Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ"

Transcript

1 Φυσικού Αερίου Υδρογονοκατεργασία ργ Υδρογονοπυρόλυση ρ

2 Υδρογονοκατεργασία Υδρογονοκατεργασία (Hydrotreating) Απομάκρυνση ετεροατόμων και κορεσμός δεσμών άνθρακα άνθρακα. Απομάκρυνση αζώτου, οξυγόνου και μετάλλων. Κορεσμός ολεφινικών και αρωματικών δεσμών. Μείωση του μέσου μοριακού βάρους και παραγωγή γή ελαφρών καυσίμων σε υψηλότερες αποδόσεις. Υδρογονοαποθείωση (Hydrodesulfurization) Απομάκρυνση ενώσεων θείου. Ελαχιστοποίηση μετατροπής της τροφοδοσίας σε ελαφρύτερα προϊόντα. Μετατροπή 10% ως 20%. Υδρογονοπυρόλυση (Hydrocracking) Έντονη υδρογονοκατεργασία Πυρόλυση δεσμών άνθρακα άνθρακα. Σημαντική μείωση του μοριακού βάρους. Μετατροπή πάνω από 50%.

3 Κατανάλωση Υδρογόνου Αποθείωση Η ποσότητα υδρογόνου που καταναλίσκεται εξαρτάται από τους δεσμούς που πρέπει να διασπαστούν κορεστούν και την απώλεια στα προϊόντα. Κατανάλωση στις αντιδράσεις υδρογόνωσης. Οι αντιδράσεις υδρογόνωσης είναι γενικά εξώθερμες. Η διαχείριση της θερμότητας της αντίδρασης είναι σημαντική για την ασφάλεια και τη λειτουργική σταθερότητα της μονάδας. Υδρογονοαποθείωση: Το θείο μετατρέπεται σε υδρόθειο (H 2 S). Το προστιθέμενο υδρογόνο διασπά τους δεσμούς άνθρακα θείου και προκαλεί κορεσμό των υδρογονανθρακικών ομάδων. Δημιουργεί σε μικρή ποσότητα ελαφρά κλάσματα. Τα βαρύτερα κλάσματα δημιουργούν περισσότερα ελαφρά συστατικά από τη διάσπαση σύνθετων θειούχων ενώσεων. Μορφές θειούχων ενώσεων. Στη νάφθα βρίσκεται κυρίως στη μορφή μερκαπτανών και σουλφιδίων. Στα βαρύτερα κλάσματα το περισσότερο θείο βρίσκεται στη μορφή δισουλφιδίων και θειοφαινίων.

4 Κατανάλωση Υδρογόνου Απομάκρυνση Αζώτου, Οξυγόνου Απομάκρυνση αζώτου: Το άζωτο μετατρέπεται σε αμμωνία (NH 3 ). Οι κύριες ενώσεις αζώτου είναι πυριδίνες και πυρρόλες. Η απομάκρυνση αζώτου στην υδρογονοκατεργασία νάφθας είναι ελάχιστη. Καθώς η τροφοδοσία γίνεται βαρύτερη, η απομάκρυνση αζώτου γίνεται πιο σημαντική, όπως στην υδρογονοκατεργασία gasoil κενού (VGO). Η απομάκρυνση αζώτου απαιτεί περίπου 4 φορές περισσότερο υδρογόνο από την ισοδύναμη απομάκρυνση θείου. Απομάκρυνση οξυγόνου: Το οξυγόνο μετατρέπεται σε νερό (H 2 O). Ενώσεις οξυγόνου είναι οι φαινόλες και τα υπεροξείδια. Όπως και στην απομάκρυνση αζώτου, η απομάκρυνση οξυγόνου είναι ασήμαντη στη νάφθα, αλλά σημαντική στην υδρογονοκατεργασία βαρέων κλασμάτων. Η απομάκρυνση οξυγόνου απαιτεί περίπου 2 φορές περισσότερο υδρογόνο από την ισοδύναμη απομάκρυνση θείου. Άλλα ετεροάτομα. Το οργανικό χλώριο μετατρέπεται σε υδροχλώριο (HCl). Τα χλωρίδια υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες και η κατανάλωση υδρογόνου είναι αντίστοιχη αυτής της υδρογονοαποθείωσης.

5 Κατανάλωση Κορεσμός Δεσμών Απώλειες Υδρογόνου Οι ολεφίνες μετατρέπονται στις αντίστοιχες παραφίνες. Η κατανάλωση είναι στοιχειομετρική με προσθήκη 1 mole υδρογόνου ανά διπλό δεσμό. Οι ολεφίνες είναι το κύριο συστατικό των ελαφρών προϊόντων πυρόλυσης όπως νάφθα καταλυτικής πυρόλυσης, νάθφα ιξωδόλυσης και νάφθα εξανθράκωσης. Υπάρχουν διαθέσιμοι καταλύτες με κατάλληλη εκλεκτικότητα για την υδρογονοαποθείωση της νάφθας καταλυτικής πυρόλυσης χωρίς ταυτόχρονο κορεσμό των ολεφινών για να διατηρηθεί ο επιθυμητός αριθμός οκτανίου. Οι αρωματικοί δακτύλιοι υδρογονώνονται προς ναφθένια. Είναι μια έντονη διεργασία και η κατανάλωση υδρογόνου εξαρτάται από την πολυπλοκότητα λ των αρωματικών συστατικών. Ο κορεσμός αρωματικών δακτυλίων πραγματοποιείται κατά την υδρογονοκατεργασία και υδρογονοπυρόλυση gasoil. Υπάρχει απώλεια υδρογόνου, που βρίσκεται σε ισορροπία με τα ελαφρά αέρια. Η ποσότητα αυτή είναι σημαντική και μπορεί να είναι διπλάσια της απαιτούμενης για την αποθείωση. Τα υγρά προϊόντα απορροφούν υδρογόνο, αλλά σε μικρή ποσότητα σε σχέση με αυτό που απαιτείται για την αποθείωση Το υδρογόνο απομακρύνεται με αέριο καθαρισμού (purge gas) χρησιμοποιείται για να διατηρήσει την απαιτούμενη ποσότητα υδρογόνου, καθώς οι ελαφροί υδρογονάνθρακες που παράγονται μειώνουν τη μερική πίεση του υδρογόνου.

6 Κατανάλωση Υδρογόνου όνου ίας) η Υδρογό ροφοδοσί ανάλωση m 3 /m 3 Τρ Κατα (Nm Υδρογονοκατεργασία Gasoil Κενού Υδρογονοκατεργασία Ατμοσφαιρικού Gasoil Υδρογονοκατεργασία Κηροζίνης Υδρογονοκατεργασία Νάφθας Πίεση (kpa)

7 Τάσεις Υδρογονοκατεργασίας Σε ένα τυπικό διυλιστήριο, υπάρχει έλλειψη υδρογόνου για το σύνολο των διεργασιών υδρογονοκατεργασίας. Όσο πιο διαδεδομένη δ δ γίνεται η υδρογονοκατεργασία, τόσο αυξάνει αυτή η έλλειψη. Καθώς αυξάνει η ένταση της υδρογονοπυρόλυσης, οι απαιτήσεις σε υδρογόνο αυξάνουν δραματικά. Η τάση για περισσότερη και εντονότερη υδρογονοκατεργασία οφείλεται σε: Επεξεργασία βαρύτερου αργού πετρελαίου και υψηλότερης περιεκτικότητας σε θείο. Μείωση της ζήτησης μαζούτ. Αυξημένη χρήση υδρογονοαποθείωσης για την παραγωγή καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (περιβαλλοντικές απαιτήσεις) Μεγαλύτερη προστασία των καταλυτών καταλυτικής πυρόλυσης. Αυξημένη απαίτηση για μαζούτ χαμηλού θείου (ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

8 Συνοπτικά Στοιχεία Ανάπτυξη Υδρογονοκατεργασίας ργ Κατάλληλη για τροφοδοσίες χαμηλής περιεκτικότητας σε αρωματικά και ετεροάτομα. Απομάκρυνση ετεροατόμων και διάσπαση αρωματικών δακτυλίων. Το θείο απομακρύνεται ως υδρόθειο. Τα μέταλλα αποτίθενται στον καταλύτη. Διάσπαση αρωματικών δακτυλίων. Μείωση του μέσου μοριακού βάρους. Παραγωγή ελαφρών καυσίμων σε υψηλότερες αποδόσεις. Ελάχιστη πυρόλυση. Προϊόντα κατάλληλα για περαιτέρω επεξεργασία: αναμόρφωση, καταλυτική πυρόλυση, υδρογονοπυρόλυση. Στη δεκαετία του 1940, υπήρχε πλεόνασμα υδρογόνου από την καταλυτική αναμόρφωση. Το υδρογόνο αυτό χρησιμοποιήθηκε η για την υδρογονοκατεργασία ργ των μέσων κλασμάτων. Βασικός στόχος: αποθείωση. Ο κορεσμός αρωματικών δακτυλίων βελτίωσε το σημείο καπνού της κηροζίνης και τον αριθμό κετανίου του ντήζελ. Υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 20 εμπορικά αξιοποιήσιμες τεχνολογίες.

9 Καταλύτες Υδρογονοκατεργασίας Δύο Τύποι: Οι καταλύτες κοβαλτίου μολυβδενίου προτιμούνται για αποθείωση και κορεσμό ολεφινών. Απαιτούν λιγότερο υδρογόνο ο για ήπια λειτουργία. Οι καταλύτες νικελίου μολυβδενίου χρησιμοποιούνται για απαζώτωση και κορεσμό αρωματικών. Διεργασία Καταλύτης Μερική Πίεση H 2, MPa LHSV, V/V Υδρογονοκατεργασία νάφθας Co Mo Υδρογονοκατεργασία κηροζίνης Co Mo Υδρογονοαποθείωση gasoil Co Mo Υδρογονοαποθείωση VGO Co Mo Υδρογονοαποθείωση Ni Mo Υδρογονοαπαζώτωση νάφθας Υδρογονοαποθείωση Ni Mo Υδρογονοαπαζώτωση gasoil Βελτίωση σημείου καπνού κηροζίνης Μέση Ni W Υψηλή Ni W Υδρογονοαποθείωση Πυρολυμένων Νάφθας Ni Mo Gasoil Ni W

10 Αντιδράσεις Υδρογονοκατεργασίας Απομάκρυνση Θείου Μερκαπτάνες SH Δισουλφίδια S S Θειοφαίνια S Βενζοθειοφαίνια C C H H 2 S H H 2 S 3 + H H 2 S S C H 2 + H 2 S 3

11 Απομάκρυνση Οξυγόνου Οξέα Υπεροξείδια Αντιδράσεις Υδρογονοκατεργασίας C Φαινόλες C OH Κορεσμός Ολεφινών Μονο ολεφίνες OH O + 3H 2 + H 2 + H 2 O H 2 O H Δι ολεφίνες H

12 Αντιδράσεις Υδρογονοκατεργασίας Απομάκρυνση Αζώτου Πυρρόλες NH Πυριδίνη N Απομάκρυνση Αλογόνων Υδρογονοπυρόλυση + 4H NH NH H Cl H H 2 + HCl ΕΛΠΕ ΒΕΕ Σεπτέμβριος 2008 Εισηγητής: Δ. Καρώνης 12/79

13 Διάγραμμα Ροής Υδρογονοκατεργασίας Αποστάγματος

14 Παράμετροι Λειτουργίας Υδρογονοκατεργασίας Θερμοκρασία και πίεση εισόδου στον αντιδραστήρα. Αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την υδρογόνωση αλλά μειώνει τον αριθμό ενεργών κέντρων του καταλύτη. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει τη σταδιακή μείωση της ενεργότητας του καταλύτη. Αύξηση της πίεσης αυξάνει τη μερική πίεση του υδρογόνου και αυξάνει την ένταση της υδρογόνωσης. Ανακυκλοφορία υδρογόνου. Απαιτεί υψηλή συγκέντρωση υδρογόνου στην έξοδο του αντιδραστήρα. Η διαθέσιμη ποσότητα υδρογόνου είναι πολύ πάνω από τη στοιχειομετρική. Απαιτείται υψηλή συγκέντρωση υδρογόνου για να αποφευχθεί η εναπόθεση κοκ και η δηλητηρίαση του καταλύτη. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο στην περίπτωση βαρύτερης τροφοδοσίας που περιέχει ρητίνες και ασφαλτένια. Υδρογόνο καθαρισμού (purge hydrogen). Απομακρύνει τα ελαφρά κλάσματα και βοηθά στη διατήρηση υψηλής συγκέντρωσης υδρογόνου.

15 Υδρογονοκατεργασία Παράμετροι Λειτουργίας Μερικές από τις παραμέτρους λειτουργίας και η επίδραση της μεταβολής τους είναι: Παράμετρος Επίδραση Αύξηση ρυθμού τροφοδοσίας Μείωση δυνατότητας απομάκρυνσης θείου και αζώτου Αύξηση θερμοκρασίας Αύξηση δυνατότητας απομάκρυνσης θείου και αζώτου Αύξηση πίεσης Αύξηση δυνατότητας απομάκρυνσης θείου και αζώτου Αύξηση καθαρότητας Αύξηση δυνατότητας απομάκρυνσης θείου υδρογόνου και αζώτου Αύξηση ροής υδρογόνου Αύξηση δυνατότητας απομάκρυνσης θείου και αζώτου

16 Υδρογονοκατεργασία Νάφθας Η νάφθα υφίσταται υδρογονοκατεργασία για την απομάκρυνση θείου. Το θείο υπάρχει σε μορφή μερκαπτανών, (RSH), σουλφιδίων (R2S), δισουλφιδίων (RSSR), και θειοφαινίων. Μπορεί να γίνει υδρογονοκατεργασία της πλήρους νάφθας ατμοσφαιρικής απόσταξης. Προσφέρει πλεονεκτήματα στη μονάδα απόσταξης πετρελαίου (δεν απαιτείται διαχωριστής νάφθας). Απαιτείται μεγαλύτερος αντιδραστήρας και στήλη κλασμάτωσης για το διαχωρισμό: Πεντανίων εξανίων προς μονάδα ισομερισμού. Βαριάς νάφθας προς μονάδα αναμόρφωσης. Οι συνήθεις καταλύτες είναι κοβάλτιο μολυβδένιο σε φορέα αλούμινα. Ο καταλύτης ενεργοποιείται με τη μετατροπή των οξειδίων των μετάλλων στα αντίστοιχα σουλφίδια. Κατανάλωση υδρογόνου: 9 45 Νm 3 /m 3 ( scf/bbl) Για την αποθείωση τροφοδοσίας έως 1% κ.β. σε θείο απαιτούνται Nm 3 /m 3 ( scf/bbl) Υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο αυξάνει την κατανάλωση υδρογόνου ανάλογα. Για αποθείωση και απαζώτωση απαιτούνται έως 45 Νm 3 /m 3 (250 scf/bbl). Αυτή είναι η κατανάλωση υδρογόνου για τις αντιδράσεις. Πρέπει να προστεθούν οι απώλειες λόγω διάλυσης στα προϊόντα και τους ελαφρούς υδρογονάνθρακες.

17 Υδρογονοκατεργασία Νάφθας Η τροφοδοσία και το φρέσκο υδρογόνο οδηγούνται στο φούρνο. Θερμοκρασία εξόδου φούρνου περίπου 370 C (700 F) Η τροφοδοσία διέρχεται καθοδικά μέσω της καταλυτικής κλίνης. Το προϊόν εξόδου του αντιδραστήρα ψύχεται και εκτονώνεται στους 40 C (100 F) για το διαχωρισμό των ελαφρών κλασμάτων. Εναλλαγή θερμότητας με την τροφοδοσία. Επορκεί απλή εκτόνωση μιας βαθμίδας. Η μεγάλη ποσότητα του αερίου εκτόνωσης ανακυκλοφορεί. Η εκτονωθείσα υγρή φάση τροφοδοτείται στον απογυμνωτή για την απομάκρυνση ελαφρών κλασμάτων,, υδροθείου και όξινου νερού. Τυπικές συνθήκες: 370 C, 1400 kpa (700 F, 200 psi) Η θερμοκρασία μεταβάλλεται ανάλογα με την ενεργότητα του καταλύτη και την ένταση της επεξεργασίας. Ταχύτητα χώρου αντιδραστήρα (LHSV) περίπου 2. Μεταβλητή σχεδιασμού του αντιδραστήρα σταθερής κλίνης. Ανακυκλοφορία υδρογόνου περίπου 360 Nm 3 /m 3 (2000 scf/bbl) Το προϊόν κορυφής του απογυμνωτή στέλνεται σε μονάδα διαχωρισμού ελαφρών κλασμάτων. Ανάκτηση ελαφρών υδρογονανθράκων (αέριο καύσιμο) και απομάκρυνση H 2 S.

18 Υδρογονοκατεργασία Μέσων Κλασμάτων Σε γενικές γραμμές, όλα τα μέσα κλάσματα περιέχουν θείο που πρέπει να απομακρυνθεί. Ο κορεσμός των ολεφινών των gasoil πυρόλυσης αυξάνει τον αριθμό κετανίου. Η υδρογονοκατεργασία της κηροζίνης απαιτεί περισσότερο υδρογόνο από την αντίστοιχη της νάφθας. Η υδρογονοκατεργασία ργ του ατμοσφαιρικού gasoil μπορεί να απαιτήσει σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα υδρογόνου. Εάν γίνεται σε μεγάλη ένταση καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα υδρογόνου. Η κατανάλωση υδρογόνου και η πίεση λειτουργίας εξαρτώνται από το είδος της τροφοδοσίας, τον επιθυμητό βαθμό αποθείωσης και απαζώτωσης, τον κορεσμό ολεφινών, αρωματικών δακτυλίων, κλπ. Τυπικές συνθήκες: C, 2100 kpa και υψηλότερα ( F, 300 psi) Ήπια αύξηση θερμοκρασίας λόγω εξώθερμων αντιδράσεων. Κατανάλωση υδρογόνου: Nm 3 /m 3 ( scf/bbl). Ανακυκλοφορία υδρογόνου: 360 Nm 3 /m 3 (2000 scf/bbl) και πάνω

19 Υδρογονοκατεργασία Μέσων Κλασμάτων Οι συνθήκες λειτουργίας εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την τροφοδοσία. Για αποθείωση μέσων κλασμάτων κατά 85 95%, απαιτείται πίεση 2100 kpa (300 psi) και κατανάλωση υδρογόνου Nm 3 /m 3 (300 psi, scf/bbl). Για κορεσμό ολεφινών και βελτίωση αριθμού κετανίου gasoil απειτείται πίεση πάνω από 6900 kpa (1000 psi) και κατανάλωση υδρογόνου πάνω από 142 Νm 3 /m 3 (800 scf/bbl). Η υδρογόνωση σε υψηλές πιέσεις παράγει μικρή ποσότητα νάφθας λόγω υδρογονοπυρόλυσης. Οι υψηλές πιέσεις απαιτούνται για την αποθείωση των ανθεκτικών θειούχων ενώσεων. Η υδρογονοκατεργασία ντήζελ παράγει μικρή ποσότητα νάφθας, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως ως τροφοδοσία μονάδας αναμόρφωσης.

20 Υδρογονοκατεργασία Βαρέων Αποσταγμάτων Τα βαριά αποστάγματα (βαρύ ατμοσφαιρικό gasoil, gasoil κενού, απασφαλτωμένα έλαια) που χρησιμοποιούνται ως τροφοδοσία μονάδων καταλυτικής πυρόλυσης υφίστανται έντονη υδρογονοκατεργασία για: Απομάκρυνση θείου. Άνοιγμα κορεσμό αρωματικών δακτυλίων. Απομάκρυνση ηβαρέων μετάλλων. Η αποθείωση των βαρέων αποσταγμάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνδυασμό με ήπια αποικοδόμηση πολύπλοκων δομών. Τα κλάσματα αυτά μπορεί να περιέχουν ρητίνες και ασφαλτένια. Αποτίθενται στον καταλύτη κατά την υδρογονοκατεργασία. Απαιτείται συχνότερη αντικατάσταση καταλύτη, σε σχέση με τον εκτιμώμενο χρόνο χρήσης χωρίς αυτά τα συστατικά. Συνήθως εγκαθίσταται αντιδραστήρας προστασίας (guard reactor) πριν τον κύριο αντιδραστήρα για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του κυρίως καταλύτη. Για την έντονη κατεργασία των βαρέων αποσταγμάτων χρησιμοποιούνται καταλύτες νικελίου μολυβδενίου. Συνήθως απαιτούνται δύο αντιδραστήρες με δύο κλίνες ο καθένας. Η αύξηση της θερμοκρασίας από τις αρχικές αντιδράσεις υδρογόνωσης απαιτεί ενδιάμεση ψύξη.

21 Υδρογονοκατεργασία Βαρέων Αποσταγμάτων Το προϊόν εξόδου του δεύτερου αντιδραστήρα εκτονώνεται σε δύο στάδια: Εκτόνωση σε υψηλή πίεση απ' όπου απομακρύνεται η περίσσεια υδρογόνου και επιστρέφει ως ανακυκλοφορία. Εκτόνωση σε χαμηλή πίεση απ' όπου διαχωρίζονται τα ελαφρά αέρια και το προς ανάκτηση υδρόθειο. Η υγρή φάση της εκτόνωσης χαμηλής πίεσης είναι το αποθειωμένο προϊόν που αποστέλλεται στις επόμενες μονάδες καταλυτικής πυρόλυσης. Η αρχική θερμοκρασία αντίδρασης είναι της τάξης των 345 C (650 F) Η υδρογόνωση είναι έντονα εξώθερμη πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να αποφεύγονται προβλήματα υπερθέρμανσης. Η μερική πίεση του υδρογόνου σχετίζεται με τον κορεσμό αρωματικών δακτυλίων και το ποσοστό θείου που μετατρέπεται σε υδρόθειο. Για μικρό κορεσμό αρωματικών δακτυλίων, πίεση 2000 kpa (300 psi) μπορεί να είναι ικανοποιητική. Σε πίεση 8300 kpa (1200 psi) επιτυγχάνεται κορεσμός αρωματικών δακτυλίων κατά 25% και αποθείωση περίπου 95%. Σε πίεση έως kpa (1500 psi) μπορεί να επιτευχθεί κορεσμός αρωματικών δακτυλίων κατά 30%.

22 Υδρογονοκατεργασία Βαρέων Αποσταγμάτων Κατανάλωση υδρογόνου της τάξης των 54 Nm 3 /m 3 (300 scf/bbl) δίνει απομάκρυνση θείου κατά 80% περίπου, και απαιτεί πίεση 2000 kpa (300 psi). Δεν υπάρχει κορεσμός αρωματικών δακτυλίων σε αυτές τις ήπιες συνθήκες. Οι μονάδες υδρογονοκατεργασίας βαρέων αποσταγμάτων είναι πιο δαπανηρές, επειδή λόγω της έντονης υδρογόνωσης απαιτούν: Ενδιάμεση ψύξη. Εκτόνωση πολλών βαθμίδων. Πιο σύνθετους απογυμνωτές.

23 Υδρογονοπυρόλυση: Στόχος Εξέλιξη Στόχος: Επεξεργασία gasoil κενού για τη διάσπαση δεσμών άνθρακα άνθρακα των πολυαρωματικών συστατικών και την απομάκρυνση ανεπιθύμητων συστατικών. Υδρογόνωση Πυρόλυση (σχάση δεσμών άνθρακα άνθρακα) αρωματικών δακτυλίων. Παράγει προϊόντα κυρίως της περιοχής των μέσων κλασμάτων (κηροζίνη, ντήζελ) και πολύ λιγότερο της περιοχής της βενζίνης. Ανάπτυξη Υδρογονοπυρόλυσης. Η διεργασία αναπτύχθηκε αρχικά στη Γερμανία από την I.G. Farben. Η Exxon χρησιμοποίησε την τεχνολογία τη δεκαετία του 1930 για να αυξήσει την απόδοση του αργού πετρελαίου σε αποστάγματα. Η ανακάλυψη του σημαντικού πετρελαιοφόρου πεδίου East Texas έδωσε μεγάλη ποσότητα ελαφρού αργού πετρελαίου και καθυστέρησε την περαιτέρω αποδοχή της διεργασίας.

24 Τροφοδοσία Υδρογονοπυρόλυσης Τυπικές Τροφοδοσίες: Gasoil Κενού Η καλύτερη τροφοδοσία, με τα λιγότερα προβλήματα επεξεργασίας. Cycle oil Καταλυτικής Πυρόλυσης. Υψηλή περιεκτικότητα σε αρωματικά (μονο και πολυπυρηνικά), σωματίδια καταλύτη, και συνήθως υψηλό ιξώδες. Υφίσταται υδρογονοπυρόλυση προς παραγωγή κηροζίνης, ντήζελ και πετρελαίου θέρμανσης. Gasoil Ιξωδόλυσης. Υψηλή περιεκτικότητα σε αρωματικά και θείο. Gasoil Εξανθράκωσης. Υψηλή περιεκτικότητα σε αρωματικά, ολεφίνες και θείο. Η επιλογή της τροφοδοσίας είναι πιο περίπλοκη από τον απλό προσδιορισμό του εξανθρακώματος (CCR). Είναι σημαντική η γνώση της κατανομής της περιεκτικότητας σε παραφίνες, ναφθένια και αρωματικά.

25 Προϊόντα Υδρογονοπυρόλυσης Η υδρογονοπυρολυση χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή μέσων κλασμάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που στόχος είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής βενζίνης, η υδρογονοπυρόλυση χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της καταλυτικής πυρόλυσης. Στην Ευρώπη, λόγω της έλλειψης ντήζελ έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ως κύρια διεργασία μετατροπής. Η δυναμικότητα της υδρογονοπυρόλυσης είναι μόνο το 8% της δυναμικότητας της απόσταξης αργού πετρελαίου. Λίγα διυλιστήρια διαθέτουν μονάδα υδρογονοπυρόλυσης. Η τάση είναι να περιοριστεί η παραγωγή μαζούτ. Τα ελαφρά κλάσματα είναι περίπου 5% της τροφοδοσίας. Τα μέσα κλάσματα (κηροζίνη, gasoil) περιέχουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες που δεν έχουν πυρολυθεί. Όλα τα υγρά προϊόντα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.

26 Αντιδράσεις Υδρογονοπυρόλυσης Αντιδράσεις Πυρόλυσης. Διάσπαση παραφινών προς μικρότερου μοριακού βάρους παραφίνες και ολεφίνες. Απόσπαση πλευρικών αλυσίδων από μονοπυρηνικά αρωματικά και ναφθένια. Απόσπαση πλευρικών αλυσίδων ρητινών και ασφαλτενίων. Απομένουν τα θερμικά σταθερά πολυπυρηνικά αρωματικά. Η συμπύκνωση (αφυδρογόνωση) ελαχιστοποιείται λόγω της παρουσίας υδρογόνου. Αντιδράσεις υδρογόνωσης. Εξώθερμες παράγουν θερμότητα. Προσθήκη υδρογόνου για κορεσμό των ενώσεων που σχηματίστηκαν από την πυρόλυση των αρωματικών. Κορεσμός ολεφινών προς ελαφρές παραφίνες κυρίως βουτάνιο. Υδρογόνωση αρωματικών δακτυλίων προς ναφθένια. Διάσπαση δεσμών άνθρακα άνθρακα και διάνοιξη αρωματικών και ναφθενικών δακτυλίων. Τα ετεροάτομα σχηματίζουν υδρόθειο, αμμωνία, νερό και υδροχλώριο. Αντιδράσεις Ισομερισμού. Διακλάδωση αλκυλομάδων παραφινών και διάνοιξη ναφθενικών δακτυλίων. Αντιδράσεις Συμπύκνωσης. Παρεμποδίζονται λόγω της παρουσίας υδρογόνου.

27 Παραφίνες Ισομερισμός Αντιδράσεις Υδρογονοπυρόλυσης Διάσπαση και υδρογόνωση H Ναφθένια Διαχωρισμός πολυπυρηνικών ναφθενίων

28 Αντιδράσεις Υδρογονοπυρόλυσης Ναφθένια Διάνοιξη δακτυλίου και ισομερισμός H Απομάκρυνση αλκυλίου και υδρογόνωση H

29 Αντιδράσεις Υδρογονοπυρόλυσης Αρωματικά Μερικός κορεσμός πολυαρωματικών δακτυλίων 2 2 C C C 2 2 C + 4H 2 C C 2 C C C C 2 C 2 C H C 2 3

30 Αντιδράσεις Υδρογονοπυρόλυσης Αρωματικά Απομάκρυνση πλευρικής αλυσίδας C 3 + H H

31 Κατανάλωση Υδρογόνου Διάσπαση και κορεσμός δεσμών άνθρακα με ετεροάτομα. Δημιουργία ελαφρών κλασμάτων. Οι βαρύτερες τροφοδοσίες δημιουργούν περισσότερα ελαφρά κλάσματα λόγω της πυρόλυσης περισσότερο πολύπλοκων μορίων. Μετατροπή θείου σε υδρόθειο. Μετατροπή αζώτου σε αμμωνία. Μετατροπή οξυγόνου σε νερό. Μετατροπή οργανικών χλωριδίων σε υδροχλώριο. Κορεσμός δεσμών άνθρακα άνθρακα. Κορεσμός ολεφινών προς ελαφρές παραφίνες. Στοιχειομετρική κατανάλωση: 1 mole υδρογόνου ανά διπλό δεσμό. Υδρογόνωση αρωματικών σε ναφθένια. Έντονη λειτουργία: η κατανάλωση υδρογόνου εξαρτάται από την πολυπλοκότητα των αρωματικών. Αντιδράσεις ισομερισμού: σπάνιες. Εναπόθεση μετάλλων στον καταλύτη. Η περίσσεια μετάλλων μειώνει την ενεργότητα του καταλύτη και ευνοεί τις αντιδράσεις αφυδρογόνωσης προς κοκ και υδρογόνο.

32 Καταλύτες Υδρογονοπυρόλυσης Οι καταλύτες υδρογονοπουρόλυσης είναι συνήθως βάσης κρυσταλλικής σίλικα αλούμινα με εναποτεθειμένα μέταλλα σπανίων γαιών στο κρυσταλλικό πλέγμα. Η όξινη δράση παρέχεται από τη βάση σίλικα αλούμινα. Δε χρειάζονται χλωρίδια κατά την παρασκευή του καταλύτη. Η τροφοδοσία πρέπει να έχει υποστεί υδρογονοκατεργασία. Οι καταλύτες μπορεί να δηλητηριαστούν εάν υπάρχει υδρόθειο σε μεγάλες ποσότητες. Οι καταλύτες δεν επηρεάζονται από την παρουσία αμμωνίας. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η απομάκρυνση της υγρασίας για να προστατευθεί η κρυσταλλική δομή του καταλύτη. Οι καταλύτες υδρογονοπυρόλυσης δηλητηριάζονται εύκολα από την παρουσία μετάλλων. Οι καταλύτες απενεργοποιούνται και σχηματίζεται κοκ παρά την παρουσία υδρογόνου. Απαιτείται περιοδική αναγέννηση των καταλυτών. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η δημιουργία καναλιών ροής (channeling) λόγω της εναπόθεσης κοκ. Μπορεί να σχηματιστούν περιοχές υψηλής θερμοκρασίας που να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

33 Καταλύτες Υδρογονοπυρόλυσης Οι αντιδραστήρες κοχλάζουσας κλίνης επιτυγχάνουν καλύτερους ρυθμούς μεταφοράς θερμότητας και μάζας. Κλίνη σωματιδίων καταλύτη που ρευστοποιείται από την ανοδική ροή των ρευστών μέσα στον αντιδραστήρα. Βελτιώνει την επαφή των αντιδρώντων και ελαχιστοποιεί τη δημιουργία καναλιών ροής. Η ανακυκλοφορία για τη διατήρηση της ρευστής κλίνης μπορεί να υποβοηθηθεί από εσωτερική αντλία. Απαιτείται συνεχής απομάκρυνση καταλύτη από την κινητή κλίνη για αναγέννηση. Χρησιμοποιείται κυρίως για την υδρογονοπυρόλυση αργού πετρελαίου ή ατμοσφαιρικού υπολείμματος. Υδρογονοπυρόλυση Ενός Σταδίου Υδρογονοπυρόλυση Δύο Σταδίων Ni MoO 3 ζεόλιθος Y (*) αλούμινα Ni WO 3 αλούμινα Ni MoO 3 ζεόλιθος Y αλούμινα Pd orpt μορντενίτης (+) αλούμινα (*) Κρυσταλλική SiO 2 Al 2 O 3 τεχνητής κατασκευής με αναλογία Si:Al (+) Κρυσταλλικό (CaNa 2 K 2 )Al 2 Si 10 O 24 7H 2 O

34 Παράμετροι Λειτουργίας Υδρογονοπυρόλυσης Η ένταση της λειτουργίας (severity) εξαρτάται από δυνατότητα πυρόλυσης της τροφοδοσίας και τα επιθυμητά προϊόντα. Καταλύτης. Ταχύτητα χώρου αντιδραστήρα (LHSV). Συνολική πίεση. Μερική πίεση υδρογόνου. Ηέ έντονη λειτουργία είναι απαραίτητη για τη σημαντική μείωση του μοριακού ύβάρους της τροφοδοσίας και την αύξηση της αναλογίας υδρογόνου/άνθρακα των προϊόντων. Ένταση λειτουργίας (Severity). Ήπια λειτουργία (mild hydrocracking) g)για την παραγωγή γή ντήζελ από βαρύ gasoil. Έντονη λειτουργία (severe hydrocracking) για παραγωγή κηροζίνης και νάφθας από ελαφρύ gasoil ή ντήζελ από βαρύ gasoil. Θερμοκρασία. Η θερμοκρασία δε χρησιμοποιείται για να αυξήσει την ένταση. Η θερμοκρασία ρυθμίζεται για να αντισταθμίσει την απώλεια ενεργότητας του καταλύτη. Για ήπια λειτουργία C ( F), ενώ για έντονη λειτουργία C ( F).

35 Κατανάλωση Υδρογόνου Διάσπαση δεσμών άνθρακα άνθρακα. Έντονη λειτουργία: η κατανάλωση υδρογόνου εξαρτάται από την πολυπλοκότητα των αρωματικών. Απώλειες υδρογόνου στα προϊόντα. Ισορροπία με τα ελαφρά αέρια. Σημαντική μπορεί να απαιτήσει διπλάσιο υδρογόνο από αυτό που απαιτείται για την αποθείωση. Απορρόφηση στα υγρά προϊόντα. Συνήθως μικρή σε σχέση με την απαιτούμενη για αποθείωση. Απώλειες στο αέριο καθαρισμού (purge gas).

36 Διάγραμμα Μονάδας Υδρογονοπυρόλυσης

37 Διάγραμμα Μονάδας Υδρογονοπυρόλυσης

38 Υδρογονοπυρόλυση Ενός Σταδίου Η απλούστερη διεργασία υδρογονοπυρόλυσης: συνδυάζει σε έναν αντιδραστήρα βαθιά αποθείωση με υδρογονοπυρόλυση βαρέος gasoil σε μέσα κλάσματα. Το υδρόθειο είναι σχετικά λίγο και δεν πρέπει να δημιουργεί στους καταλύτες. Ο καταλύτης αποθείωσης τοποθετείται στο επάνω μέρος της κλίνης και ο καταλύτης υδρογονοπυρόλυσης στο κάτω μέρος της κλίνης. Ο κορεσμός ολεφινών μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα λόγω του εξώθερμου της αντίδρασης. Ενδιάμεση ψύξη με υδρογόνο. Επιπλέον ψύξη με παροχή υδρογόνου μεταξύ των καταλυτικών κλινών. Η φρέσκια τροφοδοσία, η ανακυκλούμενη τροφοδοσία και το υδρογόνο θερμαίνονται σε φούρνο στους 370 C (700 F). Η πίεση λειτουργίας είναι από 8200 kpa (1200 psi) και άνω. Για συνδυασμό αποθείωσης και υδρογονοπυρόλυσης απαιτούνται τουλάχιστον 180 Nm 3 /m 3 (1000 scf/bbl) υδρογόνου. Διαχωρισμός προϊόντων. Το προϊόν εξόδου του αντιδραστήρα εκτονώνεται για διαχωρισμό του υδρογόνου ανακυκλοφορίας σε όσο το δυνατόν υψηλότερη πίεση. Ελαχιστοποίηση των απαιτήσεων ισχύος του συμπιεστή. Τα αέρια από το διαχωριστή χαμηλής πίεσης ( kpa, psi) αποστέλλονται στη μονάδα ανάκτησης ελαφρών κλασμάτων.

39 Υδρογονοπυρόλυση Ενός Σταδίου Η υγρή φάση από την εκτόνωση κλασματώνεται σε στήλη κλασμάτωσης, με προϊόν κορυφής ελαφριά νάφθα. Η ελαφριά νάφθα είναι κατάλληλη για ισομερισμό. Η βαριά νάφθα είναι κατάλληλη γα αναμόρφωση. Τα μέσα κλάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο jet (κηροζίνη), ντήζελ κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης. Το προϊόν πυθμένα της στήλης κλασμάτωσης ανακυκλώνεται στην τροφοδοσία του αντιδραστήρα. Μέρος του προϊόντος πυθμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό παραγωγής μαζούτ

40 Ήπια Υδρογονοπυρόλυση Δύο Σταδίων Χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς αντιδραστήρες: αποθείωση και κορεσμός ολεφινών στο πρώτο στάδιο, υδρογονοπυρόλυση στο δεύτερο στάδιο. Ο πρώτος αντιδραστήρας απομακρύνει ετεροάτομα και προκαλεί κορεσμό αρωματικών συστατικών. Πραγματοποιεί μέρος της υδρογονοπυρόλυσης μετατροπής. Το προϊόν του πρώτου αντιδραστήρα αφού εκτονωθεί αποστέλλεται στη στήλη κλασμάτωσης. Το προϊόν πυθμένα της στήλης κλασμάτωσης αποστέλλεται ως τροφοδοσία στο δεύτερο αντιδραστήρα, όπου πραγματοποιούνται οι κύριες αντιδράσεις υδρογονοπυρόλυσης. Οι συνθήκες λειτουργίας είναι λίγο εντονότερες από αυτές της υδρογονοπυρόλυσης ενός σταδίου. Μπορεί να απαιτηθεί ενδιάμεση απομάκρυνση υδροθείου για προστασία του καταλύτη υδρογονοπυρόλυσης.

41 Έντονη Υδρογονοπυρόλυση Δύο Σταδίων Απαραίτητη για την υδρογονοπυρόλυση τροφοδοσίας με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, ολεφίνες, μονο και πολυπυρηνικά αρωματικά. Light cycle oil. Gasoil ιξωδόλυσης. Gasoil εξανθράκωσης. Υδρογονοκατεργασία για την αφαίρεση θείου, που ακολουθείται από υδρογονοπυρόλυση: απαιτούνται πολλαπλές καταλυτικές κλίνες. Διαφορετικοί καταλύτες στις καταλυτικές κλίνες. Το υδρόθειο που παράγεται είναι αρκετό για να δηλητηριάσει τους καταλύτες του δεύτερου σταδίου. Το σύστημα ανακυκλοφορίας υδρογόνου του πρώτου σταδίου απαιτεί σύστημα αμίνης για την απομάκρυνση του υδροθείου. Η τροφοδοσία αποθειώνεται πρώτα σε υψηλή πίεση. Απαιτούνται 90 Nm 3 /m 3 (500 scf/bbl) υδρογόνο με συνήθη καταλύτη υδρογονοαποθείωσης. Απαιτείται ψύξη με υδρογόνο. Κορεσμός ολεφινών στο επάνω μέρος της κλίνης. Κορεσμός αρωματικών στις κάτω κλίνες. Η ανακυκλοφορία υδρογόνου υφίσταται επεξεργασία με αμίνη για απομάκρυνση του υδροθείου.

42 Έντονη Υδρογονοπυρόλυση Δύο Σταδίων Πίεση λειτουργίας πολύ υψηλή: kpa ( psi). Οι αντιδραστήρες υδρογονοκατεργασίας και υδρογονοπυρόλυσης έχουν διαφορετικά συστήματα ανακυκλοφορίας υδρογόνου. Καθένας διαθέτει σύστημα εκτόνωσης υψηλής πίεσης για την ανάκτηση ανακυκλοφορία υδρογόνου και ένα σύστημα εκτόνωσης χαμηλής πίεσης για την απομάκρυνση των ελαφρών κλασμάτων. Τα ελαφρά κλάσματα απογυμνώνονται ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης απομάκρυνσή τους από τη νάφθα. Η εκτόνωση για το διαχωρισμού του υδρογόνου γίνεται στην υψηλότερη δυνατή πίεση για να ελαχιστοποιηθεί η απαιτούμενη ανασυμπίεση η εκτόνωση χαμηλής πίεσης καθορίζεται από το σύστημα ανάκτησης ελαφρών κλασμάτων. Οι έντονες συνθήκες λειτουργίας προκαλούν εντονότερη πυρόλυση και μεγαλύτερη παραγωγή ελαφρών κλασμάτων. Η κατανάλωση υδρογόνου της υδρογονοπυρόλυσης είναι της τάξης των Nm 3 /m 3 ( scf/bbl). Απαιτείται επιπλέον κατανάλωση υδρογόνου για την απομάκρυνση θείου και αζώτου, κορεσμό ολεφινών και αρωματικών δακτυλίων στο πρώτο στάδιο.

43 Αποδόσεις Υδρογονοπυρόλυσης Μετατροπή Πίεση H 2, kpa (psi) 5500 (800) 5500 (800) 8600 (1250) Αποδόσεις Νάφθα, % κ.β Κηροζίνη, % κ.β Gasoil, % κ.β VGO Τροφοδοσία FCC, % κ.β Κατανάλωση H 2, % κ.β Ποιότητα Προϊόντων Κηροζίνη Θείο, ppm Σημείο Καπνού, mm Gasoil Θείο, ppm Αριθμός Κετανίου

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 6 ο Καταλυτική Πυρόλυση Θερμική Πυρόλυση Ιξωδόλυση Εξανθράκωση Γλύκανση Παραγωγή Υδρογόνου Ανάμιξη Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Καταλυτική Πυρόλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Αναγκαιότητα Διεργασιών Πυρόλυσης Η παραγωγή από την ατμοσφαιρική απόσταξη δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση σε λευκά προϊόντα. Με την πάροδο του χρόνου οι διαθέσιμοι τύποι αργού πετρελαίου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου μ Εισαγωγικά Στοιχεία Αναμόρφωσης Στόχος: αύξηση της περιεκτικότητας της νάφθας σε αρωματικά. Πρώτη ύλη για μονάδες παραγωγής αρωματικών υδρογονανθράκων (BTX). Βελτίωση του αριθμού οκτανίου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 4 ο Υδρογονοκατεργασία > Υδρογονοεπεξεργασία > Υδρογονοπυρόλυση Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Υδρογονοκατεργασία (Hydroprocessing) Υδρογονοκατεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Αργό Πετρέλαιο Χαρακτηριστικά Ιδιότητες. Τεχνολογία Πετρελαίου και. Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Αργό Πετρέλαιο Χαρακτηριστικά Ιδιότητες. Τεχνολογία Πετρελαίου και. Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Σύσταση Αργού Πετρελαίου Σύνθετο Μίγμα Υδρογονανθράκων Περιέχει αέρια διαλελυμένα στα υγρά συστατικά Υδρογονάνθρακες C 1 C 90+ Στοιχειακή Ανάλυση: Αρκετά Ομοιόμορφη Στοιχεία Περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Υδρογονοκατεργασία Αποσταγµάτων

Κεφάλαιο 12. Υδρογονοκατεργασία Αποσταγµάτων Κεφάλαιο 12 Υδρογονοκατεργασία Αποσταγµάτων 12.1 Εισαγωγή Μέχρι τη δεκαετία του '40 υπήρξαν λίγα κίνητρα για τη βιοµηχανία πετρελαίου για τη βελτίωση της ποιότητα των προϊόντων µε τη βοήθεια της υδρογονοκατεργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Συνοπτικά Στοιχεία Καταλυτικής Πυρόλυσης Αποτελεί τη βασική διεργασία μετατροπής στα περισσότερα σύγχρονα διυλιστήρια. Σχεδόν όλα τα διυλιστήρια που έχουν μονάδες μετατροπής έχουν μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10. Καταλυτική Υδρογονοπυρόλυση

Κεφάλαιο 10. Καταλυτική Υδρογονοπυρόλυση Κεφάλαιο 10 Καταλυτική Υδρογονοπυρόλυση 10.1 Εισαγωγή Αν και η υδρογόνωση είναι µια από τις παλιότερες καταλυτικές διεργασίες της πετρελαϊκής βιοµηχανίας, µόνο τα τελευταία χρόνια η καταλυτική υδρογονοπυρόλυση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 2 ο Αργό Πετρέλαιο Χαρακτηρισμός Ποιότητας Αργού Πετρελαίου Κριτήρια Επιλογής Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Χαρακτηριστικά Αργού Πετρελαίου Το

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία του Πανόπουλου Κωνσταντίνου

Διπλωματική Εργασία του Πανόπουλου Κωνσταντίνου Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Τομέας ΙΙ Εργαστήριο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών Καταλυτική Υδρογονοεπεξεργασία Μιγμάτων Heavy Coker Gasoil Vacuum Gasoil Unconverted Oil Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Στήλες Απόσταξης Πετρελαίου Ιστορικά, η παλιότερη διεργασία επεξεργασίας πετρελαίου Αποτελεί το πρώτο μόνο στάδιο της επεξεργασίας Σκοπός Ανάκτηση ελαφρών συστατικών Κλασμάτωση σε κλάσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟΥ 2 ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟΥ 2 ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟΥ 2 ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη ΕΚΕΤΑ Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών (ΙΤΧΗΔ) Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 8 ο Παραγωγή Ντίζελ Ντιζελοκινητήρας Ιδιότητες Ντίζελ Μαζούτ Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Ανάπτυξη Αγοράς Ντίζελ Ανακάλυψη αργού πετρελαίου (1859)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Έγγραφο συνόδου 2009 C6-0267/2006 2003/0256(COD) EL 06/09/2006 Κοινή θέση Κοινή θέση η οποία καθορίσθηκε από το Συµβούλιο στις 27 Ιουνίου 2006 ενόψει της έκδοσης του κανονισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Στόχοι Απομάκρυνση Ανεπιθύμητων Συστατικών Νερό Βαρείς Υδρογονάνθρακες Υδρόθειο Διοξείδιο του Άνθρακα Στοιχειακό Θείο Άλλα Συστατικά Ανάκτηση Συστατικών με Οικονομική Αξία Ήλιο Υδρογονάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Διυλιστηριακές Διεργασίες Παραγωγής Πετροχημικών

Βασικές Διυλιστηριακές Διεργασίες Παραγωγής Πετροχημικών Βασικές Διυλιστηριακές Διεργασίες Παραγωγής Πετροχημικών Σύγκριση Απλής με Κλασματική Απόσταξη Θερμόμετρο Κεφαλή Στήλης Ψυκτήρας Στήλη Αναρροής Κλασμάτωσης Λεπτομέρεια Πληρωτικού Υλικού Υγρό προς Απόσταξη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ 2 ης γενιάς από τηγανέλαια

Τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ 2 ης γενιάς από τηγανέλαια Τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ 2 ης γενιάς από τηγανέλαια Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Χημικός Μηχανικός - Ερευνήτρια ΕΚΕΤΑ Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ. Μ. Κροκίδα ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ Μ. Κροκίδα ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓ. ΣΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Διαφορική (batch) Rectifying column Stripping column

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες 2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Καύσιμα - καύση Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων

Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Τεχνολογίες Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στο διυλιστήριο Τύποι διεργασιών Απόσταξη (ατμοσφαιρική και υπό κενό) Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Διύλιση Το αργό πετρέλαιο δεν

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός Θείου σε προϊόντα πετρελαίου

Προσδιορισμός Θείου σε προϊόντα πετρελαίου Προσδιορισμός Θείου σε προϊόντα πετρελαίου Η περιεκτικότητα του καυσίμου σε θείο, εξαρτάται από το είδος του αργού πετρελαίου από το οποίο προήλθε. Το θείο περιέχεται στο καύσιμο σαν ετεροάτομο στους υδρογονάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων Υπολογιστικό θέμα

Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων Υπολογιστικό θέμα EΘNIKO ΜEΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ: Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων Υπολογιστικό θέμα Μάθημα κατεύθυνσης 8 ου εξαμήνου

Διαβάστε περισσότερα

Προσάρτημα 1. Σημείο 28 Καρκινογόνες ουσίες: κατηγορία 1. Αριθμός ευρετηρίου. Τριοξείδιο του χρωμίου (VI) Ε

Προσάρτημα 1. Σημείο 28 Καρκινογόνες ουσίες: κατηγορία 1. Αριθμός ευρετηρίου. Τριοξείδιο του χρωμίου (VI) Ε L 396/452 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.12.2006 Προσάρτημα 1 Σημείο 28 Καρκινογόνες ουσίες: κατηγορία 1 Ουσίες Αριθμός ευρετηρίου Αριθμός ΕΚ Αριθμός CAS Σημειώσεις Τριοξείδιο του χρωμίου

Διαβάστε περισσότερα

Η µελέτη αυτή είναι µέρος του έργου BIOFUELS-2G που χρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα LIFE+ (LIFE08 ENV/GR/000569)

Η µελέτη αυτή είναι µέρος του έργου BIOFUELS-2G που χρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα LIFE+ (LIFE08 ENV/GR/000569) Παραγωγή Βιοκαυσίµων µε Υδρογονοπεξεργασία Χρησιµοποιηµένων Τηγανελαίων ρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Χηµικός Μηχανικός Ερευνήτρια ΕΚΕΤΑ Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Ινστιτούτο Τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Κεντρικό: 6 ο χλμ. oδού Χαριλάου-Θέρμης Τ.Θ. 60361 570 01 Θέρμη, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-498100 Fax: 2310-498180

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χηµικών Μηχανικών. Τοµέας ΙV: Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιοµηχανικών Διαδικασιών. Διπλωµατική Εργασία

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χηµικών Μηχανικών. Τοµέας ΙV: Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιοµηχανικών Διαδικασιών. Διπλωµατική Εργασία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χηµικών Μηχανικών Τοµέας ΙV: Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιοµηχανικών Διαδικασιών Διπλωµατική Εργασία Χαρακτηρισµός Ιδιοτήτων Μέσων Κλασµάτων Πετρελαίου από Διαφορετικές Διυλιστηριακές

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη ρύθμιση αποστακτικών στηλών

Αυτόματη ρύθμιση αποστακτικών στηλών Αυτόματη ρύθμιση αποστακτικών στηλών Στόχοι-Αναγκαιότητα Παραγωγή προϊόντων επιθυμητών προδιαγραφών και ποσοτήτων Ασφάλεια εγκατάστασης (όρια πίεσης και θερμοκρασίας) Διατήρηση λειτουργικών συνθηκών (αποφυγή

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκαύσιμα υποκατάστατα του πετρελαίου Ντίζελ

Βιοκαύσιμα υποκατάστατα του πετρελαίου Ντίζελ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Σχολή Χημικών Μηχανικών - Τομέας ΙΙ Μονάδα Μηχανικής Διεργασιών Υδρογονανθράκων και Βιοκαυσίμων Βιοκαύσιμα υποκατάστατα του πετρελαίου Ντίζελ Ν. Παπαγιαννάκος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΑΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΝΟΡΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΑ Φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη ή παράγωγά τους Μετεστεροποίηση Υδρογονοαποξυγόνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ . ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΒΙΛΗΣ, Καθ. ΕΜΠ 67 ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Από τη χημική αντίδραση προκύπτουν ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό αέριο. Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%).

Φυσικό αέριο. Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%). Φυσικό αέριο Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%). Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο και παρουσιάζει δύο βασικά πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ Καύση ονομάζεται η αντίδραση μιας οργανικής ή ανόργανης ουσίας με το Ο 2, κατά την οποία εκλύεται θερμότητα στο περιβάλλον και παράγεται φως. Είδη καύσης Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε (CONTINUOUS CATALYST REFORMATION UNIT)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε (CONTINUOUS CATALYST REFORMATION UNIT) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανικές ενώσεις Οργανική Χημεία είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με τις ενώσεις του άνθρακα (C). Οργανικές ενώσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Ανάγκη

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Ανάγκη ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Ανάγκη επικοινωνία πληροφορίας για μια διεργασία «Λεξιλόγιο» Σύμβολα Αλληλουχία - διασύνδεση συμβόλων Διαγράμματα ροής ΣΧΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΒΑΘΜΙΔΩΝ (Block

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Κοιτάσματα Κάθε κοίτασμα φυσικού αερίου περιέχει και βαρύτερους υδρογονάνθρακες σε υγρή μορφή, οι οποίοι κατά την εξόρυξη ξη συλλέγονται για να αποτελέσουν τα λεγόμενα υγρά φυσικού αερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 2 ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΝΩΣΗΣ Ο θερμοτονισμός ή η θερμότητα της αντίδρασης εκφράζει τη μεταβολή ενέργειας λόγω της χημικής αντίδρασης Η απαιτούμενη ενέργεια για το σχηματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Σταθµοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασµένου κύκλου µε ενσωµατωµένη αεριοποίηση άνθρακα (IGCC) ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Καθηγητής Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας 1 ιαδικασίες, σχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16. Ανάµιξη Προϊόντων

Κεφάλαιο 16. Ανάµιξη Προϊόντων Κεφάλαιο 16 Ανάµιξη Προϊόντων 16.1 Εισαγωγή Η αυξηµένη λειτουργική ευελιξία και η κερδοφορία προκύπτουν όταν το διυλιστήριο παράγει βασικά ενδιάµεσα ρεύµατα που µπορούν να αναµιχθούν για να παράγουν ποικιλία

Διαβάστε περισσότερα

Η ετερογενής καταλυτική δράση των σουλφιδίων. αντιδράσεις υδρογοεπεξεργασίας:

Η ετερογενής καταλυτική δράση των σουλφιδίων. αντιδράσεις υδρογοεπεξεργασίας: Η ετερογενής καταλυτική δράση των σουλφιδίων υδρογόνωση αντιδράσεις υδρογοεπεξεργασίας: υδρογονοαποθείωση υδρογονοπυρόλυση υδρογοναποαζώτωση υδρογονοαποξυγόνωση υδογονοαπομετάλλωση. Καταλύτες υδρογονο-επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΑΡΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΑΡΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΑΡΗΣ Διπλωματική Εργασία που υποβλήθηκε στο Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ.

1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ. 1.2. Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ. Ο σίδηρος πολύ σπάνια χρησιμοποιείται στη χημικά καθαρή του μορφή. Συνήθως είναι αναμεμειγμένος με άλλα στοιχεία, όπως άνθρακα μαγγάνιο, νικέλιο, χρώμιο, πυρίτιο, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Θερµικές ιεργασίες

Κεφάλαιο 8. Θερµικές ιεργασίες Κεφάλαιο 8 Θερµικές ιεργασίες 8.1 Εισαγωγή Τα βαριά συστατικά του αργού πετρελαίου (bottom of the barrel) αποτελούν ένα σηµαντικό πρόβληµα για τα περισσότερα διυλιστήρια επειδή είναι διαθέσιµα προς επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας. Τα καύσιμα που παίρνουμε έτοιμα από τη φύση λέγονται φυσικά, ενώ αυτά που παρασκευάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ-ΒΕΝΖΙΝΗΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ-ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ-ΒΕΝΖΙΝΗΣ Σχολή Χημικών Μηχανικών Τομέας IV: Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών Σπουδαστής: Μπότσης Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή

Χημικές Διεργασίες: Εισαγωγή : Εισαγωγή Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση - Αφυδρογόνωση - Πυρόλυση - Ενυδάτωση κλπ Ορολογία Μοναδιαίες Διεργασίες ( Unit Processes ) - Οξείδωση - Υδρογόνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ Γ.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ Γ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ

Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μηχανική και Ανάπτυξη Διεργασιών 7ο Εξάμηνο, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ ΥΓΡΗ ΕΚΧΥΛΙΣΗ Η υγρή εκχύλιση βρίσκει εφαρμογή όταν. Η σχετική πτητικότητα των συστατικών του αρχικού διαλύματος είναι κοντά στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Πηνελόπη Παγώνη ιευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος Οµίλου ΕΛΠΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Πηνελόπη Παγώνη ιευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος Οµίλου ΕΛΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πηνελόπη Παγώνη ιευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος Οµίλου ΕΛΠΕ ΗΕλληνικά Πετρέλαια Ανταποκρίνεται στον Στόχο της για Βιώσιµη Ανάπτυξη Αναβάθµιση των

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Καυσίμων. Αντλιοστάσιο άντλησης πετρελαίου από πετρελαιοπηγή

Τεχνολογία Καυσίμων. Αντλιοστάσιο άντλησης πετρελαίου από πετρελαιοπηγή Υγρά καύσιμα Παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο και τα παράγωγά του δεν είναι το μοναδικό υγρό καύσιμο, η ύπαρξη υγρών καυσίμων έχει συνδεθεί με την εκμετάλλευση του ορυκτού πετρελαίου. Αντλιοστάσιο άντλησης

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά στοιχεία. Νοµοθεσία που αφορά το Μαζούτ

Γενικά στοιχεία. Νοµοθεσία που αφορά το Μαζούτ Βιομηχανική Υποστήριξη Ρήγα Φεραίου 17-19, Περαία,Θεσσαλονίκη Τηλ. 2392301833 Κιν 6972141259 E-mail: vioipos.weebly.com Website: http://vioipos.weebly.com ΜΑΖΟΥΤ Γενικά στοιχεία Ο όρος µαζούτ (προέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Αξιολόγησης Καταλυτών HDS ιυλιστηρίων

Τεχνολογίες Αξιολόγησης Καταλυτών HDS ιυλιστηρίων Τεχνολογίες Αξιολόγησης Καταλυτών HDS ιυλιστηρίων Στέλλα Μπεζεργιάννη, Στέλιος Βουσβουκής, και Ιάκωβος Βασάλος Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Καυσίµων και Υδρογονανθράκων (www.lefh.cperi.certh.gr) Εθνικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ιούνιος 2017 Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σύγχρονες εξελίξεις και προοπτικές στην παραγωγή, τις προδιαγραφές και τη χρήση του Diesel στην Ελλάδα και την Ευρώπη ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΠΡΟΒΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt%

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt% ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Πυρόλυση Βιόµαζας Είναι η θερµική διάσπαση της κυτταρίνης (240 350 ο C), τηςηµι-κυτταρίνης (200 260 ο C) και τηςλιγνίνης (280 500 ο C) πουπεριέχονταιστη πρώτη ύλη σε ουδέτερο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Παυλάτου, 2017 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ε. Παυλάτου, 2017 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 1 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 2 ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Βασικές έννοιες Στοιχειομετρία-Στοιχειομετρικοί συντελεστές-στοιχειομετρική αναλογία Περιοριστικό αντιδρών Αντιδρών σε περίσσεια Μετατροπή (κλάσμα,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Αργό Πετρέλαιο

Κεφάλαιο 6. Αργό Πετρέλαιο Κεφάλαιο 6 Αργό Πετρέλαιο 6.1 Ιστορικό Το ακατέργαστο ή αργό πετρέλαιο, και ένας περιορισµένος αριθµός προϊόντων πετρελαίου όπως η άσφαλτος, η πίσσα, και η νάφθα ήταν γνωστά και έχουν χρησιµοποιηθεί σποραδικά

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Θερμικές διεργασίες άνθρακα Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Καύση Θερμοδυναμική της καύσης Κινητική ετερογενών αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΝΑ Α ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Πηγή: Mr.Matteo Villa HAR srl. Επιµέλεια: Κων/νος I. Νάκος SHIELCO Ltd Σελίδα 1/5 O οίκος HAR srl, Ιταλίας εξειδικεύεται στον σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Ανανίας Τοµπουλίδης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Εκποµπές NO Χ που παράγονται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Αργό Πετρέλαιο

Κεφάλαιο 6. Αργό Πετρέλαιο Κεφάλαιο 6 Αργό Πετρέλαιο 6.1 Ιστορικό Το ακατέργαστο ή αργό πετρέλαιο, και ένας περιορισµένος αριθµός προϊόντων πετρελαίου όπως η άσφαλτος, η πίσσα, και η νάφθα ήταν γνωστά και έχουν χρησιµοποιηθεί σποραδικά

Διαβάστε περισσότερα

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Η μικρότερη σταθερότητα της βινυλικής ρίζας (για παράδειγμα σε σχέση με τη μεθυλική) θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση του πόσο ισχυρά έλκονται τα ηλεκτρόνια από το κάθε άτομο άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Η ύλη συναντάται σε τρεις φυσικές καταστάσεις: Στερεή: έχει καθορισμένη μάζα, σχήμα και όγκο. Υγρή: έχει καθορισμένη μάζα και όγκο, ενώ σχήμα κάθε φορά παίρνει το σχήμα του δοχείου που το

Διαβάστε περισσότερα

η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κράτη µέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, η ενεργός προστασία των πολιτών έναντι των κινδύνων για την υγεία που

η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κράτη µέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, η ενεργός προστασία των πολιτών έναντι των κινδύνων για την υγεία που Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Τύποι εκποµπών που εκλύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ Οποιοδήποτε είδος αντιδραστήρα με γνωστό τρόπο ανάμειξης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση της κινητικής καταλυτικών αντιδράσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Καυσίµου Ντίζελ από Ανανεώσιµες Πρώτες Ύλες

Παραγωγή Καυσίµου Ντίζελ από Ανανεώσιµες Πρώτες Ύλες Ο ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 29-30 Μαΐου 2009, Αλεξανδρούπολη Παραγωγή Καυσίµου Ντίζελ από Ανανεώσιµες Πρώτες Ύλες Νίκος Παπαγιαννάκος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χηµικών Μηχανικών 1 ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φίλιππος Μπρέζας & Κωνσταντίνος-Στέφανος Νίκας

Φίλιππος Μπρέζας & Κωνσταντίνος-Στέφανος Νίκας Heriot-Watt University Technological Education Institute of Piraeus Φίλιππος Μπρέζας & Κωνσταντίνος-Στέφανος Νίκας 3 Δεκεμβρίου 2011, Αθήνα Περίληψη Εισαγωγή Δημιουργία πλέγματος & μοντελοποίηση CFD Διακρίβωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε.

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Τ.Ε. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΣ, 2016 Μάθημα: «Αντιρρυπαντική Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας συναντά ορισμένα τεχνικά προβλήματα, Τα προβλήματα αυτά είναι: (α) ο σχηματισμός επικαθίσεων (ή καθαλατώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρµογών Στερεών Καυσίµων (ΕΚΕΤΑ / ΙΤΕΣΚ) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Εργαστήριο Ατµοπαραγωγών & Θερµικών Εγκαταστάσεων (ΕΜΠ / ΕΑ&ΘΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Καύση λέγεται η εξώθερμη αντίδραση μιας ουσίας με το οξυγόνο (είτε με καθαρό οξυγόνο είτε με το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα), που συνοδεύεται από εκπομπή φωτός

Διαβάστε περισσότερα

H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να γνωρίζουμε τα κυριότερα συστατικά του πετρελαίου Να περιγράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

2.13 Πηγές των Αλκανίων και των Κυκλοαλκανίων

2.13 Πηγές των Αλκανίων και των Κυκλοαλκανίων 2.13 Πηγές των Αλκανίων και των Κυκλοαλκανίων Αργό πετρέλαιο Νάφθα Νάφθα (σζ (σζ 95-150 95-150 C) C) C 5 -C 12 Κηροζίνη Κηροζίνη (σζ (σζ σζ: σζ: :: 150-230 150-230 C) C) C 12 -C 15 Ελαφριά Ελαφριά βενζίνη

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα καυσίμου σελ.1

Παράρτημα καυσίμου σελ.1 Παράρτημα καυσίμου σελ.1 Περιγραφές της σύστασης καύσιμης βιομάζας Η βιομάζα που χρησιμοποιείται σε ενεργειακές εφαρμογές μπορεί να προέρχεται εν γένει από δέντρα ή θάμνους (ξυλώδης ή λιγνο-κυτταρινούχος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά οικολογικών καινοτόμων διεργασιών επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων

Ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά οικολογικών καινοτόμων διεργασιών επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων Ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά οικολογικών καινοτόμων διεργασιών επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων Τεχνικές Προδιαγραφές Απαιτούμενων Υποδομών & Δημιουργία Θέσεων Εργασίας για τη Βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Εξοικονομήσεις Κόστους με τη χρήση της Γκάμας AddHX Προσθέτων Καυσίμων Βαρέως Μαζούτ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Εξοικονομήσεις Κόστους με τη χρήση της Γκάμας AddHX Προσθέτων Καυσίμων Βαρέως Μαζούτ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Εξοικονομήσεις Κόστους με τη χρήση της Γκάμας AddHX Προσθέτων Καυσίμων Βαρέως Μαζούτ Κατά τη λειτουργία ενός καυστήρα, υπάρχουν πολλές δαπάνες. Κάποιες από αυτές τις δαπάνες θα μπορούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΛΡΜ ΟΓΩΝ ΤΜΗΜΛ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ. ΠΤΥΧΙΛΚΗ ΕΡΓΛΣΙΑ του σπουδαστή ΒΛΒΑΙΤΗ ΛΓΓΕΛΟΥ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΛΡΜ ΟΓΩΝ ΤΜΗΜΛ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ. ΠΤΥΧΙΛΚΗ ΕΡΓΛΣΙΑ του σπουδαστή ΒΛΒΑΙΤΗ ΛΓΓΕΛΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΛΡΜ ΟΓΩΝ ΤΜΗΜΛ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΤΥΧΙΛΚΗ ΕΡΓΛΣΙΑ του σπουδαστή ΒΛΒΑΙΤΗ ΛΓΓΕΛΟΥ ΘΕΜΑ Δ Ο Κ ΙΜ ΕΣ ΚΛΤΛΛΥΤΩΝ ΣΕ Μ Ο Ν Α ΔΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 93% ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ PSA & VPSA

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 93% ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ PSA & VPSA ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 93% ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ PSA & VPSA ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ του ΕΜΠ Ειδικός Ιατρικών Αερίων και των Εφαρμογών τους. 7 Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοιατρικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ 9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ Από τη Χημεία, καταλύτης είναι ένα στοιχείο που με την παρουσία του βοηθά στην πραγματοποίηση μιας χημικής αντίδρασης, χωρίς o ίδιος να συμμετέχει σε αυτή. Στα αυτοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Για κάθε αέριο υπάρχουν μηχανισμοί παραγωγής και καταστροφής Ρυθμός μεταβολής ενός αερίου = ρυθμός παραγωγής ρυθμός καταστροφής Όταν: ρυθμός παραγωγής = ρυθμός καταστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Χαρακτηριστικά υγρών αποβλήτων Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Διαχείρισης και Τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων Τα υγρά απόβλητα μπορεί να προέλθουν από : Ανθρώπινα απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Ανάγκη «ιαλέκτου» επικοινωνίας µεταξύ των µηχανικών «Λεξιλόγιο» διαλέκτου Σύµβολα διαγραµµάτων ροής Ανάπτυξη διαλέκτου ιαγράµµατα ροής ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΠΥΡΟΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ψύξη ενός αερίου ρεύματος είναι δυνατή με αδιαβατική εκτόνωση του. Μπορεί να συμβεί:

Η ψύξη ενός αερίου ρεύματος είναι δυνατή με αδιαβατική εκτόνωση του. Μπορεί να συμβεί: Ψύξη με εκτόνωση Η ψύξη ενός αερίου ρεύματος είναι δυνατή με αδιαβατική εκτόνωση του. Μπορεί να συμβεί: A. Mε ελεύθερη εκτόνωση σε βαλβίδα στραγγαλισμού: ισενθαλπική διεργασία σε χαμηλές θερμοκρασίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ Στη χημική μηχανική έχουμε να κάνουμε με διεργασίες. Διεργασία: περιγράφει μετατροπή της ύλης (φυσική ή χημική ή βιολογική). Στις διεργασίες περιγράφονται τα εισερχόμενα ρεύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ

ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΒΙΛΗΣ, Καθ. ΕΜΠ 109 ΙΔΑΝΙΚΑ (ΤΕΛΕΙΑ) ΑΕΡΙΑ Το αέριο που οι συγκρούσεις των μορίων του είναι τελείως ελαστικές

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν ομάδες υδροξυλίου συνδεδεμένες με κορεσμένα άτομα άνθρακα υβριδισμού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Ο «TRANSCRITICAL» ΨΥΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ CO2

Ο «TRANSCRITICAL» ΨΥΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ CO2 6--5 Ο «TRANSCRITICAL» ΨΥΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ CO2 Στα συνηθισμένα ψυκτικά ρευστά, η απόρριψη θερμότητας γίνεται υπό σταθερά θερμοκρασία, που είναι η θερμοκρασία συμπύκνωσης του ψυκτικού ρευστού. Όπως φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προχωρημένες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Β / ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Β / ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Β / ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΚΑΝΙΑ ΑΛΚΕΝΙΑ ΑΛΚΙΝΙΑ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ eclass.sch.gr users.sch.gr/dtouloupas/moodle Γενικός Τύπος: C ν H ν+, ν 1 Χημικές Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο

Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 6ο εξάμηνο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 5 ο μάθημα ΔΠΘ-ΜΠΔ Συστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών 2 Διεργασίες που περιλαμβάνουν μια

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικές Μέθοδοι Ανάλυσης και Σχεδιασμού

Υπολογιστικές Μέθοδοι Ανάλυσης και Σχεδιασμού EΘNIKO ΜEΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ: Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων Υπολογιστικές Μέθοδοι Ανάλυσης και Σχεδιασμού Εργαστηριακές Ασκήσεις Διδάσκων: Α.

Διαβάστε περισσότερα

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Θερµικά τροποποιηµένη ξυλεία: Μία νέα τεχνική για ξύλο µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Εισαγωγή Το ξύλο αποτελεί ιδανική πρώτη ύλη για πολλές κατασκευές. Η βιοµηχανία ξύλου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΥΛΙΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΥΛΙΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το έργο συγχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 71,42% το οποίο αντιστοιχεί σε 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. ιαχείριση Αποβλήτων

ΕΚΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. ιαχείριση Αποβλήτων ΕΚΤΟ ΚΕΦΛΙΟ ιαχείριση ποβλήτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο γράµµα.

Διαβάστε περισσότερα