3 Ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ BP6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3 Ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ BP6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ"

Transcript

1 3 Ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ BP6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

2 Ασφάλεια των νέων στο διαδίκτυο Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών για επικοινωνία για αγορές για ψυχαγωγία Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πολλές φορές την ημέρα, ενώ η χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν αυτονόητη για την ευρωπαϊκή νεολαία.

3 Κίνδυνοι που διατρέχει ο υπολογιστής μας

4 Ο κυριότερος κίνδυνος είναι τo λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας Το λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για κακόβουλο λογισμικό το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί βλάβες ή να εκτελεί ανεπιθύμητες ενέργειες στο σύστημα ενός υπολογιστή.

5 Είδη κακόβουλων λογισμικών είναι τα παρακάτω: Ιοί Ιοί τύπου worm Δούρειοι ίπποι Λογισμικό κατασκοπίας - spyware

6 Ιός Ο ιός του υπολογιστή είναι ένα κομμάτι προγράμματος, το οποίο αντιγράφει τον εαυτό του και επισυνάπτεται σε ένα νομότυπο πρόγραμμα με σκοπό να «μολύνει» άλλα προγράμματα.

7 Δούρειος Ίππος (Trojan horse) Πρόκειται για ένα είδος προγράμματος, το οποίο δεν αναπαράγεται, αλλά δρα «υπογείως», χωρίς ο χρήστης του υπολογιστή να αντιλαμβάνεται αρχικά την ύπαρξή του. Το πρόγραμμα αυτό ενεργεί ως μέσο μεταφοράς άλλων μορφών επιβλαβούς λογισμικού (malware), ενεργοποιείται σε συγκεκριμένο χρόνο και δημιουργεί ένα αντίγραφο του αυθεντικού προγράμματος που χρησιμοποιείται από το χρήστη, το οποίο θα δουλεύει κανονικά, σα να ήταν το αυθεντικό. Όταν ο χρήστης εκτελέσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιεί την έκδοση του Δούρειου Ίππου, ο οποίος δρα καταστροφικά.

8 Σκουλήκια (worms) Πρόκειται για προγράμματα υπολογιστών τα οποία αντιγράφουν τον εαυτό τους σε δίκτυα Η/Υ. Χρησιμοποιούν το Internet ως μέσο διάδοσής τους ( s, irc chat κ.ά.). Αναπαράγονται από υπολογιστή σε υπολογιστή, εκμεταλλευόμενα τα σφάλματα των λειτουργικών προγραμμάτων των υπολογιστών. Οι μολυσμένοι υπολογιστές μετά από κάποιο διάστημα κατακλύζονται από αντίγραφα του «σκουληκιού» και δε μπορούν να λειτουργήσουν.

9 Spyware Με τον όρο Spyware (Λογισμικό Κατασκοπίας) αναφερόμαστε σε ένα είδος κακόβουλου λογισμικό το οποίο φορτώνεται κρυφά σε έναν υπολογιστή χωρίς να το ξέρει ο χρήστης και εκτελείται στο παρασκήνιο. Τι κάνει συνήθως ένα Spyware Αλλαγή της αρχικής σελίδας του browser Τροποποίηση της λίστας αγαπημένων (σελιδοδεικτών) του browser Προσθήκη νέων γραμμών εργαλείων στο browser Εμφανίζουν συνεχώς παράθυρα με ανεπιθύμητες διαφημίσεις Ξεκινάνε μαζί με τον υπολογιστή κατά την εκκίνηση του και πιάνουν μνήμη και υπολογιστική ισχύ. To spyware κάποιες φορές απενεργοποιεί το firewall, αφαιρεί ανταγωνιστικό λογισμικό κατασκοπίας και εκτελεί άλλες κακόβουλες ενέργειες.

10 Άλλα κακόβουλα λογισμικά Rootkits Ransomware Βots zombies Scareware Βακτήρια (bacteria) Dialers

11 Τρόποι Μετάδοσης Από μολυσμένο αποθηκευτικό μέσο ( flash disk, memory card, κ.λπ.) Από εκτέλεση ή άνοιγμα μολυσμένων αρχείων του υπολογιστή Από εκτέλεση ή άνοιγμα μολυσμένων αρχείων που επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Από άνοιγμα ή ανάγνωση αγνώστων μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που περιέχουν καταστροφικό κώδικα (malicious code) Από άνοιγμα ή ανάγνωση μολυσμένων ιστοσελίδων.htm και.html

12 Πώς μπορώ να διαπιστώσω εάν ο υπολογιστής μου έχει ιό; Η λειτουργία του Η/Υ είναι πολύ αργή. Λήψη παράξενων μηνυμάτων και μη αναμενόμενη εκκίνηση προγραμμάτων. Λειτουργία μόντεμ ή σκληρού δίσκου για υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

13 Ο πρώτος ιός υπολογιστή και ο ιός Koobface Ο πρώτος ιός υπολογιστών εμφανίσθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και ήταν δημιούργημα δύο Πακιστανών ονόματι Basit και Amjad Alvi, Για την ιστορία, ο ιός έμεινε γνωστός με το όνομα Brain. O Koobface είναι ένας ιός τύπου worm που είχε αρχικά προσβάλει χρήστες των ιστοσελίδων δικτύωσης όπως το Facebook, το Skype, Yahoo Messenger και το ιστοσελίδες όπως το Google Mail, το Yahoo Mail και AOL Mail,MySpace, hi5, Bebo, Friendster και το Twitter.

14 Hackers & Crackers Ένας καλός hacker πρέπει να μην μοιάζει με αυτό που είναι, να περνάει την εντύπωση ότι είναι έμπιστο άτομο και να συμπεριφέρεται έξυπνα. Πέρα από τις τεχνικές γνώσεις, οι άνθρωποι αυτοί έχουν και κοινωνικές δεξιότητες. Αντίθετα, οι crackers (criminal hackers) θεωρούνται ως οι κακόβουλοι hackers και έχουν ως στόχο την πρόκληση ζημιάς σε δίκτυα υπολογιστών, την εισβολή σε υπολογιστές χρηστών χωρίς εξουσιοδότηση, την δημιουργία ιών, την παραβίαση κωδικών ασφαλείας, την καταστροφή ή και την αλλοίωση δικτυακών τόπων.

15 Πλεονεκτήματα χρήσης νόμιμου λογισμικού Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε νόμιμα, για να παράγουμε και εμείς με τη σειρά μας τη δική μας πνευματική εργασία. Έχουμε τεχνική υποστήριξη από τους κατασκευαστές Μας παρέχονται τα απαραίτητα εγχειρίδια χρήσης,για να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το νέο πρόγραμμα. Το προίον που παίρνουμε είναι ελεγμέμενο και δοκιμασμένο. Είμαστε βέβαιοι ότι το CD ή DVD που κρατάμε στα χέρια μας δεν περιέχει ιούς ή κακόβουλα προγράμματα.

16 ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΟΥ

17 Ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τον υπολογιστή μας για να έχουμε ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο; 1. Διατηρήστε το λειτουργικό σύστημα ενημερωμένο. 2. Χρησιμοποιείτε πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς. 3. Χρησιμοποιείτε τείχος προστασίας. 4. Δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων. 5. Προσέχετε όταν κάνετε λήψη περιεχομένου.

18 Αντιμετώπιση Ιών Κοινά προβλήματα λογισμικού, όπως σφάλματα εκτέλεσης του προγράμματος και κατεστραμμένα αρχεία, μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα που φαίνεται να σχετίζονται με ιούς. Αν ο υπολογιστής σας αρχίζει να ενεργεί παράξενα ή συμπεριφέρεται διαφορετικά από ό, τι στο παρελθόν, μπορεί να έχει μολυνθεί με έναν ιό.

19 Προγράμματα Αντιμετώπισης Ιών Η χρήση λογισμικού αντιβιοτικού είναι η πιο συνηθισµένη µέθοδος αντιµετώπισης τους. Ένα τέτοιο πρόγραµµα που πρέπει να είναι εγκατεστηµένο σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή επιτελεί τρείς βασικές λειτουργίες: 1. Ανίχνευση των ιών 2. Προσδιορισµός ταυτότητας ιών, 3. Καθαρισµός των ιών

20 Γνωστά Antivirus που μπορούμε να αγοράσουμε ESET NOD32 Antivirus Norton Antivirus Kaspersky Antivirus

21 Δωρεάν Antivirus Avira Free Antivirus Avast Free Antivirus AVG Antivirus Free

22 Δωρεάν Anti-malware Malwarebytes Anti-Malware Dr.Web CureIt Wormblaster Malware Protector

23 Δωρεάν Antispyware SuperAntiSpyware Free Spyware Terminator Spybot - Search & Destroy

24 Firewall Το Firewalls είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση προς ή από ένα ιδιωτικό δίκτυο. Τα Firewalls μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε υλικό και λογισμικό, ή ένας συνδυασμός και των δύο. Το Firewall δεν προστατεύει από ιούς! Αυτό που πετυχαίνει μέσα από τον έλεγχο της κυκλοφορίας των πληροφοριών είναι κυρίως την προστασία από προγράμματα τύπου backdoor που χρησιμοποιούν οι ερασιτέχνες hackers. Γνωστά Firewall Online Armor Free Agnitum Outpost Firewall Free Comodo Firewall

25 Αντίγραφα Ασφαλείας Καλύτερα είναι να προγραμματίσετε τακτική, αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας έτσι ώστε να μην χρειάζεται καν να το σκεφτείτε. Μπορείτε να επιλέξετε την καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Μπορείτε επίσης να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας με μη αυτόματο τρόπο.

26 Ρυθμίσεις γονικού ελέγχου Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Γονικό έλεγχο για να διαχειριστείτε καλύτερα τον τρόπο, με τον οποίο τα παιδιά σας χρησιμοποιούν τον υπολογιστή. Για παράδειγμα, μπορείτε να θέσετε όρια στην πρόσβαση των παιδιών στο Web, στις ώρες κατά τις οποίες μπορούν να συνδεθούν με τον υπολογιστή, στα παιχνίδια που μπορούν να παίζουν και στα προγράμματα που μπορούν να εκτελούν.

27 Απειλές και ποινικά αδικήματα μέσω Internet

28 Υποκλοπή Προσωπικών Δεδομένων Cyberbulling Grooming: Σεξουαλική Αποπλάνηση Sexting Παιδική Πορνογραφία μέσω Διαδικτύου

29 Ποια είναι τα Προσωπικά Δεδομένα; Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που σε χαρακτηρίζει, όπως για παράδειγμα το όνομά σου, η διεύθυνσή σου, το τηλέφωνό σου, τα ενδιαφέροντά σου, οι επιδόσεις σου στο σχολείο, οι φωτογραφίες σου, οι απόψεις σου, κ.α. Μερικές φορές τα προσωπικά σου δεδομένα αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής σου ζωής, όπως στο θρήσκευμά σου, στις πολιτικές σου πεποιθήσεις, στην κατάσταση της υγείας σου ή στην ερωτική σου ζωη.

30 Πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά μου δεδομένα; Το ίδιο συμβαίνει και κατά την εγγραφή σου σε ένα διαδικτυακό (on-line) κατάστημα βιβλίων. Το σχολείο σου τηρεί δεδομένα για τους βαθμούς και τις επιδόσεις σου. To προφίλ σου στο Facebook περιέχει πληροφορίες για τους φίλους σου, τα ενδιαφέροντά σου, αλλά και άλμπουμ με φωτογραφίες σου. Το ηλεκτρονικό φόρουμ για μουσική που παρακολουθείς περιέχει στοιχεία για τις μουσικές προτιμήσεις σου και τους καλλιτέχνες που σε ενδιαφέρουν.

31 Είναι δυνατόν τα προσωπικά μου δεδομένα να χρησιμοποιηθούν... εναντίον μου; Αν δεν προσέξεις πώς και πού δημοσιοποιείς τα προσωπικά δεδομένα ή αν πέσουν σε λάθος χέρια, τα προσωπικά σου δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιους για να σε δυσφημίσουν ή να σε φέρουν σε δύσκολη θέση, αποκαλύπτοντας ιδιωτικές σου στιγμές... Οι πληροφορίες αυτές είναι δυνατόν να δυσκολέψουν τη ζωή σου στο μέλλον, π.χ. όταν θα ψάχνεις για δουλειά ή να πάρεις δάνειο από μία τράπεζα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να πέσεις ακόμα και θύμα υποκλοπής ταυτότητας ή θύμα παρενόχλησης και εξαπάτησης.

32 Ελληνική Νομοθεσία. Στο Σύνταγμα της Ελλάδος: Η θεμελιώδης διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1, αναφέρει ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας». Στο άρθρο 9, αναφέρεται ότι «η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη» διάταξη που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση της ζωής του ατόμου. Το άρθρο 19 προστατεύει το απόρρητο των επιστολών και την ελεύθερη ανταπόκριση και επικοινωνία. Βασικό στοιχείο της επικοινωνίας αποτελεί η μυστικότητα του περιεχομένου της.

33 Τι είναι το cyberbulling; Ο όρος διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyber-bullying) αφορά τον εκφοβισμό που είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μέσω του Διαδικτύου και περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε συγκεκριμένο άτομο ή ομάδα ατόμων με σκοπό την πρόκληση συναισθηματικής και ψυχολογικής βλάβης.

34 Συνέπειες στα παιδιά Τα νέα άτομα νιώθουν μοναχικά, δυστυχή και φοβισμένα. Αισθάνονται μια διαρκή πίεση, έντονο άγχος και φόβο και βρίσκονται σε συναισθηματικό αδιέξοδο. Χάνουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και μπορεί να θέλουν να μην ξαναπάνε στο σχολείο. Σε ακραίες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε πρόθεση αυτοκτονίας.

35 Τι πρέπει να κάνει ένας έφηβος όταν πέσει θύμα cyberbulling; Εάν πέσουμε θύμα εκφοβισμού, σταματάμε αμέσως την επικοινωνία με το θύτη. Εμπιστευόμαστε στους γονείς μας ή σε κάποιο ενήλικα τον εκφοβισμό που έχουμε δεχθεί. Δεν προωθούμε εκφοβιστικά μηνύματα. Φιλτράρουμε ηλεκτρονικά μηνύματα από άτομα που μάς παρενοχλούν και μπλοκάρουμε την πρόσβασή τους σε προσωπικούς δικτυακούς χώρους (π.χ., ιστολόγιο).

36 Τι ονομάζουμε grooming; Ο όρος Grooming αναφέρεται στην αποπλάνηση και συμβαίνει όταν άγνωστοι εκμεταλλεύονται κακόβουλα το στοιχείο της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο για να προσεγγίσουν ανήλικους με στόχο να αναπτύξουν φιλική σχέση και να αποσπάσουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες (π.χ., τόπο διαμονής, τα ενδιαφέροντά τους, τις σεξουαλικές τους εμπειρίες κλπ) και απώτερο σκοπό τη σεξουαλική παρενόχληση.

37 Grooming Το Grooming αποτελεί ένα είδος ψυχολογικού χειρισμού και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους γονείς πως οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές γνωριμίες των παιδιών τους ώστε, όταν παρατηρήσουν κάτι ύποπτο, να μπορέσουν να τα συμβουλέψουν αποτελεσματικά και να δράσουν άμεσα.

