3. Αναζήτηση στο διαδίκτυο: μέθοδοι και τεχνικές

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3. Αναζήτηση στο διαδίκτυο: μέθοδοι και τεχνικές"

Transcript

1 41 3. Αναζήτηση στο διαδίκτυο: μέθοδοι και τεχνικές Μιχάλης Παναγιωτάκης Στην ενότητα αυτή θα επισημάνουμε μερικά βασικά στοιχεία για τις μηχανές αναζήτησης, εστιάζοντας στη Google, την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη, θα αναπτύξουμε θέματα που αφορούν την νέα «πρακτική γνωσιολογία» που εισάγει το διαδίκτυο και της οποίας ο κρισιμότερος πυλώνας είναι οι αναζήτηση και η λογική της και θα προτείνουμε εργαλεία και μεθόδους για την επιτυχέστερη και διεξοδικότερη αναζήτηση στο διαδίκτυο.

2 Η εποχή του Google Εν αρχή το Διαδίκτυο. Το οποίο γέννησε τον Παγκόσμιο Ιστό. Ο Παγκόσμιος Ιστός άρχιζε να μεγαλώνει, να συσσωρεύει πληροφορίες και δεδομένα για όλο και πιο ποικίλα θέματα. Έφτασε, όμως, σύντομα σε ένα σημείο, όπου είχε γίνει τόσο μεγάλος ο όγκος της πληροφορίας που περιείχε, ώστε το μείζον ζήτημα, το βασικό εμπόδιο για να μπορεί κανείς όχι μόνο να προσθέτει πληροφορία σε αυτό, αλλά και να μπορεί να τη βρει για να την ανασύρει, ήταν το πώς θα φτιαχτεί μια επαρκής και χρήσιμη «μηχανή αναζήτησης». Γενικά μιλώντας οι μηχανές αναζήτησης κάνουν τρία πράγματα: Σαρώνουν το διαδίκτυο, με ένα πρόγραμμα (που αποκαλείται spider αράχνη) το οποίο ακολουθεί όλους τους συνδέσμους από κάθε σελίδα εισόδου, «διαβάζει» τις σελίδες στις οποίες οδηγείται, τις αποθηκεύει ολόκληρες ή ένα μεγάλο τμήμα τους, συνήθως σε κάποια μεγάλη βάση δεδομένων και περνάει στις άλλες σελίδες τις οποίες συνδέουν κι αυτές με τη σειρά τους. Τα αποτελέσματά του προγράμματος καταλογογραφούνται με βάση κάποιους κανόνες. Στη συνέχεια, η αναζήτηση γίνεται ανάμεσα στις καταχωρήσεις που υπάρχουν στη βάση δεδομένων και με κάποιον αλγόριθμο καθορίζεται και η σειρά εμφάνισης των αποτελεσμάτων. Η διαδικασία αυτή αξιολογείται με κριτήριο τη σχετικότητα των αποτελεσμάτων της για τον χρήστη. Είναι προφανές πως σε έναν παγκόσμιο ιστό που γίνεται όλο και πιο αχανής (η Google έχει μόνο της καταλογογραφημένες σχεδόν 50 δισ. ιστοσελίδες), η διαδικασία αυτή καθίσταται κρίσιμη για την χρησιμότητα του διαδικτύου και απαιτεί όλο και μεγαλύτερους πόρους.

3 Η παντοκρατορία της Google Μετά από πολλές προσπάθειες δημιουργίας επαρκών και αποτελεσματικών μηχανών αναζήτησης, η κατάσταση μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 παρέμενε ασαφής. Καθώς η αναζήτηση αποτελούσε, όπως είπαμε, κρίσιμη λειτουργία για την εύρυθμη χρήση του διαδικτύου, η προσπάθεια βελτιστοποίησής της αποτέλεσε το όχημα για πολλές από τις εταιρείες που «έσκασαν» με την φούσκα των dotcom το Παρότι υπήρχαν συνεχείς εξελίξεις, δεν είχε αναδειχθεί ένας σαφής κυρίαρχος στο χώρο της διαδικτυακής αναζήτησης. Τότε εμφανίστηκε η Google. Μέσα σε λίγα χρόνια από το 1997 που παρουσιάστηκε στον Ιστό, και κυρίως ήδη από το 2000, είχε επικρατήσει στην «αγορά» διαδικτυακής αναζήτησης, συν τοις άλλοις επειδή ο ανταγωνισμός της κατέρρεε με την φούσκα. Πλέον σήμερα εκτιμάται πως διεξάγει το 80% του παγκόσμιου όγκου αναζητήσεων (από 1% περίπου το 1999) ανάμεσα σε πολλές άλλες πρωτιές που διαθέτει. Αν και υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι ιστοχώροι αναζήτησης, η Google είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον χώρο. Μεγάλο μέρος του παρόντος κεφαλαίου λοιπόν θα επικεντρωθεί στις δυνατότητες που παρέχει η μηχανή αναζήτησης της Google, μιας και είναι πλέον συνώνυμη της διαδικτυακής αναζήτησης, στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου Εικόνα 5 Μερίδιο μηχανών αναζήτησης, Απρίλιος 2008, η εικόνα παραμένει περίπου η ίδια και σήμερα. Πηγή, Wiki-media Commons.

4 Google: Τεχνικά πλεονεκτήματα H Google κατόρθωσε να έχει αρχικά «καλύτερα», πιο σχετικά με τους όρους αναζήτησης, αποτελέσματα, με βάση τον αλγόριθμο του pagerank. Ο αλγόριθμος αυτός αξιολογεί και ιεραρχεί τη σχετικότητα ενός συνδέσμου, σταθμίζοντας την κάθε σελίδα αφού συνυπολογίσει μια μεγάλη συλλογή παραμέτρων και όρων, αλλά και αφού συνεκτιμήσει τις σελίδες που έχουν σύνδεσμο προς τις υπό αξιολόγηση σελίδες. Με αυτόν τον τρόπο, η Google εκμεταλλεύεται τη συνδεσιμότητα του Παγκόσμιου Ιστού για να «μετρήσει» τη σχετικότητα και την σημασία των εγγράφων που παρουσιάζει και να παραθέσει στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων κάθε αναζήτησης εκείνους του συνδέσμους που είναι πιθανότερο να έχουν σχέση με το αναζητούμενο. 51 Πλέον βέβαια το pagerank είναι ένα μόνο από τα εργαλεία της Google, κατά τη δική της δήλωση, μάλιστα, όχι το πιο σημαντικό. Ο ακριβής αλγόριθμος αξιολόγησης της βαρύτητας μιας σελίδας σε σχέση με τους όρους αναζήτησης είναι απόρρητος βέβαια, αλλά γύρω από την «αποτύπωση» της συμπεριφοράς του έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία τεχνικών βελτιστοποίησης της σειράς εμφάνισης των αποτελεσμάτων, με την αναζήτηση κρίσιμων (πολιτικά, επικοινωνιακά κ.τ.λ.) όρων. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως ένα από τα κρισιμότερα θέματα του διαδικτυακού μάρκετινγκ έχει πλέον να κάνει με την κατανόηση της συμπεριφοράς της μηχανής του Google Γνωσιολογική μεταβολή: το Google και ο εγκέφαλος Με τη βελτίωση και τη γενίκευση των τεχνικών αναζήτησης, o Παγκόσμιος Ιστός ήταν πλέον αρκετά μεγάλος, ανιχνεύσιμος και εύχρηστος, ώστε να αποτελεί πλέον όχι μόνο ένα εργαλείο, αλλά προσθετική μνήμη της ανθρωπότητας, αλλάζοντας σταδιακά τη σημασία της γνώσης και τους μηχανισμούς απόκτησης και ανάσυρσής της. Η προσωπική μνήμη του κάθε ανθρώπου συνεπικουρείτο πλέον από το σύνολο σχεδόν της ανθρώπινης καταγραφής και άμεσης παραγωγής δεδομένων. Η πληροφορία ήταν πλέον είδος εν υπεραφθονία. Από το ποιος ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1850 (ο Αντώνιος Κριεζής), μέχρι την ποσότητα της ετήσιας παραγωγής βαμβακιού της Ινδίας (5,76 εκατομμύρια τόνοι το 2011), κάθε τι που παλιότερα για να το μάθεις έπρεπε ή να συμβουλευτείς 51 Βλ. Wikipedia, «Page Rank», στο (τελευταία πρόσβαση 7/13).

5 45 κάποιον ειδικό, ή να καταφύγεις σε κάποια βιβλιοθήκη, είναι πλέον προσβάσιμο με μια απλή πληκτρολόγηση. Το διαδίκτυο και η χρήση του έχουν αλλάξει πολλά λοιπόν: από τις διαδικασίες της μάθησης, μέχρι την σημασία της απομνημόνευσης, αλλά ακόμα και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Σε μια σημαντική έρευνα σχετικά με τις νευρολογικές επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου, 52 ερευνητές του Πανεπιστημίου Ηarvard κατέληξαν στο συμπέρασμα πως: «Η άφιξη του Διαδικτύου, με τις προωθημένες αλγοριθμικές μηχανές αναζήτησης, έχει καταστήσει την πρόσβαση στην πληροφορία εξίσου εύκολη με το σήκωμα του δακτύλου. Δεν έχουμε πλέον να κάνουμε ιδιαίτερες προσπάθειες για να βρούμε όσα θέλουμε να βρούμε. Μπορούμε να «γκουγκλάρουμε» τον παλιό μας συμμαθητή, να βρούμε άρθρα στο διαδίκτυο ή να αναζητήσουμε τον ηθοποιό του οποίου το όνομα δεν μπορούμε να θυμηθούμε. Τα αποτελέσματα τεσσάρων ερευνών δείχνουν πως, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολα ερωτήματα, οι άνθρωποι έχουν μάθει να επαφίενται στους υπολογιστές και πως, όταν κάποιος περιμένει πως θα έχει σε κάποια στιγμή πρόσβαση σε διαδικτυακή πληροφορία, έχει μικρότερα ποσοστά ανάκλησης της πληροφορίας της ίδιας, αλλά ενισχυμένη μνήμη του πού θα βρει πρόσβαση σε αυτή. Το διαδίκτυο έχει γίνει πρωταρχική μορφή εξωτερικής ή υπερδραστικής μνήμης, όπου η πληροφορία αποθηκεύεται συλλογικά έξω από τον εγκέφαλό μας». Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται η μεταβολή ακόμα και του τρόπου που διαβάζει ο εγκέφαλος, έχει αποδυναμώσει την εξάσκηση της βαθειάς ανάγνωσης της βύθισης σε ένα κείμενο, 53 βελτιώνει το εύρος εις βάρος του βάθους, δυσκολεύει την αργή, κριτική σκέψη, και κουράζει το μυαλό με την συνεχή εγρήγορση που απαιτεί Στο βιβλίο του «The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains», ο συγγραφέας Nicholas G. Carr, επισημαίνει αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο μιας «γενικευμένης ρηχότητας» και έκπτωσης της κριτικής σκέψης και την αλλαγή πολιτισμικού παραδείγματος στην οποία αυτό μας οδηγεί Βλ. Betsy Sparrow, Jenny Liu, Daniel M. Wegner Science (14 July 2011), «Google Effects on Memory: Cognitive Consequences of Having Information at Our Fingertips» στο: (τελευταία πρόσβαση 7/13). 53 Maryanne Wolf (2007), «Ο Προυστ και το Καλαμάρι. Πώς ο εγκέφαλος έμαθε να διαβάζει», Εκδόσεις Πατάκη. 54 Βλ. The Atlantic (July/August 2008), «Is Google Making Us Stupid?», στο: (τελευταία πρόσβαση 7/13).

6 46 Από την άλλη, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η χρήση του διαδικτύου αυξάνει την ταχύτητα της σκέψης, εξασκεί τον εγκέφαλο, 55 αλλά και ωθεί την επαγωγική σκέψη καθώς οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να αντλήσουν συμπεράσματα από τεράστιες ποσότητες πληροφορίας. Εικόνα 6 Το μυαλό σας υπό την επήρεια της Google: Το κόκκινο δηλώνει εντονότερη εγκεφαλική δραστηριότητα. Πάνω αριστερά: Μη εξασκημένος χρήστης του διαδικτύου διαβάζει κείμενο. Κάτω αριστερά εξασκημένος χρήστης του διαδικτύου διαβάζει κείμενο. Πάνω δεξιά μη εξασκημένος χρήστης αναζητεί στο διαδίκτυο, κάτω δεξιά, εξασκημένος χρήστης ενώ αναζητά στο διαδίκτυο... Πηγή: Gary Small et al., «Your Brain on Google: Patterns of Cerebral Activation during Internet Searching» American Journal of Geriatric Psychiatr, February 2009, 17, 2, Όπως και να έχει, είναι σαφές πως ακόμα και βασικές πλευρές της ανθρώπινης νόησης υπόκεινται σε ραγδαία μεταβολή και η διαδικασία αυτή είναι κάτι που θα έχει συνέπειες και θα πρέπει να συνεκτιμάται (θετικά και αρνητικά) σε κάθε πρόγραμμα εκπαίδευσης. 55 Βλ. CNN ( ), «Study: Google does a brain good», στο: (τελευταία πρόσβαση 7/13).

7 Η Google ως παντογνώστης Ο τρόπος με τον οποίο η Google και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης, αλλά και η Wikipedia έχουν μεταμορφώσει λοιπόν τη διαδικασία αναζήτησης και ανεύρεσης πληροφορίας (και γνώσης) είναι στην κυριολεξία επαναστατικός. Σχηματικά μιλώντας σε συνδυασμό με υπολογιστική ισχύ και μνήμη που στο πιο απλό laptop είναι συγκρίσιμη με εκείνη των μεγαλυτέρων προ 20ετίας υπολογιστών στον κόσμο μεταξύ του Παγκόσμιου Ιστού συνολικά, της Google και της Wikipedia, πράγματα που παλιά θα ήταν αδύνατον να τα μάθει κανείς ή θα απαιτούσαν χρόνο, έξοδα και κόπο για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά, είναι πλέον διαθέσιμα στον τελευταίο χρήστη. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει σχεδόν θέμα για το οποίο το διαδίκτυο δεν μπορεί να δώσει (περισσότερες της μιας συνήθως) οδηγίες ή απαντήσεις: οδηγίες για την καλλιέργεια ντομάτας (π.χ. εδώ αγγλικά: και εδώ ελληνικά: αναζήτηση στίχων ή ακόρντων τραγουδιών, βιογραφίες μεγάλων ανδρών και γυναικών, ιστορικούς χάρτες της βιβλικής Παλαιστίνης, τι παίζουν οι κινηματογράφοι, τον χημικό τύπο της καφεΐνης (μοριακό, συντακτικό, ή στερεοχημικό), την απόσταση του αστέρα Ντενέμπ (μαθαίνοντας ταυτόχρονα ότι λέγεται και Άλφα του Κύκνου) από την Γη, την ισοτιμία γιεν-αυστραλιανού δολαρίου, φέτος ή τον περασμένο χρόνο, την έκταση της Μάλτας και τον πληθυσμό της. Μπορεί να διαβάσει κανείς διηγήματα του Ιταλο Καλβίνο, να βρει τον Ερωτόκριτο, να δει σχεδόν κάθε πίνακα που βρίσκεται σε μουσείο, να ακούσει ενδιαφέρουσες διαλέξεις κ.ο.κ. Με όλη αυτή την ισχύ, η Google, οι αλγόριθμοι και η πολιτική του σε μείζονα θέματα απορρήτου ή δικαιωμάτων δημιουργεί τετελεσμένο και διαμορφώνει το τοπίο στον χώρο της ανθρώπινης γνώσης Η Google ως μονοπώλιο και ως διαφημιστής

8 48 Η θέση της Google στην αγορά της αναζήτησης είναι κυρίαρχη. Τόσο που προκαλεί εύλογες ανησυχίες. Και η κυριαρχία της στην αναζήτηση μεταφράζεται σε κυριαρχία της στην διαφήμιση στο διαδίκτυο. Γιατί, αν η Google είναι το «κλειδί» του διαδικτύου τεχνολογικά, εμπορικά η εταιρεία βγάζει το ψωμί της ως η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία στον κόσμο. 56 Χρησιμοποιεί μάλιστα την παρουσία της σε δεκάδες άλλες περιοχές του διαδικτύου (ιστολόγια, επεξεργασία κειμένων, χάρτες, περιηγητές ιστού κ.τ.λ.) για να κάνει τη δικτύωσή της, την εξάπλωση της παρουσίας της και των διαφημίσεών της επιτυχέστερη. Επειδή τα πλεονεκτήματα της γρήγορης, αποτελεσματικής και έγκυρης αναζήτησης αφορούν και την τοποθέτηση διαδικτυακών διαφημίσεων μια και η Google τοποθετεί διαφημίσεις κάθε είδους με βάση την αξιολόγηση των σελίδων με τους ίδιους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί στην αναζήτηση και επειδή η Google έχει καταρχάς δικούς της χώρους και δίκτυα με τεράστια επισκεψιμότητα για να τις τοποθετήσει (Gmail, αναζήτηση Google, Google +, blogger, youtube κ.τ.λ.), αλλά και επειδή είχε γρήγορα φτιάξει μηχανισμούς ενσωμάτωσής των διαφημίσεών της σε οιαδήποτε σελίδα, η Google κυριάρχησε και εκεί. Μία στις δύο περίπου διαφημίσεις στο διαδίκτυο (47,6%) μέχρι το 2012 θα είναι διαφήμιση της Google, από 38,9% το Ως μερίδιο των διαδικτυακών διαφημιστικών κερδών, σε πολλές περιοχές του κόσμου αγγίζει το 90%. Αυτό δημιουργεί προβλήματα νομιμότητας (έχει ήδη τεθεί ζήτημα σε επιτροπές ανταγωνισμού σε ΕΕ και ΗΠΑ), αλλά και χρήσης της υπεροχής της εταιρείας για να πλήξει τον ανταγωνισμό. Η Google άλλωστε είναι ο μεσολαβητής για την εύρεση του περιεχομένου άλλων, διαδικασία από την οποία βγάζει χρήματα πουλώντας διαφημίσεις γύρω της. Σε ότι αφορά την αναζήτηση της Google καθαυτή, έχουν ανακύψει κάποια δευτερεύοντα ζητήματα με τη χρήση των διαφημίσεων μέσα στα αποτελέσματα, αλλά και κατηγορίες ότι ευνοεί τις δικές της σελίδες στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, μια κατηγορία που είναι ακόμα υπό διερεύνηση Βλ. «2012 Financial Tables», στο: (τελευταία πρόσβαση 7/13). 57 Βλ. E -marketer ( ), «Quick Stat: Google s Online Ad Market Share to Reach 43.5% This Year», στο: (τελευταία πρόσβαση 7/13). 58 Βλ. Search Neutrality, στο: «Wired: Search neutrality? How Google became a "neutrality» (April 2010) στο: (τελευταία πρόσβαση 7/13).

9 Αρχές αναζήτησης Παρ όλο που η ανακάλυψη της ιστοσελίδας μιας ταινίας, ή η εύρεση ενός λήμματος στην Wikipedia, ή η αναζήτηση οδηγιών για να βρει κανείς μια διεύθυνση δεν χρειάζονται ιδιαίτερη γνώση και δεξιότητες, δεν ισχύει το ίδιο και για πιο σύνθετες αναζητήσεις. Υπάρχουν πολλές παγίδες και σφάλματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει μια «αφελής» χρήση των μηχανών αναζήτησης, όπως και γενικές μέθοδοι για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των όσων προκύπτουν. Παρακάτω επισημαίνονται μερικά από τα προβλήματα και τις παγίδες της διαδικτυακής έρευνας. Μερικά από αυτά αποτελούν εξειδικεύσεις ευρύτερων ζητημάτων αξιολόγησης πληροφορίας στο διαδικτυακό περιβάλλον (και βέβαια συνέχεια μιας μακράς εξωδιαδικτυακής εμπειρίας για την αξιολόγηση πληροφοριών, τόσο επιστημονική όσο και δημοσιογραφική) και αφορούν στην «εγκυρότητα» και στο «ανεπηρέαστο» της πληροφορίας Αγγλικά και αναζήτηση Εικόνα 7 Οι δέκα πιο "ομιλούμενες" γλώσσες στο διαδίκτυο.

10 50 Η γλώσσα του Παγκόσμιου Ιστού είναι τα αγγλικά. Με μόνη εξαίρεση ίσως τα κινεζικά (ο γράφων δεν έχει επαρκή γνώση του κινεζόγλωσσου διαδικτύου), η lingua franca του διαδικτύου, η γλώσσα με την μεγαλύτερη διείσδυση στο διαδίκτυο είναι τα αγγλικά, τόσο σε επίπεδο αριθμού χρηστών, όσο και σε επίπεδο περιεχομένου. Το παρήγορο για τη γλωσσική ποικιλότητα του διαδικτύου είναι πως, από ότι φαίνεται, η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει. Έτσι, ενώ π.χ. ο αριθμός των λημμάτων της Wikipedia στα αγγλικά το 2004 ήταν μεγαλύτερος από εκείνον των τεσσάρων επόμενων σε αριθμό λημμάτων γλωσσών σύμφωνα με την UNESCO, 59 το 2011 η αναλογία έχει βελτιωθεί 60 και οι τέσσερες επόμενες γλώσσες σε αριθμό άρθρων (που μπορεί να θεωρηθεί έμμεσος δείκτης γλωσσικού εύρους στο διαδίκτυο) έχουν περισσότερα συνολικά άρθρα από την Αγγλική. 61 Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η UNESCO εκτιμούσε το 2007 ότι στα αγγλικά ήταν γραμμένες περί το 45% των συνολικών σελίδων στον Παγκόσμιο Ιστό, από 75% το 1997 Παρότι όμως οι υπόλοιπες γλώσσες διευρύνουν τη διαδικτυακή τους παρουσία και θα συνεχίζουν μάλλον να εκτοπίζουν ποσοστιαία την αγγλική από τον Παγκόσμιο Ιστό, ένα μεγάλο τμήμα των τεχνικών πληροφοριών, των επιστημονικών συζητήσεων και εν γένει του «διεθνούς» περιεχομένου είναι και μάλλον θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στα αγγλικά. Για πολλούς λόγους λοιπόν, είναι απολύτως απαραίτητο για να μπορέσει να ερευνήσει κανείς ουσιαστικά ένα θέμα (υπερτοπικής εμβέλειας) να γνωρίζει καλά αγγλικά. Είναι προφανές βέβαια ότι, όπως και παντού αλλού, όσες περισσότερες γλώσσες ξέρει, τόσο μεγαλύτερη πρόσβαση σε περιεχόμενο έχει κανείς. Βέβαια, οι άγνωστες γλώσσες δεν είναι πια το απόλυτο εμπόδιο στην κατανόηση που ήταν παλιότερα: οι υπηρεσίες αυτόματης μετάφρασης του διαδικτύου, αν και στα σπάργανα, μπορούν, αν είναι στρωτός ο λόγος, να μεταφράσουν με τεράστιες ατέλειες, αλλά στα όρια του κατανοητού πάντως, κείμενα από την μια γλώσσα στην άλλη Βλ. UNESCO, «Twelve years of measuring linguistic diversity in the Internet: balance and perspectives» στο: (τελευταία πρόσβαση 7/13). 60 Βλ Wikimedia Meta-wiki, «List of Wikipedias», στο: πρόσβαση 7/13). 61 Για την ιστορία, οι γλώσσες αυτές είναι με τη σειρά: γαλλικά, γερμανικά, πολωνικά και ιταλικά. Άλλες μετρικές όμως πέρα από τον αριθμό άρθρων (π.χ. αριθμός συνολικών σελίδων) δείχνουν πως τα ισπανικά έχουν ίσως μεγαλύτερη γλωσσική βαρύτητα και φυσικά τα κινέζικα. 62 Βλ. Google Translate στο: Babelfish στο: (τελευταία πρόσβαση 7/13).

11 Δεν υπάρχει στιγμιαία γνώση Αν το ζήτημα που διερευνά κανείς είναι σύνθετο ή βρίσκεται μέσα σε συμφραζόμενα τα οποία δεν γνωρίζει καθόλου, η πιθανότητα να κατορθώσει να αποκτήσει μια εικόνα με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι πολύ μικρή. Είναι γενικά απαραίτητο και αναντικατάστατο να γνωρίζεις εκ των προτέρων πράγματα για το θέμα που ερευνάς. Για παράδειγμα, η συζήτηση για τους δράστες της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι το 2005, μεγαλοεπιχειρηματία και πρώην Πρωθυπουργού του Λιβάνου, δεν έχει νόημα αν δεν γνωρίζει κανείς κάποια γεγονότα για το τι είχε προηγηθεί στον Λίβανο την περασμένη τριακονταετία κάποια στοιχεία για τη γεωπολιτική στην περιοχή και κάποιες πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές της λιβανέζικης πολιτικής ζωής. Αν και θεωρητικά αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στο διαδίκτυο, σπάνια θα υπάρχουν σε μια μορφή που να μην υπηρετεί κάποια συγκεκριμένη κοσμοθεώρηση ή ιδεολογία ή σκοπιμότητα και σπανιότερα ακόμη θα είναι σε θέση κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με τα τεκταινόμενα στην περιοχή να διακρίνει την οπτική γωνία της αφήγησης που διαβάζει ή ακούει. Το να είναι κανείς δηλαδή «διαβασμένος», να έχει μια σχηματισμένη εικόνα (όχι αναλυτική γνώση αναγκαστικά) για το θέμα που ερευνά, είναι προαπαιτούμενο. Προκειμένου να το κάνει κανείς αυτό, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι ο παραδοσιακός: ψάχνεις τη βασική βιβλιογραφία, μιλάς με ειδικούς για τα θέματα της περιοχής από τον τόπο σου, εντοπίζεις τους Λιβανέζους με τους οποίους συμμερίζεσαι μια κοινή οπτική (και στο διαδίκτυο ακόμα) και τους «χρησιμοποιείς» σαν οδηγούς της συζήτησης. Και το θέμα δεν αφορά μόνο την πολιτική. Το ίδιο ισχύει για τα πάντα, όπως τα επιστημονικά ζητήματα: είναι προφανές πως μόνο κάποιος που έχει επιστημονικό υπόβαθρο θα μπορέσει να ερευνήσει μια καινούρια είδηση, να την αξιολογήσει και να ανιχνεύσει τα συμφραζόμενά της και την προϊστορία της. Ανάλογα για την τέχνη, τον πολιτισμό, την ιστορία κ.ο.κ. Ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να γίνει κανείς ειδικός επί παντός επιστητού, οφείλει, αν πρέπει να ερευνήσει ένα θέμα ουσιαστικά, να εξοικειωθεί με αυτό, να βρει κάποιες βασικές πηγές / βιβλιογραφία για να βασιστεί επάνω τους. Για να το πετύχει αυτό, θα μπορούσε σε κάποια θέματα (π.χ. τεχνολογία-επιστήμη) να ξεκινήσει από βασικά άρθρα στο διαδίκτυο (π.χ. από την Wikipedia για τις συγκεκριμένες θεματικές κατηγορίες αλλά θα πρέπει κανείς να έχει μια εικόνα για την συγκριτική αξιοπιστία της Wikipedia ανά θέμα, κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό) και να βρει από εκεί τις παραπομπές σε βασική ή προχωρημένη βιβλιογραφία / αρθρογραφία / άλλα αρχεία, ανάλογα με τι ψάχνει.

12 Εντοπισμός ιστοχώρων αναφοράς Υπάρχουν πια σε κάθε κλάδο της ανθρώπινης γνώσης, σε κάθε αντικείμενο, σε κάθε ασχολία και χόμπι, σε κάθε θέμα επικαιρότητας, ιστοχώροι που αποτελούν σημεία διαδικτυακής αναφοράς τους. Ένα προαπαιτούμενο οιασδήποτε έρευνας είναι λοιπόν και ο εντοπισμός των ιστοχώρων αυτών. Έτσι, αν παρακολουθεί κανείς τη διεθνή επικαιρότητα, οι σελίδες των βασικών ειδησεογραφικών πυλών στις γλώσσες που γνωρίζει και μπορεί να παρακολουθήσει είναι απαραίτητες μαζί με τα βασικά διεθνή πρακτορεία (όχι μόνο οι ιστοχώροι βέβαια, αλλά και η πολύπλευρη παρουσία τους πια στα κοινωνικά μέσα). Αν ψάχνει για σοβαρές πηγές επιστημονικής εκλαΐκευσης τότε ιστοχώροι όπως εκείνοι των περιοδικών Scientific American ή Popular Mechanics, ή τα blog επιστημόνων με ερευνητική δραστηριότητα, ή τα podcast του Guardian Science, ή το Eurekalert που μεταφέρει τα δελτία Τύπου των περισσότερων πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων του κόσμου, επιστημονικών περιοδικών κ.ο.κ θα αποτελούν τις βασικές πηγές ενημέρωσης ή την εκκίνηση των αναζητήσεων. Υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει κανείς ένα σύνολο ιστοχώρων που αφορούν ένα θέμα και να δημιουργήσει μια εξειδικευμένη αναζήτηση μόνο μέσα σε αυτούς τους ιστοχώρους: Πηγαίνει στον ιστοχώρο Google Custom Search: και πατάει το κουμπί Create a Custom Search Engine. Στην συνέχεια, επιλέγει το όνομα της μηχανής αναζήτησης, την περιγραφή της, την γλώσσα στην οποία θα εμφανίζεται και διαλέγει τους ιστοχώρους που θέλει να συμπεριληφθούν στην μηχανή αυτή. Η δωρεάν εκδοχή παρέχεται με την συμπερίληψη διαφημίσεων της Google. Έτσι μπορεί κανείς να πραγματοποιεί αναζητήσεις μέσα σε όλους του επιλεγμένους ιστοχώρους για ένα θέμα, μηχανή που στην συνέχεια μπορεί να μοιραστεί διαδικτυακά με όποιον θέλει.

13 Τεχνικές αναζήτησης Στην παρουσίαση που ακολουθεί σε αυτή την ενότητα, θα συζητήσουμε κυρίως για τις δυνατότητες αναζήτησης της μηχανής του Google. Αυτό γίνεται γιατί, όπως είπαμε, οι δυνατότητες που προσφέρει για δωρεάν αναζήτηση η Google είναι και οι πιο διαδεδομένες και μάλλον οι ισχυρότερες. Γενικά, πολλά που θα πούμε ισχύουν και για άλλες μηχανές αναζήτησης (για τις οποίες θα μιλήσουμε σε επόμενη ενότητα). Σημειώνουμε εδώ κάτι βασικό: οι αναζητήσεις στη Google μπορούν συνήθως (αλλά όχι πάντα στα ελληνικά, για σπάνιους ανώμαλους τύπους π.χ.) να γίνονται ανεξαρτήτως πτώσεων, αριθμών και γραμματικών τύπων γενικά. Η αναζήτηση της Google ψάχνει σχεδόν πάντα σε όλο το «νέφος» των παραγώγων μιας αναζητούμενης λέξης / όρου Αναζητήσεις κατά είδος Οι εξειδικευμένες αναζητήσεις που προσφέρει η Google εξαρτώνται και από την εγγραφή ή μη στις υπηρεσίες του. Σε περίπτωση που είναι κανείς εγγεγραμμένος, το Google προσφέρει την δυνατότητα να αναζητήσει κανείς στις σελίδες που έχει επισκεφθεί (ή σε εκείνες που δεν έχει) ή στο ιστορικό προηγούμενων αναζητήσεων του χρήστη. Η αναφορά δεν είναι εξαντλητική.

14 54

15 55 Οι εξειδικευμένες αναζητήσεις και τα φίλτρα πάνω σε αυτές, που παρέχει η Google είναι οι εξής: Εικόνες (από το μενού αναζητήσεων στο Google.gr ή Google.com)

16 56 Αναζήτηση σε όλες τις εικόνες του ιστού, με δυνατότητα επιλογής υποσυνόλου ανάλογα με το μέγεθος (μεγάλο, μεσαίο, μικρό) της εικόνας. Υποκατηγοριοποίηση των ειδών αναζήτησης και μπορεί να παρουσιάσει τις εικόνες ανά κατηγορία (υποτυπωδώς στα Ελληνικά ακόμα). Για παράδειγμα, στην αναζήτηση Cyprus (http://is.gd/fshbz2) ανά θέμα, εμφανίζει τις κατηγορίες Cyprus map, Cyprus beaches, Cyprus flag, Cyprus Hotels. Μπορεί κανείς να επιλέξει μέσα στα αποτελέσματα ανάλογα με το κυρίαρχο χρώμα της φωτογραφίας. Επιλογή θέματος (Πρόσωπο, Φωτογραφία, Σχεδιάγραμμα, Γραμμικό σχέδιο). Επιλογή προσφάτων φωτογραφιών (περασμένη εβδομάδα). Επίσης μπορεί να ορίσει κανείς (από μενού δίπλα στο κουμπί αναζήτησης) το επίπεδο «καταλληλότητας για ανηλίκους» των φωτογραφιών που επιλέγει κανείς Video (από το μενού αναζητήσεων στο Google.gr, ή Google.com) Μπορεί να αναζητήσει κανείς μέσα στα αποτελέσματα, συγκεκριμένα video ανάλογα με την διάρκεια (0-4 λεπτά, 4-20 λεπτά, 20 + λεπτά). Μπορεί να επιλέξει video υψηλής ανάλυσης μόνο. Μπορεί να επιλέξει αυτά που έχουν υπότιτλους. Μπορεί τέλος να επιλέξει κανείς video από συγκεκριμένη πηγή (youtube, vimeo, metacafe, bbc κ.α.).

17 57 Με ανάλογο τρόπο με εκείνο των φωτογραφιών λειτουργεί και το φίλτρο «καταλληλότητας για ενηλίκους» των video Ειδήσεις (από το μενού αναζητήσεων στο Google.gr ή Google.com) Η αναζήτηση γίνεται σε ένα corpus ειδησεογραφικών πηγών, διαφορετικών σε κάθε χώρα / γλώσσα (η Google συνδυάζει την αναγνώριση γλώσσας / αλφαβήτου με τις προσωπικές επιλογές που έχει προκαθορίσει κάθε χρήστης): Δυνατότητα επιλογής μεταξύ ειδήσεων, ειδησεογραφικών εικόνων, ή αναρτήσεων blog. Επιλογή χρόνου δημοσίευσης (περίοδο μέχρι τώρα, ή συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Παράθεση αποτελεσμάτων με αντίστροφη χρονολογική σειρά ή κατά σειρά συνάφειας. Ανταγωνιστής της Google News (με μικρότερη βάση δεδομένων για Ελληνικά ΜΜΕ όμως) είναι το Yahoo! News και η ανάλογη αναζήτηση Yahoo! NewsSearch Μια ανάλογη υπηρεσία επίσης, με αμερικάνικες και καναδικές πηγές μόνο όμως, προσφέρει ο ιστοχώρος NewsLink Βιβλία (από το μενού αναζητήσεων στο Google.gr ή Google.com) Η αναζήτηση αυτή ψάχνει μέσα στην μεγάλη βάση δεδομένων των Google Books (που περιέχει σκαναρισμένα 12 εκατομμύρια βιβλία, όλων των εποχών, σε πολλές γλώσσες, με στόχο τα περίπου 130 εκατομμύρια βιβλία που έχει υπολογίσει η Google πως υπάρχουν στον κόσμο). Δεν περιέχει όλες της σελίδες κάθε βιβλίου, αλλά

18 58 αποσπάσματα αυτών καθώς και ολόκληρα βιβλία που δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα. Επιτρέπει την αναζήτηση μεταξύ σκαναρισμένων βιβλίων ή περιοδικών, και επιτρέπει την εστίαση σε χρονική περίοδο κυκλοφορίας, αλλά και σε θέματα Ιστολόγια (από το μενού αναζητήσεων στη Google.gr ή Google.com) Παρέχει τη βασική δυνατότητα χρονικής εξειδίκευσης της αναζήτησης και αναζήτηση στις κεντρικές σελίδες ή σε επιμέρους αναρτήσεις. Αναλυτικότερη (αλλά όχι αναγκαστικά και ενδελεχέστερη) αναζήτηση σε ιστολόγια παρέχει o ιστοχώρος Technorati (http://technorati.com/) Ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις (Google Scholar) (http://scholar.google.gr/) Η αναζήτηση ακαδημαϊκών άρθρων επιτρέπει τη δημιουργία φίλτρου αναζήτησης για την συμπερίληψη ή τον αποκλεισμό των πατεντών στα αποτελέσματα, την έρευνα σε αμερικανικά δικαστικά και νομικά αρχεία, αλλά και με βάση τον χρόνο δημοσίευσης.

19 59 Η προχωρημένη αναζήτηση επιτρέπει την συνδυαστική αναζήτηση με βάση τη χρήση λέξεων και φράσεων, στον τίτλο ή σε όλο το κείμενο, με βάση το όνομα του συγγραφέα / αρθρογράφου, την ημερομηνία δημοσίευσης, ακριβής ή μέσα σε πλαίσια που ορίζει ο χρήστης, αλλά και σε συγκεκριμένα γνωστικά πεδία. Ανάλογη υπηρεσία προσφέρει και η Microsoft με την Microsoft Academic Research

20 Χάρτες (Google Maps) Πρόκειται για μια λειτουργία αναζήτησης τοπωνυμίων, γεωγραφικών ονομάτων και διευθύνσεων σε πόλεις, πάνω στον παγκόσμιο δορυφορικό και γραμμικό χάρτη της Google Εξειδικευμένες μηχανές αναζητήσεις πέρα από τη Google: Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος με εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης και ευρετήρια / βάσεις δεδομένων: Το αρχείο του Παγκόσμιου Ιστού: (http://www.archive.org/) Ένας σημαντικός πόρος σε έναν ιστό όπου διευθύνσεις αλλάζουν και εγκαταλείπονται από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς δυνατότητα ανάκτησης. Το (μη-κερδοσκοπικό) archive.org αποθηκεύει ένα τεράστιο κομμάτι του παγκόσμιου ιστού σε τακτά χρονικά διαστήματα, επιτρέποντας την πρόσβαση σε περιεχόμενο που έχει «χαθεί», ή δεν είναι πλέον προσβάσιμο ή απλά έχει αλλάξει διεύθυνση. Όλα αυτά μέσω της μηχανής αναζήτησης του παρελθόντος Ιστού που αποκαλείται The Wayback Machine. Creative Commons Search: (http://search.creativecommons.org/) Αναζήτηση μέσων (κειμένων, φωτογραφιών, μουσικής, video κ.λπ.), με βάση την άδεια χρήσης. Ένα εργαλείο που βασίζεται στη Google και είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον εντοπισμό «ελεύθερων» από δικαιώματα υλικών για δημόσια ή και εμπορική χρήση. IMDb: (http://www.imdb.com/) Αναζήτηση κινηματογραφικών ταινιών, ανά οιονδήποτε συντελεστή, οπουδήποτε στον κόσμο. Η πληρέστερη βάση δεδομένων για τον κινηματογράφο στον κόσμο. Μουσική mp3: (http://mp3skull.com/) Αναζήτηση mp3 αρχείων στο διαδίκτυο. Στρατιωτικά θέματα: (http://www.searchmil.com/) Αναζήτηση σε ιστοχώρους στρατιωτικής θεματολογίας (όσους περιλαμβάνουν το.mil στο url τους). Χρησιμοποιεί τη Google αλλά είναι χρήσιμη για αμυντικά θέματα.

21 61 Omni medical Search: (http://www.omnimedicalsearch.com/). Αναζήτηση ιατρικών θεμάτων online. Βιογραφίες: (http://www.s9.com/). Αναζήτηση βιογραφιών. Αναζήτηση ήχων: (http://www.findsounds.com). Αναζήτηση ήχων κάθε είδους. Από τον παφλασμό των κυμάτων, μέχρι το κλάμα ενός μωρού. Web Cams: (http://search.earthcam.com). Αναζήτηση ζωντανών webcams ανά τον κόσμο. Radio Locator: (http://www.radio-locator.com/) Ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά τον κόσμο. Αναζήτηση σε (αμερικανικά) Πανεπιστήμια: (http://www.searchedu.com/) WEbopedia Αναζήτηση ορισμών διαδικτυακών όρων και τεχνικής ορολογίας (http://www.webopedia.com/) Παραμετροποιημένη αναζήτηση Αναζήτηση μέσα σε έναν ιστοχώρο: Αν θέλουμε να αναζητήσουμε ένα αρχείο μέσα σε έναν ιστοχώρο μόνο και όχι σε όλο τον Παγκόσμιο Ιστό, στο Google χρησιμοποιείται ο τελεστής «site»: π.χ. για την αναζήτηση του όρου «πρόγραμμα» μέσα στον ιστοχώρο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου θα γράφαμε: Αναζήτηση τύπου αρχείου: Μπορεί να αναζητήσει κανείς συγκεκριμένους τύπους αρχείου (π.χ..doc,.pdf,.mp3,.jpg κ.λπ.) χρησιμοποιώντας τον τελεστή filetype, π.χ.: Για αναζήτηση μιας ακριβούς φράσης, την τοποθετούμε μέσα σε αγγλικά εισαγωγικά: π.χ. Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αυτό είναι μια κρίσιμη παράμετρος μια και έχει σημασία πολλές φορές να αναζητηθεί μια ακριβής φράση, ή σειρά συμβόλων. Άλλες φορές θα θέλαμε να ψάξουμε γενικά τις λέξεις μέσα σε μια φράση (η αναζήτηση της Google περιέχει αλγόριθμους που επιτρέπει την αναγνώριση συναφών λέξεων και τύπων, παραλλαγμένης ορθογραφίας, εγγύτητας μεταξύ αναζητούμενων λέξεων κ.λπ.).

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στην πράξη ουσιαστικά αντικαθιστά τον παραδοσιακό κατάλογο μιάς Βιβλιοθήκης με όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Στην πράξη ουσιαστικά αντικαθιστά τον παραδοσιακό κατάλογο μιάς Βιβλιοθήκης με όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα. 1 Λειτουργία και χρήση του καταλόγου OPAC. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής μέσα στα πλαίσια που καθορίζει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο

Αναζήτηση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Αναζήτηση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Πηγές Πληροφόρησης - Εργαλεία Αναζήτησης - Στρατηγικές Αναζήτησης ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πληροφορική Ι Μια κινέζικη παροιμία λέει «Αν σού δώσω ένα ψάρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Από πού ξεκινάω; Σύνδεση στο Διαδίκτυο Για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με το Διαδίκτυο (Internet)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 002: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Μηχανές αναζήτησης

ΕΠΛ 002: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Μηχανές αναζήτησης ΕΠΛ 002: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μηχανές αναζήτησης Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε για ποιον λόγο μας είναι απαραίτητες οι μηχανές αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό. Να περιγράψουμε κάποιους από τους

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους

Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους Ειδικό ευρωβαρόμετρο 386 Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευρύτερα ομιλούμενη μητρική γλώσσα είναι η γερμανική (16%), έπονται η ιταλική και η αγγλική (13%

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Ηπείρου Ιδρυματικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου Ερευνητικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου:

Κατάλογος Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Ηπείρου Ιδρυματικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου Ερευνητικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου: Κατάλογος Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Ηπείρου Ιδρυματικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου Ερευνητικό αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου: Περιγραφή και οδηγός χρήσης για φοιτητές και ερευνητές Βιβλιοθήκη ΤΕΙ Ηπείρου Οκτώβριος 2015 Ο κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς;

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; Ζωγραφιά: Β. Χατζηβαρσάνης 2014, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; 95 Οδηγίες για τις δραστηριότητες της Γ φάσης Έχοντας συζητήσει για την κατάσταση της γειτονιάς μας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Εσωτερικός Κανονισμός Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο Λευκωσία Σεπτέμβριος 2010 ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Σ.Π.Κ. ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ 5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ 5.1 Εισαγωγή Το πρακτικό κομμάτι της πτυχιακής μας εργασίας αφορά την δημιουργία μιας λειτουργικής ιστοσελίδας με την χρήση της πλατφόρμας του Weebly, που αποτελεί μια σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Η έρευνα και το διαδίκτυο:

Η έρευνα και το διαδίκτυο: Η έρευνα και το διαδίκτυο: εργαλεία, μέθοδοι, προοπτικές ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΜΙΚΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Έρευνα: ορισμός «Δημιουργική εργασία η οποία εκπονείται σε συστηματική βάση για

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία. Γεώργιος Πετάσης. Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία. Γεώργιος Πετάσης. Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013 ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία Γεώργιος Πετάσης Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013 ΤMHMA MHXANIKΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Πανεπιστήμιο Πατρών, 2012 2013 Τι είναι η γλωσσική τεχνολογία;

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Ιστοσελίδων. Εργασία. Χαράλαμπος Κουτσουρελάκης

Αξιολόγηση Ιστοσελίδων. Εργασία. Χαράλαμπος Κουτσουρελάκης ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ- ΠΑΚΕ ΚΡΗΤΗΣ Αξιολόγηση Ιστοσελίδων Εργασία Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Τρόποι αξιολόγησης μιας ιστοσελίδας... 2 Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση σε όλα τα άρθρα των επιστηµονικών περιοδικών στα οποία το Α.Π.Θ. είναι συνδροµητής. Η αναζήτηση µπορεί να γίνει µε βάση λέξεις κλειδιά σε

Αναζήτηση σε όλα τα άρθρα των επιστηµονικών περιοδικών στα οποία το Α.Π.Θ. είναι συνδροµητής. Η αναζήτηση µπορεί να γίνει µε βάση λέξεις κλειδιά σε ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Θεσσαλονίκη 2003 ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ 1. http://www.sciencedirect.com Αναζήτηση σε όλα τα άρθρα των επιστηµονικών περιοδικών

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Ελληνική Αστρονομική Εγκυκλοπαίδεια www.astronomia.gr

Δημόσια Ελληνική Αστρονομική Εγκυκλοπαίδεια www.astronomia.gr Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δημόσια Ελληνική Αστρονομική Εγκυκλοπαίδεια www.astronomia.gr Ανδρέας Παπαλάμπρου Παναγιώτης Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος-Νεκτάριος Γουργουλιάτος Νικόλας-Ρικάρδο Καβαλιέρο Αστρονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ενότητα 8: Search Engine Marketing Βλαχοπούλου Μάρω Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 3.1 Τo διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών 3.2 Αξιοποίηση- αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών 3.3 Σχεδίαση μαθημάτων με τη χρήση του διαδικτύου To Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Ιστολόγιου

Κατασκευή Ιστολόγιου Κατασκευή Ιστολόγιου Τι είναι το ιστολόγιο Τα blog είναι ιστοχώροι ή ιστοσελίδες που ανανεώνονται τακτικά συνήθως σε καθημερινή βάση. Περιέχουν πληροφορίες σχετικές με ένα θέμα και συνήθως χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος ιστός και Internet συχνά θεωρούνται το ίδιο πράγμα. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη καθώς ο ιστός αποτελεί μία μόνο εφαρμογή του

Παγκόσμιος ιστός και Internet συχνά θεωρούνται το ίδιο πράγμα. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη καθώς ο ιστός αποτελεί μία μόνο εφαρμογή του Ο Παγκόσμιος Ιστός Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web - WWW) είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία του Διαδικτύου, που μας επιτρέπει με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο να έχουμε πρόσβαση σε μια τεράστια συλλογή ψηφιακών

Διαβάστε περισσότερα

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10 ΚΡΙΤΗΡΙΑ Εύρος θέματος Τίτλος και περίληψη Εισαγωγή Βαθμολογία

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Παρουσίαση Γραμμών Εργαλείων Ανοίγουμε τον περιηγητή ιστού Firefox. Αποθήκευση εικόνων Ανοίγουμε την σελίδα www.google.gr Στην πάνω αριστερά γωνία κάνουμε αριστερό κλικ

Διαβάστε περισσότερα

Liveschool Marketing Services

Liveschool Marketing Services Liveschool Marketing Services Περιεχόμενα Βελτιστοποίηση website SEO... 3 Social media design & creation... 4 Social media management... 4 Διαγωνισμοί Facebook... 5 Google Adwords... 5 Facebook Ads...

Διαβάστε περισσότερα

Social Media White. Chapter 1. Corporate Blogging

Social Media White. Chapter 1. Corporate Blogging Social Media White Papers u Τι είναι ένα blog Η λέξη blog προέρχεται από σύντμηση της έκφρασης web log. Τα blogs ξεκίνησαν σαν απλά προσωπικά ημερολόγια, έχουν όμως μετεξελιχθεί στην καταγραφή και δημοσίευση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠ 7/ΑΠ 8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο: Τα δικαιώματα & οι υποχρεώσεις μας

Προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο: Τα δικαιώματα & οι υποχρεώσεις μας Προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο: Τα δικαιώματα & οι υποχρεώσεις μας Δρ. Κωνσταντίνος Λιμνιώτης Πληροφορικός Ελεγκτής klimniotis at dpa.gr Τι είναι προσωπικά δεδομένα; Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία

Διαβάστε περισσότερα

Θεόδωρος Βυζάς Ελευθερία Δογορίτη ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Θεόδωρος Βυζάς Ελευθερία Δογορίτη ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Αυτόνομη και συλλογική διαχείριση της ορολογίας μέσα από συναφή και παράλληλα κείμενα με την υποστήριξη εργαλείου κοινωνικής επισήμανσης στο μάθημα της εξειδικευμένης μετάφρασης Θεόδωρος Βυζάς Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Διαφήμιση. Αντωνιάδου Όλγα

Ηλεκτρονική Διαφήμιση. Αντωνιάδου Όλγα Ηλεκτρονική Διαφήμιση Αντωνιάδου Όλγα Διαφήμιση στο διαδίκτυο Το διαδίκτυο είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο πεδίο προώθησης και διαφήμισης υπηρεσιών και προϊόντων. Η ποσότητα της πληροφορίας που διακινείται

Διαβάστε περισσότερα

Οργανώνοντας την έρευνα ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οργανώνοντας την έρευνα ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Οργανώνοντας την έρευνα ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Προκαταρκτική έρευνα Διερευνήστε πριν απ όλα την περιοχή μέσα στην οποία μπορεί να βρεθεί ένα ερευνητικό ερώτημα. Τυπικές

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

E-commerce Networks & Applications. Η διαφήμιση στο Internet. Νίκος Κωνσταντίνου

E-commerce Networks & Applications. Η διαφήμιση στο Internet. Νίκος Κωνσταντίνου E-commerce Networks & Applications Η διαφήμιση στο Internet Νίκος Κωνσταντίνου Εισαγωγή Ηαπλήδημιουργίαενόςsite δεν είναι πλέον αρκετή Μια επένδυση σε ανάπτυξη και συντήρηση δεν αποδίδει χωρίς διαφήμιση

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εργασία 1 η Ενεργή παρακολούθηση της ημερίδας με θέμα «Technology

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου και διαδραστικής εφαρμογής αναφοράς περιβαλλοντικών προβλημάτων Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Ηλεκτρονικές Καμπάνιες σελ. 1 Από πού ξεκινάω; Τι υπάρχει γύρω μου; Αφού έχετε αποκτήσει ενεργή παρουσία στο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής NewSum v1.0

Εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής NewSum v1.0 Εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής NewSum v1.0 Περιεχόμενα 1. Τι είναι το NewSum... 2 2. Εγκατάσταση του NewSum... 2 3. Χρήση της εφαρμογής NewSum... 3 3α. Εκκίνηση της εφαρμογής...3 3β. Περιήγηση στις ειδήσεις...3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΜΑΘΗΜΑ: Ι.Ε.Κ. Νεάπολης Ειδικότητα: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/ Web designer developer / video games) ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο

Η επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο Η επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο Υπηρεσίες διαδικτύου και προγραμματισμού. Πληροφορίες στο τηλέφωνο : 2271 0 81694 Website : www.webpromotion.com.gr Η δική σας ιστοσελίδα πουλάει; Παρουσίαση και ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή Τι είναι ένα CMS CMS ή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) ονομάζουμε ένα λογισμικό που μας βοηθά να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε έναν ιστότοπο δημόσιας ή περιορισμένης πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα

6. Δημοσιογραφία των δεδομένων (Data Driven Journalism ή Data Journalism)

6. Δημοσιογραφία των δεδομένων (Data Driven Journalism ή Data Journalism) 166 6. Δημοσιογραφία των δεδομένων (Data Driven Journalism ή Data Journalism) Βάλια Καϊμάκη Ο όρος Computer Assisted Reporting (CAR) ή Computer Assisted Journalism ή ΔΥΥ (αν το ελληνοποιήσουμε) δεν έφτασε

Διαβάστε περισσότερα

SilverPlatter WebSPIRS 4.1.

SilverPlatter WebSPIRS 4.1. WebSPIRS 4.1. Η υπηρεσία WebSPIRS από τη SilverPlatter αποτελεί ένα φιλικό εργαλείο πρόσβασης και αναζήτησης σε περιεχόμενα βάσεων δεδομένων. Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Version 2.0

SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Version 2.0 SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Version 2.0 Περιεχόμενα 1. Οδηγίες πρόσβασης... 3 2. Οδηγίες Σχεδιασμού Website... 4 2.1. Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα: Εγκλεισμός

Δραστηριότητα: Εγκλεισμός Δραστηριότητα: Εγκλεισμός Ηλικίες στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία: Προαπαιτούμενες Ικανότητες: Χρόνος: Εστίαση Μέγεθος Ομάδας 11 - ενήλικες Καμία Τι είναι αλγόριθμος Αλγόριθμοι αναζήτησης:

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Από την ομάδα εργασίας του Gmail) Το Gmail κάνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εύκολο και αποτελεσματικό.. Οι 10 κυριότεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ - 9900 ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΜΕ - 9900 ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕ9900 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή Λέκτορας Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Το Δίκτυο στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης Οι υπηρεσίες και ο ρόλος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στη δομούμενη Κοινωνία της Γνώσης Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

Η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ό κ α τ ά σ τ η μ α. Γενικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής για κατασκευή eshop

Η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ό κ α τ ά σ τ η μ α. Γενικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής για κατασκευή eshop WEB AGENCY ALBATROS Διαφημιστικές Υπηρεσίες & Σχεδιασμός ιστοσελίδων www.webagencyalbatros.com Τηλ 6939052115 Η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ό κ α τ ά σ τ η μ α Γενικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής για κατασκευή eshop

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή Εργαλεία αναζήτησης πληροφορίας Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος Α. Μικρόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 3 ο ΚΕΦΛΙΟ ΚΕΦΛΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΛΙΟΥ 3 3.1 Ερωτήσεις σχολικού βιβλίου 1. Ποιος είναι ο σκοπός της αξιολόγησης της τεχνολογίας; 2. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε μόλις ξεκινάμε το παιχνίδι είναι μια λίστα με όλα τα διαθέσιμα βίντεο με τα οποία μπορούμε να εξασκηθούμε. Σε αυτή περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική έρευνας. Στρατηγική έρευνας. Η ερευνητική διαδικασία στη βιβλιοθήκη αρχίζει από τη στιγμή που χρειάζεται

Στρατηγική έρευνας. Στρατηγική έρευνας. Η ερευνητική διαδικασία στη βιβλιοθήκη αρχίζει από τη στιγμή που χρειάζεται Η ερευνητική διαδικασία στη βιβλιοθήκη αρχίζει από τη στιγμή που χρειάζεται Στρατηγική έρευνας κάποιος να λύσει ένα πρόβλημα, να κάνει μια εργασία για την εκπλήρωση κάποιου μαθήματος, να συγγράψει ένα

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικά δικαιώματα στο WWW. Βασικά δικαιώματα στο WWW. Carsten Groene, Γερμανία. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μου. Εύκολο Μέτριο Δύσκολο

1. Βασικά δικαιώματα στο WWW. Βασικά δικαιώματα στο WWW. Carsten Groene, Γερμανία. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μου. Εύκολο Μέτριο Δύσκολο ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μου στο διαδίκτυο 1. Βασικά δικαιώματα στο WWW Τίτλος Σύντομης Δραστηριότητας Συγγραφέας Θέμα Ικανότητες Επίπεδο Ηλικιακή Ομάδα Διάρκεια Στόχος του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ9900 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή Βασιλική Ζήση, PhD

Διαβάστε περισσότερα

Συχνέ ς Ερωτή σέις Πνέυματικα Δικαιωματα

Συχνέ ς Ερωτή σέις Πνέυματικα Δικαιωματα Συχνέ ς Ερωτή σέις Πνέυματικα Δικαιωματα Τι σημαίνει εκκαθάριση πνευματικών δικαιωμάτων; Είναι η διαδικασία με την οποία διασφαλίζεται ότι το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται δεν παραβιάζει τον νόμο

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης EasySite Optimizer Αναλυτικός οδηγός χρήσης: EasySite Optimizer Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube;

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube; Περιεχόμενα Αντί προλόγου...9 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ τον λογαριασμό μου στο ΥouΤube;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς μπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το YouTube;...41

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.59

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.59 ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 2.59 Περιεχόμενα 1. Βελτίωση. Προσθήκη ελέγχου για την ημερομηνία των παραστατικών.... 3 2. Βελτίωση Εκτύπωσης. Προσθήκη φίλτρου στην εκτύπωση Απολογισμός Εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

enotita-b3 11/9/2006 11:42 #ϊ ΑΪ>& 145

enotita-b3 11/9/2006 11:42 #ϊ ΑΪ>& 145 enotita-b3 11/9/2006 11:42 #ϊ ΑΪ>& 145 Θ- ΚΕΦΑΛΑΊ 7 Υπηρεσίες Αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό 146 ΚΕΦΑΛΑΊ 8 Επεξεργασία Δεδομένων και Υπολογιστικά Φύλλα 151 ΚΕΦΑΛΑΊ 9 Γραφήματα και Παρουσιάσεις 159 enotita-b3

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Γ Γυμνασίου Ενότητα: 4 η Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Δύο περίοδοι Για τη διδασκαλία ολόκληρης της ενότητας διατίθενται 7

Διαβάστε περισσότερα

5 Ψυχολόγοι Προτείνουν Τις 5 Πιο Αποτελεσματικές Τεχνικές Μάθησης

5 Ψυχολόγοι Προτείνουν Τις 5 Πιο Αποτελεσματικές Τεχνικές Μάθησης 5 Ψυχολόγοι Προτείνουν Τις 5 Πιο Αποτελεσματικές Τεχνικές Μάθησης Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές και τεχνικές μάθησης για τους μαθητές όλων των ηλικιών ανοίγουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA ΤΑΞΗ Α 2 ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΦΙΟΝΑ ΤΖΟΥΜΑΚΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΧΑΤΖΗΠΟΥΦΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ O όρος Κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Το μόνο λοιπόν που χρειάζεστε για να σας βρουν, είναι να έχετε ένα ισχυρό ηλεκτρονικό στίγμα. Το δικό σας ηλεκτρονικό στίγμα πόσο ισχυρό είναι;

Το μόνο λοιπόν που χρειάζεστε για να σας βρουν, είναι να έχετε ένα ισχυρό ηλεκτρονικό στίγμα. Το δικό σας ηλεκτρονικό στίγμα πόσο ισχυρό είναι; Στην εποχή που ζούμε σχεδόν όλες οι μορφές αναζήτησης γίνονται μέσω του διαδικτύου. Το μόνο λοιπόν που χρειάζεστε για να σας βρουν, είναι να έχετε ένα ισχυρό ηλεκτρονικό στίγμα. Το δικό σας ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας A. Montgomery Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας Καρολίνα Δουλουγέρη, ΜSc Υποψ. Διαδάκτωρ Σήμερα Αναζήτηση βιβλιογραφίας Επιλογή μεθοδολογίας Ερευνητικός σχεδιασμός Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο δημιουργίας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Επιλέγουμε γλώσσα «Ελληνικά» εφόσον το πρωτότυπο περιεχόμενό μας είναι στα ελληνικά.

Εγχειρίδιο δημιουργίας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Επιλέγουμε γλώσσα «Ελληνικά» εφόσον το πρωτότυπο περιεχόμενό μας είναι στα ελληνικά. Εγχειρίδιο δημιουργίας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Γλώσσα Επιλέγουμε γλώσσα «Ελληνικά» εφόσον το πρωτότυπο περιεχόμενό μας είναι στα ελληνικά. Επιλέγουμε «Αγγλικά» σε αντίθετη περίπτωση. Φροντίζουμε, ανάλογα με τη γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές

Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές Αγγελική Καραματσούκη karamaag@gmail.com Πράσινες Ιδέες 22/10/2014 Γνωριμία 2 Αγγελική Καραματσούκη Πτυχίο Νοσηλευτικής, Πτυχίο Πληροφορικής Διδακτορικό

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού Θέση ύπνου των βρεφών και συχνότητα εμφάνισης του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές πολύμεσες βιβλιοθήκες στο INTERNET - CHILIAS

Ψηφιακές πολύμεσες βιβλιοθήκες στο INTERNET - CHILIAS Ψηφιακές πολύμεσες βιβλιοθήκες στο INTERNET - CHILIAS Αλεξάνδρα Παπάζογλου Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών Η ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής υποδομής σε συνδυασμό με τις

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οδηγίες Δημιουργία Λογαριασμού - Profile για το Google Scholar.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οδηγίες Δημιουργία Λογαριασμού - Profile για το Google Scholar. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Οδηγίες Δημιουργία Λογαριασμού - Profile για το Google Scholar. Βήμα 1 Ο : Δημιουργία Λογαριασμού στο GOOGLE (αν δεν έχετε ήδη)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Είσοδος στα Windows και οθόνη κλειδώματος 11. Οι πρώτες ρυθμίσεις των Windows 8 29. H επιφάνεια εργασίας 49

Εισαγωγή 6. Είσοδος στα Windows και οθόνη κλειδώματος 11. Οι πρώτες ρυθμίσεις των Windows 8 29. H επιφάνεια εργασίας 49 περιεχόμενα Εισαγωγή 6 Είσοδος στα Windows και οθόνη κλειδώματος 11 Οι πρώτες ρυθμίσεις των Windows 8 29 H επιφάνεια εργασίας 49 Πλοήγηση στο Internet με τον Internet Explorer 65 Επικοινωνία και Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου B-C στην Ελλάδα: Αντιλήψεις και συμπεριφορά των on-line καταναλωτών

Καταγραφή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου B-C στην Ελλάδα: Αντιλήψεις και συμπεριφορά των on-line καταναλωτών Καταγραφή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου B-C στην Ελλάδα: Αντιλήψεις και συμπεριφορά των on-line καταναλωτών Υπ. Διδ. Κ. Φραϊδάκη Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου-ELTRUN Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Στα ίχνη της Γραφής. Γ. Διαδικτυακή εικονική έκθεση «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr

Στα ίχνη της Γραφής. Γ. Διαδικτυακή εικονική έκθεση «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr Στα ίχνη της Γραφής Γ. Διαδικτυακή εικονική έκθεση «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr Γ.1. «Γράφω, γράφεις, γράφει» grafi.culture.gr Βασική ιδέα της έκθεσης είναι η παρουσίαση της γραφής ως μορφή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης της Wikipedia στην εκπαιδευτική διαδικασία

Οδηγίες χρήσης της Wikipedia στην εκπαιδευτική διαδικασία Οδηγίες χρήσης της Wikipedia στην εκπαιδευτική διαδικασία Η Wikipedia είναι μία πολύγλωσση, ανοικτή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια η οποία λειτουργεί με τις αρχές του wiki, όπου μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Σε μία κοινωνία που κατακλύζεται από πληροφορίες, το παιδί, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστο. Καθημερινά γίνεται αποδέκτης πολυπληθών και πολυποίκιλων μηνυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Ομάδα Ο.Π.Α.Π.Σ. Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Βαρσάμης Παναγιώτης, Μπέρμπεης Γιάννης, Πλατής Σωτήρης, Τσαγγαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας. Ηλεκτρονικό Εμπόριο (E-Commerce) Marketing

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας. Ηλεκτρονικό Εμπόριο (E-Commerce) Marketing ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Ηλεκτρονικό Εμπόριο (E-Commerce) Marketing Νικόλαος Α. Παναγιώτου Αθήνα, 2013 Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Τα 4P και τα

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Αυτό το έργο έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών για Κωφούς και

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Καθηγητή B. Ασημακόπουλου Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας

Ομιλία του Καθηγητή B. Ασημακόπουλου Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας 1 ο Ετήσιο Συνέδριο για την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες στην Παιδεία και την Εκπαίδευση Συνεδρίαση Ολομέλειας με θέμα: «Η Αξιοποίηση των Ψηφιακών Τεχνολογιών στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα» Ομιλία

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση της ποιότητας της ιατρικής πληροφορίας στο Διαδίκτυο. Γκουνταβά Ευφροσύνη

Διασφάλιση της ποιότητας της ιατρικής πληροφορίας στο Διαδίκτυο. Γκουνταβά Ευφροσύνη Διασφάλιση της ποιότητας της ιατρικής πληροφορίας στο Διαδίκτυο Γκουνταβά Ευφροσύνη Ποιότητα της πληροφορίας και Internet Ποσοστά χρήσης Η.Π.Α. 69.6% (79% αναζητούν ιατρική πληροφορία) Αυστραλία 54.1%

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο»

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» * της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΘΡΙΑΣΊΑ- Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην

Διαβάστε περισσότερα

5.2. PrivaSee. Miguela Fernandes, Πορτογαλία. Ιδιωτικότητα, το πολυτιμότερο από τα υπάρχοντά μου. Εύκολο Μέτριο Δύσκολο

5.2. PrivaSee. Miguela Fernandes, Πορτογαλία. Ιδιωτικότητα, το πολυτιμότερο από τα υπάρχοντά μου. Εύκολο Μέτριο Δύσκολο Σχέδια μαθημάτων 5.2. PrivaSee Τίτλος Σύντομης Δραστηριότητας Συγγραφέας Θέμα Ικανότητες Επίπεδο Ηλικιακή Ομάδα Διάρκεια Στόχος του μαθήματος Εισαγωγή Εργαλεία PrivaSee Miguela Fernandes, Πορτογαλία Κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Tα πολλά πρόσωπα των απειλών για το PC 8. Οι βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας στα Windows 18. Προστασία από το Malware με το Avast Antivirus 34

Εισαγωγή 6. Tα πολλά πρόσωπα των απειλών για το PC 8. Οι βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας στα Windows 18. Προστασία από το Malware με το Avast Antivirus 34 περιεχόμενα Εισαγωγή 6 Tα πολλά πρόσωπα των απειλών για το PC 8 Οι βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας στα Windows 18 Προστασία από το Malware με το Avast Antivirus 34 Γονικός έλεγχος σε PC και tablet 44 Παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων... 2 1. Εισαγωγή...3 1.1 Περιβάλλον Moodle... 3 1.2 Εισαγωγή / Εγγραφή στην πλατφόρμα... 3 1.3 Είσοδος σε μάθημα...

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ένα Τι είναι η Στατιστική;

Κεφάλαιο Ένα Τι είναι η Στατιστική; Κεφάλαιο Ένα Τι είναι η Στατιστική; Copyright 2009 Cengage Learning 1.1 Τι είναι η Στατιστική; «Στατιστική είναι ένας τρόπος για την αναζήτηση πληροφοριών μέσα σε δεδομένα» Copyright 2009 Cengage Learning

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα