ΕΤΟΥΣ ΕΚ ΟΣΗ:1 η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:01/07/2011 Σελίδα 1 από 50 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΛΩΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΤΟΥΣ 2011. ΕΚ ΟΣΗ:1 η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:01/07/2011 Σελίδα 1 από 50 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΛΩΣΗ"

Transcript

1 Σελίδα 1 από 50 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό 1221/2009 για την εφαρµογή Συστήµατος Οικολογικής ιαχείρισης και Ελέγχου (EMAS)

2 Σελίδα 2 από 50 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΨΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Γενικά στοιχεία Εναλλακτική διαχείριση ΑΗΗΕ Ταξινόμηση ΑΗΗΕ Επεξεργασία ΑΗΗΕ Ισοζύγιο μάζας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΟΨΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ ΣΤON ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Ενεργειακή απόδοση Αποδοτική χρήση υλικών Ύδατα Μη επικίνδυνα απόβλητα Βιοποικιλότητα Εκπομπές Άμεσες εκπομπές Έμμεσες εκπομπές Υγρά απόβλητα Αέριοι ρύποι και σκόνη Θόρυβος ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

3 Σελίδα 3 από 50 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ αποδεικνύοντας το σεβασμό της στις αρχές της κοινωνικής ευθύνης στοχεύει στη διαρκή προστασία του περιβάλλοντος λαμβάνοντας μέτρα τα οποία αποσκοπούν στη συνετή και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων και την εξάλειψη αρνητικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον. Η προσήλωση της Διοίκησης της εταιρείας στις παραπάνω αρχές αποδεικνύεται από την απόφασή της να συμμετάσχει εθελοντικά στο κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1221/2009 (EMAS). Μέσω της συμμετοχής της η εταιρεία επιδιώκει τη συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς, κοινοτικούς και ιδιωτικούς φορείς με στόχο τη συνεχή συμμόρφωση της ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ προς τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Πράγματι, η τήρηση της νομοθεσίας και η εφαρμογή των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος που έχει θεσπίσει η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ αποτελούν υποχρέωση των εργαζομένων και συνεργατών της και προϋπόθεση για την απασχόλησή τους στην εταιρεία ή τη συνεργασία τους με αυτή. Η περιβαλλοντική πολιτική της εταιρείας όπως τεκμηριώνεται στην παρούσα δήλωση αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Διεύθυνσης να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας ακολουθώντας πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Αλεξανδρόπουλος Λ.

4 Σελίδα 4 από ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΨΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 1.1 Γενικά στοιχεία Η Βιομηχανία Ανακύκλωσης Αττικής Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία (διακριτικός τίτλος ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ) ιδρύθηκε στις 11/04/2007 με την υπ αριθμ. 1625/ απόφαση του Νομάρχη Δυτικής Αττικής (Τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης-ΦΕΚ 2548/ ). Σύμφωνα με τους ορισμούς του Άρθρου 3 της κοινοτικής οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Πιο συγκεκριμένα, το αντικείμενο της δραστηριότητάς της είναι η επεξεργασία Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται σε μισθωμένο χώρο έκτασης επτά (7) περίπου στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο Αττικής. Ο χώρος αυτός αποτελεί τμήμα οικοπέδου συνολικής έκτασης 13 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΥΙΟΙ ΑΒΕΕ. Για την ακρίβεια, η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ προέκυψε από το διαχωρισμό της δραστηριότητας της επεξεργασίας για ανακύκλωση ΑΗΗΕ από τη συνολική δραστηριότητα της ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής και ΑΗΗΕ της Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΥΙΟΙ ΑΒΕΕ. Η τελευταία διαδέχτηκε τη ΣΙΔΗΡΟΠΑΚ ΕΠΕ που δραστηριοποιούνταν αρχικά στο χώρο. Τον Αύγουστο του 2010, ολοκληρώθηκε η αγορά του πακέτου των μετοχών της ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ από την ΑΝΑΜΕΤ ΑΕ, μέλος του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η οποία ασκεί πλέον τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και είναι ήδη καταχωρημένη στο μητρώο EMAS με αριθμό μητρώου Το οργανόγραμμα της εταιρείας υπό τη νέα της διοίκηση παρουσιάζεται στο επόμενο σχήμα.

5 Σελίδα 5 από 50 Διάγραμμα 1.1: Οργανόγραμμα ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ

6 Σελίδα 6 από 50 Από τα παραπάνω διαγράμματα γίνεται φανερό ότι σε θέματα λογιστηρίου (αλλά και θέματα που άπτονται της εμπορικής της δραστηριότητας) η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ υποστηρίζεται από τα αντίστοιχα τμήματα της μητρικής της ΑΝΑΜΕΤ ΑΕ. 1.2 Εναλλακτική διαχείριση ΑΗΗΕ Η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ είναι συμβεβλημένη με την «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», το εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΗΗΕ, για την επεξεργασία ΑΗΗΕ. Το Σύστημα δημιουργήθηκε από τους παραγωγούς και εισαγωγείς ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στα πλαίσια που θέτει το ΠΔ 117/2004 (ΦΕΚ 82/ ) και έχει αναθέσει στη ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ τις εργασίες της ταξινόμησης και της επεξεργασίας υλικών και κατασκευαστικών στοιχείων των ΑΗΗΕ, βάσει των συμβάσεων συνεργασίας. Σύµβαση Έναρξη Λήξη Ταξινόµησης 13/6/ /12/2012 Επεξεργασίας 4/6/ /12/2012 Πίνακας 1.1 Συμβάσεις ΒΙΑΝΑΤΤ με ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε Ταξινόμηση ΑΗΗΕ Η συλλογή και μεταφορά των ΑΗΗΕ στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ γίνεται με μέσα και ευθύνη του Συστήματος. Κατά την παραλαβή των ΑΗΗΕ στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ η εταιρεία διαχωρίζει (ταξινομεί) τα παραλαμβανόμενα υλικά στις κατηγορίες του Παραρτήματος IA του ΠΔ 117/2004, δηλαδή: 1. Μεγάλες οικιακές συσκευές 2. Μικρές οικιακές συσκευές 3. Εξοπλισμό πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών 4. Καταναλωτικά είδη 5. Φωτιστικά είδη 6. Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (εκτός των μεγάλης κλίμακας σταθερών βιομηχανικών εργαλείων) 7. Παιχνίδια, εξοπλισμό ψυχαγωγίας και αθλητισμού 8. Ιατροτεχνολογικές συσκευές (εξαιρουμένων των εμφυτεύσιμων και μολυσμένων προϊόντων)

7 Σελίδα 7 από Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου 10. Συσκευές αυτόματης διανομής Κατά τη διαδικασία της ταξινόμησης πραγματοποιείται και ζύγιση των υλικών ώστε να προσδιορίζεται το βάρος των εισερχομένων υλικών ανά κατηγορία Επεξεργασία ΑΗΗΕ Η επεξεργασία των ΑΗΗΕ που γίνεται στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ συνίσταται στην αποσυναρμολόγησή τους και την αφαίρεση και χωριστή συλλογή των κάτωθι κατασκευαστικών στοιχείων, όπως προβλέπεται στο Παράρτημα IV του ΠΔ 117/2004: 1. Πυκνωτές που περιέχουν πολυχλωριωμένα διφαινύλια 2. Κατασκευαστικά στοιχεία που περιέχουν υδράργυρο, όπως διακόπτες και φωτιστικές λυχνίες 3. Μπαταρίες 4. Πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων η επιφάνεια των οποίων υπερβαίνει τα 10 cm 2 5. Δοχεία υγρών ή κολλωδών μελανιών καθώς και έγχρωμων 6. Αμιαντούχα απόβλητα και κατασκευαστικά στοιχεία που περιέχουν αμίαντο 7. Καθοδικές λυχνίες 8. Λαμπτήρες εκκένωσης αερίων 9. Οθόνες υγρών κρυστάλλων των οποίων η επιφάνεια υπερβαίνει τα 100 cm 2 καθώς και οθόνες που φωτίζονται στο πίσω μέρος τους με λαμπτήρες εκκένωσης αερίων 10. Εξωτερικά ηλεκτρικά καλώδια (π.χ. καλώδια τροφοδοσίας) 11. Κατασκευαστικά στοιχεία με πυρίμαχες κεραμικές ίνες 12. Κατασκευαστικά στοιχεία με ραδιενεργές ουσίες 13. Ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (ύψος > 25 mm, διάμετρος > 25 mm ή ανάλογος όγκος) Τα παραπάνω υλικά, που χαρακτηρίζονται ως Υλικά Ειδικής Διαχείρισης (ΥΕΔ), διατίθενται ή αξιοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για τη διαχείριση των μη επικινδύνων ή επικινδύνων αποβλήτων κατά περίπτωση. Από την επεξεργασία των ΑΗΗΕ, εκτός των ΥΕΔ, προκύπτουν και άλλα υλικά, όπως μέταλλα, πλαστικά κλπ, όπως φαίνεται στα παραδείγματα του ακολουθούν.

8 Σελίδα 8 από 50

9 Σελίδα 9 από 50

10 Σελίδα 10 από 50

11 Σελίδα 11 από 50

12 Σελίδα 12 από 50 Από τα παραπάνω παραδείγματα γίνεται φανερό ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών επεξεργασίας των ΑΗΗΕ στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ γίνεται χειρονακτικά. Για το σκοπό αυτό η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ είναι εξοπλισμένη με πάγκους εργασίας, πλήρη σετ εργαλείων

13 Σελίδα 13 από 50 (πνευματικά που λειτουργούν με πεπιεσμένο αέρα και άλλα) και βοηθητικό εξοπλισμό όπως ταινιόδρομους και γερανογέφυρες για τη διαχείριση ογκωδών συσκευών ή κάδους με ειδική σήμανση για την αποθήκευση των προϊόντων επεξεργασίας στην εμπορική εκμετάλλευση των οποίων, κυρίως ως δευτερογενή πρώτη ύλη, αποσκοπεί η εταιρεία. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ είναι εξειδικευμένοι στη διαχείριση των διαφόρων κατηγοριών ΑΗΗΕ φτάνοντας τους 40 σε αριθμό. Έτσι η μονάδα μπορεί να διαχειριστεί έως τόνους ΑΗΗΕ ετησίως. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι στη μονάδα δεν γίνεται επεξεργασία ψυγείων και κλιματιστικών, τα οποία, μετά την ταξινόμησή τους, επαναφορτώνονται και προωθούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΚΑΝ ΑΒΕΕ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας για επεξεργασία με ευθύνη του Συστήματος. Η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ συνεργάζεται με τη μητρική της ΑΝΑΜΕΤ ΑΕ προς την οποία οδηγούνται συσκευές με σημαντική περιεκτικότητα σε μέταλλα, όπως πλυντήρια ή κουζίνες, μετά την απομάκρυνση των ΥΕΔ, για τον περαιτέρω διαχωρισμό των συστατικών τους στοιχείων στο σπαστήρα (shredder) που διαθέτει. Επιπλέον έχει εγκατασταθεί νέα γραμμή αποσυναρμολόγησης οθονών και monitors. Η γραμμή επεξεργασίας οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων περιλαμβάνει έξι (6) σταθμούς χειρονακτικής αποσυναρμολόγησης, οι οποίοι αποτελούνται από πάγκο εργασίας εξοπλισμένο με πλήρες σετ πνευματικών και άλλων εργαλείων για την αποσυναρμολόγηση και απορρύπανσή τους, η οποία συνίσταται στην αφαίρεση των συστατικών τους στοιχείων που περιγράφονται στο Παράρτημα IV του ΠΔ 117/2004. Για την περαιτέρω απορρύπανσή τους με την αφαίρεση του φθορίζοντος επιχρίσματος από το εσωτερικό του καθοδικού σωλήνα CRT, η γραμμή συμπληρώνεται από δυο (2) όμοιους σταθμούς προετοιμασίας, δυο (2) όμοιους σταθμούς κοπής (ανοίγματος του CRT) και δυο (2) όμοιους σταθμούς απορρόφησης του φθορίζοντος επιχρίσματος Ισοζύγιο μάζας Το σύνολο των υλικών που προκύπτουν από την επεξεργασία των ΑΗΗΕ ζυγίζεται καθώς μια από τις σημαντικότερες συμβατικές υποχρεώσεις της ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ προς την

14 Σελίδα 14 από 50 «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» αποτελεί ο προσδιορισμός και η αναφορά των ισοζυγίων μάζας ανά κατηγορία ΑΗΗΕ. Το ισοζύγιο μάζας ορίζεται από την εξίσωση Σύνολο μάζας ΑΗΗΕ (πριν την επεξεργασία) = Σύνολο μάζας ΑΗΗΕ (μετά την επεξεργασία) Η εξίσωση αυτή αναλύεται περαιτέρω στην ακόλουθη εξίσωση Σύνολο μάζας ΑΗΗΕ (πριν την επεξεργασία) = Σύνολο μάζας ΥΕΔ + Σύνολο μάζας υλικών προς αξιοποίηση + Σύνολο μάζας υλικών προς διάθεση Συνεπώς η μονάδα μπορεί να παράσχει ανά πάσα στιγμή και ανά κατηγορία ΑΗΗΕ τα εξής στοιχεία Συνολική μάζα ΑΗΗΕ, πριν από την επεξεργασία: Αυτή υπολογίζεται από το σύνολο των ζυγολογίων των ΑΗΗΕ που παρελήφθησαν από τη μονάδα σε μια δεδομένη περίοδο αναφοράς (π.χ. μήνας ή έτος) Σύνολο μάζας ΥΕΔ: Υπολογίζεται αθροίζοντας όλες τις ποσότητες των ουσιών, παρασκευασμάτων και κατασκευαστικών στοιχείων που πρέπει να αφαιρούνται από τα ΑΗΗΕ και να συλλέγονται χωριστά σύμφωνα με το Παράρτημα IV του ΠΔ 117/2004. Σύνολο μάζας υλικών προς αξιοποίηση: Υπολογίζεται αθροίζοντας όλες τις ποσότητες των υλικών που διατίθενται για περαιτέρω επεξεργασία ή ανακύκλωση Σύνολο μάζας ΑΗΗΕ από απόρριψη: Υπολογίζεται αθροίζοντας όλες τις ποσότητες υλικών που τελικά διατέθηκαν σε ΧΥΤΑ. Στην περίπτωση που το ισοζύγιο μάζας είναι θετικό [δηλ. Μάζα ΑΗΗΕ (πριν την επεξεργασία) > Μάζα ΑΗΗΕ (μετά την επεξεργασία)] ή αρνητικό η εταιρία οφείλει να δικαιολογήσει τα αίτια της απόκλισης. Η παραπάνω ανάλυση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων για τη συλλογή και αξιοποίηση ΑΗΗΕ που θέτει το ΠΔ 117/2004 (Άρθρο 11).

15 Σελίδα 15 από ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ Η εταιρεία ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη και υιοθέτηση παραγωγικών διαδικασιών περιβαλλοντικά φιλικών, στοχεύει σε μία ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη σε αρμονία με τη φύση. Ακολουθώντας μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, επιδιώκει τη συνετή και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον. Η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ υιοθετεί Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με τις αρχές του Προτύπου ISO 14001:2004 και του Κανονισμού EMAS της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η Πολιτική της εταιρείας για τη διασφάλιση της Προστασίας του Περιβάλλοντος στηρίζεται στις εξής αρχές: Δεσμεύεται να λαμβάνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη της ρύπανσης, συμμορφούμενη με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους. Εφαρμόζει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, στο σύνολο των δραστηριοτήτων της παραγωγικής της διαδικασίας. Καθορίζει Αντικείμενα και Σκοπούς Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων. Δεσμεύεται να αξιολογεί και να βελτιώνει την συνολική Περιβαλλοντική της Επίδοση, με κατάρτιση και υλοποίηση Προγραμμάτων Δράσης για την επίτευξη των συγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Σκοπών και Στόχων, και πάντα με καθορισμένο χρονικό διάστημα υλοποίησης. Υιοθετεί συγκεκριμένους κανόνες περιβαλλοντικών ελέγχων στην εσωτερική παραγωγική λειτουργία της. Εφαρμόζει συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού της σε θέματα Περιβάλλοντος. Προωθεί τον ανοικτό διάλογο και την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου μέρους σε πνεύμα ειλικρινούς και αμοιβαίου σεβασμού. Εδραιώνει την έννοια της οικολογικής ευαισθησίας και του περιβαλλοντικού οράματος, το οποίο εμπνέει το ανώτατο επίπεδο ιεραρχίας, σε όλη την πυραμίδα των εργαζομένων στην εταιρεία. Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης εξασφαλίζει ότι οι τεκμηριωμένες Διαδικασίες του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, γνωστοποιούνται και είναι πλήρως κατανοητές από το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, εφαρμόζονται και τηρούνται σε όλα τα επίπεδα της οργανωτικής δομής και σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Ο Γενικός Διευθυντής, σε συνεργασία με τα στελέχη της εταιρείας, δεσμεύεται ότι αφ ενός θα μεριμνά συνεχώς για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, αφ ετέρου ότι θα παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα για τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία αυτού και τη συνεχή βελτίωσή του. Τέλος, αυτή η πολιτική είναι διαθέσιμη προς ενημέρωση του προσωπικού, των πελατών, των προμηθευτών και προς κάθε ενδιαφερόμενο. Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Πρόεδρος ΔΣ

16 Σελίδα 16 από Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης Η συμμόρφωση προς τις γενικές αρχές που ορίζει η περιβαλλοντική πολιτική της εταιρείας επιτυγχάνεται με την εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνου με τα πρότυπα ISO 14001:2004 και του κανονισμού ΕΚ/1221/2009. Για την ακρίβεια, το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει η εταιρεία αποτελεί κομμάτι του ενιαίου συστήματος διαχείρισης ποιότητας και περιβάλλοντος της ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ, το οποίο ενσωματώνει και τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2008 για την ποιότητα των παρεχόμενων υλικών και υπηρεσιών. Έτσι, η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ ακολουθώντας τις γενικές απαιτήσεις του προτύπου ISO 14001:2004, του κανονισμού 1221/2009/ΕΚ αλλά και του προτύπου για την ποιότητα ISO 9001:2008: έχει ορίσει το πεδίο εφαρμογής του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας και Περιβάλλοντος έχει καθορίσει τις διεργασίες και τις διαδικασίες, που χρειάζονται για την τεκμηρίωση του Συστήματος και την εφαρμογή του σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας έχει καθορίσει την διαδοχή και τις αλληλεπιδράσεις των διεργασιών έχει καθορίσει κριτήρια και μεθόδους για να διασφαλίσει ότι τόσο η λειτουργία, όσο και οι έλεγχοι αυτών των διεργασιών είναι αποτελεσματικοί έχει εξασφαλίσει την διαθεσιμότητα Πόρων και πληροφοριών για την υποστήριξη και την παρακολούθηση αυτών των διεργασιών εκτελεί παρακολούθηση, μέτρηση και ανάλυση των διεργασιών και εφαρμόζει ενέργειες απαραίτητες για να επιτύχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και την συνεχή βελτίωση των διεργασιών έχει καθορίσει μια πολιτική για την ποιότητα και το περιβάλλον (όπως διατυπώθηκε στην προηγούμενη παράγραφο) κατάλληλη για τις δραστηριότητες της, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωση, τόσο με τα όρια που τίθενται από το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που εφαρμόζει όσο και με όλες τις νομοθετημένες απαιτήσεις, με στόχο να πληρεί τους προβλεπόμενους στόχους και αντικειμενικούς σκοπούς, σε ένα πρόγραμμα συνεχούς βελτίωσης. Η δομή της τεκμηρίωσης του ενιαίου συστήματος διαχείρισης ποιότητας και περιβάλλοντος έχει, συνοπτικά, ως εξής:

17 Σελίδα 17 από 50 Γραπτή Δήλωση για την Πολιτική και τους Στόχους Ποιότητας και Περιβάλλοντος Εγχειρίδιο Διαχείρισης Ποιότητας και Περιβάλλοντος, στο οποίο υπάρχουν, όπου χρειάζονται, περιλήψεις των διεργασιών και διαδικασιών, με παραπομπή στις αναλυτικές διεργασίες και διαδικασίες που περιγράφονται στο Εγχειρίδιο Διεργασιών και Διαδικασιών Ποιότητας και Περιβάλλοντος Εγχειρίδιο Διεργασιών και Διαδικασιών Ποιότητας και Περιβάλλοντος Υποστηρικτικά έντυπα για την λειτουργία του Συστήματος, τα οποία συμπληρώνουν το εγχειρίδιο των διαδικασιών και διεργασιών Οδηγίες Εργασίας, οι οποίες εκδίδονται στις περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητη μία λεπτομερής περιγραφή του τρόπου με τον οποίο εκτελείται μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία μακροσκοπικά καλύπτεται από διαδικασία ή διεργασία του Συστήματος Περιγραφές και Προδιαγραφές θέσεων εργασίας Η λειτουργία του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης παρουσιάζεται σχηματικά στο επόμενο διάγραμμα.

18 Σελίδα 18 από 50 ΣΥΝΕΧΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΕΠΙ ΟΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΡΗΣΗ, ΑΝΑΛΥΣΗ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Διάγραμμα 2.1: Σχέδιο λειτουργίας του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης

19 Σελίδα 19 από ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ Ένας από τους βασικότερους στόχους του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει η εταιρεία είναι ο εντοπισμός στοιχείων στις διεργασίες και τις υπηρεσίες της εταιρείας, τα οποία μπορούν να έχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα στοιχεία αυτά ορίζονται ως οι περιβαλλοντικές πλευρές που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της εταιρείας. Για τον εντοπισμό τους λαμβάνονται υπόψη όχι μόνον οι κανονικές συνθήκες λειτουργίας της εταιρείας αλλά και οι μη κανονικές συνθήκες (π.χ. βλάβες του εξοπλισμού, ή αστοχίες υλικών) και τα έκτακτα περιστατικά (π.χ. πυρκαγιά) που μπορεί να προκύψουν. Η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών πλευρών πραγματοποιείται με κριτήρια: - Τη συχνότητα / πιθανότητα εμφάνισης (παράμετρος ΣΥΝ1) - Τη σοβαρότητα της επίπτωσης (παράμετρος ΣΥΝ2) - Τη διάρκεια της επίπτωσης όταν αυτή συμβεί (παράμετρος ΣΥΝ3) - Τη κλίμακα επίδρασης (χωρικά, παράμετρος ΣΥΝ4) - Το βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας που παρουσιάζεται (παράμετρος ΣΥΝ5) - Την ύπαρξη ή όχι σχετικής νομοθεσίας (παράμετρος ΣΥΝ6) Για την πιθανότητα εμφάνισης (ΣΥΝ1) της περιβαλλοντικής πλευράς υπάρχει βαθμολόγηση από 1-5: ΒΑΘΜΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ 1 Αμελητέα (Είναι απίθανο να συμβεί) 2 Μικρή (Μπορεί να συμβεί σε σπάνιες περιπτώσεις) 3 Μέτρια (Μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις) 4 Μεγάλη (Είναι πιθανό να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις) 5 Κρίσιμη (Είναι αναμενόμενο να συμβεί στις περισσότερες περιπτώσεις)

20 Σελίδα 20 από 50 Για την σοβαρότητα (ΣΥΝ2) της επίπτωσης στο περιβάλλον υπάρχει βαθμολόγηση από 1-5: ΒΑΘΜΟΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ 1 Αμελητέα (Δεν μπορεί να απειλήσει το περιβάλλον) 2 Μικρή (Μπορεί να απειλήσει το περιβάλλον) 3 Μέτρια (Απαιτείται ορθολογική διαχείριση με πιθανές τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας ή στον υφιστάμενο τρόπο διαχείρισης) 4 Σημαντική (Μπορεί να απειλήσει την επίτευξη στόχων της εταιρίας αναστρέψιμη εάν γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις) 5 Κρίσιμη (Μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη των στόχων της εταιρίας Μη αναστρέψιμη) Για τη χρονική διάρκεια (ΣΥΝ3) της επίπτωσης, όταν αυτή συμβεί, υπάρχει βαθμολόγηση από 1-5: ΒΑΘΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ 1 Αμελητέα (Στιγμιαία) 2 Μικρή (Λιγότερο από 1h) 3 Μέτρια (Λιγότερο από 8h) 4 Μεγάλη (Λιγότερο από 24hrs) 5 Κρίσιμη (Συνεχώς) Για την κλίμακα (ΣΥΝ4), στην οποία έχει επίδραση, υπάρχει η βαθμολόγηση από το 1-5: ΒΑΘΜΟΣ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 1 Αμελητέα (Σημειακή) 2 Μικρή (Εντός του κτιρίου- χώρου δραστηριότητας) 3 Μέτρια (Εντός των ορίων της εταιρείας ) 4 Μεγάλη (Μπορεί να απειληθούν οι γειτονικοί χώροι περιμετρικά των ορίων της εταιρείας) 5 Κρίσιμη(Μπορεί να απειληθεί η ευρύτερη περιοχή) Για το βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας (ΣΥ5) υπάρχει η βαθμολόγηση από 1-5:

21 Σελίδα 21 από 50 ΒΑΘΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ 1 Αμελητέα (Δεν έχει υπάρξει κανενός είδους ενδιαφέρον από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος) 2 Μικρή (Παρουσιάζεται μικρό ενδιαφέρον) 3 Μέτρια (Έχουν γίνει κάποιες ερωτήσεις ή υποδείξεις προς την εταιρία, παρουσιάζεται ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους, έχουν δημιουργηθεί συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, σχέδια αντιμετώπισης) 4 Μεγάλη (Γίνονται συνεχώς ερωτήσεις ή υποδείξεις στην εταιρία, υπάρχουν άρθρα ή έχουν γίνει αναφορές από την τοπική κοινωνία) 5 Κρίσιμη (Υπάρχουν καταγεγραμμένα παράπονα από τους γείτονες ή από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ή υπάρχουν πρόστιμα από αρμόδιες υπηρεσίες) Για την ύπαρξη ή όχι σχετικής νομοθεσίας (ΣΥΝ6), υπάρχει βαθμολόγηση από 1 έως 5: ΒΑΘΜΟΣ ΥΠΑΡΞΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 1 Δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία 3 Υπάρχει οδηγία που θα χρειαστεί να ενσωματωθεί μελλοντικά 5 Υπάρχει σχετική νομοθεσία Ο βαθμός αξιολόγησης για κάθε περιβαλλοντική πλευρά υπολογίζεται ως το γινόμενο της βαθμολογίας των ανωτέρω κριτηρίων. ΒΑΘΜΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΠΣΥΝι) = ΣΥΝ1 x ΣΥΝ2 x ΣΥΝ3 x ΣΥΝ4 x ΣΥΝ5 x ΣΥΝ6 Η κατάταξη των περιβαλλοντικών πλευρών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης βασίζεται στην αντιστοιχία του παρακάτω πίνακα.

22 Σελίδα 22 από 50 Βαθμολογία περιβαλλοντικής πλευράς Χ Χ 300 Κατηγορία περιβαλλοντικής πλευράς Α = Απαιτείται η άμεση λήψη μέσω περιβαλλοντικού προγράμματος 300 > Χ 100 Β = Απαιτείται η συστηματική διαχείριση της επίπτωσης Χ < 100 Γ = Η περιβαλλοντική επίπτωση χαρακτηρίζεται αμελητέα και δεν είναι απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων Πίνακας 3.1: Κατηγοριοποίηση περιβαλλοντικών πλευρών Συνεπώς, από την παραπάνω αξιολόγησή προκύπτουν οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές πλευρές (με την υψηλότερη βαθμολογία) που έχουν επίπτωση στο περιβάλλον και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ή μέσω περιβαλλοντικού προγράμματος. Μη συμμόρφωση προς τη σχετική νομοθεσία δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο που θα αντιμετωπιστεί στα πλαίσια θέσπισης περιβαλλοντικών στόχων και εκπόνησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Η μη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία, όρους αδειών και εγκρίσεων αντιμετωπίζεται άμεσα και κατά προτεραιότητα ανεξάρτητα από την πιθανότητα εμφάνισης της περιβαλλοντικής πλευράς, την κοινωνική ευαισθησία και γενικά τη βαθμολογία των παραπάνω κριτηρίων. Στον πίνακα που ακολουθούν παρουσιάζονται οι περιβαλλοντικές πλευρές που αναγνωρίστηκαν κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ (Πίνακας 3.2).

23 Σελίδα 23 από 50 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Α: ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (ΑΗΗΕ) ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΜΕΣΗ/ΕΜ ΜΕΣΗ Π.Π. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΣΥΝ 1 ΣΥΝ 2 ΣΥΝ 3 ΣΥΝ 4 ΣΥΝ 5 ΣΥΝ 6 ΣΥΝΟΛΟ ΠΣΥΝι K 1. Έλεγχος με μετρητικές διατάξεις 2. Χρήση οχημάτων μονάδας (κλαρκ, φορτηγά) 3. Διαλογή ΑΗΗΕ Έλεγχος με ειδικό εξοπλισμό για μέτρηση του επιπέδου ραδιενέργειας των υλικών. (Κ) Α Α1 Ρύπανση περιβάλλοντος - έκλυση ραδιενέργειας A Έκκληση καυσαερίων οχήματος. (Κ) Α Α2 Αέρια ρύπανση ΠΥΣ 34/ Β Εκπομπή Θορύβου. (Κ) Α Α3 Ηχορύπανση Π.Δ. 1180/ Β Ν 2939/2001, ΚΥΑ 50910/2727/200 3,ΠΔ 177/2004, Δημιουργία στερεών, υγρών ή αέριων απόβλητων ΚΥΑ Ε1β. (Κ,ΜΚ,ΕΠ) Α Α4 221/ Α 4. Πυρκαγιά Πυρκαγιά (ΕΠ) Α Α5 Ρύπανση εδάφους, ατμόσφαιρας Ρύπανση της ατμόσφαιρας - φαινόμενο θερμοκηπίου - Ρύπανση εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα από την έκλυση αφρού και άλλων υγρών πυρόσβεσης Υ.Α. Φ15/οικ. 1589/104/ Β ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Β: Επεξεργασία - Απορρύπανση ΑΗΗΕ 1. Αποθήκευση ΑΗΗΕ πριν την απορρύπανση Υλικά ειδικής διαχείρισης επί των ΑΗΗΕ (Κ) Α Β1 Ρύπανση εδάφους, ατμόσφαιρας (από την επαφή με τα καιρικά φαινόμενα) Ν 2939/2001, ΚΥΑ 50910/2727/200 3,ΠΔ 177/2004, ΚΥΑ Ε1β. 221/ A 2. Χρήση οχημάτων, εργαλείων & λοιπού εξοπλισμού Έκκληση καυσαερίων οχήματος (Κ) Α Β2 Αέρια ρύπανση ΠΥΣ 34/ Β Εκπομπή Θορύβου (Κ) Α Β3 Ηχορύπανση Π.Δ. 1180/ Β Κατανάλωση Ηλεκτρισμού Ε Β4 Ανάλωση φυσικών πόρων Γ

24 Σελίδα 24 από 50 Σκόνη Α B5 Ρύπανση της ατμόσφαιρας και του εδάφους Π.Δ. 1180/ Α Κατανάλωση Νερού (Κ) Α B6 Ανάλωση φυσικών πόρων Γ ΚΥΑ 13588/725/2006 ΚΥΑ 3. Απορρύπανση ΑΗΗΕ Δημιουργία Υλικών Ειδικής Διαχείρισης (Κ) B7 Ρύπανση εδάφους, ατμόσφαιρας 24944/1159/200 6, ΠΔ 117/ Α ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1. Αποθήκευση Υλικών Ειδικής Διαχείρισης Γ: Αποθήκευση - αποστολές υλικών μετά την επεξεργασία / απορρύπανση των ΑΗΗΕ Ύπαρξη επικίνδυνων κατασκευαστικών στοιχείων και υλικών (Κ) Α Γ1 Ρύπανση εδάφους 2. Αποθήκευση άλλων υλικών Στερεά μη επικίνδυνα απόβλητα (Κ) Α Γ2 Ρύπανση εδάφους Ρύπανση της ατμόσφαιρας - φαινόμενο θερμοκηπίου - Ρύπανση εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα από την έκλυση αφρού και άλλων 3. Πυρκαγιά Πυρκαγιά (ΕΠ) Α Γ3 υγρών πυρόσβεσης ΚΥΑ 13588/725/2006 ΚΥΑ 24944/1159/200 6, ΠΔ 117/ Α Ν 2939/2001, ΚΥΑ 50910/2727/200 3, ΠΔ 117/ Α Υ.Α. Φ15/οικ. 1589/104/ Α 4. Χρήση οχημάτων μονάδας (κλαρκ, φορτηγά) Έκκληση καυσαερίων οχήματος (Κ) Α Γ4 Αέρια ρύπανση ΠΥΣ 34/ Γ Εκπομπή Θορύβου (Κ) Α Γ5 Ηχορύπανση Π.Δ. 1180/ Β 5. Έλεγχος με μετρητικές διατάξεις Έλεγχος με ειδικό εξοπλισμό για μέτρηση του επιπέδου ραδιενέργειας των υλικών. (Κ) Α Γ6 Ρύπανση περιβάλλοντος - έκλυση ραδιενέργειας A ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Δ: Διοικητική και τεχνική υποστήριξη

25 Σελίδα 25 από Διοικητική Υποστήριξη Στερεά Απορρίμματα γραφείου (χαρτιά, μελάνια, μπαταρίες) (Κ) Α Δ1 Ρύπανση εδάφους Ν 2939/2001 ΚΥΑ 50910/2727/200 3 ΚΥΑ 13588/725/2006 ΚΥΑ 24944/1159/200 6, ΦΕΚ1625Β/ Α Κατανάλωση ηλεκτρισμού (Κ) Ε Δ2 Ανάλωση φυσικών πόρων Β Κατανάλωση νερού (Κ) Α Δ3 Ανάλωση φυσικών πόρων Γ Εξοπλισμός γραφείων (ΗΥ, εκτυπωτές, κτλ) (Κ) Α Δ4 Ρύπανση εδάφους Πιθανή επιβάρυνση του εδάφους και των υπόγειων Αστικά λύμματα (Κ) Α Δ5 νερών Ρύπανση της ατμόσφαιρας - φαινόμενο θερμοκηπίου - Ρύπανση εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα από την έκλυση αφρού και άλλων Πυρκαγιά (ΕΠ) Α Δ6 υγρών πυρόσβεσης 2. Τεχνική υποστήριξη Στερεά απορρίμματα Α Δ7 Ρύπανση εδάφους Ρύπανση εδάφους και Υγρά απόβλητα καθαρισμού (Κ) Α Δ8 υδροφόρου ορίζοντα Ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου (ΜΚ,ΕΠ) Α Δ9 ΚΥΑ 50910/2727/200 3, ΠΔ117/2004, ΠΔ 15/ Β ΚΥΑ Ε1β. 221/ Β Υ.Α. Φ15/οικ. 1589/104/ Β Ν 2939/2001 ΚΥΑ 50910/2727/200 3 ΚΥΑ 13588/725/2006 ΚΥΑ 24944/1159/ Α ΚΥΑ Ε1β. 221/ Β Ρύπανση εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα Β

26 Σελίδα 26 από 50 Χρησιμοποιημένο απορροφητικό υλικό (ροκανίδι και άμμο) (ΕΠ) Α Δ10 Ρύπανση εδάφους Ρύπανση της ατμόσφαιρας - φαινόμενο θερμοκηπίου - Ρύπανση εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα από την έκλυση αφρού και άλλων Πυρκαγιά (ΕΠ) Α Δ11 υγρών πυρόσβεσης ΚΥΑ 13588/725/2006 ΚΥΑ 24944/1159/ Γ Υ.Α. Φ15/οικ. 1589/104/ Β Πίνακας 3.2 : Σημαντικότερες περιβαλλοντικές πλευρές και επιπτώσεις (Κ: Κανονικές συνθήκες λειτουργίας, ΜΚ: Μη κανονικές συνθήκες λειτουργίας, ΕΠ: Έκτακτα περιστατικά)

27 Σελίδα 27 από ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η αναγνώριση των περιβαλλοντικών πλευρών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της εταιρείας οδηγεί, τουλάχιστον για τις σημαντικότερες από αυτές, στην εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση ή πρόληψη των επιπτώσεών τους. Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών προγραμμάτων αποσκοπεί στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που απορρέουν από τις συνολικές επιδιώξεις της εταιρείας σε σχέση με το περιβάλλον (σκοποί) όπως εκφράζονται στην περιβαλλοντική της πολιτική. Στον επόμενο πίνακα συνοψίζονται οι περιβαλλοντικοί σκοποί, στόχοι και τα προγράμματα που έχει εκπονήσει η ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΒΕΕ στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν (ή μπορεί να προκύψουν) από τη δραστηριότητά της. Ο τρόπος με τον οποίον προγράμματα του υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης επηρεάζουν τις επιδόσεις της εταιρείας σε σχέση με τις περιβαλλοντικές πλευρές που έχουν εντοπιστεί θα παρουσιαστεί στην επόμενη ενότητα.

28 Σελίδα 28 από 50 Πίνακας 4.1 : Περιβαλλοντικοί σκοποί, στόχοι και προγράμματα Α/Α ΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 2 ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΚΟΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΘΟΡΥΒΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΠΕΜΠΟΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ 90 mg/nm 3 ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΚΟΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ CRT ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΕΡ. ΠΡΟΓΡΑΜ. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΑΡΩΘΡΟΥ 2 1 ΠΕΡ. ΠΛΕΥΡΕΣ (Π.Π.) ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΚΟΝΗΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ 3 ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ: ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ 65 db(α) ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΘΟΡΥΒΟΥ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ 4 Α3, Β3, Γ5 Β5 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ CRT ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΦΘΟΡΙΖΟΝΤΟΣ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΛΗΝΑ (ολοκληρώθηκε) 5 Β1, Β7, Γ1, Γ2 3 ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 20% ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΩΝ ΚΑΘΟΔΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ 6 Β1, Β7, Γ1, Γ2 ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΘΟΡΙΖΟΝΤΟΣ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΟΣ 7 Β1, Γ1 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΜΕΛΑΝΟΔΟΧΕΙΩΝ 8 Β1, Γ1

29 Σελίδα 29 από 50 Α/Α ΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΕΡ. ΠΡΟΓΡΑΜ. ΠΕΡ. ΠΛΕΥΡΕΣ (Π.Π.) ΕΥΡΕΣΗ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ ΙΟΝΙΣΜΟΥ 9 Γ1 ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΝΑΜΙΞΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΜΕ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΥΛΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΙΘΑΝΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΟΜΒΡΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΥΚΝΩΤΩΝ (ολοκληρώθηκε) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ (ολοκληρώθηκε) ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΗΗΕ (ολοκληρώθηκε) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΒΑΘΜΙΑΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΑΘΙΖΗΣΗΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗ (ολοκληρώθηκε) 10 Β1, Γ1 11 Γ Α4, Β7, Γ1, Γ2, Δ7, Δ8 Α4, Γ2, Δ1, Δ7, Δ8 ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (ολοκληρώθηκε) 14 Δ1, Δ7

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011 Σελίδα 2 από 12 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ...3 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ...5 ΕΙΚΤΕΣ...8 i) ενεργειακή απόδοση...8

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΤΟΥΣ 2014

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΤΟΥΣ 2014 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΧΥΤΗΡΙΑ ΑΒΕΕ Συμφώνως προς τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 761/2001 για την Εφαρμογή Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS) Ιανουάριος 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ α και βοηθητικές ύλες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 26/03/2015 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. : Φ 802 / 630 / ΠΕΡΙΒ-9 / 2015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΑΞΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ A ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ A ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 16/02/2015 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. : Φ 802 / 630 / ΠΕΡΙΒ-9 / 2015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΑΞΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ Σχετ. : Φ802/627/15

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Ανακύκλωση Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Θέμα: Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών Στόχοι ομάδας: -Ανεύρεση

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα

Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. 2001/761/ΕΚ Κανονισµός 761/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 19ης Μαρτίου 2001 για

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακύκλωση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού» Ημερίδα 27 Ιουνίου 2008 «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» Εισηγήτρια: Κατερίνα Παπαοικονόμου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τοποθέτηση του προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014

Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014 Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014 Δουζίνας Άκης Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού Το χρονικό δημιουργίας του συλλογικού συστήματός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ - EMAS Το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΟΥΣ 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΟΥΣ 2011 Σελίδα 1 από 23 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό 1221/2009 για την εφαρµογή Συστήµατος Οικολογικής ιαχείρισης και Ελέγχου (EMAS) ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Σελίδα 2 από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βύρωνας: 12/4/2018 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 7877 ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠ/ΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βύρωνας: 12/4/2018 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 7877 ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠ/ΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βύρωνας: 12/4/2018 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 7877 ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠ/ΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΣ Ενδιαφερομένους ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Δήμος μας ενδιαφέρεται να αναθέσει την «Έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Κατευθυντήριες Γραμμές

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Κατευθυντήριες Γραμμές ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Κατευθυντήριες Γραμμές eco-commerce ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

11.12.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 337/31

11.12.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 337/31 11.12.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 337/31 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1179/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Δεκεμβρίου 2012 για τη θέσπιση κριτηρίων προσδιορισμού των περιπτώσεων στις οποίες το

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Στέρεα Απόβλητα Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. ΦΕΚ 179/Α/2001, Νόµος Υπ Αριθ. 2939 Ανακύκλωση συσκευασιών και άλλων προϊόντων (µπαταρίες, ηλεκτρονικά απόβλητα) 2. ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Περίληψη Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουριστικός τομέας παράγει 35 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα Ε. Ελέγχουμε την κατανάλωση ρεύματος στα Καταστήματα Το πρόγραμμα ανακατασκευής των καταστημάτων μας το 1, είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα καταστήματά μας, η οποία μειώθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Α.Σ.Α.) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟ 2013

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Α.Σ.Α.) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟ 2013 ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Α.Σ.Α.) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟ 213 Το 213 ο Δήμος Ελευσίνας συνέχισε την οργάνωση της

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΩΣ ΠΟΡΟΙ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΩΣ ΠΟΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΩΣ ΠΟΡΟΙ Αγγελική Καλλία Αντωνίου Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, ankallia@auth.gr 2 δισ. τόνοι αποβλήτων /χρόνο παράγονται στην

Διαβάστε περισσότερα

LIFE13 INF/GR/1342 Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον

LIFE13 INF/GR/1342 Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον LIFE13 INF/GR/1342 Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον Παρουσίαση προγράμματος LIFE Infocycle Παρουσίαση προγράμματος LIFE infocycle Τίτλος έργου «Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Α.Σ.Α.) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟ 2012

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Α.Σ.Α.) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟ 2012 ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Α.Σ.Α.) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟ 212 Το 212 ο Δήμος Ελευσίνας συνέχισε την οργάνωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙ6ΖΟΡ1Ι-Δ1Ο ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Πειραιάς, Αρ. Πρωτ.: 46914/10256/2013

ΑΔΑ: ΒΙ6ΖΟΡ1Ι-Δ1Ο ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Πειραιάς, Αρ. Πρωτ.: 46914/10256/2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα.

Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα. Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα. Δρα Αδαμάντιου Δ. Σκορδίλη Γεν. Δ/ντή Ε.Ο.ΑΝ. ΕΛ.ΙΝ.Υ.ΑΕ. ΑΘΗΝΑ 2012 Παραγωγή Αποβλήτων στην ΕΕ Οικιακά 241 εκατ τον. Βιομηχανικά 427» Κατασκευές 510» Ενέργεια - Δραστ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α Αρφανάκου Αναστασία ΥΠΕΚΑ Γραφείο Εναλλακτικής ιαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων Θεσμικό Πλαίσιο για την Ανακύκλωση Νόμος 4042/ 2012 (ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, ιαφάνεια

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, ιαφάνεια ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Επίδοση, Αξιοπιστία, ιαφάνεια Νοµοθετικό πλαίσιο Κανονισµός για την Εκούσια Συµµετοχή Οργανισµών σε Κοινοτικό Σύστηµα Οικολογικής ιαχείρισης και Ελέγχου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΕΡΓΟ: ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 5 Α 166 73 ΒΟΥΛΑ ΤΗΛ. 210 8995934, ΦΑΞ 210 8951760 e-mail info@inik.gr 1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ α. Ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη ή επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΤΕΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Χρήστος Νάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Στέλιος Παπαδόπουλος Χηµικός (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ) Μίρκα Ράδου Χηµικός Μηχανικός Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Προσφορά ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ: ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: ΑΡ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ: ΣΔΑ / Έκδοση 2η / 2015-11-16 1. ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΤΜΗΜΑ 1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ Προϋπάρχων ανάδοχος Νέος ανάδοχος Σύνδεση με σημαντικές περιβαλλοντικές πλευρές Σύνδεση με μη σημαντικές περιβαλλοντικές πλευρές ΤΜΗΜΑ 2. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Ο.Α.Κ) ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Ο.Α.Κ) ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Ο.Α.Κ) ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΚΣΚΑΦΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ (Α.Ε.Κ.Κ.) [σύμφωνα με τις

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση στην Ελλάδα Νομοθεσία και Προγράμματα

Ανακύκλωση στην Ελλάδα Νομοθεσία και Προγράμματα Ανακύκλωση στην Ελλάδα Νομοθεσία και Προγράμματα Αδαμάντιου Σκορδίλη Πρόεδρος ΕΠΕΔ-Προιστάμενος Προιστάμενος ΓΕΔΣΑΠ Εκτίμηση Παραγωγής Απορ/μάτων στην Ελλάδα 6.000 5.000 4.000 tn x 10 3 3.000 2.000 1.000

Διαβάστε περισσότερα

ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΕΡΓΟ: ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 5 Α 166 73 ΒΟΥΛΑ ΤΗΛ. 210 8995934, ΦΑΞ 210 8951760 e-mail info@inik.gr 1 1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ α. Ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΕΡΓΟ: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 5 Α 166 73 ΒΟΥΛΑ ΤΗΛ. 210 8995934, ΦΑΞ 210 8951760 e-mail info@inik.gr 1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ α. Ονοματεπώνυμο του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΕΡΓΟ: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΩΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 5 Α 166 73 ΒΟΥΛΑ ΤΗΛ. 210 8995934, ΦΑΞ 210 8951760 e-mail info@inik.gr 1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ α. Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Νάξος, 28-6-13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑ ΩΝ ΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑ ΩΝ Αρ. Πρωτ.: 8450 Ταχ. ιεύθυνση : Χώρα Νάξος Ταχ. Κώδικας : 84 300 Τηλέφωνο : 2285360100 Fax : 2285023570 ΠΡΟΣ: ΚΑΘΕ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθετικές Υποχρεώσεις για τη διαχείριση πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων. Παπαπαθεοχάρη Σταυρούλα, Περιβαλλοντολόγος MSc

Νομοθετικές Υποχρεώσεις για τη διαχείριση πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων. Παπαπαθεοχάρη Σταυρούλα, Περιβαλλοντολόγος MSc Νομοθετικές Υποχρεώσεις για τη διαχείριση πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων Παπαπαθεοχάρη Σταυρούλα, Περιβαλλοντολόγος MSc Γενικό Πλαίσιο Σύντομη παρουσίαση του ELINA project Πετρελαιοειδή Απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Αγαπητοί/ες κύριοι/ες,

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Αγαπητοί/ες κύριοι/ες, Αγαπητοί/ες κύριοι/ες, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Η Ελλάδα, στα πλαίσια της ορθολογικής εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων με σκοπό την τελική τους διάθεση με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και ακολουθώντας

Διαβάστε περισσότερα

Διάθεση αστικών αποβλήτων αποβλήτων στην στην ΕΕ % 30 XYT XY A Αποτέφρ φ ωση Ανακύ κ κλω κ ση λω & Κομποστ.

Διάθεση αστικών αποβλήτων αποβλήτων στην στην ΕΕ % 30 XYT XY A Αποτέφρ φ ωση Ανακύ κ κλω κ ση λω & Κομποστ. Η Aνακύκλωση Στερεών Αποβλήτων στην Ελλάδα. Παρόν και προοπτικές Αδαμάντιου Δ. Σκορδίλη Δρ ος Χημικού Μηχανικού Προσυνεδριακή Εκδήλωση HELECO Πάτρα 2010 Παραγωγή Αποβλήτων στην ΕΕ Οικιακά 241 εκατ τον.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΕΛΙΔΑ 1 Περιβαλλοντική Πολιτική 2 2 Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO14001:2004 & EMAS 761/2001) 2 3 Μετρήσεις 4 4 Στόχοι του Σ.Π.Δ. 5 5 Ανασκόπηση Σ.Π.Δ. 6 6 Επικύρωση Δήλωσης 8 7 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

2010 ------------------------------------------------------ 3 ------------------------- 4

2010 ------------------------------------------------------ 3 ------------------------- 4 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 56 Σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό 1221/2009 για την εφαρµογή Συστήµατος Οικολογικής ιαχείρισης και Ελέγχου (EMAS) ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011 Σελίδα 2 από 56 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ Λάρισα 19/11/2015. Ανακύκλωση ΑΗΗΕ και κοινωνικά οφέλη

ΤΕΕ Λάρισα 19/11/2015. Ανακύκλωση ΑΗΗΕ και κοινωνικά οφέλη ΤΕΕ Λάρισα 19/11/2015 Ανακύκλωση ΑΗΗΕ και κοινωνικά οφέλη Ανακύκλωση Α. Η. Η. Ε. και κοινωνικά οφέλη πόβλητα λεκτρικού λεκτρονικού ξοπλισμού «κάθε ουσία ή αντικείμενο το οποίο ο κάτοχός του απορρίπτει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΑ (ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 2011

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΑ (ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 2011 Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΑ (ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 211 Το 211 ο Δήμος Ελευσίνας συνέχισε την οργάνωση της διαλογής στην πηγή και διαχειρίστηκε με πρότυπο και σύννομο τρόπο το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θραύση-τεμαχισμό ογκωδών αντικειμένων

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θραύση-τεμαχισμό ογκωδών αντικειμένων Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θραύση-τεμαχισμό ογκωδών αντικειμένων Αρ. Πρωτ.: 18458 Σταυρούπολη 26/03/2013 Ο Δήμος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι προτίθεται να προβεί στην ανάθεση εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση στις νέες συνθήκες. Απολογισμός. Στόχοι. Προβλήματα.

Η ανακύκλωση στις νέες συνθήκες. Απολογισμός. Στόχοι. Προβλήματα. Η ανακύκλωση στις νέες συνθήκες. Απολογισμός. Στόχοι. Προβλήματα. Βασικές Αρχές Εναλλακτικής Διαχείρισης Η αρχή της ιεράρχησης των δράσεων και εργασιών διαχείρισης των αποβλήτων Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»

Διαβάστε περισσότερα

...Making our world safer

...Making our world safer TUV HELLAS ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΟΤ ΕΝ 206 Αθήνα 28 Ιουνίου 2016...Making our world safer Αρετή Κατσούρα TUV HELLAS «Έλεγχος της παραγωγής στο εργοστάσιο»(ορισμός CPR): σημαίνει τον τεκμηριωμένο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΓΟΜΩΣΕΩΝ vπυροπροστασια - ΜΑΝΩΛΑΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ - ΔΙΠΛ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 1 ΕΙΔΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ-ΟΡΟΛΟΓΙΑ Απόβλητο: κάθε ουσία ή αντικείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

L 201/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 201/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 201/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 26.7.2013 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 715/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 25ης Ιουλίου 2013 για τη θέσπιση κριτηρίων προσδιορισμού των περιπτώσεων στις οποίες τα απορρίμματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Α.Σ.Α.) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟ 2014

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Α.Σ.Α.) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟ 2014 ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Α.Σ.Α.) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟ 214 Το 214 ο Δήμος Ελευσίνας συνέχισε την οργάνωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 10. Μελέτη Περίπτωσης: Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Βιομηχανία Προϊόντων Αλουμινίου Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ GWS Ltd. Γιαννιτσών 200, 54628 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 523245, Φαξ.: 2310 523241 info@gws.gr www.gws.gr Η Global

Διαβάστε περισσότερα

LIFE13 INF/GR/1342 Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον

LIFE13 INF/GR/1342 Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον LIFE13 INF/GR/1342 Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον Παρουσίαση προγράμματος LIFE Infocycle Παρουσίαση προγράμματος LIFE infocycle Τίτλος έργου «Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ [Άρθρα 2(1), 47(2), (3), (4), (5), (8), (9), (10), 48 (1), (2)(α), 49(3)(γ) και (4)(δ), 50(1)(δ), 51(2), 55(1), (2), 56, 57(1)(α), (2), (3) και 99(1), (2) και (3)] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή και μεταφορά ιατρικών αποβλήτων Ενεργειακές μελέτες Ενεργειακά πιστοποιητικά Περιβαλλοντικές μελέτες Μελέτες διαχείρισης αποβλήτων

Συλλογή και μεταφορά ιατρικών αποβλήτων Ενεργειακές μελέτες Ενεργειακά πιστοποιητικά Περιβαλλοντικές μελέτες Μελέτες διαχείρισης αποβλήτων WASTEMED ΕΠΕ Συλλογή και μεταφορά ιατρικών αποβλήτων Ενεργειακές μελέτες Ενεργειακά πιστοποιητικά Περιβαλλοντικές μελέτες Μελέτες διαχείρισης αποβλήτων Εταιρική Παρουσίαση H WASTEMED Ε.Π.Ε. δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Διάθεση αστικών αποβλήτων αποβλήτων στην στην ΕΕ % 30 XYT XY A Αποτέφρ φ ωση Ανακύ κ κλω κ ση λω & Κομποστ.

Διάθεση αστικών αποβλήτων αποβλήτων στην στην ΕΕ % 30 XYT XY A Αποτέφρ φ ωση Ανακύ κ κλω κ ση λω & Κομποστ. Η Aνακύκλωση ύ λ Στερεών Αποβλήτων στην Ελλάδα. Παρόν και προοπτικές Αδαμάντιου Δ. Σκορδίλη Δρ ος Χημικού Μηχανικού Ecotec 2010 Παραγωγή Αποβλήτων στην ΕΕ Οικιακά 241 εκατ τον. Βιομηχανικά 427» Κατασκευές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΛΩΣΗ ΕΤΟΥΣ 2007 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΛΩΣΗ ΕΤΟΥΣ 2007 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 47 Σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό 761/2001 για την εφαρµογή Συστήµατος Οικολογικής ιαχείρισης και Ελέγχου (EMAS) ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 0 Σελίδα 2 από 47 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων 1. Εισαγωγή Για την επιτυχή εφαρµογή της πολυκριτηριακής ανάλυσης, είναι απαραίτητο αφενός µεν να εξετασθεί ένας ικανός και αναγκαίος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Χρυστάλλα Στυλιανού Ανώτερη Λειτουργός Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Δρ. Χρυστάλλα Στυλιανού Ανώτερη Λειτουργός Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Χρυστάλλα Στυλιανού Ανώτερη Λειτουργός Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νομικό Πλαίσιο και Εφαρμογή του ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Υποχρεώσεις κατόχων

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Αδαμάντιος Σκορδίλης XANIA 2009

Δρ Αδαμάντιος Σκορδίλης XANIA 2009 Η Ανακύκλωση των Απορριμμάτων Δρ Αδαμάντιος Σκορδίλης XANIA 2009 Ν 2939 Βασικό στοιχείο του Νόμου είναι η Συμμετοχή των Χρηστών και Καταναλωτών στην Αλυσίδα διαχείρισης των Αποβλήτων. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας Ενότητα 12: Εργαλεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες

Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες Συστήµατα διαχείρισης, εξοικονόµησης και αειφορίας Περιβαλλοντική διαχείριση και ξενοδοχειακές µονάδες Από στοιχεία των τελευταίων 20 ετών, το κόστος ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δημιουργίας ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ στη Φυλή

Σχέδιο Δημιουργίας ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ στη Φυλή Σχέδιο Δημιουργίας ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ στη Φυλή 1. Εισαγωγή Προτείνεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος εγκαταστάσεων, που θα αποτελέσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ατμοσφαιρική Ρύπανση Υλικά. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαβρώσει τα υλικά και να καταστρέψει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ερμούπολη, 26.10.2015 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Αριθ. Πρωτ.: 74567/ΑΦ 6.1.16.1 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ Φ.11 ΜΟΛ ΣΧΕΤ. 50998/15 & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λαρισαίων στην πορεία προς µια Κοινωνία. Ανακύκλωσης ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Ιωακειµίδου Ξένια Αντιδήµαρχος Καθαριότητας

Λαρισαίων στην πορεία προς µια Κοινωνία. Ανακύκλωσης ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Ιωακειµίδου Ξένια Αντιδήµαρχος Καθαριότητας Η συµβολή του ήµου Λαρισαίων στην πορεία προς µια Κοινωνία Ανακύκλωσης ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ιωακειµίδου Ξένια Αντιδήµαρχος Καθαριότητας 1 Ο ήµος Λαρισαίων µετά τον Καλλικράτη

Διαβάστε περισσότερα

ndustrial aste management quality sustainable development nvironmental rotection waste management

ndustrial aste management quality sustainable development nvironmental rotection waste management ndustrial aste management quality waste management nvironmental rotection sustainable development Το Ιστορικό µας H POLYECO A.E. ιδρύθηκε το 2001, από την ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕ, µε στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο εργαλείων του έργου «OPTIMES»

Πακέτο εργαλείων του έργου «OPTIMES» Πακέτο εργαλείων του έργου «OPTIMES» Περιεχόμενα 1/ Περιβαλλοντική κατάσταση ανά περιοχή... 2 2/ Ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί... 2 2.1 Ευρωπαϊκοί κανονισμοί... 2 2.1.1 Διαχείριση των αποβλήτων...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΝΚΕ Ε.Π.Ε. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΑΝΚΕ Ε.Π.Ε. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΑΝΚΕ Ε.Π.Ε. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΚΚ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Ν.2939/2001 Ν.3854/2010 (Τροποποίηση Ν.2939/2001) ΚΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 4 Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης τα Παραρτήματα Ι έως και ΧΙΙ που ακολουθούν.

Άρθρο 4 Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης τα Παραρτήματα Ι έως και ΧΙΙ που ακολουθούν. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ 1 Άρθρο 1 Αποσκοπεί στην εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 1 του Ν. 4014/2011 (Α 209) για την κατάταξη σε κατηγορίες, ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Τα ανωτέρω έργα και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ υγιεινή και ασφάλεια εργασίας προστασία περιβάλλοντος ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ υγιεινή και ασφάλεια εργασίας προστασία περιβάλλοντος ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ υγιεινή και ασφάλεια εργασίας προστασία περιβάλλοντος ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΔΡΑΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ» ΑΕ ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ ΑΝΑΒΕ ΑΕ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΔΡΑΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ» ΑΕ ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ ΑΝΑΒΕ ΑΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ Ετήσια Έκθεση 2012 ΜΑΙΟΣ 2013 1 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ειδικός και αποκλειστικός σκοπός της εταιρείας (και υπό

Διαβάστε περισσότερα

Η εναλλακτική διαχείριση αποβλητών συσκευασιών στην Ελλάδα Πρακτικές και νέες εξελίξεις

Η εναλλακτική διαχείριση αποβλητών συσκευασιών στην Ελλάδα Πρακτικές και νέες εξελίξεις Η εναλλακτική διαχείριση αποβλητών συσκευασιών στην Ελλάδα Πρακτικές και νέες εξελίξεις Αργυρώ Ρεμούνδου ΕΟΑΝ Διεύθυνση Εναλλακτικής Διαχείρισης Τμήμα ΣΕΔ 15.02.2019 Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩ Ε κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩ Ε κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩ Ε κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ Στα εγκαίνια του Εργοστασίου Ανακύκλωσης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισµού 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 Κυρίες και κύριοι, Σήµερα, εδώ στην περιοχή των Αγίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΟΥΣ 2014

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΟΥΣ 2014 Σελίδα 1 από 23 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό 1221/2009 για την εφαρµογή Συστήµατος Οικολογικής ιαχείρισης και Ελέγχου (EMAS) 1 η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ( 2,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 94/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 8.4.2011

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 94/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 8.4.2011 EL L 94/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 8.4.2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 333/2011 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 31ης Μαρτίου 2011 για τη θέσπιση κριτηρίων προσδιορισμού των περιπτώσεων στις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η. Έχοντας υπόψη :

Α Π Ο Φ Α Σ Η. Έχοντας υπόψη : Α.Δ.Α.: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΡΤΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΡΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ /ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & Υ ΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΤΑΣ Άρτα: 5-7-2011 Αριθµ. πρωτ.: Τ.Π.Υ 15970/743 ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ...είναι το σπίτι μας και το μέλλον των παιδιών μας Τι είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και γιατί ΜΑσ αφορα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: www.4design.gr Η βιώσιµη ή αειφόρος ανάπτυξη αποσκοπεί στο να βελτιώσει

Διαβάστε περισσότερα

2. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης

2. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 2. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης Γρ. 0.2.7. Ισόγειο Σχολής Ηλεκτρολόγων Τηλέφωνο: 210-7723551,

Διαβάστε περισσότερα

«Εγχειρίδιο ορθής διαχείρισης Μικρών και Μεγάλων συσκευών ΑΗΗΕ»

«Εγχειρίδιο ορθής διαχείρισης Μικρών και Μεγάλων συσκευών ΑΗΗΕ» LIFE Project Number LIFE13 INF/GR/1342 «Εγχειρίδιο ορθής διαχείρισης Μικρών και Μεγάλων συσκευών ΑΗΗΕ» Το έργο LIFE INFOCYCLE Ανάπτυξη επικοινωνιακής και εκπαιδευτικής εκστρατείας ανακύκλωσης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Παντελάρας Χημικός Μηχανικός Μέλος ΜΕΠΑΑ ΤΕΕ

Παντελής Παντελάρας Χημικός Μηχανικός Μέλος ΜΕΠΑΑ ΤΕΕ Παντελής Παντελάρας Χημικός Μηχανικός Μέλος ΜΕΠΑΑ ΤΕΕ Η συνέπεια της ανάπτυξης σε μιά παγκόσμια οικονομία, είναι η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και της κατανάλωσης. Αποτέλεσμα : υπερβολική αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας» 1.2 ΕΙΔΟΣ & ΜΕΓΕΘΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Προσαρμογή της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην κλιματική αλλαγή» Ο ρόλος της ανακύκλωσης

«Προσαρμογή της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην κλιματική αλλαγή» Ο ρόλος της ανακύκλωσης Περιβάλλον και Ανάπτυξη «Προσαρμογή της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην κλιματική αλλαγή» Ο ρόλος της ανακύκλωσης Ρ. Χαριτοπούλου, Δρ. Μηχ. Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης ΕΟΑΝ Εντεταλμένη Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

4. Ύστερα από τα παραπάνω, παρακαλούμε για την κατά περίπτωση εφαρμογή των ανωτέρω (δ) έως (ζ) σχετικών, σύμφωνα με τον Πίνακα 2 του Παραρτήματος.

4. Ύστερα από τα παραπάνω, παρακαλούμε για την κατά περίπτωση εφαρμογή των ανωτέρω (δ) έως (ζ) σχετικών, σύμφωνα με τον Πίνακα 2 του Παραρτήματος. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Γραφείο 3ο: Έκδοσης και Εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ για το έτος 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ για το έτος 2011 για το έτος 2011 (Κατηγορία μικρών οργανισμών επικυρωμένη από εξωτερικό φορέα) Αριθμός καταχώρησης στο μητρώο καταχωρημένων οργανισμών EMAS EL-000014 ΦΡΟΣ ΜΠΕΤΟΝ Υιοί Σερ. Φροσυνού Α.Β.Ε.Ε Αδρανή - Σκυρόδεμα

Διαβάστε περισσότερα

Learning and Teaching Conference 25 Ιανουαρίου 2014, ΑΘΗΝΑ

Learning and Teaching Conference 25 Ιανουαρίου 2014, ΑΘΗΝΑ Learning and Teaching Conference 25 Ιανουαρίου 2014, ΑΘΗΝΑ Δημήτριος Λεκκός Πολιτικός Μηχανικός TE, Ελεγκτής Δόμησης Β Τάξης MSc in Environment pollution Control MEDITERRANEAN COLLEGE School of Engineering

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΕΡΓΟ: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 5 Α 166 73 ΒΟΥΛΑ ΤΗΛ. 210 8995934, ΦΑΞ 210 8951760 e-mail info@inik.gr 1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ α. Ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Αριθ.Πρωτ: 35163/5-10-2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Αριθ.Πρωτ: 35163/5-10-2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Αριθ.Πρωτ: 35163/5-10-2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Αντιδήμαρχος Καλαμαριάς ανακοινώνει ότι το γραφείο προμηθειών του Δήμου προτίθεται να προβεί στην ανάθεση

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TOMEAΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων Κωνστάντζος Γιώργος Μηχανικός Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 8.5 Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων για τους Σταθμούς Συμπίεσης

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 8.5 Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων για τους Σταθμούς Συμπίεσης έργου: Σελίδα 2 από 14 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 3 1.1 Γενικές πληροφορίες του Παραγωγού Αποβλήτων 3 1.2 Στοιχεία Κατασκευής 4 1.3 Στοιχεία Λειτουργίας 5 1.4 Δεδομένα αποβλήτων ανά Κατηγορία:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Κυρκίτσος Φίλιππος, Δρ. Περιβαλλοντολόγος Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Ημερίδα «Πράσινο Επιχειρείν και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηµατολόγιο Εσωτερικής Επιθεώρησης

Ερωτηµατολόγιο Εσωτερικής Επιθεώρησης Κωδικός: ΕΝ03-2 Έκδοση: 01 Σελ. 1 από 6 Ερωτηµατολόγιο Εσωτερικής Επιθεώρησης ιαδικασία / Οργανωτική Μονάδα: Επιθεωρητές: Ηµεροµηνία: Α/Α Επιθεώρησης: Α/Α 1. Έχει αναπτυχθεί, τεκµηριωθεί και εφαρµόζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ «Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους για να ενεργούν υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους για να τους παρακάμψουν» ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ Βληκίδου Χρυσαφένια

Διαβάστε περισσότερα