KnowHow Session. Athens High End Audio Video Show Aκραίες Εκδόσεις/avmentor.gr Δημήτρης Σταματάκος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "KnowHow Session. Athens High End Audio Video Show 2008. Aκραίες Εκδόσεις/avmentor.gr Δημήτρης Σταματάκος"

Transcript

1 ο κ Α ικ τ υσ Athens High End Audio Video Show 2008 ή Μ ικ ν ώ ρ Χώ ν ω ρ

2 H Aκουστική είναι: Aσαφής εκ φύσεως... Σημαντική επειδή την συναντούμε: Στο χώρο της ζωντανής παράστασης Στο χώρο του studio παραγωγής Στο χώρο ακρόασης Επίκινδυνη επειδή: Δεν μπορούμε εύκολα να διαχωρίσουμε την επίδρασή της Κρίνουμε, συνήθως, την ακουσική και όχι τις υπόλοιπες παραμέτρους ενός συστήματος Ευτυχώς όμως: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει εξελιχθεί ώστε να την χρησιμοποιεί ως πλεονέκτημά του.

3 Τί είναι ένας μικρός χώρος; Το φάσμα που μας ενδιαφέρει: 16Hz-20kHz Τα μήκη κύματος που μας ενδιαφέρουν: 21m (16Hz)-17mm (20kHz) Eμπειρική παρατήρηση: Η συμπεριφορά του χώρου αλλάζει όταν: d<λ Θεωρούμε: Μικρό κάθε χώρο με μεγάλη διάσταση μικρότερη των 21m Στους μεγάλους χώρους ισχύει επακριβώς η εξίσωση Sabine (Wallace Clement Sabine) Τους μεγάλους χώρους τους ονομάζουμε Χώρους Sabine

4 Αυτός ο διαχωρισμός δεν είναι αρκετός! Τα μοντέλα μας δεν επαρκούν να περιγράψουν την διάδοση του ήχου σε έναν χώρο για όλες τις συχνότητες. Αυθαιρέτως διαχωρίζουμε το φάσμα σε τέσσερις περιοχές: Πώς καθορίζονται οι συχνότητες f1-f3;

5 Μπορείτε να δείτε τον ρόλο που παίζουν οι διαστάσεις του χώρου στον τρόπο που κατανέμονται οι τέσσερις περιοχές;

6 Έχει ο χώρος απόκριση συχνότητας; Α Περιοχή αποκοπής ο χώρος δεν συμμετέχει στην διαμόρφωση του ήχου Β Περιοχή κυματικής ακουστικής Ο ήχος συμπεριφέρεται ως κύμα C Περιοχή διάβασης (crossover) ο χώρος συμπεριφέρεται μεικτά D Περιοχή γεωμετρικής ακουστικής Ο ήχος συμπεριφέρεται ως ακτίνα Στην πράξη: Αγνοούμε τις περιοχές A και C και επικεντρωνόμαστε στις B και D!

7 Τί είναι η Αντήχηση; είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένας ήχος συνεχίζει να είναι ακουστός ακόμη και όταν ο μηχανισμός που τον δημιουργεί πάψει να υφίσταται. Η αντήχηση και η αντίληψή της μας βοηθά να εκτιμήσουμε το μέγεθος του χώρου μέσα στον οποίο βρισκόμαστε. Ορίζουμε: Ως χρόνο αντήχησης (RT60) τον χρόνο που απαιτείται για να μειωθεί η στάθμη του ήχου κατά 60dB από την στιγμή που η λειτουργία της ηχητικής πηγής πάψει. Ο χρόνος αντήχησης είναι ένα μέτρο της αντήχησης και εξαρτάται: Από τις διαστάσεις του χώρου Από τις ιδιότητες ηχοαπορρόφησης του χώρου. Το διάγραμμα RT60 ενός χώρου είναι κάπως έτσι:

8

9 O Wallace Clement Sabine έγινε γνωστός από την εξίσωση του: α: ο συντελεστής ηχοαπορρόφησης Sxα: [Sb] Αλλά, ένας χώρος έχει πολλές επιφάνειες και πολλά υλικά, οπότε: Οι συντελεστές α, βρίσκονται από πίνακες της βιβλιογραφίας και στο διαδίκτυο.

10 Kαι ποιός είναι ο σωστός RT60; H EBU δίνει μια απάντηση στην σύσταση ΕBU Tech η οποία αφορά μικρούς χώρους και πραγματικά ηχεία σε πραγματικές θέσεις:

11 To διάγραμμα αυτό: Αφορά τον τρόπο με τον οποίο το RT60 κυμαίνεται σε σχέση με την συχνότητα Επιθυμητοί χρόνοι αντήχησης: Μεγάλοι χώροι: 1.5-5s Mικροί χώροι (EBU): ms Μικροί χώροι (στην πράξη): ms

12 Ένας κακός χώρος στην πράξη:

13 Ένας καλός χώρος στην πράξη:

14 H αντήχηση στην πράξη Ανηχοϊκές συνθήκες: Δυσάρεστη αίσθηση - κλειστοφοβικός Μικρή αντήχηση: Χώρος μικρός και ξερός Μέτρια αντήχηση: Αίσθηση άνεσης και αέρα Μεγάλη αντήχηση: Χώρος μεγάλος και σπηλαιώδης Πολύ μεγάλη αντήχηση: Προβλήματα καταλήπτότητας

15 Tί είναι ο ιδιορυθμός (eigenmode, normal mode, συντονισμός); είναι η αρμονική (ημιτονοειδής) ταλάντωση ενός μηχανικού συστήματος του οποίου τα μέρη είναι συνδεδεμένα ελαστικά και υπόκειται σε μια συγκεκριμένη διέγερση. Το ηχητικό κύμα μπορεί να μοντελοποιηθεί ως ένα τέτοιο σύστημα, επομένως μπορούμε να ορίσουμε ιδιορυθμούς. Αλλά... τί είναι πραγματικά ένας ιδιορυθμός; με τί μοιάζει; Aς δούμε αυτό... Τους ιδιορυθμούς, στην ακουστική τους ονομάζουμε...

16 Στάσιμα Κύματα

17 Tα στάσιμα κύματα: διεγείρονται από την ανάκλαση των ηχητικών κυμάτων στα όρια του χώρου, επομένως: Κάθε ζεύγος τοίχων, δημιουργεί στάσιμα κύματα και, Σε έναν κλειστό χώρο, έχουμε πάντα (μα πάντα!) στάσιμα κύματα Στην μελέτη της ακουστικής ενός χώρου, το στάσιμο κύμα ονομάζεται και ρυθμός.

18 Είδη ρυθμών: Αξονικοί, διεγείρονται από διαδοχικές ανακλάσεις σε ζεύγη ορίων Πλάγιοι, διεγείρονται από διαδοχικές ανακλάσεις σε όλα τα πλευρικά όρια Εφαπτομενικοί, διεγείρονται από διαδοχικές ανακλάσεις σε όλα τα όρια. Μας ενδιαφέρουν: Oι πρώτοι αξονικοί ρυθμοί (επειδή είναι, μακράν οι ισχυρότεροι)

19 Eυτυχώς, οι ρυθμοί υπολογίζονται και θεωρητικά, αρκεί να γνωρίζουμε τις διαστάσεις του χώρου (μόνο!) Αντικαθιστούμε τα p, q, r με αριθμούς, 0, 1, 2,...,ν ώστε να προκύψουν οι αντίστοιχοι ρυθμοί ως εξής: 1,0,0 πρώτος αξονικός ρυθμός (μήκους) 0,1,0 πρώτος αξονικός ρυθμός (πλάτους)... 1,1,0 πρώτος πλάγιος ρυθμός (μήκους πλάτους)... 2,0,0 δεύτερος αξονικός ρυθμός (μήκους)... ν,ν,ν νιοστός εφαπτομενικός ρυθμός Δηλαδή, οι ρυθμοί είναι άπειροι!

20 Παράδειγμα: Ένας χώρος συμβατός με το πρότυπο IEC έχει διαστάσεις: 7.0x5.3x2.7m η ταχύτητα του ήχου είναι: m/s με βάση την εξίσωση: 1,0,0: 24.3Ηz 0,1,0: 32.1Ηz 0,0,1: 63.0Hz Tί θα γίνει αν το L=W=7m; Θα έχουμε: 1,0,0=0,1,0=24.3Hz! H σύμπτωση των ρυθμών απαγορεύεται!

21 1,0,0

22 2,0,0

23 0,2,0

24 Δωμάτιο IEC, με προσθήκες

25 Kρίτηρια επιλογής χώρων με βάση τους αξονικούς ρυθμούς: Απαγορεύεται η σύμπτωση των αξονικών ρυθμών! Απαγορεύεται η σύμπτωση των αξονικών ρυθμών! Δηλαδή: Να αποφεύονται χώροι με διαστάσεις που έχουν σχέση ισότητας ή ακέραιου πολλαπλάσιου. Απαγορεύεται η μερική σύμπτωση των αξονικών ρυθμών Δηλαδή: οι ρυθμοί δεν πρέπει να είναι πολύ κοντά γιατί διεγείρουν συντονισμούς με ευρύ Q Kριτήριο Gilford: f2-f1>20hz Απαγορεύεται η μεγάλη απόσταση μεταξύ των αξονικών ρυθμών Δηλαδή: οι ρυθμοί δεν πρέπει να διαχωρίζονται στο φάσμα πολύ ώστε να κινδυνεύουν να εκληφθούν ως ξεχωριστοί χρωματισμοί. Κριτήριο Bonello: f1-f2 <5%

26 Κριτήριο καταλληλότητας με βάση τις αναλογίες: Κατά τον: H [m] W [m] L[m] Sepmeyer (i) Sepmeyer (ii) Sepmeyer (iii) Louden (i) Louden (ii) Louden (iii) Volkmannn Bonner Τυποποιημένα δωμάτια: IEC IEC

27 Τί είναι η ανάκλαση; ανάκλαση είναι η αλλαγή της πορείας του ήχου όταν αυτή συναντήσει ένα εμπόδιο στον χώρο. Θεωρούμε ότι η διάδοση γίνεται ευθύγραμμα και ότι ισχύει ο νόμος της οπτικής περί γωνιών πρόσπτωσης και ανάκλασης. Μία ανάκλαση: Έπεται πάντοτε της άφιξης του αρχικού ηχητικού μετώπου. Διαθέτει ένα φάσμα που μπορεί να είναι το ίδιο ή διαφορετικό με αυτό του προσπίπτοντος ήχου. Στην περιοχή D στην οποία δεχόμαστε ότι ισχύει η γεωμετρική ακουστική, οι ανακλάσεις είναι υπεύθυνες για την αντήχηση.

28 Διάγραμμα κρουστικής απόκρισης/αντήχησης

29 Oι ανακλάσεις: αν είναι πρώιμες επιδρούν στo sound stage (διεύρυνση) δημιουργούν αίσθηση του χώρου σε συνδυασμό με την αντήχηση (ίδια αντήχηση/διαφορετικό είδος ανακλάσεων=διαφορετική αίσθηση!) βελτιώνουν την αντίληψη μικρολεπτομερειών λόγω επανάληψης (ειδικά συντονισμούς χαμηλού Q) δημιουργούν προβλήματα συμβολής (combing) ειδικά αν προέρχονται από κατεύθυνση που πλησιάζει αυτήν της άμεσης ακτινοβολίας δεν επηρεάζουν την αντίληψη της κατεύθυνσης λόγω του φαινομένου Haas (Precedence effect, 50ms)

30 H κρουστική απόκριση είναι χαρακτηριστική των ανακλάσεων!

31 Από τις ανακλάσεις στα ηχητικά πεδία: Άλλο η σταθερή κατάσταση (steady state), άλλο η μουσική! Στην πράξη δεν αντιμετωπίζουμε ανακλάσεις, αλλά πεδία ανακλάσεων: To εγγύς πεδίο (near field): Σε πολύ μικρή απόσταση από την πηγή, εξαρτάται από αυτήν. Δεν ισχύει η παραδοχή της ομοιότροπης-σφαιρικής διάδοσης και του 1/r2 To άμεσης ακτινοβολίας (free field): Εκτείνεται μεταξύ near field και κρίσιμης απόστασης r: Σφαιρική διάδοση, 6dB, λόγος άμεσου/ανακλώμενου ήχου μεγάλος. To πεδίο αντήχησης (reverberant/far field): Εκτείνεται μετά την κρίσιμη απόσταση δεν ισχύει το 1/r2, λόγος άμεσου ανακλώμενου ήχου μικρός, επικρατούν οι ανακλάσεις.

32 Τα ηχεία near field είναι στην πράξη σχεδιασμένα για ακροάσεις free field από μικρή απόσταση! Δωμάτιο IEC /500ms: r=0.8m Δωμάτιο IEC /200ms: r=1,3m Για r=2m και RT60=500ms: 12.0x19.0x2.7m Οι ακροάσεις free field είναι δύσκολη υπόθεση!

33 Έχουν οι ανακλάσεις απόκριση συχνότητας ; Ναι! Η θετική συνεισφορά των ανακλάσεων ισχύει όσο το περιεχόμενό τους είναι ίδιο με αυτό του αρχικού ήχου. Δηλαδή: Πρέπει να εξασφαλίζουμε ή τέλεια ανάκλαση ή τέλεια απορρόφηση/διάχυση (το φαινόμενου του χαλιού) Η απόκριση off-axis του ηχείου καθορίζει το πόσο καλή απόδοση θα έχουμε στο far field. Κακή απόκριση off axis ακρόαση στο free field Καλή απόκριση off axis ακρόαση στο far field

34 Επιλογή χώρου: Κριτήρια Αντήχησης: Ο χώρος πρέπει να έχει την σωστή αντήχηση: ms Oι παράλληλες επιφάνειες δημιουργούν flutter-echo Κριτήρια Κυματικής ακουστικής: Αναλογίες διαστάσεων Φασματική σχέση αξονικών ρυθμών Οι μη κανονικοί ( shoe box) χώροι είναι καλοί αλλά μη ελεγχόμενοι! Κριτήρια Γεωμετρικής ακουστικής: Διατήρηση του φάσματος των ανακλάσεων Προσπάθεια για δημιουργία ενός επαρκούς free field Όμως... Παίζει ρόλο και η θέση των ηχείων!

35 Το ηχείο βλέπει τον χώρο Επομένως η θέση του: παίζει ρόλο στο πώς αυτό διεγείρει τον χώρο και τους ρυθμούς του. Η ιδανική θέση του ηχείου εξαρτάται από το τι είδος πηγής είναι: Πηγή πίεσης (σήμα-σε-πίεση): κοντά στα όρια του χώρου όπου η πίεση είναι μέγιστη Πηγή ταχύτητας (σήμα-σε-ταχύτητα): μακρυά από τα όρια του χώρου όπου η ταχύτητα είναι η μέγιστη. Επομένως αλλού τοποθετούνται τα δίπολα/καρδιοειδή και αλλού τα κλασικά/παντοκατευθυντικά. Παίζει ρόλο στο πώς ο χώρος φορτίζει το ηχείο και σχετίζεται με την αντίσταση που εξασκούν στην κίνηση των μονάδων του τα κύματα που επιστρέφουν (αντίσταση ακτινοβολίας). Η θέση των ορίων παίζει ρόλο και επηρεάζει την απόκριση. (ο κλασικός κανόνας των 3dB/τοίχο, ισχύει!)

36 Είδος πηγής και θέση στον χώρο σε σχέση με έναν ρυθμό

37 Q Ηχείου θ α r/λ Κριτήριο Ballagh: Ηχείο ακουστικής ανάρτησης λ=cf, το μήκος κύματος στην συχνότητα συντονισμού του ηχείου. θ, γωνία που καθορίζει το ύψος α, γωνία που καθορίζει την απόσταση από τον πλάγιο τοίχο r, η απόσταση από την γωνία.

38 Έλεγχος της ακουστικής ενός χώρου: Παθητικός έλεγχος Ηχοαπορρόφηση Διάχυση Σημαντικό: Στον παθητικό έλεγχο, τα φυσικά χαρακτηριστικά του υλικού παίζουν ρόλο! Ενεργός έλεγχος Ρύθμιση φάσης και διέγερσης ρυθμών με πολλαπλά υπογούφερς (Floyd Toole/Ηarman) Ισοστάθμιση στο πεδίο της συχνότητας (γραφικοί και παραμετρικοί ισοσταθμιστές) Ισοστάθμιση στο πεδίο του χρόνου (DSP, υπολογισμός κρουστικής απόκρισης, κρουστικής απόκρισης-στόχου, συνέλιξη)

39 Ακούστε στην έκθεση: Δωμάτιο: 408 (Σύστημα Lyngdorf) Δωμάτιο: 426 (Σύστημα Copland)

40 Τί μπορεί να κάνει ένας ψηφιακός ισοσταθμιστής; (Copland DRC-205)

41 Για περισσότερο διάβασμα: 01. Εγχειρίδιο Ακουστικής, F. Alton Everest, Eκδόσεις Τζιόλα, Fundamentals of Acoustics, R.Kinsler, A. Frey, A. Coppens, J. Sanders, Wiley, Effects of Loudspeaker Placement on Listener Preference Ratings, S.E. Olive, P.L.Schuck, S.L. Sally, M.E. Bonneville, JAES Vol.42 No The Detection Of Reflections in Typical Rooms, S.E. Olive, F.E. Toole, JAES Vol.37 No.7/8 05. The Acoustics and Psychoacoustics of Loudspeakers and Rooms, F.E. Toole, AES 109th Convention preprint 06. Optimum Loudspeaker Placement Near Reflecting Planes, K.O. Ballagh, JAES Vol.31, No A New Criterion for the Distribution of Normal Modes, O.J. Bonello, JAES Vol.29, No Loudspeakers And Rooms for Sound Reproduction A Scientific Review, F.E. Toole, JAES, Vol.54, No Listening conditions for the assessment of sound programme material, EBU Tech snd Edition, May Oscillating Membrane Simulation Java Applet, Paul Falstad's Home page, (τελευταία πρόσβαση: 29/09/2008) 11. The Acoustic Design of Talks Studios and Listening Rooms, C.L. Gilford, JAES Vol.27, No.1/2 12. Sengpiel Audio (Eberhard Sengpiel), Absorption coefficients α of Building Materials and Finishes, (τελευταία πρόσβαση: 29/09/2008) 13. The beneficial coupling of cadioid low frequency sources to the acoustic of small rooms, L. Ferekidis, U. Kempe, AES 116th Convention preprint 14. Συζήτηση στο avmentor forum: (απαιτήται login)

42 Eπίσης:

43 Για περισσότερα s:

44 Ερωτήσεις - Συζήτηση

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SURROUND 5.1 ΣΕ STUDIO POST RECORDING Πτυχιακή Εργασία

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SURROUND 5.1 ΣΕ STUDIO POST RECORDING Πτυχιακή Εργασία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SURROUND 5.1 ΣΕ STUDIO POST RECORDING Πτυχιακή Εργασία ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΜΟΥ ΛΕΛΟΥΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ Τί είναι ακουστική και ποια είναι τα πεδία ενασχόλησής της; Η ακουστική (acoustics) είναι ο κλάδος της φυσικής που μελετά τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά του ήχου, καθώς επίσης και

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης του ήχου και του δείκτη ηχομείωσης αερόφερτου θορύβου με τη χρήση των sound intensity probes

Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης του ήχου και του δείκτη ηχομείωσης αερόφερτου θορύβου με τη χρήση των sound intensity probes ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης του ήχου και του

Διαβάστε περισσότερα

Tα Laser και οι εφαρμογές τους. Σοφία Κόττου

Tα Laser και οι εφαρμογές τους. Σοφία Κόττου Tα Laser και οι εφαρμογές τους Σοφία Κόττου Μάιος 2009 Σκοπός της ανάπτυξης του θέματος είναι η συγκεντρωμένη παρουσίαση ιδιοτήτων και εφαρμογών της ακτινοβολίας Laser. Με την ταχύτατη εξέλιξη της σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟΥ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΡΟΗΣ IN VITRO ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΛΑΘΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟΥ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΡΟΗΣ IN VITRO ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΛΑΘΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Δ Ι Π Λ Ω Μ Α Τ Ι Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α : ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟΥ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΡΟΗΣ IN

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑ: ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΟΣ

ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑ: ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΟΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τµήµα Ηλεκτρονικής Βιοµηχανική Κατεύθυνση Εξάµηνο ΣΤ ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑ: ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΟΣ Ονοµατεπώνυµο: Ρουµελιώτη Αγγελική Α.Ε.Μ.: 3559 ΛΑΜΙΑ 2005 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική, Σύγχρονη, Ατομική & Μοριακή Φυσική για Βιολόγους

Οπτική, Σύγχρονη, Ατομική & Μοριακή Φυσική για Βιολόγους Οπτική, Σύγχρονη, Ατομική & Μοριακή Φυσική για Βιολόγους 011 Σαμουήλ Κοέν Μέρος Α. Οπτική Κ0. Εισαγωγικό Σημείωμα Κυματικής Σελίδα 1. Απλή Αρμονική Ταλάντωση.... Κ0-1 1.1 Ορισμοί... Κ0-1 1. Η Αρχή της

Διαβάστε περισσότερα

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 1 c 0 0 Όταν το φως αλληλεπιδρά με την ύλη, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ

KΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ KΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ 1.1 Εισαγωγή Η επιστήµη των Μικροκυµάτων ξεκίνησε µε την ανάπτυξη του ραντάρ και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια του 2 ου Παγκοσµίου Πολέµου. Η ανακάλυψη των µικροκυµατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Ένα μονοχρωματικό, οδεύον, επίπεδο, κύμα μπορεί να παρασταθεί με ημιτονοειδές κύμα συγκεκριμένης συχνότητας και πλάτους που διαδίδεται με σταθερή ταχύτητα v ίση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Μελέτη Επιδράσεων της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ B ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ B ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ B ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΗ) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΛΕΝΔΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΑΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΛΕΪΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΡΕΣ 2012 Φυσικές αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...6 1. Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΜΕΑΣ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΨΑΡΡΑ ΕΥΜΟΡΦΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1kHz=10 3 Hz, 1MHz=10 6 Hz, 1GHz=10 9 Hz, κ.ο.κ.

1kHz=10 3 Hz, 1MHz=10 6 Hz, 1GHz=10 9 Hz, κ.ο.κ. Α5 ΗΧΟΣ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΗΧΟΥ ΑΠΟ ΥΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ, ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Σκοπός Πρόκειται για άσκηση θεωρητικού χαρακτήρα στην οποία πραγµατοποιούνται υπολογισµοί

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή και τοποθέτηση µικροφώνων σε νυκτά έγχορδα για ηχογράφηση σε στούντιο και ζωντανό ήχο

Επιλογή και τοποθέτηση µικροφώνων σε νυκτά έγχορδα για ηχογράφηση σε στούντιο και ζωντανό ήχο Εργασία στο µάθηµα «Μικρόφωνα-Μεγάφωνα-Ηχεία» Σιγάλας Κυριάκος: 220060 Παναγιωτοπούλου Σοφία: 220048 Παπάς Νείλος: 210041 Αθήνα 2006 Επιλογή και τοποθέτηση µικροφώνων σε νυκτά έγχορδα για ηχογράφηση σε

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συνθήκες διάδοσης σημάτων - Κεραίες Σαρρίδης Δ. Ιωάννης Επιβλέπων: Τσαλαμάνης Ιωάννης Εισηγητής: Βραδέλης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Θέση, μετατόπιση και διάστημα Όταν ένα σημειακό αντικείμενο κινείται ευθύγραμμα, για να μελετήσουμε την κίνησή του θεωρούμε σαν σύστημα αναφοράς έναν άξονα χ χ. Στην αρχή του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Υλικό Φυσικής-Χημείας 1 ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Υλικό Φυσικής-Χημείας 2 Το Φως 1) Δέσμη λευκού φωτός προσπίπτει στην επιφάνεια ενός πρίσματος όπως δείχνει το σχήμα και κατά την έξοδο από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ (Θ) Ι ΑΣΚΩΝ Ρ. ΧΑΤΖΗΕΥΦΡΑΙΜΙ ΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΛΚΙ Α 005-006 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγή...4 1.1 οµή του µαθήµατος... 4 1. Εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Θερµική Άνεση στα Κτίρια. Νέα Πρότυπα και Βελτίωση Θερµικής Άνεσης στα Κτίρια

Θερµική Άνεση στα Κτίρια. Νέα Πρότυπα και Βελτίωση Θερµικής Άνεσης στα Κτίρια ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Η Οδηγία 2002/91/ΕC για την Ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (Text-To-Speech System)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (Text-To-Speech System) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α. Α. ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (Text-To-Speech

Διαβάστε περισσότερα

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών ωμάτων το ύστημα Γη ελήνη - - - - - - - - Διπλωματική Εργασία Αντωνιάδης Παναγιώτης Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ -

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ LASER Εργασία στα πλαίσια του μαθήματος «Εφαρμογές των laser

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήµατα Οπτικών Ινών

Τηλεπικοινωνιακά Συστήµατα Οπτικών Ινών 1 Τηλεπικοινωνιακά Συστήµατα Οπτικών Ινών ιαµορφω-τής Ηλεκτρικό Σήµα Ποµπός Οπτικός Ενισχυτής Η βασική διάταξη ενός τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών περιλαµβάνει: τον οπτικό ποµπό την οπτική ίνα,

Διαβάστε περισσότερα

2013-14 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟ Α ΘΕΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΑ. http://cutemaths.wordpress.

2013-14 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟ Α ΘΕΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΑ. http://cutemaths.wordpress. 3-4 ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟ Α ΘΕΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΑ Βαγγέλης Α Νικολακάκης Μαθηματικός ttp://cutemats.wordpress.com/ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Η παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΉ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΟΣΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΖΕΥΞΕΙΣ- ΙΑ ΟΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ Ο Ι ΑΣΚΩΝ ΒΑΡΖΑΚΑΣ ΠANAΓΙΩΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ασύρµατες

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικά πρότυπα υψηλής ευκρίνειας στην εικόνα και τον ήχο

Επαγγελματικά πρότυπα υψηλής ευκρίνειας στην εικόνα και τον ήχο Επαγγελματικά πρότυπα υψηλής ευκρίνειας στην εικόνα και τον ήχο Πρότυπο καλούμε ένα σύνολο κανόνων συμμόρφωσης με σκοπό την επίτευξη ενός πολύ συγκεκριμένου αποτελέσματος. Σχοινοπλοκάκης Ροδόλφος Τεχνολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (6-ΩΡΟ) - 1 - ΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ Σελ. ερ. 1 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. 1.1 Ορμή υλικού σημείου,

Διαβάστε περισσότερα