπ όψη κατά το σχεδιασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΥΛΙΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΥΛΙΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το έργο συγχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 71,42% το οποίο αντιστοιχεί σε 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων Υπολογιστικό θέμα

Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων Υπολογιστικό θέμα EΘNIKO ΜEΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ: Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων Υπολογιστικό θέμα Μάθημα κατεύθυνσης 8 ου εξαμήνου

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β ΓΕΛ 21 / 04 / 2019

Χημεία Β ΓΕΛ 21 / 04 / 2019 Β ΓΕΛ 21 / 04 / 2019 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A1. Από την προσθήκη HBr στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Δομικά σωματίδια (άτομα-μόρια-ιόντα) Δομή του ατόμου Ατομικός και μαζικός αριθμός Ισότοπα Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Κοιτάσματα Κάθε κοίτασμα φυσικού αερίου περιέχει και βαρύτερους υδρογονάνθρακες σε υγρή μορφή, οι οποίοι κατά την εξόρυξη ξη συλλέγονται για να αποτελέσουν τα λεγόμενα υγρά φυσικού αερίου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Εργαστήριο 5 ο Αριθμός Οκτανίου (RON MON) Αέρια Χρωματογραφία (Άσκηση 18) Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Κτύπημα του Κινητήρα (Knock) Από το 1912 που

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4β. Συστοιχίες διαχωρισμών

Διάλεξη 4β. Συστοιχίες διαχωρισμών Διάλεξη 4β Συστοιχίες διαχωρισμών Διαχωρισμός σε απλή στήλη Απλή τροφοδοσία Δύο ρεύματα εξόδου Προσκείμενα κλειδιά διαχωρισμού Στήλη με απλό αναβραστήρα και συμπυκνωτήρα Φθίνουσα πτητικότητα E () Ελαφρύ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΥΛΙΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΥΛΙΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το έργο συγχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 71,42% το οποίο αντιστοιχεί σε 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ, ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ κ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Παραουσίαση μαθήματος με διαφάνειες στο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αν. Καθ. Δρ Μαρία Α. Γούλα ΤΜΗΜΑ: Μηχανικών Περιβάλλοντος & Μηχανικών Αντιρρύπανσης 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Η σωστή τετράδα κβαντικών αριθμών για το μονήρες

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /...

Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /... Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /... Επαναληπτικό Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών (1 ο + 2 ο + 3 ο + 4 ο + 5 ο ΚΕΦ.) Διάρκεια 180 min ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 εως Α4

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) Για τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Θερμικές διεργασίες άνθρακα Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Καύση Θερμοδυναμική της καύσης Κινητική ετερογενών αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Παυλάτου, 2017 ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ε. Παυλάτου, 2017 ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ 2 ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Διεργασία: περιγράφει μετατροπή της ύλης (φυσική ή χημική ή βιολογική) Στις διεργασίες περιγράφονται τα εισερχόμενα ρεύματα (τροφοδοσία) και εξερχόμενα ρεύματα (προϊόντα) Διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΧΗΜΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1.3. «Δομικά σωματίδια της ύλης Δομή του ατόμου Ατομικός αριθμός Μαζικός αριθμός Ισότοπα» Παρατήρηση: Από τον πίνακα 1.4: Μάζα και φορτίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ [Άρθρα 2(1), 47(2), (3), (4), (5), (8), (9), (10), 48 (1), (2)(α), 49(3)(γ) και (4)(δ), 50(1)(δ), 51(2), 55(1), (2), 56, 57(1)(α), (2), (3) και 99(1), (2) και (3)] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα 1. Αρωματικές ενώσεις Αρωματικές ενώσεις: ενώσεις με ευχάριστη οσμή Αρωματικές ενώσεις αναφέρονται συνήθως στο βενζόλιο και σε ενώσεις με συγγενική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το φυσικό αέριο είναι: Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Πηνελόπη Παγώνη ιευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος Οµίλου ΕΛΠΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Πηνελόπη Παγώνη ιευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος Οµίλου ΕΛΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πηνελόπη Παγώνη ιευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος Οµίλου ΕΛΠΕ ΗΕλληνικά Πετρέλαια Ανταποκρίνεται στον Στόχο της για Βιώσιµη Ανάπτυξη Αναβάθµιση των

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ. (χωρίς αντίδραση)

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ. (χωρίς αντίδραση) ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ (χωρίς αντίδραση) 2 Ε. Παυλάτου, 2017 ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Διεργασία: περιγράφει μετατροπή της ύλης (φυσική ή χημική ή βιολογική) Στις διεργασίες περιγράφονται τα εισερχόμενα ρεύματα (τροφοδοσία)

Διαβάστε περισσότερα

r KwM wi 2. ΠΕΤΡΕΛΜΟ B ^ f c '' Kl POEONΛ NQPA K ΕΣ ' Λ ? wii^r,.¾ 1.2Κ V/ -V-S \ «\ f. r r! I I ^ -.

r KwM wi 2. ΠΕΤΡΕΛΜΟ B ^ f c '' Kl POEONΛ NQPA K ΕΣ ' Λ ? wii^r,.¾ 1.2Κ V/ -V-S \ «\ f. r r! I I ^ -. M V/ -V-S \ «\ 2. ΠΕΤΡΕΛΜΟ B ^ f c '' f. r r! I 1 1 1 I ^ -. Kl POEONΛ NQPA K ΕΣ ' Λ r KwM wi ι? wii^r,.¾ Vi Stt i^fiiakfc I 4 a s? i ;, v, v i i : ϊ β F* 1.2Κ 51 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ: 8 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Πετρέλαιο-

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 2015-2016 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ Ε. ΠΑΥΛΑΤΟΥ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΜΠ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 4 ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 5 Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις:

ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις: Άνω Γλυφάδα 21/10/2017 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Μάθημα: ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Καθηγητής/τρια: Αυγερινού Χρόνος: 3 ώρες Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Γ ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Πηγή: Mr.Matteo Villa HAR srl. Επιµέλεια: Κων/νος I. Νάκος SHIELCO Ltd Σελίδα 1/5 O οίκος HAR srl, Ιταλίας εξειδικεύεται στον σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Ανάγκη «ιαλέκτου» επικοινωνίας µεταξύ των µηχανικών «Λεξιλόγιο» διαλέκτου Σύµβολα διαγραµµάτων ροής Ανάπτυξη διαλέκτου ιαγράµµατα ροής ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΠΥΡΟΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

3 Η ΣΕΙΡΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ - PC-LAB ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: ΑΣΚΗΣΗ 1 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

3 Η ΣΕΙΡΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ - PC-LAB ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: ΑΣΚΗΣΗ 1 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 3 Η ΣΕΙΡΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ - PC-LAB ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: 23.12.2015 ΑΣΚΗΣΗ 1 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Ένα τυπικό φυσικό αέριο έχει την ακόλουθη σύσταση σε % mol: 0.5% Ν 2,

Διαβάστε περισσότερα