Εγχειρίδιο 3.00 του Ekiga i. Εγχειρίδιο 3.00 του Ekiga

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εγχειρίδιο 3.00 του Ekiga i. Εγχειρίδιο 3.00 του Ekiga"

Transcript

1 i Εγχειρίδιο 3.00 του Ekiga

2 ii Copyright Damien Sandras Copyright Matthias Redlich Copyright Christopher Warner

3 iii COLLABORATORS TITLE : Εγχειρίδιο 3.00 του Ekiga ACTION NAME DATE SIGNATURE WRITTEN BY Damien Sandras, Christopher zanee Warner, and Matthias Redlich May 27, 2009 REVISION HISTORY NUMBER DATE DESCRIPTION NAME Εγχειρίδιο Ekiga Damien Sandras Εγχειρίδιο Ekiga

4 iv Contents 1 Εισαγωγή Ekiga SIP και H Ξεκινώντας Εισαγωγή στον βοηθό ρυθμίσεων Προσωπικές πληροφορίες Λογαριασμός Ekiga.net Λογαριασμός Ekiga Call Out Τύπος σύνδεσης Συσκευές ήχου Συσκευές βίντεο Η ρύθμιση ολοκληρώθηκε Βασική χρήση Κλήση από και προς εσάς Από υπολογιστή σε υπολογιστή (PC-To-PC) Από υπολογιστή προς πραγματικά τηλέφωνα (PC-To-Phone) Από τηλέφωνο προς υπολογιστή (Phone-To-PC) Διαχείριση των επαφών Προσθήκη επαφών στον κατάλογο επαφών Διαχείριση των επαφών Επεξεργασία επαφών Αποστολή άμεσων μηνυμάτων Ενημέρωση της κατάστασης χρήστη Διαχείριση κλήσεων Προώθηση εισερχομένων κλήσεων Ελέγχοντας την κλήση Προσαρμογή των ρυθμίσεων ήχου και βίντεο Έλεγχος του ιστορικού κλήσεων Χρήση για προχωρημένους Καταχώρηση επιπρόσθετων λογαριασμών Το παράθυρο των λογαριασμών Προσθήκη ενός λογαριασμού Ekiga.net Προσθήκη ενός λογαριασμού κλήσης Ekiga Προσθήκη λογαριασμού SIP

5 v Προσθήκη ενός λογαριασμού Η Κατανόηση των URI SIP URI URI κατά Η Έλεγχος του εύρους ζώνης βίντεο 'Αξονες παρακολούθησης Διαχείριση κωδικοποιητών Κωδικοποιητές ήχου Κωδικοποιητές μαγνητοσκόπησης Αναταξινόμηση των κωδικοποιητών Εξαναγκαστική χρήση συγκεκριμένου κωδικοποιητή Προσαρμογή της προσωρινής μνήμης διακύμανσης-αυξομείωσης δεδομένων Αλλαγή θυρών Οι θύρες ακρόασης listen Εξήγηση της κλίμακας των θυρών Έλεγχος των ρυθμίσεων SIP και Η Έλεγχος των ρυθμίσεων SIP Διάφορες ρυθμίσεις Έλεγχος των Ρυθμίσεων Η Διάφορες ρυθμίσεις Ρυθμίσεις για προχωρημένους Σχετικά με το Ekiga 25 6 Παράρτημα Άλλο σχετικό λογισμικό

6 vi List of Figures Abstract Το Ekiga είναι μια εφαρμογή φωνης επί ΙΡ, τηλεφωνίας επί ΙΡ και συνεδριάσεων μέσω βίντεο, με υποστήριξη πολλών κωδικοποιητών ήχου (audio codecs) και βίντεο (video codecs).

7 1 / 25 1 Εισαγωγή 1.1 Ekiga Το Ekiga είναι μια εφαρμογή φωνής επί ΙΡ, τηλεφωνίας επί ΙΡ και βιντεο-συνεδριάσεων για το Linux και τα άλλα Unix-οειδή (π.χ. BSD, OpenSolaris ή MacOSX). Γράφτηκε από τον Damien Sandras και ακολουθεί την άδεια GNU/GPL. Το Ekiga μπορεί να χρησιμοποιήσει σύγχρονα πρωτόκολλα φωνής επί ΙΡ όπως το SIP και το H.323. Υποστηρίζει τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά που ορίζουν τα πρωτόκολλα αυτά όπως call hold, call transfer, call forwarding. Επίσης υποστηρίζει βασικό άμεσης επικοινωνίας (instan messaging) και διαθέτει εξελειγμένη υποστήριξη για μεταβάσεις μέσω ΝΑΤ (NAT traversal). Το Ekiga υποστηρίζει τους καλύτερους δωρεάν κωδικοποιητές ήχου και βίντεο και έχει ευρυζωνική υποστήριξη ανώτερης ποιότητας ήχου, αλλά και καταστολή ηχούς (echo cancellation). 1.2 SIP και H.323 Πρωτόκολλο Έναρξης Συνόδου (Session Initiation Protocol--SIP) είναι ένα πρωτόκολο που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Εργασίας IEFT MMUSIC και προτάθηκε ως ένα στάνταρντ για την έναρξη, την τροποποίηση και τερματισμό μια, διαδραστικής συνεδρίας χρήστη η οποία περιλαμβάνει στοιχεία πολυμέσων όπως βίντεο, φωνή, άμεση επικοινωνία, δικτυακά παιχνίδια και εικονική πραγματικότητα. Τον Νοέμβριο του 2000 το SIP έγινε δεκτό ως πρωτόκολλο σηματοδότησης 3GPP και ως μόνιμο στοιχείο της αρχιτεκτονικής IMS. Είναι ένα από τα ηγετικά πρωτόκολλα σηματοδότησης για την Φωνή επί ΙΡ. Το Η323 δημιουργήθηκε αρχικά ώστε να παράσχει ένα μηχανισμό για την μεταφορά εφαρμογών πολυμέσων μέσω Δικτύων Μεγάλης Περιοχής(LAN), αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε εργαλείο για τις αυξανόμενες ανάγκες των δικτύων VoIP. Ένα ισχυρό χαρακτηριστικό του Η323 ήταν η σχετικά πρώιμη διάθεση ενός συνόλου προτύπων, που προσδιόριζαν όχι μόνο το βασικό μοντέλο κλήσης αλλά, επιπρόσθετα, τις συμπληρωματικές υπηρεσίες που χρειάζονταν για την ικανοποίηση των προσδοκιών των επιχειρηματικών επικοινωνιών. Το Η323 ήταν το πρώτο πρότυπο VoIP που υιοθετούσε το πρότυπο IETF για την μεταφορά ήχου και βίντεο μέσω δικτύων ΙΡ. Το Η323 βασίζεται στο πρωτόκολλο ISDN Q.931 και είναι κατάλληλο για αλληλεπιδραστικά σενάρια μεταξύ ΙΡ και ISDN και αντίστοιχα μεταξύ ΙΡ και QSIG. Ένα μοντέλο κλήσης, όπως και ένα ISDN μοντέλο κλήσης, διευκολύνει την εισαγωγή Τηλεφωνίας ΙΡ μέσα σε υπάρχοντα δίκτυα ISDN που βασίζονται σε συστήματα PBX. 2 Ξεκινώντας Όταν εκκινείτε το Ekiga για πρώτη φορά ο βοηθός ρύθμισης θα εμφανισθεί αυτομάτως. Ο Βοηθός Ρύθμισης είναι ένα ερωτηματολόγιο που θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα σε όλα τα στάδια δημιουργίας των βασικών ρυθμίσεων που χρειάζονται για να δουλέψετε το Ekiga. Θα πρέπει να περάσετε από όλα αυτά τα βήματα σωστά, ειδάλλως ο βοηθός θα επανεμφανίζεται (όταν δεν θα τον ολοκληρώνετε) ή το Ekiga δεν θα λειτουργεί σωστά (αν κάποια από τις απαντήσεις σας δεν είναι σωστή). Μπορείτε να εκτελέσετε τον Βοηθό Ρύθμισης ανά πάσα στιγμή μέσω του μενού Επεξεργασία (Edit).

8 2 / 25 Υπόδειξη Όλες οι ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν οποτεδήποτε μέσω του παραθύρου των προτιμήσεων. 2.1 Εισαγωγή στον βοηθό ρυθμίσεων Figure 1: Καθόλη την διάρκεια της διαδικασίας ρυθμίσεων διατίθεται περιήγηση στο κατώτατο άκρο του παραθύρου. Θα μπορείτε να διατρέξετε τις ερωτήσεις χρησιμοποιώντας πατώντας Πίσω, Μπροστά και Άκυρο. Αν πατήσετε Άκυρο κατά την διάρκεια της ρύθμισης, το Ekiga δεν θα επηρεαστεί από τις αλλαγές που κάνατε και όσες πληροφορίες πληκτρολογήσατε θα ακυρωθούν. Η σελίδα αυτή σας καλωσορίζει στον Βοηθό Ρυθμίσεων. Δεν υπάρχει κάτι εδώ που να χρειάζεται αλλαγή ή σύνταξη. Πατήστε το κουμπί "Εμπρός" που βρισκεται στο κάτω μέρος του παραθύρου για να ξεκινήσετε τις ρυθμίσεις.

9 3 / Προσωπικές πληροφορίες Figure 2: Το παράθυρο Προσωπικών Πληροφοριών απαιτεί από εσάς να δώσετε προσωπικές πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν από το Ekiga. Οι πληροφορίες αυτές εμφανίζονται όταν συνδέεστε σε άλλες εφαρμογές ήχου/βίντεο.

10 4 / Λογαριασμός Ekiga.net Figure 3: Το Ekiga.net είναι μια πλατφόρμα ελεύθερων υπηρεσιών SIP που παρέχονται στους χρήστες του Ekiga. Αν επιθυμείτε να καλέσετε άλλους χρήστες και να σας καλούν άλλοι χρήστες, χρειάζεστε μια διεύθυνση SIP. Μπορείτε να λάβετε μια τέτοια διεύθυνση από εδώ Το Ekiga.net επίσης προσφέρει επιπρόσθετες υπηρεσίες όπως χώρους συνεδριάσεων (conference rooms), ηχητικά μηνύματα ή αλφαβητικούς καταλόγους στο διαδίκτυο. Παρακαλούμε δείτε το για περισσότερες πληροφορίες. Απλώς ακολουθήστε τον σύνδεσμο που σας δίνει ο διάλογος για να λάβετε ένα λογαριασμός, αν δεν έχετε ήδη έναν, και έπειτα συμπληρώστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας. Παρακαλούμε πιέστε "Εμπρός" για να συνεχίσετε αφού εισάγετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.

11 5 / Λογαριασμός Ekiga Call Out Figure 4: Το Ekiga μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς Παροχείς Τηλεφωνικών Υπηρεσιών Διαδικτύου. Οι παροχείς αυτοί επιτρέπουν να καλείτε συνηθισμένα τηλέφωνα από τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το Ekiga σε συμφέρουσες τιμές. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τον προεπιλεγμένο παροχέα Ekiga. Αν επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό και να τον χρησιμοποιείτε για να καλείτε τους φίλους και την οικογένειά σας μέσω συνηθισμένων τηλεφώνων σε συμφέρουσες τιμές, απλώς δημιουργήστε έναν λογαριασμό με την χρήση του συνδέσμου "Αποκτήστε λογαριασμό Ekiga Call Out". Μόλις δημιουργηθεί ο λογαριασμός θα σας σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα όνομα χρήστη κι ένας κωδικός. Απλώς εισάγετε αυτά τα δύο στον διάλογο, και θα μπορείτε να καλείτε συνήθη τηλέφωνα μέσω του Ekiga Με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλώς τον sip: και να επιλέξετε sip.diamondcard.us για να καλέσετε τον πραγματικό τηλεφωνικό αριθμό , 32 είναι ο κωδικός χώρας και είναι ο καλούμενος τηλεφωνικός αριθμός. Σας ενθαρρύνουμε να βάζετε τους αγαπημένους σας τηλεφωνικούς αριθμούς στο βιβλίο διευθύνσεων. Απλώς ακολουθήστε τον σύνδεσμο που σας δίνει ο διάλογος για να λάβετε ένα λογαριασμό, αν δεν έχετε ήδη έναν, και έπειτα συμπληρώστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας. Παρακαλούμε πιέστε 'Μπροστά' για να συνεχίσετε αφού εισάγετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.

12 6 / Τύπος σύνδεσης Figure 5: Το Ekiga υποστηρίζει πολλούς κωδικοποιητές ήχου και βίντεο. Περιλαμβάνει κωδικοποιητές εξαιρετικης ποιότητας καθώς και κωδικοποιητές μέσης προς καλής ποιότητας. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του κωδικοποιητή, τόσο μεγαλύτερο εύρος ζώνης απαιτεί. Επιπλέον, οι κωδικοποιητές βίντεο μπορούν να προσαρμόσουν την ποιότητά τους προς το διαθέσιμο εύρος ζώνης. Αυτή η δυνατότητα επιλογής είναι απαραίτητη κατά την αρχική ρύθμιση του Ekiga ώστε να επιλέξει το βέλτιστο κωδικοποιητή, κατάλληλο για τον τύπο της σύνδεσης και να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις ποιότητας του βίντεο. Αν ο τύπος της σύνδεσής σας δεν αναφέρεται στον κατάλογο πρέπει να επιλέξετε τον πλησιέστερο προς την σύνδεσή σας τύπο και να ρυθμίσετε το Ekiga χειροκίνητα μέσω του παραθύρου των ρυθμίσεων (τμήμα κωδικοποιητών) αργότερα. Όταν τελειώσετε, συνεχίστε με την ρύθμιση.

13 7 / Συσκευές ήχου Figure 6: Το Ekiga απαιτεί συσκευές ήχου για να αναπαράγει και να εγγράψει ήχους. Η συσκευή εξόδου ήχου παράγει το εισερχόμενο ρεύμα ήχου κατά την διάρκεια μιας κλήσης. Παρακαλούμε επιλέξτε την συσκευή στην οποία συνδέονται τα ακουστικά ή τα ηχεία σας. Η συσκευή εισόδου ήχου είναι εκείνη με την οποία συνδέεται το μικρόφωνό σας. Οι ρυθμίσεις αυτές ίσως είναι οι ίδιες με εκείνες της εφαρμογής αναπαραγωγής ήχων, αν έχετε μόνο μια κάρτα ήχου. Όμως σημειώστε ότι είναι επίσης εφικτό να εγγράψετε ήχους μέσω κάποιας άλλης συσκευής (π.χ. ενός εσωτερικού μικροφώνου σε μια webcam). Αυτή η ενότητα σας επιτρέπει επίσης να επιλέξετε την συσκευή που θα κουδουνίζει. Αυτή η συσκευή μπορεί να είναι διαφορετική από την συσκευή εξόδου ήχου. Σας επιτρέπει να ακούτε το κουδούνισμα ειδοποίησης εισερχόμενης κλήσης στα ηχεία σας, καθώς έχετε τα ακουστικά συνδεδεμένα για κλήσεις. Όταν τελειώσετε, συνεχίστε με την ρύθμιση.

14 8 / Συσκευές βίντεο Figure 7: Το βήμα αυτό είναι προεραιτικό και σχετίζεται μόνο με συσκευές βίντεο (π.χ. μια webcam). Αν δεν έχετε κάποια συσκευή βίντεο μπορείτε να προσπεράσετε αυτή τη σελίδα. Αν έχετε κάποια webcam ή συσκευή βίντεο της λίστας μπορείτε να την επιλέξετε απο εδώ. Όταν τελειώσετε, συνεχίστε με την ρύθμιση.

15 9 / Η ρύθμιση ολοκληρώθηκε Figure 8: Η ρύθμιση του Ekiga ολοκληρώθηκε. Το τελευταίο παράθυρο δείχνει απλώς μια μικρή περίληψη των ρυθμίσεων που επιλέξατε. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις είναι σωστές. Αν κάτι δεν είναι σωστό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο "Πίσω" στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου για να μεταβείτε σε οποιαδήποτε σελίδα του Βοηθού και διορθώσετε τα λάθη. Αν όλα είναι σωστά, παρακαλούμε πατήστε το πλήκτρο "Εφαρμογή" για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις. Ο βοηθός θα κλείσει και θα εμφανισθεί το κυρίως παράθυρο του Ekiga. Να θυμάστε ότι, όλες οι ρυθμίσεις μπορούν να αλλαχθούν μέσω του παραθύρου των προτιμήσεων ανά πάσα στιγμή το θελήσετε.

16 10 / 25 3 Βασική χρήση 3.1 Κλήση από και προς εσάς Από υπολογιστή σε υπολογιστή (PC-To-PC) Αν επιθυμείτε να καλέσετε άλλους χρήστες και να σας καλούν, θα χρειαστείτε μια διεύθυνση SIP. Μπορείτε να λάβετε μια διεύθυνση SIP από όπως περιγράψαμε παραπάνω. Η διεύθυνση SIP μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους χρήστες για να σας καλέσουν. Παρομοίως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την διεύθυνση SIP των φίλων σας και της οικογένειάς σας για να τους καλέσεε. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το sip:dsandras@ekiga.net για να καλέσετε τον δημιουργό του Ekiga. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό βιβλίο διευθύνσεων του Ekiga για να βρείτε τις SIP διευθύνσεις άλλων χρηστών του Ekiga. Φυσικά, μπορείτε να καλέσετε χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν άλλον παροχέα υπηρεσιών από το ekiga.net. Μπορείτε να καλέσετε οποιονδήποτε χρήστη χρησιμοποιεί λογισμικό ή μηχάνημα που υποστηρίζει SIP και είναι εγγεγραμμένο σε κάποιον δημόσιο παροχέα SIP Αν γνωρίζετε την διεύθυνση URI του χρήστη που επιθυμείτε να καλέσετε, μπορείτε να εισάγετε την διεύθυνση URI στο πεδίο εισαγωγής sip: που βρίσκεται στην κορυφή της οθόνης και να πατήσετε το κουμπί Σύνδεση για παράδειγμα, πληκτρολογώντας sip:foo@ekiga.net και πατώντας το κουμπί Σύνδεση θα καλέσετε τον χρήστη αυτής της διεύθυνσης. Είναι επίσης δυνατό η κλήση επαφών με τη χρήση του βιβλίου διευθύνσεων, το ιστορικό κλήσεων ή τον κατάλογο ονομάτων ομάδας. Μπορείτε να προσθέσετε επαφές που καλείτε συχνά στον κατάλογο ονομάτων ομάδας και να παρακολουθήσετε αν είναι παρόν για να ξέρετε αν είναι διαθέσιμοι. Παρακαλώ αναφερθείτε στο κατάλληλο τμήμα του εγχειριδίου για πλήρη εξήγηση. Υπόδειξη Επίσης, το Ekiga υποστηρίζει το Η323 και έτσι μπορεί να καλέσει οποιοδήποτε μηχάνημα ή λογισμικό που υποστηρίζει Η323. Παρακαλούμε διαβάστε το τμήμα που αναφέρετε στο πρότυπο URI αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους διαφόρους τύπους URI που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλήσεις απομακρυσμένων χρηστών Η323 και SIP.

17 11 / Από υπολογιστή προς πραγματικά τηλέφωνα (PC-To-Phone) Το Ekiga μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς Παροχείς Τηλεφωνικών Υπηρεσιών Διαδικτύου. Οι παροχείς αυτοί επιτρέπουν να καλείτε συνηθισμένα τηλέφωνα από τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το Ekiga σε συμφέρουσες τιμές. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τον προεπιλεγμένο παροχέα Ekiga. Μπορείτε να φτιάξετε έναν λογαριασμό χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους στον βοηθό ρύθμισης όπως περιγράφεται παραπάνω. Αφήνοντας τις προεγκατεστημένες ρυθμίσεις ως έχουν μπορείτε να γράψετε απλώς τον sip: για να καλέσετε τον τηλεφωνικό αριθμό είναι ο διεθνής κώδικας κλήσης, 32 είναι ο κωδικός χώρας και είναι ο καλούμενος τηλεφωνικός αριθμός. Μπορείτε επίσης να καλείτε πραγματικούς τηλεφωνικούς αριθμούς από το βιβλίο διευθύνσεων. Αν ο τηλεφωνικός αριθμός της επαφής που επιθυμείτε να καλέσετε είναι αποθηκευμένο στο βιβλίο διευθύνσεων, απλά επιλέξτε Ενέργεια -> Κλήση [Λογαριασμός κλήσεων Ekiga] εφόσον είναι επιλεγμένη η επαφή. Θα γίνει κλήση του τηλεφωνικού αριθμού της επαφής χρησιμοποιώντας το λογαριασμός κλήσεων του Ekiga. Υπόδειξη Το Ekiga υποστηρίζει επίσης την σύνδεση σε συστήματα H.323 και SIP PBX. Αν το PBX στο γραφείο σας υποστηρίζει αυτά τα πρωτόκολλα, θα μπορείτε να καλέσετε συνηθισμένα τηλέφωνα και να καλείσθε μετά την σύνδεση σας στο PBX. Παρακαλώ ρωτήστε για τις ρυθμίσεις από τον διαχειριστή σας Από τηλέφωνο προς υπολογιστή (Phone-To-PC) Το Ekiga μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λαμβάνετε εισερχόμενες κλήσεις από συνήθεις τηλεφωνικές συσκευές. Για να γίνει αυτό, συνδεθείτε στον λογαριασμός σας PC-Προς-Τηλέφωνο μέσω του μενού Εργαλεία όπως περιγράφεται παραπάνω και αγοράστε έναν τηλεφωνικό αριθμό στην χώρα της επιλογής σας. Το Ekiga θα ηχήσει όταν άλλοι χρήστες θα καλέσουν τον τηλεφωνικό αριθμό. Υπόδειξη Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε παροχέα Η323 ή SIP ITSP, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας PBX στην εργασία σας. Όμως, προτείνουμε την χρήση του ολοκληρωμένου παροχέα.

18 12 / Διαχείριση των επαφών Προσθήκη επαφών στον κατάλογο επαφών Το Ekiga σας επιτρέπει να προσθέτετε τις επαφές που καλείτε πιο συχνά στη λίστα. Αυτό σας επιτρέπει να τις καλείτε ή να εκκινείτε μία συνομιλία με τους φίλους σας χωρίς να χρειάζεται να απομνημονεύετε τη διαδρομή τους. Αν υποστηρίζεται από την υπηρεσία, το Ekiga θα εμφανίσει προτεταμένη πληροφορία παρουσίας για τους φίλους σας. Το Ekiga.net υποστηρίζει τη δημοσίευση πληροφορίας παρουσίας για τους χρήστες του. Τα συστήματα λογισμικού PBX Asterisk μπορούν να δημοσιεύσουν αν ένας χρήστης είναι σε κλήση ή όχι, και το Ekiga θα εμφανίσει αυτήν την πληροφορία στη λίστα με τις επαφές. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσεται το Ekiga για παρακολούθηση γραμμών στο PBX σας. Το Ekiga μπορεί επίσης να εντοπίσει άλλους χρήστες του εντός του LAN χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Bonjour που διέδωσε η Apple (tm). Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι στον υπολογιστή σας εκτελείτε τοπικά κάποιος δαίμονας mdnsresonder. Σε συστήματα Linux αυτή η υπηρεσία συνήθως προμηθεύεται από την Avahi. Για να προσθέσετε μία επαφή στη λίστα, επιλέξτε Συνομιλία->Προσθήκη επαφής, και συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία. Αν η υπηρεσία που διαχειρίζεται τη διαδρομή που εισαγάγατε για την επαφή είναι δυνατό να δημοσιεύσει την κατάσταση παρουσίας, το Ekiga θα το εμφανίσει αυτόματα. Αν δε γνωρίζετε τη διαδρομή Voip μιας επαφής, θα πρέπει να δοκιμάσετε να την αναζητήσετε χρησιμοποιώντ το διαδικτυακό κατάλογο του Ekiga.net. Για να γίνει αυτό, επιλέξτε Συνομιλία -> Βιβλίο διευθύνσεων, και ξεκινήστε την αναζήτηση χρησιμοποιώντας τη λειτουργία 'Φίλτρο αναζήτησης'. Υπόδειξη Μπορείτε να οργανώσετε τις επαφές της λίστας σας σε ομάδες.

19 13 / Διαχείριση των επαφών Το Ekiga σας επιτρέπει να αναζητείτε επαφές χρησιμοποιώντας διάφορες πηγές όπως το βιβλίο διευθύνσεων Novell Evolution, ένα κατάλογο LDAP ή το κατάλογο επαφών του Ekiga.net. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αποτέλεσμα της αναζήτησής σας για την έναρξη μίας συνομιλίας, για την κλήση μίας επαφής, ή απλά για την προσθήκη της στη λίστα σας αν έχετε πρόσφατες κλήσεις με αυτήν την επαφή. Για να ξεκινήσετε την αναζήτηση επαφών, επιλέξτε Συνομιλία -> Βιβλίο διευθύνσεων από το μενού. Στα αριστερά θα υπάρχει ένα παράθυρο διαλόγου με τη λίστα εμφανίζοντας τους καταλόγους LDAP όπως επίσης μία λίστα με τα τοπικά βιβλία διευθύνσεων. Οι προεπιλογές είναι οι λευκές σελίδες του Ekiga, και το προσωπικό βιβλίο διευθύνσεων από τη Novell Evolution. Είναι δυνατή η υποστήριξη για περισσότερες πηγές επαφών. Το Ekiga μπορεί να ψάξει σε κάθε κατάλογο LDAP και να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ως URI. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα κατάλογο LDAP στην εταιρεία σας, με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που περιέχει πληροφορίες για όλους τους συναδέλφους σας. Το Ekiga μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κατάλογο LDAP. Απλώς επιλέξτε Βιβλίο Διευθύνσεων -> προσθέστε ένα βιβλίο διευθύνσεων LDAP και γεμίστε τα ζητούμενες λεπτομέρειες. Μετά μπορείτε με δεξί κλικ στην επαφή να καλέσετε χρησιμοποιώντας την ιδιότητα σαν VoIP URI. Το Βιβλίο διευθύνσεων LDAP υποστηρίζει ένα εύρος ρυθμίσεων για να επιτρέπεται να λειτουργεί με οποιονδήποτε κατάλογο LDAPv3. Η επιλογή αυτή σας επιτρέπει να επιλέξετε το χαρακτηριστικό που θα χρησιμοποιήσετε για την προβολή ενός ονόματος μιας επαφής στο βιβλίο διευθύνσεων όπως επίσης μία λίστα χαρακτηριστικών για πληροφορίες κλήσεων. Για παράδειγμα, αν ο κατάλογος χρησιμοποιεί το σχήμα LDAP inetorgperson μπορείτε να ρυθμίσετε το Βιβλίο διευθύνσεων για την τακτοποίηση σταθερών και κινητών τηλεφώνων, και τα χαρακτηριστικά σελίδας κάνουν διαθέσιμες αυτές τις τιμές για κλήση ή για αποστολή μηνύματος. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε ένα Πρότυπο φίλτρο για το προεπιλεγμένο φίλτρο αναζήτησης LDAP, και να αντικαταστήσετε το προεπιλεγμένο φίλτρο οποιαδήποτε στιγμή αν χρειάζεστε να εφαρμόσετε μία περισσότερο συγκεκριμένη αναζήτηση. Ο περιηγητής υποστηρίζει επίσης όλες τις επιλογές ασφάλειας για LDAP που περιλαμβάνουν πιστοποίηση LDAP:// (LDAP υπό το SSL), StartTLS, και SASL. Για να ανανεώσετε τον κατάλογο των χρηστών σε ένα συγκεκριμένο βιβλίο διευθύνσεων, απλά πατήστε το κουμπί Εύρεση. Θα γίνει αναζήτηση για όλους τους χρήστες που βρίσκονται σε αυτό το βιβλίο διευθύνσεων. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με άλλα άτομα κάνοντας διπλό κλικ επάνω στο επιλεγμένο πεδίο του βιβλίου. Μπορείτε επίσης να τους στείλετε κάποιο μήνυμα κάνοντας διπλό κλικ ή επιλέγοντας την κατάλληλη ενέργεια στο μενού Ενέργεια του παραθύρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα προτιμήσετε να αναζητήσετε συγκεκριμένα ένα όνομα επαφής σας, ή τη δική του/της διαδρομή κλήσεων στις λευκές σελίδες του Ekiga. Το παράθυρο του βιβλίου διευθύνσεων

20 14 / 25 σας επιτρέπει να εφαρμόσετε φίλτρα κατά την αναζήτηση επαφών. Κατά την αναζήτηση ενός καταλόγου LDAP, εισάγοντας ένα απλό όνομα στο πεδίο Φίλτρο αναζήτησης θα εφαρμοστεί μία δευτερεύουσα συμβολοσειρά LDAP χρησιμοποιώντας το προσαρμοσμένο πρότυπο φίλτρο. Αν χρειάζεστε να εφαρμόσετε μία πιο εξειδικευμένη αναζήτηση μπορείτε να εισάγετε ένα ολοκληρωμένο αλφαριθμητικό φίλτρο LDAP, και αυτό θα χρησιμοποιηθεί αντί για το προσαρμοσμένο πρότυπο φίλτρο. Υπόδειξη Οι λευκές σελίδες του Ekiga σας επιτρέπουν να αναζητήσετε χρήστες εντός της περιοχής σας. Η διαδικασία αυτή δίνει περιορισμένο αριθμό αποτελεσμάτων, αναλόγως της αναζήτησης. Μπορείτε ύστερα να τους προσθέσετε στην προσωπική σας λίστα ονομάτων ώστε να τους καλέσετε αργότερα Επεξεργασία επαφών Τα τοπικά βιβλία διευθύνσεων που παρέχονται από τη Novell Evolution σας επιτρέπουν να προσθέτετε νέες επαφές, ή να επεξεργαστείτε τις υπάρχουσες επαφές. Κάθε διαφορετικό βιβλίο διευθύνσεων επιτρέπει ένα διαφορετικό σύνολο λειτουργιών που εξαρτάται από τι είναι λογικό για το βιβλίο διευθύνσεων εν προκειμένω. Για να ανακαλύψετε ποιες λειτουργίες είναι δυνατές, απλά επιλέξτε το βιβλίο διευθύνσεων και συμβουλευτείτε το μενού Ενέργεια. Για να προσθέσετε μια επαφή σε ένα από τα τοπικά βιβλία σας διευθύνσεων, απλώς επιλέξτε το βιβλίο διευθύνσεων στο οποίο επιθυμείτε να προσθέσετε την επαφή και επιλέξτε Ενέργεια -> Νέα Επαφή. Θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου για την προσθήκη Νέας Επαφής στο οποίο μπορείτε να εισάγετε όνομά του, το VoIP URI καθώς και άλλες ρυθμίσεις. Αφού ολοκληρώσετε πατήστε 'ΟΚ' και η επαφή σας έχει προστεθεί. Μπορείτε μόνο να προσθέσετε επαφές σε τοπικά βιβλία διευθύνσεων. Οι ρυθμίσεις της επαφής μπορούν να αλλάξουν κάθε στιγμή επιλέγοντας Ενέργεια -> Ιδιότητες, όταν η επαφή είναι επιλεγμένη. Μπορεί, επίσης, να διαγραφεί επιλέγοντας Ενέργεια -> Αφαίρεση. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μία επαφή από τις λευκές σελίδες (ή από οποιοδήποτε άλλο τοπικό ή απομακρυσμένο βιβλίο διευθύνσεων) στη λίστα επαφών επιλέγοντας Ενέργεια -> Προσθήκη στον τοπικό κατάλογο όταν είναι επιλεγμένη η επαφή. Τέλος, μπορείτε να επεξεργαστείτε τις ομάδες στις οποίες ανήκουν οι επαφές σας χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου Ενέργεια -> Ιδιότητες όταν είναι επιλεγμένη η επαφή.

21 15 / Αποστολή άμεσων μηνυμάτων Το Ekiga σας επιτρέπει να αποστέλλετε άμεσα μηνύματα σε απομακρυσμένους χρήστες με την προϋπόθεση ότι γνωρίζετε τη διαδρομή τους. Μπορείτε να στέλνετε άμεσα μηνύματα από τη λίστα, από το ιστορικό κλήσεων ή από το βιβλίο διευθύνσεων. Από τη λίστα ή από το ιστορικό κλήσεων, απλά επιλέξτε Επαφή -> Μήνυμα στο κύριο παράθυρο εφόσον είναι επιλεγμένη μία επαφή. Από το παράθυρο του βιβλίου διευθύνσεων, απλά επιλέξτε Ενέργεια -> Μήνυμα εφόσον είναι επιλεγμένη η επαφή. Θα δείτε ένα αναδυόμενο παράθυρο, όπου εισάγετε το μήνυμα κειμένου σας, και πατήστε το πλήκτρο Enter. Υπόδειξη Δε μπορείτε να ανταλλάσσετε μηνύματα κειμένου με όλα τα πρωτόκολλα. Το Ekiga θα εμφανίσει μόνο το στοιχείο του μενού Μήνυμα όταν το πρωτόκολλο που έχει σχέση με τον άλλο χρήστη το επιτρέπει Ενημέρωση της κατάστασης χρήστη σας. Το Ekiga σας επιτρέπει να δημοσιεύετε στις άλλες επαφές την κατάστασή Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μηνυμάτων για την κατάσταση του χρήστη : Συνδεδεμένος, Λείπει και Μην ενοχλέιτε. Καθεμία από αυτές σας επιτρέπει να προσδιορίσετε μία πιο ολοκληρωμένη πληροφορία για την κατάστασή σας. Απλά επιλέξτε το μήνυμα Προσαρμοσμένο στο μενού κατάστασης του κύριου παραθύρου. Μπορείτε ύστερα να ορίσετε το προσαρμοσμένο μήνυμα της κατάστασής σας που θα δημοσιευτεί χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πρωτόκολλα που το υποστηρίζουν. Υπόδειξη Πολλοί εξυπηρετητές δεν υποστηρίζονται αναμεταδίδοντας την προσαρμοσμένη πληροφορία για την παρουσία σας. Για να βεβαιωθείτε ότι αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη με τον εξυπηρετητή που χρησιμοποιείτε ή με το PBX στο οποίο είστε συνδεδεμένοι, παρακαλώ ρωτήστε τον διαχειριστή σας. Παρακαλώ σημειώστε ότι το Ekiga.net θα δημοσιεύσει την πληροφορία για την παρουσία σας.

22 16 / Διαχείριση κλήσεων Προώθηση εισερχομένων κλήσεων Το Ekiga υποστηρίζει διάφορες πολιτικές για τις αναπάντητες εισερχόμενες κλήσεις. Εξορισμού εμφανίζει ένα αναδυόμενο παράθυρο το οποίο σας επιτρέπει να απορρίψετε ή να αποδεχθείτε κάποιο αίτημα για μία εισερχόμενη κλήση. Αν δεν απαντήσετε στην κλήση στον απαιτούμενο χρόνο, ή αν είστε απασχολημένος, ή αν δεν επιθυμείτε την αποδοχή κλήσεων, το Ekiga μπορεί να προωθήσει την κλήση σε κάποια άλλη ομάδα. Σημειώστε ότι πρέπει να προσδιορίσετε μία διαδρομή για την προώθηση των κλήσεων στις προτιμήσεις ώστε να είναι δυνατή η ενεργοποίηση της επιλογής αυτής. Ανοίξτε τις προτιμήσεις επιλέγοντας Επεξεργασία -> Προτιμήσεις στο κύριο παράθυρο και επιλέξτε Επιλογές κλήσεων στα αριστερά. Θα δείτε τώρα την κατάλληλη ενότητα. Περιέχει τρία πεδία ελέγχου για τις τρεις περιπτώσεις που περιγράφηκαν πιο πάνω. Η διαδρομή της ομάδας όπου θα πρέπει να προωθούνται οι κλήσεις μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά στις Επιλογές SIP για το πρωτόκολλο SIP και αντίστοιχα στις Επιλογές H.323 για το H Ελέγχοντας την κλήση Το Ekiga υποστηρίζει πολλές ενέργειες οι οποίες μπορούν να γίνουν κατά την διάρκεια μιας κλήσης. Οι ενέργειες αυτές σας επιτρέπουν να ελέγχετε ενεργές κλήσεις. Ολοκληρώνοντας μια κλήση: Η επικοινωνία με τον απομακρυσμένο χρήστη μπορεί να ολοκληρωθεί επιλέγοντας Συνομιλία -> Αποσύνδεση. Αναμονή μιας κλήσης: Μπορείτε να θέσετε σε αναμονή την απομακρυσμένη κλήση επιλέγοντας Συνομιλία -> Αναμονή κλήσης. Με τον τρόπο αυτό παύει η μετάδοση ήχου και βίντεο. Για να συνεχίσετε τη μετάδοση επιλέγετε Συνομιλία -> Συνέχιση της κλήσης και η Μετάδοση ήχου και βίντεο θα ξεκινήσει ξανά. Σίγαση ήχου: Η ενέργεια αυτή εμποδίζει κάθε ηχητική επικοινωνία με τη αντίστοιχη ομάδα σας επιλέγοντας Συνομιλία -> Σίγαση ήχου. Αναστολή βίντεο: Η ενέργεια αυτή εμποδίζει κάθε μετάδοση βίντεο προς την αντίστοιχη ομάδας σας επιλέγοντας Συνομιλία -> Αναστολή βίντεο. Μεταφορά σε απομακρυσμένη ομάδα: Μπορείτε να μεταφέρετε τον απομακρυσμένο χρήστη σε κάποιον άλλο χρήστη επιλέγοντας Συνομιλία -> Μεταφορά κλήσης. Είναι επίσης δυνατό να μεταφέρετε μία ενεργή κλήση κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας την ενέργεια μεταφοράς εφόσον είναι επιλεγμένη μία επαφή από τη λίστα, από το βιβλίο διευθύνσεων ή από το ιστορικό κλήσεων. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει επίσης κάνοντας διπλό κλικ ή επιλέγοντας το μενού Επαφή στο κύριο παράθυρο ή το παράθυρο Ενέργεια στο παράθυρο του βιβλίου διευθύνσεων και επιλέγοντας την ενέργεια μεταφοράς. Υπόδειξη Όλες οι διαδρομές που υποστηρίζει το Ekiga μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορές κλήσεων αν το υποστηρίζει αυτό το πρωτόκολλο Προσαρμογή των ρυθμίσεων ήχου και βίντεο Οι ρυθμίσεις ήχου και βίντεο μπορούν να προσαρμοστούν μέσω του πίνακα ελέγχου κλήσεων καθόσον βρίσκεστε σε μια κλήση. Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ήχου και βίντεο τη στιγμή που βρίσκεστε σε μια κλήση, απλά εμφανίστε τον Πίνακα ελέγχου κλήσεων επιλέγοντας Προβολή > Εμφάνιση πίνακα ελέγχου κλήσεων στο μενού. Η ένταση ήχου, όπως επίσης η φωτεινότητα, η λευκότητα

23 17 / 25 και η αντίθεση της συσκευής εισόδου βίντεο μπορούν να τροποποιηθούν για την επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τις συσκευές ήχου και βίντεο κατά τη διάρκεια μίας κλήσης. Απλά μεταβείτε στο παράθυρο προτιμήσεων επιλέγοντας Επεξεργασία -> Προτιμήσεις στο μενού, και προσαρμόστ τις συσκευές σας στην κατάλληλη ενότητα Έλεγχος του ιστορικού κλήσεων Το παράθυρο Ιστορικού κλήσεων αποθηκεύει πληροφορίες (ημερομηνία, διάρκεια, διαδρομή, απομακρυσμένος χρήστης) για όλες τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις. Χωρίζονται σε τρεις ομάδες: ληφθείσες κλήσεις, τοποθετημένες κλήσεις και αποτυχημένες κλήσεις. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το ιστορικό κλήσεων επιλέγοντας Προβολή -> Ιστορικό κλήσεων στο μενού. Οι Ληφθήσες κλήσεις περιέχουν όλες τις εισερχόμενες κλήσεις που έγιναν δεκτές από το Ekiga Στις Τοποθετημένες κλήσεις διατηρείται μία εύρεση όλων των επιχειρούμενων - επιτυχών ή όχι - κλήσεων προς κάποιον χρήστη. Οι Αποτυχημένες κλήσεις εμφανίζουν τις εισερχόμενες κλήσεις που διακόπηκαν. Υπόδειξη Κάνοντας διπλό κλικ σε σε ένα βέλος στο Ιστορικό κλήσεων θα κληθεί εκ νέου ο επιλεγμένος χρήστης ή θα μεταφερθεί σε αυτόν το χρήστη κάθε ενεργή κλήση. Σημειώστε ότι μπορείτε επίσης να προσθέσετε την επαφή στη λίστα ονομάτων σας επιλέγοντας Συνομιλία -> Επαφή -> Προσθήκη στον τοπικό κατάλογο από το κύριο όταν είναι επιλεγμένη η κλήση.

24 18 / 25 4 Χρήση για προχωρημένους 4.1 Καταχώρηση επιπρόσθετων λογαριασμών Το παράθυρο των λογαριασμών Μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο των λογαριασμών επιλέγοντας Επεξεργασία -> Λογαριασμοί. Η ενέργεια αυτή θα εμφανίσει το Παράθυρο λογαριασμών. Το Παράθυρο λογαριασμών σας επιτρέπει να προσθέσετε λογαριασμούς Ekiga.net, λογαριασμούς κλήσεων Ekiga, SIP και Η323 και να τους καταχωρήσετε. Ένας λογαριασμός περιγράφει τις παραμέτρους σύνδεσης και κωδικού που πρέπει να καταχωρηθούν στις υπηρεσίες SIP και Η323. Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να είναι ένας παροχέας υπηρεσιών διαδικτυακής τηλεφωνίας (όπως το ekiga.net), ή έναν IPBX (όπως CISCO, Nortel ή Asterisk) Προσθήκη ενός λογαριασμού Ekiga.net Για να προσθέσετε ένα λογαριασμό Ekiga.net, απλώς επιλέξτε Λογαριασμός -gt; Προσθήκη λογαριασμού Ekiga.net στο μενού. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου που θα σας επιτρέψει να εισάγετε διάφορες παραμέτρους: Χρήστης:Εισάγετε το όνομα χρήστη της επιλογής σας. Κωδικός: Μπορείτε να εισάγετε τον κωδικό σας. Το Εkiga.net είναι μια πλατφόρμα ελεύθερων υπηρεσιών SIP που παρέχονται στους χρήστες του Ekiga. Αν επιθυμείτε να καλέσετε άλλους χρήστες και να σας καλούν άλλοι χρήστες, χρειάζεστε μια διεύθυνση SIP. Μπορείτε να λάβετε μια τέτοια διεύθυνση από εδώ Το Εkiga.net επίσης προσφέρει επιπρόσθετες υπηρεσίες όπως χώρους συνεδριάσεων, ηχητικά μηνύματα ή αλφαβητικούς καταλόγους στο διαδίκτυο. Παρακαλούμε δείτε το για περισσότερες πληροφορίες.

25 19 / Προσθήκη ενός λογαριασμού κλήσης Ekiga Για να προσθέσετε ένα λογαριασμό κλήσεων Ekiga, απλώς επιλέξτε Λογαριασμός -> Προσθήκη λογαριασμού κλήσεων Ekiga στο μενού. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου που θα σας επιτρέψει να εισάγετε διάφορες παραμέτρους: Όνομα Λογαριασμού:Εδώ εισάγετε το αναγνωριστικό του λογαριασμού. Προσωπικός αριθμός:εισάγετε τον προσωπικό σας αριθμό. Αν δεν έχετε ακόμη ένα λογαριασμό κλήσεων Ekiga, μπορείτε να τον καταχωρήσετε χρησιμοποιώντας το σύνδεσμο 'Λάβετε ένα λογαριασμό κλήσεων Ekiga.net' στο παράθυρο διαλόγου. Όπως έχουμε περιγράψει πιο πάνω, η υπηρεσία αυτή θα σας επιτρέψει να καλείτε κανονικές τηλεφωνικές γραμμές σε όλον τον κόσμο με ενδιαφέρουσα αναλογία. Αφού έχει προστεθεί ο λογαριασμός, μπορείτε να τον καλέσετε ξανά, να ανατρέξετε στο ιστορικό ισορροπίας ή το ιστορικό κλήσεων επιλέγοντας το κατάλληλο στοιχείο μενού στο μενού Λογαριασμός του παραθύρου όταν ο λογαριασμός επικαλύπτεται Προσθήκη λογαριασμού SIP Για να προσθέσετε ένα λογαριασμό SIP, απλώς επιλέξτε Λογαριασμός -> Προσθήκη λογαριασμού SIP στο μενού. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου που θα σας επιτρέψει να εισάγετε διάφορες παραμέτρους: Όνομα Λογαριασμού:Εδώ εισάγετε το όνομα του λογαριασμού. Καταχωρητής:Ο κατάλογος στον οποίο επιθυμείτε να καταχωρηθείτε. Συνήθως είναι κάποια διεύθυνση ΙΡ ή όνομα υπολογιστή το οποίο θα σας έχει δοθεί από τον Παροχέα Διαδυκτιακών Υπηρεσιών είτε από τον διαχειριστή του συστήματός σας εφόσον επιχειρείτε να καταχωρηθείτε σε κάποιο SIP IPBX. Χρήστης:Εισάγετε το όνομα χρήστη της επιλογής σας. Πιστοποίηση χρήστη: Εφόσον διαφέρει από την παράμετρο χρήστη που δηλώσατε πιο πάνω. Στην περίπτωση αυτή, το πεδίο χρήστη θα εξυπηρετήσει τον έλεγχο της εξερχόμενης ταυτότητας για τον λογαριασμό που προσθέτετε, ενώ το όνομα σύνδεσης θα χρησιμοποιηθεί κατά την διαδικασία της πιστοποίησης.

26 20 / 25 Κωδικός: Μπορείτε να εισάγετε τον κωδικό σας. Λήξη ορίου χρόνου εγγραφής: Ο χρόνος μετά το πέρας του οποίου θα πρέπει να ενημερώνεται η καταχώρηση Προσθήκη ενός λογαριασμού Η.323 Για να προσθέσετε ένα λογαριασμό Η.323, απλώς επιλέξτε Λογαριασμός -> Προσθήκη λογαριασμού H.323 στο μενού. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου που θα σας επιτρέψει να εισάγετε διάφορες παραμέτρους: Όνομα Λογαριασμού:Εδώ εισάγετε το όνομα του λογαριασμού. Διατηρητής πύλης: Ο διατηρητής πύλης στον οποίο επιθυμείτε να καταχωρηθείτε. Συνήθως πρόκειται για κάποια διεύθυνση ΙΡ ή κάποιο όνομα υπολογιστή το οποίο θα σας δοθεί από τον παροχέα διαδικτυακών τηλεφωνικών υπηρεσιών, ή από τον διαχειριστή του συστήματός σας εφόσον επιχειρείτε να καταχωρηθείτε σε ένα Η.323 ΙΡΒΧ. Χρήστης:Εισάγετε το όνομα χρήστη της επιλογής σας. Πιστοποίηση χρήστη: Εφόσον διαφέρει από την παράμετρο χρήστη που δηλώσατε πιο πάνω. Στην περίπτωση αυτή, το πεδίο χρήστη θα εξυπηρετήσει τον έλεγχο της εξερχόμενης ταυτότητας για τον λογαριασμό που προσθέτετε, ενώ το όνομα σύνδεσης θα χρησιμοποιηθεί κατά την διαδικασία της πιστοποίησης. Κωδικός: Μπορείτε να εισάγετε τον κωδικό σας. Λήξη ορίου χρόνου εγγραφής:ο χρόνοςμετά το πέρας του οποίου θα ενημερώνεται η καταχώρησή σας. 4.2 Κατανόηση των URI SIP URI Τα URI κατά SIP έχουν την εξής μορφή:"sip:user@[host[:port]]" Αυτό σας επιτρέπει να καλέσετε τον δεδομένο χρήστη στον συγκεκριμένο υπολογιστή μεσολάβησης ο οποίος διαθέτει SIP:sip:jonita@ekiga.net URI κατά Η.323 Τα URI κατά Η.323 έχουν την μορφή "h323:[user@][host[:port]]" Αυτό σας επιτρέπει να:

27 21 / 25 Κλήση ενός κεντρικού υπολογιστή σε μια θύρα διαφορετική από την εξ' ορισμού που είναι η 1720:h323:sec Κλήση ενός χρήστη βάσει του αντίστοιχου ψευδώνυμου, εφόσον αυτό είναι καταχωρημένο στον gatekeeper:h323:jonita Κλήση ενός τηλεφωνικού αριθμού εφόσον είστε εγγεγραμμένος σε έναν gatekeeper για παροχείς υπηρεσιών PC-To-Phone, ή αν ο χρήστης αυτός διαθέτει Κλήση ενός συγκεκριμένου χρήστη χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμό του/της μέσω ενός συγκεκριμένοου υπολογιστή-πύλη ή μέσω κάποιου διαμεσολαβητή: h323:jonita@gateway.seconix.com Κλήση ενός MCU (Multipoint Control Unit=Μονάδα (Συσκευή) Ελέγχου Πολλαπλών Σημείων) και συμμετοχή σε ένα κανάλι συζητήσεων: h323:myfriendsroom@mcu.seconix.com 4.3 Έλεγχος του εύρους ζώνης βίντεο Το Ekiga χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο βέλτιστης απόδοσης για τη διατήρηση χαμηλού εύρους ταχύτητας όταν μεταδίδεται βίντεο. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις ποιότητας του βίντεο ανάλογα με το αν προτιμάτε να έχετε μία καλή συχνότητα πλαισίων, ή καλής ποιότητας εικόνα. Οι ρυθμίσεις αυτές επιτρέπουν στο Ekiga να προσαρμόσει με τρόπο δυναμικό το εύρος ταχύτητας του βίντεο και τον αριθμό των μεταδιδόμενων εικόνων ανά δευτερόλεπτο κατά την διάρκεια μιας κλήσης, και την ίδια στιγμή να ικανοποιεί το απαιτούμενο εύρος ταχύτητας του βίντεο. Σημειώστε ότι ο αλγόριθμος πρόκειται για αλγόριθμο βέλτιστης απόδοσης, πράγμα που σημαίνει ότι, αν επιλέξετε πολύ χαμηλές ρυθμίσεις εύρους ταχύτητας βίντεο, θα είναι αδύνατον να τηρηθούν αυτές οι ρυθμίσεις. Εντούτοις, αν το εύρος ταχύτητας του βίντεο επιτρέπει την μετάδοση με καλύτερη ποιότητα, ή ταχύτερα από τις απαιτούμενες τιμές, τότε το Ekiga θα αυξήσει τις τιμές αυτές δυναμικά ώστε η ποιότητα και η συχνότητα πλαισίων του βίντεο να είναι πάντοτε οι καλύτερες δυνατές. Επιλέγοντας υψηλότερη συχνότητα πλαισίων και πιο χαμηλή ποιότητα βίντεο θα έχετε όμοια αποτελέσματα όσον αφορά το εύρος ταχύτητας του βίντεο από ότι αν επιλέξετε υψηλότερη ποιότητα με χαμηλότερη συχνότητα πλαισίων. Η επιλογή σας εξαρτάται από το αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το εύρος ταχύτητας σύνδεσής σας για να μεταβιβάσετε πιο χαμηλής ποιότητας εικόνες ή λιγότερο μεγάλης ποιότητας εικόνες. 4.4 'Αξονες παρακολούθησης Το Ekiga μπορεί να συνδεθεί σε συστήματα PBX που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο SIP. Στην περίπτωση αυτή, είναι δυνατό να αποτελεί ένδειξη αν η γραμμή που συσχετίζεται με ένα χρήστη είναι σε χρήση ή όχι. Παρακαλώ ανατρέξτε στην τεκμηρίωση του PBX σας για να ενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία. Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία αυτή στο Ekiga, απλώς προσθέστε την επαφή με τη διαδρομή της στη λίστα. Αν ο εξυπηρετητής υποστηρίζει τη δημοσίευση της πληροφορίας παρουσίας σας, το Ekiga θα δημοσιεύσει αυτόματα τη δική σας πληροφορία παρουσίας και θα εμφανίσει την παρουσία των επαφών στη λίστα ονομάτων σας.

28 22 / Διαχείριση κωδικοποιητών Κωδικοποιητές ήχου Ο πίνακας κωδικοποιήσεω ήχου στις προτιμήσεις του Ekiga επιτρέπουν να αλλάξετε την σειρά των κωδικοποιήσεων καθώς και την απενεργοποίηση των κωδικοποιήσεων που δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε. Κάθε κωδικοποίηση έχει δυνατά και αδύναμα σημεία. Για παράδειγμα, η G.711 θα δώσει τη βέλτιστη ποιότητα φωνής αλλά θα χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο εύρος της ταχύτητας σύνδεσης ενώ η SPEEX θα δώσει μία μέση ποιότητα φωνής αλλά απαιτώντας μία πολύ χαμηλή χρήση του εύρους της ταχύτητας σύνδεσης. Σημειώστε ότι υπάρχουν δύο εκδόσεις της SPEEX, μία από αυτές είναι η SPEEX WideBand, η οποία έχει ένα συχνότητα χρονομέτρησης 16 ΚHz Κωδικοποιητές μαγνητοσκόπησης Ο πίνακας με τις κωδικοπο

Εγχειρίδιο της εφαρμογής αναπαραγωγής CD V2.6 i. Εγχειρίδιο της εφαρμογής αναπαραγωγής CD V2.6

Εγχειρίδιο της εφαρμογής αναπαραγωγής CD V2.6 i. Εγχειρίδιο της εφαρμογής αναπαραγωγής CD V2.6 i της CD V2.6 ii Copyright 2002, 2003, 2004 Sun Microsystems Copyright 2009 Στέργιος Προσινικλής (steriosprosinikls@gmail.com) Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λεξικού i. Εγχειρίδιο Λεξικού

Εγχειρίδιο Λεξικού i. Εγχειρίδιο Λεξικού i Εγχειρίδιο Λεξικού ii Copyright 2005 Emmanuele Bassi Copyright 2006. Nikos Charonitakis (team@gnome.gr) Παρέχεται άδεια για την αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του εγγράφου υπό τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Empathy Manual V2.2 i. Empathy Manual V2.2

Empathy Manual V2.2 i. Empathy Manual V2.2 i Empathy Manual V2.2 ii Copyright 2008, 2009 Έργο τεκμηρίωσης του GNOME Copyright 2009 GNOME Documentation Project Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ιδιοτήτων GStreamer V2.4

Οδηγός Ιδιοτήτων GStreamer V2.4 i Οδηγός Ιδιοτήτων GStreamer ii Copyright 2003 Christian Fredrik Kalager Schaller Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης GNU

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης επιλογέα χαρακτήρων

Οδηγός χρήσης επιλογέα χαρακτήρων i ii Copyright 2005 Davyd Madeley Copyright 2004 Angela Boyle Copyright 2002, 2003, 2004 Copyright 2000 Dan Mueth Copyright 2009 Στέργιος Προσινικλής(steriosprosiniklis@gmail.com) Δίνεται άδεια για αντιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης του Jitsi 2.0

Οδηγίες Χρήσης του Jitsi 2.0 Οδηγίες Χρήσης του Jitsi 2.0 (Για όλα τα Λειτουργικά Συστήματα) Το Jitsi (πρώην SIP Communicator) είναι ένα πρόγραμμα επικοινωνίας με ήχο/εικόνα και chat που υποστηρίζει πρωτόκολλα επικοινωνίας SIP, XMPP/Jabber,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Διαχείρισης Ευρυζωνικής Τηλεφωνίας μέσω της ιστοσελίδας My Cyta

Οδηγός Διαχείρισης Ευρυζωνικής Τηλεφωνίας μέσω της ιστοσελίδας My Cyta Οδηγός Διαχείρισης Ευρυζωνικής Τηλεφωνίας μέσω της ιστοσελίδας My Cyta 1. Εισαγωγή 2. Δημιουργία Λογαριασμού πρόσβασης στην ιστοσελίδα My Cyta 3. Διαχείριση των υπηρεσιών 3.1 Προσθήκη αριθμού ευρυζωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση 8.7.5.44 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ Πίνακας περιεχομένων ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ... 1 ΕΝΤΟΛΕΣ MENOY... 2 1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Operation)... 2 1.1 Αρχική Σελίδα (Home)... 2 1.2 Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο κοινής χρήσης αρχείων

Εγχειρίδιο κοινής χρήσης αρχείων i Εγχειρίδιο κοινής χρήσης ii Copyright 2009 Red Hat, Inc. Παρέχεται η άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του εγγράφου υπό τους όρους της GNU Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης (GFDL), έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

http://www.advanced-ip-scanner.com/gr/ Σο Advanced IP Scanner είναι μια γρήγορη και αξιόπιστη λύση σάρωσης δικτύου. ας επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να ανακτήσετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τους

Διαβάστε περισσότερα

Marmitek UltraViewPro 1

Marmitek UltraViewPro 1 IP CAMERA SERIES IP Eye Anywhere 10 11 20 21 470 IP RoboCam 10 11 21 541 641 ULTRAVIEW PRO ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1..1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ....1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.. 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ......3 ΧΡΗΣΗ MARMITEK Ultraview

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MSSQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MS SQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ epresence Οδηγός συμμετοχής σε τηλεδιάσκεψη Τελευταία ημερομηνία αναθεώρησης:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του πίνακα χαρακτήρων

Εγχειρίδιο του πίνακα χαρακτήρων i Εγχειρίδιο του πίνακα ii Copyright 2004 Sun Microsystems Copyright 2003, 2004 Chee Bin HOH Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός του Deskbar Applet i. Οδηγός του Deskbar Applet

Οδηγός του Deskbar Applet i. Οδηγός του Deskbar Applet i Οδηγός του Deskbar Applet ii Copyright 2007 GNOME Documentation Project Χορηγείται η άδεια για αντιγραφή, διανομή ή/και τροποποίηση αυτού του εγγράφου κάτω από τους όρους του GNU Free Documentation License

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση SWEEX.COM

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση SWEEX.COM Εισαγωγή IP001 Sweex USB Internet Phone with Display Αρχικά, σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το Sweex USB Internet Phone with Display. Με αυτό το τηλέφωνο εύκολης σύνδεσης μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το iphone ή το ipad για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης έναρξης CD180

Οδηγός γρήγορης έναρξης CD180 Οδηγός γρήγορης έναρξης CD180 Σημαντικές οδηγίες ασφαλείας Χρησιμοποιείτε μόνο την τροφοδοσία ρεύματος που αναγράφεται στα τεχνικά στοιχεία. Μην αφήνετε το προϊόν να έρχεται σε επαφή με υγρά. Εάν η μπαταρία

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Vinagre i. Εγχειρίδιο του Vinagre

Εγχειρίδιο του Vinagre i. Εγχειρίδιο του Vinagre i Εγχειρίδιο του Vinagre ii Copyright 2007, 2008 Jonh Wendell (wendell@bani.com.br) Copyright 2009 Μάριος Ζηντίλης (m.zindilis@dmajor.org) Επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναδιανομή και/ή η τροποποίηση αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Photo Album Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Photo Album Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail & web

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του επεξεργαστή ρυθμίσεων

Εγχειρίδιο του επεξεργαστή ρυθμίσεων i Εγχειρίδιο του επεξεργαστή ii Copyright 2004 Sun Microsystems Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης GNU (GFDL), Έκδοση 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Accerciser, έκδοση 0.2.0

Εγχειρίδιο του Accerciser, έκδοση 0.2.0 i Εγχειρίδιο του Accerciser, ii Copyright 2006, 2007, 2008 IBM Corporation Ανάδραση Για να αναφέρετε ένα σφάλμα ή να κάνετε μια εισήγηση σχετικά με την εφαρμογή Accerciser ή με αυτό τον εγχειρίδιο, ακολουθήστε

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το τηλέφωνο Android για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Sricam R CONCEPTUM. SricamPC. Εγχειρίδιο εφαρμογής

Sricam R CONCEPTUM. SricamPC. Εγχειρίδιο εφαρμογής Sricam Sricam Sricam Sricam Εγχειρίδιο εφαρμογής SricamPC 1. Τι μπορείτε να κάνετε με το SricamPC Το SricamPC είναι δωρεάν λογισμικό συμβατό με Microsoft Windows 7, 8 και 10. Το SricamPC σας επιτρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Παρακολούθησης καταγραφών συστήματος i. Οδηγός Παρακολούθησης καταγραφών συστήματος

Οδηγός Παρακολούθησης καταγραφών συστήματος i. Οδηγός Παρακολούθησης καταγραφών συστήματος i Οδηγός ς ii Copyright 2003 Sun Microsystems Copyright 2000 Judith Samson Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης GNU (GFDL),

Διαβάστε περισσότερα

Motorola S2000. Ψηφιακό Ασύρματο Τηλέφωνο. Για τα μοντέλα S2001, S2002, S2003 και S2004

Motorola S2000. Ψηφιακό Ασύρματο Τηλέφωνο. Για τα μοντέλα S2001, S2002, S2003 και S2004 Motorola S2000 Ψηφιακό Ασύρματο Τηλέφωνο Για τα μοντέλα S2001, S2002, S2003 και S2004 Προειδοποίηση Φορτίστε τις μπαταρίες για 24 ώρες πριν τη χρήση. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ώρα και Ημερομηνία... 3 1.1 Ημερομηνία...

Διαβάστε περισσότερα

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Από την ομάδα εργασίας του Gmail) Το Gmail κάνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εύκολο και αποτελεσματικό.. Οι 10 κυριότεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Invest i. Εγχειρίδιο Invest

Εγχειρίδιο Invest i. Εγχειρίδιο Invest i Εγχειρίδιο Invest ii Copyright 2004, 2005 Raphael Slinckx Copyright 2007 Terrence Hall Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους ""όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Επαφών από την κάρτα SIM

Εισαγωγή Επαφών από την κάρτα SIM 1 Εισαγωγή Επαφών από την κάρτα SIM 1. Πατήστε το Πλήκτρο Κεντρικής Σελίδας > > Επαφές. 2. Πατήστε το Πλήκτρο Μενού > Εισαγωγή / Εξαγωγή > Εισαγωγή από κάρτα SIM. Η συσκευή σας ZTE-RACER θα διαβάσει αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail

Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης λειτουργιών σάρωσης XE3024EL0-2 Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει οδηγίες για: Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail στη σελίδα 1 Εγκατάσταση της λειτουργίας Σάρωση σε θυρίδα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Sticky Notes i. Εγχειρίδιο Sticky Notes

Εγχειρίδιο Sticky Notes i. Εγχειρίδιο Sticky Notes i Εγχειρίδιο Sticky Notes ii Copyright 2005 Davyd Madeley Copyright 2004 Shaun McCance Copyright 2004 Angela Boyle Copyright 2003, 2004 Sun Microsystems Copyright 2003 Loban A Rahman Σας παρέχεται άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα Skype (έκδοση 4.0.0.226)

Το πρόγραμμα Skype (έκδοση 4.0.0.226) Το πρόγραμμα Skype (έκδοση 4.0.0.226) Το Skype είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να μετατρέψουμε τον υπολογιστή μας σε βιντεοτηλέφωνο! Για να είναι ικανοποιητική η ποιότητα του ήχου και πολύ περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εργαλείου Διαχείρισης Χρήστη

Εγχειρίδιο Εργαλείου Διαχείρισης Χρήστη i Εγχειρίδιο Εργαλείου ii Copyright 2004 Carlos Garnacho Parro Παρέχεται άδεια αντιγραφής, διανομής και/ή τροποποίησης του παρόντος εγγράφου υπό τους όρους της Άδειας Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNOME (GFDL),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76 31/07/2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ελέγχου έντασης ήχου

Εγχειρίδιο ελέγχου έντασης ήχου i έντασης ii Copyright 2002, 2003, 2004 Sun Microsystems Copyright 2000 Dan Mueth Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης GNU

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός παρακολούθησης κλιμάκωσης συχνότητας ΚΜΕ i. Οδηγός παρακολούθησης κλιμάκωσης συχνότητας ΚΜΕ

Οδηγός παρακολούθησης κλιμάκωσης συχνότητας ΚΜΕ i. Οδηγός παρακολούθησης κλιμάκωσης συχνότητας ΚΜΕ i Οδηγός παρακολούθησης κλιμάκωσης συχνότητας ΚΜΕ ii Copyright 2005 Davyd Madeley Copyright 2004 Ίδρυμα GNOME Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ KA-PT04 ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΠΟΥ ΕΠΙΛΈΞΑΤΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΠΡΟΪΌΝ, ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΉ ΤΟ ΠΑΡΌΝ ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΠΡΟΤΟΎ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΪΌΝ ΚΑΙ ΦΥΛΆΞΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΉ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά. Εγχειρίδιο χρήσης του BT-02N

Ελληνικά. Εγχειρίδιο χρήσης του BT-02N Ελληνικά Εγχειρίδιο χρήσης του BT-02N 1 Ελληνικά Ευρετήριο 1. Επισκόπηση....3 2. Έναρξη χρήσης...5 3. Σύνδεση του κεφαλόφωνου Bluetooth.....6 4. Χρήση του κεφαλόφωνου Bluetooth... 9 5. Τεχνικές προδιαγραφές.

Διαβάστε περισσότερα

COBRA MRF 300BT MRF 300BT 1. Άγκιστρο στερέωσης. Φωτισµός οθόνηςκλείδωµα. λειτουργιών. Κουµπί ενεργοποίησης. Επιλογή τρόπου λειτουργίας Μικρόφωνο

COBRA MRF 300BT MRF 300BT 1. Άγκιστρο στερέωσης. Φωτισµός οθόνηςκλείδωµα. λειτουργιών. Κουµπί ενεργοποίησης. Επιλογή τρόπου λειτουργίας Μικρόφωνο COBRA MRF 300BT Οδηγίες χρήσης Φωτισµός οθόνηςκλείδωµα λειτουργιών Άγκιστρο στερέωσης Κουµπί ενεργοποίησης Επιλογή τρόπου λειτουργίας Μικρόφωνο Κουµπί οµιλίας Οθόνη ενδείξεων Κουµπιά επιλογής λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο κρυπτογράφησης και κλειδοθηκών i. Εγχειρίδιο κρυπτογράφησης και κλειδοθηκών

Εγχειρίδιο κρυπτογράφησης και κλειδοθηκών i. Εγχειρίδιο κρυπτογράφησης και κλειδοθηκών i Εγχειρίδιο κρυπτογράφησης και κλειδοθηκών ii Copyright 2005, 2006, 2007, 2008 Jacob Perkins και Adam Schreiber Copyright επισκεφθείτε την σελίδα http://www.gnome.gr Για περισσότερες πληροφορίες Χορηγείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Windows Phone Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το Windows Phone για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση. IP002 Sweex USB Internet Phone

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση. IP002 Sweex USB Internet Phone Εισαγωγή IP002 Sweex USB Internet Phone Αρχικά, σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το Sweex USB Internet Phone. Με αυτό το τηλέφωνο εύκολης σύνδεσης μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις μέσω Διαδικτύου. Για

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Διαχείρισης Telephony Small Business μέσω της ιστοσελίδας My Cyta

Οδηγός Διαχείρισης Telephony Small Business μέσω της ιστοσελίδας My Cyta Οδηγός Διαχείρισης Telephony Small Business μέσω της ιστοσελίδας My Cyta 1. Εισαγωγή 2. Δημιουργία Λογαριασμού πρόσβασης στην ιστοσελίδα My Cyta 3. Διαχείριση των υπηρεσιών 3.1 Προσθήκη αριθμών Telephony

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0

Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0 Πίνακας Περιεχομένων: 1. Σύνδεση με την συσκευή 3 1.1 Σύνδεση μέσω Wi-Fi Direct.... 3 1.2 Ενσύρματη σύνδεση (LAN) 3 1.3 Ασύρματη σύνδεση (WiFi).

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο 1. Εισαγωγή 1.1 Περιγραφή Λειτουργίας Πλατφόρμας Η Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο παρέχει τη δυνατότητα της

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004 Εγχειρίδιο Φοιτητή Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι η παροχή υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από τους περιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ VLT ΕΚΔΟΣΗ 1.0 Δεκέμβριος 2014 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ WEBCAM STATION EVOLUTION

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ WEBCAM STATION EVOLUTION ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ WEBCAM STATION EVOLUTION ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κάνοντας κλικ σε έναν τίτλο σε αυτόν τον πίνακα περιεχομένων, θα εμφανιστεί η αντίστοιχη παράγραφος 1. 2. 3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΡΥΘΜΙΣΗ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ 4 ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 5 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Ένδειξη Γλώσσας Πληκτρολογίου

Ένδειξη Γλώσσας Πληκτρολογίου i Ένδειξη Γλώσσας ii Copyright 2004 Angela Boyle Copyright 2004 Sergey Udaltsov Σας παρέχεται άδεια να αντιγράψετε, διανείμετε ή/και να τροποποιήσετε το υπάρχον κείμενο υπό τους όρους της άδειας GNU Free

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή είναι βελτιστοποιημένη για όλες τις συσκευές ios και Android, με ios 9.x ή νεότερη έκδοση και Android 4.4 ή νεότερη έκδοση.

Η εφαρμογή είναι βελτιστοποιημένη για όλες τις συσκευές ios και Android, με ios 9.x ή νεότερη έκδοση και Android 4.4 ή νεότερη έκδοση. Οδηγίες βήμα προς βήμα για την εφαρμογή Με την εφαρμογή αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψηφιακά βιβλία (e-books) σε μορφή «Adobe Digital Editions epub» και «Adobe Digital Editions PDF», αρχεία ήχου (e-audios),

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Βιβλιογραφία: https://support.microsoft.com/el-gr/help/17145/windows-homegroup-from-start-to-finish ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα

Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα ΕΦΑΡΜΟΓΗ SKYPE Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα Κατανόηση της εφαρμογής Skype και της χρησιμότητάς του. Εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Να κάνουμε δωρεάν κλήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Να δεχόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Η συσκευή υποστηρίζει την αποστολή/λήψη μηνυμάτων. Πιέστε το πλήκτρο μηνυμάτων για να γράψετε ένα νέο. Επιλέξτε Μενού Μήνυμα Γράψε Μήνυμα στην

Η συσκευή υποστηρίζει την αποστολή/λήψη μηνυμάτων. Πιέστε το πλήκτρο μηνυμάτων για να γράψετε ένα νέο. Επιλέξτε Μενού Μήνυμα Γράψε Μήνυμα στην Οδηγίες Χρήσης 1 1.Μηνύμα Η συσκευή υποστηρίζει την αποστολή/λήψη μηνυμάτων SMS. Πιέστε το πλήκτρο μηνυμάτων για να γράψετε ένα νέο μήνυμα. Σύνταξη μηνύματος Επιλέξτε Μενού Μήνυμα Γράψε Μήνυμα στην συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Simplifying Complexity Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 2 2 Οδηγίες Χρήσης... 2 2.1 Πρώτη Εγγραφή στην Πλατφόρμα... 2 2.2 Είσοδος στην Πλατφόρμα...4 2.3 Δημιουργία Καρτέλας

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Novel Tech «Μέλος του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης» http://www.noveltech.gr info@noveltech.gr Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση Προβολέα Εγγράφου Evince

Τεκμηρίωση Προβολέα Εγγράφου Evince i Τεκμηρίωση Προβολέα ii Copyright 2005 Nickolay V. Shmyrev Copyright 2004 Sun Microsystems Copyright 2005. Στυλιανός Παπαναστασίου (stelios@dcs.gla.ac.uk) Σας παρέχεται άδεια να αντιγράψετε, διανείμετε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2007 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 17 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 22 Η Λίστα φακέλων... 23 Το Outlook Σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσεως Τηλεφωνικής Συσκευής

Οδηγίες Χρήσεως Τηλεφωνικής Συσκευής Οδηγίες Χρήσεως Τηλεφωνικής Συσκευής 1 ) Οθόνη 2 Χ 20 χαρακτήρων. 2 ) Προγραμματιζόμενα πλήκτρα διπλής λειτουργίας. 3 ) 2 nd Πλήκτρο επιλογής της δεύτερης λειτουργίας των πλήκτρων. 4 ) Transfer / Diversion

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ PHILIPS BASELINE PRO CLI

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ PHILIPS BASELINE PRO CLI ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ PHILIPS BASELINE PRO CLI 1/10 Επεξήγηση συμβόλων Έναρξη / λήξη χρονομέτρησης διάρκειας τηλεφωνήματος. Αποθήκευση αριθμού στη μνήμη. Έλεγχος αριθμού που βρίσκεται αποθηκευμένος

Διαβάστε περισσότερα

Skype για Επιχειρήσεις

Skype για Επιχειρήσεις Skype για Επιχειρήσεις για Mac Οδηγός Χρήσης 1 Οδηγός Skype για Επιχειρήσεις για Mac Τι είναι το Skype για Επιχειρήσεις Αυτός ο οδηγός απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ξανά το «Skype

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του εργαλείου σχεδίασης διεπαφών Glade i. Εγχειρίδιο του εργαλείου σχεδίασης διεπαφών Glade

Εγχειρίδιο του εργαλείου σχεδίασης διεπαφών Glade i. Εγχειρίδιο του εργαλείου σχεδίασης διεπαφών Glade i του εργαλείου σχεδίασης διεπαφών Glade ii Copyright 2006 Vincent Geddes Copyright 2004, 2003 Sun Microsystems Copyright 2002, 2000 Michael Vance Χορηγείται άδεια αντιγραφής, διανομής και/ή τροποποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ILLUSION F1S FREE TO AIR

ILLUSION F1S FREE TO AIR ILLUSION F1S FREE TO AIR ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών. «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Pylon Entry Πόροι Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πόρου... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Excel 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

BlackBerry Internet Service. Οδηγός χρήστη

BlackBerry Internet Service. Οδηγός χρήστη BlackBerry Internet Service Οδηγός χρήστη Δημοσίευση: 2014-01-08 SWD-20140108171026083 Περιεχόμενα 1 Γρήγορα αποτελέσματα... 7 Πληροφορίες για τα σχέδια υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων της υπηρεσίας BlackBerry

Διαβάστε περισσότερα

4. Όταν τερματίσετε την κλήση, βαλτε το ακουστικό στη βάση.

4. Όταν τερματίσετε την κλήση, βαλτε το ακουστικό στη βάση. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ξεκινώντας 1. Χρήση 3 x 1.5V μπαταρίες AA. Ανοίξτε τη θήκη των μπαταριών και τοποθετήστε τις μπαταρίες σύμφωνα με τη σωστή πολικότητα, κλείστε το πορτάκι (προτείνεται να χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ 1. Γενικά ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ Η ηλεκτρονική υποβολή των ισοζυγίων κρέατος πραγματοποιείται μέσα από το λογισμικό Άρτεμις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Δομή. 1 Πλήκτρα αυξομείωσης έντασης ήχου 7 Ηχεία 2 Θύρα Φόρτιση. 8 Πλήκτρο Home 3 Θύρα MicroUSB. 9 Είσοδος Κάρτας SD. 6 Μπροστινή κάμερα

Δομή. 1 Πλήκτρα αυξομείωσης έντασης ήχου 7 Ηχεία 2 Θύρα Φόρτιση. 8 Πλήκτρο Home 3 Θύρα MicroUSB. 9 Είσοδος Κάρτας SD. 6 Μπροστινή κάμερα Γρήγορος Οδηγός, Δομή 1 2 3 4 5 6 7 7 8 6 10 11 1 Πλήκτρα αυξομείωσης έντασης ήχου 7 Ηχεία 2 Θύρα Φόρτιση 8 Πλήκτρο Home 3 Θύρα MicroUSB 9 Είσοδος Κάρτας SD 4 Υποδοχή ακουστικών 3.5mm 10 Πίσω κάμερα 5

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης EasyStore Maker Αναλυτικός οδηγός χρήσης: EasyStore Maker Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Simplifying Complexity Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 2 2 Οδηγίες Χρήσης... 2 2.1 Πρώτη Εγγραφή στην Πλατφόρμα... 2 2.2 Είσοδος στην Πλατφόρμα... 4 2.3 Δημιουργία Καρτέλας

Διαβάστε περισσότερα

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών»

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης EasyBlog Builder Αναλυτικός οδηγός χρήσης: EasyBlog Builder Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Συνδέσεις Wi-Fi με τον Εκτυπωτή Σύνδεση με έναν υπολογιστή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση με ένα υπολογιστή απευθείας Σύνδεση με μια έξυπνη συσκευή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2003 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 16 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 20 Η Λίστα φακέλων... 21 Ο φάκελος Το Outlook

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Προσάρτησης δίσκων

Εγχειρίδιο Προσάρτησης δίσκων i Εγχειρίδιο Προσάρτησης ii Copyright 2005 Trent Lloyd Copyright 2004 Sun Microsystems Copyright 2002 John Fleck Copyright 2000 Dan Mueth Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων. Εγχειρίδιο Χρήσης Υπηρεσίες Φοιτητή Σελίδα 1 / 10

Πίνακας Περιεχομένων. Εγχειρίδιο Χρήσης Υπηρεσίες Φοιτητή Σελίδα 1 / 10 Πίνακας Περιεχομένων 1. Υπηρεσίες Φοιτητή... 3 1.1 Ακαδημαϊκή Δομή... 3 1.2 Καρτέλα Φοιτητή... 3 Σταθερή Διεύθυνση... 3 Επισκόπηση Διεύθυνσης... 3 Στοιχεία Ανεξάρτητα από Διεύθυνση... 4 1.3 Έλεγχος Κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία. Επικοινωνίας & Συνεργασίας Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εργαλεία. Επικοινωνίας & Συνεργασίας Πανεπιστήμιο Κύπρου Εργαλεία Επικοινωνίας & Συνεργασίας Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Σ ε λ ί δ α 1 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «Ανάπτυξη Εφαρμογής Μητρώου και Εκπαίδευση» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Έλεγχος Συστήματος & Λογισμικού Μητρώου ΑμεΑ

ΕΡΓΟ: «Ανάπτυξη Εφαρμογής Μητρώου και Εκπαίδευση» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Έλεγχος Συστήματος & Λογισμικού Μητρώου ΑμεΑ 1 ΕΡΓΟ: «Ανάπτυξη Εφαρμογής Μητρώου και Εκπαίδευση» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Έλεγχος Συστήματος & Λογισμικού Μητρώου ΑμεΑ Π.6. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΜΗΤΡΩΟ ΑΜΕΑ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΗΤΡΩΟΥ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ. Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx. Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ. Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx. Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor P 2 I S A 0 1 8 PISA 2018 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor Προσαρμογή: Εθνικό Κέντρο PISA 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνική συσκευή με αναγνώριση κλήσεων Εγχειρίδιο Χρήσης

Τηλεφωνική συσκευή με αναγνώριση κλήσεων Εγχειρίδιο Χρήσης T110 Τηλεφωνική συσκευή με αναγνώριση κλήσεων Εγχειρίδιο Χρήσης crypto ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ LCD ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας"

Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας" ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρχική Οθόνη...2 Εγγραφή Χρήστη...3 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης «Αναζήτησης αρχείων»

Οδηγός χρήσης «Αναζήτησης αρχείων» i ii Copyright 2005 Dennis Cranston Copyright 2002, 2003, 2004 Sun Microsystems Copyright 2000 Alexander Kirillov Copyright 2009 Στέργιος Προσινικλής (steriosprosiniklis@gmail.com) Δίνεται άδεια για αντιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΤ Βασικές λειτουργίες συσκευής Gigaset A ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ... 8

ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΤ Βασικές λειτουργίες συσκευής Gigaset A ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ... 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ... 2 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ... 2 2.1 Γραμμές, λειτουργία, συσκευές... 2 2.2 Βασικές λειτουργίες συσκευής GXP2160... 3 2.2.1 Οθόνη... 3 2.2.2 Πλήκτρα κεντρικού τμήματος... 4

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα