8. ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "8. ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ"

Transcript

1 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ 8. ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ Μελέτη Σχεδιασμού και Υλοποίησης Πιλοτικής Δράσης: " Θερμοκηπιακή καλλιέργεια μαρουλιού και κατασκευή θερμοκηπίου- φυτωρίου στο Δ.Δ. Τριάδας- Ψαχνών Δήμου Μεσσαπίων " Υπεύθυνος Γεωπόνος Ψυχογυιός Σταύρος, Γεωπόνος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας Επιστημονικός Υπεύθυνος Δράσης Χρήστος Ολύμπιος, Καθηγητής Γ.Π.Α.

2 1. Μελέτη της περιοχής δράσης

3 Χάρτες Δήμου Μεσσαπίων και Νομού Ευβοίας Βασικά χαρακτηριστικά του Δήμου Ο Δήμος Μεσσαπίων αποτελείται από 13 Δημοτικά Διαμερίσματα (Ψαχνών, Αγίας Σοφίας, Αττάλης, Καμαρίτσας, Καστέλλας, Κοντοδεσποτίου, Κυπαρισσίου, Μακρυκάπας, Νεροτριβίας, Παγώντα, Πολιτικών, Σταυρού, Τριάδας) με τα Ψαχνά να αποτελούν τη μεγαλύτερη κωμόπολη. Ως προς τα όρια του Δήμου, βόρεια συνορεύει με το Δ. Κηρέα, νότια με το Δ. Αρτάκης, ανατολικά με το Δ. Διρφύων και δυτικά με το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Η συνολική έκταση του δήμου ανέρχεται σε στρ. εκ των οποίων το 10% είναι ορεινές περιοχές, το 60% ημιορεινές και το 30% πεδινές. Η καλλιεργούμενη γεωργική γη καλύπτει γύρω στα στρ., οι βοσκότοποι στρ ενώ οι δασικές εκτάσεις στρ. Ο συνολικός πληθυσμός του δήμου είναι κάτοικοι, εκ των οποίων οι αποτελούν το εργατικό δυναμικό της περιοχής. Το 75% των απασχολουμένων (2.000 άτομα) απασχολούνται στο πρωτογενή τομέα ενώ το 19% και το 6% απασχολούνται αντίστοιχα στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα (500 και 150 άτομα αντίστοιχα). Στο Δήμο δραστηριοποιούνται συνολικά γεωργικές εκμεταλλεύσεις εκ των οποίων (75%) είναι αμιγώς γεωργικές, 250 (12,5%) αμιγώς κτηνοτροφικές και 250 (12,5%) μικτές εκμεταλλεύσεις. Βασική δραστηριότητα των γεωργών είναι οι κηπευτικές καλλιέργειες (καρώτα, μαρούλια, λάχανα, χορταρικά, τομάτες και πατάτες) και ακολουθούν η αιγοπροβατοτροφία, η βοοτροφία, η αμπελοκαλλιέργεια, η μελισσοκομία και η ελαιοκαλλιέργεια. 2. Σκοπός, Περιεχόμενο και Τεχνικά Στοιχεία Δράσης Τα έργα θα πραγματοποιηθούν σε αγροτικές εκτάσεις της ομάδας παραγωγών Α.Σ. Τριάδας η ΝΕΑ ΓΗ, που βρίσκονται στο Δ.Δ. Τριάδας του Δήμου Μεσσαπίων. Η Ομάδα Παραγωγών λαχανικών - Αγροτικός Συνεταιρισμός Τριάδας «ΝΕΑ ΓΗ» είναι νεοσυσταθείσα και λειτουργεί με βάση το καταστατικό λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριάδας «ΝΕΑ ΓΗ» το οποίο κατετέθη στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας την 4η Μαΐου 2007 και με τον ειδικό κανονισμό λειτουργίας που ψηφίσθηκε από την Ειδική Γενική Συνέλευση των μελών που ίδρυσαν την Ο.Π. (Συμμετείχαν 7 μέλη).

4 Οι σκοποί που θέτει η Ομάδα Παραγωγών λαχανικών-αγροτικός Συνεταιρισμός Τριάδας «ΝΕΑ ΓΗ» προς επίτευξη της δράσης είναι: - Η συγκέντρωση της παραγωγής (προσφοράς) και η διάθεση της παραγωγής των μελών της οργάνωσης. - Ο ετήσιος προγραμματισμός της παραγωγής και η ανταγωνιστική προσαρμογή της στη ζήτηση, ιδίως από ποσοτική και ποιοτική άποψη. - Η μείωση του κόστους παραγωγής και η ρύθμιση των τιμών των παραγωγών. - Η τεχνική στήριξη των παραγωγών και η προώθηση νέων καλλιεργητικών τεχνικών παραγωγής και διαχείρισης. - Η δημιουργία της απαραίτητης υποδομής σε εγκαταστάσεις και μέσα για την προώθηση της παραγωγής. - Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. - Το παράδειγμα για την ενθάρρυνση δημιουργίας όμοιων τέτοιων προσπαθειών κ.α. Το αντικείμενο της δράσης αφορά την κατασκευή θερμοκηπίου για την παραγωγή μαρουλιού κατά την διάρκεια του χειμώνα, καθώς και την εγκατάσταση φυτωρίου παραγωγής κηπευτικών φυταρίων για μεταφύτευση. Ως προς την υφιστάμενη υποδομή αν και έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή εγκαταστάσεων που προβλέπονται από το επιχειρησιακό σχέδιο (ψυγείο συσκευαστήριο- αποθήκες), διαπιστώθηκε με την είσοδο της ομάδας στην εμπορική διαδικασία ότι η δυναμικότητα αυτών δεν καλύπτει την μελλοντική προγραμματισμένη ανάπτυξη της Ομάδας Παραγωγών. Ως εκ τούτου προκύπτει η αναγκαιότητα κατασκευής νέων εγκαταστάσεων (θερμοκήπιο παραγωγής χειμερινού μαρουλιού & φυτώριο παραγωγής οπωροκηπευτικών ικανής δυναμικότητας) προκειμένου: 1) η Ομάδα Παραγωγών να παρέχει μια συνεχή και σταθερή ροή παραγόμενων προϊόντων και να έχει την μέγιστη δυνατή παρεμβατικότητα και ανταγωνιστικότητα στην αγορά 2) η αυτάρκεια παραγωγής φυταρίων και η εμπορία αυτών που θα προσδώσει μια καινούργια δυναμική σε πολλά επίπεδα (οικονομικά

5 κοινωνικά εμπορικά κ.λ.π) και που θα λειτουργήσει με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποσότητας και της ποιότητας των εμπορευόμενων προϊόντων. Ακόμη η λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων και του ανάλογου εξοπλισμού θα συμβάλει στην εφαρμογή συστημάτων HACCP και ISO γεγονός που απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες εμπορίας αλλά και οι κανόνες ασφάλειας των τροφίμων. Α. Καλλιέργεια μαρουλιού στο θερμοκήπιο Η έκταση που προβλέπεται για το θερμοκήπιο MULTISPAN, που θα είναι τοξωτό προηγμένης τεχνολογίας κατασκευασμένο με υλικά υψηλής ποιότητας και με χαλύβδινο σκελετό, είναι 10 στρέμματα μέσα σε αγροτεμάχιο έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων και για το φυτώριο 2 στρέμματα μέσα σε έκταση 8 στρεμμάτων. Η κατασκευή του σκελετού θα πληροί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα λαμβάνει υπόψη τα διάφορα μόνιμα πρόσθετα φορτία έτσι ώστε να διαθέτει την απαιτούμενη στατική αντοχή επιτρέποντας την μέγιστη δυνατή περατότητα του ηλιακού φωτός. Το θερμοκηπιακό συγκρότημα θα αποτελείται από δύο (2) όμοιες μονάδες με συνολική κάλυψη τ.μ. και με τις εξής διαστάσεις: Πλάτος : 64,0 μ( 8 αψίδες πλάτους 8,0 μ) Μήκος: 80.0 μ Εμβαδόν: 5.120,0 τ.μ Η κάλυψη της οροφής θα γίνει με διπλό φιλμ πολυαιθυλενίου μακράς διαρκείας και τριών στρώσεων ενώ των πλαϊνών με μονό φιλμ. Ο αερισμός πραγματοποιείται με τέσσερα χειροκίνητα παράθυρα, ενώ οκτώ παράθυρα οροφής θα ανοιγοκλείνουν αυτόματα με την χρήση ειδικού πίνακα ελέγχου. Θα υπάρχει επίσης σύστημα θέρμανσης που θα παρέχει τα εξής πλεονεκτήματα: - δυνατότητα καλλιέργειας περισσότερων ειδών φυτών - δυνατότητα προγραμματισμού παραγωγής καθ όλη την διάρκεια του έτους - αύξηση ποσότητας και ποιότητας παραγόμενων προϊόντων

6 - μείωση κινδύνου απωλειών από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες. Στην θερμοκηπιακή μονάδα θα εγκατασταθούν 4 αερόθερμα καύσης πετρελαίου δυναμικότητας kcal/h έκαστο, σύστημα αυτόματης υδρολίπανσης nutron αρδευτικό σύστημα στάγδην άρδευσης και επίσης το απαραίτητο ηλεκτρολογικό δίκτυο.

7 Β. Κατασκευή και λειτουργία φυτωρίου κηπευτικών Ένα σύγχρονο φυτώριο κηπευτικών με τις ίδιες ως άνω κατασκευαστικές προδιαγραφές και τις ανάλογες απαιτήσεις θέρμανσης (1 αερόθερμο καύσης πετρελαίου), αρδευτικού συστήματος κ.λ.π, έκτασης 2 περίπου στρεμμάτων, με βάση την επικρατούσα πρακτική, θα πρέπει να έχει επιπλέον μια αυτόματη σπαρτική μηχανή, μια μηχανή κατασκευής χωμάτινων κύβων, βέργα άρδευσης και θάλαμο προβλάστησης σπόρων(3*5*2,5 μ= 37,5 κ.μ). 3. Ανάλυση και Διάρκεια Φάσεων Υλοποίησης της Δράσης Ο ακριβής χρονικός προσδιορισμός υλοποίησης της δράσης σήμερα δεν είναι εφικτός εξαιτίας της μη γνώσης της νέας προκήρυξης του αναπτυξιακού νόμου. Μπορούν όμως να ορισθούν χρονικά οι απαραίτητες φάσεις για την σύνταξη των μελετών και την αδειοδότηση από Δημόσιες Υπηρεσίες για την δημιουργία των κατασκευών. Οι αδειοδοτήσεις και οι σχετικές μελέτες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών κ.λ.π. εκτιμάται, κατόπιν συνεννόησης με την επιστημονική ομάδα της ΑΓΡΕΚ, ότι θα διαρκέσουν τρεις (3) μήνες, άλλο τόσο χρόνο θα χρειαστεί η σύναψη δανείου με την Τράπεζα και όταν ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η τεχνική υλοποίησής του θα διαρκέσει έξι (6) μήνες.

8 4. Προϋπολογισμός Δράσης Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικός Πίνακας συνολικού κόστους εργασιών ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΙΔΟΣ-ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΙΜΗ ( ) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 64*80=5.120 τ.μ ΣΥΝΟΛΟ τ.μ ΦΥΤΩΡΙΟ 24*85= τ.μ ΕΝΤΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΟΡΟΦΗΣ 5 ΑΕΡΟΘΕΡΜΑ KCAL/H ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ-ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΠΑΓΚΟΙ ΦΥΤΩΡΙΟΥ 120 ΤΕΜ 3,5*4 μ= τ.μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΔΡΟΛΙΠΑΝΣΗΣ NUTRON ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΑΓΔΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΟΜΟΝΑΔΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ- ΚΑΛΩΔΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΟΥΡΤΙΝΑΣ ΣΚΙΑΣΗ ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ 3 ΤΕΜ ΠΙΝΑΚΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ- ΚΑΛΩΔΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ- ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΣΠΑΡΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΠΟΡΑ ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗ ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΑΜΙΞΗ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΥΒΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΥΒΩΝ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΑΣΤΗΡΙΟ 37,50 κ.μ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΛΟΓΩΝ Φ.Π.Α 19% ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ Στον ανωτέρω υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται: - Η κεντρική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με κεντρικό πίνακα διανομής στους πίνακες των θερμοκηπίων - Άδειες από τις διάφορες υπηρεσίες για την έναρξη και ολοκλήρωση του έργου καθώς και τα έξοδα για σχετικές μελέτες και σχέδια. - Οποιαδήποτε εγκατάσταση ή εξοπλισμός που δεν περιγράφεται στην παρούσα προσφορά. Συνολικά οι παραπάνω επιπλέον δαπάνες ανέρχονται γύρω στα ευρώ και περιγράφονται αναλυτικά ως εξής:

9 1) Κεντρική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος: Κατασκευή και τοποθέτηση κεντρικού πίνακα ρεύματος από σημείο ρευματοληψίας ΔΕΗ για ασφάλεια 40 Α. Κατασκευή τσιμεντένια βάσης τοποθέτησης κεντρικής παροχής διαστάσεων 1,30 πλάτος Χ 2,10 ύψος Χ 0,45 βάθος. Κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου κουτιού για την προστασία των πινάκων. Κεντρικό καλώδιο παροχής τύπου ΝΥΥ 5Χ10, 100 μέτρα υπόγειο και διάνοιξη χαντακιού για την τοποθέτηση του. Επιπλέον θα τοποθετηθεί μεταλλικός σωλήνας προστασίας και πλαστικό σπιράλ προστασίας. Σύνθεση με πίνακα θερμοκηπίου Αλεξικέραυνη προστασία πίνακα Κόστος: ) Άδειες και σχέδια λειτουργίας Σχέδια θερμοκηπίων (φυτώριο 2 στρεμμάτων και θερμοκήπιο 10 στρεμμάτων) όψεις, κατόψεις, τομές, τοπογραφικό διάγραμμα. Σχέδιο ηλεκτρολογικής σύνδεσης Σχέδιο τοποθέτησης αρδευτικού συστήματος Εγκρίσεις τύπων θερμοκηπίου και φυτωρίου. Κόστος : Ποσοτικές Εκτιμήσεις Ωφελειών Α) Ως προς το θερμοκήπιο Με βάση την επικρατούσα πρακτική, προτείνεται όπως καλλιεργηθούν 5 φυτείες το χρόνο στο ίδιο έδαφος του θερμοκηπίου. Οι αποστάσεις φύτευσης που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι 25Χ20 εκ. Τα στοιχεία αυτά μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε την ετήσια παραγωγή ως ακολούθως: Ανά στρέμμα θερμοκηπίου (90% της έκτασης ήτοι 900 τ.μ.) μπορούν να μεταφυτευθούν φυτά και επομένως στα 10 στρέμματα μπορούν να μεταφυτευτούν φυτά.

10 Στις 5 φυτεύσεις το χρόνο θα μεταφυτευτούν φυτά/από 10 στρέμματα/έτος (θα πρέπει βέβαια να υπολογιστούν και απώλειες στο χωράφι, στη συγκομιδή, στη συσκευασία κλπ.). Εντελώς υποθετικά, εάν η τιμή πώλησης ανά τεμάχιο ανέρχεται στα 0,30, τότε το θεωρητικό εισόδημα μπορεί να υπολογίζεται στις Β) Ως προς το φυτώριο Για την παραγωγή φυταρίων μαρουλιού χρησιμοποιούνται δίσκοι προετοιμασίας φυταρίων διαστάσεων 40Χ60 εκ. και 330 θέσεων (υποδοχές φύτευσης). Ο αριθμός των παραγομένων φυταρίων ανά τ.μ. ανέρχεται σε μειον 15% απώλειες έχουμε παραγωγή περίπου φυτά/τ.μ. Σε κάθε στρέμμα φυτωρίου μπορούμε να εκμεταλλευτούμε 800 τ.μ. (υπόλοιπο =διάδρομοι, χώροι σπαρτικής μηχανής κ.λπ.). Συνολικά μπορούν να παραχθούν 800Χ1.122 φυτά = /στρ. και επομένως για τα δύο στρέμματα φυτά. Ο χρόνος παραμονής στο φυτώριο, για την προετοιμασία του μαρουλιού (σπορά-μεταφύτευση) είναι ημέρες. Προτείνουμε την εφαρμογή τουλάχιστον 6 σπορών το χρόνο, επομένως ο συνολικός αριθμός φυταρίων τα οποία μπορούν να παραχθούν στα δύο στρέμματα φυτωρίου ανέρχεται Χ6= φυτά. Ο αριθμός είναι αρκετός για την κάλυψη των αναγκών σε φυτά μαρουλιού όλων των μελών της Ομάδας Παραγωγών και των συνεργαζόμενων παραγωγών της περιοχής. Το εκτιμώμενο εισόδημα από την επένδυση αυτή θα ανέλθει σε Συμμετοχή πληθυσμού και πολλαπλασιαστικά οφέλη Η ομάδα παραγωγών αποτελείται από επτά (7) μέλη. Κρίνεται σκόπιμο λοιπόν, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, σε δεύτερο στάδιο να επεκταθεί η έκταση του φυτωρίου για να μπορεί να καλύπτει κατά πρώτον τις ανάγκες της Ομάδας Παραγωγών, που προβλέπεται να είναι στο μέλλον αυξημένες και πιθανόν να πραγματοποιεί και εμπορία των υπολοίπων φυτών προς τρίτους. Είναι φανερό ότι με την επέκταση των δραστηριοτήτων της ομάδας δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Καταρχάς στο φυτώριο χρειάζονται δύο μόνιμοι υπάλληλοι, εκ των οποίων ο ένας γεωπόνος και δύο εποχικοί ενώ στα θερμοκήπια 5 μόνιμοι (ο ένας γεωπόνος) και 5 εποχικοί. Θα χρειαστεί επίσης να πραγματοποιηθεί σταδιακά η πρόσληψη ενός οικονομικού συμβούλου, ενός ατόμου για γραμματειακή υποστήριξη και δύο οδηγών

11 φορτηγών. Σχεδιάζεται ακόμα η επέκταση της ομάδας με συνεταιριζόμενους ή συνεργαζόμενους παραγωγούς και η αρχική συμφωνία αφορά άλλα 13 άτομα. Έτσι σύντομα αναμένεται ο αριθμός να φτάσει τους 20. Η επέκταση των δραστηριοτήτων και η αύξηση της δυναμικής αποτελεί ένεση ζωής για τον τοπικό αγροτικό πληθυσμό με πολλαπλά αποτελέσματα οικονομικά, κοινωνικά, επαγγελματικά κ.α. Είναι φανερό ότι στα επόμενα χρόνια μόνο μέσα από υγιή εταιρικά σχήματα θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη της υπαίθρου και αυτό το σχήμα πλοιρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Τα προτεινόμενο έργο εμπεριέχει στοιχεία καινοτομίας σε σχέση με: το αντικείμενο της παρέμβασης που είναι η δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών την ενεργοποίηση του πληθυσμού στόχου και τους τρόπους επίτευξής της την κινητοποίηση των τοπικών παραγόντων (Δήμος, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) την επίτευξη θεσμικών καινοτομιών τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, την επέκταση της αγοράς με την δημιουργία προϋποθέσεων επέκτασης της αγοράς τοπικών προϊόντων ή υπηρεσιών την προστιθέμενη αξία στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας 7. Προϋποθέσεις υλοποίησης Η Ομάδα παραγωγών φαίνεται αποφασισμένη να εμπλακεί δυναμικά στην πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου και να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς που έχει διαταραχθεί εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και που οδηγεί την ομάδα στην σκέψη ότι η επιπλέον παραγωγή κηπευτικών θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.

12 8. Πηγές Χρηματοδότησης Προσβλέπεται η ένταξη του προγράμματος στον νέο αναπτυξιακό νόμο όποτε αυτός επαναπροκηρυχθεί. 9. Πρόοδος δράσης Τυχόν προβλήματα Η Ομάδα Παραγωγών έχοντας πλέον κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές που προβλέπονταν στο σχέδιο δράσης, έχει πλέον την δυνατότητα να λειτουργεί σε επαγγελματικά πρότυπα. Λειτουργεί πλήρως ένα δίκτυο τροφοδοσίας που περιλαμβάνει κυρίως μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και έμπορους μαζικών ποσοτήτων, ενώ ένα μικρό μέρος διοχετεύεται και στην τοπική αγορά κυρίως στην λαϊκή αγορά και σε τοπικά μίνι μάρκετ. Απώτερος στόχος με την εντατικοποίηση της παραγωγής και την αύξηση του μεγέθους της ομάδας είναι η στροφή της διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού και ιδίως σε χώρες της Ε.Ε. 10. Φωτογραφίες από ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ομάδα Παραγωγών Την Πέμπτη 16/07/2009 και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη ενημερωτική ομιλία του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Ολύμπιου στο Δ.Δ. Τριάδας του Δήμου Μεσσαπίων. Το θέμα που αναπτύχθηκε αφορούσε την θερμοκηπιακή καλλιέργεια λαχανοκομικών φυτών και την δημιουργία φυτωρίου παραγωγής αυτών. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ν.Α. Ευβοίας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το γεωπόνο κ. Σταύρο Ψυχογιό του τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Εύβοιας.

13

14

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας 1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας Sustainable Energy Action Plan (SEAP) Μάρτιος 2014 Έχει εγκριθεί με την 84/2014 απόφαση ΔΣ 2 Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΔΕΑ) Ε.Ε. & ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΔΕΑ) Ε.Ε. & ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΔΕΑ) Ε.Ε. & ΕΛΛΑΔΑ Ι. Εισαγωγή - Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης Τον Οκτώβριο του 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-13» LA-GrBg-EnergyNet

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-13» LA-GrBg-EnergyNet ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-13» LA-GrBg-EnergyNet «Ενεργειακό Θεματικό Δίκτυο διασυνοριακών Ελληνικών και Βουλγαρικών ΟΤΑ» «Τοπικό Ενεργειακό Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό Σχέδιο

Επιχειρηματικό Σχέδιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία Επιχειρηματικό Σχέδιο ίδρυσης οινοποιείου Καθηγητής : Μπογάς Χρήστος Σπουδαστές :Ιωαννίδης Σπύρος - Βαβατζιάνη Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2011 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών

Copyright 2011 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών Κύριο Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μέτρο Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μέτρο Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υλοποίηση του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ξεκινάει το 2009, αποτελεί βασικό κομμάτι της ενεργειακής στρατηγικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ».

«ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ». ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Δ.Ε.Α.Π.Τ) «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ». (ΜΕΤΡΟ 8 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΠ- ΕΝ ΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Β

ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΠ- ΕΝ ΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Β ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 266355 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΠ- ΕΝ ΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. /νση : Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 2014-2019 Α ΣΤΑΔΙΟ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 2014-2019 Α ΣΤΑΔΙΟ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 2014-2019 Α ΣΤΑΔΙΟ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΜΟΣ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ AΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ. Μελέτη Σχεδιασμού και Υλοποίησης Πιλοτικής Δράσης: "Διαχείριση και Εμπορία Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών"

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ. Μελέτη Σχεδιασμού και Υλοποίησης Πιλοτικής Δράσης: Διαχείριση και Εμπορία Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ Μελέτη Σχεδιασμού και Υλοποίησης Πιλοτικής Δράσης:

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT

Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αντικείμενο και στόχοι του έργου Περιοχή εφαρμογής Μεθοδολογία Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΦΑΣΗ 0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΦΑΣΗ 0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΦΑΣΗ 0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 0.1.1 Γενικά για τον Οδηγό...5 0.1.2 ΣΔΙΤ και Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»...5 0.1.3 Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική...7 0.1.4 Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Σχέδια Δράσης...11

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο. Ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ. 25ης Μαρτίου 1 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2892 340200 ΦΑΞ: +30 28920 24105

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο. Ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ. 25ης Μαρτίου 1 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2892 340200 ΦΑΞ: +30 28920 24105 Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ 2012 25ης Μαρτίου 1 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2892 340200 ΦΑΞ: +30 28920 24105 Περιεχόμενα 1. Σύνοψη... 4 2. Εισαγωγή... 6 ΜΕΡΟΣ Α : ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 10 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Ο ΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝ Ο» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί το βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο. Δίνει μεγάλο βάρος στη βιώσιμη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

[ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 10 ΜW ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ]

[ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 10 ΜW ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ] Σεπτέμβριος 2012 Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών [ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 10 ΜW ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ]

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER (ΑΞΟΝΑΣ 4) Ενημερωτικός Οδηγός 5 η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Σελ. 1

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER (ΑΞΟΝΑΣ 4) Ενημερωτικός Οδηγός 5 η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Σελ. 1 Ενημερωτικός Οδηγός 5 η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Σελ. 1 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007 2013 Η νέα περίοδος προγραμματισμού 2007-2013 παρέχει μια σημαντική ευκαιρία στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΈΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ Επιμέλεια Σύνταξης Τάσος

Διαβάστε περισσότερα

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013» ΜΟΝΑΔΑ Α Ταχ. Δ/νση : Λ. ΑΘΗΝΩΝ 58 Ταχ. Κώδικας : 104 41, ΑΘΗΝΑ Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

SWOT για τον ελληνικό χώρο»

SWOT για τον ελληνικό χώρο» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Μ.Σ. «ΓΕΩΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Εργασία στα πλαίσια του μαθήματος: «Οικονομική Προσέγγιση στην Περιβαλλοντική Διαχείριση» «Πόλεις και Πράσινες Στέγες: Μία Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΠΑΑ 2007 2013

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΠΑΑ 2007 2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΠΑΑ 2007 2013 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER (3 η Προκήρυξη) Επί γης Φιλίππων, Ζείδωρου Νέστου, Πολυδώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (MBA)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (MBA) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (MBA) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Προμελέτη Σκοπιμότητας Ίδρυσης Τεχνικής Εταιρείας Ενεργειακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000 2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ηράκλειο, Οκτώβριος 2008

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000 2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ηράκλειο, Οκτώβριος 2008 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000 2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ηράκλειο, Οκτώβριος 2008 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή Συνοπτική Περιγραφή των στόχων και της δομής 3 του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

8.2 Περιγραφή του Μέτρου 8.2.0 9. Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών 8.2.1. Νομική βάση

8.2 Περιγραφή του Μέτρου 8.2.0 9. Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών 8.2.1. Νομική βάση 8.2 Περιγραφή του Μέτρου 8.2.0 9. Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών 8.2.1. Νομική βάση [Μέγιστη έκταση:875 χαρακτήρες = περ. 1/4 σελίδες υποχρεωτικό πεδίο επιτρέπεται η χρήση Άρθρο 27 και Παράρτημα

Διαβάστε περισσότερα

σελ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1 ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ : ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 2

σελ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1 ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ : ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 2 i ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1 ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ : ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 2 ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ... 5 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΡΩΝ..

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Απογραφή Εκπομπών για το Έτος Αναφοράς του Δήμου Γορτυνίας 1

Βασική Απογραφή Εκπομπών για το Έτος Αναφοράς του Δήμου Γορτυνίας 1 Βασική Απογραφή Εκπομπών για το Έτος Αναφοράς του Δήμου Γορτυνίας 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Σύνοψη... 5 Μέρος 1 ο... Συνολική Στρατηγική... 1.1. Στόχοι για το 2020... 8 1.2. Υφιστάμενη Κατάσταση... 10 1.2.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α/Α Ερώτηση Απάντηση ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΙ 1 Ποια είναι η σκοπιμότητα ενός τέτοιου έργου; Τα ελληνικά κτίρια κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα