ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ. ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ(ΣΔΑΕ) Στα πλαίσια των δράσεων για το«σύμφωνο των Δημάρχων»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ. ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ(ΣΔΑΕ) Στα πλαίσια των δράσεων για το«σύμφωνο των Δημάρχων»"

Transcript

1 ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ(ΣΔΑΕ) Στα πλαίσια των δράσεων για το«σύμφωνο των Δημάρχων» SUSTAINABLE ENERGY ACTION PLAN(SEAP)

2 Ο Δήμος Χερσονήσου ως Διοικητική Δομή Ο ήµος Χερσονήσου, προέκυψε από τη συνένωση των πρώην Καποδιστριακών ήµων Επισκοπής, Γουβών, Χερσονήσου και Μαλίων µε την εφαρµογή της ιοικητικής Μεταρρύθµισης του Καλλικράτη, Ν. 3852/2010. Βρίσκεται σε κεντροβαρή θέση στο βόρειο τµήµα της Κρήτης, συνορεύει δυτικά µε τους ήµους Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων, ανατολικά µε το. Αγίου Νικολάου και νότια µε τους. Οροπεδίου Λασιθίου και Μινώα Πεδιάδος. Ο νεοσύστατος ήµος καλύπτει µία έκταση 271,580 τετραγωνικών χιλιοµέτρων και διαθέτει ακτογραµµή µήκους 38 χιλιοµέτρων.

3 Ο Δήμος Χερσονήσου σε αριθμούς Πληθυσμός Ο Δήμος Χερσονήσου αριθμεί κατοίκους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του Σε αυτούς προστίθενται προσωρινά διαμένοντες κατά την τουριστική περίοδο, οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή του Δήμου για λόγους εποχιακήςεργασίας. Δυναμική αύξηση πληθυσμού Η δυναμική αύξηση του πληθυσμού για τη δεκαετία ήταν 28,4%, ενώ για τη δεκαετία ήταν 8,3%.

4 Τουριστική δραστηριότητα στο Δήμο Χερσονήσου Η τουριστική δραστηριότητα στο Δήμο Χερσονήσου είναι κυρίαρχη. Στοιχεία του 2009 δείχνουν ότι ο Δήμος φιλοξένησε διανυκτερεύσεις. Στο Δήμο Χερσονήσου βρίσκονται: 6,5% των τουριστικών κλινών της Ελλάδας 31,3% των κλινών της Κρήτης 24,7% των ξενοδοχείων της Κρήτης. 72,8% των ξενοδοχείων του Ν. Ηρακλείου. 34% των διανυκτερεύσεων της Κρήτης. 36% των αφίξεων του αεροδρομίου του Ηρακλείου.

5 Τουριστική δραστηριότητα στο Δήμο Χερσονήσου

6 Τουριστική δραστηριότητα στο Δήμο Χερσονήσου

7 Το όραμα του Δήμου Χερσονήσου Το όραμα του Δήμου Χερσονήσου, όπως αυτό καταγράφεται στο ΕπιχειρησιακότουΣχέδιογιατο , είναι: και «η Ανάδειξη του Δήμου Χερσονήσου σε Οικονομικό, Τουριστικό Πολιτιστικό πόλο ανάπτυξης υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις βασικέςαρχές βιώσιμηςανάπτυξης». Μέσα στο παρόν πλαίσιο έλλειψης πόρων - τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και λόγω δραστικής μείωσης των δημοτικών εσόδων - είναι δύσκολο για μια Δημοτική Αρχή να οραματιστεί και ακόμα πιο δύσκολο να υλοποιήσει δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης και να πραγματοποιήσειτουςστόχουςπουέχειθέσει.

8 Πώς θα επιτύχει η Δημοτική Αρχή τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης μέσα στο παρόν ασταθές οικονομικόκαιπολιτικόπεριβάλλον? Έχοντας ξεκάθαρο όραµα και σαφείς στόχους για το που θέλουµε να φτάσουµε Κάνοντας προγραµµατισµό, έχοντας οργάνωση και διενεργώντας συνεχείς αξιολογήσεις συγκεκριµένων δράσεων Θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος και τη µάχη κατά της κλιµατικής αλλαγής σαν πρωταρχικό µας µέληµα Εντάσσοντας το ήµο σε δίκτυα µε άλλες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές πόλεις µε τις οποίες έχουµε παρόµοια προβλήµατα αλλά έχουµε θέσει και παρόµοιους στόχους, ώστε να είµαστε σύµφωνοι µε τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και στόχους.

9 Το Σύμφωνο των Δημάρχων Το «Σύμφωνο των Δημάρχων» είναι ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων και περιφερειών που έχουν κοινό στόχο τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο δίκτυο αυτό έχουν προσχωρήσει μέχρι στιγμής (Μάιος 2012) πόλεις και περιφέρειες οι οποίες αντιπροσωπεύουν Ευρωπαίους πολίτες. Η εθελοντική προσχώρηση στο δίκτυο αυτό, εμπεριέχει δεσμεύσεις εκ μέρους των Δημοτικών Αρχών που υπογράφουν το έγγραφο προσχώρησης στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» οι οποίες αποτελούνεργαλείογιατηνεπίτευξητουστόχου :

10 Στόχος Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 20%. 2. Μείωση του εκπεμπόμενων αερίων του φαινομένου θερμοκηπίου κατά 20%. 3. Εισαγωγήτουλάχιστον20% ΑνανεώσιμωνΠηγώνΕνέργειας. καιόλαταπαραπάνωμεέτοςβάσηςτο1990 ήτοπλησιέστερο έτοςσεαυτόμεεπαρκήδεδομένακαιέτοςστόχουτο2020.

11 Στόχος Για την επίτευξη του στόχου οι συμμετέχοντες Δήμοι στο Σύμφωνο των Δημάρχων, πρέπει: 1. Νασυντάξουν«ΣχέδιοΔράσεωνγιατηνΑειφόρο(Βιώσιμη) Ενέργεια», δηλαδή να εκπονήσουν Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον τομέα της ενέργειαςμεσυγκεκριμένουςστόχουςκαιδράσειςέωςτο Να υποβάλλουν ανά διετία έκθεση πεπραγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3. Να οργανώνουν«ημέρες Ενέργειας» με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών 4. Να πραγματοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.

12 Οφέλη που αποκομίζει ο Δήμος Χερσονήσου με την ένταξη του στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» 1. Ο Δήμος επιδεικνύει την ενεργή του συμμετοχή στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής 2. Προωθεί την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων 3. Θέτει σαφείς και μετρήσιμους στόχους και ενέργειες έως το 2020 σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4. Η Δικτύωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο βοηθά το Δήμο Χερσονήσου να κατανοήσει από διαφορετική οπτική γωνία την ενεργειακή του πολιτική 5. Ο Δήμος Χερσονήσου ωφελείται από την οικονομία κλίμακας που δημιουργείταιαπότηνεξοικονόμησητηςκαταναλισκόμενηςενέργειας.

13 Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο (Βιώσιμη) Ενέργεια(ΣΔΑΕ) Για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσεων γι α την Αειφόρο (Βιώσιμη) Ενέργεια και την επίτευξη των στόχων έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες εκ μέρους του Δήμου Χερσονήσου: 1.Δημιουργία Διοικητικών Δομών Σχεδίου Δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια. 2.Απογραφή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έτος βάσης το Σχεδιάσθηκανσυγκεκριμένεςκαιμετρήσιμεςδράσειςέωςτο2020 ώστεναεπιτευχθούνοιστόχοι

14 1. Δημιουργία Διοικητικών Δομών Σχεδίου Δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια(α) ΟιΔιοικητικέςΔομέςπουδημιουργούνταιγιανασυντονίσουν, οργανώσουν και υλοποιήσουν τη σύνταξη και τη μετέπειτα εφαρμογή του ΣΔΑΕείναιοιεξής: Κατευθυντήρια Επιτροπή Δήμου Χερσονήσου. Αποτελείται από το ΔήμαρχοκαιτονΑντιδήμαρχοΠεριβάλλοντος, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Πρασίνου, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θεμάτων& Διαχείρισης Περιουσίας. Η Κατευθυντήρια Επιτροπή εκφράζει την πολιτική βούληση του Δήμου για την υλοποίηση των δράσεων, μεριμνά για την επίτευξη των στόχων, διασφαλίζει την συμμετοχή της κοινωνίας και την προάσπιση των τοπικών συμφερόντων. 1.Ομάδα Εργασίας για το«σύμφωνο των Δημάρχων». Η ομάδα εργασίας για το«σύμφωνο των Δημάρχων» αποτελείται από στελέχη του Δήμου που έχουν διατεθεί μερικώς για το σκοπό αυτό και είναι υπεύθυνα για την εκπόνηση του ΣΔΑΕ, την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης για

15 1. Δημιουργία Διοικητικών Δομών Σχεδίου Δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια(β) δράσειςσχετιζόμενεςμετηνμείωσητηςενεργειακήςκατανάλωσης, επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους πολίτες και τους συνεργαζόμενουςφορείς. 2. Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών η οποία είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση μελετών, εκτέλεση και συντήρηση τεχνικών έργων. 3.Διεύθυνση Περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένου και του Ενεργειακού Γραφείου, που μεριμνά για τη εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και την χρήση ήπιων μορφών ενέργειας. 4.Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης Άρδευσης Χερσονήσου& Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Οι δύο φορείς μεριμνούν για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης τους και την εισαγωγή ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις τους.

16 1. Δημιουργία Διοικητικών Δομών Σχεδίου Δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια(γ) 5.Συνεργαζόμενοι φορείς, Σχολεία, Σύλλογοι, Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ινστιτούτα, Εθελοντές, Εθελοντές Πολίτες, ΕνεργειακόΚέντροΠεριφέρειαςΚρήτης, Ομάδα Νεολαίας κ.α. Στα πλαίσια συνεργασίας με εθελοντές, έχει δημιουργηθεί φόρουμ στην ιστοσελίδα του Δ. Χερσονήσου. Στα πλαίσια της εμπλοκής σχολείων και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ο Δήμος Χερσονήσου συνεργάζεται με το Γενικό Λύκειο Γουρνών στην εκπόνηση του ερευνητικού project Α Λυκείου με τεχνική υποστήριξη στο project «Ενεργειακοί Επιθεωρητές Junior σε Δράση». Η υποστήριξη του Δήμου θα διευρυνθεί και στα υπόλοιπα Λύκεια που θα εκδηλώσουνενδιαφέρονγιαταεπόμεναακαδημαϊκάέτη. Στοσχολικόproject συμβάλλουν ενεργά εθελοντές επαγγελματίες του ενεργειακού τομέα. Το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, συμβάλλει ενεργά στην ενημέρωση του Δήμου Χερσονήσου, καθώς και στην επιμόρφωση και τεχνική υποστήριξη των υπαλλήλων πουανήκουνστηνομάδαεργασίαςγιατο«σύμφωνοτωνδημάρχων».

17 1. Δημιουργία Διοικητικών Δομών Σχεδίου Δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια(δ) 6.Ιδιωτικός Τριτογενής Τομέας(Παροχής Υπηρεσιών, Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα κ.α.). Στα πλαίσια κινητοποίησης του Ιδιωτικού Τομέα στις δράσεις του«συμφώνου των Δημάρχων», ο Δήμος Χερσονήσου έχει επικοινωνήσει ήδη τους προγραμματιζόμενους στόχους του στους κοινωνικούς εταίρους. Επιπλέον, έχει ετοιμάσει Σύμφωνο Συνεργασίας με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες θα εμπλακούν ενεργά στην προσπάθεια μείωσηςτωνενεργειακώνκαταναλώσεων. 7. Εθελοντές Εξειδικευμένοι Επαγγελματίες. Η ομάδα αυτά, αποτελείται από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις σε ενεργειακά θέματα που παρέχουν εθελοντική υποστηρικτική εργασία στο«σύμφωνο των Δημάρχων».

18 2. Απογραφή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακαμεέτοςβάσηςτο2010 (α). Για την απογραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ορίσθηκε ως έτος βάσης το 2010, καθώς δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία για όλες τις δημοτικές ενότητες από προηγούμενα έτη. Για τον προσδιορισμό του ύψους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συνελέγησαν στοιχεία από τους εξής τομείς-εστίες ενεργειακής κατανάλωσης του Δήμου: 1.Δημοτικά κτήρια, Σχολικά κτήρια, Δημοτικός φωτισμός, Δημοτικός στόλος. Η απογραφήτωνρύπωνέγινεανάπαροχή, βάσητωνλογαριασμώντηςδεη, τιμολογίων αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, τιμολογίων αγοράς καυσίμων και χιλιομέτρων ανά δημοτικό όχημα για το έτος αναφοράς Οι καταναλώσεις του οικιστικού τομέα υπολογίσθηκαν με βάση το αρχείο της ΔΕΗ, που διαθέτει ο Δήμος για την είσπραξη των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε συνδυασμό με τους μέσους όρους κατανάλωσης ηλεκτρικής /θερμικήςενέργειας. 3.Οι καταναλώσεις του τριτογενή τομέα, (ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα καταστήματα εστίασης, τουριστικά γραφεία, εμπορικά καταστήματα) γίνεται όμοια, βάση του αρχείου καταναλωτών ΔΕΗ που διαθέτει ο Δήμος.

19 2. Απογραφή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακαμεέτοςβάσηςτο2010 (β). Για τη µετατροπή της ενεργειακής κατανάλωσης σε εκποµπέςco 2, χρησιµοποιήθηκαν οι πρότυποι παράµετροι (Standard emission factors - IPCC) που προτείνονται στον οδηγό How to develop a Sustainable Energy Action Plan Guidebook Πόλη Οικιστικός τοµέας Τριτογενής Τοµέας Κτιριακός τοµέας ηµοτικός Φωτισµός ηµοτικός στόλος Εγκαταστάσεις οχηµάτων ΦΟ ΣΑ/ ΕΥΑΧ ηµοτικά κτίρια Σχολεία

20 2. Απογραφή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακαμεέτοςβάσηςτο2010 (γ). Κατανομή Ενεργειακής Κατανάλωσης ανά Τομέα Τοµέας Ηλεκτρική κατανάλωση Mwh Κατανάλωση Βενζίνης Mwh Ενεργειακή κατανάλωση (πετρέλαιο) Mwh Ενεργειακή κατανάλωσ η (υγραέριο) Mwh ηµοτικός κτιριακός τοµέας ηµοτικός στόλος οχηµάτων Mwh ηµοτικός φωτισµός Εγκαταστάσεις ύδρευσης/άρδευσης Οικιστικός τοµέας Τριτογενής τοµέας Μεταφορές

21 2. Απογραφή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακαμεέτοςβάσηςτο2010 (δ).

22 2. Απογραφή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακαμεέτοςβάσηςτο2010 (ε). Κατανομή Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα ανά Τομέα Τοµέας tco 2 / έτος ηµοτικός κτιριακός τοµέας ηµοτικός στόλος οχηµάτων 800 ηµοτικός φωτισµός Εγκαταστάσεις ύδρευσης/άρδευσης Οικιστικός τοµέας Τριτογενής τοµέας Μεταφορές 7.338

23 2. Απογραφή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακαμεέτοςβάσηςτο2010 (στ).

24 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (α). Διοικητικά Μέτρα(μη μετρήσιμα αποτελέσματα) 1. Προώθηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Χρήσεων Γής 2.Αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών για παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και ταυτόχρονη μείωση μετακινήσεων (e-banking, ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, κατάργηση Ταμείων και εξυπηρέτηση πολιτών από Τράπεζες κ.α.) 3.Επεξεργασία και αναβάθμιση αρχείου καταναλωτών και παροχών ανά τμ. της ΔΕΗ 4.Ψηφιοποίηση φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος του Δ. Χερσονήσου και ανάπτυξη ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης προορισμού. 5.Δημιουργία δικτύου πληροφόρησης που περιλαμβάνει πληροφορική σήμανση με υλικά και ηλεκτρονικά μέσα και οικίσκους πληροφόρησης (info kiosks) στην ενδοχώρα. 6.Διενέργεια Ενεργειακών Επιθεωρήσεων δημοτικών κτηρίων με υψηλές ενεργειακές καταναλώσεις 7.Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής του Μιχελεκάκη Εμμανουήλ με θέμα «Νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδοτήσεις και συνέργειες Δημόσιων και Ιδιωτικών οργανισμών για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής (Στόχος στην Ελλάδα)»

25 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (β). Δημοτικός Κτηριακός Τομέας Επιδεικτικά Έργα 1.Ενεργειακή Αναβάθμιση κτηρίου Πολιτιστικού Κέντρου Βοριτσίου (Προϋπολογισμός ευρώ) 2.Ενεργειακή Αναβάθμιση κτηρίου Ιδρύματος Έλλης Αλεξίου στο Κράσι (Προϋπολογισμός ευρώ) 3.Ενεργειακή Αναβάθμιση κτηρίου παλαιού δημοτικού σχολείου στην Κερά (προϋπολογισμός ευρώ) 4.Ενεργειακή Αναβάθμιση κτηρίου Λαϊκής Αρχιτεκτονικής στο Σκοτεινό (προϋπολογισμός ευρώ)

26 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (γ). Δημοτικός Κτηριακός Τομέας Επεμβατικά Έργα Α / Α ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΕΤΟΣ ΚΑΤ/ΗΣ 1 Ενεργειακή αναβάθµιση κτιρίου του ηµοτικού Σχολείου Επισκοπής ΧΡΗΜ/ΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1.12 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝ/ΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣ ΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΊΩΣΗ t/year 53,92% 5,10 2 Ενεργειακή αναβάθµιση κτιρίων σχολικών συγκροτηµάτων Μαλίων ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1.13 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 25% 26,00 3 Επεµβάσεις στο συγκρότηµα ηµοτικό κατάστηµα Χερσονήσουσχολικό συγκρότηµα Λυκείου Γυµνασίου Λιµ. Χερσονήσου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΠΕ % 92,00 4 Μόνωση οροφής και εξωτερικών τοίχων ηµαρχείου 5 Αντικατάσταση εξοπλισµού φωτισµού σχολικών µονάδων. 6 Χρήση φωτοβολταϊκών συστηµάτων 2 ο ηµοτικό Σχολείο Μαλίων. 7 Αντικατάσταση εξοπλισµού φωτισµού Κλειστού Γυµναστηρίου. 8 Ενεργειακή αναβάθµιση κτιρίου ηµοτικού Καταστήµατος Μαλίων. 9 Ανέγερση σχολικού συγκροτήµατος Γουβών zero building Ίδιοι πόροι 50% 38, Ίδιοι πόροι 18% 72, ΕΛΛΑ Α- ΚΥΠΡΟΣ 30% 15, Ίδιοι πόροι 18% 18, Ίδιοι πόροι 25% 18, Ίδιοι πόροι 100% 39,00 ΣΥΝΟΛΟ 324

27 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (δ). Δημοτικός Φωτισμός Επιδεικτικά Έργα 1.Εκπόνηση μελέτης κατάστασης δημοτικού φωτισμού και κατηγοριοποίηση δρόμων ανά κλάση φωτισμού γεωμετρικών φωτοτεχνικών μεγεθών δρόμων. (Προϋπολογισμός , 2013). 2.Ανάδειξη εξωτερικού χώρου παλαιού σχολείου στο Χαρασό (Προϋπολογισμός , 2012). 3.Εγκατάσταση 19 φωτιστικών τύπου LED με φωτοβολταϊκό σύστημα (Προϋπολογισμός, ευρώ, 2011). Δημοτικός Φωτισμός Επεμβατικά Έργα 1.Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημοτικό Φωτισμό. (Προϋπολογισμός ευρώ, , Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο 673,001 και τα υπόλοιπασεσυνεργασίαμεescosήκαιδιαδημοτικήσυνεργασία).

28 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (ε). Δημοτικός στόλος οχημάτων Α / Α ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΫΠ/Σ ΜΟΣ ΕΤΟΣ ΧΡΗΜ/ΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΊΩΣΗ tco 2 / year 1 Απόσυρση οχηµάτων Μετατροπή βενζινοκίνητων οχηµάτων σε οχήµατα LPG Ίδιοι Πόροι 6 3 Αγορά υβριδικών αυτοκινήτων Ίδιοι Πόροι 10 4 Κατασκευή 3 αυτοκινούµενων σταθµών µεταφόρτωσης απορριµµάτων ΕΤΠΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ Εκπαίδευση οδηγών σε eco-driving και πρακτικές τακτικής συντήρησης οχηµάτων 6 Σύστηµα διαχείρισης στόλου και δροµολογίων µε χρήση GPS Ίδιοι Πόροι Ίδιοι Πόροι 15 ΣΥΝΟΛΟ 162

29 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (στ). Ιδιωτικές Μεταφορές 1.Εκπόνηση Κυκλοφοριακής Μελέτης σε όλη την περιοχή του Δήμου 2.Εκπόνηση Κυκλοφοριακής Σήμανσης σε όλο το οδικό δίκτυο 3.Αύξηση των κυβολιθοστρωμένων δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, Άνω Χερσονήσου - Πισκοπιανού- Κουτουλουφαρίου 4.Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας εκτός από Αγ. Παρασκευής και επί της οδού 25ης Μαρτίου. 5.Αύξηση του μήκους του δικτύου ποδηλατόδρομων, επί της συνδετήριας οδού Ανισσαρά- Ανάληψης. 6.Κατασκευή παρακαμπτήριας οδού Ελ. Βενιζέλου και μονοδρόμηση αυτών, η οποία θα επιφέρει μείωση των κυκλοφοριακών φόρτων και εξάλειψη κορεσμού της ΠΕΟ. 7.Δημιουργία δημοτικού υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Πετράκη και δημιουργία σταθμού ηλεκτρικών ποδηλάτων. 8.Δημιουργία δημοτικού σταθμού ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο του οικισμού Μαλίων. 9.Διοργάνωση σεμιναρίων eco-driving και δημοτική πιστοποίηση συμμετοχής στο εθελοντικόπρόγραμμαοικολογικέςμεταφορές.

30 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (ζ). Εικ 17. Σχέδιο ποδηλατοδρόµου οδού Ποσειδώνος Ανισσαρά Ανάληψης Πηγή: Κυκλοφοριακή µελέτη Λιµ. Χερσονήσου 2008.

31 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (η). Δημοτικός Φωτισμός Διοικητικά Μέτρα: Καταγραφή υπάρχοντος δικτύου παροχών, Χαρτογράφηση δικτύου ιστών με εφαρμογές GIS και δυνατότητα για ηλεκτρονική ενημέρωση βλαβών και αντικαταστάσεων, εκπόνηση μελέτης υπάρχουσας κατάστασης δημοτικού φωτισμού.

32 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (θ). Δημοτικός Φωτισμός Επιδεικτικά Έργα Δημοτικού Φωτισμού α/α ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΠΡΟΤ/ΤΑ ΕΤΟΣ 1 Ανάδειξη εξωτερικού χώρου παλαιού σχολείου στον οικισµό Χαρασό τοποθέτηση φωτιστικών σωµάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης * 2 Εγκατάσταση 19 φωτιστικών τύπου LED µε φωτοβολταϊκό σύστηµα σε 1 χλµ στον Ανισσαρά Χερσονήσου ,00 Β

33 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (θ). Δημοτικός Φωτισμός Επεμβατικά Έργα Δημοτικού Φωτισμού Α / Α ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΠΡΟΤ/ΤΑ ΕΤΟΣ ΚΑΤ/ΗΣ 1 Επεµβάσεις εξοικονόµησης ενέργειας µε αντικατάσταση φωτιστικών/λαµπτήρων. 2 Άρση της αλληλεπικάλυψης δικτύων. 3 Επεµβάσεις εξοικονόµησης ενέργειας µε αντικατάσταση φωτιστικών/λαµπτήρων. 4 Εφαρµογή dimming µείωσης ισχύος 5 Αντικατάσταση φωτιστικών µε αυτόνοµα φωτοβολταϊκά. ΧΡΗΜ/ΣΗ Α 2012 Πράσινο Ταµείο «Αστική Αναζωογόνηση » ΑΝ/ΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ 8,7% Α % 342 Α Ευρωπαϊκά /Εθνικά Προγράµµατα- Ίδιοι Πόροι 53,0% Β Ίδιοι Πόροι 1,1% Β Ευρωπαϊκά /Εθνικά Προγράµµατα- Ίδιοι Πόροι 1,3% 44 ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΊΩΣΗ t/year

34 Δημοτικός Φωτισμός Ηλιακός Δημοτικός Φωτισμός στον Ανισσαρά

35 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (ι). ΔΕΥΑΧ Επεμβατικά Έργα στον τομέα εγκαταστάσεων ύδρευσης/ άρδευσης Α / Α ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΠΡΟΤ/ΤΑ ΕΤΟΣ ΧΡΗΜ/ΣΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜ ΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜ Α ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΊΩΣΗ tco 2 / year 1 Σύστηµα άεργου ισχύος εγκαταστάσεων άρδευσης/ύδρευσης Α Ίδιοι Πόροι 15% Συντήρηση γεωτρήσεων /δικτύου ύδρευσης - εξοικονόµηση αντλούµενου νερού Α 2012 Ίδιοι Πόροι 10% 1008 Σύνολο 2520

36 3.Σχεδιασμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων έως το 2020 για την επίτευξη του στόχου (κ). Α / Α Οικιστικός Τομέας/ Τριτογενής Επεμβατικά Έργα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΠΡΟΤ/ΤΑ ΕΤΟΣ ΚΑΤ/ΗΣ 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕξΟΙΚΟνοµώ κατ οίκον» Επιλέξιµη δαπάνη /ανά οφελούµενο 2 Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστηµάτων στις στέγες σπιτιών.* ΧΡΗΜ/ΣΗ Εθνικό πρόγραµµα Εθνικό πρόγραµµα ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΊΩΣΗ t/year ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Χτίζοντας το µέλλον» για τον τριτογενή τοµέα. 4 ηµοτικό Ενεργειακό Βραβείο για επιχειρήσεις τριτογενούς τοµέα Ξενοδοχεία- Επιπλωµένα ιαµερίσµατα Εθνικό πρόγραµµα Α 2013 Ίδιοι Πόροι Θέσπιση ειδικής κατηγορίας ηµοτικών Τελών Καθαριότητας και ηλεκτροφωτισµού για ενεργειακά αναβαθµιζόµενο σπίτι, έκπτωση 60% επί των τελών για 10 χρόνια. 6 Θέσπιση ειδικής κατηγορίας ηµοτικών Τελών Καθαριότητας και ηλεκτροφωτισµού για ενεργειακά αναβαθµιζόµενο κτίριο τριτογενούς τοµέα (ξενοδοχείο) µε έκπτωση 10% επί των τελών Τ για 4 χρόνια. - Β Έσοδα Τελών - Β Έσοδα Τελών ΣΥΝΟΛΟ

37 Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας Η συνολική προβλεπόµενη ονοµαστική ισχύς των εγκατεστηµένων φωτοβολταϊκών συστηµάτων στο ήµο Χερσονήσου είναι 4.926KW. Με δεδοµένο την παραγωγή 1500Kwh/kwp/year, ( προκύπτει θεωρητική παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ KWh ή 7.389MWh 8.490tCO 2 /year. Απόσπασµα γεωπληροφοριακού χάρτη ΡΑΕ φωτοβολταϊκών συστηµάτων

38 4. ράσεις ιάχυσης Πληροφορίας, Ενηµέρωσης και Ευαισθητοποίησης (α) Προώθηση οργάνωσης και λειτουργίας γραφείου εξοικονόµησης ενέργειας, ως γραφείου help-desk, όπου θα προάγει την ενηµέρωση των δηµοτών σε ενεργειακά θέµατα Λειτουργία forum στην ιστοσελίδα του ήµου ιοργάνωση Ενεργειακών Ηµερών (Energy Days events) Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για κάθε βαθµίδα εκπαίδευσης Τακτική Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ήµου, ενεργειακών καταναλώσεων παροχών δηµοτικών κτιρίων, εγκαταστάσεων, δηµοτικού φωτισµού. Συνεργασίες µε τριτογενή τοµέα για δηµοσίευση ενεργειακών καταναλώσεων επιχειρήσεων και καλών πρακτικών Χρήση εφαρµογών π.χ. GIS που ευνοούν την εικονική απεικόνιση µετρήσεων, αποτελεσµάτων, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στην πληροφορία. Επιλογή οµάδας στόχου- οικισµού για πρόγραµµα εκπαίδευσης σε καλές πρακτικές ενεργειακής εξοικονόµησης, οικολογικών µετακινήσεων, ανακύκλωσης µε µετρήσιµα αποτελέσµατα σε καθηµερινή βάση και ανάδειξη των αποτελεσµάτων.

39 4. ράσεις ιάχυσης Πληροφορίας, Ενηµέρωσης και Ευαισθητοποίησης (β) Παράδειγµα Καλής Πρακτικής (good practice) Ο ήµος Χερσονήσου και συγκεκριµένα η οµάδα εργασίας για το «Σύµφωνο των ηµάρχων», συνεργάστηκε µε το Ενιαίο Λύκειο Γουβών, υποστηρίζοντας τη διασύνδεση του θέµατος της νέας διδακτικής ενότητας του Λυκείου «Ερευνητική Εργασία» µε τοπικά ζητήµατα. Το Β εξάµηνο του 2012 υλοποιήθηκε η εργασία µε τίτλο: «ΡΑΣΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ & ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

40 4. ράσεις ιάχυσης Πληροφορίας, Ενηµέρωσης και Ευαισθητοποίησης (γ) Οι νέες γνώσεις που έµαθαν οι µαθητές που συµµετείχαν στην εργασία ήταν: Επεξεργασία δεδοµένων καταναλώσεων και παρουσίαση τους µε χρήση διαγραµµάτων σε ηλεκτρονική µορφή ιερεύνηση δεδοµένων και εξαγωγή συµπερασµάτων Γνωριµία µε νέες τεχνολογίες (π.χ. φωτοβολταϊκά συστήµατα) Επαφή µε νέα επιστηµονικά και επαγγελµατικά πεδία δράσης (π.χ. ενεργειακή επιθεώρηση, ενεργειακός επιθεωρητής) Εισαγωγή σε όρους Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νοµοθεσίας (οδηγίες Ε.Ε. και ΚΕΝΑΚ) Οµαδική εργασία Βίωση εθελοντικής εργασίας των επαγγελµατιών στον ενεργειακό τοµέα. Ενεργή συµµετοχή της Νέας Γενιάς στην εξοικονόµηση ενέργειας Σύνδεση των εννοιών οικονοµίας και οικολογίας

41 ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Εκποµπές t CO 2 Απόλυτη Μείωση t CO 2 Ποσοστό % ηµοτικός Κτιριακός Τοµέας Εγκαταστάσεις Ύδρευσης/Άρδευσης ,41% ,00% ηµοτικός Στόλος ,25% ηµοτικός Φωτισµός ,97% Οικιστικός Τοµέας ,65% Τριτογενής Τοµέας Μεταφορές ,00% ΣΥΝΟΛΟ ,21% ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΑΠΕ Συνολική Μείωση ,83 %

Η εμπειρία του Δήμου Χερσονήσου στον Ενεργειακό Σχεδιασμό με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου

Η εμπειρία του Δήμου Χερσονήσου στον Ενεργειακό Σχεδιασμό με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου Η εμπειρία του Δήμου Χερσονήσου στον Ενεργειακό Σχεδιασμό με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου 26/04/2013, Ηράκλειο Δήμος Χερσονήσου, MEDEEA 1 26/04/2013, Ηράκλειο Δήμος Χερσονήσου, MEDEEA

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ι Σ Η Γ Η Τ Ι ΚΟ Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α

Ε Ι Σ Η Γ Η Τ Ι ΚΟ Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Αλίαρτος, 09 Σεπτεμβρίου 2015 ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ Αρ. Πρωτ.: 8.444 Γραφείο Δημάρχου Προς Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων Ε Ι Σ Η Γ Η Τ Ι ΚΟ Σ Η Μ Ε Ι Ω

Διαβάστε περισσότερα

Η επιτυχής εφαρμογή του Εργαλείου «Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο» και η συμβολή του στον Ενεργειακό Σχεδιασμό του Δήμου Χερσονήσου 2013

Η επιτυχής εφαρμογή του Εργαλείου «Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο» και η συμβολή του στον Ενεργειακό Σχεδιασμό του Δήμου Χερσονήσου 2013 Η εμπειρία του Δήμου Χερσονήσου στον Ενεργειακό Σχεδιασμό με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου Την ίδια στιγμή που η οικονομική κρίση, η βαθειά ύφεση και η ασφυκτική έλλειψη πόρων ακυρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία Συμφώνου των Δημάρχων. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Έδεσσας

Πρωτοβουλία Συμφώνου των Δημάρχων. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Έδεσσας Πρωτοβουλία Συμφώνου των Δημάρχων Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Έδεσσας Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική Οι στόχοι της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής: Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων Αθήνα, 12 / 06 / 2014 ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά του Δήμου : Βρίσκεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Από τη δέσμευση στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2020 Σ.Δ.Α.Ε. του Δήμου Φαρσάλων

Από τη δέσμευση στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2020 Σ.Δ.Α.Ε. του Δήμου Φαρσάλων Από τη δέσμευση στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2020 Σ.Δ.Α.Ε. του Δήμου Φαρσάλων Καρδίτσα, 10-06-2017 ΆΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ, Δήμαρχος Φαρσάλων ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ, Ειδική Συνεργάτις - Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Τοπικό Επίπεδο - Βιώσιμη Ενέργεια. Η περίπτωση του Δήμου Χερσονήσου.

Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Τοπικό Επίπεδο - Βιώσιμη Ενέργεια. Η περίπτωση του Δήμου Χερσονήσου. Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Τοπικό Επίπεδο - Βιώσιμη Ενέργεια. Η περίπτωση του Δήμου Χερσονήσου. Είναι πολύ δύσκολη η θέση κάθε Έλληνα ομιλητή και ιδιαίτερα του Δήμαρχου μιας ελληνικής πόλης, σε στιγμές,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Κηφισιά 08/09/2017 Τι είναι το ΣΔΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας Το Σύμφωνο των Δημάρχων Οι τοπικές αρχές παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: 80% της

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Κυπερούντας

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Κυπερούντας Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Κυπερούντας Ανθή Χαραλάμπους Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 7 Νοεμβρίου 2014 Δομή υποστήριξης του «Συμφώνου των Δημάρχων»

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Σχεδίο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Η εμπειρία του Δήμου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Ανωγείων. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Ανωγείων. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Ανωγείων O Δήμος Ανωγείων Περιγραφή Ο Δήμος Ανωγείων συστάθηκε το 1947. Η Κοινότητα Ανωγείων με Β.Δ. το 1946 ανακηρύσσεται σε Δήμο, τιμής ένεκεν. Αποτελείται από δύο οικισμούς με συνολικό

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Μάρτιος 2014 Ο, σε συνέχεια των αποφάσεων και δράσεων που έχει υιοθετήσει για την εξοικονόμηση ενέργειας και αειφόρο ανάπτυξη υπέγραψε

Διαβάστε περισσότερα

2/12/2015 ΑΘΗΝΑ, 27/11/2015

2/12/2015 ΑΘΗΝΑ, 27/11/2015 ΑΘΗΝΑ, 27/11/2015 1 Συμμετοχή του Δήμου στο Σύμφωνο των Δημάρχων Δήμος Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής 13.000 στρ. Έκταση Δήμου (6.000 στρ. εντός σχεδίου ) Υπόλοιπη έκταση είναι χαρακτηρισμένη περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια της Κοινότητας Επισκοπής Λεμεσού Ανθή Χαραλάμπους Ορέστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 15 Σεπτεμβρίου 2014, Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπες Περιφέρειες για μια Βιώσιμη Ευρώπη. Άργος, 10 Μαρτίου 2012. Δρ Γ. Γιαννακίδης Εργ. Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων.

Πρότυπες Περιφέρειες για μια Βιώσιμη Ευρώπη. Άργος, 10 Μαρτίου 2012. Δρ Γ. Γιαννακίδης Εργ. Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων. Πρότυπες Περιφέρειες για μια Βιώσιμη Ευρώπη Άργος, 10 Μαρτίου 2012 Δρ Γ. Γιαννακίδης Εργ. Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων. Τι είναι το ΣΔΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης μέχρι το2020 με συγκεκριμένους στόχους μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

σχεδιασµό στην υλοποίηση: Απότο Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά του Αθήνα, 30/05/2014

σχεδιασµό στην υλοποίηση: Απότο Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά του Αθήνα, 30/05/2014 Απότο σχεδιασµό στην υλοποίηση: Σχέδιο ράσης και έργα του ήµου Φαρσάλων Αθήνα, 30/05/2014 ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τ.Υ..Φ. Χαρακτηριστικά του ήµου: Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων Δήμος Λευκωσίας. Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 07/03/2014 Κοινότητα Λυθροδόντα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων Δήμος Λευκωσίας. Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 07/03/2014 Κοινότητα Λυθροδόντα Το Σύμφωνο των Δημάρχων Δήμος Λευκωσίας Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 07/03/2014 Κοινότητα Λυθροδόντα Πρόοδος Εργασιών ΣΔΒΕ Λευκωσίας 1. Υπογραφή του Συμφώνου 8/10/2013 2. Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πράξης: Εφαρμογή τεχνολογιών ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια

Τίτλος Πράξης: Εφαρμογή τεχνολογιών ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 1 ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Είναι Δήμος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με έδρα του το Καρπενήσι. Η έκταση είναι 948,57 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του είναι 13.105 δημότες (απογραφή 2011). Αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Δερύνειας Σάββας Βλάχος Ορέστης Κυριάκου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 15 Οκτωβρίου 2014, Δερύνεια Δομή υποστήριξης του «Συμφώνου των Δημάρχων»

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης ρύπων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αικ. Φωτέα Μηχανολόγος Μηχανικός Dr Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης ρύπων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αικ. Φωτέα Μηχανολόγος Μηχανικός Dr Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης ρύπων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αικ. Φωτέα Μηχανολόγος Μηχανικός Dr Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας Ο ρόλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στις προκλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΔΒΕ

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΔΒΕ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΔΒΕ Δήμος Ηγουμενίτσας Το Σύμφωνο των Δημάρχων Οι τοπικές αρχές παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: 80% της κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Μάρτιος 2014 O δήμος της Πεντέλης είναι σήμερα μια αλσούπολη 17 km Β.Α της Αθήνας Πληθυσμός: Εκταση:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ

Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΤΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΤΠΑ & ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΜΗΜΑ Β: ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 52:ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 27 / 02 / ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τ.Υ..Φ.

Αθήνα, 27 / 02 / ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τ.Υ..Φ. Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας ήµος Φαρσάλων Αθήνα, 27 / 02 / 2015 ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τ.Υ..Φ. Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά του Δήμου : Βρίσκεται στο

Διαβάστε περισσότερα

1/11/2014. Municipality of Hersonisos, Greece. Cert. n EL0213. Nicosia, 15/05/2013. Valid until May 2017

1/11/2014. Municipality of Hersonisos, Greece. Cert. n EL0213. Nicosia, 15/05/2013. Valid until May 2017 Municipality of Hersonisos, Greece Having been assessed accurately, Municipality of Hersonisos was awarded the European Energy Award on May 2013 in recognition of its communal energy policies of sustainability

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λεμεσού. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012-2020

Δήμος Λεμεσού. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012-2020 Δήμος Λεμεσού Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012-2020 Σύμφωνο των Δημάρχων Οι Δήμοι που συμμετέχουν στο Σύμφωνο, στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών CO2 πάνω από 20% έως το 2020 Ο Δήμαρχος Λεμεσού υπόγραψε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 2020 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 2020 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 2020 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ 4 «Υποστήριξη της μετάβασης προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ Α. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.1. Μόνωση οροφής Α.2. Μόνωση εξωτερικών τοίχων Α.3. Ταρατσόκηποι Α.4. Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων & μονών

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) για το. Δήμο Τανάγρας

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) για το. Δήμο Τανάγρας Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) για το Δήμο Τανάγρας Project Manager ΣΔΑΕ ΣΔΑΕ Λέτη Μαρίνα Ειδική Συνεργάτης Δημάρχου Πτυχιούχος : 1) Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2) Τμήματος Οικονομικής Περιφερειακής

Διαβάστε περισσότερα

«Επιστημονικός Σύμβουλος Παρακολούθησης και Υποστήριξης του ΣΧΥ Ηρακλείου» υποέργο 8 της πράξης με τίτλο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

«Επιστημονικός Σύμβουλος Παρακολούθησης και Υποστήριξης του ΣΧΥ Ηρακλείου» υποέργο 8 της πράξης με τίτλο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ταχ. Διεύθυνση : Ανδρόγεω 1 & Πλ.Καλλεργών Πληροφορίες : Κ.Μπαριτάκης Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Περιφέρειας Ν. - Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί το πρότυπό µας, το οποίο ελπίζουµε να βρείτε χρήσιµο. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ακολουθεί το πρότυπό µας, το οποίο ελπίζουµε να βρείτε χρήσιµο. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Προτάσεις του WWF Ελλάς για το περιεχόµενο του Εθνικού Σχεδίου ράσης Ενεργειακής Απόδοσης σύµφωνα µε την Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

3) Δημιουργεί εξειδικευμένες και σταθερές θέσεις εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση

3) Δημιουργεί εξειδικευμένες και σταθερές θέσεις εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση Όπως είπε, ο κ. Σμυρνιώτης με την ένταξη του Δήμου Τρίπολη στο Σύμφωνο των Δημάρχων που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο μέσω των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων όσο και μέσω χρηματοδοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Μετη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ημερίδα ManagEnergy Έξυπνη Χρηματοδότηση και Τεχνική Υποστήριξη για Δράσεις Βιώσιμης Ενέργειας στην Ελλάδα ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΡΜΗΣ/ Δ.ΘΕΡΜΗΣ»

«ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΡΜΗΣ/ Δ.ΘΕΡΜΗΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΡΜΗΣ/ Δ.ΘΕΡΜΗΣ» Δρ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Συντονιστής Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κ.Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα : «Ορισµός Αντιδηµάρχων και µεταβίβαση αρµοδιοτήτων» ΑΠΟΦΑΣΗ 2 / 2014

Θέµα : «Ορισµός Αντιδηµάρχων και µεταβίβαση αρµοδιοτήτων» ΑΠΟΦΑΣΗ 2 / 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γούρνες 01/09/2014 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 23283 ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ιεύθυνση ιοικητικών Υπηρεσιών Τµήµα ιοίκησης Πληροφορίες: Ν. Βασιλάκης Θέµα : «Ορισµός Αντιδηµάρχων και µεταβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

Το Αναπτυξιακό-Στρατηγικό Όραµα για το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραµµα 2014-2019

Το Αναπτυξιακό-Στρατηγικό Όραµα για το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραµµα 2014-2019 Το Αναπτυξιακό-Στρατηγικό Όραµα για το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραµµα 2014-2019 Το στρατηγικό - αναπτυξιακό όραµα του ήµου Χανίων για την προγραµµατική περίοδο 2015 2019 διαµορφώθηκε µε βάση τις τοπικές,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα Σχέδιο Δράσης μέχρι το 2020 με συγκεκριμένους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Ένα Σχέδιο Δράσης μέχρι το 2020 με συγκεκριμένους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Συνάντηση Εργασίας - M2RES Αθήνα, 16 Νοεµβρίου 2012 ρ Γ. Γιαννακίδης Εργ. Ανάλυσης Ενεργειακών Συστηµάτων. Τι είναι το Σ ΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης μέχρι το 2020 με συγκεκριμένους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Φαρσάλων «Εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματοδότηση έργων»

Δήμος Φαρσάλων «Εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματοδότηση έργων» Άρης Καραχάλιος : Δήμαρχος Φαρσάλων Θελούρα Ηλέκτρα : Ειδική Συνεργάτιδα Πολιτικός Μηχανικός Δήμος Φαρσάλων «Εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματοδότηση έργων» Αθήνα, 21 / 04 / 2015 Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 3 Περιγραφή δήµου... 6 Πληθυσµός... 6 Οικιστική ανάπτυξη... 7 Κλιµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65-και πάνω Περιοχή Κατοικίας: Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ κ. ΖΑΧΑΡΙΑ ΔΟΞΑΣΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MED ΜΕ ΤΙΤΛΟ.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ κ. ΖΑΧΑΡΙΑ ΔΟΞΑΣΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MED ΜΕ ΤΙΤΛΟ. ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ κ. ΖΑΧΑΡΙΑ ΔΟΞΑΣΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MED ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης στον Κύκλο του Νερού μέσω χρήσης καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Νησί που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Μόνιμος πληθυσμός (απογρ. 2011) 680.000 κάτοικοι. Ελκυστικός τουριστικός προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Η Αξιοποίηση των Τοπικών Πόρων για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια(ΣΔΑΕ)

Ημερίδα Η Αξιοποίηση των Τοπικών Πόρων για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια(ΣΔΑΕ) Ημερίδα Η Αξιοποίηση των Τοπικών Πόρων για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια(ΣΔΑΕ) Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, ΠΕΔΑ, Αθήνα Σύστηµα Ενεργειακής ιαχείρισης ISO 50001:

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων σχολικών κτιρίων και ένταξη στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και

Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων σχολικών κτιρίων και ένταξη στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κοινή σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων Υπουργείου Παιδείας, ΥΠΕΚΑ & ΟΣΚ ΑΕ Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων σχολικών κτιρίων και ένταξη στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 3 Περιγραφή δήµου... 6 Πληθυσµός... 6 Οικιστική ανάπτυξη... 7 Κλιµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης & ορθολογικής διαχείρισης της ενέργειας στα σχολεία.

Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης & ορθολογικής διαχείρισης της ενέργειας στα σχολεία. Ευρωπαϊκή Ένωση Ταμείο Συνοχής Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ -ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Μ. ΕΥΥΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Μ. ΕΥΥΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Μ. ΕΥΥΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Φάρσαλα, 25/09/2012 Παναγιώτης Ι. Κ. Λιακόπουλος, Διδάκτωρ Μηχ. Μηχανικός ΕΜΠ Στάδια Μελέτης [1/2] Δράση 1 - Συλλογή Απαραίτητων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ JESSICA

ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ JESSICA ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ JESSICA ΗΜ/ΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ : 13/1/2012 ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ : 13/1/2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ: ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του Χρηματοδοτικού Εργαλείου JESSICA

Χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του Χρηματοδοτικού Εργαλείου JESSICA Υπεργολάβοι Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Αττικής Χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του Χρηματοδοτικού Εργαλείου JESSICA Αθήνα, 21 Απριλίου 2015 Περιεχόμενα 1. Χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενεργειακή πιστοποίηση ως εργαλείο για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ)

Η Ενεργειακή πιστοποίηση ως εργαλείο για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Η Ενεργειακή πιστοποίηση ως εργαλείο για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Κώστας Σιούλας Τμήμα Περιβάλλοντος & Μεταφορών, ΚΑΠΕ Αθήνα, 24.02.17 @500001SEAPs Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δεσμεύσεις

Διαβάστε περισσότερα

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ»

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» «Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Τι μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι ΟΤΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέχουν πρωταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλούμε για την υποβολή των προτάσεων, παρατηρήσεων και σχολίων έως τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015.

Παρακαλούμε για την υποβολή των προτάσεων, παρατηρήσεων και σχολίων έως τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ 2015-2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ 2014-2019

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ 2014-2019 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ 2014-2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2011-2020

ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2011-2020 ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2011-2020 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2. Ο ΔΗΜΟΣ..3 3. ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ..4 4. ΣΚΟΠΟΣ..4 ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΝ 5. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ..5

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια

Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια ΔΠΜΣ: «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας» Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια Χάρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΑΕ)

ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΑΕ) ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΑΕ) Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου & Βαγγέλης Μαρινάκης Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, ΕΜΠ Παρασκευή, 27/11/2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρκαλοχώρι, 30/09/2016 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Αρ. πρωτ. οικ. : Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Σ ΑΠΟΦΑΣΗ 1489 /2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρκαλοχώρι, 30/09/2016 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Αρ. πρωτ. οικ. : Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Σ ΑΠΟΦΑΣΗ 1489 /2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρκαλοχώρι, 30/09/2016 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Αρ. πρωτ. οικ. : 14398 Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Σ Πληρ.: Γραφείο Δηµάρχου Τηλ.: 28913 40335 & -300 Fax: 28910 29096 e-mail: minoa@minoapediadas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 973 /2018. O ήµαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης

ΑΠΟΦΑΣΗ 973 /2018. O ήµαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρκαλοχώρι, 31/05/2018 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Αρ. πρωτ. οικ. : 6237 Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Σ Πληρ.: Γραφείο Δηµάρχου Τηλ.: 28913 40335 & -300 Fax: 28910 29096 e-mail: minoa@minoapediadas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Οδικός φωτισμός στην Κύπρο Πιλοτικό έργο αύξησης ενεργειακής αποδοτικότητας

Οδικός φωτισμός στην Κύπρο Πιλοτικό έργο αύξησης ενεργειακής αποδοτικότητας Οδικός φωτισμός στην Κύπρο Πιλοτικό έργο αύξησης ενεργειακής αποδοτικότητας Δρ. Βενιζέλος Ευθυμίου Εκτελεστικός Διευθυντής Δικτύων Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος

Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Ολοκληρωμένος Ενεργειακός Σχεδιασμός ΟΤΑ και δυνατότητες χρηματοδότησης σχετικών δράσεων Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος ΜέλοςΜΕΤΑΠΑ ΜΕΤΑΠΑ τουτεε Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Γούρνες 14/05/2015 ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 9043 Γραφείο ηµάρχου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Γούρνες 14/05/2015 ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 9043 Γραφείο ηµάρχου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Γούρνες 14/05/2015 ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 9043 Γραφείο ηµάρχου Ταχ. /νση : Γούρνες Ταχ. Κώδικας : 70014 Τηλέφωνο : 2813 404640 FAX : 2813 404608 ΠΡΟΣ: Γενικό Γραµµατέα

Διαβάστε περισσότερα

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη 1 Συνεδριο :3 ο Ετήσιο Capital Link CSR Forum Εισηγητής: Kατερίνα Περίσση Προϊστ. Τμήματος Περιβαλλοντικής ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Λάρισα - Αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016

Λάρισα - Αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016 11. Ενεργειακή απόδοση 11Α. Παρουσίαση κατάστασης Ο Δήμος Λαρισαίων έχει θέσει ως στόχο της πολιτικής του με το παρόν Σχέδιο Δράσης την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τις δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας 2013 2013 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «PAY AS YOU THROW» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ. Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης Δήμαρχος Χερσονήσου

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «PAY AS YOU THROW» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ. Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης Δήμαρχος Χερσονήσου ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «PAY AS YOU THROW» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης Δήμαρχος Χερσονήσου Σεπτέμβριος 2013 Ο Δήμος βρίσκεται στο βορειο- ανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΗΜΕΡΙ Α Κ.Α.Π.Ε. 14 & 15 10 2004 Νέες προοπτικές για την ενεργειακή αναβάθµιση κτιρίων

ΙΗΜΕΡΙ Α Κ.Α.Π.Ε. 14 & 15 10 2004 Νέες προοπτικές για την ενεργειακή αναβάθµιση κτιρίων ΙΗΜΕΡΙ Α Κ.Α.Π.Ε. 14 & 15 10 2004 Νέες προοπτικές για την ενεργειακή αναβάθµιση κτιρίων Θεσµικές Ρυθµίσεις για «Αειφόρα Κτίρια σε Αειφόρες Πόλεις: Μηχανισµοί παρακολούθησης και ελέγχου Μαργαρίτα Χονδρού-Καραβασίλη

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακός Σχεδιασµός. για την Ενέργεια στην Κρήτη

Περιφερειακός Σχεδιασµός. για την Ενέργεια στην Κρήτη Τεχνολογίες και Εφαρµογές Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τµήµα υτ. Κρήτης 22-23 Μαΐου 2009, Χανιά Περιφερειακός Σχεδιασµός για την Ενέργεια στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S n0e-sport Project number: IEE/12/017/S12.666718 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014 Η Αποστολή του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης που αποτελεί τον λειτουργίας του ή αλλιώς τον υπέρτατο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης - Δημιουργία μιας αειφόρου Κοινότητας

Η συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης - Δημιουργία μιας αειφόρου Κοινότητας ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Η συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη Επιστημονικά Υπεύθυνος Παντελεήμων

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια. Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια. Σύμφωνο των Δημάρχων (Covenant of Mayors)

Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια. Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια. Σύμφωνο των Δημάρχων (Covenant of Mayors) Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια Ρόλος των τοπικών αρχών στον καταρτισμό και υλοποίηση τοπικών στρατηγικών για τη βιώσιμη ενέργεια Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 Σελίδα 1 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ε.Π. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η συμπλήρωση των στοιχείων που ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ΕΣΠΑ 2007 2013 ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ H νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Όραμα και η Στρατηγική της

Περιβαλλοντική Πολιτική του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Όραμα και η Στρατηγική της 9/07/2018 Εισήγηση προς τη Σύγκλητο του ΤΕΙ ΚΜ Περιβαλλοντική Πολιτική του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Όραμα και η Στρατηγική της Στις μέρες μας έχει γίνει πλέον αποδεκτό διεθνώς ότι το θεμελιώδες δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον & Τοπική Αυτοδιοίκηση για Καλύτερη Ποιότητα Ζωής

Περιβάλλον & Τοπική Αυτοδιοίκηση για Καλύτερη Ποιότητα Ζωής Περιβάλλον & Τοπική Αυτοδιοίκηση για Καλύτερη Ποιότητα Ζωής Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Ειδικός Επιστήμων - Διεθνολόγος Γενικός Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΑΕ)

ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΑΕ) ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΑΕ) Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου & Βαγγέλης Μαρινάκης Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, ΕΜΠ Παρασκευή, 27/11/2015

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα ΕΕ & ΠΔΠ Κατευθυντήριες γραμμές και θεσμικό πλαίσιο Οδηγίες για Δημόσιες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΑΞΗ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» B. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΠΑΤΩΝ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Για τον τομέα «Εξυπηρέτηση του Δημότη»

Για τον τομέα «Εξυπηρέτηση του Δημότη» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μύρινα 03-03-2017 ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Αριθ. Πρωτ. 2683 ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ Α Π Ο Φ Α Σ Η Αριθ. 43/2017 Ο Δήμαρχος Λήμνου Έχοντας υπόψη : 1. Τα άρθρα 58 και 59 του Ν.3852/10 (ΦΕΚ 87/07.06.2010 τεύχος

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ενεργειακή βιωσιμότητα των ΟΤΑ

Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ενεργειακή βιωσιμότητα των ΟΤΑ Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ενεργειακή βιωσιμότητα των ΟΤΑ Εύη Τζανακάκη Ελευθερία Αλεξανδρή Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Επιχορήγηση ΟΤΑ για Εξοικονόμηση Ενέργειας» Εισηγητής: Δ. Μπαϊρακτάρης Ειδικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ

Θέμα: «Επιχορήγηση ΟΤΑ για Εξοικονόμηση Ενέργειας» Εισηγητής: Δ. Μπαϊρακτάρης Ειδικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ Θέμα: «Επιχορήγηση ΟΤΑ για Εξοικονόμηση Ενέργειας» Εισηγητής: Δ. Μπαϊρακτάρης Ειδικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ 1 Έργα και Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στους Δήμους I. Αμιγώς Διοικητικές Λειτουργίες Δημοτικά Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ Μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση Υπάρχουσα κατάσταση Μηδενική

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικά κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

Δημοτικά κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης Δημοτικά κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων, Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Ενεργειακή Αποδοτικότητα και κόστος κατά την αναβάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ JESSICA ΗΜ/ΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ : 13/1/2012 ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ : 13/1/2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ: ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα