ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΑΘ.ΜΠΑΚΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α-Γ.Ν. ΘΡΙΑΣΙΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΑΘ.ΜΠΑΚΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α-Γ.Ν. ΘΡΙΑΣΙΟ"

Transcript

1 ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΑΘ.ΜΠΑΚΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α-Γ.Ν. ΘΡΙΑΣΙΟ

2 ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ Πρωταρχικός σκοπός αυτής είναι: Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας του δότη. Η προστασία της υγείας του λήπτη. Η αναγνώριση παραγόντων ακαταλληλότητας του δότη. Μείωση του αριθμού των άσκοπων απορρίψεων. Η διασφάλιση ποιοτικών μονάδων αίματος ή παραγώγων αυτού. Η μείωση του κόστους από την συλλογή ακατάλληλων μονάδων αίματος.

3 ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ: 1. ΕΓΚΥΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 2. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ 3. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΗ-ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 4. ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 5. ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

4 ΕΓΚΥΡΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΟΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ: 1. Την διαδικασία της αιμοληψίας. 2. Τα προϊόντα που προκύπτουν. 3. Οι λόγοι για τους οποίους κάποια άτομα δεν πρέπει να δίνουν αίμα ή παράγωγα αυτού. 4. Την αιματογενή μετάδοση λοιμώξεων όπως (ηπατίτιδα, HIV,κ.λπ.) και την ευθύνη του αιμοδότη στην πρόληψη της μετάδοσης αυτών. 5. Την προστασία των προσωπικών δεδομένων του δότη, την ευθύνη της αιμοδοσίας να ενημερώσει τον αιμοδότη για τυχόν παθολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων.

5 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Παρέχει ενημέρωση σχετικά με την επιλογή του αιμοδότη να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά την διάρκεια της αιμοδοσίας ή και μετά Και σημασία της ενημέρωσης από τον αιμοδότη για τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν μετά την αιμοδοσία.

6 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΤΕΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΟΥΝ

7 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΘΕ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

8 ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ: 1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ) 2. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 3. ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ(ΣΦΥΞΕΙΣ/ΑΠ/ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ)

9 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό με την μορφή συνέντευξης την ημέρα της αιμοληψίας. Διευκρινίζει εάν έγινε κατανοητό το ερωτηματολόγιο από τον αιμοδότη. Προσφέρει την δυνατότητα επίλυσης ερωτημάτων του αιμοδότη. Βοηθάει στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης και οικειότητας με τον αιμοδότη. Και στην δημιουργία ενός ανοιχτού διαλόγου που θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά πληροφοριών.

10 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Δημιουργία ενός κλίματος οικείου και φιλικού. Ο αιμοδότης πρέπει να προσεγγίζεται με επαγγελματισμό. Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλου του προσωπικού καθώς και η συνεχής εκπαίδευση αυτού στις τεχνικές συνέντευξης και επικοινωνίας.

11 ΗΛΙΚΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗ Αιμοδότες μπορούν να γίνουν όλα τα άτομα ηλικίας από 18 έως 60 ετών. Δότες μπορούν να γίνουν δεκτοί από την ηλικία των 17 ετών με γραπτή συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα τους. Τέλος τακτικοί αιμοδότες (μια φορά το χρόνο τουλάχιστον) μπορούν να αιμοδοτήσουν μέχρι τα 65 έτη εάν δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.

12 ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ: 1. Κακή φυσική κατάσταση - καταβολή 2. Αναπηρία 3. Υποσιτισμό - υποθρεψία 4. Δύσπνοια 5. Ψυχική αστάθεια 6. Εξάρτηση από αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες 7. Εμφανή συμπτώματα λοίμωξης ή νόσου ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ: 1. Αναιμία 2. Ίκτερο 3. Κυάνωση 4. Σημεία δερματικής λοίμωξης ή εξάνθημα 5. Το σημείο της φλεβοκέντησης πρέπει να είναι χωρίς δερματικές βλάβες.

13 ΒΑΡΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗ Γενικά ο όγκος ολικού αίματος κατά την αιμοληψία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 13% του συνολικού όγκου αίματος του δότη. Δότες ολικού αίματος ή πλάσματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 κιλά. Άτομα με μικρότερο σωματικό βάρος παρουσιάζουν συχνότερα βαγοτονικές αντιδράσεις. Δεν υπάρχει ανώτερο όριο σωματικού βάρους.

14 ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΦΥΓΜΟΣ: ανά λεπτό 2. Αθλητές γίνονται δεκτοί με <50 ανά λεπτό 3. ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΡΡΥΘΜΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ: 1. Συστολική από 110mmHg-180mmHg 2. Διαστολική μέχρι 100mmHg ΤΙΜΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ-ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ: 1. Στις γυναίκες τιμή Hb >12,5g/dl ή Hct >38% 2. Στους άνδρες τιμή Hb >13,5g/dl ή Hct >40% 3. Η ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

15 ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Ανάλογα με τον αιματοκρίτη και τις αποθήκες σιδήρου. Το ελάχιστο διάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσιών είναι 8 εβδομάδες. Η συχνότητα ορίζεται στις 3-4 φορές το χρόνο για τους άνδρες και 2-3 φορές το χρόνο για τις γυναίκες.

16 ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: 1. ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ(ΑΠΟΡΡΙΨΗ) 2. ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ(ΑΝΑΒΟΛΗ) Οι λόγοι πρέπει να είναι κατανοητοί Πρέπει να δίνετε η δυνατότητα στον αιμοδότη να θέσει ερωτήσεις Πρέπει να δίνονται πληροφορίες εάν ο λόγος αποκλεισμού είναι για την ασφάλεια του δότη ή του λήπτη. Πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις σε απλούς ανθρώπους την αιτία του αποκλεισμού ( ψευδώς θετικά αποτελέσματα) Τους αιμοδότες αναβολής πρέπει να τους ενθαρρύνουμε να αιμοδοτήσουν ξανά.

17 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ (Η λίστα δεν εξαντλεί όλα τα νοσήματα) Καρδιαγγειακά νοσήματα Άτομα με ιστορικό καρδιοπάθειας, ιδιαίτερα στεφανιαίας νόσου, στηθάγχης, σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας, επίκτητης βαλβιδοπάθειας, υπερτροφικής καρδιοπάθειας, ιστορικό εγκεφαλοαγγειακής νόσου, αρτηριακής θρόμβωσης ή υποτροπιάζουσας φλεβικής θρόμβωσης. Νοσήματα κεντρικού νευρικού συστήματος Άτομα με ιστορικό παροδικών ισχαιμικών επεισοδίων ή εγκεφαλικού, άνοια ή άλλων εκφυλιστικών νοσημάτων, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία. Μεταβολικά νοσήματα υπό αγωγή

18 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ (Η λίστα δεν εξαντλεί όλα τα νοσήματα) Νοσήματα νεφρών (ΧΝΑ, Νεφρωσικό σύνδρομο) Κακοήθη νοσήματα Όλα τα νοσήματα κακοήθους αιτιολογίας είναι λόγος μόνιμης απόρριψης, αν και εξαίρεση μπορεί να γίνει για περιορισμένες καταστάσεις όπως in situ καρκίνος του αυχένα της μήτρας, με την προϋπόθεση επιτυχούς θεραπείας. Αιματολογικά νοσήματα Κάθε νόσημα ιογενούς ή ανοσολογικής αρχής, αιμοχρωμάτωση, χρόνια αναιμία (αγνώστου αιτιολογίας), ενζυμοπάθειες, ανεπάρκεια παραγόντων πήξης (συγγενής ή επίκτητες) και όλα εκείνα που μπορεί να είναι εν δυνάμει κακοήθη (πολυκυτταραιμία και άλλα μυελουπερπλαστικά).

19 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ (Η λίστα δεν εξαντλεί όλα τα νοσήματα) Λοιμώδη νοσήματα AIDS, HCV,HBV κ.λπ. ΧΑΠ Λήπτες ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (εκχύλισμα υπόφυσης μέχρι το 1985) Αυτοάνοσα νοσήματα Φάρμακα

20 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ Αιμοσφαιρινοπάθειες Δότης με ετερόζυγη αιμοσφαιρινοπάθεια γίνεται δεκτός με την προϋπόθεση ότι είναι καλά και έχει καλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Αιμοδότης με ετερόζυγο δρεπανοκυτταρική δεν χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αφαιμαξομετάγγισης νεογνού ή ασθενούς με δρεπανοκυτταρική νόσο, σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα και χειρουργικά περιστατικά. Αναιμία Αλλεργία σε έξαρση Αποβολή - Διακοπή κύησης Εγκυμοσύνη - Θηλασμός Άσθμα Νόσοι θυρεοειδούς

21 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ Πεπτικό έλκος Βελονισμός-Τατουάζ-Τρύπημα αυτιών Χειρουργικές επεμβάσεις (Αναβολή 3-12 μήνες ανάλογα με την βαρύτητα) Οδοντιατρικές πράξεις Κατάγματα Μετάγγιση αίματος ή παραγώγων Εμβολιασμοί - Οροί Φάρμακα Λοιμώξεις.

22 Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ: ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ 1. ότι διάβασε και κατανόησε το εκπαιδευτικό υλικό που του δόθηκε. 2. Του δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλει ερωτήσεις. 3. Έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις. 4. Βεβαιώνει ότι οι πληροφορίες που παρέχει είναι ακριβείς. 5. Ότι το αίμα του είναι στην διάθεση για κάθε ασθενή που το έχει ανάγκη. 6. Δίνει την συγκατάθεσή του για την διαδικασία της αιμοδοσίας.

23

24 ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ Η διαδικασία της αιμοληψίας έχει μεγάλη σημασία για τον αιμοδότη και την αιμοδοσία. Ο χώρος πρέπει να είναι φιλικός προς τον αιμοδότη με σωστό φωτισμό, αερισμό, θερμοκρασία και υγρασία. Την αιμοληψία πρέπει να αναλαμβάνει έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

25 ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ Δίπλα σε κάθε πολυθρόνα αιμοληψίας πρέπει να υπάρχει τραπεζάκι ή τροχήλατο με τα απαραίτητα υλικά για την διενέργεια της αιμοληψίας(υλικά για την αντισηψία, την φλεβοκέντηση,ψαλίδι-λαβίδα, στατο για τα δείγματα υλικά περίδεσης).

26 ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Οι περιέκτες αίματος (ασκοί) πρέπει να ελέγχονται πριν από κάθε χρήση για σημεία φθοράς ή ελαττώματα τόσο του υλικού όσο και του αντιπηκτικού διαλύματος. Παρουσία αδικαιολόγητης υγρασίας ή αποχρωματισμού στην επιφάνεια του ασκού ή στην ετικέτα μετά την αφαίρεση από τη συσκευασία υποδηλώνει διαρροή του αντιπηκτικού. Σε περίπτωση παρουσίας αυξημένης υγρασίας σε έναν ή περισσότερους ασκούς μιας συσκευασίας, όλοι οι ασκοί πρέπει να αποσυρθούν και να γίνει ενημέρωση τόσο της εταιρείας όσο και του φαρμακείου.

27 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΤΙΚΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΕΚΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑΥΤΟΠΟΙΟΥΝ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ Οι ετικέτες περιέχουν έναν μοναδικό αύξοντα αριθμό με τη μορφή BARCODE, τον κωδικό της αιμοδοσίας και το έτος της αιμοληψίας. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να επιτρέπουν την πλήρη εξιχνίαση όλων των στοιχείων του αιμοδότη και της αιμοδοσίας (ανιχνευσιμότητα). Χρησιμοποιείται δεσμίδα από 10 ίδια νούμερα για την επικόλληση στους ασκούς, στο δελτίο - ιστορικό και στα δείγματα αίματος του αιμοδότη. Τα στοιχεία της ταυτότητας του αιμοδότη πρέπει να ελέγχονται με προσοχή και να συγκρίνονται με τα στοιχεία που αναγράφονται στο ιστορικό του αιμοδότη πριν από την έναρξη της αιμοληψίας.

28 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗΣ Στο μέσον του βραχίονα του αιμοδότη εφαρμόζουμε πιεστική περίδεση και γίνεται έλεγχος των φλεβών και επιλογή της κατάλληλης φλέβας (συνήθως η μεσοβασιλική). Άλλα σημεία : Κεφαλική (1) Ωλένια (2) Επικουρική κεφαλική (3) Αντιβραχιόνια (6)

29 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗΣ Προετοιμασία της θέσης φλεβικής παρακέντησης αντισηψία 1. Η αντισηψία γίνεται με κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς την περιφέρεια. 2. Σαπούνισμα της περιοχής. 3. Απομάκρυνση του σαπουνιού με οινόπνευμα. 4. Καθάρισμα με διάλυμα ιωδίου. 5. Απομάκρυνση του ιωδίου με οινόπνευμα. 6. Κάλυψη της επιφάνειας με αποστειρωμένη γάζα.

30 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗΣ Για δότες ευαίσθητους σε ιώδιο η αντισηψία γίνεται: 1. Καθαρισμός της επιφάνειας με διάλυμα σαπουνιού. 2. Απομάκρυνση του σαπουνιού με οινόπνευμα. Σημαντικό είναι να στεγνώσει εντελώς το αντισηπτικό διάλυμα πριν την φλεβοκέντηση (ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 30 sec). Δεν αγγίζουμε την περιοχή μετά την προετοιμασία της περιοχής.

31 ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗ Εισαγωγή της βελόνας στην φλέβα με την λοξή επιφάνεια προς τα πάνω. Η εισαγωγή πρέπει να γίνει με την πρώτη προσπάθεια. Σε περίπτωση αποτυχίας επιτρέπεται δεύτερη φλεβική παρακέντηση με νέο ασκό σε διαφορετική θέση. Κατά την διάρκεια της αιμοληψίας ελέγχεται συνεχώς ο βραχίονας για την σωστή κατάσταση της περιχειρίδας και την θέση της βελόνας μέσα στην φλέβα. Επίσης συνιστάται κάλυψη της βελόνας με αποστειρωμένη γάζα.

32 ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Κατά την διάρκεια της αιμοληψίας δείγματα αίματος από τον αιμοδότη(35ml): 1. Δείγμα για ομάδα αίματος και φαινότυπο. 2. Ιολογικό έλεγχο. 3. Μοριακό έλεγχο. 4. Δείγμα για αποθήκευση.

33 ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Πριν την φλεβοκέντηση απομονώνουμε με κλιπ τον κύριο ασκό ώστε να μην έρθει σε επαφή το αίμα των δειγμάτων με το αντιπηκτικό του ασκού. Μόλις γίνει η φλεβοκέντηση γεμίζουμε πρώτα τον συνοδό ασκό δειγματοληψίας, στην συνέχεια τον απομονώνουμε με κλιπ και ανοίγουμε την ροή προς τον ασκό της αιμοληψίας. Τα δείγματα λαμβάνονται άμεσα για να μην πήξει το αίμα. Εάν ο ασκός δεν διαθέτει ασκό δειγματοληψίας τα δείγματα λαμβάνονται στο τέλος της αιμοληψίας και αφού έχει αποκοπεί ο ασκός.

34 ΑΝΑΜΙΞΗ ΑΙΜΑΤΟΣ - ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΟΥ Σε όλες τις φάσεις της συλλογής του αίματος πρέπει να εξασφαλίζεται η σωστή ανάμιξη αίματος - αντιπηκτικού ασκού 1. ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ: Ο ασκός πρέπει να αναστρέφεται κάθε sec. 2. ΑΥΤΟΜΑΤΑ: Χρήση επικυρωμένου ζυγού αναμίκτη όπου ο όγκος αίματος είναι προκαθορισμένος. Σε όλη την διάρκεια της αιμοληψίας η ροή του αίματος πρέπει να είναι επαρκής και η λήψη μιας μονάδος αίματος δεν πρέπει να υπερβεί τα 10 λεπτά.

35 ΑΣΚΟΙ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ Οι ασκοί που χρησιμοποιούνται για την αιμοληψία έχουν προκαθορισμένη ποσότητα αντιπηκτικού συντηρητικού διαλύματος (63ml) κατάλληλη για 450ml+/- 50ml. Σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, Κίνα χρησιμοποιούνται ασκοί με ποσότητα αντιπηκτικού που αναλογεί σε μικρότερες ποσότητες αίματος.

36 ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΣΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ Με το τέλος της αιμοληψίας γίνεται παλινδρόμηση στον συνοδό σωλήνα του ασκού με παλινδρομητή (2-3 φορές). Με το αιμοσυγκολλητή χωρίζεται ο συνοδός σωλήνας σε ανεξάρτητα τμήματα. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως δείγματα από το εργαστήριο για έλεγχο ομάδας και συμβατότητας. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΣΚΟΥ: 1. Το βάρος. 2. Το είδος του ασκού (35 ή 42 ημερών). 3. Τυχόν περιορισμούς που αφορούν την παραγώγηση (όχι αιμοπετάλια αχρήστευση πλάσματος). Καταγραφή στο δελτίο του ιατρικού του αιμοδότη τυχόν παρατηρήσεων από τον αιμολήπτη.

37 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ Ελέγχεται η περιοχή της φλεβοκέντησης και τοποθετείται hanshaplast αποστειρωμένη γάζα και πιεστικός επίδεσμος. Παραμονή του αιμοδότη στην πολυθρόνα της αιμοληψίας για10-15min. Στη συνέχεια ο αιμοδότης οδηγείται στον ειδικό χώρο ανάνηψης και του προσφέρεται ( χυμός, φρυγανιές, αλμυρά μπισκότα, τυρί). Σε όλη την διάρκεια παραμονής του στο χώρο της ανάνηψης και της αιμοδοσίας ο αιμοδότης παραμένει καθιστός και κάτω από στενή παρακολούθηση. Πριν από την αποχώρηση του αιμοδότη από τον χώρο ανάνηψης του δίδονται γραπτές οδηγίες σχετικά με τους περιορισμούς μετά την αιμοληψία.

38 ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ Υπενθυμίζουμε στον αιμοδότη ότι θα αποχωρίσει από τον χώρο της αιμοδοσίας μόνο αν το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό. Απαγορεύεται το κάπνισμα για 1-2 ώρες τουλάχιστον. Απαγορεύεται η οδήγηση για 1 ώρα. Αποφυγή αλκοόλ την υπόλοιπη ημέρα. Αποφυγή έντονης σωματικής κόπωσης για την υπόλοιπη ημέρα. Λήψη πολλών υγρών για τις επόμενες ώρες. Λήψη γεύματος.

39 ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ Ο πιεστικός ελαστικός επίδεσμος να βγει μετά από 3 ώρες. Να μην σηκώσει βάρος με το χέρι από το οποίο έγινε η αιμοληψία. Εάν αιμορραγήσει το σημείο φλεβοκέντησης να σηκώσει το χέρι ψηλά και να ασκήσει πίεση με γάζα ή βαμβάκι στο σημείο. Σε περίπτωση επιπλοκών να έρθει σε επικοινωνία με ιατρό ή με την αιμοδοσία. Τέλος τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και τον καλούμε μετά από 3 μήνες για την επόμενη αιμοδότηση.

40 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ Διακρίνονται σε: 1. Οξείες:μετά από μια αιμοδοσία 2. Χρόνιες:σε σχέση με επαναλαμβανόμενες αιμοδοσίες

41 ΟΞΕΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΟΞΕΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: 1. EΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ(ανεπιθύμητα συμβάντα) 2. ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ(ανεπιθύμητες αντιδράσεις) Οι αντιδράσεις και τα συμβάματα πρέπει να σημειώνονται στο αρχείο του αιμοδότη για μελέτη και πρόληψη. Η αναφορά των επιπλοκών αποτελεί σημαντικό μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος αιμοεπαγρύπνησης για την ασφάλεια του αιμοδότη και την εγγύηση της ποιότητας των παραγώγων αίματος.

42 ΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ: 1 ml αίματος περιέχει 0,5 mg Fe Πάνω από 200 mg σιδήρου χάνονται σε κάθε αιμοληψία Το 6% του ολικού αποθηκευμένου σιδήρου στους άντρες και το 10% στις γυναίκες Στους συχνούς αιμοδότες μπορεί να παρουσιαστεί απώλεια σιδήρου που θα οδηγήσει σε αναιμία.

43 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ 1. Αιμάτωμα(9-10%) 2. Παρακέντηση αρτηρίας(παρακέντηση της βραχιόνιας αρτηρίας ή κάποιο κλάδο αυτής) 3. Όψιμη αιμορραγία ΠΟΝΟΣ 1. Ερεθισμός νεύρου 2. Κάκωση νεύρου 3. Κάκωση τένοντα 4. Πόνος άνω άκρου ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ 1. Θρομβοφλεβίτιδα 2. Αλλεργία (τοπική)

44 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΙΜΑΤΩΜΑ: οφείλεται στη συσσώρευση αίματος στους μαλακούς ιστούς. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ:μεταβολή του χρώματος του δέρματος, διόγκωση και τοπικός πόνος. Η διόγκωση ασκεί πίεση στους γύρω ιστούς και η δύναμη της εξαρτάται από το μέγεθος της διόγκωσης και τη μαλθακότητα των ιστών. Η πίεση αυτή μπορεί να εμφανιστεί με νευρολογική συμπτωματολογία.

45 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΣ: παρακέντηση της βραχιόνιας αρτηρίας ή κάποιο κλάδο αυτής ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ: Εμφανίζεται ως ήπιος πόνος στη περιοχή του αγκώνα. Μπορεί να μην υπάρχουν άμεσα συμπτώματα, αλλά υπάρχει κίνδυνος μεγάλου αιματώματος και σοβαρών επιπλοκών όπως το σύνδρομο διαμερίσματος στο αντιβράχιο, ο σχηματισμός ψευδο-ανευρύσματος της βραχιονίου αρτηρίας και ο σχηματισμός αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας. Έχει περιγραφεί παρουσία ανευρύσματος της βραχιόνιας αρτηρίες και σχετίζεται με πολλαπλές επαναλαμβανόμενες αιμοδοσίες. ΟΨΙΜΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ: είναι η αυτόματη αιμορραγία από το σημείο φλεβοκέντησης, που μπορεί να συμβεί μετά την αποχώρηση του αιμοδότη από τον χώρο της αιμοδοσίας.

46 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΝΕΥΡΟΥ: οφείλεται στην πίεση λόγω αιματώματος. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ-ΣΗΜΕΙΑ: πόνος που ακτινοβολεί, παραισθησίες. Το αιμάτωμα μπορεί να μην είναι εμφανές. ΚΑΚΩΣΗ ΝΕΥΡΟΥ :από την εισαγωγή ή την απομάκρυνση της βελόνας. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: εμφάνιση έντονου πόνου που ακτινοβολεί και μουδιάσματος άμεσα-στην έναρξη ή στο τέλος της αιμοληψίας. Το 90% παρουσιάζουν πλήρη ίαση λόγω της ικανότητας των νεύρων να αναγεννούνται, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάρει χρόνο. ΚΑΚΩΣΗ ΤΕΝΟΝΤΑ: από την εισαγωγή της βελόνας ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: έντονο τοπικό πόνο που δεν ακτινοβολεί, εμφανίζεται άμεσα με την έναρξη της αιμοληψίας. ΠΟΝΟΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ:εμφανίζεται κατά την διάρκεια ή κάποιες ώρες μετά την αιμοληψία, ως έντονος τοπικός πόνος με αντανάκλαση στο άνω άκρο. Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά (π.χ. αιμάτωμα, οξύς πόνος με την εισαγωγή της βελόνας) που να μπορούν να τον ταξινομήσουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.

47 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ Άμεση διακοπή της αιμοληψίας-αφαίρεση της βελόνας. Περίδεση. Ανάπαυση του άκρου. Αν επιμένουν τα συμπτώματα πέραν του 24ωρου ή δυσκολεύεται η κίνηση του άκρου παραπομπή του αιμοδότη σε ειδικό ιατρό.

48 ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ Χρήση κατά την αιμοληψία ασκούς με ειδικές επεξεργασμένες βελόνες για μικρότερο τραυματισμό. Επιλογή μεγάλων φλεβών. Αποφυγή χειρισμών κατά την εισαγωγή της βελόνας ή στην διάρκεια της αιμοληψίας. Χρήση εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού.

49 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΘΡΟΜΒΟΦΛΕΒΙΤΙΔΑ : 1. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ :Εμφανίζεται με τοπικό άλγος, ευαισθησία, ερυθρότητα και θερμότητα κατά μήκος της φλέβας. Ανάλογα με την βαρύτητα μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό. 2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:Ψυχρά επιθέματα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε περίπτωση εν τω βάθει θρόμβωσης παραπομπή στο νοσοκομείο. ΑΛΛΕΡΓΙΑ(τοπική): Οφείλεται σε παρουσία αλλεργιογόνων στα υλικά αντισηψίας,υλικά βελόνης ή υλικά περίδεσης. 1. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ:Εμφανίζεται με τοπικό εξάνθημα, κνησμό, ερυθρότητα και διόγκωση στο σημείο της φλεβοκέντησης. 2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:Τοπικές αντιαλλεργικές ή κορτιζονούχες αλοιφές

50 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΒΑΓΟΤΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ: διακρίνεται 1. Άμεση:Τα συμπτώματα εκδηλώνονται πριν την αποχώρηση του αιμοδότη από το χώρο της αιμοδοσίας. 2. Όψιμη:Τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά την αποχώρηση του αιμοδότη από το χώρο της αιμοδοσίας. Σπάνιες επιπλοκές που σχετίζονται με την αιμοδοσία 1. Καρδιαγγειακό επεισόδιο 2. Εγκεφαλικό επεισόδιο Επιπλοκές σχετικές με την κυτταροαφαίρεση 1. Αντίδραση στα κιτρικά 2. Αιμόλυση 3. Γενικευμένη αλλεργική αντίδραση 4. Εμβολή αέρα

51 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΒΑΓΟΤΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ: Είναι η συνηθέστερη επιπλοκή που σχετίζεται με την αιμοδοσία (στο 2-5% των αιμοδοτών). Πιο συχνά στους αιμοδότες πρώτης φοράς και στους αιμοδότες μικρής ηλικίας. 1. Χαρακτηρίζεται από: αίσθημα αδυναμίας, ζάλη, ναυτία, έμετο,εφίδρωση, ωχρότητα, υποαερισμό. 2. Τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια μπορούν όμως να εξελιχθούν σε: απώλεια συνείδησης και σπασμούς (με ή χωρίς απώλεια ούρων ή κοπράνων). Η αντίδραση παράγεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Μπορεί να είναι απλή αντίδραση ή να συνοδεύεται από κάκωση λόγω πτώσης του αιμοδότη(14%). Μπορεί να συμβεί πριν (1%), κατά την διάρκεια (26%) ή και μετά την αιμοληψία(73%) και μέσα σε μία ώρα. 6% μπορεί να οδηγηθεί στα επείγοντα χωρίς τελικά να εισαχθεί.

52 ΕΚΚΛΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΟΥ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ: 1. Θερμό ή πολύ κρύο περιβάλλον 2. Υγρό περιβάλλον 3. Κακός αερισμός χώρου 4. Συνωστισμός ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗ: 1. Αυπνία-κούραση 2. Μικρόσωμα άτομα (σχετικά μεγάλη ποσότητα λήψης αίματος σε σχέση με τον συνολικό όγκο αίματος) 3. Έλλειψη ελαφριού γεύματος 4. Λήψη πρόσφατου βαρύ γεύματος 5. Έλλειψη υγρών 6. Λήψη αλκοόλ 7. Φόβος-άγχος( θέα του αίματος,τσίμπημα βελόνας) 8. Στενά ρούχα

53 ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ (GRADE I) Ωχρότητα, δυσφορία, αίσθημα θερμότητας,εφίδρωση, υπεραερισμό, ζάλη, ναυτία με ή χωρίς έμετο. ΜΕΣΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ(GRADE II) Βραδυκαρδία, ρηχή αναπνοή, υπόταση(συστολική <60 mm Hg) απώλεια συνείδησης με παρατεταμένο χρόνο ανάνηψης(>15 min). ΒΑΡΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ(GRADE III) Ακαμψία ή τρόμος των άκρων, ωχρότητα ή κυάνωση, απώλεια ούρων ή και κοπράνων, σπασμοί.

54 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ: 1. Διακοπή της αιμοληψίας 2. Ανάρροπη θέση της πολυθρόνας με ανασηκωμένα τα πόδια 3. Κλήση του γιατρού 4. Έλεγχος βατότητας αεροφόρων οδών και εξασφάλισή τους 5. Χαλάρωση στενών ρούχων 6. Λήψη αρτηριακής πίεσης και σφύξεων ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ: 1. Ξαπλώνουμε τον αιμοδότη εκεί που βρίσκεται με ανασηκωμένα τα πόδια. 2. Μεταφορά σε πολυθρόνα αιμοληψίας μόλις αυτό είναι ασφαλές

55 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ(GRADE I) 1. Χαλάρωση στενών ρούχων. 2. Δρόσισμα του προσώπου με κρύο νερό ή κομπρέσες. 3. Υγρά από το στόμα. 4. Απασχόληση του αιμοδότη. ΜΕΣΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ(GRADE II) 1. Τοποθέτηση του αιμοδότη σε θέση Trendelenberg % οξυγόνο εάν χρειάζεται. ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ(GRADE III) 1. Εξασφάλιση της αναπνευστικής οδού (στροφή της κεφαλής στο πλάι, είσοδος αεροφόρου αγωγού στο στόμα). 2. Ενδοφλέβια χορήγηση φυσιολογικού ορού. 3. Αν υπήρξε πτώση κατά την αντίδραση επιβάλλεται πλήρης κλινική εξέταση από τον γιατρό, παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση τραυματισμού και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο.

56 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΗΨΗ Ο αιμοδότης θα επανέλθει σε καθιστή θέση όταν: 1. Η όψη επανέλθει στο φυσιολογικό. 2. Η αρτηριακή πίεση και οι σφύξεις επανέλθουν στα πριν από την αντίδραση επίπεδα. 3. Θα αισθανθεί καλά. Θα παραμείνει καθιστός στην αίθουσα ανάνηψης τουλάχιστον 30 λεπτά κάτω από επίβλεψη. Θα λάβει οδηγίες και θα αποχωρίσει από την αιμοδοσία μόνο όταν αισθάνεται απόλυτα καλά.

57 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Κατάλληλες συνθήκες αιμοληψίας, ιδιαίτερα στις εξορμήσεις. Αποκλεισμός αιμοδοτών που έχουν προϋποθέσεις για την αντίδραση όπως: άυπνοι, μετά από βαρύ γεύμα, πολύ κουρασμένοι ή μετά από γυμναστική. Αποκλεισμός αιμοδοτών που έχουν ιστορικό λιποθυμιών και ιδιαίτερα αν ήταν όψιμη η αντίδραση. Λήψη μικρού γεύματος και σωστή ενυδάτωση πριν την αιμοληψία. Αποφυγή ορθοστασίας στην αναμονή πριν την αιμοληψία. Μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα στους δότες πρώτης φοράς.

58 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Σωστή και γρήγορη φλεβοκέντηση. Απασχόληση του αιμοδότη με συζήτηση. Αναγνώριση πρώιμων σημείων αντίδρασης, όπως αλλαγή του χρώματος, ιδρώτας ή ανησυχία. Αποφυγή γρήγορης και απότομης έγερσης από την καρέκλα(παραμονή σε καθιστή θέση 5-10 λεπτά). Παραμονή στο χώρο ανάνηψης για λεπτά καθιστός υπό την εποπτεία έμπειρου προσωπικού. Προφορικές και γραπτές οδηγίες για μετά την αιμοληψία.

59 ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ : 1. Αρρυθμία 2. Στηθάγχη 3. Έμφραγμα Αντιμετώπιση με: 1. Άμεση παροχή πρώτων βοηθειών: μέτρηση πίεσης-σφύξεων, παροχή οξυγόνου, έγχυση φυσιολογικού ορού). 2. Κλήση καρδιολόγου. ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Αντιμετώπιση με: 1. Παροχή πρώτων βοηθειών, με ιδιαίτερη φροντίδα για την εξασφάλιση της αναπνοής και την αποφυγή εισρόφησης. 2. Κλήση νευρολόγου.

60 ΕΠΙΠΛΟΠΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΚΙΤΡΙΚΑ: 1. Eίναι η συχνότερη αντίδραση. 2. ΑΙΤΙΑ:Το κιτρικό του αντιπηκτικού διαλύματος που δίνεται ενδοφλέβια σε όλη την διάρκεια της αφαίρεσης οδηγεί στην δέσμευση του ασβεστίου του αίματος. 3. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: μουδιάσματα στα χείλη και το πρόσωπο κατά την διάρκεια της συνεδρίας. 4. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα ή γιαούρτι ) από την προηγούμενη και το πρωί πριν την συνεδρία. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας χορηγούμε διάλυμα ασβεστίου από το στόμα ή ενδοφλέβια.

61 ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η συχνότητα των συμβάντων σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης (ΣΚΑΕ) κατά την περίοδο ήταν 2,5 συμβάντα ανά 1000 αιμοδότες και των σοβαρών 1,1 ανά Η συχνότητα των αντιδράσεων ήταν 11,5 αντιδράσεις ανά 1000 αιμοδότες και των σοβαρών 2,3 ανά Στην καταγραφή συμμετείχε το 74% των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας (71 από τις 95). Η καταγραφή καλύπτει το 76% του συνόλου των αιμοδοτών.

62 ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα των σοβαρών αντιδράσεων και συμβάντων στους αιμοδότες είναι πολύ μικρή, συνιστάται η λήψη μέτρων για την βελτίωση των συνθήκων αιμοληψίας τόσο στις υπηρεσίες υγείας όσο και στις κινητές μονάδες. Σωστή επιλογή και διαρρύθμιση του χώρου των εσωτερικών και εξωτερικών αιμοληψιών. Χώρος επαρκής, ισόγειος, φωτεινός, αεριζόμενος, κλιματιζόμενος με επαρκή επίπλωση.

63 ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Συνεχής εκπαίδευση όλου του προσωπικού για: 1. Την σωστή λήψη ιστορικού. 2. Προσεκτική επιλογή των αιμοδοτών πρώτης φοράς. 3. Αποκλεισμός αιμοδοτών που έχουν σοβαρές πιθανότητες αντίδρασης (αιμοδότες με ιστορικό λιποθυμιών ή άλλων σοβαρών επιπλοκών εξετάζονται προσεκτικά και λαμβάνεται ιδιαίτερη φροντίδα αν τελικά αιμοδοτήσουν). 4. Την βελτίωση της φλεβοκέντησης για την αποφυγή τραυματισμού. 5. Για την αναγνώριση πρώιμων σημείων αντίδρασης. 6. Και αποτελεσματική διαχείριση αυτών. Ήρεμη, ευγενική και φιλική συμπεριφορά του προσωπικού. Συνεχής εποπτεία των αιμοδοτών όσο βρίσκονται στον χώρο αιμοληψίας. Έντυπες και προφορικές οδηγίες στους αιμοδότες. Συμμετοχή πάντα ενός έμπειρου ατόμου στις εξωτερικές αιμοληψίες.

64 Η φροντίδα για την ασφάλεια του αιμοδότη αποτελεί καθήκον των υπηρεσιών αιμοδοσίας. Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας πρέπει να φροντίζουν συνεχώς για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών διεξαγωγής της αιμοληψίας. Η δυναμική αυτή θα λειτουργήσει θετικά στην προώθηση της εθελοντικής Αιμοδοσίας. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

65

Διαδικασία αιμοληψιας, επιπλοκές και αντιμετώπιση. Ε. Θεοδωρή Αιματολόγος Δ/ντρια Αιμοδοσίας ΓΝΠ «ο Άγιος Ανδρέας»

Διαδικασία αιμοληψιας, επιπλοκές και αντιμετώπιση. Ε. Θεοδωρή Αιματολόγος Δ/ντρια Αιμοδοσίας ΓΝΠ «ο Άγιος Ανδρέας» Διαδικασία αιμοληψιας, επιπλοκές και αντιμετώπιση Ε. Θεοδωρή Αιματολόγος Δ/ντρια Αιμοδοσίας ΓΝΠ «ο Άγιος Ανδρέας» εισαγωγή Ο αιμοδότης, εφόσον κριθεί κατάλληλος για να προσφέρει αίμα οδηγείται στην αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

ιαδικασία αιµοληψίας, επιπλοκές και αντιµετώπιση Ε. Θεοδωρή Αιµατολόγος Συντ. /ντρια Αιµοδοσίας ΓΝΠ «ο Άγιος Ανδρέας»

ιαδικασία αιµοληψίας, επιπλοκές και αντιµετώπιση Ε. Θεοδωρή Αιµατολόγος Συντ. /ντρια Αιµοδοσίας ΓΝΠ «ο Άγιος Ανδρέας» ιαδικασία αιµοληψίας, επιπλοκές και αντιµετώπιση Ε. Θεοδωρή Αιµατολόγος Συντ. /ντρια Αιµοδοσίας ΓΝΠ «ο Άγιος Ανδρέας» εισαγωγή Η διαδικασία της αιµοληψίας έχει ιδιαίτερη σηµασία για τον αιµοδότη και την

Διαβάστε περισσότερα

Δηµήτριος Ν. Μπουργανός Βιοπαθολόγος Ιατρός Υ. Αιµοδοσίας Γ. Ν. Άµφισσας. 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας Μαΐου 2016, Καβάλα

Δηµήτριος Ν. Μπουργανός Βιοπαθολόγος Ιατρός Υ. Αιµοδοσίας Γ. Ν. Άµφισσας. 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας Μαΐου 2016, Καβάλα Δηµήτριος Ν. Μπουργανός Βιοπαθολόγος Ιατρός Υ. Αιµοδοσίας Γ. Ν. Άµφισσας 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας 13-15 Μαΐου 2016, Καβάλα } Σκοπός της εισήγησης είναι να καταγραφούν τρόποι διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημία Αιμοδοσίας. Η Αιμοδοσία το Λουκάς Δαδιώτης, Αιματολόγος. 29 Σεπτεμβρίου 1 Οκτωβρίου 2016

Ακαδημία Αιμοδοσίας. Η Αιμοδοσία το Λουκάς Δαδιώτης, Αιματολόγος. 29 Σεπτεμβρίου 1 Οκτωβρίου 2016 Ακαδημία Αιμοδοσίας Η Αιμοδοσία το 2016 Θεσσαλονίκη 29 Σεπτεμβρίου 1 Οκτωβρίου 2016 Λουκάς Δαδιώτης, Αιματολόγος Ήπιες Σοβαρές Τοπικές Συστηματικές Α.1. Αίμα εκτός των αγγείων Αιμάτωμα (μώλωπας) Παρακέντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ. Ευάγγελος Αγγελακόπουλος. Επισκέπτης Υγείας Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός Αιμοδοσία

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ. Ευάγγελος Αγγελακόπουλος. Επισκέπτης Υγείας Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός Αιμοδοσία ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Ευάγγελος Αγγελακόπουλος Επισκέπτης Υγείας Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός Αιμοδοσία Ορισμός της Αιμοδοσίας Αιμοδοσία είναι η υπηρεσία που έχει σαν στόχο τη συλλογή αίματος από υγιή πληθυσμό με

Διαβάστε περισσότερα

21 Μαΐου Εθελοντική αιμοδοσία. τελείως ακίνδυνη σε είσαι ετών, δώσε άφοβα αίμα

21 Μαΐου Εθελοντική αιμοδοσία. τελείως ακίνδυνη σε είσαι ετών, δώσε άφοβα αίμα Εθελοντική αιμοδοσία 21 Μαΐου 2015 Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα που χρειάζονται οι ασθενείς τελείως ακίνδυνη σε 5-10 είσαι 18-62 ετών, δώσε άφοβα αίμα Εθελοντική αιμοδοσία Για μερικούς ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΣΟΣΙΑ

ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΣΟΣΙΑ ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΣΟΣΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ??? Μπάκα Μαρία, Αιματολόγος Επιμελήτρια Α Αιμοδοσία ΓΝ ΘΡΙΑΣΙΟ Δεξαμενή υγειών εθελοντών αιμοδοτών Εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς αίματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΑ

ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΑ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΑ 1. ΣΚΟΠΟΣ Η ορθή και ασφαλής τοποθέτηση, χρήση και παρακολούθηση του περιφερικού φλεβικού καθετήρα (ΠΦΚ). 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο καθετηριασμός των περιφερικών φλεβών έχει ως ένδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Στόχος της μετάγγισης Η επιβίωση Η γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς Γραπτή συγκατάθεση του ασθενούς Να τεκμηριώνεται η

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία αιμοληψίας ολικού αίματος

Διαδικασία αιμοληψίας ολικού αίματος ΓΝΓ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ν.Υ.ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Διαδικασία αιμοληψίας ολικού αίματος ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ ΟΛΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Μετά την προσέλευση του αιμοδότη στην αιμοδοσία και αφού

Διαβάστε περισσότερα

Αιμοδοσία, Μύθοι και Πραγματικότητες

Αιμοδοσία, Μύθοι και Πραγματικότητες ΜΥΘΟΣ 1ος «Τι πήγες κι έδωσες αίμα; Κανόνισε να σου συμβεί τίποτε καμία μέρα, εγώ, πάντως δεν εμπιστεύομαι κανέναν όσον αφορά την υγεία μου» Η ασφάλεια και η υγεία του δότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα

Γερογιάννη Σταυρούλα Νοσηλεύτρια ΤΕ, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας. Παναγιώτου Μαρία Νοσηλεύτρια ΤΕ, Προϊσταμένη Μ.Τ.Ν.

Γερογιάννη Σταυρούλα Νοσηλεύτρια ΤΕ, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας. Παναγιώτου Μαρία Νοσηλεύτρια ΤΕ, Προϊσταμένη Μ.Τ.Ν. Γερογιάννη Σταυρούλα Νοσηλεύτρια ΤΕ, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας Παναγιώτου Μαρία Νοσηλεύτρια ΤΕ, Προϊσταμένη Μ.Τ.Ν. Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα Εξωσωματική τεχνική Αφαίρεση μεγάλου όγκου πλάσματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης: - Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18 62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3 4 φορές το χρόνο. - Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Aflen 300 mg καψάκια σκληρά Triflusal Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Τοποθέτηση. Κεντρικών Φλεβικών Καθετήρων»

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Τοποθέτηση. Κεντρικών Φλεβικών Καθετήρων» Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «Τοποθέτηση Κεντρικών Φλεβικών Καθετήρων» Κεντρικές Φλεβικές γραμμές: Τι είναι; Πότε τις χρησιμοποιούμε; Πως τις τοποθετούμε; Έχουν επιπλοκές; Πως προλαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ Σαββίδου Αβρόρα Η οξεία βρογχιολίτιδα είναι νόσος της βρεφικής ηλικίας. Η μέγιστη επίπτωση της νόσου είναι μεταξύ 3-6 μηνών, ενώ το 95% των εισαγωγών είναι βρέφη μικρότερα του 1 έτους. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ SOCIAL & ΗΕALTH POLICY COMMITTEE

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ SOCIAL & ΗΕALTH POLICY COMMITTEE ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ SOCIAL & ΗΕALTH POLICY COMMITTEE Προς Τις Γραμματείες των Σχολών & Τμημάτων Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Στοιβάδες δέρματος Επιδερμίδα (τέσσερις στοιβάδες κυττάρων) Χόριο (άφθονα αγγεία και νεύρα) Υποδερμάτιο πέταλο (περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Κωδικός Αριθ.: ΟΕ.002 Έκδοση : 1 Ημερ/νία Ισχύος: 15/12/12 Σελίδα: 1 / 5 Το είδος δείγματος και οι συνθήκες διατήρησής του περιγράφονται στον κατάλογο εξετάσεων. Αιμολυμένα, λιπαιμικά και ικτερικά δείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK Η αναφυλαξία είναι μια δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση που χρήζει άμεσης και σωστής αντιμετώπισης Η συχνότητα της έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης Αυξημένες εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ Οι επιπλοκές κατά και μετά την Αιμοληψία είναι ποικίλης μορφής και βαρύτητας και εξαρτώνται από: τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΝΙΔΩΣΗ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΟΙΔΗΜΑ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΟΙΔΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΟΙΔΗΜΑ ΧΕΙΛΕΩΝ ΚΝΗΣΜΟΣ

ΚΝΙΔΩΣΗ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΟΙΔΗΜΑ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΟΙΔΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΟΙΔΗΜΑ ΧΕΙΛΕΩΝ ΚΝΗΣΜΟΣ ΚΝΙΔΩΣΗ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΟΙΔΗΜΑ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΟΙΔΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΟΙΔΗΜΑ ΧΕΙΛΕΩΝ ΚΝΗΣΜΟΣ Τι είναι κνίδωση; Κνίδωση είναι η αλλεργική αντίδραση που εμφανίζεται στο δέρμα, έναντι εξωγενών ή ενδογενών ερεθισμάτων. Εκδηλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ HYPNOMIDATE 20 mg/10 ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ αιμοδοσία, κατάθεση ψυχής, αντίκρισμα ζωής

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ αιμοδοσία, κατάθεση ψυχής, αντίκρισμα ζωής Αιμοδοσίες ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ αιμοδοσία, κατάθεση ψυχής, αντίκρισμα ζωής Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αγοράζεται. Μόνο προσφέρεται. Είναι ζήτημα ζωής. Σήμερα αφορά κάποιον άλλον, αύριο ίσως αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια επιλογής αιμοδότη. Γεώργιος Μαρτίνης Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης

Κριτήρια επιλογής αιμοδότη. Γεώργιος Μαρτίνης Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης Κριτήρια επιλογής αιμοδότη Γεώργιος Μαρτίνης Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης Οδηγία 2002/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27 ης Ιανουαρίου 2003 Για την θέσπιση προτύπων ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ

Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ Βασικά συμπτώματα καρδιαγγειακού Προκάρδιο άλγος Δύσπνοια Αίσθημα παλμών Συγκοπή Οίδημα Καταβολή,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Τι είναι οι Αιμορροΐδες; Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο της συνείδησης

Επίπεδο της συνείδησης Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 20-25 Επίπεδο της συνείδησης Η µερική ή ολική απώλεια της συνείδησης του πάσχοντος είναι µια σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία διαταράσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Άμεση ανάγκη (μεταφορά και αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατόν) ΜΑΖΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΒΑΡΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος του Νοσηλευτή στη Θεραπευτική Πλασμαφαίρεση

Ο Ρόλος του Νοσηλευτή στη Θεραπευτική Πλασμαφαίρεση Ο Ρόλος του Νοσηλευτή στη Θεραπευτική Πλασμαφαίρεση Γερογιάννη Σταυρούλα Νοσηλεύτρια ΤΕ, MSc, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας Γραφείο Λοιμώξεων Γ.Ν.Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Θεραπευτική Πλασμαφαίρεση (Τ.Ρ.Ε) Εξωσωματική

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Κωνσταντίνος Κώντσας, Παρασκευή Τριβήλου, Αναστασία Καραγκιούλη, Ελένη Τριανταφυλλίδη Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑ.Λ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΙΜΑΤΟ ΟΣΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ

Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑ.Λ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΙΜΑΤΟ ΟΣΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ 1 Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑ.Λ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΙΜΑΤΟ ΟΣΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Σελ.65, Αιµατολογία Αιµοδοσία Ι ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Τα µεγάλα µονοκύτταρα ή µονοπύρηνα αποτελούν τα φαγοκύτταρα του οργανισµού,

Διαβάστε περισσότερα

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg).

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg). EMA/230698/2013 EMEA/H/C/000944 Περίληψη EPAR για το κοινό ριβαροξαβάνη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡολοΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο ΡολοΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ο ΡολοΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ- Η Ελληνική Εμπειρία Ε. Πέτρακα 1, Μ. Κριτσιώτη1, Σ. Βαλσάμη 2, Ι. Καλαντζής1, Α. Τραυλού3, Ε. Γρουζή4 1 ΝΥ Αιµοδοσίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ Α' ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "ΛΑΪΚΟ" ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Π. ΣΦΗΚΑΚΗΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ-ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 7ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock 1 Τι συμβαίνει στο σώμα σας σε μια αλλεργική αντίδραση; Μια ξένη ουσία εισέρχεται μέσω της τροφής στο σώμα Τα

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης»

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης» Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «Μέτρηση της αιματηρής Αρτηριακής Πίεσης» Αιμοδυναμική παρακολούθηση α) Μη επεμβατική Ηλεκτροκαρδιογράφημα Αρτηριακός σφυγμός Αναίμακτη αρτηριακή πίεση

Διαβάστε περισσότερα

1. Για αύξηση του όγκου αίματος. 3. Για αναπλήρωση παραγόντων πήξης 4. Για αναπλήρωση λευκωματίνης

1. Για αύξηση του όγκου αίματος. 3. Για αναπλήρωση παραγόντων πήξης 4. Για αναπλήρωση λευκωματίνης Διαδραστική Συνεδρία εφ όλης της ύλης Ελισάβετ Γρουζή, Μαρία Γκανίδου Γιατί μεταγγίζουμε συμπυκνωμένα ερυθρά; 1. Για αύξηση του όγκου αίματος 2. Για μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς 3. Για αναπλήρωση παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΕΜΒΟΛΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) 36 ώρες μετά την κάκωση & υποογκαιμία

Διαβάστε περισσότερα

Αρτηριακή παρακέντηση

Αρτηριακή παρακέντηση Αρτηριακή παρακέντηση Ενότητα 3: Διαγνωστικές εξετάσεις Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Εξήγηση της τεχνικής λήψης αερίων αρτηριακού αίματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΜΟΝΑ Α ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΜΟΝΑ Α ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΜΟΝΑ Α ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Στο Νεφρολογικό Τµήµα του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center αποκτάτε πρόσβαση σε ένα από τα µεγαλύτερα και πιο ολοκληρωµένα

Διαβάστε περισσότερα

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Δεν έχω (προσωπικά ή ως μέλος εργασιακής/ερευνητικής ομάδας) ή μέλος της οικογένειάς μου οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Τι είναι η τροφική αλλεργία; Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ Τι είναι η Ανεμοβλογιά; Η ανεμοβλογιά (varicella) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Οι περισσότερες περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 2 mg/ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. HYPNOMIDATE 2 mg/ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ HYPNOMIDATE 2 mg/ml ενέσιμο διάλυμα Ετομιδάτη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο, διότι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 12 Μαρτίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 12 Μαρτίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 15 11528 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 2107298586 FAX: 2107237705 e-mail: nefreter@otenet.gr HELLENIC SOCIETY OF NEPHROLOGY 15 MEANDROU STR. ATHENS, 11528 GREECE TEL.: (+3021) 07298586

Διαβάστε περισσότερα

Πυρετικοί Σπασμοί ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΚΟΠΕΤΟΥ. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΣ, MSc ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πυρετικοί Σπασμοί ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΚΟΠΕΤΟΥ. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΣ, MSc ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Πυρετικοί Σπασμοί ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΚΟΠΕΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΣ, MSc ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ορισμός Σπασμοί που εκδηλώνονται στην βρεφική και παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

28/1/2016 : Ασφαλής Μετάγγιση ασθενούς σε Νοσηλευτικό τμήμα (Αμαραντίδη Γεωργία, Καραλή Μαρία)

28/1/2016 : Ασφαλής Μετάγγιση ασθενούς σε Νοσηλευτικό τμήμα (Αμαραντίδη Γεωργία, Καραλή Μαρία) ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ: ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ 28/1/2016 : Ασφαλής Μετάγγιση ασθενούς σε Νοσηλευτικό τμήμα (Αμαραντίδη Γεωργία, Καραλή Μαρία) ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ Γ.Ν.ΑΜΥΙΑ Σο αίμα είναι ζωντανός ιστός σε ρευστή

Διαβάστε περισσότερα

Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ. Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος

Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ. Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος Αίτια κώματος coma c erebral o verdose m etabolic a sphyxia tipps t trauma i infection p psychogenic

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.

Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΛΟΣ: Ο.Τ.Ο.Ε - Ε.Κ.Α. ΣΙΝΑ 18-106 72 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210 3669180, 1,2,4,5, FAX: 210 3669414 mail: syta@atticabank.gr Αριθ. Αποφ. Πρωτ. Αθηνών 754/1974 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 87

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Εισαγωγή... 19. Κεφάλαιο 1: Ιατρικό Ιστορικό. Κεφάλαιο 2: Εισαγωγή στην Κλινική Εξέταση - Ζωτικά Σηµεία. Κεφάλαιο 3: Κεφαλή και Τράχηλος

Περιεχόµενα. Εισαγωγή... 19. Κεφάλαιο 1: Ιατρικό Ιστορικό. Κεφάλαιο 2: Εισαγωγή στην Κλινική Εξέταση - Ζωτικά Σηµεία. Κεφάλαιο 3: Κεφαλή και Τράχηλος Περιεχόµενα Εισαγωγή....................................................... 19 Κεφάλαιο 1: Ιατρικό Ιστορικό 1.1 Λήψη και καταγραφή ιατρικού ιστορικού............................. 23 1.2 Δεξιότητες επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα 2013 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι αρχικές ενέργειες που γίνονται, για τη διατήρηση ενός πάσχοντος στη ζωή, τη σταθεροποίηση της κατάστασής

Διαβάστε περισσότερα

OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Αναισθησιολογικό Τµήµα Η χορήγηση αναισθησίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση σχεδόν για όλες τις χειρουργικές επεµβάσεις. Ο ρόλος του αναισθησιολόγου είναι εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να σώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ηπατίτιδα Α; Η ηπατίτιδα Α είναι μια νόσος του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Τι είναι η χρόνια βρογχίτιδα? Βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων, που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗ - ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ

ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗ - ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ Πρόγραμμα «ΚΑ.Φ.Ε.Σ.» Κέντρο Κλινικών Δεξιοτήτων Μάρτιος 2015 Παρουσίαση: Σηφάκη Φρειδερίκη Διάφα Ασπασία Κόντος Αντώνης Κοτζαμάνη Μαρίνα ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗ - ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Φλεβοκέντηση ονομάζεται η διαδερμική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ BYPASS Το Bypass ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι μια από τις συνηθείς επεμβάσεις καρδιάς. Οι στεφανιαίες αρτηρίες περιβάλλουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο. Όταν οι αρτηρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΣΤΡΟ-ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΓΑΣΤΡΟ-ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΑΣΤΡΟ-ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΑΣΤΡΟ-ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Αίτιο Χαλάρωση σφιγκτήρα κατώτερου οισοφάγου Συχνή παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα πάνω) υγρών του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ. 2o ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 2012-2013

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ. 2o ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 2012-2013 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 2o ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 2012-2013 2 ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 2012-2013 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ FANTASTIC 3 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΦΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΓΓΕΛΗ-ΒΑΓΓΕΛΗ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΡΟΥΜΦ ΗΛΙΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ PEVARYL Kρέμα 1% w/w Νιτρική εκοναζόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΑΘΗΝΑ, 31/5 4/6/2010 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20/9 24/9/2010 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΛΟΥΚΑΣ ΔΑΔΙΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ν Υ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΝΠΤΖΑΝΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η γρίπη; οξεία αναπνευστική νόσος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (κυρίωςαήβ)

Τι είναι η γρίπη; οξεία αναπνευστική νόσος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (κυρίωςαήβ) Τι είναι η γρίπη; οξεία αναπνευστική νόσος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (κυρίωςαήβ) εµφανίζεται υπό µορφή εποχιακών εξάρσεων και επιδηµιών σε παγκόσµια κλίµακα Συµπτώµατα γρίπης Τα συµπτώµατα

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Εθελοντική Αιμοδοσία κάθε δωρεά αίματ Γίν ε ήρωας μπορεί να σώ δώσε αίμα! σει 3 ζωές

Εθελοντική Αιμοδοσία κάθε δωρεά αίματ Γίν ε ήρωας μπορεί να σώ δώσε αίμα! σει 3 ζωές Εθελοντική Αιμοδοσία κάθε δωρεά Γίνε αίματος ήρωας μπορεί δώσε να αίμα! σώσει 3 ζωές Πρόγραμμα αγωγής υγείας 1 ου ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ» Αφίσα 3 ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας 11 Αφίσα 4 ης Εθελοντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αθήνα 8 Μαρτίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ένας στους δυο θανάτους, ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο, οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ αυτή!!! Αυτό ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης

Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης Παθολόγος Αξιολόγηση βαρύτητας περιστατικού - Από την βαρύτητα των κλινικών σημείων (αναπνευστική συχνότητα >35, ταχυκαρδία,

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΦΛΕΒΙΚΕΣ ΟΔΟΙ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ ΟΔΟΙ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ Αρτηριακές οδοί: α) Μηριαία αρτηρία: - πλεονεκτήµατα: -µεγαλύτερο αγγείο - µεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.)

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.) ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η καρδιά προωθεί το αίμα στον οργανισμό μέσω των αρτηριών, με αποτέλεσμα οι αρτηρίες να βρίσκονται υπό πίεση. Η πίεση αυξάνει όταν είμαστε αναστατωμένοι, όταν τρομάζουμε, όταν καταβάλουμε κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΓΟΝΕΊΣ O πυρετός αποτελεί συχνό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία και τη συχνότερη αιτία αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους γονείς.

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις. Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις. Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου Μεταγγίσεις σε νεογνά και παιδιά Μεταγγίσεις στον νεογνικό πληθυσμό Μεταγγίσεις στον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να προϋπάρχουν της θεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 8 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 8/12/2018 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κων/νος Κ. Θωμαϊδης Γ.Ν. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Σκοπός της διόρθωσης μίας συγγενούς καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΓΧΡΩΜΟ TRIPLEX ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ

ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΓΧΡΩΜΟ TRIPLEX ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ ηµήτρης Γ. Χατζηχρήστου Καθηγητής Ουρολογίας Ανδρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης 01 ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΓΧΡΩΜΟ TRIPLEX ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ Ποια είναι τα αγγειακά προβλήµατα της στύσης; Τα αγγειακά

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση στον οργανισμό;

Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση στον οργανισμό; Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση στον οργανισμό; H υπέρταση δεν είναι αυτή καθ αυτή πάθηση, αλλά παθολογική κατάσταση, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη ζωτικών οργάνων και νόσο, ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ e-mail: nikitpapa@yahoo.gr (ΑΡΘΡΟ) 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Περιεχόμενα Πρόλογος συγγραφέων... 7 Εισαγωγή... 9 Πώς να διαβάσετε αυτό το βιβλίο... 11 Απλές συμβουλές για την ώρα των εξετάσεων... 13 Βασικές γνώσεις για τους βοηθούς ιατρικών εργαστηρίων... 17 Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας»

Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας» Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας» Όσο πιο προσεκτικοί, ήπιοι και ευγενικοί είναι οι χειρουργικοί χειρισμοί, τόσο λιγότερος είναι ο μετεγχειρητικός πόνος του ασθενούς, πιο σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ Ζωτικά σημεία (TPR) Θερμοκρασία Σφυγμός Αναπνοές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΟΠΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΥΓΚΟΠΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΓΚΟΠΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Κόγιας Ιωάννης: Διευθυντής Καρδιολογικής κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας Μουλατζίκος Θωμάς:

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα Προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα Γενικές οδηγίες προφύλαξης Το ντύσιμο μας πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες ούτως ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες 17 Μαίου 2019 ΕΜΑ/267216/2019 Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΑΜΠΡΑΧΙΜ ΣΑΡΑ-ΕΛΕΝΗ & ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙΘ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΣΑΒΒΑΤΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ Το καρδιαγγειακό

Διαβάστε περισσότερα

\ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ

\ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ \ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2016 ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΑΝΑΙΜΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΡΑΚΛΗ-ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΙΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Αναγνώριση των κύριων συμπτωμάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι

Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2016 ΚΩΤΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, Αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Α ΠΡΠ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Σακχαρώδης διαβήτης Ετυμολογία όρου «διαβαίνω»

Διαβάστε περισσότερα

αίματος κατά τη μετάγγιση Η ιστορία της μετάγγισης ενήργησε μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο. αίματος με το σύστημα ΑΒΟ της συμβατότητας

αίματος κατά τη μετάγγιση Η ιστορία της μετάγγισης ενήργησε μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο. αίματος με το σύστημα ΑΒΟ της συμβατότητας Αίμα Παράγωγα αίματος και νοσηλευτικές ευθύνες κατά τη μετάγγιση Η ιστορία της μετάγγισης αίματος Μυθικά χρόνια το αίμα προκαλούσε δέος και φόβο Σταθμοί στην ιστορία της αιμοδοσίας ήταν 1790 ο James Blundell

Διαβάστε περισσότερα