Ο ρόλος της Μαίας/ του Μαιευτή στη προώθηση του Μητρικού Θηλασμού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ρόλος της Μαίας/ του Μαιευτή στη προώθηση του Μητρικού Θηλασμού"

Transcript

1 Ο ρόλος της Μαίας/ του Μαιευτή στη προώθηση του Μητρικού Θηλασμού Δρ Βιβιλάκη Βικτωρία Μαία PGCERT MPH PHD ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μαιευτικής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

2 ΟΡΑΜΑ της μαίας Θα θέλαμε: Υγιείς Οικογένειες. Εξατομικευμένη φροντίδα για τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας και του παιδιού της. Φυσιολογική εγκυμοσύνη και φυσιολογικό τοκετό. Φροντίδα με καλά κλινικά και ψυχολογικά αποτελέσματα για την γυναίκα και το παιδί (προετοιμασία για την γονεϊκότητα).

3 Standard Οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ένα υποστηρικτικό και υψηλής ποιότητας δίκτυο υπηρεσιών υγείας, το οποίο να έχει σχεδιαστεί για τις εξατομικευμένες ανάγκες τους και τις ανάγκες των παιδιών τους.

4 Μητρικός Θηλασμός- Ενα δώρο ζωής Σαφής τεκμηρίωση - Ο θηλασμός έχει πολλά και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία και της μητέρας και του νεογνού (WHO 2003α, WHO 2003β, WHO 2003γ, WHO 2000, WHO 1999, Campell 1996). Ο θηλασμός συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της νεογνικής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Επίσης, τα υψηλά ποσοστά θηλασμού, θεωρούνται δείκτες καλής πρακτικής (best practice standards) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (DoH 2004) [1]. [1] Department of Health (2004) Maternity Standard, National Service Framework for Children, Young People and Maternity Services.

5 Δέκα βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό (UNICEF και WHO, 1989) 1. Να υπάρχει γραπτή πολιτική, η οποία να ακολουθείται από όλους τους φορείς του Νοσοκομείου που ασχολούνται με την φροντίδα του νεογέννητου. 2. Οι φορείς να εκπαιδεύονται ώστε να γίνουν ικανοί να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή. 3. Να ενημερώνονται όλες οι μητέρες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού. 4. Ο θηλασμός να αρχίζει το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό με την βοήθεια μαίας. 5. Οι μητέρες να εκπαιδεύονται στην τέχνη του θηλασμού. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού να εκπαιδεύονται στην διατήρηση της γαλουχίας. 6. Στο νεογέννητο να δίνεται μόνο μητρικό γάλα, ούτε υγρά, ούτε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, εκτός εάν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος. 7. Να εφαρμόζεται το σύστημα rooming in που σημαίνει το νεογέννητο δίπλα στην μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο. 8. Ο θηλασμός να είναι ελεύθερος και απεριόριστος. 9. Να μην δίνονται πιπίλες στα παιδιά που θηλάζουν. 10. Να ιδρυθούν ομάδες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού και μετά την έξοδο του νεογέννητου από το μαιευτήριο στις οποίες να μετέχουν και μητέρες.

6 Προώθηση του µητρικού θηλασµού από την µαία Ο ΠΟΥ εξέδωσε το 1989 αυτόν το οδηγό για τον κεντρικό και καθοριστικό ρόλο των μαιευτικών υπηρεσιών ιδιαιτέρως των μαιών μαιευτών- στην προώθηση του μητρικού θηλασμού στη παγκόσμια κοινότητα.

7 Εκπαίδευση των μαιών/μαιευτών για την προώθηση του μητρικού θηλασμού 1 ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 3 ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΙΩΝ- ΜΑΙΕΥΤΩΝ 4 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ 5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ

8 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΙΩΝ/ ΜΑΙΕΥΤΩΝ Επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση για τον μητρικό θηλασμό Σημαντικές οι κλινικές δεξιότητες για την φροντίδα παθολογικών καταστάσεων που δύναται να προκύψουν. Ρόλος κλειδί - Το προσωπικό των μαιευτικών κλινικών καθοριστικός ο ρόλος του για την εγκαθίδρυση του μητρικού θηλασμού. Η μαία/ ο μαιευτής κεντρικός ρόλος για την δημιουργία κουλτούρας μητρικού θηλασμού στα μαιευτήρια (θετική εμπειρία περιγεννητική κύηση- τοκετός- λοχεία, μητρικός θηλασμός)

9 ΚΥΗΣΗ (AGOG,2007) Clin Rev; 12(Suppl 1):1S- 15S (Palda, 2004) CMAJ; 170: Μαθήματα κατά την κύηση Ικανοποίηση των ιδιαίτερων εκπαιδευτικών αναγκών της εγκύου για τον μητρικό θηλασμό και πληροφόρηση για τα πλεονεκτήματα (informed choice). Ενημέρωση για την ατομική τράπεζα γάλακτος για τις εργαζόμενες μητέρες Λήψη ιστορικού για την διατροφή, εκτίμηση των διατροφικών αναγκών της εγκύου και συμβουλευτική για την διατροφή στη κύηση και στη λοχεία/ γαλουχία. Κλινική εξέταση των μαστών της εγκύου (ανατομία/εισέχουσες θηλές) Προετοιμασία των μαστών/θηλών για την γαλουχία

10 ΚΥΗΣΗ Οδηγία ΠΟΥ 1989 Κάθε έγκυος πρέπει να ενημερώνεται για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού. Οι ομαδικές συναντήσεις των εγκύων που διοργανώνονται από μαία θα πρέπει να έχουν βασική διδακτική ενότητα για τον μητρικό θηλασμό (τεχνικές, διατροφικές συνήθειες κατά την γαλουχία, αλκοόλ, κάπνισμα, λήψη καφείνης, φαρμάκων επιπτώσεις σε έμβρυο και νεογνό κ.α.). Ο μητρικός θηλασμός και τα πλεονεκτήματα του για την υγεία της μητέρας και του νεογνού αποτελεί προτεραιότητα στα μηνύματα υγείας κατά την κύηση.

11 ΤΟΚΕΤΟΣ Οδηγία ΠΟΥ 1989 Πολλές παρεμβάσεις κατά τον τοκετό επηρεάζουν τον δεσμό μητέρας- νεογνού και επηρεάζουν το χρονικό διάστημα έναρξης του μητρικού θηλασμού (δέρμα με δέρμα επαφή, ενεργοποίηση του αντανακλαστικού του θηλασμού κ.α). Η μαία προάγει την αξιοπρέπεια και την αυτονομία της γυναίκας στον τοκετό (εναλλαγή στάσεων κατά τον τοκετό, μείωση των φαρμακευτικών παρεμβάσεων όπως η χρήση της οκυτοκίνης, η χρήση αναλγητικών κ.α.)

12 ΤΟΚΕΤΟΣ Οδηγία ΠΟΥ 1989 (Moore et al, The Cochrane Library 2006). ΑΒΜ Protocol,2007 Model Breastfeeding Policy Εφαρμόζεται αμέσως μετά τον τοκετό η δέρμα με δέρμα επαφή, ο θηλασμός ενθαρρύνεται κατά την 1 η ώρα μετά τον τοκετό Στα νεογνά που γεννήθηκαν με Κ.Τ. ή με τη χρήση επισκληριδίου αναισθησίας σε κολπικό τοκετό, ενθαρρύνεται η κατά το δυνατό πιο γρήγορη τοποθέτηση τους στο μαστό. Η χορήγηση της βιταμίνης Κ και η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών για την πρόληψη της οφθαλμίας, μπορεί να καθυστερήσει για την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό.

13 ΤΟΚΕΤΟΣ Οδηγία ΠΟΥ 1989 Το στρες στον τοκετό δείχνει να επηρεάζει το θηλασμό στην έναρξη και διάρκεια του (Dewey et al, 2003;Chen et al, 1998;Grajeda,2002). Ο παρατεταμένος τοκετός, ο παρεμβατικός τοκετός, η καισαρική τομή, η απομάκρυνση του νεογνού από τη μητέρα μετά τον τοκετό επηρεάζουν την έναρξη του θηλασμού (Patel, 2003, Forster & McLachlan, 2007, ABM Clinical Protocol#15, 2006). Η Κ.Τ. έχει συσχετισθεί με μείωση της συνολικής διάρκειας θηλασμού, καθυστέρηση της εμφάνισης γάλακτος στο στήθος, μειωμένα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού κατά την ημέρα εξόδου από το Μαιευτήριο (Scott,2006;ABM Clinical Protocol#15, 2006).

14 ΤΟΚΕΤΟΣ Ο μη φαρμακευτικός, φυσικός τοκετός, που ακολουθείται από άμεση και αβίαστη επαφή του νεογνού δέρμα με δέρμα με τη μητέρα του οδηγεί σε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχoύς έναρξης θηλασμού (Patel, 2003; Mizuno et al, 2004; Carfoot et al, 2005; Bystrova,2003).

15 ΝΕΟΓΝΟ Οδηγία ΠΟΥ 1989 Rooming in / skin to skin / eye to eye απεριόριστη έκφραση της αγάπης Απεριόριστος μητρικός θηλασμός σωστή τοποθέτηση- τίποτα άλλο από το στόμα στο μαιευτήριο πλην του μητρικού γάλακτος αποκλειστικός μητρικός θηλασμός στο μαιευτήριο Βάρος γέννησης νεογνού στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού από την μαία.

16 ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ Οδηγία ΠΟΥ 1989 Η παραμονή στο μαιευτήριο ποικίλει ανάλογα με το είδος του τοκετού από 1-4 μέρες. Ενημέρωση από την μαία κατά την έξοδο για θέματα μητρικού θηλασμού, υγιεινή μαστών, παραπομπή σε οργανωμένα δίκτυα υποστήριξης ΜΘ στην κοινότητα. Ενημερωτικό υλικό κατά την έξοδο, φιλικό για τον μητρικό θηλασμό

17 ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΛΟΧΕΙΑ ΑΠΟ ΜΑΙΑ/ ΜΑΙΕΥΤΗ Dyson et al, 2009, Policy and public health recommendations to promote the initiation and duration of breast- feeding in developed country settings. Public Health Nutr Jan; 13(1): Epub 2009 Aug 18. Προαγωγή, προστασία και υποστήριξη του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού Εθνική πολιτική- ΚΛΕΙΔΙ στην αντιμετώπιση των εμποδίων εδραίωσης του Μ.Θ. σε όλες τις δομές του συστήματος υγείας και την κοινότητα (κατ οίκον επισκέψεις από μαία, τηλεφωνική υποστήριξη, επικοινωνία με κοινοτικά κέντρα στήριξης μητρικού θηλασμού) Εφαρμογή της πολιτικής των ΠΟΥ / UNICEF της φιλικής προς τα βρέφη σε νοσοκομεία και σε κοινοτικές δομές συστήθηκε ως η θεμελιώδης στρατηγική για την προώθηση του θηλασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υποστήριξη των νέων μητέρων σε τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν μετά την έξοδο από το μαιευτήριο (πληγωμένες θηλές, μαστίτιδα, μειωμένη παραγωγή γάλακτος, ανεπαρκής πρόσληψη βάρους νεογνού, ίκτερος, φάρμακα και ΜΘ, άρνηση μαστού, επιστροφή στην εργασία, ασφαλής απογαλακτισμός κ.α).

18 Λόγοι μη συνέχισης του μητρικού θηλασμού Το 90% των μητέρων που σταματούν τον θηλασμό μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, αν και δηλώνουν ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν να θηλάζουν. Οι σημαντικότεροι λόγοι σύμφωνα με τις μητέρες είναι: 1. Ελλειψη ενημέρωσης για τον θηλασμό στην κύηση για τον θηλασμό. 2. Καθυστέρηση στον πρώτο θηλασμό. 3. Ελλειψη βοήθειας και ενημέρωσης στην λοχεία όταν αντιμετώπισαν προβλήματα στον θηλασμό. 4. Οι γυναίκες που πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα μετά τον τοκετό, θα πρέπει να ενημερώνονται για μελέτες για φάρμακα, φιλικά προς τον θηλασμό. Department of Health (2004) Maternity Standard, National Service Framework for Children, Young People and Maternity Services.

19 Η Ελληνικήή Πραγµματικόότητα Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 124 λεχωίδες σε αγροτική περιοχή της Κρήτης (Βιβιλάκη 2005)[1]. 1 93,5% των λεχωίδων θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό τον θηλασμό. 2 40,3% θεωρούσαν λίγες τις γνώσεις τους, όσο αφορά τον θηλασμό, όταν επέστρεψαν σπίτι. 16,9% δήλωσε ότι δεν είχε καθόλου επαρκείς γνώσεις. 3 41,1%, απάντησαν ότι κανένας δεν τους έδωσε πληροφορίες μετά την επιστροφή τους στο σπίτι. 4 Πληροφορίες από μαία (32,3%), βιβλία/περιοδικά (16,1%), συγγενή (14,5%), άλλη μητέρα (8,1%). 5 Η πλειοψηφία των λεχωίδων (πάρα πολύ 79%, αρκετά 15,3%) θεωρεί ότι η μαία θα μπορούσε να τις βοηθήσει στον θηλασμό, αν τις επισκεφτόταν στο σπίτι, μετά τον τοκετό. [1] Βιβιλάκη Β (2005) Κατ οίκον φροντίδα στην λοχεία από μαία σε μία αγροτική περιοχή της Κρήτης. Μεταπτυχιακή Εργασία, Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ιατρικής. Επιβλέπων: Λιονής Χ.

20 Η Ελληνικήή Πραγµματικόότητα Σε μελέτη (Daglas et al 2005)[1] που πραγματοποιήθηκε σε 1010 νεογνά και 862 λεχωίδες σε 17 ελληνικά νοσοκομεία οι λόγοι διακοπής του θηλασμού ήταν: Δεν είχα γάλα 44,6% Επρεπε να συνεχίσω την εργασία μου 12,4% Κουράστηκα να θηλάζω 8,2% Επρεπε να πάρω φάρμακα 5,7% Επειδή κάπνιζα 5,7% Το μωρό έκλαιγε συνέχεια 4,1% Το πρότεινε ο παιδίατρος 3,6% Δεν έπαιρνε βάρος 2,3% Αλλοι λόγοι 13,4% [1] M. Daglas, E. Antoniou, G. Pitselis, G. Iatrakis, G. Kourounis, G. Creatsas. Factors incluencing the initiation and progress of breastfeeding in Greece. Clin. Exp. Obst & Gyn, 2005, XXXII, n.3, p

21 Μοντέλα Υποστήριξης του Μητρικού Θηλασμού στην Κοινότητα Α. Ποιοτική ανάλυση παραγόντων που επηρεάζουν τον θηλασμό Β. Ομάδα Στήριξης θηλασμού Γ. Κέντρο Στήριξης Θηλασμού Δ. Μαθήματα Προετοιμασίας για Γονεϊκότητα στην Κύηση Ε. Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση Επαγγελματιών Υγείας ΣΤ. Αγωγή Υγείας στα Σχολεία

22 Τα πρώτα χρόνια Σύμφωνα με WHO (2003)β μία καλή αρχή στην ζωή σημαίνει υποστήριξη των μητέρων και των βρεφών. Eίναι σημαντικό να δίνεται έμφαση στην πολιτική υγείας, που αφορά τα πρώτα χρόνια ζωής, αφού οι επιδράσεις, που τυχόν υπάρχουν σε αυτή την περίοδο ζωής, επηρεάζουν ολόκληρη την ζωή του ατόμου.

23 Προβλήματα στις μαιευτικές υπηρεσίες Το υψηλό ποσοστό Κ.Τ. [3],[4],[5] Το κόστος αυτής της μόδας είναι πολύ υψηλό για το ΕΣΥ, αλλά για τις γυναίκες και οι οικογένειες τους είναι πολύ πιο υψηλότερο (καθυστερημένη ανάρρωση στην λοχεία, αυξημένοι κίνδυνοι μετά από την χειρουργική επέμβαση, μετεγχειρητική δυσκολία και αδυναμία, χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού). Ελλειψη προσωπικού. Υπάρχει σημαντική φυσική και ψυχική νοσηρότητα[6] Ελλειψη κατ οίκον φροντίδας στη λοχεία. [3] Thomas J, Paranjothy S (2001) The National Sentinel Caesarean Section Audit Report, Clinical Effectiveness Support Unit. RCOG Press, London [4] Waterstone M, Bewley S (2001) Incidence and predictors of severe obstetric morbidity: case control study. BMJ 322: [5] Henderson J, McCandlish R, Kumiega L, Petrou S (2001) Sustematic review of economic aspects of alternative modes of delivery. Br J Obstet & Gynaecol 108: [6] MacArthur C, Lewis M, Knox EG (1991) Health After Childbirth. HMSO: London.

24 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΤ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑ ΕΠΑΦΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ 5 ΕΝΑΡΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΟΡΘΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΠΡΩΤΕΣ 4 ΜΕΡΕΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2

25 Δείκτες ποιότητας για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας από μαία για τον μητρικό θηλασμό Δημόσια Υγεία (Δείκτες νοσηρότητας στη λοχεία για μητέρα και νεογνό, Δείκτης θηλασμού). Συνεργασίες (Οριζόντια Διασύνδεση- Holistic Modelling). Συνέχεια παρεμβάσεων (αξιολόγηση- επαναπροσδιορισμός). Τεκμηριωμένη Κλινική Πρακτική (συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, κατευθυντήριες οδηγίες, πρωτόκολλα δράσης, συνεχιζόμενη εκπαίδευση) Πρότυπες Παρεμβάσεις Διοίκηση (καταχώρηση πληροφορίας, χρηματοδότηση παρεμβάσεων) Επικοινωνία με την κοινότητα (Community Orientation).

26 Ευχαριστώ πολύ

ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ.

ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ. ΜΗΣΡΙΚΟ ΘΗΛΑΜΟ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΥΡΟΝΣΙΔΑ Η ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΗ ΣΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΤ ΜΗΣΡΙΚΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΟΤ ΒΡΕΥΟΤ. Η ενημέρωση των εγκύων για τα πλεονεκτήματα και τις τεχνικές του θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΘΕΜΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ Β Πληροφορίες: Μ. Τσαντίδου, Φ. Καλύβα Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ. Νίκος Μίτλεττον Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ Ονοματεπώνυμο: Βενιζέλου Σωκράτης Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας:

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκπαιδευτικός ρόλος του νοσηλευτή

Ο εκπαιδευτικός ρόλος του νοσηλευτή Το Βήμα του Ασκληπιού 11 ος Τόμος, 1 ο Τεύχος, Ιανουάριος Μάρτιος 2012 Rostrum of Asclepius 11 th Volume, 1 st Issue, January March 2012 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ REVIEW Ο εκπαιδευτικός ρόλος του νοσηλευτή Φουντούκη

Διαβάστε περισσότερα

Μητρικός θηλασμός Γιώργος Λιόσης Νοσοκομείο -Μαιευτήριο. Ελενα Ε Βενιζέλου

Μητρικός θηλασμός Γιώργος Λιόσης Νοσοκομείο -Μαιευτήριο. Ελενα Ε Βενιζέλου ζ Μητρικός θηλασμός Γιώργος Λιόσης Νοσοκομείο -Μαιευτήριο Ελενα Ε Βενιζέλου Το νεογνό χρειάζεται τρία πράγματα: γάλα από το μαστό της μητέρας του ζεστασιά στην αγκαλιά της ασφάλεια σιγουριά από την παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Περιοδική έκδοση της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής «ΡΕΑ» ΤΕΥΧΟΣ 09 ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο. Περιορισμοί Προτάσεις. Οκτώβριος 2011

Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο. Περιορισμοί Προτάσεις. Οκτώβριος 2011 Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο Περιορισμοί Προτάσεις Οκτώβριος 2011 Συντονιστική Υπηρεσία Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Μελέτη/Συγγραφή: Μαρίνα Παγιάτσου Συλλογή στοιχείων/καταγραφή προβλημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Αλεξάνδρα Βασιλική Π. Αλεξανδράκη Σημαντικοί Όροι: Υγεία, Σύστημα Υγείας, Υπηρεσίες Υγείας, Διαθεσιμότητα, Προσπελασιμότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου

Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου Τις τελευταίες δεκαετίες το ποσοστό των καισαρικών τομών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

15 ΧΡΟΝΙΑ. Αποχωρισμός μητέρας βρέφους και οι επιπτώσεις. Τα μωρά γνωρίζουν το δρόμο για το στήθος της μητέρας τους

15 ΧΡΟΝΙΑ. Αποχωρισμός μητέρας βρέφους και οι επιπτώσεις. Τα μωρά γνωρίζουν το δρόμο για το στήθος της μητέρας τους ΤΕΥΧΟΣ 12-15 ΧΡΟΝΙΑ Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος La Leche League Greece Αποχωρισμός μητέρας βρέφους και οι επιπτώσεις Τα μωρά γνωρίζουν το δρόμο για το στήθος της μητέρας τους Μαθαίνοντας τη μητρότητα μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο

Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ο Ρόλος των Συνοδών στο Ελληνικό Νοσοκομείο Πτυχιακή Εργασία Αμανατίδου Ευθυμία Καραμάνη

Διαβάστε περισσότερα

13 o 18-21. Ναύπλιο. Amalia. Ξενοδοχείο. Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών- Μαιευτών. Σεπτεμβρίου ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ Τ Ε Λ Ι Κ Ό

13 o 18-21. Ναύπλιο. Amalia. Ξενοδοχείο. Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών- Μαιευτών. Σεπτεμβρίου ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ Τ Ε Λ Ι Κ Ό Τ Ε Λ Ι Κ Ό ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ 13 o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών- Μαιευτών Τεκμηρίωση στη Μαιευτική Evidence - Based Midwifery 18-21 Σεπτεμβρίου 2014 Ξενοδοχείο Amalia Ναύπλιο Φορέας διοργάνωσης: Σύλλογος Επιστημόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Καταγραφή περιστατικών που εµφανίζονται στην ΠΦΥ στο Νοµό Ηρακλείου και ο τρόπος που αντιµετωπίζονται.»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Καταγραφή περιστατικών που εµφανίζονται στην ΠΦΥ στο Νοµό Ηρακλείου και ο τρόπος που αντιµετωπίζονται.» Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Καταγραφή περιστατικών που εµφανίζονται στην ΠΦΥ στο Νοµό Ηρακλείου και ο τρόπος που αντιµετωπίζονται.» Βράχας Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

Νόσημα: Χρήση Οινοπνεύματος

Νόσημα: Χρήση Οινοπνεύματος «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», Κωδικός MIS: 464637 Νόσημα: Χρήση Οινοπνεύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αντωνιάδου Ιωάννα Κούτης Αντώνης Λιονής Χρήστος Μυλωνέρος Θάνος Παναγιωτόπουλος Τάκης Μπένος Αλέξης, συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

Η προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω των προγραμμάτων προετοιμασίας για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα

Η προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω των προγραμμάτων προετοιμασίας για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα Η προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω των προγραμμάτων προετοιμασίας για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα Μαρία Δάγλα Συντονίστρια Κέντρου Ημέρας (Μαία, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Μαιευτικής, Τ.Ε.Ι Αθήνας)

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα INDEX επιπλέον... Αντί για EDITORIAL Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα Τα γράμματα σας Τα Νέα του Ομίλου ΙΑΣΩ Ρεπορτάζ Αγοράς

περιεχόμενα INDEX επιπλέον... Αντί για EDITORIAL Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα Τα γράμματα σας Τα Νέα του Ομίλου ΙΑΣΩ Ρεπορτάζ Αγοράς Τ Ε Υ ΧΟ Σ 1 7 Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Ο Μ Ι Λ Ο Υ Ι Α Σ Ω INDEX περιεχόμενα 02 Αντί για EDITORIAL Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 7 Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Ο Μ Ι Λ Ο Υ Ι Α Σ Ω Περιοδική έκδοση του Ομίλου ΙΑΣΩ

Διαβάστε περισσότερα

Τροφική Αλλεργία. Καρδιακά Φυσήματα. Τα αθώα. της παιδικής ηλικίας. Σακχαρώδης ιαβήτης. Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Τροφική Αλλεργία. Καρδιακά Φυσήματα. Τα αθώα. της παιδικής ηλικίας. Σακχαρώδης ιαβήτης. Διάγνωση & Αντιμετώπιση ΑΝΟΙΞΗ 2014 ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΣΩ 21 Τα αθώα Καρδιακά Φυσήματα της παιδικής ηλικίας Σακχαρώδης ιαβήτης Διάγνωση & Αντιμετώπιση Τροφική Αλλεργία Κοιλιοκάκη: ένα συχνό "άγνωστο" νόσημα ΗPV Mύθοι &

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή. και Αγωγή Υγείας στην Κοινότητα

Προαγωγή. και Αγωγή Υγείας στην Κοινότητα Προαγωγή και Αγωγή Υγείας στην Κοινότητα ΠEPIEXOMENA 4 ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝ ΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Ε. ΜΕΛΛΟΣ 5 ΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ÌÝôóïâï, 7-9 Ïêôùâñßïõ 2011

ÌÝôóïâï, 7-9 Ïêôùâñßïõ 2011 ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏ ÉÙÁÍÍÉÍÙÍ ÉÁÔÑÉÊÇ Ó ÏËÇ Øõ éáôñéêþ ÊëéíéêÞ ÐñáêôéêÜ ôïõ 4ïõ ÐáíåëëÞíéïõ Óõíåäñßïõ Êéíçôþí ÌïíÜäùí Øõ éêþò Õãåßáò ÌÝôóïâï, 7-9 Ïêôùâñßïõ 2011 «Äéá åßñéóç ôçò öñïíôßäáò øõ éêü áóèåíþí óôçí êïéíüôçôá:

Διαβάστε περισσότερα

Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών.

Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών. Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών. Τα μικρά παιδιά στην Ελλάδα μετρώνται με βλαπτικό τρόπο Η τακτική

Διαβάστε περισσότερα

Παπακαλοδούκας Κων. Χρήστος Πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς

Παπακαλοδούκας Κων. Χρήστος Πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ»: Συγκριτική έρευνα νοσηρότητας ασφαλισμένων στο ΝΑΤ και ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (περιφέρεια Αθήνας) Παπακαλοδούκας Κων. Χρήστος Πτυχίο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Κυριάκος Σουλιώτης Ελευθέριος Θηραίος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 1 2 ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Καρασσαβίδης Σάββας. Καθηγητής (Επιβλέπων) Μηνασίδου Ευγενεία Καθηγήτρια ρ. Μπελλάλη Θάλλεια Επικ. Καθηγήτρια 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Οικογενειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HEPS (Healthy Eating and Physical Activity in Schools) Τίτλος Κατευθυντήριες οδηγίες για την προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για τη διάγνωση του Συνδρόμου Down

Κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για τη διάγνωση του Συνδρόμου Down ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΑ - ΛΗΤΩ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΥΓΕΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 17 - AΠΡΙΛΙΟΣ 2011 Κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για τη διάγνωση του Συνδρόμου Down Προτεραιότητα για εμάς η ασφάλεια ειδικό ένθετο child Κακώσεις

Διαβάστε περισσότερα

09.00 10.00 10.30 11.00 12.30 14.00. Διάλειμμα. Διάλειμμα 09.00 10.00 10.30 11.00 11.30 13.00. Διάλειμμα 09.00 10.00 10.30 11.00 12.30 14.

09.00 10.00 10.30 11.00 12.30 14.00. Διάλειμμα. Διάλειμμα 09.00 10.00 10.30 11.00 11.30 13.00. Διάλειμμα 09.00 10.00 10.30 11.00 12.30 14. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ 09.00 10.00 10.30 11.00 12.30 14.00 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΙΘΟΥΣΑ Α ΑΙΘΟΥΣΑ Β Θεματική Ενότητα: HIV/AIDS στην Ελλάδα της κρίσης Στρογγυλή Τράπεζα: Η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα Ελεύθερες Ανακοινώσεις

Διαβάστε περισσότερα