ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ «ΚΡΑΧ» ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ «ΚΡΑΧ» ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ"

Transcript

1 ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ «ΚΡΑΧ» ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ «Η χρηματιστηριακή αγορά σε περίοδο «κραχ» μοιάζει μ ένα τρελοκομείο από το οποίο οι σχιζοφρενείς προσπαθούν ν αποδράσουν την ίδια χρονική στιγμή» Charles Kindlebereger* Η παρούσα μελέτη ξεκίνησε να γράφεται τον Ιούνιο του 2006 οταν το πρώτο «κραχ»- μετά την «μετανομαζόμενη περίοδο της χρηματιστηριακής τρέλας του 1999»- λάμβανε χώρα με βίαιο τρόπο. Μέσα σε διάρκεια μόνο δέκα συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης ** και ο FTSE-20 έχασαν 20% απο την αξία τους. Τα νέα ως αιτία γι αυτή την καταστροφική πτώση ήταν ανύπαρκτα. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρξε κάποια ένταση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν για το χρόνιο πρόβλημα των πυρινικών μ αποτέλεσμα οι τιμές πετρελαίου ν ανεβαίνουν ενώ στο εσωτερικό, όλο και περισσότερο αισιόδοξα μηνύματα δίνονταν από την κυβέρνηση για την βελτίωση της οικονομίας. Τι πήγε λάθος λοιπόν; Αυτήν την πολύ σημαντική ερώτηση θα προσπαθήσουμε ν απαντήσουμε μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης των εθνικών οικονομιών. Χρηματιστηριακά «κραχ» ειναι βαρυσήμαντα χρηματοοικονομικά γεγονότα, απρόβλεπτα για τον περισσότερο κόσμο, ειδικά οικονομολόγους, που επηρεάζουν δραματικά τον οικονομικό πλούτο μιας χώρας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όπως το «κραχ» του 1929) τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας. Ιστορικώς, η καλπάζουσα απληστία (Greed run amok) σε συνδυασμό με την κερδοσκοπική μανία αποτελούν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά κάθε χρηματιστηριακής φούσκας, η οποία όταν τρυπηθεί σκάει, επιφέροντας έτσι τεράστιες χρηματιστηριακές απώλειες. Πάντοτε πριν απο το κραχ οι μετοχές είναι υπερτιμημένες, η κυκλοφορία του χρήματος αυξανόμενη και οι οικονομολόγοι δηλώνουν οτι η οικονομία είναι στην καλύτερη της φάση. Μέσα σ αυτή την ατμόσφαιρα, το επενδυτικό κοινό και χρηματιστές βρίσκονται σε ψυχολογική * Manias, Panics and Crashes: A History of Financial Crises **Τρεις χάρτες του Γενικού Δείκτη προσαρτώνται στο τέλος της μελέτης

2 2 κατάσταση ευφορίας. Το πολιτικό κλίμα είναι αισιόδοξο, με τους πολιτικούς να δηλώνουν ανέμελα ότι «δεν θα αφήσουν το Χρηματιστηρίο να πέσει» ή ως νέοι προφήτες οτι «έχει δρόμο ακόμα και για υψηλότερα επίπεδα». Εν ολίγοις, όλοι, ή σχεδόν όλοι έχουν χάσει επαφή με την πραγματικότητα και ζουν σ ένα άλλο κόσμο πάνω στα σύννεφα (fools paradise). Ακριβώς εκείνη τη χρονική στιγμή γενικής ευφορίας όπως η ιστορία μας διδάσκει- το απροσδόκητο συμβαίνει και η βελόνα (εξωτερικό γεγονός) τρυπάει τη μεγαλοπρεπή φούσκα. Το «κραχ» βρίσκεται εν τη γεννέσει μέσα σ ενα πανδαιμόνιο ανοικτών εντολών πώλησης μετοχών. Η ψυχολογία του όχλου υπερισχύει και όλες οι τιμές καταρέουν απο τις ασταμάτητες πωλήσεις. Μαζική υστερία επικρατεί καθώς η λογική αντικαθίσταται από τα ζωώδη ένστικτα επιβίωσης. Η αναμφισβήτητη επιβράβευση του Gustave Le Bon* που πριν από 100 έτη δήλωνε «Στους όχλους είναι η βλακεία και όχι η μητέρα εξυπνάδα που συσσωρεύεται» (In crowds it is stupidity and not mother-wit that is accumulated). Επειδή τα χρηματιστηριακά «κραχ» απεικονίζουν ζοφερά οικονομικά γεγονότα, θεωρούμε ότι μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα βοηθήσει καλύτερα στην κατανόηση αυτού του φαινομένου που ανατρέπει τον κεντρικό πυλώνα της οικονομικής επιστήμης, αυτόν της Λογικής (Rationality). Λαμβάνοτας υπόψη οτι τα «κραχ» του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την «Μανία της Τουλίπας» και με την «Φούσκα των Νοτίων Θαλασσών» θα αναφερθούμε μόνο σ αυτά τα δύο χρηματιστηριακά «κραχ» στην παρούσα μελέτη. Η «Μανία της Τουλίπας» αποτελεί το πιο θεαματικό γεγονός κερδοσκοπικής τρέλας που απορρέει από το σύνδρομο του «εύκολου πλουτισμού» (Get Rich Quick). Όλα ξεκίνησαν το 1593 όταν ένας καθηγητής βοτανολογίας του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ εισήγαγε από τη Βιέννη στην Ολλανδία μια συλλογή ασυνήθιστων φυτών που προέρχοντο απο την Τουρκία. Τα φυτά αυτά ονομάζονταν τουλίπες**. * The Crowd: A Study of the Popular Mind, London 1895 ** Το όνομα τουλίπα προέρχεται απο μια τουρκική λέξη που σημαίνει τουρμπάνι. Στην ουσία η τουλίπα είναι ένα αντεστραμμένο τουρμπάνι.

3 3 Οι Ολλανδοί εκείνη την εποχή* γοητεύτηκαν από την εμφάνιση τους και αμέσως έσπευσαν να προσθέσουν τα εξωτικά αυτά φυτά στους κήπους τους. Αλλά επειδή ο καθηγητής ήταν φιλάργυρος ζητούσε υψηλή τιμή για την πώληση τους. Έτσι ένα βράδυ κλέφτες εισέβαλλαν στο σπίτι του και έκλεψαν τους βολβούς τους οποίους μεταπώλησαν σε χαμηλότερη τιμή μεν, αλλά με μεγαλύτερο κέρδος απ αυτό που επιθυμούσε να πραγματοποίησει ο καθηγητής. Έτσι απλά όλα ξεκίνησαν και μέσα στην επόμενη δεκαετία η τουλίπα έγινε το πιο ακριβό είδος των Ολλανδικών κήπων. Με την πάροδο του χρόνου πολλές απο τις τουλίπες υπέκυψαν σε μη θανατηφόρο ασθένεια γνωστή ως «μωσαϊκό». Δηλαδή, λόγω της ασθένειας τα πέταλα δημιουργούσαν ποικιλία διαφορετικών χρωμάτων. Αυτό το χαρακτηριστικό γοήτευσε ιδιαίτερα τους Ολλανδούς και η ονομασία τους ακολούθησε. Η Viceroy, η οποία απεικονίζεται κατωτέρω, ήταν η ακριβότερη και έφτασε ν αποτιμάται στο απόγειο της κερδοσκοπικής μανίας (1636) άνω των 3000 φλορινίων, δηλαδή ποσό ίσο για την αγορά μια πολυτελούς οικίας μαζί με τους υπηρέτες. * Η Ολλανδία στα τέλη του 16 ου και αρχές του 17 ου αιώνα διένυε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ευημερίας. Το Άμστερνταμ ήταν το κύριο εμπορικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Αυτή η οικονομική ανάπτυξη οφείλονταν κυρίως στη μεγάλη εμπορική δραστηριότητα με την Αμερική που είχε ανακαλυφτεί πρόσφατα. (Το πρώτο όνομα της Νέας Υόρκης ήταν Νέο Άμστερνταμ).

4 4 Ακολουθούσε η Semper Augustus η οποία συνδέεται με την πιο κωμικοτραγική ιστορία αυτής της εποχής αφήνοντας ανεξίτηλο τ όνομά της στα χρονικά των λαϊκών ψευδαισθήσεων. Ο βολβός της Semper Augusuts που μοιάζει σαν κρεμμύδι, παραπλάνησε τον δυστυχή* υπηρέτη ενος πλουσίου εμπόρου και συλλέκτη σπανίων τουλιπών και μια μέρα αποτέλεσε ορεκτικό για το πρόγευμα του με κόκκινη ρέγγαίσως το πιο ακριβό πρόγευμα εκείνης της εποχής καθώς η αξία της ήταν ισότιμη με το κόστος των προμηθειών και ναυτών ενός πλοίου για ένα χρόνο. Το χαρακτηριστικό της ποικιλίας χρωμάτων των πετάλων έκανε περιζήτητες τις «αρρωστημένες» τουλίπες, που κοινώς ονομάζονταν «παράξενες» (bizarres). Έτσι, η ζήτηση τους αυξήθηκε δραματικά μαζί με την τιμή τους. Όσο πιο ακριβές τόσο ο κόσμος τις θεωρόυσε έξυπνες επενδύσεις. Ο Charles McKay**, ο αφηγητής, αυτών των απίστευτων γεγονότων, σχολιάζει: «Ευγενείς, πολίτες, αγρότες, μηχανικοί, ναύτες, υπηρέτες, μοδίστρες, ακόμα και καθαριστές καμινάδων τσαλαβούτησαν στην αγορά τουλιπών.»*** Τέτοιος ήταν ο τζόγος στις «παράξενες» τουλίπες που στα μέσα του 1636, λίγο πριν το «κραχ», δημιουργήθηκαν και call options για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση. Όλοι τους οραματίστηκαν ότι το πάθος για τις τουλίπες θα διαρκέσει για πάντα. Όλοι τους, όπως στην Ελλάδα της χρηματιστηριακής τρέλας του 1999, έπαιξαν το περίφημο παιχνίδι του «πιο ηλιθίου» (Greater Fool): αγοράζω τώρα, ασχέτως πόσο υπερβολικά υψηλή είναι η τιμή με την προσδοκία ότι κάποιος άλλος πιο ηλίθιος από μένα θα αγοράσει αργότερα σ ακόμα υψηλότερη τιμή από μένα. Και έτσι η αλυσίδα πάει, κτίζοντας «κάστρα στον αέρα» χωρίς την παραμικρή σκέψη για τις συνέπειες. Οι συνέπειες όμως έρχονται, όπως συμβαίνει σ όλες τις κερδοσκοπικές τρέλες, και ήταν οδυνηρές για την Ολλανδία του 17 ου αιώνα. Όπως μια χιονοστιβάδα κατρακυλάει και στο πέρασμά της σαρώνει τα πάντα έτσι και οι τιμές των «bizarres» άρχισαν να κατρακυλούν και μαζί τους και οι περιουσίες των Ολλανδών. * Δυστυχής, διότι καταδικάστηκε με επτά μήνες φυλάκιση για την αφέλειά του. ** Memoirs of Extraordinary Popular Delusions, London, *** Nobles, citizens, farmers, mechanics, seamen, footmen, maid-servants, even chimney-sweeps and old clothes women dabbled in tulips.

5 5 Ο ρυθμός της πτώσης ήταν τόσο γρήγορος που πανικός επικράτησε. Μέσα σε μερικούς μήνες το 1637 όλα τελίωσαν. Το σοκ που υπέστη η Ολλανδία από την καταστροφική πτώση των τιμών της τουλίπας ήταν τέτοιο που την οδήγησε σε μακροχρόνια οικονομική κατάπτωση (Economic Depression). Κανείς δεν γλίτωσε! Η Φούσκα των Νοτίων Θαλασσών (South Sea Bubble) απεικονίζει με ζωντάνια πως ο συνδυασμός του τρίπτυχου, εταιρική απάτη, πολιτική διαφθορά, και χειραγώγηση (manipulation) μετοχών μέσω χρηματιστηριακών καναλιών και τύπου, έλκει την πλειοψηφία του κόσμου ν αποχωριστεί τα χρήματά του. Η χρονική περίοδος που δημιουργήθηκε η φούσκα ήταν ιδεώδης. Η Αγγλία απολάμβανε μια μακρά περίοδο οικονομικής ευημερίας που κορυφώθηκε με την επικράτηση της ως παγκόσμια ναυτική δύναμη στις αρχές του 18 ου αιώνα. Συνεχής πλούτος έρρεε από τις αποικίες της. Μέσα σ αυτή την οικονομική ευημερία ήταν φυσιολογικό η κατοχή μετοχών ανωνύμων εταιριών (joint-stock companies) να θεωρηθεί προνόμιο. Αλλά οι μετοχές σε κυκλοφορία ήταν λίγες. Άρα έπρεπε να δημιουργηθούν. «Ένα μέρος της μεγαλοφυίας των χρηματοοικονομικών αγορών είναι το ότι, όταν υπάρχει πραγματική ζήτηση για μια μέθοδο με σκοπό ν επαυξήσει τις κερδοσκοπικές ευκαιρίες, η αγορά μετά βεβαιότητος θα το προμηθεύσει» παρατηρεί επιτυχημένα ο Burton Malkiel.* Και αυτό συνέβη, όταν ο κόμης Harley (Earl of Oxford) το 1711 ίδρυσε την ανώνυμη εταιρία των Νοτίων Θαλασσών (South Sea Company). Η εταιρία δημιουργήθηκε με σκοπό τη διαπραγμάτευση εμπορίου μεταξύ Αγγλίας και Λατινικής Αμερικής, κυρίως με το Μεξικό και το Περού λόγω των κοιτασμάτων αργύρου και χρυσού. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού πρότεινε στο Αγγλικό κοινοβούλιο να της χορηγηθεί άδεια μονοπωλείου για όλα τα λιμάνια της Λατινικής Αμερικής και αντ αυτού η εταιρία θ αναλάμβανε την εξαγορά ενός τμήματος του δημοσίου χρέους της χώρας.** Έχοντας την υποστήριξη του βασιλιά και της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας το νομοθετικό διάταγμα υπερψηφίστηκε με 172 ψήφους υπέρ και 55 κατά. Έτσι μια εταιρία έλαβε «σάρκα και οστά» χωρίς να έχει ένα περιουσιακό στοιχείο, χωρίς πωλήσεις, χωρίς κέρδη και χωρίς γνώση του αντικειμένου (καθώς κανείς από * A Random Walk Down Wall Street, New York ** Παρ όλο τον πλούτο της η Αγγλία είχε δημόσιο χρέος 11 εκατομμυρίων λιρών λόγου του πολέμου με την Ισπανία.

6 6 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είχε γνώση εμπορίου). Μόνο ένα νομοθετικό διάταγμα και η στήριξη του βασιλιά ώθησαν το ευκολόπιστο κοινό να πληρώσει μέχρι και 400 λίρες τη μετοχή, λίγες μέρες πριν από τη ψήφισή του από το κοινοβούλιο. Διότι μετά την υπερψήφιση, η μετοχή αντί ν ανέβει, κατρακύλισε στις 290 λίρες. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ξεφόρτωναν στις πλάτες του ανυποψίαστου κοινού. Παρ ότι 300 περίπου χρόνια χωρίζουν την τότε εποχή με τη σημερινή, η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια. «Αγόρασε τη φήμη και πούλησε το γεγονός» λέμε σήμερα. Αυτό ακριβώς κάνανε και τότε τα μελη του Διοικητικού Συμβουλίου των Νοτίων Θαλασσών. Το κοινό πίστεψε ότι υπήρχαν προοπτικές τεραστίων κερδών από το μονοπώλιο εμπορίου με τη Λατινική Αμερική καθώς υπερβολικές φήμες διοχετεύονταν έντεχνα από τον πρόερδο Sir John Blunt. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε κανένα εμπόριο με το Περού και το Μεξικό. Μόνο ένα πλοίο πήγε εικονικά το 1717, διότι ξανάρχισαν οι αψιμαχίες του Αγγλικού και του Ισπανικού στόλου τον επόμενο χρόνο. Το μόνο εμπόριο που έκανε η εταιρία ήταν το εμπόριο σκλάβων από την Αφρική αλλά και αυτό το έκανε ανεπιτυχώς διότι η θνησιμότητα στα πλοία κατά τη μεταφορά ήταν μεγάλη. Το μόνο που έπραξε όμως με πολύ επιδεξιότητα ήταν ο τρόπος δωροδοκίας των μελών της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, με μεγαλύτερο αποδέκτη τον υπουργό οικονομικών, Mr. Aislabie.* Το αποκορύφωμα αυτής της απάτης και πολιτικής διαφθοράς σε βάρος του εύπιστου κοινού που οραματίστηκε απεριόριστα πλούτη έλαβε χώρα το 1720 όταν η εταιρία πρότεινε να εξαγοράσει όλο το δημόσιο χρέος της Αγγλίας που έφτανε τα 31 εκατομμύρια λίρες. Η αποπληρωμή θα γινόταν με την έκδοση μιας σειράς νέων μετοχών οι οποίες θα πληρώνονταν με δόσεις! Πρώτος ο βασιλιάς George I κατέβαλε λίρες για την πρώτη δόση! Στο μεταξύ η μετοχή συνέχεια ανέβαινε μέσω χειραγώγησης, και με το ξέσπασμα της είδησης ότι ο βασιλιάς αγοράζει, πραγματικός πανζουρλισμός επικράτησε. Ακόμα και ξύλο έπεσε μεταξύ νευρικών και ανυπόμονων αγοραστών. Όσο πιο ορμητικά ανέβαινε η μετοχή, τόσο περισσότερες εκδόσεις μετοχών γίνονταν με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Mr. Aislabie. * Μετά το «κραχ» καθαιρέθηκε από την κυβέρνηση και την Βουλή των Κοινοτήτων και καταδικάστηκε σε φυλάκιση στον Πύργο του Λονδίνου (Tower of London). Βρέθηκαν στο όνομά του ποσά που ξεπερνούσαν τις λίρες.

7 7 Τον Ιούνιο του 1720 αυτό το κερδοσκοπικό παραλήρημα έφτασε στο κατακόρυφο με την έκδοση νέων μετοχών με τους εξής όρους : 10% προκαταβολή και καμιά άλλη πληρωμή για ένα χρόνο. Μισά από τα μέλη της Βουλής των Λόρδων και η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων έκαναν προεγγραφή! Ο απλός κόσμος κυριολεκτικά ζουρλάθηκε. Η κερδοσκοπική μανία κυρίευσε αμφότερους τους αριστοκράτες και τους πληβείους. Η μετοχή «χτύπησε» 800 λίρες. Στη τελική φάση της ξέφρενης ανόδου ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 1000 λιρών και μετά κυριολεκτικά κατέρρευσε. Η οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε είναι απερίγραπτη. Ακόμα και ο Issac Newton ίσως ο μεγαλύτερος επιστήμων που περπάτησε επάνω σ αυτόν τον πλανήτη- έχασε την προσωπική του περιουσία λέγοντας το αλησμόνητο «μπορώ να υπολογίσω με ακρίβεια τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων αλλά όχι την ψυχολογία του όχλου». Κοινωνικές αναταραχές ξέσπασαν όταν η μετοχή σε στυλ ελεύθερης πτώσης διαπέρασε το σημείο στήριξης των 300 λιρών επίπεδο πριν την ψήφιση του απατηλού νομοσχεδίου. Η ολοκληρωτική καταστροφή ήρθε τον Σεπτέμβριο του 1720* όταν η μετοχή σταμάτησε στις 135 λίρες. Δηλαδή κοντά στην τιμή από την οποία ξεκίνησε. Χιλιάδες περιουσίες χάθηκαν, μικρές και μεγάλες. Το «κραχ» παρέμεινε στις μνήμες του Δυτικού κόσμου για το υπόλοιπο του 18 ου αιώνα. Στο επακόλουθο αυτού του συγκλονιστικού «κραχ» το Αγγλικό κοινοβούλιο για να προστατεύσει το κοινό από περαιτέρω χρηματιστηριακές απάτες ψήφισε το νομοσχέδιο της Φούσκας (Bubble Act) το οποίο απαγόρευε την έκδοση μετοχών από ανώνυμες εταιρίες.** Όσον αφορά το περίφημο πρόεδρο της εταιρίας των Νοτίων Θαλασσών Sir John Blunt, ο οποίος θεωρείτο ως ο αρχικός εμπνευστής και πατέρας αυτής της απίστευτης κομπίνας, συνελήφθει και οδηγήθηκε ενώπιον των μελών της Βουλής των Λόρδων για να λογοδοτήσει. Δεν απήντησε σε καμμιά από τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν. Όλη του η περιουσία κατασχέθηκε, πλην λιρών Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Frank Knight, αφού κατέστρεψε τα πιο σημαντικά βιβλία του λογιστηρίου απέδρασε από την Αγγλία. Συνελήφθει στη Λιέγη του Βελγίου. * Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο αδερφός του Sir Blunt insider και αυτός αυτοκτόνησε. ** Το Νομοσχέδιο της Φούσκας ίσχυσε στην Αγγλία για περισσότερο από ένα αιώνα καθώς καταργήθηκε το 1825

8 8 «Αυτούς που οι θεοί αποφάσισαν να καταστρέψουν πρώτα τους ξευτελίζουν» Σπύρος Λαβδιώτης Μάρτιος 2007 Αθήνα

ιπλωματική εργασία "Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η «φούσκα» του 1999 και μετέπειτα εξέλιξη" Προκόπιος Γ. Χαρίτος

ιπλωματική εργασία Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η «φούσκα» του 1999 και μετέπειτα εξέλιξη Προκόπιος Γ. Χαρίτος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (Ε-MBA) ιπλωματική εργασία "Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η «φούσκα» του

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ»

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΙΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ:: ΔΙΙΟΙΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:: ΕΜΠΟΡΙΙΑΣ & ΔΙΙΑΦΗΜΙΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ» ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΤΣΙΛΙΓΚΑΡΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΑΠΕΤΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σπουδάστριες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 09/12/2009 ΘΕΜΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 1929 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΟΥΣΗΣ Α.Μ:7701 ΗΣΙΓΙΥΗΣ : ΜΠΟΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 09/12/2009 ΘΕΜΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 1929 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΟΥΣΗΣ Α.Μ:7701 ΗΣΙΓΙΥΗΣ : ΜΠΟΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 09/12/2009 ΘΕΜΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 1929 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΟΥΣΗΣ Α.Μ:7701 ΗΣΙΓΙΥΗΣ : ΜΠΟΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Σελ. 1 2) ΤΟ ΚΡΑΧ Σελ. 6 3) Πώς κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Δημιουργώντας και ελέγχοντας το χρηματικό απόθεμα, οι αποκαλούμενοι "Αργυραμοιβοί" διατηρούν πλήρη έλεγχο πάνω σε κυβερνήσεις και πολίτες εδώ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 1 Π Ι Ν Α Κ Α Σ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Ω Ν ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1.1 Ιστορική αναδρομή Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών... 6

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ -

Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ - Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ - Η ιστορία αυτοεπαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία την δεύτερη ως φάρσα Τα θεμέλια του οικονομικού συστήματος μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΒΑΛΑ - ΔΡΑΜΑ)»

«ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΒΑΛΑ - ΔΡΑΜΑ)» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΒΑΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κανόνων & Αρχών Επενδυτικής Συμπεριφοράς

Οδηγός Κανόνων & Αρχών Επενδυτικής Συμπεριφοράς Α Εξάμηνο 1999 Οδηγός Κανόνων & Αρχών Επενδυτικής Συμπεριφοράς Επιμέλεια Κειμένων : Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης (*) Σε μια εποχή όπου η επένδυση στο Χρηματιστήριο αρχίζει να αποκτά ολοένα και περισσότερους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟΠΤΗΣ: ΣΑΒΒΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1937; ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1937; ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1937; ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ; ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ Αθήνα, Φεβρουάριος 2015 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή...3 2. Η «Μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ Χ.Α. ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΟΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ Χ.Α. ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Κ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ Χ.Α. ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ SHIPPING COMPANIES

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ.4 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ. Η κατάσταση του ελληνικού κράτους..7. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 0 : Η ίδρυση του επισήμου Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών...

ΠΡΟΛΟΓΟΣ.4 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ. Η κατάσταση του ελληνικού κράτους..7. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 0 : Η ίδρυση του επισήμου Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.4 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : Η περίοδος 1870-1876 Η κατάσταση του ελληνικού κράτους..7 Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Ελλάδα, πριν από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (1870

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ DÉLKELET EURÓPA - SOUTH-EAST EUROPE - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ INTERNATIONAL RELATIONS QUARTERLY, Vol. 1. No. 3 (Fall 2010) ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ, Τόµος 1. Νο.3 (Φθινόπωρο 2010/1) Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήσεις της Ημερίδας «Από το κρίση του 1929 στην κρίση του 2009»

Εισηγήσεις της Ημερίδας «Από το κρίση του 1929 στην κρίση του 2009» Εισηγήσεις της Ημερίδας «Από το κρίση του 1929 στην κρίση του 2009» 12 Νοεμβρίου 2009 Περιεχόμενα 1. Χαιρετισμός Φίλιππος Πετσάλνικος, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη το 2011

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη το 2011 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μελέτες (Studies) / 17 Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη το 2011 ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΠΑΤΩΚΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ»

«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΓΡΑΙΚΟΥ ΑΝΘΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ (1929 1932) & ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ (2008 2010): ΑΙΤΙΕΣ & ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ» Πασχαλίδου Δήμητρα (ΜΠL/0738) Διπλωματική Εργασία για το τμήμα:

«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ (1929 1932) & ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ (2008 2010): ΑΙΤΙΕΣ & ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ» Πασχαλίδου Δήμητρα (ΜΠL/0738) Διπλωματική Εργασία για το τμήμα: «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ (1929 1932) & ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ (2008 2010): ΑΙΤΙΕΣ & ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ» Πασχαλίδου Δήμητρα (ΜΠL/0738) Διπλωματική Εργασία για το τμήμα: Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας ΜΠΣ Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (190ς 20ος ΑΙΩΝΑΣ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (190ς 20ος ΑΙΩΝΑΣ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (190ς 20ος ΑΙΩΝΑΣ) Αλέξης Α. Τότσικας (Φιλόλογος Συγγραφέας) Copyright: http://argolikivivliothiki.gr/2012/11/01/economic-crises/ - Publication date on RIEAS

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ. «Οι οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα από την εποχή του Τρικούπη μέχρι σήμερα. Διαφορές και ομοιότητες.»

ΘΕΜΑ. «Οι οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα από την εποχή του Τρικούπη μέχρι σήμερα. Διαφορές και ομοιότητες.» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ «Οι οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα από την εποχή του Τρικούπη μέχρι σήμερα. Διαφορές και ομοιότητες.» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Μια ανάλυση της εξέλιξης των απόψεων του Κέινς για τη νομισματική πολιτική από τη «Πραγματεία για το Χρήμα» στη «Γενική Θεωρία»

Μια ανάλυση της εξέλιξης των απόψεων του Κέινς για τη νομισματική πολιτική από τη «Πραγματεία για το Χρήμα» στη «Γενική Θεωρία» 2011 / 4 Μια ανάλυση της εξέλιξης των απόψεων του Κέινς για τη νομισματική πολιτική από τη «Πραγματεία για το Χρήμα» στη «Γενική Θεωρία» Jan Kregel Εισαγωγή. Η πρόκληση του Κέινς πολιτική μηδενικών επιτοκίων

Διαβάστε περισσότερα

Greek Sovereign Defaults in Retrospect

Greek Sovereign Defaults in Retrospect MPRA Munich Personal RePEc Archive Greek Sovereign Defaults in Retrospect Tsoulfidis Lefteris University of Macedonia 6. October 2012 Online at http://mpra.ub.uni-muenchen.de/42843/ MPRA Paper No. 42843,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ"

ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΟΠΩΣ ΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙ ΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση του 2007-2009: τα αίτια, η αντιμετώπιση και οι προοπτικές

Η κρίση του 2007-2009: τα αίτια, η αντιμετώπιση και οι προοπτικές ιεύθυνση Οικονομικών Μελετών & Προβλέψεων Η κρίση του 2007-2009: τα αίτια, η αντιμετώπιση και οι προοπτικές Πρόλογος Τρύφων Κολλίντζας Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Πρόεδρος & ιευθύνων Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΕΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΑΤΣΩΡΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Οικονομία, ώρα μηδέν!

Ελληνική Οικονομία, ώρα μηδέν! Ελληνική Οικονομία, ώρα μηδέν! 19.07.2013 Το να αναφερθώ στην σημερινή οικονομική κατάσταση της πρώην μεσαίας τάξης, θεωρώ ότι θα ξέφευγε και τα όρια του αυτονόητου. Αν θυμηθώ δε το βιοτικό επίπεδο αυτής

Διαβάστε περισσότερα