Πώς ζουν τον κόσµο του Internet οι µαθητές;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πώς ζουν τον κόσµο του Internet οι µαθητές;"

Transcript

1 Τα στελέχη του Προγράµµατος ΑΡΙΑ ΝΗ σε συνεργασία µε την Περιφερειακή ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου σας προσκαλούν στην ηµερίδα µε τίτλο Πώς ζουν τον κόσµο του Internet οι µαθητές; Τρίτη 11/2/2014, ώρα 18:00 Αίθουσα τελετών Κεντρικών Λυκείων Μυτιλήνης

2 Στην ημερίδα συμμετείχαν οι: Ευριπίδης Χατζηπαρασκευάςτου 3ο Λυκείου Μυτιλήνης Χριστόφορος Μουρουγιάννηςτου 5o Λυκείου Μυτιλήνης Ευαγγελία Κρητικού του 5 ο Γυμνασίου Μυτιλήνης Ελένη Καραγεωργίου, Κλινική & Κοινωνική Ψυχολόγος (MSc, MA) του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ Τιμολέων Θεοφανέλλης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Β. Αιγαίου

3 Ηλεκτρονικά δικτυακά παιχνίδια : Προβλήματα και συμβουλές

4 Είδη ηλεκτρονικών παιχνιδιών : Παιχνίδια μέσω browser Παιχνίδια δικτύου MMORPG(Massively Multiplayer Online Role Playing Games Social games (παιχνίδια κοινωνικών δικτύων) Διαφημιστικά παιχνίδια Παιχνίδια τζόγου

5 Παιχνίδια μέσω browser Πρόκειται κατά κύριο λόγο για απλά παιχνίδια που παρέχονται δωρεάν σε ιστοσελίδες που στηρίζονται στις διαφημίσεις.

6 Παιχνίδια δικτύου (multiplayer): Παιχνίδια που εγκαθίστανται στον υπολογιστή και τα οποία παίζονται κατά βάση σε σύνδεση με το Διαδίκτυο.

7 MMORPG: «Massively Multiplayer Online Role Playing Games» Διαφέρουν από τα παιχνίδια δικτύου στο ότι ένας τεράστιος αριθμός παικτών συμμετέχει σε ένα και μόνο παιχνίδι και στο ότι το παιχνίδι εξελίσσεται ακόμα και όταν ο παίκτης δεν συμμετέχει σε αυτό.

8 Διαφημιστικά και και Social παιχνίδια Παιχνίδια σχεδιασμένα για να προωθήσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν, υπηρεσία ακόμα και ιδεολογία. Παιχνίδια που προωθούνται μέσω κοινωνικών δικτύων

9 Έχουν θετικά; Βελτίωση του οπτικοκινητικού συντονισμού (συντονισμό των χεριών με τα μάτια). Αύξηση της ικανότητας αντίληψης και εντοπισμού ακόμη και των πιο μικρών διαφορών στην αντίθεση (contrast) και την φωτεινότητα της οθόνης. Αύξηση διακριτικής ικανότητας των αποχρώσεων του γκρι.

10 Τι τα κάνει εθιστικά? Το high score Η επιθυμία να το «τερματίσει»(νικήσει) Ταύτιση με το χαρακτήρα «Νέες ανακαλύψεις» στο παιχνίδι Ανάπτυξη σχέσεων με άλλους δικτυακούς παίκτες Η περίπτωση του παιχνιδιού «χωρίς τέλος» και «συνεχούς εξέλιξης» (MMORPGs) Οι καινούριες «εμπειρίες»

11 PEGI RatingSystem Οι περισσότερες εταιρείες που δημιουργούν και εκδίδουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, συμμετέχουν στο Πανευρωπαϊκό Σύστημα Αποτίμησης Ηλεκτρονικών Παιχνιδιώνκαι αυτοαξιολογούν τα προϊόντα τους προτού τα διοχετεύσουν στην αγορά.

12 Επεξήγηση ετικετών χαρακτηρισμού περιεχομένου

13 Υπάρχουν κίνδυνοι ; (1) Είναι εθιστικά Απομακρύνουν τον έφηβο από το πραγματικό κοινωνικό περιβάλλον Oέφηβος περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά στον Η/Υ Έχει συχνά πονοκεφάλους και νυστάζει στο σχολείο Πέφτει η σχολική του επίδοση Παραμελεί το φαγητό του και την προσωπική του υγιεινή

14 Υπάρχουν κίνδυνοι ; (2) Προτιμά να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή απ το να δει τους φίλους του, η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τείνει να υποκαθιστά τις σχέσεις με τους συνομηλίκους και την οικογένειά του Ο έφηβος είναι ευερέθιστος όταν δεν παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια Έκθεση σε διαφημιστικό υλικό Ακατάλληλο περιεχόμενο

15 Ποιά συμπεριφορά των παιδιών πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς; Ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης η μονομανία η παραμέληση των υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών η απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης η απομόνωση και η μείωση του χρόνου δραστηριοτήτων και του χρόνου που περνούν με φίλους η επιθετικότητα η μεταβολή της συμπεριφοράς η αδιαφορία για πράγματα που παλιά τον/την ευχαριστούσαν οι πονοκέφαλοι, η ξηρότητα οφθαλμών κ.α.

16 Τι να κάνω ως γονιός; Παίξτε παρέα με το παιδί σας τα ηλεκτρονικά του παιχνίδια. Θέστε κανόνες. Συμφωνήστε με το παιδί τον αριθμό των ωρών που θα μπορεί να ασχολείται με το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Θέστε τα όρια ανάλογα με την ηλικία Σεβαστείτε την προσωπικότητα του παιδιού Ενημερώστε τα παιδιά με απλά λόγια από μικρή ηλικία για τα φαινόμενα «εθισμού» και παρενόχλησης. Τοποθετείστε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία γονεϊκού για να ελέγχετε το χρόνο που δαπανά το παιδί αλλά και το περιεχόμενο των παιχνιδιών, (χωρίς υπερβολές ή/και παράλογες απαγορεύσεις

17 Τι να κάνω ως γονιός; Συμβουλευτείτε το σύστημα PEGI. Παροτρύνετε το παιδί να κάνει συχνά διαλλείματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να χαλαρώνει αφού τελειώσει το παιχνίδι και προτού πάει για ύπνο. Μη χρησιμοποιείτε τη χρήση του υπολογιστή για επιβράβευση ή τιμωρία Σκεφτείτε πότε το παιδί ασχολείται υπερβολικά με το διαδίκτυο; Σκεφτείτε μήπως υπάρχει κάτι που το απασχολεί ή το ανησυχεί Μήπως είναι διέξοδος από κάτι που το προβληματίζει; Μήπως πρέπει να μιλήσω με κάποιον επαγγελματία. Εάν παρατηρήσετε υπερβολική χρήση ή/και συμπεριφορές εθισμού αναζητήστε ΑΜΕΣΩΣ βοήθεια στη γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ χωρίς χρέωση

18 Γονικός έλεγχος στο PC

19 Υποστήριξη:

20 Σωστή πληροφόρηση & παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου Χριστόφορος Μουρουγιάννης, 5o Λύκειο Μυτιλήνης

21 Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη για άμεση και συνεχή πρόσβαση σε νέες γνώσεις και πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από άλλους χρήστες, απ όλες τις γωνιές του πλανήτη.

22 Πώς, όμως, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία των πληροφοριών που βρήκαμε; Πώς μπορούμε να αξιολογούμε και να εντοπίζουμε τη σωστή και χρήσιμη πληροφορία; Ότι υπάρχει στο διαδίκτυο ΔΕΝ είναι πάντα σωστό, χρήσιμο και αξιόπιστο.

23

24 Σωστός τρόπος αναζήτησης στο διαδίκτυο Οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούμε να είναι ουσιαστικά. Να γνωρίζουμε τι θέλουμε να αναζητήσουμε π.χ.: ποιος είναι αυτός ή τι είναι αυτό που αναζητούμε, πού βρίσκεται το αντικείμενο/άνθρωπος/τοποθεσία, πότε συνέβη (π.χ. μια μάχη) και γιατί; Πολλές φορές με τα συνώνυμα βρίσκουμε τις σωστές πληροφορίες που ζητάμε. Οι λέξεις-κλειδιά πρέπει να είναι το «ζουμί» της πληροφορίας και όχι η γενική περιγραφή.

25 Σωστή χρήση της Google μηχανής αναζήτησης

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37 Η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο

38 Η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο Η αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες πληροφορίες λόγω ψευδών και τροποποιημένων δηλώσεων προσώπων, καθώς και λόγω παραποίησης γεγονότων που δημοσιεύονται είτε κακόβουλα, είτε για χάρη της άμεσης ενημέρωσης και συγκεκριμένα της «αποκλειστικότητας».

39 Μέτρα για αποτροπή παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο Να ελέγχουμε από ποιον είναι γραμμένο το κείμενο (συγγραφέας). Σε ποιον ιστότοπο το βρήκαμε. Τη βιβλιογραφία που παραθέτει ο συγγραφέας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ενημερώθηκε ο ιστότοπος αυτός. Να διασταυρώνουμε αυτό που βρήκαμε μέσα από άλλους ιστότοπους ή από έντυπο ή ψηφιακό υλικό (π.χ. βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, εφημερίδες, λεξικά, περιοδικά). Η ίδια αναζήτηση σε κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης ίσως εμφανίσει επιπλέον πληροφορίες για το θέμα που αναζητούμε ή ακόμα και λιγότερες.

40 Μέτρα για αποτροπή παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο Κάνουμε εγκατάσταση φίλτρων λογισμικού για να αποκλείσουμε πηγές με προσβλητικό περιεχόμενο (π.χ. Επίσης, σημαντική είναι η κατάληξη του ιστότοπου, εμπιστευόμαστε καλύτερα ιστότοπους με κατάληξη.edu (εκπαιδευτικούς),.org (οργανισμών),.gov (κυβερνητικούς) και.com (εμπορικούς) από τους.net (γενικούς).

41

42

43

44

45 Κλείνοντας Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης.

46 Ευαγγελία Κρητικού 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

47

48 Πού πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε την προσοχή των παιδιών; Να ενεργοποιούν τις ρυθμίσεις απορρήτου στον λογαριασμό τους. "Συντομεύσεις απορρήτου". Να μην κάνουν οποιονδήποτε φίλο στο προφίλ τους. Να μην αποκαλύπτουν ανεξέλεγκτα τα προσωπικά τους δεδομένα. Να μην εμπιστεύονται τους προσωπικούς τους κωδικούς σε κανέναν. Να κατανοήσουν τους κινδύνους από το ανεξέλεγκτο ανέβασμα φωτογραφιών στο προφίλ τους. Να αναφέρουν περιστατικά παρενόχλησης. Να τηρούν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς όπως επιβάλλεται και στον πραγματικό κόσμο. Να μην ξεχνάνε ότι μπορούν να απενεργοποιήσουν το λογαριασμό τους. Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.

49 Γιατί συμμετέχουν οι μαθητές στα κοινωνικά δίκτυα; Η απάντηση είναι απλή και αυθόρμητη, «γιατί εκεί είναι οι φίλοι μου». Το Facebook είναι ένα πολυσύχναστο στέκι και το πιθανότερο είναι ότι ένα παιδί θα βρει εκεί φίλους και συμμαθητές. Γιατί τα δεδομένα και τα ερεθίσματα των παιδιών έχουν αλλάξει.

50 Γιατί εκεί; Γιατί ο χώρος αυτός προσφέρει πολλές δυνατότητες και συγκεντρώνει πολλαπλές διαδραστικές εφαρμογές. Η εξουσία που έχουν οι μεγαλύτεροι στη ζωή των παιδιών φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνιστούν απόδραση από τον κόσμο των μεγάλων. Γι' αυτό μάλιστα και αποφεύγουν πολλοί από τους μαθητές να κάνουν τους γονείς τους, οι οποίοι είναι επίσης χρήστες του Facebook, φίλους.

51 Μπορούμε να αποκόψουμε τα παιδιά από την Τεχνολογία; Και βέβαια όχι! Η τεχνολογία είναι ένα σπουδαίο εργαλείο σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Ο τρόπος που χρησιμοποιείται μπορεί να την μετατρέψει σε ένα δυναμικό εργαλείο μάθησης. Ο στόχος είναι να μάθουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα εργαλεία σωστά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σωστή, συνεχή ενημέρωση και τη συνεργασία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

52 Τα πιο σημαντικά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν στις ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης σε σχέση με τους ανηλίκους είναι: Κακή χρήση προσωπικών δεδομένων Grooming Παρενόχληση Κλοπή Ταυτότητας Αξιοπιστία Περιεχομένου

53 Πού πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε την προσοχή των παιδιών; Να ενεργοποιούν τις ρυθμίσεις απορρήτου στον λογαριασμό τους. "Συντομεύσεις απορρήτου". Να μην κάνουν οποιονδήποτε φίλο στο προφίλ τους. Να μην αποκαλύπτουν ανεξέλεγκτα τα προσωπικά τους δεδομένα. Να μην εμπιστεύονται τους προσωπικούς τους κωδικούς σε κανέναν. Να κατανοήσουν τους κινδύνους από το ανεξέλεγκτο ανέβασμα φωτογραφιών στο προφίλ τους. Να αναφέρουν περιστατικά παρενόχλησης. Να τηρούν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς όπως επιβάλλεται και στον πραγματικό κόσμο. Να μην ξεχνάνε ότι μπορούν να απενεργοποιήσουν το λογαριασμό τους. Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.

54

55

56

57

58 Στη σελίδα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν στην ασφαλή χρήση του Διαδικτύου γενικότερα. Σκεφθείτε αν στον πραγματικό κόσμο θα αφήναμε τα παιδιά χωρίς επιτήρηση. Στον κόσμο του Διαδικτύου η έλλειψη επιτήρησης σημαίνει: Πλοήγηση χωρίς κανόνες και όρια. Πλοήγηση χωρίς κριτική σκέψη. Αλόγιστη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων. Συνομιλία με αγνώστους σε chatrooms και ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης χωρίς συναίσθηση του κινδύνου. Ενασχόληση με ηλικιακώς ακατάλληλα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επίσκεψη σε ιστοχώρους με ακατάλληλο περιεχόμενο.

59 CF%82%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%BF%C F%85-Facebook

60 Το τελευταίο σκαλοπάτι Συζητώντας για τους κινδύνους γύρω από τη χρήση του internet από τους νέους Ελένη Καραγεωργίου Κλινική & Κοινωνική Ψυχολόγος (MSc, MA) Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ

61 1 στους 6 έφηβους κάνει παθολογική χρήση του διαδικτύου Εκτιμάται ότι 1% έως 5% των χρηστών εθίζονται

62 19,47% των εφήβων χρηστών του Διαδικτύου αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικές σελίδες σύμφωνα με έρευνες της ΜΕΥ

63 Εφηβεία και ευαλωτότητα

64 Ηλεκτρονικός εκφοβισμός: Προσβλητικά - απειλητικά σχόλια Προβολή εικόνας και βίντεο Κλοπή ταυτότητας και ανάρτηση σχολίων sexting

65 Αντί επιλόγου

66 Διαδίκτυο: εργαλείο ή πρόβλημα; Τιμολέων Θεοφανέλλης Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Β. Αιγαίου

67

68 Υπηρεσίες και διευκολύνσεις Διασκέδαση, επικοινωνία & ενημέρωση Πηγή:

69

70

71

72 Επικοινωνία: διαφορές Διευκολύνει πρόσβαση Αίσθηση ανωνυμίας; Χαλάρωση αναστολών Οικειότητα (γρήγορα) Ποιος πραγματικά είναι από πίσω;

73

74

75 Γονείς: Προσχολική ηλικία Χάνουν τη δυνατότητα για ζωηρό παιχνίδι, κρυφτό, κυνηγητό την ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας (ψαλίδια, μολύβια, μουτζουρώνουν) σε καμιά περίπτωση πριν τα 2 υπερ-ερεθισμός εγκεφάλου έλλειψη προσοχής στην ενήλικη ζωή

76 Ποιος φταίει; 1 στα 3 παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν tablet πριν αρχίσουν να μιλάνε 70% το χειρίζονται άψογα πριν πάνε σχολείο Σχολείο; Γονείς (μαζί, όταν πρέπει!) Ολόπλευρη ζωή Πηγή: Common Sense Media (ΗΠΑ)

77 Γονείς & Εκπαιδευτικοί: Ενθαρρύνουν τη χρήση Η απαγόρευση δεν είναι επιλογή! Οι δυνατότητες είναι πολλές. εν µπορούν να µεγαλώσουν σε γυάλα!

78 Πολύ πληροφορία Αξιολογούν & κριτικάρουν

79 Εκπαιδευτικοί Επιλέγουν, εμπλουτίζουν το μάθημα

80 Γνωστοποιούν κινδύνους

81 Συνοψίζοντας... Απαραίτητο εργαλείο! Να ξέρουν τους κινδύνους. Σε δύσκολη κατάσταση ενηµερώνουν ενήλικα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Oδηγός για ασφαλή χρήση internet και κινητού τηλεφώνου για παιδιά και εφήβους Tμήμα Εταιρικών Σχέσεων WIND Ελλάς Mε τη συνεργασία: Γενική επιστημονκή επιμέλεια: Ι. Τσιάντης

Διαβάστε περισσότερα

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο»

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο» Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι ΚΟ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι ΚΟ Ι Δ Ρ Υ Μ Α Μ Ε Σ ΟΛΟ Γ Γ Ι Ο Υ Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Ε ΦΑ Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Σ Τ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Κ

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους. Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Oδηγός για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους. Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς. Oδηγός για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους. Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς. «Τα θεµέλια για την ορθή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά µπορούµε να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Βασίλειος Χατζής Εκπονηθείσα πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...4 Εισαγωγή...5 Πλαίσιο, Στόχοι...6 Μεθοδολογία...7 Συλλογή εδομένων...8 1. Social Networking και «φιλίες»...8

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 1-2013. Editorial. Εκδότης: Safer Internet Hellas, Eπικεφαλής Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Τεύχος 1-2013. Editorial. Εκδότης: Safer Internet Hellas, Eπικεφαλής Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Τεύχος 1-2013 Εκδότης: Safer Internet Hellas, Eπικεφαλής Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Email: info@saferinternet.gr Επικοινωνία: Δρ. Βερόνικα Σαμαρά Τηλ. 210 6212365

Διαβάστε περισσότερα

για γονείς Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο!

για γονείς Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο! Οδηγός για γονείς Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A. Πώς να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό για γονείς σελ. 4 Β. Οδηγίες για γονείς και κηδεμόνες σελ. 6 1. Η ασφάλεια φέρνει

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίζοντας για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο

Φροντίζοντας για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο Φροντίζοντας για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο Με τη στήριξη της: ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝA A. Πώς να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό για γονείς σελ. 4 B. Οδηγίες για γονείς και κηδεμόνες σελ. 5 1. Η ασφάλεια φέρνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Μυρσίνη Δημητρίου Μαρία Παλιανιώτη Σεπτέμβριος 2011 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Πετασάκης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4

Περιεχόμενα. Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4 Περιεχόμενα Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4 Ο Διαδικτυακός Κόσμος... 5 Προτερήματα Διαδικτύου...5 Προκλήσεις του Διαδικτύου...6 Ασφάλεια και Διαδίκτυο...6 Ψηφιακό χάσμα...7

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, 5 Φεβρουαρίου 2013 «Σύνδεση με σύνεση!»

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, 5 Φεβρουαρίου 2013 «Σύνδεση με σύνεση!» Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, 5 Φεβρουαρίου 2013 «Σύνδεση με σύνεση!» Online Δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα μάτια του Πάνελ Νέων του Saferinternet.gr Μέλη του Πάνελ Νέων της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «e-ασφαλεια ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εκπαιδευτικά μονοπάτια για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων Προτάσεις προσέγγισης επτά συχνών περιστατικών αναφορικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, που θα βοηθήσουν τους γονείς και τους κηδεμόνες ανήλικων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο (Internet) και παιδική ηλικία. Μύθοι και πραγματικότητα. 23 Μαΐου 2012

Ασφάλεια στο διαδίκτυο (Internet) και παιδική ηλικία. Μύθοι και πραγματικότητα. 23 Μαΐου 2012 Ασφάλεια στο διαδίκτυο (Internet) και παιδική ηλικία. Μύθοι και πραγματικότητα. 23 Μαΐου 2012 Ομιλητές Παπασταύρος Ευάγγελος Μηχανικός Πληροφορικής & Τεχνολογίας Η/Υ Μεταπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ενότητα 1)IΣΠΑΝΙΚΟ ΛΟΤΤΟ 1.1:Τι είναι το ισπανικό λόττο; 1.2:Τι πρέπει να προσέχει ο χρήστης διαδικτύου; 1.3:Παράδειγμα απάτης Ενότητα 2)Κοινωνική δικτύωση και πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ Ι ΚΑΙ INTERNET - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ. Καριπίδης Νίκος Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ ράµας

ΠΑΙ Ι ΚΑΙ INTERNET - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ. Καριπίδης Νίκος Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ ράµας ΠΑΙ Ι ΚΑΙ INTERNET - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Καριπίδης Νίκος Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ ράµας Το διαδίκτυο αποτελεί σήµερα µια απτή πραγµατικότητα η οποία µας ανοίγει την πόρτα της

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook

Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook Πώς μπορούμε να ελέγχουμε και να ρυθμίζουμε την πρόσβαση στα δεδομένα μας μέσα από τις οθόνες του Facebook Με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογής για την ασφάλεια των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων σε φορητές συσκευές. Μιχαήλου Γεώργιος (ΑΜ:4411063) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανάπτυξη εφαρμογής για την ασφάλεια των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων σε φορητές συσκευές. Μιχαήλου Γεώργιος (ΑΜ:4411063) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη εφαρμογής για την ασφάλεια των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων σε φορητές συσκευές. Μιχαήλου Γεώργιος (ΑΜ:4411063) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων: Δρ. Βασίλης Βλάχος ΑΤΕΙ Θεσσαλίας 2015 Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. ww w

ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. ww w Περιπτώσεις από την καθημερινή άσκηση του Τμήματος Ασφάλειας Διαδικτύου (ΤΑΔ) Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β Παιδιατρική Κλινική Παν/μιου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» ww w ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

3 Ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ BP6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

3 Ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ BP6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 3 Ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ BP6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ασφάλεια των νέων στο διαδίκτυο Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών για επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΙΗ ΣΥΝΟ ΟΣ 2012 2013 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΙΗ ΣΥΝΟ ΟΣ 2012 2013 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΙΗ ΣΥΝΟ ΟΣ 2012 2013 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήµερα, 29 Ιουνίου 2013, ηµέρα Σάββατο και ώρα 10.00', στην Αίθουσα «Προέδρου ηµητρίου Γεωργ. Παπασπύρου»

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης: Απόψεις εφήβων για ζητήματα ασφάλειας και ενημέρωσης

Ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης: Απόψεις εφήβων για ζητήματα ασφάλειας και ενημέρωσης Ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης: Απόψεις εφήβων για ζητήματα ασφάλειας και ενημέρωσης Θαρρενός Μπράτιτσης, Ιωάννα Καρασπύρου, Αργύρης Κυρίδης bratitsis@uowm.gr, gianula@windwowslive.com, akiridis@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας Διαδικτύου

Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας Διαδικτύου Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας Διαδικτύου Το Διαδίκτυο θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει τον τίτλο ενός από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Πρόκειται για ένα μέσο που δίνει σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΝΤΑΛΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική και ασφαλής χρήση του διαδικτύου από νέους και νέες έως 18 ετών

Δημιουργική και ασφαλής χρήση του διαδικτύου από νέους και νέες έως 18 ετών ΕΡΕΥΝΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Δημιουργική και ασφαλής χρήση του διαδικτύου από νέους και νέες έως 18 ετών Πανελλαδική εμπειρική έρευνα σε μαθητές/μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων Καταγραφή-διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυο διαδίκτυο ιαδίκτυο Ιντερνέτ Ίντερνετ

ιαδίκτυο διαδίκτυο ιαδίκτυο Ιντερνέτ Ίντερνετ Εισαγωγή στο Internet ιαδίκτυο Στην γενική του έννοια, διαδίκτυο (ίντερνετ) είναι ένα δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών που (δια)συνδέει άλλα δίκτυα. Ο αντίστοιχος αγγλικός όρος internet προκύπτει από τη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να σερφάρω. δημιουργικά και με ασφάλεια. Τα πρώτα βήματα

Μαθαίνω να σερφάρω. δημιουργικά και με ασφάλεια. Τα πρώτα βήματα Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια Τα πρώτα βήματα Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΑΡΧΕΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΗΓΩΝ Κ ΑΡΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα