ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ"

Transcript

1 ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Η γραπτή πολιτική η οποία ακολουθείται στην Κλινική για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην περίοδο της λοχείας. Στο Μαιευτήριο «ΙΑΣΩ», το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι πεπεισμένοι ότι ο Μητρικός Θηλασμός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να ταΐσει μια γυναίκα το μωρό της, αφού υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία τόσο του νεογνού όσο και της μητέρας. Όλες οι μητέρες έχουν δικαίωμα να λάβουν ξεκάθαρη και αντικειμενική πληροφόρηση, που θα τις οδηγήσει να κάνουν μια πλήρως ενημερωμένη επιλογή για το πώς θα ταΐσουν και θα φροντίσουν το μωρό τους. Οι στόχοι της Πολιτικής είναι: Να επιβεβαιωθεί ότι τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού και οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χορήγηση του ξένου γάλατος έχουν συζητηθεί με όλες τις γυναίκες, ώστε να κάνουν μια πληροφορημένη επιλογή για το πώς θα ταΐσουν το μωρό τους. Να μπορέσει το Υγειονομικό Προσωπικό να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, όπου όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να θηλάσουν τα μωρά τους αποκλειστικά για 6 μήνες και εν συνεχεία το μητρικό γάλα να είναι τμήμα της διατροφής του παιδιού για τον πρώτο χρόνο και παραπάνω. Να ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ όλων των ειδικοτήτων, ώστε να αναπτυχθεί μια γενικότερη κουλτούρα γύρω από τον Μητρικό Θηλασμό. Πώς υποστηρίζεται αυτή η πολιτική Για να αποφευχθούν οι αντικρουόμενες συμβουλές, όλο το προσωπικό πρέπει να ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική για το Μητρικό Θηλασμό. Όποια απόκλιση από αυτή την πολιτική πρέπει να αιτιολογείται και να καταγράφεται στο ιστορικό της μητέρας ή του νεογνού. Δεν πρέπει να γίνεται επίδειξη ή διαφήμιση οποιουδήποτε αντικειμένου προέρχεται από εταιρείες που παράγουν υποκατάστατα γάλατος, μπουκάλια, πιπίλες ή θηλές σε κανένα σημείο της Κλινικής. Αυτό περιλαμβάνει ακόμα και τα διαφημιστικά δώρα που τυχόν δίνονται στο προσωπικό και φέρουν το σήμα της εταιρείας. Απαγορεύεται η δωρεάν διανομή δειγμάτων στις μητέρες και στις εγκύους που να περιέχουν υποκατάστατα Μητρικού Γάλακτος, καθώς και η επαφή των μητέρων με τους αντιπροσώπους των εταιρειών βρεφικού γάλακτος.

2 Στους γονείς που μετά από πλήρη ενημέρωση επιλέξουν να δώσουν στο μωρό τους ξένο γάλα, πρέπει να τους γίνει επίδειξη για το πώς θα ετοιμάζουν σωστά το γεύμα του. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο κατά την περίοδο της λοχείας και όχι κατά την εγκυμοσύνη. Πώς επικοινωνείται η Πολιτική Μητρικού Θηλασμού Η Πολιτική Θηλασμού / διατροφής νεογνών είναι γραπτή, αναφέρεται στα Δέκα Βήματα για επιτυχή Μητρικό Θηλασμό, στον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας των Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος και βρίσκεται σε όλα τα Μαιευτικά Τμήματα, είναι δηλαδή προσιτή σε όλο το προσωπικό που φροντίζει μητέρες και νεογνά, ώστε να μπορεί να ανατρέξει σε αυτή και να ενημερωθεί. Περιλαμβάνει γραπτές οδηγίες κατανοητές σε όλους, ενώ καθίσταται σαφές πως το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό δεσμεύεται για την υλοποίησή τους. Το νέο προσωπικό πρέπει να ενημερώνεται για την Πολιτική Μητρικού Θηλασμού άμεσα. Εκπαίδευση του Προσωπικού Το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό, Βοηθητικό) που έχουν επαφή με έγκυες, με μητέρες και με νεογνά, λαμβάνει εκπαίδευση στη διαχείριση του Μητρικού Θηλασμού, σε επίπεδο τέτοιο που αναλογεί στην επαγγελματική τους ιδιότητα, ενώ επιπλέον συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση στη διαχείριση της γαλουχίας. Επίσης εκπαιδεύονται ώστε να υποστηρίζουν και να περιθάλπουν μητέρες που δεν θηλάζουν. Το νέο προσωπικό πρέπει να λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση για την υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού μέσα σε 6 μήνες από την πρόσληψή του. Η εκπαίδευση αναφέρεται στα «Δέκα Βήματα», στις συμβουλές για το Μητρικό Θηλασμό, τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος και των επακόλουθων ψηφισμάτων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.). Επιπλέον αναφέρεται στη διατροφή των νεογνών που δεν θηλάζουν. Στην Κλινική μας διεξάγονται Σεμινάρια Μητρικού Θηλασμού, τα οποία περιλαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση. Οι θεματικές ενότητες αναλύονται και παρουσιάζονται από Ιατρούς Γυναικολόγους, Παιδιάτρους και Μαίες της Κλινικής μας, με στόχο την απόκτηση της ανάλογης επιστημονικής γνώσης. Επίσης το Νοσηλευτικό Προσωπικό συμμετέχει σε αντίστοιχες ημερίδες και σεμινάρια που διοργανώνονται από άλλα Νοσοκομεία καθώς και από τον Επιστημονικό Σύλλογο Μαιών - Μαιευτών. Επιπλέον στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των νεοπροσληφθέντων της Κλινικής, συμπεριλαμβάνεται ενότητα με θέμα τον Μητρικό Θηλασμό.

3 Ενημέρωση εγκύων για τα πλεονεκτήματα και τη διαχειριση του Μητρικού Θηλασμού Σκοπός μας είναι οι έγκυες να λάβουν έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα σχετικά με το Μητρικό Θηλασμό, και να προετοιμαστούν έτσι ώστε να εγκατασταθεί ευκολότερα ο Μητρικός Θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό, κυρίως όμως για τη συνέχιση του για τους επόμενους έξι μήνες ή και περισσότερο Οι έγκυες χρειάζονται ενθάρρυνση, υποστήριξη και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους, προκειμένου να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες και να διαχειριστούν την ανασφάλεια τους σχετικά με την ικανότητά τους να θηλάζουν το μωρό τους. Αυτό επιτυγχάνεται αρχικά με την προσέγγιση της εγκύου, όταν επισκέπτεται το τμήμα της Εμβρυομητρικής και των Υπερήχων για διαγνωστικούς λόγους, και την ενημέρωσή της για τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού. Της δίνεται σχετικό ενημερωτικό έντυπο ενώ παρέχεται η δυνατότητα στη συνέχεια να παρακολουθήσει μαθήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τις βασικές πρακτικές του Μητρικού Θηλασμού, τις τεχνικές αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησης των κοινών προβλημάτων που ανακύπτουν κατά το Μητρικό Θηλασμό, τη φροντίδα του νεογνού, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους της χορήγησης ξένου γάλακτος. Υποστήριξη της έγκαιρης έναρξης του Μητρικού Θηλασμού Η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσει και να εξελιχθεί με επιτυχία ο Μητρικός Θηλασμός είναι αμέσως αλλά και κατά την διάρκεια της πρώτης ώρας μετά τον τοκετό. Στην Κλινική μας, οι επίτοκες ενημερώνονται για την Πολιτική που ακολουθείται σχετικά με το Μητρικό Θηλασμό, κατά την λήψη του Ιστορικού στην παραλαβή ασθενών, ανεξάρτητα από τον τρόπο που έχουν επιλέξει να ταΐσουν το μωρό τους, καθώς και για τη δυνατότητα που παρέχεται το μωρό να παραμένει στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα, εφ όσον η ίδια το επιθυμεί, ενώ τονίζεται η σπουδαιότητα αυτής της παροχής για την εδραίωση του Μητρικού Θηλασμού. Την πρώτη ώρα, σημαντικό ρόλο παίζει η επαφή «δέρμα με δέρμα» της μητέρας με το παιδί της. Έτσι λοιπόν, αμέσως μετά τη γέννηση, εφόσον το μωρό και η μητέρα είναι σε καλή κατάσταση, το νεογέννητο τοποθετείται πάνω στην κοιλιά και το στήθος της μητέρας του, ώστε να έχει επαφή «δέρμα με δέρμα». Η μητέρα δέχεται βοήθεια για να αναγνωρίζει τα σημάδια ότι το βρέφος είναι έτοιμο να θηλάσει ενώ αποφεύγεται η γρήγορη απομάκρυνση του νεογνού από τη μητέρα του, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Κατόπιν, στην Ανάνηψη της Αίθουσας Τοκετών και του Χειρουργείου, δίνεται η δυνατότητα στη μητέρα να θηλάσει, εφόσον εκείνη το επιθυμεί και για όσο χρόνο χρειαστεί, παρουσία πάντοτε εξειδικευμένου προσωπικού.

4 Για τη σωστή θερμορρύθμιση του νεογνού, εκτός από την επαφή «δέρμα με δέρμα», αποφεύγεται το μπάνιο του νεογνού το πρώτο 24ωρο, του φοράμε σκουφάκι στο κεφάλι και το τυλίγουμε σε κουβέρτα. Όλες οι παραπάνω ενέργειες καταγράφονται στο έντυπο «Αυτοαξιολόγηση στοιχείων για Πιστοποίηση σε Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη» που συνοδεύει το νεογνό στο ιστορικό του. Εκπαίδευση των γυναικών στο θηλασμό και τη διατήρηση της γαλουχίας Προσέγγιση και ενημέρωση της μητέρας για το Μητρικό Θηλασμό κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Μαιευτήριο στον Νοσηλευτικό Όροφο. Επίσης της δίνεται το ενημερωτικό εγχειρίδιο για τον Μητρικό Θηλασμό «Ζωή Καλώς Όρισες». Στόχος μας είναι να παρέχουμε βοήθεια στις νέες μητέρες για αποκλειστικό και απεριόριστο Μητρικό Θηλασμό. Ειδική σήμανση «Rooming In» τοποθετείται στο κουνάκι του μωρού για τις μητέρες που επιθυμούν αποκλειστικό Μητρικό Θηλασμό. Έχει καθοριστεί σε κάθε Νοσηλευτικό Τμήμα, Ομάδα Υποστήριξης για το Μητρικό Θηλασμό, τα μέλη της οποίας ορίζονται ως υπεύθυνοι βάρδιας και φέρουν χαρακτηριστική κάρτα στην οποία αναγράφεται η ένδειξη σήμανση «Υπεύθυνη Μητρικού Θηλασμού». Η υπεύθυνη βάρδιας για το Μητρικό Θηλασμό είναι το πρώτο άτομο από την Νοσηλευτική Ομάδα, που θα προσεγγίσει τη νέα μητέρα μέσα στις πρώτες έξι ώρες μετά τον τοκετό, δίνοντας έγκαιρα, τις πρώτες πληροφορίες για το Μητρικό Θηλασμό και την σημασία της παραμονής του βρέφους δίπλα στη μητέρα του όλο το 24ωρο. Παρακολουθεί την πορεία, και την αποτελεσματικότητα του Μητρικού Θηλασμού επιβλέποντας, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας τόσο τη μητέρα όσο και την υπόλοιπη Νοσηλευτική Ομάδα όλο το 24ωρο, καθ όλη την διάρκεια παραμονής της μητέρας στο Μαιευτήριο. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί έντυπο με τίτλο «Χρήσιμες οδηγίες για την προσέγγιση και ενημέρωση της μητέρας για το μητρικά θηλασμό τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό και κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Κλινική», το οποίο έχει διανεμηθεί σε κάθε μέλος της ομάδας υποστήριξης του Μητρικού Θηλασμού. Η θεματολογία στην οποία αναφέρεται ο υπεύθυνος για το Μητρικό Θηλασμό αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και

5 εκπαίδευση της νέας μητέρας αλλά και του οικογενειακού της περιβάλλοντος είναι η εξής: Μύθοι και πραγματικότητα για το Μητρικό Θηλασμό Πλεονεκτήματα Μητρικού Θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό Τι λένε οι Διεθνείς Οργανισμοί - πως υποστηρίζονται και προωθούνται αυτές οι συστάσεις από το Ιασώ Ανατομία Μηχανισμός Παραγωγής Μητρικού Γάλακτος Τα πρώτα σημάδια πείνας του μωρού σημασία της έγκαιρης ανταπόκρισης σε αυτά Πώς να αναγνωρίζουν οι μητέρες ποτέ το μωρό χορταίνει και αν είναι η ποσότητα γάλακτος επαρκής Τεχνική θηλασμού (Στάσεις θηλασμού, θέσεις θηλασμού, κράτημα μαστού, σωστή σύλληψη του μαστού από το μωρό) Οδηγίες για την πρόληψη και θεραπεία σχετικά με: Τη δημιουργία ραγάδων και τραυματισμού των θηλών Το Πέτρωμα - σπάργωση του στήθους ( Τεχνική μασάζ ) Τον τρόπο άλμεξης, συλλογής γάλακτος με το χέρι ή το θήλαστρο και την αποθήκευση του Μητρικού γάλακτος Rooming In Η έγκαιρη έναρξη και συνέχιση του Μητρικού Θηλασμού ενθαρρύνεται από την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής. Το «Rooming In» προσφέρει αδιάκοπη επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, γεγονός που συμβάλλει στο χτίσιμο της σχέσης τους και διαμορφώνει το συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα του. Η μητέρα έχει την ευκαιρία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας να ασχοληθεί με το θηλασμό, να προσπαθήσει και να επιμείνει να μάθει στο μωρό της να θηλάζει, ελεύθερα και απεριόριστα όποια ώρα της ημέρας και για όσο χρόνο επιθυμεί το ίδιο. Επίσης η τακτική αυτή θα την προφυλάξει από τυχόν προβλήματα που μπορεί να προέκυπταν, όπως είναι η υπερφόρτωση των μαστών. Η μητέρα αρχίζει σιγά- σιγά να: αναγνωρίζει τα πρώτα σήματα του μωρού της ότι πεινάει, μαθαίνει πώς να τοποθετήσει το μωρό της στο στήθος της σωστά, ώστε να μην πονάει και να αποφύγει να ερεθιστούν οι θηλές της, επιλέγει μία από τις θέσεις

6 θηλασμού, η οποία θα είναι η πιο αναπαυτική κάθε φορά, αναγνωρίζει πότε το μωρό της χορταίνει. Υποστήριξη του αποκλειστικά Μητρικού Θηλασμού Στην Κλινική, δε χορηγείται νερό ή άλλη τεχνητή τροφή σε νεογνό που θηλάζει, εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος ή πλήρως ενημερωμένη επιλογή των γονέων. Σε περίπτωση που χρειάζεται να δοθεί ξένο γάλα στο νεογνό, οι γονείς έχουν συμφωνήσει, αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί διεξοδικά από τον Παιδίατρο. Η επιλογή του τρόπου διατροφής του νεογνού και οποιαδήποτε αιτιολογημένη παρέκκλιση καταγράφεται στο ιστορικό του σε ειδικό έντυπο παρακολούθησης. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά Το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζει τις ενδείξεις πείνας των βρεφών και να τις μαθαίνει στις νέες μητέρες Ένα μωρό που ανοίγει το στόμα του, πιπιλάει τα χέρια του και λυγίζει ώμους και πόδια σημαίνει ότι πεινάει. Ένα μωρό είναι χορτασμένο όταν αποστρέφει το πρόσωπό του από το μαστό, κλείνει το στόμα του και σταματάει να θηλάζει. Ο θηλασμός με βάση τις ενδείξεις πείνας ενθαρρύνει την κατάλληλη πρόσληψη τροφής και την ανάπτυξη του βρέφους. Οι μητέρες λαμβάνουν την απαραίτητη ενημέρωση και βοήθεια ώστε: Να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια να προσφέρουν στα μωρά τους μόνο μητρικό γάλα, να κατανοήσουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα σπανίως κρίνονται απαραίτητα. Να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες οι οποίες απορρέουν τόσο από τη χρήση του ξένου γάλακτος όσο και από τη χρήση του μπιμπερό και οι οποίες σχετίζονται, αφενός με την υγεία του μωρού, και αφετέρου με τη εδραίωση της γαλουχίας και την αύξηση του μητρικού γάλακτος. Να αντιληφθούν τη σύνδεση της χρήσης των πιπίλων με τη μείωση του θηλασμού σε ότι αφορά την αποκλειστικότητα αλλά και τη διάρκεια του.

7 Να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται για τις εναλλακτικές μεθόδους σίτισης (σύριγγα, ποτήρι) και για το πόσο αποτελεσματικά συντελούν στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του Μητρικού Θηλασμού, όταν το μωρό για κάποιο λόγο δεν μπορεί να θηλάσει. Διατήρηση Μητρικού γάλακτος Στην περίπτωση που τα βρέφη αποχωρίζονται από τις μητέρες τους, ή δεν μπορούν να θηλάσουν για κάποιο διάστημα, οι μητέρες πρέπει να ενημερωθούν ώστε να διατηρήσουν το γάλα τους. Το Ιατρικό και Μαιευτικό Προσωπικό οφείλει να ξέρει τι να κάνει ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τις μητέρες ως προς αυτό. Οι μητέρες θα πρέπει να εκπαιδευθούν ώστε να γνωρίζουν πώς να αδειάζουν το στήθος τους με τα χέρια τους, ή με το θήλαστρο, να γνωρίζουν επίσης την διαδικασία συντήρησης του γάλακτος και να βεβαιώνονται ότι τα μωρά τους θα διατρέφονται με μητρικό γάλα, σε περίπτωση που θα τα αποχωριστούν. Στο πλαίσιο ανάπτυξης Πολιτικής Μητρικού Θηλασμού, όπως και σε κάθε άλλο τμήμα έτσι και στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) λειτουργούν τμήματα που προάγουν τον Μητρικό Θηλασμό και την διατήρηση του Μητρικού Γάλακτος σύμφωνα με το 5 0 βήμα για επιτυχή Μητρικό θηλασμό όπως ορίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την UNICEF. Γαλακτοκομείο Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών λειτουργεί ειδικό τμήμα για την συλλογή και διατήρηση μητρικού γάλακτος με σκοπό την διατήρηση της γαλουχίας στην περίπτωση πρόωρου τοκετού και αναγκαστικού αποχωρισμού της μητέρας από το παιδί της καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη ΜΕΝΝ αλλά και παρακολούθησης των ιδιαίτερα πρόωρων μετά την έξοδό τους από αυτήν. Στόχος είναι: Διατήρηση γάλατος της μητέρας Έγκαιρη προσέγγιση των μητέρων Μεταλαμπάδευση γνώσεων στις μητέρες Ψυχολογική υποστήριξη και αύξηση αυτοπεποίθησης Τεχνική της χρήσης αντλίας και κανόνες υγιεινής Οργάνωση εργασιών γαλακτοκομείου

8 Από το προσωπικό του γαλακτοκομείου γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της μητέρας μέσα στις πρώτες 6 ώρες μετά την γέννηση του μωρού της, το αργότερο μέσα στο πρώτο 24ώρο, με σκοπό την ενημέρωση της μητέρας για την σπουδαιότητα της έναρξης παραγωγής γάλακτος όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την γέννα. Σε αυτό το σημείο λαμβάνει χώρα και η ψυχολογική υποστήριξη της μητέρας καθώς είναι γνωστό ότι οι τυχόν ενοχές της για την προωρότητα αλλά και η κακή της ψυχολογία με τον αναγκαστικό αποχωρισμό του παιδιού της μπορεί να είναι μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας για την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Επίσης γίνεται γνωστό στις μητέρες λεκτικά αλλά και με την προσφορά φυλλαδίου (βλέπε επισυναπτόμενο φυλλάδιο 1) ότι παρόλο τον πρόωρο τοκετό οι ίδιες μπορούν να παράγουν γάλα και μάλιστα το πιο κατάλληλο για τα πρόωρα μωρά τους (έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα λευκωμάτων). Τις πρώτες μέρες, η καθοδήγηση της μητέρας στη χρήση της αντλίας και στη συχνότητα που βγάζει το γάλα της γίνεται από όλες τις Μαίες είτε χρησιμοποιεί το θήλαστρο στον Νοσηλευτικό Όροφο είτε στη ΜΕΝΝ στα πλαίσια μιας ολιστικής φροντίδας της Κλινικής, η Πολιτική της οποίας υποστηρίζει να βγάζει το γάλα της κάθε 8 ώρες, ακόμα και την νύχτα για τον καλύτερο προγραμματισμό και διατήρηση του γάλακτος. Καθημερινά η Μαία του Νοσηλευτικού Τμήματος προετοιμάζει το Μητρικό γάλα, ή σε περίπτωση Ιατρικής Εντολής, το ειδικό γάλα για όλο το 24ώρο για όλα τα νεογνά που σιτίζονται. Αναλαμβάνει την αποστείρωση, το ξεπάγωμα, την αποθήκευση αλλά και την παρασκευή του γάλακτος σε biberon ή σε σύριγγες ανάλογα με τον τρόπο διατροφής των μωρών. Το γαλακτοκομείο διαθέτει 3 ψυγεία συντήρησης στους 4 ο C και ένα βαθειάς κατάψυξης στους C. Το μητρικό γάλα φυλάσσεται σε καταψύκτη με χρονολογική σειρά και διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι την έναρξη σίτισης του μωρού ή έως και 3 μήνες μετά την παραγωγή του. Στην απλή συντήρηση φυλάσσεται το γάλα που θα χρησιμοποιηθεί εντός του 24ώρου. Το τμήμα δεν διαθέτει τράπεζα παστερίωσης. Στη ΜΕΝΝ λειτουργεί τμήμα θηλασμού με κατάλληλο εξοπλισμό. Διατίθενται αποστειρωμένα θήλαστρα και αντλίες, άνετες θέσεις, χαρούμενο περιβάλλον και ευχάριστη ατμόσφαιρα φιλική προς τις μητέρες. Είναι διαθέσιμο για όλο το 24ώρο για τις μητέρες που κάνουν χρήση αντλιών. Στη ΜΕΝΝ παραδίδονται μαθήματα για την φροντίδα του νεογνού από την Μαία του γαλακτοκομείου σε οργανωμένες ομάδες γονέων δύο φορές την εβδομάδα.

9 Τα μαθήματα αυτά συμπεριλαμβάνουν μαθήματα Μητρικού Θηλασμού για όλες τις μητέρες ακόμα και για αυτές που τα μωρά τους σιτίζονται ακόμα με καθετήρα σίτισης. Περιλαμβάνουν επίσης οδηγίες μπάνιου και φροντίδα του μωρού στο σπίτι και προσφέρεται και το αντίστοιχο ενημερωτικό φυλλάδιο. Έτσι οι μητέρες μπορούν να επιλύσουν όλες τις απορίες τους πριν πάρουν το μωρό τους στο σπίτι έτσι ώστε να είναι σίγουρες για την φροντίδα των μωρών τους αλλά και για να συνεχίσουν με αυτοπεποίθηση τον Μητρικό Θηλασμό και στο σπίτι. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: ΜΕΝΝ:

Η Ελλάδα είναι μία από τις 44 χώρες, όπου η νομοθεσία ελέγχει ως ένα βαθμό

Η Ελλάδα είναι μία από τις 44 χώρες, όπου η νομοθεσία ελέγχει ως ένα βαθμό Αγνοείται και ποδοπατιέται καθημερινά. Από παιδιάτρους, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, μαιευτήρια Είναι ο κώδικας που απαγορεύει τη διαφήμιση βιομηχανοποιημένου βρεφικού γάλακτος και την παροχή δωρεάν

Διαβάστε περισσότερα

26 Ιουλίου 2014 Ήλια Παφίτη

26 Ιουλίου 2014 Ήλια Παφίτη ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 26 Ιουλίου 2014 Ήλια Παφίτη 99365414 Η διεπιστημονική ομάδα του «BrEaST start in life» ανακοινώνουν τα ευρήματα ερευνητικού προγράμματος με θέμα το βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός. Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός

Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός. Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός Ο Μητρικός Θηλασμός αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε νεογνό και μητέρα, είναι η συνέχεια της φυσικής τους σχέσης, που έχει αναπτυχθεί από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 / 10 / 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 / 10 / 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 / 10 / 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αριθ. Πρωτ.Y1/Γ.Π./οικ.128429 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ /ΝΣΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: Β ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΕΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Δίκτυο Φαρμακείων Φιλικών προς το Μητρικό Θηλασμό Το φαρμακείο μας αναγνωρίζει ότι: Ο θηλασμός είναι

Διαβάστε περισσότερα

Όροι, προϋποθέσεις, διαδικασίες ανάπτυξης, κριτήρια, δείκτες, διαδικασία αξιολόγησης και εποπτεία των Νοσοκομείων Φιλικών για τα Βρέφη

Όροι, προϋποθέσεις, διαδικασίες ανάπτυξης, κριτήρια, δείκτες, διαδικασία αξιολόγησης και εποπτεία των Νοσοκομείων Φιλικών για τα Βρέφη Όροι, προϋποθέσεις, διαδικασίες ανάπτυξης, κριτήρια, δείκτες, διαδικασία αξιολόγησης και εποπτεία των Νοσοκομείων Φιλικών για τα Βρέφη Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 26415 18 Ιουνίου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2365 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. Δ1β/Γ.Π.οικ. 43457 Όροι και προϋποθέσεις αναγνώρισης, διαδικασίες ανάπτυξης, κριτήρια,

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα και η εν δυνάμει συμβολή των φαρμακείων.

Προαγωγή του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα και η εν δυνάμει συμβολή των φαρμακείων. Προαγωγή του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα και η εν δυνάμει συμβολή των φαρμακείων. Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Πρακτικής (Ε.Ε.Φ.Π.) Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή (IBFAN ΕΛΛΑΔΑΣ) ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τμήμα ΒΥ2 Υπεύθυνοι Καθηγητές Λεβέτσιου Αικατερίνη-Τριχά Ελισάβετ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τμήμα ΒΥ2 Υπεύθυνοι Καθηγητές Λεβέτσιου Αικατερίνη-Τριχά Ελισάβετ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τμήμα ΒΥ2 Υπεύθυνοι Καθηγητές Λεβέτσιου Αικατερίνη-Τριχά Ελισάβετ Ερευνητική Εργασία: Μαιευτήρια Φιλικά προς τα Βρέφη. Υπογραφή συμβολαίου Γνωριμία των μαθητών μέσα στην ομάδα Σκοπός-Στόχοι-Θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚ Η ΤΡΑΠΕΖ Α ΓΑΛΑΚΤ ΟΣ

ΑΤΟΜΙΚ Η ΤΡΑΠΕΖ Α ΓΑΛΑΚΤ ΟΣ ΑΤΟΜΙΚ Η ΤΡΑΠΕΖ Α ΓΑΛΑΚΤ ΟΣ Καλοπίση Χρυσή Μαία - IBCLC Γ.Ν.Καβάλας Ο λόγος που η μητέρα αντλεί το γάλα της θα καθορίσει τη μέθοδο που θα χρησιμο-ποιήσει, το αν και πως θα αποθηκεύσει το μητρικό γάλα και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ Ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ Το γάλα µου µωράκι µου βάλσαµο να σου γίνει και όταν µεγάλος θα γενείς δύναµη να σου δίνει.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση προβλημάτων στο θηλασμό. Θηλασμός και πρώιμη επιστροφή στην εργασία

Αντιμετώπιση προβλημάτων στο θηλασμό. Θηλασμός και πρώιμη επιστροφή στην εργασία 1 η Συνάντηση Αντιμετώπιση προβλημάτων στο θηλασμό. Θηλασμός και πρώιμη επιστροφή στην εργασία Υπερφόρτωση Θηλάζουμε από την αρχή και τακτικά το μωρό Ελέγχουμε τη σωστή θέση και σίτισή Ζεστό μπάνιο και

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ. Το από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης

Σχετ. Το από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΝΕΟΓΝΟ. Ανδριακοπούλου Χρυσή Στεφανία Ειδικευόμενη παιδιατρικής Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΝΕΟΓΝΟ. Ανδριακοπούλου Χρυσή Στεφανία Ειδικευόμενη παιδιατρικής Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΝΕΟΓΝΟ Ανδριακοπούλου Χρυσή Στεφανία Ειδικευόμενη παιδιατρικής Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο Ορισμοί Μυϊκός τόνος: αντίσταση των μυών σε κάθε παθητική

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνολογικό Τμήμα. Μέλη ΔΕΠ. Καθηγήτρια Α. Μαλαμίτση - Πούχνερ. Επ. Καθηγήτρια Ν. Ιακωβίδου. Επ. Καθηγήτρια Θ. Μπούτσικου. Λέκτωρ Ζ.

Νεογνολογικό Τμήμα. Μέλη ΔΕΠ. Καθηγήτρια Α. Μαλαμίτση - Πούχνερ. Επ. Καθηγήτρια Ν. Ιακωβίδου. Επ. Καθηγήτρια Θ. Μπούτσικου. Λέκτωρ Ζ. Νεογνολογικό Τμήμα Μέλη ΔΕΠ Καθηγήτρια Α. Μαλαμίτση - Πούχνερ Επ. Καθηγήτρια Ν. Ιακωβίδου Επ. Καθηγήτρια Θ. Μπούτσικου Λέκτωρ Ζ. Ηλιοδρομίτη Προϊσταμένη Μαία Σ. Παλιάτσιου upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2012»

ΘΕΜΑ: «Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2012» ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΑΘΗΝΑ: 8/11/2012 Αρ. Πρωτ.:46189 ΠΡΟΣ ΑΔΑ: Β4ΣΠΟΞ7Μ-1ΜΙ Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Σχεδιασμού Τμήμα: Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014. ΞΑΝΘΗ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΛΙΣΩ) από 22/10/2014 4 μ.μ. έως 26/10/2014 3 μ.μ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014. ΞΑΝΘΗ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΛΙΣΩ) από 22/10/2014 4 μ.μ. έως 26/10/2014 3 μ.μ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014 ΞΑΝΘΗ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΛΙΣΩ) από 22/10/2014 4 μ.μ. έως 26/10/2014 3 μ.μ. Μετεκπαιδευτικό σεμινάριο μητρικού θηλασμού: Θα χορηγηθούν 39,5 διεθνή μόρια

Διαβάστε περισσότερα

UNICEF-19182 UKR-01029 Giacomo Pirozzi. Μητρικός Θηλασμός Η Καλύτερη Αρχή για τη Ζωή

UNICEF-19182 UKR-01029 Giacomo Pirozzi. Μητρικός Θηλασμός Η Καλύτερη Αρχή για τη Ζωή UNICEF-19182 UKR-01029 Giacomo Pirozzi Μητρικός Θηλασμός Η Καλύτερη Αρχή για τη Ζωή UNICEF NYHQ1996-1003 Noorani UNICEF NYHQ 2006-1809 Estey Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού; Το 1990, στη Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικές δεξιότητες για την πρακτική των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultants, IBCLC)

Κλινικές δεξιότητες για την πρακτική των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultants, IBCLC) Κλινικές δεξιότητες για την πρακτική των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (Internatinal Bard Certified Lactatin Cnsultants, IBCLC) Οι Διεθνώς Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας (IBCLC ) επιδεικνύουν

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό

Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό Καλλιόπη Μάλφα Μαία, ελεύθερη επαγγελματίας τ..πρόεδρος ΣΕΜΜ Αθηνών Αντιπρόεδρος Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας Μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4º ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4º ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Έκδοση αναθεωρημένη, ενημερωμένη και διευρυμένη για ολοκληρωμένη περίθαλψη ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4º ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Προκαταρτική έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Συμβούλιο Εξεταστών Συμβούλων Γαλουχίας

Διεθνές Συμβούλιο Εξεταστών Συμβούλων Γαλουχίας I. Ανάπτυξη και Διατροφή 26 A. Βρέφος 1. Διατροφικές συμπεριφορές σε διαφορετικές ηλικίες 2. Διατροφικές δυσανεξίες/αλλεργίες 3. Ανατομία βρεφών και ανατομικές ιδιαιτερότητες/ ιδιαιτερότητες στο στόμα

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικές δεξιότητες για την πρακτική των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultants, IBCLC)

Κλινικές δεξιότητες για την πρακτική των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultants, IBCLC) Κλινικές δεξιότητες για την πρακτική των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultants, IBCLC) Οι Διεθνώς Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας (IBCLC ) επιδεικνύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΙΑΤΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΙΑ Σ.Π.Μ.Π.& Ε ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Π.Ε.Δ.Υ. 3 Η ΥΠΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ

Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ Μ. Μπουρουτζόγλου Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήμα Μαιευτικής Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Μαιευτική στη σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμος. Οδηγός Πληροφοριών

Χρήσιμος. Οδηγός Πληροφοριών Χρήσιμος Οδηγός Πληροφοριών Διαδικασία Εισαγωγής στο Μαιευτήριο Καλώς ήλθατε στη ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην πιο σύγχρονη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική!

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή και στήριξη Μητρικού Θηλασμού: Ελληνικά δεδομένα

Προαγωγή και στήριξη Μητρικού Θηλασμού: Ελληνικά δεδομένα Προαγωγή και στήριξη Μητρικού Θηλασμού: Ελληνικά δεδομένα Ιωάννα Αντωνιάδου- Κουμάτου, Παιδίατρος Δ/ντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Υπεύθυνη έργου "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού 12/10/2018

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση για Δράση. για τη Νεογνική Υγεία στην Ευρώπη. Powered by

Πρόσκληση για Δράση. για τη Νεογνική Υγεία στην Ευρώπη. Powered by Πρόσκληση για Δράση για τη Νεογνική Υγεία στην Ευρώπη Powered by Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει επικυρωθεί από 196 χώρες και διακηρύσσει ότι το παιδί, λόγω της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Μαιευτική Πτελεμαιδας 662

Μαιευτική Πτελεμαιδας 662 http://sep4u.gr Μαιευτική Πτελεμαιδας 662 Επαγγελματική Προοπτική Πτυχιούχοι του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας 1.Οι πτυχιούχοι του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ Σου Συλλόγου Μαιών ευτών Αθηνών (ΣΕΜΜΑ), Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), με έδρα στην Αθήνα, περιφέρειας Αττικής,

Διαβάστε περισσότερα

Ο θηλασμός είναι στη φύση μας Μπορείς και εσύ!!! Είναι η φυσιολογική συνέχεια της ζωής του παιδιού μετά τη γέννα. Μια σχέση δυνατή, ένας ιδιαίτερος

Ο θηλασμός είναι στη φύση μας Μπορείς και εσύ!!! Είναι η φυσιολογική συνέχεια της ζωής του παιδιού μετά τη γέννα. Μια σχέση δυνατή, ένας ιδιαίτερος Ο θηλασμός είναι στη φύση μας Μπορείς και εσύ!!! Είναι η φυσιολογική συνέχεια της ζωής του παιδιού μετά τη γέννα. Μια σχέση δυνατή, ένας ιδιαίτερος δεσμός, ένα υπέροχο ταξίδι. Η Εθελοντική Oμάδα Yποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart's, London

Γράφει: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart's, London Γράφει: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart's, London Στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης (IVF) μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία-Αδαµαντία Μαλλιαρού Επιµελήτρια, Α Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Αθηνών Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Μαρία-Αδαµαντία Μαλλιαρού Επιµελήτρια, Α Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Αθηνών Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Μαρία-Αδαµαντία Μαλλιαρού Επιµελήτρια, Α Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Αθηνών Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Στην Ελλάδα τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασµού κατά το πρώτο εξάµηνο της

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική και Διεθνής Νομοθεσία για την Προστασία του Μητρικού Θηλασμού

Ελληνική και Διεθνής Νομοθεσία για την Προστασία του Μητρικού Θηλασμού Ελληνική και Διεθνής Νομοθεσία για την Προστασία του Μητρικού Θηλασμού Στέλλα Στόικου, Δικηγόρος LLM ΘΗΛΑΣΜΟΥ "ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΣΚΟΒΑ Α. Προβλήματα σχετικά με το μητρικό θηλασμό (στο μαιευτήριο και μετά) Β. Ειδικά

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνικός Ίκτερος- Πρωτόκολλο αντιμετώπισης

Νεογνικός Ίκτερος- Πρωτόκολλο αντιμετώπισης Νεογνικός Ίκτερος- Πρωτόκολλο αντιμετώπισης ABM Clinical Protocol #22 Ζαρκάδα Ιωάννα Ειδικευόμενη Παιδιατρικής Μεταβολισμός χολερυθρίνης Παθοφυσιολογία νεογνικού ικτέρου Ο φυσιολογικός νεογνικός ίκτερος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ. Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ. Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός θηλασμός δίνεται στο μωρό ξένο γάλα χρησιμοποιώντας μπιμπερό. H επιλογή του κατάλληλου γάλακτος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αδαµίδης, Κύργιος Ι, Ζαχαροπούλου Γ, Μαζαράκη Α, Μπάνος Λ, Άγκο Μ, Πανταζή ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν.ΞΑΝΘΗΣ

Αδαµίδης, Κύργιος Ι, Ζαχαροπούλου Γ, Μαζαράκη Α, Μπάνος Λ, Άγκο Μ, Πανταζή ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΕΣ ΟΜΑ ΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ: «ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΣΚΟΒΑ» 27/2/2013 3/3/2013 ΞΑΝΘΗ ΜΕ ΙΕΘΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Αδαµίδης, Κύργιος Ι, Ζαχαροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΙΑ-IBCLC ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ "ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2017"

ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΙΑ-IBCLC ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2017 ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΙΑ-IBCLC ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Tό 1981 από την ΠΟΥ και την UNISEF θεσπίστηκε ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων

Διαβάστε περισσότερα

Medical Safety. Το προσωπικό σας σύστημα υγείας!

Medical Safety. Το προσωπικό σας σύστημα υγείας! Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Medical Safety Το προσωπικό σας σύστημα υγείας! - Έχετε φανταστεί ένα ολόκληρο μηχανισμό προηγμένων υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης σχεδιασμένο από εσάς και προσαρμοσμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4Α8ΞΘ-9Θ6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΔΑ: 4Α8ΞΘ-9Θ6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΔΑ: 4Α8ΞΘ-9Θ6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ταχ. Δ/νση : Γλάδστωνος 1α &

Διαβάστε περισσότερα

Στην ασφάλιση υγείας, τώρα, η επιλογή είναι απλή!

Στην ασφάλιση υγείας, τώρα, η επιλογή είναι απλή! Στην ασφάλιση υγείας, τώρα, η επιλογή είναι απλή! Η 1η direct ασφάλιση Ασφάλιση υγείας απλή, προσιτή και εγγυημένη! Η Anytime, η 1η direct ασφάλιση στη χώρα μας, από την INTERAMERICAN, φροντίζει τώρα και

Διαβάστε περισσότερα

Επτά απλά βήματα για επιτυχία στον θηλασμό

Επτά απλά βήματα για επιτυχία στον θηλασμό www.argiriou.org Επτά απλά βήματα για επιτυχία στον θηλασμό Πολλές νέες μητέρες γνωρίζουν πλέον ότι για να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν τον θηλασμό του παιδιού τους χρειάζονται ενεργό υποστήριξη από το

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 23 Μαρτίου 2012 ΘΕΜΑ: Μητρικός Θηλασμός

Ημερίδα 23 Μαρτίου 2012 ΘΕΜΑ: Μητρικός Θηλασμός Ημερίδα 23 Μαρτίου 2012 ΘΕΜΑ: Μητρικός Θηλασμός Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Από συναισθηματική άποψη, το ιδανικό μέρος για να έρχεται στον κόσμο ένα μωρό ώστε η μητέρα του να νιώθει ήρεμα,

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Πόσο συχνή είναι; Ο αριθμός των μητέρων που γεννούν με καισαρική έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Περίπου ένα στα τέσσερα μωρά που γεννήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Eσείς & το ΜΗΤΕΡΑ. Οδηγός Ασθενών Μαιευτικής Κλινικής

Eσείς & το ΜΗΤΕΡΑ. Οδηγός Ασθενών Μαιευτικής Κλινικής Οδηγός Ασθενών Μαιευτικής Κλινικής Eσείς & το ΜΗΤΕΡΑ περιεχόμενα για την εισαγωγή σας σελ. 4-5 & 6-7 για τη νοσηλεία σας σελ. 8-9 & 10-11 & 12-13 για τo εξιτήριό σας σελ. 14-15 γενικές πληροφορίες σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή Πλαίσιο Το IBLCE έχει λάβει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη διάγνωση και την εξέλιξη διαφόρων νόσων, μεταξύ άλλων, για την «αγκυλογλωσσία»,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ/ΕΚΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΒΑΣΕΩΝ Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Π Μέξη 12 Οκτωβρίου 2018

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Π Μέξη 12 Οκτωβρίου 2018 ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Π Μέξη 12 Οκτωβρίου 2018 ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΡΟΩΡΩΝ Ενθάρρυνση Νευροαναπτυξιακή φροντίδα (Neurodevelopmental care) Φροντίδα σε θέση καγκουρό Μητρικός θηλασμός ΘΕΣΗ ΚΑΓΚΟΥΡΩ Το νεογνό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ.

ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ. ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ. Η ενημέρωση των εγκύων για τα πλεονεκτήματα και τις τεχνικές του θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας Eυαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας στην Ασφάλεια των Ασθενών

Διημερίδα για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας Eυαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας στην Ασφάλεια των Ασθενών Διημερίδα για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας Eυαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας στην Ασφάλεια των Ασθενών 1. Εισαγωγή Οι εξελίξεις και οι δεσμεύσεις στο θέμα της Ασφάλειας των Ασθενών έχουν αυξηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η εύρεση η αξιολόγηση και η χρήση της πληροφορίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη του Συνεργείου.

Η εύρεση η αξιολόγηση και η χρήση της πληροφορίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη του Συνεργείου. Η εύρεση η αξιολόγηση και η χρήση της πληροφορίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη του Συνεργείου. Η αναγκαιότητα για εξειδικευμένη πληροφόρηση είναι αδιαμφισβήτητη, γιατί τίποτα δεν μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Εισαγωγή Η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα διασφάλισης του επιπέδου φροντίδας για την υγεία των πολιτών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Άσκηση V. Υποχρεωτικό. Πτυχίο (1ος Κύκλος) Θα ανακοινωθεί. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να:

Κλινική Άσκηση V. Υποχρεωτικό. Πτυχίο (1ος Κύκλος) Θα ανακοινωθεί. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να: Τίτλος Μαθήματος: Κλινική Άσκηση V Κωδικός Μαθήματος: NPT 320 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Επίπεδο Μαθήματος: (πρώτου, δεύτερου ή τρίτου κύκλου) Έτος Σπουδών: 3 Τετράμηνο προσφοράς Μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

1 η Πανελλαδική δράση για Νοσοκομεία Υιλικά προς τη ΜητέραΒρέφος

1 η Πανελλαδική δράση για Νοσοκομεία Υιλικά προς τη ΜητέραΒρέφος 1 η Πανελλαδική δράση για Νοσοκομεία Υιλικά προς τη ΜητέραΒρέφος Απρίλιος 2013 Διοργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας, Δίκτυο για τον σεβασμό στη γέννα ENCA

Διαβάστε περισσότερα

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο φυλλάδιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τις συζητήσετε με κάποιο μέλος της νοσηλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµέρωση για την πρόληψη του καρκίνου της γεννητικής περιοχής της γυναίκας και προώθηση του HPV εµβολιασµού ως αντικείµενα δραστηριοτήτων της µαίας

Ενηµέρωση για την πρόληψη του καρκίνου της γεννητικής περιοχής της γυναίκας και προώθηση του HPV εµβολιασµού ως αντικείµενα δραστηριοτήτων της µαίας Ενηµέρωση για την πρόληψη του καρκίνου της γεννητικής περιοχής της γυναίκας και προώθηση του HPV εµβολιασµού ως αντικείµενα δραστηριοτήτων της µαίας ΜΟΣΧΑΚΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Μsc ΜΑΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΙΑΣ Σύµφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μ Α Μαλλιαρού, Παιδίατρος, www.mothereducation.gr. Εισαγωγή

Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μ Α Μαλλιαρού, Παιδίατρος, www.mothereducation.gr. Εισαγωγή Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μ Α Μαλλιαρού, Παιδίατρος, www.mothereducation.gr Εισαγωγή Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (WΗΟ) και η UNICEF (United Nations Children s Fund) τονίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Η Επέτειος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Η Επέτειος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Η Επέτειος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού Κατανοώντας το Παρελθόν - Σχεδιάζοντας για το Μέλλον: Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια της Παγκόσμιας Στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία του μαθητή Κ. Παναγιώτη Α1. Μητρικός Θηλασμός

Ερευνητική εργασία του μαθητή Κ. Παναγιώτη Α1. Μητρικός Θηλασμός Ερευνητική εργασία του μαθητή Κ. Παναγιώτη Α1 Μητρικός Θηλασμός Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει

Διαβάστε περισσότερα

MA0551 ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΙΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

MA0551 ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΙΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ MA0551 ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΙΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ Συντετμημένος Τίτλος: Τίτλος Μαθήματος Πλήρης Τίτλος: Περιεγχειριτική Νοσηλευτική στη Μαιευτική Γυναικολογία Κωδικός Μαθήματος: MA0551 ΜΑ0552

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Δρα Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Δρα Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου Χαιρετισμός του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρα Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου για την «Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και το Φάσμα

Διαβάστε περισσότερα

Κ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΙΑ-IBCLC ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ "ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2017"

Κ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΙΑ-IBCLC ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2017 Κ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΙΑ-IBCLC ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καθημερινά καλούμαστε οι επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύσουμε τους γονείς κατά την εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό, στη λοχεία και τον θηλασμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Καθιέρωση έγγραφης συναίνεσης της μητέρας για τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των νοσοκομείων και μαιευτηρίων.

ΘΕΜΑ: Καθιέρωση έγγραφης συναίνεσης της μητέρας για τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των νοσοκομείων και μαιευτηρίων. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤ ΔΙΑΔΙΚΤΥ Αθήνα 15/6/2017 Αριθ.Πρωτ.Γ1α/Γ.Π.οικ 45569 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΚΡΑΤΙΑ ΥΠΥΡΓΕΙ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 3-7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ "ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ"

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 3-7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 3-7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ "ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ" Το κόστος του σεμιναρίου είναι 250 ευρώ για τα μη μέλη και 150 για τα μέλη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα με τις υψηλότερες προδιαγραφές

Ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα με τις υψηλότερες προδιαγραφές Ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα με τις υψηλότερες προδιαγραφές 10 λόγοι για να επιλέξετε την Αθηναϊκή Mediclinic: 1. Είναι μία ποιοτική και οικονομική κλινική, προσιτή σε όλους 2. Συνεργάζεται με τον Δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

20-24 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Κλινική ΡΕΑ. Μαϊου ος Όροφος. Αίθουσα Δημήτριος Χασιάκος (Λ. Συγγρού 383, Π. Φάληρο) Πληροφορίες:

20-24 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Κλινική ΡΕΑ. Μαϊου ος Όροφος. Αίθουσα Δημήτριος Χασιάκος (Λ. Συγγρού 383, Π. Φάληρο) Πληροφορίες: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 20-24 Μαϊου 2019 Κλινική ΡΕΑ Αίθουσα Δημήτριος Χασιάκος (Λ. Συγγρού 383, Π. Φάληρο) 7ος Όροφος Πληροφορίες: www.reamaternity.gr Υπό την αιγίδα Χορηγούνται 32 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο!

Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο! Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο! Η αλματώδης αύξηση της συχνότητας του Σακχαρώδη Διαβήτη δημιούργησε την ανάγκη ίδρυσης οργανωμένων Κέντρων, τα οποία διαθέτουν όλα τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Μετεκπαιδευτικό Σεµινάριο. 26-30 Νοεµβρίου 2012. Χώρος ιεξαγωγής: Κλινική ΡΕΑ, 7ος όροφος (Λ. Συγγρού 383, Π. Φάληρο) Μητρικού Θηλασµού

Μετεκπαιδευτικό Σεµινάριο. 26-30 Νοεµβρίου 2012. Χώρος ιεξαγωγής: Κλινική ΡΕΑ, 7ος όροφος (Λ. Συγγρού 383, Π. Φάληρο) Μητρικού Θηλασµού Σύλλογος Επιστηµόνων Μαιών - Μαιευτών Αθηνών (ΣΕΜΜΑ) σε συνεργασία µε τη ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική 26-30 Νοεµβρίου 2012 Χώρος ιεξαγωγής: Κλινική ΡΕΑ, 7ος όροφος (Λ. Συγγρού 383, Π. Φάληρο) Χορηγούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ώρα προσέλευσης 08:00 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟ ΟΣ Η Μ Ε Ρ Ι Α. Μητρικός Θηλασµός Από το χθες στο σήµερα. 9 εκεµβρίου 2017 ΣΥΝΕ ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν.

Ώρα προσέλευσης 08:00 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟ ΟΣ Η Μ Ε Ρ Ι Α. Μητρικός Θηλασµός Από το χθες στο σήµερα. 9 εκεµβρίου 2017 ΣΥΝΕ ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. Ώρα προσέλευσης 08:00 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟ ΟΣ Η Μ Ε Ρ Ι Α Μητρικός Θηλασµός Από το χθες στο σήµερα 9 εκεµβρίου 2017 ΣΥΝΕ ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΟΥΡΟΣ ΜΗΤΕΡΑ Οργάνωση Ομάδα Μητρικού Θηλασμού & Νοσηλευτική Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ Σαββίδου Αβρόρα Η οξεία βρογχιολίτιδα είναι νόσος της βρεφικής ηλικίας. Η μέγιστη επίπτωση της νόσου είναι μεταξύ 3-6 μηνών, ενώ το 95% των εισαγωγών είναι βρέφη μικρότερα του 1 έτους. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Θηλασμός παιδιού που έχει ειδικές ανάγκες

Θηλασμός παιδιού που έχει ειδικές ανάγκες Θηλασμός παιδιού που έχει ειδικές ανάγκες Η γέννηση ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συναισθήματα χαρά κι ενθουσιασμό, όπως και ανησυχία για το άγνωστο. Αυτό που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Σε περίπτωση όπου έχετε τυχόν απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν φυλλάδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για τους γονείς

Πληροφορίες για τους γονείς Πληροφορίες για τους γονείς Νοσοκομείο παίδων "Η Αγια Σοφία" Θηβών & Παπαδιαμαντοπούλου 115 27 Γουδή Αθήνα Τηλεφωνικό Κέντρο : 213-2013000 e-mail : info@paidon-agiasofia.gr Αγαπητοί Γονείς Το Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4º ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥ- ΘΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4º ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥ- ΘΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 1 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Έκδοση αναθεωρημένη, ενημερωμένη και διευρυμένη για ολοκληρωμένη φροντίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4º ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥ- ΘΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 2009 Οι αρχικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Παπανικολάου Μαριάννα Μαία Msc Γ.Ν.Καβάλας

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Παπανικολάου Μαριάννα Μαία Msc Γ.Ν.Καβάλας ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Παπανικολάου Μαριάννα Μαία Msc Γ.Ν.Καβάλας Τα βρέφη είναι προορισμένα από τη φύση να τρέφονται με μητρικό γάλα Η φύση φροντίζει σχεδόν πάντα να καλύψει τις σωματικές προϋποθέσεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ Οφέλη μητρικού Θηλασμού Πλεονεκτήματα για το παιδί

ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ Οφέλη μητρικού Θηλασμού Πλεονεκτήματα για το παιδί ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ Ο μητρικός θηλασμός είναι στάση ζωής. Στάση ζωής των γονιών, της γυναίκας, του παιδίατρου. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής είναι πολύ χαμηλά.

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος

Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος Εισαγωγή Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (WΗΟ) και η UNICEF (United Nations Children s Fund) τονίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη σημασία της διατήρησης της

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις της καισαρικής τοµής στη µητέρα

Επιπτώσεις της καισαρικής τοµής στη µητέρα Επιπτώσεις της καισαρικής τοµής στη µητέρα Μιχαήλ Σύνδος Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διευθυντής ΕΣΥ Α Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών Νοσοκοµείο Αλεξάνδρα Εισαγωγή Καισαρική τοµή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Μαίας/ του Μαιευτή στη προώθηση του Μητρικού Θηλασμού

Ο ρόλος της Μαίας/ του Μαιευτή στη προώθηση του Μητρικού Θηλασμού Ο ρόλος της Μαίας/ του Μαιευτή στη προώθηση του Μητρικού Θηλασμού Δρ Βιβιλάκη Βικτωρία Μαία PGCERT MPH PHD ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μαιευτικής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΟΡΑΜΑ της μαίας Θα θέλαμε: Υγιείς Οικογένειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βασική Αρχή!!! Ο ενήλικας καθοδηγεί το παιδί κατά τη φοίτηση του στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Νοσηλευομένου EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. Σας ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση!

Οδηγός Νοσηλευομένου EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. Σας ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση! Οδηγός Νοσηλευομένου EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Σας ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση! Πίνακας περιεχομένων Πρόσβαση στην κλινική... 3 Χάρτης... 3 Συγκοινωνία... 3 Χρήσιμα Τηλέφωνα... 3 Γενικές Παροχές...

Διαβάστε περισσότερα

Πρόωρότητα κ Μητρικός Θηλασμός

Πρόωρότητα κ Μητρικός Θηλασμός Πρόωρότητα κ Μητρικός Θηλασμός Αντιγόνη Συμεωνίδου, Ψυχολόγoς Ma,PgD- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια. Προγεννητική Ψυχολόγος υπό Πιστοποίηση ΕΚΠΑ Προωρότητα Πρώτες στιγμές μετά τον τοκετό Mε την γέννηση μας,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας Πρόλογος Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας αποτελεί δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται χωρίς περιορισμούς και εμπόδια στα μέλη της κοινωνίας. Οι πολύπλευρα πληροφορημένοι

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση

Διαβάστε περισσότερα

Altius Υπερκάλυψη Νοσηλείας. Ασφάλεια και σιγουριά για όλους

Altius Υπερκάλυψη Νοσηλείας. Ασφάλεια και σιγουριά για όλους Altius Υπερκάλυψη Νοσηλείας Ασφάλεια και σιγουριά για όλους Altius Υπερκάλυψη Νοσηλείας Η υγεία είναι το υπέρτατο Αγαθό! Για την προστασία αυτού του αγαθού, η Altius Insurance δημιούργησε ένα νέο πρωτοποριακό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο: Διαγράμματα Δραστηριοτήτων & Διαγράμματα Ροής Δεδομένων. S 3 Laboratory

Εργαστήριο: Διαγράμματα Δραστηριοτήτων & Διαγράμματα Ροής Δεδομένων. S 3 Laboratory Εργαστήριο: Διαγράμματα Δραστηριοτήτων & Διαγράμματα Ροής Δεδομένων Διαδραστικό Εργαστήριο Οργάνωση Ομάδων o Παρουσίαση Προβλημάτων o Επεξεργασία και παρουσίαση προτεινόμενων λύσεων o Επεξήγηση σχεδιαστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 45744691ΩΓ-9Λ0 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΑΘΗΝΑ:

ΑΔΑ: 45744691ΩΓ-9Λ0 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΑΘΗΝΑ: ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΑΘΗΝΑ: ΑΔΑ: 45744691ΩΓ-9Λ0 Αρ. Πρωτ.:Γ32/ 1236 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Πληροφορίες: Ελένη Τσιαμπούρη

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας

Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας Οικογενειακός Προγραμματισμός Απόστολος Βανταράκης Αναπλ. Καθηγητής Υγιεινής Παν/μιο Πατρών Οικογενειακός Προγραμματισμός Αποτελεί βασικό στοιχείο της Προληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοφυής από τη φύση της:

Ιδιοφυής από τη φύση της: Ιδιοφυής από τη φύση της: η νέα πιπίλα NUK Genius. Πώς μπορώ να ηρεμώ το μωρό μου; Για τα μωρά κάθε μέρα είναι μια περιπέτεια - ο έξω κόσμος είναι πολύ πιο χρωματιστός, θορυβώδης και εντυπωσιακός από την

Διαβάστε περισσότερα

All4baby center. Επιθυμία μου είναι να έχω μια καλή συνεργασία με όλο το υπεύθυνο προσωπικό και μια καλή εμπειρία τοκετού.

All4baby center. Επιθυμία μου είναι να έχω μια καλή συνεργασία με όλο το υπεύθυνο προσωπικό και μια καλή εμπειρία τοκετού. Όνομα Πιθανή ημερομηνία τοκετού Όνομα συντρόφου ή συνοδού Όνομα μαιευτήρα γυναικολόγου Όνομα μαίας Σημείωση Το πλάνο τοκετού αποτελεί μία περίληψη των επιθυμιών μου κατά την διάρκεια παραμονής μου στο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Αλκοολογία. Ενότητα: Η πρόληψη των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Μουζάς Ιωάννης Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Κλινική Αλκοολογία. Ενότητα: Η πρόληψη των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Μουζάς Ιωάννης Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Κλινική Αλκοολογία Ενότητα: Η πρόληψη των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ Μουζάς Ιωάννης Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Νοσηλευτική Ι. Θα ανακοινωθεί. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να:

Βασική Νοσηλευτική Ι. Θα ανακοινωθεί. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να: Τίτλος Μαθήματος: Βασική Νοσηλευτική Ι Κωδικός Μαθήματος: NUR 121 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Υποχρεωτικό Επίπεδο Μαθήματος: (πρώτου, δεύτερου ή τρίτου Πτυχίο (1ος Κύκλος) κύκλου) Έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1, Ποια από τις προτάσεις αυτές είναι σωστή; α, Τα εμβόλια χορηγούνται στους ξένους με βάση τις οδηγίες WHO. β, Οι δόσεις εμβολίου συμπεριλαμβάνουν το πνευμονιοκοκκικό και

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση Ποιο είδος μελέτης και γιατί θεωρείτε πως είναι το καταλληλότερο για την εκτίμηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό μιας πόλης;

Ερώτηση Ποιο είδος μελέτης και γιατί θεωρείτε πως είναι το καταλληλότερο για την εκτίμηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό μιας πόλης; είναι το καταλληλότερο για την εκτίμηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό μιας πόλης; Μελέτες σε πειραματόζωα βρήκαν ότι η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ. Οδηγός για τους Γονείς

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ. Οδηγός για τους Γονείς ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Οδηγός για τους Γονείς Γνωρίζουμε πως ο Έλληνας γονιός θέλει να έχει στη διάθεσή του τις πληροφορίες που χρειάζεται ώστε να επιλέξει τις εξετάσεις που θα λάβει μέρος

Διαβάστε περισσότερα