ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ προσαρμοζόμενα δόντια αρθρώσεις, οστά αναπαράγονται την προσαρμογή. από την φύση άνθρωπο θηλαστικό ζώο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ προσαρμοζόμενα δόντια αρθρώσεις, οστά αναπαράγονται την προσαρμογή. από την φύση άνθρωπο θηλαστικό ζώο"

Transcript

1

2

3

4 ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ Η δημοσίευση του άρθρου «Η προέλευση των κυνών» είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης συνεργασίας μου με τον Βαγγέλη Γενειατάκη. Μιας συνεργασίας που όταν ξεκίνησε, απέδωσε την πρώτη και μοναδική, γενετική τακτοποίηση φυλής κύνα στον Ελλαδικό χώρο, που αφορούσε τον Κρητικό Ιχνηλάτη, από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί με άρθρα που θα δημοσιεύονται τόσο στον όσο και στην «Η προέλευση των κυνών» βασίζεται σε ένα άρθρο που είχα γράψει το 1998 στο περιοδικό «Το Βλέμμα», με τίτλο, «Η καταγωγή του σκύλου» και σε πολύ πιο λεπτομερή στοιχεία δημοσιεύσεων των Πανεπιστημίων Berkley, Columbia, South Carolina. Τα στοιχεία που εμπεριέχονται στην «Προέλευση των κυνών» περιλαμβάνουν χρονολογημένες γεωλογικές μεταβολές του πλανήτη και την εμφάνιση, κατά τη διάρκειά τους, των διαφόρων ζώων. Τα σαρκοφάγα-κυνίδες που μας ενδιαφέρουν παρουσιάζονται για πρώτη φορά πριν από χρόνια. Έκτοτε εξελίσσονται προσαρμοζόμενα στους βιοτόπους τους, διατηρώντας όμως σχεδόν σταθερά ή διαφοροποιώντας ελάχιστα τα βασικά στοιχεία της ύπαρξής τους, που είναι, ο τρόπος που τρώνε (δόντια), ο τρόπος που κινούνται (αρθρώσεις, οστά) και ο τρόπος με τον οποίο αναπαράγονται. Αυτά τα τρία στοιχεία είναι κοινά σε θηλαστικά ζώα που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη μας αλλά και σε άλλα που έχουν ήδη εξαφανιστεί, αποδεικνύοντας ότι οι τρεις αρχές της βιολογίας - μορφολογία χαρακτήρας επιδόσεις - και οι τρεις αρχές της εξέλιξης - αποκλίνουσα συγκλίνουσα παράλληλη, οδηγούν σε ένα και μόνον αποτέλεσμα: την προσαρμογή. Έτσι δημιουργήθηκαν οι αποκαλούμενες φυλές σκύλων, δηλαδή από την φύση και όχι από τον άνθρωπο. Ο ρόλος του ανθρώπου ήταν και είναι η συμμετοχή του στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν τα διάφορα ζώα. Δυστυχώς αυτή η συμμετοχή υπήρξε κυρίως καταστροφική για τα υπόλοιπα ζώα, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρωτεύον δίποδο θηλαστικό ζώο.

5 Το ότι ο σκύλος-κύνας είναι πολύ αρχαιότερο ζώο οφείλεται στο γεγονός ότι από την αρχή της ύπαρξής του υπήρξε παμφάγο και μπόρεσε να επιβιώσει και να εξελιχθεί, σε αντίθεση με άλλα ζώα που ήταν αποκλειστικά χορτοφάγα ή σαρκοφάγα. Έτσι μπόρεσε να επιβιώσει προσαρμοζόμενο στις εκάστοτε συνθήκες. Αυτό αποδεικνύεται κυρίως από την μορφή των δοντιών του που περιέχουν και κοπτικά τμήματα για σάρκες και πεπλατυσμένες επιφάνειες για άλεση σπόρου. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, δηλαδή το κοπτικό και το αλεστικό τμήμα των δοντιών υπάρχει σε όλα τα σκυλιάκύνες. Απλώς διαφέρει από είδος σκύλου-κύνα - σε είδος, ανάλογα με την προσαρμογή του στον συγκεκριμένο βιότοπο. Αυτή η προσαρμογή μεταφράζεται σε στοιχεία όπως η ιχνηλασία, η κίνηση, το μέγεθος κ.α. και όλα αυτά μαζί δημιουργούν τις φυλές σκύλων-κυνών. Με άλλα λόγια τις φυλές των σκύλων τις φτιάχνει η φύση και όχι ο ζαχαροπλάστης, ο αρτοποιός, ο κομμωτής κτλ, των σκύλων. Αυτό που κάνουν οι παραπάνω είναι διοικητική διαχείριση των φυλών και μέσα από την αλαζονεία που τους διακρίνει νομίζουν πως δημιουργούν φυλές. Η εμφάνιση μιας φυλής σκύλου-κύνα απαιτεί χιλιάδες χρόνια, ενώ του ανθρώπου ή του ελέφαντα π.χ. εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αφού είναι ευθέως ανάλογη με τον προσδόκιμο μέσο χρόνο ζωής του θηλαστικού. Συνεπώς η μοναδικότητα του Κρητικού Ιχνηλάτη, για παράδειγμα, είναι συνυφασμένη με την μοναδικότητα της Κρήτης, ως βιοτόπου και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας που αυτοπροσδιορίζεται ως ειδικός. Σ αυτό το πνεύμα θα κινούνται τα μελλοντικά άρθρα που θα αφορούν χαρακτηριστικά διαφόρων φυλών και την πορεία τους στον χρόνο, την σχέση τους με τον άνθρωπο και θα αναρτηθούν είτε στην ιστοσελίδα είτε στην Τέλος, ως ύστατο φόρο τιμής πρέπει να επισημάνω ότι ο πρώτος διδάξας της μεθοδολογίας αυτής της μελέτης του θαύματος της φύσης που αποκαλείται σκύλος-κύνας, στην Ελλάδα, υπήρξε ο Δρ. Στ. Μπασουράκος. Περικλής Κοσμόπουλος

6

7

8 ΠΡΟΚΑΒΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ή Αιώνας Με τον όρο Προκάμβριος χρόνος, ή Προκάμβριος αιώνας ονομάζονται, από πολλούς επιστήμονες γεωλόγους, συνοπτικά, οι τρεις πρώτοι γεωλογικοί αιώνες, δηλαδή ο καταρχαιοζωικός αιώνας ή κοσμικός αιώνας, ο αρχαιοζωικός αιώνας ή αρχαϊκός αιώνας και ο προτεροζωικός αιώνας. Ο Προκάμβριος χρόνος αντιπροσωπεύει το μέρος της ιστορίας της Γης που τερματίσθηκε πριν από περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια. Συνεπώς αν δεχθούμε τις απόψεις των γεωλόγων ότι η ηλικία της Γης είναι περίπου 4,5-5 δισεκατομμύρια χρόνια τότε ο Προκάμβριος χρόνος καλύπτει τα 90% της ηλικίας του πλανήτη μας. Τα διάφορα προκάμβρια πετρώματα αποτελούν σε μεγάλες εκτάσεις τον σκελετό παλαιών "ασπίδων", όπως χαρακτηρίζονται οι πρώτοι πυρήνες των γεωγραφικών ηπείρων. Στο Β. ημισφαίριο οι πρώτοι αυτοί πυρήνες ήταν η Καναδική, κ Σιβηρική και η Βαλτική ασπίς. Στο δε Ν. ημισφαίριο ήταν οι ασπίδες της Γουινέας, της Βραζιλίας, η τεράστια Αφρικανική, καθώς και η Ινδική, η Αυστραλιανή και η Ανταρκτική. Σήμερα γνωρίζουμε ότι κατά τον προκάμβριο χρόνο ή αιώνα υπήρξε ζωή, τα σχετικά απολιθώματα όμως είναι εξαιρετικά σπάνια. Τα σημαντικότερα αυτών είναι ασβεστολιθικά αποθέματα που οφείλονται σε φύκια και σε ίχνη άνθρακος (που βρέθηκαν στη Φινλανδία). Όσο για ίχνη κατωτέρων ζωικών ειδών δεν έχει κατορθωθεί να διαπιστωθεί με βεβαιότητα εκτός από πέντε ή έξι σημεία του κόσμου. Ανεξήγητο όμως συνεχίζει να παραμένει το γεγονός ότι τα απολιθωμένα ζώα εμφανίζονται απότομα πολυπληθή κατά τη κάμβρια περίοδο που ακολουθεί την σχεδόν άγνωστη προκάμβρια. Οπωσδήποτε η αρχή των ζώντων οργανισμών χάνεται στα βάθη της κατώτερης προκάμβριας περιόδου όπου σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές απόψεις γεωχημικών κάθε ίχνος τέτοιου απολιθώματος και αν υπήρχε έχει πλέον εξαφανισθεί από την "ανακρυστάλλωση" των πρώτων ιζημάτων.

9 ΠΡΟΚΑΜΒΡΙΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΚΑΤΑΡΧΑΙΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ. ή κοσμικός αιώνας ή Αδηαίος ή Αβυσσώδης Με τον όρο καταρχαιοζωικός ή Αδηαίος (από το Άδης) αιώνας, αναφερόμαστε στη γεωλογική περίοδο που εκτείνεται μέχρι πριν από 3800 εκατομμύρια χρόνια. Στις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα οι γεωλόγοι ανακάλυψαν λιγοστά πετρώματα του Άδηαίου αιώνα στη δυτική Γροιλανδία, τον ΝΔ Καναδά και τη δυτική Αυστραλία. Οι αρχαιότεροι γνωστοί σχηματισμοί πετρωμάτων περιλαμβάνουν ιζηματογενή από την Γροιλανδία, χρονολογημένα περίπου 3800 εκ. έτη πρίν, διαταραγμένα από μια ηφαιστειακή φλέβα που διείσδυσε στα πετρώματα μετά την απόθεσή τους. Τα ιζηματογενή πετρώματα της Γροιλανδίας περιλαμβάνουν κοιτάσματα ραβδωτού σιδήρου, άνθρακα και υποδεικνύουν πιθανώς ότι ήδη είχε προβάλλει σε εκείνη την μακρινή εποχή η πρωτοσυνθετική ζωή. Τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα (από την Αυστραλία) χρονολογούνται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μεταγενέστερα. Moon Formation In The Late Hadean Period courtest of the Smithsonian Air and Space Museum

10 ΠΡΟΚΑΜΒΡΙΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ή αρχαϊκός αιώνας Με τον όρο Αρχαιοζωικός αιώνας εννοείται ο γεωλογικός αιών που αναφέρεται στην περίοδο του χρόνου που εκτείνεται (συμβατικά) από το τέλος του Καταρχαιοζωικού έως την έναρξη του Προτεροζωικού, 2500 (εκατομμύρια χρόνια πριν). Η συγκεκριμένη χρονολόγηση δε βασίζεται σε στρωματογραφικά δεδομένα αλλά προσδιορίζεται χρονομετρικά. Το κατώτατο όριο δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί από τη Διεθνή Επιτροπή Στρωματογραφίας, αλλά τίθεται συχνά στα 3800 εκ. έτη στο τέλος δηλαδή του Καταρχαιοζωικού. Αν και πολύ λίγα πετρώματα είναι γνωστά ως αρχαιότερα -γεγονός που θα βοηθούσε στην εκτίμηση της σχετικής ηλικίας- γενικώς οι αρχαιότεροι σχηματισμοί πετρωμάτων στην επιφάνεια της Γης ανήκουν σε αυτή την περίοδο γεωλογικού χρόνου ή είναι ελαφρώς προγενέστερα. Πετρώματα του Αρχαιοζωικού γνωρίζουμε στη Γροιλανδία, τον Καναδά, τη ΒΔ Αυστραλία και τη Ν Αφρική. Η ατμόσφαιρα στον Αρχαιοζωικό αιώνα προφανώς δεν διέθετε ελεύθερο οξυγόνο. Η θερμοκρασία πιθανώς προσέγγιζε τα σημερινά επίπεδα, αν και οι αστρονόμοι εκτιμούν πως η ηλιακή ακτινοβολία ήταν μειωμένη κατά το 1/3 από τη σημερινή. Βάσει της συγκεκριμένης εκτίμησης φαίνεται πως οι εκπομπές αερίων που σήμερα σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου ήταν οι μεγαλύτερες στην ιστορία της Γης. Χαρακτηριστικά της ζωής του Αρχαιοζωικού είναι τα υπολείμματα κυανοβακτηρίων (Στρωματολίτες) και λίγα πιθανά βακτηριακά απολιθώματα από κοιτάσματα καπνιά - είδους χαλαζία. Επιπλέον των Βακτηρίων (γνωστά και ως Ευβακτήρια), έχουν πιστοποιηθεί και μικροαπολιθώματα Αρχαίων. Αν και παρούσα η ζωή στον Αρχαιοζωικό ήταν πιθανώς περιορισμένη σε εκείνους τους απλούς απύρηνους μονοκύτταρους οργανισμούς που αποκαλούνται Προκαρυωτικά, (γνωστά και ως Μονήρη). Ωστόσο, δεν υφίσταται στο απολιθωματικό αρχείο μαρτυρία για μικροοργανισμούς όπως οι Ιοί.

11 ΠΡΟΚΑΜΒΡΙΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΠΡΩΤΕΡΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Με τον όρο Πρωτεροζωικός εννοείται ο γεωλογικός αιών που εκτείνεται από το τέλος του αρχαιοζωικού έως την εμφάνιση των πολυσύνθετων μορφών ζωής πάνω στον πλανήτη, δηλαδή από 2500 έως 542 (εκατομ. χρόνια πριν). Ο Πρωτεροζωικός αντιστοιχεί στο πλέον πρόσφατο και τρίτο τμήμα της Προκάμβριας. Κατά τη διάρκεια του Πρωτεροζωικού, άρχισε η οικοδόμηση του οξυγόνου πάνω στη Γη. Επίσης σχηματίστηκαν οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τοποθετήθηκε το όριο ανάμεσα στον Πρωτεροζωικό και την Παλαιοζωική στη βάση της Κάμβριας περιόδου όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα απολιθώματα ζώων γνωστά ως τριλοβίτες και αρχαιοκύαθα. Κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ανακαλύφθηκε σχετικά μεγάλος αριθμός απολιθωμάτων σε πρωτεροζωικά πετρώματα, αλλά το κατώτερο όριο του πρωτεροζωικού παρέμεινε στη βάση της Κάμβριας -542 έκ έτη επί του παρόντος.

12 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ή ΧΡΟΝΟΣ Ο Φανεροζωικός αιώνας, θεωρητικά, αρχίζει πριν από περίπου 542 εκατομμύρια χρόνια (542 ε.χ.π.) και διαρκεί έως σήμερα. Είναι όρος της βιοστρωματογραφίας, ακολουθεί χρονολογικά την Προκάμβριο (συγκεκριμένα τον Προτεροζωικό μεγααιώνα) και χαρακτηρίζεται από την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των απολιθωμάτων στα στρώματά του. Ο Φανεροζωικός περιλαμβάνει τρεις αιώνες: 1.τον Παλαιοζωικό ( ε.χ.π.), 2. τον Μεσοζωικό (251 65,5 ε.χ.π.) και 3. τον Καινοζωικό (65,5 ε.χ.π. μέχρι σήμερα). Κατά τη διάρκεια του Φανεροζωικού η βιοποικιλότητα δείχνει, μέσω των απολιθωμάτων, σταθερή αλλά όχι μονότονη αύξηση από το μηδέν έως αρκετές χιλιάδες γένη. Όταν ονομάστηκε «αιώνας όπου φανερώνεται η ζωή», όλα τα γνωστά απολιθώματα προέρχονταν από τα στρώματα του. Βέβαια σήμερα γνωρίζουμε πολύ παλαιότερα απολιθώματα, τα περισσότερα από τα οποία όμως είναι ορατά μόνο με μικροσκοπικές μεθόδους. Κατά την διάρκειά του Φανεροζωικού παρατηρείται η εμφάνιση και ραγδαία εξάπλωση πολλών συνομοταξιών του ζωικού βασιλείου, με αρχή την λεγόμενη Κάμβριο έκρηξη, και η ανάδυση των χερσαίων φυτών και ζώων Η μετατόπιση των ηπείρων είχε ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση της τελευταίας υπερηπείρου της Γης, της Παγγαίας, και κατόπιν τον επαναδιαχωρισμό της στις σημερινές ηπειρωτικές μάζες γης. Επίσης προκάλεσε τέσσερεις ορογενετικές φάσεις. Η Αλπική φάση, η οποία άρχισε στο τέλος του Τριαδικού και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σχημάτισε τις οροσειρές των Άλπεων, των Πυρηναίων, των Καρπαθίων, των Απεννίνων και των Ιμαλαΐων.

13 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Ο 4ος κατά σειρά Γεωλογικός Αιώνας, που στις αρχές του έχουν ήδη αναδυθεί από τη θάλασσα μεγάλα τμήματα ξηράς κι έχουν σχηματίσει έξι ηπείρους, τις λεγόμενες ασπίδες. Στο βόρειο ημισφαίριο η αμερικανική ή καναδική, η Φενοσαρματία, η σκανδιναβική, η Ανγκάρα ή σιβηρική, η σινική, η φιλιπιννία και στο νότιο η Γκοντβάνα. Στην ανάπτυξη των γεωσυγκλίνων και των ηπειρωτικών τραπεζών του παλαιοζωικού αιώνα είχαν επιδράσει πολύ οι δύο μεγάλες εποχές ορογένεσης: 1. Καληδονιακή Οροσειρά 2. Ερκύνεια Πτύχωση. Μέσα στον ωκεανό σχηματίζονται τον αιώνα αυτό ιζηματογενή πετρώματα. Εκτός όμως απ' αυτά υπάρχουν και μαγματογενή και μεταμορφωσιγενή πετρώματα. Ο παλαιοζωικός αιώνας άρχισε πριν 500 εκ. έτη περίπου και υπολογίζεται, με βάση ραδιογεωλογικές μεθόδους ότι διάρκεσε περίπου 325 εκ χρόνια. Με βάση τα καθοδηγητικά απολιθώματα του αιώνα, τον χωρίζουμε σε 6 περιόδους: 1.Kάμβρια, 2. Ορδοβίκια 3.Σιλούρια, 4. Δεβόνια, 5. Λιθανθρακοφόρα και 6. Πέρμια. Στον παλαιοζωικό αιώνα παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη η πανίδα. Αφθονούν τα πρωτόζωα, πολλά απ' τα οποία εμφανίζονται κι εξαφανίζονται μέσα στη διάρκεια του αιώνα, όπως οι φουσουλίνες, χρησιμεύοντας έτσι για τον προσδιορισμό της γεωλογικής ηλικίας των πετρωμάτων. Εμφανίζονται τα αρθρόποδα, μεταξύ των οποίων οι σκορπιοί οι παλαιόφονοι είναι τα πρώτα ζώα που βγήκαν στη στεριά. Στο τέλος του παλαιοζωικού αιώνα έχουν εμφανιστεί τα ερπετά, τα έντομα και τα αμφίβια. Η χλωρίδα επίσης αναπτύσσεται γοργά. Τα πρώτα φυτά ήταν τα βακτήρια και τα φύκια. Εμφανίζονται τα πρώτα φυτά στην ξηρά. Σχηματίζονται τα πρώτα πραγματικά δάση από λεπιδόπτερα, σιγιλλάριες, καλαμίνες, πτέριδες, κορδαϊτες. Απ' την άφθονη αυτή χλωρίδα σχηματίστηκαν οι λιθάνθρακες

14 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΚΑΜΒΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Κάμβρια περίοδος τοποθετείται από ως έτη πριν. Μετά από την εξαφάνιση των ζωντανών οργανισμών τής Προκαμβρίου κατά τον Κρυπτοζωικό αιώνα και την επαναθέρμανση του κλίματος, η ζωή αρχίζει και πάλι να εξαπλώνεται στον πλανήτη. Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τής Καμβρίου περιόδου, είναι η έκρηξη ζωής που παρατηρείται στα απολιθώματα της περιόδου. Απολιθώματα βρέθηκαν στη Βρετανική Κολομβία τού Καναδά (Πανίδα του Burgess Shale). Βρέθηκε το 1909 και ερευνήθηκε και το Περιλαμβάνει 20 είδη, που δεν έχουν ταξινομηθεί ακόμα. Από τότε, έχουν εμφανιστεί στη γη 30 τρισεκατομμύρια είδη ζωής. Μένουν μόνο 30 εκατομμύρια. Νέα είδη ζωής δεν εμφανίστηκαν από τότε. Εμφανίσθηκαν μόνο θαλάσσια ζώα. Στην αρχή της Καμβρίου ζούσαν Αρχαιοκύαθα και Wiwaxia. Στη διάρκεια της Καμβρίου έζησαν Κοιλεντερωτά, Ακοιλωματικά, Κοιλωματικά, Βραχιονόποδα (είδος μυδιών - αχυβάδων), Τριλοβίτες, Protohertzina, Anabarites, Lapworthella, Anomalocaris, το πρώτο γνωστό χορδωτό (Pikaia gracilens), πρόγονος τών ψαριών.

15 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΟΡΔΟΒΙΚΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Ορδοβίκια περίοδος ξεκίνησε περίπου πριν από 490 εκ. χρόνια και τελείωσε πριν από 443 εκ. χρόνια. Αυτή την περίοδο οι περιοχές βόρεια των τροπικών είναι σχεδόν ολοκληρωτικά ωκεάνιες και το παγκόσμιο μέρος εδάφους βρίσκεται ενωμένο σε μία υπερ-ήπειρο νότια της γήινης σφαίρας κοντά στον Νότιο πόλο που ονομάζουμε Γκοντβάνα. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή διότι τότε εμφανίζονται διαφορετικά θαλάσσια ασπόνδυλα όπως Τριλοβίτες, βραχιόποδες, και Κωνόδοντα που ήταν τα πρώτα πρόωρα σποδυλωτά. Η τυπική θαλάσσια ζωή της εποχής αποτελείτο από κόκκινη και πράσινη άλγη, πρωτόγονα ψάρια, κεφαλόποδα, κοράλλια, κρινοειδή και γαστερόποδα. Πρόσφατα βρέθηκαν θαλάσσια τετραεδρικά σπόρια παρόμοια με αυτά που κατέκλισαν την ξηρά και υποθέτουμε ότι αυτή την περίοδο έγινε η μεταφορά. Η θερμοκρασία την περίοδο αυτή είναι αυξημένη και με αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα. Όμως η τελική δέσμευση της Γκοτβάνα στον νότιο πόλο προκάλεσε την ψύξη της γης και την μείωση του επιπέδου της θάλασσας με αποτέλεσμα την μαζική εξαφάνιση ειδών. Εκείνην την περίοδο η περιοχή της σημερινής Σαχάρας περνά μια παγετώδη περίοδο. Έτσι στο τέλος της Ορδοβίκιας περιόδου χάνεται το 60% των θαλασσίων ασπόνδυλων και το 25% γενικά όλων των ειδών.

16 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΣΙΛΟΥΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Στη Σιλούρια περίοδο ( εκ. χρόνια) έγιναν σημαντικές αλλαγές για την ζωή στη γη, οι οποίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ζωή. Ξεκίνησε η σταθεροποίηση του κλίματος της γης και αυτό το γεγονός τερμάτισε την προηγούμενη ασταθή κλιματικά περίοδο. Ένα από αποτελέσματα αυτής της αλλαγής ήταν το λιώσιμο των προηγουμένων παγετώνων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Εμφανίζονται οι πρώτοι κοραλλιογενείς ύφαλοι και βελτιώνεται η εξέλιξη των ψαριών σε στεριά και γλυκά νερά, ποτάμια λίμνες. Εκείνη την περίοδο εμφανίζονται και τα πρώτα ψάρια με ισχυρά σαγόνια και δόντια. Σε αυτή την περίοδο έχουμε και την πρώτη σαφή ένδειξη ζωής στην στεριά με την εμφάνιση αραχνών και άλλων αρθρόποδων.

17 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΔΕΒΟΝΙΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Αυτή ο περίοδος σηματοδοτεί την αρχική εμφάνιση των φυτικών ειδών εκτός θάλασσας και την εξάπλωση του. Η Χλωρίδα της εποχής αποτελείται από μικρά φυτά και τα μεγαλύτερα είχαν ύψος μέχρι ένα μέτρο. Ενώ προς το τέλος της περιόδου οι Φτέρες και τα φυτά με σπόρους δημιουργούν τα πρώτα δάση. Στην ίδια περίοδο 2 σημαντικές ομάδες ζώων αποικίζουν την στεριά, τα πρώτα τετράποδα ή εδαφόβια σπονδυλωτά και τα αρθρόποδα στα οποία περιλαμβάνονται και τα πρώτα αραχνοειδή και τα έντομα χωρίς φτερά. Στους ωκεανούς τα πρώτα Βραχιόποδα άρχισαν να ακμάζουν και πολλά νέα είδη ψαριών εμφανίζονται. Κατά την διάρκεια της εν λόγω περιόδου υπάρχουν 3 κύριες Ηπειρωτικές μάζες η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη ήταν μαζί κοντά στον Ισημερινό και πολλά μέρη τους ήταν ακόμα κάτω από το νερό. Στα βόρεια βρισκόταν ένα μέρος της Σιβηρίας ενώ στο νότιο ημισφαίριο ήταν ενωμένες σε μια υπερήπειρο η Νότια Αμερική, Αφρική, Ανταρκτική, Ινδία και Αυστραλία.

18 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΟΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Λιθανθρακοφόρος περίοδος ( εκ. χρόνια). Για πρώτη φορά, ξεχωρίζει η μεγαλύτερη από όλες τις υπερηπείρους, η Παγγαία. Εκείνη την εποχή, η Παγγαία σχηματιζόταν από τη σύγκρουση της Λαυρεντίας (Βόρεια Αμερική και Ευρώπη) με την παλιά νότια υπερήπειρο, τη Γκοντβάνα. Πριν από τη σύγκρουση, η Γκοντβάνα είχε περιστραφεί δεξιόστροφα, με αποτέλεσμα το ανατολικό τμήμα της (Ινδία, Αυστραλία και Ανταρκτική) να μετακινηθεί νότια, ενώ το δυτικό (Νότια Αμερική και Αφρική) να μετακινηθεί βόρεια. Αυτή η περιστροφή άνοιξε ένα νέο ωκεανό, τον Ωκεανό της Τηθύος στα ανατολικά, και έκλεισε έναν παλαιότερο ωκεανό, τον Ρεϊκό Ωκεανό στα δυτικά. Την ίδια εποχή, ο ωκεανός μεταξύ Βαλτικής και Σιβηρίας έκλεινε, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ακόμα σύγκρουση ηπείρων. Η σύγκρουση της Λαυρεντίας με την Γκοτβάνα δημιούργησε τα Απαλάχια όρη στην Αμερική, τα Ερνικιανά όρη του Ηνωμένου Βασιλείου και τα Ουράλια όρη από την σύγκρουση της Σιβηρίας με την Ευρώπη. Στην περίοδο αυτή εμφανίζονται τα πρώτα αυγά με αμνιακό σάκο, τα οποία επέτρεψαν σε συγκεκριμένα είδη, πουλιά, ερπετά και θηλαστικά να επεκταθούν στην ξηρά και να προστατεύσουν το εσωτερικό έμβρυο από την αφυδάτωση. Αυτή την περίοδο υπήρξε μια σταθεροποίηση της θερμοκρασίας σε πιο ήπιες τιμές που επέτρεψαν την εξάπλωση στα δάση της φτέρης και στην σύγχρονη μείωση των μεγάλων εντόμων και των Λυκόποδων (είδη δέντρων). Στο τέλος της ίδιας περιόδου εμφανίζονται τα πρώτα ερπετόμορφα κυνοδόντια θηλαστικά, πρόγονοι των μετέπειτα θηλαστικών (Σιναψίδες).

19 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΠΕΡΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Πέρμια περίοδος διάρκεσε από 290 έως 248 εκ. έτη πριν και ήταν η τελευταία περίοδος της παλαιοζωικής εποχής. Η διάκριση μεταξύ παλαιοζωικού και μεσοζωικού γίνεται στο τέλος της Πέρμιας περιόδου, σε αναγνώριση της μεγαλύτερης μαζικής εξάλειψης που καταγράφεται στην ιστορία της ζωής στη γη. Είχε επιπτώσεις σε πολλές ομάδες οργανισμών σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, αλλά είχε επιπτώσεις και στις θαλάσσιες κοινότητες προκαλώντας την εξάλειψη στα περισσότερα από τα θαλάσσια ασπόνδυλα. Μερικές ομάδες επέζησαν της μαζικής εξάλειψης σε πολύ μειωμένους αριθμούς, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στην οικολογική κυριαρχία που είχαν παλαιότερα. Στη στεριά, μια σχετικά μικρότερη εξάλειψη των Διαψιδών και Συναψιδών, επέτρεψε σε άλλες μορφές να εξουσιάσουν και να οδηγήσουν σε αυτό που αποκαλούμε «εποχή των Δεινοσαύρων». Επίσης, τα μεγάλα δάση της φτέρης εξελισσόμενα μετατράπηκαν από γυμνόσπερμα σε δέντρα που εσώκλεισαν σε κάψα τους σπόρους τους. Ο φλοιός της γης αυτή την περίοδο ενώνεται και δημιουργείτε η Πανγαία. Η θάλασσα είναι ένας ενιαίος Ωκεανός με το όνομα Πανθάλασσα και μια μικρότερη θάλασσα ανατολικά τον ωκεανό της Τηθύος. Εμφανίζονται τα πρώτα ερπετόμορφα Θηλαστικά ( Συναψίδες)

20 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΜΕΣΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η Μεσοζωική εποχή διαιρείται σε τρεις χρονικές περιόδους: Τριασική ( εκ. έτη ), Ιουρασική ( εκ. έτη), και Κρητιδική ( εκ. έτη). Είναι η εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας η παγκόσμια πανίδα άλλαξε δραστικά από αυτήν που ήταν κατά την παλαιοζωική εποχή. Οι δεινόσαυροι, που είναι ίσως οι δημοφιλέστεροι οργανισμοί του μεσοζωικού, εξελίχθηκαν την Τριασική περίοδο, και παρέμειναν σχεδόν ίδιοι μέχρι την Ιουρασική περίοδο. Εκτός από τα πουλιά, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν μέχρι το τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Η Μεσοζωική εποχή ήταν επίσης η περίοδος της μεγάλης αλλαγής στην επίγεια βλάστηση. Στην πρόωρη Μεσοζωική η εξάπλωση της φτέρης κυριαρχεί μαζί με τις cycads, ginkgophytes, bennettitaleans, και άλλα ασυνήθιστα είδη της χλωρίδας. Τα σύγχρονα γυμνόσπερμα όπως τα κωνοφόρα εμφανίστηκαν με την σημερινή τους μορφή στην πρόωρη Τριασική εποχή. Από τη μέση της Κρητιδικής τα πιο πρόωρα Αγγειόσπερμα είχαν εμφανιστεί και άρχισαν να διαφοροποιούν την υπάρχουσα κυριαρχία των προγενέστερων δασών.

21 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΜΕΣΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΤΡΙΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Από πολλές απόψεις, η Τριασική (248 ως 206 εκ. έτη) ήταν μια μεταβατική περίοδος. Η Πανγαία έχει σταθεροποιηθεί αλλάζοντας το παγκόσμιο κλίμα και την ωκεάνια κυκλοφορία. Κατά την Τριασική περίοδο οι επιζήσαντες της προηγούμενης μαζικής εξαφάνισης κυριαρχούν στη γη. Οι οργανισμοί που επιβίωσαν είναι τα Λυκόφυτα, οι γλώσσοπτέριδες και οι δικυνόδοντες. Και από αυτά κυριάρχησαν τα κωνοφόρα, τα φοινικοειδή και οι Δεινόσαυροι. Την ίδια περίοδο εξελίσσονται τα κυνοδόντια ερπετόμορφα θηλαστικά της οικογένειας των Θεραψιδών, πρώιμοι πρόγονοι των επερχόμενων κυνόμορφων θηλαστικών.

22 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΜΕΣΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΙΟΥΡΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Ιουρασική περίοδος εκτείνεται από 206 ως 144 εκ. έτη. Μεγάλοι χορτοφάγοι δεινόσαυροι περιπλανώνται στη γη και τρέφονται από τα δάση φτέρης και Φοινίκων που έχουν κυριαρχήσει παντού. Μικρότερα ευέλικτα και επιθετικά σαρκοφάγα καταδιώκουν τα μεγάλα χορτοφάγα. Την περίοδο αυτή τα κυνοδόντια εξελίσσονται και βρίσκουμε πολλά διαφορετικά είδη. Τα θηλαστικά την περίοδο αυτή είναι μικρόσωμα σαν τρωκτικά και είναι νυκτόβια.

23 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΜΕΣΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΚΡΗΤΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Κρητιδική περίοδος διήρκεσε από 144 ως 65 εκ. χρόνια χαρακτηρίζεται ως η περίοδος των τελευταίων δεινοσαύρων και η επιβίωση των μετεξελίξεων τους. Σε αυτή την περίοδο βρίσκουμε τα απολιθώματα πολλών ομάδων εντόμων, των σύγχρονων θηλαστικών και πουλιών και των πρώτων ανθοφόρων φυτών. Κατά την ύστερη Κρητιδική οι δεινόσαυροι χάνονται και τα επιβιώσαντα θηλαστικά επικρατούν ως παμφάγα ή εντομοφάγα. Υπάρχει μια ομάδα (cimolestes = εντομοληστής) εντομοφάγων τα οποία κυριαρχούν και έχουν μέγεθος κουναβιού. Την ίδια αυτή περίοδο (ύστερη Κρητιδική) τα αρχαία Κρεόδοντα που κυριαρχούν ανταγωνίζονται τα μαστοφόρα Σαρκοφάγα που την ίδια περίοδο εξελίσσονται έχοντας διαφορές από τα προηγούμενα στα δόντια (κυνόδοντες ή κοπτήρες), στα οστά των βραχιόνων και στα ακουστικά όργανα.

24 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η καινοζωική εποχή (65 εκ. χρόνια μέχρι σήμερα) είναι η πιο πρόσφατη των τριών σημαντικών υποδιαιρέσεων της ζωικής ιστορίας. Η καινοζωική καλείται μερικές φορές περίοδος των θηλαστικών, επειδή τα μεγαλύτερα εδαφόβια ζώα είναι θηλαστικά. Αυτό δεν είναι κυριολεκτικό διότι, πρώτον, η ιστορία των θηλαστικών άρχισε πολύ πριν να αρχίσει η καινοζωική περίοδος, δεύτερον, η ποικιλομορφία της ζωής κατά τη διάρκεια της καινοζωικής είναι πολύ ευρύτερη από τα θηλαστικά. Η καινοζωική εποχή θα μπορούσε να έχει κληθεί «περίοδος των ανθιζόντων φυτών» ή «περίοδος των εντόμων» ή «περίοδος των ψαριών» ή «περίοδος των πουλιών» εξίσου ακριβώς. Η καινοζωική διαιρείται σε δύο κύριες υποδιαιρέσεις: τριτογενής και τεταρτογενής. Το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει η Τριτογενής, από 65 εκ. έτη ώς 1.8 εκ. έτη. Η τεταρτογενής περιλαμβάνει μόνο τα τελευταία 1.8 εκ. έτη.

25 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΠΑΛΑΙΟΚΕΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Με τον όρο Παλαιόκαινος εννοείται η γεωλογική εποχή κατά το διάστημα 65,5 με 56 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η Παλαιόκαινος αρχίζει αμέσως μετά του "γεγονότος εξαφάνισης" των δεινοσαύρων (εκτός από τους προγόνους τους, τα σύγχρονα πτηνά, και άλλη πανίδα) και χλωρίδα. Ο αφανισμός των δεινοσαύρων άφησε πολλά κενά στα οικοσυστήματα, με αποτέλεσμα να εξελιχτεί νέα πανίδα, μεταξύ άλλων και των πρώτων μεγάλων θηλαστικών. Η ομάδα των Κρεόδοντων, θηλαστικά σαρκοφάγα, που κυριαρχούν, είναι η ομάδα των μεγαλόσωμων αρπακτικών που μέχρι την πρόωρο πλειόκαινο εξαφανίζονται και αντικαθίστανται από τα πρόσφατα εμφανισθέντα μαστοφόρα σαρκοφάγα, τα οποία είναι μικρότερα και ευέλικτα με διαφορές στα δόντια. Αυτές οι δύο κατηγορίες αρπακτικών, Κρεόδοντα και σαρκοφάγα-κυνοειδή διαφέρουν στα δόντια που στα δεύτερα παρουσιάζονται και δόντια μασητήρες, (αλεστικό τμήμα) και σαρκόδοντα (κοπτικό τμήμα) έχοντας διαφοροποιήσεις

26 στον τελευταίο προγόμφιο της άνω σιαγόνας, και στον πρώτο γομφίο της κάτω σιαγόνας, στο σκαφοειδές οστό και στο σεληνιακό που είναι πιο επίπεδα, τα ακουστικά όργανα πιο ανεπτυγμένα και ο εγκέφαλος μεγαλύτερος.

27 Προς το τέλος της Παλαιόκενου εμφανίζετε η βασική ομάδα θηλαστικών σαρκοφάγων οι ΜΥΑΚΙΔΕΣ. Μοιάζουν στην προγενέστερη κατηγορία των Cimolestes εντομοφάγοι, των πρώτων υπόγειων θηλαστικών. Το μέσο μέγεθος είναι όσο μια γάτα προτιμούν την δενδρόβια ζωή και είναι εξοπλισμένα γι αυτό. Βασική διαφοροποίηση είναι τα σαρκόδοντα (carnasial) τα οποία θυμίζουν αυτά των σημερινών σαρκοφάγων και τα ακουστικά όργανα τα οποία πλέον είναι εξαιρετικά ευκίνητα.

28 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΗΩΚΑΙΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Ηώκαινος περίοδος είναι μέρος της τριτογενούς περιόδου στην καινοζωική εποχή, διήρκεσε από 54.8 έως 33.7 εκ.ετη. Είναι η περίοδος εξέλιξης των οπληφόρων (Αρτιοδάκτυλα και περιττοδάκτυλα) τα οποία όμως είναι όλα μικρόσωμα και δεν ξεπερνούν τα 10 κιλά. Η εξάπλωση τους επέτρεψε την ύπαρξη των κρεόδοντων και την εξέλιξη των μικρότερων σαρκοφάγων των Μυακιδών. Οι δύο κύριοι κλάδοι των σαρκοφάγων που εξελίσονται από τις Μυακίδες είναι τα ΚΥΝΟΕΙΔΗ ( Σκυλιά, Ύαινες, Μυστελίδες, Αρκούδες, Φώκιες, Θαλασσιοί λέοντες, και Οδόβαινοι) και τα Αιλουροειδή (γάτες, μοσχογαλές, Ικτίδες, και Μαγκούστες).

29 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΟΛΙΓΟΚΑΙΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Ολιγόκαινος είναι μέρος της τριτογενούς περιόδου στην καινοζωική εποχή, και διήρκεσε από 33.7 έως 23.8 εκ. έτη. Παρότι συντομότερη περίοδος από άλλες, σημαντικές αλλαγές εμφανίζονται. Εμφανίζονται οι πρώτοι Ελέφαντες και τα μεγάλα λιβάδια με χλόη, που υποκαθιστούν σε μεγάλη έκταση τα απέραντα δάση. Ο κλάδος των κυνοειδών αρχίσει να επεκτείνεται. Στην Βόρειο Αμερική εμφανίζεται ο hesperocyon, κυνοειδές σε μέγεθος αλεπούς ο οποίος όμως δεν έχει βρεθεί ποτέ στην Ευρασία σε αντίθεση με τους Αμφιoκυονίδες (Αρκουδόσκυλα) τα οποία είναι μεγάλα οστεοφάγα ζώα και μοιάζουν τώρα με κυνηγετικά σκυλιά και βρίσκονται διάσπαρτοι στην Ευρασία. Οι Κρεόδοντες είναι τα κύρια σαρκοφάγα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία που εξελίχθηκαν ξεκινώντας από το τέλος της Τριασικής περιοδου αρχικά με μέγεθος γάτας ως το

30 μέγεθος Αρκούδας. Οι Σιναψίδες, αρχαιότεροι σαρκοφάγοι, φαίνεται να είναι οι πρόγονοι των Κρεόδοντων και ή ομάδα αυτή (των κρεόδοντων) είναι μια πολυφυλετική ομάδα και θεωρούνται (από κάποιους ) ως οι πρόγονοι των σύγχρονων σαρκοφάγων. Η Οξύαινα, ένα μάλλον αιλουροειδές ζώο και ο Υαινόδων ένα λυκόμορφο ζώο είναι τα σαρκοφάγα που έζησαν μέχρι την πρόωρη Μειόκαινο μαζί με τους Αμφιoκυoνίδες - Αρκουδόσκυλα. Και στην περίπτωση των σύγχρονων κυνών πρόκειται μάλλον για τους αρχαιότατους προγόνους τους.

31 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΜΕΙΟΚΑΙΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Μειόκαινος περίοδος διήρκεσε από 23.8 ώς 5.3 Εκ. έτη, είναι η πιο θερμή περίοδος της γης. Τα λιβάδια επεκτείνονται στο εσωτερικό και τα μεγάλα δάση εναλλάσσονται ανάλογα με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που επιβάλλεται από την προσπάθεια σταθεροποίησης των μεγάλων θαλασσίων ρευμάτων. Τα σκυλιά Hesperocyonine Αρχίσουν να εκλείπουν εκτός από τους κλάδους (Nothocyon) και (Leptocyon) κλάδοι, που οδηγούν στους borophagine (Βωροφάγοι). Οι Βωροφάγοι (τομάρκτους) είναι κυνοειδή με σχετικά μεγάλο και βαρύ σώμα που παρομοιάζονται με αρκούδες και φαίνεται να μην ευθύνονται για την εξέλιξη των σκυλιών. Ενώ κατά άλλους ευθύνονται για την εξέλιξη κάποιων ειδών σκυλιών. Η επόμενη όμως γραμμή εξέλιξης των Βωροφάγων που βασίζεται στον Λεπτοκύονα είναι αυτή που δίνει την βάση για την εξέλιξη σε κάποια από τα σημερινά σκυλιά. Αυτά είναι ζώα μεγέθους, αλεπούς και δίνει τρείς βασικές γραμμές εξέλιξης αυτή των, Κυνών, Ουροκύων και Αλεπούδων. Η ακτινοβολία της εν λόγω γραμμής κυνοειδών κάποιοι υποστηρίζουν ότι φαίνεται να έχει μεταφερθεί και στην Ασία μέσω του Βερίγγιου και επεκτάθηκε σε όλη την Ευρασία, έτσι στην Ευρασία εξελίσσονται και στην συνέχεια εμφανίζονται εκεί οι Λύκοι, τα τσακάλια, ραγκούν, Αλεπούδες και τα σκυλιά παρόμοια με τα σημερινά κυνηγετικά, Δρόμωνες κ.α.

32 Την ίδια περίοδο εμφανίζεται και στη δυτική Ευρώπη ένα κυνοειδές παρόμοιο με τον Λύκο. Σκελετός Ευκύωνος (Eucyon davisi)

33 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΠΛΕΙΟΚΑΙΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Πλειόκαινος περίοδος διήρκεσε από 5,3 ώς 1,8 εκ. έτη. Η εικόνα που παρουσιάζεται στην γη είναι η γενικευμένη ψύξη του πλανήτη σε σχέση με την θερμότερη προηγούμενη περίοδο, η οποία έχει επιτρέψει την επέκταση των μεγάλων Λιβαδιών Σαβάνων. Τα περιττοδάκτυλα και τα αρτιοδάκτυλα κυριαρχούν και μαζί τους ευημερούν και τα αρπακτικά. Τα Κυνοειδή διαδίδονται στην Αφρική και στην Νότια Αμερική, ενώ στην Βόρειο Αμερική εμφανίζεται ο Κύων ο Λαγοφάγος (canis Lepophagus). Είναι ένα μικρό σκυλί σε πολλές ποικιλίες κάποια άτομα μοιάζουν με τσακάλι ενώ άλλα θυμίζουν λύκο. Και προς το τέλος της Πλειόκαινου εμφανίζεται το Κογιότ (canis latrans) το οποίο φαίνεται να είναι απόγονος του canis Lepophagus.

34

35 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΠΛΕΙΣΤΟΚΑΙΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η Πλειστόκαινος περίοδος διήρκεσε από 1,8 εκ. έτη μέχρι πριν από έτη. Στην περίοδο αυτή κυριαρχούν τα κωνοφόρα, τα βρύα, τα ανθοφόρα φυτά, τα έντομα, τα μαλάκια, τα πουλιά και τα θηλαστικά, των οποίων οι μετεξελίξεις επιζούν μέχρι και σήμερα. Το κλίμα είναι ευνοϊκό και οι πάγοι στους πόλους σταθεροποιούνται όπως τους ζούμε σήμερα. Αυτή όμως η σταθεροποίηση των παγετονικών μαζών φαίνεται να ήταν και η αιτία της επερχόμενης ψύξης προς το τέλος της περιόδου αυτής, η οποία προκάλεσε την Παγετονική ψύξη του μεγαλυτέρου μέρους της γης και τις εξαφανίσεις κάποιων μεγάλων θηλαστικών όπως τα Μαμούθ και οι Μαστόδοντες. Διάφορα είδη λύκων κυριαρχούν στην Ευρώπη που πλέον έχουν διαφοροποιηθεί από τους προγόνους τους. Ο Canis Edwardii είναι το πρώτο Κυνοειδές που καθορίζεται σαφώς ως λύκος και ζει στη βόρεια Αμερική με μάλλον άμεσο απόγονο του τον canis rufus που εμφανίζεται στην συνέχεια. Με την παγετονική περίοδο και την ένωση πλέον των Ηπείρων στο Βερίγγιο εμφανίζεται μια άλλη γραμμή λύκων (canis ambrusteri), οι οποίοι φαίνεται να παρουσιάζονται σε όλη την Ευρασία. Αντίστοιχα στην Νότια Αμερική εμφανίζεται ο canis dirus ένας μεγάλος κυνηγός αλλά και οστεοφάγος. Ο Γκρίζος Λύκος αναπτύσσεται πλήρως στην Ευρασία και μέσω του Βερίγγιου εμφανίζεται και στην Βόρεια Αμερική, όπου συναντιέται με τον canis Dirus οι οποίοι όμως είναι τόσο μεγάλοι και με τεράστια δόντια και κεφάλια που φαίνεται να είναι οι μεγαλύτεροι που υπήρξαν ποτέ. Όμως αυτό το τεράστιο είδος χάνεται 8000 χρόνια πριν ενώ ο Γκρίζος λύκος αν και μικρότερος επικρατεί και διαδίδεται.

36

37 ΦΑΝΕΡΟΖΩΙΚΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΖΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΟΛΟΚΑΙΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Για να παρατηρήσετε ένα Ολόκαινο περιβάλλον, κοιτάξτε απλά γύρω σας! Η Ολόκαινος είναι το όνομα που δίνεται στα τελευταία έτη της γήινης ιστορίας. Τα κυνοειδή που υπάρχουν σήμερα είναι ίδια τα τελευταία χρόνια αλλά με την παρέμβαση του ανθρώπου ο canis familiaris έχει πολλαπλασιαστεί σε μεγάλο βαθμό δημιουργώντας έτσι περισσότερες από 350 διαφορετικές φυλές σκύλων. Με βάση τις αναλύσεις του DNA προκύπτει ότι όλοι αυτοί οι σκύλοι είναι απλά διαφοροποιήσεις του Άγριου Λύκου. Αυτή όμως η μελέτη δεν εξηγεί την ποικιλομορφία όλων των σκυλιών και υπάρχουν, ώστε πλέον πολλοί να πιστεύουν ότι οι διαφορετικές φυλές σκύλων ασφαλώς και έχουν την ανθρώπινη επιρροή αλλά προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους των πανάρχαιων κυνοειδών τα οποία έδωσαν και τον Λύκο. Δηλαδή ο σημερινός σκύλος είναι απλά ένας άλλος κλάδος της εξέλιξης των κυνοειδών, όπως είναι και ο Λύκος.

38 ΟΙ ΑΓΡΙΟΙ ΚΥΝΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

39

40

41 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Όπως είδαμε από την άκρως περιληπτική περιοδεία μας στην παλαιοντολογία, η εξελικτική πορεία των κυνών, όπως προκύπτει από τα διάφορα ευρήματα παγκοσμίως αλλά και από τις γενετικές μελέτες (DNA) πάνω σε αυτά, σε συνδυασμό με τις

42 μελέτες των σύγχρονων σαρκοφάγων, είναι μια υπόθεση περίπλοκη που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο τα Σκυλιά, τα Τσακάλια, οι Αλεπούδες, και οι Λύκοι αλλά και τα Αιλουροειδή -Γάτες, οι Φώκιες, oι Αρκούδες, oι μυστελίδες, oι Προκύωνες, οι Ικτίδες, oι Ερπηστές, oι Μεφιτίδες, oι Ευπλερίδες, και oι Ύαινες, είναι όλα κυνόμορφα σαρκοφάγα που έχουν κοινούς προγόνους. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η προσαρμογή τους στο βιότοπο και με την ιδιαίτερη συμπεριφορά την οποία το καθένα έχει αναπτύξει, παρόλο που με τον χρόνο έχουν διαφοροποιηθεί από τους αρχικούς προγόνους, να είναι σήμερα αναγνωρίσιμα από την επιστήμη μόνο με εξειδικευμένες μελέτες. Με βασικότερη αυτή του Κρανίου και των σιαγόνων, που διατηρούνται ακόμα και σήμερα ως κοινά χαρακτηριστικά που κληρονόμησαν από τους πανάρχαιους προγόνους τους. Έτσι για να είμαστε πιο ακριβείς και αντικειμενικοί, όταν μιλάμε για σκυλιά και για την σχέση τους με τον Λύκο, είναι ορθότερο να γνωρίζουμε ότι ο σκύλος δεν προήλθε από τον Λύκο, όπως μια μερίδα των Βιολόγων υποστηρίζουν, αλλά ότι ο σκύλος και ο Λύκος έχουν κοινούς προγόνους και εκεί έγκειται η γενετική και η φαινομενική ομοιότητα τους. Αυτή η διευκρίνιση θεωρώ ότι είναι απαραίτητη διότι αυτή εξηγεί την μεγάλη ποικιλομορφία των σκυλιών αλλά και την αδυναμία τους να δώσουν απογόνους όμοιους με τον Λύκο, παρότι θεωρούνται κατά 99,5% Λύκοι. Αντίθετα αν

43 Ζευγαρώσουν τα σκυλιά μεταξύ τους πάντα σκυλιά θα μας δώσουν τα οποία εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες γενετικές διαφορές με τον Λύκο. Αυτά είναι τα παιχνίδια της εξελικτικής διαδικασίας τα οποία μπορούμε να μελετήσουμε αλλά δύσκολα κατανοούμε και γι αυτό και η επιστήμη αυτοαναιρείται συνεχώς και έρχονται στο φώς νέα αποτελέσματα και βγαίνουν νέα συμπεράσματα. Όταν λοιπόν μιλάμε για τον σκύλο καλό θα είναι να έχουμε στο νου μας ότι το ζώο αυτό είναι αρχαιότερο μας και αποτέλεσμα τουλάχιστον ετών εξέλιξης. για την ώρα Βιβλιογραφία

44

45

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Αν η ζωή στη Γη γεννήθηκε πριν από δώδεκα ώρες.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Αν η ζωή στη Γη γεννήθηκε πριν από δώδεκα ώρες. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Η ιστορία της Γης χωρίζεται σε αιώνες, περιόδους και εποχές. Καθεμία από αυτές τις χρονικές περιόδους σηματοδοτείται από σημαντικά γεγονότα για την εξέλιξη της ζωής. Αν η ζωή στη Γη

Διαβάστε περισσότερα

Η εξελικτική πορεία των φυτών

Η εξελικτική πορεία των φυτών ΓΕΩΒΟΤΑΝΙΚΗ Η εξελικτική πορεία των φυτών Καθηγητής Δημήτριος Χριστοδουλάκης Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Φυτών E-mail: dkchrist@upatras.gr Τηλ.: 2610 997277 Για τη μελέτη της εξελικτικής πορείας των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Γεωλογικός χρόνος Στρωµατογραφική κλίµακα

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Γεωλογικός χρόνος Στρωµατογραφική κλίµακα ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Γεωλογικός χρόνος Στρωµατογραφική κλίµακα ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωλογικός χρόνος Ηλικία της γης Ηλικία της γης ονοµάζεται το χρονικό διάστηµα που πέρασε από τη στιγµή που η γη αποσπάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη των πρωτευόντων

Εξέλιξη των πρωτευόντων Π. Πάσχου Εξέλιξη των πρωτευόντων Η ιστορία των σπονδυλωτών στη γη διαιρείται σε τρεις εποχές (αιώνες) -Παλαιοζωικό η εποχή της αρχαίας ζωής µε ψάρια, αµφίβια και πρωτόγονα ερπετά -Μεσοζωικό ενδιάµεση

Διαβάστε περισσότερα

Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων)

Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων) Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων) Η κυριαρχία των Αγγειοσπέρμων αρχίζει από το Mέσο Kρητιδικό (πριν 100 εκ. χρόνια) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Υπάρχουν περίπου 250.000 είδη Αγγειοσπέρμων.

Διαβάστε περισσότερα

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Προτεροζωικός Αιώνας. Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Προτεροζωικός Αιώνας. Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Προτεροζωικός Αιώνας Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι η γνωριμία με τα σημαντικότερα γεγονότα που

Διαβάστε περισσότερα

Προέλευση & Εξέλιξη Των Οργανισμών

Προέλευση & Εξέλιξη Των Οργανισμών Προέλευση & Εξέλιξη Των Οργανισμών Εισαγωγή Στην εργασία μας, θα μιλήσουμε για την προέλευση και την εξέλιξη των οργανισμών. Δηλαδή θα εξηγήσουμε το φαινόμενο της δημιουργίας του κόσμου, αλληλένδετα και

Διαβάστε περισσότερα

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Βιοστρωματογραφία, Χρονοστρωματογραφία Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Βιοστρωματογραφία, Χρονοστρωματογραφία Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Βιοστρωματογραφία, Χρονοστρωματογραφία Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι η κατανόηση των εννοιών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι περίοδοι του Γεωλογικού Χρόνου

Οι περίοδοι του Γεωλογικού Χρόνου Οι περίοδοι του Γεωλογικού Χρόνου Πριν από 4 δισ χρόνια Καμιά Γεωλογική καταγραφή Η Ιστορία της Γης 4 δισ-2,5 δισ χρόνια πριν Σχηματίζονται ήπειροι, ατμόσφαιρα και ωκεανοί. Εμφάνιση του πρώτου προκαρυωτικού

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία της βιοποικιλότητας στο χρόνο

Η πορεία της βιοποικιλότητας στο χρόνο Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων / ΔΠΘ Η πορεία της βιοποικιλότητας στο χρόνο ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Ιδανικός πλανήτης για τη ζωή Θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Δρ Βορεάδου Κατερίνα Υπεύθυνη Εκπαίδευσης ΜΦΙΚ Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης Το όνομά του εικάζεται πως προέρχεται από τη λέξη 'λύκη που σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Σελ7: Ο βαρύτερος δεινόσαυρος Σελ8: Ο μικρότερος δεινόσαυρος Σελ9: Ο πιο πνευματώδης δεινόσαυρος

Σελ7: Ο βαρύτερος δεινόσαυρος Σελ8: Ο μικρότερος δεινόσαυρος Σελ9: Ο πιο πνευματώδης δεινόσαυρος Σελ1:ΤΙΤΛΟΣ Σελ2:ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ3: ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ Σελ4: Ο πρώτος δεινόσαυρος που ονομάστηκε Σελ 12: Ο αρχαιότερος δεινόσαυρος Σελ5: Ο πρώτος δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε στην Αμερική Σελ6:O μακρύτερος δεινόσαυρος

Διαβάστε περισσότερα

Υπερ-Άθροισμα ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ (SPERMATOPHYTA)

Υπερ-Άθροισμα ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ (SPERMATOPHYTA) Υπερ-Άθροισμα ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ (SPERMATOPHYTA) Τα Σπερματόφυτα είναι η τελευταία και η μεγαλύτερη ομάδα του φυτικού βασιλείου και χαρακτηρίζονται από το σχηματισμό ανθέων και σπερμάτων, τα οποία χρησιμεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων :

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : Κατηγορία Α : Τροπικά κλίματα Στην πρώτη κατηγορία, που συμβολίζεται με το κεφαλαίο Α, εντάσσονται όλοι οι τύποι του Τροπικού κλίματος. Κοινό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση της Ζώσας Συνιστώσας

Οργάνωση της Ζώσας Συνιστώσας Οργάνωση της Ζώσας Συνιστώσας Αναγωγική Ατμόσφαιρα H 2 S NH 3 CO 2 CH 4 N 2 H 2 0 Διάταξη των Urey και Miller Εκατοστιαία σύσταση οργανικών ενώσεων που προέκυψαν από τα πειράματα με τη διάταξη των Urey

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο πανίδα εννοούμε το σύνολο των διαφόρων ειδών ζωικών οργανισμών (Σπονδυλωτών και Ασπόνδυλων) που απαντούν σε μία περιοχή.

Με τον όρο πανίδα εννοούμε το σύνολο των διαφόρων ειδών ζωικών οργανισμών (Σπονδυλωτών και Ασπόνδυλων) που απαντούν σε μία περιοχή. Με τον όρο πανίδα εννοούμε το σύνολο των διαφόρων ειδών ζωικών οργανισμών (Σπονδυλωτών και Ασπόνδυλων) που απαντούν σε μία περιοχή. Εισαγωγή Επειδή τίποτα δεν μπορούμε να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

V. Αρχές ταξινόμησης κατάταξη των οργανισμών

V. Αρχές ταξινόμησης κατάταξη των οργανισμών V. Αρχές ταξινόμησης κατάταξη των οργανισμών Η εξέλιξη της Γης Η εξέλιξη της ζωής Αρχές εξελικτικής θεωρίας Ειδογένεση Σχολές κατάταξης των οργανισμών Φυλογενετικά δέντρα το δέντρο της ζωής Τι είναι εξέλιξη;

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμορφισμός στον Ελληνικό χώρο

Μεταμορφισμός στον Ελληνικό χώρο Μεταμορφισμός στον Ελληνικό χώρο Ιωάννης Ηλιόπουλος Παγκόσμια Γεωδυναμική 1 Η θέση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο γεωτεκτονικό σύστημα 2 Γεωλογική τοποθέτηση η της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό χώρο Πανάρχαια Ευρώπη:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου Στην επιστήμη της βιολογίας, με τον όρο εξέλιξη εννοείται η αλλαγή στις ιδιότητες ενός πληθυσμού οργανισμών στο πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

έ ό ή ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

έ ό ή ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ Η βιοποικιλότητα είναι γύρω μας, παντού. «Όλα τα είδη προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο. Κάποια αποκλίνουν και δημιουργούν νέα είδη. Οι αποκλίσεις γίνονται μέσω τηςδιεργασίαςτηςφυσικήςεπιλογήςσύμφωναμετηνοποίαένας

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας"

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. Φυσική της Λιθόσφαιρας ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7 Καθ. Αναστασία Κυρατζή Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας" 1 Εισαγωγή Υπόθεση της Μετάθεσης των ηπείρων Wegener 1912 Υπόθεση της Επέκτασης του θαλάσσιου πυθµένα

Διαβάστε περισσότερα

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα»

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» «Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» του Δημήτρη Κοσμά, icsd07055@icsd.aegean.gr d και της Γεωργίας Πολυζώη, icsd07105@icsd.aegean.gr 1 Δείκτης: Επιφανειακή Θερμοκρασία Ως μέση επιφανειακή θερμοκρασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ. ΟΝΟΜΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΠΡΗ ΤΑΞΗ: Β 1 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέµα: Τούνδρα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ; (ΣΕΛ. 4-7) 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία. Καινοζωικός Αιώνας Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία. Καινοζωικός Αιώνας Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Καινοζωικός Αιώνας Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι η γνωριμία με τη χλωρίδα και τη πανίδα κατά

Διαβάστε περισσότερα

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία. Ιστορική γεωλογία Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία. Ιστορική γεωλογία Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Ιστορική γεωλογία Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι η εξοικείωση με τους κλάδους της ιστορικής γεωλογίας.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αναστάσιος Λεγάκις Ζωολογικό Μουσείο, Τμ. Βιολογίας, Πανεπ. Αθηνών 5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΕΒ: Το περιβάλλον της υγείας μας, Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χλωρίδα και Πανίδα ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου Παρουσίαση Γιώργος Σέκκες Καθηγητής Γεωγραφίας Λευκωσία 2017 Ερώτηση! Ποια η διάφορα µεταξύ του κλίµατος

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών... 3,4 1.2 Κύτταρο: Η μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Ποιο Χάρτη θα χρησιμοποιήσω αν θέλω να μάθω τη θέση της Αφρικής στον κόσμο; Θα χρησιμοποιήσω τον Παγκόσμιο Χάρτη Ποια είναι η θέση της Αφρικής στον κόσμο; Η απάντηση μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. «Ζώα του τόπου μας». Ελένη Μοσχοβάκου Βασιλεία Χαρίτου Στέλιος Κάνο

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. «Ζώα του τόπου μας». Ελένη Μοσχοβάκου Βασιλεία Χαρίτου Στέλιος Κάνο ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. «Ζώα του τόπου μας». Ελένη Μοσχοβάκου Βασιλεία Χαρίτου Στέλιος Κάνο 1 2 Από τα πολύ παλιά χρόνια ο άνθρωπος κατάλαβε, ότι τα ζώα μπορούν να του φανούν χρήσιμα, για να τον βοηθούν στις

Διαβάστε περισσότερα

V. Αρχές ταξινόμησης κατάταξη των οργανισμών

V. Αρχές ταξινόμησης κατάταξη των οργανισμών V. Αρχές ταξινόμησης κατάταξη των οργανισμών Το δέντρο της ζωής Η εξέλιξη της Γης Η εξέλιξη της ζωής Αρχές εξελικτικής θεωρίας Ειδογένεση Σχολές κατάταξης των οργανισμών Φυλογενετικά δέντρα Πόσα; Ποια;

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Οι περιοχές των τροπικών δασών όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται στη Νότια Αμερική(γύρω από τον ισημερινό), στη Βόρεια Αμερική(ανάμεσα από τον Τροπικό του

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία Β Γυμνασίου με ερωτήσεις Σελίδα 2

Γεωλογία Β Γυμνασίου με ερωτήσεις Σελίδα 2 1.Τι είναι η γεωλογία; Γεωλογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη όλων των φυσικών φαινομένων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στο στερεό φλοιό της Γης από την περίοδο σχηματισμού του μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Η πόλη Λ βρίσκεται: α. βόρεια της πόλης Κ. β. νότια της πόλης Κ. γ. ΒΑ της πόλης Κ. δ. ΒΔ της πόλης Κ. 2. Η πόλη Λ βρίσκεται: α. βόρεια

Διαβάστε περισσότερα

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ Β. Π. Γ. Π. Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΡΣΑΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Δομή και σύσταση οικοσυστημάτων - αβιοτικοί και βιοτικοί παράγοντες

ΧΕΡΣΑΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Δομή και σύσταση οικοσυστημάτων - αβιοτικοί και βιοτικοί παράγοντες ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΧΕΡΣΑΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η δομή του πλανήτη Η οργάνωσης τα ζωής Φυσικοί πόροι νερό έδαφος - αέρας Δομή και σύσταση οικοσυστημάτων - αβιοτικοί και βιοτικοί παράγοντες Μεγαδιαπλάσεις Μεσογειακά Οικοσυστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Νότα Λαζαράκη - Ελένη Χαλικιά

Νότα Λαζαράκη - Ελένη Χαλικιά ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΠ Γ Λ (ΘΕΡΙΝΑ) 04 02-2018 Νότα Λαζαράκη - Ελένη Χαλικιά ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Για την κατάταξη των αλεπούδων σε είδη εφαρμόζεται:

Διαβάστε περισσότερα

Προτεροζωικός αιώνας. Δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος

Προτεροζωικός αιώνας. Δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος Προτεροζωικός αιώνας Δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος Οι πρώτοι ευκαρυοτικοί οργανισμοί Οι ευκαρυοτικοί οργανισμοί εξαπλώθηκαν περίπου την ίδια εποχή που τα στρώματα σιδήρου εξαφανίστηκαν και τα κόκκινα στρώματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι πολικές περιοχές, όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται βορειότερα από το Βόρειο Πολικό Κύκλο και νοτιότερα από το Νότιο Πολικό Κύκλο. Συγκεκριμένα ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Παλαιοζωικός Αιώνας, Μεσοζωικός Αιώνας Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Παλαιοζωικός Αιώνας, Μεσοζωικός Αιώνας Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Παλαιοζωικός Αιώνας, Μεσοζωικός Αιώνας Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι η γνωριμία με τη χλωρίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ 1 ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Γενικά Theodosius Dobzhansky: «τίποτε στην Βιολογία δεν έχει νόηµα χωρίς το φως της εξέλιξης». Εξέλιξη είναι το φαινόµενο να αλλάζουν µορφή τα έµβια όντα µε το πέρασµα του

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 10: Μεγαδιαπλάσεις Χερσαία Οικοσυστήματα Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Αλμπάνη Βάλια Καραμήτρου Ασημίνα Π.Π.Σ.Π.Α. Υπεύθυνος Καθηγητής: Δημήτριος Μανωλάς Αθήνα 2013 1 Πίνακας περιεχομένων ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ...2 Εξαντλούμενοι φυσικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέμα 1 ο : Να μεταφέρετε στο γραπτό σας τον αριθμό της κάθε ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Η ταυτότητα και η ετερότητά της

Η ταυτότητα και η ετερότητά της Deutsch-griechisches Netzwerk: Regionen-Städte-Bürger Ελληνογερμανικό δίκτυο: Περιφέρειες Δήμοι - Πολίτες Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Η ταυτότητα και η ετερότητά της ΕΥΑΝΘΙΑ ΤΖΗΜΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και της Αραβίας. Στην Αμερική η Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα (Νότια).

Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και της Αραβίας. Στην Αμερική η Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα (Νότια). H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ Στη Γη υπάρχουν μεγάλες αφιλόξενες άνυδρες εκτάσεις που ονομάζονται έρημοι.καλύπτουν το 1/3 της ξηράς και βρίσκονται κυρίως κοντά στους δύο Τροπικούς ( Αιγόκερω και Καρκίνου) Στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν.

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. 1 Που συμβαίνουν οι περισσότερες βροχοπτώσεις; Κυρίως στη θάλασσα. Και μάλιστα στο Ισημερινό. Είδαμε γιατί στο προηγούμενο μάθημα. Ρίξε μία ματιά.

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας

Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας ΘΕΜΑ 1 ο Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα Ζώα του δάσους υπό εξαφάνιση Τμήμα Α4 Σχ. Έτος 2012-20132013 Α τετράμηνο Είναι διεθνές σύμβολο της WWF. Τ α υ τ ό τ η τ α Όνομα : Γιγάντιο Πάντα Βάρος : 86-125 κιλά Ύψος : 1.20-1.90μ. Βιότοπος, εξάπλωση

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 ΜΑΘΗΜΑ 1, Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση 1. Με τη βοήθεια του χάρτη στη σελ.12, σημειώστε τις παρακάτω πόλεις στην

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπημένες μου αναγνώστριες και αγαπημένοι μου αναγνώστες,

Αγαπημένες μου αναγνώστριες και αγαπημένοι μου αναγνώστες, Αγαπημένες μου αναγνώστριες και αγαπημένοι μου αναγνώστες, Στο πρώτο μου βιβλίο σας διηγήθηκα τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας με τα Playmobil. Αυτή τη φορά σάς προτείνω να ταξιδέψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt1

Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt1 Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt1 ιαφάνεια 1 Κλιµατική αλλαγή Τα επιστηµονικά στοιχεία είναι κατηγορηµατικά Η παρουσίαση αυτή έχει στόχο την εισαγωγή του θέµατος της κλιµατικής αλλαγής και την παροχή µιας (σύντοµης)

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Αλεξάνδρου Αλέξανδρος, Κυριάκου Λίντα, Παυλίδης Ονήσιλος, Χαραλάµπους Εύη, Χρίστου ρόσος Φαινόµενο του θερµοκηπίου Ανακαλύφθηκε το 1824 από τον Γάλλο µαθηµατικό Fourier J. (1768)

Διαβάστε περισσότερα

(Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

(Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ταξινομικοί χαρακτήρες και Φυλογενετική ανασύσταση. Σχολές ταξινόμησης. Θεωρίες για την Ταξινομική. Φυλογενετική ανάλυση: Μοριακή συστηματική. Οι κύριες διαιρέσεις της Ζωής. (Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΗΣ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΥΠΟ ΜΕΡΜΙΓΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Διδάκτορος γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Προβηγκίας(Γαλλία) Η γέννηση του σύμπαντος Σύμφωνα με μία σήμερα ευρέως διαδεδομένη θεωρία η

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΟΦΑΓΑ λαγός. ΠΑΜΦΑΓΑ γουρούνι. ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ τσακάλι. ΦΥΤΟΦΑΓΑ αγελάδα. ΠΑΜΦΑΓΑ αλεπού. ΦΥΤΟΦΑΓΑ πρόβατο. ΠΑΜΦΑΓΑ αρκούδα

ΦΥΤΟΦΑΓΑ λαγός. ΠΑΜΦΑΓΑ γουρούνι. ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ τσακάλι. ΦΥΤΟΦΑΓΑ αγελάδα. ΠΑΜΦΑΓΑ αλεπού. ΦΥΤΟΦΑΓΑ πρόβατο. ΠΑΜΦΑΓΑ αρκούδα Τα θηλαστικά είναι η πιο εξελιγμένη κατηγορία σπονδυλωτών ζώων. Ζουν σε κάθε φυσικό περιβάλλον, στις ζούγκλες, στις ερήμους, στα ποτάμια, στους ωκεανούς. Έχουν όλα μία βασική ομοιότητα. Θηλάζουν τα μικρά

Διαβάστε περισσότερα

Το σημερινό θέμα μας είναι το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται και

Το σημερινό θέμα μας είναι το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται και Το σημερινό θέμα μας είναι το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται και αυτοοργανώνεται! 1 Κάθε πολύπλοκο σύστημα το προσεγγίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι γύρω από την πλανητική θέρμανση και την κλιματική αλλαγή: οι απαντήσεις της επιστήμης

Μύθοι γύρω από την πλανητική θέρμανση και την κλιματική αλλαγή: οι απαντήσεις της επιστήμης Μύθοι γύρω από την πλανητική θέρμανση και την κλιματική αλλαγή: οι απαντήσεις της επιστήμης Αθανάσιος Α. Αργυρίου Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Πατρών Το κλίμα πάντα αλλάζει

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας Κεφάλαιο Εξέλιξη 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανάλυση θεωρίας Πολλές από τις επιστημονικές απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές, διότι αντιβαίνουν την αντίληψη που οι άνθρωποι διαμορφώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας)

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) για έναν ζωντανό πλανήτη Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου 2009 Ένα εγχειρίδιο για παιδιά 7+ Τι τρέχει επιτέλους με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ Δρ. Κώστας Ποϊραζίδης, Δασολόγος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009-2010 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2.1: Ορισμός είδους, Συστηματική, Οικολογία και Εξέλιξη, Φυσική επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ.

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ:.... /40 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ:... ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02.06.2017 ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ε λ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt. Με κλιµατικούς όρους αποτελει µέρος

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι μόνιμοι κάτοικοι των ελληνικών θαλασσών

Οι μόνιμοι κάτοικοι των ελληνικών θαλασσών Οι μόνιμοι κάτοικοι των ελληνικών θαλασσών Στις ελληνικές θάλασσες ζουν μόνιμα 9 είδη θηλαστικών, ενώ άλλα 5 έχουν μόνο περιστασιακή παρουσία: Μόνιμοι κάτοικοι είναι η πτεροφάλαινα, ο φυσητήρας, ο ζιφιός,

Διαβάστε περισσότερα

ΌΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΑΡΒΙΝΟΣ

ΌΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΑΡΒΙΝΟΣ EΞΕΛΙΞΗ ΌΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΑΡΒΙΝΟΣ και πριν από αυτόν οι αρχαίοι Έλληνες (Ηράκλειτος, Θαλής ο Μιλήσιος, Αναξίμανδρος, Ξενοφάνης, Εμπεδοκλής,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Η ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει στην επιφάνεια της Γης απορροφάται κατά ένα μέρος από αυτήν, ενώ κατά ένα άλλο μέρος εκπέμπεται πίσω στην ατμόσφαιρα με την μορφή υπέρυθρης

Διαβάστε περισσότερα

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή.

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Το Ηλιακό Σύστημα. Ήλιος Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του Ηλιακού μας Συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χμ. Η σημασία του Ήλιου στην εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ.

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ. Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 22 ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Παρατηρήστε και συγκρίνετε τις παρακάτω εικόνες. Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις τα νερά του ποταμού δεν είναι καθαρά; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

3. Να αναφέρεις να μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε μια σχολική μονάδα πριν, κατά την διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

3. Να αναφέρεις να μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε μια σχολική μονάδα πριν, κατά την διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. ΜΑΘΗΜΑ 10 1. Ποιες είναι οι επιπτώσεις των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων. 2. Ποια είναι η κοινή προέλευση και των δύο παραπάνω φαινομένων; 3. Γιατί είναι μικρός ο αριθμός ο αριθμός των ανθρώπινων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Εισαγωγή Αποδημητικά πουλιά είναι τα πουλιά που κάθε χρόνο μεταναστεύουν, από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 1. Ποιος από τους παρακάτω οργανισμούς χαρακτηρίζεται ως αυτότροφος; 1. αλεπού 2. βάτραχος 3. βελανιδιά 4. ψύλλος. 2. Ποιος από τους παρακάτω παράγοντες χαρακτηρίζεται ως αβιοτικός; 1.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία Οικολογία Οικολογία είναι η επιστήμη που μελετά τις σχέσεις των οργανισμών (συνεπώς και του ανθρώπου)

Διαβάστε περισσότερα

Εξελικτική πορεία της ελληνικής χλωρίδας παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου

Εξελικτική πορεία της ελληνικής χλωρίδας παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου Εξελικτική πορεία της ελληνικής χλωρίδας παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου Καθηγητής Δημήτριος Χριστοδουλάκης Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Φυτών E-mail: dkchrist@upatras.gr Τηλ.: 2610 997277 20 Αιγηίδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρώπη είναι ήπειρος κυρίως πεδινή, χωρίς έντονο ανάγλυφο. Τα 2/3 της ηπείρου είναι πεδινές εκτάσεις. Έχει το χαμηλότερο μέσο υψόμετρο από την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές Οικολογίας

Γενικές Αρχές Οικολογίας Γενικές Αρχές Οικολογίας Γιώργος Αμπατζίδης Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακαδημαϊκό έτος 2016-17 Στο προηγούμενο μάθημα Αντικείμενο της επιστήμης της οικολογίας Ιστορία της

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 (σελ ) Ζώνες βλάστησης

Kεφάλαιο 11 (σελ ) Ζώνες βλάστησης Β Ενότητα «Το φυσικό περιβάλλον» 1 Kεφάλαιο 11 (σελ. 43 45) Ζώνες βλάστησης Στόχοι: -να γνωρίσουµε την έννοια της βλάστησης -να παρατηρήσουµε την κατανοµή της βλάστησης στην επιφάνεια της Γης -να συνδέουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Θέμα Α Στις ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Τύποι νησιών Αν θεωρηθεί (κάπως αυθαίρετα) ότι η Νέα Γουινέα είναι το μεγαλύτερο νησί, τότε τα θαλάσσια νησιά αποτελούν το 3% της

Διαβάστε περισσότερα

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία Sfaelos Ioannis 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η Γη είναι ο τρίτος στη σειρά πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. έ θ Η μέση απόστασή της από τον Ήλιο είναι 149.600.000 km.

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες

ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες Ωκεανοί Το νερό καλύπτει τα δύο τρίτα της γης και το 97% όλου του κόσµου υ και είναι κατοικία εκατοµµυρίων γοητευτικών πλασµάτων. Οι ωκεανοί δηµιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Aτµόσφαιρα της Γης Ατµόσφαιρα είναι η αεριώδης µάζα η οποία περιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007)

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007) ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007) Συγγραφέας: ΜΗΝΑΣ ΚΑΦΑΤΟΣ Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Με την πρόσφατη έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής σχετικά με την κλιματική αλλαγή (το λεγόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Απειλούμενα είδη vs Ανάπτυξη: Αξίζει η προστασία σε καιρό κρίσης;

Απειλούμενα είδη vs Ανάπτυξη: Αξίζει η προστασία σε καιρό κρίσης; Απειλούμενα είδη vs Ανάπτυξη: Αξίζει η προστασία σε καιρό κρίσης; Προστασία άγριας πανίδας = προστασία περιοχών Συνεπώς το ερώτημα «Προστασία αγριας πανίδας ή ανάπτυξη;» σημαίνει «προστασία περιοχών ή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ. Φύλλο εργασίας 1 Το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής. Ονοματεπώνυμο Τάξη... Ημερομηνία.

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ. Φύλλο εργασίας 1 Το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής. Ονοματεπώνυμο Τάξη... Ημερομηνία. Ενότητα Ηπειροι (στιγμιότυπα): Η Αφρική Φύλλο εργασίας 1 Το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής Γεωλογία - Γεωγραφία A Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο Τάξη... Ημερομηνία. Πρώτη εργασία : Η θέση της Αφρικής στον παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ Μάθημα 8ο: Τα Θηλαστικά Η Γη στον Καινοζωϊκό Αιώνα Παλαιοκαινικά θηλαστικά : Κονδύλαρθρα Λαυρασιθήρια Αφροθήρια Ευαρχοντογλίρες και η προέλευση των πρωτευόντων 2.56 Η Γη στον

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ είναι οι παραγωγικές δυνάμεις ή το αποτέλεσμα των παραγωγικών δυνάμεων που υπάρχουν και δρουν στο φυσικό περιβάλλον και που για τον σημερινό άνθρωπο μπορούν,

Διαβάστε περισσότερα

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι μεσογειακές περιοχές βρίσκονται μεταξύ 30 0 και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Τα πανεπιστημιακά μουσεία Ιδιαιτερότητες Συνδυάζουν εκπαίδευση, έρευνα και ενημέρωση του κοινού Πλεονεκτήματα Ύπαρξη υποδομής Ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Λύκος - Canis lupus. Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι. Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες.

Λύκος - Canis lupus. Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι. Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες. Λύκος - Canis lupus Είδος Τρωτό - στην Ελλάδα ζουν περίπου 700 Λύκοι Από το 1969 απαγορεύεται δια νόμου η κατοχή του από ιδιώτες. Ο πληθυσμός του Λύκου μειώνεται εξαιτίας: i. του περιορισμού/υποβάθμισης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα