Οδηγίες γιά τις Γλωσσικές Ασκήσεις

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδηγίες γιά τις Γλωσσικές Ασκήσεις"

Transcript

1 Πρόγραμμα: Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων Δράση: Γραμματική και Διδασκαλία Εργο: Γλωσσικές Ασκήσεις Οδηγίες γιά τις Γλωσσικές Ασκήσεις Επιστημονικός υπεύθυνος - επιμέλεια: Σ. Α. Μοσχονάς Συντακτική ομάδα: Α. Αμπάτη, Ι. Γαλανόπουλος, Α. Δημητρίου, Ει. Κανελλοπούλου, Θ. Πανοπούλου Γλωσσική επιμέλεια: Α. Αμπάτη, Ι. Γαλανόπουλος Ιούνιος 2007

2 2 / ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Περιεχόμενα Β. Ονοματική Φράση 6 Ουσιαστικά 6 Επίθετα 8 Αντωνυμικά στοιχεία 10 Γ. Ρηματική Φράση 11 Χρόνος των ρημάτων 11 Έγκλιση 11 Τρόπος Ενέργειας 12 Φωνή (Μεσοπαθητική) 15 Δ. Σύνδεση προτάσεων 17 Ε. Λεξιλόγιο 18 ΣΤ. Επικοινωνιακές Ασκήσεις 19 Ζ. Ορθογραφία 21

3 ΟΔΗΓΙΕΣ / 3 Α. ΦΩΝΗΤΙΚΗ - ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ Ασκήσεις 1-7: Προφορά των αλλοφωνικών παραλλαγών Άσκηση 1: Ελέγχονται τα φωνήματα ψ, /χ/και /θ/ στην αρχή και στο εσωτερικό της λέξης. Ειδικότερα, το Α. στοχεύει στη διάκριση μεταξύ των/// και /χ/ όταν αποτελούν το πρώτο στοιχείο συμφωνικού συμπλέγματος (π.χ. χν- και φν-, χτ- και φτ- κτλ.). Στο Β. ελέγχονται τα ///και /θ/ σε απλές συλλαβές στην αρχή ή στο εσωτερικό ρημάτων που ομοιοκαταληκτούν. Το Γ. αποτελεί παιγνιώδη άσκηση που συμπληρώνει τις δύο προηγούμενες και έχει ως στόχο την εμπέδωση της προφοράς και της γραφής των συγκεκριμένων φωνημάτων. Οι λέξεις που πρέπει να εκφωνήσει ο/η καθηγητής/καθηγήτρια για να συμπληρωθούν το Α. και το Β. είναι: Α. Β. φτερό χρώμα φρένο φλόγα χτένα χλωμός κάθομαι βάφομαι καθαρίζω αποφασίζω μαθαίνω υφαίνω παιχνίδι κλέφτης τσίχλα Δάφνη παντόφλα δάχτυλο φανέρωνα θυμώνω θεραπεύω φυτεύω θυμάμαι φοβάμαι Ασκήσεις 2-3: Παιγνιώδεις ασκήσεις που αποσκοπούν στη διάκριση και την εξάσκηση στη γραφή και την προφορά των φωνημάτων /t/, /δ/, /θ/, /γ/, /χ/ και /// (άσκηση 2) και των συμπλεγμάτων /b/, /d/, /g/, /ts/, /tz/, /st/ (άσκηση 3). Στην πραγματικότητα πρόκειται για παραλλαγή του γνωστού παιδικού παιχνιδιού «Πρόσωπο, ζώο, πράγμα», χωρίς να είναι τυχαία η επιλογή των φωνημάτων, αφού στόχος είναι να εξεταστούν κάποια από αυτά που συγχέουν συχνά οι αλλόγλωσσοι όταν διδάσκονται την ελληνική.

4 4 / ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ασκηση 4: Σημασιολογική διάκριση λέξεων που διαφέρουν σε ένα φώνημα και διάκριση φωνημάτων που δυσκολεύουν τους/τις μαθητές/μαθήτριες. Στα περισσότερα παραδείγματα οι λέξεις διαφέρουν μόνο σε ένα φθόγγο με διαφοροποιητική αξία (π.χ. τόνος - μόνος). Ασκηση 5: Εντοπισμός και διόρθωση λαθών. Εξετάζεται η αναγνώριση της αντιστοιχίας φωνήματος και γραφήματος και η διάκριση μεταξύ φωνημάτων που προκαλούν δυσκολίες (π.χ. /χ/και /γ/). Προτείνεται να διαβάσει αρχικά το κείμενο ο /η διδάσκων/διδάσκουσα, ώστε οι μαθητές/μαθήτριες να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα λάθη κατά την ανάγνωση. Ακολουθεί το κείμενο διορθωμένο με υπογραμμισμένες τις λέξεις όπου έχουν γίνει λάθη: Γεια σου, φίλε μου! Είμαι ο Χάρης! Δε με περίμενες, εεε; Τι κάνεις; Εγώ είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί πριν από λίγες μέρες αγόρασα τον πρώτο μου υπολογιστή. Σήμερα έβαλα Ίντερνετ και αποφάσισα να στείλω σ' εσένα το πρώτο μου . Από δω και πέρα ελπίζω ότι θα μιλάμε πιο συχνά. Όπως καταλαβαίνεις. ανυπομονώ να τελειώσουν τα μαθήματα και το διάβασμα, για να μπορώ να παίζω παιχνίδια όση ώρα θέλω. Τώρα η μητέρα μου δε με αφήνει να κάθομαι πάνω από μια ώρα στον κομπιούτερ, για να έχω χρόνο να διαβάζω για το σχολείο. Μου λέει να κάνω υπομονή μέχρι το καλοκαίρι. Δυστυχώς όμως το καλοκαίρι αργεί ακόμη. Εσύ πώς τα περνάς στην Αθήνα: Το σχολείο πώς πάει; Περιμένω νέα σου. Χάρης Υ.Γ. Ελπίζω να έρθεις στο χωριό μας για διακοπές φέτος. Ασκηση 6: Εξετάζεται η ορθογραφική διάκριση των ομόηχων συνδυασμών: /ευ/ - /εβ/ ή /ευ/ - /εφ/ και των /αν/ - /αβ/ ή /αν/ - /αφ/. Ο/η διδάσκων/διδάσκουσα παρουσιάζει τον κανόνα για τη φωνητική διάκριση των /αν/ και /ευ/, σύμφωνα με τον οποίο, όταν αυτά ακολουθούνται: α) από τα σύμφωνα: κ, π, ξ, τ, σ, φ, χ προφέρονται αντίστοιχα /α// και /ef/, ενώ όταν ακολουθούνται από τα: β, γ, δ, λ, μ, ν, ρ, προφέρονται αντίστοιχα /αν/ και /ev/. Ασκηση 7: Στόχος της άσκησης είναι, αφενός, η αποκωδικοποίηση του μηνύματος και, αφετέρου, η μεταγραφή του στα ελληνικά. Παράλληλα, οι μαθητές/μαθήτριες

5 ΟΔΗΓΙΕΣ / 5 εξασκούνται στην ορθογραφία. Οι χρήστες ακολουθούν συχνά ένα συγκεκριμένο κώδικα κατά τη γραφή μηνυμάτων στα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες, με σαφείς αντιστοιχίες γραφημάτων και φωνημάτων (trexate> τρεχάτε), καθώς και ορθογραφικούς κανόνες (ροιιη>πολλή, ί\ντα>τώρα). Σε άλλες περιπτώσεις, η έλλειψη αντίστοιχων φωνημάτων στα λατινικά οδηγεί στη χρήση άλλων που τα προσεγγίζουν ηχητικά (π.χ. /g/ αντί για /γκ/).

6 6 / ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β. ΟΝΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΑΣΗ Β1. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Ασκήσεις 8-10: Γένος Ασκηση 8: Επανάληψη της μορφολογίας όλων των βασικών κατηγοριών των ονομάτων. Αρχικά απαιτείται η χρήση της αιτιατικής στην αφήγηση κάθε διαδρομής, ενώ στη συνέχεια η επισήμανση του λάθους προϋποθέτει και τη χρήση της ονομαστικής (π.χ. Ο Βόλος δεν είναι στο δρόμο σου από τα Γρεβενά στην Κομοτηνή κτλ.). Διακρίνονται οι κατηγορίες: 1. αρσενικών / θηλυκών σε -ος: ο Βόλος, αλλά η Θάσος) και 2. τα θηλυκά ενικού / ουδέτερα πληθυντικού σε -α: η Πάτρα, αλλά τα Τρίκαλα. Ασκηση 9: Επανάληψη της μορφολογίας βασικών κατηγοριών των ουσιαστικών και διάκριση του γένους τους βάσει του άρθρου. Ο συγκεκριμένος τύπος παιγνιώδους δραστηριότητας μπορεί να αξιοποιηθεί με διαφορετικά κείμενα με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Ασκηση 10: Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενο και να βρουν τα ουσιαστικά που «κρύβουν» τα σκίτσα. Η άσκηση είναι επαναληπτική. Ασκήσεις 11-14: Πτώση Ασκήσεις 11-12: Παρουσιάζεται η συντακτική δομή: ποιανού/ποιου και ποιανής/ποιας + ουσιαστικό σε γενική, που εφαρμόζεται για τη διατύπωση ερωτήσεων που αφορούν τον κτήτορα (Ποιανού μαθητή είναι αυτή η κασετίνα;). Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να γίνει επανάληψη στην απλή γενική κτητική, εφόσον κληθούν οι μαθητές/μαθήτριες να απαντήσουν στις ερωτήσεις με κανονική πρόταση (π.χ. Το Παρίσι είναι πρωτεύουσα της Γαλλίας). Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επισημανθεί και η συμφωνία μεταξύ επιθέτου και ουσιαστικού σε πτώση γενική (π.χ. Ποιανού ελληνικού νομού είναι πρωτεύουσα η Καβάλα;).

7 ΟΔΗΓΙΕΣ / 7 Ασκηση 13: Εξετάζονται διάφορες χρήσεις της γενικής που εξαρτάται από ονόματα (γενική του σκοπού, του περιεχομένου, του χρόνου, της ιδιότητας κ.ά.). Παράλληλα, εφαρμόζεται η συμφωνία σε ονοματικές φράσεις σε πτώση γενική και ελέγχεται η κλίση των ονομάτων στην πτώση αυτή. Ο/η διδάσκων/διδάσκουσα επισημαίνει ότι σε ορισμένες ονοματικές φράσεις απαιτείται η παρουσία του άρθρου (φρούτα της άνοιξης) ενώ σε άλλες όχι (πλυντήριο ρούχων). Ασκηση 14: Εξετάζεται ο σχηματισμός της γενικής των ονομάτων που δηλώνει προέλευση. Επίσης, παρουσιάζεται θεματικό λεξιλόγιο που αφορά αγροτικά προϊόντα με στόχο την παραγωγή σύντομου γραπτού λόγου. Ασκήσεις 15-18: Μορφολογία αρσενικών και θηλυκών ουσιαστικών Ασκηση 15: Ελέγχεται η σωστή χρήση του θηλυκού ουσιαστικού «πόλη» μέσα σε φράσεις. Στόχος είναι η άσκηση στην κλίση του ουσιαστικού και στη συνέχεια η παραγωγή ενός σύντομου κειμένου για τα προβλήματα των πόλεων. Ο/η διδάσκων/διδάσκουσα απλώς αναφέρει το δεύτερο λόγιο τύπο της γενικής ενικού (της πόλεως), που χρησιμοποιείται περισσότερο σε κείμενα με επίσημο και αρχαιοπρεπές ύφος. Ασκηση 16: Εξετάζεται η διάκριση των θηλυκών ουσιαστικών σε -η από τα θηλυκά ουσιαστικά σε -ση, -ξη, -ψη, τα οποία, αν και ομοιοκαταληκτούν στον ενικό αριθμό, διαφοροποιούνται στις καταλήξεις του πληθυντικού (π.χ. η τιμή à οι τιμές, αλλά η άποψη à οι απόψεις). Η άσκηση αυτή θα πρέπει να γίνει αφού εξεταστούν μεμονωμένα οι δύο κατηγορίες θηλυκών ουσιαστικών. Ασκηση 17: Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να μετασχηματίσουν ελεύθερα τις προτάσεις, χωρίς όμως να αλλάξει το νόημα τους. Κάθε παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει αφόρμηση για συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου που φέρει το συγκεκριμένο τίτλο. Ο/η διδάσκων/διδάσκουσα μπορεί να θέσει ερωτήσεις όπως: «Ποιο είναι το θέμα του άρθρου;», «Τι υποστηρίζει ο δημοσιογράφος στον τίτλο;» κ.ά.

8 8 / ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ασκηση 18: Εξετάζεται η διάκριση των αρσενικών ουσιαστικών σε -ας, -ίας και -έας. Η βασική διαφορά των κλιτικών κατηγοριών εντοπίζεται στη μορφολογία της ονομαστικής και γενικής του πληθυντικού (φύλακες/φυλάκων, ενώ γραμματείς/γραμματέων) και στη μετακίνηση του τόνου στη γενική πληθυντικού (η πρώτη ομάδα των αρσενικών [σε -ας] τονίζεται στην παραλήγουσα, η δεύτερη [σε - ίας] στη λήγουσα και η τρίτη [σε -έας] στην παραλήγουσα: των επιστημόνων / των ταμιών / των ιερέων). Εξάλλου, στα θηλυκά επαγγελματικά ουσιαστικά σε -έας εμφανίζεται και ο λόγιος τύπος της γενικής ενικού σε -έως (της γραμματέως), που τα διακρίνει από τα αντίστοιχα αρσενικά. Β2. ΕΠΙΘΕΤΑ Ασκήσεις 19-23: Συμφωνία επιθέτου-ουσιαστικού, υποκειμένου-κατηγορουμένου, αντικειμένου-κατηγορουμένου Ασκηση 19: Συμπληρωματική των ασκήσεων για τη συμφωνία επιθέτου-ουσιαστικού μέσω παροιμιών. Στη συνέχεια, οι μαθητές/μαθήτριες κατανοούν τι σημαίνουν οι παροιμίες. Ασκηση 20: Στόχος της άσκησης είναι η εξοικείωση των μαθητών/μαθητριών με τη σειρά των όρων στην πρόταση, και ειδικότερα των επιθέτων σε δύο λειτουργίες: επιθετική και κατηγορηματική. Παράλληλα, προτείνεται να γραφτούν προτάσεις σε πρόχειρα μακρόστενα χαρτιά, να κοπεί κάθε λέξη και τα παιδιά σε ομάδες να φτιάξουν με τη μορφή παζλ κάθε πρόταση που είναι δυνατό να παραχθεί με τις λέξεις αυτές, αλλάζοντας τη σειρά τους. Η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως άξονας για την αλλαγή της θέσης των επιθέτων ως επιθετικών και κατηγορηματικών προσδιορισμών. Ασκηση 21: Κατευθυνόμενη παραγωγή ενός καθημερινού διαλόγου με στόχο την εφαρμογή των κανόνων της συμφωνίας των επιθετικών/κατηγορηματικών προσδιορισμών με τα ουσιαστικά, της συμφωνίας υποκειμένου-κατηγορουμένου και της συμφωνίας αντικειμένου-κατηγορουμένου. Η επιλογή της περίστασης βασίζεται στην εναλλαγή της θέσης των επιθέτων, με επακόλουθες αλλαγές στη λειτουργία: π.χ.

9 ΟΔΗΓΙΕΣ / 9 Το δωμάτιο είναι πράσινο! - Έβαψες το δωμάτιο πράσινο! - Οι τοίχοι είναι πράσινοι - Τι; Έβαψες τους τοίχους πράσινους! Η επιλογή των χρωμάτων χρειάζεται να είναι προσεκτική, καθώς πολλά επίθετα που δηλώνουν χρώματα είναι άκλιτα, οπότε ακυρώνεται η εφαρμογή της συμφωνίας. Ασκηση 22: Εξετάζεται η συμφωνία, αφενός, των επιθετικών προσδιορισμών με τα ουσιαστικά και, αφετέρου, του υποκειμένου-κατηγορουμένου και του αντικειμένουκατηγορουμένου. Η χρήση των ίδιων επιθέτων (κόκκινος, άσπρος) βοηθά τους/τις μαθητές/μαθήτριες στην εστίαση της προσοχής τους στην αλλαγή των καταληκτικών μορφημάτων. Ασκηση 23: Εξετάζεται η συμφωνία των επιθέτων με τα αντικείμενα στα οποία λειτουργούν ως κατηγορούμενα. Με αφορμή την παραγγελία με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, οι μαθητές/μαθήτριες γράφουν τους σωστούς τύπους στο δελτίο παραγγελίας, που έχει τη μορφή πίνακα. Επισημαίνεται η χρήση της αιτιατικής πτώσης για το σχηματισμό των τύπων. Έμφαση χρειάζεται να δοθεί στα δύο ουσιαστικά γένους αρσενικού (ο καφές, ο χυμός) λόγω της αλλαγής της κατάληξης στην αιτιατική. Ασκήσεις 24-28: Παραθετικά Ασκηση 24: Κατευθυνόμενη παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και η εμφάνιση των ανθρώπων ενδείκνυνται για την εξάσκηση στη σύγκριση, καθώς οι κατηγορίες των επιθέτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πολλές και αφορούν διαφορετικά πεδία (χρώμα, υλικό, μέγεθος κ.ά). Ασκηση 25: Κατευθυνόμενη παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου. Παράλληλα, αναπτύσσεται θεματικό λεξιλόγιο που αφορά την εσωτερική διαρρύθμιση και γενικότερα την κατοικία. Ακολουθεί συζήτηση γύρω από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε σπιτιού. Επίσης, κάθε μαθητής/μαθήτρια μπορεί να πει ποιο διαμέρισμα είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο (και για ποιο λόγο) για τη δική του/της οικογένεια. Ασκηση 26: Η άσκηση ενδείκνυται για εκτενή προφορική και γραπτή παραγωγή με τη χρήση όλων των εναλλακτικών δομών σύγκρισης.

10 10 / ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ασκηση 27: Κατευθυνόμενη παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου. Παράλληλα, αναπτύσσεται θεματικό λεξιλόγιο που αφορά τα συγκεκριμένα αντικείμενα (τηλέφωνα, αυτοκίνητα, μηχανές, ποδήλατα, υπολογιστές). Ο/η διδάσκων/διδάσκουσα βοηθά παρουσιάζοντας το εξειδικευμένο λεξιλόγιο γύρω από κάθε αντικείμενο. Στόχος είναι να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορές ή ομοιότητες ανάμεσα στα δύο αντικείμενα. Ασκηση 28: Στόχος της άσκησης είναι η παραγωγή των παραθετικών συχνόχρηστων επιθέτων σε περιπτώσεις σχετικού υπερθετικού. Επισημαίνεται η υποχρεωτική παρουσία του άρθρου και η συμφωνία υποκειμένου-κατηγορουμένου σε κάθε περίπτωση. Η άσκηση ενδείκνυται για την προφορική και γραπτή εξάσκηση όλων των κατηγοριών των παραθετικών, καθώς και των ανώμαλων παραθετικών (μεγαλύτερος, χειρότερος κτλ.). Οι σωστές απαντήσεις είναι: 1. ψυχρότερος, 2. μικρότερη, 3. ζεστότερη, 4. αρχαιότερο, 5. ακριβότερη, 6. δυσκολότερες, 7. μικρότερη, 8. βαθύτερη, 9. μακρύτερος, 10. μεγαλύτερη. Β3. ΑΝΤΩΝΥΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασκήσεις Ασκήσεις 29-30: Εξετάζεται η χρήση των προσωπικών αντωνυμιών (αδύνατων τύπων) μέσω μιας παιγνιώδους δραστηριότητας. Η χρήση των αντωνυμιών είναι υποχρεωτική προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το ζητούμενο όνομα. Επισημαίνεται η βασική λειτουργία των συγκεκριμένων τύπων των αντωνυμιών (αποφεύγεται η περιττή επανάληψη των ονομάτων) καθώς και η διάκριση των ομόηχων τύπων (των άρθρων έναντι των αντωνυμιών), π.χ. τα παγάκια ~ τα βάζουμε.

11 ΟΔΗΓΙΕΣ / 11 Γ. ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΦΡΑΣΗ Ασκήσεις 31-34: Χρόνος Ασκηση 31: Η άσκηση αυτή είναι επαναληπτική της κλίσης των ρημάτων. Δημιουργώντας μια επικοινωνιακή συνθήκη, οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να φτιάξουν προτάσεις βάζοντας το ρήμα στο σωστό τύπο σε παρελθοντικό χρόνο. Ασκηση 32: Εξετάζεται ο σχηματισμός των τύπων του παρατατικού ή του αορίστου. Στόχος είναι, αφενός, η εξάσκηση στο σχηματισμό των ρηματικών τύπων και στη διάκριση παρατατικού/αορίστου και, αφετέρου, η κατανόηση κειμένου βρίσκοντας τις βασικές πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό. Ασκηση 33: Στην άσκηση αυτή οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να ξαναγράψουν το κείμενο βάζοντας τους ρηματικούς τύπους στο συνοπτικό μέλλοντα και να παραγάγουν και άλλα ρήματα στο μέλλοντα κατάλληλα για την περίσταση. Ασκηση 34: Κατανόηση κειμένου και παραγωγή δομών με εξακολουθητικούς τύπους του μέλλοντα μέσω καθημερινού προγράμματος. Επισημαίνεται η διάκριση ως προς τον τρόπο ενέργειας των ρηματικών τύπων θα πηγαίνω Ι θα πάω και να πηγαίνω / να πάω, δεδομένου ότι το ρήμα πηγαίνω στον ενεστώτα αντικαθίσταται συχνά από το σύντομο τύπο πάω. Προτεινόμενη δραστηριότητα: Ένας/μια μαθητής/μαθήτρια γράφει ένα ανάλογο γράμμα και το διαβάζει φωναχτά. Μετά ο/η ίδιος/ίδια σκέφτεται μερικές προτάσεις που αναιρούν το περιεχόμενο του και τις λέει στην τάξη. Οι άλλοι πρέπει να βρουν και να διορθώσουν τα λάθη σύμφωνα με το περιεχόμενο. Ασκήσεις 35-38: Έγκλιση Ασκηση 35: Οι μαθητές/μαθήτριες συμπληρώνουν τα κενά με το συνοπτικό τρόπο ενέργειας των ρημάτων ενταγμένων σε μια επικοινωνιακή περίσταση και στη συνέχεια συμπληρώνουν την ακροστιχίδα. Ασκηση 36: Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να μεταφέρουν τις οδηγίες βάζοντας τα ρήματα που είναι στον αόριστο προστακτικής στον ενεστώτα οριστικής. Ο/η διδάσκων/διδάσκουσα πρέπει να τους εξηγήσει ότι, όταν δίνουμε οδηγίες σε κάποιον ή σε κάποιους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον ενεστώτα οριστικής. Επίσης,

12 12 / ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ επισημαίνει τη θέση των προσωπικών αντωνυμιών: οι αδύνατοι τύποι των αντωνυμιών έπονται των τύπων της προστακτικής, ενώ προηγούνται αυτών της οριστικής. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει συζήτηση για τις συνταγές φαγητών και γλυκών, καθώς επίσης και να ζητηθεί από τα παιδιά να προτείνουν δικές τους συνταγές (π.χ. Ποια γλυκά σάς αρέσουν; Πώς φτιάχνονται; κτλ.). Τέλος, προτείνεται να γράψουν οι μαθητές/μαθήτριες στο τετράδιο τους απλές συνταγές μαγειρικής. Ασκηση 37: Εξετάζεται ο σχηματισμός της προστακτικής στο συνοπτικό τρόπο ενέργειας με απλά συχνόχρηστα ρήματα. Ασκηση 38: Σε αυτή την άσκηση οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να μεταφέρουν τα ρήματα από το β' πρόσωπο ενικού του αορίστου προστακτικής στο β' πρόσωπο πληθυντικού. Στη συνέχεια αξιοποιούνται οι πληροφορίες για την παραγωγή προφορικού λόγου με τον ίδιο θεματικό άξονα. Ασκήσεις 39-48: Τρόπος Ενέργειας Ασκηση 39: Κατευθυνόμενη παραγωγή γραπτού λόγου. Οι μαθητές ασκούνται στην παραγωγή και τη χρήση του εξακολουθητικού τύπου της υποτακτικής με την αναφορά σε συνήθειες, δηλαδή σε συνήθεις ενέργειες/καταστάσεις. Η περιγραφή κανόνων και συνηθειών ενδείκνυται για τη χρήση του εξακολουθητικού τύπου της υποτακτικής. Ασκηση 40: Κατευθυνόμενη παραγωγή γραπτού λόγου στην οποία περιλαμβάνονται πέντε ερωτήματα σε καθένα από τα οποία παρέχεται μια πρόταση-ερέθισμα και ένα ρήμα εξάρτησης συνοδευόμενο από κατάλληλο επιρρηματικό προσδιορισμό (Συνέχεια πρέπει να...). Εξετάζεται η χρήση της υποτακτικής ως συμπληρώματος ενός ρήματος εξάρτησης, επιλέγοντας ταυτόχρονα το σωστό τρόπο ενέργειας (εξακολουθητικό ή συνοπτικό) με βάση τη συνοδευτική επιρρηματική ένδειξη. Οι μαθητές/μαθήτριες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να παραγάγουν παραπάνω του ενός ρηματικούς τύπους. Ασκηση 41: Εξετάζεται η σημασιολογική διάκριση μεταξύ εξακολουθητικού και συνοπτικού τρόπου ενέργειας στην εξαρτημένη υποτακτική. Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να επιλέξουν το χρονικό προσδιορισμό (κάθε Σάββατο Ι αυτό το Σάββατο) που ταιριάζει σε κάθε εκφώνημα με βάση το ρηματικό τύπο της υποτακτικής

13 ΟΔΗΓΙΕΣ / 13 (εξακολουθητικό ή συνοπτικό). Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται πέντε ρήματα τα οποία εμφανίζονται και στους δύο τύπους (π.χ. να διαβάζουμε, να διαβάσουμε), ώστε να εμπεδωθεί η διαφορά στη σημασία τους. Επιπλέον, στόχος της άσκησης είναι η μεταγλωσσική γνώση του φαινομένου, καθώς οι μαθητές καλούνται ουσιαστικά να συσχετίσουν τον εξακολουθητικό τύπο με ένα επιρρηματικό στοιχείο δηλωτικό της επανάληψης (κάθε Σάββατο) και το συνοπτικό με ένα επιρρηματικό στοιχείο δηλωτικό του ολοκληρωμένου γεγονότος (αυτό το Σάββατο). Ασκηση 42: Αποτελεί άσκηση ελεύθερης παραγωγής γραπτού λόγου, η οποία συνδέεται θεματικά με την προηγούμενη, καθώς οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να περιγράψουν τι κάνουν οι ίδιοι με το/τη φίλο/φίλη τους ή τους/τις φίλους/φίλες τους. Στόχος είναι η παραγωγή και η χρήση εξακολουθητικών και συνοπτικών τύπων της υποτακτικής σε συνεχές κείμενο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προηγείται ένας πίνακας με προτεινόμενα ρήματα εξάρτησης, ενώ παράλληλα παρέχεται και η ανάλογη επιρρηματική ένδειξη (κάθε Σάββατο Ι αυτό το Σάββατο). Ασκηση 43: Πρόκειται για άσκηση διττής επιλογής και παράλληλα συμπλήρωσης κενών. Εξετάζεται η διάκριση των τρόπων ενέργειας (εξακολουθητικού/συνοπτικού) στην υποτακτική η οποία εξαρτάται από συχνόχρηστα ρήματα (θέλω, προτιμώ, μπορώ, προσπαθώ, αποφασίζω κτλ.). Στόχος είναι η επιλογή του τρόπου ενέργειας στην υποτακτική με βάση τις επιρρηματικές ενδείξεις (κάθε φορά, πάντα, φέτος, σήμερα, χτες κτλ.) των προτάσεων. Ασκηση 44: Επιλογή του κατάλληλου τρόπου ενέργειας (εξακολουθητικού/συνοπτικού) και, παράλληλα, σχηματισμός των τύπων των ίδιων ρημάτων σε περιβάλλοντα όπου η επιλογή είναι υποχρεωτική και καθορίζεται κυρίως από χρονικούς επιρρηματικούς προσδιορισμούς (συχνά, αμέσως, αύριο, κάθε μέρα, απόψε κτλ.) Ασκηση 45: Στόχος είναι η εξάσκηση των μαθητών/μαθητριών σε ρήματα εξάρτησης και ρηματικές εκφράσεις που συντάσσονται υποχρεωτικά με έναν από τους δύο τύπους υποτακτικής (εξακολουθητικό/συνοπτικό). Στον πίνακα που ακολουθεί παρέχονται συγκεντρωτικά κάποια από τα ρήματα και τις εκφράσεις που εμφανίζουν περιορισμούς στην επιλογή του τρόπου ενέργειας, τα οποία μπορεί ο/η διδάσκων/διδάσκουσα να παρουσιάσει στους μαθητές με παραδείγματα.

14 14 / ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Με τον εξακολουθητικό τύπο συντάσσονται τα ρήματα: σταματώ να, παύω να, αρχίζω να, ξεκινώ να, συνεχίζω να, εξακολουθώ να, συνηθίζω να, μου αρέσει να, κουράζομαι να, με εκνευρίζει να, στεναχωριέμαι να, χαίρομαι να, μαθαίνω να και ρήματα αίσθησης: ακούω, βλέπω, αισθάνομαι και νιώθω (π.χ. ακούω το τρένο να σφυρίζει, βλέπω την Ελένη να μπαίνει στο δωμάτιο, νιώθω/αισθάνομαι να κουράζομαι με αυτή τη δουλειά). Με το συνοπτικό τύπο συντάσσονται τα ρήματα: ψάχνω να, βιάζομαι να, ανυπομονώ να, ετοιμάζομαι να, μένει να, ακόμη να, κινδυνεύω να, είναι ώρα να, είναι καιρός να, έχω καιρό να, κάνω πολλή/λίγη ώρα να, έχω να, είναι η σειρά μου να, ποτέ δεν είναι αργά να, παραλίγο να, παρά τρίχα να, λίγο έλειψε να, κοντεύω να, αργώ να, περιμένω να, είμαι έτοιμος να. Ασκήσεις 46-47: Κατευθυνόμενη παραγωγή γραπτού λόγου με στόχο την εξέταση ρημάτων εξάρτησης που συντάσσονται υποχρεωτικά με έναν από τους δύο τύπους της υποτακτικής. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται τα: μαθαίνω να, συνεχίζω να, συνηθίζω να, ακούω να, αρχίζω να, σταματώ να, βλέπω να, τα οποία συντάσσονται με εξακολουθητικό τύπο, και τα ρήματα: είχα να, περιμένω να, κινδυνεύω να, λίγο έλειψε να, ψάχνω να, έχω να, μένει να, περιμένω να, τα οποία δέχονται ως συμπλήρωμα το συνοπτικό τύπο της υποτακτικής. Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται, αφενός, να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα -με βάση το νόημα της πρότασης- ρήματα και, αφετέρου, να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το σωστό τρόπο ενέργειας, στηριζόμενοι στα ρήματα εξάρτησης που είναι υποχρεωτικής επιλογής. Ασκηση 48: Στόχος της άσκησης είναι ο εντοπισμός και η διόρθωση λαθών τα οποία αφορούν τον τρόπο ενέργειας (συνοπτικό/εξακολουθητικό) που αποτελεί συμπλήρωμα ρήματος υποχρεωτικής επιλογής. Ο/η διδάσκων/διδάσκουσα, πριν εφαρμόσει τη συγκεκριμένη άσκηση, θα πρέπει να παρουσιάσει ομαδοποιημένα ρήματα και εκφράσεις, επισημαίνοντας τον τύπο της υποτακτικής με τον οποίο συντάσσονται και να παραθέσει επαρκή παραδείγματα και από τις δύο ομάδες, π.χ. Ο Πέτρος μαθαίνει να / συνηθίζει να / άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο κ.ά. και Ο Πέτρος κοντεύει να/αργεί να/έχει να λύσει την άσκηση κ.ά.

15 ΟΔΗΓΙΕΣ / 15 Ασκήσεις: 49-53: Φωνή (Μεσοπαθητική) Ασκηση 49: Πρόκειται για επαναληπτική άσκηση. Στόχος είναι να εξεταστεί ο βαθμός που οι μαθητές/μαθήτριες έχουν εμπεδώσει τα καταληκτικά μορφήματα των δύο συζυγιών στον ενεστώτα παθητικής φωνής. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνονται ρήματα και από τις δύο συζυγίες. Παράλληλα, ελέγχεται η εφαρμογή της συμφωνίας Υποκειμένου-Ρήματος, καθώς απαιτείται η συμπλήρωση σε διάφορα πρόσωπα. Προτού διδαχθεί η εν λόγω άσκηση, θα ήταν καλό να γραφούν παραδείγματα ρημάτων και των δύο συζυγιών στον πίνακα. Ασκηση 50: Επαναληπτική άσκηση που στοχεύει, αφενός, στην επιλογή του κατάλληλου τρόπου ενέργειας και, αφετέρου, στο σχηματισμό της υποτακτικής στην παθητική φωνή με ρήματα που ανήκουν σε διαφορετικές συζυγίες. Δείκτης για τη σωστή επιλογή αποτελούν οι χρονικές επιρρηματικές φράσεις. Παράλληλα, ελέγχεται η συμφωνία υποκειμένου-ρήματος με τη συμπλήρωση των τύπων σε διαφορετικά πρόσωπα. Ασκηση 51: Εξετάζεται ο μορφολογικός σχηματισμός του εξακολουθητικού τύπου του μέλλοντα παθητικής φωνής. Η συγκεκριμένη άσκηση μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με την επόμενη, ώστε να επισημανθούν από το/τη διδάσκοντα/διδάσκουσα οι διαφορές στη σημασία μεταξύ των δύο τύπων του μέλλοντα (συνοπτικού/εξακολουθητικού). Ασκηση 52: Εξετάζεται ο μορφολογικός σχηματισμός του συνοπτικού τύπου του μέλλοντα παθητικής φωνής. Η άσκηση περιλαμβάνει ρήματα αντιπροσωπευτικά των βασικών θεμάτων του αορίστου στην παθητική, από τα οποία προκύπτει και ο παθητικός μέλλοντας. Ασκηση 53: Άσκηση συμπλήρωσης κενών με στόχο την εξάσκηση σε συγκεκριμένους χρονικούς συνδέσμους [πριν (να), προτού (να), μέχρι να, ώσπου να, αφού και μόλις] οι οποίοι συνδυάζονται με το συνοπτικό τύπο της υποτακτικής. Επιπλέον, ελέγχεται ο σχηματισμός του συνοπτικού τύπου ρημάτων μεσοπαθητικής φωνής. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται τέσσερα ρήματα Α' συζυγίας (συμβουλεύομαι, ετοιμάζομαι, πληρώνομαι, δέχομαι) με αοριστικό θέμα σε -ευτ-, -στ-, -θ- και -χτ-, δύο ρήματα Β' συζυγίας (βαθμολογούμαι και βαριέμαι) με αοριστικό θέμα σε -ηθ- και -εθ-, ένα ρήμα σε -άμαι (κοιμάμαι), καθώς και τα ανώμαλα ρήματα

16 16 / ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ζεσταίνομαι και καταστρέφομαι. Τέλος, εξετάζονται όλα τα πρόσωπα εκτός από το α' ενικό. Ασκήσεις 54-55: Παθητικές μετοχές Ασκηση 54: Στόχος είναι η παραγωγή παθητικών μετοχών με τη βοήθεια των εικόνων. Η έκφραση των αισθημάτων προσφέρεται, καθώς πολλές από τις παθητικές μετοχές που χρησιμοποιούμε συχνά προέρχονται από ρήματα ψυχικού πάθους. Ακολουθεί μια δραστηριότητα που αποσκοπεί στην εκμάθηση των μετοχών με παιγνιώδη τρόπο. Ασκηση 55: Εξετάζεται ο σχηματισμός παθητικών μετοχών και η εφαρμογή της συμφωνίας υποκειμένου-κατηγορουμένου. Στη συνέχεια, οι μαθητές/μαθήτριες περιγράφουν τα άλλα αγάλματα χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες παθητικές μετοχές.

17 ΟΔΗΓΙΕΣ / 17 Δ. ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ Ασκήσεις 56-61: Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση Ασκήσεις 56-57: Οι ασκήσεις αυτές εξετάζουν την παρατακτική σύνδεση προτάσεων με τη χρήση αντιθετικών συνδέσμων (όμως, μα, παρ' όλα αυτά, ωστόσο, αλλά) και έχουν ως στόχο να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/μαθήτριες τη σημασία και τη χρήση των συνδέσμων αυτών και να εξασκηθούν στη σύνδεση προτάσεων με αντιθετικό περιεχόμενο. Ασκηση 58: Πρόκειται για μια επικοινωνιακή άσκηση που στοχεύει στην εμπέδωση των αντιθετικών συνδέσμων μέσω της παραγωγής κειμένου. Ο/η διδάσκων/διδάσκουσα θα πρέπει να διευκρινίσει ότι κάθε μαθητής/μαθήτρια καλείται να συμπληρώσει το κείμενο με δύο προτάσεις αντιθετικού περιεχομένου, τις οποίες θα συνδέσει επιλέγοντας έναν από τους συνδέσμους που δίνονται, και οι οποίες θα περιγράφουν μια ατυχία του ήρωα της άσκησης. Ασκηση 59: Η άσκηση στοχεύει στη δημιουργία προτάσεων οι οποίες έχουν συντακτική θέση υποκειμένου σε τρεις ουδέτερες ρηματικές φράσεις. Στο τέλος, αφού γράψουν οι μαθητές/μαθήτριες δικές τους προτάσεις με σίγουρα, πιθανά ή απίθανα σχέδια, μπορούν να το παίξουν ως κουίζ ερωτήσεων με το/τη διπλανό/διπλανή τους. Ασκηση 60: Κατευθυνόμενη παραγωγή γραπτού λόγου. Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να συνεχίσουν τις προτάσεις με στόχο να εξασκηθούν στην παραγωγή συνοπτικών τύπων της υποτακτικής ύστερα από τους χρονικούς συνδέσμους πριν (να), προτού (να), μέχρι να, ώσπου να, αφού και μόλις. Παράλληλα, ελέγχεται ο βαθμός κατανόησης των προτάσεων και η ανταπόκριση τους στην παραγωγή του σωστού νοηματικά ρήματος. Ασκηση 61: Κατευθυνόμενη παραγωγή γραπτού λόγου. Στόχος είναι η παραγωγή χρονικών προτάσεων με αντιθετικό περιεχόμενο. Μέσα από μια επικοινωνιακή συνθήκη, οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να παραγάγουν προτάσεις χρησιμοποιώντας ρήματα στο σωστό χρόνο (παρατατικό / ενεστώτα).

18 18 / ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ε. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ Ασκήσεις 62-68: Φρασεολογισμοί, Σύνθεση, Παραγωγή Ασκηση 62: Εξετάζεται η λειτουργία της πρόθεσης παρά όταν αυτή χρησιμοποιείται για τη δήλωση της ώρας. Ασκηση 63: Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να σχηματίσουν σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό μία πρόθεση και δεύτερο συνθετικό τη λέξη «οδός» και στη συνέχεια να αντιστοιχίσουν τη σύνθετη λέξη με την κατάλληλη γενική ουσιαστικών (γενική της ιδιότητας). Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν τις συγκεκριμένες συχνόχρηστες φράσεις. Ασκήσεις 64-65: Εξετάζεται η διάκριση καθημερινού/οικείου και επίσημου ύφους μέσω της συμπλήρωσης κενών σε διάλογους που είναι αντιπροσωπευτικοί των δύο ειδών. Το γεγονός στο οποίο αναφέρονται οι δύο διάλογοι είναι κοινό, είναι διαφορετικές όμως οι επικοινωνιακές περιστάσεις, και ειδικότερα τα πρόσωπα που συνομιλούν. Ασκηση 66: Η άσκηση στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών/μαθητριών με τη διαδικασία της παραγωγής και τη σημασιολογική σχέση των λέξεων. Ασκηση 67: Παραγωγή ουσιαστικών από ρήματα και ορθογραφία των παραγωγικών καταλήξεων των λέξεων αυτών σε -ήρας και σε -ήρι. Ασκηση 68: Εξετάζεται η διαδικασία της παραγωγής ουσιαστικών και επιθέτων από ρήματα, καθώς και επιθέτων από ουσιαστικά. Παράλληλα, οι μαθητές/μαθήτριες εξασκούνται στην ορθογραφία των παραγόμενων λέξεων.

19 ΟΔΗΓΙΕΣ / 19 ΣΤ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ασκηση 69: Πρόκειται για επικοινωνιακή άσκηση που αποσκοπεί στην παραγωγή δύο κείμενων που ανήκουν σε διαφορετικά είδη και ανταποκρίνονται σε διαφορετική επικοινωνιακή περίσταση, αν και το γεγονός στο οποίο αναφέρονται είναι κοινό. Στην πρώτη περίπτωση οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να υιοθετήσουν ανεπίσημο και στη δεύτερη επίσημο ύφος, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες δομές και λεξιλόγιο, θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση στην τάξη σχετικά με πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει ένα κινητό, ενώ, για να διευκολυνθούν οι μαθητές/μαθήτριες στη σύνταξη κυρίως του γράμματος με επίσημο ύφος, ο/η διδάσκων/διδάσκουσα μπορεί να γράψει στον πίνακα ορισμένες χρήσιμες εκφράσεις, όπως: παρουσίασε πρόβλημα, διαπίστωσα τη βλάβη, το πληκτρολόγιο δεν ανταποκρινόταν, η εγγύηση της συσκευής δεν έχει λήξει κ.ά. Ασκήσεις 70-72: Πρόκειται για επικοινωνιακές ασκήσεις που στοχεύουν στο να ασκηθούν οι μαθητές/μαθήτριες στην παραγωγή γραπτού λόγου, και ειδικότερα στην αφήγηση μιας ιστορίας ύστερα από την ερμηνεία διαδοχικών εικόνων. Στην άσκηση 70 δίνεται ένα αυθεντικό παράδειγμα από ένα κινέζικο εικονο-παραμύθι, ενώ στην άσκηση 71 ζητείται από τους/τις μαθητές/μαθήτριες να κατασκευάσουν ένα δικό τους παραμύθι ερμηνεύοντας τις εικόνες που τους παρέχονται, και στην άσκηση 72 να ζωγραφίσουν εικόνες και να φτιάξουν μια δική τους ιστορία. Ασκηση 73: Παραγωγή προφορικού λόγου ανεπίσημου (συνομιλία Φώτη-Μαρίας) και γραπτού επίσημου (στην ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στη Μαρία και στον Πάτρικ) στην οποία οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να χρησιμοποιήσουν κυρίως συντακτικές δομές με συνοπτικό μέλλοντα και αόριστο (προκειμένου να εξηγήσουν τι συνέβη στο Φώτη και τι άλλαξε τα σχέδια του). Παράλληλα, διδάσκονται οι ενδεδειγμένες δομές για την εισαγωγή και το κλείσιμο στις περιπτώσεις γραπτού λόγου με επίσημο ύφος. Ασκηση 74: Γραπτή παραγωγή λόγου με χρήση του συνοπτικού μέλλοντα. Οι μαθητές/μαθήτριες χρειάζεται να ανακαλύψουν τις πιθανές λύσεις στα προβλήματα. Παράλληλα, μπορούν να τεθούν στην τάξη ως ομαδικό παιχνίδι ανάλογες καταστάσεις στις οποίες κάθε ομάδα πρέπει να βρει τη λύση σε προβλήματα που

20 20 / ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ θέτει η άλλη. Στους όρους του παιχνιδιού ανήκει η υποχρεωτική και αποκλειστική χρήση των αντικειμένων που δίνονται. Ασκηση 75: Στόχος της άσκησης είναι η ανάπτυξη επιχειρημάτων μέσω μιας επικοινωνιακής περίστασης. Στο παιχνίδι ρόλων που ακολουθεί είναι χρήσιμο να μην παραθέσει μόνο κάθε μαθητής/μαθήτρια τα επιχειρήματα του/της σύμφωνα με το ρόλο του/της, αλλά να αναπτυχθεί διάλογος όπου εκφέρονται κρίσεις και αντιρρήσεις στα λεγόμενα κάθε προσώπου. Ασκηση 76: Η άσκηση στοχεύει στην κατανόηση του άρθρου και στην παραγωγή γραπτού λόγου αντλώντας στοιχεία από το κείμενο.

21 ΟΔΗΓΙΕΣ / 21 Ζ. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Ασκήσεις 77-78: Σκοπός των ασκήσεων είναι να ασκηθούν οι μαθητές/μαθήτριες στη διάκριση του ρήματος από το ουσιαστικό με βάση την κατάληξη. Ασκήσεις 79-80: Ελέγχεται η διάκριση των καταλήξεων -ε και -αι του ρήματος. Επισημαίνεται ότι δείκτης για τη σωστή ορθογραφία των ομόηχων τύπων (π.χ. λύνεται /λύνετε) αποτελεί το υποκείμενο του ρήματος: Αν το υποκείμενο είναι ένα, τότε η κατάληξη του ρήματος είναι -αι, ενώ αν τα υποκείμενα είναι πολλά, τότε η κατάληξη είναι -ε. Ασκηση 81: Διόρθωση λαθών με στόχο την ορθογραφία των καταλήξεων διαφορετικών ρηματικών τύπων. Ασκήσεις 82-83: Εξετάζονται ομόηχες λέξεις με διαφορετική σημασία και διακριτή γραφηματική αναπαράσταση.

Φυλλάδιο Εργασίας 1. Ενδεικτικές Απαντήσεις. Αξιολόγηση Διδακτικών Δραστηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια

Φυλλάδιο Εργασίας 1. Ενδεικτικές Απαντήσεις. Αξιολόγηση Διδακτικών Δραστηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια Φυλλάδιο Εργασίας 1 Ενδεικτικές Απαντήσεις Αξιολόγηση Διδακτικών Δραστηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια Κωνσταντίνος Κακαρίκος, Ευφροσύνη Κοντοκώστα k_kakarikos@hotmail.com efkodok@yahoo.gr Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 202-203 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα η Ενότητα Οι πρώτες μέρες σε ένα σχολείο Διδακτικές : 9

Διαβάστε περισσότερα

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Περιεχόμενα Α ΕΠΙΠΕΔΟ (λεξιλόγιο) 1 ο ΣΤΑΔΙΟ : Ονοματοποίηση αντικειμένων και προσώπων 2 Ο ΣΤΑΔΙΟ: Ονοματοποίηση πράξεων 3 ο ΣΤΑΔΙΟ : Καθημερινές εκφράσεις και χαιρετισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΜΑΤΑ. Στην πρώτη περίπτωση κάποιος ενεργεί (ρήμα) και η ενέργειά του αυτή ασκείται σε ένα άλλο πρόσωπο ή πράγμα έξω από αυτόν.

ΡΗΜΑΤΑ. Στην πρώτη περίπτωση κάποιος ενεργεί (ρήμα) και η ενέργειά του αυτή ασκείται σε ένα άλλο πρόσωπο ή πράγμα έξω από αυτόν. ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πλήθος ομάδα λέξεων μετά τα ουσιαστικά. Τα ρήματα δείχνουν πράξεις. Όπως δείχνουν και τα παρακάτω σχήματα έχουμε τις εξής περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ Α.1. ΦΩΝΗ Τα ρήματα σχηματίζουν δύο φωνές. α. Ενεργητική Φωνή β. Παθητική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Α Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Ρήματα λέγονται οι λέξεις που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε μία κατάσταση.

Ρήματα λέγονται οι λέξεις που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε μία κατάσταση. Τι είναι ρήμα; Παραδείγματα: α) Ο εργάτης δουλεύει β) Ο ήλιος σκεπάστηκε από τα σύννεφα γ) Το μωρό κοιμάται Οι λέξεις «δουλεύει», «σκεπάστηκε», «κοιμάται», λέγονται ρήματα γιατί φανερώνουν ότι ο εργάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα Ενότητα 15 Α. Κείμενο Η Αθήνα προπύργιο της Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

Νέα ελληνικά Πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble 3 Επίπεδο A2 Α εξάμηνο-επιλογή / επιμέλεια Μ. Ζουμπουλίδου Γραμματικό Κοινωνικοπολιτιστικά.

Νέα ελληνικά Πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble 3 Επίπεδο A2 Α εξάμηνο-επιλογή / επιμέλεια Μ. Ζουμπουλίδου Γραμματικό Κοινωνικοπολιτιστικά. Μάθημα Περιεχόμενο Επικοινωνιακός στόχος Λεξιλόγιο Νέα ελληνικά Πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble 3 Επίπεδο A2 Α εξάμηνο-επιλογή / επιμέλεια Μ. Ζουμπουλίδου Γραμματικό Κοινωνικοπολιτιστικά περιεχόμενο Βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ -

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ - ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ - Τάξη Δείκτες Επιτυχίας Κατανόηση Γραπτού Λόγου Δείκτες Επάρκειας A Τα παιδιά 1. Τοποθετούν ένα κείμενο σε πλαίσιο (θεματικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ -

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ - ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ - Τάξη Δείκτες Επιτυχίας Κατανόηση Γραπτού Λόγου Δείκτες Επάρκειας Β Τα παιδιά 1. Τοποθετούν ένα κείμενο σε πλαίσιο (θεματικό,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ

ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα ανήκουν στα κλιτά μέρη του λόγου και φανερώνουν ότι κάποιο πρόσωπο, ζώο ή πράγμα κάνει κάτι (κάποια ενέργεια), ή παθαίνει κάτι από κάποιον άλλον, ή από τον εαυτό του ή βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 17/05/2014 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-8. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Μετά την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων το σχολικό έτος 2006-2007 και επειδή, λόγω της εφαρμογής κύκλων συνδιδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 03-04 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προγραμματισμός κατά ενότητα Ενότητα Α. Κείμενο Θυσία για την πατρίδα ½ Εκμάθηση λεξιλογίου: εὐδαίμων,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ -

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ - ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ - Τάξη Δείκτες Επιτυχίας Κατανόηση Γραπτού Λόγου Δείκτες Επάρκειας Στ Τα παιδιά 1. Τοποθετούν ένα κείμενο σε πλαίσιο (θεματικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόταση. Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα.

Η πρόταση. Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα. Η πρόταση Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα. Ορθογραφικές παρατηρήσεις 1. Το πρώτο γράμμα κάθε πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ 2007 2013, Ε.Π. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο γραπτός λόγος είναι μια βασική μορφή επικοινωνίας του ανθρώπου που τον βοηθά να αντλήσει, αλλά και να μεταδώσει γνώσεις και πληροφορίες. Απαραίτητη για το σκοπό αυτό είναι η κατάκτηση των δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΤΑΣΗ. Η οργανωμένη ομάδα λέξεων που εκφράζει μόνο ένα νόημα, με σύντομη συνήθως διατύπωση, λέγεται πρόταση.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΤΑΣΗ. Η οργανωμένη ομάδα λέξεων που εκφράζει μόνο ένα νόημα, με σύντομη συνήθως διατύπωση, λέγεται πρόταση. ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΤΑΣΗ Η οργανωμένη ομάδα λέξεων που εκφράζει μόνο ένα νόημα, με σύντομη συνήθως διατύπωση, λέγεται πρόταση. Ως προς το περιεχόμενό τους 1) κρίσεως ο ομιλητής θέλει να πληροφορήσει, να δηλώσει

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό: Αρχαία με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Τάξη/εις: Α, Β Γυμνασίου

Λογισμικό: Αρχαία με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Τάξη/εις: Α, Β Γυμνασίου Λογισμικό: Αρχαία με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Τάξη/εις: Α, Β Γυμνασίου Παρουσίαση Λογισμικού: Κατερίνα Αραμπατζή Προμηθευτής: Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου Προσβασιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οι σύνθετες προτάσεις αποτελούνται από δύο ή περισσότερες απλές προτάσεις που συνδέονται μεταξύ τους με συνδετικά στοιχεία.

Οι σύνθετες προτάσεις αποτελούνται από δύο ή περισσότερες απλές προτάσεις που συνδέονται μεταξύ τους με συνδετικά στοιχεία. Οι σύνθετες προτάσεις Οι σύνθετες προτάσεις αποτελούνται από δύο ή περισσότερες απλές προτάσεις που συνδέονται μεταξύ τους με συνδετικά στοιχεία. Παράταξη και υπόταξη Υπάρχουν δύο ειδών συνδέσεις μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα

Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα Από το εγχειρίδιο της Α Γυμνασίου Ενότητα 12 Α. Κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Απλές ασκήσεις για αρχάριους μαθητές 5

Απλές ασκήσεις για αρχάριους μαθητές 5 Περιεχόμενα Το ελληνικό αλφάβητο... 9 Ενεστώτας (το βοηθητικό ρήμα είμαι) Γραμματική...10 Ενεστώτας (ενεργητική φωνή, α συζυγία) Γραμματική...10 Ενεστώτας (ενεργητική φωνή, α συζυγία και βοηθητικό ρήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές.

ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές. ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές. Οι αντωνυμίες δίνουν στον λόγο μας συντομία και σαφήνεια. Μας βοηθούν να μιλάμε πιο εύκολα για

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου Ενότητα 1η: «Πάλι μαζί!» Σημεία στίξης: τελεία ερωτηματικό...4 Η δομή της πρότασης: ρήμα υποκείμενο αντικείμενο...5 Ουσιαστικά: αριθμοί γένη...6 Ονομαστική πτώση ουσιαστικών...6 Οριστικό άρθρο...7 Ερωτηματικές

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Β Γυμνασίου διδάσκεται δυόμισι (2,5) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Νέα ελληνικά Πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble 3 Επίπεδο Β1.1 Α εξάμηνο Επιλογή /επιμέλεια Μ.Ζουμπουλίδου. στοιχεία

Νέα ελληνικά Πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble 3 Επίπεδο Β1.1 Α εξάμηνο Επιλογή /επιμέλεια Μ.Ζουμπουλίδου. στοιχεία Μάθημα Περιεχόμενο. Επικοινωνιακός στόχος. Λεξιλόγιο. Νέα ελληνικά Πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble 3 Επίπεδο Β1.1 Α εξάμηνο Επιλογή /επιμέλεια Μ.Ζουμπουλίδου Γραμματικό Κοινωνικά - Πηγές Πηγές περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασισμένο στην ύλη του σχολικού βιβλίου ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γρήγορα τεστ Γλώσσα Γ Δημοτικού Γ 3 ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Ενότητα 9η Άνθρωποι και μηχανές Βασικό λεξιλόγιο σιδηρουργός,

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών

Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών Έλλη Χατζηγεωργίου, Μόνιμη Καθηγήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μαθαίνουν οι μαθητές;

Πώς μαθαίνουν οι μαθητές; Τεχνικές για την καλλιέργεια δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής Ευγενία Νιάκα Σχολική Σύμβουλος Πώς μαθαίνουν οι μαθητές; Οι μαθητές δεν απορροφούν «σαν σφουγγάρια», ούτε αποδέχονται άκριτα κάθε νέα πληροφορία.

Διαβάστε περισσότερα

Απλές ασκήσεις για αρχάριους μαθητές 3

Απλές ασκήσεις για αρχάριους μαθητές 3 Περιεχόμενα Το ελληνικό αλφάβητο... 9 Ενεστώτας (το βοηθητικό ρήμα είμαι) Γραμματική...10 Ενεστώτας (ενεργητική φωνή, α συζυγία) Γραμματική...10 Ενεστώτας (ενεργητική φωνή, α συζυγία και βοηθητικό ρήμα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για εκπαιδευόµενους

Οδηγός για εκπαιδευόµενους 0. Παρουσίαση του οδηγού Ο παρών οδηγός χρήσης του µαθήµατος ελληνικής γλώσσας για ενήλικες αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράµµατος L-Pack το οποίο συντονίζει η ASEV (Agenzia per lo Sviluppo Empolese

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ. Η σύνταξη μιας πρότασης

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ. Η σύνταξη μιας πρότασης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Η σύνταξη μιας πρότασης Τα δύο πιο βασικά στοιχεία σε κάθε πρόταση είναι το ρήμα και το ουσιαστικό. Το κομμάτι της πρότασης που αναφέρεται στο ρήμα το λέμε ρηματικό σύνολο (ΡΣ) ή ρηματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ικανότητα για προφορική έκφραση σε συνδυασμό με την ικανότητα για προσεκτική και κριτική ακρόαση αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για αποτελεσματική επικοινωνία. Τα Ελληνόπουλα της

Διαβάστε περισσότερα

Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας

Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας ΧΡΟΝΟΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ Προβλεπόμενες ώρες: 232 130 για το βιβλίο Κάθε ενότητα: 8 12 ώρες (σύνολο 120 περίπου) Επετειακές: 2 ώρες (σύνολο 10 περίπου) [ενότητα: 16 20 σελίδες] 32 για το ανθολόγιο 70 για τις δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές ικανότητες του µε το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά µεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθµό. Τα στάδια ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας

ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας ΗΔομή του Εκπαιδευτικού Υλικού Για τη διδασκαλία της Γλώσσας στην Γ τάξη του Δημοτικού χρησιμοποιείται το παρακάτω υλικό: Βιβλίο του Μαθητή, 3 τεύχη (240

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασισμένο στην ύλη του σχολικού βιβλίου ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γρήγορα τεστ Γλώσσα Δ Δημοτικού Δ 1 ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασικό λεξιλόγιο Ενότητα 1η Ένα ακόμη σκαλί Σεπτέμβρης, φύλλο,

Διαβάστε περισσότερα

Α τάξη. Βρες και κύκλωσε παρακάτω όλες αυτές τις λέξεις που είναι γραμμένες δίπλα:

Α τάξη. Βρες και κύκλωσε παρακάτω όλες αυτές τις λέξεις που είναι γραμμένες δίπλα: [ Στον τομέα των ερευνών, σ αυτή την ιστοσελίδα, μπορεί να δει κανείς μια μικρή μας έρευνα για τα ορθογραφικά λάθη στο δημοτικό σχολείο. Με βάση τη συχνότητα των λαθών που διαπράχτηκαν κατά τμήμα, καταρτίσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Βασικέ Οδηγίε : ίνεται ιδιαίτερη σηµασία στην εισαγωγή στα ρητορικά κείµενα (Βιβλίο Ρητορικών Κειµένων Μαθητή, Βιβλίο εκπαιδευτικού). Σε κάθε περίοδο διδασκαλία θα πρέπει να γίνεται ανάγνωση ολόκληρη τη

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα

Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα Ενότητα 1 Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο Η επιβίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ https://sym.pblogs.gr ΕΙΔΗ ΛΟΓΟΥ ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΩ ; ΑΝΑΦΟΡΙΚΟΣ Κειμενικό είδος ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΙΚΟΣ Κειμενικό είδος ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΩ ; Αφήγηση, περιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση

Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση Tο φαινόμενο της ανάγνωσης προσεγγίζεται ως ολική διαδικασία, δηλαδή ως λεξιλόγιο, ως προφορική έκφραση και ως κατανόηση. ημήτρης Γουλής Πρώτη Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Νέα ελληνικά Επίπεδο A1-Εξάμηνο Α Κοινωνικοπολιτιστικά Βιβλία. Πηγές

Νέα ελληνικά Επίπεδο A1-Εξάμηνο Α Κοινωνικοπολιτιστικά Βιβλία. Πηγές Μάθημα Περιεχόμενο Επικοινωνιακός στόχος Λεξιλόγιο 1 Δ1 Ελληνικό αλφάβητο Γραφή-προφοράτονισμός Δ2 Ανάγνωση ασκήσεις γραφής. Δ3 Απλοί χαιρετισμοί. 2 Δ1 Εμπέδωση της γραφής της ανάγνωσης. Ορθογραφία απλών

Διαβάστε περισσότερα

www.synodoiporos.weebly.com Page 1

www.synodoiporos.weebly.com Page 1 3 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΖΥΓΙΕΣ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ Κατάληξη -ω : τρέχω, φροντίζω, αμείβω, τιμώ Κάποια ρήματα έχουν μόνο ενεργητική φωνή : κρυώνω, τρέχω ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ Κατάληξη -μαι : αμείβομαι,

Διαβάστε περισσότερα

για ξένους υ ISBN: 978-960-501-463-6 ΒΟΗΘ. ΚΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ 5463

για ξένους υ ISBN: 978-960-501-463-6 ΒΟΗΘ. ΚΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ 5463 για ξένους υ πέδο ι π ε υ ο σ μέ θειας ά μ ο ν η λ ελ ISBN: 978-960-501-463-6 ΒΟΗΘ. ΚΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ 5463 1980_011KP_COVERBAZTELIKO.indd 1 09/09/2011 1:17 μ.μ. Περιεχόμενα Πρόλογος σ. 11 Εισαγωγή σ. 13 Kοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Νέα ελληνικά- Πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble 3 επίπεδο A1 εξάμηνο Β - επιλογή /επιμέλεια Μ. Ζουμπουλίδου Γραμματικό Κοινωνικοπολιτιστικά.

Νέα ελληνικά- Πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble 3 επίπεδο A1 εξάμηνο Β - επιλογή /επιμέλεια Μ. Ζουμπουλίδου Γραμματικό Κοινωνικοπολιτιστικά. Μάθημα 13 Περιεχόμενο Επικοινωνιακός στόχος Λεξιλόγιο Δ1-Κ.Γ.Λ: Αγορές στο περίπτερο, στο κατάστημα ψιλικών. Δ2-Κ.Γ.Λ : Στον φούρνο Δ3-Κ.Π.Λ : Στο περίπτερο Στον φούρνο. Δ5-Π.Π.Λ: παιχνίδι Λεξιλόγιο :

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περίοδοι διδασκαλίας: 7

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περίοδοι διδασκαλίας: 7 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΡΗΝΗ -ΠΟΛΕΜΟΣ Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α - Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από τα κείμενα οι μαθητές: Να αναπτύξουν προβληματισμούς γύρω από τα θέματα της ειρήνης και του πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Ο μαθητής αξιοποιεί τον Η/Υ και ακούει κάθε φορά την εκφώνηση της άσκησης αλλά και την εργασία που έχει να κάνει. Μπορεί να διακρίνει ακουστικά και οπτικά την πρώτη συλλαβή-γράμμα,

Διαβάστε περισσότερα

Με την προσδοκία ότι το βιβλίο αυτό θα αποβεί χρήσιμο σε μαθητές και συναδέλφους φιλολόγους, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους.

Με την προσδοκία ότι το βιβλίο αυτό θα αποβεί χρήσιμο σε μαθητές και συναδέλφους φιλολόγους, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους. 5 Πρόλογος Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του Συντακτικού της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε πίνακες που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2000. Η επανέκδοσή του κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ενότητα: Χαιρετισμοί, συστάσεις, γνωριμία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Pos matome Griko: Το εκπαιδευτικό υλικό. Β Επίπεδο για ενηλίκους. Μαριάννα Κατσογιάννου, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια, Παν/μιο Κύπρου

Pos matome Griko: Το εκπαιδευτικό υλικό. Β Επίπεδο για ενηλίκους. Μαριάννα Κατσογιάννου, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια, Παν/μιο Κύπρου Pos matome Griko: Το εκπαιδευτικό υλικό. Β Επίπεδο για ενηλίκους Μαριάννα Κατσογιάννου, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια, Παν/μιο Κύπρου Χαιρετίζοντας την σημερινή εκδήλωση εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα: 1 η ενότητα: Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους, έθιμα πολιτισμό Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από κείμενα οι μαθητές:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά με την παρέα μου

Ελληνικά με την παρέα μου Ελληνικά με την παρέα μου 2. Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο 2004 Πανεπιστήμιο Κρήτης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) Πανεπιστημιούπολη 74 100 Ρέθυμνο Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΓ

2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΓ 2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΓ 2.1. Πρόγραμμα Σπουδών Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας του Νηπιαγωγείου Στόχοι - Άξονες Περιεχομένου Κατανόηση θέματος που εκφέρεται στην ΕΝΓ.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ Αγαπητοί γονείς, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ Η διαρκής επικοινωνία δασκάλου και γονέων είναι η απαραίτητη βάση προκειμένου να οικοδομηθεί μια σχέση αμοιβαιότητας, κατανόησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου!

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Extra&Friends iebook leaflet_extra&friends iebook leaflet 09/12/2010 4:48 ΜΜ Page 1 Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Extra&Friends iebook leaflet_extra&friends iebook leaflet 09/12/2010 4:48 ΜΜ Page

Διαβάστε περισσότερα

Ejercicios de Gramática

Ejercicios de Gramática 1. Γραψτε το σωστό άρθρο Παιδί Φοιτητής Ελλάδα Έλληνας Μαδρίτη Λολούδι Αναπτήρας Παλτό Νερό Άνθρωπος Βιβλίο Γυναίκα Άντρας Σχολείο Βιβλιοθήκη Μάθημα Λέξη Γλώσσα Σπίτι Λογαριασμός Λόγος Κόρη Ήλιος Παραλία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ 21 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟ Λέγεται το αίτιο που εντοπίζεται σε εξωτερικές καταστάσεις, όχι σε ψυχικές συγκινήσεις και συναισθήματα. Εκφράζεται: α.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Μαθησιακοί στόχοι (καθορίζονται πάντα κατά περίπτωση και σε σχέση και το επίπεδο του μαθητών του κάθε τμήματος

ΟΔΗΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Μαθησιακοί στόχοι (καθορίζονται πάντα κατά περίπτωση και σε σχέση και το επίπεδο του μαθητών του κάθε τμήματος ΟΔΗΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Μαθησιακοί στόχοι (καθορίζονται πάντα κατά περίπτωση και σε σχέση και το επίπεδο του μαθητών του κάθε τμήματος Εκμάθηση βασικού λεξιλογίου. Ανάπτυξη προφορικού λόγου. Παραγωγή προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307)

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) Ενότητα #4: Λειτουργικός και Κριτικός Γραμματισμός Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χορήγησης και διόρθωσης κατατακτήριων τεστ. «Ας μιλήσουμε Ελληνικά Ι, ΙΙ, ΙΙΙ»

Οδηγίες χορήγησης και διόρθωσης κατατακτήριων τεστ. «Ας μιλήσουμε Ελληνικά Ι, ΙΙ, ΙΙΙ» Οδηγίες χορήγησης και διόρθωσης κατατακτήριων τεστ «Ας μιλήσουμε Ελληνικά Ι, ΙΙ, ΙΙΙ» Περιεχόμενα Οδηγίες χορήγησης και διόρθωσης γραπτών τεστ... 3 Ας μιλήσουμε Ελληνικά Ι... 5 Μέρος Α : Κατανόηση προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Γεια σου, Πέδρο! Με χαρά θα σε φιλοξενήσω στο σπίτι μου στη Ρόδο. Μου είπε η Πιλάρ πως θα έρθετε με την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Γ Γυμνασίου Ενότητα: 4 η Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Δύο περίοδοι Για τη διδασκαλία ολόκληρης της ενότητας διατίθενται 7

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης

Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT 3 Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αγγλική Γλώσσα Μαρούλης Δημήτρης EXCELLENT Ετήσια Αξιολόγηση του ΚΞΓ Μαρούλης Δημήτρης Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΑ ΜΑΘΕ. μαζί ΜΟΥ, μαζί ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Συμβουλές για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού

ΜΙΛΑ ΜΑΘΕ. μαζί ΜΟΥ, μαζί ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Συμβουλές για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού ΜΙΛΑ μαζί ΜΟΥ, ΜΑΘΕ μαζί ΜΟΥ Συμβουλές για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Σημασιολογικές διαταραχές Τα παιδιά που παρουσιάζουν σημασιολογικές διαταραχές, δείχνουν να μην κατανοούν

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό για την εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης

Λογισμικό για την εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης Λογισμικό για την εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης Μειονοτικά σχολεία Θράκης: Δυσκολίες του μαθητικού κοινού στην εκμάθηση της Ελληνικής Επιστημονική υπεύθυνη:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ. Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ. Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ Ονοματεπώνυμο Μαθητή/τριας:... Τάξη Φοίτησης:... Συμπληρώνεται από τον/την:... Ημερομηνία:... ΓΕΝΙΚΑ: 1) Η γλωσσική του ανάπτυξη έγινε φυσιολογικά; 2) Η κινητική του ανάπτυξη ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα θερινής περιόδου Γ Λυκείου 2015 2016. Από 22 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου Διάρκεια προγράμματος: 5 εβδομάδες

Πρόγραμμα θερινής περιόδου Γ Λυκείου 2015 2016. Από 22 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου Διάρκεια προγράμματος: 5 εβδομάδες Πρόγραμμα θερινής περιόδου Γ Λυκείου 2015 2016 Από 22 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου Διάρκεια προγράμματος: 5 εβδομάδες Εβδομαδιαίο πρόγραμμα (διδακτική ώρα: 50 ) 1. Νεοελληνική Γλώσσα (για όλες τις ομάδες προσανατολισμού)

Διαβάστε περισσότερα

Extract from the book Play and Laugh- Language games for teaching Greek as a foreign. language. by Ifigenia Georgiadou, 2004, Hellenic Culture Centre

Extract from the book Play and Laugh- Language games for teaching Greek as a foreign. language. by Ifigenia Georgiadou, 2004, Hellenic Culture Centre Απόσπασμα από το βιβλίο Παίξε-Γέλασε/ γλωσσικά παιχνίδια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας Της Ιφιγένειας Γεωργιάδου, 2004, εκδ. Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Extract from the book Play and

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Τρίτη διδακτική πρόταση Κατοικίδια ζώα Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΑΞΗ Δ : ΒΙΒΛΙΑ : * Paul, Lisa & CO 1 Kursbuch (αναγνωστικό) * Paul, Lisa & CO 1 Arbeitsbuch (βιβλίο ασκήσεων) * Paul, Lisa & CO 1 Glossar (βιβλίο λεξιλογίου + CD) * GRAMMATIKLAND 1 (Βιβλίο γραμματικής)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 014-015 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 014-15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου Ενδεικτικά εργαλεία αξιολόγησης γλωσσικής ετοιμότητας για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Βλέπω και Μαθαίνω Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Εργαλεία Αξιολόγησης: 1. Κατάλογος Ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τις Γλωσσικές Ασκήσεις

Οδηγίες για τις Γλωσσικές Ασκήσεις Πρόγραµµα: Εκπαίδευση Μουσουλµανοπαίδων 2002-2004 ράση: Γραµµατική και ιδασκαλία Έργο: Γλωσσικές Ασκήσεις Οδηγίες για τις Γλωσσικές Ασκήσεις Επιστηµονικός υπεύθυνος - επιµέλεια: Σ. Α. Μοσχονάς Συντακτική

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για εκπαιδευτές

Οδηγός για εκπαιδευτές 0. Παρουσίαση του οδηγού Ο παρών οδηγός χρήσης του µαθήµατος ελληνικής γλώσσας για ενήλικες αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράµµατος L-Pack το οποίο συντονίζει η ASEV (Agenzia per lo Sviluppo Empolese

Διαβάστε περισσότερα

λέω, λες... /πάω, πας...

λέω, λες... /πάω, πας... Ασκήσεις Μαθήματα 13 15 Καταλάβατε τα μαθήματα; 1 (α) Η Μαρία και η Ελένη δε θα πάνε στο σινεμά. (β) Η Μαρία και η Ελένη θα πάνε στο ζαχαροπλαστείο. (γ) Η Μαρία και η Ελένη θα πάνε στο σινεμά. (δ) Η Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΦΑΣΗ Β (2013-2014)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΦΑΣΗ Β (2013-2014) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Ενότητα που αφορά στη διδασκαλία (βάσει του σχολικού γλωσσικού εγχειριδίου): Σκανταλιές (5 η Ενότητα, Β.Μ., τεύχος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασισμένο στην ύλη του σχολικού βιβλίου ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γρήγορα τεστ Γλώσσα Στ Δημοτικού Στ 3 ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασικό λεξιλόγιο Ενότητα 13η Τρόποι ζωής και επαγγέλματα νησί,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 20 - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 20 - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 20 - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕΡΟΣ Α - ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ Καληµέρα σας. Καληµέρα. Σε τι θα µπορούσα να σας εξυπηρετήσω; Θα ήθελα να ρωτήσω κάποιες λεπτοµέρειες για τις πιστωτικές κάρτες. Βεβαίως. Είστε ήδη κάτοχος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. Γαλήνη Σαπουντζάκη Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. Γαλήνη Σαπουντζάκη Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Γαλήνη Σαπουντζάκη Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2014-15 Αναδυόμενος γραμματισμός και κωφό παιδί: Αρχή: Τα κωφά παιδιά έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Δεικτών Επιτυχίας - Δεικτών Επάρκειας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο

Αξιοποίηση των Δεικτών Επιτυχίας - Δεικτών Επάρκειας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο Αξιοποίηση των Δεικτών Επιτυχίας - Δεικτών Επάρκειας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο Ως συνέχεια του Οδηγού Φιλολόγου: Η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο, ο οποίος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. -από πού είσαι; Ο Αλέξανδρος γνωρίζει μια κοπέλα...

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. -από πού είσαι; Ο Αλέξανδρος γνωρίζει μια κοπέλα... ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Από πού είσαι; A ΜΕΡΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ Αλέξανδρος: Από πού είσαι; Πηνελόπη: Είμαι από την Ελλάδα. Από πού είσαι; Σοφία: Πολ: Εσείς από πού είστε; Είμαι από το Βέλγιο.

Διαβάστε περισσότερα