38 Πώς τα κυκλώματα παιδοφιλίας χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο; Υπάρχει μια ισχυρή εντύπωση ότι το Διαδίκτυο έχει γίνει ένας ισχυρός παράγων στην εξέλιξη των παιδοφιλικών κυκλωμάτων παγκοσμίως. Τα δίκτυα παιδοφιλίας χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, κάνοντας χρήση κρυπτογράφησης και κωδικών ονομασιών, γίνεται συνεχώς δυσκολότερη η ανακάλυψή τους από τις αρχές.

39 Παραδείγματα διακίνησης πορνογραφικού υλικού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Μια ιδιαίτερη περίπτωση παιδικής πορνογραφίας απασχόλησε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής τον Μάρτιο του 2009 καθώς εντοπίστηκαν ένας Σκοτσέζος στο Ηράκλειο Κρήτης και ένας επιχειρηματίας στην Αθήνα να συμμετέχουν σε κύκλωμα όπου παρουσιάζονταν ζωντανές μεταδόσεις βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης μικρών παιδιών.

40 Τι είναι το sexting; Το sexting ορίζεται ως η πράξη αποστολής, λήψης και διατήρησης μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου με φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλου μέσου ψηφιακής τεχνολογίας. Τυπικά το sexting, στα πλαίσια του σχολείου, εμφανίζεται περισσότερο μέσα από τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Οι εμπλεκόμενοι έφηβοι, συχνά δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ένα sext μπορεί να προωθηθεί σε πολλαπλούς αποδέκτες.

41 οδηγίες και συμβουλές προς γονείς και παιδιά Το παιδί πρέπει να κατανοήσει ότι 1. Σε χώρους όπως τα chat room δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για την ταυτότητα του άλλου. 2. Πρέπει να αντιμετωπίζει τις διαδικτυακές γνωριμίες με αρκετή επιφυλακτικότητα, καθώς ακόμη και άτομα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του μπορεί να έχουν σκοπό να το βλάψουν. 3. Δεν είναι ασφαλές να δίνει τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας. Οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές γνωριμίες των παιδιών τους ώστε όταν παρατηρήσουν κάτι ύποπτο να μπορέσουν να τα συμβουλέψουν αποτελεσματικά.

42 ΆΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

43 Phishing Spam Μηνύμαματα Hoaxes Ψεύτικα profil Εθισμός στο διαδίκτυο Διαδικτυακά παιχνίδια & online gambling Τι κρύβεται πίσω από τα Social media Οικονομικές συναλλαγές - εξαπάτηση

44 Τι ονομάζεται phishingοικονομική εξαπάτηση; Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη τεχνική οικονομικής εξαπάτησης μέσω του «ψαρέματος» προσωπικών δεδομένων και ειδικότερα στοιχείων που αφορούν οικονομικές συναλλαγές (αριθμό λογαριασμού, κωδικό πιστωτικής κάρτας κ.λπ.).

45 Τι πρέπει να κάνουμε όταν λαμβάνουμε ένα μήνυμα phishing; 1. Αποφύγετε την κοινοποίηση προσωπικών και ευαίσθητων στοιχείων σας μέσω τηλεφώνου, e- mail ή/και ηλεκτρονικής φόρμας, εφόσον δεν έχετε επιβεβαιώσει ότι το αίτημα έχει προέλθει από την ίδια την εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε και η οποία παρουσιάζεται ως αποστολέας. 2. Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση στη συγκεκριμένη σελίδα είναι σωστή και κάντε κλικ σε οποιεσδήποτε εικόνες ή συνδέσμους, για να επαληθεύσετε ότι σας οδηγούν στις σωστές σελίδες μέσα στο site.

46 Τι είναι τα spam ; Η ανεπιθύμητη αλληλογραφία ή spamming είναι η μαζική αποστολή μεγάλου αριθμού μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθύνονται σε ένα σύνολο παραληπτών του διαδικτύου χωρίς αυτοί να έχουν προκαλέσει συνειδητά την αλληλογραφία με τον εν λόγω αποστολέα.

47 Πώς να αποφύγετε τα spam ; 1. Mη δημοσιεύετε την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. 2. Μη δίνετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, σε οργανισμούς που δεν εμπιστεύεστε. 3. Μην απαντάτε στο spam. 4. Αναφέρετε κάθε μήνυμα Spam που λαμβάνετε.

48 Τι είναι τα μηνύματα απατηλού περιεχομένουhoaxes; Τα Hoaxes διακινούνται στο δίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η δημοφιλέστερη κατηγορία τους είναι τα προειδοποιητικά μηνύματα σχετικά με ιούς (π.χ. μη διαβάσετε με το subject "Good Times" διότι θα καταστραφεί ο Η/Υ σας).

49 Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε εθισμό στο διαδίκτυο; 1. Συνήθως, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες). 2. Επίσης, ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο μπορεί, να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία. 3. Το φαινόμενο αυτό, μπορεί να εμφανιστεί σε εφήβους κατά την πρώιμη εφηβεία (10-14 ετών) ή και σε μικρότερη ακόμη ηλικία.

50 Ποιά είναι τα συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο; 1. Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο (λογισμικοί, σκληροί δίσκοι κ.λ.π) 2. Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο. 3. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, 4. Παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και το σχολείο. 5. Απομoνώνεται από την οικογένεια και τους φίλους τους, γίνονται επιθετικοί, μπορεί να κλέβουν χρήματα από τους γονείς για να παίζουν. 6. Τέλος, φτάνουν σε σημείο να μην τρώνε ή και το αντίθετο (να παχύνουν πολύ).

51 Τι είναι τα ψεύτικα profil σε site κοινωνικής δικτύωσης; Τα ψεύτικα προφίλ είναι πολυάριθμα στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στον χώρο του facebook. Πίσω από την ανωνυμία των χρηστών, κρύβεται η προώθηση ενός διαφημιστικού υλικού ή προϊόντος. Σε άλλες περιπτώσεις, τα κίνητρα είναι διαφορετικά και σχετίζονται με τον εκφοβισμό (cyber bulling), την ηλεκτρονική απάτη κ.α.

52 Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε από τα ψεύτικα profil; Συμβουλές 1) Ψάξτε και διαγράψτε τα ψεύτικα προφίλ από τους φίλους σας, ειδικά αν προσπαθούν να σας προσεγγίσουν. 2) Χρησιμοποιήστε τις λειτουργίες block (δεν μπορεί να δει το προφίλ σας) και report (αναφορά ψεύτικου προφίλ στο facebook), ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. 3) Να αναφέρεις ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τα προσωπικά σου δεδομένα 4) Μην κλείσετε ραντεβού με κάποιον άγνωστο χρήστη του διαδικτύου. 5) Εάν εμπιστευτείτε κάποιον άγνωστο χρήστη, το ραντεβού φροντίστε να είναι σε δημόσιο χώρο, στον οποίο θα νιώθετε και θα είστε ασφαλής.

53 Διαδικτυακά Παιχνίδια Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι παιχνίδια που παίζονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στις παιχνιδομηχανές (π.χ. Playstation) και, μέσω του διαδικτύου, ο χρήστης μπορεί να παίζει και να αλληλεπιδρά με χρήστες από διάφορες χώρες, πολύ συχνά, σε έναν ενιαίο, εικονικό κόσμο. Η θεματολογία τους ποικίλει, όμως τα περισσότερα και πιο διαδεδομένα διαδικτυακά παιχνίδια είναι παιχνίδια ρόλων και παρουσιάζουν ένα πλαίσιο Ηρωικής Φαντασίας. Σε μερικά ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να παίξουν παραπάνω από ένας παίχτες που μοιράζονται την ίδια περιοχή του παιχνιδιού.

54 Πώς επηρεάζουν την συμπεριφορά παιδιών και εφήβων όταν γίνεται κατάχρηση των διαδικτυακών παιχνιδιών; Τα παιχνίδια μπορούν να δημιουργήσουν εξάρτηση και αν θέλει κανείς να διακριθεί σε αυτά, χρειάζεται να δαπανήσει αρκετές ώρες την εβδομάδα. Κάποιες φορές, οι παίκτες παρουσιάζουν μια αποκλίνουσα συμπεριφορά, η οποία τους χαρακτηρίζει, ιδίως στη σχέση τους με τους άλλους παίκτες. Οι συμπεριφορές κυμαίνονται από άκρως εγωκεντρική θέαση του παιχνιδιού, δυναστευτική συμπεριφορά, υπερβολική καχυποψία, ρατσισμό, συναισθηματική εξάρτηση από το παιχνίδι και υπερβολική επένδυση σε αυτό, καταναγκαστική συμπεριφορά κ.α. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ ενασχόλησης, εντατικής ενασχόλησης και εξάρτησης.

55 Τι είναι online gambling? Ο συστηματικός τζόγος περιλαμβάνει τη συνάντηση δύο ή περισσότερων ατόμων με σκοπό την ανταλλαγή στοιχημάτων ή/και την ίδια την δραστηριότητα για την οποία γίνονται τα στοιχήματα, αν αυτό είναι δυνατό. Το Διαδίκτυο έχει κάνει τη συνάντηση αυτών των τζογαδόρων πολύ πιο εύκολη, είτε πρόκειται για απλό στοίχημα είτε για πόκερ, τάβλι, και σκάκι. Για παράδειγμα, στο πόκερ οι παίχτες παίζουν σε πραγματικό χρόνο σε ένα κοινό ηλεκτρονικό περιβάλλον το οποίο ο κάθε παίκτης βλέπει στην οθόνη του.

56 Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα παιχνίδια και τον τζόγο; Τα παιχνίδια και ο τζόγος είναι δύο εντελώς διαφορετικοί όροι. Ενώ το παιχνίδι έχει μια μη πραγματική προσέγγιση με μόνο φανταστικούς δεσμούς με τον φυσικό κόσμο, ο τζόγος περιλαμβάνει το ρίσκο της πραγματικής οικονομικής απώλειας ή του κέρδους.

57 Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται για τους εφήβους από τη χρήση social media; Οι χρήστες δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε αγνώστους και υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες απρόσεχτα, εάν συνομιλούν με κάποιον συνομήλικό τους. Η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων ενός ατόμου. Αν κάνουμε το λάθος και παραχωρήσουμε τους κωδικούς μας σε μια τέτοια περίπτωση, τότε οι επιτήδειοι που ελέγχουν αυτά τα υποτιθέμενα site θα το εκμεταλλευτούν ανάλογα. Κακόβουλα προγράμματα που αποκαλούνται ''κλέφτες κωδικών πρόσβασης'' (password stealers). Αυτά τα προγράμματα έχουν την δυνατότητα να εισάγουν κακόβουλο κώδικα στο πρόγραμμα περιήγησης μας.

58 Πως καταλαβαίνω ότι η σελίδα είναι ασφαλής? Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε υπό ασφαλή σύνδεση. Κάποια από αυτά είναι ένα μικρό εικονίδιο με λουκέτο, το πρόθεμα https που εμφανίζεται μπροστά από την διεύθυνση της ιστοσελίδας, καθώς και το σύμβολο της εταιρίας η οποία παρέχει το πιστοποιητικό και εγγυάται την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων αλλά και την ταυτότητα της ιστοσελίδας.

59 ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

60 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μετριοπάθεια Όποια άποψη και αν υποστηρίζουμε πάντα θα υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει το αντίθετο. Περίσκεψη Ξαναδιαβάστε αυτό που γράψατε πριν το στείλετε και αυτό που σας έστειλαν πριν απαντήσετε Ιεραρχία Ο list ή group owner και ο moderator είναι οι αδιαμφισβήτητοι αρχηγοί και σπανιότατα θα σας υποστηρίξει κανείς αν τους πάτε κόντρα. Προσωπική Επαφή Μη τσακώνεστε ποτέ μέσω δικτύου. Τα γραπτά αποθηκεύονται σε σκληρούς δίσκους και μένουν για καιρό

61 ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δεν θα πρέπει να δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σας Πριν εγγραφείτε σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναζητήστε τη δήλωση περί απορρήτου Αν δεχθείτε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, χρησιμοποιήστε την ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report». Από τη στιγμή που δημιουργείτε το εικονικό σας προφίλ, θα πρέπει να πάτε στο μενού των ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων και να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα

62 Σωστή συμπεριφορά όταν κάνουμε αναζήτηση Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πάντα ιστοσελίδες και ιστοχώρους που είναι κατάλληλα για την ηλικία μας. Τα φίλτρα γονικού ελέγχου μπορούν να μειώσουν αυτό τον κίνδυνο. Όταν αναζητούμε μια πληροφορία στο διαδίκτυο: ελέγχουμε την αξιοπιστία του site την ιδιότητα του συγγραφέα τις βιβλιογραφικές αναφορές τη διασταυρώνουμε με άλλες έγκυρες πηγές (π.χ. βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, καθηγητές)

63 Πώς προστατευόμαστε στο Facebook Μην κλικάρετε σύνδεσμο σε καμία περίπτωση από φίλο με τον οποίο ποτέ δεν αλληλεπιδράτε ή από άγνωστο. Αποφεύγετε να εξουσιοδοτείτε αναξιόπιστα παιχνίδια και εφαρμογές που σας ζητάνε να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας ανά πάσα στιγμή.

64 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ FACEBOOK Σε κάθε post, σε κάθε φωτογραφία, σε κάθε ετικέτα, σε κάθε δήλωση τοποθεσίας, οι χρήστες πρέπει και μπορούν να διαλέγουν ή να προσαρμόζουν το κοινό (μπορεί κανείς και να αποκλείσει αποδέκτες) ή να ορίσουν εκ των προτέρων το κοινό για όλα όσα γράφουν. Επισκεφτείτε τις δικές σας ρυθμίσεις απορρήτου Από τις ρυθμίσεις απορρήτου μπορείτε επίσης να ορίσετε εάν θα εμφανίζεται περιεχόμενο από ό,τι είναι δημόσιο στο προφίλ σας στο Facebook όταν κάποιος κάνει μια σχετική αναζήτηση στις μηχανές αναζήτησης, εκτός Facebook.

65 Τι δεν επιτρέπεται να αναρτάται στο Facebook; Περιεχόμενο με γυμνό ή σεξουαλικά υπονοούμενα Ρητορική μίσους, βάσιμες απειλές ή ευθείες επιθέσεις σε άτομα ή ομάδες Περιεχόμενο με σκηνές αυτοτραυματισμού ή σκληρής βίας Ψεύτικα ή παραπλανητικά Χρονολόγια Ανεπιθύμητο περιεχόμενο (σπαμ)

66 Γιατί το Facebook δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 13 ετών; Τα παιδιά αποτελούν μέρος της πιο επεκτατικής προσωπικής συλλογής δεδομένων και προφίλ στο πιο ισχυρό κοινωνικό μέσο του Διαδικτύου. Τα παιδιά εκτίθενται σε μια νέα γενιά εξαιρετικά πειστικών και χειραγωγίσιμων ψηφιακών πρακτικών μάρκετινγκ. Οι πρακτικές μάρκετινγκ του Facebook επωφελούνται από τα γνωστικό-κοινωνικά και συναισθηματικά ευάλωτα σημεία των παιδιών. Τα παιδιά υποβάλλονται σε μια επίθεση ανθυγιεινής εμπορίας τροφίμων ακριβώς σε μια εποχή που η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει μια μεγάλη κρίση. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις που να προστατεύουν επαρκώς τα παιδιά από τις επιθετικές και τις επιβλαβείς πρακτικές μάρκετινγκ συλλογής δεδομένων του Facebook.

67 Ασφαλέστεροι κωδικοί πρόσβασης Χρησιμοποιείτε δυνατούς κωδικούς και όχι απλούς Γενικά, να θυμάστε πως σε έναν κωδικό καλό είναι να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον ένα σύμβολο, γράμμα (κεφαλαίο και μικρό) και αριθμό. Ο συνδυασμός των προηγουμένων μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό κωδικό. Φυσικά, αποφεύγετε ονόματα, ημερομηνίες γεννήσεις κλπ, τα οποία χαρακτηρίζουν εσάς. Μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό παντού Τουλάχιστον, προσέξτε ώστε ο κωδικός για το που δηλώνετε στα Κοινωνικά Δίκτυα να είναι μοναδικός. Αποφεύγετε να δίνετε τους κωδικούς σας σε άτομα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Αλλάζετε τον κωδικό σας συχνά

68 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ Μην απαντάτε ποτέ σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία Μην κάνετε κλικ σε ύποπτες συνδέσεις Συνεργαστείτε με εταιρείες που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Βεβαιωθείτε ότι η τοποθεσία Web χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση Παρακολουθείτε τις συναλλαγές σας.

69 Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο Εάν το πρόβλημα αναγνωριστεί σε αρχικό στάδιο, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπισθεί!!! Να βάλεις τα απαραίτητα ΟΡΙΑ και να απολαμβάνεις τα θετικά της τεχνολογίας χωρίς αρνητικές συνέπειες Να μην παραμελείς τις δραστηριότητές σου, τον ύπνο σου, τους φίλους σου και την οικογένειά σου λόγω διαδικτυακών δραστηριοτήτων (π.χ. παιχνίδια, facebook)

70 Ποια είναι η σωστή στάση των γονέων απέναντι στα παιδιά τους ώστε να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο Εξοικειωθείτε με το περιβάλλον των παιδιών σας. Εξηγήσετε ότι, αν τους συμβεί κάτι δυσάρεστο στο διαδίκτυο, δε φταίνε αυτά και θα πρέπει να το αναφέρουν άμεσα σε εσάς. Μάθετε στα παιδιά σας να μην απαντούν ποτέ σε πρόστυχα ή προσβλητικά μηνύματα στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε φίλτρα για επιβλαβείς ιστοσελίδες

71 ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος 16.1 Ασφάλεια υπολογιστικού συστήματος Κακόβουλο λογισμικό: το λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή 10. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://users.sch.gr/galexiad galexiad@gmail.com 2 Περιεχόμενα Επικοινωνία & Ιδιωτικότητα Πληροφορία στο Διαδίκτυο Παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΕΣ:ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΔΑΡΑΜΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ,ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,ΚΟΛΟΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΙΟΣ 2015 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Μορφές ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης

Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης Σάκης Ευαγγέλου Θόδωρος Θεμελής Σάκης Τζιουμάκης 11η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! Let s create a

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο Διαδίκτυο Διαδίκτυο Θετικά του Διαδικτύου Μη ενδεδειγμένη χρήση Χρήση χωρίς επιτήρηση από τους γονείς Χρήση για περισσότερη από 1,5 ώρα την ημέρα Ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές).

Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές). Κεφάλαιο 5 Πως μπορούν τα μέρη του υλικού ενός υπολογιστή να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους; Επειδή ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες (εντολές). Το σύνολο αυτών των εντολών το ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Ευφροσύνη Μπουρνού Έτος:

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Ευφροσύνη Μπουρνού Έτος: Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Ευφροσύνη Μπουρνού Έτος:2018-2019 Ασφαλής πλοήγηση Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη. Για όλους μας υπάρχουν πράγματα που δεν θα θέλαμε να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας Διαδικτύου

Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας Διαδικτύου Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας Διαδικτύου Το Διαδίκτυο θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει τον τίτλο ενός από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Πρόκειται για ένα μέσο που δίνει σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

21 Days of Y ello Care.

21 Days of Y ello Care. Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου 2014

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου 2014 Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου 2014 ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Υλικό από τον ιστότοπο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Καθηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Tα πολλά πρόσωπα των απειλών για το PC 8. Οι βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας στα Windows 18. Προστασία από το Malware με το Avast Antivirus 34

Εισαγωγή 6. Tα πολλά πρόσωπα των απειλών για το PC 8. Οι βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας στα Windows 18. Προστασία από το Malware με το Avast Antivirus 34 περιεχόμενα Εισαγωγή 6 Tα πολλά πρόσωπα των απειλών για το PC 8 Οι βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας στα Windows 18 Προστασία από το Malware με το Avast Antivirus 34 Γονικός έλεγχος σε PC και tablet 44 Παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΑ 4: Πώς κάποιος μπορεί να μας παρενοχλήσει διαδικτυακά και τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα αυτό; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΕΙΣΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΟΙΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιοί των υπολογιστών αποτελούν πλέον ένα διαδεδομένο, καθημερινό φαινόμενο. Η γρήγορη εξάπλωση των ιών τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο διαδίκτυο

Οι ιοί των υπολογιστών αποτελούν πλέον ένα διαδεδομένο, καθημερινό φαινόμενο. Η γρήγορη εξάπλωση των ιών τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο διαδίκτυο Οι ιοί των υπολογιστών αποτελούν πλέον ένα διαδεδομένο, καθημερινό φαινόμενο. Η γρήγορη εξάπλωση των ιών τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο διαδίκτυο και ειδικότερα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Team Plus Τετάρτη, 20 Ιούλιος :16 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 21 Ιούλιος :58

Συντάχθηκε απο τον/την Team Plus Τετάρτη, 20 Ιούλιος :16 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 21 Ιούλιος :58 Όλο και περισσότεροι Έλληνες μπαίνουν πλέον στο Internet! Οι πιο έμπειροι είναι υποψιασμένοι για την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, όμως οι περισσότεροι δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ιδέα!!το ηλεκτρονικό έγκλημα,

Διαβάστε περισσότερα

Εκφοβισμός [CyberBullying]

Εκφοβισμός [CyberBullying] Εκφοβισμός [CyberBullying] Τι ονομάζουμε Διαδικτυακό Εκφοβισμό; Πού είναι πιθανό να συμβεί; Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση; 1. Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού,

Διαβάστε περισσότερα

λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει τις απαιτούμενες εντολές για να βλάψει ένα υπολογιστικό σύστημα.

λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει τις απαιτούμενες εντολές για να βλάψει ένα υπολογιστικό σύστημα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει τις απαιτούμενες εντολές για να βλάψει ένα υπολογιστικό σύστημα. κακόβουλο πρόγραμμα που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ2ΟΥ ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ2ΟΥ ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ2ΟΥ ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ερευνητικά Ερωτήματα: 1. Τι είναι το Διαδίκτυο και ποιες δυνατότητες μας προσφέρει ; 2. Ποιοί είναι οι κίνδυνοι από την κακή ή υπερβολική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Ερωτήσεις Τι είναι η πειρατεία λογισμικού Παραδείγματα πειρατείας Τι είναι το πιστοποιητικό αυθεντικότητας; Αναφέρετε κατηγορίες λογισμικού που διατίθεται στο διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Π.Ε. στον Τουρισμό. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Τ.Π.Ε. στον Τουρισμό. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Τ.Π.Ε. στον Τουρισμό Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, 2015-2016 Μάθημα 2: Βασικές Αρχές Ασφάλειας Η/Υ Ασφάλεια Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Ασφάλεια από Κακόβουλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κίνδυνοι για τον Υπολογιστή μας Ανεπιθύμητα Μηνύματα (Spam) Ανεπιθύμητα Μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν και τα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά τη λήψη πληροφοριών από το Διαδίκτυο;

Ποιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά τη λήψη πληροφοριών από το Διαδίκτυο; Πληροφόρηση (α)τι λογισμικό θα χρειαστούμε για να επισκεφτούμε μια ιστοσελίδα και να πληροφορηθούμε για κάτι που μας ενδιαφέρει; (β) Πώς ονομάζονται τα προγράμματα που μας επιτρέπουν να αναζητήσουμε πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες Ασφάλεια στο διαδίκτυο για ενήλικες Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (CYBERBULLYING) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕ19 Ζητούμενο η θετική στάση... Λοιπον σήµερα ο µπαµπάς θα σε προστατέψει απο τον ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Περιεχόμενα F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Έναρξη...3 1.1 Διαχείριση συνδρομής...4 1.2 Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο υπολογιστής μου προστατεύεται;...4

Διαβάστε περισσότερα

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;»

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» «τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ μαζί για την εφηβική υγεία μαζί για την εφηβική υγεία ΜΑΖΙγια τηνεφηβικηυγεία ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλείς online αγορές

Ασφαλείς online αγορές Ασφαλείς online αγορές Γιατί να επιλέξω το διαδίκτυο Ποικιλία και δυνατότητα σύγκρισης προϊόντων Παγκοσμοιοποιημένη αγορά Καλύτερες τιμές Διαθεσιμότητα όλο το 24ωρο Δεν απαιτεί μετακίνηση σε φυσικό κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις:

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις: Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου. Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών Από 5 έως 6 ετών Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Έναρξη...3

Κεφάλαιο 1: Έναρξη...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 Περιεχόμενα 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Έναρξη...3 1.1 Τι πρέπει να κάνω μετά την εγκατάσταση;...4 1.1.1 Διαχείριση συνδρομής...4 1.1.2 Άνοιγμα του προϊόντος...4 1.2 Πώς

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.)

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας CC BY-NC-SA 4.0 Τι μου αρέσει να κάνω στο Διαδίκτυο; Δυνατότητες Διαδικτύου Πληροφόρηση Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. http://internet-safety.sch.gr

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. http://internet-safety.sch.gr Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr Θεμελιώδεις Αρχές (αναφορικά με τους μαθητές): Διαδίκτυο: Βασικά Σημεία Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530

Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530 Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530 Ηλεκτρονικό Εμπόριο Χρησιμοποιείται για να περιγράψει την χρήση τηλεπικοινωνιακών μέσων (κυρίως δικτύων) για κάθε είδους εμπορικές συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Κορυφαίες συμβουλές πρόληψης

Κορυφαίες συμβουλές πρόληψης Περραιβού 40, Ανω Τούμπα T: 2310.943.054 54352, Θεσσαλονίκη Μ: 6978.284.405 W: www.servicepack.gr E: info@servicepack.gr Κορυφαίες συμβουλές πρόληψης Η πρόληψη των κυβερνοεγκλημάτων μπορεί να είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΙΑ ΤΙΜΟΦΤΙ ΣΟΝΑ ΣΑΡΓΚΣΙΑΝ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΡΟΒΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΡΚΙΑ Ασφάλεια και Κοινωνικά δίκτυ Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Η ηλεκτρονική παρενόχληση είναι οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ; Όταν πάω στον υπολογιστή, μπορώ να βρω τα πάντα εκεί. Όμως πρέπει να προσέχω, στο μυαλό πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και δικτύων Εργασία για το μάθημα: Τεχνολογίες Εκπαίδευσης Αλαμπάνου Αγγελική Απιτιαγοπούλου Αγγελική Κολιός Ιωάννης Κουμής Μιχαήλ Μαραβέλης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ανεπιθύμητα μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν και τα οποία διανέμονται

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια του Διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους

Ασφάλεια του Διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους Ασφάλεια του Διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους Εφηβεία:11-19 ετών «Τί συμβαίνει στην εφηβεία;» Μεγαλώνεις ιδιαίτερα γρήγορα σώμα σου αλλάζει Αλλάζει ο τρόπος σκέψης σου και το και το πώς «βλέπεις» τον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή;

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ένας κίνδυνος της συχνής χρήσης του υπολογιστή είναι ο εθισμός. Εθισμό παθαίνει κάποιος όταν μένει πολύ ώρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 5: Εγκατάσταση Απεγκατάσταση Εφαρμογών και Ιοί Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Μία υπηρεσία του ΠΣΔ ως εργαλείο Δια Βίου Μάθησης http://internet-safety.sch.gr http://internet-safety.sch.gr Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), εθνικό δίκτυο του ΥΠοΠαιΘ, εντείνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Εσωτερικός Κανονισμός Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο Λευκωσία Σεπτέμβριος 2010 ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Σ.Π.Κ. ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Κράτησε µυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδροµείου.

Διαβάστε περισσότερα

«Μπορείς ν ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ ότι μέσα σ ένα χρόνο συζήτησης» Πλάτων π.χ.

«Μπορείς ν ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ ότι μέσα σ ένα χρόνο συζήτησης» Πλάτων π.χ. «Μπορείς ν ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ ότι μέσα σ ένα χρόνο συζήτησης» Πλάτων 427-347 π.χ. Ερευνητική Εργασία Β Τάξης 1ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Γ Το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο, μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση ή κακόβουλη πράξη Ενδέχεται να επισύρει τιμωρία

Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο, μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση ή κακόβουλη πράξη Ενδέχεται να επισύρει τιμωρία Το διαδίκτυο στη ζωή µας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Φεβρουάριος, 2014 1 Θα µένατε ποτέ σε ένα πάρκο χωρίς επιτήρηση να συζητάτε, να παίζετε και δηµιουργείτε σχέσεις µε αγνώστους; 2 Θα µπαίνατε σε µια αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ορισμός Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, προτάθηκε ως όρος πρώτη φορά από τον Goldberg (1995) και έγινε δημοφιλής με την καινοτόμο έρευνα της Young (1996),

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Α2 ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ ΠΕ19

ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Α2 ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ ΠΕ19 ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Α2 ΣΧ.ΕΤΟΣ: 2016-2017 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ ΠΕ19 2 ΟΜΑΔΑ Α: ΚΑΡΑΚΙΚΕ Μ., ΚΑΡΑΔΗΜΑ Α.-Μ., ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ Ε., ΚΛΕΤΣΑ Α. ΟΜΑΔΑ Β: ΖΑΧΑΡΗ Β., ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ Α., ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκκαθάρισης spam

Οδηγός εκκαθάρισης spam Οδηγός εκκαθάρισης spam e-mail «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Παρακάτω μπορείτε να μελετήσετε τον οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

«Θέλω Internet!» Θα γίνω Hacker!!! ΛΟΓΓΙΝΟΣ ΛΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΕ86) 1

«Θέλω Internet!» Θα γίνω Hacker!!! ΛΟΓΓΙΝΟΣ ΛΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΕ86) 1 «Θέλω Internet!» Θα γίνω Hacker!!! ΛΟΓΓΙΝΟΣ ΛΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΕ86) Logginos@gmail.com 1 Για ποια πράγματα θα μιλήσουμε: 1. Έρευνα-Ερωτηματολόγιο μαθητών μας ΣΤ 2. Ασφάλεια στα κοινωνικά δίκτυα 3. Ηλεκτρονικός

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Θα χρησιμοποιώ το διαδίκτυο στο σχολείο μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπό την επίβλεψη κάποιου εκπαιδευτικού. Δεν θα αναρτώ προσωπικές μου πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Σπερχειάδας Σχολική και Κοινωνική Ζωή ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΜΑΘΑΙΝΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ, ΠΡΟΣΕΧΩ

Γυμνάσιο Σπερχειάδας Σχολική και Κοινωνική Ζωή ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΜΑΘΑΙΝΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ, ΠΡΟΣΕΧΩ Γυμνάσιο Σπερχειάδας Σχολική και Κοινωνική Ζωή ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΜΑΘΑΙΝΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ, ΠΡΟΣΕΧΩ Διαδίκτυο (Internet) Το Internet μπήκε στις ζωές μας από το 1969. Είναι μία από τις συναρπαστικότερες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.10: Προστασία και ασφάλεια δεδομένων

Κεφάλαιο 1.10: Προστασία και ασφάλεια δεδομένων Κεφάλαιο 1.10: Προστασία και ασφάλεια δεδομένων 1.10.1 Κίνδυνοι απώλειας δεδομένων Με την συνεχή αύξηση της χωρητικότητας των αποθηκευτικών μέσων και την ταυτόχρονη μείωση των τιμών τους, αυξάνονται συνεχώς

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet

Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet Πώς μπορώ να αποφύγω μηνύματα spamming; Χρησιμοποιώντας προγράμματα antivirus τα οποία και ανανεώνετε όσο συχνά πρέπει, μπορείτε να προστατευτείτε από μηνύματα spamming.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Γεωργία Κασσελούρη

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Γεωργία Κασσελούρη ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Γεωργία Κασσελούρη Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σήμερα δεν είναι ακίνδυνη, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρήσης των υπηρεσιών του. Υπάρχουν κακόβουλοι χρήστες και αρκετές δυνατότητες πρόκλησης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: Ψηφιακή Ασφάλεια

Ενότητα 3: Ψηφιακή Ασφάλεια Ενότητα 3: Ψηφιακή Ασφάλεια Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Παραμένοντας ασφαλής συνδεδεμένος Yπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που άνθρωποι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μπορεί να μην τα λάβουν υπόψη, με συνέπεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ενότητα 1)IΣΠΑΝΙΚΟ ΛΟΤΤΟ 1.1:Τι είναι το ισπανικό λόττο; 1.2:Τι πρέπει να προσέχει ο χρήστης διαδικτύου; 1.3:Παράδειγμα απάτης Ενότητα 2)Κοινωνική δικτύωση και πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Β Λυκείου

2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Β Λυκείου 2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Β Λυκείου Προσωπικά δεδομένα «Πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά μου δεδομένα όταν σερφάρω στο διαδίκτυο;» Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα; Το όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming)

Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming) Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber Grooming) Παρουσιάζουν: Πέτρος Καρακίτης, Παναγιώτης Καλοχωρίτης Α2, Πέτρος Μιχαήλ Α3 και Πάμφιλος Κουμίδης Α1 Τι είναι η Διαδικτυακή Σεξουαλική Παρενόχληση (Cyber

Διαβάστε περισσότερα

Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών

Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών Phishing, Ιοί και Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών υπολογιστών ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ: ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΚΡΑΣΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΦΟΠΑΥΛΟΥ, Β2 & ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΑ Α1 2016-2017 Τι είναι το Phishing; Ως Phishing ονομάζουμε την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασικές Συμβουλές για την προστασία των παιδιών Εργαλεία Γονικού ελέγχου Σύντομη παρουσίαση δύο αντιπροσωπευτικών εργαλείων γονικού ελέγχου Πηγές Χρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 2

Σελίδα 2 Περιεχόμενα Ασφαλής Πλοήγηση... 3 Internet Cookies... 3 Τι είναι τα cookies του internet;... 3 Πως μπορώ να αποκλείσω τα cookies;... 3 Ιδιωτική Περιήγηση... 9 Tι δεν αποθηκεύει η Ιδιωτική Περιήγηση;...

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο ιαδίκτυο

Ασφάλεια στο ιαδίκτυο Ασφάλεια στο ιαδίκτυο Κίνδυνοι και τρόποι προστασίας για µηχανές και ανθρώπους Οµάδα Project Α Λυκείου Σχολικό έτος: 2011-2012 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι μαθητές του project «Ασφάλεια στο διαδίκτυο-κίνδυνοι- Τρόποι προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για Ασφάλεια στo

Συμβουλές για Ασφάλεια στo Συμβουλές για Ασφάλεια στo 1 Το Instagram, ως εφαρμογή και μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 16/10/17 ΣΚΟΠΟΣ Οραματιζόμαστε ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές να μπορέσουν να καταστούν σωστοί "ψηφιακοί" πολίτες. Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι η ασφαλής πλοήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Το διαδίκτυο. 5 ο Δημοτικό Κιλκίς ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΜΕΝΙΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΕΒ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΤΣΑΚΗΣ

Το διαδίκτυο. 5 ο Δημοτικό Κιλκίς ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΜΕΝΙΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΕΒ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΤΣΑΚΗΣ Το διαδίκτυο 5 ο Δημοτικό Κιλκίς ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 2015-16 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΜΕΝΙΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΕΒ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΤΣΑΚΗΣ Χρήσιμες Συμβουλές Αναζήτηση πληροφοριών Αναμφισβήτητα δεν είναι όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤA Σχολικό εργαστήριο πληροφορικής και εισαγωγή στα θέματα ασφάλειας

ΕΝΟΤΗΤA Σχολικό εργαστήριο πληροφορικής και εισαγωγή στα θέματα ασφάλειας ΕΝΟΤΗΤA 5.1-2 Σχολικό εργαστήριο πληροφορικής και εισαγωγή στα θέματα ασφάλειας Στοιχειώδεις γνώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών εργαστηρίων Βασικές γνώσεις για την ασφάλεια των σχολικών δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που όλοι χρησιμοποιούμε. Όλοι είμαστε χρήστες του διαδικτύου. Το Internet πρέπει να χρησιμοποιείται αλλά προϋποθέσεις. Η ασφαλής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το διαδίκτυο προσφέρει: Μετατροπή των δεδομένων σε ψηφιακή - ηλεκτρονική μορφή. Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολ. Έτος: 2012-2013 52ο Γυμνάσιο Αθηνών

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολ. Έτος: 2012-2013 52ο Γυμνάσιο Αθηνών «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο» Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολ. Έτος: 2012-2013 52ο Γυμνάσιο Αθηνών Υπεύθυνοι Καθηγητές: Βαρελάς Φ., Σουλτανόπουλος Μ. Συμμετέχοντες μαθητές 1. Γκόζγκος Βασίλης 11. Δημάκη

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam)

Αντιμετώπιση ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam) Vodafone Business E-mail Αντιμετώπιση ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam) Οδηγός χρήσης Καλώς ορίσατε Ο παρών οδηγός θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης

Διαβάστε περισσότερα

Internet Τοπικό δίκτυο LAN Δίκτυο Ευρείας Περιοχής WAN Διαδίκτυο Πρόγραμμα Πλοήγησης φυλλομετρητής Πάροχοι Υπηρεσιών Internet URL HTML links

Internet Τοπικό δίκτυο LAN Δίκτυο Ευρείας Περιοχής WAN Διαδίκτυο Πρόγραμμα Πλοήγησης φυλλομετρητής Πάροχοι Υπηρεσιών Internet URL HTML links Internet Τοπικό δίκτυο (LAN Local Area Network): Δίκτυο όπου οι υπολογιστές βρίσκονται κοντά μεταξύ τους (μία εταιρία ή στην ίδια αίθουσα). Δίκτυο Ευρείας Περιοχής (WAN Wide Area Network) Δίκτυο όπου οι

Διαβάστε περισσότερα

15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Μάρτιος 2015 Είναι η χρήση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου, με σκοπό την εσκεμμένη (συναισθηματική)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τι είναι προσωπικά δεδομένα; Είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται και προσδιορίζει ένα άτομο, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή

Διαβάστε περισσότερα

11:56 AM. Έξυπνες συσκευές. έξυπνοι χρήστες. Password:

11:56 AM. Έξυπνες συσκευές. έξυπνοι χρήστες. Password: 11:56 AM Έξυπνες συσκευές έξυπνοι χρήστες Password: Τ Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ο Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου «CyberEthics» υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Μηχανική. Συνέδριο Velcon 2015 Copyright Audax Cybersecurity

Κοινωνική Μηχανική. Συνέδριο Velcon 2015 Copyright Audax Cybersecurity Κοινωνική Μηχανική Κοινωνική μηχανική (Social engineering) είναι η πράξη της προφορικής χειραγώγησης ατόμων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών. Αν και είναι παρόμοια με το τέχνασμα ή την απλή απάτη, ο όρος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / Home Server 2011 Κάντε κλικ εδώ για λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης αυτού του εγγράφου Το ESET NOD32 Antivirus παρέχει κορυφαία προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για ασφάλεια στο INSTAGRAM

Συμβουλές για ασφάλεια στο INSTAGRAM Συμβουλές για ασφάλεια στο INSTAGRAM Το Instagram, ως εφαρμογή και μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο.

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων

Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων Για τους Γονείς Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο με Ασφάλεια. Τι πρέπει να προσέχουμε

Διαδίκτυο με Ασφάλεια. Τι πρέπει να προσέχουμε Διαδίκτυο με Ασφάλεια Τι πρέπει να προσέχουμε Τι πρέπει να προσέχουμε; Κανόνες. Ποτέ δεν δίνω στοιχεία. Πνευματική ιδιοκτησία. Παραπληροφόρηση. Ιοί και διαδίκτυο. Περιεχόμενο. Ηλεκτρονικός εκφοβισμός (Cyberbullying)

Διαβάστε περισσότερα

Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική

Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική συμπεριφορά Πρόκειται για τη βία που εκδηλώνεται χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου Αγαπητοί γονείς, H εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει το Διαδίκτυο (internet) ένα "δυνατό"

Διαβάστε περισσότερα

Θυμήσου, ότι όταν έχεις συνδεθεί στο Διαδίκτυο, συνομιλείς ή στέλνεις αλληλογραφία πρέπει να είσαι προσεκτικός/ή με ποιον έχεις επαφή και σε ποιον θα δώσεις λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας. Μη δίνεις ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες και συμβουλές

Οδηγίες και συμβουλές Οδηγίες και συμβουλές Τηρήστε αυτές τις οδηγίες και συμβουλές προκειμένου να αποκτήσετε καλές συνήθειες όσον αφορά την επιγραμμική ασφάλεια. Η ενότητα αυτή αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Get Safe Online

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για Ασφάλεια στo

Συμβουλές για Ασφάλεια στo Συμβουλές για Ασφάλεια στo 1 Το Facebook, ως το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας, έχει διευκολύνει σημαντικά την επικοινωνία και έχει φέρει κοντά τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Ως γονείς

Διαβάστε περισσότερα

ONLINE GAMING. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

ONLINE GAMING. Όσα πρέπει να γνωρίζω! Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου ONLINE GAMING Όσα πρέπει να γνωρίζω! 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Διαδικτυακό παιχνίδι Μια από τις δημοφιλέστερες ασχολίες των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

11:56 AM. Έξυπνες συσκευές. έξυπνοι χρήστες. Password:

11:56 AM. Έξυπνες συσκευές. έξυπνοι χρήστες. Password: 11:56 AM Έξυπνες συσκευές έξυπνοι χρήστες Password: Τ Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ο Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου «CyberEthics» υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ε Επειδή τα γραπτά μένουν ακόμα κι αν σβηστούν!!! Γι αυτό πριν δημοσιεύσεις ΣΚΕΨΟΥ ΔΙΠΛΑ!!

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ε Επειδή τα γραπτά μένουν ακόμα κι αν σβηστούν!!! Γι αυτό πριν δημοσιεύσεις ΣΚΕΨΟΥ ΔΙΠΛΑ!! ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ε Επειδή τα γραπτά μένουν ακόμα κι αν σβηστούν!!! Γι αυτό πριν δημοσιεύσεις ΣΚΕΨΟΥ ΔΙΠΛΑ!! ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι και στον ψηφιακό κόσμο κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. 5 η ομάδα Ηλέκτρα Βασηλίου Μυρτώ Κύρκου Ερμιόνη Κωστοπούλου Ευανθία Κόντου

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. 5 η ομάδα Ηλέκτρα Βασηλίου Μυρτώ Κύρκου Ερμιόνη Κωστοπούλου Ευανθία Κόντου ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 5 η ομάδα Ηλέκτρα Βασηλίου Μυρτώ Κύρκου Ερμιόνη Κωστοπούλου Ευανθία Κόντου Ασφάλεια στο διαδίκτυο Η παγκόσμια κοινωνία των πληροφοριών αποτελεί σήμερα μια απτή πραγματικότητα, η

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά Δεδομένα. Οι μαθητές του Ά4. Τσάλλα Ευγενία Πολίτη Αντωνία Ποδαράς Δημήτρης Πιτσινής Θανάσης Σπανός Νίκος Πρίφτη Ελμπάν

Προσωπικά Δεδομένα. Οι μαθητές του Ά4. Τσάλλα Ευγενία Πολίτη Αντωνία Ποδαράς Δημήτρης Πιτσινής Θανάσης Σπανός Νίκος Πρίφτη Ελμπάν Προσωπικά Δεδομένα Οι μαθητές του Ά4 Τσάλλα Ευγενία Πολίτη Αντωνία Ποδαράς Δημήτρης Πιτσινής Θανάσης Σπανός Νίκος Πρίφτη Ελμπάν Τι είναι προσωπικά δεδομένα ; Eίναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο πρόσωπο

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Εθισμός στο Διαδίκτυο Προβλήματα υγείας από τη χρήση Η/Υ Μια ειδική περίπτωση: Εθισμός στο Διαδίκτυο 2 ο ΕΠΑ.Λ. ΧΑΝΙΩΝ Τμήμα Α1 Υπεύθυνοι Καθηγητές Π. Καπούλας (ΠΕ19), Μ. Καρτάκη (ΠΕ17.02) 1 Εισαγωγή Eθισμός στο διαδίκτυο Ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Συνάντηση με τους γονείς του 2ου Δημοτικού Κω 2010-11 Σταύρος Σαχτούρης, Πληροφορικός Ο ψηφιακός κόσμος Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση, GPS,

Διαβάστε περισσότερα

Το Διαδίκτυο. Αντώνης Π. Κωστάκος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής 01/03/10

Το Διαδίκτυο. Αντώνης Π. Κωστάκος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής 01/03/10 Το Διαδίκτυο Αντώνης Π. Κωστάκος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Τι θα συζητησουμε Τι είναι το διαδίκτυο (ιντερνετ) και τι παρέχει Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν Πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Α Γενικού Λυκείου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Α Γενικού Λυκείου 133 Διδακτικές ενότητες 16.1 Ασφάλεια υπολογιστικού συστήματος 16.2 Θέματα ασφάλειας και προστασίας στο Διαδίκτυο 16.3 Πληροφορίες, πνευματικά δικαιώματα και πειρατεία λογισμικού στο Διαδίκτυο 16.4 Ιδιωτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 1 2 Ασφάλεια στο διαδίκτυο Ο παρών οδηγός παρέχει γενικές συμβουλές σε άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Στόχος μας είναι να σας ενημερώσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ποιες πληροφορίες είναι προσωπικά δεδομένα και δε θα ήθελες να τα μοιραστείς με άγνωστα άτομα; Το όνομα σου Την ηλικία σου Τη διεύθυνσή σου Το σχολείο σου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 1 ο ΓΕ.Λ. Ελευθερίου Κορδελιού Ερευνητική εργασία Α Λυκείου Β Τετρ. 2011-2012 Τμήμα : PR 5 «ΑΞΙΟΠΟΙΩ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ» ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Καθηγητής: Αποστολίδης Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα