MΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ - ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "MΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ - ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ"

Transcript

1 1 MΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ - ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ( ) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το πρόγραμμα αυτό έχει ως σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές μας τη λογοτεχνική παράδοση της Μικράς Ασίας. Το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε στην περίπτωση του Φώτη Κόντογλου και της χαρισματικής ικανότητας που διέθετε στις περιγραφές κυρίως των τόπων και των τοπίων του Αϊβαλιώτικου αιγιαλού. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε: 1. Συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού για τη ζωή και το έργο του Φ. Κόντογλου. 2. Απεικόνιση επιλεγμένων τοπίων αλλά και προσώπων από λογοτεχνικά έργα του Φ. Κόντογλου με θέμα τη Μικρασία, μέσα από τη δημιουργική φαντασία των μαθητών μας. 3. Επίσκεψη και φωτογράφηση τοπίων της περιοχής του Αϊβαλιού, που με περιγραφική δεινότητα απαθανάτισε ο Φ. Κόντογλου. 5. Παρουσίαση του τελικού αποτελέσματος σε ειδική εκδήλωση του Σχολείου. Για την εκπόνηση της εργασίας αυτής εργάστηκαν: Οι μαθητές: Από την Α Λυκείου: Τσομπάνη Ευανθία, Κοτζαμπουρούνη Αγγελική, Γαγάνη Ανδριάννα, Ιορδάνου Ιωάννα, Χαλκιώτη Ιωάννα, Καραγκάνη Ουρανία, Δημούδα Κατερίνα, Μπανταβάνη Γεωργία, Χαραλάμπους Γεώργιος, Τεντολούρη Αθανασία, Βουτσαρδέλλης Παναγιώτης, Καλδέλλη Αικατερίνη. Από την Β Λυκείου: Βύρα Νίκη, Βαλαβάνη Ευτυχία, Λημναίου Ελένη, Τσούκας Παναγιώτης, Καραμβάλης Νικόλαος, Αντώνογλου Δημήτρης, Νιάνιος Ευστράτιος, Μιχαλάκης Βύρωνας, Κουγιουμτζόγλου Αθανάσιος, Σίσκα Βασιλική, Μανδαλοπούλου Ευγενία, Μανδαλοπούλου Δέσποινα, Καμάτσου Ειρήνη, Ανδριώτης Σαράντος, Υπεύθυνοι καθηγητές: Διγιδίκης Γιώργος, φιλόλογος, συντονιστής Ζαφειρίου Μαρία, φιλόλογος Παραγόμενα τελικά προϊόντα: 1. Έντυπη εργασία 27 σελίδων. 2. Έργα μαθητών αντλημένα μέσα από τις περιγραφές του Φ. Κόντογλου 3. Ηλεκτρονική έκδοση της εργασία (cd) με φωτογραφικό υλικό.

2 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στο πρόγραμμα αυτό εργαστήκαμε όλοι μαζί, καθηγητές και μαθητές, με κοινό κέρδος διπλό: να γνωρίσουμε, από τη μια πλευρά, το μεγάλο αυτό λογοτέχνη και ζωγράφο μέσα από την πένα και το χρωστήρα του και από την άλλη, να έρθουμε σε επαφή με την πονεμένη ρωμιοσύνη των χαμένων πατρίδων και κυρίως, του απέναντι αϊβαλιώτικου αιγιαλού. Ο κόλπος του Αϊβαλιού. Ο μικρόκοσμος ο μέγας του Φ. Κόντογλου Αγαπήσαμε τον Φώτη Κόντογλου, όχι ως ένα σεβάσμιο πρόγονο που χαρίζει εμπειρία και σοφία με το πλούσιο έργο του, αλλά σαν ένα μάστορα της τέχνης, που είτε ζωγράφιζε, είτε έγραφε, είτε τραβούσε το κουπί στη βαρκούλα απέναντι από τα Μοσχονήσια, ήξερε να φτιάχνει ζηλευτά έργα τέχνης, απλά και τέλεια. Ταξιδέψαμε μέσα από τα κείμενά του προσπαθώντας να προσεγγίσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τη νέα γλώσσα της παραστατικής του τέχνης κειμενικά και υπερκειμενικά, αφού ζητήθηκε από τους μαθητές μας να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με ποιητική γλώσσα ή να τα ζωγραφίσουν. Με οδηγό, λοιπόν, το πνεύμα του και εργαλείο μία σύντομη εκδοχή του Πέδρο Καζάς, «Καταλαβαίνεις τον άνθρωπο. Μ όλο που το θέμα του είναι περιγραφικό, του λείπει ολότελα η περιγραφή», καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Κόντογλου, μέσα από τη σεμνοχρωμία των περιγραφών του και την αρμονία των επιλογών των χρωμάτων του, μας παρέδωσε μια νέα μορφή τέχνης, την «τέχνη του ματιού», καθώς «διαβάζουμε» τις εικόνες του και «θεώμαστε» τα λόγια του. Η ομάδα εργασίας

3 3 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ευλογημένη γη της Μικράς Ασίας υπήρξε μητέρα μεγάλων εργατών του πνεύματος. Λογοτέχνες όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Ηλίας Βενέζης, ο Στρατής Δούκας, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Κοσμάς Πολίτης, ο Γιώργος Σεφέρης, η Διδώ Σωτηρίου, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Τάσος Αθανασιάδης, η Μαρία Ιορδανίδου με το έργο τους προσδιόρισαν τη μετέπειτα λογοτεχνική παραγωγή της πατρίδας μας. Με το έργο τους να περιστρέφεται γύρω από την ειρηνική ζωή της Ιωνίας, την Έξοδο και την προσφυγιά, που ακολούθησε, αποτέλεσαν μαζί με τους Σ. Μυριβήλη, Μ. Καραγάτση, Δ. Πετσάλη, Α. Τερζάκη και Π. Πρεβελάκη τους στυλοβάτες της λεγόμενης Γενιάς του 30. Αναμφισβήτητα, μεταξύ αυτών κυρίαρχη θέση επάξια κατέλαβε ο Φώτης Κόντογλου. Ο βίος και η πολιτεία του στον Ελλαδικό χώρο, όπου εγκαταστάθηκε μετά την Μικρασιατική καταστροφή, το 1922, έως και το τέλος της ζωής του, το 1965, σφραγίστηκε με τον αγώνα του για την διατήρηση της ιδιοπροσωπίας του Γένους, που για τον Κόντογλου ταυτιζόταν με το πολιτισμικό φορτίο της «καθ ημάς Ανατολής». 1 Μικρασιάτες λογοτέχνες 1 Π.Β. Πάσχου, Κόντογλου, Εισαγωγή στη λογοτεχνία μ ένα επίμετρο-ανθολόγιο κειμένων του, Εκδόσεις Αρμός, 1991.

4 4 Β. Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ «Σου λέγω πως δε γράφω με μελάνι παρά με δάκρυα γράφω». Φ. Κόντογλου Β1. Η ΖΩΗ ΤΟΥ Ο Φώτης Κόντογλου, γνήσιο τέκνο της Μικρασιατικής γης, του πολύπαθου Αϊβαλιού με τη βαθιά θρησκευτικότητά του και τo χυμώδη λόγο, με έργο πολυσχιδές καi ασυνήθιστης ευρύτητας, αναδείχτηκε ως ένα από τα επίλεκτα μέλη της γενιάς του 1930, που αναζήτησε την ελληνικότητά της στις ρίζες της στην Ανατολή. Υπήρξε πολυεδρική και πολυτάλαντη προσωπικότητα. Στο πρόσωπό του συνεκβάλλονταν ο ορθόδοξος χριστιανός, ο αγιογράφος, ο περήφανος Έλληνας, ο σοφός της ιωνικής γης, ο εκφραστής της ζωντανής νεοελληνικής γλώσσας. 2 Γιος του Νικολάου Αποστολέλλη και της Δέσποινας Κόντογλου, αδελφής του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Κυδωνιών, Αρχιμανδρίτη Στέφανου Κόντογλου, γεννήθηκε την 8 η Νοεμβρίου 1895 στο Αϊβαλί (Κυδωνίες) της Μ. Ασίας και πέθανε τη 13ηΙουλίου 1965 στην Αθήνα, σε ηλικία 70 ετών. Η οικογένεια Κόντογλου (εικαστικό έργο). [πηγή: «Κέντρο Παράδοσης» Φώτης Κόντογλου (ιστοσελίδα για τον συγγραφέα)]. Η εκκλησία- ερείπιο της Αγίας Παρασκευής, κάτω από τον πελώριο κόκκινο βράχο. 3 2 Κουνελάκη Πέγκυ, Ασκητής της τέχνης και της ζωής, Καθημερινή, Αφιέρωμα Επτά Ημέρες, 09/08/ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, Προσκυνητής στην ορθόδοξη πνευματικότητα, Στα λημέρια του Φώτη Κόντογλου στ Αϊβαλί:

5 5 Ένα χρόνο μετά τη γέννησή του έχασε τον πατέρα του και ανατράφηκε μαζί με τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια του από τη μητέρα του και τον θείο του ιερομόναχο Στέφανο Κόντογλου. Γι' αυτό και όταν μεγάλωσε υιοθέτησε το οικογενειακό επίθετο της μητέρας του. 4 Σκίτσο του Φ. Κόντογλου Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στην πατρίδα του, το Αϊβαλί, όπου και τελείωσε το Σχολαρχείο και το Γυμνάσιο γαλουχούμενος στα νάματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης 5. Το συγγραφικό και εικαστικό του τάλαντο άνθισε νωρίς. Όντας μαθητής Γυμνασίου, μαζί με άλλους συμμαθητές του, μεταξύ των οποίων και ο μετέπειτα λογοτέχνης Στρατής Δούκας, εξέδιδε το περιοδικό «Μέλισσα», τα κείμενα του οποίου, έργα δικά του και των συμμαθητών του, εικονογραφούσε. Από το εσωτερικό της νότιας πλευράς του ερειπίου της αγίας Παρασκευής, που από τα τρία ανοίγματά του φαίνεται το γραφικό στόμιο του κολπίσκου «Γιουρούκηδες». Φωτογρ. Παν. Παρασκευαίδη. 6 Το 1913 μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών, παρότι προς στιγμή σκέφθηκε να γίνει ναυτικός, στην οποία έγινε αμέσως 4 : 5 Ἰωάννης Φ. Ἀθανασόπουλος, Ὁ Φώτιος Κόντογλου καὶ τὸ ἔργο του, Δίπτυχα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, 2006, σελ Παναγιώτης Παρασκευαίδης, Προσκυνητής στην ορθόδοξη πνευματικότητα, Στα λημέρια του Φώτη Κόντογλου στ Αϊβαλί:

6 6 δεκτός στο τρίτο έτος. Η κυριαρχία, όμως, στη Σχολή μεταξύ των καθηγητών του ακαδημαϊκού στυλ του Μονάχου, ήλθε σε αντίθεση με τον βαθιά ριζωμένο μέσα του μικρασιατικό λαϊκό πολιτισμό. Το 1914 εγκατέλειψε τη Σχολή και έφυγε στην Ευρώπη. Μετά από μικρά παραμονή του στη Μαδρίτη, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου έζησε έξι χρόνια, και όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του επιδόθηκε με πάθος στη Βυζαντινή τέχνη και με τη μελέτη της προσπάθησε να δημιουργήσει ύφος ελληνικό στη ζωγραφική, εμπνευσμένο από την τέχνη του μεσαίωνα, την τουρκοκρατία και από το αθάνατο λαϊκό Ελληνικό πνεύμα. Ζούσε ζωγραφίζοντας, γράφοντας και ονειροπολώντας περισσότερο. 7 Προσωπογραφίες Φ. Κόντογλου Γρήγορα έγινε γνωστός στους εικαστικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας, όταν τον πρόσεξε ο διάσημος γλύπτης Ογκίστ Ροντέν. Το 1916 βραβεύτηκε για την εικονογράφηση του βιβλίου του Κνουτ Χάμσουν «Η πείνα». Στο Παρίσι συνάντησε τον φίλο του και συμφοιτητή του Σπύρο Παπαλουκά, τον μετέπειτα σπουδαίο ζωγράφο. Επιδόθηκε με πάθος στη Βυζαντινή Τέχνη και με τη μελέτη της προσπάθησε να δημιουργήσει ύφος στη ζωγραφική, εμπνευσμένο από την τέχνη του μεσαίωνα, την τουρκοκρατία και το λαϊκό ελληνικό πνεύμα. Στη γενέτειρά του επέστρεψε το 1919, μετά τη λήξη του A Παγκοσμίου Πολέμου, και διορίστηκε καθηγητής της Γαλλικής γλώσσας και της Ιστορίας της Τέχνης στο παρθεναγωγείο του Αϊβαλιού, στο οποίο δίδαξε δύο χρόνια. 8 Παράλληλα, ιδρύει τον πνευματικό σύλλογο «Νέοι Άνθρωποι» μαζί με τους Ηλία Βενέζη και Στρατή Δούκα. Το 1921 στρατεύεται και μετέχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Μετά την κατάρρευση του μετώπου και την μικρασιατική καταστροφή, που επακολούθησε, φθάνει πρόσφυγας στη Λέσβο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Στην Αθήνα ο Κόντογλου έφερε μαζί του «ὅ,τι πιο πολύτιμο ἀπὸ τὴν δύουσα καθ ἡμᾶς Ἀνατολή τὸ πνεῦμα τῆς Ρωμιοσύνης, ποὺ στὸ ἑλλαδικὸ κρατίδιο εἶχεν ἀποθάνει» καθώς και την αγάπη για την χαμένη πατρίδα του. 7 Αὐτοβιογραφικὸ σημείωμα Φώτη Κόντογλου. «Φιλολογικὴ Πρωτοχρονιὰ» τ. 29ος. Ἀθήνα 1972, σ Ἰωάννης Φ. Ἀθανασόπουλος, Ὁ Φώτιος Κόντογλου καὶτὸἔργο του,δίπτυχα τῆςἐκκλησίαςτῆςἑλλάδος, 2006, σελ. 1.

7 7 Αϊβαλί Το 1923 ταξίδευσε στο Άγιο Όρος, όπου ανακάλυψε τη βυζαντινή ζωγραφική, αντέγραψε πολλά έργα και έγραψε αρκετά κείμενα. Το 1925 παντρεύεται τη συμπατριώτισσά του Μαρία Χατζηκαμπούρη και εγκαθίσταται στη Νέα Ιωνία ενώ δύο χρόνια αργότερα γεννιέται η κόρη τους, Δέσπω. Τα επόμενα χρόνια θα μοιράσει τον χρόνο του ανάμεσα στον χρωστήρα και τη γραφίδα, ενώ αξιόλογη είναι η θητεία του ως συντηρητή έργων τέχνης. Ως συντηρητής εικόνων εργάστηκε σε μουσεία (στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, στο Μυστρά, στο Κοπτικό Μουσείο στο Κάιρο) και ως αγιογράφος σε ναούς (στην Καπνικαρέα, στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, στον Άγιο Ανδρέα της οδού Λευκωσίας στην Αθήνα, στον Άγιος Γεώργιο Κυψέλης, στα παρεκκλήσια Ζαΐμη στο Ρίο και Πεσμαζόγλου στην Κηφισιά, στη Ζωοδόχο Πηγή στην Παιανία, στη Μητρόπολη της Ρόδου και αλλού), ενώ έκανε και την εικονογράφηση του Δημαρχείου Αθηνών. Αϊβαλί Το 1932 κτίζει το σπίτι του στην οδό Βιζυηνού 16 (περιοχή Πατησίων), όπου μαζί με τους μαθητές του, Τσαρούχη και Εγγονόπουλο, ζωγραφίζουν με νωπογραφίες ένα δωμάτιό του. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, θύμα του μαυραγοριτισμού, αναγκάζεται να το πουλήσει για ένα σακί αλεύρι και μετακομίζει με την οικογένειά του σε ένα γκαράζ. Την εποχή αυτή ο Χριστιανισμός τον απορροφά εντελώς και αποφασίζει να τον διακονήσει ολόψυχα ως λογοτέχνης και ζωγράφος.

8 8 Β2. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ο συγγραφέας Φώτης Κόντογλου Μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα o Φ. Κόντογλου επιδίδεται στη συγγραφή βιβλίων και αναδεικνύεται με την όλη πεζογραφική του δημιουργία, με το ιδιόμορφο και προσωπικό γλωσσικό του ύφος, ως ο λογοτέχνης και στοχαστής με την πλούσια και πρωτότυπη φαντασία, ως ο ανεπανάληπτος εκφραστής του Ελληνισμού της Ανατολής, ο βαθύτατα θρησκευόμενος συγγραφέας. Ικανότατος χειριστής του λόγου, με πηγαίο λογοτεχνικό ταλέντο, διακρίθηκε για τη δύναμη του λόγου, την περιγραφική ικανότητα και την αριστοτεχνική δομή των κειμένων του. «Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στυλίστες που παρουσιάστηκαν στα νεοελληνικά γράμματα. Γνώριζε την ελληνική όσοι λίγοι, τον πλούτο της, τους διαφορισμούς της, τον εσωτερικό μηχανισμό της. Έδωσε στη γλώσσα νεύρα και αρμούς και υποδείγματα ύφους. Ο στοχασμός, ο θρύλος, η ιστορία, η εικονογραφία, τα συναξάρια των αγίων, οι Νηπτικοί πατέρες, το Άγιον Όρος, η φύση ήταν οι αέναες ρίζες του, οι πηγές του» 9. Κυρίως, όμως, χαρακτηρίστηκε από τη βαθιά του πίστη στις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Έντονη παντού μια σταθερή ελληνολατρία και ένας έντονος χριστιανικός μυστικισμός. Καταγράφει περίτεχνα τα ήθη, τους ανθρώπους, τα γεγονότα, τη φύση της πατρίδας του με απαράμιλλη παραστατικότητα και με νοσταλγική λυρικότητα. Βιβλία του Φ. Κόντογλου Παρ όλο που συχνά παρομοιάζεται με τον Παπαδιαμάντη, με τον οποίο τους ενώνει το θρησκευτικό πνεύμα, ο Κόντογλου απογυμνώνει τον άνθρωπο αγγίζοντας την πρωτόγονη φύση του, είτε για καλό (όπως συμβαίνει στην περίπτωση των χωρικών της Μικράς Ασίας), είτε για κακό (όπως συμβαίνει με τους κουρσάρους και άλλους αντιπροσώπους της δυτικής κουλτούρας στις περιπετειώδεις του ιστορίες), και τούτο απέχει πολύ από το όραμα του Παπαδιαμάντη σχετικά με τις ιδιοτροπίες της ανθρώπινης φύσης και με μια ελεήμονα, αλλά απρόσιτη Πρόνοια Κουνελάκη Πέγκυ, Ασκητής της τέχνης και της ζωής, Καθημερινή, Αφιέρωμα Επτά Ημέρες, 09/08/ RoderickBeaton, Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία. Ποίηση και Πεζογραφία, , μτφ. Ευαγγελία Ζουργού-Μαριάννα Σπανάκη, Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1996, ).

9 9 Ο Κόντογλου ως συγγραφέας υπήρξε πολυγραφότατος. Η κυκλοφορία του «Πέδρο Καζάς» το 1923 στην Αθήνα τον επιβάλλει αμέσως στους λογοτεχνικούς κύκλους. Το βιβλίο είναι η ιστορία ενός ισπανού κουρσάρου, γραμμένη με ένα ασυνήθιστο δυναμισμό και σε μια γλώσσα γεμάτη νεύρο και παλμό, έτυχε δε ιδιαίτερα ευνοϊκής κριτικής από τους Έλλη Αλεξίου, Μάρκο Αυγέρη, Γαλάτεια Καζαντζάκη και Νίκο Καζαντζάκη. Με το δεύτερο βιβλίο του, Βασάντα, είδος «μεικτό αλλά νόμιμο» καθώς περιέχει και μεταφράσεις, η εικόνα ενός ιδιότυπου πεζογράφου εδραιώνεται. 11 Με τα επόμενα πεζογραφήματά του, και αυτά παρουσιαζόμενα σε αραιά χρονικά διαστήματα, περνά λίγο πολύ έξω από τις καθαυτό λογοτεχνικές περιοχές. Άλλωστε με τα δύο πρώτα του βιβλία, του και 1923, τα μόνα ίσως, που κινήθηκαν στους καθαρά λογοτεχνικούς χώρους, ορίζεται το πεδίο αναφοράς, το είδος γραφής και ο κόσμος τους, που δίνεται με αφαιρετικά μέσα και ασαφή περιγράμματα. Τα έργα του κινούνται εκτός ρεαλισμού και πολύ περισσότερο εκτός της όχι ακόμη συκοφαντημένης ηθογραφίας. Ωστόσο, η γοητεία που ασκείται στον αναγνώστη με τον ευθύβολο, άμεσο, αψιμυθίωτο και απλοϊκό (φαινομενικά) λόγο, το απρόοπτο που συμβαίνει στον κόσμο και στην ηθική του, πέραν του καλού και του κακού, δικαιώνει τις κάθε λογής, καλές/κακές, πράξεις στο όνομα της αυθεντικότητας. [ ]. 12 Βιβλία του Φ. Κόντογλου Τα παλιά βιβλία με τις κουρσάρικες ιστορίες και οι ταξιδιωτικές περιπέτειες των θαλασσοπόρων και εξερευνητών, όπως τις αντλεί από ιστορικά κείμενα και ημερολόγια πλοίων, συνιστούν ένα μέρος των ερεθισμάτων του, μια από τις πηγές της έμπνευσής του. Την άλλη αναζήτησε σε θεολογικά και εκκλησιαστικά κείμενα: στην Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας, στο Νέο Συναξαριστή με τους βίους των Αγίων, στις προσευχές και τους λόγους των ασκητών. Η συμβολή της βιωμένης εμπειρίας στη συγκρότηση του λογοτεχνικού του κόσμου περιορίζεται σε ένα μικρό αριθμό αφελών και νηπίων ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής: ξωχάρηδες, ψαράδες και τσοπάνηδες, ασκητές, ληστές και κουρσάροι αποτελούν το μικρόκοσμό του. Με αυτό το σκόρπιο και παράταιρο αποθεματικό υλικό προσπαθεί να συνθέσει τα κείμενά του. Κάποτε η σύνθεση του ροβινσονισμού με τον ασκητισμό Αλέξανδρος Αργυρίου, Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και η πρόσληψή της στα χρόνια του μεσοπολέμου ( ), τ. Α, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2001,

10 10 φτάνει σε έξοχο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το διήγημα «Μια έμορφη ψυχή», όπου ο ήρωάς του, ο κυρ-παρασκευάς, εγκαταλείπει την κοινωνία και γίνεται Ροβινσόνας και άγιος μαζί. Εκτός από τα βιβλία του που είναι πολυπληθή έχει εγκατασπείρει και πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά με κυριότερο γνώρισμα όλων τη χριστιανική πίστη να τα διαποτίζει. Ο αγιογράφος/ζωγράφος Φώτης Κόντογλου Παράλληλα με το λογοτεχνικό-συγγραφικό του έργο, ο Κόντογλου εργάστηκε, με ανάλογο παραγωγικό πλούτο, ως αγιογράφος και ζωγράφος. Ιστόρησε πολλούς ναούς των Αθηνών και της επαρχίας και φιλοτέχνησε αναρίθμητες φορητές εικόνες. Με τα έργα του επανέφερε την εκκλησιαστική ζωγραφική και εικονογραφία στη γνήσια μεταβυζαντινή εικονολογική παράδοση της ορθόδοξης εκκλησίας, όλες δε οι νωπογραφίες του και οι φορητές εικόνες, όπως και οι ζωγραφικές του συνθέσεις, αποπνέουν το άρωμα της Ορθοδοξίας. 13 Η καλλιτεχνική πορεία του Κόντογλου εντάσσεται και κάποτε καθορίζει την πορεία της νεοελληνικής τέχνης. Ξεκίνησε προικισμένος με ένα σχεδιαστικό ταλέντο που του έδωσε τη δυνατότητα, παιδί ακόμα, να σχεδιάζει τους γύρω του με αμεσότητα. Ο σύγχρονός του στα μαθητικά χρόνια, Στρατής Δούκας, αναφέρει ότι ο νεαρός Φώτης είχε κάνει ολόκληρη πινακοθήκη από «καταγέλαστους τύπους». Έχουν δυστυχώς σωθεί ελάχιστα δείγματα από αυτή την «ηθογραφική ζωγραφική». Αντίθετα, έχουν σωθεί οι πρώτες δοκιμές τοπιογραφίας από τ αγαπημένο του περιβάλλον: την Αγία Παρασκευή, το Αϊβαλί κ.λπ. Η τεχνοτροπία με την οποία εκφράζεται αυτό τον καιρό είναι το ρεαλιστικό ύφος της εποχής του. [ ] Οι άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη Παναγία Οδηγήτρια = Το φυσικό του ταλέντο καλλιέργησε αρχικά στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα όπου δέσποζε η αισθητική της ακαδημαϊκής ζωγραφικής, της λεγόμενης 13 Ἰωάννης Φ. Ἀθανασόπουλος, Ὁ Φώτιος Κόντογλου καὶ τὸ ἔργο του, Δίπτυχα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, 2006, σελ. 1.

11 11 Σχολής του Μονάχου. Φυσικό είναι το ταλέντο του να προσανατολισθεί στην κατεύθυνση αυτή. Στο Παρίσι, όμως, όπου θα καταφύγει αργότερα, ενώ δεν θα κάνει συστηματικές σπουδές ζωγραφικής, θα γνωρίσει άλλα καλλιτεχνικά ρεύματα. Γιατί, ενώ εργάζεται ως εικονογράφος συνεχίζοντας την τεχνική του ασπρόμαυρου σκιαφωτισμού, δέχεται και κάποιες επιδράσεις από σύγχρονα ρεύματα και κυρίως, από τον εξπρεσσιονισμό Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης, Αυγοτέμπερα, 75 x 50 εκ. Ιερός ναός Αγίου Ανδρέα Κάτω Πατησίων. 2.Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, Κερόνεφτο, 53 x 43 εκ. Συλλογή Κωνσταντινίδη Κατά τη δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα, που συμπίπτει με την εποχή που ο Κόντογλου βρίσκεται στο Παρίσι, μια από τις τάσεις της ζωγραφικής είναι η πρωτογονιστική αφέλεια και απλότητα. Ορισμένες εκφάνσεις της (Βαν Γκογκ, Γκωγκέν κ.ά.) είχε δει μελετήσει κατά την παραμονή του στο Παρίσι. Οι νέες μορφές στη ζωγραφική εγκαταλείπουν τη νατουραλιστική αναπαράσταση και την οπτική απάτη της προοπτικής (Μανέ, Μονέ, Σεζάν κ.ά.), την οποία ο Κόντογλου κατήργησε, ενώ έντονη υπήρξε στην τέχνη του η επίδραση του πριμιτιβισμού και της βυζαντινής αγιογραφίας. Στη λογοτεχνία, επίσης, εκείνη την εποχή πολλοί στην προσπάθειά τους να ανανεώσουν την παράδοση αναζήτησαν τις ρίζες τους στο πολιτιστικό τους παρελθόν, στην εξερεύνηση του λαϊκού πολιτισμού, και πρόβαλαν αξίες που υπάρχουν σε ανθρώπους που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο (Κνουτ Χάμσουν). Αυτές οι ζυμώσεις έβρισκαν απήχηση στη σκέψη και τα αισθήματα του Κόντογλου, γιατί ανταποκρίνονταν και στις βαθύτερες ψυχικές του ανάγκες και καταβολές. Είναι γνωστός, εξάλλου, ο σεβασμός του προς τη λαϊκή παράδοση και η αποστροφή του προς την πρωτοτυπία.

12 12 Ο Πέδρο Καζάς κοιταγμένος από τη σκοπιά της ευρωπαϊκής εμπειρίας του δημιουργού φαντάζει σαν ένα εντυπωσιακό παραμύθι με την ιστορία του ομώνυμου Ισπανού βρικόλακα. Δεν έχει τίποτε το ελληνικό, αφού οι ρίζες του βρίσκονται στον ευρωπαϊκό πριμιτιβισμό. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ιστορίας, ενός εξωτικού παραμυθιού. Πρώτα πρώτα έναν αθώο αφηγητή, εύπιστο και αφελή, που δέχεται χωρίς αμφισβήτηση το παράδοξο και το θαυμαστό της ιστορίας που αφηγείται. [ ] Εκτός [ ] από το είδος και την ποιότητα της αφήγησης με τη μορφή του συνεχούς μονολόγου και την ατμόσφαιρα μυστηρίου που μας παραπέμπει στις ιστορίες του Έντγκαρ Άλαν Πόε, άλλα στοιχεία της naif τεχνικής είναι η σύγχυση των ορίων ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το λογικό και το παράλογο, η έμφαση στο οπτικό και κινητικό πεδίο και η χρήση ενός λόγου συγκεκριμένου και απτού. 14 Στο Παρίσι, την ίδια εποχή, γνωρίζει το έργο των μεγάλων δασκάλων της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής (τις προσωπικές του κρίσεις τις κατέγραψε αργότερα σε ένα 14 Γιώργος Δ. Παγανός, «Φώτης Κόντογλου. Παρουσίαση-ανθολόγηση». Η μεσοπολεμική πεζογραφία. Από τον πρώτο ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ( ), τ. Ε, Εκδόσεις Σοκόλη, Αθήνα 1996,

13 13 σημαντικότατο μικρό δοκίμιο με τον τίτλο «Για να πάρουμε μια ιδέα από ζωγραφική») και κυρίως του Θεοτοκόπουλου που ιδιαίτερα θαυμάζει. Στα πρώτα του έργα σχέδια περισσότερο με θρησκευτικά θέματα (Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος) είναι φανερή η επίδραση τόσο του Θεοτοκόπουλου, όσο και ενός συγκρατημένου εξπρεσσιονισμού. Με αυτό τον αισθητικό οπλισμό, στον οποίο πρέπει να προστεθούν και οι καταβολές της αγάπης προς την Ορθόδοξη εκκλησιαστική ζωγραφική, όπως την γνώρισε στο Αϊβαλί κατά τα παιδικά του χρόνια, γύρισε στην πατρίδα του για να δημιουργήσει το έργο του. Η εποχή αυτή συμπίπτει με τη μετάβασή του στο Άγιο Όρος. Εκεί «διανοίγονται οι οφθαλμοί του» όπως ο ίδιος θα ομολογήσει, δεν «επερίμενε να εύρει μια τέχνη τόσο τέλεια μέσα στις εκκλησίες των μοναστηριών», γιατί «απ όσα είχε διαβάσει», αλλά και από την ορθόδοξη εκκλησιαστική τέχνη της πατρίδας του που ήταν δημιούργημα των τελευταίων αιώνων με αρκετές ξένες επιδράσεις, «είχε λάβει την ιδέα πως η τέχνη ετούτη είναι δεν άξια μικρότερης προσοχής από εκείνη της Αναγέννησης». 15 Η Ελλάδα των τριών κόσμων. Λάδι σε μουσαμά,1923. Πηγή: Εθνική Πινακοθήκη Με βασική αισθητική αφετηρία τη Βυζαντινή τεχνοτροπία αξιοποιεί στα έργα του τη μεγάλη πείρα της εικονογραφικής παράδοσης της Παλαιολόγειας, της Κρητικής ζωγραφικής Τέχνης και των λαϊκότερων τάσεων του 18ου αιώνα και 15 Νίκος Ζίας, «Ο ζωγράφος Φώτης Κόντογλου. Μερικά χαρακτηριστικά του έργου του». Μνημονάριον του Φώτη Κόντογλου. Ενενήντα χρόνια από την γέννησή του είκοσι από την κοίμησή του, Τετράδια «Ευθύνης», τ. 23, Αθήνα 1985,

14 14 δημιουργεί εικονογραφικούς τύπους με απεικονίσεις αγίων ή σκηνών, με πλούσια και δημιουργική φαντασία. 16 Ο Κόντογλου ως αγιογράφος είχε να αντιμετωπίσει τη δυτικότροπη θρησκευτική ζωγραφική, η οποία είχε μεν την αίγλη του προοδευτισμού εκφράζοντας το πνεύμα των καιρών, ήταν, όμως, ξένη προς το ελληνορθόδοξο αισθητήριο και τη θεολογία της Ορθοδοξίας. Γι αυτό και αγωνίστηκε με σθένος έναντι εκείνων οι οποίοι προσπαθούσαν με τις νεωτεριστικές εικονογραφικές τους συνθέσεις να νοθεύσουν κατά την αντίληψή του την Ορθόδοξη Ελληνική ψυχή. Στον αγώνα του αυτό βρήκε υποστηρικτές τον Κωστή Μπαστιά και τον Βασίλη Μουστάκη που μαζί με τον Κόντογλου εξέδωσαν το περιοδικό «Κιβωτός», στο οποίο με άρθρα και φωτογραφικό υλικό ενίσχυσαν τον αγώνα του Κόντογλου. Εάν δε σήμερα υπάρχει μια στροφή προς τη Βυζαντινή αγιογραφία και αν οι εκκλησίες ζητούν Βυζαντινή αγιογράφηση, γράφει ὁ Κωστής Μπατσιάς, αυτό είναι έργο «των αποστολικών αγώνων» του Φώτη Κόντογλου. 17 Τοιχογραφία με την οποία ο Κόντογλου διακόσμησε το σπίτι του. Νωπογραφία, Πηγή: Εθνική Πινακοθήκη Πέρα, όμως, από αγιογράφος ο Κόντογλου υπήρξε και σημαντικός ζωγράφος ασχολούμενος με θέματα κοσμικής ζωγραφικής, πάντοτε, βέβαια, στο ύφος και την τεχνοτροπία της Βυζαντινής Παράδοσης. Ενδεικτικά ζωγραφικά του έργα μεταξύ άλλων είναι οι τοιχογραφίες του Δημαρχείου των Αθηνών, με παραστάσεις από τη Μυθολογία και την Ελληνική Ιστορία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι την Επανάσταση του 1821 κ.α. Ὁ Κόντογλου αναδεικνύεται και εδώ «καλλιτέχνης με 16 Ἰωάννης Φ. Ἀθανασόπουλος, Ὁ Φώτιος Κόντογλου καὶ τὸ ἔργο του, Δίπτυχα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, 2006, σελ Κ. Μπαστιᾶ, Ὁ Ἁγιορείτης τῆς Ἀθήνας. Περιοδ. «Εἰκόνες» 5-15 Δεκ. 1955, ἀρ. τ. 6, σ. 25.

15 15 πλούσια και πρωτότυπη φαντασία, αλλά και με ξεχωριστή ικανότητα να προσλαμβάνει θεματικά, εικονογραφικά και μορφικά στοιχεία από το παρελθόν, να τα αφομοιώνει και να εκφράζεται με αυτά σαν να έχουν γεννηθεί από τον ίδιον» 18. Το λογοτεχνικό και το ζωγραφικό έργο του Κόντογλου αποτελούν ένα ενιαίο έργο. Ένα έργο που αλληλοσυμπληρώνεται και τελικά το ένα υπάρχει, επειδή υπάρχει και το άλλο. Το έργο του δεν υπήρξε κλειστό και αυτοαναφορικό. Ήταν έργο γόνιμο, γοητευτικό και πηγή έμπνευσης για πολλούς νεότερούς του καλλιτέχνες, όπως τον Νίκο Εγγονόπουλο. 19 Αποδείξεις της αναγνώρισης του συγγραφικού και ζωγραφικού έργου του αποτελούν οι πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων η απονομή του «Ταξιάρχη του Φοίνικος» από τον Βασιλιά Παύλο (1960) και το «Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών» από την Ακαδημία Αθηνών (1965). To 1965 απονεμήθηκε στον Φώτη Κόντογλου το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων για το λογοτεχνικό και εικαστικό έργο του από την Ακαδημία Αθηνών. Ο Φώτιος Κόντογλου πέθανε στις 13 Ιουλίου 1965 στον «Ευαγγελισμό» από τις επιπλοκές που του είχε προκαλέσει ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες, που άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική ζωγραφική. Το πλούσιο λογοτεχνικό του έργο παρέμεινε εν πολλοίς στρατευμένο στην υπόθεση του Χριστιανισμού, όμως, τα πρώιμα έργα του και ιδιαίτερα το μυθιστόρημα «Πέδρο Καζάς» ανήκουν στις σημαντικές στιγμές της λογοτεχνίας μας. 18 Ν. Ζία, Ὁ Ζωγράφος Φώτης Κόντογλου, στο «Τετράδια «Εὐθύνης» 23, σ Γιώργος Χατζημιχάλης, «Φώτης Κόντογλου», περ. Νέα Εστία, 159 (2006) 737.

16 16 Γ. Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ Το καίριο ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη συγγραφική δραστηριότητα του Φώτη Κόντογλου αφορά στη σχέση της αφηγηματικής πλασματικότητας με τη ζωή. Είναι αυτονόητο ότι το ερώτημα γίνεται πιο επιτακτικό όταν η λογοτεχνική δημιουργία αρχίζει να συνδέεται με τη μίμηση, την ανάπλαση και την ανάμνηση της εμπειρίας της ζωής του ίδιου του δημιουργού. 20 Το λογοτεχνικό έργο του Κόντογλου δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα αυτόν. Δεν μένει ανεπηρέαστο από την ιστορική εξέλιξη, δηλαδή συνδέεται αδιαφιλονίκητα με το ρεαλισμό. Το πρώτο στοιχείο που επηρεάζει και καθοδηγεί την πένα του ήταν τα παιδικά του χρόνια κοντά στον ηγούμενο κηδεμόνα θείο του με τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις του στο μοναστήρι, οι οποίες εδραιώνουν μέσα του την πίστη του στην παράδοση και στην ορθοδοξία. Αναφέρει χαρακτηριστικά αφουγκραζόμενος τις λεπτομέρειες από την σκηνοθετική περιγραφή του Αϊβαλιώτικου αιγιαλού και του εκκλησιαστικού χώρου και βιώματός του σ αυτόν. «[ ] Πολλά ρημοκκλήσια βρίσκουνται χτισμένα απάνου στα μικρά βουνά και κοντά στη θάλασσα. Ευωδιάζουνε καθαρά κι ασπρισμένα. Οι γυναίκες κ οι άνδρες τα διατηρούνε, τα στολίζουνε με μυρσίνες, με δάφνες και με αβαγιανούς. Την Άγια Τράπεζα τη στρώνουνε με κεντημένα τραπεζομάντιλα, αρχαίο σχέδιο, βάζουνε και κουρτίνες στου τέμπλου τα κονίσματα. Στο κόνισμα της Παναγιάς και στους άλλους άγιους κρεμάζουνε τάματα, ανθρωπάκια, μάτια, χέρια, ποδάρια, πρόβατα, καΐκια κι άλλα πολλά. Απ όξω απ αυτά τα ρημοκκλήσια έχουνε πάντα ένα χαγιάτι για να αποσκιάζει, κι από κει βλέπεις τη θάλασσα, τους κάβους και τα βουνά. Άμα τελειώσει η Λειτουργία, εκεί πέρα κάθουνται και πίνουνε τον καφέ, κ ύστερα τρώνε ψάρια και θαλασσινά. Τα κορίτσια κάνουνε κούνιες στα δέντρα και τραγουδάνε τούτο το πρωτινό το τραγούδι, που ναι σαν τις ζωγραφιές της εκκλησιάς: Θέλω ν ανέβω στα ψηλά, στ Αγιού Γιαννιού το δώμα,». Το δεύτερο στοιχείο που επηρεάζει το χρωστήρα του είναι το ταξίδι του στο Παρίσι και η επαφή που είχε με τη δυτική τέχνη και κυρίως με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, όπως προκύπτει από τα έργα του της εποχής εκείνης. Η απλότητα και η πρωτόγονη όψη, που δίνει στα έργα του, δεν είναι προσποιητή τόσο στους πίνακές του όσο και στα κείμενά του. Την προοπτική δεν την καταργεί εσκεμμένα παρά από ανάγκη για να μην εμποδίζεται να εκφράζει αυτό που θέλει. 21 Η ζωγραφική του μπορεί να χαρακτηρίζεται ως φιλολογική αλλά και τα πεζογραφήματά του μπορούν να χαρακτηριστούν ως ζωγραφική απεικόνιση της πραγματικότητας. Ο Καΐμης, ξεχασμένος ζωγράφος και συγγραφέας σε μια συνάντηση που είχε με τον Φώτη Κόντογλου το 1938 αποτίμησε με ξεκάθαρο τρόπο το έργο του. Ο Αϊβαλιώτης ζωγράφος βρίσκεται σε μια αδιάλειπτη σχέση με τον Νεοελληνισμό, που τον πήγε πολύ κοντά στο Μακρυγιάννη και τον Παπαδιαμάντη. Αναφέρει χαρακτηριστικά στο διήγημά του «Τ Αϊβαλί η πατρίδα μου» 22 και συγκεκριμένα στα κεφάλαιά του Παραμονή Χριστούγεννα, Χριστούγεννα στη σπηλιά, και Αγιασμένες μέρες: «Ενώ ο μεγάλος ο καφενές φεγγολογούσε και τα τζάμια ήτανε θολά από τη ζέστη, η ποντικότρυπα ήτανε σκοτεινή, γιατί η λάμπα, μια λάμπα τσιμπλιασμένη, μια άναβε, μια έσβηνε, όπως έμπαινε ο χιονιάς από τα σπασμένα 20 Δημήτρης Τζιόβας, Το παλίμψηστο της ελληνικής αφήγησης, Οδυσσέας, β έκδοση, Αθήνα, Δ. Καραπιπέρης, Στο: Φ. Κόντογλου, Η. Βενέζης, Ασημ. Πανσέληνος, Οράματα και πάθη του Ελληνισμού, Εισηγήσεις Συνεδρίου της 26 ης - 28 ης Σεπτεμβρίου Φώτης Κόντογλου, Τ Αϊβαλί η πατρίδα μου, Εκδ. Άγκυρα, Αθήνα, 2014.

17 17 τζάμια της πόρτας. Η φυτιλήθρα ήτανε στραβοβιδωμένη και τσαλαπατημένη σαν το μούτρο του καφετζή, του μπάρμπα-γιαννακού του Χατζή, το φιτίλι στραβοκομμένο, το γυαλί σπασμένο από το να μάγουλο και στην τρύπα είχανε κολλημένο ένα κομμάτι ταραμαδόχαρτο. Βάλε με το νου σου τι φώς έδινε μια τέτοια λάμπα! Κάτω τα σανίδια ήτανε σάπια και τρίζανε. Στον τοίχο ήτανε κρεμασένα δύο-τρία παμπάλαια κάντρα, καπνισμένα σαν αρχαία εικονίσματα: το να παρίστανε τον Μέγα Πέτρο μέσα σε μια βάρκα που την έδερνε η φουρτούνα, τ άλλο το μάντη Τειρεσία που μιλούσε με τον Αγαμέμνονα, τ άλλο τον Παναγή τον Κουταλιανό που πάλευε με την τίγρη». Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι η μικρασιατική καταστροφή, την οποία έζησε σε όλη της την τραγικότητα. Γράφει χαρακτηριστικά γι αυτήν. «Τι να σημειώσω στο χαρτί χωρίς να κατρακυλήσει κ ένα ζεματιστό δάκρυ, να λιώσει τα ψηφιά; Τ όνομά σου; Ή κατά πού έπεφτε η αγιασμένη μεριά, που βρισκόσουν μια φορά, απάνου στην επιφάνεια της γής;», ενώ στα Μπουγάζια τ Αϊβαλιού περιγράφει: «Όποιος μπεί στην από μέσα θάλασσα, βρίσκει μια πλάση φαντασίας, γεμάτη ειρήνη και αγαλλίαση. Όλα είναι μικρά και καθαρογραμμένα, σα να ναι ζωγραφισμένα με το πινέλο, τα ήμερα τα βουνά, τα παράδοξα τα βράχια, οι κάβοι, οι αμμουδιές, οι αγκάλες που καλάρει από μέσα τους ένας μοσκοβολημένος αγέρας, ένα-δύο νησάκια σαν πλεούμενα, τα παράξενα καΐκια με σχέδιο αρχαίο, π αρμενίζουνε στις πιο κρυφές γωνιές του μπουγαζιού, μ έναν σύντομο λόγο όλα είναι σαν ψεύτικα παιγνίδια της φαντασίας.». Παράλληλα, στο ίδιο κεφάλαιο του ομώνυμου βιβλίου του παρομοιάζει τ Αϊβαλί με Παράδεισο σιμά στην Ασία, Ανατολή Ανατολών. Περπατάς σε έρημες ακρογιαλιές, μα δε σου φαίνονται έρημες, γιατί οι πιο αρχαίοι άνθρωποι εδώ ζήσανε από τότε που θεμελιώθηκεν ο κόσμος». Συμπερασματικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η περιγραφική δεινότητα του Κόντογλου είναι ένας συνδυασμός μιας υποκειμενικής και αντικειμενικής περιγραφής του χώρου και του χρόνου, μια σύζευξη της εκκλησιαστικής και βυζαντινής παράδοσης με την ρωμιοσύνη στο χωροχρόνο. Η γλαφυρότητα και η λυρικότητα της περιγραφής του επιτυγχάνεται με τη χρήση επιθέτων, επιθετικών προσδιορισμών, ρημάτων αλλά και σχημάτων λόγου όπως παρομοιώσεις και έντονο συνυποδηλωτικό λόγο. Αυτού του είδους η εκφραστικότητα συνοδεύεται από μία πιστή εικονοποιία διανθισμένη από τα συναισθήματα του ανθρώπου-κόντογλου που έζησε σε ανατολή και δύση ενώ με τη λογοτεχνίζουσα γλώσσα του απέδωσε σε ύφος απλό, λιτό και απέριττο, τόσο με τη γραφίδα όσο και με τον χρωστήρα του, την έννοια του ελληνισμού στο ρου της ιστορίας.

18 18 Δ. ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Α. Παπαδιαμάντης διά χειρός Φ. Κόντογλου Ο Φώτης Κόντογλου στο βιβλίο του "Τό Αϊβαλί η πατρίδα μου" αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μοιρολογώ την κουρσεμένη πατρίδα μου, τ' Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, και μαζί τη ζεστή φωλιά μου, το υποστατικό που ζούσα αποτραβηγμένος. Ήτανε ένα βραχόβουνο, μια χερσόνησο, που μ αφήσανε κληρονομιά οι μπαρμπάδες μου. Είχανε ζήσει και πεθάνει πάνου κει πάππου προσπάππου, καλόγεροι οι πιο πολλοί. Τώρα κλαίγω για το χαμό του, μα το πόσο πονώ, καταλαβαίνω πως δε θα μπορέσω να το πω με λόγια ποτές μου. Τι να σημειώσω στο χαρτί χωρίς να κατατρακυλήσει κ ένα ζεματιστό δάκρυ, να λυώσει τα ψηφιά;». Σιγά-σιγά, ὁ Κόντογλου, με περισσή τόλμη και θάρρος, συνδέει την τέχνη της γραφίδας του (και φυσικά και την τέχνη του χρωστήρα του) με την προϋπόθεση μιας βαθύτερης και καθολικότερης πνευματικής αναφοράς. Το πρόβλημα της έκφρασης γι' αυτόν συνδέεται με το πρόβλημα του ανθρώπου στην εποχή του απόλυτου ανθρωποκεντρισμού. Και το πρόβλημα του άνθρωπου είναι αναπόσπαστα δεμένο για τον Κόντογλου, με την πνευματική εμπειρία της συλλογικής ετερότητας στην οποίαν ανήκει. Δηλαδή, με την μετοχή στην καθ' ημάς ορθόδοξη παράδοση. Δύο διαφορετικές τοποθετήσεις του μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα στάδια αυτής της πορείας. Γράφει: «Ὅ,τι ἔκανα τὄκανα στὸ ὄνομα τῆς ἁπλότητας. Εἶναι λοιπὸν πιὸ ὡραῖο πράγμα ἀπὸ τὴν νίκη τῆς ἁπλότητας; Εὐτυχία χωρὶς ἁπλότητα δὲν γίνεται. Καὶ ἡ Τέχνη εἶναι εὐτυχία». Καὶ ἀλλοῦ: «Τὴν Τέχνη τὴν πήραμε στὰ χωρατά. Ὁ κάθε ἕνας γράφει καὶ ζωγραφίζει.»

19 19 Ο Φώτος Πολίτης γράφει τια τη ζωγραφική του: «Η ζωγραφική του θα μπορούσε να υψωθεί σε πρότυπο χωρίς καμιά δουλική μίμηση, ποτισμένος μονάχα από τη βυζαντινή και λαϊκή παράδοση. Ο Κόντογλου χρησιμοποιεί ερυθροκάστανο προπλασμό με λεπτά φώτα στην απόδοση του προσώπου, κατά την παράδοση της κρητικής Σχολής, έντονες σχηματοποιήσεις στην απόδοση σωματικών λεπτομερειών, με διακοσμητικά αποτελέσματα, τοπίο χωρίς ρεαλιστικό χαρακτήρα, αιχμηρά πρισματικά βουνά, χρωματική αρμονία με αποφυγή δυνατών τόνων. Τα πρόσωπα αποδίδονται μετωπικά με έντονα περιγράμματα, με σχηματοποίηση των ανατομικών λεπτομερειών και διακοσμητικότητα. Το ζωγραφιστό, επίσης, πλαίσιο τού έργου του παραπέμπει στην λαϊκή τέχνη». 23 Ο Νίκος Εγγονόπουλος αναφερόμενος στο βιβλίο του «Τ Αϊβαλί, η πατρίδα μου» μας λέει χαρακτηριστικά: «Είναι αναμνήσεις από γεγονότα της τρεχούμενης ζωής και από τύπους του τόπου του, γραμμένες με πολύ πνεύμα, συγκίνηση και λεπτότητα με μιαν ανυπέρβλητη παραστατικότητα. Ο Κόντογλου υπήρξε ένας άριστος σχεδιαστής. Αυτό το διαπιστώνουμε βλέποντας τα άφθονα θαυμάσια σχέδιά του, που διακοσμούνε τα «Ταξείδια» του. Τα θέματά τους πολυποίκιλα: τοπία, προσωπογραφίες, κτίρια, τοιχογραφίες, προσχέδια εικόνων. Παντού το σχέδιο είναι τέλειο, σταθερό συντεθειμένο, εύγλωττο. Καθορίζει επαρκώς τη μορφή του σχήματος, την αξία του την ποιότητά του, το φωτισμό του, ένα σχέδιο «πνευματικό». Με τον καιρό ο Κόντογλου προχωρεί σε μια κλασσική Βυζαντινή γραφή, η οποία δεν χάνει τίποτα από την πνευματικότητά της και το συνθετικό της χαρακτήρα. Ο Κόντογλου ήταν ένα λαμπρός χρωματιστής, το χαίρεται το χρώμα κα ξέρει να το συνθέτει, να το συνταιριάζει με τα άλλα γειτονικά χρώματα για να αποκτήσει πλούσιες και πολύτιμες αρμονίες με μία μοναδική λαμπρότητα». Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος γράφει για τον λογοτέχνη Κόντογλου καὶ τον ἑλληνικὸ μοντερνισμὸ «24 Ἀλλὰ γιατί ὁ Κόντογλου εἶναι ἰδιόρρυθμη περίπτωση; Μά, πρῶτα ἀπὸ ὅλα, διότι στὴ φθίνουσα ἐποχὴ κατὰ τὴν ὁποία ἐμφανίζεται, μοναχικὸς καὶ ἀπαρόμοιαστος ἐν σχέσει πρὸς τὸ γενικὸ κλίμα, τὸ ἀπολύτως μεταβατικὸ μιλῶ γιὰ τὸ κλίμα τοῦ Μεσοπολέμου, ἔρχεται σὰν θυελλώδης ἄνεμος καὶ ἀναποδογυρίζει τὰ κυρίαρχα μοτίβα. Ἡ ἰδιοτυπία τοῦ Πέδρο Καζᾶς, ποὺ ἐκδίδεται στὰ 1920, φέρνει φρέσκο νερό, ἀπὸ ἄλλὰ χώματα βγαλμένο. Αὐτὸ τὸ ἔνιωσαν ἀμέσως πολλοί. Ὁ Δασκαλάκης, ὁ Αὐγέρης, ὁ Ἀλεξίου, ὁ Καζαντζάκης, ὁ ὁποῖος ἔγραψε: Μιὰ πόρτα ἀνατολίτικη ἄνοιξε στὴ μίζερη, μικρόπνοη, μικροῦ χώρου λογοτεχνία μας καὶ μπῆκε μία μεγάλη ἀναπνοή. Καὶ θὰ ἰσχύει πάντοτε ὁ λόγος τοῦ Γιώργου Ἰωάννου: 23 Π.Β. Πάσχου, Φώτης Κόντογλου, 25 χρόνια από την κοίμησή του, Εκδόσεις Τήνος, Αθήνα, Ἀπὸ «Τὰ ὅρια τῆς φωνῆς», (Δοκίμια γιὰ τὴν νεοελληνικὴ λογοτεχνία), ἐκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε. Άθήνα 2002, σελ. 162.

20 20 «Ὅποτε καθίσω καὶ λογαριάσω τί γερό, τί ἀκατάλυτο ἔχω στὴν βιβλιοθήκη μου, τί θὰ μποροῦσα νὰ πιάσω σὲ μιὰν ὥρα ἀνάγκης καὶ νὰ στυλωθῶ, πιάνω τὸν Κόντογλου». 25 Ὁ Ὀδυσσέας Ἐλύτης μιλᾶ ἐξ ὀνόματος ὅλης της γενηᾶς του: [ ] «τὴν ἀγάπη μου γιὰ ὅ,τι ἀποτελεῖ μία καταφρόνεση τῆς στεγνῆς λογικῆς, μία περιπέτεια τοποθετημένη πέρα ἀπὸ τὰ σύνορα τοῦ φρόνιμου καὶ τοῦ γνώριμου, τὸ κέντρισμα γι' αὐτὸ τὸ κυνήγι τοῦ «θαυμαστοῦ», ποὺ λέω νὰ μὴν τὸ σταματήσω ποτέ μου, δὲν μπορῶ νὰ ξεχάσω, μοῦ τὄδωσε πρώτη φορά, ὁ Pedro Cazas τοῦ Κόντογλου, τότε ποὺ μαθητής, ἀκόμα βυθιζόμουνα μὲ μία παράξενη κι ἀλλόκοτη γοητεία στὶς σελίδες του. Σήμερα, ὕστερα ἀπὸ τόσα χρόνια, δὲν παύω νὰ κηρύχνω τὴ μεγάλη σημασία ποὺ ἔχει ὁλόκληρο πιὰ τὸ ἔργο τοῦ Κόντογλου, γιὰ τὴν γενιά μας, ἔργο ἀπὸ τὰ λίγα ἐκεῖνα ποὺ ἀφήνουν τὴν ἀπολησμονημένη φωνὴ τῆς Ἀνατολῆς νὰ ξανακουστεῖ καὶ πάλι μ' ὅλα της τὰ δικαιώματα καὶ νὰ μᾶς θυμίσει ποιὰ μπορεῖ νάναι ἡ σωστὴ θέση ἑνὸς τόπου προορισμένου ἀπὸ τὴν ἴδια του τὴν παράδοση νὰ στέκει κυρίαρχα ἀνάμεσα στὰ δυὸ μεγάλα ρεύματα ποὺ τὸν διαπερνᾶνε, νὰ τὰ ζυγιάζει, νὰ τὰ κρίνει, νὰ κρατάει ὅ,τι καλλίτερο ἔχουνε, νὰ τὰ συγχωνεύει καὶ τελικά, νὰ τὰ ξαναδίνει προσθέτοντας τὸ μεράκι της ψυχής του σα μίαν μίμητη και μοναδική σύνθεση» Βλ. περ. Αἰολικὰ Γράμματα, τχ. 6, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1971, σ «Ἀφιέρωμα στὸν Κόντογλου» (Κριτικὸ Ἀνθολόγιο ὑπὸ τὸν τίτλο «Γνῶμες γιὰ τὸν Πέδρο Καζᾶς»). Πρβλ. Φ. Κόντογλου, Ἐν εἰκόνι διαπορευόμενος, σ Βλ. ἐπίσης τὸ ἄρθρο τοῦ Ν. Καζαντζάκη στὴν ἐφ. Ἡ Καθημερινή, τῆς 17ης Δεκεμβρίου 1937, ὑπὸ τὸν τίτλο «Θνητοὶ καὶ ἀθάνατοι». 26 Φώτης Κόντογλους, Ἐν εἰκόνι διαπορευόμενος, Ἀκρίτας, Ἀθήνα 1995, σ. 37. Πρβλ. καὶ Ὀδυσσέας Ἐλύτης, Ἀνοιχτὰ χαρτιά, Ἴκαρος, Ἀθήνα 2004, σ. 573.

21 21 ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Στην ανάληψη αυτού του προγράμματος δεν ακολουθήσαμε μόνο την πεπατημένη της σταχυολόγησης πηγών της εργοβιογραφίας του Μικρασιάτη λογοτέχνη, Φώτη Κόντογλου. Προσπαθήσαμε, καθηγητές και μαθητές, ενώνοντας τις δυνάμεις μας να αποτυπώσουμε μέσα από ένα πανηγύρι οπτικών και ηχητικών περιγραφών των βιβλίων του συγγραφέα, τον Αϊβαλιώτικο αιγιαλό και τις Χαμένες Πατρίδες με τιμόνι την καρδιά και πηδάλιό μας το συναίσθημα, που αποπνέουν οι εικόνες, οι ήχοι, τα χρώματα και ο μουσικός τόνος γραφής του λογοτέχνη. Χρειαζόμασταν νέα μορφωτικά αγαθά, ικανά να καλλιεργούν το συναίσθημα, τη φαντασία, τη γλώσσα των παιδιών, που να ταυτίζεται με τη σκέψη, την αισθητική ουσία και τον προβληματισμό. Η λογοτεχνική γλώσσα του Κόντογλου ήλθε να μετουσιωθεί μέσα από τα μάτια των μαθητών μας σε ποιήματα και σε ζωγραφιές με την αναπαραγωγή μορφών, ενάλιων τόπων, αιγιαλών, προσώπων, φυσικών φαινομένων. Τα έργα των παιδιών μιλούν από μόνα τους. Πώς η θάλασσα του συγγραφέα έγινε πατρίδα για τα παιδιά, πώς οι εκπατρισμένοι Αϊβαλιώτες μετατράπηκαν σε σύγχρονους νέους γλεντοκόπους, η καταιγίδα του ξεριζωμού σε αέναο μυστικό της ίδιας της ζωής, μόνο οι μαθητές μας, ως μικροί ζωγράφοι και ποιητές, μπόρεσαν να τα μεταπλάσσουν με τα δικά τους μάτια και τη δική τους ψυχή. Οι μαθητές εμπνευσμένοι από τις περιγραφές του Φ. Κόντογλου, άφησαν τη δημιουργική τους φαντασία να ξεδιπλωθεί μέσα από τις ζωγραφιές τους και τον ποιητικό τους λόγο. Στόχος του προγράμματος υπήρξε από την αρχή να τους καταστήσουμε κοινωνούς του συγγραφικού έργου του Μικρασιάτη λογοτέχνη, που θυμίζει περισσότερο «ζωγράφο» και λιγότερο «συγγραφέα», αφού αφήνει περιθώρια στη φαντασία και στην κριτική σκέψη, βρίσκοντας την καλύτερη δυνατή εφαρμογή η άποψη ότι «τα πιο γόνιμα βιβλία δεν είναι εκείνα που μας μαθαίνουν κάτι, αλλά εκείνα που μας διεγείρουν το στοχασμό, τη φαντασία και τις αισθήσεις» συμβάλλοντας στη διαμόρφωση τόσο του συναισθηματικού όσο και του διανοητικού κόσμου τους. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η λογοτεχνία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά με τη συγκινησιακή της γλώσσα και το έργο της εκπαίδευσης. Η προσπάθεια για ποιητική δημιουργία μέσα στην τάξη οδηγεί στη βαθιά κατανόηση της δημιουργίας μέσα από το βίωμα και την προσωπική εμπειρία. Οι μικροί ποιητές μας ερχόμενοι σε επαφή με τον κόσμο της εκτός από απλοί δέκτες έγιναν και συνδημιουργοί, γιατί «ωθήθηκαν» από τον συγγραφέα να μετασχηματίσουν μόνοι τους τις λέξεις που τους προσφέρει σε εικόνες γεμάτες χρώμα, τρυφερότητα, έμψυχα και άψυχα, να στήσουν δηλαδή ένα κόσμο ολόκληρο με το δικό τους τρόπο, θέτοντας σε λειτουργία όλες τις νοητικές, ψυχικές και αισθητικές τους ικανότητες.. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ποιητικός λόγος των μαθητών μας στη σύγχρονη εποχή της τεχνοκρατικής και μηχανοποιημένης σκέψης, τους βοήθησε στο να ερμηνεύσουν τη λογοτεχνική πέννα του Κόντογλου με τις δικές τους προτάσεις, που με τη σειρά τους συμβάλλουν, όπως ο T.S Eliot αναφέρει χαρακτηριστικά, στην «επαύξηση της ίδιας της ζωής».

22 22 Έργο της Ευτυχίας Βαλαβάνη, μαθήτριας της Β Λυκείου.

23 23 Έργο της Αναστασίας Βερβέρη, μαθήτριας της Β Λυκείου

24 24 Καταιγίδα Οργισμένη η θάλασσα στέλνει τ άγρια νερά της, Να χτυπήσουν τις ακτές, Με όλη τους τη δύναμη λες για να τις σπάσουν. Τέτοιος είναι ο θυμός της. Ο άνεμος και αυτός φυσά λυσσασμένα, Παρασέρνοντας αφρούς, Τινάζει μακριά ό,τι μπορέσει να σηκώσει. Τέτοια είν η μανία του. Μαζί αυτοί οι δυo γίγαντες της φύσης, Μια μουσική συνθέτουν. Με μπουμπουνητά, σφυρίγματα και εκκωφαντικές κραυγές, Τον κόσμο να τραντάξουν. Και μέσα στο πανδαιμόνιο και το χαμό, Μες την ταραχή, Μπορεί ο καθένας το μυστικό του να φωνάξει, Χωρίς το φόβο ν ακουστεί. Γαγάνη Ανδριάνα, μαθήτρια της Α Λυκείου

25 25 Τα μυστικά της θάλασσας Θάλασσα,μια λέξη μόνο και ένας κόσμος πίσω από αυτήν κρυμμένος. Ένας κόσμος διαφορετικός,μια αλλιώτικη ομορφιά. Σαν θες να την εξερευνήσεις,θα σου δείξει όλα της τα μυστικά. Θαρρείς πως είναι ζωντανή,πραγματική κοπέλα. Έχει βουή να την ακούς,έχει υφή να την αγγίζεις,έχει όψη να την κοιτάς να μην χορταίνεις. Άλλοτε είναι ήρεμη,γαλήνια και άλλοτε φουρτουνιασμένη,ταραγμένη. Τι νιώθεις για αυτήν ποτέ σου δεν θα μάθεις. Τη σέβεσαι,την φοβάσαι,ανάμεικτα συναισθήματα παίζουν μέσα σου. Εκείνη πάντα η ίδια θα είναι. Έτοιμη να την εξερευνήσεις. Τα μυστικά να μάθεις της θάλασσας. Κοτζαμπουρούνη Αγγελική-Ζωή, μαθήτρια της Α Λυκείου Ο δρόμος ο μοναδικός Ένα απ' τα θαύματα του κόσμου είναι αυτή, μέσα της κρύβει το καθετί, έχει μια δικιά της ωραία φωνή για να μιλά, σε ανθρώπους,σε πουλιά, κάθε λογής θαλασσινά, να φέρνει πιο κοντά της. Μέσα της θα ανακαλύψεις το παραμύθι που ζητάς, το όνειρο που λαχταράς, συναίσθημα από τα πιο ωραία της καρδιάς, όπως έχεις διαβάσει. Και αν είσαι κάποιος που δεν την έχει νιώσει, που δίπλα της δεν έχει μεγαλώσει, δεν θα με καταλάβεις,δεν μπορείς. Γιατί η θάλασσα θέλει φροντίδα,θέλει αγάπη,σεβασμό, για κάποιους είναι η πατρίδα, γι άλλους ο δρόμος ο μοναδικός για την Ιθάκη, στην οποία δεν έχουν φτάσει. Κοτζαμπουρούνη Αγγελική-Ζωή, μαθήτρια της Α Λυκείου

26 26 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Ἀθανασόπουλος Φ. Ιωάννης Ὁ Φώτιος Κόντογλου καὶ τὸ ἔργο του, Δίπτυχα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος,2006. Στο: oy.htm. 2. Αἰολικὰ Γράμματα, τχ. 6, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1971, σ «Ἀφιέρωμα στὸν Κόντογλου» (Κριτικὸ Ἀνθολόγιο ὑπὸ τὸν τίτλο «Γνῶμες γιὰ τὸν Πέδρο Καζᾶς»). 3. Αργυρίου Αλέξανδρος, Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και η πρόσληψή της στα χρόνια του μεσοπολέμου ( ), τ. Α, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα Beaton Roderick, Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία. Ποίηση και Πεζογραφία, , μτφ. Ευαγγελία Ζουργού-Μαριάννα Σπανάκη, Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα Ζίας Νίκος, «Ο ζωγράφος Φώτης Κόντογλου. Μερικά χαρακτηριστικά του έργου του». Μνημονάριον του Φώτη Κόντογλου. Ενενήντα χρόνια από την γέννησή του είκοσι από την κοίμησή του, Τετράδια «Ευθύνης», τ. 23, Αθήνα 1985, Ζία Ν., Ὁ Ζωγράφος Φώτης Κόντογλου, στὸ Τετράδια «Εὐθύνης» «Ἡ Καθημερινή» τῆς 17ης Δεκεμβρίου 1937, ὑπὸ τὸν τίτλο «Θνητοὶ καὶ ἀθάνατοι», ἄρθρο τοῦ Ν. Καζαντζάκη. 8. Καΐμη Τζούλιο, Συναντήσεις με τον Φώτη Κόντογλου, Γιαννούλη Χαλεπά, Ν. Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα, Καραπιπέρης Δ., Στο: Φ. Κόντογλου, Η. Βενέζης, Ασημ. Πανσέληνος, Οράματα και πάθη του Ελληνισμού, Εισηγήσεις Συνεδρίου της 26 ης -28 ης Σεπτεμβρίου Κόντογλου Φώτης, Τ Αϊβαλί η πατρίδα μου, Εκδ. Άγκυρα, Αθήνα, Κόντογλου Φώτη, Αὐτοβιογραφικὸ σημείωμα. «Φιλολογικὴ Πρωτοχρονιὰ» τ. 29ος. Αθήνα Φώτης Κόντογλους, Ἐν εἰκόνι διαπορευόμενος, Ἀκρίτας, Ἀθήνα 1995,. Πρβλ. καὶ Ὀδυσσέας Ἐλύτης, Ἀνοιχτὰ χαρτιά, Ἴκαρος, Ἀθήνα Κουνελάκη Πέγκυ, Ασκητής της τέχνης και της ζωής, Καθημερινή, Αφιέρωμα Επτά Ημέρες, 09/08/ Μπαστιᾶ Κ., Ὁ Ἁγιορείτης τῆς Ἀθήνας. Περιοδ. «Εἰκόνες» 5-15 Δεκ. 1955, ἀρ. τ. 6, σ Παγανός Δ. Γιώργος, «Φώτης Κόντογλου. Παρουσίαση-ανθολόγηση». Η μεσοπολεμική πεζογραφία. Από τον πρώτο ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ( ), τ. Ε, Εκδόσεις Σοκόλη, Αθήνα 1996, Παρασκευαΐδης Παναγιώτης, Προσκυνητής στην ορθόδοξη πνευματικότητα, Στα λημέρια του Φώτη Κόντογλου στ Αιβαλί: Πάσχου Π., Κόντογλου, Εισαγωγή στη λογοτεχνία μ ένα επίμετρο-ανθολόγιο κειμένων του, Εκδόσεις Αρμός, Πάσχου Π., Φώτης Κόντογλου, 25 χρόνια από την κοίμησή του, Εκδόσεις Τήνος, Αθήνα, 1985.

27 «Τὰ ὅρια τῆς φωνῆς», (Δοκίμια γιὰ τὴν νεοελληνικὴ λογοτεχνία), ἐκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε. Άθήνα Τζιόβας Δημήτρης, Το παλίμψηστο της ελληνικής αφήγησης, Οδυσσέας, β έκδοση, Αθήνα, Χατζημιχάλης Γιώργος, «Φώτης Κόντογλου», περ. Νέα Εστία, 159 (2006). ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ language.gr/resources/literature/education/literature_history/search.html?detai ls=35

Τομέας Λογοτεχνίας «ρούλα μακρή»

Τομέας Λογοτεχνίας «ρούλα μακρή» Τομέας Λογοτεχνίας «ρούλα μακρή» ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Πρότυπου Εκπαιδευτικού Οργανισμού ρούλα μακρή ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22

Διαβάστε περισσότερα

Ρόδος και Αίγυπτος : λίκνα ευεργετισμού. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη

Ρόδος και Αίγυπτος : λίκνα ευεργετισμού. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη Ρόδος και Αίγυπτος : λίκνα ευεργετισμού Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη Ο 19 ος και οι αρχές του 20 ου αιώνα αντιπροσωπεύουν την «εποχή της αυτοκρατορίας», δηλαδή την παγκόσμια επέκταση του αποικιοκρατικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/05/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/05/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 3/05/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Από το παραπάνω απόσπασμα που σας δίνεται να μεταφράσετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα ΕΠΟΝ Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Χάκκας. Το Ψαράκι της γυάλας

Μάριος Χάκκας. Το Ψαράκι της γυάλας Μάριος Χάκκας Το Ψαράκι της γυάλας 1. Γραμματολογικά: Το διήγημα Το ψαράκι της γυάλας πρωτοδημοσιεύτηκε το 1971 μαζί με άλλα δύο διηγήματα, Ένα κορίτσι και ο Γιάννης το θεριό μυρμήγκι, στο συλλογικό τόμο

Διαβάστε περισσότερα

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366 Α. Ο άνθρωπος, όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας, δεν είναι ρυθμιστής του κόσμου, παρά διαχειριστής του. Αυτή την παρεξήγηση, που ίσχυε για αιώνες, θέλησε να διαλύσει ο πανεπιστήμων άνθρωπος της Αναγέννησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΔΡΑ: ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ (ΣΤΑΘΜΟΣ «ΕΙΡΗΝΗ» ΗΣΑΠ) Αριθμ. Πρωτ.:Δ/2450 ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ : ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»

«ΣΧΕΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ & ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα. ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΦΕΝΔΟΝΗ-ΜΕΝΤΖΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ Α. ΣΚΟΔΡΑ Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2011-12 i ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Του νεκρού αδελφού. δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου)

Του νεκρού αδελφού. δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου) Του νεκρού αδελφού δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου) Κωνσταντίνος Παρθένης, Του νεκρού αδελφού Το τραγούδι του Νεκρού αδελφού,

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσόρισμα επισήμων. Κυρίες και κύριοι,

Καλωσόρισμα επισήμων. Κυρίες και κύριοι, 1 Καλωσόρισμα επισήμων Κυρίες και κύριοι, Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού μας συμβουλίου, σας καλωσορίσω στο 17 ο Ετήσιο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας μας, μέσα από τις εργασίες του οποίου αισιοδοξούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ

ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ Η Αιγυπτιακή Κοπτορθόδοξη Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και του αποστόλου Μάρκου της Ελλάδας. ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ (Καταμάρας) 2 Ο Αγιότατος και Μακαριότατος Πατριάρχης

Διαβάστε περισσότερα

Για να αρχίσει η λειτουργία του κινητήρα, θα πρέπει με εξωτερική παροχή ισχύος να προκαλέσουμε την αρχική περιστροφή του.

Για να αρχίσει η λειτουργία του κινητήρα, θα πρέπει με εξωτερική παροχή ισχύος να προκαλέσουμε την αρχική περιστροφή του. Α. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 2) ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ Μία μάζα αέρα οδηγείται από το τμήμα εισαγωγής στο συμπιεστή. Εκεί συμπιέζεται και οδηγείται στο θάλαμο καύσης, όπου αναμιγνύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 3 & Χρ. Παγώνη - Καλαμάτα τηλ.: 27210-95352 & 96390

Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 3 & Χρ. Παγώνη - Καλαμάτα τηλ.: 27210-95352 & 96390 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Κάθε φορά λοιπόν που συναθροίζονταν,

Διαβάστε περισσότερα

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής Πρόεδρος Αίγλη Παντελάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αντιπρόεδρος Χάρης Ζαννετής Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μέλη Χρίστος Κουρτελλάρης

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΗΜΕΡΙΔΑ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» (Θεσσαλονίκη, 16-12-2009) Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ» Μια διδακτική προσέγγιση Aθανάσιος Κουτσογιάννης Φιλόλογος 3 ο

Διαβάστε περισσότερα

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 1 Η ΖΩΗ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ. Όταν έχει κέφια, σερβίρει τα καλύτερα πιάτα και οι λίγοι τυχεροί τα απολαμβάνουν ως το τελευταίο ψίχουλο χωρίς ανάσα. Όταν βαριέται όμως και ανακατεύει ό,τι αλλοπρόσαλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 1.Καύση απόδοση καυσίμων υλών (Χημεία) 2.Ενέργεια (Φυσική) 3.Ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

Γ Τάξη Δημοτικού. 2. Ζωντανοί οργανισμοί-ζώα (Πρώτα βήματα στην Επιστήμη) Ζώα του τόπου μας

Γ Τάξη Δημοτικού. 2. Ζωντανοί οργανισμοί-ζώα (Πρώτα βήματα στην Επιστήμη) Ζώα του τόπου μας Γ Τάξη Δημοτικού 1. Ζωντανοί οργανισμοί-φυτά (Πρώτα βήματα στην Επιστήμη) Μελέτη του καρπού Η χρησιμότητα των φυτών Το άνθος (κατασκευή, επικονίαση, γονιμοποίηση) 2. Ζωντανοί οργανισμοί-ζώα (Πρώτα βήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Θέμα: Θέσεις της ΚΕΕΕ για την ελληνική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει. πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της.

Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει. πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της. Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της. 1 / 7 Αυτή η διαδικασία, φυσικά, δεν ήταν μια ευθεία πορεία από την ακμή

Διαβάστε περισσότερα

Οι 99 θέσεις του Ποταμιού

Οι 99 θέσεις του Ποταμιού Οι 99 θέσεις του Ποταμιού 1. Πνεύμα αλλαγών Οι κοινωνίες μπορούν και πρέπει να εξελίσσουν τους θεσμούς τους. Μέσα από αυτή την αλλαγή αλλάζουν οι άνθρωποι, ο κόσμος και η εικόνα των ανθρώπων για τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Προσοχή: Επειδή πολλοί χρήστες πιθανόν να μην έχουν εγκατεστημένη την κατάλληλη γραμματοσειρά για να διαβάσουν Αρχαία Ελληνικά, δίνουμε το κείμενο της εκφώνησης σκαναρισμένο και το υπόλοιπο σε μονοτονικό

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο του Εφραίμ Γκουντγουέδερ

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο του Εφραίμ Γκουντγουέδερ Απόσπασμα από το Ημερολόγιο του Εφραίμ Γκουντγουέδερ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΑΝ ΟΛΟΥΣ τη δεύτερη μέρα του σκότους. Τους καλύτερους και τους ευφυέστερους όλους όσοι κατείχαν δύναμη, πλούτο, επιρροή. Νομοθέτες και διοικητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡIΑΣΗ 9η 11.4.2013

ΣΥΝΕΔΡIΑΣΗ 9η 11.4.2013 ΕΛΛΗΝIΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤIΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛIΟ ΔΗΜΟΤIΚΗ ΠΕΡIΟΔΟΣ 2011-2014 ΠΡΑΚΤIΚΑ ΣΥΝΕΔΡIΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤIΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ ΣΥΝΕΔΡIΑΣΗ 9η 11.4.2013 Ε.Π.Ε. ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕIΣ - ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΕIΣ ΠΡΑΚΤIΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960 Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ιανουάριος 2010 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960 Η εκμάθηση της αλφαβήτας και η ανάγνωση είναι δύο από τα καθοριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2013 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Αισθηματικές ταινίες Bιογραφικές ταινίες Βωβές ταινίες Δραματικές ταινίες Επιστημονικής φαντασίας Μικρού μήκους Πολιτικές Πολεμικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β464Ν-ΡΔ5. Έχοντας υπόψη:

ΑΔΑ: Β464Ν-ΡΔ5. Έχοντας υπόψη: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 30 Απριλίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμ. Πρωτ.: 17014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΤΑ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙ Δ/ΣΗΣ ΟΤΑ Ταχ.Δ/νση: Σταδίου 27 Ταχ.Κωδ.:

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. Από το πρακτικό τής υπ αριθμ. -12/2013- συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας. Αριθμός απόφασης: 350 /2013

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. Από το πρακτικό τής υπ αριθμ. -12/2013- συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας. Αριθμός απόφασης: 350 /2013 ΑΔΑ: ΒΛΛ1ΩΡΘ-ΚΤ1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό τής υπ αριθμ. -12/2013- συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας. Αριθμός απόφασης:

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Με την υπαγωγή του τομέα και της πολιτικής για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ), το Υπουργείο ανέλαβε

Διαβάστε περισσότερα

μας με μια ομάδα κ.λπ. Αναμφίβολα, γλώσσα με την πλήρη στη χρήση

μας με μια ομάδα κ.λπ. Αναμφίβολα, γλώσσα με την πλήρη στη χρήση ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ/Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/10/2015 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣ ΕΙΣ Η σημασία της γλώσσας Αν κάποιος αμφιβάλλει για τη σημασία της γλώσσαςς στη ζωή του, αρκείί να σκεφτεί για μια

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβαση για την πρόσληψη, τοποθέτηση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων μεταναστών, 1939, Νο. 66 1

Σύμβαση για την πρόσληψη, τοποθέτηση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων μεταναστών, 1939, Νο. 66 1 Σύμβαση για την πρόσληψη, τοποθέτηση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων μεταναστών, 1939, Νο. 66 1 Υιοθετήθηκε την 28η Ιουνίου 1939 από τη Γενική Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Τις ερωτήσεις επιμελήθηκε η εξιδικευμένη ομάδα εισηγητών των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων ΚΟΛ- ΛΙΝΤΖΑ. Στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την ειδικότητα των νηπιαγωγών των

Διαβάστε περισσότερα

H Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας

H Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Β. 'Εκπτωση 50% στα οίκοθεν πρόσθετα τέλη για βεβαιωμένες οφειλές χρονικής περιόδου

Β. 'Εκπτωση 50% στα οίκοθεν πρόσθετα τέλη για βεβαιωμένες οφειλές χρονικής περιόδου -- 355 -- * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 26/1/1999 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αριθ. Πρωτ: Ε33/3 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝ - ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο κοινωνικός αποκλεισµός στους Ροµ και οι προοπτικές απασχόλησης σε επαγγέλµατα που σχετίζονται µε το περιβάλλον

Ο κοινωνικός αποκλεισµός στους Ροµ και οι προοπτικές απασχόλησης σε επαγγέλµατα που σχετίζονται µε το περιβάλλον 1 ΣΩΜΑΡΑΣ Ε. ΧΡΗΣΤΟΣ (Μηχανικός Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης) (Μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήµατα) Ο κοινωνικός αποκλεισµός στους Ροµ και οι προοπτικές απασχόλησης σε επαγγέλµατα που σχετίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος Μάιος 2002

Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος Μάιος 2002 πρόγραμμα «εκπαίδευση & θέατρο» σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αθηνών Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΑΡΘΡΟ Σελίδα Κεφάλαιο Α' Αντικείμενο Γενικοί Όροι 1. Αντικείμενο του

Διαβάστε περισσότερα

Φιλολογικό Φροντιστήριο http://www.filologikofrontistirio.gr

Φιλολογικό Φροντιστήριο http://www.filologikofrontistirio.gr Φιλολογικό Φροντιστήριο http://www.filologikofrontistirio.gr Πανελλήνιες 2014 Ενδεικτικές απαντήσεις στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Α1 Είναι γνωστό ότι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ πεζογραφίας και δραματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Τίτλος προγράμματος: «Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κείμενα αυτά.

Ενότητα 1. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κείμενα αυτά. Ενότητα 1 Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα Π ώς θα μελετούμε κάθε ενότητα Κάθε ενότητα αποτελείται από τέσσερα (4) κείμενα. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα: Μουσειοπαιδαγωγική Εκπαίδευση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα: Μουσειοπαιδαγωγική Εκπαίδευση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα: Μουσειοπαιδαγωγική Εκπαίδευση Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης Επιβλέποντες καθηγητές: Β. Αναγνωστόπουλος Φ. Αέκκα Φοιτήτρια: Πετράκη Ελένη Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β425Ω0Ο-19Λ 1ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: Β425Ω0Ο-19Λ 1ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ IΚΤYΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘΜΟΣ 760 (Αριθµός πρακτικού 24) Η Οικονοµική Επιτροπή Ηρακλείου αποτελούµενη από τα παρόντα τακτικά µέλη της κ.κ. Ν.

Διαβάστε περισσότερα

A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις). Μονάδες 25

A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις). Μονάδες 25 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Η «ανθρωπιά» είναι

Διαβάστε περισσότερα

ιεύθυνση Οικον. Υπηρεσιών Τµ. Προµηθειών Αρ. Μελέτης /νσης Οικονοµικών Υπηρεσιών: 26/2014 ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΗΜΟΥ

ιεύθυνση Οικον. Υπηρεσιών Τµ. Προµηθειών Αρ. Μελέτης /νσης Οικονοµικών Υπηρεσιών: 26/2014 ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ιεύθυνση Οικον. Υπηρεσιών Τµ. Προµηθειών ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΗΜΟΥ Αρ. Μελέτης /νσης Οικονοµικών Υπηρεσιών: 26/2014 ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΡΘΡΟ 1 Ο Αντικείµενο Συγγραφής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σεπτέμβριος 2012 1. Γνωριμία Σύντομη Παρουσίαση ύλης (ΔΕ 1) Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; 2. (ΔΕ 2) Η Παλαιά Διαθήκη: μια ολόκληρη βιβλιοθήκη! 3. (ΔΕ 3) Οι συγγραφείς της Παλαιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ Κατά τον Κ.Ν. 2190/1920 «Περί Ανωνύμων Εταιρειών», ως σήμερα ισχύει, προσκαλούνται οι Μέτοχοι της «ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» σε Τακτική Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής Ο Ιησούς περπατά στους δρόμους μας, έρχεται στα σπίτια μας για να μας προσφέρει την πίστη

Περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής Ο Ιησούς περπατά στους δρόμους μας, έρχεται στα σπίτια μας για να μας προσφέρει την πίστη Αποφάσισα να προκηρύξω ένα έτος της Πίστεως το οποίο θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου 2012, πεντηκοστή επέτειο από την έναρξη της Β Συνόδου του Βατικανού και θα λήξει με την Πανήγυρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΟΥΣΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΑΡΑΔΟΧΩΡΙ ΔΗΜHΤΣΑΝΑ Κάπαρης Αντώνης Εισήγηση: Γ.Κ.Βαρελίδης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα !"#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )!

Περιεχόμενα !#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )! Περιεχόμενα!"#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )! *+",',"-+.-"/'0$.-$".1$/!1"#,'0"+(((((((((((((((((((((((23! 14+,$%0$ ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((()5!

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. - Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ.-Ν.Π.Δ.Δ. ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Με τον όρο αυτομόρφωση περιγράφουμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης κινητήρια δύναμη είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Π.Μ.Σ. «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Π.Μ.Σ. «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Π.Μ.Σ. «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: εκδοχή ή εργασιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ο κανονισμός 14 των Κανονισμών Λειτουργίας Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης 311/2005 αναφέρεται επί λέξει: Κάθε σχολική μονάδα διαμορφώνει με

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικές και Διδακτικές Εμπειρίες ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικές και Διδακτικές Εμπειρίες ΕΙΣΗΓΗΣΗ Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικές και Διδακτικές Εμπειρίες EΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΕΛΙΑΜΕΠ), Ερευνητικό Πρόγραμμα EMILIE, 7 ο πρόγραμμα πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.14390 /2013 ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ, ΥΓΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΟ» - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΟ» - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΟ» - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 9.1 Επιλογή δείγµατος Το λογισµικό «Ένα ονειρικό ταξίδι στην Κνωσό» δοκιµάστηκε και αξιολογήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΕ9ΩΗΑ-5ΒΚ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΙΕ9ΩΗΑ-5ΒΚ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Χαλκίδα Αριθμ.Πρωτ. : 12577 ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Αποφ. 91/2014 Από το Πρακτικό της 6ης/2014 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκιδέων

Διαβάστε περισσότερα

Η γενοκτονία των Ποντίων 1 (11)

Η γενοκτονία των Ποντίων 1 (11) Η γενοκτονία των Ποντίων 1 (11) H γη των µύθων Στα παράλια της άξενης θάλασσας που εκτείνεται πέρα από τα στενά του Βοσπόρου, Έλληνες πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια έχτισαν φιλόξενες πολιτείεςκιβωτούς του

Διαβάστε περισσότερα

Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9. Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους

Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9. Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους Λίγη ακόμη ιστορία... 1919 1939 Κεφάλαιο 9 Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους Λίγη ακόμη ιστορία... 1919 1939 Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9 Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους (1919--1939) Α. Η Ευρώπη και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ Ένας επισκέπτης του χωριού μας, ήρθε στο χωριό αφού πέρασαν δύο χρόνια. Όταν μας βρήκε και αρχίσαμε την κουβέντα, μας είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 334/204 ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 5 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Τ ΑΣΤΕΡΙΑ ΙΙ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ)

ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ) ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ) ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ της 14ης Ιουνίου 1985 μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών της Οικονομικής Ένωσης Μπενελούξ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφία εξώφυλλου. Άποψη του Γκιαούρκιοϊ σήμερα. (Φωτ. Αντ. Μισυρλή).

Φωτογραφία εξώφυλλου. Άποψη του Γκιαούρκιοϊ σήμερα. (Φωτ. Αντ. Μισυρλή). Η παρούσα έκδοση έγινε στο πλαίσιο της 2 ης Συνάντησης (21.9.2014 στη Θεσσαλονίκη) των συγγενών που προέρχονται από το Γενεαλογικό Δέντρο της οικογένειας με γενάρχες τους Φώτιο και Τριανταφυλλιά Παπαδημητρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ήταν δέκα ακριβώς το πρωί, Σεπτέμβρης μήνας

Ήταν δέκα ακριβώς το πρωί, Σεπτέμβρης μήνας 1 Ήταν δέκα ακριβώς το πρωί, Σεπτέμβρης μήνας του 1994. Στη μικρή πέτρινη πλατεία του χωριού Αετοφωλιά ή και Φωλίτσα για κάποιους, επισήμως Αγία Μαρίνα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά την Κόνιτσα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Αθήνα, 03.11.2015 Αριθ. Πρωτ.: 112277

ΑΠΟΦΑΣΗ. Αθήνα, 03.11.2015 Αριθ. Πρωτ.: 112277 Αθήνα, 03.11.2015 Αριθ. Πρωτ.: 112277 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕ ΙΟ. «Στρατολογία των Ελλήνων» Άρθρο 1 Υπόχρεοι σε στράτευση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕ ΙΟ. «Στρατολογία των Ελλήνων» Άρθρο 1 Υπόχρεοι σε στράτευση ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕ ΙΟ «Στρατολογία των Ελλήνων» Άρθρο 1 Υπόχρεοι σε στράτευση 1. Όλοι οι Έλληνες πολίτες, από την 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο διανύουν το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ αριθ. Πρωτ. Προκ: 54141 & ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Κ.Α. 30-7331.055 για το 2015

ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ αριθ. Πρωτ. Προκ: 54141 & ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Κ.Α. 30-7331.055 για το 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 05/05/2015 ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «Προµήθεια Χρωµάτων» /ΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ & Έργο: Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ A/θµιας & Β/θµιας Εκπαίδευσης. ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα εργασίας: Παναγιώτου Γιώργος Παυλόπουλους Δημήτρης Τάσσης Γιώργος Ψωμαδέλης Ιωάννης

Ομάδα εργασίας: Παναγιώτου Γιώργος Παυλόπουλους Δημήτρης Τάσσης Γιώργος Ψωμαδέλης Ιωάννης ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ομάδα εργασίας: Παναγιώτου Γιώργος Παυλόπουλους Δημήτρης Τάσσης Γιώργος Ψωμαδέλης Ιωάννης Ορισμός Υπερκαταναλωτισμός = η τάση που χαρακτηρίζει τους πολίτες μιας καταναλωτικής κοινωνίας για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ & ΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ & ΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ & ΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ Προµήθεια παιχνιδιών για την κάλυψη των αναγκών των ηµοτικών Παιδικών Σταθµών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΛΟΣ ΠΑΠΠΑ. ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΕΡΓΟ 1 της πράξης «Πολιτιστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον Δήμο Λαρισαίων με διαδραστικό χαρακτήρα» (MIS 453635)

ΜΥΛΟΣ ΠΑΠΠΑ. ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΕΡΓΟ 1 της πράξης «Πολιτιστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον Δήμο Λαρισαίων με διαδραστικό χαρακτήρα» (MIS 453635) ΜΥΛΟΣ ΠΑΠΠΑ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΕΡΓΟ 1 της πράξης «Πολιτιστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον Δήμο Λαρισαίων με διαδραστικό χαρακτήρα» (MIS 453635) Ταξίδι στον χρόνο περίπου 100 χρόνια πριν Λάρισα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ο τίτλος της εργασία μας για αυτό το τετράμηνο ήταν «Πολίτες της πόλης μου, πολίτες της οικουμένης». Κλιθήκαμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη

Ο τίτλος της εργασία μας για αυτό το τετράμηνο ήταν «Πολίτες της πόλης μου, πολίτες της οικουμένης». Κλιθήκαμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη Ο τίτλος της εργασία μας για αυτό το τετράμηνο ήταν «Πολίτες της πόλης μου, πολίτες της οικουμένης». Κλιθήκαμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας και καταγράψουμε τις παρατηρήσεις μας. Αρχικά δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΨΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΨΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΨΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΤΑΞΗ : Α ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/2012 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 2 ΩΡΕΣ ΩΡΑ : 08.00-10.00 π.μ. ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

α) του Ν. 2362/95 (Φ.Ε.Κ. 247/Α/27-11-95) «Περί ηµόσιου Λογιστικού Ελέγχου των δαπανών του Κράτους & άλλες διατάξεις»

α) του Ν. 2362/95 (Φ.Ε.Κ. 247/Α/27-11-95) «Περί ηµόσιου Λογιστικού Ελέγχου των δαπανών του Κράτους & άλλες διατάξεις» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ΤΑΥΤΕΚΩ) /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 9769/2014 TO ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Μυρσίνη Κοντογιάννη, Πρόεδρο

Αριθμός 9769/2014 TO ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Μυρσίνη Κοντογιάννη, Πρόεδρο Αριθμός 9769/2014 TO ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Μυρσίνη Κοντογιάννη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, η οποία ορίστηκε Αναπληρωματική Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Στην αρχή της Τετραβίβλου του ο Πτολεμαίος, ο μεγάλος αστρονόμος και γεωγράφος του 2ου αιώνα μ.χ. διαιρεί την επιστήμη των άστρων σε δύο μέρη. Με σημερινούς όρους το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος!

Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος! Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος! 27 28 3.1 Γνωρίζουμε τα μέρη των φυτών Αναγνώριση των διαφορετικών μερών των φυτών, ανάδειξη του ρόλου τους. Προτεινόμενα μέσα & υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΤΟΥ ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ)

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΤΟΥ ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ) Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΤΟΥ ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ) I Το Δεκέμβριο του 2001 ο Ζακ Λαγκ, Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας ζήτησε από τον καθηγητή Ρεζίς Ντεμπρέ, το θεωρητικό ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το Νοσοκομείο Σητείας ως Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο ιδρύθηκε με Β. Δ/γμα στις 09-04-1947. Στεγάστηκε εκεί όπου λειτουργούσε πριν λίγα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940-1974

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940-1974 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940-1974 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΙΤΣΑΣ 1340200400332 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:ΚΑΘ. Α.ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠ.ΚΑΘ.Θ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:Ε.Κ.Π.Α ΣΧΟΛΗ:Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ:ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1. δ Α2. β Α3. γ Α4. δ Α5. γ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β B1.

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α «Α»

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α «Α» Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α «Α» «Προμήθεια γευμάτων για την σίτιση των ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ Δράμας για το σχολικό έτος 2012 2013» ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Αναστασίας Κουτουλίδου με τίτλο: Ο ρόλος της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι (Πειραιάς, 1922-1953) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ Πληροφορίες: ΠΕΤΡΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Τηλέφωνο:24443-50144 Αριθμ.πρωτ. 3019 Παλαμάς 11/3/2015

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ Πληροφορίες: ΠΕΤΡΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Τηλέφωνο:24443-50144 Αριθμ.πρωτ. 3019 Παλαμάς 11/3/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ Πληροφορίες: ΠΕΤΡΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Τηλέφωνο:24443-50144 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Αριθμ.πρωτ. 3019 Παλαμάς 11/3/2015 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΓΡΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές!

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! «Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Ενδεικτικές απαντήσεις Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου που σας δίνεται (λέξεις 100-120).

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΜΑΕΣ Γεν. Γραμματέας Τηλ.(Εξωτ) 6438598 Φ.127/1/5262 Σ.1550 Αθήνα 12 Δεκ. 2006

ΟΣΜΑΕΣ Γεν. Γραμματέας Τηλ.(Εξωτ) 6438598 Φ.127/1/5262 Σ.1550 Αθήνα 12 Δεκ. 2006 1 of 8 14/05/2009 9:03 πμ ΟΣΜΑΕΣ Γεν. Γραμματέας Τηλ.(Εξωτ) 6438598 Φ.127/1/5262 Σ.1550 Αθήνα 12 Δεκ. 2006 ΘΕΜΑ: Γενική Ενημέρωση Έτους 2006 Για την ενημέρωση των Συνεταίρων επί των δραστηριοτήτων του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Τριμηνιαία Έρευνα. A Τρίμηνο 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Τριμηνιαία Έρευνα. A Τρίμηνο 2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Τριμηνιαία Έρευνα A Τρίμηνο 2014 Αθήνα, Απρίλιος 2014 2 Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Α Τρίμηνο 2014 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Διδαγμένο κείμενο

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Διδαγμένο κείμενο ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διδαγμένο κείμενο Α.1 Τι λοιπόν; Αυτό δεν είναι φυσικό, είπα εγώ, και δεν προκύπτει ως αναγκαίο συμπέρασμα από όσα έχουν λεχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ISBN 978-9963-2959-1-3 Βιβλίον εκδοθέν εν έτει 2013 Τύποις: Κ. Ταπακούδης Εκδόσεις:

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ISBN 978-9963-2959-1-3 Βιβλίον εκδοθέν εν έτει 2013 Τύποις: Κ. Ταπακούδης Εκδόσεις: 2 ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ISBN 978-9963-2959-1-3 Βιβλίον εκδοθέν εν έτει 2013 Τύποις: Κ. Ταπακούδης Εκδόσεις: www.chlorakasefimerida.com 3 ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ ΠΕΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Λιμάνι Χερσονήσου 28-4-2010 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αριθμός πρωτ. 3889 ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ Ο Δήμος Χερσονήσου Νομού ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ διακηρύσσει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΘΕΜΑ:ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ:ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ(ΧΙΟΣ) ΦΟΙΤΗΤΗΣ:ΔΑΝΕΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ:21100090 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δ Η Γ Ο Σ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Η Σ Α Σ Κ Η Σ Η Σ

Ο Δ Η Γ Ο Σ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Η Σ Α Σ Κ Η Σ Η Σ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ο Δ Η Γ Ο Σ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Η Σ Α Σ Κ Η Σ Η Σ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ..3 3. ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε)

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε) ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε) Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) θεωρούνται ανεξάντλητες. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν ο ήλιος, ο άνεμος, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες όπως το ξύλο και τα απορρίμματα

Διαβάστε περισσότερα