Δ ι ε θ ν ο π ο ί η σ η Ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν Θ ε ω ρ ί α κ α ι Σ τ ρ α τ η γ ι κ ή Π ο λ υ ε θ ν ι κ ώ ν Ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δ ι ε θ ν ο π ο ί η σ η Ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν Θ ε ω ρ ί α κ α ι Σ τ ρ α τ η γ ι κ ή Π ο λ υ ε θ ν ι κ ώ ν Ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν"

Transcript

1 Δ ι ε θ ν ο π ο ί η σ η Ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν Θ ε ω ρ ί α κ α ι Σ τ ρ α τ η γ ι κ ή Π ο λ υ ε θ ν ι κ ώ ν Ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν Επικ. Καθ. Αντώνης Λιβιεράτος

2 Μορφές διεθνοποίησης και κλάδοι Η διεθνοποίηση πραγματοποιείται μέσω α) του εμπορίου (της πώλησης και της αποστολής προϊόντων και υπηρεσιών από μία χώρα σε μία άλλη) και β) των άμεσων ξένων επενδύσεων - την ανάπτυξη ή την απόκτηση παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων σε μία άλλη χώρα.

3 Μορφές διεθνοποίησης και κλάδοι Η διεθνοποίηση πραγματοποιείται μέσω α) του εμπορίου (της πώλησης και της αποστολής αγαθών και υπηρεσιών από μία χώρα σε μία άλλη) και β) των άμεσων ξένων επενδύσεων - την ανάπτυξη ή την απόκτηση παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων σε μία άλλη χώρα. Σε αυτή τη βάση μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερις τύπους κλάδων - οι προστατευμένοι κλάδοι (sheltered industries) - οι εμπορικοί κλάδοι (trading industries) - οι πολυεθνικοί κλάδοι (multidomestic industries) - οι παγκόσμιοι κλάδοι (global industries)

4 Μορφές διεθνοποίησης και κλάδοι

5 Μορφές διεθνοποίησης και κλάδοι Οι προστατευμένοι κλάδοι αποτελούνται από εγχώριες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές προστατεύονται τόσο από τις εισαγωγές όσο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις μέσω κανονισμών και εμπορικών φραγμών ή λόγω του τοπικού χαρακτήρα των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρουν. Η δυναμική της διεθνοποίησης έχει καταστήσει με την πάροδο του χρόνου αυτή την κατηγορία προοδευτικά μικρότερη: - κλάδοι παροχής υπηρεσιών (καθαριστήρια, υπηρεσίες κηδειών), - μικρής κλίμακας κατασκευές (χειροτεχνία, επισκευές) και - επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα που δεν είναι εύκολα εμπορεύσιμα σε απόσταση (φρέσκο γάλα, ψωμί) ή είναι δύσκολο να μετακινηθούν (υπόστεγα κήπων).

6 Μορφές διεθνοποίησης και κλάδοι Οι εμπορικοί κλάδοι αποτελούνται από επιχειρήσεις οι οποίες διεθνοποιούνται μέσω εισαγωγών και εξαγωγών. Εάν το προϊόν μεταφέρεται εύκολα, δεν διαφοροποιείται σε εθνικό επίπεδο και επομένως είναι εύκολο να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι εξαγωγές από μία τοποθεσία/χώρα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την εκμετάλλευση αγορών σε άλλες χώρες. Αυτό ισχύει, π.χ. για εμπορικά αεροσκάφη και τον αμυντικό εξοπλισμό. Οι κλάδοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν και επιχειρήσεις εμπορικές βιομηχανίες περιλαμβάνουν επίσης προϊόντα των οποίων οι βασικές εισροές είναι διαθέσιμες μόνο σε λίγες τοποθεσίες. Π.χ. διαμάντια από τη Νότιο Αφρική, χαλκός από τη Χιλή, χαβιάρι από τη Ρωσία.

7 Μορφές διεθνοποίησης και κλάδοι Οι πολυεθνικοί κλάδοι αποτελούνται από επιχειρήσεις οι οποίες διεθνοποιούνται μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων είτε γιατί το εμπόριο δεν είναι εφικτό (π.χ. λιανική τραπεζική, ξενοδοχεία) ή επειδή τα προϊόντα διαφοροποιούνται σε εθνικό επίπεδο (π.χ. κατεψυγμένα γεύματα, ηχογραφημένη μουσική). Οι παγκόσμιοι κλάδοι αποτελούνται από επιχειρήσεις για τις οποίες τόσο το διεθνές εμπόριο όσο και οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι σημαντικές. Οι περισσότεροι μεταποιητικοί κλάδοι περιλαμβάνουν επιχειρήσεις οι οποίες εξελίσσονται σε παγκόσμιες δομές. Π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, ημιαγωγοί, φαρμακευτικά προϊόντα, μπύρες.

8 Οι προστατευόμενοι κλάδοι συρρικνώνονται; Τα κομμωτήρια αναφέρονται συχνά ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρήσεων οι οποίες προστατεύονται από τον διεθνή ανταγωνισμό λόγω - της φύσης τους (παροχή υπηρεσίας σε απόσταση κοντινή από τον τόπο κατοικίας του πελάτη) καθώς και - του τοπικού τους χαρακτήρα (διαφορές στα μαλλιά, διαφορές στις προτιμήσεις των καταναλωτών). Η επιχείρηση Toni&Guy είναι εξαίρεση ή το αποτέλεσμα μίας τάσης η οποία συρρικνώνει τον αριθμό των κλάδων οι οποίοι προστατεύονται από τον διεθνή ανταγωνισμό;

9 Μελέτη περίπτωσης Toni&Guy Η επιχείρηση Toni&Guy είναι μια βρετανική αλυσίδα κομμωτικής από δύο Ιταλούς αδελφούς, τον Giuseppe (Toni) και τον Gaetano (Guy) Mascolo, που μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους γονείς τους στις αρχές της δεκαετίας του Ξεκινώντας από πολύ χαμηλά, τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν ένα κομμωτήριο στο Λονδίνο το Σήμερα η επιχείρηση έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περ. 200 εκ. Ευρώ και πάνω από 500 καταστήματα σε 50 χώρες.

10 Μελέτη περίπτωσης Toni&Guy Οι αδελφοί έχουν επιτύχει να δημιουργήσουν μια τυποποιημένη υπηρεσία μέσα από ένα σύστημα franchise. Ενώ πάντα υπάρχουν τοπικές διαφορές στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, η ενοποίηση στις διάφορες κουλτούρες (ουσιαστικά μία σύγκλιση στις προτιμήσεις του νεανικού κυρίως κοινού) υπήρξε μία γέφυρα για την επιχείρηση στο να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Οι επιχειρήσεις της Toni&Guy υποστηρίζονται από ιδιόκτητες 24 ακαδημίες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.

11 Οι προστατευόμενοι κλάδοι συρρικνώνονται; Η επιχείρηση Toni&Guy είναι εξαίρεση ή το αποτέλεσμα μίας τάσης η οποία συρρικνώνει τον αριθμό των κλάδων οι οποίοι προστατεύονται από τον διεθνή ανταγωνισμό;

12 Επιπτώσεις της διεθνοποίησης στον ανταγωνισμό Η διεθνοποίηση του ανταγωνισμού έχει συνήθως σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού σε ένα κλάδο και κατά συνέπεια την μείωση της κερδοφορία. Π.χ. το 1976, στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτων κυριαρχούν οι GM, η Ford και η Chrysler (84% της αγοράς). Το 2011, υπήρχαν στις ΗΠΑ 14 επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούσαν εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ (οι εγχώριοι παραγωγοί αντιπροσωπεύουν μόλις το 35,7% των πωλήσεων αυτοκινήτων). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο των 5 δυνάμεων του Porter για να αναλύσουμε τις επιπτώσεις της διεθνοποίηση στον ανταγωνισμό και την αποδοτικότητα ενός κλάδου. Η διεθνοποίηση επηρεάζει άμεσα τρεις από τις πέντε δυνάμεις του Porter.

13 Επιπτώσεις της διεθνοποίησης στον ανταγωνισμό Απειλή εισόδου νέων επιχειρήσεων Η διεθνοποίηση είναι αιτία και συνέπεια της πτώσης των φραγμών σε πολλές εθνικές αγορές. - η μείωση δασμών, - η πτώση των πραγματικών δαπανών για μεταφορικά, - η αφαίρεση συναλλαγματικών ελέγχων, - η διεθνοποίηση των προτύπων και - η σύγκλιση των προτιμήσεων των καταναλωτών έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για τους παραγωγούς μιας χώρας να προμηθεύουν πελάτες σε μία άλλη.

14 Επιπτώσεις της διεθνοποίησης στον ανταγωνισμό Ανταγωνισμός μεταξύ υφιστάμενων επιχειρήσεων Η διεθνοποίηση αυξάνει τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό των χωρών καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται σε κάθε εθνική αγορά (π.χ. ευρωπαϊκή αγορά μοτοσικλετών). Αν και η διεθνοποίηση έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, η συγκέντρωση έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων που παλαιότερα δραστηριοποιούνταν μόνο σε εθνικό επίπεδο και οι οποίες πλέον δραστηριοποιούνται διεθνώς.

15 Επιπτώσεις της διεθνοποίησης στον ανταγωνισμό Ανταγωνισμός μεταξύ υφιστάμενων επιχειρήσεων Η διεθνοποίηση αυξάνει τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό των χωρών καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται σε κάθε εθνική αγορά (π.χ. ευρωπαϊκή αγορά μοτοσικλετών). Αν και η διεθνοποίηση έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, η συγκέντρωση έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων που παλαιότερα δραστηριοποιούνταν μόνο σε εθνικό επίπεδο και οι οποίες πλέον δραστηριοποιούνται διεθνώς.

16 Επιπτώσεις της διεθνοποίησης στον ανταγωνισμό Διαπραγματευτική δύναμη των αγοραστών Στις αγορές Β2Β (και όχι μόνο), η δυνατότητα της προμήθειας από το εξωτερικό ενισχύει σε μεγάλο βαθμό άμεσα την διαπραγματευτική δύναμη των αγοραστών. Επίσης, η διεθνοποίηση επιτρέπει την δυνατότητα για πρακτικές arbitrage (π.χ. οι διανομείς φαρμάκων έχουν γίνει ειδικοί στην αναζήτηση για φαρμακευτικά προϊόντα χαμηλών τιμών με σκοπό την εισαγωγή τους στην εγχώρια αγορά).

17

18 Επιπτώσεις της διεθνοποίησης στον ανταγωνισμό Οι επιχειρήσεις διεθνοποιούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από πολυεθνικές με θυγατρικές. Τα έσοδα τον 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων (Fortune 500) από 9,4$ τρις το 1994 ανήλθαν σε 31,3$ τρις το 2014.

19 Διεθνείς συναλλαγές: γιατί τις ξεχωρίζουμε από τις εγχώριες; Οι διεθνείς συναλλαγές αποτελούνται από συναλλαγές μεταξύ μερών από περισσότερες από μια χώρες και διαφέρουν από τις εγχώριες συναλλαγές για λόγους όπως: Οι χώρες που εμπλέκονται μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικά νομίσματα, υποχρεώνοντας έτσι τις επιχειρήσεις σε μετατροπές. Τα νομικά συστήματα των χωρών μπορεί να διαφέρουν υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τις πρακτικές τους ώστε να είναι συμβατές με τις εγχώριες νομοθεσίες των χωρών. Οι κουλτούρες των χωρών μπορεί να διαφέρουν, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις μιας χώρας να προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες της άλλης χώρας. Η διαθεσιμότητα των πόρων διαφέρει από χώρα σε χώρα. Οι παραγωγικές διαδικασίες και οι τύποι προϊόντων διαφέρουν μεταξύ χωρών.

20 Παγκοσμιοποίηση Παγκοσμιοποίηση: πολυεπίπεδη διαδικασία (οικονομία, τεχνολογία, πολιτική, πολιτισμός κτλ) -αύξηση της αλληλεπίδρασης άνοιγμα των οικονομιών - πορεία προς μία τελική κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στο εγχώριο και το παγκόσμιο. Κάποια βασικά χαρακτηριστικά είναι: αύξηση διεθνών συναλλαγών (κίνηση εμπορευμάτων, ανθρώπων και κεφαλαίων). μεγέθυνση χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε σχέση με το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών. ίδρυση περιφερειακών και διεθνών οργανισμών στους οποίους περνά σταδιακά η εξουσία των κρατών. ταχεία ανάπτυξη πολυεθνικών επιχειρήσεων ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας η οποία μειώνει το κόστος μεταφοράς και επικοινωνιών.

21 Ορισμοί διεθνοποίησης «η εξωστρέφεια των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων»..(pieray,1978) «Η διαδικασία κατά την οποία οι επιχειρήσεις αυξάνουν την ανάμιξή τους σε διεθνή εγχειρήματα».(welch&luostarinen,1988)...«η διαδικασία κατά την οποία οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την έμμεση και άμεση επιρροή του διεθνούς περιβάλλοντος στη λειτουργία τους και διενεργούν συναλλαγές με άλλες χώρες».(beamish,1990) Η διεθνοποίηση δεν αποτελεί μία διαδικασία, η οποία κινείται πάντα προς τα εμπρός, αλλά μπορεί να κινείται και προς τα πίσω, μεταβαίνοντας από εντονότερες μορφές διεθνοποίησης όπως είναι οι Α.Ξ.Ε. (Άμεσες Ξένες Επενδύσεις), σε χαλαρότερες όπως είναι το διεθνές εμπόριο.

22 Κίνητρα διεθνοποίησης 1) First mover advantage. Έχει παρατηρηθεί πως οι επιχειρήσεις που διεισδύουν πρώτοι σε μία διεθνή αγορά συνήθως κερδίζουν μεγάλα μερίδια αγοράς και ταυτόχρονα δημιουργούν (κυρίως μέσω οικονομιών κλίμακας) εμπόδια εισόδου στους ανταγωνιστές. π.χ. απορρυπαντικά, καλλυντικά, αναψυκτικά 2) Για πολλούς κλάδους ο ανταγωνισμός είναι πλέον παγκόσμιος. Η «τοποθέτηση» σε πολλές αγορές επιτρέπει σε μία επιχείρηση να προβλέψει τον ανταγωνισμό. π.χ. στον τομέα της πληροφορικής ανάγκη κυρίως για νοητικό κεφάλαιο 3) Οι αγορές των ανεπτυγμένων χωρών είναι σε μεγάλο βαθμό κορεσμένες και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Αυτό έχει να κάνει α) με το μέγεθος των αγορών (Ινδία και Κίνα είναι αγορές των 2+ δις ανθρώπων) και β) τον ρυθμό ανάπτυξης πολλών αναδυόμενων οικονομιών. π.χ. χαρτάκια τύπου PANINI

23 Κίνητρα διεθνοποίησης

24 Κίνητρα διεθνοποίησης

25 Κίνητρα διεθνοποίησης 4) Η απελευθέρωση του εμπορίου και της μετακίνησης κεφαλαίου έχουν χαλαρώσει σημαντικά ανοίγοντας νέες ευκαιρίες. π.χ. κινέζοι επενδυτές σε αμερικανικά λιμάνια και τον ΟΛΠ, Deutsche Telekom στον ΟΤΕ 5) Η ύπαρξη τυποποιημένων χαρακτηριστικών σε πολλούς κλάδους καθιστά ελκυστική την επιλογή της διεθνοποίησης α) παρόμοιες ανάγκες π.χ. νέες mobile banks - Revolut, N26 β) διεθνείς πελάτες π.χ. ελεγκτικές εταιρίες ΕY, KPMG γ) μεταβιβασιμότητα του μάρκετινγκ π.χ. Coca Cola 6) Επιχειρήσεις που εφαρμόζουν στρατηγικές διεθνοποίησης ενθαρρύνουν τους προμηθευτές τους να επεκταθούν στις ίδιες χώρες με αυτές για να εξασφαλίσουν την ποιότητα π.χ. Η Frigoglass ακολούθησε την Coca-Cola

26 Οφέλη διεθνοποίησης αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό με διεθνή προσανατολισμό με τρόπους που δεν είναι εφικτοί στις επιχειρήσεις με προσανατολισμό αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για επιχειρήσεις οι οποίες προέρχονται από χώρες με μικρή εσωτερική αγορά. Αξίζει τον κόπο να διεθνοποιηθεί μία επιχείρηση;

27 Οφέλη διεθνοποίησης Τρία βασικά ερωτήματα Α. Εθνικοί παραγωγικοί συντελεστές. Ποιοι είναι οι κύριοι παραγωγικοί συντελεστές που απαιτεί η παραγωγή του προϊόντος; Που είναι διαθέσιμοι; B. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης. Σε ποιους πόρους και σε ποιες ικανότητες στηρίζεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης; Μπορούν αυτοί να μεταφερθούν; Γ. Εμπορευσιμότητα. Μπορεί το προϊόν να μεταφερθεί με χαμηλό κόστος; Αν όχι ή αν υπάρχουν περιορισμοί στο εμπόριο, τότε η παραγωγή πρέπει να βρίσκεται κοντά στην αγορά; Οι μεγάλες αγορές (επομένως και η ανάγκη για διεθνοποίηση) είναι απαραίτητες για την απόδοση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας και αυτό αφορά όχι μόνο μονάδες υψηλής δυναμικότητας, αλλά και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξης

28 Minitel (France Telecom)

29 Οφέλη διεθνοποίησης Το αυξημένο μερίδιο αγοράς (ως αποτέλεσμα της διεθνοποίησης) μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την επιχείρηση - Οικονομίες κλίμακας (επιμερισμός του σταθερού κόστους) - Αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης έναντι των προμηθευτών - Αύξηση της εμπειρίας (εκμετάλλευση της καμπύλης εμπειρίας) - Οικονομίες τοποθεσίας (οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εκτέλεση δραστηριοτήτων στην άριστη τοποθεσία). Καθώς διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά εθνικά πλεονεκτήματα (κόστη εισροών, εξειδικευμένες γνώσεις ή/και φυσικούς πόρους) αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιες χώρες είναι καλύτερες από άλλες στην παραγωγή ορισμένων αγαθών ή υπηρεσιών. Άριστη τοποθεσία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα α) τη μείωση του κόστους ή/και β) την διαφοροποίηση του προϊόντος.

30 Κίνδυνοι διεθνοποίησης Οικονομική και πολιτική ρευστότητα περιβάλλοντος - Συναλλαγματική ισοτιμία (π.χ. Λίρα BREXIT) - Πολιτικός κίνδυνος (που μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά του κινδύνους από τη συναλλαγματική ισοτιμία) - Πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού - Νομικός κίνδυνος - Οικονομικός κίνδυνος (π.χ. πληθωρισμός και εξωτερικό χρέος) ΠΡΟΣΟΧΗ. Συνήθως μειωμένο οικονομικό και πολιτικό κίνδυνο συναντάμε σε χώρες με μία σχετική σταθερότητα. Αυτό συχνά συνεπάγεται και μειωμένες αποδόσεις στις χώρες αυτές (π.χ. δεν μπορώ να περιμένω εύκολα μεγάλες αποδόσεις αν εισάγω ένα νέο αναψυκτικό στην αγορά της Ελβετίας).

31 Κίνδυνοι διεθνοποίησης Ανάγκη διαφοροποίησης του προϊόντος Ιδανικά μία επιχείρηση θέλει να πουλάει σε όλες τις χώρες το ίδιο προϊόν χωρίς διαφοροποίηση (π.χ. ξυραφάκια Gillette). Αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό. Πολλές φορές υπάρχει η ανάγκη προσαρμογών οι οποίες μπορεί να αυξάνουν το κόστος ή/και το χρόνο προσαρμογής (βλ. μελέτη περίπτωσης IKEA)

32 Επιλογή Αγοράς Γεωγραφικής Περιοχής Από που να ξεκινήσω;

33 Επιλογή Αγοράς Γεωγραφικής Περιοχής Μία πρώτη ανάλυση για την επιλογή μίας αγοράς μπορεί να γίνει με την ανάλυση PEST-DG Το μοντέλο CAGE χρησιμοποιείται προκειμένου να εντοπιστούν και να αξιολογηθούν - διαφορές και - ομοιότητες μεταξύ της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται μια επιχείρηση και των αγορών στις οποίες υπάρχει σκέψη να επεκταθεί. Εργαλείο υποστήριξης των αποφάσεων διεθνοποίησης, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να σχεδιάζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις στρατηγικές τους κινήσεις. Το όνομα του μοντέλου CAGE, προέρχεται από τα αρχικά των παραγόντων τους οποίους εξετάζει. - Cultural distance - Administrative distance - Geographic distance - Economic distance

34 Επιλογή Αγοράς Γεωγραφικής Περιοχής Cultural distance (η απόσταση σε επίπεδο κουλτούρας). Αναφορικά με τον παράγοντα της κουλτούρας εξετάζονται: η κοινή γλώσσα η κοινή θρησκεία η παρουσία διασπορά Administrative and political distance (η απόσταση/διαφορές σε πολιτικά και διοικητικά θέματα). Αναφορικά με τον παράγοντα αυτό εξετάζονται: η συμμετοχή σε διακρατικές ενώσεις (trade blocs) το κοινό νόμισμα το επίπεδο διαφθοράς και η προέλευση του νομικού συστήματος της χώρας (legal origin γαλλικό, αγγλικό, γερμανικό ή σκανδιναβικό σύστημα)

35 Επιλογή Αγοράς Γεωγραφικής Περιοχής Geographic distance (η γεωγραφική απόσταση). Αναφορικά με τον παράγοντα της γεωγραφικής απόστασης εξετάζονται: η γεωγραφική απόσταση σε χλμ η ύπαρξη κοινών συνόρων η διαφορά ώρας Economic distance (οι διαφορές σε οικονομικό επίπεδο). Αναφορικά με τον παράγοντα αυτό εξετάζονται: το ΑΕΠ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

36 Επιλογή Αγοράς Γεωγραφικής Περιοχής Επέκταση του μοντέλου CAGE Για την επιλογή των χωρών στις οποίες θα προσπαθήσει η επιχείρηση να διεθνοποιηθεί, το μοντέλο CAGΕ συνδυάζεται και με την εξέταση των παραγόντων οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται μια επιχείρηση. Μπορούν να εξετασθούν παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν την ανάπτυξη της αγοράς τα επόμενα χρόνια και να εξεταστεί η εν δυνάμει πορεία τους τα επόμενα χρόνια (drivers of growth). Η εξέταση αυτών των παραγόντων δεν υποδεικνύει άμεσα την χώρα από την οποία μία επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει την διεθνοποίηση της. Θα πρέπει μετά την ανάλυση με την μέθοδο CAGE, η επιχείρηση στις χώρες που δείχνουν πιο «κοντά», να εξετάσει τον κλάδο στην συγκεκριμένη χώρα με την βοήθεια της μεθόδου των 5 δυνάμεων του Porter.

37 Μελέτη περίπτωσης: The COMPANY Η COMPANY είναι μία επιχείρηση ή οποία παράγει και εμπορεύεται προϊόντα τα οποία απευθύνονται στον κατασκευαστικό κλάδο. Όπως εξάγεται και από διεθνείς κλαδικές μελέτες του κατασκευαστικού κλάδου, σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη του κλάδου (drivers of growth) είναι: η αναμενόμενη πορεία του κλάδου των κατασκευών, οι δημογραφικές τάσεις, η ύπαρξη κυβερνητικών (ή ακόμα και διεθνών) προγραμμάτων τα οποία να στηρίζουν τον κατασκευαστικό κλάδο, η ύπαρξη μεγαλουπόλεων. Τέλος, λήφθηκε υπόψη η προηγούμενη εμπειρία της COMPANY σε αγορές του εξωτερικού.

38 Μελέτη περίπτωσης: The COMPANY Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος και το ρυθμό ανάπτυξης της κατασκευαστικής αγοράς σε μια χώρα, αποτελούν σύμφωνα με διεθνείς μελέτες: 1) Το μέγεθος και οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Το μέγεθος του κατασκευαστικού κλάδου συνδέεται άμεσα με το μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας. Έχει παρατηρηθεί ότι, στις περισσότερες χώρες, το μέγεθος του κατασκευαστικού κλάδου ανέρχεται στο 10% περίπου του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, ο ρυθμός ανάπτυξης της κατασκευαστικής αγοράς επηρεάζεται σημαντικά από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (Πηγή: Sleight, 2012). 2) Οι οικονομικές πολιτικές αναφορικά με τον κατασκευαστικό κλάδο και τις υποδομές. Όπως φαίνεται και σε χώρες όπως η Σουηδία, το Μεξικό, ο Καναδάς και η N. Αφρική αλλά και στις πολιτικές της Ε.Ε. (structural funds), οι κυβερνητικές πολιτικές αναφορικά με τα κίνητρα για τις κατασκευές και ο σχεδιασμός προγραμμάτων κατασκευής υποδομών έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κατασκευαστικής αγοράς σε κάθε χώρα. Αυτό ισχύει για επενδύσεις στον κλάδο, τόσο από το ίδιο το κράτος όσο και από συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα.

39 Μελέτη περίπτωσης: The COMPANY 3) Αύξηση του πληθυσμού. Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του πληθυσμού συνδέονται θετικά με την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου. 4) Αστικοποίηση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες έντονη τάση αστικοποίησης του πληθυσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή αύξηση της ζήτησης σε αστικά κέντρα, τα οποία δέχονται κύματα εσωτερικής μετανάστευσης. Ο τελευταίος αυτός παράγοντας αναμένεται να αυξήσει τις λεγόμενες μεγαλουπόλεις (megacities) δημιουργώντας σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο για τις κατασκευαστικές εταιρίες όσο και για τους προμηθευτές τους. «Μέχρι το 2025, οι 35 μεγαλουπόλεις του κόσμου θα έχουν συνολικό ΑΕΠ $30 τρισ. σημειώνοντας υπερδιπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ (+4,5% μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης έναντι +1,6%). Με άλλα λόγια, ένας μεγάλος αριθμός μεγαλουπόλεων συγκεντρώνει σε μια σχετικά μικρή γεωγραφικά περιοχή και τους 4 από τους παραπάνω βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη μιας αγοράς κατασκευών.»(frost and Sullivan, 2013)

40 Μελέτη περίπτωσης: The COMPANY Βλ. σχετικό PDF

41 Μορφές Διεθνοποίησης - Θεωρία Σταδίων Η προσπάθειες διεθνοποίησης μίας επιχείρησης μπορεί να χωριστεί σε στάδια. Σταδιακά αυξάνεται ο βαθμός δέσμευσης της επιχείρησης στις αγορές του εξωτερικού. Κάθε ενέργεια ερμηνεύεται ως αντίδραση στο περιβάλλον 1 ο Στάδιο - Παθητική αντίδραση 2 ο Στάδιο - Πρωταρχική εμφανής είσοδος 3 ο Στάδιο Εγκαθίδρυση διεθνών λειτουργιών Δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια διαχωρισμού των σταδίων. Όσο οι επιχειρήσεις αποκτούν εμπειρία και αυτοπεποίθηση, προχωρούν σε υψηλότερα στάδια. Πολλές φορές οι επιλογές διεθνοποίησης δεν μπορούν να ακολουθούν στάδια καθώς οι συνθήκες (π.χ. υψηλοί δασμοί) επιβάλλουν συγκεκριμένες μορφές διεθνοποίησης.

42 Μορφές Διεθνοποίησης - Θεωρία Σταδίων 1ο Στάδιο ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Εξαγωγές σε Ξένες Χώρες 2ο Στάδιο ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΕΜΦΑΝΗΣ ΕΙΣΟΔΟΣ Μίσθωση Ξένων Αντιπροσώπων ή Σύναψη Συμφωνιών με Ξένους Παραγωγούς 3ο Στάδιο ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ Κοινοπραξίες Licensing/ Franchising Αλλοδαπή Θυγατρική Εταιρεία

43 Ένας συνήθης τρόπος κατηγοριοποίησης των μορφών διεθνοποίησης είναι σε μορφές που περιλαμβάνουν επένδυση (equity) και σε μορφές που δεν περιλαμβάνουν επένδυση (non equity)

44 Άμεση εξαγωγική δράση Αρχικές εξαγωγικού τύπου μορφές διεθνοποίησης - Η πιο διαδεδομένη μορφή διεθνοποίησης (30%-40% του διεθνούς εμπορίου) - Εξαγωγή χωρίς διαμεσολαβητή - Πωλήσεις μέσα από το internet έχουν αυξήσει αυτή τη δυνατότητα - Συνήθως απαιτεί μικρότερη επένδυση και μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο δοκιμαστικό βήμα Μπορούμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας χωρίς προσαρμογή; Η χώρα από την οποία προέρχονται τα προϊόντα (σε σχέση με τη χώρα στην οποία εξάγω) συγκεντρώνει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. + μεγαλύτερα κέρδη και πλήρης έλεγχος της εμπορικής συναλλαγής από την επιχείρηση. - δέσμευση πόρων της επιχείρησης στα logistics, ανεπαρκής πληροφόρηση για την αγορά στόχο και τη ζήτηση του προϊόντος της.

45 Αρχικές εξαγωγικού τύπου μορφές διεθνοποίησης Παραγωγή κατά παραγγελία Περιστασιακή προσπάθεια κατά την οποία η εξαγωγική επιχείρηση παράγει μόνο όταν έχει παραγγελία από το εξωτερικό Εξαγωγές με διαμεσολαβητές Διαμεσολαβητές αναλαμβάνουν το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και τη διανομή των προϊόντων στο εξωτερικό. + ελαχιστοποίηση του ρίσκου, καλύτερη πληροφόρηση για τη ζήτηση, αποφυγή χρησιμοποίησης πόρων της επιχείρησης για προώθηση και διακίνηση (ειδικά για το άνοιγμα νέων αγορών, οι πόροι αυτοί μπορεί να είναι σημαντικοί) - μείωση του κέρδους καθώς ένα (πολλές φορές σημαντικό) ποσοστό του κέρδους καταλήγει στον κίνδυνος απώλειας ελέγχου επί του προϊόντος της, όσο μεγαλώνει ο βαθμός εκμετάλλευσης του προϊόντος από τον διαμεσολαβητή.

46 Αρχικές εξαγωγικού τύπου μορφές διεθνοποίησης Παραγωγή κατόπιν άδειας (licensing) Tο διεθνές licensing αφορά σε μία συμφωνία ανάμεσα στην επιχείρηση που διαθέτει το ιδιοκτησιακό πλεονέκτημα και σε μία επιχείρηση στην οποία δίνει την άδεια εκμετάλλευσης, έναντι εφάπαξ ή συστηματικής αμοιβής. Το licensing αφορά συνήθως την εξαγωγή άυλων αγαθών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Licensing είναι αυτό της Coca Cola, η οποία παρέχει τη βασική ύλη (η οποία αποτελεί και το ιδιοκτησιακό της πλεονέκτημα) για την παρασκευή του αναψυκτικού στις επιχειρήσεις αδειολήπτες (π.χ. 3Ε στην Ελλάδα) + εκμετάλλευση του ιδιοκτησιακού πλεονεκτήματος της επιχείρησης, ελάχιστο ρίσκο και κόστος, πρόσβαση σε ξένες αγορές και άνοιγμα για μελλοντικές επενδύσεις σε αυτές. - χαμηλά κέρδη και η απώλεια ελέγχου της επιχείρησης επί του ιδιοκτησιακού της πλεονεκτήματος, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις ο αδειολήπτης να καταλήγει να δρα ανταγωνιστικά του δικαιοδόχου

47 Αρχικές εξαγωγικού τύπου μορφές διεθνοποίησης Παραγωγή κατόπιν άδειας (licensing) Η παραχώρηση τεχνογνωσίας μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον - RCA (παραγωγή έγχρωμων τηλεοράσεων στην Ιαπωνία) - Coca-Cola/ Green Cola - Huawei

48 Αρχικές εξαγωγικού τύπου μορφές διεθνοποίησης Συμφωνίες δικαιόχρησης (franchising). Αφορά σε μία συμφωνία μεταξύ του δικαιοπάροχου και του δικαιοδόχου, κατά την οποία ο πρώτος δίνει την άδεια στο δεύτερο να παράγει και/ή να διακινεί το προϊόν του. Επιπροσθέτως, μαζί με την άδεια, ο δικαιοπάροχος παρέχει τεχνογνωσία στο σύνολο της παραγωγής και συχνά αφιερώνει πόρους για την κάλυψη σταθερού κόστους της επιχείρησης του δικαιοδόχου. Επίσης, ο δικαιοπάροχος θέτει αυστηρά κριτήρια και περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας του δικαιοδότη και στον τρόπο παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος, προκειμένου το προϊόν να διατηρεί τα ποιοτικά κριτήρια. Σε σχέση με το licensing, το franchising δίνει μεγαλύτερο έλεγχο του προϊόντος στον δικαιοπάροχο και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να χάσει τον έλεγχο της παραγωγής και των δίαυλων διανομής. Ποιοτικός έλεγχος είναι συχνά δύσκολος.

49 Προχωρημένες μη εξαγωγικού τύπου μορφές διεθνοποίησης Πλήρης ιδιοκτησία μέσω θυγατρικής Προϋποθέτει μεγαλύτερη επένδυση αλλά «αμείβει» συνήθως με μεγαλύτερη απόδοση στην επένδυση. Επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας. Συχνά για να «μάθει» την τοπική αγορά η επιχείρηση επιβαρύνεται ειδικά στα πρώτα στάδια με την πρόσληψη ακριβών συμβούλων. Κοινοπραξία (Joint Venture). Κάθε επιχείρηση παραχωρεί κάποιους παραγωγικούς συντελεστές (π.χ. κεφάλαιο, τεχνογνωσία, οργάνωση πωλήσεων). Πλεονεκτήματα κοινοπραξιών: - Γνώση από τον συνεργάτη - Σε κάποιες χώρες «ενθαρρύνονται» οι κοινοπραξίες (π.χ. Κίνα) - Συμφέρει όταν είναι μεγάλο το κόστος εγκατάστασης και μεγάλος ο κίνδυνος Η κοινοπραξία δεν δίνει τη δυνατότητα ελέγχου. Επιπλέον, μία κοινοπραξία συχνά καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις τις οποίες δεν θα μπορούσαν τα μέρη να προβλέψουν. Στρατηγικές συμμαχίες/εξαγορές (θα εξεταστούν πιο αναλυτικά στη συνέχεια) Συμβόλαια μάνατζμεντ (πακέτα εκπαίδευσης/δεξιοτήτων)

50 Τι μορφή διεθνοποίησης θα επιλέξω; Για να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διεθνοποιήσουμε μία επιχείρηση θα πρέπει να απαντήσουμε σε 4 ερωτήματα 1. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βασίζεται στην ίδια την επιχείρηση ή στη χώρα από την οποία προέρχεται η επιχείρηση; 2. Μπορεί το προϊόν που παράγεται να εξαχθεί στο εξωτερικό; Αν ναι, ποια είναι τα εμπόδια εισόδου σε νέες αγορές μέσω εξαγωγών; 3. Έχει η επιχείρηση τις απαραίτητες θεμελιώδεις ικανότητες ώστε να πετύχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά που σκοπεύει να επεκταθεί; 4. Μπορεί να διασφαλίσει πως θα προστατευθούν η τεχνογνωσία και οι καινοτομίες της; Όσο μία επιχείρηση γίνεται πιο έμπειρη σε θέματα διεθνοποίησης, τόσο αλλάζει και το «αντικείμενο» διεθνοποίησης. Οι επιχειρήσεις (συνήθως) αρχίζουν να εξάγουν προϊόντα, για να προχωρήσουν σε υπηρεσίες, συστήματα και τέλος σε τεχνογνωσία.

51 Στρατηγικές διεθνοποίησης Διεθνής ανταγωνιστική στρατηγική Οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται διεθνώς προσπαθούν να δημιουργήσουν αξία, μεταφέροντας σε ξένες χώρες ικανότητες και προϊόντα τα οποία οι ανταγωνιστές δεν έχουν. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της διεθνοποίησης μίας εταιρίας παίζουν οι συνθήκες στο μητρικό-εθνικό περιβάλλον. Ο Porter εξετάζει τους προσδιοριστικούς παράγοντες υπό τους οποίους δημιουργείται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ένα κλάδο παραγωγής. Η δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών» στους κλάδους αυτούς είναι επόμενο να οδηγήσει στη διεθνοποίηση τους, όταν αυτοί αποκτήσουν ικανό μέγεθος. Σύμφωνα με τον Porter, στο μοντέλο «του διαμαντιού» αναφέρονται τέσσερις προσδιοριστικοί παράγοντες. Αυτοί είναι: - Συντελεστές παραγωγής - Εγχώρια ζήτηση - Σχετιζόμενοι και υποστηρικτικοί παράγοντες - Στρατηγική των επιχειρήσεων στον εγχώριο ανταγωνισμό.

52 Προσδιοριστικοί παράγοντες Εθνικού Πλεονεκτήματος Στρατηγική της Επιχείρησης Δομή & Ανταγωνισμός Παραγωγικοί Συντελεστές Συνθήκες Ζήτησης Σχετιζόμενες και Υποστηρικτικές Βιομηχανίες

53 Προσδιοριστικοί παράγοντες Εθνικού Πλεονεκτήματος Παραγωγικοί συντελεστές (κεφάλαιο, εργατικό δυναμικό, ανθρώπινο κεφάλαιο, φυσικοί πόροι, υποδομή). Π.χ. Silicon Valley Η ζήτησης για τα παραγόμενα προϊόντα του κλάδου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη του κλάδου, μέσω αύξησης της προσφοράς (οικονομίες κλίμακας). Μεγάλη εγχώρια ζήτηση έχει τρία χαρακτηριστικά: - Μεγάλη ζήτηση μπορεί να οδηγήσει τοπικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν ικανότητες και προϊόντα. - Οι «απαιτητικοί» πελάτες δημιουργούν συνθήκες στις οποίες οι επιχειρήσεις είναι «αναγκασμένες» να ανταποκριθούν - Προϋπόθεση οι τοπικές ανάγκες να ταιριάζουν με τις ανάγκες πελατών άλλων χωρών (ακόμα και αν αυτοί δεν είναι τόσο απαιτητικοί) Ανάπτυξη των συμπληρωματικών και υποστηρικτικών κλάδων, οι οποίοι θα παράγουν σε χαμηλό κόστος τις εισροές για τις παραπάνω βιομηχανίες (π.χ. μεγάλη παράδοση των Ιταλών στο design βοήθησε τις Ιταλικές επιχειρήσεις αυτοκινήτου, ενδύματος, επίπλων). Έντονος εγχώριος ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αργότερα μπορούν να εκμεταλλευθούν σε διεθνές επίπεδο (π.χ. βιβλία εκμάθησης γλωσσών).

54 Κύριες διεθνείς ανταγωνιστικές στρατηγικές Διεθνής στρατηγική ηγεσίας κόστους Ακολουθείται από επιχειρήσεις σε χώρες με μεγάλη εγχώρια ζήτηση (και επομένως οικονομίες κλίμακας για την τοπική επιχείρηση) ή/και χαμηλό κόστος (π.χ. κόστος εργατικών). Διεθνής στρατηγική διαφοροποίησης Αυτή η στρατηγική ακολουθείται από επιχειρήσεις οι οποίες προέρχονται από χώρες που κατέχουν προηγμένους και εξειδικευμένους παραγωγικούς συντελεστές (π.χ. εξειδικευμένο προσωπικό, Γερμανία Χημική βιομηχανία). Διεθνής στρατηγική εστίασης Μία επιχείρηση που έχει εφαρμόσει αυτή τη στρατηγική με επιτυχία σε μία χώρα μπορεί, αντί να μεταβεί από την εστίαση στη συνολική αγορά σε μία χώρα, να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική στο εξωτερικό. Π.χ. αρχική στρατηγική της GoPro Στρατηγική ταυτόχρονης επίτευξης ηγεσίας κόστους και διαφοροποίησης Ιδανική στρατηγική η οποία είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί και συχνά η ταυτόχρονη επιδίωξη δύο τόσο αντιφατικών στρατηγικών οδηγεί σε τέλμα χαμηλών κερδών.

55 Εταιρική στρατηγική διεθνοποίησης Υψηλές Παγκόσμια Στρατηγική (Global) Διεθνική Στρατηγική (Transnational) Πιέσεις για διεθνοποίηση Διεθνής Στρατηγική (International) Πολυτοπική Στρατηγική (Multidomestic) Χαμηλές Χαμηλές Πιέσεις για ανταπόκριση στις τοπικές αγορές Υψηλές Η επιχειρηματική/εταιρική στρατηγική διεθνοποίησης διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες ανάλογα με τις πιέσεις για μείωση κόστους και τις πιέσεις για ανταπόκριση στις τοπικές αγορές.

56 Διεθνής (International) στρατηγική Δημιουργία καινοτομιών & αξιοποίησή τους στην παγκόσμια αγορά. Η καινοτομικότητα (ή το brand name) είναι τόσο σημαντική που δεν υπάρχει ανάγκη ούτε για μείωση κόστους ούτε για τοπική διαφοροποίηση. Η Έρευνα και Ανάπτυξη διενεργείται από τη μητρική επιχείρηση, η οποία στη συνέχεια μεταφέρει τις γνώσεις και την τεχνολογία στις θυγατρικές της στις λιγότερο ανεπτυγμένες παγκόσμιες αγορές. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν διεθνή στρατηγική επέκτασης στοχεύουν στη δημιουργία θεμελιωδών ικανοτήτων και διαφοροποιημένων προϊόντων που να τους επιφέρουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Συνήθως διεθνείς στρατηγικές συναντούμε σε εταιρίες που παράγουν προϊόντα στα οποία εξειδικεύεται η χώρα τους π.χ. ουίσκυ από τη Σκωτία ή σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

57 Διεθνής στρατηγική Πολύ συχνά η «διεθνής στρατηγική» είναι ουσιαστικά στρατηγική εξαγωγών με τις θυγατρικές επιχειρήσεις να λειτουργούν ως κανάλια διανομής των προϊόντων που παράγονται από τη μητρική. Το πλεονέκτημα αυτής της δομής είναι ότι είναι απλή, δεν απαιτεί την αναδιοργάνωση της δομής όλης της επιχείρησης και ευνοεί τη συγκέντρωση διεθνούς γνώσης και εμπειρίας. Από την άλλη μεριά, δεν δίνεται η κατάλληλη βαρύτητα στη διαφορετικότητα που μπορεί να παρουσιάζει η διεθνής δραστηριότητα σε διάφορες χώρες και ο διαχωρισμός των εγχώριων και των διεθνών δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει στην επανάληψη ενεργειών και να περιορίσει τη μεταφορά γνώσης μέσα στην εταιρεία. Θεωρείται ως στρατηγική την οποία δύσκολα μπορούν πλέον να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις.

58 Πολυτοπική (multidomestic) στρατηγική Βασικός στόχος είναι η ανταπόκριση στις τοπικές ανάγκες. Οι θυγατρικές προσαρμόζονται πλήρως στα διακριτικά χαρακτηριστικά (π.χ. κουλτούρα) και της απαιτήσεις της ζήτησης της χώρας υποδοχής και ο ανταγωνισμός είναι από θυγατρικές άλλων πολυεθνικών και τοπικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές συνήθως δεν κάνουν εξαγωγές αλλά εγκαθιστούν παραγωγική διαδικασία σε κάθε χώρα με αποτέλεσμα αυτή να είναι μία δαπανηρή στρατηγική. Κλάδοι που παραδοσιακά ακολουθούν τέτοια στρατηγική είναι το λιανικό εμπόριο, οι υπηρεσίες ασφάλισης ή οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όπου οι σχέσεις με τοπικούς παράγοντες είναι κρίσιμης σημασίας. Οι θυγατρικές επιχειρήσεις απολαμβάνουν μεγάλης αυτονομίας, ελέγχοντας όλες τις βασικές δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για να ανταγωνιστούν στον κλάδο. Σε αυτήν την περίπτωση, τα τμήματα μπορεί να αποτελούνται από ξεχωριστές χώρες ή από ομάδες χωρών, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς.

59 Πολυτοπική (multidomestic) στρατηγική H Heinz στα προϊόντα που παράγει στην Ινδία δεν προσθέτει σκόρδο ή κρεμμύδι αλλά κάρυ. Η Nestle επίσης προσφέρει διαφοροποιημένα προϊόντα σε κάθε χώρα. Κάθε περιοχή-τμήμα συνήθως λειτουργεί με αυτόνομο τρόπο και επιβλέπει τη δική της παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, μάρκετινγκ κ.λπ. Αυτός ο τύπος διάρθρωσης παρουσιάζει προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη συντονισμού, η επανάληψη δραστηριοτήτων, η παρεμπόδιση της μεταφοράς σημαντικών πληροφοριών και γνώσης από τη μία μονάδα στην άλλη. Για τον λόγο αυτόν, οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από τμηματοποίηση κατά γεωγραφική περιοχή συνήθως διαθέτουν υπεύθυνους με ειδικές γνώσεις για κάθε κατηγορία προϊόντων, οι οποίοι βοηθούν στη μεταφορά των πληροφοριών και τη μείωση της επανάληψης.

60 Παγκόσμια (global) στρατηγική Η παγκόσμια στρατηγική αποσκοπεί στην αύξηση του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος κόστους, που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Το πλεονέκτημα αυτό επιτρέπει στην επιχείρηση να προβεί σε πόλεμο τιμών, στον οποίο οι ανταγωνιστές της ενδέχεται να µην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Βασικά χαρακτηριστικά - Δυνατότητα εκμετάλλευσης καινοτομιών που εμφανίστηκαν στο κέντρο - Μεγάλη ανάγκη για μείωση κόστους - Μικρή ανταπόκριση στην τοπική αγορά Συγκέντρωση παραγωγής σε μια ή σε λίγες άριστες περιοχές

61 Διεθνική (Transnational) στρατηγική Η διεθνική στρατηγική, αποσκοπεί αφενός στην ικανοποιητική ανταπόκριση στις τοπικές αγορές KAI αφετέρου στη λειτουργία υπό συνθήκες άριστου κόστους. Προσαρμόζεται τόσο στις παγκόσμιες δυνάμεις που οδηγούν σε ομοιογενή παραγωγή, όσο και στις τοπικές που οδηγούν σε διαφοροποίηση του προϊόντος. Μία σημαντική διαφορά είναι ότι στην διεθνική στρατηγική η ανταπόκριση στις τοπικές αγορές είναι εμφανής αλλά το μάρκετινγκ στις διάφορες χώρες έχει την ίδια λογική Η διεθνική στρατηγική δεν περιορίζει την κατεύθυνση της ροής των θεμελιωδών ικανοτήτων ή/και προϊόντων και υποστηρίζει πως μπορεί να είναι αμφίδρομη, δηλαδή από τις θυγατρικές στη μητρική ή/και σε άλλες θυγατρικές μονάδες. Οι διεθνικές επιχειρήσεις δημιουργούν ένα ανεξάρτητο δίκτυο θυγατρικών οι οποίες έχουν στρατηγικούς ρόλους σε βαθμό που είναι δύσκολο να διακρίνουμε που βρίσκεται το κέντρο λήψης αποφάσεων.

62 Ένα γραμμικό υπόδειγμα ανάπτυξης Όταν οι επιχειρήσεις ξεκινούν τη διεθνοποίησή τους, τόσο το ποσοστό των πωλήσεών τους στο εξωτερικό όσο και η διαφοροποίηση των προϊόντων τους είναι περιορισμένα, συνεπώς προτιμούν να έχουν απλώς ένα διεθνές τμήμα. Η εγχώρια οργανωσιακή δομή παραμένει όπως είναι, ενώ όλες οι διεθνείς δραστηριότητες βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα τμήμα. Καθώς επεκτείνουν τις διεθνείς τους δραστηριότητες, οι επιχειρήσεις συνήθως επιλέγουν τη δομή κατά γεωγραφική περιοχή ή τη δομή κατά προϊόν. Οι επιχειρήσεις που αυξάνουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό χωρίς ταυτόχρονα να διαφοροποιούν τα προϊόντα τους, είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν την τμηματοποίηση κατά περιοχή. Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό παγκόσμιας διαφοροποίησης προϊόντων υιοθετούν συνήθως μια παγκόσμια τμηματοποίηση με βάση το προϊόν. Καθώς ο βαθμός διεθνοποίησης της επιχείρησης αυξάνεται, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση προϊόντος στο εξωτερικό και ταυτόχρονα υψηλές διεθνείς πωλήσεις, ο τύπος της διάρθρωσής της θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.

63 Ένα γραμμικό υπόδειγμα ανάπτυξης Υψηλές Παγκόσμια Στρατηγική (Global) Διεθνική Στρατηγική (Transnational) Πιέσεις για διεθνοποίηση Διεθνής Στρατηγική (International) Πολυτοπική Στρατηγική (Multidomestic) Χαμηλές Χαμηλές Πιέσεις για ανταπόκριση στις τοπικές αγορές Υψηλές

64 Αγορές που εξυπηρετούνται Στρατηγικός προσανατολισμός και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα Ευθύνη για τη δημιουργία στρατηγικής Δομή και έλεγχος Βαθμός προσαρμογής στις χώρες υποδοχής Χαρακτηριστικά δομής Ανάπτυξη και διάχυση της γνώσης Πολυτοπική στρατηγική Διεθνής στρατηγική Διεθνική στρατηγική Παγκόσμια στρατηγική Εγχώριες και εξωτερικού Εγχώριες και εξωτερικού Παγκόσμιες Παγκόσμιες Προϊόντα και υπηρεσίες αναπτύσσονται και κατασκευάζονται για να ταιριάζουν σε διαφορετικές αγορές εσωτερικού και εξωτερικού Αποκεντρωμένη σε συνεργάτες εξωτερικού Πολλές διαφορετικές επιχειρηματικές μονάδες, ημιαυτόνομες Μεγάλος βαθμός κοινωνικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας «Συντονισμένη ομοσπονδία», χαμηλή αλληλεξάρτηση, χαμηλά κόστη ελέγχου Αναπτύσσεται και διατηρείται σε κάθε μονάδα Μεταφορά γνώσης και Ανάπτυξη προϊόντων, Τυποποιημένα προϊόντα, που τεχνολογίας από τη χώρα ικανοτήτων και τεχνολογία σε παράγονται για αγορές με μεγάλη προέλευσης στην παραγωγή όλες τις μονάδες και μεταφορά ποικιλία εσωτερικού και εξωτερικού τους οπουδήποτε χρειάζεται Συγκεντρωμένη στα κεντρικά Μοιράζεται μεταξύ όλων των Μοιράζεται μεταξύ όλων των γραφεία της χώρας προέλευσης τμημάτων τμημάτων σε όλο τον κόσμο Ανεξάρτητα τμήματα στο εξωτερικό, Ανεξάρτητες μονάδες Λειτουργική με ένα διεθνές οι ενέργειες των οποίων λειτουργούν εθνικά και τμήμα συντονίζονται από τα κεντρικά παγκόσμια γραφεία Χαμηλή - Μέτρια Υψηλή Χαμηλή - Μέτρια Μία «συντονισμένη «Κεντρικός έλεγχος», υψηλή ομοσπονδία», μέτρια Υψηλή αλληλεξάρτηση, αλληλεξάρτηση, υψηλά κόστη αλληλεξάρτηση, μέτρια κόστη υψηλά κόστη ελέγχου ελέγχου ελέγχου Αναπτύσσεται στο κέντρο και Ολοκληρωμένη ανάπτυξη και Αναπτύσσεται και διατηρείται στο μεταφέρεται στο εξωτερικό διάχυση σε όλες τις μονάδες κέντρο Πλεονεκτήματα Υψηλός βαθμός τοπικής ανταπόκρισης Μεταφορά χαρακτηριστικών ικανοτήτων στο εξωτερικό Όλα τα πλεονεκτήματα των άλλων τριών στρατηγικών Εκμετάλλευση των ωφελειών της καμπύλης εμπειρίας Εκμετάλλευση τοπικών οικονομιών Αδυναμία αναγνώρισης τοπικών Έλλειψη τοπικής ανταπόκρισης οικονομιών Αδυναμία ανταπόκρισης στις Μειονεκτήματα Αδυναμία εκμετάλλευσης των ωφελειών από την καμπύλη εμπειρίας τοπικές οικονομίες Αδυναμία εκμετάλλευσης των Δύσκολη στην εφαρμογή της Έλλειψη τοπικής ανταπόκρισης Αδυναμία μεταφοράς χαρακτηριστικών ωφελειών από την καμπύλη

65 Στρατηγικές Πολ/κων κατά Porter Oι στρατηγικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων βασίζονται στο βαθμό εναρμόνισης και συγκέντρωση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων. Βαθμό εναρμόνισης δραστηριοτήτων. Σε ένα χαμηλό βαθμό εναρμόνισης οι θυγατρικές επιτελούν διαφορετικές παραγωγικές δραστηριότητες ενώ σε ένα υψηλό βαθμό επιτελούν τις ίδιες. Συγκέντρωση δραστηριοτήτων. H οποία δείχνει το βαθμό γεωγραφικής διασποράς των επιχειρήσεων. Υψηλός Διακρίνονται τέσσερις στρατηγικές Χαμηλός Γεωγραφική συγκέντρωση δραστηριοτήτων Διεσπαρμένες Συγκεντρωμένες

66 Στρατηγικές Πολ/κων κατά Porter Επικέντρωση στη χώρα: Οι δραστηριότητες είναι έντονα διεσπαρμένες αλλά και αρκετά διαφοροποιημένες δεδομένου ότι η Π.Ε. δεν επιχειρεί επίτευξη οικονομιών αλλά προσαρμογή στις αγορές των χωρών προορισμού. Για το λόγο αυτό οι θυγατρικές απολαμβάνουν μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας και ο συντονισμός μεταξύ τους είναι ελάχιστος. Υψηλή επένδυση στη εξωτερικό: Οι δραστηριότητες είναι έντονα διεσπαρμένες αλλά ταυτόχρονα εναρμονισμένες δεδομένου ότι επιχειρείται τόσο η επίτευξη οικονομικών κλίμακας όσο και προσαρμογής στην τοπική. Για το λόγο αυτό απαιτείται έντονος έλεγχος και παγκόσμιος συντονισμός των θυγατρικών από τη μητρική αλλά ταυτόχρονα και αυτονομία τους προκειμένου να προσαρμόζονται στις αγορές των χωρών προορισμού. Εξαγωγική: Η στρατηγική αυτή ακολουθείται από τις επιχειρήσεις που πρόσφατα διεθνοποιήθηκαν. Η θυγατρική χρησιμεύει ως δίαυλος για τις εξαγωγές της Π.Ε. στην χώρα προορισμού. Παγκόσμια στρατηγική: Οι δραστηριότητες είναι έντονα διεσπαρμένες αλλά εναρμονισμένες δεδομένου ότι επιχειρείται η επίτευξη οικονομικών κλίμακας. Για το σκοπό αυτό απαιτείται έντονος έλεγχος και παγκόσμιος συντονισμός των θυγατρικών από τη μητρική.

67 Στρατηγικές για αναδυόμενες πολυεθνικές Επιχειρήσεις που υστερούν (π.χ. λόγω μικρού μεγέθους) σε σχέση με τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν δύο βασικές επιλογές: Benchmark and Sidestep: υιοθέτηση επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων των ανταγωνιστών τους και εφαρμογή τους σε εξειδικευμένα τμήματα της αγοράς (niche markets) που οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν αφήσει αναξιοποίητα. Παράδειγμα: Η Jobillee είναι εταιρεία γρήγορου φαγητού στις Φιλιππίνες η οποία αντέγραψε τη διοικητική εμπειρία & οργανωτική υποδομή της McDonald s. Υποστήριξε & τις γευστικές διαφορές των πολιτισμών χτίζοντας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε περιοχές της Αμερικής αρχικά όπου έμεναν Φιλιππινέζοι. Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις ακολουθούν αυτή την στρατηγική;

68 Στρατηγικές για αναδυόμενες πολυεθνικές Confront and Challenge: υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και αμφισβήτηση των υφιστάμενων μοντέλων στον κλάδο με σκοπό τη δυναμική διεκδίκηση μέρους της παγκόσμιας αγοράς. Παράδειγμα: H BRL Hardy είναι εταιρεία οινοποιίας στην Αυστραλία η οποία αντιστάθηκε στα παγκοσμίως καθιερωμένα συστήματα παραγωγής, εμπορίας και διανομής κρασιού. Μέχρι τότε κρασιά προωθούνταν με βάση την περιοχή προέλευσης και όχι τον παραγωγό γεγονός που έδινε μεγάλη δύναμη στους ενδιάμεσους λιανοπωλητές στον κλάδο. Η ίδια εισήγαγε μία ευρεία γκάμα κρασιών που δεν παρήγαγε η ίδια και έχτισε μια παγκόσμια επωνυμία με κρασιά από πολλές περιοχές

69 Στρατηγικές για αναδυόμενες πολυεθνικές Οι Dawar και Frοnt αναγνώρισαν ότι οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους με την επίδραση δύο παραγόντων: της πίεσης που δέχονται από τov ανταγωνισμό να διεθνοποιηθούν του βαθμού στον οποίο τα εγχώρια συγκριτικά τους πλεονεκτήματα μπορούν vα μεταφερθούν επιτυχώς και στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δύο διαστάσεις οι στρατηγικές που μπορεί να υιοθετήσει μία μικρή επιχείρηση είναι οι εξής: - Κατεργάρης - Υπερασπιστής - Μαχητής - Επεκτατικός

70 Πιέσεις του ανταγωνισμού για διεθνοποίηση Στρατηγικές για αναδυόμενες πολυεθνικές ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ (Dodger) ΜΑΧΗΤΗΣ (Contender) ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ (Defender) ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΣ (Extender) Δε μεταφέρονται στο εξωτερικό Μεταφέρονται στο εξωτερικό Ανταγωνιστικά Πλεονεκτήματα

71 Υπερασπιστής (defender) Οι επιχειρήσεις υιοθετούν αυτή τη στρατηγική όταν η πίεση για διεθνοποίηση είναι χαμηλή και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα είναι προσαρμοσμένα στην εγχώρια αγορά. Στην περίπτωση αυτή, η επιχείρηση θα πρέπει να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τη θέση που κατέχει στο εσωτερικό της χώρας ενάντια στην είσοδο των ανταγωνιστικών πολυεθνικών αυξάνοντας την παραγωγικότητά της. Η Κινέζικη εταιρία καλλυντικών Shangai Jahwa κατάφερε να εκτοπίσει τον κολοσσό της Revlon από την κινέζικη αγορά προσφέροντας καλλυντικά για το ευρύ κοινό σε προσιτές τιμές. Όταν η Honda εισήλθε στην αγορά της Ινδίας η Ινδική Bajaj δεν επιχείρησε να την ανταγωνισθεί στα ίδια προϊόντα γιατί ήξερε ότι οι καταναλωτές προτιμούν χαμηλού κόστους ανθεκτικά προϊόντα εκμεταλλευόμενη παράλληλα το δίκτυο προμηθευτών σε όλη τη χώρα που είχε στον έλεγχό της.

72 Επεκτατικός (extender) Οι επιχειρήσεις υιοθετούν αυτή τη στρατηγική όταν έχουν αναπτύξει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εγχώρια αγορά αλλά οι πιέσεις για διεθνοποίηση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση επιχειρεί την επέκτασή της σε αγορές που χαρακτηρίζονται από συνθήκες εφάμιλλες με τη μητρική χώρα ώστε να προωθήσει σε αυτές το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Για παράδειγμα η εταιρεία γρήγορου φαγητού Jobillee στις Φιλιππίνες χρησιμοποίησε την οργανωτική μορφή των McDonalds και επεκτάθηκε σε άλλες χώρες προωθώντας τα προϊόντα της σε Φιλιππινέζους.

73 Κατεργάρης (dodger) Όταν οι πιέσεις για διεθνοποίηση είναι υψηλές αλλά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δε μπορεί να διεθνοποιηθεί οι εγχώριες μικρές επιχειρήσεις επιλέγουν να μην ανταγωνιστούν ευθέως τις μεγάλες πολυεθνικές αλλά επιδιώκουν να γίνουν ένα μέρος της αλυσίδας αξίας τους και επιδιώκουν είτε να συνάψουν στρατηγικές συμμαχίες μαζί τους η ακόμη και να εξαγοραστούν από αυτές. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η ρωσική εταιρία κατασκευής Η/Υ Vist δεν επιδίωξε να ανταγωνιστεί ευθέως τις αμερικάνικες και τις ιαπωνικές εταιρίες του κλάδου που εισήλθαν στη χώρα. Αντί αυτού η Vist ανέλαβε το δίκτυο διανομής των Η/Υ εταιριών καθώς γνώριζε καλύτερα την εγχώρια αγορά η οποία παρουσίαζε αρκετές στρεβλώσεις και επίσης προσέφερε εγγυήσεις, τεχνικά εγχειρίδια στα ρωσικά, service κτλ.

74 Μαχητής (contender) Όταν οι πιέσεις για διεθνοποίηση είναι υψηλές και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μπορεί να διεθνοποιηθεί οι εγχώριες επιχειρήσεις επιλέγουν τη στρατηγική του μαχητή η οποία επιτάσσει τον ριζικό εκσυγχρονισμό τους ώστε να έλθουν σε ευθύ ανταγωνισμό με πολυεθνικές. Όταν η General Motors αποφάσισε να αναθέσει σε εξωτερικούς προμηθευτές την προμήθεια καπακιών για τα ψυγεία της η Ινδική Sundaram Fasteners αγόρασε τη γραμμή παραγωγή της και τη μετέφερε στην Ινδία. Πολύ σύντομα έγινε αποκλειστικός προμηθευτής της General Motors και ένας δυνατός παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ενότητα: Στρατηγικές διεθνοποίησης των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας Τι είναι στρατηγική; Alfred Chandler:

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας

Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας Οφέλη και κίνδυνοι διεθνοποίησης Μοντέλα και μορφές διεθνοποίησης Στρατηγικές διεθνοποίησης 10η εβδομάδα Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Κίνητρα για διεθνοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΠΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Γιώργος Παπαγιαννάκης, PhD Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεματική Ενότητα: Στρατηγικές Κατευθύνσεις Οι διαφάνειες ακολουθούν την δομή και το

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 7 Διεθνής στρατηγική Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα (1) Έπειτα από

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1 Παγκόσμια οικονομία Διεθνές περιβάλλον 1 Επιλεγμένοι δείκτες ασιατικών χωρών Διεθνές περιβάλλον 2 Αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον Πρωτεύον ρόλος της κίνησης στην κίνηση των κεφαλαίων σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών»

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών» ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ A ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Τι είναι η στρατηγική; «καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο προσδιορισμός των μέσων για την επίτευξη τους»

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνική στρατηγική. Διαμόρφωση στρατηγικής

Πολυεθνική στρατηγική. Διαμόρφωση στρατηγικής Πολυεθνική στρατηγική Διαμόρφωση στρατηγικής Στρατηγική προδιάθεση των Πολυεθνικών Εθνοκεντρική τάση: Η τάση των στελεχών ή της πολυεθνικής να στηρίζεται στις αξίες και στα ενδιαφέροντα της μητρικής εταιρίας

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης επιχειρησιακών ευκαιριών. Βαθμός πολιτικού κινδύνου. Βαθμός ανταγωνισμού

Δείκτης επιχειρησιακών ευκαιριών. Βαθμός πολιτικού κινδύνου. Βαθμός ανταγωνισμού Κριτήρια επιλογής αγορών του εξωτερικού Δείκτης επιχειρησιακών ευκαιριών Συσχέτιση ζήτησης με: 1) μέγεθος πληθυσμού 2) ρυθμό μεταβολής του πληθυσμού 3) πληθυσμιακή δομή 4) γεωγραφική κατανομή (αστική,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Περιγραφή του μαθήματος Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η διεξοδική ανάλυση των θεμάτων που αφορούν τη σημασία, τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των διεθνών επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα

Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα Οι οικονομολόγοι έχουν μελετήσει διεξοδικά την λειτουργία της πολυεθνικής επιχείρησης και η σχετική βιβλιογραφία ξεκινά ουσιαστικά στις

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και εξωτερική ανάθεση Ο όρος άμεσες ξένες επενδύσεις αναφέρεται σε μια επένδυση με την οποία μια επιχείρηση αποκτά άμεσο έλεγχο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ Ενότητα 7: Ξένες Άμεσες Επενδύσεις Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος

Πηγές Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος Θεματική Ενότητα 5 Αντώνης Λιβιεράτος Επιχειρησιακή Πολιτική και Στρατηγική Παν/μιο Αθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Χειμερινό Εξάμηνο 2013 2014 Όμοια Προϊόντα Χαμηλότερο Κόστος Πλεονέκτημα Κόστους

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική των επιχειρήσεων. Δρ Αντώνης Λιβιεράτος

Στρατηγική των επιχειρήσεων. Δρ Αντώνης Λιβιεράτος Στρατηγική των επιχειρήσεων Δρ Αντώνης Λιβιεράτος 2 Τα μέρη της στρατηγική Ανάλυση εξωτερικού περιβάλλοντος S.W.O.T. 1.Διαμόρφωση Στρατηγικής. Σχεδιασμός και λήψη αποφάσεων που θέτουν τους στόχους της

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Ηγεσία Κόστους Διαφοροποίηση Εστίαση 7η-8η εβδομάδα Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Η έννοια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Στόχος της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και ΑΞΕ Οι επιχειρήσεις καθίστανται πολυεθνικές μέσω άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007 Α Όνομα: Επώνυμο: Αριθμός Μητρώου: Έτος: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Η χώρα Α έχει 10.000 μονάδες εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή στη δομή και διάρθρωση της Πολυεθνικής Επιχείρησης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκουσα: Ελένη Καρφάκη, ΒΒΑ, ΜΒΑ, PhD

Διδάσκουσα: Ελένη Καρφάκη, ΒΒΑ, ΜΒΑ, PhD Διδάσκουσα: Ελένη Καρφάκη, ΒΒΑ, ΜΒΑ, PhD να κατανοήσουν οι φοιτητές τη διάκριση των εννοιών οργάνωση - επιχείρηση να κατανοήσουν τους λόγους δημιουργίας οργανώσεων να εξοικειωθούν με τη συστημική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Επιλογή Στρατηγικής: Εταιρική Στρατηγική

Κεφάλαιο 7 Επιλογή Στρατηγικής: Εταιρική Στρατηγική Κεφάλαιο 7 Επιλογή Στρατηγικής: Εταιρική Στρατηγική Στο κεφάλαιο αυτό: Θα ασχοληθούμε με την στρατηγική σε «εταιρικό επίπεδο» (corporate level strategy) Θα αναφερθούμε στις «εναλλακτικές εταιρικές στρατηγικές»

Διαβάστε περισσότερα

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος.

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 2. Ποια από τις παρακάτω επιλογές δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του μάκρο-περιβάλλοντος;

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Ανάπτυξη νέων προϊόντων Τμηματοποίηση της αγοράς ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τιμολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 4: Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Οι ροές των ΞΑΕ καταγράφονται στο ισοζύγιο πληρωμών (ΙΠ) των χωρών υποδοχής. Διαφ. 11 Τα στοιχεία όμως του ΙΠ δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Δρ. Δημήτρης Μανωλόπουλος 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Κύρια θέματα ενότητας σημασία τεχνολογίας στις ΔΕ πηγές τεχνολογίας κατανόηση των στρατηγικών τεχνολογίας και στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ενδυνάμωση Δραστηριοτήτων Logistics

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ενδυνάμωση Δραστηριοτήτων Logistics ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ενδυνάμωση Δραστηριοτήτων Logistics 1 Κεφάλαιο 4 Το Μάνατζμεντ των Logistics σε Διεθνές Επίπεδο ΣΤΟΧΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ εντοπισμός προκλήσεων που δημιουργεί η διεθνοποίηση στο μάνατζμεντ των logistics

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 2: Η Θεωρία της Διεθνούς Τραπεζικής Λόγοι Διεθνοποίησης Τραπεζών Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Ανταγωνιστική στρατηγική

Ανταγωνιστική στρατηγική Ανταγωνιστική στρατηγική Δρ Αντώνης Λιβιεράτος 1. Πηγές ανταγωνιστικού Όμοια προϊόντα Χαμηλότερο κόστος Πλεονέκτημα κόστους Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα Υψηλή τιμή Μοναδικό προϊόν Πλεονέκτημα διαφοροποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 6η: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή ευρέως γνωστό ως e- commerce, είναι το εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά για τις ΑΞΕ - Τρόποι Διεθνοποίησης

Εισαγωγικά για τις ΑΞΕ - Τρόποι Διεθνοποίησης Copyright 2013 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

Σ τ ρ α τ η γ ι κ έ ς Σ υ μ μ α χ ί ε ς Θ ε ω ρ ί α κ α ι Σ τ ρ α τ η γ ι κ ή Π ο λ υ ε θ ν ι κ ώ ν Ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν

Σ τ ρ α τ η γ ι κ έ ς Σ υ μ μ α χ ί ε ς Θ ε ω ρ ί α κ α ι Σ τ ρ α τ η γ ι κ ή Π ο λ υ ε θ ν ι κ ώ ν Ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν Σ τ ρ α τ η γ ι κ έ ς Σ υ μ μ α χ ί ε ς Θ ε ω ρ ί α κ α ι Σ τ ρ α τ η γ ι κ ή Π ο λ υ ε θ ν ι κ ώ ν Ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν Επικ. Καθ. Αντώνης Λιβιεράτος Εισαγωγή Οι στρατηγικές συμμαχίες είναι ένα μέσο

Διαβάστε περισσότερα

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος Το μικροπεριβάλλον της επιχείρησης Ενώ το μακροπεριβάλλον απαρτίζεται από ευρύτερες δυνάμεις περιφερειακά της εταιρείας (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές), το μικροπεριβάλλον αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ 3 ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΟΙ 3 ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΙ 3 ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 2. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΑΛΛΑΓΗΣ Στόχος: να βρει ηεπιχείρηση το συντομότερο μονοπάτι προς το μέλλον & ταυτόχρονα να εξωθήσει τους ανταγωνιστές σε περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 1 Στρατηγική Στρατηγική είναι ο καθορισμός των βασικών μακροπρόθεσμων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης, η επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ κεφάλαιο 1 ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Μ έχρι αρκετά πρόσφατα, η έννοια του μάρκετινγκ των υπηρεσιών αποτελούσε μια έννοια χωρίς ιδιαίτερη αξία αφού, πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr

www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr ΕΡΩΤΗΜΑ Α (Α.1) Παρουσιάστε κατά την κρίση σας τις επιδιώξεις / σκοπούς των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) του Ομίλου ΟΤΕ, όπως δραστηριοποιείται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας μέσω της θυγατρικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ; ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ; ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ Αθήνα, 7 Μαΐου 2015 ΛΟΓΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Είμαστε σε μια περίοδο όπου η κρίση διαφοροποιεί το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον Πρώτον,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Μέρος 1ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ LOGISTICS

Πίνακας περιεχομένων. Μέρος 1ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ LOGISTICS Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγικό Σημείωμα Ελληνικής Έκδοσης..............................................17 Εισαγωγικό σημείωμα................................................................ 19 Ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : ανέπτυξε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο διέκρινε 5 στάδια οικονομικής ανάπτυξης, από τα οποία υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (συνέχεια) ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΓΝΩΣΗ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. (ΕΙΡΜΑ-EUROPEAN INDUSTRIAL RESEARCH MANAGEMENT

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ο τρόπος ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορεί να αναλυθεί με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων

Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγρίνιο, 17-18 Ιανουαρίου 2004 1 Ερευνητικές Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs «Στρατηγικές Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες» Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΞΟ ΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

ΙΕΘΝΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΞΟ ΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΙΕΘΝΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΞΟ ΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ρ Κων. Λυµπερόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Βλάχβεη Ασπασία, Επικ. Καθ. Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου. marketing. Κυριότερες έννοιες μάθημα 3ο και 4ο

Δρ. Βλάχβεη Ασπασία, Επικ. Καθ. Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου. marketing. Κυριότερες έννοιες μάθημα 3ο και 4ο Δρ. Βλάχβεη Ασπασία, Επικ. Καθ. Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου marketing Κυριότερες έννοιες μάθημα 3ο και 4ο Στρατηγικό μάρκετινγκ Κύκλος ζωής προϊόντος Προβλήματα εξέτασης / ανάλυσης του κύκλου ζωής Καθορισμός

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος του κλάδου των κατασκευών στην Ελληνική και Διεθνή Οικονομία»

«Ο ρόλος του κλάδου των κατασκευών στην Ελληνική και Διεθνή Οικονομία» «Ο ρόλος του κλάδου των κατασκευών στην Ελληνική και Διεθνή Οικονομία» Έρευνα: Ι.Β. Πλεμμένος 1 Επιστημονική Ευθύνη-Συντονισμός: Θ.Β. Παλάσκας 2 1: Ερευνητικός Συνεργάτης ΙΟΒΕ 2: Καθηγητής Παντείου Παν/ίου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ζιώγας Ιώαννης Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικός κίνδυνος και Διεθνής Διοικητική Δομή

Πολιτικός κίνδυνος και Διεθνής Διοικητική Δομή Πολιτικός κίνδυνος και Διεθνής Διοικητική Δομή Πολιτικός κίνδυνος Η πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε μία χώρα, καθώς και η πιθανότητα μεταβολής της από διάφορα «πολιτικά» περιστατικά (απεργίες, ακύρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ - ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ ΑΒΕΕ

ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ - ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ ΑΒΕΕ ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ - ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ ΑΒΕΕ Ονοματεπώνυμο: Τολιόπουλος Κωνσταντίνος Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Κριτσωτάκις Γεώργιος Δεκέμβριος 2014 ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 13: Οργάνωση του μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους

Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Η θεωρία Weber Προσέγγιση του ελάχιστου κόστους Ο θεμελιωτής της θεωρίας χωροθέτησης της βιομηχανίας ήταν ο Alfred Weber, την οποία αρχικά παρουσίασε ο μαθηματικός Laundhart (1885). Ο A. Weber (1868-1958)

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 5 Στρατηγική επιχειρηματικής μονάδας Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Σ Ι Κ Ο Σ Η Σ Α & Κ Α Ι Ν Ο Σ Ο Μ Ι Α

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Σ Ι Κ Ο Σ Η Σ Α & Κ Α Ι Ν Ο Σ Ο Μ Ι Α Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Σ Ι Κ Ο Σ Η Σ Α & Κ Α Ι Ν Ο Σ Ο Μ Ι Α Σ Ο Ν Α Γ Ρ Ο Σ Ι Κ Ο Σ Ο Μ Ε Α Σ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ε Κ Α Ι Ν Ο Σ Ο Μ Ι Ε Κ Α Ι Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ο Σ Ο Μ Ε Α Σ Ε Ι Δ Τ Σ Ι Κ Η Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο

Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο 2 παρουσίαση Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο Ένας συνεταιρισμός, μία φιλοσοφία και 70 καταστήματα μέλη σε όλη την Ελλάδα. Τι σημαίνουν αυτά; Όμιλος Sinialo! Γνωρίστε τον! Επιμέλεια Γεωργία Αλεξίου Στη σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1 1 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΕ ΕΣΠΑ Κατάρτιση ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 / Οργανωτική δομή ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Κοινωνικοί Εταίροι Εμπειρογνώμονες 2 Δημιουργικές Βιομηχανίες Κλωστοϋφαντουργία - έτοιμο ένδυμα Υποδήματα-

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιοχρησία ή Δικαιόχρηση (Franchising)

Δικαιοχρησία ή Δικαιόχρηση (Franchising) Δικαιοχρησία ή Δικαιόχρηση (Franchising) Ορισμοί: Η δικαιοχρησία αποτελεί σύστημα για τη διανομή αγαθών και υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή, όπου ο ιδιοκτήτης ονομάζεται δικαιοπάροχος ή δότης (franchisor)

Διαβάστε περισσότερα

Δείγμα πριν τις διορθώσεις

Δείγμα πριν τις διορθώσεις Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Στρατηγική 1.1. Εισαγωγή 1.2. Τι είναι στρατηγική; 1.2.1. Ορίζοντας την έννοια της στρατηγικής 1.2.2. Επίπεδα στρατηγικής 1.2.3. Δήλωση στρατηγικής 1.3. Μοντέλο διερεύνησης στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 2 η : Μέθοδοι Επιλογής Αγορών του Εξωτερικού

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 2 η : Μέθοδοι Επιλογής Αγορών του Εξωτερικού Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 2 η : Μέθοδοι Επιλογής Αγορών του Εξωτερικού Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση 4 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Συνοψίσετε τα βασικά βήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία προγραμματισμού. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αρχές Μάρκετινγκ Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ι

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ι 2014/2015 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ι ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΞΙΑΣ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΡΟΙ & ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΣΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ-ΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΑΝ ΠΗΓΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Μελέτες Περιπτώσεων Έχω στην υπηρεσία µου έξη τίµιους ανθρώπους. Τα ονόµατά τους είναι Τι, Γιατί, Πότε, Πώς, Πού και Ποιος. R. Kipling Τι Πότε Πού Γιατί Πώς Ποιος Στόχοι της µεθοδολογίας 1. Υποβοήθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΠΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Γιώργος Παπαγιαννάκης, PhD Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεματική Ενότητα: Οργανωτική Δομή και Στρατηγική Αλλαγή Οι διαφάνειες ακολουθούν την

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Δρ Αντώνης Λιβιεράτος

Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Δρ Αντώνης Λιβιεράτος Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων Δρ Αντώνης Λιβιεράτος 1. Εισαγωγή Προς μια νέα θεώρηση Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 αναπτύχθηκαν κυρίως θεωρίες που συνέδεαν την στρατηγική με το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου

Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου 1. Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Εισαγωγικά: Οι κατευθύνσεις του Σύγχρονου Εμπορίου B. Η Παραδοσιακή Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Οι Εμποροκράτες Adam Smith: Απόλυτο Πλεονέκτημα

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 6 Εταιρική στρατηγική και διαφοροποίηση δραστηριοτήτων Chapter 2 Μαθησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) 1 Σκοπός Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία και η δυναμική ανάπτυξη που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις, εισήγαγαν μια επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

FRANCHISE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ EVEREST

FRANCHISE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ EVEREST FRANCHISE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ EVEREST ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ FRANCHISE EΛΛΑΔΟΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ FRANCHISE Η Δικαιόχρηση (Franchise) είναι μία εμπορική μέθοδος (συμφωνία) κατά την οποία μια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές μάρκετινγκ. Εισαγωγικά

Διεθνές μάρκετινγκ. Εισαγωγικά Διεθνές μάρκετινγκ Εισαγωγικά Γιατί είναι απαραίτητο το διεθνές εμπόριο Καλύτερη χρήση των εθνικών πόρων Επιτάχυνση της τεχνολογικής προόδου Ανάπτυξη της Εθνικής αγοράς Μείωση της ανεργίας Βελτίωση του

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικά Εργαλεία Marketing. Νικόλαος Α. Παναγιώτου Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Στρατηγικά Εργαλεία Marketing. Νικόλαος Α. Παναγιώτου Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Στρατηγικά Εργαλεία Marketing Νικόλαος Α. Παναγιώτου Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών 1 @ Ιούνιος 2003 Περιεχόμενα ιατύπωση Οράματος Ανάλυση Αλυσίδας Αξίας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος μέσω των Συστημάτων Ποιότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Δημιουργία Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος μέσω των Συστημάτων Ποιότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα Δημιουργία Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος μέσω των Συστημάτων Ποιότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα Αχιλλέας Κοντογεώργος Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Αναστάσιος Σέμος Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατική στρατηγική επιχειρηµατικός σχεδιασµός

Επιχειρηµατική στρατηγική επιχειρηµατικός σχεδιασµός Επιχειρηµατική στρατηγική επιχειρηµατικός σχεδιασµός Ηλεκτρονική επιχειρηµατικότητα Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Διάλεξη 5 η Δρ. Α. Στεφανή Στρατηγικός σχεδιασµός Ο Στρατηγικός Σχεδιασµός

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ. Φωτεινή Ανδρέα Αναγνωστάτου Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Πειραιώς. Υποβληθείσα για το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Στρατηγική Γλωσσάριο της Στρατηγικής Στρατηγικό Μάνατζμεντ Κύκλος Ζωής μιας Βιομηχανίας Εξωτερικό περιβάλλον Ασκούμενες δυνάμεις σε έναν κλάδο Ενδιαφερόμενοι Στρατηγική Δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις

Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις Το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται πιο πολύπλοκο & υψηλού ρίσκου Παγκοσμιοποίηση, Διαδίκτυο, Social Media είναι καταλύτες εξελίξεων Κλειδί της επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Έννοια και περιεχόμενο τον Μάρκετινγκ Πεδία Εφαρμογής του Μάρκετινγκ Μίγμα Μάρκετινγκ Προϊόν Τιμή Διανομή Προώθηση Διοίκηση Πωλήσεων Τμηματοποίηση της Αγοράς Έννοια και περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Μορφές αγοράς

Μικροοικονομική. Μορφές αγοράς Μικροοικονομική Μορφές αγοράς Μορφές αγοράς Μεγάλο μέρος της οικονομικής θεωρίας χτίστηκε με βάση τη θεώρηση ότι ζούμε σε ένα κόσμο τέλειων ανταγωνιστικών αγορών. Αν παρατηρήσουμε τον κόσμο θα διαπιστώσουμε

Διαβάστε περισσότερα

10/12/2010. Επιχειρησιακή Πολιτική και Στρατηγική Παν/μιοΑθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Χειμερινό Εξάμηνο

10/12/2010. Επιχειρησιακή Πολιτική και Στρατηγική Παν/μιοΑθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Χειμερινό Εξάμηνο Θεµατική Ενότητα 4 Ανταγωνιστικού πλεονεκτήµατος Αντώνης Λιβιεράτος Επιχειρησιακή Πολιτική και Στρατηγική Παν/μιοΑθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Χειμερινό Εξάμηνο 2010-2011 Η ανάλυση SWOTείναι µια

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόβλημα της τιμής:

Το πρόβλημα της τιμής: Το πρόβλημα της τιμής: Καθορισμός του συγκεκριμένου συνολικού κόστους εξαγωγής Προσδιορισμός της τιμής πώλησης στην αγορά του εξωτερικού Προσδιορισμό μια τιμολογιακής πολιτικής για το σύνολο των αγορών

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης. Ανάλυση Ανταγωνισμού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης. Ανάλυση Ανταγωνισμού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Ανάλυση Ανταγωνισμού Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Επιχειρηματικός Ανταγωνισμός Ο αγώνας στον οποίο, κάθε επιχείρηση προσπαθεί να αποκομίσει αυτό που την ίδια στιγμή αποκομίζουν οι άλλες επιχειρήσεις προσφέροντας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ11 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΜΟΥ Δ- ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Επιμέλεια ύλης : Βίκυ Βάρδα

ΔΕΟ11 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΜΟΥ Δ- ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Επιμέλεια ύλης : Βίκυ Βάρδα ΔΕΟ11 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΜΟΥ Δ- ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Επιμέλεια ύλης : Βίκυ Βάρδα ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 Κεφάλαιο 1 Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις 1.1. Η επιχείρηση και το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον Η παγκοσμιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων

Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων Δρ Αντώνης Λιβιεράτος 1. Εισαγωγή Προς μια νέα θεώρηση Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 αναπτύχθηκαν κυρίως θεωρίες που συνέδεαν την στρατηγική με το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αναδημοσίευση από τις παρουσιάσεις Α) Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ T SWOT ANALYSIS - Μάθημα: Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική Β) Βαγής Σαμαθρακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ OIKONOMIKH ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Οι νέες συντεταγμένες του παγκόσμιου χάρτη της χωροθέτησης και χωρικής οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΣ Α: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Δρ. Δημήτρης Μανωλόπουλος 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Κύρια θέματα ενότητας σημασία τεχνολογίας στις ΔΕ πηγές τεχνολογίας κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν

Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν Πανεπιστήμιο Πειραιά Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν Κουκουράκης Δημήτρης MSc Logistics ΕΜΠ-Πανεπιστήμιο Πειραιά Μάϊος 2012 Logistics (business) Είναι το τμήμα της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Επισκόπηση Μετρώντας την αξία της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Επιδράσεις της οικονομικής ανάπτυξης Επιδράσεις διεθνών μεταβιβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2013

Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2013 Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2013 Date : 01-08-2013 Το Α Εξάμηνο του 2013 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ ενίσχυσε περαιτέρω τα βασικά οικονομικά του μεγέθη, αυξάνοντας τις πωλήσεις, παράγοντας θετικές ταμειακές

Διαβάστε περισσότερα