13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 1"

Transcript

1 13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 1 ΓΛΩΣΣΑΡΙ Αµοιβαίος αποκλεισµός (mutual exclusion) Στο µοντέλο κοινού χώρου διευθύνσεων, ο αµοιβαίος αποκλεισµός είναι ο περιορισµός του αριθµού των διεργασιών που επιτρέπεται να εκτελέσουν ένα συγκεκριµένο κοµµάτι κώδικα. Συνήθως χρησιµοποιείται στα σηµεία του κώδικα που προσπελαύνονται κοινές µεταβλητές ώστε να αποφευχθεί η ταυτόχρονη (και πιθανώς λανθασµένη) τροποποίησή τους από δύο ή περισσότερες διεργασίες. Συνήθεις µηχανισµοί αµοιβαίου αποκλεισµού είναι οι σηµατοφόροι (semaphores) και, ειδικά στον παράλληλο προγραµµατισµό, οι κλειδαριές. Ανάθεση (assignment) Είναι η οµαδοποίηση των στοιχειωδών εργασιών (που προέκυψαν από τη διάσπαση) σε ανεξάρτητες διεργασίες κατά τον διαχωρισµό ενός προγράµµατος σε διεργασίες. Οι διεργασίες αυτές µπορούν να εκτελεστούν ταυτόχρονα. Κάθε µία εκτελείται εξ ολοκλήρου από ένα επεξεργαστή. Η ανάθεση είναι υπεύθυνη για την ισοκατανοµή του φόρτου. Αντιστοίχηση (mapping) Είναι το δεύτερο στάδιο της τοποθέτησης και το τελευταίο βήµα στην διαδικασία παραλληλοποίησης. Καθορίζει ποιος επεξεργαστής θα εκτελέσει ποια διεργασία. Μπορεί να είναι στατική (καθοριζόµενη από τον προγραµµατιστή πριν την εκτέλεση) ή δυναµική (µεταβαλλόµενη κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης από το λειτουργικό σύστηµα) και γίνεται µε γνώµονα τη µείωση των επικοινωνιών. Απενεργοποίηση (deactivation) στοιχείων / επεξεργαστών Βλ. ενεργοποίηση στοιχείων / επεξεργαστών. Αποδοτικότητα (efficiency) Είναι ο λόγος της επιτάχυνσης προς τον αριθµό των επεξεργαστών (n) και δείχνει ως ένα βαθµό πόσο αποδοτικά χρησιµοποιούνται οι επεξεργαστές. Συµβολίζεται µε e n, και ισούται µε S n / n (πάντα 1). Αυτοδροµολόγηση (self-scheduling)

2 13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 2 Τεχνική δυναµικής ανάθεσης βασικών εργασιών σε διεργασίες. Οι διεργασίες συνεχώς «ζητούν» και εκτελούν εργασίες. Με αυτό τον τρόπο, οι ταχύτεροι επεξεργαστές θα προλάβουν να ζητήσουν και να εκτελέσουν περισσότερες εργασίες από τους πιο αργούς. Το αποτέλεσµα είναι η αυτόµατη ισοκατανοµή του φόρτου. ιάσπαση σε εργασίες (decomposition) Αποτελεί το σηµαντικότερο στάδιο του διαχωρισµού σε διεργασίες και αναφέρεται στην «αναγνώριση» στοιχειωδών λειτουργιών (εργασιών) ενός προγράµµατος, οι οποίες µπορούν να εκτελεστούν ταυτόχρονα. Ακολουθείται από την ανάθεση των εργασιών σε διεργασίες. ιάσπαση βρόχου (loop splitting) Μέθοδος ανάθεσης βασικών εργασιών σε διεργασίες. Οι βασικές εργασίες είναι οι επαναλήψεις ενός βρόχου και σε κάθε διεργασία ανατίθενται ένα σύνολο από µη συνεχόµενες επαναλήψεις. Αν οι διεργασίες είναι Ν, η i-οστή διεργασία αναλαµβάνει τις επαναλήψεις i, i + Ν, i + 2N, ιαχωρισµός σε διεργασίες (partitioning) Το πρώτο βήµα κατά την παραλληλοποίηση προγραµµάτων. Περιλαµβάνει την διάσπαση σε εργασίες και την ανάθεση των εργασιών σε διεργασίες. ιαχωρισµός σκακιέρας (checkerboard partitioning) Μέθοδος ανάθεσης βασικών εργασιών σε διεργασίες, στην περίπτωση διπλού βρόχου (ο ένας µέσα στον άλλο). Η παραλληλοποίηση γίνεται µε τµηµατική δροµολόγηση και των δύο βρόχων µαζί. ικτυακός παράλληλος προγραµµατισµός (cluster computing) Είδος παράλληλου / κατανεµηµένου προγραµµατισµού σε ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών. Είναι ουσιαστικά παράλληλος προγραµµατισµός όπου οι ανεξάρτητοι υπολογιστές του δικτύου παίζουν το ρόλο των επεξεργαστών µίας MIMD παράλληλης µηχανής. Λόγω της κατανεµηµένης αυτής αρχιτεκτονικής, ο δικτυακός παράλληλος προγραµµατισµός γίνεται κυρίως µε χρήση του µοντέλου µεταβίβασης µηνυµάτων και οδηγεί σε χονδρόκοκκα προγράµµατα προκειµένου να αποφεύγονται οι (χρονοβόρες) επικοινωνίες του δικτύου. Το PVM είναι ένα παράδειγµα περιβάλλοντος για δικτυακό παράλληλο προγραµµατισµό.

3 13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 3 Εικονικοί επεξεργαστές (virtual processors) Είναι οι επεξεργαστές που υποθέτουµε ότι θα διαθέτει το σύστηµά µας, όταν σχεδιάζουµε ένα παράλληλο πρόγραµµα. Συνήθως, µάλιστα, γίνεται η υπόθεση ότι υπάρχουν τόσοι επεξεργαστές όσα και τα στοιχεία της εισόδου του προγράµµατος. Στην πράξη τα συστήµατα που θα µας δοθούν θα διαθέτουν πολύ λιγότερους πραγµατικούς επεξεργαστές. Έτσι, εάν υποθέσαµε πολλούς εικονικούς επεξεργαστές, κάθε πραγµατικός επεξεργαστής θα αναλάβει να εξοµοιώσει τις εργασίες αρκετών εικονικών επεξεργαστών. Έµµεσος παράλληλος προγραµµατισµός (implicit parallel programming) Είναι ο προγραµµατισµός σε µία σειριακή γλώσσα προγραµµατισµού µε µετέπειτα χρήση κατάλληλων µεταφραστών και άλλων εργαλείων παραλληλοποίησης. Πρόκειται, δηλαδή, για αυτόµατη εξαγωγή παραλληλισµού από σειριακά προγράµµατα. Εµποδιστικές και µη επικοινωνίες (blocking / non-blocking communications) Εµποδιστικές χαρακτηρίζονται οι επικοινωνίες (αποστολή / λήψη µηνύµατος στο µοντέλο µεταβίβασης µηνυµάτων) οι οποίες οδηγούν σε αναµονή της καλούσας διεργασίας µέχρι να ολοκληρωθούν. Αντίθετα, αν µια διεργασία κάνει κλήση µη εµποδιστικής επικοινωνίας, µπορεί να συνεχίσει αµέσως τους υπολογισµούς της ακόµα και αν η επικοινωνία δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι µη εµποδιστικές επικοινωνίες, όταν χρησιµοποιούνται προσεκτικά, µπορούν να οδηγήσουν σε χρονική επικάλυψη των υπολογισµών και των επικοινωνιών, βελτιώνοντας έτσι τις επιδόσεις. Ενεργοποίηση (activation) στοιχείων / επεξεργαστών Σε ένα πρόγραµµα παραλληλισµού δεδοµένων, κάθε εντολή την εκτελούν όλοι οι επεξεργαστές, σε διαφορετικά στοιχεία µίας παράλληλης µεταβλητής ο καθένας. Όµως, κάθε γλώσσα προγραµµατισµού για αυτό το µοντέλο διαθέτει λειτουργίες και µηχανισµούς προσδιορισµού υποσυνόλου των επεξεργαστών, οι οποίοι επιθυµούµε (δεν επιθυµούµε), για κάποιο λόγο, να εκτελέσουν µία συγκεκριµένη λειτουργία. Οι λειτουργίες αυτές ονοµάζονται λειτουργίες ενεργοποίησης (απενεργοποίησης) των επεξεργαστών ή των αντίστοιχων στοιχείων της παράλληλης µεταβλητής. Είναι επίσης γνωστές και σαν λειτουργίες µάσκας. Ενορχήστρωση (orchestration)

4 13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 4 Είναι ο καθορισµός των σηµείων αλλά και του τρόπου επικοινωνίας των διεργασιών ενός παράλληλου προγράµµατος και αποτελεί το πρώτο στάδιο της τοποθέτησης των διεργασιών στους επεξεργαστές. Εξαρτάται άµεσα από το προγραµµατιστικό µοντέλο. Επιπρόσθετος χρόνος παραλληλισµού (parallel overhead) Είναι οι καθυστερήσεις που εισάγονται λόγω της παράλληλης εκτέλεσης ενός προγράµµατος και οι οποίες δεν υπάρχουν όταν το πρόγραµµα εκτελείται σειριακά. Συγκεκριµένα, περιλαµβάνονται καθυστερήσεις λόγω των επικοινωνιών και λόγω της ανισοκατανοµής του φόρτου. Επιτάχυνση (speedup) Είναι ο λόγος του σειριακού (δηλαδή µε ένα επεξεργαστή) προς τον παράλληλο χρόνο εκτέλεσης και δείχνει πόσες φορές ταχύτερα εκτελείται το παράλληλο πρόγραµµα σε σχέση µε το σειριακό. Συµβολίζεται µε S n και ισούται µε Τ 1 / Τ n, όπου n είναι ο αριθµός των επεξεργαστών. Ικανότητα κλιµάκωσης (scalability) Είναι η ικανότητα που διαθέτει ένα σύστηµα να διατηρεί κάποιες παραµέτρους του σταθερές όταν γίνεται κλιµάκωση κάποιον άλλων. Συγκεκριµένα, στην παράλληλη επεξεργασία, ένα παράλληλο σύστηµα (αλγόριθµος + αρχιτεκτονική) είναι ικανό κλιµάκωσης (scalable) αν για κάθε αύξηση του αριθµού επεξεργαστών µπορεί να αυξηθεί κατάλληλα το µεγέθους εισόδου έτσι ώστε η αποδοτικότητα να παραµένει σταθερή. Κλειδαριές (locks / spinlocks) Ο δηµοφιλέστερος µηχανισµός αµοιβαίου αποκλεισµού για προγραµµατισµό στο µοντέλο κοινού χώρου διευθύνσεων. Οι κλειδαριές επιτρέπουν το πολύ σε µία διεργασία να βρίσκεται στην κρίσιµη περιοχή της και είναι λειτουργικά ισοδύναµες µε τους δυαδικούς σηµατοφόρους. Η κλειδαριά θα πρέπει να κλειδώνεται ακριβώς πριν την κρίσιµη περιοχή και να ξεκλειδώνεται αµέσως µετά. Κλήσεις φραγής (barrier calls) Αποτελούν βασικό µηχανισµό συγχρονισµού µεταξύ των διεργασιών ενός προγράµµατος (τόσο στο µοντέλο κοινού χώρου διευθύνσεων όσο και στο µοντέλο µεταβίβασης µηνυµάτων). Μία διεργασία που εκτελεί κλήση φραγής διακόπτει τη λειτουργία της έως ότου όλες οι υπόλοιπες διεργασίες εκτελέσουν την ίδια κλήση.

5 13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 5 Κλιµάκωση (scaling) Είναι η µεταβολή (συνήθως αύξηση) σε κάποια παράµετρο ενός συστήµατος (π.χ. κλιµάκωση των επεξεργαστών ή του µεγέθους εισόδου ενός προγράµµατος). Κοινή µεταβλητή (shared variable) Οι κοινές µεταβλητές απαντώνται στο µοντέλο κοινού χώρου διευθύνσεων και αποτελούν µεταβλητές τις οποίες µπορούν να διαβάσουν και να τροποποιήσουν όλες οι διεργασίες. Κοινός χώρος διευθύνσεων (shared address space) Μοντέλο παράλληλου προγραµµατισµού, το οποίο δίνει στον προγραµµατιστή την εντύπωση ότι ο υπολογιστής διαθέτει αρχιτεκτονική MIMD κοινής µνήµης. Συγκεκριµένα, ένα παράλληλο πρόγραµµα αποτελείται από σύνολο διεργασιών που εκτελούνται ταυτόχρονα και ασύγχρονα από διαφορετικούς επεξεργαστές και οι οποίες διαθέτουν κοινές µεταβλητές µεταξύ τους. Η κοινή µνήµη του Unix (System V shared memory), η Sequent-C και τα νήµατα αποτελούν δηµοφιλή περιβάλλοντα / γλώσσες προγραµµατισµού σε αυτό το µοντέλο. Κόστος (cost) Είναι το γινόµενο του αριθµού επεξεργαστών (n) επί τον χρόνο εκτέλεσης ενός προγράµµατος και δείχνει για πόσο χρόνο χρησιµοποιήθηκαν αθροιστικά οι επεξεργαστές. Θεωρείται βέλτιστο όταν αποτελεί σταθερό πολλαπλάσιο του σειριακού χρόνου εκτέλεσης. Συµβολίζεται µε c n και ισούται µε nt n. Λειτουργίες µάσκας (masking operations) Πρόκειται για µία άλλη ονοµασία των λειτουργιών ενεργοποίησης / απενεργοποίησης επεξεργαστών. Μεταβλητή συνθήκης (condition variable) Κοινή µεταβλητή η οποία µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την απενεργοποίηση µίας διεργασίας µέχρι να συµβεί κάποιο γεγονός (συγκεκριµένα, µέχρι κάποια άλλη διεργασία να την ενεργοποιήσει). Αποτελεί µηχανισµό συγχρονισµού (όπως και οι κλήσεις φραγής) που απαντάται κυρίως στα νήµατα POSIX. Μεταβίβαση µηνυµάτων (message passing)

6 13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 6 Μοντέλο παράλληλου προγραµµατισµού, το οποίο δίνει στον προγραµµατιστή την εντύπωση ότι ο υπολογιστής διαθέτει αρχιτεκτονική MIMD κατανεµηµένης µνήµης. Συγκεκριµένα, ένα παράλληλο πρόγραµµα αποτελείται από σύνολο διεργασιών που εκτελούνται ταυτόχρονα και ασύγχρονα από διαφορετικούς επεξεργαστές και οι οποίες δεν έχουν τίποτε κοινό και επικοινωνούν µεταξύ τους µόνο µέσω αποστολής και λήψης µηνυµάτων. Το PVM και το MPI αποτελούν δύο δηµοφιλή περιβάλλοντα για προγραµµατισµό σε αυτό το µοντέλο. Νήµατα (threads) Τα νήµατα µπορούν να περιγραφούν ως ένα είδος ελαφριών διεργασιών, κατάλληλες για το µοντέλο κοινού χώρου διευθύνσεων. Ένα πρόγραµµα αποτελείται εποµένως από συλλογή νηµάτων, τα οποία όµως έχουν ως κοινές µεταβλητές όλες τις καθολικές µεταβλητές. Η βιβλιοθήκη των νηµάτων (ενσωµατωµένη µερικές φορές στον πυρήνα του λειτουργικού συστήµατος) διαθέτει µηχανισµούς για την δηµιουργία των νηµάτων, καθώς και για αµοιβαίο αποκλεισµό και το συγχρονισµό τους. Ευρέως διαδεδοµένα και δηµοφιλή είναι τα νήµατα POSIX (γνωστά ως pthreads). Νόµος του Amdahl Ο νόµος του Amdahl καθορίζει ότι ακόµα και το παραµικρό τµήµα σειριακών (µη παραλληλοποιήσιµων) υπολογισµών σε ένα πρόγραµµα, είναι ικανό να περιορίσει σηµαντικά την επιτάχυνση και την αποδοτικότητα της παράλληλης εκτέλεσής του. Συµβολικά, αν f είναι το ποσοστό των σειριακών υπολογισµών, τότε: S n = n / (nf + 1 f) 1 / f, όπου n είναι ο αριθµός των επεξεργαστών. Νόµος του Gustafson Ο νόµος του Gustafson αντιπαρέρχεται το νόµο του Amdahl και καθορίζει ότι πολλές φορές µπορούµε να επιτύχουµε οποιαδήποτε επιτάχυνση και οποιαδήποτε αποδοτικότητα κατά την παράλληλη εκτέλεση ενός προγράµµατος, αρκεί να το εκτελέσουµε µε αρκετά µεγάλο µέγεθος εισόδου. Συµβολικά, αν κατά την παράλληλη εκτέλεση µε n επεξεργαστές και µέγεθος εισόδου Ν στοιχείων, το ποσοστό των σειριακών υπολογισµών ήταν f '( N ), τότε: S n ( N ) = n ( n 1) f '( N ). Παράλληλη µεταβλητή (parallel ή plural variable) Μία µεταβλητή σε πρόγραµµα παραλληλισµού δεδοµένων, τα στοιχεία της οποίας διαµοιράζονται σε και τροποποιούνται από όλους τους επεξεργαστές. Πρόκειται για

7 13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 7 διανύσµατα ή πίνακες, όπου κάθε στοιχείο τους το αναλαµβάνει και διαφορετικός επεξεργαστής. Παραλληλισµός δεδοµένων (data parallelism) Μοντέλο παράλληλου προγραµµατισµού, το οποίο δίνει στον προγραµµατιστή την εντύπωση ότι ο υπολογιστής διαθέτει αρχιτεκτονική SIMD. Συγκεκριµένα, δηµιουργείται ένα πρόγραµµα, το οποίο το εκτελούν όλοι οι επεξεργαστές εντελώς συγχρονισµένα (εντολή προς εντολή) αλλά ο κάθε επεξεργαστής µπορεί να το εφαρµόζει σε διαφορετικά δεδοµένα. Οι MPL, C*, DPCE και HPF είναι µερικές γλώσσες παράλληλου προγραµµατισµού που ακολουθούν αυτό το µοντέλο. Παράλληλος προγραµµατισµός (parallel programming) Προγραµµατισµός µε χρήση παράλληλης γλώσσας προγραµµατισµού προκειµένου το πρόγραµµα να εκτελεστεί σε µία παράλληλη µηχανή. Οι τρεις βασικότερες µορφές / µοντέλα παράλληλου προγραµµατισµού είναι ο παραλληλισµός δεδοµένων, ο κοινός χώρος διευθύνσεων και η µεταβίβαση µηνυµάτων. Το πρώτο µοντέλο ονοµάζεται και σύγχρονος παράλληλος προγραµµατισµός ενώ τα άλλα δύο ονοµάζονται και µοντέλα ασύγχρονου παράλληλου προγραµµατισµού, αλλά και µοντέλα παραλληλισµού ελέγχου. Σάρωση (scan) Είναι ο υπολογισµός σειράς βαθµωτών µεγεθών από ένα σύνολο στοιχείων. Κάθε ένα από τα υπολογιζόµενα µεγέθη είναι το αποτέλεσµα µερικής υποβίβασης. Για παράδειγµα, δεδοµένου ενός διανύσµατος A = [a 1,, a n ], η σάρωση αθροίσµατος των στοιχείων του θα δώσει τα µερικά αθροίσµατα s 1,, s n, όπου s i = k = i 1 ak. Συλλογικές επικοινωνίες (collective communications) Επικοινωνίες όπου εµπλέκονται όλες οι διεργασίες ενός προγράµµατος στο µοντέλο µεταβίβασης µηνυµάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα αποτελούν η εκποµπή, η διασκόρπιση, η συλλογή, η ολική ανταλλαγή, αλλά και οι κλήσεις φραγής, καθώς και οι λειτουργίες υποβίβασης. Τµηµατική δροµολόγηση (block scheduling) Μέθοδος ανάθεσης βασικών εργασιών σε διεργασίες. Οι βασικές εργασίες είναι συνήθως οι επαναλήψεις ενός βρόχου και σε κάθε διεργασία ανατίθενται ένα σύνολο από

8 13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 8 συνεχόµενες επαναλήψεις. Αν κάθε διεργασία αναλάβει W επαναλήψεις, η i-οστή διεργασία αναλαµβάνει τελικά τις επαναλήψεις i W, i W+1, i W+2,, i W+W 1. Τοποθέτηση διεργασιών (placement) Το δεύτερο βήµα κατά την παραλληλοποίηση προγραµµάτων. Περιλαµβάνει την ενορχήστρωση και την αντιστοίχηση των διεργασιών στους επεξεργαστές. Υποβίβαση (reduction) Ο υπολογισµούς ενός βαθµωτού µεγέθους (π.χ. άθροισµα, γινόµενο, λογικό ΚΑΙ) από ένα σύνολο στοιχείων. Για παράδειγµα, η πρόσθεση των στοιχείων ενός διανύσµατος αποτελεί υποβίβαση αθροίσµατος. Χρόνος εκτέλεσης (run time) Ο χρόνος εκτέλεσης ενός (παράλληλου) προγράµµατος καθορίζεται από τη στιγµή που αρχίζουν οι υπολογισµοί µέχρι τη στιγµή που ο τελευταίος (χρονικά) επεξεργαστής ολοκληρώσει την εργασία του. Συµβολίζεται µε T n, όπου n είναι ο αριθµός των επεξεργαστών. MPL, C*, DPCE, HPF Οι MPL (MasPar Parallel application Language), C*, DPCE (Data Parallel C Extensions) και HPF (High Performance Fortran) είναι γλώσσες παράλληλου προγραµµατισµού που ακολουθούν το µοντέλο παραλληλισµού δεδοµένων. MIMD Multiple Instruction Multiple Data. Πρόκειται για αρχιτεκτονική παράλληλων υπολογιστών στην οποία υπάρχουν τουλάχιστον δύο αυτόνοµοι επεξεργαστές, γνωστή επίσης και ως πολυεπεξεργαστής. Αν οι επεξεργαστές είναι συνδεδεµένοι µε κάποιες κοινές µνήµες η αρχιτεκτονική ονοµάζεται MIMD κοινής µνήµης. Αντίθετα, στα µηχανήµατα MIMD κατανεµηµένης µνήµης οι επεξεργαστές διαθέτουν µόνο ιδιωτικές µνήµες και επικοινωνούν µεταξύ τους µέσω κάποιου δικτύου διασύνδεσης. MPI Message Passing Interface. Το πλέον καθιερωµένο πρότυπο για προγραµµατισµό στο µοντέλο µεταβίβασης µηνυµάτων. Οι ευρέως διαδεδοµένες υλοποιήσεις του για τοπικά δίκτυα το κάνουν δηµοφιλές και για δικτυακό παράλληλο προγραµµατισµό.

9 13.2 Παράλληλος Προγραµµατισµός Γλωσσάρι, Σελ. 9 Pthreads Βλ. νήµατα. PVM Parallel Virtual Machine (Εικονική Παράλληλη Μηχανή). ηµοφιλές περιβάλλον για προγραµµατισµό στο µοντέλο µεταβίβασης µηνυµάτων και για δικτυακό παράλληλο προγραµµατισµό, ακόµα και για ανοµοιογενή δίκτυα. SIMD Single Instruction Multiple Data. Πρόκειται για αρχιτεκτονική παράλληλων υπολογιστών στην οποία µπορεί να εκτελεστεί µία εντολή τη φορά αλλά ταυτόχρονα σε διαφορετικά δεδοµένα, ανάλογα µε το πόσα επεξεργαστικά στοιχεία υπάρχουν στην κεντρική µονάδα του συστήµατος. System V Shared Memory Είναι η λεγόµενη κοινή µνήµη που διαθέτει το Unix. Αποτελεί ένα σχετικά πρωτόγονο τρόπο δηµιουργίας κοινών µεταβλητών και δοµών αµοιβαίου αποκλεισµού µεταξύ διεργασιών. Όµως, από τη στιγµή που διατίθεται και σε µονοεπεξεργαστικά συστήµατα Unix, αποτελεί ένα εύκολα προσβάσιµο περιβάλλον για κάποιον που δεν διαθέτει παράλληλο υπολογιστή αλλά επιθυµεί να πειραµατιστεί µε το µοντέλο κοινού χώρου διευθύνσεων.

Μετρικές & Επιδόσεις. Κεφάλαιο V

Μετρικές & Επιδόσεις. Κεφάλαιο V Μετρικές & Επιδόσεις Κεφάλαιο V Χρόνος εκτέλεσης & επιτάχυνση Σειριακός χρόνος εκτέλεσης: Τ (για τον καλύτερο σειριακό αλγόριθμο) Παράλληλος χρόνος εκτέλεσης: (με επεξεργαστές) Επιτάχυνση (speedup): S

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ www.cslab.ece.ntua.gr Διπλωματικές

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλη Επεξεργασία Κεφάλαιο 1 Γιατί Παράλληλος Προγραμματισμός;

Παράλληλη Επεξεργασία Κεφάλαιο 1 Γιατί Παράλληλος Προγραμματισμός; Παράλληλη Επεξεργασία Κεφάλαιο 1 Γιατί Παράλληλος Προγραμματισμός; Κωνσταντίνος Μαργαρίτης Καθηγητής Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας kmarg@uom.gr http://eos.uom.gr/~kmarg Αρετή

Διαβάστε περισσότερα

Διεργασίες (μοντέλο μνήμης & εκτέλεσης) Προγραμματισμός II 1

Διεργασίες (μοντέλο μνήμης & εκτέλεσης) Προγραμματισμός II 1 Διεργασίες (μοντέλο μνήμης & εκτέλεσης) Προγραμματισμός II 1 lalis@inf.uth.gr Ο κώδικας δεν εκτελείται «μόνος του» Ο εκτελέσιμος κώδικας αποθηκεύεται σε ένα αρχείο Το αρχείο είναι μια «παθητική» οντότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μετρικές και Επιδόσεις 6

Μετρικές και Επιδόσεις 6 Μετρικές και Επιδόσεις 6 Στο κεφάλαιο αυτό θα δούμε με ποιον τρόπο προσδιορίζουμε τις επιδόσεις ενός παράλληλου αλγορίθμου / προγράμματος. Βασικός σκοπός μας επίσης είναι να δούμε πώς διαμορφώνονται αυτές

Διαβάστε περισσότερα

Network Algorithms and Complexity Παραλληλοποίηση του αλγορίθμου του Prim. Αικατερίνη Κούκιου

Network Algorithms and Complexity Παραλληλοποίηση του αλγορίθμου του Prim. Αικατερίνη Κούκιου Network Algorithms and Complexity Παραλληλοποίηση του αλγορίθμου του Prim Αικατερίνη Κούκιου Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Οργάνωση Υπολογιστών

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Οργάνωση Υπολογιστών Οργάνωση Υπολογιστών Υπολογιστικό Σύστημα Λειτουργικό Σύστημα Αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού ενός υπολογιστή και του χρήστη (προγραμμάτων ή ανθρώπων). Είναι ένα πρόγραμμα (ή ένα σύνολο προγραμμάτων)

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικοί Υπολογισμοί - Μέρος ΙΙΙ: Παράλληλοι Υπολογισμοί

Επιστημονικοί Υπολογισμοί - Μέρος ΙΙΙ: Παράλληλοι Υπολογισμοί Επιστημονικοί Υπολογισμοί - Μέρος ΙΙΙ: Παράλληλοι Υπολογισμοί Χαρμανδάρης Βαγγέλης, Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης, Εαρινό Εξάμηνο 2013/14 Κεφάλαιο 4: Παράλληλοι Αλγόριθμοι Ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικοί Υπολογισμοί - Μέρος ΙΙΙ: Παράλληλοι Υπολογισμοί

Επιστημονικοί Υπολογισμοί - Μέρος ΙΙΙ: Παράλληλοι Υπολογισμοί Επιστημονικοί Υπολογισμοί - Μέρος ΙΙΙ: Παράλληλοι Υπολογισμοί Χαρμανδάρης Βαγγέλης, Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης, Εαρινό Εξάμηνο 2013/14 Κεφάλαιο 3: Θεωρία Παράλληλου Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση παράλληλων προγραμμάτων

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση παράλληλων προγραμμάτων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση παράλληλων προγραμμάτων 9 ο Εξάμηνο Σχεδιασμός παράλληλων

Διαβάστε περισσότερα

Για τις λύσεις των προβλημάτων υπάρχει τρόπος εκτίμησης της επίδοσης (performance) και της αποδοτικότητας (efficiency). Ερωτήματα για την επίδοση

Για τις λύσεις των προβλημάτων υπάρχει τρόπος εκτίμησης της επίδοσης (performance) και της αποδοτικότητας (efficiency). Ερωτήματα για την επίδοση Επίδοση Αλγορίθμων Για τις λύσεις των προβλημάτων υπάρχει τρόπος εκτίμησης της επίδοσης (performance) και της αποδοτικότητας (efficiency). Ερωτήματα για την επίδοση πώς υπολογίζεται ο χρόνος εκτέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

Minimum Spanning Tree: Prim's Algorithm

Minimum Spanning Tree: Prim's Algorithm Minimum Spanning Tree: Prim's Algorithm 1. Initialize a tree with a single vertex, chosen arbitrarily from the graph. 2. Grow the tree by one edge: of the edges that connect the tree to vertices not yet

Διαβάστε περισσότερα

ιεργασίες και Επεξεργαστές στα Κατανεµηµένων Συστηµάτων

ιεργασίες και Επεξεργαστές στα Κατανεµηµένων Συστηµάτων ιεργασίες και Επεξεργαστές στα Κατανεµηµένων Συστηµάτων Μαρία Ι. Ανδρέου ΗΜΥ417, ΗΜΥ 663 Κατανεµηµένα Συστήµατα Χειµερινό Εξάµηνο 2006-2007 Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

2. Στοιχεία Αρχιτεκτονικής Παράλληλων Υπολογιστών... 45

2. Στοιχεία Αρχιτεκτονικής Παράλληλων Υπολογιστών... 45 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 9 1. Εισαγωγή... 13 1.1 Οι Μεγάλες Σύγχρονες Επιστημονικές Προκλήσεις... 13 1.2 Εξέλιξη της Παράλληλης Επεξεργασίας Δεδομένων... 14 1.3 Οι Έννοιες της Σωλήνωσης, του Παραλληλισμού

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπύρηνοι επεξεργαστές Multicore processors

Πολυπύρηνοι επεξεργαστές Multicore processors Πολυπύρηνοι επεξεργαστές Multicore processors 1 Μετάβαση στους πολυπύρηνους(1) Απόδοση των µονοεπεξεργαστών 25% ετήσια βελτίωση της απόδοσης από το 1978 έως το 1986 Κυρίως από την εξέλιξη της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Επιτεύγµατα των Λ.Σ.

Επιτεύγµατα των Λ.Σ. Επιτεύγµατα των Λ.Σ. ιεργασίες ιαχείριση Μνήµης Ασφάλεια και προστασία δεδοµένων Χρονοπρογραµµατισµός & ιαχείρηση Πόρων οµή Συστήµατος ιεργασίες Ένα πρόγραµµα σε εκτέλεση Ένα στιγµιότυπο ενός προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

Ε-85: Ειδικά Θέµατα Λογισµικού

Ε-85: Ειδικά Θέµατα Λογισµικού Ε-85: Ειδικά Θέµατα Λογισµικού Προγραµµατισµός Συστηµάτων Υψηλών Επιδόσεων Χειµερινό Εξάµηνο 2009-10 «ιεργασίες και Νήµατα» Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π.Δ. 407/80) E-85: Ε.Θ.Λ: Προγραµµατισµός Συστηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Γιώργος Δημητρίου Ενότητα 11 η : Εισαγωγή σε Παράλληλες Αρχιτεκτονικές Παράλληλη Επεξεργασία Επίπεδο Παραλληλισμού Από εντολές έως ανεξάρτητες διεργασίες Οργανώσεις Παράλληλων Αρχιτεκτονικών Συμμετρικοί,

Διαβάστε περισσότερα

ιεργασίες και νήµατα Προγραµµατισµός ΙΙΙ 1 lalis@inf.uth.gr

ιεργασίες και νήµατα Προγραµµατισµός ΙΙΙ 1 lalis@inf.uth.gr ιεργασίες και νήµατα Προγραµµατισµός ΙΙΙ 1 lalis@inf.uth.gr Η έννοια της διεργασίας ιεργασία (process) είναι ο µηχανισµός εκτέλεσης ενός προγράµµατος σε ένα λειτουργικό σύστηµα. Η διεργασία είναι µια ενεργή

Διαβάστε περισσότερα

Νήµατα. ιεργασίες και νήµατα Υλοποίηση νηµάτων Ελαφριές διεργασίες Αξιοποίηση νηµάτων. Κατανεµηµένα Συστήµατα 10-1

Νήµατα. ιεργασίες και νήµατα Υλοποίηση νηµάτων Ελαφριές διεργασίες Αξιοποίηση νηµάτων. Κατανεµηµένα Συστήµατα 10-1 Νήµατα ιεργασίες και νήµατα Υλοποίηση νηµάτων Ελαφριές διεργασίες Αξιοποίηση νηµάτων Κατανεµηµένα Συστήµατα 10-1 ιεργασίεςκαι νήµατα ιεργασία 1 Μνήµη ιεργασία 2 Μνήµη ιεργασία 3 Μνήµη Λειτουργικό Σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλα Συστήματα. Γιώργος Δημητρίου. Ενότητα 4 η : Παράλληλος Προγραμματισμός. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Πληροφορικής

Παράλληλα Συστήματα. Γιώργος Δημητρίου. Ενότητα 4 η : Παράλληλος Προγραμματισμός. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Πληροφορικής Γιώργος Δημητρίου Ενότητα 4 η : Παράλληλος Προγραμματισμός Παράλληλος Προγραμματισμός Ο παράλληλος προγραμματισμός με βάση την αφαιρετικότητα: Ελάχιστη έως καμία γνώση της αρχιτεκτονικής Επεκτάσεις παράλληλου

Διαβάστε περισσότερα

Αμοιβαίος αποκλεισμός

Αμοιβαίος αποκλεισμός Αμοιβαίος αποκλεισμός 1. Εισαγωγή 2. Κρίσιμα τμήματα (Critical Sections) 3. Υλοποίηση του αμοιβαίου αποκλεισμού I. Προσεγγίσεις λογισμικού II. Υποστήριξη εκ μέρους του υλικού III. Σηματοφορείς 4. Κλασσικά

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλος προγραμματισμός: παράλληλες λ υπολογιστικές πλατφόρμες και ανάλυση προγραμμάτων

Παράλληλος προγραμματισμός: παράλληλες λ υπολογιστικές πλατφόρμες και ανάλυση προγραμμάτων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων Παράλληλος προγραμματισμός: παράλληλες λ υπολογιστικές πλατφόρμες και ανάλυση προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Ανάλυση Αλγορίθμων

Κεφάλαιο 5 Ανάλυση Αλγορίθμων Κεφάλαιο 5 Ανάλυση Αλγορίθμων 5.1 Επίδοση αλγορίθμων Τα πρωταρχικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι: 1. πώς υπολογίζεται ο χρόνος εκτέλεσης ενός αλγορίθμου; 2. πώς μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους οι διάφοροι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι Κεφάλαιο 3 Σε ένα υπολογιστικό σύστημα η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) εκτελεί τις εντολές που βρίσκονται στην κύρια μνήμη του. Οι εντολές αυτές ανήκουν σε προγράμματα τα οποία, όταν εκτελούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων 9 ο Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων 9 ο Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθηµα 1 Ο ρόλος του ΛΣ Υλικό Υπολογιστικό σύστηµα Λειτουργικό σύστηµα Λογισµικό Προγράµµατα εφαρµογής Στόχοι του ΛΣ Χρήστες ιευκόλυνση των χρηστών ιευκόλυνση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικά Επιτεύγµατα. Πλεονεκτήµατα. Ορισµός Κατανεµηµένου Συστήµατος. Μειονεκτήµατα. E-03: Λειτουργικά Συστήµατα ΙΙ 6. Εαρινό Εξάµηνο 2005-06

Τεχνολογικά Επιτεύγµατα. Πλεονεκτήµατα. Ορισµός Κατανεµηµένου Συστήµατος. Μειονεκτήµατα. E-03: Λειτουργικά Συστήµατα ΙΙ 6. Εαρινό Εξάµηνο 2005-06 Τεχνολογικά Επιτεύγµατα Ε-03: Λειτουργικά Συστήµατα ΙΙ Εαρινό Εξάµηνο 2005-06 Ανάπτυξη ισχυρών µικροεπεξεργαστών ηµιουργία τοπικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων «Εισαγωγή στα Κατανεµηµένα Λειτουργικά Συστήµατα»

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλα Συστήματα. Γιώργος Δημητρίου. Ενότητα 3 η : Παράλληλη Επεξεργασία. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Πληροφορικής

Παράλληλα Συστήματα. Γιώργος Δημητρίου. Ενότητα 3 η : Παράλληλη Επεξεργασία. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Πληροφορικής Γιώργος Δημητρίου Ενότητα 3 η : Παράλληλη Επεξεργασία Παράλληλες Αρχιτεκτονικές Παράλληλο σύστημα είναι ένα σύνολο από επεξεργαστικά στοιχεία (processing elements) τα οποία: συνεργάζονται για γρήγορη επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων 9 ο Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Διεργασίες Β Τάξη ΕΠΑΛ

Κεφάλαιο 4 Διεργασίες Β Τάξη ΕΠΑΛ Κεφάλαιο 4 Διεργασίες Β Τάξη ΕΠΑΛ Καθ. Παπαδάκη Αν. Λειτουργικά Συστήματα 1 Περιγραφή Διεργασίας Στους υπολογιστές που έχουν μια μόνο ΚΜΕ, σε κάθε χρονική στιγμή μπορεί να εκτελείται μια μόνο εντολή γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλη Επεξεργασία

Παράλληλη Επεξεργασία Παράλληλη Επεξεργασία Φροντιστήριο: Εισαγωγή στα Πολυεπεξεργαστικά Συστήματα Διερασίες και Νήματα σε Πολυεπεξεργαστικά Συστήματα Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλής Επίδοσης Parallel and Distributed

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 4: Διεργασίες Πρόγραμμα Πρόγραμμα 1 Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι διαφάνειες έχουν καθαρά επικουρικό χαρακτήρα στην παρουσίαση των διαλέξεων του μαθήματος. Δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την παρακάτω βιβλιογραφία που

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικοί Υπολογισμοί - Μέρος ΙΙΙ: Παράλληλοι Υπολογισμοί

Επιστημονικοί Υπολογισμοί - Μέρος ΙΙΙ: Παράλληλοι Υπολογισμοί Επιστημονικοί Υπολογισμοί - Μέρος ΙΙΙ: Παράλληλοι Υπολογισμοί Χαρμανδάρης Βαγγέλης, Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης, Εαρινό Εξάμηνο 2013/14 Κεφάλαιο 5: (A) Λογισμικό, Βασικές Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 13: (Μέρος Γ ) Συστήματα Παράλληλης & Κατανεμημένης Επεξεργασίας Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών

Διαβάστε περισσότερα

Άρα, Τ ser = (A 0 +B 0 +B 0 +A 0 ) επίπεδο 0 + (A 1 +B 1 +A 1 ) επίπεδο 1 + +(B 5 ) επίπεδο 5 = 25[χρονικές µονάδες]

Άρα, Τ ser = (A 0 +B 0 +B 0 +A 0 ) επίπεδο 0 + (A 1 +B 1 +A 1 ) επίπεδο 1 + +(B 5 ) επίπεδο 5 = 25[χρονικές µονάδες] Α. Στο παρακάτω διάγραµµα εµφανίζεται η εκτέλεση ενός παράλληλου αλγόριθµου που λύνει το ίδιο πρόβληµα µε έναν ακολουθιακό αλγόριθµο χωρίς πλεονασµό. Τα Α i και B i αντιστοιχούν σε ακολουθιακά υποέργα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένος και Παράλληλος Προγραμματισμός. Ύλη μαθήματος. Βιβλιογραφία Μαθήματος 2/27/2016

Κατανεμημένος και Παράλληλος Προγραμματισμός. Ύλη μαθήματος. Βιβλιογραφία Μαθήματος 2/27/2016 Κατανεμημένος και Παράλληλος Προγραμματισμός Ηλίας Κ. Σάββας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, ΤΕΙ Θεσσαλίας Email: savvas@teilar.gr Ύλη μαθήματος. Εισαγωγή στον κατανεμημένο προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

EM 361: Παράλληλοι Υπολογισμοί

EM 361: Παράλληλοι Υπολογισμοί ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ EM 361: Παράλληλοι Υπολογισμοί Ενότητα #4: Παράλληλοι Αλγόριθμοι Διδάσκων: Χαρμανδάρης Ευάγγελος ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ Η

Διαβάστε περισσότερα

Διεργασίες (μοντέλο μνήμης & εκτέλεσης) Προγραμματισμός II 1

Διεργασίες (μοντέλο μνήμης & εκτέλεσης) Προγραμματισμός II 1 Διεργασίες (μοντέλο μνήμης & εκτέλεσης) Προγραμματισμός II 1 lalis@inf.uth.gr Πρόγραμμα και εκτέλεση προγράμματος Ο εκτελέσιμος κώδικας αποθηκεύεται σε ένα αρχείο Το αρχείο είναι μια «παθητική» οντότητα

Διαβάστε περισσότερα

12/5/18. συστημάτων. Το λογισµικό συστηµάτων. Κεφάλαιο 5

12/5/18. συστημάτων. Το λογισµικό συστηµάτων. Κεφάλαιο 5 A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 5 Λογισμικό συστημάτων: Το λειτουργικό σύστημα, τα βοηθητικά προγράμματα και η διαχείριση αρχείων Τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση επεξεργαστή (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Οργάνωση επεξεργαστή (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Οργάνωση επεξεργαστή (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Ταχύτητα εκτέλεσης Χρόνος εκτέλεσης = (αριθμός εντολών που εκτελούνται) Τί έχει σημασία: Χ (χρόνος εκτέλεσης εντολής) Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Α Ν Α Λ Τ Η Α Λ Γ Ο Ρ Ι Θ Μ Ω Ν Κ Ε Υ Α Λ Α Ι Ο 5. Πως υπολογίζεται ο χρόνος εκτέλεσης ενός αλγορίθμου;

Α Ν Α Λ Τ Η Α Λ Γ Ο Ρ Ι Θ Μ Ω Ν Κ Ε Υ Α Λ Α Ι Ο 5. Πως υπολογίζεται ο χρόνος εκτέλεσης ενός αλγορίθμου; 5.1 Επίδοση αλγορίθμων Μέχρι τώρα έχουμε γνωρίσει διάφορους αλγόριθμους (αναζήτησης, ταξινόμησης, κ.α.). Στο σημείο αυτό θα παρουσιάσουμε ένα τρόπο εκτίμησης της επίδοσης (performance) η της αποδοτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Η/Υ. Μέρος2

Προγραµµατισµός Η/Υ. Μέρος2 Προγραµµατισµός Η/Υ Μέρος2 Περιεχόμενα Επανάληψη Βασικών Σύμβολων Διαγραμμάτων Ροής Αλγόριθμος Ψευδοκώδικας Παραδείγματα Αλγορίθμων Γλώσσες προγραμματισμού 2 Επανάληψη Βασικών Σύμβολων Διαγραμμάτων Ροής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕ- 074 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2

ΠΛΕ- 074 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2 ΠΛΕ- 074 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2 Πολυπύρηνοι επεξεργαστές, μέρος 2 Αρης Ευθυμίου Πηγές διαφανειών: συνοδευτικές διαφάνειες αγγλικης εκδοσης του βιβλιου Cache coherence & scalability! Τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software)

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software) ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software) Το Λογισµικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Περιεχόµενα Ορισµός Λογισµικού Κατηγορίες Λογισµικό Συστήµατος Λογισµικό Εφαρµογών Το λογισµικό είναι: Το λογισµικό Το σύνολο των προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Παράλληλης & Κατανεμημένης Επεξεργασίας

Συστήματα Παράλληλης & Κατανεμημένης Επεξεργασίας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Συστήματα Παράλληλης & Κατανεμημένης Επεξεργασίας Ενότητα 2: Αρχιτεκτονικές Von Neuman, Harvard. Κατηγοριοποίηση κατά Flynn. Υπολογισμός απόδοσης Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά συστήματα πραγματικού χρόνου

Λειτουργικά συστήματα πραγματικού χρόνου Λειτουργικά συστήματα πραγματικού χρόνου Τι είναι λειτουργικό σύστημα πραγματικού χρόνου; Λειτουργικό Σύστημα Πραγματικού Χρόνου (ΛΣΠΧ) είναι ένα λειτουργικό σύστημα που προορίζεται για εφαρμογές πραγματικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών Εισαγωγή στην Πληροφορική Αστροφυσικός Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ romylos@survey.ntua.gr Λειτουργικά συστήµατα, διεργασίες και δροµολόγηση Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

3. Σελιδοποίηση μνήμης 4. Τμηματοποίηση χώρου διευθύνσεων

3. Σελιδοποίηση μνήμης 4. Τμηματοποίηση χώρου διευθύνσεων ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ MHXANIKOI Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕ Ο ΜΗΧΑΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Γ. Τσιατούχας 6 ο Κεφάλαιο 1. Επίπεδο OSM 2. Εικονική μνήμη ιάρθρωση 3. Σελιδοποίηση μνήμης 4. Τμηματοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4 ο. Κρίσιμα Τμήματα και Αμοιβαίος Αποκλεισμός

Μάθημα 4 ο. Κρίσιμα Τμήματα και Αμοιβαίος Αποκλεισμός Μάθημα 4 ο Κρίσιμα Τμήματα και Αμοιβαίος Αποκλεισμός Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να εξηγήσει την έννοια του κρίσιμου τμήματος σε μία διεργασία και να δείξει τη λύση για ένα απλό πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός με Κοινόχρηστο Χώρο Διευθύνσεων 4

Προγραμματισμός με Κοινόχρηστο Χώρο Διευθύνσεων 4 Προγραμματισμός με Κοινόχρηστο Χώρο Διευθύνσεων 4 Με το κεφάλαιο αυτό, αλλάζουμε θεματολογία και μπαίνουμε στον χώρο του προγραμματισμού των παράλληλων συστημάτων. Σε αντίθεση με τους κλασικούς σειριακούς

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα σε Ολοκληρωμένα Κυκλώματα

Συστήματα σε Ολοκληρωμένα Κυκλώματα Συστήματα σε Ολοκληρωμένα Κυκλώματα Κεφάλαιο 4: Αρχιτεκτονική των Embedded Μικροεπεξεργαστών Διδάσκων: Καθηγητής Οδυσσέας Κουφοπαύλου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (διαχείριση επεξεργαστή, μνήμης και Ε/Ε)

Λειτουργικά Συστήματα (διαχείριση επεξεργαστή, μνήμης και Ε/Ε) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2015-16 Λειτουργικά Συστήματα (διαχείριση επεξεργαστή, και Ε/Ε) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα λειτουργικό σύστημα (ΛΣ); Μια άλλη απεικόνιση. Το Λειτουργικό Σύστημα ως μέρος του υπολογιστή

Τι είναι ένα λειτουργικό σύστημα (ΛΣ); Μια άλλη απεικόνιση. Το Λειτουργικό Σύστημα ως μέρος του υπολογιστή Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Λειτουργικά Συστήματα (διαχείριση επεξεργαστή, και Ε/Ε) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το λειτουργικό σύστημα. Προγραμματισμός II 1

Το λειτουργικό σύστημα. Προγραμματισμός II 1 Το λειτουργικό σύστημα Προγραμματισμός II 1 lalis@inf.uth.gr Συστήματα υπολογιστών Ειδικού σκοπού συστήματα για μια συγκεκριμένη εφαρμογή η εφαρμογή είναι γνωστή εκ των προτέρων περιορισμένοι υπολογιστικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX Μάθημα: Λειτουργικά Συστήματα Συστήματα Αρχείων Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης (clam@unipi.gr) Δρ. Α. Γαλάνη (agalani@unipi.gr) Λειτουργικά Συστήματα 1 Αρχεία με Χαρτογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Παρέχει µια διεπαφή (interface) ανάµεσα στο υλισµικό και στα προγράµµατα εφαρµογών/χρηστών.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Παρέχει µια διεπαφή (interface) ανάµεσα στο υλισµικό και στα προγράµµατα εφαρµογών/χρηστών. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υλισµικό (Hardware) Επεξεργαστής-ΚΜΕ (Processor, CPU): εκτέλεση εντολών Μνήµη (Memory): προσωρινή αποθήκευση πληροφοριών Μονάδες ε/ε (I/O devices): Μονάδες δίσκων: Μόνιµη αποθήκευση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Παράλληλοι υπολογιστές

1.1 Παράλληλοι υπολογιστές Εισαγωγή 1 Με το πρώτο αυτό κεφάλαιο ξεκινάμε το ταξίδι μας στον χώρο των παράλληλων υπολογιστικών συστημάτων. Θα έρθουμε σε επαφή με πολλές βασικές έννοιες που αφορούν σε όλες τις διαφορετικές πλευρές

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι. Μάθημα 6 ο Εκτέλεση πράξεων, Αρχιτεκτονική Η/Υ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας

Πληροφορική Ι. Μάθημα 6 ο Εκτέλεση πράξεων, Αρχιτεκτονική Η/Υ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Πληροφορική Ι Μάθημα 6 ο Εκτέλεση πράξεων, Αρχιτεκτονική Η/Υ Δρ. Γκόγκος Χρήστος Εκτέλεση προγραμμάτων Πρόγραμμα: Ένα σύνολο από εντολές.

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων 9 ο Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων

Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων Παράλληλος προγραμματισμός: Σχεδίαση και υλοποίηση παράλληλων προγραμμάτων 9 ο Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Η πολυνηματική γλώσσα προγραμματισμού Cilk

Η πολυνηματική γλώσσα προγραμματισμού Cilk Η πολυνηματική γλώσσα προγραμματισμού Cilk Β Καρακάσης Ερευνητικά Θέματα Υλοποίησης Γλωσσών Προγραμματισμού Μεταπτυχιακό Μάθημα (688), ΣΗΜΜΥ Νοέμβριος 2009 Β Καρακάσης (CSLab, NTUA) ΣΗΜΜΥ, Μετ/κό 688 9/2009

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Μεταγλωττιστών

Θέματα Μεταγλωττιστών Γιώργος Δημητρίου Ενότητα 10 η : Βελτιστοποιήσεις Τοπικότητας και Παραλληλισμού: Εξαρτήσεις και Μετασχηματισμοί Βρόχων Επεξεργασία Πινάκων Παραλληλισμός επιπέδου βρόχου Λόγω παραλληλισμού δεδομένων Επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Η/Υ

Λειτουργικά Συστήματα Η/Υ Λειτουργικά Συστήματα Η/Υ Κεφάλαιο 4 «Αρχιτεκτονικές ΛΣ» Διδάσκων: Δ Λιαροκάπης Διαφάνειες: Π. Χατζηδούκας 1 1. Μονολιθικά συστήματα Αρχιτεκτονικές ΛΣ 2. Στρωματοποιημένη αρχιτεκτονική 3. Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορές single-processor αρχιτεκτονικών και SoCs

Διαφορές single-processor αρχιτεκτονικών και SoCs 13.1 Τα συστήματα και η επικοινωνία μεταξύ τους γίνονται όλο και περισσότερο πολύπλοκα. Δεν μπορούν να περιγραφούνε επαρκώς στο επίπεδο RTL καθώς αυτή η διαδικασία γίνεται πλέον αρκετά χρονοβόρα. Για αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλη Επεξεργασία

Παράλληλη Επεξεργασία Παράλληλη Επεξεργασία Φροντιστήριο: Εισαγωγή στο OpenMP Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλής Επίδοσης Parallel and Distributed Systems Group Τι είναι το OpenMP Πρότυπο Επέκταση στη C/C++ και τη Fortran

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕ OpenMP (2 ο Μέρος)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕ OpenMP (2 ο Μέρος) ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕ OpenMP (2 ο Μέρος) Νίκος Τρυφωνίδης Εφαρμογή 7: Ανισορροπία Το πρόγραμμα imbalance.c περιέχει ένα loop το οποίο έχει μεγαλύτερη εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ)

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Διαχείριση Μνήμης Βασίλης Σακκάς 6/12/2013 1 Διαχείριση Μνήμης 1 Το τμήμα του Λ/Σ που διαχειρίζεται τη μνήμη λέγεται Διαχειριστής Μνήμης (Memory manager). Καθήκον του είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα. χαρακτηριστικά χωρίς να συνοδεύεται από λεπτοµέρειες.

Μοντέλα. χαρακτηριστικά χωρίς να συνοδεύεται από λεπτοµέρειες. Γλώσσες Περιγραφής Μοντέλα Ένα µοντέλο ενός κυκλώµατος είναι µία αναπαράσταση που παρουσιάζει χαρακτηριστικά χωρίς να συνοδεύεται από λεπτοµέρειες. Τα τυπικά µοντέλα έχουν καλά ορισµένη σύνταξη. Τα αυτόµατα

Διαβάστε περισσότερα

Θοδωρής Ανδρόνικος Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Θοδωρής Ανδρόνικος Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο Θοδωρής Ανδρόνικος Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο Για το μάθημα «Διαχείριση Λειτουργικών Συστημάτων» του ακαδημαϊκού έτους 2015 2016, το προτεινόμενο σύγγραμμα είναι το: Operating Systems: Internals

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις. Απάντηση. Απάντηση

Απαντήσεις. Απάντηση. Απάντηση 6 η σειρά ασκήσεων Άλκης Γεωργόπουλος Α.Μ. 39 Αναστάσιος Κοντογιώργης Α.Μ. 43 Άσκηση 1. Απαντήσεις Η αλλαγή ενός ρολογιού προς τα πίσω µπορεί να προκαλέσει ανεπιθύµητη συµπεριφορά σε κάποια προγράµµατα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο βασικός παράγοντας είναι ο χρόνος αξιοποίησης του επεξεργαστή Ελάχιστος αριθµός πράξεων και όχι µακρόχρονες αιτήσεις Ε/Ε

Ο βασικός παράγοντας είναι ο χρόνος αξιοποίησης του επεξεργαστή Ελάχιστος αριθµός πράξεων και όχι µακρόχρονες αιτήσεις Ε/Ε Εισαγωγή Ε-03: Λειτουργικά Συστήµατα ΙΙ Εαρινό Εξάµηνο 2005-06 «ροµολόγηση ιεργασιών (1/2)» ροµολόγηση σε συστήµατα µε έναν επεξεργαστή ροµολόγηση σε πολυεπεξεργαστικά συστήµατα ροµολόγηση σε κατανεµηµένα

Διαβάστε περισσότερα

1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες εντολές (μορφές) της;

1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες εντολές (μορφές) της; 1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες (μορφές) της; Η δομή επανάληψης χρησιμοποιείται όταν μια σειρά εντολών πρέπει να εκτελεστεί σε ένα σύνολο περιπτώσεων, που έχουν κάτι

Διαβάστε περισσότερα

EM 361: Παράλληλοι Υπολογισμοί

EM 361: Παράλληλοι Υπολογισμοί ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ EM 361: Παράλληλοι Υπολογισμοί Ενότητα #5Α: Λογισμικό, Βασικές Εφαρμογές OpenMP Διδάσκων: Χαρμανδάρης Ευάγγελος ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά & Βασικές Έννοιες

Εισαγωγικά & Βασικές Έννοιες Εισαγωγικά & Βασικές Έννοιες ΙΙΙ 1 lalis@inf.uth.gr Γιατί πολλές διεργασίες/νήματα; Επίπεδο εφαρμογής Καλύτερη δόμηση κώδικα Αποφυγή μπλοκαρίσματος / περιοδικών ελέγχων Φυσική έκφραση παραλληλισμού Επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά & Βασικές Έννοιες

Εισαγωγικά & Βασικές Έννοιες Εισαγωγικά & Βασικές Έννοιες ΙΙΙ 1 lalis@inf.uth.gr Γιατί πολλές διεργασίες/νήματα; Επίπεδο εφαρμογής Καλύτερη δόμηση κώδικα Αποφυγή μπλοκαρίσματος / περιοδικών ελέγχων Φυσική έκφραση παραλληλισμού Επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Το λειτουργικό σύστημα. Προγραμματισμός II 1

Το λειτουργικό σύστημα. Προγραμματισμός II 1 Το λειτουργικό σύστημα Προγραμματισμός II 1 lalis@inf.uth.gr Συστήματα υπολογιστών Ειδικού σκοπού συστήματα για μια συγκεκριμένη εφαρμογή περιορισμένοι υπολογιστικοί / αποθηκευτικοί πόροι δεν τίθεται θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 13: (Μέρος Γ ) Συστήματα Παράλληλης & Κατανεμημένης Επεξεργασίας Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 2.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 2.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός 1 2.3.1 Αναφορά σε γλώσσες προγραμματισμού και «Προγραμματιστικά Υποδείγματα» 2.3.1.1 Πρόγραμμα και Γλώσσες Προγραμματισμού Πρόγραμμα: σύνολο εντολών που χρειάζεται να δοθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΟΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (WORKFLOW MANAGEMENT) 2.1 Εισαγωγή

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΟΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (WORKFLOW MANAGEMENT) 2.1 Εισαγωγή ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΟΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (WORKFLOW MANAGEMENT) 2.1 Εισαγωγή Οι σηµερινές δραστηριότητες των επιχειρήσεων δηµιουργούν την ανάγκη για όσο το δυνατό µεγαλύτερη υποστήριξη από τα πληροφοριακά τους

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα Παράλληλης Επεξεργασίας. Παράλληλοςπρογραµµατισµός: Υλοποίηση παράλληλων προγραµµάτων

Συστήµατα Παράλληλης Επεξεργασίας. Παράλληλοςπρογραµµατισµός: Υλοποίηση παράλληλων προγραµµάτων Παράλληλοςπρογραµµατισµός: Υλοποίηση παράλληλων προγραµµάτων Σύνοψη παρουσίασης «Μιλώντας»παράλληλα SPMD Master / Worker parallel for Fork / Join Υποστηρικτικές δοµές δεδοµένων Μοιραζόµενα δεδοµένα Μοιραζόµενες

Διαβάστε περισσότερα

Συγχρονισµός: Αδιέξοδο & Παρατεταµένη Στέρηση

Συγχρονισµός: Αδιέξοδο & Παρατεταµένη Στέρηση Συγχρονισµός: Αδιέξοδο & Παρατεταµένη Στέρηση Κεφάλαιο 6 Αδιέξοδο Μόνιµη αναµονή ενός συνόλου διεργασιών οι οποίες ανταγωνίζονται για πόρους του συστήµατος ή για να επικοινωνήσουν µεταξύ τους εν υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη Λ.Σ. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Υποστήριξη Λ.Σ. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Υποστήριξη Λ.Σ. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Επικοινωνία με περιφερειακά Αρτηρία εισόδου-εξόδου, διευθύνσεις, εγγραφές αναγνώσεις Διαδικασία εξόδου έλεγχος κατάστασης περιφερειακού περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόβληµα Οµοφωνίας Σύγχρονα Συστήµατα Μεταβίβασης Μηνύµατος Μοντέλο Κατάρρευσης (crash model) Οι διεργασίες µπορούν να σταµατούν να εκτελούνται σε

Το Πρόβληµα Οµοφωνίας Σύγχρονα Συστήµατα Μεταβίβασης Μηνύµατος Μοντέλο Κατάρρευσης (crash model) Οι διεργασίες µπορούν να σταµατούν να εκτελούνται σε Οµοφωνία σε σύστηµα µε αϖοτυχίες κατάρρευσης διεργασιών Παναγιώτα Φατούρου Κατανεµηµένα Συστήµατα 1 Το Πρόβληµα Οµοφωνίας Σύγχρονα Συστήµατα Μεταβίβασης Μηνύµατος Μοντέλο Κατάρρευσης (crash model) Οι διεργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλη Επεξεργασία

Παράλληλη Επεξεργασία Παράλληλη Επεξεργασία Φροντιστήριο: Συγχρονισμός (συνέχεια) Μεταβλητές υπό συνθήκη Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλής Επίδοσης Parallel and Distributed Systems Group Συγχρονισμός μεταξύ νημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 6 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 6.1 Τι ονοµάζουµε πρόγραµµα υπολογιστή; Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αφαιρετικό πραγματικού χρόνου μοντέλο λειτουργικού συστήματος για MPSoC

Ένα αφαιρετικό πραγματικού χρόνου μοντέλο λειτουργικού συστήματος για MPSoC Ένα αφαιρετικό πραγματικού χρόνου μοντέλο λειτουργικού συστήματος για MPSoC Αρχιτεκτονική Πλατφόρμας Μπορεί να μοντελοποιηθεί σαν ένα σύνολο από διασυνδεδεμένα κομμάτια: 1. Στοιχεία επεξεργασίας (processing

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα μνήμης και υποστήριξη μεταφραστή για MPSoC

Συστήματα μνήμης και υποστήριξη μεταφραστή για MPSoC Συστήματα μνήμης και υποστήριξη μεταφραστή για MPSoC Πλεονεκτήματα MPSoC Είναι ευκολότερο να σχεδιαστούν πολλαπλοί πυρήνες επεξεργαστών από τον σχεδιασμό ενός ισχυρότερου και πολύ πιο σύνθετου μονού επεξεργαστή.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα 37 / σελίδα 207

Πρόβλημα 37 / σελίδα 207 Πρόβλημα 37 / σελίδα 207 2.5. Ôåóô áõôïáîéïëüãçóçò Δίνονται οι παρακάτω ομάδες προτάσεων. Σε κάθε μία από αυτές, να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να ισχύουν οι προτάσεις 1. Η αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Αµοιβαίοςαποκλεισµός. Κατανεµηµένα Συστήµατα 03-1

Αµοιβαίοςαποκλεισµός. Κατανεµηµένα Συστήµατα 03-1 Αµοιβαίοςαποκλεισµός Εισαγωγή Συγκεντρωτική προσέγγιση Κατανεµηµένη προσέγγιση Αλγόριθµος Lamport Αλγόριθµος Ricart-Agrawala Προσέγγιση µεταβίβασης σκυτάλης Αλγόριθµος LeLann Αλγόριθµος Raymond Αλγόριθµος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Παρακάτω δίνονται μερικοί από τους ακροδέκτες που συναντάμε στην πλειοψηφία των μικροεπεξεργαστών. Φτιάξτε έναν πίνακα που να

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Παραλληλισμός Βασικές Πηγές: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών: μια Δομημένη Προσέγγιση, Α. Tanenbaum, Vrije Universiteit, Amsterdam. Computer Architecture and Engineering, K. Asanovic,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 : Είδη, Τεχνικές, και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού

Κεφάλαιο 7 : Είδη, Τεχνικές, και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Κεφάλαιο 7 : Είδη, Τεχνικές, και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού ( Απαντήσεις & Λύσεις Βιβλίου) 1. Σκοποί κεφαλαίου Κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος Κατηγορίες γλωσσών προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3 και 9 ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ Δεδομένα αφαιρετική αναπαράσταση της πραγματικότητας και συνεπώς μία απλοποιημένη όψη της δηλαδή.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κάθε υποπρόγραμμα έχει μόνο μία είσοδο και μία έξοδο. Κάθε υποπρόγραμμα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα άλλα.

ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κάθε υποπρόγραμμα έχει μόνο μία είσοδο και μία έξοδο. Κάθε υποπρόγραμμα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα άλλα. ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Τμηματικός προγραμματισμός ονομάζεται η τεχνική σχεδίασης και ανάπτυξης των προγραμμάτων ως ένα σύνολο από απλούστερα τμήματα προγραμμάτων. Όταν ένα τμήμα προγράμματος επιτελεί ένα αυτόνομο

Διαβάστε περισσότερα

Εικονική Μνήµη. Κεφάλαιο 8. Dr. Garmpis Aristogiannis - EPDO TEI Messolonghi

Εικονική Μνήµη. Κεφάλαιο 8. Dr. Garmpis Aristogiannis - EPDO TEI Messolonghi Εικονική Μνήµη Κεφάλαιο 8 Υλικό και δοµές ελέγχου Οι αναφορές στην µνήµη υπολογίζονται δυναµικά κατά την εκτέλεση Ηδιεργασίαχωρίζεταισετµήµατα τα οποία δεν απαιτείται να καταλαµβάνουν συνεχόµενες θέσεις

Διαβάστε περισσότερα