Εταιρική Διακυβέρνηση. Κινητοποιώντας και επιβάλλοντας πειθαρχία στους managers με κακές αποδόσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εταιρική Διακυβέρνηση. Κινητοποιώντας και επιβάλλοντας πειθαρχία στους managers με κακές αποδόσεις"

Transcript

1 Εταιρική Διακυβέρνηση Κινητοποιώντας και επιβάλλοντας πειθαρχία στους managers με κακές αποδόσεις

2 Στόχος Επισκόπηση των βασικών μηχανισμών, που θεωρείται ότι κινητοποιούν τους managers να επιδιώκουν τα συμφέροντα των μετόχων και μηχανισμών, που τους τιμωρούν, όταν αποτυγχάνουν. Καλύπτονται, μεταξύ άλλων, η αγορά εταιρικού ελέγχου και εχθρικών εξαγορών, η μερισματική πολιτική, το διοικητικό συμβούλιο, οι θεσμικοί επενδυτές, η ενεργότερη συμμετοχή των μετόχων (shareholder activism), οι απολαβές των managers, η κατοχή μετοχών από τους managers, η εποπτεία από τους μεγαλομετόχους και τους πιστωτές/τράπεζες.

3 Εισαγωγικά Τα εργαλεία ή μηχανισμοί της εταιρικής διακυβέρνησης, μετριάζουν τις συγκρούσεις συμφερόντων, που μπορεί να προκύψουν στις εταιρείες, μεταξύ: των χρηματοδοτών και των managers των μετόχων (shareholders) και των λοιπών ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) του μεγαλομετόχου και των μετόχων μειοψηφίας.

4 Ανταγωνισμός στην αγορά προϊόντων Ο διεθνής ανταγωνισμός μειώνει την παραμέληση των καθηκόντων της διοίκησης (shirking). Για παράδειγμα, ένας Γάλλος κατασκευαστής οικιακών συσκευών ανταγωνίζεται στην ίδια αγορά με άλλους κατασκευαστές, από άλλες χώρες. Αν η εταιρεία του υποφέρει από αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση, τελικά θα οδηγηθεί εκτός αγοράς.

5 Ανταγωνισμός στην αγορά προϊόντων (συνέχεια ) Ο Benjamin Hermalin (1992) ανέπτυξε ένα θεωρητικό μοντέλο, για τις επιπτώσεις του ανταγωνισμού στην απόδοση του εντολοδόχου manager. Εντόπισε παράγοντες, που υφίστανται λόγω του ανταγωνισμού και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοσή του. A priori, όλοι οι παράγοντες έχουν αμφίσημη επίδραση στην απόδοση του manager. A posteriori, οι λιγοστές εμπειρικές έρευνες υπαινίσσονται ότι οι δυνάμεις του ανταγωνισμού εξαναγκάζουν τους managers να εργάζονται περισσότερο θα μπορούσαν να είναι ένα υποκατάστατο, για καλή εταιρική διακυβέρνηση. Hermalin, B.E. (1992), The effects of competition on executive behaviour, RAND Journal of Economics 23,

6 Μηχανισμοί που κινητοποιούν και πειθαρχούν τους managers Οι βασικοί μηχανισμοί, που θεωρείται ότι ελέγχουν τη συμπεριφορά των managers, όταν υφίσταται πολυμετοχική δομή και αδύναμος έλεγχος είναι: η αγορά εταιρικού ελέγχου (market for corporate control) η μερισματική πολιτική (dividend policy) το διοικητικό συμβούλιο (board of directors) οι θεσμικοί μέτοχοι (institutional shareholders) η ενεργότερη συμμετοχή των μετόχων (shareholder activism) η ανταμοιβή των managers (managerial remuneration) η ιδιοκτησία μετοχών από τους managers (managerial ownership).

7 Μηχανισμοί που κινητοποιούν και πειθαρχούν τους managers (συνέχεια ) Οι βασικοί μηχανισμοί, που θεωρείται ότι ελέγχουν τη συμπεριφορά των managers, όταν υφίσταται πολυμετοχική δομή και ισχυρός έλεγχος είναι: η εποπτεία από τους μεγαλομετόχους (large shareholders monitoring) η εποπτεία από τράπεζες και άλλους μεγάλους πιστωτές.

8 Η Αγορά Εταιρικού Ελέγχου (Market for Corporate Control) Ο μηχανισμός επιβολής πειθαρχίας, μέσω των εχθρικών εξαγορών, προτάθηκε αρχικά από τον Henry Manne (1965). Η τιμή της μετοχής πέφτει, όταν η απόδοση της επιχείρησης είναι κακή. Τότε, γίνεται εύκολος στόχος εχθρικού επιδρομέα (hostile raider), που διορίζει καλύτερη διοίκηση και, έτσι, αντιστρέφει την κατάσταση, δημιουργώντας αξία για την επιχείρηση. Αποτελεί ακραίο και ακριβό μηχανισμό διόρθωσης της αποτυχίας της διοίκησης και πολύ σπάνια συναντάται εκτός ΗΠΑ και ΗΒ. Manne, H.G. (1965), Mergers and the market for corporate control, Journal of Political Economy 73,

9 Η Αγορά Εταιρικού Ελέγχου (συνέχεια ) Αν και τα εμπειρικά δεδομένα (από ΗΠΑ και ΗΒ) δεν επιβεβαιώνουν το επιχείρημα του Manne, η απειλή εχθρικής εξαγοράς μπορεί να είναι ικανή, στο να διασφαλίσει ότι οι managers δεν παραμελούν τα συμφέροντα των εντολέων.

10 Μερισματική πολιτική Οι Michael Rozeff (1982) και Frank Easterbrook (1984) ήταν οι πρώτοι που μοντελοποίησαν το ρόλο των μερισμάτων στην εταιρική διακυβέρνηση. Στο μοντέλο του Rozeff, η διανομή μερισμάτων μειώνει το κόστος αντιπροσώπευσης (agency costs), μειώνοντας τις ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow). Βέβαια, αυξάνει το κόστος συναλλαγής, διότι η επιχείρηση πλέον εξαρτάται περισσότερο από την ακριβότερη δανειοδότηση. Γι αυτό, πρέπει να αναζητείται ένα βέλτιστο επίπεδο διανομής μερισμάτων, που ελαχιστοποιεί τα δύο κόστη (αντιπροσώπευσης και συναλλαγής). Rozeff, M.S. (1982), Growth, beta and agency costs as determinants of dividend payout ratios, Journal of Financial Research 3, Easterbrook, F. (1984), Two agency-cost explanations of dividends, American Economic Review 74,

11 Μερισματική πολιτική (συνέχεια ) Ο Easterbrook υποστηρίζει ότι δεσμευόμενοι οι managers για υψηλά μερίσματα, μειώνουν στο ελάχιστο τη σπατάλη των ελεύθερων ταμειακών ροών του Jensen και η ανάγκη για τακτικότερη δανειοδότηση, τους εκθέτει σε συχνότερη εξονυχιστική εξέταση της τρέχουσας απόδοσης της επιχείρησης, από χρηματοοικονομικούς αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές. Αν οι managers είχαν κακή απόδοση, δεν θα λάβουν την εξωτερική χρηματοδότηση. Για να εκπληρώνουν τα μερίσματα τον πειθαρχικό τους ρόλο, πρέπει το ύψος τους να παραμένει σταθερό, ακόμα και όταν τα κέρδη είναι μειωμένα.

12 Τα Διοικητικά Συμβούλια (Boards of Directors) Επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες έχουν συνήθως διοικητικά συμβούλια (Δ.Σ.) μιας βαθμίδας (single-tier board), όπου συμμετέχουν εκτελεστικοί (executives) και μη εκτελεστικοί (non-executives) σύμβουλοι (directors). Σε μερικές χώρες, όπως Γερμανία, Κίνα, Νορβηγία, έχουν σύστημα δύο βαθμίδων (two-tier board), δηλαδή δύο ξεχωριστά Δ.Σ.: το εποπτικό συμβούλιο ή επιτήρησης (supervisory board), όπου συμμετέχουν τα μη εκτελεστικά μέλη και συχνά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς και λοιπών ενδιαφερομένων μερών το συμβούλιο διοίκησης ή εκτελεστική επιτροπή, με τα εκτελεστικά μέλη και το διευθύνοντα σύμβουλο (CEO).

13 Τα Διοικητικά Συμβούλια (συνέχεια ) Ποιο σύστημα (single- or two-tier board) είναι καλύτερο; Οι γνώμες διίστανται: Εγγυάται τη χρηστή διοίκηση η ανεξαρτησία των μη εκτελεστικών από τους εκτελεστικούς. Τα μη εκτελεστικά μέλη δεν διαθέτουν την απαραίτητη πληροφόρηση, για να εποπτεύουν αποτελεσματικά τα εκτελεστικά μέλη. vs

14 Τα Διοικητικά Συμβούλια (συνέχεια ) Έχουν ανακύψει 4 βασικά ερωτήματα, σχετικά με τα Δ.Σ.: Πρέπει να διαχωρίζονται οι ρόλοι του προέδρου (chairman) και του διευθύνοντος συμβούλου (CEO); Σχετίζεται η δομή του Δ.Σ. με τη χρηματοοικονομική επόδοση της επιχείρησης; Απολύουν τα Δ.Σ. τους managers που αποτυγχάνουν; Ποιοι παράγοντες καθορίζουν αλλαγές στο Δ.Σ.;

15 Πρέπει να διαχωρίζονται οι ρόλοι του προέδρου (chairman) και του διευθύνοντος συμβούλου (CEO); Οι γνώμες διίστανται για το αν η διπλή ιδιότητα ή δυισμός (duality) στο Δ.Σ. είναι προτιμότερη. Οι υποστηρικτές του δυισμού στηρίζονται σε 3 επιχειρήματα: 1. Ο δυισμός εξασφαλίζει ισχυρή ηγεσία. 2. Ο διαχωρισμός των ρόλων μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και αντιπαλότητα ανάμεσά τους (CEO και chairman). 3. Είναι δύσκολη η κοινή εκπροσώπηση της επιχείρησης προς τα έξω.

16 Πρέπει να διαχωρίζονται οι ρόλοι του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου; (συνέχεια ) Οι πολέμιοι του δυισμού ισχυρίζονται ότι: 1. Η ενοποίηση των δύο ρόλων μειώνει την ανεξαρτησία του Δ.Σ., αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα του CEO να προστατεύει τον εαυτό του, με δημιουργία τεχνητών δυσκολιών (managerial entrenchment). 2. Ενοποιεί τους ρόλους του επόπτη και του εποπτευόμενου, στο ίδιο πρόσωπο.

17 Πρέπει να διαχωρίζονται οι ρόλοι του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου; (συνέχεια ) Στις ΗΠΑ, τα εμπειρικά δεδομένα είναι ατελέσφορα. Στο ΗΒ, τα εμπειρικά δεδομένα μοιάζουν να συνιστούν ότι ο δυισμός δεν επιδρά στην αξία και στην απόδοση των επιχειρήσεων, οι δε κώδικες καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, ξεκινώντας από την έκθεση Cadbury το 1992, συνιστούν το διαχωρισμό των δύο ρόλων.

18 Σχετίζεται η δομή του Δ.Σ. με τη χρηματοοικονομική επίδοση της επιχείρησης; Ο αριθμός των μη εκτελεστικών μελών στο Δ.Σ., αναλογικά με τα εκτελεστικά μέλη, θεωρείται ένα μέτρο της ανεξαρτησίας του Δ.Σ. Συμβούλια, που κυριαρχούνται από μη εκτελεστικά μέλη, θεωρούνται περισσότερο ανεξάρτητα από το management και επομένως καλύτερος μηχανισμός εποπτείας.

19 Σχετίζεται η δομή του Δ.Σ. με τη χρηματοοικονομική επίδοση της επιχείρησης; (συνέχεια ) Ωστόσο, πολύ λίγα εμπειρικά δεδομένα υποστηρίζουν θετική συσχέτιση μεταξύ ανεξαρτησίας του Δ.Σ. και απόδοσης της εταιρείας. Πολλοί σήμερα θεωρούν ότι Δ.Σ. με πολλά μέλη είναι γραφειοκρατικά και λιγότερο αποτελεσματικά. Αλληλοσυνδεόμενες διοικήσεις (interlocked directorships), δηλαδή σύμβουλοι που συμμετέχουν σε Δ.Σ. άλλης εταιρείας και αντίστροφα, έχει δειχτεί ότι ήταν συμπαιγνία (collusion).

20 Απολύουν τα Δ.Σ. τους managers που αποτυγχάνουν; Υπάρχουν δεδομένα για αυξημένη εναλλαγή CEO και μελών Δ.Σ., αλλά μόνο μετά από εξαιρετικά κακή απόδοση. Γι αυτό, δεν είναι σημάδι καλής εταιρικής διακυβέρνησης.

21 Ποιοι παράγοντες καθορίζουν αλλαγές στο Δ.Σ.; Οι Benjamin Hermalin και Michael Weisbach, με στοιχεία από τις ΗΠΑ (1998), καταλήγουν στα εξής: Όταν ο CEO απολύεται, λόγω κακής απόδοσης της εταιρείας, συνήθως αντικαθίσταται με στέλεχος εκτός εταιρείας, όπως και κάποιοι εσωτερικοί σύμβουλοι (διευθυντικά στελέχη), ως υπεύθυνοι της κακής απόδοσης Εσωτερικός σύμβουλος (διευθυντικό στέλεχος) διαδέχεται συνήθως τον CEO, που αποσύρεται (συνταξιοδοτείται) Όταν ένας CEO αντικαθίσταται, με στέλεχος εκτός εταιρείας, κάποιοι εσωτερικοί σύμβουλοι πιθανώς οι χαμένοι στον ανταγωνισμό για τη διαδοχή αποχωρούν από την εταιρεία Σε περίπτωση αποχώρησης από μια αγορά, λόγω κακής απόδοσης, τα εσωτερικά διευθυντικά στελέχη αντικαθίστανται από εξωτερικά. Hermalin, B. & Weisbach, M. (1998), Endogenously chosen boards of directors and their monitoring of the CEO, American Economic Review 88,

22 Ποιοι παράγοντες καθορίζουν αλλαγές στο Δ.Σ.; (συνέχεια ) Οι Steven Kaplan (1994) και Bernadette Minton (1994) βρήκαν ότι οι τράπεζες τοποθετούν εκπροσώπους τους στα Δ.Σ. των ιαπωνικών εταιρειών με χαμηλή απόδοση, οι οποίες είναι μέλη keiretsus (Keiretsu = όμιλος βιομηχανικών εταιρειών με ενδοεταιρικές συμμετοχές και στενούς δεσμούς με μια τράπεζα, κύριο δανειστή του ομίλου, π.χ. όμιλος Mitsubishi, με περίπου 300 εταιρείες και την τράπεζα Τόκιο-Mitsubishi). Kaplan, S. (1994), Top executive rewards and firm performance: a comparison of Japan and the US, Journal of Political Economy 102, Minton, B.A. (1994), Appointments of outsiders to Japanese boards: determinants and implications for managers, Journal of Financial Economics 36,

23 Θεσμικοί επενδυτές Θεσμικοί επενδυτές θεωρούνται τα Πιστωτικά Ιδρύματα (Τράπεζες), οι Ασφαλιστικές Εταιρίες, οι Ανώνυμες Χρηματιστηριακές Εταιρίες (Α.Χ.Ε.), οι Ανώνυμες Χρηματιστηριακές Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ), οι Ανώνυμες Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Α.Ε.Π.Υ.), οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (Ε.Ε.Χ.), οι Ανώνυμες Εταιρίες Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ) και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι ο πιο σημαντικός τύπος μετόχου στις ΗΠΑ, στο ΗΒ, αλλά και αλλού, π.χ. Ολλανδία.

24 Θεσμικοί επενδυτές (συνέχεια ) Λειτουργούν ως αντιπρόσωποι των μελών τους ή των μετόχων τους. Δεν είναι σαφές, γιατί να επιδιώξουν να μετριάσουν τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης (αντιπροσώπευσης), μεταξύ των managers και των μετόχων, στις εταιρείες που επενδύουν.

25 Θεσμικοί επενδυτές (συνέχεια ) Γι αυτό, δεν υπάρχει συμφωνία, για το αν οι θεσμικοί επενδυτές εποπτεύουν το management των εταιρειών, στις οποίες επενδύουν. Κάποιες μελέτες διαπιστώνουν: θετική επίδραση στην εταιρική αξία ότι αυξάνουν την αποδοτικότητα του συστήματος απολαβών των managers (μεταβάλλονται, ανάλογα με την απόδοσή τους) ότι μειώνουν τις απολαβές των managers.

26 Θεσμικοί επενδυτές (συνέχεια ) Κάποιες άλλες, όμως, διαπιστώνουν: ότι μειώνουν την εταιρική αξία ότι έχουν βραχυχρόνιο ορίζοντα, μειώνοντας τις απαραίτητες δαπάνες για μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα της εταιρείας ότι αυξάνουν την πιθανότητα για ανακριβείς οικονομικές αναφορές, με σοβαρές συνέπειες στην εταιρική διακυβέρνηση.

27 Ενεργός συμμετοχή των μετόχων (Shareholder Activism) Με το φόβο ότι η κακή δημοσιότητα μπορεί να πλήξει περαιτέρω την τιμή της μετοχής, οι θεσμικοί, κυρίως, επενδυτές, προτιμούν τις παρασκηνιακές ενέργειες κατά της αναποτελεσματικής διοίκησης. Ωστόσο, σε έσχατη ανάγκη, κάνουν χρήση των πληρεξουσίων (proxy contests), ώστε με τη στήριξη και άλλων μετόχων, να προκαλέσουν τις απαραίτητες αλλαγές στο management της εταιρείας.

28 Ενεργός συμμετοχή των μετόχων (συνέχεια ) Η χρήση πληρεξουσίων είναι συχνό φαινόμενο στις ΗΠΑ και σε άνοδο στο ΗΒ, αλλά σχετικά σπάνια στην Ηπειρωτική Ευρώπη. Φέρνει αποτελέσματα στις ΗΠΑ, αλλά όχι και τόσο στο ΗΒ και στην Ηπειρωτική Ευρώπη. Εντούτοις, οι managers στις ΗΠΑ δεν υποχρεούνται νομικά να συμμορφώνονται στις προτάσεις των μετόχων, σε αντίθεση με το ΗΒ και την Ηπειρωτική Ευρώπη.

29 Ενεργός συμμετοχή των μετόχων (συνέχεια ) Η αντίδραση, δε, του χρηματιστηρίου αξιών (stock market) στα proxy contests διαφέρει μεταξύ ΗΠΑ και ΗΒ-Ηπειρωτική Ευρώπη Στις ΗΠΑ, η αντίδραση είναι συνήθως θετική, με αύξηση της τιμής της μετοχής, εκλαμβάνοντας τις προτάσεις ως αντιμετώπιση της κακής εταιρικής διακυβέρνησης. Στο ΗΒ και Ηπειρωτική Ευρώπη, η αντίδραση είναι αρνητική, γιατί εκλαμβάνονται ως σοβαρή ανησυχία των ενεργοποιημένων μετόχων, χωρίς ταυτόχρονα να καθησυχάζουν ότι επιτυγχάνεται βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.

30 Οι απολαβές των managers (Managerial Compensation) Ένας τρόπος, που πιθανόν θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των συμφερόντων των managers με αυτά των μετόχων, είναι να συνδεθούν οι απολαβές τους με την απόδοση της επιχείρησης. Έτσι, αναμένεται οι managers να έχουν κίνητρο να μεγιστοποιούν την αξία της επιχείρησης, προς το συμφέρον των μετόχων.

31 Οι απολαβές των managers (συνέχεια ) Το πακέτο απολαβών τους μπορεί να περιλαμβάνει: τις βασικές (ή χρηματικές) αποδοχές long-term incentive plans (LTIPs), όπως δικαιώματα προαίρεσης μετοχών ή/και δωρεάν διάθεσης κάποιου αριθμού μετοχών διάφορα οφέλη προνόμια.

32 Επίπεδο και σύνθεση αμοιβών CEO, CEO Pay Mix: International Comparison Salary Bonus Option/LTIPs Other $ 2,200 $ 2,000 $ 1,800 $ 1,600 CEO Pay (US $000s) $ 1,400 $ 1,200 $ 1,000 $ 800 $ 600 $ 400 $ 200 $ 0 Argentina Australia Belgium Brazil Canada China (Hong Kong) China (Shanghai) France Germany India Italy Japan Malaysia Mexico Netherlands Poland Singapore South Africa South Korea Spain Sweden Switzerland Taiwan United Kingdom United States Venezuela

33 Διακυμαίνονται οι απολαβές των CEO, ανάλογα με την απόδοση των επιχειρήσεων; Ναι, διακυμαίνονται σε μια σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ΗΒ και Γερμανία. Όμως, και άλλοι παράγοντες φαίνεται ότι καθορίζουν τη διακύμανση των απολαβών τους, όπως: μέγεθος της επιχείρησης Ιδιοκτησία και έλεγχος.

34 Διακυμαίνονται οι απολαβές των CEO, ανάλογα με την απόδοση των επιχειρήσεων; (συνέχεια ) Αυξάνονται οι απολαβές με το κτίσιμο αυτοκρατορίας και αυτό μπορεί να είναι εις βάρος των μετόχων. Εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι: Οι καθαρές απολαβές τους είναι αυξημένες μετά από μια εξαγορά, παρότι οι αποδόσεις των μετοχών και των πωλήσεων μπορεί να είναι μειωμένες. Ενώ αυξάνονται με την καλή απόδοση, δεν μειώνονται στην κακή. Όσον αφορά την ιδιοκτησία και τον έλεγχο, εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι ελλείψει μεγαλομετόχου, οι απολαβές είναι υψηλότερες και αντίστροφα.

35 Διακυμαίνονται οι απολαβές των CEO, ανάλογα με την απόδοση των επιχειρήσεων; (συνέχεια ) Έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες, για την αποτελεσματικότητα του τρόπου αμοιβής, στο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης: οι managers σε εταιρείες με κακή εταιρική διακυβέρνηση, καθορίζουν μόνοι τους τις υπερβολικές απολαβές τους οι managers έχουν κίνητρο να αυξάνουν τις απολαβές τους, μέχρι του επιπέδου που θα προκληθεί δημόσια κατακραυγή.

36 Ο ρόλος των LTIPs στο πακέτο απολαβών Τα LTIPs (δωρεάν διάθεσης κάποιου αριθμού μετοχών ή/και δικαιώματα προαίρεσης μετοχών) έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η ιδιοκτησία μετοχών αυξάνει την αποστροφή κινδύνου, λόγω πιθανής καθοδικής πορείας της τιμής τους. Τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών μπορεί αυτό να το μετριάσουν, λόγω του ότι έχουν όριο στα αρνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, λόγω των έστω και περιορισμένων αρνητικών αποτελεσμάτων, ενδέχεται να προκύψουν συγκρούσεις με τους μετόχους.

37 Κατοχή μετοχών από τους managers (Managerial Ownership) Ένας άλλος τρόπος, που πιθανόν θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των συμφερόντων των managers με αυτά των μετόχων, είναι να κατέχουν και αυτοί μετοχές της επιχείρησης. Ωστόσο, η κατοχή μεγάλου ποσοστού μετοχών, δίνει τη δυνατότητα στους managers να δημιουργούν τεχνητά εμπόδια (entrenchment), για να προστατευθούν από τους άλλους μετόχους. Τα αποτελέσματα, πάντως, εμπειρικών μελετών, για το εάν η κατοχή μετοχών από τους managers δημιουργεί αξία στην επιχείρηση, είναι ατελέσφορα.

38 Εποπτεία από το μεγαλομέτοχο Αυξάνουν οι μεγαλομέτοχοι την αξία της εταιρείας; Σύμφωνα με τη θεωρία, η ύπαρξη μεγαλομετόχου ξεπερνά το πρόβλημα του λαθρεπιβάτη (free-rider problem), δηλαδή της συμπεριφοράς που εμφανίζουν οι μικρομέτοχοι και, έτσι, ασκώντας εποπτεία στο management, θα προκύπτουν οφέλη ασφαλείας ελέγχου (security benefits). Βεβαίως, υπάρχει ο πειρασμός επιδίωξης προσωπικών ωφελειών ελέγχου (private benefits), εις βάρος των μικρομετόχων. Κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις, επιχειρηματολογούν για περιπτώσεις υπερβολικής εποπτείας από το μεγαλομέτοχο, με αρνητικές συνέπειες στην απόδοση της εταιρείας.

39 Εποπτεία από το μεγαλομέτοχο (συνέχεια ) Τα εμπειρικά δεδομένα είναι περιορισμένα. Δεδομένα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, υποδεικνύουν ότι ο οικογενειακός έλεγχος δημιουργεί αξία στην εταιρεία. Αρκεί ο ιδρυτής να είναι CEO ή chairman. Απεναντίας, όταν ο απόγονος του ιδρυτή είναι CEO ή chairman, μειώνεται η εταιρική αξία. Δεδομένα από χώρες της Ανατολικής Ασίας, εντοπίζουν φαινόμενα καταχρηστικής εκμετάλλευσης (expropriation) των μετόχων μειοψηφίας από οικογένειες, που ασκούν εξουσία ελέγχου, με τη μέθοδο της διανομής πολύ μικρών μερισμάτων.

40 Εποπτεία από τους πιστωτές και τις τράπεζες Το χρέος μπορεί να λειτουργήσει ως πειθαρχικός μηχανισμός. Το χρέος δεσμεύει μέρος των ελεύθερων ταμειακών ροών, για την εξυπηρέτησή του και επομένως μετριάζει το πρόβλημα των ελεύθερων ταμειακών ροών του Jensen.

41 Εποπτεία από τους πιστωτές και τις τράπεζες (συνέχεια ) Επιπλέον, όταν το χρέος οφείλεται σε μεγάλο πιστωτή, αυτός έχει το ίδιο κίνητρο με το μεγαλομέτοχο να εποπτεύει το management, μετριάζοντας έτσι τα προβλήματα αντιπροσώπευσης. Η χρηματοδότηση των γερμανικών εταιρειών στηρίζεται εν πολλοίς στον τραπεζικό δανεισμό και είναι συχνή η συμμετοχή στα Δ.Σ. αντιπροσώπων των δανειστριών τραπεζών. Εντούτοις, τα εμπειρικά δεδομένα από τη Γερμανία είναι ατελέσφορα, ως προς την επίδραση της εκπροσώπησης των δανειστριών εταιρειών στα Δ.Σ., στην απόδοση των εταιρειών.

42 Σύνοψη Καθώς οι συνδυασμοί ιδιοκτησίας και ελέγχου ποικίλουν και, επομένως, οι συγκρούσεις συμφερόντων διαφέρουν, η αποτελεσματικότητα των διαφόρων μηχανισμών εταιρικής διακυβέρνησης σχετίζεται με τον τύπο των συγκρούσεων. Η θεωρητική και εμπειρική έρευνα εξελίσσονται ραγδαία και προκύπτουν όλο και νέα συμπεράσματα. Οι μηχανισμοί εταιρικής διακυβέρνησης είναι συνήθως υποκατάστατα ο ένας του άλλου και πρέπει να εφαρμόζονται συνδυαστικά.

Εταιρική Διακυβέρνηση. Έλεγχος έναντι δικαιωμάτων ιδιοκτησίας

Εταιρική Διακυβέρνηση. Έλεγχος έναντι δικαιωμάτων ιδιοκτησίας Εταιρική Διακυβέρνηση Έλεγχος έναντι δικαιωμάτων ιδιοκτησίας Στόχοι Περιγραφή των διαφόρων μορφών διαχωρισμού του ελέγχου από την ιδιοκτησία. Εξέταση των τύπων συγκρούσεων συμφερόντων, που αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Εταιρική Διακυβέρνηση και Αγορές Κεφαλαίου

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Εταιρική Διακυβέρνηση και Αγορές Κεφαλαίου ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Εταιρική Διακυβέρνηση και Αγορές Κεφαλαίου Η συζήτηση γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνήθως επικεντρώνεται στο θέμα του ποιές είναι οι πηγές χρηματοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Διακυβέρνηση (Corporate Governance)

Εταιρική Διακυβέρνηση (Corporate Governance) Εταιρική Διακυβέρνηση (Corporate Governance) Εταιρική διακυβέρνηση ως έννοια δεν είναι νέα: Εμφανίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στις αγγλοσαξονικές χώρες Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με την εταιρική

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Ενότητα 10: Αποτίμηση επενδύσεων στην διεθνή αγορά Γεώργιος Μιχαλόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α Η Εταιρική Διακυβέρνηση. Θεωρία, Προσεγγίσεις, Μηχανισμοί

ΜΕΡΟΣ Α Η Εταιρική Διακυβέρνηση. Θεωρία, Προσεγγίσεις, Μηχανισμοί ΜΕΡΟΣ Α Η Εταιρική Διακυβέρνηση. Θεωρία, Προσεγγίσεις, Μηχανισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1_Το Πλαίσιο 1.1 Εισαγωγή 21 1.2 Ιστορία - Ορισμός της Εταιρικής Διακυβέρνησης 25 1.3 Γιατί Eταιρική Διακυβέρνηση; 30 1.4 Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασίες μεταξύ ανταγωνιστών Περιορισμοί και ευκαιρίες στο πλαίσιο των κανόνων του ανταγωνισμού

Συνεργασίες μεταξύ ανταγωνιστών Περιορισμοί και ευκαιρίες στο πλαίσιο των κανόνων του ανταγωνισμού Συνεργασίες μεταξύ ανταγωνιστών Περιορισμοί και ευκαιρίες στο πλαίσιο των κανόνων του ανταγωνισμού Ευθύμιος Μπουρτζάλας Ειρήνη Αντύπα 6 Απριλίου 2012 AUSTRALIA BELGIUM CHINA FRANCE GERMANY HONG KONG SAR

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα Το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ανώνυμες εταιρείες υπάγονται στους καθιερωμένους

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Μαρία-Ελένη Αγοράκη

ρ. Μαρία-Ελένη Αγοράκη Ο ρόλος των ανεξάρτητων µελών: Η πεµπτουσία της εταιρικής διακυβέρνησης ρ. Μαρία-Ελένη Αγοράκη 8ο Συνέδριο Συνδέσµου Επενδυτών & ιαδικτύου 11 εκεµβρίου 2010 1 Η σηµασία της εταιρικής διακυβέρνησης Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Απόφαση 1 Δ.Σ. ATHEXCSD , , , , , ,

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Απόφαση 1 Δ.Σ. ATHEXCSD , , , , , , Α.1 Α.2 Α. Χειριστές Καταχώρηση Αξιών συνεπεία αποτελεσμάτων εκκαθάρισης παραγώγων προϊόντων (ΣΜΕ και Δικαιώματα προαίρεσης) (άρθρο 2) Δικαιώματα για τη Μεταφορά Τίτλων του Συστήματος BOGS - ΤτΕ από και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ Καθηγητής Νικόλαος Γ. Τραυλός Πρύτανης και κάτοχος της Ακαδηµαϊκής Έδρας Στη Χρηµατοοικονοµική "Καίτη Κυριακοπούλου" ATHENS LABORATORY OF BUSINESS

Διαβάστε περισσότερα

στην εγχώρια κεφαλαιαγορά Χρήστος Ελαφρός Φεβρουάριος 2006

στην εγχώρια κεφαλαιαγορά Χρήστος Ελαφρός Φεβρουάριος 2006 Εξελίξεις, προοπτικές και επενδυτική στρατηγική στην εγχώρια κεφαλαιαγορά Χρήστος Ελαφρός Φεβρουάριος 2006 Χ.Α.Α Τρίτη συνεχόµενη χρονιά θετικών αποδόσεων 2003 +27% 2004 +23% 2005 +31.5% 2006 YTD +15.7%

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002 «Για την εταιρική διακυβέρνηση, θέματα μισθολογίου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α 110/17.05.2002), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 26 παρ. 1 του Ν 3091/2002 (ΦΕΚ Α 330/24.12.2002),

Διαβάστε περισσότερα

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων Εκδόθηκε: Ιούλιος 2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα πολιτική αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Εταιρεία προκειμένου να εντοπίζει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Διακυβέρνηση Δημόσιων Συνταξιοδοτικών Ταμείων:

Διακυβέρνηση Δημόσιων Συνταξιοδοτικών Ταμείων: Διακυβέρνηση Δημόσιων Συνταξιοδοτικών Ταμείων: Η Διεθνής Εμπειρία Νικόλαος Τεσσαρομάτης, EDEKT Asset Management και ALBA Graduate Business School Θέματα Παρουσίασης Δημόσια ταμεία: ορισμός Περιουσία δημόσιων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Επωνυμία Εταιρίας: Κλάδος του ΧΑ στον οποίο ανήκει:......... Κεφαλαιοποίηση (17/9/2018) (ευρώ):...... Σύνολο εργαζομένων:...... Οι απαντήσεις σας θα πρέπει να υποβληθούν

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Σύγκρουσης συμφερόντων

Πολιτική Σύγκρουσης συμφερόντων Πολιτική Σύγκρουσης συμφερόντων Σύγκρουση συμφερόντων υπάρχει όταν κατά τη διαχείριση των Α/Κ ή / και ΟΕΕ της Εταιρίας ή την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών της Εταιρείας ανακύπτουν αντιτιθέμενα συμφέροντα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α Η Εταιρική Διακυβέρνηση. Θεωρία, Προσεγγίσεις, Μηχανισμοί

ΜΕΡΟΣ Α Η Εταιρική Διακυβέρνηση. Θεωρία, Προσεγγίσεις, Μηχανισμοί ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α Η Εταιρική Διακυβέρνηση. Θεωρία, Προσεγγίσεις, Μηχανισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1_Το Πλαίσιο 1.1 Εισαγωγή 21 1.2 Ιστορία - Ορισμός της Εταιρικής Διακυβέρνησης 25 1.3 Γιατί Eταιρική Διακυβέρνηση;

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση. Ερωτήσεις και απαντήσεις

Δημόσια διαβούλευση. Ερωτήσεις και απαντήσεις Δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο οδηγού της ΕΚΤ για την αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας των μελών των διοικητικών οργάνων των πιστωτικών ιδρυμάτων Ερωτήσεις και απαντήσεις 1 Ποιος

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 3: Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Σύγχρονα Ζητήματα. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 3: Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Σύγχρονα Ζητήματα. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Χρηματοοικονομική Ι Ενότητα 3: Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Σύγχρονα Ζητήματα Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο (νομοθεσία) που διέπει τις δραστηριότητες της εταιρείας «ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο τουρισμός στην Ολλανδία.

Ο τουρισμός στην Ολλανδία. Ο τουρισμός στην Ολλανδία. Σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ολλανδίας για την προώθηση του τουρισμού (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen - NBTC), ο αριθμός ξένων επισκεπτών στην Ολλανδία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ O Ρόλος του Νομικού Συμβούλου. Ιωάννης Α. Αψούρης Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ O Ρόλος του Νομικού Συμβούλου. Ιωάννης Α. Αψούρης Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ O Ρόλος του Νομικού Συμβούλου Ιωάννης Α. Αψούρης Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου Ι. ΠΩΣ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ Η Α.Ε. Α. ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ vs

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Εισαγωγή Η Επιτροπή Ελέγχου συγκροτείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου στα καθήκοντά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ) ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ) Α. Συναλλαγές στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών 1. Προμήθειες

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Σύστηµα Υγείας Αξιολόγηση Υπό την Διεθνή Εµπειρία

Ελληνικό Σύστηµα Υγείας Αξιολόγηση Υπό την Διεθνή Εµπειρία Ελληνικό Σύστηµα Υγείας Αξιολόγηση Υπό την Διεθνή Εµπειρία Νίκος Μανιαδάκης BSc, ΜSc, PhD, FESC Καθηγητής & Διευθυντής Τοµέας Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Εθνική Σχολή Δηµόσιας Υγείας ΔΙΕΘΝΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ. 1 η Έκδοση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ. 1 η Έκδοση ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή 3 2. Ρόλος Επιτροπής Αποδοχών & 3 3. Μέτρα για την αποφυγή και τη διαχείριση σύγκρουσης συμφερόντων 4 4. Αμοιβές Παροχές 4 5. Διαδικασία Έγκρισης και Αναθεώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιωτικοποίηση ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Δρ. Κων/νος Κάρρας ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Ιδιωτικοποίηση ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Δρ. Κων/νος Κάρρας ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ιδιωτικοποίηση ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Δρ. Κων/νος Κάρρας ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ιδιωτικοποίηση και Παρέμβαση Επιχειρήματα υπέρ της δημόσιας ιδιοκτησίας Ιδεολογικοί

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύσεις σε διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οφέλη διεθνών επενδύσεων

Επενδύσεις σε διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οφέλη διεθνών επενδύσεων Επενδύσεις σε διεθνείς κεφαλαιαγορές Οφέλη διεθνών επενδύσεων Μεγάλη αύξηση σε ξένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια λόγω διεθνοποίησης αγορών Γιατί γίνονται διεθνείς επενδύσεις; Οικονοµικοί, πολιτικοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Α. Η χρηµατοοικονοµική επιστήµη εξετάζει: 1. Τον κόσµο των χρηµαταγορών,των κεφαλαιαγορών και των επιχειρήσεων 2. Θέµατα που περιλαµβάνουν τη χρονική αξία

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο πρωτοκόλλου QIAsymphony RGQ

Φύλλο πρωτοκόλλου QIAsymphony RGQ Φύλλο πρωτοκόλλου QIAsymphony RGQ Ρυθμίσεις για την εκτέλεση του κιτ artus CT/NG QS-RGQ (λογισμικό Rotor-Gene Q.) Ελέγξτε την διαθεσιμότητα νέων ηλεκτρονικών αναθεωρήσεων επισήμανσης στη διεύθυνση www.qiagen.com/products/artusctngqsrgqkitce.aspx

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 1. Σύσταση... 3 2. Σύνθεση... 3 3. Σκοπός... 3 4. Καθήκοντα και Αρμοδιότητες... 3 4.1. Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΕΑΠ: ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Ξ. Δ. Αυλωνίτης Αντιπρόεδρος.

ΑΕΕΑΠ: ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Ξ. Δ. Αυλωνίτης Αντιπρόεδρος. ΑΕΕΑΠ: ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Ξ. Δ. Αυλωνίτης Αντιπρόεδρος Οκτώβριος 2013 Τί είναι η ΑΕΕΑΠ; Εταιρία ειδικού σκοπού Επενδύει τα κεφάλαιά της αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ασυµµετρία Συµφερόντων µεταξύ ιοίκησης και Μετόχων και Αµοιβές ιευθυντικών Στελεχών

Ασυµµετρία Συµφερόντων µεταξύ ιοίκησης και Μετόχων και Αµοιβές ιευθυντικών Στελεχών Ασυµµετρία Συµφερόντων µεταξύ ιοίκησης και Μετόχων και Αµοιβές ιευθυντικών Στελεχών Καθηγητής Νικόλαος Γ. Τραυλός Κάτοχος της Επώνυµης Ακαδηµαϊκής Έδρας στη Χρηµατοοικονοµική «Καίτη Κυριακοπούλου», Πρύτανης,

Διαβάστε περισσότερα

Η φορολογία ακινήτων

Η φορολογία ακινήτων www.pwc.gr Η φορολογία ακινήτων Υπό το πρίσμα διεθνών τάσεων Athens Prodexpo 2 Οκτωβρίου 2013 «Η Φορολογία Ακινήτων στην Ελλάδα είναι χαμηλή» Athens Prodexpo 2 Οκτωβρίου 2013 Slide 2 Στοιχεία ΟΟΣΑ προ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ [Εγκρίθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 5 ης Σεπτεμβρίου 2019]

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ [Εγκρίθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 5 ης Σεπτεμβρίου 2019] ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019 [Εγκρίθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 5 ης Σεπτεμβρίου 2019] ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΡΟΣ Α ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΜΕΡΟΣ Β - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 1. Ίδρυση / Αποστολή Η Επιτροπή Ελέγχου συστάθηκε για να διασφαλιστεί ότι η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ («η Εταιρεία»)

Διαβάστε περισσότερα

(Άρθρα 1-11) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.

(Άρθρα 1-11) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016 / 2002 «Για την εταιρική διακυβέρνηση, θέματα μισθολογίου και άλλες διατάξεις,» (ΦΕΚ 110/17.05.2002), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 26 του νόμου 3091/2002 (ΦΕΚ, 330/24.12.2002) (Άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Λειτουργίας

Βασικές Αρχές Λειτουργίας Βασικές Αρχές Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου 21 Ιανουαρίου 2009 PwC Περιεχόμενα Αρμοδιότητες Επιτροπής Ελέγχου - Παρακολούθηση της διαδικασίας ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων - Καθήκοντα της ΕΕ αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.)

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.) Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.) Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Μάθημα Εξειδίκευσης στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση (Γ Εξάμηνο) Εισηγητές: Θεοφάνης

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Α.ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Γ.Α.ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γ.Α.ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Βάσει του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/576 της Επιτροπής η εταιρεία μας δημοσιοποιεί ετησίως τους πέντε πρώτους τόπους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2006

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2006 Αθήνα, 1 η Αυγούστου 2006 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2006 Ισχυρή Αύξηση Καθαρών Κερδών κατά 41,6% σε 318εκ. Επέκταση Χορηγήσεων κατά 24,5% και Κεφαλαίων υπό ιαχείριση κατά 22,9% υναµική Αύξηση Εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

H εταιρική διακυβέρνηση: η χίμαιρα της ουσιαστικής συμμόρφωσης

H εταιρική διακυβέρνηση: η χίμαιρα της ουσιαστικής συμμόρφωσης H εταιρική διακυβέρνηση: η χίμαιρα της ουσιαστικής συμμόρφωσης Αθανάσιος Στ. Κουλορίδας Νομικός Σύμβουλος ΕΝΕΙΣΕΤ Λέκτορας Δικαίου Εταιριών και Κεφαλαιαγοράς Ο.Π.Α Copyright ABLAW Εταιρικό Δίκαιο και Εταιρική

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο πρωτοκόλλου QIAsymphony RGQ

Φύλλο πρωτοκόλλου QIAsymphony RGQ Φύλλο πρωτοκόλλου QIAsymphony RGQ Ρυθμίσεις για την εκτέλεση των κιτ artus QS- RGQ (λογισμικό Rotor-Gene Q 2.1 ή μεταγενέστερο) artus BK Virus QS-RGQ Kit Έκδοση 1, 4514363 artus CMV QS-RGQ Kit Έκδοση 1,

Διαβάστε περισσότερα

HELLENIC BANK PUBLIC COMPANY LIMITED ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ

HELLENIC BANK PUBLIC COMPANY LIMITED ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ 1. Ρόλος της Επιτροπής Αμοιβών HELLENIC BANK PUBLIC COMPANY LIMITED ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ Η Επιτροπή Αμοιβών συστάθηκε για να διασφαλιστεί ότι η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ («η

Διαβάστε περισσότερα

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή των μετοχών μιας εταιρίας στην Κύρια Αγορά;

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή των μετοχών μιας εταιρίας στην Κύρια Αγορά; Κύρια Αγορά - Συχνές Ερωτήσεις Ποιός ασκεί εποπτεία στην Kύρια Αγορά του Χ.Α.; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα εισαγωγής στην Κύρια Αγορά; Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή των μετοχών μιας εταιρίας

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής και ορισμοί

Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής και ορισμοί ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΤΑIΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ Ή ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΕ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κρίση στην Ευρωζώνη. Συνέπειες για τη στρατηγική θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη.

Κρίση στην Ευρωζώνη. Συνέπειες για τη στρατηγική θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη. Κρίση στην Ευρωζώνη. Συνέπειες για τη στρατηγική θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη. Ιωάννης Τσαμουργκέλης Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, Οικονομική Διάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Version 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 Page 1 of 11 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Σελίδα 1. Γενικά. 3 2. Ορισμοί.... 4 3. Γενικές Οργανωτικές Ρυθμίσεις..... 5 4. Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Tsibanoulis & Partners: Τι σημαίνει αστική ευθύνη οικονομικών διευθυντών για τις Α.Ε.

Tsibanoulis & Partners: Τι σημαίνει αστική ευθύνη οικονομικών διευθυντών για τις Α.Ε. Tsibanoulis & Partners: Τι σημαίνει αστική ευθύνη οικονομικών διευθυντών για τις Α.Ε. Οι διατάξεις περί ευθύνης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου εφαρμόζονται και σε πρόσωπα που δεν είναι μέλη, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑ ΙΚΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ TRITON ASSET MANAGEMENT ΑΕ ΑΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑ ΙΚΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ TRITON ASSET MANAGEMENT ΑΕ ΑΚ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑ ΙΚΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ TRITON ASSET MANAGEMENT ΑΕ ΑΚ Κανένα µέρος του παρόντος κειµένου δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί ή αποθηκευτεί σε σύστηµα, από το οποίο µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

HELLENIC BANK PUBLIC COMPANY LIMITED

HELLENIC BANK PUBLIC COMPANY LIMITED HELLENIC BANK PUBLIC COMPANY LIMITED ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ / ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 1. Ρόλος της Επιτροπής Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης Η Επιτροπή Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα

DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ

DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ προς την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 3ης Μαΐου 2017 επί των Οικονομικών Καταστάσεων για

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου

Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου Σκοπός της Επιτροπής Ο σκοπός της Επιτροπής Ελέγχου («η Επιτροπή»), είναι η εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων της όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 44 του Ν. 4449/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Εισαγωγή Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας Εσωτερικού Ελέγχου θέτει τις ευθύνες, αρμοδιότητες και γραμμές αναφοράς της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου (εφεξής «Εσωτερικός

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης

Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης Περιεχόμενα Εισαγωγή..2 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ I. Ρόλος και αρμοδιότητες του ΔΣ. 2 II. Μέγεθος και σύνθεση του ΔΣ 4 III. Ρόλος και απαιτούμενες ιδιότητες του Προέδρου του ΔΣ...4

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟ ΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟ ΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟ ΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Καθηγητής Νικόλαος Γ. Τραυλός Πρύτανης και κάτοχος της Ακαδηµαϊκής Έδρας στη Χρηµατοοικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλοι Επιχειρήσεων (1)

Όμιλοι Επιχειρήσεων (1) Όμιλοι Επιχειρήσεων (1) ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Νίκος Συκιανάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά Συνδεδεμένες Ανώνυμες Εταιρείες Διαμέσου Εξαγορών και Συγχωνεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλιστική Επιχείρηση και Κανονιστική Συμμόρφωση Ο ρόλος του εμμίσθου Δικηγόρου ως μέλους της Κανονιστικής Λειτουργίας

Ασφαλιστική Επιχείρηση και Κανονιστική Συμμόρφωση Ο ρόλος του εμμίσθου Δικηγόρου ως μέλους της Κανονιστικής Λειτουργίας Ασφαλιστική Επιχείρηση και Κανονιστική Συμμόρφωση Ο ρόλος του εμμίσθου Δικηγόρου ως μέλους της Κανονιστικής Λειτουργίας Νίκος Μαρκόπουλος Δικηγόρος, επικεφαλής Δ/νσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης Interamerican

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ INVESTMENT RESEARCH & ANALYSIS JOURNAL ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ Με την ευγενική χορηγία Οι Μελέτες Αξιολόγησης Επιχειρήσεων ως Εργαλεία Επενδυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ 1 Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (εφεξής η «Εταιρία»), από την ίδρυσή της, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχία της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάθε μέλους της. Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Η Σημασία και η Εποπτεία των Αποθεματικών των Ταμείων στις Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου

Η Σημασία και η Εποπτεία των Αποθεματικών των Ταμείων στις Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου Η Σημασία και η Εποπτεία των Αποθεματικών των Ταμείων στις Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου Καθηγητής Νικόλαος Θ. Μυλωνάς Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου για την Αναδιοργάνωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ομίλου Ιούλιος 2018

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου για την Αναδιοργάνωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ομίλου Ιούλιος 2018 Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου για την Αναδιοργάνωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ομίλου Ιούλιος 2018 Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενέκρινε τα παρακάτω αποτελέσματα του έργου της Αναδιοργάνωσης Επισκόπηση των βασικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Συνοδευτικό έγγραφο στην. Πρόταση

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Συνοδευτικό έγγραφο στην. Πρόταση EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, xxx SEC(2010) xxx ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Εμπειρικά Στοιχεία Eξερχόµενες ΑΞΕ H συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στις εξερχόμενες ΑΞΕ παγκοσμίως έχει αυξηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Δημήτριος Βασιλείου Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Νικόλαος Ηρειώτης Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 1 Χρηματοοικονομική Διοίκηση Θεωρία και Πρακτική Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Χ. Βλ. Γκόρτσος Επίκ. Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ

Χ. Βλ. Γκόρτσος Επίκ. Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ Περιβαλλοντική ευθύνη αναφορικά με την πρόληψη και αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας: Προβληματισμοί σε σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγία 2004/35/ΕΚ στα πιστωτικά ιδρύματα Χ. Βλ. Γκόρτσος

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύσεις & Διαχείριση Χαρτοφυλακίων Ακινήτων:

Επενδύσεις & Διαχείριση Χαρτοφυλακίων Ακινήτων: 6 ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 Επενδύσεις & Διαχείριση Χαρτοφυλακίων Ακινήτων: Τα οφέλη των έμμεσων επενδυτικών οχημάτων όπως REITs/ AIFs για τα Ταμεία Προνοίας Δρ. Γεώργιος Μούντης

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Εξαγωγές Μαρμάρου (*2515) Αξία Εξαγωγών σε χιλίαδες ευρώ

Τουρκία: Εξαγωγές Μαρμάρου (*2515) Αξία Εξαγωγών σε χιλίαδες ευρώ Τουρκία: Εξαγωγές Μαρμάρου 2011-2015 (*2515) Αξία Εξαγωγών σε χιλίαδες ευρώ Importers 2011 2012 2013 2014 2015 World 553,015.00 721,765.00 843,510.00 734,227.00 785,603.00 China 452,579.00 606,384.00 735,665.00

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ασφαλιστικών οργανισμών» Νικόλαος Πρωτονοτάριος Ορκωτός Εκτιμητής, Μέλος Ε.Σ. ΣΟΕ

«Διαχείριση και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ασφαλιστικών οργανισμών» Νικόλαος Πρωτονοτάριος Ορκωτός Εκτιμητής, Μέλος Ε.Σ. ΣΟΕ «Διαχείριση και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ασφαλιστικών οργανισμών» Νικόλαος Πρωτονοτάριος Ορκωτός Εκτιμητής, Μέλος Ε.Σ. ΣΟΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ 68 Φ.Κ.Α. ΔΕ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο. Πρόταση

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο. Πρόταση ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 9.4.2014 SWD(2014) 126 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. στην εκδήλωση του Economia Business Tank. και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. με θέμα :

Ομιλία κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. στην εκδήλωση του Economia Business Tank. και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. με θέμα : Ομιλία κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου στην εκδήλωση του Economia Business Tank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα : «Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η Ελλάδα» Αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά, Αιόλου 82-84

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Αποδοχών Μελών Διοικητικού Συμβουλίου

Πολιτική Αποδοχών Μελών Διοικητικού Συμβουλίου Πολιτική Αποδοχών Μελών Διοικητικού Συμβουλίου Προτεινόμενη προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 21/05/2019 Ημερομηνία Έκδοσης: Μάρτιος 2019 Σελίδα 1 από 6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πληροφορίες Εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ. 10. Με σκοπό την ομαλή και κατά ενιαίο τρόπο εφαρμογή της Απόφασης διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ. 10. Με σκοπό την ομαλή και κατά ενιαίο τρόπο εφαρμογή της Απόφασης διευκρινίζονται τα ακόλουθα: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ. 10 Αθήνα, 21/6/2001 Θέμα: Διευκρινίσεις επί της Aποφάσεως 5/204/14.11.2000 (Φ.Ε.Κ. 1487Β / 6.12.2000) του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς "Κανόνες συμπεριφοράς των εταιριών

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς Ελληνική Ένωση Τραπεζών Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς Ελληνική Ένωση Τραπεζών ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2007 Παναγιώτης Κυριακόπουλος Διευθυντής Διεύθυνση Εποπτείας

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Διακυβέρνηση: Η πρόσφατη εμπειρία του Ν.4364/2016 για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Εταιρική Διακυβέρνηση: Η πρόσφατη εμπειρία του Ν.4364/2016 για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις Εταιρική Διακυβέρνηση: Η πρόσφατη εμπειρία του Ν.4364/2016 για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις IIA, Ιούλιος 2016 Dr. Stamatis Dritsas, CPA (GR), AAIA,CRP Deputy CEO, Head of Risk Advisory Services Sol Consulting

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 1. Όροι Εντολής του Αξιωματούχου Αναφοράς Ο Αξιωματούχος Αναφοράς επιλαμβάνεται των ανησυχιών και των προβλημάτων των μετόχων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Αναλύονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εθελοντικής εφαρμογής των κανόνων /

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Χρηματοοικονομική Ι Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Weekly Financial Report

Weekly Financial Report Weekly Financial Report Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία χάρις στο ΑΕΠ της Κίνας Μετά τις Κεντρικές Τράπεζες και την προηγούμενη εβδομάδα όταν και οι πρώτες έδωσαν τον τόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0121(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Olle Ludvigsson (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0121(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Olle Ludvigsson (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2014/0121(COD) 7.1.2015 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 63-198 Σχέδιο γνωμοδότησης Olle Ludvigsson (PE541.604v01-00) ενθάρρυνση της μακροπρόθεσμης

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά. Πλάτων Μπαλτάς Enfinity Hellas

Φωτοβολταϊκά. Πλάτων Μπαλτάς Enfinity Hellas Φωτοβολταϊκά Πλάτων Μπαλτάς Enfinity Hellas Φ/Β στην Ελλάδα την τελευταία τριετία Ε.Π.Αν. 2005 100 αιτήσεις για χρηματοδότηση «κάτι καλό προβλέπεται» Ν.3468 / 2006 Δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Πρότυπα: Το Επάγγελμα Κινείται! Εσείς; 13/10/2016. Δρ. Ανδρέας Γ. Κουτούπης, MSc, PhD, CMIIA, CIA, CICA, CCSA, CRMA, CCS

Νέα Πρότυπα: Το Επάγγελμα Κινείται! Εσείς; 13/10/2016. Δρ. Ανδρέας Γ. Κουτούπης, MSc, PhD, CMIIA, CIA, CICA, CCSA, CRMA, CCS Νέα Πρότυπα: Το Επάγγελμα Κινείται! Εσείς; 13/10/2016 Δρ. Ανδρέας Γ. Κουτούπης, MSc, PhD, CMIIA, CIA, CICA, CCSA, CRMA, CCS 1 Περιεχόμενα 1. Πλαίσιο Διεθνών Επαγγελματικών Προτύπων(IPPF). 2. Τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ N. 4548/2018 ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 4601/2019 ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Ν.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ N. 4548/2018 ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 4601/2019 ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Ν. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ N. 4548/2018 ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 4601/2019 ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Ν. 2190/1920 ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 4541/2018 του Γεώργιου Εμμ. Σγουράκη, Ορκωτού

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική ΙΙ

Χρηματοοικονομική ΙΙ Χρηματοοικονομική ΙΙ Ενότητα 3: Αποτίμηση ομολόγων Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Αποδοχών ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

Πολιτική Αποδοχών ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 Πολιτική Αποδοχών ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 1 1. ΓΕΝΙΚΑ Το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Wealth Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. έχει θεσπίσει «Πολιτική Αποδοχών», στα πλαίσια συμμόρφωσης με την απόφαση 8/459/27.12.2007 της

Διαβάστε περισσότερα

Η Αποτελεσματικότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Η Αποτελεσματικότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης Η Αποτελεσματικότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης Καθ. Σπύρος Λιούκας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 11ο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED

SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007 Το Διοικητικό Συμβούλιο της SFS Group Public Company Limited (η «Εταιρεία»), σε συνεδρία του στις 27

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΙΟΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΛ_Ε_ΣΣΕ_181122 22/11/2018 Περιεχόμενα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΝ... 3 ΑΡΘΡΟ 1: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ... 4 ΑΡΘΡΟ 2: ΣΚΟΠΟΣ... 4 ΑΡΘΡΟ 3: ΣΥΝΘΕΣΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2007 Σύνολο Εργοδότες Πηγή: ΕΣΥΕ, Έρευνα Εργατικού δυναμικού Εργαζόμενοι για δικό τους λογαριασμό Μισθωτοί (με μισθό ή ημερομίσθιο) Συμβοηθούντα

Διαβάστε περισσότερα

Συνταξιοδοτικά και Ασφαλιστικά Ταμεία. 2 July 09

Συνταξιοδοτικά και Ασφαλιστικά Ταμεία. 2 July 09 Συνταξιοδοτικά και Ασφαλιστικά Ταμεία 2 July 09 Χρηματικές ροές Συνταξιοδοτικών Ταμείων Εισοδήματα από Επενδύσεις + Εισφορές Ενεργητικό Συνταξιοδοτικό Κεφάλαιο Υποχρεώσεις Παθητικό Λειτουργικά Συντάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Διακυβέρνηση. Εισαγωγή στην εταιρική διακυβέρνηση

Εταιρική Διακυβέρνηση. Εισαγωγή στην εταιρική διακυβέρνηση Εταιρική Διακυβέρνηση Εισαγωγή στην εταιρική διακυβέρνηση Στόχοι Εισαγωγή στο θεματικό πεδίο της εταιρικής διακυβέρνησης: Ορισμοί της εταιρικής διακυβέρνησης, επισκόπηση των απόψεων για τη βασική επιδίωξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «MARPRO ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΑΡ.Μ.Α.Ε /004/Β/09/0100 ΠΡΟΣ ΤΗΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «MARPRO ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΑΡ.Μ.Α.Ε /004/Β/09/0100 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «MARPRO ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΑΡ.Μ.Α.Ε. 68247/004/Β/09/0100 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016 (1/1/2016

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ)

Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ) Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ) Γιάννης Ρουσσάκης 19/10/2016 Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Κοινωνία και Οικονομία της Γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009 Αποτελέσματα Εννεαμήνου Καθαρά κέρδη 111εκ. το Γ τρίμηνο, αυξημένα κατά 26,6% έναντι του Β τριμήνου Αύξηση προ προβλέψεων κερδών στο τρίμηνο κατά 6,4% σε 414εκ., ιστορικά τα υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 13.12.2010 2010/0000(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την Πράσινη Βίβλο για την εταιρική διακυβέρνηση στους χρηματοπιστωτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. [Τελευταία ενημέρωση 15/07/2013]

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. [Τελευταία ενημέρωση 15/07/2013] ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ [Τελευταία ενημέρωση 15/07/2013] Α.ΣυναλλαγέςστηνΑγοράΑξιώντουΧρηματιστηρίουΑθηνών 1. ΠρομήθειεςΣυναλλαγώνστηνΑγοράΑξιώντουΧρηματιστηρίουΑθηνών. ΑξίαΣυναλλαγής Ποσοστό Παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Σύντομη ιστορική αναδρομή

Εισαγωγή. Σύντομη ιστορική αναδρομή ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Δ.Α.Κ. Τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (Δ.Α.Κ.) είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα