Η τεκμηριωτική φωτογραφία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η τεκμηριωτική φωτογραφία"

Transcript

1 Η τεκμηριωτική φωτογραφία Ο αναπροσδιορισµός του πολιτικού και κοινωνικού ρόλου της φωτογραφίας στις ΗΠΑ, στην κατεύθυνση που υποδείκνυε η κοινωνική φωτογραφία, εγκαινιάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1930 µε το έργο της Doris Ulmann, αλλά κυρίως στα µέσα της δεκαετίας του 1930 µε ένα ιδιαίτερα εκτεταµένο κυβερνητικό φωτογραφικό πρόγραµµα που φέρει την υπογραφή του Roy Stryker. Και στις δύο περιπτώσεις, κεντρικό πρόσωπο είναι ο αγρότης και σηµείο αφετηρίας το αγροτικό ιδεώδες. Πράγµατι, για τους αµερικανούς αγρότες η δεκαετία του 1930 ήταν πολύ δύσκολη. Η οικονοµική κρίση του 1929 εξανέµισε τα εισοδήµατά τους, ενώ η παρατεταµένη ξηρασία και η εκµηχάνιση της γεωργίας έφεραν τους µικροκαλλιεργητές σε πολύ δύσκολη θέση. Ωστόσο όπως εύστοχα επισηµαίνει ο Ian Jeffrey (1981) η γεωργία θεωρούνταν το θεµέλιο του αµερικανικού πολιτισµού, από την εποχή του Thomas Jefferson έως τον Theodore Roosevelt. Επί Roosevelt το αγροτικό ζήτηµα καταγράφεται ως το πρόβληµα του «µοναχικού ανθρώπου» που ορθώνεται µονάχος του απέναντι στα οργανωµένα συµφέροντα (Jeffrey, 1981: 165). Αυτούς τους µοναχικούς, περήφανους αλλά και συχνά καταβεβληµένους ανθρώπους προσπάθησαν να αποτυπώσουν οι φωτογράφοι που τέθηκαν στη διάθεση του Roy Stryker, προκειµένου να τεκµηριώσουν το έργο της Resettlement Administration, που αργότερα µετονοµάστηκε Farm Security Administration (FSA), της υπηρεσίας δηλαδή η οποία ανέλαβε να υλοποιήσει την αγροτική πολιτική του Franklin D. Roosevelt. Αρχικά, έργο της FSA ήταν η φωτογράφιση των αγροτών που επιδοτούνταν και η κατασκευή οικισµών. Στη συνέχεια, η θεµατολογία διευρύνθηκε και περιέλαβε την καταγραφή των ακτηµόνων που εργάζονταν σε αγροτικές εργασίες και µετακινούνταν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα µε τη ζήτηση (sharecroppers). Σε

2 µία τρίτη φάση και καθώς οι φωτογραφίες χρησιµοποιούνταν από περιοδικά όπως το Look για να εικονογραφήσουν την περιγραφή µιας ζoφερής κατάστασης η θεµατολογία των φωτογραφιών διευρύνθηκε ακόµη περισσότερο, προκειµένου να επιτευχθεί ένα θετικό βλέµµα στην αγροτική ζωή. Οι φωτογράφοι αποτύπωναν πλέον τις συνθήκες τόσο στον αγροτικό όσο και στον αστικό χώρο. Αντικείµενό τους ήταν η αµερικανική κοινωνία στο σύνολό της. Από το 1941, η οµάδα του Stryker υπήχθη στο Office of War Information. Για άλλη µια φορά, το κέντρο ενδιαφέροντος µετατοπίσθηκε στις προσπάθειες για κινητοποίηση για τη συµµετοχή των ΗΠΑ στον Β Παγκόσµιο Πόλεµο. Στη διάρκεια των δέκα περίπου χρόνων που κράτησε το πρόγραµµα, µε την οµάδα του Stryker συνεργάστηκαν αρκετοί σηµαντικοί φωτογράφοι. Ανάµεσά τους ξεχωρίζουν οι Walker Evans, Dorothea Lange, Russell Lee, Arthur Rothstein, Ben Sahn, Jack Delano, Maron Post Wolcott, Gordon Parks, John Vachon και Carl Mydans. Στη συνέχεια του κεφαλαίου θα δούµε αναλυτικότερa το έργο της Dorothea Lange. Τον Απρίλιο του 1940, ο Hartley E. Howe δηµοσίευσε στο περιοδικό Survey Graphic (αδελφό περιοδικό του The Survey µε το οποίο συνεργαζόταν ο Lewis Hine) ένα κείµενο µε τίτλο «You Have Seen Their Pictures», 1 που παρουσιάζει τις βασικές αρχές αλλά και τις ενστάσεις που εγείρονταν για το φωτογραφικό πρόγραµµα της FSA, διατηρώντας την ιδεολογική ρητορική της εποχής. Καταρχήν, ο Howe παρατηρεί πως αυτές τις φωτογραφίες δεν µπορεί να τις ξεχάσει κανείς εύκολα. Στη συνέχεια τονίζει την ιδιαίτερη χρησιµότητα τέτοιων φωτογραφιών που «καταγράφουν το σηµερινό κόσµο πριν γίνει χθεσινός», αλλά και την πολιτική σηµασία που έχει η πληροφόρηση για τα δεινά των συµπολιτών µας, όταν αυτή η πληροφόρηση µας προσκαλεί στη δράση. Αυτό που διαφοροποιεί τις φωτογραφίες του FSI είναι καταρχήν το γεγονός ότι πρόκειται για εικόνες που παράγονται από την κυβέρνηση, αλλά επίσης και οι στόχοι τους: η ενηµέρωση του κοινού για το κοινωνικό πρόβληµα που επιχειρεί να λύσει η FSA: τη διασφάλιση υποστήριξης για το εξαθλιωµένο ένα τρίτο του αγροτικού 1 Ο τίτλος παραπέµπει άµεσα στο βιβλίο της Erskine Caldwell, You Have Seen Their Faces (1937), µε φωτογραφίες της Margaret Bourke-White.

3 πληθυσµού, και παράλληλα η «φωτογραφική καταγραφή της αγροτικής Αµερικής µια οπτική παρουσίαση του τρόπου ζωής και εργασίας, του τρόπου που παίζουν, που τρώνε και κοιµούνται οι αµερικανοί αγρότες». Μια σηµαντική παράµετρος του όλου εγχειρήµατος είναι η «αποστολή» (assignment). Η άποψη του Stryker πως αν ο φωτογράφος κατανοήσει προκαταβολικά τις κοινωνικές και οικονοµικές δυνάµεις και παραµέτρους των προβληµάτων µε τα οποία βρίσκεται αντιµέτωπος, τότε και µόνο τότε θα κατορθώσει να τα αποτυπώσει στην εικόνα του, είχε ως αποτέλεσµα τη συστηµατική προεργασία εκ µέρους των φωτογράφων. Ο Howe αναφέρει χαρακτηριστικά πως η προετοιµασία του Rothstein περιλάµβανε εξοικείωση µε τη φυσική και οικονοµική γεωγραφία και την ιστορία των περιοχών που σκόπευε να επισκεφθεί, σε συνδυασµό µε συνεντεύξεις από ανθρώπους που διέθεταν ειδικές γνώσεις, προκειµένου να ετοιµάσει µια θε- µατολογία και να ορίσει τη διαδροµή και τα φωτογραφικά του ενδιαφέροντα, σε συνεργασία µε τον Stryker (Howe, 1940). Βεβαίως, µερικές φορές το σχέδιο δεν γινόταν να τηρηθεί κατά γράµµα. Σε ορισµένες περιπτώσεις οι φωτογράφοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν θέµα (βλ. Butler, 1990: 31). Η Suellen Butler επισηµαίνει τη σηµασία της κατανόησης της φωτογραφίας ως µέρους µιας συγκεκριµένης και στοχευµένης «αποστολής», αλλά και της θεωρητικής προεργασίας ως παράγοντα διαµόρφωσης της δικής µας πρόσληψης της εικόνας. Αυτή η ανεκδοτολογική γνώση «µας υπενθυµίζει ότι η αποστολή του φωτογράφου επηρεάζεται από ένα σύνολο συνθηκών, ένα κοινωνικό πλαίσιο αναφοράς», το οποίο µπορεί να µη διακρίνεται στις εικόνες αλλά, ωστόσο, καθορίζει τόσο τις εικόνες όσο και τις δικές µας προσδοκίες (Butler, 1990: 31). Μέρος αυτού του πλαισίου είναι και η κατανόηση του γεγονότος ότι οι φωτογραφίες του FSA/OWI αποτελούν ένα σύνολο και ο θεσµός για τον οποίο παρήχθησαν λειτουργεί ενοποιητικά, όχι µόνο στο επίπεδο της θεµατολογίας αλλά και στο επίπεδο του ύφους. Ο Howe δηλώνει πως όλοι οι φωτογράφοι που εργάζονταν για το FSA την περίοδο συγγραφής του κειµένου του είχαν «µελετήσει το έργο των προκατόχων τους, και κυρίως του Walker Evans και του Ben Shahn. Ακόµη επηρεάζονται ο ένας από τις εικόνες του άλλου» (Howe, 1940). Έτσι, έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη κατανόησης του θεσµικού πλαισίου εντός του οποίου παράγεται κάθε φωτογραφία, και το οποίο καθορίζει τόσο τη θεµατολογία όσο και το «βλέµµα» του φωτογράφου, δηλαδή τη στάση του απέναντι στο θέµα του.

4 Dorothea Lange H Dorothea Lange (Dorothea Margaretta Nutzhorn) γεννήθηκε το 1895 στο New Jersey. Η απόφασή της να ασχοληθεί µε τη φωτογραφία ήρθε µαζί µε την αποφοίτησή της από τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Έτσι, από το 1913 εργάστηκε ως φωτογράφος πορτρέτων στη Νέα Υόρκη. Το 1918 βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έστησε το δικό της στούντιο. Το 1920 παντρεύτηκε τον ζωγράφο Maynard Dixon. Όταν ξέσπασε η οικονοµική κρίση, τα οικονοµικά της οικογένειας περιορίστηκαν, η σχέση µε τον άντρα της κλονίστηκε και το 1933 αποφάσισε να εγκαταλείψει τα πορτρέτα και να βγει στο δρόµο. Εκεί φωτογράφιζε τους φτωχούς που σχηµάτιζαν ουρές για να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό (εικ. 2.1). Η φωτογραφία του ηλικιωµένου άνδρα, αποµονωµένου µέσα στο πλήθος που τον περιβάλλει, σε στάση προσευχής η πρώτη φωτογραφία που τράβηξε η Lange στο δρόµο, αναδεικνύει την απόλυτη αδιαφορία, την έλλειψη κάθε προσδοκίας. Ο µόνος άνδρας, ευάλωτος και ανήσυχος, είναι το κύριο θέµα της αυτήν την περίοδο. Ο Maynard Dixon δηλώνει, µε µια δόση αντιζηλίας, πως «η Dorothea άρχισε να φωτογραφίζει τον Λησµονηµένο Άνδρα» (βλ. Durden, 2001: 3). Από µια άποψη, το έργο της Lange εγγράφεται πλέον µε αυτή τη χειρονοµία και ανατρέπει ταυτόχρονα µια παράδοση που ξεκινάει από το The Gallery of Illustrious Americans του Mathew Brady (1850). Ο Brady παρουσίασε µια σειρά 12 φυλλαδίων, καθένα από τα οποία περιλάµβανε το πορτρέτο και τη βιογραφία (διά χειρός C. Edwards Lester) διάσηµων προσωπικοτήτων: προέδρων, γερουσιαστών, στρατηγών, ενός καλλιτέχνη, ενός ιστορικού και ενός ποιητή. 2 Το έργο αυτό του Brady, εν πολλοίς ηθικοπλαστικό και διδακτικό, χάρη στα κείµενα του Lester, υπήρξε «το πρώτο φιλόδοξο φωτογραφικό εγχείρηµα που είχε αντικείµενο και θέµα την ίδια την Αµερική», σηµειώνει ο Trachtenberg (1989: 45). Η Αµερική ήταν το θέµα και της Lange, από τη στιγµή που βγήκε από το στούντιο, αλλά και του Walker Evans και του FSA γενικότερα. Στη θέση, όµως, µιας ρωµαϊκού τύπου αναπαράστασης που αναδεικνύει τους πατρίκιους σε «σύµβολο και θεµέλιο του έθνους» (Trachtenberg, 1989: 45), οι εικόνες της Lange εστιάζουν σε όσους αποσιώπησε ο Brady: στους πληβείους που µετατρέπονται σε σύµβολο της κοινωνικής και πολιτικής αποτυχίας του έθνους. Όπως οι εικόνες του 2 Για το The Gallery of Illustrious Americans, βλ. Trachtenberg (1989), σ

5 Hine, έτσι και οι φωτογραφίες της Dorothea Lange δεν καλούν το θεατή σε µια ροµαντική αναπόληση, ούτε νοιάζονται να ξυπνήσουν τα φιλανθρωπικά του αισθήµατα. Τον καλούν στη δράση, στην πολιτική. Ο ηλικιωµένος άνδρας του White Angel ή ο σκυµµένος άνδρας δίπλα στο αναποδογυρισµένο καρότσι του (εικ. 2.2) διαφέρουν ριζικά από τα ρωµαϊκά πορτρέτα του Brady. Ακόµη κι όταν φαίνεται το πρόσωπό τους, το βλέµµα τους δεν προσφέρεται στον θεατή. Δεν επιζητούν την επικοινωνία, το θετικό συναίσθηµα. Είναι εντελώς µόνοι και τίποτα δεν µπορεί να τους βγάλει από αυτή τους τη µοναξιά. Είναι βυθισµένοι σε µια οριακή απογοήτευση. Μια Αµερική που ντρέπεται. Για ποιόν; Το επόµενο βήµα, όχι µόνο για τη φωτογράφο Lange, αλλά και για τον ίδιο τον τρόπο που φωτογράφιζε, έγινε το 1935, όταν συνεργάστηκε µε τον οικονοµολόγο Paul Taylor που ασχολιόταν µε τους περιπλανώµενους εργάτες (migrant workers), οι οποίοι, αφού έχασαν την περιουσία τους, περιφέρονταν στην ύπαιθρο αναζητώντας προσωρινή εργασία, κυρίως στη συγκοµιδή αγροτικών προϊόντων. Η Lange, παρατηρώντας τους κοινωνικούς επιστήµονες στην έρευνα πεδίου, εµπλούτισε τη φωτογράφισή της µε συνεντεύξεις. Η ίδια σηµείωνε: Άρχισα να συζητώ με τους ανθρώπους που φωτογράφιζα. Για κάποιο λόγο... οι άνθρωποι στην πόλη ήταν σιωπηλοί... Όμως στις κατασκηνώσεις των περιπλανώμενων εργατών πάντα υπήρχαν ομιλητές... [Η συνομιλία] μας έδινε τη δυνατότητα να συναντηθούμε σ έναν κοινό τόπο κάτι που οι φωτογράφοι σαν κι εμένα πρέπει να επιδιώκουν, προκειμένου να κάνουν καλή δουλειά. (βλ. Durden, 2001: 6) Αυτή η µετατόπιση ουσιαστικά φέρνει τη Lange πλησιέστερα στην οπτική κοινωνιολογία, καθώς η φωτογραφία γίνεται αρχικά πρόσχηµα για την κατανόηση της κοινωνικής πραγµατικότητας, γεγονός που στη συνέχεια της επιτρέπει να αποτυπώνει στην εικόνα της την πραγµατικότητα σε όλη της την έκταση. Και, κυρίως, της επιτρέπει να αποτυπώνει στην εικόνα της αόρατα στοιχεία της πραγµατικότητας. Η επικοινωνία µε τα πρόσωπα που απαθανατίζει θυµίζει την προσέγγιση του Hine, µόνο που φαίνεται πως υπερβαίνει τη συγκέντρωση πληροφοριών και µετατρέπεται σε συνέντευξη. Παράλληλα, αυτή η µετατόπιση αποτελεί ένδειξη ωρίµανσης της φωτογράφου που βγαίνοντας στο δρόµο προσπαθούσε να κρατάει απόσταση ασφαλείας από το θέµα της.

6 Τώρα, αντί να φωτογραφίζει από µακριά και πάνω, απεµπολεί το πατερναλιστικό βλέµ- µα (βλ. εικ. 2.1 και 2.2), χαµηλώνει το φακό της και κοιτάζει τα άτοµα που φωτογραφίζει στα µάτια. Και τα άτοµα αυτά της ανταποδίδουν το βλέµµα της: βγαίνουν από την ακραία µοναξιά. Η Lange πλέον φωτογραφίζει ανθρώπους που βασανίζονται και υποφέρουν, σε µια Αµερική της κρίσης, διατηρώντας όµως την αξιοπρέπειά τους (εικ. 2.3). Από την άλλη µεριά, στρέφεται στους εργοδότες αυτών των ανθρώπων προσπαθώντας να αναδείξει τις µορφές και τα σύµβολα της εξουσίας τους. Εδώ αποφεύγει το βλέµµα τους. Προτιµά να τους αναπαριστά προφίλ ώστε να αποτυπώνονται καθαρότερα τα σύµβολα της καλοπέρασης. Στις εικόνες αυτές όπως και στην παλαιότερη εικόνα ενός αστυνοµικού που εποπτεύει µια διαδήλωση στην άκρη της Chinatown στο San Francisco (εικ. 2.4) υιοθετεί τη σκοπιά των περιπλανώµενων εργατών: ο φακός της βρίσκεται χαµηλότερα από το πρόσωπο του ατόµου που φωτογραφίζει (εικ. 2.5). Τον Σεπτέµβριο του 1935, ο Roy Stryker είδε µία έκθεση µε φωτογραφίες της Lange και την κάλεσε να συνεργαστεί µε το FSA. H συνεργασία αυτή έδωσε ορισµένες εµβληµατικές εικόνες. Η Lange επεξεργάστηκε συστηµατικότερα το θέµα της σωµατικότητας, ένα θέµα που ούτως ή άλλως υπήρχε και στις προηγούµενες φωτογραφίες της. Η στάση του σώµατος, το χαµένο βλέµµα που ατενίζει χωρίς να βλέπει (εικ. 2.6), τα σφιγµένα ροζιασµένα χέρια (εικ. 2.7), η εστίαση στις λεπτοµέρειες που αδιαφορεί για τους κανόνες της φωτογραφίας και κόβει το κεφάλι (εικ. 2.8) είναι στοιχεία που αναδεικνύουν τη σωµατοποιηµένη βάσανο, την αποτυπωµένη στο σώµα ένδεια, την εγχάραξη επάνω του όλων των στοιχείων που επιζητούσε να αναδείξει το φωτογραφικό πρόγραµµα του FSA. Η περιπλανώμενη μητέρα Όλα αυτά τα στοιχεία συνοψίζονται και κατά κάποιον τρόπο κορυφώνονται στη γνωστότερη ίσως φωτογραφία που δηµιούργησε η Lange στη διάρκεια της συνεργασίας της µε το FSA: Hπεριπλανώµενη µητέρα (εικ. 2.9). Η δύναµη αυτής της εικόνας συνίσταται στην οπτικοποίηση «του τραύµατος της εποχής», µέσα από την αναφορά σε ένα «καθαγιασµένο σύµβολο της Δυτικής τέχνης» (Durden, 2001: 9), ή ορθότερα της Δυτικής οπτικής παρακαταθήκης, όπως έκαναν άλλωστε ο Hine (εικ. 1.12) και ο Riis (εικ. 1.4).

7 Γνωρίζουµε πως η Περιπλανώµενη µητέρα (που σε ορισµένες περιπτώσεις ονοµάστηκε και Περιπλανώµενη Μαντόνα 3 [Durden, 2001: 9]) αποτελεί µέρος µιας σειράς πέντε ή έξι εικόνων που «τράβηξε» η Lange µε τo ίδιo κεντρικό πρόσωπο. Στη σειρά αυτή παρατηρούµε πώς κινείται η ερευνητικά προσανατολισµένη φωτογράφος, πώς πλησιάζει και αποµακρύνει το φακό και το βλέµµα της, προκειµένου άλλοτε να περιλάβει περισσότερα στοιχεία και άλλοτε να τονίσει τις λεπτοµέρειες. Παρακολουθώντας αυτές τις µετατοπίσεις αντιλαµβανόµαστε ότι η εικόνα αδυνατεί να «συλλάβει τη στιγµή» και ότι, αντίθετα, αυτό που εκλαµβάνουµε ως «στιγµή» είναι προϊόν εσωτερικού αναστοχασµού της φωτογράφου και της σκηνοθεσίας που προτείνει στα άτοµα που φωτογραφίζει, και τα οποία κατά τα φαινόµενα αδιαφορούν για την παρουσία της. Ο αναστοχασµός αφορά την επιστηµολογική επιλογή µεταξύ του παραδείγµατος, µιας ακόµη φωτογραφίας η οποία θα τεκµηριώνει την πραγµατικότητα ενός ατόµου ανάµεσα στο ένα τρίτο των αµερικανών αγροτών, και του συµβόλου, µιας εικόνας η οποία θα έχει τη δύναµη να συνοψίσει όλα τα παραδείγµατα που συγκέντρωσε στην εξόρµησή της. Η Lange βρισκόταν αντιµέτωπη µε ένα δίληµµα, κάθε επιλογή του οποίου ήταν η αλήθεια, αλλά µια αλήθεια διαφορετικής τάξεως. Η απόφαση δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί επιτόπου. Η πρώτη εικόνα (εικ. 2.10) παρουσιάζει το γενικό πλάνο: στην άκρη του δάσους, µια σκηνή χωρίς τη µία πλευρά. Η περιουσία της οικογένειας σε πρώτο πλάνο: µια µισάνοιχτη βαλίτσα κι ένα µπαούλο που µπορεί να χρησιµοποιείται σαν τραπέζι. Μια έφηβη καθισµένη σε µια κουνιστή πολυθρόνα, δυο µικρότερα παιδιά κρυµµένα σχεδόν στο βάθος της σκηνής και η µητέρα µε το µωρό στην αγκαλιά. Η Lange επιγράφει την εικόνα ως εξής: «Οικογένεια περιπλανώµενου αγρότη. Εφτά πεινασµένα παιδιά. Η µητέρα είναι 32 ετών. Ο πατέρας είναι Καλιφορνέζος». Σε µία από τις υπόλοιπες εικόνες προσθέτει: «Εξαθλιωμένοι στον καταυλισμό των αγροτών που μαζεύουν μπιζέλια, στο Nipomo της Καλιφόρνια, μια που η πρώιμη σοδειά κα- τα- στράφηκε. Οι άνθρωποι αυτοί μόλις πούλησαν τη σκηνή τους για ν αγοράσουν φαγητό. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους 3 O H.-M. Koetzle τη χαρακτηρίζει «Μαντόνα µιας πικρής εποχής» (Madonna for a Bitter Age) (Koetzle, 2002β: 29).

8 του καταυλισμού ήταν εξαθλιωμένοι». Είναι εντυπωσιακή η οµοιότητα και ταυτόχρονα η διαφορά ανάµεσα σ αυτή την εικόνα και τη φωτογραφία της οικογένειας Hilton που τράβηξε εξήντα χρόνια νωρίτερα ο Solomon D. Butcher (εικ. 1.2). Κι εκεί η οικογένεια βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο, µαζεµένη γύρω από ένα πιάνο, τριγυρισµένη από ζώα. Τι σηµαίνει, άραγε, το πιάνο στο λιβάδι; Ο Butcher φωτογράφιζε τους αποίκους που άφηναν την ασφάλεια των ανατολικών ακτών και έφευγαν προς την Άγρια Δύση. Οι άνθρωποι αυτοί έχτιζαν σπίτια από λάσπη και άχυρο (εικ. 1.1). Όµως οι Hilton δεν ήθελαν να δουν οι συγγενείς τους τις άθλιες συνθήκες της ζωής τους. Προτίµησαν να φωτογραφηθούν στο λιβάδι µε τα ζώα τους. Δίπλα στο πιάνο, προσδοκία και υπόσχεση για µια καλύτερη τύχη. Το πιάνο στο λιβάδι υποδηλώνει την αισιοδοξία των Hilton, ενώ η µισάνοιχτη βαλίτσα αποκαλύπτει την παραίτηση της περιπλανώµενης αγρότισσας από κάθε προσδοκία, την παραίτησή της από το µέλλον. Στη δεύτερη εικόνα (εικ. 2.11) το πλάνο περιορίζεται. Στη µια άκρη διακρίνουµε ένα δέντρο τα δύο τρίτα της εικόνας καταλαµβάνει η σκηνή και ένα σύµπλεγµα µε τη µητέρα, το βρέφος και ένα αγόρι. Κανενός το βλέµµα δεν συναντά τους άλλους δύο η µητέρα κοιτάζει αόριστα προς τη µεριά της φωτογράφου. Άλλα αντικείµενα κυριαρχούν εδώ: το άδειο πιάτο είναι το ισχυρότερο ανάµεσά τους. Δηλώνει την πείνα και την εξαθλίωση. Τι δουλειά έχει ένα άδειο πιάτο πάνω σε µια βαλίτσα-τραπέζι, όταν όλα τα υπάρχοντα της οικογένειας βρίσκονται ήδη στη βαλίτσα; Μπορούµε να θυµηθούµε άλλο άδειο πιάτο σε φωτογραφία ή σε πίνακα ζωγραφικής; Τα πιάτα που θυµόµαστε είναι πάντα γεµάτα. Αλλιώς δεν έχουν νόηµα. Το πιάτο είναι το περιεχόµενό του. Από εκείνο αντλεί τη λειτουργία του. Το πιάτο χωρίς περιεχόµενο είναι ένα σηµαίνον χωρίς σηµαινόµενο. Το σηµείο αδυνατεί να υπάρξει. Η σηµασία παραµένει µετέωρη. Έτσι, το άδειο πιάτο γίνεται ο µίτος που µας καθοδηγεί στην ανάγνωση της εικόνας: Είναι ο αναδιπλασιασµός του κενού βλέµµατος. Του βλέµµατος που αποκαλύπτει την απουσία. Οι συµβάσεις πάνω στις οποίες θεµελιώνεται η επικοινωνία θρυµµατίζονται σ αυτό το άδειο πιάτο. Η παρουσία της φωτογράφου, η ίδια η φωτογραφία, εγγράφεται ακριβώς στην προσπάθεια να υπάρξει µια νέα σύµβαση, ένα New Deal, που θα αποµακρύνει το άδειο πιάτο από το πεδίο της αναπαράστασης. Παρ όλη τη δύναµή της, κι αυτή η φωτογραφία είναι υπερβολικά φλύαρη. Το πιάτο είναι πολύ ισχυρό και εκτρέπει το βλέµµα του θεατή. Είναι ταυτόχρονα ένα κενό σηµαίνον που επιζητά τη συµπαραδήλωσή του, την οποία αποκαλύψαµε ήδη:

9 περισσότερο από την κατάσταση της συγκεκριµένης οικογένειας ή µιας µεγάλης µερίδας του αγροτικού πληθυσµού, η εικόνα αυτή νοµιµοποιεί την πολιτική του New Deal και της κυβέρνησης Roosevelt, τη δράση του Farm Security Administration, την παρουσία της φωτογράφου. Ετούτη η φωτογραφία θα ήταν η καταλληλότερη για να διαφηµίσει το έργο του FSA. Όµως η Lange θέλησε να προχωρήσει λίγο ακόµη. Δεν χρειάζεται να επιµείνει κανείς στην επόµενη εικόνα (εικ. 2.12). Είναι µια παραλλαγή της προηγούµενης χωρίς το πιάτο. Εδώ τα βλέµµατα αλλάζουν προσανατολισµό. Το παιδί στηρίζει το κεφάλι στον ώµο της µητέρας του, χωρίς ν αναζητά στήριγµα στο ξύλο που κρατάει όρθια τη σκηνή τους. Κοιτάζει το βρέφος. Η σκηνή γίνεται περισσότερο τρυφερή και αποµακρύνει τη φωτογράφο από το θέµα της. Στην τέταρτη εικόνα, το παιδί αποµακρύνεται (εικ. 2.13). Μένει µόνο η µάνα µε το βρέφος: η Μαντόνα. Βρεφοκρατούσα, µε το κοιµισµένο κεφάλι να πιέζει το στήθος της. Σαν να θηλάζει. Και αυτή η εικόνα, όµως, γεµίζει συµπαραδηλώσεις που δεν χρειάζεται η Lange. Φωτογραφίζει µια Παναγία όταν θέµα της είναι η Αµερική. Κι έτσι περνάει στην τελευταία, τη µαγική εικόνα που στοιχειώνει όποιον την αντικρίσει. Μολονότι γνωρίζουµε πως η γυναίκα στη φωτογραφία είναι η Florence Thompson (Koetzle, 2002b: 29-30), η Lange δηλώνει κατηγορηµατικά πως δεν ρώτησε αυτή τη γυναίκα ούτε το όνοµα ούτε την ιστορία της. Μου είπε την ηλικία της, πως ήταν 32 ετών. Ανέφερε πως ζούσαν τρώγοντας παγωμένα λαχανικά από τα χωράφια στα πέριξ, και πουλιά που σκότωναν τα παιδιά. Είχε πουλήσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου της για ν αγοράσει τρόφιμα. Καθόταν σ αυτή τη σκηνή τριγυρισμένη από τα παιδιά της και φάνηκε ν αντιλαμβάνεται πως οι εικόνες μου μπορεί να τη βοηθούσαν. Γι αυτό και με βοήθησε. H σχέση μας ήταν κατά κάποιον τρόπο ισότιμη. Η σοδειά στο Nipomo είχε παγώσει κι έτσι δεν υπήρχε δουλειά για κανέναν. Όμως δεν πλη- σίασα τις σκηνές των υπόλοιπων εξαθλιωμένων αγροτών. Δεν ήταν απαραίτητο. Το ήξερα πως είχα καταγράψει αυτό που ήταν η ουσία της αποστολής μου. (Durden, 2001: 36) Πράγµατι, η Lange είχε φτάσει στην ουσία της αποστολής της: να φωτογραφίσει την Αµερική. Και στις πέντε αυτές εικόνες συνοψίζει, κατά κάποιον τρόπο, την ιστορία της κοινωνικής φωτογραφίας. Ξεκινάει από την ευρύτερη σκηνή. Η εξαθλίωση

10 καταδηλώνεται από το ξερό χώµα, από τη σκηνή που προφυλάσσει αλλά και µετατρέπεται ταυτόχρονα σε θεατρικό χώρο όπου παίζεται το ανθρώπινο δράµα, από τη µισάνοιχτη βαλίτσα. Η εικόνα αυτή υιοθετεί την εικονογραφική πρακτική του Riis. Όλα βρίσκονται στο προσκήνιο, δεκτικά µιας µορφής απογραφής, οµόλογα της στατιστικής της αστυνοµίας. Στη συνέχεια, η Lange περνά σε εικόνες που θυµίζουν τον Hine. Οι αναφορές στην εξαθλίωση είναι περισσότερο υπαινικτικές, συµπαραδηλούµενες. Η φτώχεια δεν κραυγάζει από µακριά, κι αυτό προσδίδει αξιοπρέπεια στην περιπλανώµενη µητέρα. Αντίθετα όµως από τον Hine, καµιά πληροφορία δεν προσφέρεται στο θεατή. Η µητέρα και τα παιδιά της παραµένουν ανώνυµα παρά την εστίαση. Η ανάδυση των προσώπων δεν συνοδεύεται από την ανάδειξη του ατοµικού, αλλά από τη γενίκευση. Και η γενίκευση κορυφώνεται στην τελευταία εικόνα, την πιο κοντινή. Εδώ τα σώµατα των παιδιών και της µητέρας σχηµατίζουν έναν ενιαίο όγκο που δεσπόζει στην εικόνα. Η σκηνή δεν υπάρχει παρά µόνο ως απροσδιόριστο οµοιόµορφο φόντο. Όλα τα ίχνη της ένδειας έχουν εξαφανιστεί, κι όµως η εικόνα αποπνέει εντονότερα αυτό που επιζητούσε η Lange: την εξαθλίωση που δεν παραιτείται πια. Την επιφυλακτική αισιοδοξία. Mόνο η µητέρα ατενίζει το µέλλον, σίγουρη πως µπορεί να το αντιµετωπίσει. Τα παιδιά την εµπιστεύονται. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουν. Η γενίκευση είναι τέτοια που επιτρέπει, αφού έχουν αποµακρυνθεί όλα τα αντικείµενα, να µετατραπεί το βλέµµα της µητέρας, η ίδια και τα παιδιά της, σε σύµβολο της Αµερικής που τολµά να σηκώσει κεφάλι και που δικαιούται να ελπίζει ξανά. Η εικόνα αυτή θα µπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για τη διαπραγµάτευση µιας σειράς θεµάτων που άπτονται της επιστηµολογικής θεµελίωσης αλλά και της µεθοδολογίας της οπτικής κοινωνιολογίας. Τα ζητήµατα αυτά θα µας απασχολήσουν αργότερα. Εδώ όµως οφείλουµε να αναφέρουµε ότι ο τρόπος που εργάζεται το βλέµµα του κοινωνιολόγου στην προσπάθειά του να δηµιουργήσει εικόνες αποκαλυπτικές των κοινωνικών φαινοµένων δεν στερείται προθέσεων και σκοπιµοτήτων. Επιλέγει να περιλάβει στο κάδρο του ό,τι σχετίζεται µε την έρευνά του. Η επιλογή αυτή, καταρχήν, δεν διαφέρει ουσιαστικά από την επιλογή στατιστικών στοιχείων που θα περιληφθούν σ έναν πίνακα. Ωστόσο, η ίδια η ιδεολογία της φωτογραφίας, η πεποίθηση δηλαδή ότι απαθανατίζει τη στιγµή, η οποία είναι εξ ορισµού ανεπανάληπτη, αφήνει να νοείται πως η φωτογραφία ως έργο κρύβει πολύ περισσότερη υποκειµενικότητα από έναν στατιστικό πίνακα. Πράγµατι, θα µπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως αυτές οι πέντε φωτογραφίες, µε την επιλογή διαφορετικών πλάνων και τη σταδιακή προσέγγιση του φακού στο θέµα,

11 δίνουν την ευκαιρία στη Lange να εξοικειώσει τη µητέρα και τα παιδιά της µε τη φωτογραφική µηχανή και µε την ιδέα της φωτογράφισης, αφήνοντάς τους αρκετό χρόνο για να ποζάρουν στο φακό. Ίσως µάλιστα θα µπορούσε να τεθεί το θέµα της σκηνοθεσίας όλης της σκηνής από τη φωτογράφο. Αυτό άλλωστε δεν αποκαλύπτει η κατοπινή επεξεργασία της εικόνας ώστε να εξαφανιστεί από το πρώτο πλάνο ο αντίχειρας της γυναίκας και να βελτιωθεί το αισθητικό αποτέλεσµα; Η κοινωνιολογική εικόνα παραπέµπει σε µια βαθύτερη αλήθεια (ας πούµε στην ουσία της πραγµατικότητας), η οποία είναι τυπική, και εποµένως δεν αποκαλύπτεται µε κάποιον υπερβατικό τρόπο στη «στιγµή» κατά την οποία εκδηλώνεται κάτι. Η στιγµή δεν υπάρχει ως ρήξη του χρονικού συνεχούς. Η Lange φωτογραφίζει ένα µήνα, παράγοντας όµοιες φωτογραφίες. Το FSA φωτογραφίζει σχεδόν δέκα χρόνια, ζητώντας από τους φωτογράφους του σχεδόν όµοιες φωτογραφίες. Όπως ο Hine φωτογράφιζε σχεδόν δέκα χρόνια την παιδική εργασία. Υπάρχουν φωτογραφίες που συγκροτούν σειρές θεµατολογικά ή εικονογραφικά όµοιες. Υπάρχουν, ταυτόχρονα, φωτογραφίες που είναι πιο αποτελεσµατικές από άλλες. Πού έγκειται η αποτελεσµατικότητά τους; Στην ανάδειξη του τυπικού µέσα στο τυχαίο. Και η ύπαρξη του τυπικού τεκµηριώνεται µε τις δεκάδες ή εκατοντάδες όµοιες εικόνες που µπορούν να χρησιµοποιηθούν παράλληλα ή εναλλακτικά. Δεν είναι δυνατόν η µία και µόνη φωτογραφία να αναδείξει το µέγεθος του τυπικού. Επίσης, δεν είναι αποτελεσµατική στο πλαίσιο της µαζικής επικοινωνίας η χρήση µίας και µόνο εικόνας για µεγάλο χρονικό διάστηµα ακόµη κι αν η εικόνα αυτή είναι συγκλονιστική. Αυτή η διπλή σκοπιµότητα επιβάλλει την επαναφωτογράφιση του ίδιου θέµατος, περιορίζοντας τη σηµασία που αποδίδει στη «στιγµή» τόσο η δηµοσιογραφική όσο και η καλλιτεχνική φωτογραφία. Η περιπλανώµενη µητέρα ήταν µία γυναίκα ανάµεσα σε ανθρώπους. Όλοι συµµερίζονταν την ίδια κατάσταση, την ίδια ανέχεια, την ίδια δυστυχία. Κανενός η ιστορία δεν ήταν προνοµιούχα. Γι αυτόν το λόγο η φωτογράφος δεν χρειάστηκε ν αναζητήσει µια άλλη περίπτωση. Δεν χρειάστηκε ν ακούσει άλλες ιστορίες και να συγκρίνει. Βρισκόταν ήδη ένα µήνα στο δρόµο και είχε ακούσει αρκετές ιστορίες. Σταδιακά, το συγκεκριµένο της κάθε ιστορίας παραχωρεί τη θέση του σε µια γενικότερη ενιαία αφήγηση και επιζητά µια αντίστοιχη οπτική αφαίρεση που θα ενσωµατώνει όλες τις προηγούµενες εικόνες, όλες τις προηγούµενες αφηγήσεις. Η εικόνα όµως είναι πάντα (τουλάχιστον στην τεκµηριωτική εκδοχή της) συγκεκριµένη. Πάντα απεικονίζει πρόσωπα. Πώς µπορεί να γενικεύσει; Όχι βέβαια µε οπτικά µέσα, αλλά µε το πάρεργό της: την αόριστη λεζάντα. Η Lange θέλει πάση θυσία να προστατεύσει αυτήν την

12 αοριστία αρνείται να ζητήσει το όνοµα της γυναίκας που έχει µπροστά της. Η πορτρετίστα αρνείται να αποδώσει το πορτρέτο σ ένα άτοµο. Το κυνήγι αυτό του γενικού πίσω από το πρόσωπο φέρνει στο προσκήνιο τη διάκριση που επιχειρεί ο Roland Barthes ανάµεσα στο studium και στο punctum. Το studium, χωρίς να σηµαίνει εξαρχής «σπουδή», δηλώνει «την προσήλωση σε κάτι, την προτίµηση σε κάποιον, ένα είδος γενικής επένδυσης, βιαστικής, βέβαια, αλλά δίχως ιδιαίτερη οξύτητα» (Barthes, 1984: 42). Το studium είναι ένα πεδίο, λέει ο Barthes, που έχει φωτογραφηθεί χιλιάδες φορές και για τις οποίες νιώθει κανείς «κάποιο γενικό ενδιαφέρον, κάποτε συγκινηµένος, αλλά η συγκίνηση αυτή περνά από το λογικό διασταθµό µιας ηθικής και πολιτικής παιδείας» (Barthes, 1984: 42). Αυτό είναι το πεδίο που επιχειρούν να αποτυπώσουν τα µεγάλα φωτογραφικά προγράµµατα της κοινωνικής και τεκµηριωτικής φωτογραφίας. Σε αυτό το πεδίο κινούνται και οι περισσότερες εικόνες της οπτικής κοινωνιολογίας. Το studium είναι αυτό ακριβώς που καθιστά τη φωτογραφία αλλά και κάθε άλλη µορφή εικόνας (π.χ., τη ζωγραφική ή τον κινηµατογράφο) τεκµήριο και µαρτυρία. Αν στο studium κυριαρχεί η επιµεληµένη καταγραφή του επιµέρους, που επιτρέπει στο θεατή να αποκαταστήσει σταδιακά το παζλ του γενικού, µερικές φορές εκδηλώνεται µια αντίστροφη κίνηση: κάτι που «φεύγει από τη σκηνή σαν βέλος κι έρχεται να διαπεράσει» το θεατή. Υπάρχει, γράφει ο Barthes, μια λέξη για τούτη την πληγή, για τούτη την αμυχή, για τούτο το σημάδι που κάνει ένα αιχμηρό εργαλείο η λέξη αυτή φαίνεται να μου ταιριάζει ακόμα καλύτερα, αφού αναφέρεται και στην ιδέα της στίξης κι αφού οι φωτογραφίες για τις οποίες μιλάω μοιάζουν πράγματι εστιγμένες, κάποτε μάλιστα κατάστικτες, από τούτα τα ευαίσθητα στίγματα. [...] Αυτό το δεύτερο στοιχείο που έρχεται να διαταράξει το studium, θα τ ονομάσω επομένως punctum διότι punctum είναι συνάμα: αμυχή, μικρή τρύπα, μικρή κηλίδα, μικρή τομή αλλά και ζαριά. Το punctum μιας φωτογραφίας είναι το τυχαίο που, από μόνο του, με κεντά (αλλά και με μελανιάζει, με πονά). (Barthes, 1984: 42-43) O Barthes φαίνεται ο καταλληλότερος οδηγός για να εξηγήσουµε το punctum της φωτογραφίας της Lange. Κι αυτό γιατί, επιµένοντας σε άλλες φωτογραφικές

13 παραδόσεις, αφήνει περιθώριο να σκεφτούµε τη σκηνή όπου η φωτογράφος κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, πλησιάζει την άγνωστη γυναίκα φωτογραφίζοντας, τη ρωτά κάποιες βασικές πληροφορίες αποφεύγοντας επιµελώς να ρωτήσει τ όνοµά της και έπειτα κάνει µεταβολή και φεύγει. Τι είναι αυτή η διαδροµή της Lange από το αυτοκίνητο έως τη σκηνή της Florence Thompson; Οι τέσσερις πρώτες φωτογραφίες δείχνουν πως η διαδροµή αυτή λειτουργεί ως οπτικός στοχασµός. Και αυτόν τον στοχασµό ενσωµατώνει η τελευταία φωτογραφία. Ο Barthes δήλωνε στο Φωτεινό Θάλαµο πως «η Φωτογραφία είναι ανατρεπτική, όχι όταν φοβίζει, διεγείρει ή και στιγµατίζει, αλλά όταν είναι στοχαστική» (Barthes, 1984: 57-58). Και αναγνώριζε αυτή τη στοχαστική διάσταση στη µάσκα που αποτυπώνει το πορτρέτο. Στο πορτρέτο ξεγυµνώνεται η ουσία: «Η µάσκα είναι το νόηµα, καθότι είναι απόλυτα άδολη (όπως ήταν στο αρχαίο θέατρο)» (Barthes, 1984: 53). Και αυτό ισχύει τόσο για το πορτρέτο του William Casby από τον Richard Avedon που αναφέρει ο Barthes, όσο και για τη Florence Thompson της Lange. Ωστόσο, όσο διαταρακτική και ανησυχητική κι αν είναι η φωτογραφία της Μάσκας, τόσο διακριτική είναι ταυτόχρονα ώστε να αδυνατεί «ν αποτελέσει αληθινά µιαν αποτελεσµατική κοινωνική κριτική, τουλάχιστο σύµφωνα µε τις απαιτήσεις της µαχόµενης πολιτικής ιδεολογίας» (Barthes, 1984: 53). Αναγνωρίζοντας αυτήν την αδυναµία η Lange πλαισιώνει το πορτρέτο µε άλλα πρόσωπα, εισάγοντας τις κοινωνικές σχέσεις δίπλα στη Μάσκα. Το punctum αυτής της φωτογραφίας, η πληγή και το στίγµα της, δεν είναι ούτε το παγωµένο βλέµµα ούτε τα σφιγµένα χείλη της µητέρας. Είναι το χέρι της που, σχεδόν αδιόρατο, αναζητά στήριγµα στο στύλο τον οποίο, παραδόξως, η Lange διατηρεί στο πλάνο. Από το χέρι αυτό διακρίνεται ο αντίχειρας, τον οποίο αργότερα αποµάκρυνε η φωτογράφος, προς απογοήτευση του Stryker και προς επιβεβαίωση της παρατήρησης του Barthes ότι «η φωτογραφία που το νόηµά της είναι πάρα πολύ εκτυπωτικό (impressif), γρήγορα παρερµηνεύεται καταναλώνεται αισθητικά και όχι πολιτικά» (Barthes, 1984: 55). Μπορούµε να υποθέσουµε πως το studium προετοιµάζει τόσο το φωτογράφο όσο και το θεατή για το punctum. Ωστόσο, η επίτευξη του τελευταίου ή µήπως θα έπρεπε να πούµε η έλευσή του; είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, τους οποίους δεν µπορεί πάντα να ελέγξει ο φωτογράφος. Αυτή η παρατήρηση ισχύει τόσο για την κοινωνιολογική ή πολιτική (µε την ευρεία έννοια) φωτογραφία, όσο και για την καλλιτεχνική φωτογραφία. Όταν όµως έρθει, το punctum διευρύνει τη λειτουργία των εικόνων, επιτρέποντάς τους να περάσουν από τη σηµειωτική της καταδήλωσης (που

14 σηµαίνει µονοσήµαντα ό,τι ξανοίγεται µπροστά στα µάτια µας) στη συµπαραδήλωση, η οποία εδώ δεν πρέπει να νοείται µόνο ως επιδιωκόµενη από τον φωτογράφο µυθολογική διαστρέβλωση της πραγµατικότητας, αλλά κυρίως ως έναρξη ενός διαλόγου µε την πολιτισµική οπτική παρακαταθήκη της συγκεκριµένης κάθε φορά κοινωνίας και ως µετάβαση από το σηµαίνον στο σύµβολο. Αυτή η διεύρυνση της λειτουργίας της εικόνας που επιφέρει το punctum είναι σκανδαλώδης στο βαθµό κατά τον οποίο υποδηλώνει πως αλήθεια και προπαγάνδα παράγονται από τον ίδιο µηχανισµό. Για τον πολιτικοποιηµένο Barthes της δεκαετίας του 1950, η αλήθεια ταυτίζεται µε την καταδήλωση. Η συµπαραδήλωση, ως µυθολογία, φυσικοποιεί την ιστορία και λειτουργεί απο-πολιτικοποιητικά (Barthes, 1979: ). Η συµπαραδήλωση αφαιρεί από το παρόν την ιστορικότητά του και το εµφανίζει ως αιώνιο, αρνούµενη την πιθανότητα και τη δυνατότητα αλλαγής του κατεστηµένου. Γι αυτό και η συµπαραδήλωση βρίσκεται, για τον Barthes, στα δεξιά. Η επανάσταση, γράφει, ορίζεται σαν πράξη κάθαρσης και προορισμός της είναι να αποκαλύψει την πολιτική φόρτιση του κόσμου: φτιάχνει τον κόσμο, και η γλώσσα της απορροφάται λειτουργικά σ αυτήν τη δημιουργία. Και επειδή η επανάσταση παράγει ένα λόγο με πληρότητα, δηλαδή αρχικά και τελικά πολιτικό [...] γι αυτό αποκλείει τον μύθο. Και όπως η αστική απ- ονομάτιση προσδιορίζει ταυτόχρονα την αστική ιδεολογία και το μύθο, έτσι και η επαναστατική κατονομασία ταυτίζει την επανάσταση με την αποστέρηση του μύθου: η αστική τάξη σκεπάζει με ένα προσωπείο την αστική της ιδιότητα και έτσι παράγει τον μύθο η επανάσταση επιδείχνει την επαναστατική της ιδιότητα και έτσι καταργεί τον μύθο. (Barthes, 1979: 249) Δεν σκοπεύουµε να υπερασπιστούµε εδώ τον υποτιθέµενο επαναστατικό χαρακτήρα των φωτογραφιών που µας απασχολούν, ακόµη και στις περιπτώσεις που όπως στην Περιπλανώµενη µητέρα βγαίνουν από το µέσο όρο και καλούν σε πράξη. Η πρόσκληση στην πράξη, στην ανατροπή ίσως όχι συνολικά του κατεστηµένου αλλά έστω των πιο επώδυνων απόψεών του, µπορεί το 1950 να θεωρούνταν ανεπίτρεπτος ρεφορµισµός, σήµερα όµως νοείται ως το µόνο καθήκον που αποµένει στην Αριστερά (βλ. Bauman, 1990). Και η πρόσκληση αυτή έχει ανάγκη από τα δικά της σύµβολα τις δικές της «µυθολογίες».

15 Μετά την Περιπλανώμενη μητέρα Η συνεργασία της Lange µε το FSA έληξε το Η οικονοµική κρίση και η ανεργία έληξαν µε την προετοιµασία των ΗΠΑ για τον πόλεµο. Τον Φεβρουάριο του 1942 ο πρόεδρος Roosevelt υπέγραψε ένα διάταγµα µε το οποίο επιτρεπόταν στις στρατιωτικές αρχές να ορίζουν στρατιωτικές ζώνες όπου έκριναν απαραίτητο και να εκτοπίζουν όποιον ήθελαν από αυτές τις περιοχές. Λίγο αργότερα εκδόθηκε διαταγή για την αποµάκρυνση των Ιαπώνων που κατοικούσαν στην ακτή του Ειρηνικού. Η διαταγή οδήγησε στον εκτοπισµό Ιαπώνων και Αµερικανών ιαπωνικής καταγωγής και την εγκατάστασή τους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην ενδοχώρα. Τον συντονισµό του εκτοπισµού ανέλαβε η War Relocation Authority (WRA), 4 που για να τεκµηριώσει το έργο της προσέλαβε µεταξύ άλλων και την Dorothea Lange. Η Lange ήταν αντίθετη µε τον εκτοπισµό, γεγονός που την έφερε σε σύγκρουση µε τους εργοδότες της. Οι εικόνες της αυτές έχουν έντονα καταγγελτικό χαρακτήρα και εστιάζουν στην αξιοπρέπεια των εκτοπιζοµένων και στην προσπάθεια ταπείνωσής τους από τις αρχές, που δεν δίστασαν να χρησιµοποιήσουν ετικέτες όµοιες µε εκείνες που χρησιµοποιούσαν για τη σήµανση των αποσκευών, υποβιβάζοντάς τους σε αντικείµενα (βλ. εικ ). Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες της Lange λογοκρίθηκαν από την οµοσπονδιακή 4 Για αυτή την πτυχή της αµερικανικής ιστορίας, που είναι ελάχιστα γνωστή, και µε την οποία ασχολήθηκε πρόσφατα ο Scott Hicks στην ταινία Χιόνι πάνω από τους κέδρους (Snow Falling on Cedars, 1999), υπάρχει µία στοιχειώδης βιβλιογραφία, που περιλαµβάνει µεταξύ άλλων το φωτογραφικό έργο του Ansel Adams (1944) και τα βιβλία των Bailey (1971), Conn (1990), Myer (1971), Weglyn (1976), καθώς και τη βιβλιογραφία που συγκέντρωσε η Susan Maret. Εξαιρετική είναι η τεκµηρίωση του θέµατος στο Διαδίκτυο (βλ. ενδεικτικά Children of the Camps: The Documentary). Φωτογραφίες της Lange περιλαµβάνονται στο Women Come to the Front: Journalists, Photographers, and Broadcasters During World War II της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, ενώ φωτογραφίες του Ansel Adams περιλαµβάνονται στο Suffering under a Great Injustice: Ansel Adams s Photographs of Japanese-American Internment at Manzanar, επίσης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Το σύνολο των φωτογραφιών της WRA, που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Bancroft του Πανεπιστηµίου της California, Berkeley, είναι διαθέσιµο στο War Relocation Authority Photographs of Japanese-American Evacuation and Resettlement (Online Archive of California).

16 κυβέρνηση, ενώ η πραγµατική αξία τους εκτιµήθηκε το 1972, όταν 27 από αυτές περιλήφθηκαν σε µία έκθεση στο Whitney Museum µε θέµα τον εκτοπισµό των Ιαπώνων. Ο A. D. Coleman, κριτικός των New York Times, έγραψε τότε πως οι εικόνες της Lange αποτελούν «τεκµήρια τόσο υψηλής τάξεως, που αποκαλύπτουν τόσο τα συναισθήµατα των θυµάτων όσο και τα γεγονότα του εγκλήµατος» (LoC, 2002a). Η Lange συνέχισε να ασχολείται µε την τεκµηριωτική φωτογραφία και µετά το τέλος του πολέµου. Συνεργάστηκε µε τον σπουδαίο φωτογράφο Ansel Adams το 1944 για την καταγραφή των ναυπηγείων και των ναυτεργατών του Richmond για λογαριασµό του περιοδικού Fortune, ενώ τη δεκαετία του 1950 συνεργάστηκε και µε το περιοδικό Life. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το φωτογραφικό δοκίµιο που ετοίµασε για το Life το 1955 µε θέµα τον αµερικανο-γιουγκοσλάβο δικηγόρο Martin Pulich, αλλά και η καταγραφή της καταστροφής της Berryessa Valley, που µετατράπηκε σε τεχνητή λίµνη για να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης της Καλιφόρνια ( ). Η Dorothea Lange πέθανε το 1965.

Steve McCurry, Εξώφυλλο του National Geographic, 1985

Steve McCurry, Εξώφυλλο του National Geographic, 1985 3 Roland Barthes Ο Ρολάν Μπαρτ (1915-1980) γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1915 στη Γαλλία, στο Χερβούργο (Cherbourg) της Νορμανδίας. Σπούδασε στη Σορβόννη κλασσική φιλολογία, διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Πάτρα, Δεκέμβρης 2012 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πληροφόρηση; Πώς μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη, εάν είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

«ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ»-Το βιβλίο της Μ. Τσακίρη που συγκλονίζει για τη αλήθεια του

«ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ»-Το βιβλίο της Μ. Τσακίρη που συγκλονίζει για τη αλήθεια του «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ»-Το βιβλίο της Μ. Τσακίρη που συγκλονίζει για τη αλήθεια του 26 Μαρτίου 2017, 12:50 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ «Ήθελα και θέλω να ενοχληθούν οι αναγνώστες. Και όχι μόνο. Θέλω να ντραπούν και να εκνευριστούν.

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού Ημερομηνία 20/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link vivlio-life.gr Βιργινία Αυγερινού http://vivlio-life.gr/%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae- %CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ένα σεμινάριο για τις συγκρούσεις;

Γιατί ένα σεμινάριο για τις συγκρούσεις; Σεμινάρια ΕΚΔΔΑ 2009-10 ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ στον χώρο της Υγείας Γιατί ένα σεμινάριο για τις συγκρούσεις; Εάν τις διαχειριστούμε όπως συνήθως, μπορεί να: Οδηγήσουν σε προσωπικές αντιπάθειες Διαταράξουν/

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι μας είναι η γη

Σπίτι μας είναι η γη Σπίτι μας είναι η γη 1.α. Ο αρχηγός των Ινδιάνων λέει ότι η φύση είναι το σπίτι τους. Τι εννοεί; β. Πώς βλέπει ο λευκός τη φύση, σύμφωνα με τον Ινδιάνο; α. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ 4 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 13 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΤΜΗΜΑ : Α4 ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΖΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΜΕΡΑΜΒΕΛΙΩΤΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ : ΕΥ. ΣΕΡ ΑΚΗ 1 Ο ρόλος του οίκου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. καθημερινό λεξιλόγιο: «κάτι», «ἀρμαθιά»

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε «Κοινότητα για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέµησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού» ραστηριότητα 1 η : «Ανακαλύπτοντας συµπεριφορές και στάσεις απέναντι στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό αποκλεισµό»

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύοντας με εικόνες σε έναν κόσμο λέξεων. Μέρος 2 ο

Δουλεύοντας με εικόνες σε έναν κόσμο λέξεων. Μέρος 2 ο Δουλεύοντας με εικόνες σε έναν κόσμο λέξεων Μέρος 2 ο Το ερευνητικό ερώτημα Τι ψάχνω; Γιατί το ψάχνω; Μπορώ να έχω υλικό; Π.χ. πώς μπορώ να διαπιστώσω αν οι οπτικές αναπαραστάσεις περιλαμβάνουν στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ansel Adams. ίσως ο μεγαλύτερος φωτογράφος τοπίων

Ansel Adams. ίσως ο μεγαλύτερος φωτογράφος τοπίων Ansel Adams ίσως ο μεγαλύτερος φωτογράφος τοπίων Πηγές: http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=4209.0 http://www.andzer.gr/index.php/suggestions/markings /421-ansel-adams http://photothessaloniki.ning.com/forum/topics/zonikh

Διαβάστε περισσότερα

«Το αγόρι στο θεωρείο»

«Το αγόρι στο θεωρείο» Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα «Το αγόρι στο θεωρείο» Μανώλης Λεγάκης Στο βιβλίο της Α. Δαρλάση τα ιστορικά στοιχεία συνυφαίνονται με τα μυθιστορηματικά: πρόσωπα φανταστικά υφίστανται σε ατομικό και

Διαβάστε περισσότερα

Το φαινόμενο του καταναλωτισμού Τετάρτη, 28 Μάρτιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 28 Μάρτιος :01

Το φαινόμενο του καταναλωτισμού Τετάρτη, 28 Μάρτιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 28 Μάρτιος :01 Λάμπρος Λάσδας Η ανθρώπινη συμπεριφορά μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή, ανάλογα με τις ανάγκες, τις αξίες και τις διεξόδους από τα προβλήματα που ο άνθρωπος έχει ή νομίζει πως έχει στη διάθεσή του. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς περνάμε τη μέρα μας;

Πώς περνάμε τη μέρα μας; Πώς περνάμε τη μέρα μας; Διδακτική πρόταση 2: Συνοπτικό πλαίσιο καθημερινής ζωής Ερώτημα-κλειδί Πώς περνούμε τη μέρα μας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος Δάσκαλος ΔΣ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ MAΘ Η Μ Α : Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ MAΘ Η Μ Α : Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ MAΘ Η Μ Α : Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Α Τ Ρ Ω Ν Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Δ Ρ Ι Μ Α Ρ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Σ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Ένας κανόνας μόνο υπάρχει στον αγώνα για τα 39 στοιχεία, που είναι κρυμμένα σε διάφορες γωνιές του κόσμου: ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα είναι µια έντονη διαµαρτυρία εναντίον του πολέµου και της καταστροφής που αυτός σπέρνει. Τα µήνυµα που θέλει να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997. ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός

ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997. ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997 ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός Άρωµα γυναίκας Κυρίες της Αυτοδιοίκησης Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ ΗΛΙΚΙΑ: «"ΤΑ ΝΕΑ" έχουν πολύ

Διαβάστε περισσότερα

κέβιν κέβιν κέβιν κάρτερ ο κέβιν κάρτερ γεννήθηκε στη νότιο αφρική το 1960 το 1960 ήταν η χρονιά της σφαγής του σάρπβιλ

κέβιν κέβιν κέβιν κάρτερ ο κέβιν κάρτερ γεννήθηκε στη νότιο αφρική το 1960 το 1960 ήταν η χρονιά της σφαγής του σάρπβιλ κάρτερ ο κάρτερ γεννήθηκε στη νότιο αφρική το 1960 το 1960 ήταν η χρονιά της σφαγής του σάρπβιλ η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά του απαρτχάιντ 69 άνθρωποι σκοτώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. σύμβολα αριθμών. επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. σύμβολα αριθμών. επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σύμβολα αριθμών επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου 1 αναπαραστάσεις των αριθμών Εμπράγματες Υλικά αντικείμενα ($$$) Εικονικές (***) Λεκτικές (τρία) Συμβολικές, (3, τρία) Διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή.

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή. Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γ. Βασιλείου στην ανοικτή σύσκεψη-παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+ Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου 25-5-2015 Σας καλωσορίζουμε σε μια ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική

Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική 1 Δευτερότοκος γιος του Κωνσταντή και της Αιμιλίας Δούκα. Γεννήθηκε στις 6

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (Ι) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; Στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία της Γνώσης (I)» (όπως και στο (ΙΙ) που ακολουθεί) παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία στην Ερευνα. Ετος

Δειγματοληψία στην Ερευνα. Ετος ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής και Κοινωνιολογικής Ερευνας Δειγματοληψία στην Έρευνα (Μέθοδοι Δειγματοληψίας - Τρόποι Επιλογής Τυχαίου Δείγματος)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας

Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας 1. Ορισµός και αντικείµενο της Κοινωνιολογίας 1.1. Κοινωνιολογία και κοινωνία Ερωτήσεις του τύπου «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως Σωστές ή Λανθασµένες,

Διαβάστε περισσότερα

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η ιδέα Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ «Πλάθω τις εικόνες μου χαράζοντας κατευθείαν πάνω στο υλικό μου, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει ή πλάθει τις εικόνες του πάνω στον καμβά.» Η Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

Η Έκπτωτη και η Άλλη Τόποι θηλυκότητας και σύγχρονη φωτογραφία

Η Έκπτωτη και η Άλλη Τόποι θηλυκότητας και σύγχρονη φωτογραφία Η Έκπτωτη και η Άλλη Τόποι θηλυκότητας και σύγχρονη φωτογραφία Της Χρυσής Τσιώτα Θα ξεκινήσω κάνοντας μια προσπάθεια να απαντήσω σε μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η Συραγώ Τσιάρα στο κείμενό - αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο.

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Η Ιστορία Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Ένα στρατηγικό τυροπαιχνίδι με ζάρια για 2-4 παιδία ηλικίας 4 ετών και άνω. Είδος Παιχνιδιού: Οικογενειακό Παίκτες: 2-4 παίκτες 4 ετών και άνω Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή

Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή Φτάσαμε σιγά σιγά στο τέλος του βιβλίου. Αντί για κάποιον επίλογο σκέφτηκα να συλλέξω κάποια πράγματα που θα ήθελα να πω σε κάποιον ο οποίος αρχίζει

Διαβάστε περισσότερα

www.synodoiporos,weebly.com Page 1

www.synodoiporos,weebly.com Page 1 ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Σε πρώτη φάση διαβάζουμε τουλάχιστον 2 φορές ολόκληρο το κείμενο και φροντίζουμε να το κατανοήσουμε πλήρως. Προσέχουμε ιδιαίτερα τη στάση - άποψη του συγγραφέα και το σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

«Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)»

«Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)» «Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)» Εισαγωγικά Στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε με απλό και ευσύνοπτο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού

Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού Στην εργασία που πραγματοποιήσαμε ενδιαφερθήκαμε για : Τις φιλοδοξίες των νέων Την κατανομή του χρόνου των νέων

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών»

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ στην Ηµερίδα της ΟΚΕ µε θέµα: «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» 6 Μαρτίου 2008 Αθήνα, Παλαιά Βουλή 0

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ(ΙΔΡΥΜΑΤΑ) ΘΕΜΑ:

Α.Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ(ΙΔΡΥΜΑΤΑ) ΘΕΜΑ: Α.Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ(ΙΔΡΥΜΑΤΑ) ΘΕΜΑ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ Ι.Μ. ΛΑΡΙΣΗΣ ΟΝΟΜ/ΜΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ:ΚΩΡΗΣ ΦΩΤΗΣ,ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ - Καθορισμός του πλαισίου μετάβασης στο περιβάλλον του cloud computing - Αναγνώριση ευκαιριών και ανάλυση κερδών/κόστους από την

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστήριο της ανάγνωσης

Το μυστήριο της ανάγνωσης Βενετία Αποστολίδου Το μυστήριο της ανάγνωσης Γιατί κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι όχι; Είναι σημαντική η ανάγνωση; Γιατί μας αρέσει η ανάγνωση; Τι είναι η φιλαναγνωσία; Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν; Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που Χρησιμοποιούνται ως 1. αντικείμενο σε ρήματα: λεκτικά: λέω, υπόσχομαι, ισχυρίζομαι, διδάσκω, ομολογώ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ Μιχάλη Κευγά ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2016-2017 Ονοματεπώνυμο: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΣΙΑ Τίτλος Εργασίας Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Σχολείο του πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που''

''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που'' ''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που'' ''Ο άνθρωπος δεν αρκείται πια στις μέχρι τώρα θεωρήσεις φιλοσοφικές και μη και νιώθει την ανάγκη δημιουργίας μιας δικής του

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων Κεφάλαιο 9 Έλεγχοι υποθέσεων 9.1 Εισαγωγή Όταν παίρνουμε ένα ή περισσότερα τυχαία δείγμα από κανονικούς πληθυσμούς έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε στατιστικά, όπως μέσους όρους, δειγματικές διασπορές

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις 31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις Η επιτυχημένη συγγραφέας παρουσίασε τη νέα της δουλειά και υπέγραψε αντίτυπα στις φανατικές της αναγνώστριες. Ασφυκτικά γεμάτο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1. α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;»

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» «Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΛΙΛΙΑΝ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;...

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;... Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Εισαγωγή... 17 Ευχαριστίες... 21 Το ξεκίνημα μιας σχέσης... 23 «Τι πρέπει να προσέχω στην αρχή μιας σχέσης, ώστε να ξέρω ότι θα ταιριάξουμε;»... 24 «Πόσο να περιμένω για να μου

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγροτική Κοινωνιολογία Ενότητα 2 η : Ορίζοντας την αγροτικότητα (rurality) - Εννοιολογικές προσεγγίσεις Μαρία Παρταλίδου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Κύριες και κύριοι, Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε την αντίληψη και συμπεριφορά των καταναλωτών.

Κύριες και κύριοι, Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε την αντίληψη και συμπεριφορά των καταναλωτών. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΦΕΤ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ Κύριες και κύριοι, 20/12/2011 Σας καλωσορίζω

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικά του πειράματος

Εναλλακτικά του πειράματος Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες μιας πολιτικής, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014 Τμήμα Α Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 7 ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα