ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΣΤΑΜΟΓΙΑΝΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ MD, MSc ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΣΤΑΜΟΓΙΑΝΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ MD, MSc ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ"

Transcript

1 ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑΜΟΓΙΑΝΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ MD, MSc ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ

2 ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ, ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ) ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ, ΝΩΤΙΑΙΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΓΑΓΓΛΙΑ ΤΟΥΣ)

3 ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ Ή ΣΠΛΑΓΧΝΙΚΟ Ή ΦΥΤΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

4 ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Λειτουργεί υπό τον έλεγχο της βούλησής μας και είναι υπεύθυνο για τις εκκούσιες κινήσεις των σκελετικών μυών.

5 ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Ελέγχει εκείνες τις λειτουργίες του οργανισμού που δεν υπόκεινται στον έλεγχο της βούλησής μας.

6 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: Σύστημα δύο νευρώνων που συνάπτονται σε ένα γάγγλιο με διαβιβαστή την Ach (nic). Τα κυτταρικά σώματα των προγαγγλιακών νευρώνων ευρίσκονται στο Κ.Ν.Σ., τα δε γάγγλια εκτός Κ.Ν.Σ. Έλεγχος από το Κ.Ν.Σ. (θάλαμος, μεταιχμιακό σύστημα).

7 ΣΝΣ: Οι προγαγγλιακοί νευρώνες βρίσκονται στα πλάγια κέρατα του νωτιαίου μυελού μεταξύ Θ1 Ο2. Τα συμπαθητικά γάγγλια βρίσκονται εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης (συμπαθητική άλυσος). Κάθε προγαγγλιακή ίνα νευρώνει πολλές μεταγαγγλιακές (έως 1: 20). Ως συμπαθητικό γάγγλιο θεωρείται και ο μυελός των επινεφριδίων που εκκρίνει στην κυκλοφορία αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη (4:1).

8 Η διέγερση του συμπαθητικού είναι διάχυτη και αφορά το σύνολο των νευρούμενων οργάνων Οι προγαγγλιακοί νευρώνες εκκρίνουν Ach που δρα σε νικοτινικούς υποδοχείς στα γάγγλια. Οι μεταγγαγγλιακές ίνες εκκρίνουν κυρίως ΝΑ εκτός από τους ιδρωτοποιούς αδένες όπου νευρομεταβιβαστής είναι η Ach.

9 ΠΝΣ: Οι προγαγγλιακοί νευρώνες βρίσκονται στους κινητικούς πυρήνες των κρανιακών νεύρων III, VII, IV και X στο στέλεχος του εγκεφάλου και στην ιερά μοίρα του νωτιαίου μυελού (2o 4o μυελοτόμιο). Οι προγαγγλιακές ίνες ακολουθούν μακρά πορεία μέχρι την σύναψή τους με τους μεταγαγγλιακούς νευρώνες στα γάγγλια του ΠΝΣ που βρίσκονται πολύ κοντά ή και πάνω στα τελικά όργανα. Στα γάγγλια ο νευρομεταβιβαστής είναι η Ach που δρα σε νικοτινικούς υποδοχείς των μεταγαγγλιακών κυττάρων.

10 Η διέγερση του παρασυμπαθητικού έχει εντοπισμένη δράση σε συγκεκριμένο κάθε φορά όργανο. Ο νευρομεταβιβαστής που ασκεί δράση επί του τελικού οργάνου είναι η Ach σε μουσκαρινικούς υποδοχείς. Το παρασυμπαθητικό είναι εξελικτικά αρχαιότερο του συμπαθητικού.

11 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΣ: Τα δύο σκέλη του αυτόνομου νευρικού συστήματος ασκούν στα όργανα που νευρώνουν αντίθετη δράση. Η διέγερση του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση δυναμικής ισορροπίας με στόχο την ομοιόσταση του οργανισμού υπό τον έλεγχο των κέντρων του Κ.Ν.Σ.

12

13 ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (FIGHT OR FLIGHT): Κόρες οφθαλμών σε μυδρίαση (διαστολή). Βρογχοδιαστολή, ελάττωση εκκρίσεων και ταχύπνοια από το αναπνευστικό. Αύξηση καρδιακής συχνότητας, συσταλτικότητας μυοκαρδίου και αρτηριακής πίεσης. Μείωση παροχής αίματος στο δέρμα και τα σπλάγχνα. Αύξηση παροχής αίματος στους σκελετικούς μυς. Ελάττωση λειτουργικότητας ΓΕΣ (εκκρίσεις, περισταλτισμός). Κατακράτηση ούρων. Αύξηση διαθέσιμων πηγών ενέργειας (γλυκογονόλυση, λιπόλυση).

14 ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (REST AND DIGEST): Κόρες οφθαλμών σε μύση (συστολή). Βρογχοσύσπαση, αύξηση εκκρίσεων, βραδύπνοια. Μείωση καρδιακής συχνότητας και συσταλτικότητας. Αύξηση δραστηριότητας ΓΕΣ (περισταλτισμός, εκκρίσεις). Αύξηση αιματικής ροής στο δέρμα και τα σπλάγχνα. Μείωση βασικού μεταβολικού ρυθμού, μείωση γλυκόζης πλάσματος. Ούρηση, αφόδευση, στύση.

15

16 ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ: Είναι οι ουσίες που διαμεσολαβούν την επικοινωνία μεταξύ νευρικών κυττάρων ή νευρικού κυττάρου και τελικού στόχου. Οι σπουδαιότεροι νευροδιαβιβαστές του περιφερικού νευρικού συστήματος είναι η ακετυλοχολίνη που εκκρίνεται από τους χολινεργικούς νευρώνες και διεγείρει χολινεργικούς υποδοχείς και η νοραδρεναλίνη/αδρεναλίνη που εκκρίνονται η μεν νοραδρεναλίνη από τους αδρενεργικούς νευρώνες και την μυελώδη μοίρα των επινεφριδίων η δε αδρεναλίνη από την μυελώδη μοίρα των επινεφριδίων και δρουν σε αδρενεργικούς υποδοχείς.

17

18 Ach και περιφερικο νευρικό σύστημα: Στα γάγγλια και των δύο υποδιαιρέσεων του ΑΝΣ. Στον μυελό των επινεφριδίων. Στις μεταγαγγλιακές απολήξεις του παρασυμπαθητικού. Στην τελική κινητική πλάκα των σκελετικών μυών. Στις τελικές απολήξεις που νευρώνουν τους ιδρωτοποιούς αδένες (διανέμονται από το συμπαθητικό). ΝΑ και περιφερικό νευρικό σύστημα: Στις μεταγαγγλιακές απολήξεις του συμπαθητικού (εκτός αυτών που διανέμονται στους ιδρωτοποιούς αδένες). Από το μυελό των επινεφριδίων σε ποσοστό λιγότερο από 20%, το υπόλοιπο 80% είναι αδρεναλίνη για συστηματική δράση μέσω της κυκλοφορίας.

19

20 ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΝΙΚΟΤΙΝΙΚΟΙ Γάγγλια ΣΝΣ και ΠΝΣ, Μυελός επινεφριδίων. Νευρομυική σύναψη. Κ.Ν.Σ. ΜΟΥΣΚΑΡΙΝΙΚΟΙ Τελικοί στόχοι Π.Ν.Σ. Κ.Ν.Σ.

21 ΝΙΚΟΤΙΝΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ:

22 Είναι υποδοχείς που λειτουργούν ως δίαυλοι ιόντων νατρίου και ασβεστίου. Μεταφέρουν την διέγερση από τον προγαγγλιακό νευρώνα στον μεταγαγγλιακό. Προκαλούν την σύσπαση των σκελετικών (γραμμωτών) μυικών ινών. Στο Κ.Ν.Σ. προκαλούν εγρήγορση και σχετίζονται με την μνήμη και μάθηση.

23 ΜΟΥΣΚΑΡΙΝΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ: Υποδοχείς συνδεδεμένοι με G - πρωτείνες. Έχουν βρεθεί 5 υπότυποι (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4 και Μ5).

24 Μ1(+) Εξωκρινείς αδένες (γαστρικοί, σιελογόνοι αδένες). Κ.Ν.Σ. Έντερο. Μ2(-) Καρδιά. Λείοι μύες. Κ.Ν.Σ. Μ3(+) Πνεύμονες Λείοι μύες. Εξωκρινείς αδένες Κ.Ν.Σ. Μ4(-) Κεντρικό νευρικό σύστημα. Μ5(+) Κεντρικό νευρικό σύστημα.

25 ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ:

26 ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Ή ΧΟΛΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΑ (μιμούνται την δράση της Ach) ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΜΕΤΑΣΥΝΑΠΤΙΚΩΝ ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΚΕΤΥΛΟΧΟΛΙΝΕΣΤΕΡΑΣΗΣ (ΕΝΖΥΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΑ ΤΗΝ Ach ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ) ΜΟΥΣΚΑΡΙΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΝΙΚΟΤΙΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ

27

28 ΑΜΕΣΟΙ ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: Εστέρες χολίνης: 1. Ακετυλοχολίνη 2. Βητανεχόλη 3. Μεταχολίνη 4. Καρβαχόλη

29 Η Ach διεγείρει και τους δύο τύπους υποδοχέων, νικοτινικούς και μουσκαρινικούς και δρα για μικρό χρονικό διάστημα καθώς καταστρέφεται από την ακετυλοχολινεστεράση στην συναπτική σχισμή. Οι υπόλοιποι εστέρες χολίνης έχουν κυρίως μουσκαρινικές δράσεις (βραδυκαρδία, πτώση πίεσης, αύξηση εκκρίσεων αδένων, αύξηση περισταλτισμού ΓΕΣ, σύσπαση λείων μυών + χάλαση σφιγκτήρων, βρογχόσπασμος και μύση + μείωση ενδοφθάλμιας πίεσης) και δρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

30 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Μετεγχειρητική ατονία ουροδόχου κύστεως και εντέρου (βητανεχόλη mg x 4 p.o.). Δοκιμασία πρόκλησης βρογχικής υπεραντιδραστικότητας για την διάγνωση του βρογχικού άσθματος (μεταχολίνη). Γλαύκωμα ( καρβαχόλη σε οφθαλμικές σταγόνες). Ιδρώτες. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Αύξηση εκκρίσεων και περισταλτισμού. Παρόξυνση βρογχικού άσθματος. Καρδιολογικές επιπλοκές.

31 Αλκαλοειδή: 1. Πιλοκαρπίνη (μουσκαρινική δράση). ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Ξηροστομία μετά ακτινοβόληση κεφαλής τραχήλου (5mg x 3, p.o.). Ξηροστομία συνδρόμου Sjogren (5mg x 4, p.o.) Γλαύκωμα υπό μορφή οφθαλμικών σταγόνων. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Εφιδρώσεις, πονοκέφαλοι, ναυτία, συχνή ούρηση, βραδυκαρδία, υπόταση, διάρροιες.

32 2. Μουσκαρίνη Φυσικό αλκαλοειδές μανιταριών (απομονώθηκε αρχικά από το είδος Amanita muscaria) και συχνό αίτιο δηλητηρίασης. Δηλητηρίαση (μύση, εφιδρώσεις, σιελόρροια, δακρύρροια, κωλικοί εντέρου και διάρροιες, βραδυκαρδία, υπόταση που μπορεί να οδηγήσουν σε κυκλοφορική καταπληξία και καρδιακή ανακοπή, βρογχόσπασμος, δύσπνοια και από το Κ.Ν.Σ. τρόμος, σπασμοί, υποθερμία). Αντίδοτο: ατροπίνη.

33 3. Νικοτίνη Φυσικό αλκαλοειδές που απαντά στον καπνό (Nicotiana tabacum) και αλλού. Διεγείρει τους νικοτινικούς υποδοχείς. Θεραπευτικά στην διακοπή του καπνίσματος (θεραπεία υποκατάστασης)

34 ΒΑΡΕΝΙΚΛΙΝΗ: Νικοτινικός αγωνιστής. Χρησιμοποιείται θαραπευτικά στην διακοπή του καπνίσματος.

35 ΕΜΜΕΣΟΙ ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ (ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΑΚΕΤΥΛΟΧΟΛΙΝΕΣΤΕΡΑΣΗΣ): Αναστέλλουν την ακετυλοχολινεστεράση με αποτέλεσμα παραμονή της Ach στην συναπτική σχισμή και εκσεσημασμένη δράση της. Παρουσιάζουν τόσο μουσκαρινικές όσο και νικοτινικές δράσεις. Διακρίνονται σε αντιστρεπτούς και μη αντιστρεπτούς αναστολείς.

36 ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ: Εδροφώνιο, Nεοστιγμίνη, Πυριδοστιγμίνη, Φυσοστιγμίνη, Ριβαστιγμίνη, Δονεπεζίλη. ΙΣΧΥΡΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ: Παραθείον, Μαλαθείον. ΗΠΙΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ: Carbaryl (Sevin), Propoxur (Baygon), Aldicarb (Temik). ΑΕΡΙΑ ΝΕΥΡΩΝ: Sarin, Soman.

37

38

39 ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: Από τους οφθαλμούς: Μύση και συνακόλουθη μείωση ενδοφθάλμιας πίεσης. Από το Γ.Ε.Σ.: Αύξηση του περισταλτισμού και των εκκρίσεων. Από το ουροποιητικό: Σύσπαση ουροδόχου κύστης, χάλαση σφιγκτήρα. Από την τελική κινητική πλάκα: Μυική σύσπαση.

40 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Εδροφώνιο. Βραχείας διάρκειας δράσης, χρησιμοποιείται διαγνωστικά στην μυασθένεια. Νεοστιγμίνη: Χορηγείται μόνο παρεντερικά, δεν διέρχεται ΑΕΦ. Χρησιμοποιείται στην θεραπεία της μυασθένειας, μετεγχειρητική ατονία κύστεως, παραλυτικό ειλεό, στην αναστροφή της μυοχάλασης από μη αποπολώτικά μυοχαλαρωτικά, στην δηλητηρίαση με ατροπίνη και στην θεραπεία του γλαυκώματος με την μορφή οφθαλμικών σταγόνων. Χορηγείται κάθε 3-4 ώρες. Πυριδοστιγμίνη: Ανάλογη χρήση με Νεοστιγμίνη. Πιο παρατεταμένη δράση.

41 ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Βραδυκαρδία, υπόταση, εφιδρώσεις, σιελόρροια, βρογχόσπασμος, δύσπνοια, διάρροια, ναυτία, έμετοι,αυξημένη διούρηση. ΚΕΝΤΡΙΚΩΣ ΔΡΩΝΤΑ ΑΝΤΙΧΟΛΙΝΕΣΤΕΡΑΣΙΚΑ: Donepezil (Aricept), Tacrine, Rivastigmine (Exelon). Μόρια με αυξημένη λιποφιλικότητα, διέρχονται ΑΕΦ. Χρησιμοποιούνται στην νόσο Alzheimer και στην άνοια που συνοδεύει την νόσο Parkinson.

42

43 ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ (ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΑΕΡΙΑ ΝΕΥΡΩΝ): Τοξικολογικό ενδιαφέρον. Λόγω μεγάλης λιποδιαλυτότητας απορροφώνται από δέρμα, βλεννογόνους και έντερο ενώ διαπερνούν τον ΑΕΦ. Προκαλούν χολινεργική κρίση που συνίσταται σε: 1. Μουσκαρινικές δράσεις: Μύση, σιελόρροια, εφιδρώσεις, διάρροια, έμετους, βρογχόσπασμο, βραδυκαρδία, υπόταση. 2. Νικοτινικές δράσεις: Μυικοί ινιδισμοί και αργότερα παράλυση συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών μυών. 3. Από το Κ.Ν.Σ.: Ανησυχία, τρόμος, σύγχυση, σπασμοί και τελικά κώμα.

44 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΜΕ ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΟΥΣ ΧΟΛΙΝΕΣΤΕΡΑΣΙΚΟΥΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ: Διακοπή έκθεσης στον παράγοντα. Γενικά υποστηρικτικά μέτρα. Ατροπίνη 1-2mg I.M., I.V. επανάληψη σε 10 min PRN. Γενικά οι δηλητηριάσεις με οργανοφωσφορικά απαιτούν υψηλότερες δόσεις από το sarin.

45 Πραλιδοξίμη 1-2 gr I.V. σε min, επανάληψη σε 1hr και μετά 12 hr PRN ( αναγεννά την ακετυλοχολινεστεράση). Βενζοδιαζεπίνες επί σπασμών.

46 ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΟΥΣΚΑΡΙΝΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΝΙΚΟΤΙΝΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΑΝΤΙΜΟΥΣΚΑΡΙΝΙΚΑ ΓΑΓΓΛΙΟΠΛΗΓΙΚΑ ΜΥΟΠΛΗΓΙΚΑ

47 ΑΝΤΙΜΟΥΣΚΑΡΙΝΙΚΑ: Αποκλείουν τους υποδοχείς ακετυλοχολίνης στα τελικά όργανα στόχους αποτρέποντας την δράση του παρασυμπαθητικού (παρασυμπαθολυτικά) και του συμπαθητικού στους ιδρωτοποιούς αδένες. Γενικά προκαλούν μείωση εκκρίσεων, χάλαση λείων μυικών ινών και σύσπαση σφιγκτήρων, ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης, βρογχοδιαστολή και μυδρίαση. Εκλεκτικότητα ως προς υποδοχείς. Διαφορετική φαρμακοκινητική.

48 ΦΥΣΙΚΑ ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ ATROPA BELLADONA: Atropine Scopolamine Hyoscyamine

49 ΑΤΡΟΠΙΝΗ: Απορροφάται από το έντερο, διαπερνά ΑΕΦ. Προκαλεί: 1. Μυδρίαση, αδυναμία προσαρμογής μακριά (κυκλοπληγία), αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης λόγω αδυναμίας απαγωγής του υδατοειδούς υγρού. 2. Ταχυκαρδία. Σε χαμηλές δόσεις παράδοξη βραδυαρδία πιθανά λόγω διέγερσης πυρήνων πνευμονογαστρικού. 3. Βρογχοδιαστολή. 4. Ελαττώνει κινητικότητα ΓΕΣ, ουροδόχου κύστης, μήτρας. 5. Μειώνει εκκρίσεις (σίελος, ιδρώτας, πεπτικού, βρογχικές).

50 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΤΡΟΠΙΝΗΣ: Συμπτωματική βραδυκαρδία. Δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά. Υπερδοσολογία από αντιχολινεστερασικά. Μυδριατικό στην οφθαλμολογία. Στην προνάρκωση (μείωση εκκρίσεων, αντιεμετική κεντρική δράση και αντισπασμωδική πεπτικού).

51 ΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ: Per os, οφθαλμικές σταγόνες, i.m., s.c., i.v. ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Ξηροστομία, μειωμένη εφίδρωση, δίψα, ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, κατακράτηση ούρων, θόλωση όρασης, ανησυχία, κόπωση, αταξία, παραισθήσεις και κώμα. Μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση προυπάρχοντος γλαυκώματος, υπερτροφίας προστάτη, δυσκοιλιότητας.

52 SCOPOLAMINE: Διαπερνά τον ΑΕΦ επιτυγχάνοντας υψηλές συγκεντρώσεις στο Κ.Ν.Σ. Σε διαδερμικά patches χρησιμοποιείται στην προφύλαξη της ναυτίας των ταξιδιωτών. Παρενέργειες είναι κνησμός και δερματικό εξάνθημα, ξηροστομία, ξηροφθαλμία και υπνηλία. BUTYLSCOPOLAMINE: Χρησιμοποιείται ως χαλαρωτικό λείων μυικών ινών των σπλάγχνων σε κωλικούς χοληφόρων, ουροποιητικού και εντέρου. Παρενέργειες: Ταχυκαρδία, κατακράτηση ούρων, ξηροστομία, αλλεργικές αντιδράσεις, Αντενδείξεις: Γνωστή υπερευαισθησία, MG, αποφρακτικός ή παραλυτικός ειλεός, μεγάκολον, γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

53 SAMAs: Ipratropium (MDI, nebulizer) 1. Σχετικά αργή έναρξη min. max δράση. 3. Διάρκεια 6-8 h. Oxitropium (MDI, nebulizer) 1. Διάρκεια 7-9 h.

54 Tiotropium (o.d). LAMAs: Umeclidinium (o.d) Glycopyrronium (o.d) Aclidinium (b.d)

55 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Σταθερή ΧΑΠ και παροξύνσεις αυτής. Συνδυασμοί LABA/LAMA γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Άσθμα, στο στάδιο 5 της αγωγής ελέγχου και κυρίως ιπρατρόπιο στις παροξύνσεις.

56 ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Γενικά είναι πολύ καλά ανεκτά φάρμακα. Κατακράτηση ούρων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Παράδοξος βρογχόσπασμος, ιδιαίτερα από το ιπρατρόπιο για τον οποίο ενοχοποιήθηκε κυρίως το υποτονικό διάλυμα νεφελοποίησης και τα συντηρητικά (benzalkonium, EDTA). Μπορεί όμως να ευθύνεται και ο αποκλεισμός των ανασταλτικών προσυναπτικών Μ2 υποδοχέων. Ξηρότητα στόματος. Επίταση προυπάρχοντος και σπανιότερα εμφάνιση γλαυκώματος κλειστής γωνίας. Ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, αρρυθμίες, παροδική ταχυκαρδία.

57 ΑΔΡΕΝΕΡΓΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ:

58 ΑΔΡΕΝΕΡΓΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ

59 ΤΥΠΟΣ ΥΠΟΔΟΧΕΑ α1 α2 β1 β2 β3 DA1 ΚΥΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΤΟΧΟΣ Λείες μυικές ίνες αγγείων, Σφιγκτήρες. Προσυναπτικοί, Κ.Ν.Σ. Αιμοπετάλια Καρδιά Νεφροί Λείοι μύες σπλάγχνων, Ήπαρ, Σκελετικοί μύες, Βρόγχοι. Λιπώδης ιστός Αγγεία νεφρών, μεσεντερίου, στεφανιαία, εγκεφάλου. ΔΡΑΣΗ Σύσπαση Ανασταλτική δράση Συσσώρευση. Αύξηση συχνότητας,συσταλτικότητας. Έκκριση ρενίνης, Αγγειοδιαστολή. Χάλαση. Γλυκογονόλυση, Γλυκονεογένεση. Γλυκογονόλυση, Αγγειοδιαστολή. Διαστολή. Λιπόλυση. Αγγειοδιαστολή DA2 Προσυναπτικοί. Ανασταλτικοί,

60 ΑΔΡΕΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ (ΣΥΜΠΑΘΟΜΙΜΗΤΙΚΑ) ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ: Νοραδρεναλίνη Αδρεναλίνη Ντοπαμίνη ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ: Ισοπροτερενόλη Δοβουταμίνη ΜΗ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ: Φαινυλεφρίνη Αλβουτερόλη Τερβουταλίνη Σαλβουταμόλη Ξυλομεταζολίνη Τραμαζολίνη

61 ΑΔΡΕΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΜΜΕΣΩΣ ΔΡΩΝΤΑ: Αμφεταμίνη Κοκαίνη ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΔΡΩΝΤΑ: Εφεδρίνη Ψευδοεφεδρίνη

62

63

64 ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ:

65 Έχουν ταχεία έναρξη δράσης αλλά μικρή διάρκεια λόγω ταχύτατου μεταβολισμού από MAO, COMT. Χορηγούνται μόνο παρεντερικά ( η νοραδρεναλίνη μόνο i.v., η αδρεναλίνη και s.c., i.m.) Δεν διέρχονται τον ΑΕΦ. Η Νοραδρεναλίνη κυρίως και η αδρεναλίνη δευτερευόντως αποτελούν βασικότατα φάρμακα αντιμετώπισης της κυκλοφορικής καταπληξίας.

66 Ενδείξεις ΝΑ: Σηπτική καταπληξία (1 ης εκλογής), άλλες μορφές καταπληξίας, ανθεκτική καρδιογενής καταπληξία. Ανεπιθύμητες ενέργειες ΝΑ: Αρρυθμίες, Ισχαιμία μυοκαρδίου και σπλάγχνων, νεκρώσεις σε σημεία πιθανής εξαγγείωσης. Ενδείξεις Αδρεναλίνης: Αναφυλαξία, ΚΑΡΠΑ, σηπτική καταπληξία συμπληρωματικά της ΝΑ, σε υπόταση μετά ΚΡΧ επεμβάσεις.

67 Ανεπιθύμητες ενέγειες Αδρεναλίνης: Αρρυθμίες, μείωση σπλαγχνικής ροής, μεταβολικές διαταραχές (υπεργλυκαιμία, αύξηση γαλακτικού). Ενδείξεις DA: Εναλλακτικά στη σηπτική καταπληξία εφόσον ο κίνδυνος για αρρυθμίες είναι χαμηλός και συνυπάρχει βραδυκαρδία. Ανεπιθύμητες ενέργειες DA: Αρρυθμίες, μείωση PRL, TSH, GH.

68 ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ: Δοβουταμίνη (Inotrex): Κυρίως β1 και λιγότερο β2 δράση Ενδείξεις: Καρδιογενής καταπληξία, φαρμακευτική δοκιμασία κόπωσης. Ανεπιθύμητες ενέγειες: Κακοήθεις αρρυθμίες, ανάπτυξη αντοχής.

69 Ισοπροτερενόλη (Isuprel): Αποκλειστικά β-αγωνιστής (β1, β2, β3). Ενδείξεις: Bραδυκαρδία από κολποκοιλιακό αποκλεισμό, καρδιακή ανακοπή και βρογχόσπασμο κατά την διάρκεια της αναισθησίας. Ανεπιθύμητες ενέργειες:ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, Π.Ο., υποκαλιαιμία,κεφαλαλγία, σύγχυση, ναυτία, τρόμος.

70 ΜΗ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ: Φαινυλεφρίνη. Εκλεκτικός α1 αγωνιστής. Ενδείξεις: Υπόταση κατά την αναισθησία, νευρογενής καταπληξία, τοπικά ως ρινικό αποσυμφορητικό, οφθαλμικές σταγόνες ως μυδριατικό. Ανεπιθύμητες ενέργειες: Μείωση νεφρικής και σπλαγχνικής αιματικής ροής, πιθανά αντανακλαστική βραδυκαρδία.

71 Xylometazoline Tramazoline

72 SABAs: Albuterol (salbutamol) (100,200 mcg MDI,DPI) Ταχεία έναρξη (λίγα λεπτά, 4-6h διάρκεια δράσης). Levalbuterol (45, 90 mcg MDI) Fenoterol (100, 200mcg MDI) Terbutaline (400, 500 DPI)

73 LABAs: Formoterol (4.5, 9, 12mcg MDI, DPI) Arformoterol ( 0,0075mg/ml nebulizer) Salmeterol (25-50 MDI, DPI) Tulobuterol Indacaterol ( DPI)

74 ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ β2 ΔΙΕΓΕΡΤΩΝ:

75 ΕΜΜΕΣΩΣ ΔΡΩΝΤΑ ΣΥΜΠΑΘΟΜΙΜΗΤΙΚΑ: Δρουν αυξάνοντας την συγκεντρωση της ΝΑ στην συναπτική σχισμή, όχι διεγείροντας υποδοχεις. Κοκαίνη Aναστέλλει την επαναπρόσληψη της ΝΑ από τον προσυναπτικό νευρώνα.

76 Αμφεταμίνες

77 ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΟΚΑΙΝΗ ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ: Ψυχοκινητική διάγερση. Υπερθερμία, εφιδρώσεις. Μυδρίαση. Υπέρταση, ταχυκαρδία, ΟΕΜ. Σπασμοί, ραβδομυόλυση. Θάνατος από σπασμούς, υπερθερμία, καρδιαγγειακά αίτια. Αντιμετώπιση: ABC προσέγγιση, O2, βενζοδιαζεπίνες, NTG, b-blockers, α blockers, vasopressin.

78 ΑΔΡΕΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΕΙΚΤΗ ΔΡΑΣΗ: Εφεδρίνη: Διεγείρει α και β υποδοχείς. Διαπερνα ΑΕΦ. α1 δράση: Ρινικό αποσυμφορητικό, Υπόταση κατά την διάρκεια της αναισθησίας. β2 δράση: Άσθμα.

79 ΑΔΡΕΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΣ (ΣΥΜΠΑΘΟΛΥΤΙΚΑ): ΔΡΩΝΤΕΣ ΣΕ α ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ Περιφερικοί Κεντρικοί (α2 αγωνιστές) Μη εκλεκτικοί αναστολείς Φαιντολαμίνη Φαινοξυβενζαμίνη α1 εκλεκτικοί αναστολείς Πραζοσίνη Τεραζοσίνη Δοξαζοσίνη Αλφουλοσίνη Κλονιδίνη Δεξμεδετομιδίνη

80 α2 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: Δρουν διεγείρωντας τους κεντρικούς προσυναπτικούς ανασταλτικούς α2 υποδοχείς παρεμποδίζοντας έτσι την συμπαθητική εκφόρτιση. Κλονιδίνη (Catapressan): Ατιυπερτασικό, off label ένδειξη ως κατασταλτικό-αναλγητικό. Παρουσιάζει rebound φαινόμενο στη διακοπή του. Δεξμεδετομιδίνη (Dexdor): 8 φορές πιο εκλεκτική α2 δράση. Ένδειξη στην ΜΕΘ για αγχόλυση, καταστολή, αναλγησία.ανεπιθύμητες ενέργειες υπόταση, υπέρταση, βραδυκαρδία.

81 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ α ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ: Αρτηριακή υπέρταση. Καλοήθης υπερτροφία προστάτη.

82 ΜΗ ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ: Φαιντολαμίνη: Μικρή διάρκεια δράσης (10-15 λεπτά μετα χορήγηση i.v.), χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπερτασικής κρίσης και δερματικής νέκρωσης από εξαγγείωση επινεφρίνης/νορεπινεφρίνης. Ανεπιθύμητες ενέργειες παρατεταμένη υπόταση και ταχυκαρδία Φαινοξυβενζαμίνη: Μεγαλύτερη διάρκεια δράσης και ένδειξη το φαιοχρωμοκύττωμα.

83 ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΙ α1 ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ: Χορηγούνται στην θεραπεία της καλοήθους υπερτροφίας προστάτη. Σημαντικότερη παρενέργεια που παρουσιάζουν είναι η ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία.

84 Β ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:

85 1 ης ΓΕΝΙΑΣ β αποκλειστές μη ειδικοί (β1 και β2) Προπρανολόλη Πινδολόλη 2 ης ΓΕΝΙΑΣ β1 ειδικοί αποκλειστές Ατενολόλη Μετοπρολόλη Εσμολόλη Βισοπρολόλη Επιπλέον ιδιότητες Καρβεδιλόλη (+α1 αποκλειστής). Λαβηταλόλη (+α1 αποκλειστής). Νεμπιβολόλη (παραγωγή NO).

86

87 Στηθάγχη. Κολπική μαρμαρυγή. Άλλες αρρυθμίες. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Γλαύκωμα (Timolol, Levobunolol). Υπέρταση. Πρόπτωση μιτροειδούς. Έμφραγμα μυοκαρδίου. Ημικρανίες. Φαιοχρωμοκύττωμα σε συνδυασμό με α αποκλειστές. Συμπτωματικός έλεγχος σε άγχος ή υπερθυρεοειδισμό (ταχυκαρδία, τρόμος).

88 Βραδυκαρδία. Υπόταση. Βρογχόσπασμος. ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Επιδείνωση βαριάς καρδιακής ανεπάρκειας. Διαταραχές ύπνου. Κατάθλιψη. Κόπωση. Ακουστικές ψευδαισθήσεις. Υπογλυκαιμία (καλύπτει και τα συμπτώματα). Λιπιδαιμικές διαταραχές (μέσω β2 υποδοχέων πρκαλούν μείωση HDL, αύξηση LDL και τριγλυκεριδίων).

89

Φαρμακολογία Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ.

Φαρμακολογία Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α.Π.Θ. Ενότητα 11: Φάρμακα και Α.Ν.Σ. Χολινεργική διαβίβαση Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Νευροδιαβίβαση και Νευρικό Σύστημα ΝΣ ΚΝΣ ΠΝΣ (ΑΝΣ) Βάση οργάνωσης του ΝΣ. Θέσεις δράσης Φαρμάκων. Παραδείγματα: Φάρμακα και ΝΣ (ΑΝΣ, ΚΝΣ))

Νευροδιαβίβαση και Νευρικό Σύστημα ΝΣ ΚΝΣ ΠΝΣ (ΑΝΣ) Βάση οργάνωσης του ΝΣ. Θέσεις δράσης Φαρμάκων. Παραδείγματα: Φάρμακα και ΝΣ (ΑΝΣ, ΚΝΣ)) Νευροδιαβίβαση και Νευρικό Σύστημα ΝΣ ΚΝΣ ΠΝΣ (ΑΝΣ) Βάση οργάνωσης του ΝΣ Θέσεις δράσης Φαρμάκων Παραδείγματα: Φάρμακα και ΝΣ (ΑΝΣ, ΚΝΣ)) Μοντέλο νευρώνα ΚΝΣ: εμβρυικοί νευρώνες φλοιού και ιππόκαμπου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σωματικό Νευρικό Σύστημα (ΣΝΣ): - σκελετικά μυϊκά κύτταρα Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ): - λεία μυϊκά - καρδιακά - κύτταρα των εξωκρινών αδένων - κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακολογία και Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα Σωματικό Νευρικό Σύστημα

Φαρμακολογία και Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα Σωματικό Νευρικό Σύστημα Φαρμακολογία και Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα Σωματικό Νευρικό Σύστημα Βάση οργάνωσης του ΝΣ - Νευροδιαβίβαση Εισαγωγικά στοιχεία για ΑΝΣ Θέσεις δράσης Φαρμάκων στο ΑΝΣ Παρασυμπαθητικό: σκέλος ΑΝΣ Φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Ομοιοστασια Η φυσιολογικη διαδικασια διατηρησης του εσωτερικου περιβαλλοντος συμβατου με την καλη υγεια Διαφορα αντανακλαστικα τροποποιουν διαφορα σημεια και τροποποιουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κορνηλία Πουλοπούλου Αν. Καθ. Νευροφυσιολογίας

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κορνηλία Πουλοπούλου Αν. Καθ. Νευροφυσιολογίας ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κορνηλία Πουλοπούλου Αν. Καθ. Νευροφυσιολογίας ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Το Νευρικό Σύστημα έχει δύο μοίρες Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Εγκέφαλος και Νωτιαίος Μυελός) Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (Σωματικό και Αυτόνομο τμήμα) ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Π. Παππάς

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Π. Παππάς ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ Π. Παππάς ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ Κατηγορίες ιστικών ορµονών Αποκαρβοξυλιωµένα αµινοξέα (ισταµίνη, σεροτονίνη) Πολυπεπτίδια (κινίνες, ουσία Ρ) Εικοσανοειδή

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα

Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Φυσιολογία Ι Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα Κώστας Παπαθεοδωρόπουλος Αναπλ. Καθηγητής * Εργαστήριο Φυσιολογίας 2017 Γενικές Aρχές Οργάνωσης & Λειτουργίας του Aυτόνομου Νευρικού

Διαβάστε περισσότερα

Το Παρασυµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα λκλλκλκλλκκκκ

Το Παρασυµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα λκλλκλκλλκκκκ Το Παρασυµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα λκλλκλκλλκκκκ Εισαγωγή Παρασυµπαθητική Φυγόκεντρος Οδός Κεντρική Μοίρα (Εγκεφαλικό Σκέλος) Ιερή Μοίρα (Ιερό Σκέλος) Προγαγγλιακές Ίνες Τα Παρασυµπαθητικά Γάγγλια και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΤΡΟΠΙΝΗ ΘΕΙΙΚΗ/DEMO ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΑΛΥΜΑ 1 MG/ML AMP

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΤΡΟΠΙΝΗ ΘΕΙΙΚΗ/DEMO ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΑΛΥΜΑ 1 MG/ML AMP ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΤΡΟΠΙΝΗ ΘΕΙΙΚΗ/DEMO ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΑΛΥΜΑ 1 MG/ML AMP 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΤΡΟΠΙΝΗ ΘΕΙΙΚΗ 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Atropine sulfate 1 mg/ml.

Διαβάστε περισσότερα

Δυνάμεις Starling. Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 03/10/2017

Δυνάμεις Starling. Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 03/10/2017 Δυνάμεις Starling Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 03/10/2017 Φυσιολογία Συστημάτων Ακαδημαϊκό Ετος 2017-2018 Πιέσεις σε όλο το μήκος της συστημικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι Φάρµακα του συµπαθητικού Αδρενεργικά Π. ΠΑΠΠΑΣ Εργαστήριο Φαρµακολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων Ι. Νευροφαρµακολογία αδρενεργικών συνάψεων Μεταγαγγλιακός νευρώνας του

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνοµο Νευρικό Σύστηµα. Ελίζαµπεθ Τζόνσον Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή

Αυτόνοµο Νευρικό Σύστηµα. Ελίζαµπεθ Τζόνσον Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Αυτόνοµο Νευρικό Σύστηµα Ελίζαµπεθ Τζόνσον Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή ΑΝΣ ρυθµίζει τη λειτουργία οργάνων & ιστών Συµβάλλει στην προσαρµογή λειτουργιών διατήρηση της οµοιστασίας σε συνεργασία µε

Διαβάστε περισσότερα

Αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά, α-αποκλειστές, νιτρώδη: πού, πότε, πώς

Αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά, α-αποκλειστές, νιτρώδη: πού, πότε, πώς Αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά, α-αποκλειστές, νιτρώδη: πού, πότε, πώς Ηρακλής Αβραμόπουλος Παθολόγος Ιατρείο Υπέρτασης Νοσοκομείο Υγεία Αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά ΒΒ Χάλαση των αγγείων Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Β ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΨΗ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Β ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΨΗ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Β ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΨΗ Η νευρομυϊκή σύναψη αποτελεί ιδιαίτερη μορφή σύναψης μεταξύ του κινητικού νευρώνα και της σκελετικής μυϊκής ίνας Είναι ορατή με το οπτικό μικροσκόπιο Στην

Διαβάστε περισσότερα

Άλλες κατηγορίες αντιϋπερτασικών φαρμάκων. Μανώλης Σ Καλλίστρατος,MD,PhD,FESC,EHS

Άλλες κατηγορίες αντιϋπερτασικών φαρμάκων. Μανώλης Σ Καλλίστρατος,MD,PhD,FESC,EHS Άλλες κατηγορίες αντιϋπερτασικών φαρμάκων Μανώλης Σ Καλλίστρατος,MD,PhD,FESC,EHS Άλλες κατηγορίες αντιϋπερτασικών φαρμάκων α 1 - αδρενεργικοί αναστολείς (Πραζοσίνη Δοξαζοσίνη Τεραζοσίνη) Κεντρικώς δρώντα

Διαβάστε περισσότερα

20 ο ΕΑΡΙΝΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. β-αποκλειστές: Χαράλαμπος Βλαχόπουλος Λέκτορας, Α Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο ΓΝΑ

20 ο ΕΑΡΙΝΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. β-αποκλειστές: Χαράλαμπος Βλαχόπουλος Λέκτορας, Α Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο ΓΝΑ 20 ο ΕΑΡΙΝΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ β-αποκλειστές: ποιο φάρμακο σε ποιον άρρωστο; Χαράλαμπος Βλαχόπουλος Λέκτορας, Α Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο ΓΝΑ Υπέρταση Γενικά οι β 1 -εκλεκτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΑΝΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΝΕΥΡΑ (λείοι μύες, καρδιακός μυς, αδένες) (Σπλαχνικά Νεύρα)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Αυτόχθονα Βιοδραστικά Μόρια Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2006

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2006 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΣΕΙΡΑ Α ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου 157 71, Αθήνα Πρόεδρος: Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας Τηλ.: 210 7274367, Φαξ: 210 7274027 Ονοματεπώνυμο:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Αυτόχθονα Βιοδραστικά Μόρια Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ Ορίζουμε ως διαβιβαστή μια ουσία που απελευθερώνεται από έναν νευρώνα σε μια σύναψη και που επηρεάζει ένα άλλο κύτταρο, είτε έναν νευρώνα είτε ένα κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας ΚΤ 2008. Αντικαταθλιπτικά

Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας ΚΤ 2008. Αντικαταθλιπτικά Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας ΚΤ 2008 Αντικαταθλιπτικά ΚΤ 2008 Vincent van Gogh, 1890 ιαταραχές σε Συναίσθηµα Όρεξη Ύπνο Ενεργητικότητα lipido Μονοπολική Μείζων κατάθλιψη θλίψη -

Διαβάστε περισσότερα

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου 2006

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου 2006 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου 157 71, Αθήνα Πρόεδρος: Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας Τηλ.: 210 7274367, Φαξ: 210 7274027 Ονοματεπώνυμο: Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

Τροπάνιο: Πυρρολιδίνη Πυρρολιζιδίνη Πυρρολιδίνη + Πιπεριδίνη Νικοτινικό οξύ (Νιασίνη, Β3) Ινδολιζιδίνη Κινολιζιδίνη Γλουταμικό οξύ Ορνιθίνη

Τροπάνιο: Πυρρολιδίνη Πυρρολιζιδίνη Πυρρολιδίνη + Πιπεριδίνη Νικοτινικό οξύ (Νιασίνη, Β3) Ινδολιζιδίνη Κινολιζιδίνη Γλουταμικό οξύ Ορνιθίνη COOH Πυρρολιδίνη Πυρρολιζιδίνη Τροπάνιο: Πυρρολιδίνη + Πιπεριδίνη Νικοτινικό οξύ (Νιασίνη, Β3) Ινδολιζιδίνη HOOC COOH H 2 H 2 H 2 COOH Κινολιζιδίνη Γλουταμικό οξύ Ορνιθίνη HOOC COOH HOOC COOH O H 2 Α-κετογλουταρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Νόμιμα-παράνομα ναρκωτικά Κατάχρηση: Αφορά κάθε φάρμακο που βλάπτει ή απειλεί να βλάψει την φυσική ή πνευματική υγεία ενός ατόμου, ή που είναι παράνομο Εξάρτηση: Η επιθυμία του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια

Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια 39 αμινοξέα Μ.Β. 4500 προοπιομελανοκορτίνη(pomc) 1. κορτικοτροπίνη (ACTH), 2. β λιποτροφίνη (β LPH), 3. γ λιποτροφίνη (γ LPH),

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομο νευρικό σύστημα

Αυτόνομο νευρικό σύστημα u Αυτόνομο νευρικό σύστημα u Εγκεφαλονωτιαίο υγρό Αιματοεγκεφαλικός φραγμός Αγγειακό σύστημα εγκεφάλου Ε. Παρασκευά Αναπλ. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 2018 1 Nευρικό σύστημα Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Αντικείμενο κατάχρησης μετά από σύντομη διάρκεια χρήσης από την επίσημη Ιατρική Σύνθεση το 1887 (Edeleano) 1927 (Alles): Δράση παρόμοια με της εφεδρίνης Ουσία με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Εγκέφαλος Μεγάλη αιµάτωση, πολύ σηµαντική για την λειτουργία του Επικοινωνία µε το περιβάλλον Χρησιµοποιεί το 20% του Ο 2 και ως πηγή ενέργειας γλυκόζη Στις χειρουργικές επεµβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2007

Ερωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2007 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου 157 71, Αθήνα Πρόεδρος: Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας Τηλ.: 210 7274367, Φαξ: 210 7274027 Ονοματεπώνυμο: Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΨΕΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΨΕΙΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΨΕΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΨΕΙΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΨΕΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΨΕΙΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ 1 Ηλεκτρικές και Χημικές Συνάψεις 2 Ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου 2007

Ερωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου 2007 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου 157 71, Αθήνα Πρόεδρος: Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας Τηλ.: 210 7274367, Φαξ: 210 7274027 Ονοματεπώνυμο: Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

Νευρικό σύστημα - εισαγωγή. Μιχάλης Ζωγραφάκης - Σφακιανάκης Νοσηλευτής ΠΕ, M.Sc. Καθηγητής Εφαρμ. Νοσηλευτικής ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Νευρικό σύστημα - εισαγωγή. Μιχάλης Ζωγραφάκης - Σφακιανάκης Νοσηλευτής ΠΕ, M.Sc. Καθηγητής Εφαρμ. Νοσηλευτικής ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Νευρικό σύστημα - εισαγωγή Μιχάλης Ζωγραφάκης - Σφακιανάκης Νοσηλευτής ΠΕ, M.Sc. Καθηγητής Εφαρμ. Νοσηλευτικής ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Δενδρίτες Κυτταρικό σώμα Προσυναπτικό κύτταρο Πυρήνας Άξονας Κόμβοι Ranvier Μυελώδες

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή 1 Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης 2019 2 Δομή μαθήματος-ενότητες Μυϊκό -Δομή και λειτουργία ΚΝΣ-Νευρομυϊκός έλεγχος Επίδραση της

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης. Μιχαήλ Δούμας Παθολόγος Β ΠΠ Κλινική ΑΠΘ

Φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης. Μιχαήλ Δούμας Παθολόγος Β ΠΠ Κλινική ΑΠΘ Φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης Μιχαήλ Δούμας Παθολόγος Β ΠΠ Κλινική ΑΠΘ Wisdom for Thought Doctors pour drugs of which they know little for disorders of which they know less into patients of which

Διαβάστε περισσότερα

VOMEX A ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Ονομασία, μορφή : VOMEX A. Ενέσιμο διάλυμα: 100 mg/2ml ΑΜP

VOMEX A ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Ονομασία, μορφή : VOMEX A. Ενέσιμο διάλυμα: 100 mg/2ml ΑΜP ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Ονομασία, μορφή : Ενέσιμο διάλυμα: 100 mg/2ml ΑΜP Σιρόπι: 16.5 mg/5 ml Σύνθεση -Δραστικά συστατικά : Διμενυδρινάτη (Dimenhydrinate)

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία καρδιαγγειακού συστήματος

Φυσιολογία καρδιαγγειακού συστήματος Φυσιολογία καρδιαγγειακού συστήματος Κλειώ Π. Μαυραγάνη Eργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας Σύνοψη I. Γενικές αρχές καρδιαγγειακού συστήματος- Δομή και ρόλος II. III. IV. Προέλευση του καρδιακού ρυθμού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ SHOCK ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΙΔΟΣ SHOCK ανάλογα με το αίτιο Εκτεταμένη ισχαιμία Πιθανή πτώση ΑΠ Πιθανώς ωχρά κρύα άκρα (ισχαιμία αγγειοσύσπαση) Πιθανώς ιδρώτες ταχυκαρδία (υπερέκκριση αδρεναλίνης)

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης

Φυσιολογία της Άσκησης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Φυσιολογία της Άσκησης Λειτουργία καρδιαγγειακού συστήματος Καρδιαγγειακός έλεγχος κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Nasoxyl 0.05% nasal drops Ξυλομεταζολίνη HCl

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Nasoxyl 0.05% nasal drops Ξυλομεταζολίνη HCl ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Nasoxyl 0.05% nasal drops Ξυλομεταζολίνη HCl Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης, διότι περιέχει πληροφορίες που είναι σημαντικές για σας.

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση του Αυτόνοµου Νευρικού Συστήµατος. λκλλκλκλλκκκκ. Εισαγωγή. Διαφορές Μεταξύ Αυτόνοµου και Εγκεφαλονωτιαίου Νευρικού Συστήµατος

Οργάνωση του Αυτόνοµου Νευρικού Συστήµατος. λκλλκλκλλκκκκ. Εισαγωγή. Διαφορές Μεταξύ Αυτόνοµου και Εγκεφαλονωτιαίου Νευρικού Συστήµατος Οργάνωση του Αυτόνοµου Νευρικού Συστήµατος λκλλκλκλλκκκκ Εισαγωγή Διαφορές Μεταξύ Αυτόνοµου και Εγκεφαλονωτιαίου Νευρικού Συστήµατος Οργάνωση του Αυτόνοµου Νευρικού Συστήµατος Συµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Φάρμακα στον οφθαλμό και στην ουροδόχο κύστη

Φάρμακα στον οφθαλμό και στην ουροδόχο κύστη Φάρμακα στον οφθαλμό και στην ουροδόχο κύστη Χριστίνα Τεσσερομμάτη Αναπ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Η κόρη είναι το μεταβλητό σε μέγεθος άνοιγμα του ματιού στο κέντρο της ίριδας Τα κύρια ανατομικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Άγχος. Σοβαρό. Ήπιο. Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα παλµών ΚΤ 2008

Άγχος. Σοβαρό. Ήπιο. Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα παλµών ΚΤ 2008 Αγχολυτικά (ελάσσονα ηρεµιστικά) Υπνωτικά Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας Άγχος ΚΤ 2008 Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα

Διαβάστε περισσότερα

Νευροδιαβίβαση και Νευρικό Σύστημα. Εκλεκτικά Παραδείγματα : Φάρμακα και ΝΣ (ΑΝΣ, ΚΝΣ)

Νευροδιαβίβαση και Νευρικό Σύστημα. Εκλεκτικά Παραδείγματα : Φάρμακα και ΝΣ (ΑΝΣ, ΚΝΣ) Νευροδιαβίβαση και Νευρικό Σύστημα ΝΣ ΚΝΣ ΠΝΣ (ΑΝΣ) Βάση οργάνωσης του ΝΣ Θέσεις δράσης Φαρμάκων Εκλεκτικά Παραδείγματα : Φάρμακα και ΝΣ (ΑΝΣ, ΚΝΣ) 1. Εισαγωγή ΝΣ-ΠΝΣ-ΚΝΣ-νευρώνες-σύναψηνευροδιαβιβαστές

Διαβάστε περισσότερα

Φάρμακα και Τροχαία Ατυχήματα. Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Αναισθησιολόγος Καθ. Φαρμακολογίας Α Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Α.Π.

Φάρμακα και Τροχαία Ατυχήματα. Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Αναισθησιολόγος Καθ. Φαρμακολογίας Α Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Α.Π. Φάρμακα και Τροχαία Ατυχήματα Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Αναισθησιολόγος Καθ. Φαρμακολογίας Α Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Α.Π.Θ Μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων Περίπου 20% των φαρμάκων που

Διαβάστε περισσότερα

Διεγερτικές Ψυχότροπες Ουσίες. Κουμαντάκη Ερωφίλη-Ελένη

Διεγερτικές Ψυχότροπες Ουσίες. Κουμαντάκη Ερωφίλη-Ελένη Διεγερτικές Ψυχότροπες Ουσίες Κουμαντάκη Ερωφίλη-Ελένη 1 Εισαγωγή στο ΝΣ ΝΣ ΠεριφερικόΝΣ ΚεντρικόΝΣ -επικοινωνία μεταξύ -αποτελείται από ΚΝΣ και αισθητήριων τον εγκέφαλο και και εκτελεστικών τον νωτιαίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ XATRAL OD 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο Χatral OD παρατεταμένης αποδέσμευσης περιέχει 10 mg υδροχλωρικής

Διαβάστε περισσότερα

Το Συµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα

Το Συµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα Το Συµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα Εισαγωγή Συµπαθητική Φυγόκεντρος Οδός Κεντρική Μοίρα (Εγκεφαλικό Σκέλος) Προγαγγλιακές Ίνες Μεταγαγγλιακές Ίνες Συµπαθητική Κεντροµόλος Οδός Το Συµπαθητικό Στέλεχος ή Συµπαθητική

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά με διαβήτη. Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση

Παιδιά με διαβήτη. Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ (20 %) (60-75 %)% Παιδιά με διαβήτη Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση Η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ MESTINON 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε επικαλυμμένο δισκίο περιέχει 60 mg της δραστικής ουσιάς βρωμιούχος πυριδοστιγμίνη

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση στον οργανισμό;

Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση στον οργανισμό; Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση στον οργανισμό; H υπέρταση δεν είναι αυτή καθ αυτή πάθηση, αλλά παθολογική κατάσταση, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη ζωτικών οργάνων και νόσο, ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Μιχοπούλου Γ 3 Σχ. έτος 2014-2015

Κατερίνα Μιχοπούλου Γ 3 Σχ. έτος 2014-2015 Κατερίνα Μιχοπούλου Γ 3 Σχ. έτος 2014-2015 Περιεχόμενα: Η νικοτίνη και ο εγκέφαλος Τι είναι η ακετυλοχολίνη; Συνέπειες Η νικοτίνη και ο εγκέφαλος Ο καπνός προέρχεται από το φυτό Nicotiana tabacum. Αν και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Φάρμακα Κ.Ν.Σ. Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Παθήσεις Θυρεοειδούς. Καρακώστας Γεώργιος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Κιλκίς

Παθήσεις Θυρεοειδούς. Καρακώστας Γεώργιος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Κιλκίς Παθήσεις Θυρεοειδούς Καρακώστας Γεώργιος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Κιλκίς Η καρδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη δράση της θυρεοειδικής ορµόνης. Έτσι, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 1 Ο πρώτος χρόνος μετά τη γέννηση έχει τις μεγαλύτερες και ταχύτερες φυσιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2004

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2004 ΘΝΙΚΟ ΚΙ ΚΠΟΔΙΣΤΡΙΚΟ ΣΙΡ ΠΝΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜ ΦΡΜΚΥΤΙΚΗΣ Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου 157 71, θήνα Πρόεδρος: Καθηγητής εώργιος Θ. Παπαϊωάννου Τηλ.: 010 7274367, Φαξ: 010 7274027 Ονοματεπώνυμο: ρ. Μητρώόυ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Λιδοκαΐνη Υδροχλωρική Μονοϋδρική 2%+ επινεφρίνη 1:80000Τοπικό αναισθητικό + επινεφρίνη ή νορεπινεφρίνη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Λιδοκαΐνη Υδροχλωρική Μονοϋδρική 2%+ επινεφρίνη 1:80000Τοπικό αναισθητικό + επινεφρίνη ή νορεπινεφρίνη ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ LIGNOSPAN 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Λιδοκαΐνη Υδροχλωρική Μονοϋδρική 2%+ επινεφρίνη 1:80000Τοπικό αναισθητικό +

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού. Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό»

Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού. Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Διαμερίσματα σωματικών υγρών 28,0 L Νεφρικοί μηχανισμοί ρύθμισης εξωκυτταρίου υγρού Ο όγκος του εξωκυτταρίου

Διαβάστε περισσότερα

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου 2005

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου 2005 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΣΕΙΡΑ Α ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου 157 71, Αθήνα Πρόεδρος: Καθηγητής Γεώργιος Θ. Παπαϊωάννου Τηλ.: 010 7274367, Φαξ: 010 7274027 Ονοματεπώνυμο:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Χριστίνα Τεσσερομμάτη Αναπ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Σχηματική παρασταση αυτονόμου νευρικού συστήματος Νευρομεταβιβαστές Ακετυλοχολίνη Τόπος δράσης Τελικές

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας κρίσης άσθματος. Μίνα Γκάγκα Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών

Θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας κρίσης άσθματος. Μίνα Γκάγκα Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών Θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας κρίσης άσθματος Μίνα Γκάγκα Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών Το άσθμα είναι μία νόσος με διακυμάνσεις Συμπτώματα & προσαρμογή θεραπείας Παροξυσμοί Χορήγηση per os

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Nasoxyl 0.1% nasal spray Ξυλομεταζολίνη HCl

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Nasoxyl 0.1% nasal spray Ξυλομεταζολίνη HCl ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Nasoxyl 0.1% nasal spray Ξυλομεταζολίνη HCl Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης, διότι περιέχει πληροφορίες που είναι σημαντικές για σας.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Όπως συμβαίνει με τη συναπτική διαβίβαση στη νευρομυϊκή σύναψη, σε πολλές μορφές επικοινωνίας μεταξύ νευρώνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα παρεμβαίνουν άμεσα ελεγχόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Προσέγγιση παιδιού με απώλεια συνείδησης (λιποθυμία)

Προσέγγιση παιδιού με απώλεια συνείδησης (λιποθυμία) Προσέγγιση παιδιού με απώλεια συνείδησης (λιποθυμία) Ανδρέας Χ. Γιαννόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας Α.Π.Θ. 8 ο Επιστημονικό συνέδριο Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. ΚΕΔΕΑ Θεσ/νίκης 14-16/3/2019

Διαβάστε περισσότερα

Αγχολυτικά -Υπνωτικά. Χριστίνα άλλα. Λέκτορας Φαρμακολογίας. Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αγχολυτικά -Υπνωτικά. Χριστίνα άλλα. Λέκτορας Φαρμακολογίας. Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγχολυτικά -Υπνωτικά Χριστίνα άλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών e-mail: cdalla@med.uoa.gr http://www.med.uoa.gr/pharmacology Συμπτωματολογία DSMΙV Κατάθλιψη Αγχώδης διαταραχή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Σημείωση: Οι εν λόγω τροποποιήσεις της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ SEPTANEST 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Αρτικαΐνη υδροχλωρική 4% με επινεφρίνη 1:200000 ARTICAINE HYDROCHLORIDE & EPINEPHRINE

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK Η αναφυλαξία είναι μια δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση που χρήζει άμεσης και σωστής αντιμετώπισης Η συχνότητα της έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Προσυναπτικά: 1.δυναµικό παλµού 2.σύνθεση νευροδιαβιβαστών 3.µεταβολισµός 4.έκκριση 5.επαναπρόσληψη 6.διάσπαση

Προσυναπτικά: 1.δυναµικό παλµού 2.σύνθεση νευροδιαβιβαστών 3.µεταβολισµός 4.έκκριση 5.επαναπρόσληψη 6.διάσπαση Επίδραση Φαρµάκων στο ΚΝΣ Προσυναπτικά: 1.δυναµικό παλµού 2.σύνθεση νευροδιαβιβαστών 3.µεταβολισµός 4.έκκριση 5.επαναπρόσληψη 6.διάσπαση Μετασυναπτικά: 7.σύνδεση µε τον υποδοχέα 8.µεταβολές διαπερατότητας

Διαβάστε περισσότερα

Νωτιαία αντανακλαστικά

Νωτιαία αντανακλαστικά Νωτιαία αντανακλαστικά ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος) ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Η σωματική κινητική δραστηριότητα εξαρτάται από το μοτίβο και τον ρυθμό εκπόλωσης των κινητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Οι ρυθμιστές του οργανισμού Είδη αδένων στον άνθρωπο o Εξωκρινείς αδένες: εκκρίνουν το προϊόν τους μέσω εκφορητικού πόρου είτε στην επιφάνεια του σώματος (π.χ. ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι

Διαβάστε περισσότερα

[ ] COOH HOOC COOH COOH H2 N NH 2 COOH HOOC COOH HOOC COOH HOOC COOH. Τροπάνιο: Πυρρολιδίνη + Πιπεριδίνη. Πυρρολιζιδίνη.

[ ] COOH HOOC COOH COOH H2 N NH 2 COOH HOOC COOH HOOC COOH HOOC COOH. Τροπάνιο: Πυρρολιδίνη + Πιπεριδίνη. Πυρρολιζιδίνη. COOH Νικοτινικό οξύ (Νιασίνη, Β3) Πυρρολιδίνη Πυρρολιζιδίνη Τροπάνιο: Πυρρολιδίνη + Πιπεριδίνη Ινδολιζιδίνη HOOC COOH H 2 H 2 H 2 COOH Κινολιζιδίνη Γλουταμικό οξύ Ορνιθίνη HOOC COOH HOOC COOH O H 2 Α-κετογλουταρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ Καρδιακή παροχή= Όγκος Παλμού x Καρδιακή Συχνότητα Ογκος Παλμού: To ποσό του αίματος που αντλείται από την καρδιά ανά παλμό Καρδιακή Παροχή: O αριθμός των

Διαβάστε περισσότερα

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2005

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2005 ΘΝΙΚΟ ΚΙ ΚΠΟΔΙΣΤΡΙΚΟ ΣΙΡ ΠΝΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜ ΦΡΜΚΥΤΙΚΗΣ Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου 157 71, θήνα Πρόεδρος: Καθηγητής εώργιος Θ. Παπαϊωάννου Τηλ.: 010 7274367, Φαξ: 010 7274027 Ονοματεπώνυμο: ρ. Μητρώόυ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ SEPTANEST 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Αρτικαΐνη υδροχλωρική 4% με επινεφρίνη 1:100000 ARTICAINE HYDROCHLORIDE & ADRENALINE

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ KAI ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Νικόλαος Χ. Σύρμος ANAΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο άνθρωπος αναπαράγεται με αμφιγονική αναπαραγωγή. Δύο γαμετικά κύτταρα,το ωάριο (θηλυκό)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΓΚΑΛΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΓΚΑΛΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΓΚΑΛΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί, και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Νευρικό Σύστημα 2 Ανατομία ΝΣ ΝΣ ΚΝΣ (εγκέφαλος + ΝΜ) ΠΝΣ Προσαγωγό (αισθητικό) Απαγωγό Κινητικοί νευρώνες ΑΝΣ Συμπαθητικό Παρασυμπαθητικό 3 Οι διαταραχές της λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου 2005

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου 2005 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΣΕΙΡΑ Α ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου 157 71, Αθήνα Πρόεδρος: Καθηγητής Γεώργιος Θ. Παπαϊωάννου Τηλ.: 010 7274367, Φαξ: 010 7274027 Ονοματεπώνυμο:

Διαβάστε περισσότερα

Νωτιαία αντανακλαστικά

Νωτιαία αντανακλαστικά Νωτιαία αντανακλαστικά ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος) ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Η σωματική κινητική δραστηριότητα εξαρτάται από το μοτίβο και τον ρυθμό εκπόλωσης των κινητικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο νεφρώνας είναι το πιο σημαντικο μερος των νεφρων υγρα και ηλεκτρολυτες

Ο νεφρώνας είναι το πιο σημαντικο μερος των νεφρων υγρα και ηλεκτρολυτες ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Ο νεφρώνας είναι το πιο σημαντικο μερος των νεφρων υγρα και ηλεκτρολυτες Σχηματισμος ουρων: 1. Σπειραματικη διηθηση (GFR) = 180L/day 2. Σωληναριακη επαναρροφηση(περιπου 98%) 3. Σωληναριακη απεκκριση

Διαβάστε περισσότερα

Factors Influencing Myocardial Oxygen Supply and Demand

Factors Influencing Myocardial Oxygen Supply and Demand ΑΝΤΙΣΤΗΘΑΓΧΙΚΑ Factors Influencing Myocardial Oxygen Supply and Demand Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL και χαμηλά HDL Προχωρημένη ηλικία και το να

Διαβάστε περισσότερα

TMHMA ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ι. Φυσιολογία Μυών. Κων/νος Παπαθεοδωρόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής * Εργαστήριο Φυσιολογίας 2015

TMHMA ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ι. Φυσιολογία Μυών. Κων/νος Παπαθεοδωρόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής * Εργαστήριο Φυσιολογίας 2015 TMHMA ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ι Φυσιολογία Μυών Κων/νος Παπαθεοδωρόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής * Εργαστήριο Φυσιολογίας 2015 ΣΚΕΛΕΤΙΚΟΣ ΜΥΣ ΜΥΕΣ ΜΥΪΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ (ΜΥΪΚΗ ΙΝΑ) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές...

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές... ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εκφυλιστικές αλλοιώσεις Αγγειακές παθήσεις Παθολογίες των πνευμόνων Ουρο-γυναικολογικές διαταραχές Καρδιακές παθήσεις Παθολογίες σπονδυλικής στήλης Παθολογίες αρθρώσεων Παθολογίες συνδέσμων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Τ. ΜΕΡΜΙΡΗ ΔΙΕΥ/ΤΡΙΑ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΔ. ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ/ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Τ. ΜΕΡΜΙΡΗ ΔΙΕΥ/ΤΡΙΑ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΔ. ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ/ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Τ. ΜΕΡΜΙΡΗ ΔΙΕΥ/ΤΡΙΑ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΔ. ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ/ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ Σοβαρή αλλεργική αντίδραση με ταχεία έναρξη που

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση φάσεων πλήρωσης - κένωσης της κύστης

Ανάλυση φάσεων πλήρωσης - κένωσης της κύστης Ανάλυση φάσεων πλήρωσης - κένωσης της κύστης Ιωάννης Γαλανάκης MD, PhD, FEBU Επιμελητής Ουρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ΝΙΜΤΣ, 19-03-14 Τα ούρα παράγονται από τους νεφρούς και συγκεντρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Πυρήνας Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης (ΚΥΑ: Αριθμός Δ3(γ) )

Πυρήνας Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης (ΚΥΑ: Αριθμός Δ3(γ) ) Πυρήνας Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης (ΚΥΑ: Αριθμός Δ3(γ)52588 16.7.2018) 1. Ανώτατο όριο ποσοτικής σύνθεσης σε Δ 9 -τετραϋδροκανναβινόλη (THC) φυτού των ποικιλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το νευρικό σύστημα θέτει σε επικοινωνία τον οργανισμό μας με τον έξω κόσμο. Μοιάζει με τηλεφωνικό δίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ VO2=COX A VO2 CO=ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ A VO=ΑΡΤΗΡΙΟ ΦΛΕΒΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνοµο νευρικό σύστηµα

Αυτόνοµο νευρικό σύστηµα Αυτόνοµο νευρικό σύστηµα Το αυτόνοµο νευρικό σύστηµα νευρώνει όργανα των οποίων οι λειτουργία δεν εξαρτάται από την θέλησή µας, όπως είναι η καρδιά, οι λείοι µύεςτωναγγείωνκαιτωνσπλάχνωνκαιοιαδένες. Xωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα; Τι είναι το γλαύκωμα; Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων που βλάπτουν το οπτικό νεύρο, προκαλώντας διαταραχές όρασης, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να εξελιχθούν και να επιφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα I. Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων των αδειών κυκλοφορίας

Παράρτημα I. Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων των αδειών κυκλοφορίας Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων των αδειών κυκλοφορίας 1 Επιστημονικά πορίσματα Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της PRAC σχετικά με την PSUR για τη rivastigmine,

Διαβάστε περισσότερα

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2006

Eρωτήσεις Εξέτασης στη Φαρμακολογία I Εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2006 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου 157 71, Αθήνα Πρόεδρος: Καθηγητής Γεώργιος Θ. Παπαϊωάννου Τηλ.: 010 7274367, Φαξ: 010 7274027 Ονοματεπώνυμο:

Διαβάστε περισσότερα