21 Τεχνολογίες και Πρότυπα για την Υλοποίηση Συνεργατικών Συστηµάτων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "21 Τεχνολογίες και Πρότυπα για την Υλοποίηση Συνεργατικών Συστηµάτων"

Transcript

1 21 Τεχνολογίες και Πρότυπα για την Υλοποίηση Συνεργατικών Συστηµάτων Χρήστος Μπούρας και Θρασύβουλος Τσιάτσος Πανεπιστήµιο Πατρών και ΕΑΙΤΥ Σκοπός Σκοπός του παρόντος κεφαλαίου είναι η παρουσίαση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την υλοποίηση και την υποστήριξη συστηµάτων συνεργασίας. Πιο συγκεκριµένα, στο παρόν κεφάλαιο γίνεται µια επισκόπηση των τεχνολογιών, των πρωτόκολλων και των προτύπων για την υποβοήθηση σύγχρονης και ασύγχρονης συνεργασίας από απόσταση µέσω υπολογιστή. Έννοιες Κλειδιά ίκτυα υπολογιστών Section Break (Continuous) Υπηρεσίες για συνεργασία από απόσταση Πρωτόκολλα για συνεργασία από απόσταση Τεχνολογίες για συνεργασία από απόσταση Συνεργατικά συστήµατα µε υπολογιστή Ολοκλήρωση συστηµάτων για συνεργασία από απόστασης Peer-to-peer τοπολογία Client-server τοπολογία Συνεργατικά εικονικά περιβάλλοντα Πρωτόκολλα πραγµατικού χρόνου Τηλεδιάσκεψη ιαµοίραση εφαρµογών Section Break (Continuous)

2 Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Το παρόν κεφάλαιο παρουσιάζει χρήσιµες αρχιτεκτονικές, τεχνολογίες και πρότυπα που µπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη groupware εργαλείων µε στόχο την υποστήριξη συνεργατικών υπηρεσιών. Όπως περιγράφηκε σε προηγούµενο κεφάλαιο (Αβούρης, Κόµης & Κατσάνος, Εργαλεία και Περιβάλλοντα Υποστήριξης της Συνεργασίας), δύο είναι οι βασικές κατηγορίες των τεχνολογιών που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία από απόσταση (Cerovsek & Turk, 2004): ασύγχρονες τεχνολογίες συνεργασίας και τεχνολογίες για διαδικτυακές πύλες συνεργασίας (portal technology) που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την ασύγχρονη ροή και ανταλλαγή πληροφοριών. Οι τεχνολογίες αυτές µπορούννα υποστηρίξουν υπηρεσίες και εφαρµογές όπως: διαχείριση εγγράφων, forums, οµάδες συζήτησης, ηµερολόγιο και χρονοδιάγραµµα, κλπ τεχνολογίες συνεργασίας πραγµατικού χρόνου (real-time collaboration technology), που συµπεριλαµβάνουν οποιαδήποτε τεχνολογία για την αλληλεπίδραση γεωγραφικά αποµακρυσµένων χρηστών. Οι τεχνολογίες αυτές µπορούν να υποστηρίξουν υπηρεσίες και εφαρµογές όπως τηλεδιάσκεψη µε ήχο και βίντεο, συνοµιλία µε κείµενο (text chat), άµεσα µηνύµατα (instant messaging), εκποµπή βίντεο (video broadcasting), διαµοιραζόµενος ασπροπίνακας (shared whiteboard), διαµοίραση εφαρµογών (application sharing), συνεργατικά εικονικά περιβάλλοντα (collaborative virtual environments - CVEs), κλπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεύτερη κατηγορία, οπότε στο παρόν κεφάλαιο αναλύονται εκτενέστερα οι αρχιτεκτονικές και οι τεχνολογίες συνεργασίας πραγµατικού χρόνου. Το παρόν κεφάλαιο δοµείται ως εξής: Η επόµενη ενότητα παρουσιάζει βασικές αρχιτεκτονικές για συστήµατα συνεργασίας από απόσταση, και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα σχετικά πρότυπα, πρωτόκολλα και οι τυποποιήσεις στις οποίες βασίζονται τα συστήµατα για συνεργασία από απόσταση. Τέλος, γίνεται µια κριτική και συνοπτική παρουσίαση ερευνητικών πρωτοτύπων αλλά και εµπορικών προϊόντων για συνεργασία από απόσταση, ως προς τον βαθµό ολοκλήρωσής τους Αρχιτεκτονικές για Συστήµατα Συνεργασίας από Απόσταση Στην συγκεκριµένη ενότητα παρουσιάζονται συνοπτικά διάφορες αρχιτεκτονικές που χρησιµοποιούνται για την υλοποίηση συστηµάτων συνεργασίας από απόσταση. Οι αρχιτεκτονικές διαχωρίζονται σε συστήµατα που υποστηρίζουν ασύγχρονη συνεργασία από απόσταση και σε συστήµατα που υποστηρίζουν σύγχρονη συνεργασία από απόσταση.

3 Σχετικά µε τα εργαλεία και τις αρχιτεκτονικές για ασύγχρονα συστήµατα συνεργασίας από απόσταση, η τάση σήµερα είναι η χρήση τεχνολογιών του παγκόσµιου ιστού (web-based συστηµάτα), στις οποίες ενσωµατώνονται ασύγχρονες υπηρεσίες και εργαλεία, όπως ηλεκτρονικό ταχυδροµείο, οµαδικά ηµερολόγια, forums, κλπ. Ουσιαστικά λοιπόν, η τάση σήµερα είναι η υλοποίηση συνεργατικών διαδικτυακών πυλών. Οι βασικές τεχνολογικές λύσεις για την υλοποίηση web-based συστηµάτων είναι οι παρακάτω: 3-tier αρχιτεκτονικές µε χρήση ενός web server, µιας βάσης δεδοµένων και µιας scripting γλώσσας προγραµµατισµού. Ν-tier αρχιτεκτονικές µε χρήση application servers, βάσεων δεδοµένων και επιπλέον τµηµάτων (modules), που επιτρέπουν την υλοποίηση presentation independent εφαρµογών που ακολουθούν το MVC (Model 2) πρότυπο ανάπτυξης σε πολλαπλά επίπεδα (N-tier). Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι αρχιτεκτονικές για σύγχρονα συστήµατα συνεργασίας από απόσταση στις οποίες εστιάζει το παρόν κεφάλαιο. Γενικά, η επικοινωνία µεταξύ των σταθµών εργασίας που συµµετέχουν σε ένα σύστηµα για σύγχρονη συνεργασία από απόσταση µπορεί να υλοποιηθεί χρησιµοποιώντας διάφορα δίκτυα µε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα δίκτυα µπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα µε τα παρακάτω χαρακτηριστικά: τον τύπο µεταφοράς δεδοµένων: προσανατολισµένο στη σύνδεση (connection-oriented), ή µη-προσανατολισµένο στη σύνδεση (connectionless), τον τύπο µετάδοσης µηνυµάτων: unicast ή multicast, την καθυστέρηση µετάδοσης των µηνυµάτων (message latency), και το εύρος ζώνης (bandwidth) του δικτύου. Τα δίκτυα τα οποία συνήθως χρησιµοποιούνται διαχωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες, ανάλογα µε τον τρόπο αλληλεπίδρασης των συµµετεχόντων κόµβων: σύνδεση 1-1: δύο σταθµοί εργασίας µπορούν να στείλουν και να λάβουν δεδοµένα µέσω µιας επικοινωνίας προσανατολισµένης στη σύνδεση (connection-oriented). Ένα παράδειγµα είναι η χρήση ενός modem µε µια τηλεφωνική γραµµή. Το modem υποστηρίζει connection-oriented, unicast µετάδοση δεδοµένων, µε σχετικά χαµηλό latency και χαµηλό bandwidth (<56 Kbps).

4 unicast: περιλαµβάνει ένα µεγάλο αριθµό σταθµών εργασίας, οι οποίοι είναι λογικά συνδεδεµένοι µε ένα δίκτυο που υποστηρίζει επικοινωνία µηπροσανατολισµένη στη σύνδεση (connectionless) µέσω unicast µηνυµάτων. Ένα παράδειγµα είναι το διαδίκτυο. multicast: όπου ένας µεγάλος αριθµός σταθµών εργασίας επικοινωνούν µέσω του δικτύου που υποστηρίζει connectionless multicast µηνύµατα αλλά και connectionless unicast µηνύµατα. Ένα παράδειγµα είναι το Mbone. Οι παραπάνω τύποι δικτύων µπορούν να συνδυαστούν έτσι ώστε να δηµιουργηθούν διάφορα ετερογενή δίκτυα. Για παράδειγµα, τα modems µπορούν να χρησιµοποιηθούν για συνδέσεις µεταξύ servers και clients, ενώ ταυτόχρονα οι servers µπορούν να αλληλεπιδρούν µεταξύ τους µε multicast. Κάθε συνδυασµός δικτύων έχει ένα µοναδικό σύνολο από τρόπους µετάδοσης και χαρακτηριστικά µετάδοσης, τα οποία µπορούν να επηρεάσουν σηµαντικά το σχεδιασµό των σύγχρονων συστηµάτων συνεργασίας από απόσταση. ύο βασικοί τύποι δικτυακών τοπολογιών εφαρµόζονται σε συστήµατα συνεργασίας από απόσταση: peer-to-peer και client-server. Στη βιβλιογραφία (Greenberg & Roseman, 1999) οι παραπάνω τύποι αναφέρονται επίσης και σαν replicated και κεντρικοποιηµένες (centralized) αρχιτεκτονικές αντίστοιχα. Επίσης, υπάρχουν και διάφορες υβριδικές τοπολογίες, ανάλογα µε το συνδυασµό των παραπάνω τοπολογιών και των δικτυακών χαρακτηριστικών Peer-to-peer Τοπολογίες Ένα peer-to-peer µοντέλο (Σχήµα 21.1) βασίζεται σε ένα σύνολο από κόµβους (hosts) που µπορούν να επικοινωνήσουν µεταξύ τους άµεσα µέσω του δικτύου. Ο παραπάνω ορισµός υπονοεί ότι: Σχήµα 21.1 Peer-to-peer Τοπολογία

5 δεν υπάρχει ανάγκη για την ύπαρξη ενός κεντρικού κόµβου ο οποίος θα πρέπει να εξυπηρετεί τους υπόλοιπους κόµβους των χρηστών. Με άλλα λόγια, δεν απαιτείται ένας κεντρικός εξυπηρετητής. οι κόµβοι σε ένα peer-to-peer µοντέλο έχουν την ίδια λειτουργικότητα και ίδια δικαιώµατα. Στην περίπτωση αυτή, κάθε κόµβος διατηρεί ένα αντίγραφο της διαµοιραζόµενης εφαρµογής. Αυτό σηµαίνει ότι το αντίγραφο θα πρέπει να συντονίζει τις ενέργειες που γίνονται τοπικά (local) µε αυτές που γίνονται στους άλλους κόµβους (remote), και να τις συγχρονίζει. Το βασικό πλεονέκτηµα ενός peer-to-peer µοντέλου είναι ότι δεν υπάρχει κεντρικό σηµείο αστοχίας (central point of failure). Ωστόσο, η επεκτασιµότητα ενός peer-to-peer συστήµατος είναι µάλλον περιορισµένη, αφού όταν για παράδειγµα γίνει µια αλλαγή στην κατάσταση ενός αντικειµένου, ο υπεύθυνος κόµβος θα πρέπει να στείλει ένα µήνυµα για τον συγχρονισµό της κατάστασης του αντικειµένου σε όλους τους άλλους κόµβους (peers). Το µειονέκτηµα εδώ είναι ότι η λύση αυτή απαιτεί από τους χρήστες αρκετή υπολογιστική ισχύ. Υπάρχουν δύο τύποι µοντέλων επικοινωνίας µε τη χρήση peer-to-peer τοπολογιών, ανάλογα µε τον τύπο σύνδεσης: Peer-to-peer Τοπολογία µε Unicast ίκτυο Σε αυτό το είδος peer-to-peer τοπολογίας (Σχήµα 21.2) ο αριθµός των µηνυµάτων που µεταδίδονται αυξάνεται µε O(N 2 ), επειδή κάθε peer θα πρέπει να στείλει ένα µήνυµα ενηµέρωσης σε όλους τους υπόλοιπους κόµβους.

6 Σχήµα 21.2 Peer-to-peer Τοπολογία µε Unicast ίκτυο Peer-to-peer Τοπολογία µε Multicast ίκτυο Στην περίπτωση του multicasting, τα peers µπορούν να στείλουν τα µηνύµατά τους σε ένα υποσύνολο από κόµβους µε µια µόνο µετάδοση. Σε αυτό το είδος peer-to-peer τοπολογίας (Σχήµα 21.3), ο αριθµός των µηνυµάτων που µεταδίδονται αυξάνεται µε O(N), που αποτελεί µια σηµαντική βελτίωση σε σχέση µε την προηγούµενη τοπολογία.

7 Σχήµα 21.3 Peer-to-peer Τοπολογία µε Multicast ίκτυο Client-server Τοπολογίες Ένα client-server µοντέλο (Σχήµα 21.4) βασίζεται σε ένα σύνολο από πελάτες (clients), που µπορούν να επικοινωνήσουν πάνω από ένα δίκτυο µεταξύ τους µέσω ενός (ή περισσότερων) εξυπηρετητών (servers). Σύµφωνα µε τον παραπάνω ορισµό, οι πελάτες δεν ανταλλάσσουν απευθείας µηνύµατα µεταξύ τους, αλλά στέλνουν τα µηνύµατα αυτά στους εξυπηρετητές, οι οποίοι τα προωθούν στους υπόλοιπους πελάτες (και εξυπηρετητές, αν υπάρχουν), οι οποίοι συµµετέχουν στην ίδια εφαρµογή συνεργασίας από απόσταση. Στην περίπτωση αυτή όλοι οι χρήστες χρησιµοποιούν µια εφαρµογή που βρίσκεται σε έναν κεντρικό εξυπηρετητή. Το βασικό πλεονέκτηµα του client-server µοντέλου είναι το ότι οι πελάτες δεν έχουν µεγάλες απαιτήσεις σχετικά µε την υπολογιστική ισχύ του υπολογιστικού συστήµατος, επειδή ο εξυπηρετητής (ή οι εξυπηρετητές) είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση κάποιων λειτουργιών, που στην περίπτωση ενός peer-to-peer µοντέλου τις εκτελούσε κάθε peer. Επιπλέον, η χρήση των εξυπηρετητών διευκολύνει τη διαχείριση των χρηστών και την εφαρµογή µιας πολιτικής για έλεγχο πρόσβασης. Επίσης, η χρήση των εξυπηρετητών κάνει εύκολη την παροχή νέων υπηρεσιών στους χρήστες. Ακόµη, ο συγχρονισµός είναι πολύ πιο εύκολος από τις replicated αρχιτεκτονικές.

8 ίκτυο Server ιαµοιραζόµενα δεδοµένα Client 1 Client 2 Client n Χρήστης 1 Χρήστης 2 Χρήστης n Σχήµα 21.4 Client-server Τοπολογία Τα βασικά µειονεκτήµατα του client-server µοντέλου είναι το γεγονός ότι η επεκτασιµότητα του συστήµατος εξαρτάται άµεσα από την ισχύ του εξυπηρετητή, και ότι υπάρχει ένα κεντρικό σηµείο αστοχίας του συστήµατος, στην περίπτωση που χρησιµοποιείται ένας µόνο εξυπηρετητής. Τα παραπάνω προβλήµατα µπορούν να ξεπεραστούν µε τη χρήση διάφορων υβριδικών λύσεων που παρουσιάζονται στην επόµενη παράγραφο Υβριδικές Τοπολογίες ιάφορες αρχιτεκτονικές που έχουν προταθεί για την αναβάθµιση των παραπάνω λύσεων στο σχεδιασµό των συστηµάτων για σύγχρονη συνεργασία από απόσταση, περιλαµβάνουν την απλή client-server αρχιτεκτονική µε τη χρήση οµάδων εξυπηρετητών που επικοινωνούν µε έναν peer-to-peer τρόπο, ή µε τη χρήση ιεραρχιών από εξυπηρετητές (όπου ορισµένοι εξυπηρετητές δρουν σαν πελάτες). Επίσης, οι client-server και οι peer-to-peer δοµές µπορούν να ενοποιηθούν σε µια peer-server αρχιτεκτονική, όπου τα πακέτα δεδοµένων µεταδίδονται µεταξύ ορισµένων κόµβων µε έναν peer-to-peer τρόπο, ενώ µεταξύ άλλων κόµβων µεταδίδονται µέσω ενός εξυπηρετητή.

9 21.2 Τεχνολογίες και Πρότυπα για Συστήµατα Συνεργασίας από Απόσταση Η παρούσα ενότητα παρουσιάζει τεχνολογίες, πρότυπα, πρωτόκολλα και τυποποιήσεις που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για την υποστήριξη συστηµάτων για σύγχρονη συνεργασία από απόσταση. Τα πρότυπα αυτά κατηγοριοποιούνται στις εξής κατηγορίες: πρότυπα και τεχνολογίες για peer-to-peer συστήµατα, πρότυπα και τεχνολογίες για υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, πρωτόκολλα πραγµατικού χρόνου, και πρότυπα και τεχνολογίες για συνεργατικά εικονικά περιβάλλοντα Επιπλέον, γίνεται µια συνοπτική παράθεση ολοκληρωµένων συστηµάτων τα οποία µπορούν να χρησιµοποιηθούν για να υποβοηθήσουν µε έναν ενιαίο τρόπο τη συνεργασία από απόσταση Πρότυπα για peer-to-peer Συστήµατα Η συγκεκριµένη παράγραφος ασχολείται µε πρότυπα και πρωτόκολλα που µπορούν να υποβοηθήσουν την δηµιουργία peer-to-peer (P2P) συστηµάτων για συνεργασία από απόσταση. Τα πιο βασικά, τα οποία αναλύονται ακολούθως, είναι τα Instant Messaging and Presence Protocol (IMPP) και JXTA. Instant Messaging and Presence Protocol (IMPP) Η τυποποίηση IMPP 57 καθορίζει τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τους απαραίτητους τύπους δεδοµένων για την υλοποίηση instant messaging συστηµάτων (όπως π.χ. το ICQ), και την υποβοήθηση της ενηµερότητας (awareness) των χρηστών για την παρουσία άλλων χρηστών. Το πρωτόκολλο IMPP έχει δηµιουργηθεί από την IETF (Internet Engineering Task Force, Οι βασικές τυποποιήσεις του IMPP είναι οι: RFC 2778 (A Model for Presence and Instant Messaging), RFC 2779 (Instant Messaging / Presence Protocol Requirements), RFC 3339 (Date and Time on the Internet: Timestamps), RFC 3859 (Common Profile for Presence-CPP), RFC 3860 (Common Profile for Instant Messaging-CPIM), RFC 3861 (Address Resolution for Instant Messaging and Presence), RFC 3862 (Common Presence and Instant Messaging: Message Format), RFC 3863 (Presence Information Data Format-PIDF). 57 Instant Messaging and Presence Protocol (impp),

10 JXTA Το πιο σηµαντικό πρωτόκολλο για peer-to-peer συστήµατα είναι το JXTA. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύνολο από πρωτόκολλα (οικογένεια πρωτοκόλλων) που έχουν σχεδιαστεί για peer-to-peer διακτυακή διασύνδεση και επικοινωνία. Η οικογένεια πρωτοκόλλων JXTA ( περιλαµβάνει έξι πρωτόκολλα βασισµένα στην XML, που προτυποποιούν τον τρόπο µε τον οποίο οι διασυνδεόµενοι κόµβοι (peers) αυτό-οργανώνονται σε οµάδες (peergroups), ανακοινώνουν ή ανακαλύπτουν πόρους από άλλους κόµβους, και επικοινωνούν µε άλλους κόµβους (Li Gong, 2002). Τα πρωτόκολλα αυτά είναι: το Endpoint Routing Protocol (ERP), µε το οποίο ένας κόµβος µπορεί να βρει µια διαδροµή (route) για να αποστείλει ένα µήνυµα σε έναν άλλο κόµβο, διαπερνώντας πιθανά τείχη προστασίας (firewalls), το Rendezvous Protocol (RVP), που χρησιµοποιείται για τη µετάδοση ενός µηνύµατος σε ένα µια οµάδα κόµβων, το Peer Resolver Protocol (PRP), το οποίο είναι το πρωτόκολλο που χρησιµοποιείται για την αποστολή µιας γενικής αίτησης σε ένα ή περισσότερους κόµβους, και τη λήψη µιας απάντησης (ή πολλαπλών απαντήσεων) στην αίτηση, το Peer Discovery Protocol (PDP), που χρησιµοποιείται για τη δηµοσίευση πόρων και την εύρεση δηµοσιευµένων πόρων από άλλους κόµβους, το Peer Information Protocol (PIP), µε το οποίο ένας κόµβος µπορεί να ανακτήσει πληροφορίες για την κατάσταση άλλων κόµβων, και το Pipe Binding Protocol (PBP), µε το οποίο ένας κόµβος µπορεί να δηµιουργήσει ένα εικονικό κανάλι επικοινωνίας (virtual communication channel ή pipes) µεταξύ ενός ή περισσοτέρων κόµβων. Τα πρωτόκολλα JXTA επιτρέπουν τη δηµιουργία ενός εικονικού δικτύου πάνω από τα φυσικά δίκτυα, επιτρέποντας την άµεση αλληλεπίδραση των κόµβων άσχετα από τη θέση και τη διασυνδεσιµότητα των δικτύων. Τα πρωτόκολλα JXTA έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εφαρµόζονται εύκολα σε µονοκατευθυντικές (unidirectional) συνδέσεις και ασύµµετρες επικοινωνίες δεδοµένων. Είναι ανεξάρτητα από λειτουργικά συστήµατα, γλώσσες προγραµµατισµού και τοπολογίες δικτύων, και δεν απαιτούν τη χρήση εξειδικευµένων µοντέλων για ασφάλεια και κωδικοποίηση. Έτσι λοιπόν µπορούν να υλοποιηθούν σε C/C++, Java, Perl, κλπ, για επικοινωνία πάνω από TCP/IP, HTTP, Bluetooth, κλπ.

11 Πρότυπα για Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης Σε αυτήν την παράγραφο παρουσιάζονται τα σηµαντικότερα πρότυπα και πρωτόκολλα ηλεκτρονικής διάσκεψης (ή αλλιώς τηλεδιάσκεψης) και µετάδοσης φωνής µέσω του ιαδικτύου (voice over IP). Οι κύριοι οργανισµοί που διεξάγουν την τυποποίηση στο πεδίο αυτό είναι η ITU (International Telecommunication Union, και η IETF. Τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα στη συγκεκριµένη περιοχή, τα οποία αποτελούν τον τεχνολογικό πυρήνα της τηλεδιάσκεψης µε χρήση πολυµέσων, είναι τα T.120, H.320, H.323 και SIP. Στην κατηγορία αυτή συµπεριλαµβάνουµε και το ΧΜPP, το οποίο πρέπει να σηµειωθεί ότι δεν έχει σχεδιαστεί µε στόχο την τηλεδιάσκεψη, αλλά µπορεί να χρησιµοποιηθεί υποστηρικτικά για πολλές από τις λειτουργίες της τηλεδιάσκεψης, όπως συνδιάλεξη µε κείµενο (chat). extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) Το XMPP ( είναι παρόµοιο µε το IMPP, και έχει δηµιουργηθεί επίσης από την IETF. Η βασική του διαφορά µε το IMPP είναι ότι βασίζεται στην XML. Αποτελείται από µια σειρά τυποποιήσεων σχετικά µε ΧΜL πρωτόκολλα ροής (streaming protocols) για instant messaging και ενηµερότητα της παρουσίας. Πιο συγκεκριµένα, όπως καθορίζεται στο RFC 3920 ( η µετάδοση των δεδοµένων στο XMPP βασίζεται σε ένα ΧΜL πρωτόκολλο ροής που επιτρέπει την ανταλλαγή τµηµάτων XML ανάµεσα σε δύο οποιαδήποτε σηµεία του δικτύου. Η βασική αρχιτεκτονική του XMPP ακολουθεί το µοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή, όπου οι πελάτες συνδέονται στους εξυπηρετητές, και (προαιρετικά) οι εηυπηρετητές συνδέονται µεταξύ τους. Οι διευθύνσεις XMPP έχουν µορφή παρόµοια µε αυτή των διευθύνσεων του ηλεκτρονικού ταχυδροµείου: Εκτός από instant messaging, το XMPP µπορεί να υποστηρίξει επιπλέον εφαρµογές, οι οποίες περιγράφονται στις διάφορες επεκτάσεις του (που ονοµάζονται JEP) και δηµοσιεύονται από το Jabber Software Foundation. Η παρακάτω λίστα παρουσιάζει ορισµένες από τις πιο βασικές τυποποιήσεις και επεκτάσεις που είναι σχετικές µε το πρωτόκολλο XMPP: Extensible Messaging and Presence Protocol - XMPP: Core (RFC 3920, ο βασικός πυρήνας πρωτοκόλλων για XML streaming, συµπεριλαµβανοµένης αυστηρής διαπίστευσης, κωδικοποίησης καναλιού και διεθνοποιηµένης διευθυνσιοδότησης Extensible Messaging and Presence Protocol - XMPP: Instant Messaging and Presence (RFC 3921, βασικές επεκτάσεις του XMPP για instant messaging, λίστες επαφών, παρουσία και ασφάλειας προσωπικών δεδοµένων

12 End-to-End Signing and Object Encryption for the Extensible Messaging and Presence Protocol ΧMPP (RFC 3923, µια επέκταση του XMPP για κωδικοποίηση από άκρο σε άκρο Data Forms (JEP-0004, ένα ευέλικτο πρωτόκολλο για διαχείριση, µέσω XMPP, φορµών που χρησιµοποιούνται από εφαρµογές ροής εργασιών (workflow) και για δυναµικές ρυθµίσεις Multi-User Chat (JEP-0045, ένα σύνολο πρωτοκόλλων που καθορίζουν τη συµµετοχή και τη διαχείριση πολυχρηστικών χώρων για συνδιάλεξη µε κείµενο σε πραγµατικό χρόνο (multi-user chat rooms). Τα πρωτόκολλα αυτά είναι παρόµοια µε το IRC (Internet Relay Chat), παρέχοντας αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας File Transfer (JEP-0096, ένα πρωτόκολλο για τη µεταφορά αρχείων από µια οντότητα XMPP σε µια άλλη JEP-0071 (XHTML-IM, ένα πρωτόκολλο, το οποίο επιβλέπεται από το W3C, και χρησιµοποιείται για την ανταλλαγή µηνυµάτων που έχουν XHTML µορφή ανάµεσα από XMPP οντότητες Σειρά Συστάσεων T.120 Το πρότυπο T είναι ένα σύνολο από πρωτόκολλα επικοινωνίας και εφαρµογών που επιτρέπουν τη δηµιουργία συµβατών εφαρµογών και υπηρεσιών για επικοινωνία δεδοµένων πολλαπλών σηµείων σε πραγµατικό χρόνο. ηµιουργήθηκε από την ITU προκειµένου να καλύψει το τµήµα της τηλεδιάσκεψης πολυµέσων που σχετίζεται µε τη διάσκεψη εγγράφων και τη διαµοίραση εφαρµογών. Τα βασικά χαρακτηριστικά της τυποποίησης Τ.120 είναι: πολλοί χρήστες µπορούν να αποστείλουν και να παραλάβουν δεδοµένα σε πραγµατικό χρόνο. Η µεταφορά δεδοµένων είναι αξιόπιστη, και υποστηρίζονται πολλοί διαφορετικοί τύποι δικτύων, όπως ISDN, PSTN και TCP/IP. 58 T.120, T.120

13 για την επικοινωνία δεδοµένων πολλαπλών σηµείων υποστηρίζεται µια πληθώρα τοπολογιών, όπως καταρράκτη, αστέρα, καθώς και συνδυασµός αυτών των τοπολογιών εξασφαλίζει διαλειτουργικότητα µεταξύ διάφορων τύπων τερµατικών, χωρίς να απαιτεί από τους συµµετέχοντες να δηλώσουν τα χαρακτηριστικά των συστηµάτων τους επιτρέπει το διαµοιρασµό δεδοµένων µεταξύ των συµµετεχόντων σε µια συνδιάσκεψη µε επικοινωνία δεδοµένων σε µορφή πολυµέσων. Ο διαµοιρασµός δεδοµένων περιλαµβάνει διαµοιρασµό εικόνων µέσω εφαρµογής ασπροπίνακα (whiteboard), γραφική αναπαράσταση πληροφορίας, και ανταλλαγή εικόνων παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης ανοικτών εφαρµογών που θα συνδυάζουν το Τ.120 µε τη σειρά τυποποιήσεων Η.32x. Αυτές οι εφαρµογές επιτρέπουν την επικοινωνία και συνεργασία από απόσταση µε ανταλλαγή πολυµέσων σε πραγµατικό χρόνο. Σειρά Συστάσεων Η.320 Η σειρά τυποποιήσεων Η προσδιορίζει την υπηρεσία τηλεδιάσκεψης πάνω από υπηρεσίες που βασίζονται στη µεταγωγή κυκλώµατος (π.χ. ISDN ή Switched-56). Πιο συγκεκριµένα, παρέχει κοινά formats για την αναπαράσταση διαφόρων ειδών πληροφορίας (π.χ. κινούµενη εικόνα, ήχος, δεδοµένα), ενώ καθορίζει απαιτήσεις όπως η συµπίεση της κινούµενης εικόνας (Η.261) και του ήχου (G.711, G.722, G.728), και θέµατα συγχρονισµού της µεταδιδόµενης πληροφορίας. Υποστηρίζει συνδέσεις για τηλεδιάσκεψη µεταξύ δύο ή περισσότερων σηµείων. Τέλος, η σειρά τυποποιήσεων Η.320 µπορεί και διασυνδέει διαφορετικά πρότυπα λογισµικού, ρυθµίζοντας παράγοντες όπως ο συγχρονισµός φωνής και εικόνας. Σειρά Συστάσεων Η.323 Η σειρά συστάσεων Η καθορίζει τις τερµατικές συσκευές, τον εξοπλισµό και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την επικοινωνία µε χρήση πολυµέσων σε πραγµατικό χρόνο, πάνω από τοπικά δίκτυα τα οποία δεν 59 Η.320, H H.323, H.323

14 παρέχουν εξασφαλισµένη ποιότητα επικοινωνίας (Quality of Service), ή δίκτυα µεταγωγής πακέτων. Το τοπικό δίκτυο µπορεί να είναι απλό τµήµα (π.χ. δακτύλιος), ή µια πιο σύνθετη τοπολογία που αποτελείται από πολλά τµήµατα διαφόρων ειδών (ακόµα και όλο το διαδίκτυο), και αυτός είναι και ο λόγος της αδυναµίας εξασφάλισης µιας ελάχιστης ποιότητας επικοινωνίας. Οι τερµατικές συσκευές που ακολουθούν τη σύσταση Η.323 µπορεί να είναι ενσωµατωµένες σε ένα προσωπικό υπολογιστή, ή να είναι ανεξάρτητες (π.χ. βιντεοτηλέφωνα). Η υποστήριξη φωνής είναι απαραίτητη, ενώ η υποστήριξη µετάδοσης δεδοµένων και κινούµενης εικόνας είναι προαιρετική, αλλά από τη στιγµή που θα υποστηρίζονται θα πρέπει να ακολουθείται κάποια κοινή µέθοδος λειτουργίας για τη συνεργασία των τερµατικών συσκευών που παρέχουν τη δυνατότητα αυτή. Η σειρά συστάσεων Η.323 επιτρέπει τη χρήση περισσότερων του ενός καναλιών επικοινωνίας, για κάθε είδος πληροφορίας που µεταδίδεται. Η σηµατοδότηση των καναλιών επικοινωνίας γίνεται σύµφωνα µε τη σύσταση Η.245, και για το λόγο αυτό η χρήση της σειράς συστάσεων Η.323 πάνω από άλλα δίκτυα που χρησιµοποιούν την ίδια σηµατοδότηση (π.χ. ΑΤΜ δίκτυα) είναι άµεση, χωρίς την ανάγκη µετάφρασής τους, όπως ισχύει για τη σειρά συστάσεων Η.320. Οι τερµατικές συσκευές που ακολουθούν τη σειρά συστάσεων Η.323 µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε διατάξεις πολλαπλών σηµείων (multipoint configurations), να αλληλεπιδράσουν µε Η.310 τερµατικά του B-ISDN, Η.320 τερµατικά πάνω από N-ISDN, Η.322 τερµατικά πάνω από τερµατικά µε εγγυηµένη ποιότητα επικοινωνίας, και H.324 και V.70 τερµατικά του συµβατικού τηλεφωνικού δικτύου. Η έκδοση 4 του H.323 περιέχει βελτιώσεις στην αξιοπιστία, τις δυνατότητες κλιµάκωσης και την ευελιξία του. Επίσης εισήγαγε νέα χαρακτηριστικά, τα οποία βοηθούν τη διευκόλυνση περισσότερο κλιµακούµενων λύσεων Gateway και MCU, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στις αυξανόµενες απαιτήσεις. Επιπλέον, έχει δηµοσιευτεί ένας αριθµός παραρτηµάτων αναφορικά µε το H.323. Το H.323 παραµένει το κύριο πρωτόκολλο για VoIP. SIP Το SIP (Session Initiation Protocol) 61, το οποίο δηµιουργήθηκε από την IETF, είναι ένα πρωτόκολλο απαίτησης-απόκρισης που χρησιµοποιείται για την πραγµατοποίηση συνόδων διάσκεψης ήχου και video σε ένα δίκτυο IP, καθώς και την υποστήριξη υπηρεσιών βασισµένων στον παγκόσµιο ιστό. Το πρωτόκολλο παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης εφαρµογών και υπηρεσιών φωνής και πολυµέσων. Το SIP εφαρµόζεται τόσο σε απλές τηλεφωνικές κλήσεις δύο κατευθύνσεων, όσο και σε συνεργατικές συνόδους διάσκεψης µε 61 Session Initiation Protocol (SIP),

15 χρήση πολυµέσων. Μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών του είναι η δυνατότητα επαναχρησιµοποίησης υπαρχόντων πρωτοκόλλων και αρχών σχεδιασµού πρωτοκόλλων, η δυνατότητα συνδυασµού λειτουργιών του µε υπάρχουσες εφαρµογές, και η αξιοπιστία του που προκύπτει από το µηχανισµό ασφάλειας που έχει προστεθεί στο πρότυπο SIP. Το SIP παρέχει πολλά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που είναι ίδια µε αντίστοιχα του H.323, αλλά επίσης βασίζεται και σε τεχνολογίες ειδικές για IP. Το SIP επιτρέπει την κλιµακούµενη και επεκτάσιµη υλοποίηση ενός µεγάλου φάσµατος εφαρµογών, συµπεριλαµβανοµένων συνδιάλεξης µε ήχο, βίντεο, κείµενο (chat), άµεσα µηνύµατα (instant messaging) και ασπροπίνακα (whiteboard). Επίσης παρέχει συντοµότερους χρόνους εγκατάστασης για την VoIP, και επιβάλλει µικρότερο επιπλέον φόρτο (overhead) σε σύγκριση µε το πρωτόκολλο H.323. Γενικά, το SIP είναι ένα αξιόπιστο και ευσταθές πρωτόκολλο, το οποίο µπορεί να µετατρέψει ένα δίκτυο VoIP σε ένα πραγµατικό επικοινωνιακό δίκτυο IP Πρωτόκολλα Πραγµατικού Χρόνου Ένα ολοκληρωµένο σύστηµα συνεργασίας από απόσταση πιθανά παρέχει τη µετάδοση πολυµεσικού υλικού, το οποίο στην περίπτωση της σύγχρονης συνεργασίας από απόσταση µεταδίδεται σε πραγµατικό χρόνο. Προκείµενου να υποστηριχθεί η µετάδοση πολυµεσικής πληροφορίας πάνω από το διαδίκτυο, θα πρέπει να παρέχονται στις εφαρµογές πολυµέσων είτε εγγυήσεις ποιότητας υπηρεσίας, είτε η δυνατότητα προσαρµογής της µετάδοσης των πολυµέσων. Τις απαιτήσεις αυτές ικανοποιούν τα πρωτόκολλα πραγµατικού χρόνου τα οποία, µεταξύ άλλων, καλύπτουν τις παρακάτω ανάγκες: µετάδοση πολυµεσικών δεδοµένων σε πραγµατικό χρόνο, µετάδοση πολυµέσων στο διαδίκτυο, και διαχείριση της ποιότητας µετάδοσης. Τα πιο βασικά πρωτόκολλα πραγµατικού χρόνου είναι τα RSVP, RTP/RTCP και RTSP, και παρουσιάζονται συνοπτικά στις ακόλουθες παραγράφους. RSVP Το RSVP 62 (Resource ReSerVation Protocol Πρωτόκολλο Κράτησης Πόρων) είναι ένα πρωτόκολλο ελέγχου δικτύου που καθιστά τις διαδικτυακές εφαρµογές ικανές να αποκτήσουν QoS χαρακτηριστικά ποιότητας υπηρεσίας (Quality of Service, QoS). Ουσιαστικά, συνεισφέρει στην αξιοποίηση της 62 RFC 2205, R. Braden, L. Zhang, S. Berson, S. Herzog, S. Jamin, "Resource ReSerVation Protocol (RSVP) - Version 1 Functional Specification", IETF.

16 υπάρχουσας υποδοµής του διαδικτύου, προσφέροντας υποστήριξη για QoS στις υπηρεσίες. Το πρωτόκολλο RSVP χρησιµοποιείται από ένα κόµβο-χρήστη, προκειµένου να απαιτήσει από το δίκτυο συγκεκριµένη ποιότητα για ροή δεδοµένων συγκεκριµένων εφαρµογών. Το RSVP χρησιµοποιείται από δροµολογητές ώστε αυτοί να µεταφέρουν τις συγκεκριµένες QoS απαιτήσεις σε όλους τους κόµβους του µονοπατιού της ροής των δεδοµένων, αλλά και να εξασφαλίσουν ότι όντως αυτές οι συγκεκριµένες απαιτήσεις πληρούνται. Το RSVP αποτελεί ένα πρωτόκολλο το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για unicast και multicast σηµατοδότηση, το οποίο σχεδιάστηκε για την εγκατάσταση και τη συντήρηση σταθµών πληροφοριών σε κάθε δροµολογητή που βρίσκεται στο µονοπάτι µετάδοσης δεδοµένων κατά τη µετάδοση δεδοµένων. Το RSVP επιτρέπει στον παραλήπτη να ζητήσει µία ορισµένη από άκρο σε άκρο ποιότητα υπηρεσίας. Οι εφαρµογές πραγµατικού χρόνου χρησιµοποιούν το RSVP για να δεσµεύσουν τους απαραίτητους πόρους στους δροµολογητές κατά µήκος του µονοπατιού µετάδοσης, έτσι ώστε να είναι διαθέσιµο το απαιτούµενο εύρος ζώνης όταν λάβει χώρα η µετάδοση των πολυµεσικών δεδοµένων. RTP/RTCP Τα πρωτόκολλα RTP / RTCP (Real - time Transport Protocol / Real - time Transport Control Protocol Πρωτόκολλο Μετάδοσης εδοµένων Πραγµατικού Χρόνου / Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης εδοµένων Πραγµατικού Χρόνου) 63 δηµιουργήθηκαν για τη µεταφορά δεδοµένων πραγµατικού χρόνου, όπως τα πολυµεσικά δεδοµένα του βίντεο και του ήχου. Αρχικά σχεδιάστηκαν για multicast επικοινωνία, αλλά στη συνέχεια χρησιµοποιήθηκαν και για unicast επικοινωνία. Μπορούν να χρησιµοποιηθούν για µονόδροµη επικοινωνία, όπως εφαρµογές βίντεο κατά απαίτηση (video on demand), αλλά και για αµφίδροµη επικοινωνία, όπως για τη διαδικτυακή τηλεφωνία και την τηλεδιάσκεψη. Παρέχουν µια κοινή πλατφόρµα για τη µεταφορά δεδοµένων και την έκφραση πληροφοριών συγχρονισµού που απαιτούνται από εφαρµογές πραγµατικού χρόνου, όπως οι εφαρµογές µετάδοσης πολυµέσων πάνω από το διαδίκτυο. Το πρωτόκολλο RTCP αποτελεί το πρωτόκολλο ελέγχου του RTP. Το RTP είναι σχεδιασµένο να λειτουργεί σε συνεργασία µε το πρωτόκολλο ελέγχου RTCP, το οποίο παρέχει πληροφορίες για την ποιότητα της µετάδοσης και για αυτούς που συµµετέχουν στη σύνοδο. 63 RFC 1889, H. Shculzrinne, S. Casner, R. Frederick, V. Jacobson, "RTP: A Transport Protocol for Real - Time Applications", IETF.

17 Το RTP είναι ένα πρωτόκολλο που προσφέρει υπηρεσίες µεταφοράς για δεδοµένα από άκρο σε άκρο, µε χαρακτηριστικά πραγµατικού χρόνου, όπως πολυµεσικά δεδοµένα (π.χ. ήχος ή βίντεο), και άλλες εφαρµογές πάνω από δίκτυα µεταγωγής πακέτου, όπως τα IP δίκτυα και το διαδίκτυο. Τέτοιες υπηρεσίες είναι ο καθορισµός και η αναγνώριση του τύπου των δεδοµένων που µεταδίδονται (payload type), η σειριακή αρίθµηση των πακέτων, η χρονοσήµανση των πακέτων και ο έλεγχος των διαδικασιών µεταφοράς. Μια εφαρµογή µπορεί να χρησιµοποιεί το RTP πάνω από την οικογένεια πρωτοκόλλων TCP/IP, ώστε να χρησιµοποιεί τις ευκολίες που αυτό παρέχει, ωστόσο µπορεί να χρησιµοποιηθεί πάνω από κάποιο άλλο κατάλληλο πρωτόκολλο δικτύου ή µεταφοράς. Όπως ήδη αναφέρθηκε, το RTP υποστηρίζει µεταφορά δεδοµένων µε χρήση multicast, αν βέβαια αυτό υποστηρίζεται από το δίκτυο. Παρόλο που το κύριο πεδίο εφαρµογής για το οποίο ήταν αρχικά σχεδιασµένο το RTP είναι η ικανοποίηση των αναγκών πολυµελούς τηλεδιάσκεψης, εντούτοις δεν περιορίζεται στη συγκεκριµένη εφαρµογή. Εφαρµογές αποθήκευσης συνεχών (continuous) δεδοµένων, εφαρµογές ελέγχου και µετρήσεων, και άλλες εφαρµογές πραγµατικού χρόνου µπορούν να χρησιµοποιήσουν το RTP ικανοποιητικά. RTSP Tο RTSP (Real-Time Streaming Protocol - Πρωτόκολλο Ροής Πραγµατικού Χρόνου) 64 είναι ένα πρωτόκολλο επιπέδου εφαρµογής, το οποίο παρέχει µηχανισµούς για την υποστήριξη streaming πολυµέσων σε εφαρµογές πολλών σηµείων, χρησιµοποιώντας τεχνολογίες µετάδοσης unicast και multicast. Γενικά, µπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα "πρωτόκολλο επιπέδου εφαρµογής", το οποίο ελέγχει την παράδοση µέσων µετάδοσης συνεχούς ροής, πάνω από unicast ή multicast δίκτυα µε χαρακτηριστικά πραγµατικού χρόνου. Η µετάδοση των δεδοµένων δεν πραγµατοποιείται από το RTSP, αλλά από κάποιο άλλο πρωτόκολλο µεταφοράς (transport protocol), γι αυτό και µπορεί επίσης να χαρακτηριστεί σαν ένα "τηλεχειριστήριο δικτύου" προς τον εξυπηρετητή που µεταδίδει τα µέσα µετάδοσης συνεχούς ροής. ηλαδή, το RTSP παρέχει ένα µηχανισµό χειρισµού παρόµοιο µε τις συσκευές βίντεο για µετάδοση ροών δεδοµένων βίντεο και ήχου, µε δυνατότητες όπως πάγωµα (pause), προώθηση προς τα εµπρός (fast forward), προώθηση προς τα πίσω (reverse), και επιλογή συγκεκριµένης θέσης (absolute positioning). Το RTSP είναι σχεδιασµένο να συνεργάζεται µε πρωτόκολλα χαµηλότερου επιπέδου (RTP, RSVP, κλπ), έτσι ώστε να παρέχει µία ολοκληρωµένη υπηρεσία µετάδοσης συνεχούς ροής πάνω από το διαδίκτυο. 64 RFC 2326, Real Time Streaming Protocol (RTSP)

18 Πρότυπα για Συνεργατικά Εικονικά Περιβάλλοντα Για τη διαµοίραση ενός εικονικού κόσµου µεταξύ πολλών χρηστών, του περιεχόµενού του, καθώς και των αλλαγών που υφίσταται το περιεχόµενο αυτό, πρέπει να µεταδίδονται σε όλους τους χρήστες απαραίτητα µηνύµατα συγχρονισµού και επικοινωνίας. Για αυτό το λόγο, το µεγαλύτερο µέρος της επικοινωνίας µεταξύ των χρηστών αποτελείται από µηνύµατα συγχρονισµού που µεταδίδονται για την ενηµέρωση όλων των χρηστών σχετικά µε αλλαγές που συµβαίνουν στον εικονικό χώρο. ιάφορα πρωτόκολλα έχουν παρουσιαστεί και υλοποιηθεί για να υποστηρίξουν την επικοινωνία στα συνεργατικά εικονικά περιβάλλοντα. Τέτοια πρωτόκολλα είναι τα DWTP (Distributed Worlds Transfer and communication Protocol) (Diehl, 2001; Broll, 1998), ISTP 65 (Interactive Sharing Transport Protocol) (Waters, et al. 1997), VIP (VRML Interchange Protocol) (Teraoka & Tokoro, 1993), VRTP (Virtual Reality Transfer Protocol) (Brutzman, et al.,1997), και DIS (Distributed Interactive Simulation). Στις παρακάτω παραγράφους θα παρουσιαστούν τα πιο σηµαντικά από τα πρωτόκολλα αυτά. DIS-Χ3D Το πρωτόκολλο DIS (distributed interactive simulation) έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει µεγάλης κλίµακας εικονικά περιβάλλοντα (Zeswitz 1993). Είναι ένα από τα πρώτα πρωτόκολλα για την υποστήριξη µεγάλης κλίµακας εικονικών περιβαλλόντων. Αποτελεί την τυποποίηση IEEE , και καθορίζει τη δυαδική κωδικοποίηση ενός συνόλου µηνυµάτων που χρησιµοποιούνται για τη µετάδοση πληροφορίας σχετικής µε εξοµοιώσεις. Το πρωτόκολλο DIS καλύπτει τη µετάδοση µεγάλης ποικιλίας δεδοµένων, όπως η θέση, η ταχύτητα και η κατεύθυνση των οντοτήτων που συµµετέχουν στον εικονικό κόσµο. Το DIS αποτελεί τµήµα (component) του νέου προτύπου για τρισδιάστατα γραφικά στον παγκόσµιο ιστό που ονοµάζεται X3D. 67 Τα µηνύµατα του DIS µεταδίδονται µε χρήση UDP (user datagram protocol) sockets. Η µετάδοσή τους µπορεί να γίνει µε µηχανισµούς multicast, unicast ή broadcast. Για τη µετάδοση των οντοτήτων και την ενηµέρωση της τρέχουσας κατάστασής τους, η κατάσταση µεταδίδεται συχνά σε όλους τους συµµετέχοντες. Επειδή ο αριθµός των τύπων των οντοτήτων είναι περιορισµένος, ο µηχανισµός αυτός δεν παρέχει µόνο ένα τρόπο για την αλληλεπίδραση των χρηστών, αλλά επίσης επιτρέπει στους χρήστες να ενηµερωθούν για την είσοδο ή την αποχώρηση άλλων χρηστών σε/από τον 65 ISTP, 66 IEEE Standard , Standard for Distributed Interactive Simulation Application Protocols, X3D DIS-XML Working Group,

19 εικονικό χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, η µη-αξιόπιστη µετάδοση των multicast µηνυµάτων δε δηµιουργεί πρόβληµα, αφού τα πακέτα που έχουν χαθεί θα ξανασταλούν µετά από µικρό χρονικό διάστηµα, µε την αποστολή της νέας κατάστασης. Χρήση Πρωτοκόλλων TCP/IP σε Συνεργατικά Εικονικά Περιβάλλοντα ιάφορα πρωτόκολλα και τεχνικές επικοινωνιών µπορούν να χρησιµοποιηθούν στα συνεργατικά εικονικά περιβάλλοντα, όπως το Transmission Control Protocol (TCP), το User Datagram Protocol, το Internet Protocol (ΙΡ), το ΙΡ Multicasting και το ΙΡ Βroadcasting. Κάθε πρωτόκολλο παρέχει το δικό του συνδυασµό υπηρεσιών και κόστους, και η επιλογή του πρωτοκόλλου εξαρτάται κυρίως από τις ιδιαίτερες ανάγκες του συνεργατικού εικονικού περιβάλλοντος, και την αρχιτεκτονική επικοινωνίας των διάφορων τµηµάτων του. Τα παραπάνω πρωτόκολλα έχουν ευρεία χρήση σήµερα στα συνεργατικά εικονικά περιβάλλοντα. Ο Πίνακας 21.1 παρουσιάζει συνοπτικά τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα των πρωτοκόλλων αυτών, καθώς και το πως µπορούν να συνεισφέρουν στο σχεδιασµό των συνεργατικών εικονικών περιβαλλόντων.

20 Πίνακας 21.1 Χρήση Internet Πρωτοκόλλων σε ικτυακά Εικονικά Περιβάλλοντα (προσαρµογή από Singhal & Zyda 1999) ο παραπάνω πίνακας πρέπει να αλλάξει (είναι σε µορφή εικόνας ) Ολοκληρωµένα Συστήµατα για Σύγχρονη Συνεργασία από Απόσταση Τα ολοκληρωµένα συστήµατα για συνεργασία από απόσταση (integrated e- collaboration technologies) που είναι διαθέσιµα σήµερα στην αγορά καλύπτουν ένα µεγάλο εύρος εφαρµογών, από συστήµατα µικρής κλίµακας βασισµένα στον παγκόσµιο ιστό, σε συστήµατα συνεργασίας για επιχειρηµατική κλίµακα (Munkvold & Zigurs 2005). Τα συστήµατα αυτά είτε έχουν αναπτυχθεί αποκλειστικά για συνεργασία από απόσταση, είτε είναι ήδη υπάρχοντα προϊόντα που έχουν επεκταθεί µε λειτουργίες για συνεργασία από απόσταση. Είναι σηµαντικό να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει µια τάση ενσωµάτωσης λειτουργιών για σύγχρονη συνεργασία από απόσταση σε εργαλεία που υποστηρίζουν ασύγχρονη συνεργασία. Για παράδειγµα, το

Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα Διαδικτύου

Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα Διαδικτύου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα Διαδικτύου Ενότητα 3: Τεχνολογίες και Πρότυπα για την Υποστήριξη Εκπαιδευτικών Περιβαλλόντων Διαδικτύου Θρασύβουλος-Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Πολυµέσων στο ιαδίκτυο

Υπηρεσίες Πολυµέσων στο ιαδίκτυο Υπηρεσίες Πολυµέσων στο ιαδίκτυο Εφαρµογές Πολυµέσων Οι εφαρµογές πολυµέσων στηρίζονται στη µετάδοση δεδοµένων ήχου, βίντεο, εικόνας και ήχου Ορισµένα από τα δεδοµένα είναι από τη φύση τους σε ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συστημάτων Πολυμέσων. Ενότητα # 11: RTSP Διδάσκων: Γεώργιος K. Πολύζος Τμήμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επιστήμη των Υπολογιστών»

Θέματα Συστημάτων Πολυμέσων. Ενότητα # 11: RTSP Διδάσκων: Γεώργιος K. Πολύζος Τμήμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επιστήμη των Υπολογιστών» Θέματα Συστημάτων Πολυμέσων Ενότητα # 11: RTSP Διδάσκων: Γεώργιος K. Πολύζος Τμήμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επιστήμη των Υπολογιστών» Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα ενότητες που εξετάζονται Αρχές δικτυακών εφαρμογών Αρχιτεκτονικές Μοντέλα υπηρεσιών επιπέδου μεταφοράς Μοντέλο πελάτη

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής ροή πολυµέσων

Συνεχής ροή πολυµέσων Συνεχής ροή πολυµέσων Εισαγωγή ικτυακά πρωτόκολλα Πολυµέσα και δίκτυα Συνεχής ροή Ροή από εξυπηρετητές ιστοσελίδων Ροή από εξυπηρετητές µέσων Πρωτόκολλο RTSP Πρωτόκολλο RTP οµή πακέτων RTP Πρωτόκολλο RTCP

Διαβάστε περισσότερα

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής 104. Αναφέρετε ονοµαστικά τις πιο χαρακτηριστικές εφαρµογές που υποστηρίζει η τεχνολογία TCP/IP οι οποίες είναι διαθέσιµες στο ιαδίκτυο 1. Ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών Τµήµατος Εφαρµοσµένης Πληροφορικής Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2007 Στόχοι χρήση αντικειµενοστρεφούς

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές των πολυµέσων

Εφαρµογές των πολυµέσων Εφαρµογές των πολυµέσων Κατηγοριοποίηση εφαρµογών Οµαδική εργασία Καταµερισµένος πίνακας Καταµερισµένη εφαρµογή ιανοµή διαλέξεων Τηλεδιάσκεψη Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο Ανάκτηση πληροφοριών Ανάκτηση βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3. Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 Εισαγωγή στην τεχνολογία TCP/IP Τεχνολογία TCP/IP TCP/IP Πρωτόκολλα TCP/IP ή τεχνολογία TCP/IP ή τεχνολογία ιαδικτύου (Internet)( ιαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοµένης Μακρής Εργαστήρια Η/Υ

Αριστοµένης Μακρής Εργαστήρια Η/Υ Επικοινωνίες µεταξύ Η/Υ - ιαδίκτυο Αναλογική Ψηφιακή µετάδοση Αναλογική µετάδοση Ψηφιακή µετάδοση Σειριακή Παράλληλη επικοινωνία Σειριακή επικοινωνία Παράλληλη επικοινωνία Μονόδροµη Ηµίδιπλη Αµφίδροµη

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας Υπηρεσίες Internet ίκτυα Η/Υ Επίπεδο Εφαρµογής O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ηυιοθέτησητης τεχνολογίαςκαι αρχιτεκτονικής TCP/IP δεν έρχεται σε σύγκρουσηµε το µοντέλο του OSI και αυτό γιατί και τα δυο συστήµατααναπτύχθηκαν συγχρόνως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισµένες ουσιώδεις διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΓΤΠ 61 Πληροφορική Πολυμέσα Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο Παρουσίαση 13-12-2009 Δροσοπούλου Χρυσάνθη

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

18 Ένα Παράδειγµα Εικονικού Συνεργατικού Εκπαιδευτικού Περιβάλλοντος

18 Ένα Παράδειγµα Εικονικού Συνεργατικού Εκπαιδευτικού Περιβάλλοντος 18 Ένα Παράδειγµα Εικονικού Συνεργατικού Εκπαιδευτικού Περιβάλλοντος Χρήστος Μπούρας και Θρασύβουλος Τσιάτσος Πανεπιστήµιο Πατρών και ΕΑΙΤΥ Σκοπός Το προηγούµενο κεφάλαιο (Μιχαηλίδου & Οικονοµίδης, Θέµατα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα 1 3.3.1 Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών Δίκτυο Υπολογιστών/Επικοινωνιών: ένα σύνολο συνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών με φυσικές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν, να στέλνουν,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. ίκτυα Υπολογιστών Ι. To Μοντέλο OSI. Αναπλ. Καθηγ. Π. εμέστιχας

Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. ίκτυα Υπολογιστών Ι. To Μοντέλο OSI. Αναπλ. Καθηγ. Π. εμέστιχας Πανεπιστήμιο Πειραιά To Μοντέλο OSI pdemest@unipi.gr ιάρθρωση Το μοντέλο αναφοράς OSI Επίπεδα Πρωτόκολλα, κατανομή πρωτοκόλλων σε στοιχεία δικτύου Αντιστοιχία τστοχα μοντέλων OSI και Internet Ανάλυση Επιπέδων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα ενότητες που εξετάζονται Αρχές δικτυακών εφαρμογών. Αρχιτεκτονικές. Μοντέλα υπηρεσιών επιπέδου μεταφοράς Μοντέλο πελάτη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών 1 ίκτυα μικρά και μεγάλα Ένα δίκτυο υπολογιστών (computer network) είναι ένας συνδυασμός συστημάτων (δηλαδή, υπολογιστών),

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται:

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται: Μάθημα 10 Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Chapter 10 Knowledge Transfer In The E-world Chapter 13 Knowledge Management Tools and Knowledge Portals Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol)

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol) Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας Κέρκυρα ίκτυα - Internet 2 Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) ΜηχανέςΑναζήτησηςστοWeb Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Σχεδίαση και Αρχιτεκτονική Δικτύων Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 19 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Εικονικά Περιβάλλοντα Εφαρµογή στη συνεργατική µάθηση

Εικονικά Περιβάλλοντα Εφαρµογή στη συνεργατική µάθηση Συστήµατα Υποστήριξης Συνεργασίας Εικονικά Περιβάλλοντα Εφαρµογή στη συνεργατική µάθηση Θρασύβουλος Τσιάτσος tsiatsos@cti.gr Ερευνητικό Ακαδηµαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Ερευνητική Μονάδα 6,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές των πολυμέσων

Εφαρμογές των πολυμέσων Εφαρμογές των πολυμέσων Κατηγοριοποίηση εφαρμογών Σύγχρονες εφαρμογές Ασύγχρονες εφαρμογές Εφαρμογές αλληλεπίδρασης Εφαρμογές διανομής Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 02-1 Κατηγοριοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εύρος Ζώνης και Ταχύτητα Μετάδοσης Η ταχύτητα µετάδοσης [εύρος ζώνης (banwidth)] των δεδοµένων αποτελεί ένα δείκτη επίδοσης των δικτύων και συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 Το δίκτυο ARPANET ήταν ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του '60. 2 / 26 Από την αρχή κύριος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 2. Το περιβάλλον του παγκόσμιου Ιστού Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 Πλεονεκτήματα παγκόσμιου Ιστού Εξυπηρετητής Ιστού & Ιστοσελίδες Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Voip Εφαρμογές και Ποιότητα Υπηρεσιών. Κεφαλέας Νικόλαος Μανικάκης Ιωάννης

Voip Εφαρμογές και Ποιότητα Υπηρεσιών. Κεφαλέας Νικόλαος Μανικάκης Ιωάννης Voip Εφαρμογές και Ποιότητα Υπηρεσιών Κεφαλέας Νικόλαος Μανικάκης Ιωάννης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Σύγκλιση δικτύων δεδομένων και φωνής Ορισμένα παραδείγματα: τηλέφωνα IP softphones ενοποιημένη επικοινωνία εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2006 / 2007

ΘΕΜΑΤΑ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2006 / 2007 ΘΕΜΑΤΑ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2006 / 2007 Επιβλέπων : Επικ. Καθηγητής Σπύρος ενάζης Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τις παρακάτω διπλωµατικές εργασίες να επικοινωνήσετε µε τον Σπύρο ενάζη (sdena@ece.upatras.gr)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέμα πτυχιακής: Voice over IP Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα Εισαγωγή στην Υπηρεσία Voice over IP Το Voice over IP (VoIP) είναι μια καινούργια τεχνολογία η οποία προσφέρει φωνητική συνομιλία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον. Υπηρεσίες Διαδικτύου

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον. Υπηρεσίες Διαδικτύου Κεφάλαιο 2 Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Υπηρεσίες Διαδικτύου Υπηρεσίες Διαδικτύου Επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο Ανταλλαγή Στιγμιαίων Μηνυμάτων (Instant messaging)

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Ιστορική Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού Παρουσίαση 1 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Τι είναι το Διαδίκτυο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Προηγμένες Υπηρεσίες Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 2: Εφαρμογές πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 2: Εφαρμογές πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 2: Εφαρμογές πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ενότητα #11: Εικονική πραγματικότητα - Δικτυακά εικονικά περιβάλλοντα Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.1.1. Γενικές Αρχές 1. Τι ονοµάζεται επικοινωνιακό υποδίκτυο και ποιο είναι το έργο του; Το σύνολο όλων των ενδιάµεσων κόµβων που εξασφαλίζουν την επικοινωνία µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο Κεφ10: Υπηρεσίες και Εφαρμογές Διαδικτύου 10.1 Υπηρεσίες Διαδικτύου Υπηρεσίες Επικοινωνίας Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail) Υπηρεσία του Διαδικτύου για διακίνηση γραπτών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ

ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ 1. Εισαγωγή Μετά τη ραγδαία εξάπλωση του ιαδικτύου (Internet) σε όλο τον κόσµο, δηµιουργήθηκε η ανάγκη παροχής πολυµεσικών υπηρεσιών µέσω του ιαδικτύου. Οι βασικές πολυµεσικές υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάρτιος 1998 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις τεχνολογίες μετάδοσης

Εισαγωγή στις τεχνολογίες μετάδοσης Εισαγωγή στις τεχνολογίες μετάδοσης Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ενότητα #2: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras?language=el Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής

7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής 7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής Ερωτήσεις 1. Ποιος ο ρόλος των πρωτοκόλλων εφαρµογής και πώς χειρίζονται τις συνδέσεις δικτύου; 2. Γιατί κάθε πρωτόκολλο εφαρµογής ορίζει συγκεκριµένο τρόπο παρουσίασης των δεδοµένων;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 7.1-7.2

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ Ενότητα # 2: Integrated Services (IntServ) I Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα. Εισαγωγή

Περιεχόµενα. Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα. Εισαγωγή Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα Περιεχόµενα Εισαγωγή Επικοινωνία εδοµένων Αναλογική vs. Ψηφιακή Μετάδοση ιαµόρφωση σήµατος Κανάλια επικοινωνίας Κατεύθυνση και ρυθµοί µετάδοσης Ασύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Επανάληψη. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. ΣT Εξάμηνο, Κατεύθυνση Μηχανικών Δικτύων Τ.Ε. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Διαδικτυακός Προγραμματισμός

Εισαγωγή Επανάληψη. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. ΣT Εξάμηνο, Κατεύθυνση Μηχανικών Δικτύων Τ.Ε. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Διαδικτυακός Προγραμματισμός Εισαγωγή Επανάληψη ΣT Εξάμηνο, Κατεύθυνση Μηχανικών Δικτύων Τ.Ε. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Δήλωση Οι διαφάνειες βασίζονται στα βιβλία: (1) Computer Networking: A Top Down Approach

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή ιαδικτύωση

Επιχειρησιακή ιαδικτύωση Επιχειρησιακή ιαδικτύωση Τοπικά ίκτυα Γ. ιακονικολάου Γ.Διακονικολάου, Η.Μπούρας, Α.Αγιακάτσικα 1 Σκοπός Κεφαλαίου Τι είναι το τοπικό δίκτυο (LAN); Κατανόηση των συστατικών μερών ενός LAN Είδη και πιθανές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τµήµα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Τεχνολογία JXTA

Εισαγωγή στην Τεχνολογία JXTA Εισαγωγή στην Τεχνολογία JXTA Γεώργιος Αθανασόπουλος ΠΜΣ 513 Τεχνολογίες Ηλεκτρονικού Εμπορίου Εαρινό Εξάμηνο 2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγή Γενικά JXTA Juxtapose = Αντιπαραβάλλω Ένα σύνολο γενικευμένων πρωτοκόλλων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 6 ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Ποιότητα Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ. ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση. Y4 ηµιουργία διαδικτυακής ραδιοφωνικής εκποµπής µε τα εργαλεία

Ο ΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ. ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση. Y4 ηµιουργία διαδικτυακής ραδιοφωνικής εκποµπής µε τα εργαλεία Ο ΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ Ενότητα: Υποενότητα: ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Y4 ηµιουργία διαδικτυακής ραδιοφωνικής εκποµπής µε τα εργαλεία Shoutcast και Winamp Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση

ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Κατάρτιση και Πιστοποίηση σε βασικές εξιότητες και Κατάρτιση σε Προηγµένες εξιότητες στη Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Εργαζόµενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο

Διαβάστε περισσότερα

7.2 Τεχνολογία TCP/IP

7.2 Τεχνολογία TCP/IP 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Ερωτήσεις 1. Πώς χρησιµοποιείται σήµερα ο όρος TCP/IP; ε ποια πρωτόκολλα αναφέρεται και γιατί έχει επικρατήσει αυτή η ονοµασία; 2. Ποια ανάγκη οδήγησε στην επικράτηση της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Β5.1.2 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ορίζουμε τι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρησιμότητα των πρωτοκόλλων επικοινωνίας Να ονομάζουμε τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2003 ΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣΙΑ ΗΣ 2003 ηµήτρης Ζησιάδης Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση όλου ή µέρους του υλικού αυτού σε οποιαδήποτε µορφή (ούτε και σε φωτοαντίγραφα) ή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Μοντέλο TCP/IP Ενότητα E ρ. Ε. Μάγκος Συστήµατα Επικοινωνίας (Ε) (PC) (N) Επικοινωνίες: Εφαρµογές Υπολογιστές ίκτυα πολλές πολλοί N A N

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε ΙΚΤΥΑ & INTERNET ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκευές συνδέονται µεταξύ τους µε καλώδια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Κεφάλαιο 2 Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Εισαγωγή Μέσα αποθήκευσης Δίκτυα υπολογιστών Βάσεις δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών Σύνολο από υπολογιστές ή συσκευές διασυνδεδεμένες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 1ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στην Τεχνολογία TCP/IP To TCP/IP σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Περιεχόμενα 2 Συνδέσεις και Επικοινωνίες Δίκτυα υπολογιστών Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ. Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο v. 3.

Ο ΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ. Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο v. 3. Ο ΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ Ενότητα: ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Υποενότητα: 13 Θέµατα Web/Internet TV Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες δικτύου και πρωτόκολλα για πολυμεσικές επικοινωνίες

Υπηρεσίες δικτύου και πρωτόκολλα για πολυμεσικές επικοινωνίες Υπηρεσίες δικτύου και πρωτόκολλα για πολυμεσικές επικοινωνίες Γιώργος Τζιρίτας Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών http://www.csd.uoc.gr/~tziritas Άνοιξη 2016 1 Στρώματα πρωτοκόλλων Άνοιξη 2016 2 Πρωτόκολλα μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. Α Γενικού Λυκείου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. Α Γενικού Λυκείου Α Γενικού Λυκείου 87 Διδακτικές ενότητες 10.1 Υπηρεσίες Διαδικτύου 10.2 Ο παγκόσμιος ιστός, υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να μπορούν να διακρίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο Ορισμός Ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (Wide Area Network, WAN) είναι ένα σύνολο υπολογιστών που εκτείνονται σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή και

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία Client/Server

Επικοινωνία Client/Server Επικοινωνία Client/Server Χάρης Μανιφάβας Τμήμα Εφ. Πληροφορικής & Πολυμέσων ΤΕΙ Κρήτης Επικοινωνία - Client/Server 1 Μοντέλο Πελάτη-Εξυπηρετητή Βασική ιδέα: να δομηθεί το λειτουργικό σύστημα ως συνεργαζόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 1 1. Ποια είναι τα επίπεδα που χρησιμοποιεί το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI); i. Φυσικό Επίπεδο ii. επίπεδο Ζεύξης ή Σύνδεσης Δεδομένων iii.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9: Διαδίκτυο, Web 2.0 και Web X.0. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 9 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 9: Διαδίκτυο, Web 2.0 και Web X.0. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 9 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 9: Διαδίκτυο, Web 2.0 και Web X.0 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 9.1 Ιστορικά Στοιχεία Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο και ήταν απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Το 1966

Διαβάστε περισσότερα

Γαβαλάς αµιανός

Γαβαλάς αµιανός ίκτυα Υπολογιστών (Γ έτος, ΣΤ εξ) Ύλη εξετάσεων, τρόπος αξιολόγησης, σηµεία στα οποία πρέπει να δοθεί έµφαση / προσοχή κατά την προετοιµασία για την γραπτή εξέταση Γαβαλάς αµιανός dgavalas@aegean.gr Εαρινό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των δικτύων υπολογιστών ικτυακός Καταµερισµός Εργασίας Το υπόδειγµα του Internet Εξοπλισµός ικτύου Κατηγοριοποίηση ικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Δίκτυα Δεδομένων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Βασικές Έννοιες Δίκτυο υπολογιστών: ένα σύνολο διασυνδεδεμένων

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΚΟΖΑΝΗΣ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Περιγραφή αίθουσας τηλεδιάσκεψης... 3 3. Παρεχόμενες Υπηρεσίες... 4 4. Τεχνική Υποστήριξη... 5 5. Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων.

Περίληψη. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Τοπικά Δίκτυα Περίληψη Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Αναµεταδότες, Γέφυρες, Μεταγωγείς, δροµολογητές και Πύλες (repeaters, hubs, bridges, switches, routers,

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα