ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ. 1. Χρόνος εργασίας των στελεχών. Διεθνείς εμπειρίες.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ. 1. Χρόνος εργασίας των στελεχών. Διεθνείς εμπειρίες."

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ. 1. Χρόνος εργασίας των στελεχών. Διεθνείς εμπειρίες. Ο χρόνος εργασίας των στελεχών είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά τη διεθνή βιβλιογραφία και τις αντίστοιχες οργανώσεις στελεχών στο εξωτερικό 1. Δεν έχει ωστόσο απασχολήσει ειδικά ούτε την ελληνική βιβλιογραφία (πέραν ορισμένων νομικών και νομολογιακών ζητημάτων για τα στελέχη, που αναλύονται στο Κεφάλαιο 9 αυτής της μελέτης), ούτε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των μισθωτών στην Ελλάδα. Στον τραπεζικό κλάδο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και αναφορές των συνδικάτων στο θέμα αυτό, κυρίως με αφορμή τις διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ για μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες/εβδομάδα. Στα ζητήματα αυτά θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Στη διεθνή βιβλιογραφία για το χρόνο εργασίας των στελεχών έχει σημειωθεί, με ιδιαίτερη ανησυχία από τις αντίστοιχες επαγγελματικές τους οργανώσεις, η κρατούσα πρακτική της εξαίρεσής τους από τις πολιτικές ρύθμισης, ελέγχου και πολύ περισσότερο μείωσης του χρόνου εργασίας, από την καταβολή υπερωριών, καθώς και η κρατούσα τάση να εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από τους εργαζόμενους χωρίς θέση ευθύνης. Ετσι, στην Ευρώπη οι άνδρες στελέχη υπολογίζεται ότι εργάζονται, κατά μέσο όρο, 13% περισσότερες ώρες από ότι οι υπάλληλοι, ενώ η διαφορά είναι ακόμα σημαντικότερη για τις γυναίκες, επειδή οι αντίστοιχοι μέσοι όροι για τις γυναίκες υπαλλήλους περιορίζονται, εφόσον σημαντικό κομμάτι γυναικών εργάζεται με μερική απασχόληση, πρακτική που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ούτε αποδεκτή για τα στελέχη. Οι μέσοι όροι επιπλέον απασχόλησης των στελεχών σε σχέση με τους απλούς υπαλλήλους φθάνουν (σύνολο κλάδων) 8,5 ώρες/εβδομάδα για τη Δανία, αλλά μόνον +5% για Ιταλία, Αυστρία και Ελλάδα. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος επιπλέον απασχόλησης είναι +3,9 ώρες/εβδομάδα για τους άνδρες πλήρους απασχόλησης και 1 Για περισσότερα στο ζήτημα αυτό βλέπε MERMET E. Les cadres en Europe, Eurocadres, Octobre Επίσης BOULIN J-Y, PLASMAN R. «Professional and managerial Staff : working time and workload», EUROCADRES, symposium, December 1997.

2 +3,8 ώρες/εβδομάδα για τις γυναίκες. Η Ελλάδα εμφανίζει +1,9 ώρες επιπλέον εβδομαδιαία απασχόληση για τους άνδρες στελέχη και +3,5 ώρες για τις γυναίκες στελέχη 2. Η μεγαλύτερη διαφορά επιπλέον ωρών για τις γυναίκες στελέχη στη χώρα μας πιθανώς να οφείλεται και στη σχετική αδυναμία χρήσης από αυτές των ειδικών μειωμένων ωραρίων που προβλέπονται για τις μητέρες στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας και στον τραπεζικό κλάδο. Κάτι που, όπως ήδη επισημάνθηκε στο Κεφάλαιο 3, συνιστά σοβαρό εμπόδιο για την πραγματικά ισότιμη ανάδειξη γυναικών στις στελεχιακές θέσεις του τραπεζικού κλάδου. Θα μπορούσε κανείς να θέσει σοβαρές ενστάσεις για την αξιοπιστία των δεδομένων ημερήσιας και εβδομαδιαίας απασχόλησης των στελεχών, όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω. Στον τραπεζικό κλάδο, λ.χ., δεν ελέγχεται η προσέλευση και η αποχώρηση των στελεχών με τον ακριβή τρόπο (χτύπημα κάρτας) που ελέγχεται αυτή για τους υπαλλήλους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα στελέχη υπογράφουν σε μια απλή κατάσταση παρουσιών, ενώ σημαντικό μέρος εξ αυτών (συνήθως κατά την κρίση της επιχείρησης, που δεν είναι πάντα σύμφωνη με τα κριτήρια του νόμου) θεωρείται ότι εξαιρείται από τα νόμιμα ως προς το ωράριο, τις άδειες, τις υπερωρίες κλπ. Πάντως η τάση επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας των στελεχών είναι διεθνώς διαπιστωμένη και φαίνεται να συνδέεται: με την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, με τη θέσπιση συστημάτων αξιολόγησης και ανταμοιβής βάσει στόχων (και όχι βάσει της διάρκειας παρουσίας του στελέχους στην επιχείρηση), αλλά και με τη -δυστυχώς παγιωμένη, στους περισσότερους χώρους- αντίληψη ότι «το στέλεχος πρέπει να είναι συνεχώς παρόν και διαθέσιμο, όσο δε περισσότερο χρόνο φαίνεται ότι διαθέτει για την επιχείρηση, τόσο το καλύτερο για την καριέρα του». Αυτή η αντίληψη πρέπει να θεωρηθεί εσφαλμένη, στο μέτρο που η διάρκεια παραμονής του στελέχους στο γραφείο του ή η συμμετοχή του σε εναλλασσόμενες και συνήθως ατέρμονες ή πρόχειρα προετοιμασμένες συσκέψεις, ελάχιστη σχέση μπορεί να έχει με τις ικανότητες, το πραγματικό παραγωγικό αποτέλεσμα και με τη γενικότερη αξία της συμβολής του στην επιχείρηση! 2 Σύμφωνα με τις μελέτες που αναφέρονται στην υποσημ. 1.

3 Τα παραπάνω, με δεδομένο ότι τα στελέχη αποτελούν, όπως είδαμε, σημαντικό κομμάτι της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο, θέτουν σοβαρά ερωτήματα ως προς: - τη δυνατότητα ρύθμισης και εποπτείας του χρόνου εργασίας (ημερήσιου, εβδομαδιαίου, ετήσιου) των στελεχών από το νόμο, τις ΣΣΕ και τα αντίστοιχα κρατικά ή συλλογικά όργανα - την οργάνωση του χρόνου εργασίας των στελεχών στις σύγχρονες συνθήκες που οι Τράπεζες απαιτούν από αυτά σχεδόν απεριόριστη διαθεσιμότητα, ευελιξία και συνεχή παρουσία στη θέση ευθύνης τους - τη μείωση του χρόνου εργασίας (ειδικά δε τη δυνατότητα εφαρμογής 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας και για τα στελέχη, όπως διεκδικούν τα συνδικάτα), - την εξισορρόπηση της ιδιωτικής και της επαγγελματικής τους ζωής, πρόβλημα που αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονο για τις γυναίκες στελέχη, με τις συνέπειες που ήδη σκιαγραφήσαμε στο Κεφάλαιο Βασικές τάσεις και πρακτικές στον τραπεζικό κλάδο. Το ωράριο εργασίας του τραπεζικού κλάδου θεσπίστηκε με την κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ- Τραπεζών του 1984, η οποία κυρώθηκε με νόμο. Από αυτήν ορίζεται τόσο το ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, όσο και το ωράριο συναλλαγής του δικτύου των καταστημάτων με την πελατεία. Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη σύμβαση αυτή, η κανονική ημερήσια απασχόληση των τραπεζοϋπαλλήλων (και των στελεχών που δεν κατέχουν τόσο σημαντική και έμπιστη θέση ευθύνης, ώστε σύμφωνα με το νόμο να εξαιρούνται από τη ρύθμιση αυτή) 3, ανέρχεται σε 7 ώρες και 45 από Δευτέρα έως και Πέμπτη (έναρξη ημερήσιου ωραρίου 7.45 και λήξη ) και σε 7 ώρες και 15 την Παρασκευή (με έναρξη 7.45 και λήξη στις 15.00), σε συνεχές ωράριο. Η κανονική εβδομαδιαία απασχόληση ανέρχεται σε 38 ώρες και 20 σε πενθήμερη βάση, από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Σε ειδικές υπηρεσίες και για περιορισμένες περιπτώσεις, συνήθως με άτυπη συμφωνία ή με την ανοχή των επιχειρησιακών συνδικάτων, προβλέπονται ειδικά ωράρια. Αυτά είτε οργανώνονται με βάση ειδικά κίνητρα και με προϋπόθεση τη συναίνεση του εργαζόμενου (λ.χ. μειωμένο ωράριο και εργασία σε βάρδιες στα 3 Το θέμα αυτό εξετάζεται ειδικότερα στο Κεφάλαιο 9, που πραγματεύεται τις νομικές διαστάσεις της έννοιας του στελέχους στον κλάδο και δεδομένα της σχετικής νομολογίας.

4 Κέντρα Μηχανογράφησης), είτε καλύπτονται με υπερωρίες ή με άλλες ειδικές συμφωνίες (ανταλλακτήρια, χρηματαποστολές, προσωπικό ασφαλείας κ.α.) Σε ότι αφορά στην ετήσια απασχόληση τα στελέχη δικαιούνται συνήθως, όπως και κάθε εργαζόμενος του κλάδου, τις ετήσιες άδειες ανάπαυσης και τα αντίστοιχα δικαιώματα που προβλέπονται από το Νόμο και τις κλαδικές ΣΣΕ των τραπεζοϋπαλλήλων, ειδικές άδειες με αποδοχές κλπ. 4 Στην πράξη, πολλοί εργαζόμενοι και κυρίως στελέχη των Τραπεζών παραπονούνται ότι δεν καταφέρνουν να ασκήσουν τα δικαιώματα αυτά, λόγω του φόρτου εργασίας στον τομέα ευθύνης τους ή/και διότι δεν προβλέπεται κατάλληλη και επαρκής αναπλήρωσή τους. Ενδειξη γι αυτό αποτελούν και οι συχνές εγκύκλιοι ορισμένων Τραπεζών προς το προσωπικό και το στελεχιακό τους δυναμικό να κάνει εγκαίρως χρήση των σωρευμένων υπολοίπων αδείας από προηγούμενα έτη, ώστε να μην αναγκασθούν οι ίδιες να υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν υπάρξει εσωτερικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες υπάλληλοι και στελέχη έχουν αμειφθεί για τα σωρευμένα υπόλοιπα αδείας τους, διότι ήταν πρακτικά αδύνατον να απουσιάσουν για μεγάλο διάστημα από την εργασία τους, ενώ άλλα στελέχη, θεωρούμενα (ορισμένες φορές καταχρηστικά) ότι εξαιρούνται από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας και της ΣΣΕ, δεν έλαβαν τη δικαιούμενη άδεια, κατά ένα μέρος ή και στο σύνολό της. Ο χρόνος εργασίας των στελεχών απασχόλησε την κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση (ΟΤΟΕ) με αφορμή τη διεκδίκηση για μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες. Στα υλικά των εμπειρογνωμόνων της ΕΕΤ και της ΟΤΟΕ για τις προϋποθέσεις και το κόστος εφαρμογής του 35ωρου στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και κατά την πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου στις Τράπεζες, εντοπίσθηκαν πολλά ειδικά προβλήματα που αφορούσαν στη δυνατότητα πραγματικής μείωσης του χρόνου εργασίας των στελεχών στον κλάδο. Μάλιστα αναζητήθηκαν, συχνά με βάση και τη γνώμη των ίδιων των διευθυντικών στελεχών, εναλλακτικές προϋποθέσεις διασφάλισης της όποιας μείωσης (λ.χ. 4ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση των στελεχών με κατάλληλη αναπλήρωσή τους για την 5 η εργάσιμη μέρα, πρόσθετες άδειες ειδικά για τα στελέχη κ.α) 5. 4 Α.Ν. 539/45, Ν. 1346/83, ΕΓΣΣΕ και ΣΣΕ ΟΤΟΕ Τραπεζών 1989, Οι άδειες με αποδοχές αφορούν γονικές άδειες, άδειες τοκετού και λοχείας, γάμου, παρακολούθησης σχολικής προόδου των παιδιών, ανθυγιεινής εργασίας, εκπαιδευτικές άδειες, αναρρωτικές, μειωμένο ωράριο μητέρων κ.α. 5 Βλ. σχετικά στο «Η Μείωση του Χρόνου Εργασίας Μελέτες για την εφαρμογή του 35ωρου στον Τραπεζικό κλάδο» ΙΝΕ/ΟΤΟΕ, Αθήνα 1998, αλλά και τις μελέτες των Εταιρειών ΗΑΥ και ΙCΑP,

5 3. Βασικά ερωτήματα της παρούσας έρευνας. Είναι γεγονός ότι μια πρώτη προσέγγιση του θέματος «χρόνος εργασίας των στελεχών», όπως αυτή που επιχειρήθηκε από την παρούσα έρευνα, δεν μπορούσε να καλύψει επαρκώς όλα τα ανοικτά ζητήματα στο θέμα αυτό. Επιλέξαμε λοιπόν να προσεγγίσουμε, μέσα από τις απαντήσεις των Τραπεζών και των σωματείων, αλλά και μέσα από τις απόψεις των ίδιων των στελεχών που συμμετείχαν στην αντίστοιχη συνάντηση εργασίας, ορισμένες βασικές πτυχές του ζητήματος και ειδικότερα τις εξής: κατά πόσον το εφαρμοζόμενο ωράριο για τα στελέχη (διευθυντικά προϊσταμένους) ομοιάζει ή διαφέρει από εκείνο των λοιπών εργαζομένων κατά πόσον ο συνολικός χρόνος εργασίας των στελεχών παρουσιάζει ή όχι τάση επιμήκυνσης τα τελευταία χρόνια εάν υπάρχει επιμήκυνση, τι αποτελέσματα έχει για την επιχείρηση και τα στελέχη εάν υπάρχει επιμήκυνση, σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή και κατά πόσον αντισταθμίζεται με πρόσθετα οφέλη για τα στελέχη πόσο ικανοποιημένα είναι τα στελέχη από το ωράριό τους και, αντίστοιχα, από το διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο τους κατά πόσον τα στελέχη θεωρούν αναγκαίο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οπουδήποτε και οποτεδήποτε το απαιτήσει η επιχείρηση (υπαγωγή τους στην απαίτηση της επιχείρησης για σχεδόν απεριόριστη γεωγραφική και χρονική διαθεσιμότητα του στελέχους). Στη συνέχεια παρουσιάζουμε συνοπτικά τα βασικά ευρήματα της έρευνας σε κάθε ένα από τα παραπάνω σημεία, για να καταλήξουμε σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα ή/ και σε ερωτήματα για περαιτέρω εμβάθυνση στο μέλλον. όπου αξιολογήθηκε λεπτομερώς η 8μηνη πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου (με διεύρυνση του ωραρίου συναλλαγών σε επιλεγμένα καταστήματα) στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα.

6 4. Βασικά ευρήματα της έρευνας Ομοιότητες και διαφορές της συνολικής πραγματικής απασχόλησης των στελεχών με την αντίστοιχη του λοιπού προσωπικού. Τα βασικά ευρήματα με βάση τις απαντήσεις των Τραπεζών και των επιχειρησιακών σωματείων στην αντίστοιχη ερώτηση για την απασχόληση των Διευθυντικών στελεχών, απεικονίζονται στο Διάγραμμα 5.1. Σύμφωνα με αυτό, οι Τράπεζες στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραδέχονται ότι για τα διευθυντικά τους στελέχη (δηλ. για πάνω από το 7% του δυναμικού του κλάδου, όπως είδαμε στο Κεφάλαιο 3), είτε το ωράριο ξεπερνά σημαντικά εκείνο του λοιπού προσωπικού (46% των απαντήσεων) είτε (38% των απαντήσεων) δεν ισχύει σ αυτές τις περιπτώσεις ωράριο! Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζονται και τα ίδια τα στελέχη, 32% των οποίων απάντησαν ότι το ωράριο των στελεχών ξεπερνά σημαντικά εκείνο του λοιπού προσωπικού και 44% ότι δεν ισχύει ωράριο. Μόνο 12% των στελεχών (έναντι 8% αντίστοιχα των Τραπεζών) θεωρεί ότι ισχύει το ίδιο ωράριο για τα διευθυντικά στελέχη και αντίστοιχα 12% (έναντι 8% των Τραπεζών) ότι το ξεπερνά οριακά. Τα συνδικάτα φαίνονται σχετικά πιο «εφησυχασμένα» στο θέμα αυτό, αφού, σε αντίθεση με τις Τράπεζες και τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, κατά 27% θεωρούν ότι το ωράριο των διευθυντικών στελεχών «είναι στο πλαίσιο του ισχύοντος ωραρίου για όλους» και κατά 20% ότι «το ξεπερνά οριακά». Βέβαια η πλειοψηφία τους (54% των σωματείων, έναντι 84% των Τραπεζών) αναγνωρίζουν σημαντικές διαφορές στο εφαρμοζόμενο ωράριο για τα διευθυντικά στελέχη. Ειδικότερα, 27% των επιχειρησιακών συνδικάτων θεωρούν ότι το ωράριο των διευθυντικών στελεχών είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο του λοιπού προσωπικού και άλλο 27% θεωρούν ότι δεν ισχύει, σ αυτές τις περιπτώσεις, ωράριο.

7 Διάγραμμα 5.1. Συνολική πραγματική απασχόληση των Διευθυντικών Στελεχών - Εκτιμήσεις Τραπεζών (1) και Σωματείων (2) 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 46% 38% 8% 8% 27% 27% 27% 20% Είναι στα όρια του ισχύοντος ωραρίου για όλους Το ξεπερνά οριακά Το ξεπερνά σημαντικά Δεν ισχύει σ' αυτές τις περιπτώσεις ωράριο 5% 0% 0% 0% 1 2 Δεν υπάρχει σαφής εικόνα Σε ότι αφορά στο ωράριο των λοιπών στελεχών, δηλ. των προϊσταμένων, οι αποκλίσεις του από το ωράριο του λοιπού προσωπικού εμφανίζονται σχετικά σπανιότερες, σε σχέση με το ωράριο των διευθυντικών στελεχών, όπως προκύπτει από το διάγραμμα 5.2.

8 Διάγραμμα 5.2. Συνολική Πραγματική Απασχόληση των Προϊσταμένων Εκτιμήσεις Τραπεζών (1) και Σωματείων (2) 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 46% 47% 33% 23% 15% 15% 13% 7% 0% 0% 1 2 Είναι στα όρια του ισχύοντος ωραρίου για όλους Το ξεπερνά οριακά Το ξεπερνά σημαντικά Δεν ισχύει σ' αυτές τις περιπτώσεις ωράριο Δεν υπάρχει εικόνα Ειδικότερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των Τραπεζών, στις 23% των περιπτώσεων οι προϊστάμενοι έχουν το ίδιο ωράριο με όλους (γνώμη που συμμερίζονται κατά 47% τα σωματεία, αλλά μόνο κατά 12% τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα). Σύμφωνα πάντα με τις Τράπεζες, στο 46% των απαντήσεών τους το ωράριο των προϊσταμένων ξεπερνά οριακά εκείνο του λοιπού προσωπικού (αυτή την εκτίμηση συμμερίζεται το 13% των σωματείων και το 48% των στελεχών). Μόνο για 15% των Τραπεζών φαίνεται το ωράριο των προϊσταμένων να ξεπερνά σημαντικά το ωράριο του λοιπού προσωπικού, ενώ σημαντική απόκλιση σημειώνεται για τους συλλόγους 33% εκτιμούν ότι το ξεπερνά σημαντικά- και τα ίδια τα στελέχη, 32%. Σε αντίθεση με τα διευθυντικά στελέχη, θέμα γενικής εξαίρεσης από το ωράριο δεν φαίνεται να τίθεται για τους προϊσταμένους (0% στις απαντήσεις όλων των κατηγοριών ερωτωμένων), κάτι που πρέπει να σχετίζεται και με τις κρατούσες ερμηνείες στον κλάδο για το ποιο στέλεχος υπάγεται και ποιο όχι στις εξαιρέσεις ωραρίου που προβλέπει για τα ανώτερα-ανώτατα στελέχη η εργατική νομοθεσία. Εάν συγκρίνουμε, πάντως, τις απαντήσεις και για τις δύο κατηγορίες στελεχών, το πρόβλημα του διαφορετικού ή του μη ωραρίου φαίνεται να προκύπτει, όπως ήταν αναμενόμενο, πιο έντονο για τα διευθυντικά στελέχη των Τραπεζών, σύμφωνα με τις απαντήσεις των Τραπεζών και των ίδιων των στελεχών, σε μικρότερο δε βαθμό και σύμφωνα με τις απαντήσεις των συνδικάτων.

9 Στην περίπτωση του διαφορετικού ωραρίου των προϊσταμένων (που αντιστοιχούν, όπως είδαμε, στο 20% του δυναμικού του κλάδου), τα συνδικάτα είναι αυτά που επιδεικνύουν, μαζί με τα ίδια τα στελέχη, τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο πρόβλημα, πιθανώς γιατί παρακολουθούν πιο άμεσα ή γιατί «εισπράττουν» αντίστοιχη πληροφόρηση ή και παράπονα από προϊσταμένους που είναι μέλη τους. Η παραπάνω εικόνα εντάσσεται πάντως σε μια γενικότερη τάση, που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στον τραπεζικό κλάδο. Τάση αμφισβήτησης ή και ακύρωσης, στην πράξη, μέσω ανοικτών παραβιάσεων ή μη καταβολής δεδουλευμένων υπερωριών, του ωραρίου εργασίας όχι μόνο ορισμένων στελεχών, αλλά και των απλών υπαλλήλων. Αυτό αποτελεί συχνή πρακτική ορισμένων τουλάχιστον Τραπεζών και συνιστά έμμεσο, αλλά σοβαρό μέσο πίεσης της εργοδοσίας προς το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, ώστε να συμφωνήσει σε δραστικές αλλαγές του ωραρίου εργασίας όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, προς την κατεύθυνση της ευελικτοποίησης και της διευθέτησης, πιθανώς με αντάλλαγμα κάποιες μειώσεις στο συνολικό εβδομαδιαίο ή τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Η εφαρμογή ειδικών ή ανεξέλεγκτων ωραρίων στα στελέχη του κλάδου, κατά κατάχρηση των κριτηρίων και των εξαιρέσεων που θέτει για τις κατηγορίες αυτές η εργατική νομοθεσία, αποτελεί ένα ακόμα μέσο αμφισβήτησης και αποψίλωσης του ισχύοντος ωραρίου, ακόμα και «πρότυπο» για τις εξελίξεις του ωραρίου για το σύνολο του προσωπικού, κάτι που ίσως δεν έχει γίνει αρκετά αντιληπτό από τα συνδικάτα του κλάδου Η εξέλιξη του συνολικού χρόνου εργασίας των στελεχών τα τελευταία χρόνια. Οι απαντήσεις των Τραπεζών και των Σωματείων στο ερώτημα αυτό απεικονίζονται στο Διάγραμμα 5.3.

10 Διάγραμμα 5.3. Εξέλιξη του συνολικού χρόνου εργασίας των στελεχών τα τελευταία χρόνια - εκτιμήσεις Τραπεζών (1) και Σωματείων (2) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 92% 44% 31% 25% 8% 0% 0% 0% 1 2 Μειώνεται Επιμηκύνεται Μένει σταθερός Δεν υπάρχει εικόνα Η συντριπτική πλειοψηφία (92%) των Τραπεζών παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφής τάση επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας των στελεχών, την ίδια δε άποψη συμμερίζεται και το 88% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα. Ερωτηματικά προκαλούν οι απαντήσεις των σωματείων στο ίδιο θέμα, αφού επιμήκυνση βεβαιώνει το 44% εξ αυτών, ενώ για 25% δεν υπάρχει σαφής εικόνα και για το υπόλοιπο 31% ο χρόνος εργασίας των στελεχών έμεινε σταθερός. Οι απαντήσεις αυτές μπορεί να σημαίνουν: είτε ότι σημαντικό μέρος των σωματείων του κλάδου δεν έχει συνειδητοποιήσει ή δεν παρακολουθεί το πρόβλημα, μη έχοντας και επαρκή εικόνα για το θέμα αυτό, είτε ότι τα σωματεία ανέκαθεν πίστευαν ότι ο χρόνος εργασίας των στελεχών ήταν υψηλός, άρα δεν μεταβλήθηκε ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις απαντήσεις τους στην προηγούμενη ερώτησή μας (διαφορά ωραρίου στελεχών από εκείνο του λοιπού προσωπικού).

11 4.3. Αποτελέσματα της επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας των στελεχών για την επιχείρηση και για τα ίδια τα στελέχη. Ζητήσαμε από τις Τράπεζες και από τα σωματεία που διαπίστωσαν τάση επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας των στελεχών του χώρου τους κατά τα τελευταία χρόνια να εκτιμήσουν, συνολικά, εάν αυτή είχε θετικά αποτελέσματα ή όχι, αφ ενός για την επιχείρηση, αφ ετέρου για τα ίδια τα στελέχη. Οι εκτιμήσεις των Τραπεζών και αντίστοιχα των σωματείων απεικονίζονται στα Διαγράμματα 5.4. και 5.5. που ακολουθούν. Αποτελέσματα επιμήκυνσης χρόνου εργασίας στελεχών για την επιχείρηση - Γνώμη Τραπεζών (1) και Σωματείων (2) 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 83% 69% 17% 15% 15% 0% 0% 0% 1 2 Θετικά Αρνητικά Ουδέτερα Δεν υπάρχει εικόνα Διάγραμμα 5.4.

12 Διάγραμμα 5.5. Αποτελέσματα επιμήκυνσης χρόνου εργασίας στελεχών για τα στελέχη - Γνώμη Τραπεζών (1) και Σωματείων (2) 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 58% 46% 31% 17% 17% 15% 8% 8% 1 2 Θετικά Αρνητικά Ουδέτερα Δεν υπάρχει εικόνα Από το διάγραμμα 5.4. προκύπτει ότι οι Τράπεζες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (83%) θεωρούν ωφέλιμη την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας των στελεχών για την επιχείρηση. Τα σωματεία διαφοροποιούνται κάπως στο θέμα αυτό. Ενώ κατά πλειοψηφία (69%) συμφωνούν στο θέμα των θετικών αποτελεσμάτων για την επιχείρηση, 15% βλέπουν αρνητικά αυτή την τάση, ακόμα και για την επιχείρηση, πιθανώς λαμβάνοντας υπ όψιν θέματα ποιότητας στόχευσης και προϋποθέσεις ουσιαστικής απόδοσης των στελεχών, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της εργασίας τους στην επιχείρηση. Από το Διάγραμμα 5.5. διαπιστώνουμε μια σημαντική διάσταση συνεπειών (και ενδεχομένως συμφερόντων) ανάμεσα στην επιχείρηση και στα στελέχη της. Ετσι, ενώ η πλειοψηφία των Τραπεζών (58%) εξακολουθεί να βλέπει θετικά τα αποτελέσματα της επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας των στελεχών και για τα ίδια τα στελέχη (θεωρώντας ίσως ότι αυτή αντισταθμίζεται από πρόσθετα οφέλη ή από ευκαιρίες για τα στελέχη «να δείξουν τι αξίζουν»), την άποψη αυτή συμμερίζεται μόνο το 15% των σωματείων. Αρνητικές συνέπειες (λόγω εντατικοποίησης, μείωσης ελεύθερου χρόνου, υποβάθμισης συνθηκών και ποιότητας εργασίας κλπ) βλέπει μόνο το 17% των Τραπεζών, έναντι 46% των σωματείων. Αξιοσημείωτο είναι ότι για το θέμα αυτό δεν έχει σαφή εικόνα το 31% των σωματείων που διαπίστωσαν επιμήκυνση του χρόνου εργασίας των στελεχών, έναντι 17% αντίστοιχα των Τραπεζών.

13 4.4. Λόγοι επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας των στελεχών. Διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους σημειώνεται τάση επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας των στελεχών, ζητήσαμε από τις Τράπεζες και από τους Συλλόγους εργαζομένων να μας αναφέρουν τους 3 σημαντικότερους, κατά τη γνώμη τους, παράγοντες που οδηγούν στην εξέλιξη αυτή. Τα αποτελέσματα, με βάση τη συχνότητα αναφοράς του κάθε παράγοντα στις συνολικές αναφορές των Τραπεζών και των σωματείων, απεικονίζονται στο Διάγραμμα 5.6. Διάγραμμα 5.6. Λόγοι επιμήκυνσης χρόνου εργασίας στελεχών, % συνόλου αναφορών Τραπεζών (1) και Σωματείων (2) 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 34% 29% 23% 20% 20% 17% 13% 13% 10% 10% 6% 3% 3% 0% 1 2 Πιέσεις του ανταγωνισμού Ανάγκες για πλήρη διαθεσιμότητα στελεχών Φόρτος εργασίας Προβλήματα προγραμματισμού Καριέρα, ανταγωνισμός με άλλα στελέχη Κίνητρα, παροχές Αλλος λόγος

14 Ο σημαντικότερος παράγοντας (34% συνόλου αναφορών τους) που αναφέρεται από τις Τράπεζες είναι ο φόρτος εργασίας (κάτι, που σε συνδυασμό με πιθανά προβλήματα αναπλήρωσης σημαίνει εντατικοποίηση εργασίας και πιθανώς ανάγκες προσλήψεων στην κατηγορία των στελεχών), παράγων που έρχεται δεύτερος στη συχνότητα αναφοράς από τα συνδικάτα (23%). Αντίθετα, για τα συνδικάτα σπουδαιότερος λόγος είναι γενικότερα οι πιέσεις του ανταγωνισμού (σε μια λογική «έτσι αναγκαστικά- κάνουν όλοι»), κάτι που δείχνει να «αντικειμενικοποιεί» ή ακόμα και να νομιμοποιεί, έμμεσα, αυτή την πρακτική των Τραπεζών. Ο αντίστοιχος παράγων συγκεντρώνει 20% των επιλογών των Τραπεζών, μαζί με τον παράγοντα «ανάγκες για άμεση και συνεχή διαθεσιμότητα των στελεχών», που συγκεντρώνει επίσης 20% των αναφορών των Τραπεζών έναντι 13% των αναφορών των σωματείων. Σε αρκετά σημαντικό παράγοντα (17% των απαντήσεων) αναδεικνύονται για τις Τράπεζες τα προβλήματα προγραμματισμού, ενώ αντίστοιχος παράγων επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας είναι, για τα συνδικάτα, τα κίνητρα και οι παροχές στα στελέχη (13%). Παράγοντες όπως «καριέρα-ανταγωνισμός με άλλα στελέχη», ή «άλλοι λόγοι» συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά και για τις δύο κατηγορίες ερωτηθέντων στο θέμα αυτό. Αξίζει να συγκρατήσουμε τους δύο πιο βασικούς παράγοντες, δηλαδή το φόρτο εργασίας και τις πιέσεις του ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με τα προβλήματα προγραμματισμού, για να σημειώσουμε ότι διαφαίνεται να υπάρχει σημαντικό περιθώριο δημιουργίας απασχόλησης στο χώρο των στελεχών για την αντιστροφή της τάσης επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας τους, εάν οι επιχειρήσεις βελτιώσουν τον προγραμματισμό τους και πάψουν να βασίζουν την ανταγωνιστικότητά τους σε λογικές εξοικονόμησης κόστους με πρακτικές υπέρμετρα εκτατικής ή και εντατικής αξιοποίησης του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού τους. Στο πλαίσιο αυτό, θέματα αναδιοργάνωσης της εργασίας των στελεχών, επίλυσης προβλημάτων αναπλήρωσης που είναι ορατά, ανάδειξης νέων στελεχών, αλλά και η αναζήτηση κατάλληλων λύσεων μείωσης του χρόνου εργασίας των στελεχών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα συνδικάτα του κλάδου.

15 4.5. Αντιστάθμιση της επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας των στελεχών με πρόσθετα οφέλη. Ένα σημείο που κρίναμε απαραίτητο να εξετάσουμε, εκεί που σημειώνεται επιμήκυνση του χρόνου εργασίας των στελεχών, είναι κατά πόσον αυτή αντισταθμίζεται με πρόσθετα οφέλη και παροχές (υλικές, ηθικές κλπ.) στα στελέχη ή δεν αντισταθμίζεται (επομένως τα επιβαρύνει υπέρμετρα και συναντά την -εκδηλωμένη ή μη- αντίδρασή τους). Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, απεικονίζονται στο Διάγραμμα 5.7. Διάγραμμα 5.7. Η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας των στελεχών... Γνώμη Τραπεζών (1), Σωματείων (2) και Στελεχών (3) 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 67% 64% 48% 30% 21% 22% 17% 17% 14% Αντισταθμίζεται με πρόσθετα οφέλη Κατά κανόνα δεν αντισταθμίζεται Δεν υπάρχει σαφής εικόνα Στο διάγραμμα αυτό έχουμε εκτιμήσεις των Τραπεζών, των επιχειρησιακών σωματείων και εκτιμήσεις των στελεχών που συμμετείχαν στο ειδικό workshop εμβάθυνσης της έρευνας, παρ ότι οι τελευταίες είναι ενδεικτικές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αντιπροσωπευτικότητας για το σύνολο των στελεχών του κλάδου, για λόγους που ήδη εξηγήσαμε σε προηγούμενα κεφάλαια αυτής της μελέτης. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η πλειοψηφία των Τραπεζών (69%) θεωρεί ότι αντισταθμίζει - ανταμείβει επαρκώς την επιβάρυνση του χρόνου εργασίας των στελεχών, άποψη που συμμερίζεται και το 64% των σωματείων αλλά μόνο το 30% των ίδιων των στελεχών!

16 Αντίθετα, μη αντιστάθμιση παραδέχεται το 17% των Τραπεζών, το 21% των σωματείων και το 48% των στελεχών, ενώ 17% των Τραπεζών, 14% των σωματείων και 22% των στελεχών που απάντησαν στο ερώτημα δηλώνουν ότι δεν έχουν, στο θέμα αυτό, σαφή εικόνα. Με κάθε επιφύλαξη για την αντιπροσωπευτικότητα των δεδομένων που αφορούν τα ίδια τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι αξιοσημείωτη η συναντίληψη της πλειοψηφίας των Τραπεζών και των συνδικάτων. Ότι ναι μεν υπάρχει επιμήκυνση επιβάρυνση του χρόνου εργασίας των στελεχών, αλλά κατά κανόνα αυτή τους δίνει πρόσβαση σε ανάλογα οφέλη και ανταλλάγματα. Αυτή η άποψη βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την άποψη των ίδιων των στελεχών, που κατά σημαντικό ποσοστό πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο και πιθανώς αναδεικνύει έλλειψη επαφής ή και προβλήματα στη σχέση τους με τα υπάρχοντα συνδικάτα της επιχείρησης. Πιθανώς αυτή η εκτίμηση των Τραπεζών και των σωματείων, σε συνδυασμό και με όσους «δεν έχουν σαφή εικόνα για το θέμα», να εξηγεί και την ανοχή ή και την αποδοχή της επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας των στελεχών ως μιας «κανονικότητας» στον κλάδο, ακόμα και από τα ίδια τα συνδικάτα. Η άποψη αυτή όμως είναι κάπως προβληματική, στο μέτρο που η ανοχή σε πρακτικές «εξαγοράς» της εντατικοποίησης της εργασίας και της εξάλειψης του ελεύθερου χρόνου για τα στελέχη, ανοίγει διάπλατα θύρες για γενίκευση τέτοιων πρακτικών στο σύνολο του προσωπικού, για το οποίο τα πρόσθετα οφέλη, ιδίως τα χρηματικά, μπορεί να είναι ακόμα πιο αναγκαία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση των παραβιάσεων, των de facto - μονομερών αλλαγών και της επιμήκυνσης στο ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, την ίδια στιγμή που τα συνδικάτα του κλάδου μάχονται ακριβώς για το αντίθετο! 4.6. Βαθμός ικανοποίησης των στελεχών από το ωράριο εργασίας και το διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο τους. Πρόκειται για ένα ερώτημα που θέσαμε ευθέως στα ίδια τα στελέχη, ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσον το εφαρμοζόμενο σε αυτά ωράριο, με όλες τις ιδιαιτερότητες και τις επιβαρύνσεις τους, τα ικανοποιεί, σε συνδυασμό βέβαια με τον ελεύθερο χρόνο που μπορεί να τους αφήνει διαθέσιμο. Οι εκτιμήσεις των στελεχών που απάντησαν απεικονίζονται στο Διάγραμμα 5.8.

17 Διάγραμμα 5.8. Βαθμός ικανοποίησης στελεχών από το ωράριο εργασίας και τον ελεύθερο χρόνο τους (%) 41% 8% 0% 13% 38% Ενθουσιασμένος Πολύ ικανοποιημένος Ικανοποιημένος Λίγο ικανοποιημένος Δυσαρεστημένος Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, πραγματικό πρόβλημα με το ωράριό του αντιμετωπίζει το 49% (λίγο ικανοποιημένος δυσαρεστημένος) των στελεχών που απάντησαν, πολύ ικανοποιημένο με το ισχύον καθεστώς δηλώνει το 13% και απλά ικανοποιημένο το 38%. Η στάση αυτή, εάν συνδυαστεί με τις απαντήσεις τους στην προηγούμενη ερώτηση (βαθμός αντιστάθμισης της επιμήκυνσης του ωραρίου με πρόσθετα οφέλη), δείχνει ότι τα στελέχη είναι τελικά διχασμένα πάνω στο ζήτημα αυτό. 51% εξ αυτών θεωρούν ότι είναι ικανοποιητικό έως πολύ ικανοποιητικό το ωράριο, αφού είτε απολαμβάνουν αντισταθμιστικά οφέλη από αυτό, είτε γιατί θα μπορούσε να είναι ακόμα δυσμενέστερο, με βάση τις πρακτικές του ανταγωνισμού ή/ και τη διεθνή εμπειρία. Το υπόλοιπο 49% θεωρούν ότι το υφιστάμενο ωράριο συμπιέζει σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο τους, ανεξάρτητα από τα οφέλη που θεωρούν ή δεν θεωρούν ότι αποκομίζουν από την επιχείρηση σε αντάλλαγμα γι αυτό. Επομένως αποτελούν μοχλό πίεσης και δυνητικό σύμμαχο των συνδικάτων στις διεκδικήσεις τους για τη μείωση του χρόνου εργασίας στον κλάδο.

18 4.7. Στάση των στελεχών απέναντι στις ανάγκες της επιχείρησης για πλήρη γεωγραφική και χρονική διαθεσιμότητά τους. Ένα τελευταίο σημείο στο οποίο θεωρήσαμε σκόπιμο να εμβαθύνουμε, έστω με τις ενδεικτικές απαντήσεις των στελεχών που συμμετείχαν στη συνάντηση εργασίας, ήταν κατά πόσον πιστεύουν (συμφωνούν ή διαφωνούν) ότι σήμερα τα στελέχη πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οποτεδήποτε και οπουδήποτε απαιτήσει η επιχείρηση. Αυτό, για να εξετάσουμε κατά πόσον το υφιστάμενο στελεχιακό δυναμικό, συνηθισμένο παραδοσιακά σε απόλυτα ρυθμιζόμενα και σαφώς καθορισμένα πλαίσια χρονικής και γεωγραφικής άσκησης των καθηκόντων του, ενστερνίζεται τις «νέες διοικητικές πρακτικές» ευελικτοποίησης και απόλυτης διαθεσιμότητας για την επιχείρηση. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των στελεχών, απεικονίζονται στο Διάγραμμα 5.9. Διάγραμμα 5.9. Τα στελέχη πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οποτεδήποτε και οπουδήποτε χρειάζεται η επιχείρηση; 0% 22% 33% Συμφωνώ Διαφωνώ Δεν έχω άποψη Δεν απαντώ 45% Με βάση τα δεδομένα του διαγράμματος βλέπουμε ότι το 1/3 (33%) των ερωτηθέντων στελεχών έχει αποδεχθεί, έστω και ως «αναγκαίο κακό» την υποχρέωση σχεδόν απεριόριστης διαθεσιμότητας και ευελιξίας των στελεχών, όταν το απαιτούν οι ανάγκες της επιχείρησης.

19 Σημαντικό κομμάτι (48%) εξακολουθεί να αντιστέκεται σε αυτή τη λογική, γνωρίζοντας τους κινδύνους της και ταυτιζόμενο, πιθανώς, με τους δυσαρεστημένους από το ωράριο των στελεχών της προηγούμενης ερώτησης, ενώ 22% προτίμησε να μην τοποθετηθεί στο θέμα, πιθανώς γιατί θεώρησε την ερώτηση ιδιαίτερα «λεπτή». Η ύπαρξη των παραπάνω διαφορών στάσης και, θα λέγαμε, διοικητικής κουλτούρας, μεταξύ των στελεχών στα θέματα του χρόνου εργασίας θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα τόσο τις Τράπεζες, όσο και πολύ περισσότερο- τα αντίστοιχα σωματεία. 5. Βασικές διαπιστώσεις και ανοικτά ζητήματα. Παρά το γεγονός ότι δεν καταφέραμε, ούτε αποτελούσε στόχο μας, να καλύψουμε όλες τις διαστάσεις του ζητήματος «χρόνος εργασίας στελεχών», τα δεδομένα της έρευνας, σε συνδυασμό με τις διεθνείς τάσεις και εμπειρίες τις οποίες σκιαγραφήσαμε στην αρχή αυτού του κεφαλαίου, οδηγούν σε ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις και σε ακόμα σημαντικότερες, πιθανώς, προεκτάσεις. Α) Από τα δεδομένα της έρευνας προκύπτει, κατ αρχήν, αξιοσημείωτη διαφορά του ωραρίου και του χρόνου απασχόλησης των διευθυντικών στελεχών και κατά δεύτερο λόγο των προϊσταμένων, σε σχέση με το ωράριο και το χρόνο απασχόλησης του λοιπού προσωπικού. Τα ωράρια αυτά είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τις γυναίκες εργαζόμενες, περιορίζοντας τη δυνατότητα πρόσβασής τους σε στελεχιακές θέσεις. Αυτή η «διαφορετικότητα» του ωραρίου των στελεχών δεν είναι απλά στοιχείο της ιεραρχικής τους θέσης ή «αναπόφευκτο τίμημα» για την εξουσία που ασκούν και τα τυχόν πρόσθετα οφέλη που απολαμβάνουν. Στη σημερινή συγκυρία πρέπει να αξιολογηθεί σε συνδυασμό με γενικότερες απόπειρες αμφισβήτησης ή και ακύρωσης, στην πράξη, του ωραρίου εργασίας όχι μόνο ορισμένων στελεχών, αλλά και των απλών υπαλλήλων. Εξεταζόμενη από αυτή τη σκοπιά, η εφαρμογή ειδικών ή ανεξέλεγκτων ωραρίων στα στελέχη του κλάδου, ακόμα και με καταχρηστική εφαρμογή των κριτηρίων και των εξαιρέσεων που θέτει για τις κατηγορίες αυτές η εργατική νομοθεσία, συνιστά σημαντικό μέσο αμφισβήτησης και αποψίλωσης του ισχύοντος ωραρίου, ακόμα και «πρότυπο» για τις εξελίξεις του ωραρίου για το σύνολο του προσωπικού, κάτι που ίσως δεν έχει γίνει αρκετά αντιληπτό, ούτε έχει απασχολήσει επαρκώς τα συνδικάτα του κλάδου.

20 Β) Η τάση επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας των στελεχών κατά τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα της έρευνάς μας για τον τραπεζικό κλάδο. Αυτή η πρακτική φαίνεται να ωφελεί σαφώς τις Τράπεζες, πολύ λιγότερο όμως τα ίδια τα στελέχη. Το γεγονός ότι ως κύριοι λόγοι γι αυτήν προβάλλονται, και από τις δύο πλευρές, ο φόρτος εργασίας, οι πιέσεις του ανταγωνισμού και προβλήματα προγραμματισμού οργάνωσης της εργασίας, δείχνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο δημιουργίας απασχόλησης στο χώρο των στελεχών, εάν οι επιχειρήσεις βελτιώσουν τον προγραμματισμό τους και πάψουν να βασίζουν την ανταγωνιστικότητά τους σε λογικές εξοικονόμησης κόστους, με πρακτικές αλόγιστης εντατικοποίησης της εργασίας του στελεχιακού δυναμικού τους. Στο πλαίσιο αυτό, θέματα συνθηκών και αναδιοργάνωσης της εργασίας των στελεχών, επίλυσης προβλημάτων έγκαιρης και επαρκούς αναπλήρωσής τους, (κάτι που συντελεί και στην ανάδειξη νέων στελεχών), αλλά και η αναζήτηση κατάλληλων λύσεων μείωσης του χρόνου εργασίας των στελεχών, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα συνδικάτα του κλάδου. Η σαφής επιβάρυνση του χρόνου εργασίας των στελεχών, φαίνεται να είναι αποδεκτή πρακτική από τις τράπεζες, στο μέτρο που θεωρούν ότι η επιβάρυνση αυτή αντισταθμίζεται, κατά κανόνα, από πρόσθετα, υλικά ή ηθικά, οφέλη. Την ίδια άποψη συμμερίζονται στην πλειοψηφία τους και τα συνδικάτα, ενώ σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται, έστω και με ενδεικτική αξία, από τα ίδια τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνά μας. Όπως όμως ήδη επισημάναμε, η ανοχή σε πρακτικές «εξαγοράς» της εντατικοποίησης της εργασίας και της εξάλειψης του ελεύθερου χρόνου για τα στελέχη, ανοίγει διάπλατα θύρες για γενίκευση τέτοιων πρακτικών στο σύνολο του προσωπικού, για το οποίο τα πρόσθετα οφέλη, ιδίως τα χρηματικά, μπορεί να είναι πιο απαραίτητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση των παραβιάσεων, των de facto - μονομερών αλλαγών και της επιμήκυνσης στο ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, την ίδια στιγμή που τα συνδικάτα του κλάδου μάχονται ακριβώς για το αντίθετο! Γ) Λέγοντας τα παραπάνω, να σημειώσουμε ότι τα στελέχη παρουσιάζονται σχεδόν διχασμένα σε σχέση με την ικανοποίηση ή τη μη ικανοποίησή τους από το υφιστάμενο ωράριο και τον ελεύθερο χρόνο τους. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η στάση τους απέναντι στις απαιτήσεις της επιχείρησης για «σχεδόν απεριόριστη» γεωγραφική κινητικότητα και χρονική διαθεσιμότητα, στάση που αντανακλά πιθανώς διαφορές «γενιάς» μεταξύ των στελεχών ή και διαφορές επιχειρησιακής και διοικητικής κουλτούρας.

21 Το ότι σημαντικό κομμάτι των στελεχών έχει ενσωματώσει στα δεδομένα του στελεχιακού του status τόσο τον βεβαρυμένο χρόνο απασχόλησης, όσο και την πλήρη, σχεδόν, υπαγωγή του στις απαιτήσεις της επιχείρησης, ενώ δεν θεωρεί ότι ανταμείβεται επαρκώς γι αυτά, πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τα συνδικάτα του κλάδου και των επιχειρήσεων. Πρώτον, γιατί η προϊούσα, ως φαίνεται, υπαγωγή των στελεχών στη νέα, «απεριόριστα ευέλικτη», διοικητική κουλτούρα θα έχει προεκτάσεις και στις απαιτήσεις τους για ανάλογα «ευέλικτη» συμπεριφορά από τους υφισταμένους και τους υπαλλήλους τους. Δεύτερον, γιατί οι διεκδικήσεις των συνδικάτων για καλύτερη εποπτεία και μείωση του χρόνου εργασίας δεν θα μπορέσουν να είναι αποτελεσματικές, εάν δεν λάβουν σοβαρά υπ όψιν τις ιδιαιτερότητες του χρόνου εργασίας των στελεχών, τη μάλλον αντιφατική στάση των ίδιων των στελεχών στο θέμα αυτό, αλλά και τις ιδιάζουσες προϋποθέσεις (λ.χ. την ύπαρξη αναπληρωτών με διατήρηση της απαραίτητης συνοχής των διοικητικών ενοτήτων) για να υπάρξει ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας τους, λ.χ. με την εφαρμογή σχημάτων 4ήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης (4*9=36), τη διεύρυνση των αδειών τους κ.λ.π. Δ) Ενα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, που αφορά κυρίως τα διευθυντικά στελέχη, είναι τα όρια των εξαιρέσεών τους από τις διατάξεις της Εργατικής Νομοθεσίας για το χρόνο εργασίας, τις άδειες, τις υπερωρίες, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο κατάχρησης από την πλευρά των εργοδοτών. Το θέμα αυτό καλύπτεται, μεταξύ άλλων, από τη νομική προσέγγιση της έννοιας του στελέχους, στο Κεφάλαιο 9.

1. Μοντέλα συνδικαλιστικής οργάνωσης των στελεχών στην Ευρώπη.

1. Μοντέλα συνδικαλιστικής οργάνωσης των στελεχών στην Ευρώπη. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΤΕΛΕΧΗ & ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ 1. Μοντέλα συνδικαλιστικής οργάνωσης των στελεχών στην Ευρώπη. Στο προηγούμενο κεφάλαιο διαπιστώσαμε πόσο σημαντικός, αν όχι κομβικός παρουσιάζεται ο ρόλος των στελεχών,

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Κεφάλαιο 2 Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Προκειμένου να προσδιορίσουμε τον πληθυσμό, τον οποίο θα κάλυπτε η συγκεκριμένη έρευνα,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά δεδομένα για τα τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα.

Βασικά δεδομένα για τα τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα. Κεφάλαιο 3 Βασικά δεδομένα για τα τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα. 1. Πηγή δεδομένων εισαγωγικές παρατηρήσεις. Το Παρατηρητήριο Απασχόλησης του τραπεζικού κλάδου, διμερής θεσμός που ιδρύθηκε με την κλαδική

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα εργασίας, ανάδειξη, επιμόρφωση και υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου

Αντικείμενα εργασίας, ανάδειξη, επιμόρφωση και υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Κεφάλαιο 4 Αντικείμενα εργασίας, ανάδειξη, επιμόρφωση και υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου 1. Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Στο κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούμε με θέματα που συνθέτουν το πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΟΜΕΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΟΜΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΟΜΕΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑ; ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΥΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΕ; ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1 2 2 3 4 4 6 1 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Με τις διατάξεις του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΟΤΟΕ- ΤΡΑΠΕΖΩΝ 2019

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΟΤΟΕ- ΤΡΑΠΕΖΩΝ 2019 ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΟΤΟΕ- ΤΡΑΠΕΖΩΝ 2019 Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας που απασχολούνται στις Τράπεζες-μέλη των οργανώσεων «Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ)»,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1. Η αγορά εργασίας των στελεχών στην Ελλάδα Γενική προσέγγιση Με βάση τους ορισμούς της ΕΣΥΕ, θεωρούνται στελέχη οι παρακάτω κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2004-2005 Στην Αθήνα σήμερα 20 Ιουλίου 2004, οι υπογράφοντες αφενός Ιωάννης Δραπανιώτης, Γενικός Διευθυντής, ως εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Ντάκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ροζίνα Κωστιάνη, Ρέα Μάνεση, STEDIMA S.A. www.stedima.gr

Γιώργος Ντάκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ροζίνα Κωστιάνη, Ρέα Μάνεση, STEDIMA S.A. www.stedima.gr Εισαγωγή Έρευνα Stedima: Ισότητα και Ισορροπία στην εργασιακή και προσωπική ζωή των ανωτάτων στελεχών Γιώργος Ντάκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ροζίνα Κωστιάνη, Ρέα Μάνεση, STEDIMA S.A. www.stedima.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΟΡΟΙ ΑΜΟΙΒΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΡΟΛΟΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΟΡΟΙ ΑΜΟΙΒΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΡΟΛΟΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΟΡΟΙ ΑΜΟΙΒΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΡΟΛΟΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγική Παρουσίαση 1. Η αγορά εργασίας στελεχών στην Ελλάδα γενική προσέγγιση 2. Εννοια, ρόλος και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 30-Apr-18 1

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 30-Apr-18 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 30-Apr-18 1 Στην έννοια του χρόνου εργασίας δεν αναφέρεται μόνο το υπό στενή έννοια «ωράριο εργασίας» (ημερήσιο ωράριο/εβδομαδιαίο ωράριο), αλλά νοείται και κάθε άλλο ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

4. ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ & ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

4. ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ & ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 4. ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ & ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 4.1. Ενιαίο Μισθολόγιο & βασικά κλαδικά επιδόματα- παροχές. Το Ενιαίο Μισθολόγιο του κλάδου, που θεσπίστηκε την 1/1/1982,

Διαβάστε περισσότερα

Εφόσον την 1.1.2002 οι παραπάνω µηνιαίοι µισθοί, όπως θα έχουν διαµορφωθεί την 31.12.2001, δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αυξήσεως που να υπερβαίνει

Εφόσον την 1.1.2002 οι παραπάνω µηνιαίοι µισθοί, όπως θα έχουν διαµορφωθεί την 31.12.2001, δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αυξήσεως που να υπερβαίνει Πράξη Καταθ. Υπ.Εργασίας 153/28.12.2000: Συλλογική Σύµβαση Εργασίας 18.12.2000 Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των ΓΕΩΛΟΓΩΝ πτυχιούχων Ανωτάτων σχολών που απασχολούνται στις Βιοµηχανικές επιχ/σεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ V PRC «Συνδικαλισμός, συνδικάτα και συνδικαλιστική συμμετοχή στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης», ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση του βαθμού συνδικαλιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 68/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Π.Κ. 68/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Π.Κ. 68/13-7-2000 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2000-2001 Στην Αθήνα σήμερα 30 Ιουλίου 2000 οι υπογράφοντες αφενός Λευτέρης Αντωνακόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 134/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Π.Κ. 134/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Π.Κ. 134/19-10-2000 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ------------------------- Στην Αθήνα σήμερα 12 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛOΓlKH ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Οινολόγων όπως αυτοί ορίζονται από τον 1697/87, που απασχολούνται σε Επιχειρήσεις όλης της χώρας

ΣΥΛΛOΓlKH ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Οινολόγων όπως αυτοί ορίζονται από τον 1697/87, που απασχολούνται σε Επιχειρήσεις όλης της χώρας ΣΥΛΛOΓlKH ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Οινολόγων όπως αυτοί ορίζονται από τον 1697/87, που απασχολούνται σε Επιχειρήσεις όλης της χώρας Στην Αθήνα σήµερα την 1η Σεπτεμβρίου 2008 οι υπογράφοντες αφενός Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα Ισοµισθία στοχώροεργασίας. Μάρτιος 2010

Ισότητα Ισοµισθία στοχώροεργασίας. Μάρτιος 2010 Ισότητα Ισοµισθία στοχώροεργασίας Μάρτιος 2010 Περιεχόµενα Ταυτότητα έρευνας 4 Συµπεράσµατα 5 Συνοπτικά αποτελέσµατα Μέρος Α: Απόψεις εργαζοµένων 10 1. Γενικά χαρακτηριστικά εταιρείας 11 Προφίλ εργατικού

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Επαγγελματική Κατάσταση Απασχόληση Πτυχιούχων του Τμήματος Στατιστικής του Ο.Π.Α.

2.1. Επαγγελματική Κατάσταση Απασχόληση Πτυχιούχων του Τμήματος Στατιστικής του Ο.Π.Α. 2. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Ο.Π.Α. 2.1. Επαγγελματική Κατάσταση Απασχόληση Πτυχιούχων του Τμήματος Στατιστικής του Ο.Π.Α. Από το σύνολο των πτυχιούχων

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 137/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Π.Κ. 137/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Π.Κ. 137/26-10-2000 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ------------------------- Στην Αθήνα σήμερα, 18 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙ

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙ Η Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙ Νοέμβριος 2016 Τα αιτήματα και η κοστολόγηση τους Μαθησιακοί Στόχοι Αιτήματα-Γενικά Τα χρηματικά αιτήματα Τα μη-χρηματικά αιτήματα Κοστολόγηση Διαδικασία κοστολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΕΛΛΑΔΑ)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΕΛΛΑΔΑ) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΕΛΛΑΔΑ) Τα ευρήματα της έρευνας στην Ελλάδα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Επίπεδο επίγνωσης σχετικά με τη νομοθεσία για ενημέρωση και διαβούλευση Ως προκαταρκτική παρατήρηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ Έκδοση: 1 η Αναθεώρηση: 3 η Υπεύθυνοι Έγκρισης: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ME TA ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ME TA ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ME TA ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΕΘΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Ο.Π.Α.

2. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Ο.Π.Α. 2. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Ο.Π.Α. 2.1. Επαγγελματική Κατάσταση Απασχόληση Πτυχιούχων του Ο.Π.Α. Το κύριο θέμα της έρευνας αφορούσε την τρέχουσα επαγγελματική κατάσταση των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Τεχνολόγων Τροφίµων- Τεχνολόγων ιατροφής-αποφοίτων Σχολών Τριτοβάθµιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που απασχολούνται σε Βιοµηχανικές, Βιοτεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

«Το νέο σύστημα αξιολόγησης τέθηκε σε εφαρμογή. Οι καταχώρηση των στοιχείων πρέπει να γίνει μέχρι 13/06.»

«Το νέο σύστημα αξιολόγησης τέθηκε σε εφαρμογή. Οι καταχώρηση των στοιχείων πρέπει να γίνει μέχρι 13/06.» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ «Το νέο σύστημα αξιολόγησης τέθηκε σε εφαρμογή. Οι καταχώρηση των στοιχείων πρέπει να γίνει μέχρι 13/06.» «Δεν απαιτείται οι συνάδελφοι να υπογράψουν

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για τα 4η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Ο κωδικός 1 θα χρησιµοποιηθεί σε περίπτωση που ο ερευνόµενος µπορεί να επιλέξει ελεύθερα την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης στην εργασία του.

Ο κωδικός 1 θα χρησιµοποιηθεί σε περίπτωση που ο ερευνόµενος µπορεί να επιλέξει ελεύθερα την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης στην εργασία του. Το ad hoc ερωτηµατολόγιο του έτους 2010 για το συνδυασµό της οικογενειακής ζωής και της εργασίας έχει τρεις βασικούς στόχους: Να εξετάσει κατά πόσο τα άτοµα που έχουν µικρά παιδιά ή φροντίζουν εξαρτώµενους

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Σ.Ε.Ε. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ υπ αριθµ Αθήνα 4/1/2011 ΠΡΟΣ Τα Εργατικά Κέντρα και Οµοσπονδίες ύναµης Γ.Σ.Ε.Ε. Θέµα: Συλλογικές διαπραγµατεύσεις & Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας. 10 κρίσιµα σηµεία. Συνάδελφοι, Στις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Χωρίς Διακρίσεις. Ίσες ευκαιρίες στις εργασιακές σχέσεις και στην απασχόληση.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Χωρίς Διακρίσεις. Ίσες ευκαιρίες στις εργασιακές σχέσεις και στην απασχόληση. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Χωρίς Διακρίσεις Ίσες ευκαιρίες στις εργασιακές σχέσεις και στην απασχόληση. ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης 1 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μερικά απλά λόγια για την κρίση Η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 25 Νοεμβρίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - AD HOC MODULE 2015 Η Ελληνική Στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Αθήνα, 24/1/2013

Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Αθήνα, 24/1/2013 Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ Αθήνα, 24/1/2013 Κοινή Έρευνα των Ινστιτούτων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ σχετικά με τα κίνητρα και τα εμπόδια συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση. Το Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3611, 14/6/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3611, 14/6/2002 Ο περί Εργοδοτουμένων με Μερική Απασχόληση (Απαγόρευση Δυσμενούς Μεταχείρισης) Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος.

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Η στάση των Ελλήνων καταναλωτών έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των σούπερ μάρκετ

Πτυχιακή Εργασία. Η στάση των Ελλήνων καταναλωτών έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των σούπερ μάρκετ Πτυχιακή Εργασία Η στάση των Ελλήνων καταναλωτών έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των σούπερ μάρκετ Σπουδαστής: Καραλάγας Γεώργιος Εισηγητής: Ντάνος Αναστάσιος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογία μαθητών εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Διαχρονική εξέλιξη και γεωγραφική κατανομή

Αναλογία μαθητών εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Διαχρονική εξέλιξη και γεωγραφική κατανομή Αναλογία μαθητών εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Διαχρονική εξέλιξη και γεωγραφική κατανομή (Εισήγηση για το 10 ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της ΟΛΜΕ) Η πολιτική των περικοπών στη

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Επεξηγήσεις: Ε.Γ.Σ.Σ.Ε : Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Σ.Σ.Ε : Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Επεξηγήσεις: Ε.Γ.Σ.Σ.Ε : Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Σ.Σ.Ε : Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ετήσια άδεια Σύμφωνα με το άρθρο 7 της κλαδικής σύμβασης Ο.Τ.Ο.Ε Τραπεζών 2004-2005, οι συνάδελφοι κατά τον πρώτο χρόνο απασχόλησής τους δικαιούνται άδεια με αποδοχές είκοσι (20) εργασίμων ημερών. Στη

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα Ισοµισθία στο χώρο εργασίας

Ισότητα Ισοµισθία στο χώρο εργασίας Ισότητα Ισοµισθία στο χώρο εργασίας Συνοπτική Έκθεση Αποτελεσµάτων Μάρτιος 2010 Μέρος Α: Απόψεις εργαζοµένων 2 Συνοπτικά αποτελέσµατα Φύλο Γενικού ιευθυντή Φύλο άµεσα Προϊστάµενου Σύνολο προσωπικού Οι

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, 18 / 6 / 2015, ημέρα Πέμπτη, και ώρα το μεσημέρι στα γραφεία της εταιρείας με την επωνυμία «BLUE OCEANIC ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ

Σήμερα, 18 / 6 / 2015, ημέρα Πέμπτη, και ώρα το μεσημέρι στα γραφεία της εταιρείας με την επωνυμία «BLUE OCEANIC ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ H OΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΩΚΕΑΝΙΣ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΨΑΛΙΔΙ ΝΗΣΟΥ ΚΩ ΤΗΣ ΕΔΡΕΥΟΥΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΙΚΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 Στοιχεία της έρευνας και δημογραφικά Η Έρευνα διενεργήθηκε από 10/12/2016 έως 10/1/2017 μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Ειδικό Ευρωβαρόμετρο (EB 69) Άνοιξη Έρευνα ΕΚ/Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συνοπτική ανάλυση

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Ειδικό Ευρωβαρόμετρο (EB 69) Άνοιξη Έρευνα ΕΚ/Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συνοπτική ανάλυση Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2008 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ειδικό Ευρωβαρόμετρο (EB 69) Άνοιξη 2008 - Έρευνα ΕΚ/Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συνοπτική ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Βρυξέλλες, 21 Αυγούστου 2013

Βρυξέλλες, 21 Αυγούστου 2013 Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) Βρυξέλλες, 21 Αυγούστου 2013 «ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρημένης) σύμβασης για την προστασία της μητρότητας,»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρημένης) σύμβασης για την προστασία της μητρότητας,» ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρημένης) σύμβασης για την προστασία της μητρότητας,» Η γενική Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συγκλήθηκε στη Γενεύη από το Διοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

Theo Nichols Nadir Suğur

Theo Nichols Nadir Suğur 1 2 The Nichls Nadir Suğur 3 4 Ευχαριστίες Ευχαριστίες οφείλονται σε όλους τους εταίρους του προγράμματος που συμμετείχαν στην άσκηση αυτή, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να ευχαριστήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2008-2009

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2008-2009 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2008-2009 Στην Αθήνα σήμερα 25 Ιουλίου 2008, οι υπογράφοντες αφενός Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής, ως εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Ελλάδα. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας Ελλάδα. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας Δεν θα πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση σε σχέση με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η αποστολή καλωσορίζει τον κοινωνικό διάλογο ως μέσο διαβούλευσης

Διαβάστε περισσότερα

Έως 12/2010 (Ν. 3871/2010 και Ν.3899/2010)

Έως 12/2010 (Ν. 3871/2010 και Ν.3899/2010) Μεσολάβηση και Διαιτησία (ΟΜΕΔ)/ Συμφιλίωση Ρύθμιση διαδικασίας προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Θέσπιση δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στην μεσολάβηση και στην διαιτησία και των δύο μερών. Εξαγγελία προεδρικού

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημοσίευσε το Μάιο του 2012 τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε μεταξύ των αποφοίτων του, που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - Ο.Τ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - Ο.Τ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - Ο.Τ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2004-2005 Στην Αθήνα, σήμερα την 30 η Ιουνίου 2004, στα Γραφεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κτίριο Μελά, οδός Αιόλου και Σοφοκλέους, οι υπογράφοντες:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΟΕ-Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων & Συμβάσεων Ερευνα Ατομική στοχοθεσία και εργασιακό stress Σελ : 1

ΟΤΟΕ-Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων & Συμβάσεων Ερευνα Ατομική στοχοθεσία και εργασιακό stress Σελ : 1 ΟΤΟΕ-Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων & Συμβάσεων Ερευνα Ατομική στοχοθεσία και εργασιακό stress Σελ : 1 «ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΕΡΕΥΝΑ ΟΤΟΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1. Εφαρμόζεται

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 132/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Π.Κ. 132/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Π.Κ. 132/13-10-2000 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα «ιευθέτηση Χρόνου Εργασίας»

Εργασιακά Θέματα «ιευθέτηση Χρόνου Εργασίας» Εργασιακά Θέματα «ιευθέτηση Χρόνου Εργασίας» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Διευθέτηση χρόνου εργασίας Συνοπτική παρουσίαση... 3 2. Εισαγωγικές παρατηρήσεις.. 6 3. Περιεχόμενο της διευθέτησης χρόνου εργασίας.. 6 4. Διασφαλίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Furthering Innovative and Entrepreneurial Regions of Europe Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης

Furthering Innovative and Entrepreneurial Regions of Europe Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Furthering Innovative and Entrepreneurial Regions of Europe Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Έκθεση Έρευνας μεταξύ Στελεχών Οργανισμών της Περιφέρειας Ελλάδα 2015 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2006-2007 Στην Αθήνα σήµερα 20 Ιουλίου 2006, οι υπογράφοντες αφενός ιονύσης Νικολάου, Γενικός ιευθυντής, ως εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: 35958/666

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: 35958/666 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Δ/ΝΣΗ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29 Ταχ. Κώδικας: 10559

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2015-2016 Λίγα λόγια για την ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων Η ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου. στο HP day

Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου. στο HP day Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου στο HP day 31.03.2005 Θέμα: Ο δημόσιος τομέας ως adaptive enterprise Αγαπητοί σύνεδροι, φίλοι και φίλες Επιθυμώ

Διαβάστε περισσότερα

6014/16 ΕΚΜ/γπ/ΘΛ 1 DGG 2B

6014/16 ΕΚΜ/γπ/ΘΛ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6014/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 12 Φεβρουαρίου 2016 Αποδέκτης: Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙ

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙ Η Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙ Νοέμβριος 2016 Ενημέρωση και Διαβούλευση των Εργοδοτουμένων Μαθησιακοί Στόχοι Ο Νόμος Πεδίο Εφαρμογής Καθορισμός κατώτατου αριθμού εργοδοτουμένων Περιεχόμενο ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τον αντίκτυπο του Προγράμματος Erasmus στην Κύπρο

Έρευνα για τον αντίκτυπο του Προγράμματος Erasmus στην Κύπρο Έρευνα για τον αντίκτυπο του Προγράμματος Erasmus στην Κύπρο Χαρακτήρας της έρευνας Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 320 άτομα, εκ το οποίων το 84% έχουν καταγωγή από Κύπρο, 12% από Ελλάδα και το υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 1-16 Λίγα λόγια για την ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων Η ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

Η βία στην ελληνική κοινωνία

Η βία στην ελληνική κοινωνία 11/2012 4-2013 Η βία στην ελληνική κοινωνία 2013 Ημερομηνία δημοσίευσης 21/3/2013 www.publicissue.gr Η Public Issue ιδρύθηκε το 2001. Εξειδικεύεται στην πολιτική και εκλογική έρευνα κοινής γνώμης, στην

Διαβάστε περισσότερα

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων»

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων» ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 51/2003 «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων» 1. Με βάση το ν. 1876/90 και τον Κανονισμό Καταστάσεως Μεσολαβητών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ονοματεπώνυμο: Τουφεξή Ασπασία Σειρά: 12 Επιβλέπων καθηγητής: Ιωαννίδης Α. Διευθυντής ΠΜΣ: Σιώμκος Γεώργιος Ο ρόλος του μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Πρωτ:1332 Αθήνα 17/9/2012 Προς Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Αρ. Πρωτ:1332 Αθήνα 17/9/2012 Προς Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε. Αρ. Πρωτ:1332 Αθήνα 17/9/2012 Προς Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε. Θέμα : Εργασιακά δικαιώματα Εκπαιδευτικών Π.Ε. Συνάδελφοι, Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., επικαιροποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ & ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Ε ΡΑ: Πλατεία Βικτωρίας 7, Αθήνα 10434 88 14 922 88 15 393 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Πολυτεχνείου 21, Θεσσαλονίκη 54626 517 128 517 119 Προς: Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 1. Οµοσπονδία Ασφαλιστικών

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα ερευνών του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές»

«Αποτελέσματα ερευνών του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές» «Αποτελέσματα ερευνών του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές» Το ΙΝΕΜΥ διερεύνησε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Καθηγητή B. Ασημακόπουλου Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας

Ομιλία του Καθηγητή B. Ασημακόπουλου Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας 1 ο Ετήσιο Συνέδριο για την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες στην Παιδεία και την Εκπαίδευση Συνεδρίαση Ολομέλειας με θέμα: «Η Αξιοποίηση των Ψηφιακών Τεχνολογιών στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα» Ομιλία

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΒ/ΕΚ 84.1)

Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΒ/ΕΚ 84.1) Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας Μονάδα Παρακολούθησης της Κοινής Γνώμης Βρυξέλλες, 14 Οκτωβρίου 2015 Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΒ/ΕΚ 84.1) Parlemeter 2015 Μέρος Ι Οι κύριες προκλήσεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚA ΣΗΜΕIΑ EΡΕΥΝΑΣ RASS

ΒΑΣΙΚA ΣΗΜΕIΑ EΡΕΥΝΑΣ RASS ΒΑΣΙΚA ΣΗΜΕIΑ EΡΕΥΝΑΣ RASS Περίοδος έρευνας: 16-20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟυ 2017 1 ΒΑΣΙΚA ΣΗΜΕIΑ Δείγμα 1.501 ΠΟΛΙΤων EΡΕΥΝΑΣ RASS ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: 16-20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ EΡΕΥΝΑΣ Η παρούσα έρευνα καταγράφει:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟ ΕΥΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟ ΕΥΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟ ΕΥΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Στην Αθήνα σήµερα 27 Σεπτεµβρίου 2002 οι υπογράφοντες αφενός, Νίκος Αναλυτής, Αντιπρόεδρος,

Διαβάστε περισσότερα

Παλιό Νέο: Τάσεις και στάσεις στην Ελλάδα σήμερα

Παλιό Νέο: Τάσεις και στάσεις στην Ελλάδα σήμερα Παλιό Νέο: Τάσεις και στάσεις στην Ελλάδα σήμερα Η διάκριση μεταξύ «παλιού» και «νέου» επιδρά στους όρους της πολιτικής συζήτησης και λειτουργεί ως βάση αναστοχασμού για τους πολίτες. Ιδίως σε περιόδους

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» για την «Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» στις Θέματα Συνάντησης Ολοκλήρωση προτάσεων για την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας 63/ )

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας 63/ ) ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2002 2003 (Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας 63/5-7-2002) Στην Αθήνα σήµερα 4 Ιουλίου 2002, οι υπογράφοντες αφενός Οδ.

Διαβάστε περισσότερα

4. ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

4. ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 4. ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 4.1. Αξιολόγηση και ερμηνεία των ευρημάτων του ερωτηματολογίου των γονέων Η αξιολόγηση και ερμηνεία των ερευνητικών δεδομένων, που προκύπτουν από τη στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΗΨΗ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗΣ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΗΨΗ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΗΨΗ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗΣ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ(Διαφ.1) Στη 10χρονη εμπειρία μου με χρήστες ηρωίνης

Διαβάστε περισσότερα

adecco.gr Δελτίο Τύπου

adecco.gr Δελτίο Τύπου Δελτίο Τύπου ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΠΩΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΨΗΛΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ «ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Εφαρμογές του Office 365 στην ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση» Ονοματεπώνυμο Σπουδαστή:

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

3 Ιουλίου 2012 Αριθμ. Πρωτ.: 149734/23430/2012 Πληροφορίες: Δήμητρα Μυτιληναίου (τηλ.:2131306803) Μαρία Βουτσίνου (τηλ.

3 Ιουλίου 2012 Αριθμ. Πρωτ.: 149734/23430/2012 Πληροφορίες: Δήμητρα Μυτιληναίου (τηλ.:2131306803) Μαρία Βουτσίνου (τηλ. 3 Ιουλίου 2012 Αριθμ. Πρωτ.: 149734/23430/2012 Πληροφορίες: Δήμητρα Μυτιληναίου (τηλ.:2131306803) Μαρία Βουτσίνου (τηλ.: 2131306609) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Πρακτικών Εκδήλωσης

Σύνοψη Πρακτικών Εκδήλωσης Ειδική ενηµερωτική εκδήλωση «Νέες τελωνειακές διαδικασίες και Πιστοποιητικό Εγκεκριµένου Οικονοµικού Φορέα: Ευκαιρίες και οφέλη για την επιχείρηση» Τετάρτη 25.01.2012 και ώρες 16:00 18:30 Ξενοδοχείο Αµαλία,

Διαβάστε περισσότερα

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Βιολόγων που απασχολούνται στις κλινικές και στα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα όλης της Χώρας»

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Βιολόγων που απασχολούνται στις κλινικές και στα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα όλης της Χώρας» ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 52/2003 «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Βιολόγων που απασχολούνται στις κλινικές και στα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα όλης της Χώρας» Στην Αθήνα σήμερα την 23 Σεπτεμβρίου 2003

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ EL ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Σχετικά µε την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που συνδέονται µε τις υπηρεσίες γενικού οικονοµικού συµφέροντος 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των πτυχιούχων µηχανικών κλωστοϋφαντουργών ΤΕΙ»

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των πτυχιούχων µηχανικών κλωστοϋφαντουργών ΤΕΙ» ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των πτυχιούχων µηχανικών κλωστοϋφαντουργών ΤΕΙ» (Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας 90/30-7-2002) Στην Αθήνα σήµερα, 17 Ιουλίου 2002, οι

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος 2010 Αριθμός φύλλου 644

Νοέμβριος 2010 Αριθμός φύλλου 644 Νοέμβριος 2010 Αριθμός φύλλου 644 Επιχειρησιακή σύμβαση Σ.Υ.Ε.Τ.Ε - Ε.Τ.Ε 2009 Συνάδελφοι, Μέσα σε ένα κλίμα ύφεσης και αμφισβήτησης των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

8 Μαρτίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Γυναίκες και ανισότητες λόγω φύλου στο πλαίσιο της κρίσης

8 Μαρτίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Γυναίκες και ανισότητες λόγω φύλου στο πλαίσιο της κρίσης Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Βρυξέλλες, 26 Φεβρουαρίου 2013 8 Μαρτίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Γυναίκες και ανισότητες λόγω φύλου στο πλαίσιο της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ www.anadeixi.gr Υπεύθυνοι έρευνας: Παπαχατζής Κωνσταντίνος, ιευθύνων Σύµβουλος Ρουσοµάνη Βασιλική, Σύµβουλος Ανθρώπινου υναµικού Αθήνα Θεσσαλονίκη Α. ιάκου 21,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 26.4.2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (0046/2012) Αφορά: Αιτιολογηµένη γνώµη του γερµανικού Οµοσπονδιακού Συµβουλίου (Bundesrat) σχετικά µε την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογική Σύµβαση Εργασίας

Συλλογική Σύµβαση Εργασίας Συλλογική Σύµβαση Εργασίας Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Μηχανικών Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων όλης της χώρας Στην Αθήνα σήµερα 13 εκεµβρίου 2002 οι υπογράφοντες αφενός: 1) Ν. Αναλυτής, Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Προφίλ του δείγματος

Εισαγωγή. Προφίλ του δείγματος ΕΡΕΥΝΑ Stedima: ΤΟ COACHING ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Γιώργος Ντάκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Αναστασία Μπαλάρη, Ανάλυση στοιχείων & Επεξεργασία ερωτηματολογίου Εισαγωγή Η Stedima παρουσιάζει παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2010 2 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Τα τελευταία χρόνια βρισκόµαστε µπροστά σε µια βαθµιαία αποδόµηση της ανδροκρατικής έννοιας της ηγεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Προέδρου Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραφείο Προέδρου Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡAΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12 14 Τ.Κ. 10563 Αθήνα, Τηλ. 5202250 / 5202260 / 5202270 TELEFAX. 5227300 Γραφείο Προέδρου Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Περισσότεροι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0011(COD) 8.11.2012. της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0011(COD) 8.11.2012. της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 8.11.2012 2012/0011(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την Επιτροπή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα