94 διαγράμματα γ Λυκείου

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "94 διαγράμματα γ Λυκείου"

Transcript

1 94 διαγράμματα γ Λυκείου

2 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Ο Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «Η εποχή μας περισσότερο από ποτέ απαιτεί την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης». Να γράψετε ένα άρθρο για την τοπική εφημερίδα της πόλης σας όπου θα αναλύσετε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την άσκηση της εποικοδομητικής σκέψης, τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης καθώς και τα οφέλη που αποκομίζει το άτομο όταν διακατέχεται από αυτή. ( λέξεις) Τίτλος: Η κριτική σκέψη και τα οφέλη της στο άτομο Ο άνθρωπος επιδιώκει την κατάκτηση της γνώσης και μέσα από αυτή τη διαμόρφωση της ανεξάρτητης σκέψης. Όντας ελεύθερος πνευματικά μπορεί να διατυπώσει ανεμπόδιστα τις απόψεις του για πρόσωπα, ιδέες, καταστάσεις, τα οποία αφορούν την ιδιωτική και δημόσια ζωή του. Κύριο μέρος Ερώτημα α : Οι προϋποθέσεις για την άσκηση εποικοδομητικής κριτικής 1. Πνευματική καλλιέργεια, ουσιαστική γνώση, συγκροτημένη σκέψη 2. Αγνή πρόθεση απαλλαγή από τον εγωισμό με καλοπροαίρετη διάθεση και ειλικρίνεια. 3. Ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα με ερευνητική διάθεση 4. Αυξημένο αίσθημα ευθύνης και επίγνωση των αποτελεσμάτων της κριτικής στάσης απέναντι στα προς κρίση πρόσωπα ή ζητήματα. 5. Ποικιλία πηγών και εύρος πληροφοριών με διάθεση σύνθεσης και όχι εκ προοιμίου άρνηση μίας άποψης. Ερώτημα β : Λόγοι που καθιστούν αναγκαία την καλλιέργεια κριτικής σκέψης 1. Κατάρρευση αξιών ιδεολογική ισοπέδωση στα πλαίσια του διεθνισμού 2. Αυξημένη προπαγάνδα, παραπληροφόρηση 3. Μονοδιάστατος προσανατολισμός της εκπαίδευσης, τεχνοκρατία στη γνώση 4. Διόγκωση κοινωνικών οικονομικών προβλημάτων Ερώτημα γ : Τα οφέλη που αποκομίζει το άτομο όταν διακατέχεται από κριτική σκέψη 1. Με τη μορφή της αυτοκριτικής βοηθάει τον άνθρωπο να προσεγγίσει την αυτογνωσία και να βελτιωθεί ως προσωπικότητα. 2. Αποτελεί μέθοδο ελέγχου της εξουσίας, των αυθαιρεσιών, της δημαγωγίας και συνιστά αφετηρία εξυγίανσης του πολιτικού και κοινωνικού βίου. 3. Στηρίζει το διάλογο και συνιστά παράγοντα διευκόλυνσης της επικοινωνίας για την εποικοδομητική ανταλλαγή των απόψεων. 4. Συνιστά την αφετηρία για τη διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα, την αποκάλυψη καινούριων γνώσεων. 5. Στην ενημέρωση συνιστά τον παράγοντα ελέγχου της είδησης και της πληροφορίας. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η κριτική σκέψη συνιστά την απόδειξη της ελευθερίας του πνεύματος, αφού μέσω αυτής ο άνθρωπος διαμορφώνει τη δική του, την προσωπική άποψη και έχει το θάρρος όχι μόνο να τη διατυπώσει, αλλά και τη μοιραστεί με τους συνανθρώπους του μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο.

3 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2 Ο : Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ «Στο κείμενο αναφέρεται ότι το πρώτο και μέγα καθήκον της πολιτείας είναι η παιδεία. Γράψτε ένα δοκίμιο πειθούς στο οποίο θα εκθέσετε τις απόψεις σας για τα αποτελέσματα της παιδείας στον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η πολιτεία θα συμβάλει σε αυτό. ( λέξεις) Η πολιτεία είναι ο βασικός φορέας που καθορίζει τη λειτουργία των σχολείων και φροντίζει για την εκπαίδευση των παιδιών, και στη συνέχεια την παιδεία των πολιτών. Η ευθύνη αυτή καθορίζει στη συνέχεια τη συμπεριφορά των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία, αλλά και το σεβασμό τους προς τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς. Κύριο μέρος α ερώτημα: Αποτελέσματα της παιδείας στον άνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο 1. Διεύρυνση πνευματικών οριζόντων κατάκτηση γνώσεων μόρφωση 2. Αυτογνωσία αυτοκριτική 3. Ευαισθητοποίηση του ατόμου ηθικοποίηση 4. Καλλιέργεια κριτικής σκέψης δυνατότητα ελέγχου των πληροφοριών που δέχεται το άτομο διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης 5. Απαλλαγή από προλήψεις αρμονική κοινωνική συμβίωση (κοινωνικοποίηση) β ερώτημα: Τρόποι συμβολής της πολιτείας 1. Βελτίωση υλικο - τεχνικών υποδομών με στόχο την ευκολότερη εμπέδωση γνώσεων από τους μαθητές αξιοποίηση τεχνολογίας 2. Νομοθεσία υπέρ της δια βίου μάθησης 3. Ποιοτική βελτίωση διδακτέας ύλης με στόχο τη σύνδεση με τη σύγχρονη πραγματικότητα (κοσμοπολίτες νέοι) 4. Υποχρεωτικές μετεκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών και δασκάλων, ώστε να εξοικειωθούν με τους νέους κανόνες διδασκαλίας και να εμπεδώσουν το σύγχρονο ρόλο τους Συνεπώς, είναι εύκολα κατανοητό πως η Πολιτεία με όλα τα όργανα, τους νόμους και τις δυνατότητές που της παρέχουν οφείλει να φροντίσει για την ορθή παιδεία των πολιτών.

4 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3 Ο : ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «Πληροφορηθήκατε ότι το πνευματικό κέντρο της περιοχής σας, εφαρμόζοντας τη δια βίου εκπαίδευση, διοργανώνει μία σειρά σεμιναρίων ποικίλου περιεχομένου. Να γράψετε ένα άρθρο για την τοπική ε- φημερίδα, στο οποίο θα αναφέρετε τις ωφέλειες που προσφέρει γενικότερα η παιδεία στον άνθρωπο, αλλά και τα εφόδια που παρέχει ειδικότερα η δια βίου εκπαίδευση στην τεχνικά προοδευμένη εποχή μας». Τίτλος: Η δια βίου παιδεία: προοπτικές και συνέπειες Η παιδεία είναι ένα αγαθό το οποίο δεν αποκτάται μόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης, αλλά σε όλη τη διάρκεια της ζωής κάποιου ανθρώπου. Η διαδικασία αυτή αποτελεί τη λεγόμενη «δια βίου εκπαίδευση» και η προσωπική φροντίδα του κάθε ατόμου για αυτή είναι καθοριστική. α ερώτημα: Ωφέλειες παιδείας 1. Διεύρυνση πνευματικών οριζόντων όξυνση σκέψης καλλιέργεια κριτικής ικανότητας 2. Ηθικοποίηση ανθρώπου μεταβίβαση αρχών, αξιών, ιδεών (ανθρωπιστική παιδεία) 3. Καλλιέργεια κοινωνικών αρετών διαμόρφωση πολιτικής στάσης 4. Γνώση παράδοσης καλλιέργεια εθνικού και δημοκρατικού φρονήματος β ερώτημα: Εφόδια δια βίου εκπαίδευσης 1. Διαρκής ενημέρωση και επικαιροποίηση γνώσης 2. Παροχή ίσων ευκαιριών σε άτομα που ασχολούνται με ένα αντικείμενο χρόνια σε σχέση με αυτούς που πρόσφατα ξεκίνησαν 3. Ενδυναμώνεται η θέληση και η επιμονή του ανθρώπου παράγοντας αυτογνωσίας 4. Ευελιξία προσαρμογής στις διαμορφούμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες Επομένως, η «δια βίου εκπαίδευση» είναι καίριας σημασίας ζήτημα για τη σύγχρονη εποχή, εφόσον μόνο μέσω αυτής θα μπορέσει ο άνθρωπος να εξοικειωθεί και να εναρμονιστεί με τη διαρκώς εξελισσόμενη κοινωνία.

5 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 4 Ο : Ο... ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ «Οι καλοί γνώστες χειρισμού των υπολογιστών θα γίνουν ήρωες των παιδιών, ενώ οι μη έχοντες την παραμικρή επαφή με το αντικείμενο ενδέχεται να αισθανθούν ότι περιθωριοποιούνται». Με αφορμή την παραπάνω άποψη να γράψετε ένα δοκίμιο πειθούς στο οποίο θα αναφέρεστε στα πλεονεκτήματα, αλλά και στα μειονεκτήματα της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκπαίδευση. Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής κατά την τελευταία δεκαετία. Η κοινωνία όμως διακρίνεται σε δύο μέρη: στους μικρούς ηλικιακά που είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των υπολογιστών, εφόσον «μεγάλωσαν» μαζί τους, και στους μεγαλύτερους ηλικιακά, οι οποίοι με δυσκολία μπορούν να προσαρμοστούν στη χρήση ενός υπολογιστή ή να αντιληφθούν τη χρησιμότητά του. α ερώτημα: Πλεονεκτήματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκπαίδευση 1. Πολύπλευρη ενημέρωση διασταύρωση γνώσεων από τους ίδιους τους μαθητές πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια και μουσεία σε όλο τον κόσμο 2. Επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με άλλους μαθητές 3. Ο δάσκαλος μπορεί να βοηθάει ταυτόχρονα πολλούς μαθητές, αλλά και τον καθένα χωριστά 4. Αποφυγή αποστήθισης και κατανόηση του αντικειμένου εφόσον αυτό προκύπτει από προσωπική έρευνα των μαθητών β ερώτημα: Μειονεκτήματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκπαίδευση 1. Ψυχρότητα και αποξένωση μαθητή δασκάλου, αλλά και των συμμαθητών μεταξύ τους 2. Το σχολείο αποκτά ρόλο μόνο συμβουλευτικό και χάνει τον παιδαγωγικό του ρόλο 3. Ο μαθητής κατακλύζεται από πληροφορίες τις οποίες δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να αποφασίσει ποιες θα αφομοιώσει και ποιες θα απορρίψει 4. Απειλείται η εθνική γλώσσα και η επικοινωνία γίνεται απρόσωπη και επιφανειακή Συνεπώς, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι νέοι πρέπει να χειρίζονται καλά τους υπολογιστές λόγω της χρησιμότητάς τους στην εξελιγμένη κοινωνία, με βασική προϋπόθεση όμως την ορθολογική χρήση τους. Στην επίτευξη της προϋπόθεσης αυτής οφείλει να συμβάλει κυρίως το σχολείο κατά τη διαδικασία της διδασκαλίας μέσω υπολογιστών.

6 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 5: (ΚΕΙΜΕΝΟ) «Ως μέλος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου του Λυκείου σας, αποφασίζετε να γράψετε μια επιστολή σε μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, προκειμένου να προμηθεύσει το σχολείο σας με νέους υπολογιστές. Στην επιστολή σας να αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι η πληροφορική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας και της μάθησης στο σύγχρονο σχολείο». Αξιότιμοι κύριοι Στην προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε τη σχολική εκπαίδευση απευθυνόμαστε σε εσάς, οι οποίοι ως ειδικοί μπορείτε να μας συστήσετε τα κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα για την οργάνωση των μαθημάτων μας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της μάθησης. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί πλέον την παρουσία και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε να επιτυγχάνεται η εξοικείωσή μας με την τεχνολογία. 1. Νέος τρόπος διδασκαλίας που κάνει τη διαδικασία μάθησης πιο ενδιαφέρουσα, ενώ οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται 2. Αυξάνονται οι πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης διασταύρωση πληροφοριών καλλιέργεια κριτικής σκέψης, αφαιρετικής ικανότητας 3. Εξοικείωση μαθητών με την τεχνολογία αφομοίωση του τεχνοκρατικού χαρακτήρα της εποχής 4. Επικαιροποίηση ανανέωση διδακτέας ύλης 5. Αμεσότητα πληροφοριών και δυνατότητα αποθήκευσης όγκου υλικού 6. Ο δάσκαλος δεν είναι πια αυθεντία, αλλά γίνεται σύμβουλος των παιδιών 7. Αποφυγή αποστήθισης, μηχανιστικών τρόπων μάθησης Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορούν να συνδυαστούν οι παραδοσιακές μέθοδοι μετάδοσης της γνώσης με τα σύγχρονα μέσα. Απαιτείται, όμως, προσπάθεια από ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να αποδεχτούν την ανάγκη αναβάθμισης της διδασκαλίας χωρίς προκαταλήψεις και αντιδράσεις απέναντι στην καινοτομία.

7 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 6 Ο :ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ «Ο αρχισυντάκτης της σχολικής εφημερίδας σάς ζητά να γράψετε ένα άρθρο για το επόμενο φύλλο της στο οποίο θα αναφέρεστε στις αιτίες που το διαδίκτυο μετατράπηκε σε «μέρος της νεανικής ταυτότητας» και στους τρόπους με τους οποίους οι ενήλικες (δάσκαλοι, γονείς) θα προσεγγίσουν τους νέους μέσω του διαδικτύου, ώστε το διαδίκτυο να τους ενώνει αντί να τους χωρίζει». Τίτλος: Διαδίκτυο και χάσμα γενεών Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων. Στις νεανικές, όμως, ηλικίες το μέσο αυτό επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της νοοτροπίας των χρηστών του. α ερώτημα: Αίτια υιοθέτησης διαδικτύου από τους νέους 1. Αμεσότητα επικοινωνίας αμφίδρομη επικοινωνία ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο 2. Πολλαπλή ενημέρωση δυνατότητα σύνθεσης πληροφοριών ελευθερία διαχείρισης πληροφοριών 3. Πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας (παιχνίδια, μουσική, ταινίες...) 4. Πρόσβαση σε απομακρυσμένες πηγές γνώσης και πληροφόρησης κοσμοπολιτισμός β ερώτημα: Τρόποι επικοινωνίας ενηλίκων νέων μέσω του διαδικτύου 1. Συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες που προτείνονται μέσω Διαδικτύου 2. Εξοικείωση και χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ιδιωτική και επαγγελματική ζωή των ενηλίκων 3. Συμμετοχή των ενηλίκων σε κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter), τα οποία είναι εύκολα στη χρήση και γίνονται αφετηρία και χώρος προβληματισμού Το «χάσμα των γενεών» έχει, λοιπόν, πάρει μια νέα μορφή και καθορίζεται από τη σχέση και την εξοικείωση των διαφορετικών γενεών με το Διαδίκτυο. Η κορύφωση του χάσματος αυτού μπορεί να αποτραπεί κυρίως με την προσαρμογή των μεγαλύτερων στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

8 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 7 Ο : «Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ» Mr. FACEBOOK «Σε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί στην τοπική εφημερίδα με θέμα το Facebook να αναφερθείτε στα αίτια της μεγάλης απήχησης του Facebook στους νέους, αλλά και στις αρνητικές συνέπειες της πολύχρονης χρήσης του». Τίτλος: Facebook: ωφέλειες και κίνδυνοι Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ευρύτατα διαδεδομένες στην καθημερινή επικοινωνία των νέων κυρίως ανθρώπων. Ιδιαίτερα, το Facebook έχει εκατοντάδες χρήστες, οι οποίοι το θεωρούν ως σημείο α- ναφοράς της προσωπικής τους ζωής, αλλά και ως οικουμενικό μέσο κοινωνικών επαφών. Κύριο μέρος α ερώτημα: Αίτια απήχησης στους νέους 1. Προσφέρει πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας (παιχνίδια διαδραστικά...) 2. Δυνατότητα γνωριμιών και συνομιλίας με πολλά άτομα 3. Ανάγκη κοινωνικοποίησης και αποδοχής μέσα στις σύγχρονες αλλοτριωμένες κοινωνίες 4. Δυνατότητα επαφής με άτομα από άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς κοσμοπολίτικος χαρακτήρας β ερώτημα: Αρνητικές συνέπειες 1. Οι νέοι χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και τα σοβαρά προβλήματα 2. Οι κοινωνικές επαφές δυσχεραίνουν και οι νέοι ξεχνούν τη χάρη της προσωπικής επαφής 3. Προσβολή προσωπικότητας μέσα από προκλητικές φωτογραφίες ή συκοφαντικά σχόλια 4. Εύκολη χειραγώγηση και διάδοση ψευδών ειδήσεων ευπιστία νέων Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η δικτύωση σε τέτοιου είδους σελίδες οφείλει να γίνεται με μέτρο και συνείδηση, ώστε να μην αγγίξει τα όρια της κατάχρησης και φυσικά, των επακόλουθων συνεπειών της.

9 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 8 Ο : ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ «Με το σκεπτικό ότι πολλοί συνάνθρωποί μας ή και κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα να γράψετε ένα αποδεικτικό δοκίμιο στο οποίο θα αναλύσετε τις αρχές από τις οποίες πρέπει να διέπεται ο εθελοντισμός, καθώς και τις συνέπειες της εθελοντικής δραστηριότητας τόσο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όσο και για τους ίδιους τους συμμετέχοντες στα εθελοντικά προγράμματα». Η σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζοντας πλήθος αντιφάσεων και ζώντας στα πλαίσια πολύμορφων ανακατατάξεων παράγει παθογένειες, αλλά και βιώνει ποικίλα προβλήματα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η απουσία ενδιαφέροντος και φροντίδας για τους συνανθρώπους, κάτι που οδηγεί στην περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ατόμων ή ομάδων. α ερώτημα: Αρχές εθελοντισμού 1. Ανιδιοτέλεια διάθεση ειλικρινούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο 2. Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 3. Υπευθυνότητα δυνατότητα συνεργασίας 4. Ελευθερία προσφοράς εθελοντικής βοήθειας χωρίς χρονικά όρια β ερώτημα: Συνέπειες εθελοντισμού για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και για τους εθελοντές 1. Οι άνθρωποι που δέχονται εθελοντική βοήθεια ανακουφίζονται από τον πόνο και το άγχος 2. Αισθάνονται ασφάλεια και αποδοχή 3. Οι εθελοντές αισθάνονται ικανοποίηση από την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο εφαρμογή κοινωνικών αξιών 4. Αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους Είναι εύλογο, λοιπόν, ότι η εθελοντική δράση είναι πολύ σημαντική στην περίοδο αυτή και μπορεί να στρέψει προς τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, αρχές που συνάδουν με την ίδια την κοινωνία και τη αρμονική λειτουργία της.

10 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 9 Ο : ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ «Με αφορμή την 1 η Νοεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα μεταμοσχεύσεων, να ετοιμάσετε μια ομιλία που θα εκφωνήσετε στο Λύκειό σας στην οποία θα εκθέτετε τους λόγους για τους οποίους η δωρεά οργάνων κρίνεται αναγκαία, αλλά και τις αιτίες που οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα είναι λιγότερες σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Αναμφίβολα η φροντίδα του πάσχοντος συνανθρώπου συχνά μέσα από λόγους και έργα εθελοντισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία και αποκαλύπτει το ευαίσθητο πρόσωπό της. Εκείνη, όμως, η απόφαση, η οποία αναδεικνύει την ανθρώπινη αξία τόσο από την πλευρά αυτού που προσφέρει όσο και από την πλευρά αυτού που δέχεται την προσφορά, είναι η δωρεά οργάνων. Αυτή ουσιαστικά αποτελεί προσφορά ζωής. α ερώτημα: Αίτια δωρεάς οργάνων 1. Δυνατότητα να σωθούν ζωές κοινωνική προσφορά σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη 2. Θετική εφαρμογή των επιστημονικών επιτευγμάτων 3. Αποτροπή λαθρεμπορίου οργάνων β ερώτημα: Αίτια μειωμένου αριθμού μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα 1. Η θρησκεία αποθαρρύνει τέτοιες πράξεις θρησκοληψία 2. Ελλιπής ενημέρωση από αρμόδιους φορείς και κράτος για την ανάγκη μεταμοσχεύσεων 3. Αδιαφορία πολιτών για αλτρουιστικές πράξεις 4. Φόβοι για εκμετάλλευση της προσφοράς οργάνων από τους γιατρούς Θα ήταν, λοιπόν, εξαιρετική ευκαιρία να αποτελέσει η σημερινή μέρα αφορμή ενημέρωσης και περισυλλογής πάνω στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων, με δεδομένη την αξία που έχει αυτή η πράξη για το σύνολο της κοινωνίας.

11 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 10 Ο : ΗΘΙΚΗ ΑΓΩΓΗ «Πρέπει λοιπόν και αυτή την ορθοφροσύνη, την ηθική, να αναπτύξει ο δάσκαλος (όλων των βαθμίδων της Παιδείας) στην ψυχή των μαθητών του. Με αφορμή την παραπάνω άποψη καλείστε να γράψετε ένα αποδεικτικό δοκίμιο, στο οποίο θα αναλύσετε τα αποτελέσματα της ηθικής στην προσωπικότητα και στις ενέργειες του ανθρώπου, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους θα καλλιεργηθεί η αρετή της ηθικής στους μαθητές». Το σχολείο και η εκπαιδευτική διαδικασία έχουν πέρα από τον μορφωτικό χαρακτήρα τους και ουσιαστικό ηθικοποιητικό ρόλο. Οι δάσκαλοι είναι από τους πρώτους, μετά την οικογένεια, που θέτουν τις βάσεις της διαπαιδαγώγησης των ανθρώπων και μεριμνούν για την απόκτηση και την πρακτική εφαρμογή της ηθικής. α ερώτημα: Αποτελέσματα ηθικής στην προσωπικότητα και τις ενέργειες του ανθρώπου 1. Καλλιέργεια ανθρωπισμού διάθεση προσφοράς στην κοινωνία προαγωγή της κοινωνικής ζωής 2. Δράση με βάση τους κανόνες ηθικής συμπεριφοράς, οι οποίοι του επιτρέπουν να θέτει υψηλούς στόχους 3. Συμβάλλει στην αυτογνωσία κατοχυρώνει την ελευθερία της συνείδησης 4. Συμβάλλει στη διαμόρφωση ηθών και εθίμων που σταδιακά γίνονται αποδεκτοί ως νόμοι και κανόνες 5. Παρέχει πρότυπα δράσης, χαρακτήρων και θεσμών β ερώτημα: Τρόποι καλλιέργεια ηθικής στους μαθητές 1. Ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο εκπαίδευσης 2. Προβολή προτύπων για μίμηση 3. Αποβολή προκαταλήψεων από το σχολείο ουσιαστική εφαρμογή της ηθικής από τους ίδιους τους καθηγητές Είναι, λοιπόν, κατανοητό πως οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με την ηθικοποίηση των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από την ανθρωπιστική διαπαιδαγώγηση του νέου και την προετοιμασία της αρμονικής κοινωνικής ένταξής του.

12 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 11 Ο : ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΘΙΚΗ ΚΡΙΣΗ «Το επόμενο τεύχος του σχολικού περιοδικού θα περιέχει κείμενα που θα διαπραγματεύονται το θέμα της ηθικής. Το ένα από αυτά θα έχει τίτλο Η ηθική κρίση της εποχής μας. Ποια επιχειρήματα θα περιελάμβανε ένα δοκίμιο πειθούς με αυτό τον τίτλο και πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;» Ο χαρακτήρας του ανθρώπου αντανακλά τα ηθικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας στην οποία αυτός α- νήκει. Στη σύγχρονη, όμως, ζωή παρατηρείται έντονη η ηθική σύγχυση και κρίση. Σταθερές αξίες αμφισβητούνται ή καταργούνται και τη θέση τους καταλαμβάνουν άλλες συχνά αμφιλεγόμενες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια περίοδο κατά την οποία η στάθμη της ηθικής πέφτει και παρασύρει τον άνθρωπο και την αξία του. α ερώτημα: Αίτια ηθικής κρίσης 1. Υλιστικός χαρακτήρας σύγχρονης εποχής 2. Απουσία υγιών προτύπων που μεταδίδουν αξίες και ιδανικά 3. Κρίση θεσμών δυσλειτουργία οικογένειας 4. Αλλοτρίωση ανθρώπινων σχέσεων αποξένωση εκμετάλλευση συνανθρώπων β ερώτημα: Τρόποι αντιμετώπισης 1. Επαναπροσδιορισμός του αξιακού συστήματος της κοινωνίας από οικογένεια, πνευματικούς ανθρώπους, σχολείο 2. Σύσφιγξη κοινωνικών σχέσεων ανιδιοτέλεια στις κοινωνικές συναναστροφές 3. Ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός πολιτισμού και κοινωνίας αποκαθήλωση τεχνοκρατικού τρόπου ζωής 4. Προβολή και μίμηση υγιών προτύπων Η ύπαρξη ηθικών αξιών και ιδεών είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να απεγκλωβίσει την κοινωνία από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Είναι, λοιπόν, καθοριστικής σημασίας, η καλλιέργεια τέτοιου είδους αξιών από όλους τους αρμόδιους φορείς.

13 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 12 Ο : ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙΣ ΑΞΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ «Δεν είναι αρκετό για τα παιδιά να ακούν για τις αξίες. Για να τις μάθουν πρέπει να τις βιώνουν σε πολλά επίπεδα, να τις κάνουν δικές τους. Να συντάξετε μία επιστολή προς τους φορείς του Υπουργείου Παιδείας στην οποία θα αναφέρεστε στις αιτίες που καθιστούν τη διδασκαλία των αξιών πρωταρχικό μέλημα του εκπαιδευτικού συστήματος και τις προτάσεις σας για τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η μετάδοση αξιών στο σχολικό περιβάλλον.» Αναμφισβήτητα σχολείο και ηθική έχουν συνδεθεί ήδη από τα πρώτα στάδια διαμόρφωσης των κοινωνικών θεσμών. Ήδη από την αρχαιότητα η σχολική εκπαίδευση, εκτός από τη μόρφωση, εμπεριείχε και το σκοπό της διαμόρφωσης ηθικών ανθρώπων. Αυτοί ακολουθώντας τις αξίες και τα ιδανικά, τα οποία δέχονται μέσω της μόρφωσης εντάσσονται ομαλότερα στην κοινωνία. Α ερώτημα: Αίτια που καθιστούν τη διδασκαλία των αξιών αναγκαία 1. Κρίση αξιών και ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή 2. Κρίση δημοκρατίας και θεσμών 3. Τεχνοκρατική κοινωνία - υλισμός 4. Μαζοποίηση περιθωριοποίηση ατόμων στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας Β ερώτημα: Τρόποι επίτευξης 1. Σύνδεση εκπαίδευσης με ανάγκες κοινωνίας 2. Καλλιέργεια διαλόγου και κριτικής σκέψης 3. Ενίσχυση διδασκαλίας ανθρωπιστικών μαθημάτων ( μαθήματα που αφορούν στην παράδοση και τον πολιτισμό) 4. Ο δάσκαλος να γίνεται φορέας και πρότυπο των ιδεών και αξιών που διδάσκει Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η ηθική ποιότητα του ανθρώπου εξαρτάται σε ένα βαθμό από τη σχολική εκπαίδευση, η οποία φροντίζει όχι μόνο για την παραγωγή ικανών στελεχών της κοινωνίας, αλλά και ανθρώπων με ιδανικά. Έτσι η προσδοκία της προόδου δε μένει στη θεωρία, αλλά υλοποιείται μέσω της διάπλασης ενάρετων, ηθικών ανθρώπων.

14 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 13 Ο : ΚΡΙΣΗ ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «Ο αρχισυντάκτης της σχολικής εφημερίδας σάς ζητά να γράψετε ένα άρθρο που θα δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο της και στο οποίο θα αναφέρεστε στα αίτια της γλωσσικής πενίας των νέων και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό». Τίτλος: Γλωσσική πενία των νέων Η γλώσσα είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας, έκφρασης των συναισθημάτων και μετάδοσης γνώσεων. Για αυτούς τους λόγους πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη εξέλιξη της. α ερώτημα: Αίτια γλωσσικής πενίας νέων 1. Η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών οδηγεί σε περιορισμένο λεξιλόγιο χάριν συντομίας 2. Αλλοιωμένη χρήση της γλώσσας από τα ΜΜΕ, τα οποία οι νέοι επιλέγουν ως βασικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας 3. Απομάκρυνση από τα βιβλία και στροφή στις εικόνες 4. Απουσία διαλόγου στο σχολείο και στην οικογένεια β ερώτημα: Προϋποθέσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου 1. Έμφαση στη γλωσσική διδασκαλία στα σχολεία 2. Κυριαρχία του διαλόγου στην πολιτική αλλά και τη σχολική ζωή εφαρμόζοντας τη βασική δημοκρατική αρχή 3. Γλωσσική κατάρτιση των ατόμων που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, σχολιαστές...) 4. Ενασχόληση των ανθρώπων με τη λογοτεχνία, την ανάγνωση βιβλίων και τελικά την καλλιέργεια του γλωσσικού αισθητηρίου μέσω της αυτομόρφωσης. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αμυνθούν απέναντι στη γλωσσική ένδεια που τους πλήττει και να θέσουν τις βάσεις για ουσιαστική εξέλιξη της γλώσσας και προσαρμογή της με τα εκάστοτε δεδομένα κοινωνικά, οικονομικά ή πολιτικά.

15 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 14 Ο : ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ «Συμμετέχοντας σε μια ημερίδα, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα σχολεία του Νομού σας, με θέμα τη γλώσσα, καλείστε να διαμορφώσετε μια γραπτή εισήγηση στην οποία θα επισημαίνετε τις αρνητικές συνέπειες από τη μη σωστή χρήση της γλώσσας μας καθώς και τη σημασία της ελληνικής γλώσσας για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας». Μία από τις βασικότερες λειτουργίες που επιτελεί η γλώσσα είναι η μετάδοση της παράδοσης από γενιά σε γενιά, ενώ η ίδια η γλώσσα αποτελεί διακριτό στοιχείο κάθε ανθρώπινου πολιτισμού. α ερώτημα: Αρνητικές συνέπειες από τη μη σωστή χρήση της γλώσσας 1. Αδυναμία επικοινωνίας και δυσκολία κατανόησης 2. Φλυαρία άσκοπη σπατάλη χρόνου 3. Εύκολη χειραγώγηση θύματα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας 4. Διάδοση συκοφαντιών που οδηγεί σε εχθρότητα και μίσος β ερώτημα: Σημασία της ελληνικής γλώσσας για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας 1. Αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του ελληνικού πολιτισμού - Συνειδητοποίηση πολιτισμικής και ε- θνικής συνέχειας 2. Φορέας ιδεών και αξιών 3. Λόγω του μεγάλου πλούτου της διευκολύνει το διάλογο με τη σαφήνεια και την ακρίβεια που μπορεί να διασφαλίσει 4. Αποδεικνύει και διαφυλάσσει την πολιτισμική ιδιαιτερότητα απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και επιρροές Οφείλουν, λοιπόν, όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν τη μεγάλη χρησιμότητα της γλώσσας στη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και ιδιαιτερότητας, εφόσον αυτή μπορεί να επιβεβαιώσει το μακραίωνο παρελθόν του έθνους και να εγγυηθεί για την ιστορική μας συνέχεια.

16 15 Ο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ: ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ «Η γλώσσα εκτός από μέσο επικοινωνία αποτελεί και φορέα ηθικών αξιών, όπως μας λέει ο Ελύτης. Σε μια συζήτηση που διεξάγεται στο σχολείο σας καλείστε να εκθέσετε τις απόψεις σας για όσα αποκομίζει κάποιος από τη σωστή χρήση της γλώσσας, καθώς και ποιοι θα συμβάλλουν ώστε αυτή να εξακολουθήσει εκτός από μέσο επικοινωνίας να αποτελεί φορέα ηθικών αξιών, αλλά και να συνεχίσει να υφίσταται για πολλούς αιώνες ακόμα». Η μακραίωνη παρουσία ενός λαού έχει συνδεθεί με τη γλώσσα του. Αυτή ως ζωντανός οργανισμός ε- ξυπηρετεί αρχικά τις επικοινωνιακές ανάγκες των ανθρώπων μίας κοινότητας, αλλά και μοιραία συνδέεται με την πολιτιστική και πνευματική του πορεία. Μέσω της γλώσσας εκφράζονται τα συναισθήματα και τα διανοήματα των ανθρώπων και καταγράφονται για να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές ως προϊόν του πολιτισμού. α ερώτημα: Ωφέλειες από τη σωστή χρήση της γλώσσας 1. Ουσιαστική επικοινωνία και συνεννόηση διευκόλυνση της κοινωνικότητας των ατόμων 2. Διεκδικήσεις μέσω του διαλόγου και δυνατότητα πειθούς διαλλακτικότητα 3. Προαγωγή επιστημών, τεχνών, γραμμάτων, πολιτισμού 4. Μεταβίβαση γνώσεων ηθική και πνευματική καλλιέργεια β ερώτημα: Ποιοι θα συμβάλλουν στη σωστή χρήση της 1. Σχολείο με την κατάλληλη και επίμονη γλωσσική διδασκαλία 2. Οικογένεια με την ουσιαστική επικοινωνία των μελών της και την κατανόηση των αξιών της εγκράτειας και της εχεμύθειας 3. Πρότυπα, πνευματικοί άνθρωποι με την προβολή τους και τη στοχευμένη χρήση της γλώσσας 4. ΜΜΕ με τον αυστηρό έλεγχο και την τήρηση των τυπικών κανόνων επικοινωνίας λακωνικότητα Μία γλώσσα εύρωστη και ζωντανή μπορεί να διατηρήσει τις αξίες, τους σκοπούς αλλά και τις κατακτήσεις των μελών μίας κοινωνίας. Αξίζει, λοιπόν, οι άνθρωποι να τη φροντίζουν όχι μόνο ως αντικείμενο της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής ζωής, αλλά και ως αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίας τους στο χώρο και στο χρόνο.

17 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 16 Ο : Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «Ως μέλος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου του Λυκείου σας εκπροσωπείτε τους συμμαθητές σας σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται για τα εγκαίνια της ετήσιας σχολικής έκθεσης ζωγραφικής. Να διαμορφώσετε μια εισήγηση με την οποία θα παρουσιάσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της τέχνης για τον άνθρωπο, καθώς και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ύπαρξή της.» Η ζωγραφική αποτελεί ένα από τους πιο αγαπητούς τρόπους έκφρασης τόσο των μαθητών όσο και των ενήλικων ανθρώπων. Άλλωστε, η Τέχνη στο σύνολό της αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων, ήδη από τις πρώτες κοινωνίες. α ερώτημα: Θετικά αποτελέσματα τέχνης για τον άνθρωπο 1. Έκφραση δημιουργικότητας ανάπτυξη αισθητικής αντίληψης 2. Συμβολή στη διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα του ατόμου 3. Μέσο αντίδρασης στην κοινωνική πραγματικότητα και ψυχική στήριξη στους απλούς ανθρώπους που επίσης αντιδρούν στις κοινωνικές συνθήκες 4. Ανάπτυξη κοινωνικού, εθνικού και διεθνούς διαλόγου συμμετοχή στα βιώματα των λαών κοινωνικοποίηση β ερώτημα: Προϋποθέσεις 1. Δημοκρατία και ελευθερία, ώστε να μην τίθενται εξωτερικοί φραγμοί και περιορισμοί στην καλλιτεχνική δημιουργία 2. Αυτενέργεια και θέληση του δημιουργού, ώστε να μην υποκύπτει σε προσωπικά πάθη και να μη μιμείται ξένα πρότυπα 3. Αυτογνωσία - πνευματική καλλιέργεια απουσία μισαλλοδοξίας και φανατισμών 4. Καλλιέργεια καλαισθησίας και αγάπης για την Τέχνη ήδη από το σχολείο κρατική μέριμνα για βελτίωση και πρόοδο των Τεχνών Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό πως η καλλιέργεια της καλλιτεχνικής ευαισθησίας στους μαθητές μπορεί αν είναι η αρχή μιας ενασχόλησης με την τέχνη, η οποία θα βοηθήσει στην πνευματική και ηθική τους καλλιέργεια.

18 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 17 Ο : Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ «Με αφορμή την επίσκεψη του σχολείου σας σε μια έκθεση έργων τέχνης, καλείστε να γράψετε ένα δοκίμιο πειθούς στο οποίο θα αναφέρεστε στους παράγοντες που έχουν οδηγήσει την τέχνη στον εκφυλισμό της καθώς και στην αναγκαιότητα της τέχνης για το κοινωνικό σύνολο». Όσο δύσκολο κι αν είναι να προσδιοριστεί το περιεχόμενο και η λειτουργία της Τέχνης στη ζωή των κοινωνιών, άλλο τόσο εύκολο είναι να υπεισέλθουν στο εσωτερικό της εκφυλιστικοί παράγοντες της αξίας και του ρόλου της. Συχνά αμφισβητείται η λειτουργία της και τίθεται από πολλούς το ερώτημα αν αυτή υπηρετεί σήμερα τον άνθρωπο ή τις εφήμερες και ταπεινές επιδιώξεις υποτιθέμενων καλλιτεχνών ή κερδοσκοπικών οργανισμών. α ερώτημα: Παράγοντες που οδήγησαν την Τέχνη στον εκφυλισμό της 1. Σύγχρονη αγορά εμπορευματοποίηση της τέχνης 2. Πολιτικές ιδεολογίες και θρησκευτικά δόγματα Στρατευμένη τέχνη 3. Πνευματική μονομέρεια ελιτίστικη αντίληψη της τέχνης (Τέχνη για την Τέχνη) 4. Τεχνοκρατική κοινωνία απομάκρυνση από ειλικρινείς επιδιώξεις και τρόπους πνευματικής και ηθικής εξύψωσης β ερώτημα: Αναγκαιότητα της Τέχνης για το κοινωνικό σύνολο 1. Παραδειγματισμός κοινωνικού συνόλου διοχέτευση ιδεών, αξιών και αντιλήψεων 2. Αφύπνιση συνόλου αύξηση αγωνιστικής διάθεσης 3. Ηθική ανύψωση ανθρώπων πάνω από μικροπρέπειες, ταπεινές επιδιώξεις και ποταπά πάθη α- πομάκρυνση από άγχος, φοβίες, προκαταλήψεις 4. Καλλιέργεια καλαισθησίας ανεκτικότητας, διαλλακτικότητας Σε κάθε περίπτωση που η τέχνη μετατρέπεται σε ευτελές εμπόρευμα συμπαρασύρει και ένα μέρος του πνευματικού πολιτισμού μίας κοινωνίας. Ο ρόλος της είναι να αφυπνίζει και όχι να χρησιμοποιείται ως μέσο υλικής ευημερίας αυτών που τη διαχειρίζονται ως εμπόρευμα. Είναι, λοιπόν, αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της καλλιτεχνικής δημιουργίας με πρωτοστάτες τους γνήσιους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους του πνεύματος.

19 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 18 Ο : ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ «Ο καλλιτέχνης μέσα από την τέχνη του εκφράζει, εξωτερικεύει τον ψυχικό του κόσμο, την ευαισθησία του στο να συλλαμβάνει διάφορες εικόνες, καταστάσεις και να τις μεταβιβάζει στους άλλους, να επισημαίνει τις αθλιότητες, να προαναγγέλλει τα μελλούμενα... Να γράψετε ένα δοκίμιο αποδεικτικό στο οποίο να τονίζετε την επίδραση της τέχνης στον άνθρωπο, τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης και τη σημασία της, καθώς και το πώς το σχολείο θα συμβάλλει στην εξοικείωση των μαθητών με την τέχνη». Η δημιουργική έκφραση, η μορφοποίηση των συναισθημάτων και των διανοημάτων του ανθρώπου συνδέθηκε από το παρελθόν με την τέχνη. Ο καλλιτέχνης ως δημιουργός επιτυγχάνει μέσα από το έργο του να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών και αφού τα μορφοποιήσει, να τα μεταδώσει στο κοινό του. α ερώτημα: Επίδραση της Τέχνης στον άνθρωπο 1. Ανάπτυξη της αισθητικής αντίληψης 2. Πνευματική καλλιέργεια ηθική ανύψωση 3. Απόδραση από τα προβλήματα της καθημερινότητας καταφύγιο από το άγχος 4. Αίσθημα ικανοποίησης που προκύπτει από τη διοχέτευση της δημιουργικότητας β ερώτημα: Κοινωνικός ρόλος της Τέχνης 1. Οι άνθρωποι καταπολεμούν τις μικρότητες και τις μεταξύ τους διαφορές και επιτυγχάνεται η κοινωνική αρμονία 2. Ανοίγει ένας διάλογος ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό και δημιουργείται κοινός προβληματισμός για φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα 3. Αποτελεί βασικό φορέα παράδοσης και πολιτισμού 4. Συμβάλλει στην πολιτιστική επικοινωνία και προσέγγιση των λαών αδελφώνει τους λαούς γ ερώτημα: Συμβολή σχολείου 1. Ουσιαστική διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων (μουσική, θεατρολογία, ζωγραφική...) 2. Διοργάνωση καλλιτεχνικών διαγωνισμών 3. Επισκέψεις σε χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης (μουσεία, εκθέσεις έργων τέχνης, θέατρα, αρχαιολογικοί χώροι...) Η τέχνη, ακόμη και στις σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, υπήρξε φάρος πολιτισμού και λειτούργησε ως χώρος πνευματικών και ηθικών ζυμώσεων. Έτσι μέσω αυτής διασώθηκαν διαχρονικές κοινωνικές αξίες και συνδέθηκαν με τις ανάγκες της προόδου και της εξέλιξης.

20 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 19 Ο : ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; «Στο μάθημα της Φυσικής διεξάγεται μια συζήτηση στην τάξη σας με θέμα την Πυρηνική ενέργεια και κατά πόσο αυτή είναι ασφαλής. Να εκθέσετε τις απόψεις σας για τα θετικά αποτελέσματα της Πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τις επιπτώσεις της από ένα πιθανό ατύχημα στο περιβάλλον και στον ίδιο τον άνθρωπο». Η Πυρηνική ενέργεια είναι ένα από τα επιτεύγματα της επιστήμης, τα οποία δημιουργούν αντιφατικά συναισθήματα στη ψυχή των ανθρώπων. Η χρησιμότητα της Πυρηνικής ενέργειας είναι αναμφίβολη και έχει επιβεβαιωθεί σε πολλούς τομείς. Από την άλλη οι αρνητικές επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο ατύχημα είναι υπερβολικά μεγάλες και επικίνδυνες. Κύριο μέρος: α ερώτημα: Θετικά αποτελέσματα Πυρηνικής ενέργειας 1. Παραγωγή μεγάλης ποσότητας ενέργειας με μικρού κόστους πρώτες ύλες 2. Δυνατότητα χρήσης της σε επιστήμες υγείας 3. Απασχόληση μεγάλου αριθμού εργαζομένων 4. Βοηθάει στην εξέλιξη της τεχνολογίας β ερώτημα: Επιπτώσεις από πιθανό ατύχημα 1. Ανεξέλεγκτη μόλυνση του περιβάλλοντος (εδάφους, υδάτινου και αέρινου) 2. Αύξηση της θερμοκρασίας 3. Καρκινοπάθειες δερματοπάθειες -καρκινογενέσεις αναπνευστικά προβλήματα 4. Ολοκληρωτική καταστροφή κρατών και άμεση απώλεια πολλών ανθρώπων Είναι, λοιπόν, καθοριστικό η χρήση της Πυρηνικής ενέργειας να γίνεται με μέτρο και λελογισμένα, ώστε από τη μια να συνεχίσει αν προσφέρει τις υπηρεσίες της στις επιστήμες, και από την άλλη να αποφευχθούν οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος.

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΙ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ /ΙΔΕΩΝ

ΧΩΡΟΙ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ /ΙΔΕΩΝ ΧΩΡΟΙ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ /ΙΔΕΩΝ ΕΚΘΕΣΗ Β ΚΑΙ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ: «ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ» ΑΤΟΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΜΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται στη σημασία του δημιουργικού σχολείου στη

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Μέρος της νεανικής ταυτότητας το ίντερνετ Έφηβοι και διαδίκτυο πάνε μαζί. Το διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.1 Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη προσέγγισης των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης από τους Νεοέλληνες. Επρόκειτο για τόπους έκφρασης συλλογικότητας. Επιπλέον, σ αυτούς γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

4 ο ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 4 ο ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο σκοπός της εργασίας είναι η ανάπτυξη υγιούς συνεργασίας μεταξύ των μελών της κάθε ομάδας. Βέβαια δεν πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη σπουδαιότητα των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Αρχικά τονίζει πως

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A') ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

2.5. ΗΘΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

2.5. ΗΘΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ 2.5. ΗΘΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ [94] ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ υλικές-οικονομικές πολιτικές πνευματικές ηθικές κοινωνικές αισθητικές θρησκευτικές ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΚΕΙΜΕΝΟ Με τον όρο αυτομόρφωση περιγράφουμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης κινητήρια δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΙΑ - ΑΓΑΠΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΦΙΛΙΑ - ΑΓΑΠΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΦΙΛΙΑ - ΑΓΑΠΗ ΦΙΛΙΑ: αποτελεί τον ισχυρό ψυχικό συνεκτικό δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ανθρώπους και εδράζεται στην αμοιβαία συμπάθεια, στην ανταπόκριση των αισθημάτων, στα κοινά ενδιαφέροντα.

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία είναι η περίοδος της μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία κι έχει για κέντρο της την ήβη.

Εφηβεία είναι η περίοδος της μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία κι έχει για κέντρο της την ήβη. Ονοματεπώνυμο: Ημερομηνία: ΟΡΙΣΜΟΣ Έκφραση Έκθεση Α Λυκείου Θέμα: «Εφηβεία» Εφηβεία είναι η περίοδος της μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία κι έχει για κέντρο της την ήβη. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ στις μερες μας

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ στις μερες μας ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ στις μερες μας 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής. Αιτία του

Διαβάστε περισσότερα

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΚΑΡΑΡΓΥΡΗ ΓΙΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

~Επικοινωνία ονομάζεται η επαφή που πραγματοποιείται με τη

~Επικοινωνία ονομάζεται η επαφή που πραγματοποιείται με τη ~Επικοινωνία ονομάζεται η επαφή που πραγματοποιείται με τη χρήση διαφόρων μέσων και με την οποία μπορεί να γίνει ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων, σημάτων ή μηνυμάτων. ~Η επικοινωνία χωρίζεται σε τρείς βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 90-100 λέξεις Ο Μπαμπινιώτης υποστηρίζει ότι η Ενωμένη Ευρώπη διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα που επιβοηθεί τον επαναπροσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ 2 Το όραμά μας: Συμβολή στη διαμόρφωση εγγράμματων πολιτών με δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, ιστορική ταυτότητα αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Ελληνική Γλώσσα. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων & Εσπερινών Γενικών Λυκείων

Νέα Ελληνική Γλώσσα. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων & Εσπερινών Γενικών Λυκείων 7 Ιουνίου 2017 Νέα Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων & Εσπερινών Γενικών Λυκείων Α. Το θέμα του κειμένου αφορά στη σχέση επιστήμης και τεχνολογίας και τον ρόλο του επιστήμονα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1. Κριτήρια επιλογής θέματος Φιλομάθεια Ιστορικό ενδιαφέρον Δίψα για μάθηση Διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων Απόκτηση κριτικής σκέψης Ενδιαφέρον για τα τεχνολογικά επιτεύγματα

Διαβάστε περισσότερα

15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ

15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ 15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2015-16 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ ΘΕΜΑ: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ», ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στη συγκεκριμένη εργασία επιχειρείται

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Το σχολείο Την οικογένεια Τους πνευματικούς ανθρώπους

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Το σχολείο Την οικογένεια Τους πνευματικούς ανθρώπους Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Το σχολείο Την οικογένεια Τους πνευματικούς ανθρώπους Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ) καθορίζουν και διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τις στάσεις και αντιλήψεις της κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΠΑΛ

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΠΑΛ γραπτή εξέταση στo μάθημα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΠΑΛ Τάξη: Γ ΕΠΑΛ Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητές: Κείμενο «Όπλο επιβίωσης» η δια βίου εκπαίδευση και η κατάρτιση. Στο ευρωπαϊκό προσκήνιο τίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ. Α ΟΜΑΔΑΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο πρόβλημα της νεανικής εγκληματικότητας. Αρχικά επισημαίνει πως η αύξηση του φαινομένου οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Αγωγή και Εκπαίδευση

Φυσική Αγωγή και Εκπαίδευση «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Φυσική Αγωγή και Εκπαίδευση 2012-2013 Ερευνητική Εργασία Β Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Ε Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Μαριάννα Δημητροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

1 Ος ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

1 Ος ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 1 Ος ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Τι εννοούμε με τον όρο «μαθησιακά αποτελέσματα»; ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη από την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Αθλητισμός είναι η οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια που καταβάλλει ο άνθρωπος, με σκοπό την εξάσκησή του για την κατάκτηση της νίκης σε αγώνες και την επίτευξη επιδόσεων, καθώς παράλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία. Πώς επιδρά η σημερινή κοινωνία την ανάπτυξη του εφήβου; 21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ Α1, ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ν. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εφηβεία. Πώς επιδρά η σημερινή κοινωνία την ανάπτυξη του εφήβου; 21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ Α1, ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ν. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Εφηβεία Πώς επιδρά η σημερινή κοινωνία την ανάπτυξη του εφήβου; ΤΜΗΜΑ Α1, ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ν. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ 1.Χαρακτηριστικά Εφηβεία 2.Δραστηριότητες 3.Κοινωνικοποίηση 1.Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 9/10/2016 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 9/10/2016 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 9/10/2016 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Στο κείμενο ο συγγραφέας αναλύει την άρρηκτη σχέση της δημοκρατίας με την παιδεία. Αρχικά καταγράφει τα τυπικά

Διαβάστε περισσότερα

www.themegallery.com LOGO

www.themegallery.com LOGO www.themegallery.com LOGO 1 Δομή της παρουσίασης 1 Σκοπός και στόχοι των νέων ΠΣ 2 Επιλογή των περιεχομένων & Κατανομή της ύλης 3 Ο ρόλος μαθητή - εκπαιδευτικού 4 Η ΚΠΑ στο Δημοτικό & το Γυμνάσιο 5 Η Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις έκθεσης εξετάσεων ομογενών 2017

Απαντήσεις έκθεσης εξετάσεων ομογενών 2017 Απαντήσεις έκθεσης εξετάσεων ομογενών 2017 Α1. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού και τη σημασία τους. Επισημαίνει κάποιες από αυτές που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας»)

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας») Α1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το κείμενο πραγματεύεται το διαχρονικό ρόλο και τη συμβολή της αρχαίας ελληνικής τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα. Αρχικά, επισημαίνεται ότι ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσω της τέχνης να αποστασιοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) 2012

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) 2012 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) 2012 ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ εν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες με την ίδια λέξη, τη διεθνή σήμερα λέξη «λόγος»,

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν. Χαιρετισµός. κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Προέδρου του ΣΕΒ. στην Ηµερίδα που διοργανώνει

Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν. Χαιρετισµός. κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Προέδρου του ΣΕΒ. στην Ηµερίδα που διοργανώνει Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν Χαιρετισµός κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου Προέδρου του ΣΕΒ στην Ηµερίδα που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο µε θέµα: «Οικονοµία Επιχειρηµατικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Εθελοντισμός Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του οργανωμένου εθελοντισμού απέκτησε στον

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Ο τύπος έχει αποδειχθεί ότι στηρίζει το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά και εξαρτάται από αυτό προκειμένου να κάνει απρόσκοπτα το έργο του. Tο έργο αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Β ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ

Β ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ Νεοελληνική Γλώσσα Α. Ο αρθρογράφος πραγματεύεται το θέμα της κρίσης των ανθρωπιστικών σπουδών. Διερωτώμενος αρχικά, για τους λόγους που πολλοί Ευρωπαίοι διάκεινται εχθρικά απέναντι στους Έλληνες, ισχυρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

OPMH. κοντά στο µαθητή!

OPMH. κοντά στο µαθητή! ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ. Κατηγορίες: πολιτιστικά, λαογραφικά, πολεμικά, ιστορικά.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ. Κατηγορίες: πολιτιστικά, λαογραφικά, πολεμικά, ιστορικά. ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ Κατηγορίες: πολιτιστικά, λαογραφικά, πολεμικά, ιστορικά. Σημασία: παρουσιάζουν την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας. παρουσιάζουν τη νοοτροπία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Η ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο Σήμερα, σχεδόν όλοι συμφωνούν πως τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ Η παγκοσμιοποίηση έχει διαταράξει την παραδοσιακή διεθνή κατάσταση. Σαρωτικές αλλαγές, οικονομικές και κοινωνικές συντελούνται ήδη, η ροή των γεγονότων έχει επιταχυνθεί και η πολυπλοκότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015 Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση του σεβασμού και της ισότητας»

ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση του σεβασμού και της ισότητας» «Η ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση του σεβασμού και της ισότητας» Στόχος υπό έμφαση για τη σχολική χρονιά 2016 2017 Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ΕΔΕ 1 H ετερότητα στις

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο smartclass.gr

Φροντιστήριο smartclass.gr Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα Ενδεικτικές Απαντήσεις Θεμάτων Α.1. Ο συγγραφέας στο συγκεκριμένο απόσπασμα καταθέτει τον προβληματισμό του αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος υπό έμφαση για τη σχολική χρονιά 2015-2016

Στόχος υπό έμφαση για τη σχολική χρονιά 2015-2016 Στόχος υπό έμφαση για τη σχολική χρονιά 2015-2016 «Ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της

Διαβάστε περισσότερα

Ηφιλοσοφίατων ΕΠΠΣκαιτωνΑΠΣ. Γιώργος Αλβανόπουλος Σχολικός Σύµβουλος Ειδικής Αγωγής http://amaked-thrak.pde.sch.gr/symdim-kav4/ ΑλβανόπουλοςΓ. Σχ. Σύµβουλος 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εποχή µας χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα-Γλωσσική υποβάθμιση

Γλώσσα-Γλωσσική υποβάθμιση Γλώσσα-Γλωσσική υποβάθμιση Αίτια γλωσσικής υποβάθμισης Εξειδικευμένη γνώση και υποβάθμιση της γλωσσικής κατάρτισης στην εκπαίδευση Υπεροχή εικόνας σε βάρος του γραπτού λόγου Ξενομανία - Μιμητισμός ΜΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Μετασχηματίζοντας δημιουργικά την αμφισβήτηση Μέσα στην τάξη ο εκπαιδευτικός με τους μαθητές αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται από τις μεταξύ τους στάσεις

Διαβάστε περισσότερα

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) ***

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) *** «...Η γλωσσομάθεια στις μέρες μας είναι απαραίτητη. Τα άτομα με επαρκή γνώση μιας ξένης γλώσσας έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικότεροι στις σπουδές τους, αφού μπορούν ψάχνοντας σε ξένες βιβλιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικοί τομείς και έκθεση. Μαρία Κάππου. Θεματικοί τομείς. Επιτομή μαθημάτων γενικής παιδείας [1]

Θεματικοί τομείς και έκθεση. Μαρία Κάππου. Θεματικοί τομείς. Επιτομή μαθημάτων γενικής παιδείας [1] Θεματικοί τομείς Επιτομή μαθημάτων γενικής παιδείας [1] Τίτλος βιβλίου Θεματικοί τομείς - Επιτομή μαθημάτων γενικής παιδείας Συγγραφέας, 2013 Τυπογραφική διόρθωση Αλέξανδρος Πανούσης Σχεδίαση εξωφύλλου

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Η ΟΡΙΣΜΟΣ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τ Ε Χ Ν Η ΟΡΙΣΜΟΣ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Τ Ε Χ Ν Η ΟΡΙΣΜΟΣ Τέχνη είναι η συνειδητή ενέργεια αλλά και η ιδιαίτερη ικανότητα του ανθρώπου για δημιουργία έργων που προκαλούν αισθητική συγκίνηση και αναπτύσσουν προβληματισμό. Μέσω της τέχνης δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙ ΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ι. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η

Διαβάστε περισσότερα

Β2. α) Β3. α) Β4. α)

Β2. α) Β3. α) Β4. α) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α1. Ο δοκιµιογράφος πραγµατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Συμμαθητές, συμμαθήτριες, Στα πλαίσια της συζήτησής μας για την τέχνη, θα παρουσιαστούν περιληπτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ. α) Θεματική Περίοδος: «Επειδή που είναι κάτι πολύπλοκο». Λεπτομέρειες Σχόλια: «Η κριτική. τα πάντα στον αέρα».

ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ. α) Θεματική Περίοδος: «Επειδή που είναι κάτι πολύπλοκο». Λεπτομέρειες Σχόλια: «Η κριτική. τα πάντα στον αέρα». ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ. Α1: Πολύ συχνά οι έφηβοι αποτελούν αντικείμενα κριτικής και επίκρισης από τους μεγαλύτερους, αυτή όμως δεν αποτελεί την σωστότερη μέθοδο αντιμετώπισής τους. Η εφηβεία είναι μία από τις κρισιμότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ. 3 ΒΙΒΛΙΟ 7 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 11 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. 15 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. 20 ΡΙΑΛΙΤΥ ΣΟΟΥ. 25 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. 29 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. 34 ΒΙΒΛΙΟ. 39 ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΟ.. 47 ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ Κατηγορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για ένα τόσο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αγγίζει και αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Project A2- A3. Θέμα: Σχολείο και κοινωνική ζωή Το δικό μας σχολείο. Το σχολείο των ονείρων μας Το σχολείο μας στην Ευρώπη

Project A2- A3. Θέμα: Σχολείο και κοινωνική ζωή Το δικό μας σχολείο. Το σχολείο των ονείρων μας Το σχολείο μας στην Ευρώπη Project A2- A3 Α Φαλήρου 1ο ΓυμνάσιοΤάξη Παλαιού Θέμα: Σχολείο και κοινωνική ζωή Το δικό μας σχολείο Το σχολείο των ονείρων μας Το σχολείο μας στην Ευρώπη ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ PROJECT Τα ενδιαφέροντα μας Ξεκινήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 20-05-2004 Α. Σύμφωνα με ξένο συγγραφέα παρατηρεί ο Παπανούτσοςο βασικός λόγος που ο άσκαλος επαναπαύεται στις πνευματικές του κατακτήσεις είναι ότι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 Α. Το κείμενο αναφέρεται στη σχέση του τύπου με τη δημοκρατία. Κατά το συγγραφέα, ο τύπος πρέπει να είναι αμερόληπτος,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. Έκφραση-Έκθεση Γ Λυκείου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. Έκφραση-Έκθεση Γ Λυκείου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Έκφραση-Έκθεση Γ Λυκείου 06-10-2013 ΚΕΙΜΕΝΟ Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει και αναπνέει μέσα σε έντονα υλιστική ατμόσφαιρα, η οποία θα τον κάνει όλο και περισσότερο αδιάφορο, κάτι που δυσκολεύει πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 23 Μαΐου, «Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό η σκέψη το κάνει έτσι», όπως. διαπίστωσε ο Άμλετ στο ομώνυμο έργο του Shakespeare, όταν

Τετάρτη 23 Μαΐου, «Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό η σκέψη το κάνει έτσι», όπως. διαπίστωσε ο Άμλετ στο ομώνυμο έργο του Shakespeare, όταν ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΙΔΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΑΤ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Τετάρτη 23 Μαΐου, 2012 «Τίποτα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Βόλφγκανγκ Κορν

ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Βόλφγκανγκ Κορν ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΛΕΚΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Βόλφγκανγκ Κορν Β Ομάδα 1. Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας, μετά από αρκετές αναφορές στις αρνητικές όψεις της παγκοσμιοποίησης, καταλήγει στη διαπίστωση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π.Α.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ

Ε.Π.Α.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ Ε.Π.Α.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α1 «ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Π. Αλετρά ΠΕ 1835 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Επισήμανση των προβλημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑΛ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑΛ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑΛ Κείμενο Εθελοντισμός Η κουλτούρα του εθελοντισμού υπάρχει σε κάθε κοινωνία, μολονότι σε διαφορετικές μορφές. Η εθελοντική πράξη μέσω της οποίας οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ανατροφή των παιδιών, οι αξίες, τα κίνητρα που δίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ «e-πιμενω» Θέµα ηµερίδας:

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

PROJECT ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ PROJECT 2013-2014 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΡΚΟΣ ΛΕΝΤΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ 1 Με τον όρο επάγγελμα εννοούμε το "είδος της βιοποριστικής εργασίας", δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

α. η παροχή γενικής παιδείας, β. η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των

α. η παροχή γενικής παιδείας, β. η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ α. η παροχή γενικής παιδείας, β. η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ενδιαφερόντων του, γ. η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή 220 Γενικός σκοπός του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να εμπλακούν σε μια δημιουργική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ. ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ επιμέλεια Μαρία Κάππου:

ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ. ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ επιμέλεια Μαρία Κάππου: ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Θέματα/έννοιες που συνδέονται με τη γνώση Γλώσσα Γλωσσική εκπαίδευση Αναλφαβητισμός Επιστήμη Παιδεία Πνευματικός άνθρωπος-επιστήμονας

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα

Β2. α) Θεματική πρόταση : Σήμερα, της κοινωνικής μας αγωγής.» Λεπτομέρειες : Συγκεκριμένα, δικαιώματα του πλησίον.» Κατακλείδα : Δεν υπάρχει

Β2. α) Θεματική πρόταση : Σήμερα, της κοινωνικής μας αγωγής.» Λεπτομέρειες : Συγκεκριμένα, δικαιώματα του πλησίον.» Κατακλείδα : Δεν υπάρχει Απαντήσεις Α. Στο συγκεκριμένο κείμενο γίνεται λόγος για τη μέγιστη σημασία της κοινωνικής αγωγής. Παλαιότερα βέβαια αποτελούσε αντικείμενο σχολικής διδασκαλίας αλλά και οικογενειακής μέριμνας, πράγμα

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Π. Τσαχαγέας, 2006, «Η ανθρωπότητα σε κρίση θεσμών και αξιών», Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα (Διασκευή).

Ιωάννης Π. Τσαχαγέας, 2006, «Η ανθρωπότητα σε κρίση θεσμών και αξιών», Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα (Διασκευή). ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ. «Δίκτυο συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών για θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου και άσκησης θρησκευτικών πρακτικών»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ. «Δίκτυο συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών για θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου και άσκησης θρησκευτικών πρακτικών» Δημοσιοποίηση της Δράσης Έργο ΕΤΕ 4.1/13 «Δίκτυο συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών για θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου και άσκησης θρησκευτικών πρακτικών» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ «Δίκτυο συνεργασίας μεταξύ κρατών

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας.

Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας. Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας. Χριστίνα Νεοφυτίδου Λειτουργός Νεολαίας, Τομέας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Τι είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2017 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2017 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Το κείμενο αναφέρεται στην επιστήμη και τον ρόλο των επιστημόνων. Αρχικά, εξηγεί ότι πρόκειται για συνεχή κατάκτηση της γνώσης, διαφοροποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.. ΤΜΗΜΑ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΒΑΘΜΟΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.. ΤΜΗΜΑ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΒΑΘΜΟΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.. ΤΜΗΜΑ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΒΑΘΜΟΣ 2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» 1. Ότι οι πολίτες που θα μορφώνονται στη σχολική μας εκπαίδευση είναι, έκτος απροόπτου προορισμένοι να ζήσουν σε μιαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 Α1. Το κείμενο αναφέρεται στη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας παρά τα οικονομικο-πολιτικά προβλήματα στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο «Φιλολογικό» Φροντιστήριο 2 ο Διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Α Λυκείου Επιμέλεια: Μάνθου Άρτεμις [Ο διαδικτυακός διάλογος] Δεν μπορεί, ασφαλώς, να αμφισβητηθεί ότι ο διάλογος αποτελεί απαραίτητο στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες. Τεχνολογικός αναλφαβητισμός

Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες. Τεχνολογικός αναλφαβητισμός ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Τεχνολογικός αναλφαβητισμός Παλιά, η σχολική εκπαίδευση στη χώρα μας δεν ήταν υποχρεωτική,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015 Α1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015 Ο συγγραφέας αναφέρεται στα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και κυρίως στους χώρους θέασης και ακρόασης. Τους θεωρεί εξαιρετικής σημασίας καθώς συνδέονται με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. ημερήσιος και περιοδικός τύπος ραδιόφωνο τηλεόραση προφορική φήμη ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. ημερήσιος και περιοδικός τύπος ραδιόφωνο τηλεόραση προφορική φήμη ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Παραπληροφόρηση είναι η σκόπιμη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, με στόχο να οδηγηθεί η κοινή γνώμη προς ορισμένη κατεύθυνση, για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. ΜΕΣΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Χριστίνα Τσακαρδάνου Εκπαιδευτικός Πανθομολογείται πως η ανάπτυξη του παιδιού ορίζεται τόσο από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, όσο και από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε.

Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε. Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε. στην Ελλάδα σχετίζεται καθαρά με τις δραστηριότητες διεθνών οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

«Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ»

«Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» «Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΩΝ. ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ: Προσωπικότητα Αξίες Ιδέες

Διαβάστε περισσότερα