Λίγα από τα µυστικά µας Α. ΤΕΤΡΑ ΙΑ τετράδιο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λίγα από τα µυστικά µας Α. ΤΕΤΡΑ ΙΑ τετράδιο"

Transcript

1 Οµάδα χειροτεχνίας Από τον περασµένο Νοέµβριο ο Σύνδεσµος Νέων έχει δηµιουργήσει οµάδα χειροτεχνίας, που απαρτίζεται από νέους και νέες 18 έως 40 ετών. Πρόκειται για αφορµή δηµιουργικότητας, επικοινωνίας αλλά και ευκαιρία για ξεκούραση µέσα στο τρέξιµο και άγχος της καθηµερινότητάς µας. Στην οµάδα µας φτιάχνουµε διακοσµητικά, κυρίως, αντικείµενα µε διάφορες τεχνικές, και χρησιµοποιώντας ως πρώτες ύλες κυρίως γυαλί, ξύλο και πέτρα, καθώς και χρώµατα, κοχύλια, κανέλες, αποξηραµένα φύλλα και λουλούδια. Τα αποτελέσµατα των προσπαθειών µας είναι µοντέρνοι πίνακες ζωγραφικής, καδράκια, πρωτότυπα πρες παπιέ, τετράδια αναµνήσεων, εικόνες αποτυπωµένες σε πέτρα και ξύλο, κ.α. Σκοπός µας δεν είναι µόνο η προσωπική ευχαρίστηση, αλλά και η απόδειξη της αγάπης µας προς τους ανθρώπους που δε συνάντησαν πολλές ευκαιρίες στη ζωή τους για ευτυχία. Για το λόγο αυτό, έργα µας έχουν διατεθεί και για φιλανθρωπικούς σκοπούς µε το περίπτερο αγάπης που οργανώσαµε στον Άγιο Νικόλαο τα Χριστούγεννα, αλλά και κατά τη γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας µας στα Μελισσιάτικα. (Συγκεντρώθηκαν συνολικά γύρω στα 450 Ευρώ). Οµοίως το Πάσχα ξαναλειτούργησε το περίπτερο αγάπης, µε έσοδα γύρω στα 250 Ευρώ. Η συνάντηση της οµάδας µας γίνεται κάθε δεύτερη Πέµπτη στο στέκι µας «Πέρασµα», στην οδό Βασσάνη 63 µε 28 η Οκτωβρίου, στις 9µ.µ Σας περιµένουµε!

2 Λίγα από τα µυστικά µας Α. ΤΕΤΡΑ ΙΑ Για να φτιάξετε ένα τετράδιο, όπως τα διπλανά, δε µένει παρά να πάρετε απλά σηµειωµατάρια και διακοσµητικά υλικά από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας. Σε λίγη ώρα το τετράδιό σας θα είναι έτοιµο! Υλικά 1.Σηµειωµατάριο 2. οικολογικά χαρτιά περιτυλίγµατος 3. ιακορευτή (για τρύπες στο πλάι) 4.Κρικάκια ή σπάγκο (για το δέσιµο) 5.Ατλακόλ κόλλα 6. Λουλουδάκια από τσόχα 7. Μεταλικά λουλουδάκια µε διαµαντάκια 8. Στιχάκια από ηµερολόγιο 9. Ζικ ζακ ψαλιδάκι (για να κοπούν τα στιχάκια γύρω γύρω). 9. κορδελάκια 10.εικόνες από περιοδικά 11.ό,τι άλλο σκεφτείτε εσείς! Πρώτα παίρνουµε τα εξώφυλλα του σηµειωµατάριου και τα παναρώνουµε µε το οικολογικό χαρτί, χρησιµοποιώντας κόλα µε πινέλο. Κάνουµε 2 τρύπες µε το διακορευτή στο πλάι του τετραδίου. Κολλάµε πάνω στο τετράδιο τα υλικά που µας εκφράζουν, χρησιµοποιώντας τη φαντασία µας, όπως στις εικόνες. Περνούµε τα κρικάκια µέσα από τις τρύπες (ή σπάγκο) Το τετράδιό σας είναι έτοιµο!

3 Β. ΠΕΤΡΟΥΛΕΣ Για να φτιάξετε διακοσµητικές πετρούλες, χρειάζεται λίγο κόπο, µα το αποτέλεσµα θα σας δικαιώσει! Υλικά πέτρες από την παραλία εικόνες εκτυπωµένες ή από περιοδικά κρυσταλιζέ κόλλα ακρυλικά χρώµατα βερνίκι µατ ή γυαλιστερό Παίρνουµε πέτρες από την παραλία, µε απαραιτήτως επίπεδη επιφάνεια, σε ό,τι σχήµα θέλουµε. Βρίσκουµε εικόνες από περιοδικά ή ακόµη και από τον υπολογιστή µας, τις οποίες εκτυπώνουµε µε προσοχή στην ανάλυση. Περνούµε την καλή πλευρά της κάθε εικόνας µε κρυσταλιζέ κόλλα (είναι σε δοχείο και απλώνεται µε πινέλο). Στην αρχή είναι άσπρη, µα σε 2-3 ώρες γίνεται τελείως διάφανη. Αφού στεγνώσει η κόλλα πάνω στην εικόνα, βρέχουµε µια µικρή επιφάνεια του τραπεζιού µας και ακουµπάµε την εικόνα ανάποδα, µε την «καλή» όψη να κοιτά προς το τραπέζι. Βρέχουµε και Τρίβουµε την «κακή» όψη, ώστε να φύγει το χαρτί εντελώς. Εδώ πρέπει να προσέχουµε πολύ ώστε να µην κολλήσει η καλή πλευρά της εικόνας πάνω στο τραπέζι µας. Γι αυτό προσοχή να µένει υγρή η επιφάνεια του τραπεζιού. Τώρα βάζουµε την εικόνα µας πάνω στην πέτρα µε την ίδια κόλλα πάνω στην πέτρα, έτσι ώστε να φαίνεται η καλή πλευρά σε µας. Αφού στεγνώσει, µπορούµε να ζωγραφίσουµε µε ακρυλικά χρώµατα την προέκταση της εικόνας, ώστε να µη φαίνεται η γυµνή πέτρα. Περνάµε το βερνίκι µας και η πετρούλα είναι έτοιµη για σαλόνι!

4 Γ. ΚΑ ΡΑΚΙΑ Για να φτιάξετε ένα καδράκι σας προτείνουµε τουλάχιστον 3 τρόπους! 1. την τεχνική της κρυσταλιζέ κόλλας, (δες προηγούµενη κατασκευή:β. πετρούλες. Στη διπλανή εικόνα δες τα καδράκια της 4 ης σειράς.) 2. την τεχνική της χαρτοπετσέτας και 3. την τεχνική του ζιλοτέιπ! Πρώτα παραγγέλνουµε σε ξυλουργείο πλακέ κοµµάτια ξύλου στις διαστάσεις που επιθυµούµε. Για την τεχνική της χαρτοπετσέτας Υλικά 1. ζωγραφιστές χαρτοπετσέτες 2. κόλλα ειδική για την τεχνική της χαρτοπετσέτας(τη ζητάµε σε βιβλιοπωλείο)! 3. ξύλο στις διαστάσεις µιας χαρτοπετσέτας 16,5 x 16,5 Παίρνουµε το ξύλο και ακουµπάµε πάνω την χαρτοπετσέτα, κρατώντας την τεντωµένη. Πάνω από την χαρτοπετσέτα περνάµε την ειδική κόλλα. Μόλις στεγνώσει, µπορούµε περιµετρικά να ζωγραφίζουµε πλαίσιο µε ακρυλικό χρώµα, να κολλήσουµε πούλιες ή να ζωγραφίσουµε µε χρυσό ανάγλυφο χρώµα. Τέλος, περνάµε το καδράκι µας µε µία στρώση της ειδικής κόλλας ή µε βερνίκι για προστασία. Κάποιοι προτείνουν µια στρώση κρυσταλιζέ κόλλας. Καλή διασκέδαση! Στη πάνω εικόνα τεχνική της χαρτοπετσέτας είναι: 1 η σειρά: 1 ο,2 ο και 5 ο καδράκι 2 η σειρά: 5 ο και 6 ο καδράκι 3 η σειρά: 4 ο καδράκι 5 η σειρά: 1 ο, 3 ο, 4 ο και 5 ο καδράκι

5 Για την τεχνική του ζιλοτέιπ 1. ξύλο σε όποιες διαστάσεις θέλετε 2. ζιλοτέιπ 3. ακρυλικά χρώµατα 4. πούλιες ή άλλα µεταλλικά στολίδια 5. ανάγλυφα ακριλικά χρώµατα Για να φτιάξετε ένα κάδρο µε αυτή την τεχνική, δε θα δυσκολευτείτε καθόλου, µιας και όλη τη δουλειά θα την κάνει το ζιλοτέιπ. Το αποτέλεσµα θα είναι µοντέρνα τέχνη Στην αρχή παίρνουµε το ξύλο και βάζουµε πάνω λωρίδες ζιλοτέιπ οριζόντια, κάθετα, διαγώνια και όπως αλλιώς θέλουµε. Τα κενά που θα δηµιουργηθούν τα ζωγραφίζουµε µε ακρυλικά χρώµατα. Όταν στεγνώσει το χρώµα, βγάζουµε επιτέλους το ζιλοτέιπ και έχουµε µπροστά µας γεωµετρικά σχήµατα σα κοµµάτια από σπασµένο τζάµι! Μπορούµε να ζωγραφίσουµε τα περιγράµµατα των σχηµάτων που δηµιουργήθηκαν µε ανάγλυφο χρωµατιστό στυλό, ή να κάνουµε σχέδια, όπως ρουκ-ζουκ, µαιάνδρους κοκ. Σε κάποια επίσης σχήµατα κολλούµε αν θέλουµε πούλιες.

6 . ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ Για να φτιάξετε έναν όµορφο καθρέφτη υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι και πολλά υλικά! Πρώτα ασχολούµαστε µε τη βάση του καθρέφτη. Αν θέλουµε κολλούµε οικολογικό χαρτί. Αλλιώς περνούµε 1-2 στρώσεις µε ακρυλικό χρώµα. Κάποιος άλλος µπορεί πάνω από τη στρώση µε το ακρυλικό χρώµα να κολλήσει διχτάκι και να φαίνεται έτσι µια απαλή διχρωµία. Μετά εφάπτουµε τον καθρέφτη πάνω στο ξύλο µε ταινία διπλής όψεως. Στολισµένος µε φυσικά υλικά, όπως µε ροδέλες ξύλου, πετραδάκια, αποξηραµένα λουλούδια, φύλλα ή κανέλες Υλικά: 1. επίπεδο ξύλο σε όποιες διαστάσεις θέλετε 2. καθρεφτάκια κοµµένα στις διαστάσεις που θέλουµε 3. στρογγυλές ξύλινες ροδέλες από κλαδιά ή άλλα φυσικά υλικά 4. οικολογικό χαρτί ή χρωµατιστό δίχτυ µε το µέτρο 5. ακρυλικά χρώµατα 6. βερνίκι ξύλου γυαλιστερό ή µατ 7. µικρά καθρεφτάκια-καρδούλες από βιβλιοπωλείο Πάνω από τη βάση που την έχουµε φτιάξει µε έναν από τους παραπάνω τρόπους και γύρω από τον καθρέφτη µας, κολλούµε ροδέλες ξύλου (δες τις εικόνες). Μετά µπορούµε να βάψουµε τις ροδέλες πάλι µε ακρυλικό χρώµα ολόκληρες και να κολλήσουµε πάνω καθρεφτάκια - καρδούλες ή να κάνουµε απλά σχέδια, µε λεπτό πινελάκι όπως τα παρακάτω: Μπορούµε όµως να κάνουµε αποτυπώµατα από φύλλα πάνω στις ροδέλες, ώστε το αποτέλεσµα να είναι περισσότερο φυσικό ή να κολλήσουµε από ένα αποξηραµένο λουλουδάκι. Αν αντί για ροδέλες χρησιµοποιήσουµε πετραδάκια ή κοχύλια, µπορούµε να καλύψουµε όλη την επιφάνεια ή να κάνουµε µε αυτά σχέδια πάνω στο ξύλο και λουλουδάκια.

7 Στολισµένος µε ψηφίδες και σπασµένα κοµµάτια γυαλιού 1. ψηφίδες 2. σπασµένα κοµµάτια από γυαλί (από µαγαζί µε τζάµια) 3. κόλλα για ψηφιδωτό από ειδικό βιβλιοπωλείο 4. κόλλα UHU χαρτ 5. κορδέλες ή γυαλιστερό κορδόνι 6. ψεύτικα λουλουδάκια 7. διάφανα χρώµατα για γυαλί 8. ανάγλυφο στυλό για ξύλο Αρχικά στολίζουµε τη βάση του καθρέφτη όπως είπαµε στην αρχή και κολλούµε τον καθρέφτη. Κάνουµε τα σχέδια που επιθυµούµε µε τις ψηφίδες, κολλώντας τις µε την ειδική κόλλα. Μπορούµε να κολλήσουµε επίσης διάσπαρτα σπασµένα τζαµάκια διαφόρων σχηµάτων και να τα βάψουµε µε το διάφανο χρώµα για γυαλί. Κάνουµε περιγράµµατα και σχέδια µε το ανάγλυφο στυλό ή µε τα κορδονάκια. Κολλούµε ψεύτικα λουλούδια µε UHU χαρτ. Με υγρό γυαλί που προµηθευόµαστε από βιβλιοπωλείο, µπορούµε να στερεοποιήσουµε σιρίτια, κοχυλάκια και πούλιες πάνω στο καθρέφτη, οπότε θα φαίνονται σα να είναι ενσωµατωµένα στο τζάµι µας! (δεν υπάρχει σχετική φωτογραφία)..

8 Αν πρόκειται να κάνετε παιδικό καθρέφτη, διαλέξτε χαρούµενα διακοσµητικά, όπως πασχαλίτσες, παπάκια, βελούδινες καρδούλες, µπουκέτα από ψεύτικα λουλουδάκια Στο τέλος περνάµε µε λούστρο τα στολίδια του καθρέφτη µας που θέλουµε να φαίνονται γυαλιστερά, όπως τις πέτρες ή εκείνα που χρειάζονται προστασία, όπως τα αποξηραµένα λουλούδια, και είµαστε έτοιµοι! Α, δεν ξεχνούµε να καρφώσουµε τριγωνάκι στην πίσω πλευρά του καθρέφτη και έτοιµο για τον τοίχο! Αυτό καλύτερα να το κάνουµε στην αρχή, για να µη χαλάσουν τα εύθραυστα ανάγλυφα διακοσµητικά µας. Καλή επιτυχία!!!

Η Γωνιά της Ενωμοτίας μου

Η Γωνιά της Ενωμοτίας μου Η Γωνιά της Ενωμοτίας μου Η ώρα ήταν σχεδόν 17:00. Όχι, όχι, δεν είχαν αργήσει οι άλλοι για την Ενωμοτιακή μας συγκέντρωση, απλά εγώ πάντα πήγαινα λίγο πιο νωρίς και καθόμουν στον χώρο της Ενωμοτίας. Μου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. A) Η ποντιακή λύρα ή Κεµεντζές ήταν και είναι το βασικότερο µουσικό όργανο των Ελλήνων του Πόντου και παραµένει πολύ διαδεδοµένο στον Ελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Πειράµατα µε τη Θερµότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά Κυκλώµατα Οδηγίες για τους Εκπαιδευτικούς Των ηµοτικών Σχολείων

Πειράµατα µε τη Θερµότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά Κυκλώµατα Οδηγίες για τους Εκπαιδευτικούς Των ηµοτικών Σχολείων 2 Πειράµατα µε τη Θερµότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά Κυκλώµατα Οδηγίες για τους Εκπαιδευτικούς Των ηµοτικών Σχολείων 3 4 Εκπαίδευση Μουσουλµανοπαίδων 2002-04 ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Πειράµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ. (µια ενασχόληση δηµιουργίας) Νικόλας ονταδάκης

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ. (µια ενασχόληση δηµιουργίας) Νικόλας ονταδάκης ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ (µια ενασχόληση δηµιουργίας) Νικόλας ονταδάκης 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ Λίγα λόγια για αρχή 4 Εισαγωγή 5 Τα χαρακτηριστικά ενός καλού µαχαιριού 7 Πώς να επιλέξουµε το σωστό µαχαίρι 9 Συντήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής

Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής Τίτλος πράξης: Κατηγορία Πράξης: Ενέργεια: Μέτρο: Επιστ. Υπεύθυνος: "Επιµόρφωση Πιστοποίηση Γυναικών Αρχικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Ι.Ε.Κ. ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ 7 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Η πλαστική τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΤΟ PHOTOSHOP ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΟΜΟΥΧΤΣΗΣ ΣΕΡΡΕΣ 2003 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

[Εκπαιδευτικό Πακέτο για µαθητές]

[Εκπαιδευτικό Πακέτο για µαθητές] Παίζοντας µε τα Απορρίµµατα!! [Εκπαιδευτικό Πακέτο για µαθητές] Περιεχόµενα Σωστό- Λάθος... 3 Σταυρόλεξα... 4 Ακροστιχίδα... 6 Ναι/ Όχι... 7 Λαβύρινθοι... 8 Α. Βάλτε το αλουµινένιο κουτάκι στον κάδο ανακύκλωσης...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Προτάσεις διδακτικών προσαρµογών για µαθητές µε υσκολίες Μάθησης

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Προτάσεις διδακτικών προσαρµογών για µαθητές µε υσκολίες Μάθησης ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Προτάσεις διδακτικών προσαρµογών για µαθητές µε υσκολίες Μάθησης Συντονισµός: Βασιλική Περάκη Οµάδα Εργασίας: Βασιλική Περάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΤΕΝΙΣΜΑΤΑ. ª π ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΩΝ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 18, 19, 20. Τα hot χρώµατα µαλλιών. Μάσκες οµορφιάς από το συρτάρι της γιαγιάς

ΧΤΕΝΙΣΜΑΤΑ. ª π ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΩΝ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 18, 19, 20. Τα hot χρώµατα µαλλιών. Μάσκες οµορφιάς από το συρτάρι της γιαγιάς TELIKES SELIDES 11-12-14 12:32 ÂÏ 1 ª π ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΩΝ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 4ος ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ σ30 Τα hot χρώµατα µαλλιών 18, 19, 20 Μάσκες οµορφιάς από το συρτάρι της γιαγιάς 22, 23, 24 Πώς να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς

Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς Οµάδα εργασίας για την εποπτεία της πρακτικής άσκησης Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς άσκαλος Μέλη Αναστασίου Αργυρώ ραµατοθεραπεύτρια Βογινδρούκας Γιάννης Λογοπεδικός έδες ηµήτρης άσκαλος ε.α. ίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛ/Μ3 05-06 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Ι. Γενικές παρατηρήσεις ΙΙ. ιάφορα θέµατα/ Αντικείµενα της περιγραφής ΙΙΙ. Έκφραση - Έκθεση ΙV. Οργάνωση του λόγου

ΑΛ/Μ3 05-06 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Ι. Γενικές παρατηρήσεις ΙΙ. ιάφορα θέµατα/ Αντικείµενα της περιγραφής ΙΙΙ. Έκφραση - Έκθεση ΙV. Οργάνωση του λόγου ΑΛ/Μ3 05-06 3ο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ι. Γενικές παρατηρήσεις ΙΙ. ιάφορα θέµατα/ Αντικείµενα της περιγραφής ΙΙΙ. Έκφραση - Έκθεση ΙV. Οργάνωση του λόγου περιεχόµενα 1 ο µέρος Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΩΣ ΦΥΛΛΩΜΑ Σπουδή σέ Νερομπογιά

ΚΥΡΙΩΣ ΦΥΛΛΩΜΑ Σπουδή σέ Νερομπογιά ΚΥΡΙΩΣ ΦΥΛΛΩΜΑ Σπουδή σέ Νερομπογιά Το ΣΧΕΔΙΟ και η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ των ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ κείμενο καί εικονογράφηση ΑΝΤΡΙΑΝ ΧΙΛ μετάφραση ΤΖΕΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γ ΝΤΌΥΝΤΟΥΜΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. Copyright 1965 Blanford Press

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ 3 ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ SOFT SKILLS ΣΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB CLUB) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ 3 ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ SOFT SKILLS ΣΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB CLUB) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΔΗΓΟΣ 3 ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ SOFT SKILLS ΣΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB CLUB) ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ «ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα Εύρεση του π

Δραστηριότητα Εύρεση του π Δραστηριότητα Εύρεση του π Ανάµεσα σε πολλά πρωτότυπα και εντυπωσιακά επιτεύγµατα του Αρχιµήδη, η µέθοδός του για την εύρεση µιας αριθµητικής προσέγγισης για το π ξεχωρίζει για την κοµψότητα και την ασυνήθιστη

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Η όραση. Οι καθρέφτες και οι φακοί 143

Η όραση. Οι καθρέφτες και οι φακοί 143 Η όραση Οι καθρέφτες και οι φακοί 143 Επιστηµονικό µέρος Τα µάτια - η λειτουργία της όρασης Τα µάτια Τα µάτια είναι το αισθητήριο όργανο της όρασης. Το µάτι είναι ένας βολβός ο οποίος έχει σχήµα περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ. Παίζουµε ανασκαφή; Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ. Παίζουµε ανασκαφή; Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Παίζουµε ανασκαφή; Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Παίζουµε ανασκαφή;

Διαβάστε περισσότερα

Περιγράφω. ια διαδικασία

Περιγράφω. ια διαδικασία Περιγράφω ια διαδικασία Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα 2007 Βήματα στον κόσμο Πε γράφω \\ Iff ZmZijCrcl Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας 1: Μέτρο 1.1: Ενεργεία 1. 1.1.:

Διαβάστε περισσότερα

B. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

B. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ Τα Μαθηματικά παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε όλους τους χώρους της σύγχρονης κοινωνίας. Όλα σχεδόν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της ε- πιστήμης στηρίζονται στην ανάπτυξη των Μαθηματικών. Αλλά και τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2.6. Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση. Ειδικοί Στόχοι

Ενότητα 2.6. Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση. Ειδικοί Στόχοι Κεφάλαιο 2 : Επεξεργασία κειµένου Ενότητα 2.6 Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι πρέπει να µπορούν: Να δηµιουργούν πίνακες. Να εισάγουν στοιχεία σε αυτούς. Να εισάγουν και να διαγράφουν γραµµές, στήλες και

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Πρόγραµµα Αγωγής Υγείας

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Πρόγραµµα Αγωγής Υγείας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Πρόγραµµα Αγωγής Υγείας Οδηγός Εκπαιδευτικού Πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης Ιούνιος 2007 Αγωγή Υγείας ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

«Χριστουγεννιάτικο-πρωτοχρονιάτικο, γιορτινό τραπέζι»

«Χριστουγεννιάτικο-πρωτοχρονιάτικο, γιορτινό τραπέζι» Ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία της μαθητικής μας κοινότητας, το σχολείο μετατράπηκε σ ένα εργαστήριο ανάπτυξης κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και συνεργασίας όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Από την άποψη των φωτογραφιών.

Ανάλυση Από την άποψη των φωτογραφιών. Ανάλυση Από την άποψη των φωτογραφιών. Το άρθρο αυτό γράφτηκε για να βοηθήσει τους αρχάριους χρήστες των υπολογιστών και των ψηφιακών φωτογραφικών µηχανών, να εξοικειωθούν µε την ανάλυση και να καταλάβουν

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1. Χαρακτηριστικά της παραγωγής γραπτού λόγου Τα γραπτά κείµενα υπακούουν σε συµβάσεις που τα διαφοροποιούν από τον προφορικό λόγο. Οι διαφορές τους εστιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3.2. Μορφοποίηση περιεχοµένου και εµφάνισης κελιών, γραµµών, στηλών. Ειδικοί Στόχοι

Ενότητα 3.2. Μορφοποίηση περιεχοµένου και εµφάνισης κελιών, γραµµών, στηλών. Ειδικοί Στόχοι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : Υπολογιστικά Φύλλα Μορφοποίηση περιεχοµένου και εµφάνισης κελιών, γραµµών, στηλών Ενότητα 3.2 Μορφοποίηση περιεχοµένου και εµφάνισης κελιών, γραµµών, στηλών Ειδικοί Στόχοι Οι επιµορφούµενοι

Διαβάστε περισσότερα