Μάθημα 8 ο. Αντι μολυσματικές επικαλύψεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάθημα 8 ο. Αντι μολυσματικές επικαλύψεις"

Transcript

1 Μάθημα 8 ο Αντι μολυσματικές επικαλύψεις

2 Γενικές στρατηγικές για τις μολύνσεις που προκαλούνται από συσκευές Ελαχιστοποίηση επαφής Συνθήκες αποστείρωσης. Αποστείρωση εξόντωση όλων των μικροοργανισμών. Ελαχιστοποίηση της δέσμευσης στην επιφάνεια επαφής. Εξόντωση μετά την επαφή αντι μολυσματικές επικαλύψεις.

3 Συσκευές Ιατρική Συσκευή Μια συσκευή η οποία έχει εμφυτευθεί μόνιμα ή προσωρινά στο σώμα με μηχανικό/ δομικό ρόλο. Συνήθως, κατασκευάζεται με εξώθηση ή με έγχυση σε καλούπι (συσκευές από πολυμερή). Συσκευή για τη διανομή φαρμάκου Μια συσκευή η οποία χρησιμοποιείται για να παρέχει φάρμακο για προληπτικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς. Συνήθως, τέτοιες συσκευές ελέγχουν το ρυθμό με τον οποίο γίνεται η χορήγηση του φαρμάκου. Υβριδική Συσκευή Μια ιατρική συσκευή με βασική μηχανική/δομική λειτουργία που έχει και δευτερεύουσα λειτουργία τη χορήγηση φαρμάκου, είτε για την προστασία της συσκευής είτε για στοχευόμενη δράση.

4 Συνδυάζοντας τοπική χορήγηση φαρμάκων και εμφυτεύσιμες ιατρικές συσκευές Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah 4

5 Αντι μολυσματικές επικαλύψεις Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να απομονωθούν αντι-μικροβιακές και αντιβιοτικές ουσίες που βρίσκονται στις επιφάνειες ή στο εσωτερικό των συσκευών που τοποθετούνται στο κυκλοφορικό ή στο ουροποιητικό σύστημα για να μειωθούν οι μολύνσεις που σχετίζονται με τις συσκευές αυτές. Η παρουσία ενεργών αντι μολυσματικών παραγόντων μέσα ή πάνω στη συσκευή είναι δευτερεύουσας σημασία σε σχέση με την κύρια διαγνωστική ή θεραπευτική λειτουργία της. Δεν αναφέρουμε τη χρήση των συσκευών σαν μέσα διανομής φαρμάκου για την αντιμετώπιση καταστάσεων που προϋπήρχαν αλλά για τη χρήση που ουσιαστικά εμποδίζει τις μολύνσεις από εμφυτευμένες συσκευές.

6 Βασική αρχή Χορήγηση φαρμάκου σε συγκεκριμένα σημεία εντοπισμός ενεργών παραγόντων ή φαρμάκων μόνο στην επιφάνεια ή στην περιοχή της συσκευής ώστε να περιορίσουμε τις σχετικά με τις συσκευές μολύνσεις. Προτιμάται από τη χορήγηση φαρμάκου σε όλο το σύστημα. Η χορήγηση σε όλο το σύστημα απαιτεί την διατήρηση της δοσολογίας σε όλο το σώμα ενώ η τοπική χορήγηση μέσω της επιφάνειας της συσκευής συγκεντρώνει το φάρμακο εκεί που χρειάζεται. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες για αυξημένη βακτηριακή αντοχή λόγω χρόνιας συστηματικής χορήγησης αντιβιοτικών.

7 Αποτελεσματική Χορήγηση Για να είναι αποτελεσματική η τοπική χορήγηση πρέπει να απελευθερώνεται κατάλληλη ποσότητα φαρμάκου από τη συσκευή, και η διάρκεια της χορήγησης πρέπει να είναι η κατάλληλη για κάθε περίπτωση. Αν υπάρχει καλή εξαγωγή φαρμάκου από τη συσκευή, η συγκέντρωση του φαρμάκου θα είναι υψηλή στην επιφάνεια και κοντά σε αυτή αλλά ελαττώνεται όσο απομακρυνόμαστε από τη συσκευή.

8 Ενδοτραχειακοί σωλήνες 4, 8, 12 ώρες Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

9 Άλλα προβλήματα Για να είναι αποτελεσματικά τα φάρμακα που βασίζονται στις συσκευές πρέπει να είναι διαθέσιμα κοντά στην επιφάνεια σε τέτοια συγκέντρωση ώστε να προλαμβάνουν την βακτηριακή εξάπλωση. Με άλλα λόγια, η επιφάνεια της συσκευής πρέπει να δρα ως δεξαμενή για μια μεγάλη ποσότητα φαρμάκου και να είναι ικανή να το απελευθερώνει για κατάλληλο χρονικό διάστημα και σε κατάλληλες ποσότητες. Είναι επίσης σημαντικό το φάρμακο να παραμένει ισχυρό και μετά την αποστείρωση. Για το σκοπό αυτό οι συσκευές που χρησιμοποιούν αντιβιοτικά ευαίσθητα στην οξείδωση, στην υψηλή θερμοκρασία, στην ακτινοβολία ή στην αιθυλενική οξείδωση πρέπει να εξετάζονται με προσοχή μετά την αποστείρωση.

10 Μέθοδοι πρόσδεσης και συγκράτησης των φαρμάκων Η περισσότερη από τη δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο πεδίο είναι επικεντρωμένη στην προσρόφηση των επιφανειών. Η πιο απλή τεχνική επιφανειακής προσρόφησης είναι η βύθιση της συσκευής σε διάλυμα του φαρμάκου. Αυτή η προσέγγιση περιορίζεται από τον λίγο χρόνο που το φάρμακο παραμένει στην επιφάνεια της συσκευής: αυτό συμβαίνει γιατί το φάρμακο δεν είναι συνδεδεμένο με κάποιον τρόπο στην επιφάνεια και απομακρύνεται εύκολα από αυτή συνήθως σε λίγες ώρες. Επιπρόσθετα, μόνο μια λεπτή μεμβράνη φαρμάκου εναποτίθεται στην επιφάνεια η οποία τυπικά αποφέρει απελευθέρωση μετρίου επιπέδου.

11 Προσθέτοντας θετικά φορτία Εδώ και πολλά χρόνια ξέρουμε ότι πολλά αντιβιοτικά έχουν αρνητικά φορτία ανάλογα με αυτά της ηπαρίνης. Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε σε μια μέθοδο πρόσδεσης αντιβιοτικών μορίων στην επιφάνεια προσθετικών υλικών μέσω προσρόφησης θετικά φορτισμένων απορρυπαντικών όπως benzalkonium ή tridodecylmethylammonium chloride (TDMAC). Τα απορρυπαντικά της επιφάνειας δρουν σαν άγκυρες για το δέσιμο αρνητικά φορτισμένων μορίων αντιβιοτικών όπως για παράδειγμα των φαρμάκων που ανήκουν στην οικογένεια της πενικιλίνης και της κεφαλοσπορίνης.

12 Οι ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις με θετικά φορτισμένα φάρμακα Τα φάρμακα δεν βρίσκονται μόνιμα στην επιφάνεια. Αν εκτεθούν σε αίμα ή σε άλλα σωματικά υγρά απελευθερώνονται με αργό ρυθμό, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το περιβάλλον γύρω από κάποια προσθετική επιφάνεια να έχει υψηλή συγκέντρωση φαρμάκου (πιο υψηλή από αυτή που θα είχε αν χορηγούνταν με άλλο τρόπο). Αυτή η υψηλή συγκέντρωση αντιβιοτικών προκαλεί περιορισμένη αναστολή βακτηριακής ανάπτυξης.

13 Ελεγχόμενοι μηχανισμοί απελευθέρωσης Έλεγχος μέσω διήθησης μεμβράνες (monoliths) αποθήκες (μεμβράνες) Χημικά ελεγχόμενοι Βιοδιάβρωση Χημική αποικοδόμηση

14 Ενσωμάτωση στο πολυμερές Η αρχή της τεχνικής βασίζεται στο ότι το υπόστρωμα της συσκευής μπορεί να αποτελέσει μια δεξαμενή που επιτρέπει την εξαγωγή φαρμάκου, παρέχοντας έτσι αντιμικροβιακή δραστηριότητα δίπλα στην επιφάνεια. Μια σημαντική ποσότητα φαρμάκου μπορεί να εγκλωβιστεί μέσα στο υπόστρωμα της συσκευής αναμιγνύοντας το φάρμακο στο πλαστικό πριν το σχηματισμό καλουπιού ή την εξώθηση, με τον ίδιο τρόπο που προστίθενται βαφικές ύλες και δυναμωτικά στις ρητίνες. Υπάρχουν αναφορές ικανοποιητικών πειραματικών αποτελεσμάτων χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη τεχνική με αντιμικροβιακή δραστηριότητα που ανιχνεύεται τρεις και τέσσερεις εβδομάδες μετά.

15 Μεμβράνη (monolithic) Το φάρμακο κατανέμεται ομοιόμορφα μέσω μιας πολυμερούς μεμβράνης: κανένα ρίσκο απόρριψης φαρμάκου, πρώτης τάξεως κινητική. Q Q t t

16 Απομόνωση φαρμάκων σε επιφάνειες συσκευών Η τροποποίηση μιας επιφάνειας μπορεί να γίνει χωρίς να αλλάξουμε τις βασικές ιδιότητές της ενώ μπορούμε να ενσωματώσουμε αρκετή ποσότητα φαρμάκου. Τα συστήματα τα οποία είναι εμπορικά διαθέσιμα γενικά παρασκευάζονται με μία από τις δύο μεθόδους: συσκευές με διασυνδεδεμένα πολυμερή που περιέχουν φάρμακα ή συσκευές με διαλύματα πολυμερών που περιέχουν αντι-μικροβιακούς παράγοντες.

17 nerites.com

18 Σύστημα δεξαμενής Πυρήνας φαρμάκου που περιβάλλεται από βιο-αποικοδομήσιμο πολυμερές. Οι ιδιότητες του φαρμάκου και του πολυμερούς κατευθύνουν το ρυθμό διήθησης. Απόπτωση φαρμάκου αν η μεμβράνη πάθει ρήξη ή αλλοιωθεί γρήγορα. Κινητικές εξισώσεις μηδενικής τάξης λόγω σταθερής δραστηριότητας της πηγής. Q t

19 Μειονεκτήματα και άλλες αιτίες Το κύριο μειονέκτημα είναι η εκτεταμένη προσπάθεια στην έρευνα που απαιτείται για να εκτιμηθεί η εμπορική αξία του προϊόντος. Απαιτείται σημαντική πειραματική εργασία για να βρεθούν κατάλληλα πολυμερή για τις συσκευές-ρητίνες που να μην αλλοιώνονται από την προσθήκη φαρμάκου. Κάποιος πρέπει επίσης να προσδιορίσει κατάλληλους συνδυασμούς φαρμάκου-πλαστικού που επιτρέπουν την ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκου σε κατάλληλη ποσότητα για τον προκαθορισμένο χρόνο. Λόγω της επαναληπτικής φύσης των δοκιμών και της πολυπλοκότητας των πειραμάτων ο χρόνος και το κόστος για επαρκή αποτελέσματα μπορεί να είναι απαγορευτικός.

20 Η ιδανική μέθοδος για τις επιφάνειες Βιοσυμβατότητα - πρέπει όλες οι συσκευές που έρχονται σε επαφή με βιολογικά υγρά και ιστούς να είναι απολύτως βιοσυμβατές. Διαθεσιμότητα του φαρμάκου: το ποσό του φαρμάκου που είναι διαθέσιμο είναι σημαντικό. Κάθε σύστημα που αλλοιώνει την επιφάνεια και δεν μπορεί να παρέχει κατάλληλη ποσότητα φαρμάκου για τον προκαθορισμένο χρόνο επιτρέπει ανεπιθύμητη έκθεση σε μολύνσεις. Προσρόφηση - η επιλεγμένη τεχνική τροποποίησης επιφάνειας δεν πρέπει να επιτρέπει διάχυση. Η απώλεια μεγάλων επιφανειακών μορίων μπορεί να προκαλέσει να κατανεμηθεί το φάρμακο σε λανθασμένες περιοχές στο σώμα.

21 Η ιδανική μέθοδος για τις επιφάνειες Ανθεκτικότητα - η επεξεργασία των επιφανειών πρέπει να αντέχει τη δυσκολία της διαδικασίας εισχώρησης καθώς και οποιαδήποτε παραποίηση της συσκευής μετά την εμφύτευση. Ελαστικότητα - κάθε επεξεργασία της επιφάνειας που αυξάνει τη διάμετρο της συσκευής αναμένεται να προκαλέσει δυσκαμψία. Η ελαχιστοποίηση αυτής της πρόσθετης δυσκαμψίας είναι σημαντική για συσκευές όπως καθετήρες με μικρή διάμετρο που βασίζονται σε πολύ ελαστικά άκρα για να μειωθεί το ρίσκο διάτρησης. Επικάλυψη - η επιλεγμένη τεχνική πρέπει να καλύπτει τελείως οποιεσδήποτε επιφάνειες της συσκευής εκτίθενται στα σωματικά υγρά ώστε να μειωθεί η πιθανότητα έκθεσης σε βακτήρια.

22 Η ιδανική μέθοδος για τις επιφάνειες Αποστείρωση - η συσκευή πρέπει να είναι αποστειρωμένη. Για τα εμπορικά προϊόντα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι συσκευασμένα και αποστειρωμένα χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού. Σταθερότητα - Η επιφάνεια και το φάρμακο πρέπει να παραμένουν σταθερά κάτω από συνθήκες κανονικής αποθήκευσης. Η αποστείρωση με ακτινοβολία και μερικές τεχνικές αλλοίωσης επιφανειών μπορεί να προκαλέσουν διασυνδεσιμότητα. Πολλά προϊόντα τα οποία βασίζονται στη διασυνδεσιμότητα ή αποστειρώνονται μέσω ακτινοβολίας πρέπει να εξετάζονται γιατί μπορεί να είναι εύθραυστα.

23 Η ιδανική μέθοδος για τις επιφάνειες Εύκολα στη χρήση - για να είναι κλινικά εφαρμόσιμες, οι κλινικές συσκευές πρέπει να είναι σχετικά εύκολες στη χρήση. Αυτό αποτελεί μειονέκτημα για τις συσκευές οι οποίες πρέπει να προστεθούν κατά τη διάρκεια της κλινικής διαδικασίας. Κόστος - ένα πασιφανές κριτήριο σε όλες τις αποφάσεις ανάπτυξης ενός προϊόντος. Δικαιολογούν τα οφέλη που προσφέρει η συσκευή το κόστος της;

24 Ανερχόμενες Τεχνολογίες Επικαλύψεις για ενισχυμένη απεικόνιση. Κυτταρικές επιφάνειες μοσχευμάτων. Επικαλύψεις για την ενίσχυση της επούλωσης. Επικαλύψεις για απελευθέρωση φαρμάκων.

25 Επίδεσμοι και Ράμματα

26 Προϊόντα φροντίδας τραυμάτων Σκοποί: Να δέσουν το επιθήλιο της επιφάνειας με τους κατώτερους ιστούς όταν είναι αυτό δυνατό. Να προστατέψουν το τραύμα από μολύνσεις. Να διατηρήσουν την υγρασία στο περιβάλλον του τραύματος. Να επιτρέψουν την ανταλλαγή αερίων. Να προάγουν την παραγωγή νέου επιθηλίου.

27 Αρχές θεραπείας τραυμάτων Αιμόσταση. Ερεθισμός. Κοκκώδης ιστός. Ανακατασκευή ιστού ή ωρίμανση.

28 Βασικοί παράγοντες στην επούλωση τραυμάτων Ανίχνευση των αιτιολογικών παραγόντων. Βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος.

29 Κοινά αίτια τραυμάτων Τραύμα - ατύχημα ή χειρουργείο. Εγκαύματα (χημικά ή φυσικά). Δαγκωματιές από ζώα ή τσιμπήματα εντόμων. Πίεση (τραύμα στη σπονδυλική στήλη). Τραύματα σχετικά με τα αγγεία, αρτηριακά. Ανοσοκαταστολή. Κακοήθειες. Διαταραχές συνδετικού ιστού. Διαταραχές μεταβολισμού ή ενδοκρινικές (διαβήτης). Διατροφικές ανεπάρκειες. Ψυχοκοινωνικές. Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων.

30 Χρονοδιάγραμμα επούλωσης τραύματος Αιμόσταση Ερεθισμός Κοκκώδης Ιστός Ανακατασκευή ιστού άμεση 1-4 μέρες 4-21 μέρες 21 μέρες -2 χρόνια

31 Διάγνωση Χρόνιου τραύματος Θεραπεία αίτιου Θεραπεία Τοπικού τραύματος Ενδιαφέρον επικεντρωμένο στον ασθενή Χειρουργική αφαίρεση ιστού Καθαρισμός και αφομοίωση-βακτηριακή Διαχείριση Προστασία - Υγρασία Θεραπεία με αλληλεπίδραση Τραύματα που δεν θεραπεύονται Βιολογικοί παράγοντες

32 Χρώμα τραύματος Μαύρο. Ο νεκρωτικός ιστός είναι μη βιώσιμος και πρέπει να αφαιρεθεί πριν τη θεραπεία. Κίτρινο. Τα κίτρινα τραύματα μπορεί να περιέχουν υγρό ιστό νέκρωσης και/ή περιέχουν πυώδεις αποχετεύσεις. Ο κύριος στόχος είναι να αφαιρεθεί ο μη υγιής ιστός, οποιαδήποτε υλικά μόλυνσης, και πλεονάζουσες εκκρίσεις που εμποδίζουν τη διαδικασία επούλωσης. Όταν έχουμε καθαρό, υγρό και βιώσιμο στρώμα τραύματος μπορεί να αρχίσει η επούλωση. Κόκκινο. Καλό χρώμα - η πραγματική επούλωση έχει αρχίσει, ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων ξεκινάει, οι ινοβλάστες σχηματίζουν κολλαγόνο και σταδιακά σχηματίζονται μικρές, κόκκινες και κοκκώδεις μάζες που ονομάζονται κοκκώδης ιστός (αγγειογένεση).

33 Ιστορία των βιοϋλικών στην ιατρική Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν πρωτόγονα υλικά από το φυσικό τους περιβάλλον για να επουλώσουν τραύματα και να γιατρέψουν ασθένειες. Οι αρχαιότεροι επίδεσμοι βρέθηκαν στη Σουμέρια (2100 π.χ.) Ένα ιατρικό χειρόγραφο γραμμένο σε πέτρινες πλάκες περιγράφει λεπτομερώς την διαδικασία του πλυσίματος των τραυμάτων και την τοποθέτηση επιδέσμων.

34 Ράμματα Η μεγαλύτερη ομάδα εμφυτευμάτων στους ανθρώπους Εξ ορισμού, ένα ράμμα είναι ένα νήμα που είτε προσεγγίζει είτε διατηρεί ιστούς τον ένα δίπλα στον άλλο μέχρι να επιτευχθεί φυσική επούλωση. Ομαδοποιούνται σε δύο μεγάλες ομάδες, αυτά που απορροφούνται και αυτά που δεν απορροφούνται.

35 Ράμματα διαθέσιμα στο εμπόριο Κυτταρίνη (βαμβάκι). πρωτεϊνική κυτταρίνη (μετάξι), κολλαγόνο, νάιλον, πολυπροπυλένιο, aramid, άλφα - υδροξυοξέα, polyglycologic acid, polyglycolide-lactide polymer, πολυτετραφθοροαιθυλένιο, ανοξείδωτο ατσάλι, κράματα αλουμινίου.

36 Δοκιμές για ράμματα Ανθεκτικότητα, μήκος μέχρι να σπάσει, συντελεστής Young, ασφάλεια ραφών, ελαστικές και κολλώδης ιδιότητες, αντίδραση στους ιστούς, κυτταρική απόκριση, κυτταρική ενζυμική δραστηριότητα, μεταβολισμός των ραφών, χρόνια τοξικότητα, πιθανότητα μετάλλαξης, καρκινογένεση, αλλεργιογένεση, ανοσοποίηση.

37 Μέγεθος ραμμάτων

38 Συνδετήρες Λεπτό μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται στα άκρα του δέρματος (η επιφάνεια πρέπει να είναι αναισθητοποιημένη). Το όργανο σπρώχνει τις δύο αιχμηρές άκρες του συνδετήρα διαμέσου της επιδερμίδας και του ενδιάμεσου στρώματος στο υποδερμικό στρώμα και μετά λυγίζει τις άκρες προς τα μέσα. Μετά το λύγισμα των άκρων, οι θέσεις των άκρων του δέρματος παραμένουν σταθερές. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι η ταχύτητα επούλωσης και η απώλεια ουλής. Ενδεδειγμένο για δέρμα κεφαλής, κοιλιά (τένοντες, τα νεύρα είναι βαθιά). medgadget.com

39 Προβλήματα με συνδετήρες Αν οι άκρες δεν είναι καλά ευθυγραμμισμένες τότε μπορεί να εμποδιστεί η δημιουργία καινούριου δέρματος κατά τη διαδικασία επούλωσης.

40 Αφαίρεση Αφαιρούνται από το ιατρικό προσωπικό 3 με 14 ημέρες μετά την τοποθέτησή τους. ple_removers~16~235~0.htm

41 Υλικά που χρησιμοποιούνται για Η χειρουργική ρητίνη είναι ένα υλικό που παρέχει ένα πλέγμα πάνω στο οποίο προσδένονται οι παράγοντες πήξεως και τα αιμοπετάλια και σχηματίζουν ένα θρόμβο για να δράσει σα μπάλωμα πάνω από μια επιφάνεια που αιμορραγεί. αιμόσταση neurocirugia.com

42 Αυτοκόλλητα σε ιστούς Ενδεδειγμένα για το κλείσιμο δερματικών τομών συμπεριλαμβανομένων λαπαροσκοπικών τομών, πληγών από τραύματα σε περιοχές χαμηλής δερματικής πίεσης, οι οποίες έχουν εύκολες σε προσέγγιση άκρες. INDERMIL TM Αυτοκόλλητο εγκρίνεται από το ΕΟΦ για κλείσιμο τοπικών τομών δέρματος Το Indermil μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό αλλά όχι να αντικαταστήσει τα δερματικά ράμματα.

43 Περιγραφή συσκευής Τα αυτοκόλλητα ιστών είναι αποστειρωμένα, αποτελούνται από μονομερή ν - βουτυλίου ή οκτυλ-2-κυανοακρύλιο και παρέχονται στον ασθενή σε μια πλαστική αμπούλα 0.5 g. Κάθε αμπούλα είναι σφραγισμένη μέσα σε ένα πακέτο ώστε να είναι αποστειρωμένο και το εξωτερικό της. Παραμένει υγρή μέχρι να εκτεθεί στο νερό ή σε ουσίες που περιέχουν νερό, και αμέσως μετά θεραπεύει (πολυμερίζεται) και σχηματίζει ένα στρώμα που δένεται με την υποκείμενη επιφάνεια.

44 Παραδοσιακά προϊόντα για την αντιμετώπιση τραυμάτων Προστατευτικά και διαπερατά από αέρα: Διάφανες Μεμβράνες. Αφροί. Υδροκολλοειδή ή Υδροτζελ. Alginates. Απορροφητικοί επίδεσμοι.

45 Acu-derm Bioclusive Blisterfilm Polyskin II Pro-Clude Op-Site Opraflex Tegaderm Transeal Transite Uniflex Ventex Διαφανείς μεμβράνες

46 Προϊόντα που ελέγχουν τις μολύνσεις - επίδεσμοι για διασφάλιση καθετήρων Λεπτός επίδεσμος από διάφανη πολυουρεθάνη που παρέχει μια ασπίδα από ιούς/βακτήρια και βοηθάει στη στήριξη του καθετήρα μειώνοντας τις μηχανικές αποκλίσεις. ia28.s3ra.com

47 Διαφανείς Μεμβράνες Πλεονεκτήματα: αδιάβροχο και απροσπέλαστο από βακτήρια, επιτρέπει την παρατήρηση του τραύματος και, δεν προκαλεί βλάβη στο τραύμα όταν αφαιρείται. Μειονεκτήματα: δεν συνίσταται για τραύματα με εκκρίσεις, δε συνίσταται για τραύματα που περιβάλλονται από εύθραυστο δέρμα και, δεν προστατεύει το τραύμα μηχανικά.

48 Αφροί Παραδείγματα Allevyn Cutinova Foam Epilock Flexzam Hydrasorb Lyofoam Mitraflex Nu-derm Polymem Tielle envytrip.info

49 Αφροί - υποστηρίγματα πολυουρεθάνης -Ενδείκνυται: μη μολυσμένο τραύμα Πλεονεκτήματα: δεν συγκολλείται, δεν τραυματίζει το περιβάλλον δέρμα, μπορεί να απωθήσει μολυσμένα υλικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό πίεση, βοηθά στη μηχανική προστασία του τραύματος, διατηρεί ένα υγρό περιβάλλον στο τραύμα, διαμορφώσιμο, διαπερατό από αέριο.

50 Υδροκολλοειδή Σε μορφή υποβοηθημάτων, φύλλου ή ενδιάμεσου κενού για εμφρακτική λειτουργία. Σχηματίζει ένα "gel" καθώς απορροφά νερό από το τραύμα. Ενδείξεις: μικρές, απομονωμένες κύστες ή ελαφρά έως μέτρια τραύματα με εκκρίσεις. Πλεονεκτήματα: Μη διαπερατά από βακτήρια και άλλους παράγοντες μόλυνσης. Επάγουν την αγγειογένεση και την κοκκοποίηση. Περιορισμένη - μέτρια απορρόφηση. Δημιουργεί υγρό περιβάλλον. Μπορεί να μείνει στη θέση του μέχρι και 5 ημέρες. Αδιάβροχο.

51 AquaCel Comfeel Cutinova Hydra Duoderm Hydrapad Intrasite J&J Ulcer Dressing Procol Replicare Restore Triad Ultec Υδροκολλοειδή

52 Hydrogels Yδρόφιλες μεμβράνες που περιέχουν υποβοηθήματα τύπου γάζας που επιτρέπουν τη μεταφορά του νερού, αερίου και CO2 αλλά αποτρέπουν την αφυδάτωση. Ενδεικτική χρήση: τραύματα με μεγάλο πάχος και μέτρια παροχέτευση. Πλεονεκτήματα: απαλύνει το τραύμα, συμπληρώνει τα κενά, υψηλά απορροφητικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μολυσμένα τραύματα. Μειονεκτήματα: δύσκολα να διατηρηθεί στη θέση του, ενθαρρύνει την ανάπτυξη gram αρνητικών οργανισμών.

53 Hydrogels AquaSorb Carrington Gel Carrasyn-V Clear-Site Curasol Gel Flexderm Hydron Intrasite Gel Solosite SAF-Gel Transorb WounDres

54 Κολλώδεις ταινίες gel για Εύκαμπτο, κολλώδες, ημιεμφρακτικό φύλο σιλικόνης. Μειώνει το κοκκίνισμα των ουλών ώστε να σβήνει σταδιακά και να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό. Η εφαρμογή του είναι εύκολη και η ταινία gel μπορεί να πλυθεί και να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. αντιμετώπιση ουλών woundsource.com

55 Μεμβράνες αναρρόφησης Η μεμβράνη είναι ένας βασικός επίδεσμος που μεταμορφώνεται σε ένα μαλακό gel, επιτρέποντας έτσι την επαφή με ολόκληρο το τραύμα. Αποτελείται από 45% σελουλόζη και 55% κολλαγόνο τύπου Ι. Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

56 Μεμβράνες αναρρόφησης Η φλεγμονώδης φάση η οποία διαρκεί πολύ στα χρόνια τραύματα συμβάλλει στην έκκριση υψηλών συγκεντρώσεων μεταλλοπρωτεασών (ΜΜPs). Η πλεονάζουσες MMPs έχουν σαν αποτέλεσμα την διάσπαση των πρωτεϊνών της εξωκυτταρικής μεμβράνης. Οι πλεονάζουσες MMPs απενεργοποιούν τους αυξητικούς παράγοντες. Ο συνδυασμός σελουλόζης/κολλαγόνου δεσμεύει περισσότερες MMPs από ότι το κολλαγόνο ή η σελουλόζη. Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

57 Apligraf : προϊόντα που μοιάζουν με ανθρώπινο δέρμα και αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα ανθρώπινου δέρματος Οργανογένεση

58 Υποκατάστατα δέρματος Ζωντανά υποστρώματα δέρματος διπλών στρωμάτων Apligraf (γνωστό και ως Graftskin): κολλαγόνο από βοειδή, το οποίο έχει απομονωθεί από τένοντες και βιώσιμοι ανθρώπινοι ινοβλάστες και κερατοειδή κύτταρα. Dermagraft: human neonatal fibroblasts derived from fetal foreskin, extracellular matrix and a bioabsorbable suture like scaffold. Ανθρώπινοι νεογνικοί ινοβλάστες που απομονώνονται από νεογνική ακροβυστία, εξωκυτταρική μεμβράνη και βιοαπορροφήσιμες ραφές που λειτουργούν σαν πλαίσια στήριξης.

59 Υποκατάστατα δέρματος Ενδεικτικές χρήσεις: κύστες διαβητικών, κύστες: νευροπαθοφυσιολογικής αιτιολογίας και κύστες από εγκαύματα. Μη ενδεικτικές χρήσεις: - μολύνσεις, - εκτεθειμένο κόκκαλο, μεμβρανώδεις σάκοι και μύες ή τένοντες.

60 Ελαστομερή

61 Ελαστομερή Ορισμός υλικά ικανά να αλλάξουν το μήκος τους με αναστρέψιμο τρόπο, δηλαδή όταν το φορτίο αφαιρείται το υλικό επιστρέφει στις κανονικές διαστάσεις του. Λαστιχένια μείγματα Γενικά, άμορφα θερμοσετ με Tg μικρότερη από θερμοκρασία δωματίου για να επιτρέπουν πλήρη κινητικότητα στην αλυσίδα η δύναμη επαναφοράς είναι εντροπική Ονομάζεται και «μνήμη»

62 Τύποι Φυσικό και συνθετικό λάστιχο Thiokol, Bun, Neoprene. Πολυουρεθάνη. Σιλικόνη πολυσιλοξάνη. Φυσικές πρωτεΐνες ελαστίνη.

63 Μηχανικές Ιδιότητες F i b r e R i g i d P l a s t i c F l e x i b l e P l a s t i c 4 10 S t r e s s N / c m 2 B A E l a s t o m e r Strain D L / L 1. B.D. Ratner, A.S. Hoffman, Biomaterials Science, 2nd Edition: An Introduction to Materials in Medicine, Elsevier Academic Press, San Diego, 2004.

64 Τα ελαστομερή έχουν ιδιότητες που μπορούν να εξηγηθούν με ένα μοντέλο που μοιάζει με αυτά των θερμοσέτ και των θερμοπλαστικών έχουν όλες τις δομές που φαίνονται παρακάτω. 1. B.D. Ratner, A.S. Hoffman, Biomaterials Science, 2nd Edition: An Introduction to Materials in Medicine, Elsevier Academic Press, San Diego, 2004.

65 Αρχές της χημείας των πολυουρεθάνων Πολυμερή με μεγάλο μοριακό βάρος βασίζονται στη ισοκυανική χημεία. Τα πολυισοκυανοειδή έχουν τον παρακάτω γενικό τύπο: R-(N=C=O) n, n= 2-4

66 Προσθήκη πυρηνόφιλων αντιδρώντων Οι πιο σημαντικές αντιδράσεις των ισοκυανικών είναι η δημιουργία παραγώγων καρβαμικού οξέος (7) με την προσθήκη όξινων ατόμων υδρογόνου (6) στο διπλό δεσμό C=N (1).

67 Τα μείγματα που περιέχουν ομάδες υδροξυλίου (8) είναι τα πιο σημαντικά αντιδραστήρια των ισοκυανικών. Προσθέτονται κάτω από ήπιες συνθήκες και σχηματίζουν καρβαμικούς εστέρες (9). Πρωτοταγείς και δευτεροταγείς αλκοόλες και φαινόλες δείχνουν μειωμένη αντιδραστικότητα με αυτή τη σειρά. Το όνομα ουρεθάνη που χρησιμοποιείται για την ένωση αιθυλικό καρβαμίδιο, έδωσε το όνομά της σε όλη τη χημεία της πολυουρεθάνης: πολυισοκυανικά και πολυόλες σχηματίζουν πολυουρεθάνες. B.D. Ratner, A.S. Hoffman, Biomaterials Science, 2nd Edition: An Introduction to Materials in Medicine, Elsevier Academic Press, San Diego, 2004.

68 Ενδομοριακοί δεσμοί στα πολυμερή Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

69 Οι περισσότερο πυρινόφιλες πρωτοταγείς και δευτεροταγείς αμίνες αντιδρούν πιο έντονα με τα ισοκυανικά. Σε αυτή την αντίδραση, σχηματίζεται ουρία.

70 Βασικοί δομικοί λίθοι για Πολυουρεθάνες - Ισοκυανικά O C N C H 2 N C O MDI or aromatic polyisocyanate C H 3 N C O O C N C H 3 N C O TDI-80 N C O 8 0 % 2 0 % O C N C H 2 N C O H 12 MDI O C N ( C H 2 ) 6 N C O HDI

71 Πολυόλες HO(CH 2 CH 2 CH 2 CH 2 O)nH HO(CH 2 CH 2 O)nH CH 3 HO(CHCH 2 O)nH PTMO PEO PPG CH 3 CH 3 HO(CH 2 ) x Si O Si (CH 2 ) x OH CH 3 y CH 3 PSX O O HO R OC (CH 2 )x CO R y OH

72 Δομικό μοντέλο πολυουρεθάνης Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

73 Σχηματικό μοντέλο δομής πολυουρεθάνης Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

74 Οι αλληλεπιδράσεις με τα σκληρά τμήματα επηρεάζουν τις μηχανικές ιδιότητες Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

75 Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

76 Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

77 Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

78

79 Επίδραση μοριακού βάρους της πολυουρεθάνης στις μηχανικές ιδιότητές της Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah

80 Βιβλιογραφικές αναφορές 1. J. Park and R.S. Lakes, Biomaterials an Introduction, 3rd Edition, Springer, New York, B.D. Ratner, A.S. Hoffman, Biomaterials Science, 2nd Edition: An Introduction to Materials in Medicine, Elsevier Academic Press, San Diego, Biomaterials, Edited by J.Y. Wang and J.D. Bronzino, CRC Press, Boca Raton, Patric Tresco, Biomaterials course, University of Utah 5. Materials Science and Engineering - An Introduction, 4th Ed,WD Callister, Jr taple_removers~16~235~0.htm

Μάθημα 6 ο Ανάπτυξη Ιατρικών Συσκευών

Μάθημα 6 ο Ανάπτυξη Ιατρικών Συσκευών Μάθημα 6 ο Ανάπτυξη Ιατρικών Συσκευών Τι είναι μια Ιατρική Συσκευή; Ένα όργανο, συσκευή, εργαλείο, μηχάνημα, εμφύτευμα, αντιδραστήριο εκτός σώματος ή άλλο παρόμοιο ή σχετικό αντικείμενο, που συμπεριλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 13 ο. Βιοδιασπάσιμα Πολυμερή: Χημεία, διάσπαση και εφαρμογές

Μάθημα 13 ο. Βιοδιασπάσιμα Πολυμερή: Χημεία, διάσπαση και εφαρμογές Μάθημα 13 ο Βιοδιασπάσιμα Πολυμερή: Χημεία, διάσπαση και εφαρμογές Τι είναι η διάσπαση του πολυμερούς; Τα πολυμερή δημιουργήθηκαν πρώτη φορά από γλυκολικό οξύ το 1920 Σε εκείνη την περίοδο η διάσπαση των

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΫΛΙΚΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ. 3o Μάθημα 9 ο Εξάμηνο σπουδών Μάθημα Επιλογής Διδάσκων: Αν. Καθηγητής Ε.

ΒΙΟΫΛΙΚΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ. 3o Μάθημα 9 ο Εξάμηνο σπουδών Μάθημα Επιλογής Διδάσκων: Αν. Καθηγητής Ε. ΒΙΟΫΛΙΚΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ 3o Μάθημα 9 ο Εξάμηνο σπουδών Μάθημα Επιλογής Διδάσκων: Αν. Καθηγητής Ε. Αμανατίδης ΤΡΙΤΗ 24/10/2017 ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές επούλωσης διαβητικών ελκών Αυξητικοί παράγοντες ερµατικά ανάλογα Παναγιώτης Β. Τσακλής PhD Καθηγητής Εργαστήριο Εµβιοµηχανικής Τµ Φυσικοθεραπείας - ΑΤΕΙΘ Dept Mechanical Engineering Fibers & Polymers

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικές δοκιμές σε Βιοϋλικά

Βιολογικές δοκιμές σε Βιοϋλικά Βιολογικές δοκιμές σε Βιοϋλικά Γενικές έννοιες (κυτο)τοξικότητας In vitro αποτίμηση ιστών Δοκιμές (assays) Μορφολογία κυττάρων α) Μέθοδος άμεσης επαφής (direct contact) Ζωντανά-νεκρά κύτταρα (βαφή με αιματοξυλίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΠΠΥΥ 2014 ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ CPV 33141110-4

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΠΠΥΥ 2014 ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ CPV 33141110-4 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΠΠΥΥ 2014 ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ CPV 33141110-4 ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ CPV ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΕ M.M. ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ 2. Αλοιφή για θεραπεία ερεθισμών του δέρματος με οξείδιο του ψευδαργύρου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΟΥΛΥΣΗ ΤΕΧΝ. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟΥ ΥΛ. Posted by ΙΑΜΕΞ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ ΑΕ - 29 May :21

ΔΙΑΒΟΥΛΥΣΗ ΤΕΧΝ. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟΥ ΥΛ. Posted by ΙΑΜΕΞ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ ΑΕ - 29 May :21 ΔΙΑΒΟΥΛΥΣΗ ΤΕΧΝ. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟΥ ΥΛ. Posted by ΙΑΜΕΞ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ ΑΕ - 29 May 2017 11:21 Προς ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΘΕΜΑ : Σχόλια σχετικά με τη Διαβούλευση Τεχνικών Προδιαγραφών για την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΡΑΜΜΑΤΩΝ 1. Υποχρεωτική αναφορά του εργοστασιακού κωδικού παραγωγής κάθε προσφερόμενου είδους. 2. Οι αναγραφόμενες ενδείξεις να παρατίθενται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα (ΔΥΑ /

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΦΑΣΕΙΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ 1 2 3 Αποτροπή μόλυνσης Καθαρισμός (εξίδρωση) Κοκκιοποίηση - Προστασία της κοκκιοποίησης (κοκκίδωσης) Επιθηλίωση 1η ΦΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

decutastar Νέκρωση Σύγχρονη φροντίδα των ελκών σε όλες τις φάσεις

decutastar Νέκρωση Σύγχρονη φροντίδα των ελκών σε όλες τις φάσεις decutastar TM Νέκρωση Σύγχρονη φροντίδα των ελκών σε όλες τις φάσεις Αυτοκόλλητα και μη αυτοκόλλητα αφρώδη επιθέματα Υδροκολλοειδή Υδατική γέλη Μεμβράνες Αλγινικά Επιθέματα κολλαγόνου Υαλουρονικός άργυρος

Διαβάστε περισσότερα

2) «ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΑΖΑ» CPV: ,

2) «ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΑΖΑ» CPV: , Προς: Αθήνα, 17/04/2019 Γ.Ο.Ν.Κ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ για την προμήθεια 2) «ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΑΖΑ» CPV: 33141114-2, από την ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ AE. Σχετ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Μικροοργανισμοί Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Παθογόνοι μικροοργανισμοί Παθογόνοι μικροοργανισμοί ονομάζονται οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως ξενιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Με βάση τη θέση στο ανθρώπινο σώμα Με βάση την ιδιότητα για γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Εξωτερικοί εσωτερικοί μη ειδικοί μηχανισμοί ειδικοί

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο

3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού 3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Καθαρισμός έλκους διαβητικού ποδιού ADDO TESFAYE ΙΑΤΡΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Α ΠΡΠ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Υπ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Καθαρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο Πολυμερή Υλικά

Μάθημα 2 ο Πολυμερή Υλικά Μάθημα 2 ο Πολυμερή Υλικά Τι είναι ένα πολυμερές βιοϋλικό; http://www.mitr.p.lodz.pl/biomat/raport/1_radiation_hydrogels.html Τι είναι το πολυμερές; Όπως λέει και η λέξη είναι κάτι με «πολλά μέρη». Πολλοί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προχωρημένες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΑΤΟΝΩΝ ΕΛΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΚΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΚΛΙΣΗ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΑΤΟΝΩΝ ΕΛΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΚΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΚΛΙΣΗ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΑΤΟΝΩΝ ΕΛΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΚΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΚΛΙΣΗ

ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΑΤΟΝΩΝ ΕΛΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΚΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΚΛΙΣΗ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΑΤΟΝΩΝ ΕΛΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΚΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΚΛΙΣΗ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΑΤΟΝΩΝ ΕΛΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΚΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΚΛΙΣΗ 1. 2. 3. 4. 5. 6. ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΥΔΡΟΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΜΕ ΑΛΓΗΝΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 9 cm Χ 11 cm περίπου ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΥΔΡΟΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΜΕ ΑΛΓΗΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

2. Γυψοταινείες ταχείας:

2. Γυψοταινείες ταχείας: ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ 1. Γυψοταινίες βραδείας: Να είναι κατασκευασμένες από βαμβακερό αραιό υφασμένο ύφασμα ομοιόμορφα με γύψο διαποτισμένο Να είναι σε μορφή ρολών, να διαθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ

ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ Κατάκλιση (bedsore - pressure της περιοχής sore) χαρακτηρίζεται η κυτταρική νέκρωση μιας περιοχής του σώματος που προκαλείται από διακοπή της μικροκυκλοφορίας στους ιστούς

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Τρανταλής. Επιμελητής Καρδιολογίας Κ. Υ. Καπανδριτίου Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική

Γεώργιος Τρανταλής. Επιμελητής Καρδιολογίας Κ. Υ. Καπανδριτίου Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γεώργιος Τρανταλής Επιμελητής Καρδιολογίας Κ. Υ. Καπανδριτίου Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ανατομία Φυσιοπαθολογία Μελλοντικές προεκτάσεις Ανατομία Φυσιοπαθολογία Μελλοντικές προεκτάσεις Η αορτική

Διαβάστε περισσότερα

Τα σπυράκια στο πρόσωπο, το λαιμό και την πλάτη σχηματίζονται ως εξής:

Τα σπυράκια στο πρόσωπο, το λαιμό και την πλάτη σχηματίζονται ως εξής: Περιοδικό: Vivere Τεύχος: 3, Μάρτιος 2004 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑ Δρ. Des Fernandes (πλαστικός χειρουργός, ιδρυτής της Environ Skin Care και δημιουργός των φαρμακοκαλλυντικών Environ ) Η ακμή είναι μια ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϋλικά. Ενότητα 5: Πρωτεΐνες, Κύτταρα, Ιστοί Αλληλεπίδραση με Βιοϋλικά. Ελευθέριος Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Βιοϋλικά. Ενότητα 5: Πρωτεΐνες, Κύτταρα, Ιστοί Αλληλεπίδραση με Βιοϋλικά. Ελευθέριος Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Βιοϋλικά Ενότητα 5: Πρωτεΐνες, Κύτταρα, Ιστοί Αλληλεπίδραση με Βιοϋλικά Ελευθέριος Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Περιεχόμενα ενότητας Πρωτεΐνες Δομή και είδη Λειτουργίες πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Απαντήσεις του κριτηρίου αξιολόγησης στη βιολογία γενικής παιδείας 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε τον αριθμό καθεμίας από τις ημιτελείς προτάσεις 1 έως και 5, και δίπλα σε αυτόν το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

1Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Posted by ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - 23 May :15

1Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Posted by ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - 23 May :15 1Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Posted by ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - 23 May 2017 08:15 Α/Α ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 1 ΚΑΛΤΣΑ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΔΙΑΒΡ. ΠΛΑΣΤ. ΣΤΟ ΕΞΩΤ. ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΕΣΩΤ. ΒΑΜΒ. ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ (ΑΜΦ) ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ: Hb, είναι τετραμερής πρωτείνη. ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΑΠΟ Τ <=> R

ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ (ΑΜΦ) ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ: Hb, είναι τετραμερής πρωτείνη. ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΑΠΟ Τ <=> R ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ (ΑΜΦ) ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ: Hb, είναι τετραμερής πρωτείνη. ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΑΠΟ Τ R ΔΕΟΞΥΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ ΟΞΥΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ (Σταθερότητα, χαμηλή συγγένεια για Ο2Εύκαμπτη, υψηλή συγγένεια για Ο2) Λόγο των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

+ ^ + + Ε + Υ-ΕΥ-Π + Π + Ε. 8. Σημειώστε σωστό ή λάθος σε καθεμιά από τις απαντήσεις που ακολουθούν.

+ ^ + + Ε + Υ-ΕΥ-Π + Π + Ε. 8. Σημειώστε σωστό ή λάθος σε καθεμιά από τις απαντήσεις που ακολουθούν. Υποενότητα 3.2 1. Τι είναι ενέργεια ενεργοποίησης και ποια η σχέση ενός ενζύμου με αυτήν. Η απάντηση βρίσκεται στην παράγραφο του σχολικού βιβλίου «Μηχανισμός δράσης των ενζύμων». 2.0 τρόπος δράσης των

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμόσχευση νεφρού Για αρχή θα αναφέρουμε την λειτουργία των νεφρών και τις επιπτώσεις στο λειτουργικό σύστημα του ανθρώπου.

Μεταμόσχευση νεφρού Για αρχή θα αναφέρουμε την λειτουργία των νεφρών και τις επιπτώσεις στο λειτουργικό σύστημα του ανθρώπου. Μεταμόσχευση νεφρού Για αρχή θα αναφέρουμε την λειτουργία των νεφρών και τις επιπτώσεις στο λειτουργικό σύστημα του ανθρώπου. Τα νεφρά είναι τα όργανα του ανθρώπινου σώματος που φιλτράρουν το αίμα και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΤΗΡ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΣΑΑΚ 1. Να εξηγήσετε γιατί πολλές βιταμίνες, παρά τη μικρή συγκέντρωσή τους στον οργανισμό, είναι πολύ σημαντικές για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ «ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΟ».

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ «ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΟ». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ 6 η ΥΓ. ΠΕΡ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» Τρίπολη: 14/07/2015

Διαβάστε περισσότερα

To Hypermixvet είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα, πολύ-λειτουργικό, αυτάρκες, προηγμένο για επούλωση τραυμάτων.

To Hypermixvet είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα, πολύ-λειτουργικό, αυτάρκες, προηγμένο για επούλωση τραυμάτων. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HYPERMIXVET? To Hypermixvet είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα, πολύ-λειτουργικό, αυτάρκες, προηγμένο για επούλωση τραυμάτων. Το Hypermixvet είναι ένα πολύ-λειτουργικό προϊόν για κάθε είδος τραύματος

Διαβάστε περισσότερα

Αποστείρωση και στειρότητα φαρμακευτικών προϊόντων

Αποστείρωση και στειρότητα φαρμακευτικών προϊόντων Αποστείρωση και στειρότητα φαρμακευτικών προϊόντων Ιωάννης Τσαγκατάκης, Ph.D. Η αποστείρωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία επιτυγχάνεται ο θάνατος ολόκληρου του μικροβιακού φορτίου που πιθανόν να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ Θέμα Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΜΟΝΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Προϊόντων 2015 Ακράτεια Ενηλίκων

Κατάλογος Προϊόντων 2015 Ακράτεια Ενηλίκων Κατάλογος Προϊόντων 2015 Ακράτεια Ενηλίκων Ακράτεια Ενηλίκων Γιατί να διαλέξετε τα προϊόντα της ABENA; Η ABENA δημιούργησε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων ακράτειας για ενήλικες εξασφαλίζοντας ασφάλεια, άνεση

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α.

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1 Θρεπτικές ύλες Τι καλούµε θρεπτικές ύλες; Ποιες είναι; Τρόφιµα Τι καλούµε τρόφιµο; Χηµεία Τροφίµων Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή Προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν τρόφιµο; 2

Διαβάστε περισσότερα

Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση

Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση Χημικοί Μηχανισμοί Παραγωγή εξ επαγωγής, φωτο-χημικών φαινομένων φωτο-ευαισθητοποίησης και φωτο-απομάκρυνσης.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. 1.2 Όξινο είναι το υδατικό διάλυμα του α. ΝaCl. β. ΝΗ 4 Cl. γ. CH 3 COONa. δ. KOH. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΘΕΜΑ 1 ο. 1.2 Όξινο είναι το υδατικό διάλυμα του α. ΝaCl. β. ΝΗ 4 Cl. γ. CH 3 COONa. δ. KOH. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ Θέμα Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΜΟΝΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 5 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε υδατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 11099/2010 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 11099/2010 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 11099/2010 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ A/A ΚΩΔΙΚΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Μ.Μ. ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 1 7766 ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩMΕΝΟΣ ΤΑΧΥΕΠΙΔΕΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΔ/ΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Posted by ΙΑΜΕΞ Α.Ε. ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ - 02 Dec :59

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΔ/ΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Posted by ΙΑΜΕΞ Α.Ε. ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ - 02 Dec :59 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΔ/ΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Posted by ΙΑΜΕΞ Α.Ε. ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ - 02 Dec 2016 14:59 Σε συνέχεια της πρόσκλησης σας, σας παραθέτουμε τις ακόλουθες προδιαγραφές ανά α/α: A/A 39 Αλγηνικό

Διαβάστε περισσότερα

Tμήμα Α1 Επιβλέπων καθηγητής: Σ. Μαρράς

Tμήμα Α1 Επιβλέπων καθηγητής: Σ. Μαρράς Tμήμα Α1 Επιβλέπων καθηγητής: Σ. Μαρράς -Πλαστικά/πολυμερή (πλεονεκτήματα μειονεκτήματα) -Βιοαποικοδομήσιμα πολυμερη (πλεονεκτήματα μειονεκτήματα) -Βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή ως υλικά συσκευασίας -Ιατρικές

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Ζήτηµα 1ο Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17 Απαντά ο κ. Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Ίσως λίγοι από εμάς να είμαστε ενημερωμένοι για τη σπουδαία εργασία που εκτελεί στο σώμα μας, ένα από τα όργανα του, η χοληδόχος κύστη. Εκεί μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΣΗΣ (Κεφάλαιο 6 )

ΑΥΞΗΣΗΣ (Κεφάλαιο 6 ) ΑΥΞΗΣΗΣ (Κεφάλαιο 6 ) Απαραίτητος ο έλεγχος της αύξησης (αν και η αύξηση είναι αυτοπεριοριζόμενη) Ιδιαίτερα σημαντικός ο έλεγχος για τα τρόφιμα Ο περιορισμός της αύξησης μπορεί να γίνει είτε με αναστολή

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ 1.Πώς οι κινητικές παράμετροι Κ m και K cat χρησιμεύουν για να συγκριθεί η ανακύκλωση διαφορετικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Τοποθέτηση. Κεντρικών Φλεβικών Καθετήρων»

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Τοποθέτηση. Κεντρικών Φλεβικών Καθετήρων» Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «Τοποθέτηση Κεντρικών Φλεβικών Καθετήρων» Κεντρικές Φλεβικές γραμμές: Τι είναι; Πότε τις χρησιμοποιούμε; Πως τις τοποθετούμε; Έχουν επιπλοκές; Πως προλαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C.

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Βιταμίνη C - Ενισχύει το ανοσοποιητικό με 20 διαφορετικούς τρόπους - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMP Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) Θέμα Α Για τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες

Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες Χημικές αντιδράσεις καταλυμένες από στερεούς καταλύτες Σε πολλές χημικές αντιδράσεις, οι ταχύτητές τους επηρεάζονται από κάποια συστατικά τα οποία δεν είναι ούτε αντιδρώντα ούτε προϊόντα. Αυτά τα υλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ(ΓΙΑ(ΤΗ(ΦΡΟΝΤΙΔΑ(ΤΟΥ(ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ( ΠΟΔΙΟΥ(!

ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ(ΓΙΑ(ΤΗ(ΦΡΟΝΤΙΔΑ(ΤΟΥ(ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ( ΠΟΔΙΟΥ(! ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ(ΓΙΑ(ΤΗ(ΦΡΟΝΤΙΔΑ(ΤΟΥ(ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ( ΠΟΔΙΟΥ( ΔΟΥΚΑΣΛΟΥΚΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣΤ.Ε.Ι. Η(ΕΠΟΥΛΩΣΗ(ΤΩΝ(ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ(ΕΛΚΩΝ(ΕΙΝΑΙ(ΔΥΣΚΟΛΗ( ΟΣΔεπηρεάζειδυσμενώςτην επουλωτικήδιαδικασία Διαταραχέςστο«μικροπεριβαλλον»τουέλκους(ελάττωση

Διαβάστε περισσότερα

Όσο αφορά το αίτημα της εταιρίας ΑΝ. ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ 19

Όσο αφορά το αίτημα της εταιρίας ΑΝ. ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ 19 Σχετικά με τη διαβίβαση σχολίων εταιρειών επί της B / Δημόσιας Διαβούλευσης για την σύνταξη Τεχνικών Προδιαγραφών για την προμήθεια Ιατρικής Γάζας, σας παραθέτουμε τις απαντήσεις της αρμόδιας επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΌ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΌ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΌ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ & ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΛΑΜΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005 Η σύγχρονη ιατρική και βιοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ CPV

ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ CPV ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ CPV 33141110-4 CPV ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1 Αλοιφή για θεραπεία ερεθισμών του δέρματος με οξείδιο του ψευδαργύρου 20% +2% σε συσκευασία 50gr + 10% 2 Kαθαριστικό ήπια αντισηπτικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περίληψη εισήγησης σε σεµινάριο τεχνικών ασφαλείας του ΕΛΙΝΥΑΕ ΤΖΙΝΑΣ ΘΕΟ ΩΡΟΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Βιολογικοί

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα.

Γενικά. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα. Stress και Δέρμα Γενικά Το δέρμα, ως όργανο αισθητήριο της αφής, θερμοκρασίας, πόνου, ερωτογόνος ζώνης, έχει μεγάλη σημασία σε όλες τις ηλικίες. Είναι όργανο συναισθηματικής έκφρασης και τόπος αποφόρτισης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (CPV )

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (CPV ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 3 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ Κ. Τηλ. 23813 50196 23813 50335

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΕΣΙΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΕΣΙΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΕΣΙΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε μόνο ενέσιμα φάρμακα και μόνο στο σημείο που πάσχει. ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ξεκίνησε στη λογική του γιατί να μη χορηγήσω ένα αντιφλεγμονώδες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΥ ΓΕΝΙΚΥ ΛΥΚΕΙΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΜΕΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΛΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΣ ΤΕΧΝΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΣΥΝΛ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές ιδιότητες των οστών

Μηχανικές ιδιότητες των οστών Τα οστά δρουν σαν κατασκευές υποστήριξης και μεταφέρουν φορτία: h Απλή συμπίεση h Λυγισμός (φόρτιση του ενός φλοιού ελκυσμός του άλλου) h Στρέψη Μηχανικές ιδιότητες των οστών h Ισχυρότερα στη συμπίεση

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Προϊόντων. Γαζοεπιδεσμικό Υλικό Υλικό ΜΤΝ Επιδεσμικό Υλικό Ιατρικές Συσκευές. Ξενοφών Γερμανός ΑΕΕ

Κατάλογος Προϊόντων. Γαζοεπιδεσμικό Υλικό Υλικό ΜΤΝ Επιδεσμικό Υλικό Ιατρικές Συσκευές. Ξενοφών Γερμανός ΑΕΕ Κατάλογος Προϊόντων Γαζοεπιδεσμικό Υλικό Υλικό ΜΤΝ Επιδεσμικό Υλικό Ιατρικές Συσκευές Κριμαίας 11-15, 11526 Αθήνα 210 6917178 210 6916258 info@xgermanos.com ΕΚΔΟΣΗ 2015 Περιεχόμενα Περιεχόμενα: Αποστειρωμένα

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής)

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής) ΜΥΣ Οι μύες είναι όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Σχηματίζονται από μυϊκό ιστό. Μαζί με τους τένοντες συμβάλουν στην κίνηση των οστών. Είδη των μυών Ο μυς της καρδιάς, Οι λείοι, και Οι γραμμωτοί. Ο μυς

Διαβάστε περισσότερα

Environmental Fluid Mechanics Laboratory

Environmental Fluid Mechanics Laboratory Environmental Fluid Mechanics Laboratory University of Cyprus Department Of Civil & Environmental Engineering ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΡΟΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ HM 134 ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΡΟΗΣ Εγχειρίδιο Οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις σωστά συμπληρωμένες: καταλύτες

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις σωστά συμπληρωμένες: καταλύτες ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ Προσοµοίωση Είναι γνωστό ότι η εξάσκηση των φοιτητών σε επίπεδο εργαστηριακών ασκήσεων, µε χρήση των κατάλληλων πειραµατοζώων, οργάνων και αναλωσίµων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΒΟΥΝΕΛΛΗΣ Α.

ΓΑΒΟΥΝΕΛΛΗΣ Α. Συντηρητική Αντιμετώπιση Χόνδρινων Βλαβών Γόνατος Neither the author or any immediate family member has received anything of value from or has stock or stock options held in a commercial company or institution

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΑΖΑ ΕΙΔΗ - ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ. 1) 29.200 τεμάχια γάζα λαπαροτομίας, διαστάσεων 40Χ40cm, πιθανής δαπάνης 9.000,00 ΕΥΡΩ συμπ/νου του ΦΠΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΑΖΑ ΕΙΔΗ - ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ. 1) 29.200 τεμάχια γάζα λαπαροτομίας, διαστάσεων 40Χ40cm, πιθανής δαπάνης 9.000,00 ΕΥΡΩ συμπ/νου του ΦΠΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΑΖΑ ΕΙΔΗ - ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ 1) 29.200 τεμάχια γάζα λαπαροτομίας, διαστάσεων 40Χ40cm, πιθανής δαπάνης 9.000,00 ΕΥΡΩ συμπ/νου του ΦΠΑ 2) 10.950 τεμάχια γάζα λαπαροτομίας, διαστάσεων 45Χ45cm, πιθανής δαπάνης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003-2013

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003-2013 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003-2013 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΡΔΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ (MSc) 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΛΙΔΑ Ενότητα 2 : Χημεία της ζωής 4 Ενότητα 3: Ενέργεια και οργανισμοί 13 Ενότητα 4: κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Υγειονομικά προϊόντα Stalosan

Υγειονομικά προϊόντα Stalosan Υγειονομικά προϊόντα Stalosan Τρία προϊόντα με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα STALOSAN DRY Η απορρόφηση υγρασίας/αφύγρανση είναι η κύρια δράση του Stalosan Dry. Με την απορρόφηση υγρασίας οι μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονή. Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Φλεγμονή. Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Φλεγμονή Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μη ειδική ανοσολογική άμυνα ΑΝΑΤΟΜΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ Φυσικοί: δέρμα, βλεννογόνοι, βλέννα, βήχας Χημικοί: λυσοζύμη, αντιμικροβιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ «ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ «ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ» ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΡ. ΠΡΩΤ: 17461/25-8-2017 ΠΛΗΡ: Α. ΝΤΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜ: 24/8/2017 ΤΗΛ: 2132058558 FAX: 2132058614 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2016 AKΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2016 AKΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2016 AKΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Γιατί να διαλέξετε τα προϊόντα της ABENA; Η ABENA δημιούργησε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων ακράτειας για ενήλικες εξασφαλίζοντας ασφάλεια, άνεση και ποιότητα ζωής.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2015-2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ 1)Πώς το φαινόμενο Bohr επηρεάζει την πρόσδεση οξυγόνου στην αιμοσφαιρίνη; Που συνδέονται τα ιόντα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά.

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά. Κινησιοθεραπεία Ιδιότητες Υλικών 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Ανθρώπινο σώμα Παθητικά στοιχεία Οστά Αρθρ. χόνδροι Πολύπλοκη κατασκευή Σύνδεσμοι τένοντες Ανομοιογενή βιολογικά υλικά Ενεργητικά στοιχεία Μύες

Διαβάστε περισσότερα

Τοπική Απελευθέρωση Αντιβιοτικών από Οστικά Μοσχεύματα

Τοπική Απελευθέρωση Αντιβιοτικών από Οστικά Μοσχεύματα ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική Τοπική Απελευθέρωση Αντιβιοτικών από Οστικά Μοσχεύματα Μεταπτυχιακός Φοιτητής: Νικόλτσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 2017 9 ο ΜΑΘΗΜΑ Τα (ΔΥ) είναι μία μη καταστροφική μέθοδος που βασίζεται στην οπτική παρατήρηση. Τα ΔΥ αυξάνουν την πιθανότητα παρατήρησης ενδείξεων επιφανειακής

Διαβάστε περισσότερα

Πλαστική Χειρουργική

Πλαστική Χειρουργική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Πλαστική Χειρουργική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc25 Μιχαήλου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή. Κεφάλαιο 2: Η Βιολογία των Ιών

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή. Κεφάλαιο 2: Η Βιολογία των Ιών Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 1.1 Μικροοργανισμοί, Μικροβιολογία και Μικροβιολόγοι... 19 1.1.1 Μικροοργανισμοί... 19 1.1.2 Μικροβιολογία... 20 1.1.3 Μικροβιολόγοι... 21 1.2 Σύντομη Ιστορική Εξέλιξη της Μικροβιολογίας...

Διαβάστε περισσότερα

Η Τεχνολογία στην Ιατρική

Η Τεχνολογία στην Ιατρική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Τεχνολογία στην Ιατρική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc27

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης ;

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης ; Τι είναι τα εμφυτεύματα; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία; Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α 1 δ 2 β 3 γ 4 β 5 α ΘΕΜΑ Β

ΘΕΜΑ Α 1 δ 2 β 3 γ 4 β 5 α ΘΕΜΑ Β ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α 1 δ 2 β 3 γ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Να εξασφαλίζουν και να διατηρούν κατά την χρήση τους απόλυτη προστασία από αντίστοιχη επιμόλυνση και για τον ασθενή και για τον χρήστη των γαντιών. Να έχουν άριστη εφαρμογή και σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i..

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i.. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «XHMIKH ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Χημική Σύσταση του Κυττάρου», τί νομίζετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ( )

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ( ) ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (8-4-2012) ΘΕΜΑ 1: Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: (Μονάδες 25) 1. Ο πυρετός: α. Δημιουργείται σε περίπτωση τοπικής

Διαβάστε περισσότερα

αποτελούν το 96% κ.β Ποικιλία λειτουργιών

αποτελούν το 96% κ.β Ποικιλία λειτουργιών ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ 92 στοιχεία στο φλοιό της Γης 27 απαραίτητα για τη ζωή H, Ο, Ν, C αποτελούν το 96% κ.β S, Ca, P, Cl, K, Na, Mg αποτελούν το 4% κ.β. Fe, I Ιχνοστοιχεία αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ερώτηση 1 Τι ορίζουμε ως ομοιόσταση; Ομοιόσταση είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 7 ο. Εμφυτεύματα, σχετικές μολύνσεις και μέθοδοι αποστείρωσης

Μάθημα 7 ο. Εμφυτεύματα, σχετικές μολύνσεις και μέθοδοι αποστείρωσης Μάθημα 7 ο Εμφυτεύματα, σχετικές μολύνσεις και μέθοδοι αποστείρωσης Παράγοντες Μόλυνσης Μικροσκοπικοί οργανισμοί όπως: βακτήρια, ιοί, μύκητες, και ζωικά παράσιτα, διαπερνούν τους φυσικούς φραγμούς του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ Ζωτικά σημεία (TPR) Θερμοκρασία Σφυγμός Αναπνοές

Διαβάστε περισσότερα

4. Η κίρρωση του ήπατος προκαλείται εξαιτίας της αποθήκευσης στα ηπατικά κύτταρα: Πρωτεϊνών Υδατανθράκων Λιπών Αλκοόλ

4. Η κίρρωση του ήπατος προκαλείται εξαιτίας της αποθήκευσης στα ηπατικά κύτταρα: Πρωτεϊνών Υδατανθράκων Λιπών Αλκοόλ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΠ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/10/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΝΟΤΑ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για το μάθημα ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Α. ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ Ε. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σημειώσεις για το μάθημα ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Α. ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ Ε. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Σημειώσεις για το μάθημα ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Α. ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ Ε. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Ελπινίκη Παπαγεωργίου Σημειώσεις Παρουσίαση : Μελέτη της απαγωγής βιοϊατρικού σήματος, εφαρμογή σε θεραπευτικά

Διαβάστε περισσότερα