Στα ίχνη µιας χειραφετικής φωνής των αρχών του 20ού αιώνα: η περίπτωση της Λώρας Δάφνη. Νίνα Παλαιού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Στα ίχνη µιας χειραφετικής φωνής των αρχών του 20ού αιώνα: η περίπτωση της Λώρας Δάφνη. Νίνα Παλαιού"

Transcript

1 Στα ίχνη µιας χειραφετικής φωνής των αρχών του 20ού αιώνα: η περίπτωση της Λώρας Δάφνη Νίνα Παλαιού Στη µακρά πορεία εξόδου των γυναικών στην Ελλάδα από την ιδιωτική στη δηµόσια σφαίρα, η συγγραφική δραστηριότητα, λογοτεχνική ή µη, κατέχει ιδιαίτερη θέση. Στις αρχές του 20 ού αιώνα δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που ακολούθησαν τον δρόµο που άνοιξαν οι γράφουσες κατά τον 18 ο και 19 ο αιώνα, ο οποίος αργά αλλά σταθερά οδήγησε από την ήπια διεκδίκηση δικαιωµάτων σε αυτό που πολλές τότε δεν τολµούσαν να ονοµατίσουν: την κατοχύρωση πολιτικών δικαιωµάτων που στην Ελλάδα δόθηκαν χωρίς περιορισµούς µόλις το Ανάµεσα στις γυναίκες που µε τη δύναµη της πένας τους επιχείρησαν να υποστηρίξουν τα δίκαια του φύλου τους είναι και η Λώρα Δάφνη, η οποία µε τα πεζογραφήµατά της φέρνει στο προσκήνιο τη γυναίκα µε τους προβληµατισµούς, τους περιορισµούς και τα εµπόδια που έχει να αντιµετωπίσει. Πίσω από το ψευδώνυµο αυτό βρίσκεται η Μαρία Τρικούπη, γεννηµένη στην Αθήνα το 1874, κόρη του αρχίατρου Αλέξανδρου Αντωνιάδη και σύζυγος του Κωνσταντίνου Τρικούπη (1890), όπως µαθαίνουµε από το λήµµα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, όπου επίσης αναφέρονται δύο ακόµα κοµβικά σηµεία του βίου της: πρώτον, η υπηρεσία της ως αδελφή νοσοκόµος κατά τους πολέµους του 1912 και 1913 και δεύτερον, η συγγραφική της δραστηριότητα. 2 Αξίζει να σταθεί κανείς στην ταυτολογία του ψευδωνύµου, καθώς το λατινικό laura σηµαίνει δάφνη, αλλά και στην επιλογή του καθ αυτή που παραπέµπει αφενός στο ιερό δέντρο του Απόλλωνα και αφετέρου στη νίκη και τη δόξα. Η ίδια άλλωστε υπήρξε σύζυγος στρατιωτικού και πολιτευτή προερχόµενου από µια από τις πιο ιστορικές οικογένειες της Ελλάδας. Δάφνη είναι επίσης το όνοµα του φιλολογικού περιοδικού, που ίδρυσε ο γιος της Σπύρος Τρικούπης και στο οποίο δηµοσίευσε το διήγηµα «Φθινοπωρινό Φάληρον» το Τα επόµενα χρόνια, µια σειρά από τα πιο αντιπροσωπευτικά της διηγήµατα θα δηµοσιευθούν στη φιλοβασιλικών τάσεων και συντηρητική γλωσσικά Πινακοθήκη, 4 σηµαντικό και µακρόβιο καλλιτεχνικό περιοδικό υπό τη διεύθυνση του Δηµήτριου Ι. ένα Δρ Νίνα Παλαιού. 1 Η έκδοση µιας σειράς σηµαντικών βιβλίων τα τελευταία χρόνια είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος για τη διερεύνηση των γυναικείων διεκδικήσεων και της γυναικείας δηµιουργίας. Βλ., παραδείγµατος χάριν: Η Εξέγερση των Κυριών. Η γένεση µιας φεµινιστικής συνείδησης στην Ελλάδα (Βαρίκα 2004) Δούλα και Κυρά. Όψεις εθνικισµού: Ρόλοι και συµπεριφορές στην Ελλάδα των ροµαντικών χρόνων ( ) (Τζανάκη 2007) Οι «γράφουσες» Ελληνίδες. Σηµειώσεις για τη γυναικεία λογιοσύνη του 19 ου αιώνα (Ριζάκη 2007) Ανιχνεύοντας την «αόρατη» γραφή: Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού Διαφωτισµού-Ροµαντισµού (Ντενίση 2014). 2 (Γ.Ε. 1933, ) 3 (Δάφνη, Λώρα, 4) 4 (Δάφνη, Λώρα, 9-11, , 15-17, 74-76, , 70-71, 86-90)

2 Καλογερόπουλου, ο οποίος λίγα χρόνια πριν είχε ταχθεί µε µετριοπάθεια στο πλευρό των γυναικών στη διένεξη Ροϊδη-γραφουσών (1896). 5 «Η Πινακοθήκη δύναται να καυχάται ότι πρώτη αυτή ενεφάνισεν Ελληνίδας, αι οποίαι γράφουσαι έχουν ύφος συγγραφικόν άξιον ανεπιφυλάκτου εκτιµήσεως, αι οποίαι γράφουν περισσότερον µε τέχνην παρά µε αίσθηµα, εις τρόπον ώστε δύσκολα να διακρίνη ο αναγνώστης αν ο γράφων ανήκει εις το ισχυρόν ή εις το ωραίον φύλον» σηµειώνει το 1907 ο Καλογερόπουλος και πράγµατι δίνει βήµα σε πολλές γυναίκες συγγραφείς, 6 χωρίς ωστόσο να εκλείπουν δηκτικότατα σχόλια εναντίον των γυναικών, όπως αυτά στη στήλη «Μειδιάµατα». Στάση αµφίπλευρη που προδίδει αµηχανία απέναντι στο γυναικείο ζήτηµα και τη γυναικεία δηµιουργία, κάτι όµως που δεν είναι πρωτόγνωρο και ανάµεσα στις ίδιες τις γυναίκες. Σε αυτό το περιοδικό η Λώρα Δάφνη δηµοσίευσε έξι διηγήµατα, τα οποία και συµπεριλαµβάνονται στον τόµο πεζογραφηµάτων υπό τον τίτλο Από την ζωήν της γυναικός, που εξέδωσε το 1921 και υπέγραψε προτάσσοντας το ψευδώνυµό της, ενώ ακριβώς από κάτω ακολουθούν εντός παρενθέσεως τα αρχικά της: (Μ.Τ.). 7 Το βιβλίο αφιερώνεται «εις την αγαπηµένη ψυχή της µητρός» της, ενώ το αντίτυπο που φυλάσσεται στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Συλλογή Τρικούπη) φέρει χειρόγραφη αφιέρωση στον γιό της. Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1951, υπό τον τίτλο «Σαν παραµύθια» εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο της µε το οποίο έρχεται να εµπλουτίσει µε 6 ακόµα πεζογραφήµατα, γραµµένα από το 1922 έως το 1936, την οµώνυµη ενότητα του πρώτου τόµου. 8 Αυτή τη φορά αφιερώνει το βιβλίο στη µνήµη του γιου της Σπύρου, που το 1944 συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ και τον Ιανουάριο του 1945 εκτελέστηκε. Το πρώτο αυτοτελώς εκδεδοµένο έργο της, που παρουσιάζει και το µεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτής της χειραφετικής φωνής των αρχών του 20 ού αιώνα, αποτελείται από δύο µέρη. Στο πρώτο µας δίνονται έντεκα διηγήµατα-στιγµιότυπα εµπνευσµένα, όπως και ο τίτλος µαρτυρεί, από τη ζωή της σύγχρονής της γυναίκας. Η συγγραφέας πλάθει µε ρεαλιστικό τρόπο, που δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας ως προς την αφηγηµατική τεχνική, την πλοκή ή τη χρήση εκφραστικών µέσων αλλά βοηθά στην υποστήριξη των θέσεών της, τα πορτραίτα διαφορετικών γυναικών σε µια κρίσιµη καµπή της ζωής τους, σηµείο που γίνεται η αφορµή για να ξεδιπλωθεί η προσωπική τους ιστορία. Στο δεύτερο µέρος, υπό τον τίτλο «Σαν παραµύθια..», παρουσιάζονται δύο κείµενα που 5 (Δικ, 2, 2, 2, 2) 6 (Σ.τ.Δ., 5). Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούν οι Ειρήνη η Αθηναία [Ειρήνη Πολ. Δηµητρακοπούλου], Σίβυλλα [Αθηνά Γιαννιού-Γαϊτάνου], Lalo de Castro [Γαλάτεια Καζαντζάκη], Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Θαλασσινή [Αύρα Δρακοπούλου-Θεοδωροπούλου]. 7 (Δάφνη, Λώρα 1921) 8 (Δάφνη, Λώρα 1951)

3 υιοθετούν συµβάσεις του παραµυθιού, µε το «σαν» να κρατά εδώ τις αποστάσεις από τον διαδεδοµένο τύπο παραµυθιού που απευθύνεται στα παιδιά. Να σηµειωθεί εδώ ότι κατά τον 19 ο αιώνα αλλά και κατά τον 20 ό, ιδιαίτερα στις αρχές του, πολλές αξιόλογες γυναίκες επιχείρησαν την έξοδο τους στη δηµόσια σφαίρα µέσω της παιδικής λογοτεχνίας, που εθεωρείτο ότι ταίριαζε στη γυναικεία φύση αλλά και στις «περιορισµένες» λογοτεχνικές δυνατότητες της γυναίκας. Δεν είναι όµως αυτή η περίπτωση της Λώρας Δάφνη όπως θα φανεί παρακάτω. Με τα πεζογραφήµατα αυτά η συγγραφέας επιχειρεί να σκιαγραφήσει την περιρρέουσα ατµόσφαιρα και να αποδώσει την αντίληψη του κοινωνικού περίγυρου αλλά κυρίως των ίδιων των γυναικών για τη θέση τους στην κοινωνία και τη διάθεσή τους να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο. Το ζητούµενο στην προκειµένη περίπτωση είναι να διερευνηθεί ο τρόπος και οι όροι µε τους οποίους η Λώρα Δάφνη τίθεται υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης εστιάζοντας στο τι επιζητούν οι ηρωίδες της, τους τρόπους που χρησιµοποιούν για να φτάσουν στο σκοπό τους και το πλαίσιο στο οποίο κινούνται. Επιβιώνουν ή όχι τα στερεότυπα; Γίνονται βήµατα µπροστά ή υπαναχωρήσεις; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τέτοιων διηγηµάτων στο πλαίσιο διεκδίκησης δικαιωµάτων από τις γυναίκες στις αρχές του 20 ού αιώνα; Ας εστιάσουµε όµως στις ίδιες τις γυναίκες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της συγγραφέα. Ως επί το πλείστον πρόκειται για γυναίκες µεγαλοαστικής καταγωγής και υψηλής κοινωνικής θέσης, όπως και η ίδια η συγγραφέας. Σε πολλές δε περιπτώσεις οι περιγραφές της θυµίζουν κοσµικές στήλες στον τύπο τις εποχής µε αναφορές στις συνήθειες της υψηλής κοινωνίας και στα µέλη της βασιλικής οικογένειας. 9 Δε λείπουν όµως και γυναίκες από τη µεσοαστική ή µικροαστική τάξη. Και µάλιστα είναι αυτές που τολµούν τις πιο δραστικές αλλαγές. Στον πίνακα που συνθέτει η Λώρα Δάφνη θα βρούµε νέες κοπέλες που προσπαθούν να βρουν τον βηµατισµό τους αλλά και γυναίκες στην ωριµότητά τους ή στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας, παντρεµένες, ανύπαντρες ή χήρες, µε ή χωρίς παιδιά. Κοινή συνισταµένη: το εφήµερο της ευτυχίας, η µαταίωση και ο εγκλωβισµός τους σε µία ζωή που δεν ικανοποιεί τις συναισθηµατικές, πνευµατικές ή και σεξουαλικές τους ανάγκες, µια ζωή που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται προνοµιούχα αλλά στην πραγµατικότητα είναι αφόρητα πεζή. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι ο τρόπος που στέκονται απέναντι σε αυτό το υπαρξιακό τέλµα: αντιδράσεις που κυµαίνονται από τη στωικότητα ως την απελπισία και την αυτοκαταστροφή αλλά και δυναµικές κινήσεις διάρρηξης των συµβάσεων που τις κρατούν δέσµιες. 9 Χαρακτηριστικό το διήγηµα «Μία ύπαρξις» (Δάφνη, Λώρα 1921, 45-50) όπου η αναφορά στα µέλη της βασιλικής οικογένειας είναι εκτενής και ιδιαίτερα θερµή εξαίροντας την απλότητα τους.

4 Η διαπίστωση του τριτοπρόσωπου αφηγητή στο διήγηµα «Δέσπονα-Μαρία» είναι χαρακτηριστική της επικρατούσας κατάστασης: «Η ζωή είναι τοιαύτη ώστε της γυναικός η ευτυχία να εξαρτάται πάντοτε από άλλους. Όταν είναι κόρη εξαρτάται από τους γονείς και ιδίως από τον πατέρα της αυτός δύναται να τη δώση ευχάριστον βίον και να τη προετοιµάση ευτυχές µέλλον. Ως ύπανδρον γυναίκα ο σύζυγος την καθιστά ευδαίµονα ή παναθλίαν, βασίλισσαν ή δούλην, και τέλος η γαλήνη εις το τελευταίον στάδιον της ζωής της κρέµεται από τα τέκνα εις τον σεβασµόν και την καλήν διαγωγήν εν τη κοινωνία και εν τω οίκω, η γρηούλα η κουρασµένη πλέον δύναται να αναπαυθή. Μόνο η χήρα ή η διαζευγµένη είναι ελευθέρα να κανονίση οπωσδήποτε κατά βούλησιν τα του βίου της.». 10 Η σχέση εξάρτησης της γυναίκας από το περιβάλλον της συνιστά την κεντρική ιδέα γύρω από την οποία εξυφαίνονται τα διηγήµατα της συλλογής. Αντιπροσωπευτικό παράδειγµα η οµώνυµη ηρωίδα του παραπάνω διηγήµατος που περνά από την προστατευτική αγκαλιά της πατρικής οικογένειας στο πλευρό του συζύγου της, µε τον οποίο έζησε λίγες µόνο στιγµές ευτυχίας. Κάνοντας τον απολογισµό της, την ηµέρα των γενεθλίων της, όταν πλέον τα παιδιά της έχουν τραβήξει το δρόµο τους, αντιµετωπίζει όσα δύσκολα έζησε µε στωικότητα και καρτερία. Και είναι αυτή την ηµέρα που επαναπροσδιορίζει τη ζωή της, καθώς διαπιστώνει ότι το µόνο σταθερό σηµείο αναφοράς παραµένει η µητέρα της. Έτσι κλείνει ήσυχα ένα κύκλο της ζωής της και ετοιµάζεται να µπει στον επόµενο µε ζητούµενο τη γαλήνη µπροστά στο αναπόφευκτο του θανάτου. Ο έρωτας - η αναζήτηση, η απουσία του ή η µαταίωσή του - έχει κοµβική θέση σε αυτά τα διηγήµατα. Ωστόσο, δεν αποτελεί προϋπόθεση για το γάµο ούτε καν συνεπάγεται έναν ευτυχισµένο γάµο. Η περίπτωση της Έλλης, που «[ ] υπανδρεύθη άνδρα, τον οποίον εξέλεξεν ο πατήρ της, χωρίς απέχθειαν, ήρεµος ωσάν να εξετέλει τον προορισµόν της.», δεν είναι η µοναδική στα πεζογραφήµατα της Λώρας Δάφνη. 11 Ιδιαίτερο όµως ενδιαφέρον ως προς τη στάση της γυναίκας παρουσιάζει η ιστορία του συµβατικού γάµου στο διήγηµα «Χαµένη ευτυχία», όπως ξεδιπλώνεται µέσα από τη διήγηση της ίδιας της πρωταγωνίστριας, της µεγαλοαστής κυρίας Ροδίνη, στον ανιψιό της, Νικία. 12 Παρά το γεγονός ότι γνωρίζει τις απιστίες του στρατηγού Ροδίνη, όταν η ίδια ερωτεύεται κάποιον άλλον, δεν ενδίδει παραµένοντας εγκλωβισµένη στις συµπληγάδες της διπλής ηθικής, που όπως φαίνεται αποδέχονται και αναπαράγουν και οι ίδιες οι γυναίκες. Στο πλαίσιο αυτού του αυστηρού κώδικα ηθικής, η γυναικεία ερωτική έκφραση θα πρέπει να επενδύεται µε συναισθήµατα αγάπης, µία πεποίθηση που έχει ως απώτερο σκοπό τη χειραγώγηση της γυναικείας 10 (Δάφνη, Λώρα 1921, 53) 11 (Δάφνη, Λώρα 1921, 36) 12 (Δάφνη, Λώρα 1921, 13-23). Στο περιοδικό Πινακοθήκη δηµοσιεύθηκε το 1916 υπό τον τίτλο «Ρόζα».

5 σεξουαλικότητας. Είναι ενδεικτικά τα λόγια της Ροδίνη: «Τέλος καθησύχασα τας εναντίον του εαυτού µου εξεγέρσεις µου µε την σκέψιν, ότι µία υπερήφανος και λεπτή γυναίκα δεν παραδίδεται ποτέ από πείσµα και εκδίκησιν και ότι προς τούτο χρειάζεται τουλάχιστον, να αγαπήση». 13 Έτσι παρά την ελευθερία κινήσεων που απολάµβανε µέσα στον γάµο της, δεν αποποιείται τις αυστηρές αρχές µε τις οποίες µεγάλωσε και αφοπλιστικά οµολογεί: «Και ιδού διατί εγώ η επαναστατηµένη, η νοµίζουσα ότι εχειραφετήθην από όλας αυτάς τας ιδέας, απώθησα ασυλλογίστως, ως εξ ενστίκτου, τον άνθρωπον τον οποίον αγαπούσα Και έµεινα και έζησα πιστή, πλησίον εις τον σύζυγον όστις καθηµερινώς µε εξηπάτα.» 14 (έµφαση δική µου). Θεωρεί ότι ίσως είναι η νέα γενιά γυναικών που θα καταφέρει να «πληρώση τοις µετρητοίς» έναν άπιστο σύζυγο. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η γυναίκα, στα εξήντα της, µε αφορµή ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας για λόγους τιµής που είδε το φως της δηµοσιότητας, διατυπώνει έναν απερίφραστα χειραφετικό λόγο, τον οποίο όµως δεν έκανε πράξη. Το διήγηµα βασίζεται σε µια σειρά από αντιθέσεις: η ώριµη γυναίκα που τίθεται ανοιχτά υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης από τη µία πλευρά και ο ανιψιός της από την άλλη, νεαρός και φέρελπις στρατιωτικός, που δυσκολεύεται να εκφράσει µε θάρρος τα πιστεύω του (εµφανής εδώ η ειρωνεία) και διατυπώνει απόψεις ιδιαίτερα συντηρητικές για το γυναικείο ζήτηµα. 15 Η γυναίκα-δασκάλα και ο άνδρας-µαθητής. Η διαφορά της ηλικίας δεν είναι τυχαία, όχι µόνο γιατί έτσι τονίζεται η διδακτική διάσταση του διηγήµατος. Το µάθηµα γυναικείας απελευθέρωσης της θείας προς τον ανιψιό, είναι ωφέλιµο µεν αλλά όχι επικίνδυνο για τις παγιωµένες κοινωνικές δοµές, αφού το παραδίδει µία γυναίκα ερωτικά παροπλισµένη και άρα ακίνδυνη να θέσει σε εφαρµογή τις περί γυναικείας απελευθέρωσης απόψεις της. Η διάρρηξη των συµβάσεων και η ανατροπή µετατίθενται αορίστως στο µέλλον. Ο Νικίας είναι τελικά αυτός που κλείνει το διήγηµα λέγοντας: «Θεία Ρόζα, δίδω και την ψυχήν µου εις τον Διάβολον δια να εύρω µία σύζυγον όπως εσύ, δεν θα ήθελον όµως να ήµην ο σύζυγος της εξαδέλφης µου!». Η Λώρα Δάφνη, ωστόσο, δεν παραβλέπει το ζήτηµα της σωµατικής έλξης ούτε και το δικαίωµα της γυναίκας στη σεξουαλική απόλαυση. Χαρακτηριστικότερη όλων η περίπτωση 13 (Δάφνη, Λώρα 1921, 19). Μελέτες όπως: Ιστορία της σεξουαλικότητας (Φουκώ 1978, 27-49) Making Sex: Body and Gender from the Greeks to Freud (Laqueur 1992, ) Sexuality (Weeks 2010, 1-45) ρίχνουν φως στη διαδικασία κατασκευής της σεξουαλικότητας αναδεικνύοντας την ισχύ των λογοθετικών πλαισίων. Περί της αποτύπωσης της γυναικείας σεξουαλικότητας σε κείµενα της ίδιας περιόδου και των πιο προωθηµένων θέσεων που αναδεικνύει η ποίηση έναντι της πεζογραφίας βλ. «Γυναικεία σεξουαλικότητα και γραφή στα περιοδικά λόγου και τέχνης ( )» (Νικολοπούλου, 59-72). 14 (Δάφνη, Λώρα 1921, 22) 15 Παρά την οικογενειακή παράδοση και τα επαινετικά σχόλια για τον στρατό δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η Λώρα Δάφνη υπονοµεύει την εικόνα του γενναίου υπηρέτη του έθνους σκιαγραφώντας διόλου κολακευτικά πορτραίτα στρατιωτικών, όπως τον επιπόλαιο στρατηγό Ροδίνη ή τον αλκοολικό και ψυχικά διαταραγµένο σύζυγο της Δέσποινας Μαρίας (Δάφνη, Λώρα 1921, 16-18, 54-55).

6 της Ελένης στο «Εν όνειρον» που δεν νιώθει καµία σεξουαλική έλξη για τον σύζυγό της παρά την αταλάντευτη αγάπη του. Όµως δεν τολµά να φύγει από τον συµβατικό γάµο της. Έτσι όταν µετά από είκοσι χρόνια µένει χήρα και αποκτά την πολυπόθητη ελευθερία, δεν έχει πια τι να την κάνει αφού στα τριάντα εννέα της χρόνια θεωρείται «σχεδόν γραία». 16 Ο έρωτας προσγειώνεται. Δεν είναι µόνο το εξιδανικευµένο αίσθηµα, όπως συχνά παρουσιάζεται σε κείµενα της περιόδου τόσο από γυναίκες όσο και από άντρες δηµιουργούς, αλλά έχει µία ακόµη ισχυρή και καθοριστική διάσταση, τη σωµατική. Και όταν τα όρια ξεπερνιούνται είτε προς τη µία είτε προς την άλλη κατεύθυνση υπάρχει και το ανάλογο τίµηµα. Όχι τυχαία µια τέτοια ιστορία που γέννησε θάνατο και δυστυχία αποτυπώνεται στο πρώτο από τα παραµύθια της για µεγάλους µε τη δράση να εκτυλίσσεται στο µακρινό και ακαθόριστο παρελθόν. 17 Αξιοσηµείωτο είναι ότι η γυναίκα που αφήνεται στα πάθη της θεωρείται από τον περίγυρό της µάγισσα, ενώ είναι χαµηλής καταγωγής, σε αντίθεση µε τη «λεπτή» και «υπερήφανον» κυρία Ροδίνη, φανερώνοντας ένα ακόµη στερεότυπο σχετικά µε την έκφραση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Στην άλλη πλευρά στέκονται δύο µελαγχολικές γυναίκες η εικοσιπεντάχρονη κοπέλα στο «Απόγνωσις», που αυτοκτονεί µην αντέχοντας την πλήξη και την καταπίεση της µικροαστικής οικογένειάς της, και η µεσόκοπη γυναίκα στο «Φθινοπωρινή εικών», που στα µάτια του άνδρα παρατηρητή δεν µπορεί παρά να είναι γεροντοκόρη. 18 Πρόκειται για διαπίστωση που καταδεικνύει την ισχύ του ανδρικού βλέµµατος στη διαµόρφωση της εικόνας της γυναίκας καθώς και των στερεοτύπων που τη συνοδεύουν. Το γεγονός ότι το κείµενο αποτυπώνει µια εικόνα µοναξιάς φορτισµένη µε πλήθος αρνητικών συνδηλώσεων χωρίς να την υπονοµεύει δείχνει, εκτός άλλων, τη δυσκολία των ίδιων των γυναικών να αποδεσµευθούν από την εικόνα που επιφυλάσσει γι αυτές µια κοινωνία πατριαρχικά δοµηµένη. Η µητρότητα είναι µία από τις κρίσιµες παραµέτρους που διαµορφώνουν τη θέση, τη συµπεριφορά και τη στάση των γυναικών, καθώς θεωρείται παράγοντας καθοριστικός για την ολοκλήρωση τους. 19 Στο διήγηµα «Μητέρες» έχουµε ένα παράδειγµα της λεγόµενης εθνωφελούς µητρότητας µε τη µητέρα που ανέθρεψε γενναίους στρατιώτες για την υπεράσπιση του έθνους να στέκεται υπερήφανη και να αντιδιαστέλλεται µε εκείνη που κουβαλά τη ντροπή της µη συµµετοχής των παιδιών της στα πεδία των µαχών. 20 Ο 16 (Δάφνη, Λώρα 1921, 83-87) 17 Βλ. «Ο Παληόπυργος». (Δάφνη, Λώρα 1921, ) 18 (Δάφνη, Λώρα 1921, 58-65, 71-73) 19 Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στη χρόνια παντρεµένη αλλά αποξενωµένη από το σύζυγό της Νέλλη στο διήγηµα «Μία ύπαρξις»: «Η µητρότης δεν είχεν επέλθη όπως την µορφώσει εις τελείαν γυναίκα και ευκόλως ο θεατής θα ηδύνατο να εκλάβη ως δεσποινίδα την κυρίαν µε το λευκόν φόρεµα και το σώµα µε τας παρθενικάς γραµµάς» (Δάφνη, Λώρα 1921, 49). 20 (Δάφνη, Λώρα 1921, 67-70)

7 διδακτισµός αποτυπώνεται στο κλείσιµο του διηγήµατος µε τη γεµάτη θαυµασµό αναφορά στην πρώτη: «Αυτή, αυτή ήτον η ενσάρκωσις της ελληνίδος-µητρός της µητρός των παιδιών της Μεγάλης µας Ελλάδος!». Η χρονολογική ένδειξη «Φεβρουάριος 1913» σηµατοδοτεί µια εποχή εθνικού αναβρασµού που η πολεµική ετοιµότητα και ο ηρωισµός είναι το ζητούµενο. Η σύνδεση µητρότητας και εθνικισµού σε περιόδους εθνικών διεκδικήσεων παρατηρείται έντονα στον Ευρωπαϊκό χώρο κατά τον 18 ο και 19 ο αιώνα ενώ συνεχίζεται κατά τον 20 ό, 21 πόσω µάλλον στην Ελλάδα που γυναικείες διεκδικήσεις και στόχοι εθνικοί συνδέθηκαν στενότερα απ ότι σε άλλες χώρες. 22 Γι αυτό άλλωστε η µόρφωση της γυναίκας καθίσταται εθνικής σηµασίας. 23 Επιβιώνει στην ουσία η αντίληψη ότι ο άνδρας βγαίνει µπροστά είναι ο ενδεδειγµένος, δηλαδή, να χειρισθεί τα της δηµόσιας σφαίρας και η γυναίκα µένει στα µετόπισθεν, για να χειρίζεται τα της ιδιωτικής / οικιακής. Ωστόσο, η ανατροφή παιδιών ικανών να προσφέρουν στο έθνος είναι ένας από τους τρόπους που χρησιµοποιήθηκε από τις ίδιες τις γυναίκες για την έξοδο τους στη δηµόσια σφαίρα και την αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς τους, παρά το γεγονός ότι τις εγκλωβίζει στον παραδοσιακό τους ρόλο. Μια τέτοια ευθύνη προσδίδει αναµφισβήτητα κύρος, γεννά όµως και τις προϋποθέσεις για αυστηρότερο έλεγχο της διαγωγής τους τόσο δηµόσια όσο και ιδιωτικά. Έρωτας και µητρότητα είναι µία επίσης δυναµική σχέση που ενδιαφέρει τη Λώρα Δάφνη. Πέρα από τις λίγες περιπτώσεις που συνυπάρχουν αρµονικά, στις περισσότερες η σχέση τους είναι ανταγωνιστική. Το πόσο προβληµατική µπορεί να γίνει φαίνεται στην ιστορία της εικοσάχρονης Ελένης στο «Εν όνειρον», που µετά από ένα χρόνο γάµου µε πίκρα διαπιστώνει ότι δεν κατάφερε να γευτεί τίποτα από τα δύο: «Αν ο Θεός τη έδιδε ένα παιδί, τούτο θα την παρηγόρει ίσως, και αφού ο γάµος δεν κατόρθωσε να την κάµη γυναίκα, θα εγένετο τουλάχιστον µητέρα». 24 Εδώ η µητρότητα λειτουργεί ως αντιστάθµισµα του έρωτα, επισκιάζοντας ή καλύτερα εργαλειοποιώντας την ίδια την ερωτική επιθυµία που οδηγεί την ηρωίδα σε υπαρξιακό αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση η µητρότητα γίνεται σεβαστή και όχι σπάνια τίθεται πέρα και πάνω από τον έρωτα, καθώς το πρότυπο της «ιέρειας εν τω οίκω», ιδιαίτερα ισχυρό τις δύο 21 Βλ. ενδεικτικά: Gender, ethnicity and cultural identity: women s places (Charles and Hintjens 1998, 1-26) The Myths of Motherhood: How Culture Reinvents the Good Mother (Thurer 1995, , ) Feminism and Motherhood in Western Europe, : The Maternal Dilemma (Taylor Allen 2005, ) Fighting Forces, Writing Women: Identity and Ideology in the First World War (Ouditt 1994, ). 22 Βλ. «Μητέρα ή πολίτις; Ελληνικές εκδοχές της γυναικείας χειραφέτησης ( )» (Ψαρρά 1999, ) αλλά και ένα χαρακτηριστικό άρθρο δηµοσιευµένο το 1914: «Οικογένεια και µήτηρ. (Χαρισµένο εις τας αναγνωστρίας µου)» (Ελένη η Σπαρτιάτις, 2). 23 Βλ. για παράδειγµα άρθρο του 1890: «Τι την θέλουσιν αι γυναίκες την αρχαίαν ελληνικήν» (Παρρέν, 1-2). 24 (Δάφνη, Λώρα 1921, 85)

8 πρώτες δεκαετίες του 20 ού αιώνα, είναι ευδιάκριτο στα πεζά της Λώρας Δάφνη. 25 Παραδείγµατος χάριν, στο διήγηµα «Χρυσάνθεµα» η γοητευτική χήρα Άννα Σέρφη, αφοσιωµένη µητέρα ενός δεκαεξάχρονου αγοριού, απαρνιέται τον έρωτα του παντρεµένου εραστή της και είναι αυτή που τολµά να φύγει πρώτη από τη σχέση τους, προκειµένου να µείνει ενωµένη η οικογένειά του µε τίµηµα βαρύ για την ίδια. 26 Το τρεις φορές επαναλαµβανόµενο «µόνη της»: «µόνη της το απεφάσισεν ούτω», «µόνη της εθυσίασεν την ιδικήν της ευτυχίαν εις την γαλήνην της οικογενειακής εστίας», «µόνη της ηθέλησεν όπως ο άνδρας εκείνος µείνει προ παντός πατέρας των παιδιών του [ ]» τονίζει την αυτοτέλεια αλλά και τη µοναξιά της έναντι του εραστή της, που φαίνεται πιο αδύναµος και προσπαθεί να την επαναπροσεγγίσει. Αξίζει να προσέξει κανείς την αντίθεση ανάµεσα στις δύο γυναίκες, τη «σύζυγο της ψυχής» και τη «σύζυγο της κοινωνίας»: «λεπτοφυής», µε «λεπτότητα ιδεών και αισθηµάτων» αλλά όχι στην πρώτη της νιότη η ερωµένη, ένα όµορφο και γελαστό κορίτσι που µετά την απόκτηση παιδιών κατέληξε µία «ευτραφής παραµάνα» και «αγαθή νοικοκυρά» η σύζυγος, την οποία ο άνδρας της έβλεπε ως «τον άγγελον πιστόν φύλακα του οίκου του» χωρίς να µπορεί να µοιραστεί µαζί της τις πνευµατικές ανησυχίες του. Η κοινωνική σύµβαση στο τέλος αποδεικνύεται ισχυρότερη («Ο γάµος εθριάµβευσεν ακόµα µια φορά») αν και σοβαρότατα τραυµατισµένη. Ανάλογη είναι η κατάληξη στο «Walzertraum», όπου η Αναστασία, µητέρα τριών παιδιών, τελικά δεν παρασύρεται από τη γοητεία ενός άλλου άνδρα που γνώρισε σ ένα χορό µεταµφιεσµένων. 27 Όταν βγάλει την αποκριάτικη στολή και την ψευδαίσθηση ελευθερίας που της έδωσε, επιστρέφει στην πραγµατικότητά της και επιλέγει τα παιδιά της. Ούτε εδώ έχουµε ανατροπή από τη συγγραφέα που δε θέλει να εκθέσει τις ηρωίδες της µε πράξεις αµφιλεγόµενες στα µάτια των περισσοτέρων. Η µητρότητα σηµαίνει πρωτίστως καθήκον και ευθύνη ακόµα κι όταν ο γάµος είναι συµβατικός και µάλλον καταπιεστικός. Σε µία µόνο περίπτωση, µητέρα επιθυµεί διακαώς να φύγει από τον συµβατικό γάµο της για χάρη του έρωτα, καθώς θεωρεί ότι έχοντας φτάσει στην ωριµότητα είναι δικαίωµά της να διεκδικήσει την ευτυχία. 28 Και για την Έλλη, δεν είναι µόνο οι ανάγκες του πνεύµατος αλλά και αυτές του σώµατος που ζητούν το µερίδιο τους: «Ω πόσον θα ήτο ευτυχής να παρέδιδε το ωραίον εκείνο σώµα ως πρότυπον εις τον καλλιτέχνην και, τις οίδε! ίσως µε την αυτήν ευτυχίαν θα το παρέδιδε και εις τον άνδραν!». Προηγουµένως, βέβαια, έχει γίνει αναφορά στη στοργή και την αγάπη µε την οποία µεγάλωσε τα παιδιά της, στο γεγονός ότι αυτά πλέον φοιτούν σε σχολείο του εξωτερικού εποµένως είναι µόνη της, καθώς και στις 25 Βλ. ενδεικτικά: Εριέττα Γ. Κωνσταντινίδου, «Εικών της ανθρώπινης ζωής», Εφηµερίς των Κυριών (Κων/πολη), τ. Α, τχ. 8-9 (1/1/1910): (Δάφνη, Λώρα 1921, 5-12). Χαρακτηριστική η τελευταία σκηνή που θυµίζει αποχαιρετισµό νεκρού. 27 (Δάφνη, Λώρα 1921, 75-81) 28 (Δάφνη, Λώρα 1921, 33-43)

9 απιστίες του συζύγου της. Τελικά, οι επιθυµίες της Έλλης για µια ακόµη φορά µαταιώνονται. Η ηρωίδα πληγώνεται βαθύτατα αλλά ταυτόχρονα «προφυλάσσεται» από µία ηθικά επιλήψιµη επιλογή. Βλέπει κανείς ιστορίες διαφορετικών µεταξύ τους γυναικών που αφήνουν να διαφανούν ρωγµές στο οικοδόµηµα των κοινωνικών συµβάσεων, το οποίο όµως παραµένει στέρεο. Οι ηρωίδες της Λώρας Δάφνη κινούνται εντός του κοινωνικά αποδεκτού πλαισίου, που ορίζεται από τη συνοχή βιολογικού φύλου, κοινωνικού φύλου και σεξουαλικότητας, και µέσα από τις πράξεις τους επιτελούν τον κοινωνικά και πολιτισµικά προσδιορισµένο ρόλο τους. 29 Οι συγκρούσεις και το υπαρξιακό κενό που οι περισσότερες βιώνουν δεν οδηγούν στην ανατροπή. Θέτουν, ωστόσο, σοβαρά ερωτηµατικά σχετικά µε τις κρατούσες κοινωνικές και πολιτισµικές διαδικασίες που ορίζουν την έµφυλη κοινωνικοποίηση. Υπάρχουν, βέβαια, και οι γυναίκες που τολµούν να φύγουν. Είναι η δεκαεπτάχρονη µαθήτρια Φλώρα στο διήγηµα «Απόγνωσις», που φεύγει από το µικροαστικό, καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον προς άγνωστη κατεύθυνση. Την ιστορία της τη µαθαίνουµε αντιστικτικά µέσα από την τραγική πορεία της αδελφής της, που µετά από τη φυγή της αυτοκτονεί. Και, βέβαια, είναι η Θεόνη (sic) στο διήγηµα «Ελευθέρα!», που δραπετεύει από το µεσοαστικό σπίτι και τον πληκτικό γάµο της µε σύµµαχο το ταλέντο της στη συγγραφή. 30 Αρχίζει να δηµοσιεύει κείµενά της, εκδίδει βιβλίο µε ψευδώνυµο και βρίσκει δουλειά σε γαλλικό περιοδικό, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. 31 Όλα αυτά, βέβαια, όχι στην ελληνική γλώσσα ούτε στην Αθήνα όπου διαµένει αλλά στο Παρίσι που θα είναι ο επόµενος σταθµός της. Δυναµωµένη από τις επιτυχίες ζητά διαζύγιο χωρίς περιστροφές, αφήνοντας τον σύζυγο της άφωνο και εκµηδενισµένο. Παιδιά δεν υπάρχουν άρα δεν τίθεται ενώπιον διληµµάτων. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι εξηγήσεις της προς τον σύζυγο, ένας λόγος αποφασιστικός αλλά µάλλον ξύλινος που συνοψίζει τις θέσεις του διηγήµατος για τη γυναικεία χειραφέτηση. Τα όσα λέει η Θεόνη την πάνε ένα βήµα πιο πέρα από το ακίνδυνο µάθηµα που παραδίδει η µεγαλοαστή κυρία Ροδίνη στο ανιψιό της, γιατί τολµά δια του έργου της να κάνει πράξη τα όνειρά της κι έτσι αναδεικνύεται σε πρότυπο Νέας Γυναίκας για τα ελληνικά δεδοµένα. Μόρφωση, δηµιουργικότητα και εργασία τίθενται στην πρώτη γραµµή µε την προϋπόθεση, βέβαια, η γυναίκα να έχει τη δύναµη να διαρρήξει όσα την κρατούν 29 Σηµαντικά εδώ τα περί της παραστασιακής επιτελεστικότητας και της σηµασίας της κατά την κατασκευή του φύλου. Βλ. Gender Trouble (Butler, Judith 1999, vii-xxvi, 3-22). 30 (Δάφνη, Λώρα 1921, 25-32) 31 Χαρακτηριστικά τα λόγια της για τα χρήµατα που θα κερδίζει: «Δεν είναι πολλά, αλλ είµαι τόσον περήφανος διότι τα κερδίζω µόνη διά της πνευµατικής µου εργασίας, ώστε µου φαίνονται χιλιάδες, µου φαίνονται εκατοµµύρια!» (έµφαση δική µου).

10 καθηλωµένη. Το πέρασµα της Θεόνης από την ανάγνωση στη συγγραφή, από τη µοναχική απασχόληση για να ξεφεύγει από την ανιαρή καθηµερινότητα στη δηµόσια έκθεση, σηµατοδοτεί το πέρασµά από την παθητικότητα στη δράση, µια πορεία µαθητείας και ενηλικίωσης που προϋποθέτει την αυτογνωσία και την αµφισβήτηση. 32 Ανοίγει έτσι ένα νέο δρόµο και οδηγείται σε µία προωθηµένη αντίληψη για τα δικαιώµατα και τη θέση της γυναίκας. Βοηθός της σε αυτή την πορεία είναι µία άλλη εργαζόµενη γυναίκα, η γαλλίδα θεία της που προετοιµάζει το έδαφος της µετάβασης στη νέα ζωή. Η συγγραφή είναι εδώ το µέσο που ανατρέπει µια τελµατωµένη κατάσταση και υπονοµεύει την ανδρική κυριαρχία. 33 Επιτυγχάνει, δηλαδή, όσα δεν κατάφερε ο έρωτας στα παραπάνω διηγήµατα. Είναι δε σαφώς αποτελεσµατικότερη από την αρµόζουσα για το γυναικείο φύλο ενασχόληση µε τα εργόχειρα τόσο της Ελένης στο «Εν όνειρον», που µένει στον συµβατικό γάµο της, όσο και της Αντιόπης στο «Απόγνωσις», που καταφεύγει στην αυτοκαταστροφή. Είναι, βέβαια, σηµαντικό ότι τα πλέον κρίσιµα σηµεία στη διαδροµή της Θεόνης τοποθετούνται στο εξωτερικό. Η ίδια η ηρωίδα έχει δυο πατρίδες, την Ελλάδα και τη Γαλλία, δύο γλώσσες και δυο ισχυρές παραδόσεις να την τροφοδοτούν, όπως τονίζεται παραπάνω από µια φορά στο διήγηµα. Εν έτει 1912, χρονολογία πρώτης δηµοσίευσης του συγκεκριµένου διηγήµατος, η συγγραφέας προειδοποιεί ότι ο δρόµος για να πραγµατοποιηθούν όλα αυτά στην Ελλάδα είναι ακόµη µακρύς και δύσβατος. Επιστρέφοντας στα ερωτήµατα περί του τρόπου και των όρων µε τους οποίους η Λώρα Δάφνη προσεγγίζει το θέµα της γυναικείας χειραφέτησης, οφείλει κανείς να επισηµάνει ότι τα έντεκα πρώτα διηγήµατα απηχούν το πρότυπο της Νέας Γυναίκας όπως προσαρµόστηκε στην ελληνική πραγµατικότητα, χωρίς δηλαδή τον ριζοσπαστισµό των γυναικείων διεκδικήσεων στο εξωτερικό. Οι ελληνίδες καταγγέλλουν τον γάµο από συµφέρον και το θεσµό της προίκας και ζητούν δικαιώµατα στη µόρφωση, την εργασία και την επιλογή συντρόφου, όχι όµως πολιτικά δικαιώµατα. Η Λώρα Δάφνη, φωτίζοντας τη γυναικεία εµπειρία του έρωτα, της σωµατικότητας, της συµβίωσης, της δηµιουργίας, θίγει ζητήµατα σηµαντικά για τον ρόλο και 32 Αναφορικά µε την προσέγγιση του διηγήµατος «Ελευθέρα!» και, συγκεκριµένα, την πορεία προς τη χειραφέτηση της ηρωίδας, ιδιαίτερα χρήσιµη αποδεικνύεται η άποψη της Rita Felski περί µυθιστορηµάτων αυτό-ανακάλυψης και, ειδικότερα, περί φεµινιστικών µυθιστορηµάτων ενηλικίωσης (Felski 1989, ). Σηµαντική είναι, επίσης, η δοµή της µαθητείας, όπως περιγράφεται από τη Susan Rubin Suleiman, ένα σχήµα που, φωτίζοντας τη διαδικασία µετάβασης από την παθητικότητα στη δράση, αναδεικνύει τους ιδεολογικούς στόχους του κειµένου (Suleiman 1983, ). 33 Χαρακτηριστικές είναι ορισµένες από τις διακοσµητικές βινιέτες που βρίσκονται στο τέλος των διηγηµάτων και υπογραµµίζουν τη σηµασία της γραφής και της µελέτης. Στα διηγήµατα «Ελευθέρα!» και «Μητέρες» (Δάφνη, Λώρα 1921, 32, 70) η διακοσµητική βινιέτα απεικονίζει γυναίκα αρχαιοπρεπώς ντυµένη που κοιτά µπροστά και κρατά γραφίδα και πάπυρο στο δεξί χέρι και ένα πυρσό στο αριστερό, φωτίζοντας το σκοτάδι. Στο βινιέτα στο τέλος του «Δέσποινα-Μαρία» (Δάφνη, Λώρα 1921, 57) απεικονίζεται µία κουκουβάγια που κάθεται πάνω σε βιβλία µε φόντο µία βιβλιοθήκη, ενώ στη βινιέτα που συνοδεύει τα διηγήµατα «Χρυσάνθεµα» και «Δύο Έρωτες» (Δάφνη, Λώρα 1921, 12, 43) απεικονίζεται µία φτερωτή ανθρώπινη φιγούρα που κρατά γραφίδα και βιβλίο σηµειώνοντας πάνω σε µια υδρόγειο σφαίρα.

11 τη θέση της γυναίκας και αµφισβητεί παγιωµένες αντιλήψεις. Είναι όµως παράλληλα πολύ προσεκτική όσον αφορά την ανατροπή των παραδεδοµένων, που γίνεται υπό προϋποθέσεις. Η γυναίκα παραµένει ο «άγγελος του σπιτιού» και η διπλή ηθική καλά κρατεί, ενώ ο έρωτας δε λειτουργεί ως δύναµη ανατρεπτική, αφού τελικά υπερισχύει η κοινωνικά αποδεκτή αντίληψη, που θέλει τις γυναίκες συναισθηµατικές, υποµονετικές και παθητικές. Η Λώρα Δάφνη κινείται στο πλαίσιο της ήπιας διεκδίκησης που εδραίωσε η Παρρέν και διατηρεί πολλά από τα στερεότυπα για τα δύο φύλα, που συνεχίζουν να έχουν κρίσιµη επίδραση στη συµπεριφορά και τις επιλογές τους. Να σηµειωθεί ότι γενικότερα η Λώρα Δάφνη είναι προσεκτική ως προς τις δηµόσιες τοποθετήσεις της. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η στάση της σ ένα άλλο φλέγον ζήτηµα, το γλωσσικό, όπως φαίνεται από το δισέλιδο σηµείωµά της στο τέλος του πρώτου βιβλίου, όπου προσπαθεί να σταθεί στη µέση. Με αφορµή τη σταδιακή αποµάκρυνσή της από την αυστηρή καθαρεύουσα, παροµοιάζει τη γλώσσα µε ένα ζωντανό οργανισµό που εξελίσσεται και επισηµαίνει ότι η καθαρεύουσα προορίζεται για έργα επιστηµονικά σε αντίθεση µε τη δηµώδη παραστατική, όπως τη χαρακτηρίζει, που είναι η πλέον κατάλληλη για τη λογοτεχνία. Με τα έντεκα διηγήµατα του πρώτου βιβλίου η Λώρα Δάφνη ολοκληρώνει το 1921 έναν κύκλο στον οποίο βασικό ζητούµενο ήταν να προβάλει τα δίκαια του φύλου της µέσα από προγραµµατικού χαρακτήρα κείµενα. Στο επόµενο συγγραφικό της εγχείρηµα υπό τον τίτλο «Σαν παραµύθια» η Λώρα Δάφνη πιάνει το νήµα που άφησε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και φτάνει έως και τη δεκαετία του Το 1951 έξι από τα οκτώ αυτά κείµενα εκδίδονται αυτοτελώς. Σαν αδειάζει για δεύτερη φορά τα συρτάρια της, για να κλείσει έναν ακόµη κύκλο διανύοντας την όγδοη δεκαετία της ζωής της. Το παραµύθι, ως είδος που έχει αφοµοιώσει παραδόσεις και µύθους, αφηγηµατικές τεχνικές και µοτίβα, φαίνεται ότι αποτελεί γι αυτήν ασφαλές καταφύγιο έκφρασης. Δεν είναι άλλωστε η µόνη από τη γενιά της. Αρκεί µόνο να θυµηθούµε τη συνοµήλικη της Πηνελόπη Δέλτα. Παράλληλα, το παραµύθι, κουβαλώντας πληθώρα εµπειριών εγγεγραµµένων στη συλλογική µνήµη, µπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός καθώς διαπραγµατεύεται ακανθώδη υπαρξιακά ζητήµατα. Στο πλαίσιο αυτό, µπορούµε να δούµε και τις αναφορές που γίνονται σε θέµατα που αφορούν τη γυναίκα. Είναι όµως το πρώτο της βιβλίο, έγκαιρα τοποθετηµένο σε σχέση µε τα ζητούµενα της εποχής, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις θέσεις περί γυναικείας χειραφέτησης, οι οποίες σε µεγάλο βαθµό διαµορφώθηκαν από τους αγώνες στο γύρισµα του 19 ου αιώνα. Οι εξελίξεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο από τα µεσοπολεµικά χρόνια και εξής αλλάζουν άρδην τις συνθήκες στις οποίες τίθεται το γυναικείο ζήτηµα. Οι γυναίκες µας δίνουν πλέον κείµενα αρκετά διαφοροποιηµένα σε σχέση µε το παρελθόν θέτοντας τα

12 γυναικεία δικαιώµατα στο πλαίσιο ευρύτερων κοινωνικών διεκδικήσεων. 34 Η Λώρα Δάφνη φαίνεται ότι δεν να µπορεί να ακολουθήσει την αργή αλλά σταθερή εξέλιξη του κινήµατος. Η φωνή της όµως δεν παύει να είναι σηµαντική για την συµπλήρωση της εικόνας που έχουµε για συγγραφική παρουσία των γυναικών το πρώτο ήµισυ του 20 ού αιώνα. Βιβλιογραφία Αβδελά, Έφη & Ψαρρά, Αγγέλικα: «Πρόλογος». Στο: Έφη Αβδελά & Αγγέλικα Ψαρρά (Επιµ.), Ο Φεµινισµός στην Ελλάδα του Μεσοπολέµου. Μια Ανθολογία. Αθήνα: Γνώση 1985: Βαρίκα, Ελένη: Η Εξέγερση των Κυριών. Η γένεση µιας φεµινιστικής συνείδησης στην Ελλάδα Αθήνα: Κατάρτι Butler, Judith: Gender Trouble. Feminism and the Subversion of Identity. New York and London: Routledge ( ). Γ.Ε. [Γενεράλις, Εµµανουήλ]: «Μαρία Τρικούπη». Στο: Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια. Τόµος ΚΓ. Αθήνα: «Πυρσός» Ανώνυµος Εταιρεία Εκδόσεων & Γραφικών Τεχνών 1933: Charles, Nickie and Hintjens, Helen: Gender, ethnicity and cultural identity: women s places. Στο: Nickie Charles and Helen Hintjens (Ed.), Gender, Ethnicity and Political Ideologies. London and New York: Routledge 1998: Δάφνη, Λώρα (Μ.Τ.): Από την ζωήν της γυναικός. Αθήναι: Τυπογραφείον Γ. Η. Καλλέργη & Σιας Δάφνη, Λώρα (Μ.Κ.Τ.): Σαν Παραµύθια. Αθήναι: Τυπογραφεία «Πατρίς» Δάφνη, Λώρα: «Φθινοπωρινό Φάληρον». Δάφνη τ. Α, τχ. 10 (1909): 4. Ein Walzertraum. Πινακοθήκη τ. ΙΑ, τχ. 121 (1911): «Δύο Έρωτες». Πινακοθήκη τ. ΙΑ, τχ. 127 (1911): «Ελευθέρα!». Πινακοθήκη τ. ΙΒ, τχ. 133 (1912): «Δέσποινα-Μαρία». Πινακοθήκη ΙΒ, (1912): «Χρυσάνθεµα». Πινακοθήκη τ. ΙΒ, τχ. 140 (1912): «Ρόζα». Πινακοθήκη τ. ΙΣΤ, τχ. 186 (1916): & τχ. 187 (1916): Δικ [Δ Ι. Καλογερόπουλος]: «Καλλιτεχνικά σηµειώµατα. Ι. Αι γράφουσαι Ελληνίδες». Παλιγγενεσία (8/6/1896): 2. «Καλλιτεχνικά σηµειώµατα. ΙΙ. Αι γράφουσαι Ελληνίδες». Παλιγγενεσία (9/6/1896): 2. «Καλλιτεχνικά σηµειώµατα. V. Αι γράφουσαι Ελληνίδες». Παλιγγενεσία (18/6/1896): 2. «Καλλιτεχνικά σηµειώµατα. V. Αι γράφουσαι Ελληνίδες». Παλιγγενεσία (24/6/1896): 2. Ελένη η Σπαρτιάτις [Ελένη Κοµνηνού-Πλατανιά]: «Οικογένεια και µήτηρ. (Χαρισµένο εις τας αναγνωστρίας µου)». Το Πανελλήνιον τ. 1, τχ. 11 (1/5/1914): 2. Felski, Rita: Beyond Feminist Aesthetics: Feminist Literature and Social Change. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press Κωνσταντινίδου, Εριέττα Γ.: «Εικών της ανθρώπινης ζωής». Εφηµερίς των Κυριών (Κων/πολη) τ. Α, τχ. 8-9 (1/1/1910): 72. Laqueur, Thomas: Making Sex: Body and Gender from the Greeks to Freud. Cambridge, Massachusetts, and London, England: Harvard University Press Νικολοπούλου, Μαρία: «Γυναικεία σεξουαλικότητα και γραφή στα περιοδικά λόγου και τέχνης ( )». Στο: Κωνσταντίνος Α. Δηµάδης (Επιµ.), Δ Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών - Πρακτικά (Γρανάδα, 9-12 Σεπτ. 2010): «Ταυτότητες στον 34 Βλ. ενδεικτικά τα εξής κείµενα: «Η διεκδίκηση της ισότητας: τα φεµινιστικά έντυπα το Μεσοπόλεµο ( )» (Σαµίου, 23-28) «Πρόλογος» (Έφη Αβδελά, Αγγέλικα Ψαρρά 1985, 13-97). Αναφορικά δε µε τις συγκρούσεις µεταξύ των γυναικών κατά τον Μεσοπόλεµο βλ. χαρακτηριστικά: «Γυναίκες στο κυνήγι της ηδονής και της ψήφου: Οι φεµινίστριες στον κοµµουνιστικό λόγο του Μεσοπολέµου» (Ψαρρά 2003, ).

13 Ελληνικό Κόσµο (Από το 1204 έως σήµερα)». Τόµος Δ (ISBN ). Αθήνα: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών 2011: Ντενίση, Σοφία: Ανιχνεύοντας την «αόρατη» γραφή: Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού Διαφωτισµού-Ροµαντισµού. Αθήνα: Νεφέλη Ouditt, Sharon: Fighting Forces, Writing Women: Identity and Ideology in the First World War. London and New York: Routledge Παρρέν, Κ.: «Τι την θέλουσιν αι γυναίκες την αρχαίαν ελληνικήν». Εφηµερίς των Κυριών τ. Γ, τχ. 149 (21/1/1890): 1-2. Ριζάκη, Ειρήνη: Οι «γράφουσες» Ελληνίδες. Σηµειώσεις για τη γυναικεία λογιοσύνη του 19 ου αιώνα. Αθήνα: Κατάρτι Σαµίου, Δήµητρα: «Η διεκδίκηση της ισότητας: τα φεµινιστικά έντυπα το Μεσοπόλεµο ( )». Διαβάζω (αφιέρωµα: «Το Ελληνικό Φεµινιστικό έντυπο») τχ. 198 (14/9/1988): Σ.τ.Δ. [Σηµείωµα της Διευθύνσεως]: «Αι γράφουσαι Ελληνίδες». Πινακοθήκη τ. Ζ, τχ. 73 (1907): 5. Suleiman, Susan Rubin: Authoritarian Fictions. Princeton, New Jersey: Princeton University Press Τζανάκη, Δήµητρα: Δούλα και Κυρά. Όψεις εθνικισµού: Ρόλοι και συµπεριφορές στην Ελλάδα των ροµαντικών χρόνων ( ). Αθήνα: Σαββάλας Taylor Allen, Ann: Feminism and Motherhood in Western Europe, : The Maternal Dilemma. New York: Palgrave Macmillan Thurer, Shari L.: The Myths of Motherhood: How Culture Reinvents the Good Mother. New York: Penguin Books 1995 ( ). Weeks, Jeffrey: Sexuality. New York and London: Routledge ( ). Φουκώ, Μισέλ: Iστορία της σεξουαλικότητας. Μτφρ. Γκλόρυ Ροζάκη. Αθήνα: Κέδρος Ψαρρά, Αγγέλικα: «Μητέρα ή πολίτις; Ελληνικές εκδοχές της γυναικείας χειραφέτησης ( )». Στο: Το φύλο των δικαιωµάτων. Εξουσία, γυναίκες και ιδιότητα του πολίτη. Ευρωπαϊκό Συνέδριο, Αθήνα 9-10 Φεβρουαρίου Πρακτικά. Αθήνα: Νεφέλη 1999: Ψαρρά, Αγγέλικα: «Γυναίκες στο κυνήγι της ηδονής και της ψήφου: Οι φεµινίστριες στον κοµµουνιστικό λόγο του Μεσοπολέµου». Στο: Χριστίνα Βλαχούτσικου, Laurie Kain- Hart (Επιµ.), Όταν οι γυναίκες έχουν διαφορές: Αντιθέσεις και συγκρούσεις γυναικών στη σύγχρονη Ελλάδα. Αθήνα: Μέδουσα 2003:

Παραμονή Παγκόσμιας Ημέρας Αντικαταναλωτισμού*, 28 Νοεμβρίου 2008

Παραμονή Παγκόσμιας Ημέρας Αντικαταναλωτισμού*, 28 Νοεμβρίου 2008 Ο ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Παραμονή Παγκόσμιας Ημέρας Αντικαταναλωτισμού*, 28 Νοεμβρίου 2008 Η χρονική συγκυρία δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Πέντε λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα της τελευταίας μου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟΧΥΜΩΤΗΣ MOD R-430 Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά όλες τις οδηγίες πριν τη χρήση ιάγραµµα ονόµατος και θέσης των κύριων εξαρτηµάτων 1. Έµβολο πίεσης 2. ιαφανές κάλυµµα 3. Φίλτρο αποχυµωτή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ Ι ΙΩΤΙΚΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ Ι ΙΩΤΙΚΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ Ι ΙΩΤΙΚΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ Από τον διδάσκοντα Ι.Παναγοπουλο Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ 1. Ποιες είναι οι πηγές του δικαίου; 2. Μπορεί η ιδιωτική βούληση να αποκλείσει την

Διαβάστε περισσότερα

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας Παντελής Παπαδόπουλος Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι Είναι τιμή για μένα και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω ενεργά στην ημερίδα αυτή. Το

Διαβάστε περισσότερα

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη Εύα Παπώτη Μια «γριά» νέα Πρωτογνώρισα την Κατερίνα ως μαθήτρια λυκείου στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στο οποίο εργαζόμουν ως φιλόλογος. Σήμερα είναι τριάντα ετών. Σε μια συνάντησή μας, λίγο πριν

Διαβάστε περισσότερα

«Το στίγµα του Εφιάλτη»

«Το στίγµα του Εφιάλτη» /νση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, 2008-2009 (Ειδική διάκριση) «Το στίγµα του Εφιάλτη» Κοµµάτια Από Τα Κοµµάτια Της Ζωής Μου Ειρήνη Παραχεράκη Λύκειο «Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα» Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Terminal 119 [ Νοέμβριος / 2006] ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ FROM BELOW

Terminal 119 [ Νοέμβριος / 2006] ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ FROM BELOW Terminal 119 [ Νοέμβριος / 2006] ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ FROM BELOW «Κάθε κοινωνία είναι μια κατασκευή, μια συγκρότηση, μια δημιουργία ενός κόσμου, του ιδιόκοσμού της. Η ίδια η ταυτότητα της δεν είναι τίποτε άλλο απ

Διαβάστε περισσότερα

Η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτη είναι η πρώτη πολιτική δολοφονία των φασιστών μετά τη χούντα των συνταγματαρχών. Η δολοφονία αυτή σηματοδοτεί την επισφράγιση ενός εμφυλίου που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012 Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012 Κυρίες, κύριοι, Η έννοια της ανάπτυξης είναι τόσο πολυφορεμένη στο σύγχρονο πολιτικό λεξιλόγιο, που αν δεν δώσουμε, ο καθένας από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ. 427 π.χ. - 347 π.χ.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ. 427 π.χ. - 347 π.χ. ΠΛΑΤΩΝΑΣ 427 π.χ. - 347 π.χ. Έργα Ίωνας, Ευθύφρων, Απολογία, Κρίτων, Φαίδων, Χαρµίδης, Λάχης, Γοργίας, Κρατύλος, Ευθύδηµος, Μένων, Συµπόσιον, Φαίδρος, Πολιτεία, Θεαίτητος, Παρµενίδης, Σοφιστής, Πολιτικός,

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Αυδίκος Η αµηχανία µπροστά στον τοίχο: το Πρόγραµµα και οι κοινότητες των Τσιγγάνων Γεια σας. Εγώ είµαι καινούργιος στη Θεσσαλία οι εκατέρωθέν µου καθήµενοι προϋπήρξαν εµού. Να ξεκινήσω, λοιπόν,

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση. Βασικά στοιχεία αφηγηµατικού κειµένου:

Αφήγηση. Βασικά στοιχεία αφηγηµατικού κειµένου: Αφήγηση Αφήγηση µιας ιστορίας έχουµε όταν παρουσιάζουµε γεγονότα µε µια ορισµένη σειρά. Τα γεγονότα µπορεί να είναι πραγµατικά ή φανταστικά. Η αφήγηση µπορεί να είναι προφορική ή γραπτή. Όταν η αφήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (1912-1913) στα ελληνικά διδακτικά εγχειρίδια Ιστορίας (δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης) της περιόδου 1950-1974.

Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (1912-1913) στα ελληνικά διδακτικά εγχειρίδια Ιστορίας (δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης) της περιόδου 1950-1974. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (1912-1913) στα ελληνικά διδακτικά εγχειρίδια Ιστορίας (δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης) της περιόδου 1950-1974 Κλεονίκη Δρούγκα Το σχολικό βιβλίο συνιστά έναν τρόπο µετάδοσης γνώσης,

Διαβάστε περισσότερα

8 Μάρτη. Η βία κατά των γυναικών

8 Μάρτη. Η βία κατά των γυναικών 8 Μάρτη 8 Μάρτη πριν από λίγες μέρες. Για ακόμα μια φορά αντιμετωπίστηκε ως μέρα γιορτής. Διαφημίσεις Ηondos center. Ανακοινώσεις από «ευαισθητοποιημένους» σε θέματα ισότητας. Οι επιφανειακές αναφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι. Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι. Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό

Διαβάστε περισσότερα

Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο. 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες

Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο. 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες 1 Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες Λι Χονγκτζί Ελληνική µετάφραση από τα Αγγλικά Ιανουάριος 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ιδάσκοντας τον Φα στη Νέα Υόρκη... 1 ιδάσκοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α2 Α.2.1. σελ.22: «Στη διάρκεια να εκµεταλλευτούν οι Έλληνες» Α.2.2. σελ.142 144: «Στην αρχή η περίθαλψη της προηγούµενης εγκατάστασης».

ΘΕΜΑ Α2 Α.2.1. σελ.22: «Στη διάρκεια να εκµεταλλευτούν οι Έλληνες» Α.2.2. σελ.142 144: «Στην αρχή η περίθαλψη της προηγούµενης εγκατάστασης». ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Μεγάλη Ιδέα β. Βενιζελισµός γ. Συµφωνία της Άγκυρας Μονάδες 15 Α.1.2. Να προσδιορίσετε αν το περιεχόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιες είναι αυτές, μία προς μία, εξετάζοντας τις πιο εξόφθαλμες και αναντίρρητες από αυτές.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιες είναι αυτές, μία προς μία, εξετάζοντας τις πιο εξόφθαλμες και αναντίρρητες από αυτές. Η κατάσταση της χώρας είναι γνωστή. Την ξέρουν κι οι πέτρες. Ναι, έχουμε οικονομική κρίση ναι, η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει Το ζήτημα, όμως, είναι να καταλάβουμε όλοι, τι πραγματικά συμβαίνει.

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραστάσεις των φύλων στα παιδικά αναγνώσµατα του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου

Αναπαραστάσεις των φύλων στα παιδικά αναγνώσµατα του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου Αναπαραστάσεις των φύλων στα παιδικά αναγνώσµατα του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου Μαρία Μανώλη 1 Εισαγωγή Χωρίς αµφιβολία, τα σχολείο 1 αποτελεί το πιο θεµελιώδη κοινωνικό θεσµό µετά την οικογένεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙΣ ΤΟ ΦΙΔΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙΣ ΤΑ (ΧΡΥΣΑ) ΑΥΓΑ ΤΟΥ

ΓΙΑ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙΣ ΤΟ ΦΙΔΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙΣ ΤΑ (ΧΡΥΣΑ) ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙΣ ΤΟ ΦΙΔΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙΣ ΤΑ (ΧΡΥΣΑ) ΑΥΓΑ ΤΟΥ Φασισμός και αντιφασισμός στα χρόνια της χολέρας Συνέλευση για την ΚΥκλοφορία των Αγώνων Ένθετη έκδοση μαζί με το 7ο τεύχος της Σφήκας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ 1 2 Το θέµα µας είναι ο Αναρχισµός. Τι είναι ο Αναρχισµός; Μια διδασκαλία για την πολιτική. Σαν πολιτική διδασκαλία διαθέτει απόψεις για το πολιτικό πρόβληµα, για

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 25 η Απριλίου 2014. Αξιότιμη κ. Καραμάνου,

Αθήνα, 25 η Απριλίου 2014. Αξιότιμη κ. Καραμάνου, Αθήνα, 25 η Απριλίου 2014 Αξιότιμη κ. Καραμάνου, Εν συνεχεία της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, Σας αποστέλλω τη θέση της κ. Φωτεινής Τομαή Κωνσταντοπούλου για το όλο ζήτημα, προκειμένου να το εντάξετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας ιάλεξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού στην Ηµερίδα της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αξιωµατικών Αστυνοµίας Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας Αθήνα, 05/12/2008

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, αγαπητέ Γιαννάκη, αγαπητέ Martin, σε ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 Ώρα έναρξης: 14:00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΑΚΟΣ.,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κατά τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου 2007, το ιοικητικό Συµβούλιο της αποφάσισε να αυξήσει το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηµατοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

Ξαναδίνουμε ζωή στο δικό μας ΗΡΑΚΛΕΙΟ Δ.Α.Σ.Η. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ. Δημοτική Ανεξάρτητη Συνεργασία Ηρακλείου

Ξαναδίνουμε ζωή στο δικό μας ΗΡΑΚΛΕΙΟ Δ.Α.Σ.Η. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ. Δημοτική Ανεξάρτητη Συνεργασία Ηρακλείου Δ.Α.Σ.Η. Δημοτική Ανεξάρτητη Συνεργασία Ηρακλείου ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ Ο βαθμός δημοκρατίας κάθε χώρας συναρτάται ευθέως και άμεσα με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι κοινωνικά και οικονομικά αδύναμοι Ούλωφ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή: ακαδηµαϊκά αδικήµατα και κυρώσεις

Εισαγωγή: ακαδηµαϊκά αδικήµατα και κυρώσεις Εισαγωγή: ακαδηµαϊκά αδικήµατα και κυρώσεις Σύµφωνα µε τον εσωτερικό κανονισµό του Πανεπιστηµίου Κρήτης κυρίαρχα δικαιώµατα των φοιτητών είναι το δικαίωµα στη µάθηση και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών

Διαβάστε περισσότερα

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005 Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 25 Για τους /τις εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση Σχολικού Συμβούλου υπάρχουν μας διατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, για τα έτη

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατικές ενότητες: παρεµβάσεις και ενδεικτικές υποθέσεις. 1. Οικονοµική πολιτική. Παρεµβάσεις οικονοµικού χαρακτήρα

Θεµατικές ενότητες: παρεµβάσεις και ενδεικτικές υποθέσεις. 1. Οικονοµική πολιτική. Παρεµβάσεις οικονοµικού χαρακτήρα Στατιστικά στοιχεία Κατά τη διάρκεια του 2011 ο Συνήγορος δέχθηκε 10.706 νέες αναφορές. Μεταξύ αυτών, εκατοντάδες αναφορές προέρχονται από οµάδες πολιτών - είναι δηλαδή «συλλογικές αναφορές». Η γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Δεν υπήρξε ένοπλη επαναστατική ενέργεια ίσως τα τελευταία είκοσι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

Kυριάκος Μαργαρίτης: "Αντιστεκόμαστε στην κρίση γελώντας ψιθυριστά" σκίτσο: Χ. Μαργαρίτης

Kυριάκος Μαργαρίτης: Αντιστεκόμαστε στην κρίση γελώντας ψιθυριστά σκίτσο: Χ. Μαργαρίτης Kυριάκος Μαργαρίτης: "Αντιστεκόμαστε στην κρίση γελώντας ψιθυριστά" Συνέντευξη στον Nέστορα Πουλάκο σκίτσο: Χ. Μαργαρίτης Σημαίες, τυμπανοκρουσίες, μεγάφωνα. Κρίση, αδικία, αγανάκτηση. Η πλατεία γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Το Article 27 αναφέρεται στο κομμάτι του Καταστατικού των Η.Ε. κατά το οποίο δίνεται το δικαίωμα του βέτο στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Article 27 αναφέρεται στο κομμάτι του Καταστατικού των Η.Ε. κατά το οποίο δίνεται το δικαίωμα του βέτο στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είναι εύκολο να είσαι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά εσείς έχετε γεννηθεί για την πρόκληση αυτή. Η χώρα σας, σας έχει επιλέξει για να προστατεύσετε τα συμφέροντά της. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΕΡΒΙΣΗΣ. Παπαδιαµάντης Aλέξανδρος

Ο ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΕΡΒΙΣΗΣ. Παπαδιαµάντης Aλέξανδρος Ο ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΕΡΒΙΣΗΣ Παπαδιαµάντης Aλέξανδρος 1 ύο, τρεις, πέντε, δέκα σταλαγµοί. Όµοιοι µε το µονότονον βήµα του αγρύπνου ναύτου φρουρού εις την κουβέρταν. Πλέει εις µαύρα πέλαγα και βλέπει ουρανόν και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΛΗΘΩΝ ΓΕΜΙΣΤΟΣ. Ύµνοι στους θεούς

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΛΗΘΩΝ ΓΕΜΙΣΤΟΣ. Ύµνοι στους θεούς ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΛΗΘΩΝ ΓΕΜΙΣΤΟΣ Ύµνοι στους θεούς Πρώτος ύµνος για όλο το χρόνο στον ία. Ζεύ πατέρα, αυτοπάτορα, πρεσβύτατε και δηµιουργέ, πανυπέρτατε βασιλέα, που τα γέννησες όλα, επιφανέστερε από όλους, εσύ

Διαβάστε περισσότερα

Πού βρίσκεται ο Τάφος του Αλεξάνδρου; Μυαλό χρειάζεται για ν' αποκαλυφθεί. και όχι φτυάρια.

Πού βρίσκεται ο Τάφος του Αλεξάνδρου; Μυαλό χρειάζεται για ν' αποκαλυφθεί. και όχι φτυάρια. Πού βρίσκεται ο Τάφος του Αλεξάνδρου; Μυαλό χρειάζεται για ν' αποκαλυφθεί και όχι φτυάρια. Τα µεγαλύτερα µυστικά του κόσµου κρύβονται πάντα µε τον καλύτερο τρόπο, παραµένοντας στην κοινή θέα. Για να καταλάβουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καληµέρα, χρόνια πολλά, δεν τα έχουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΦΟΥΣΚΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφισσες, συνάδελφοι,

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφισσες, συνάδελφοι, ΟΜΙΛΙΑ ΛΟΪΖΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΤΥΚ ΣΤΟ 46 Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΤΥΚ «Επιτυχής η πορεία της ΕΤΥΚ μέσα στην τρικυμία της κρίσης» «Η τελευταία φορά που μιλώ στο Συνέδριο ως Πρόεδρος της ΕΤΥΚ» «Ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να δώσετε το περιεχόµενο των ακόλουθων ιστορικών όρων: 1) Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής (1923) 2) Πάουερ 3) Ηνωµένη Αντιπολίτευσις Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Θέμα: Θέσεις της ΚΕΕΕ για την ελληνική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

«Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ»

«Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» Διακήρυξη για την: «Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» Διακήρυξη Νο: Ε140038 Η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ («Εταιρία») προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική αντιπαράθεση στην μεταψυχροπολεμική εποχή και αστάθμητοι ανθρωπολογικοί παράγοντες της μετά-αποικιακής εποχής Περίληψη

Στρατηγική αντιπαράθεση στην μεταψυχροπολεμική εποχή και αστάθμητοι ανθρωπολογικοί παράγοντες της μετά-αποικιακής εποχής Περίληψη 1 Π. Ήφαιστος, «Στρατηγική αντιπαράθεση στην μεταψυχροπολεμική εποχή και αστάθμητοι ανθρωπολογικοί παράγοντες της μετά-αποικιακής εποχής»* στο Μάζης Ι. (επιμ.) Εξεγέρσεις στον Αραβομουσουλμανικό Κόσμο:

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικές Μονάδες Αγροτουρισμού

Τουριστικές Μονάδες Αγροτουρισμού Τουριστικές Μονάδες Αγροτουρισμού... Επενδύστε στον αγροτουρισμό. Οραματιζόμαστε Σχεδιάζουμε Υλοποιούμε Αγροτουρισμός, το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού. Για το σύνολο των οικονομιών της Ε.Ε. ο τουρισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία.

Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία. Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία. Στόχος μας : να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή και το διαδίκτυο για να αντλήσουμε σωστές πληροφορίες, να τις επεξεργαστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Μεταβολές των αντίστοιχων παραγράφων της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και του Φύλλου Οδηγιών

Παράρτημα III. Μεταβολές των αντίστοιχων παραγράφων της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και του Φύλλου Οδηγιών Παράρτημα III Μεταβολές των αντίστοιχων παραγράφων της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και του Φύλλου Οδηγιών Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση και το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 3.1 Εισαγωγή Η Ελληνική Προεδρία πραγµατοποιείται σε µια κρίσιµη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίοδο. Μια Ένωση που προετοιµάζει την µεγαλύτερη διεύρυνση στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα Τρίπολη, 4 Απριλίου 2008 Δηλώσεις του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου μετά την επιθεώρηση των έργων μεταστέγασης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης από το Μαντζούνειο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑ Α

Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑ Α Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑ Α Συνήθως, όταν αναλογιζόµαστε την ελληνική αρχαιότητα, µας έρχονται στο νου οι µεγάλοι της φιλόσοφοι και το υµνηµένο, σχεδόν από τους πάντες, «ιδανικό» πολίτευµα της ηµοκρατίας,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο όρος διαλεκτική γεννιέται από τους περίφημους Διάλογους του Πλάτωνα και διαμέσου της ιστορίας της φιλοσοφικής σκέψης υφίσταται σημαντικές μεταβολές, σημαίνοντας από μέθοδο της διαίρεσης, λογική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ! ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ! ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 Απόστολος Πιερρής ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ! ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ πόλιν δὲ μικρὰν καὶ ἄδοξον παραλαβὼν ἔνδοξον καὶ μεγάλην ἀπεργάσασθαι 14 Ιανουαρίου 2015 2 Η χώρα έχει ναυαγήσει.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ αυτό δεν είναι αλήθεια. Είμαι μόλις είκοσι ενός χρονών, οι γονείς μου μου έχουν δώσει αγάπη και μόρφωση και είμαι παντρεμένος με μια γυναίκα που αγαπώ και που με αγαπά

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Δελτίο Σεμιναρίου

Πληροφοριακό Δελτίο Σεμιναρίου Πληροφοριακό Δελτίο Σεμιναρίου με θέμα: Επιχειρηματική Εκκίνηση Από τη δημιουργία της Επιχειρηματικής Ιδέας στην ίδρυση της Νέας Επιχείρησης 1. Η Διδακτική αυτή Ενότητα, διαρκείας 30 διδακτικών ωρών, απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην Ιστορία όπου φαίνεται πως οι άνθρωποι σε όλο

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην Ιστορία όπου φαίνεται πως οι άνθρωποι σε όλο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην Ιστορία όπου φαίνεται πως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεσηκώνονται, για να πουν ότι κάτι δεν πάει καλά, για να ζητήσουν αλλαγές. Αυτό συνέβη τα ταραχώδη έτη 1848

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΠΡΟΕ ΡΟΣ: ΛΕΩΝΙ ΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΚΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Καληµέρα σας. Κυρίες και κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 4 5 Συντάγµατος «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δηµόσια βάρη, ανάλογα µε τις δυνάµεις τους».

Άρθρο 4 5 Συντάγµατος «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δηµόσια βάρη, ανάλογα µε τις δυνάµεις τους». ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Εισαγωγή 2 ΙΙ. Η συνταγµατική κατοχύρωση της αρχής της φορολογικής ισότητας ιστορική αναδροµή 3 ΙΙΙ.Η έννοια της φορολογικής ισότητας 4 IV. Nοµική φύση 4 V. Φορείς 5 VΙ. Αποδέκτες 7 VΙΙ.

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Η αντίδραση στο άγχος είναι μία φυσιολογική, ζωτική αντίδραση στην απειλή. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα δυσθυμίας που προέρχεται από την υποκειμενική

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου

Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 03:54 Ζητούμενο είναι να τεθεί ο προβληματισμός και να προκύψει η αναζήτηση Γράφτηκε από τον Κώστας Γκέτσης Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού Του Φ.Μωρόγιαννη *

Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού Του Φ.Μωρόγιαννη * Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού Του Φ.Μωρόγιαννη * Ωριμάσαμε ως συντεταγμένη δημοκρατική κοινωνία με κοινοβουλευτικούς θεσμούς, περιφερειακή οργάνωση και τοπική αυτοδιοίκηση έως σήψης λίγο πριν την απόλαυση

Διαβάστε περισσότερα

H νέα σχολική δραστηριότητα. Κυκλοφοριακό φιδάκι. Εγχειρίδιο για δασκάλους

H νέα σχολική δραστηριότητα. Κυκλοφοριακό φιδάκι. Εγχειρίδιο για δασκάλους H νέα σχολική δραστηριότητα Κυκλοφοριακό φιδάκι Εγχειρίδιο για δασκάλους Πίνακας περιεχοµένων 1. Εισαγωγή...4 Το Ευρωπαϊκό έργο CONNECT... 5 2. Το παιχνίδι Κυκλοφοριακό Φιδάκι...6 Βασική έκδοση... 6 Προηγµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΙΑΥΓΕΙΑ» ΗΜΟΣ Ε ΕΣΣΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΙΑΥΓΕΙΑ» ΗΜΟΣ Ε ΕΣΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΙΑΥΓΕΙΑ» ΗΜΟΣ Ε ΕΣΣΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 3 ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΜΟΥ Ε ΕΣΣΑΣ ΣΤΙΣ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Oταν ξεκινούσαμε το Κοιτάω Μπροστά πριν από λίγα χρόνια,

Oταν ξεκινούσαμε το Κοιτάω Μπροστά πριν από λίγα χρόνια, Αφιερωμένο στους γονείς μου που μου έδειξαν τον ουρανό και με άφησαν να ονειρευτώ στον αδελφό μου που είναι πάντα η πυξίδα μου όταν χάνω το δρόμο μου στον Ανδρέα που μ αγάπησε όπως ονειρεύτηκα και συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας

ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Στο Προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης ο ρόλος της Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Ε.Ε.Υ) είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι αρμοδιότητες της Ε.Ε.Υ έχουν αναβαθμιστεί ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο Η Σαηεντολογία, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Λ. Ρον Χάµπαρντ, είναι µια εφαρµοσµένη θρησκευτική φιλοσοφία η οποία προσφέρει έναν ακριβή δρόµο µέσω

Διαβάστε περισσότερα

Απλές λύσεις για άµεση έξοδο από την κρίση. Μέσα σε λίγες ηµέρες µπορεί να σωθεί η Ελλάδα. Αρκεί να ξυπνήσουν οι Έλληνες και να δουν τι συµβαίνει.

Απλές λύσεις για άµεση έξοδο από την κρίση. Μέσα σε λίγες ηµέρες µπορεί να σωθεί η Ελλάδα. Αρκεί να ξυπνήσουν οι Έλληνες και να δουν τι συµβαίνει. Απλές λύσεις για άµεση έξοδο από την κρίση Μέσα σε λίγες ηµέρες µπορεί να σωθεί η Ελλάδα. Αρκεί να ξυπνήσουν οι Έλληνες και να δουν τι συµβαίνει. Στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της η Ελλάδα έχει γεµίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΡΗΞΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ, ΩΡΙΚΟΣ, 1999

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΡΗΞΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ, ΩΡΙΚΟΣ, 1999 ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΡΗΞΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ, ΩΡΙΚΟΣ, 1999 1 1. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ Το αντικείµενο αυτής της µελέτης 1 κσι η µεθοδολογική θεµελίωση. Ξεκινάµε από την παρακάτω υπόθεση εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση-Συζήτηση. για τις φυλακές και τους κρατούμενους αγωνιστές. όσο υπαρχουν φυλακές κανείς δεν είναι ελεύθερος. Εισήγηση

Εκδήλωση-Συζήτηση. για τις φυλακές και τους κρατούμενους αγωνιστές. όσο υπαρχουν φυλακές κανείς δεν είναι ελεύθερος. Εισήγηση Εκδήλωση-Συζήτηση για τις φυλακές και τους κρατούμενους αγωνιστές όσο υπαρχουν φυλακές κανείς δεν είναι ελεύθερος Εισήγηση Ιούνης 2011 αντί εισαγωγής Το 12σέλιδο που κρατάτε στα χέρια σας, αποτελεί την

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. 117-118

ΗΜΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. 117-118 ΗΜΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. 117-118 Ωρισµένα για την επέµβαση του Υπουργείου Οικονοµικών προς επίτευξιν υπαγωγής των ήµων της Ελλάδος εις την εποπτείαν του Προς σχηµατισµόν ή εµπλουτισµόν Αυτοδιοικητικής Βιβλιοθήκης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ. ιπλωµατική Εργασία.

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ. ιπλωµατική Εργασία. ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ιπλωµατική Εργασία «Η ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ» του ΤΣΟΛΑΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Επιβλέπων Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Μαρξ, Κ. (2007). "Κριτική του προγράµµατος της Γκότα", σ. 37.

Μαρξ, Κ. (2007). Κριτική του προγράµµατος της Γκότα, σ. 37. «( ) Ίση λαϊκή εκπαίδευση; Τι να φαντάζονται µ αυτά τα λόγια; Πιστεύουν ότι µπορεί στη σηµερινή κοινωνία (και µονάχα µε δαύτην έχουν να κάνουν) να είναι η εκπαίδευση ίση για όλες τις τάξεις; Ή ζητάνε να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Ενηµερωτικό σηµείωµα για το πρόβληµα της παράνοµης υλοτοµίας και ειδικά αυτό της καυσοξύλευσης

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Ενηµερωτικό σηµείωµα για το πρόβληµα της παράνοµης υλοτοµίας και ειδικά αυτό της καυσοξύλευσης 1 Ιωάννης Κέκερης ασοπόνος Επίτιµος Πρόεδρος Ένωσης ασοπόνων Μακεδονίας Θράκης Μέλος.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης ασοπόνων και ιαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: Αρναία 16/12/2012 Κα Πρόεδρο Ειδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το εκπαιδευτικό σενάριο: ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το εκπαιδευτικό σενάριο: ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το εκπαιδευτικό σενάριο: ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ Σελίδα 1. Στόχος σ' αυτήν τη δραστηριότητα είναι να διερευνήσεις πού οφείλονται: Οι εκλείψεις, τόσο της Σελήνης όσο και του Ηλίου. Πριν όµως συνεχίσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Ανωριμότητα Προκαταλήψεις- Στερεότυπα Απουσία ανθρωπιστικής παιδείας Ημιμάθεια Έλλειψη έμπρακτης χριστιανικής ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα δικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/05/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/05/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 3/05/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Από το παραπάνω απόσπασμα που σας δίνεται να μεταφράσετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατική ενότητα. Φύση-περιβάλλον-οικολογία. Κείµενα Άρθρα Δοκίµια Σχεδιαγράµµατα Κριτήριο αξιολόγησης

Θεµατική ενότητα. Φύση-περιβάλλον-οικολογία. Κείµενα Άρθρα Δοκίµια Σχεδιαγράµµατα Κριτήριο αξιολόγησης Θεµατική ενότητα Φύση-περιβάλλον-οικολογία Κείµενα Άρθρα Δοκίµια Σχεδιαγράµµατα Κριτήριο αξιολόγησης «η φύση διδάσκει να παίρνεις από παντού τόσο, όσο σου χρειάζεται κι έτσι, που να έχεις πάντοτε να παίρνεις...»

Διαβάστε περισσότερα

109(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ 2014 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

109(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ 2014 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ 109(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ 2014 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. 3. Μητρώο. 4. Υποβολή αίτησης. 5. Προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διδάγματα από την Επανάσταση του 1821. Αξίες για μια Δημιουργική Κύπρο

Διδάγματα από την Επανάσταση του 1821. Αξίες για μια Δημιουργική Κύπρο Διδάγματα από την Επανάσταση του 1821. Αξίες για μια Δημιουργική Κύπρο Σταύρος Α. Ζένιος, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δήμος Αγ. Δομετίου, 25 Μαρτίου 2012. Υλικό για την ομιλία από το βιβλίο Δημιουργική Κύπρος.

Διαβάστε περισσότερα

-*- SPORΤDAY. 2 3 ο4-1 9 9 7. Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη

-*- SPORΤDAY. 2 3 ο4-1 9 9 7. Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη -*- SPORΤDAY 1 Ηµεροµηνία Εκδότες:Zερβάκης- Κατσιµίγκος Α.Ε.Κ. Σε αυτό το τεύχος 1. Α.Ε.Κ. ΣΕΛ. 2-3 2 3 ο4-1 9 9 7 Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη Μαύρος, Μανωλάς, Ατµατσίδης και Νικολάου οι υποψήφιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ : Ποιο είναι το αγαπημένο ζώο των εφήβων? ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα. Τα χρησιμοποιούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΔΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016 ΕΤΟΣ ΛΖ ΑΡ.427-428 ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Απόστολος: Β Τιμ. δ 5-8 Ευαγγέλιο: Μάρκ. α 1-8 3 Ιανουαρίου 2016 «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπασιάκος έχει το λόγο. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ. Κεφάλαια 11 έως 20

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ. Κεφάλαια 11 έως 20 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ Κεφάλαια 11 έως 20 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτά είναι Μαθήματα Θαυμάτων. Τα Μαθήματα αυτά είναι απαραίτητα. Μόνο ο χρόνος που θα τα κάνεις είναι προαιρετικός. Ελεύθερη βούληση δεν σημαίνει ότι μπορείς

Διαβάστε περισσότερα

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί, Φανταστείτε την ειρήνη... Αυτή μπορεί να ήταν η σκέψη του βασιλιά Ίφιτου της Ήλιδας όταν

Διαβάστε περισσότερα

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΩΤΗ Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε Στέλνουμε χαιρετισμούς. Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε αυτήν την ευκαιρία να μιλήσουμε με σας ξανά και να παράσχουμε τις πληροφορίες που είμαστε έτοιμοι να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος «Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα» ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Μεθοδολογικά ζητήµατα διδασκαλίας της ξένης λογοτεχνίας από µετάφραση Κείµενα για το Ανθολόγιο Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας

Ενότητα. Μεθοδολογικά ζητήµατα διδασκαλίας της ξένης λογοτεχνίας από µετάφραση Κείµενα για το Ανθολόγιο Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας Ενότητα. Μεθοδολογικά ζητήµατα διδασκαλίας της ξένης λογοτεχνίας από µετάφραση Κείµενα για το Ανθολόγιο Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας 3. Κώστας Βούλγαρης, '''Ενα βιβλίο ζητά ψήφο εµπιστοσύνης. Νεότερη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Μαρία και Ιωσήφ Αυτή είναι η ιστορία του Ιησού και του αδελφού του Χριστού, του πώς γεννήθηκαν, του πώς έζησαν και του πώς ο ένας από αυτούς πέθανε. Ο θάνατος του άλλου δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

περισσότερο από το γεγονός του ότι αυτό δεν ήταν τότε ένα ζήτηµα έγκρισης του ίδιου του κοινοβουλευτισµού αλλά κριτικής στην αστική εξουσία.

περισσότερο από το γεγονός του ότι αυτό δεν ήταν τότε ένα ζήτηµα έγκρισης του ίδιου του κοινοβουλευτισµού αλλά κριτικής στην αστική εξουσία. Οµιλία του Αµαντέο Μπορντίγκα, εκπροσώπου της Αριστερής Αποχικής Φράξιας του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, στο 2 ο Συνέδριο της Κοµµουνιστικής ιεθνούς Η Αριστερή Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα 2010 Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα Ο «χρυσός» αιώνας 5 ος αιώναςπ.χ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της οργάνωσης «ιεθνής ιαφάνεια Ελλάς» για την εκδήλωση αυτή. Η ιεθνής ιαφάνεια, 25 χρόνια µετά την ίδρυσή της

Διαβάστε περισσότερα

Συνηθισµένα λάθη στη χρήση της Γλώσσας

Συνηθισµένα λάθη στη χρήση της Γλώσσας Συνηθισµένα λάθη στη χρήση της Γλώσσας Συνηθισµένα ορθογραφικά λάθη σε συνηθισµένες λέξεις: Μία, µια (=µιά), δύο, δυο (=δυό). Εννιά, εννέα, εννιακόσια, εννιακοσιοστός αλλά ενενήντα, ένατος, ενενηκοστός.

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικό Κάλεσµα για την Προοπτική Δηµιουργίας Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης

Πανελλαδικό Κάλεσµα για την Προοπτική Δηµιουργίας Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης Πανελλαδικό Κάλεσµα για την Προοπτική Δηµιουργίας Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης Πανελλαδικό Κάλεσµα για την Προοπτική Δηµιουργίας Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης από τις συλλογικότητες Καθοδόν, Κύκλος της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παραθεριστικοί Οικοδοµικοί Συνεταιρισµοί. Μελέτη Περίπτωσης του «Βραχόκηπου» ήµου Γουβών Ηρακλείου Κρήτης»

ΘΕΜΑ: «Παραθεριστικοί Οικοδοµικοί Συνεταιρισµοί. Μελέτη Περίπτωσης του «Βραχόκηπου» ήµου Γουβών Ηρακλείου Κρήτης» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΜΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Ι ΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα