0 ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "0 ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ"

Transcript

1 ΧΡΗΣΤΟΥ Κ. ΛΟΥΚΟΥ 0 ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ (TPIA ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ 1859) * Ο Μακρυγιάννης στά Απομνημονεύματα και στ' αλλά τεκμήρια του αρχείου του αναφέρεται διεξοδικά τόσο στη συνεργασία του με τον Παναγιώτη Ζωγράφο και τους γιους του για την εκτέλεση των εικόνων με θέμα τον πόλεμο της ανεξαρτησίας όσο και στην τύχη που είχαν οι εικόνες αυτές : Η συνεργασία κράτησε από το 1836 ως το 1839 και το αποτέλεσμα ήταν 25 εικόνες σε πέντε σειρές (Η πρώτη σε ξύλο και, με πρότυπο αυτή, άλλες τέσσερις σειρές αντίγραφα σε χαρτί «στράτζο» στις αρχές του 1839 ο Μακρυγιάννης, σε συμπόσιο στο σπίτι του, παρουσίασε τις εικόνες στους πρεσβευτές της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, σε φιλέλληνες, σε στρατιωτικούς και πολιτικούς κ.α., «ως διακόσιους πενήντα ανθρώπους» τις επόμενες μέρες πρόσφερε στον Όθωνα μια πλήρη σειρά αντίγραφα και παρέδωσε στους παραπάνω πρεσβευτές από μια σειρά με την παράκληση να τις στείλουν στους ηγεμόνες τους 1. Από τις τέσσερις σειρές αντίγραφα δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα όσες παραδόθηκαν στο Γάλλο πρεσβευτή Th. Lagrené και στο Ρώσο Κατακάζη. Η σειρά του Όθωνα ταυτίζεται, πιθανότατα, μ' αυτή που βρήκε ο Ίω. Γεννάδιος στη Βενετία και είναι σήμερα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη 2. Μια πλήρης σειρά βρίσκεται στη Βασιλική Βιβλιοθήκη του * οι χρονολογίες δίνονται σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο ή με το παλιό και το νέο συγχρόνως, όταν στις χρησιμοποιούμενες πηγές συναντώνται με το νέο. 1. Άρχεΐον τοο Στρατηγού 'Ιωάννου Μακρυγιάννη, εκδ. Ιωάννου Βλάχο γ ι ά ν ν η, 'Αθήνα 1907, τόμ. Α' (τα ιστορικά έγγραφα) σ , και τόμ. Β' (τα Απομνημονεύματα) σ , ύποσημ., Στο εξής οι παραπομπές με το στοιχείο Α' Η Β' και με τον αριθμό της σελίδας. 2. Histoire Picturale de la Guerre de Γ Indépendance Hellénique, par le Général Makryjannis. Notice historique de S. E. M. J ο h a n n è s Genn a d i u s. Préface de Fred, Bojssonas, Παρίσι - Γενεύη [1926.

2 202 Χρήστου Κ. Αούκου. Ο Μακρυγιάννης προσφέρει στη βασίλισσα Windsor Castle και είναι αύτη που παραδόθηκε στον Άγγλο πρεσβευτή Ed. Lyons 3. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σώζονται οκτώ ξύλινοι πίνακες από την πρωτότυπη σειρά, που παρέμεινε στο σπίτι του Μακρυγιάννη, και τρία αντίγραφα σε χαρτονι, που δέ φαίνεται να ανήκουν σε καμιά γνωστή σειρά. Μόνο του, τέλος, βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη κι ενα τέταρτο αντίγραφο σε χαρτονι 4. Τα ως τώρα ιστορικά στοιχεία για την εικονογραφία του Αγώνα χρησιμοποιήθηκαν εξαντλητικά στις πρόσφατες αξιόλογες εργασίες του Σπύρου Ασδραχά 5 και του Γιώργου Πετρή, οι όποιοι εξέτασαν παράλληλα τά κίνητρα που ώθησαν το Μακρυγιάννη στην εικονογράφηση, τη διαδικασία που χρειάστηκε για να μετατραπούν οι σκέψεις του στρατηγού σε εικόνες του Π. Ζωγράφου, την αισθητική αξία του όλου έργου κ.ά. Νέα στοιχεία για τις εικόνες που πρόσφερε ο Μακρυγιάννης στη βασίλισσα της Αγγλίας Βικτωρία προκύπτουν από ανέκδοτα, οσο γνωρίζω, έγγραφα που βρίσκονται στα αρχεία του Foreign Office (Public Record Office, Λονδίνο) 7. Τρία από τά έγγραφα αυτά, τα σπουδαιότερα, δημοσιεύονται παρακάτω σε παράρτημα. Τά πρώτα δύο έχουν χρονολογία 10 Μάρτ και είναι του ίδιου 3. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ολόκληρη Η σειρά του Windsor : Εθνική Τράπεζα της "Ελλάδος (έκδ.), Στοχασμός Μακρυγιάννη χειρ Παναγιώτη Ζωγράφου. Εικονογραφία του Εικοσιένα, εισαγωγή Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα, Αθήνα Βλ. και : The War of Independence in Pictures. Copies by Demetrios Zographos from originals by his father Panayotis Zographos cornmissioned by General Macriyannis and presented to Her Majesty Queen Victoria through her Minister at Athens Sir Edmund Lyons Catalogue by H. A. Lidderdale. Tenth Spring Symposium of Byzantine Studies, University of Birmingham March Ιωάννης Α. Μελετόπουλος, Εικόνες του Αγώνος : Ί. Μακρυγιάννη - Παναγιώτη Ζωγράφου, εκδ. 'Ιστορικής και 'Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, 'Αθήνα 1972, εισαγωγή. 5. Σπύρος Ι. Άσδραχάς, Μακρυγιάννης και Παναγιώτης Ζωγράφος το ιστορικό της εικονογραφίας του Αγώνα, στη σειρά : οι Έλληνες Ζωγράφοι άρ. 12 : Ζωγράφος - Μακρυγιάννης, εκδ. «Μέλισσα», Αθήνα [1976], σ , Γιώργος Πετρής, Μακρυγιάννης και Παν. Ζωγράφος. Δοκίμιο Είκονολογικό, Αθήνα Από τά προγενέστερα έργα βλ. Άγγελος Γ. Προκοπίου, το Εικοσιένα στη λαϊκή ζωγραφική του, [Αθήνα 1940]. 7. Το τμήμα των αρχείων αυτών που αναφέρεται στην Ελλάδα βρίσκεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, ύπό μορφή μικροταινιών και μικροδελτίων στο Κέντρο Έρεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΙΝΕ). Όλες οι παραπομπές στο FO γίνονται με βάση τις μικροταινίες αυτές.

3 της Αγγλίας Βικτωρία τις εικονογραφίες τον Εικοσιένα 203 του Μακρυγιάννη : το ενα απευθύνεται στο Lyons και τον παρακαλεί να αποστείλει στη Βικτωρία γράμμα του μαζί με τις εικόνες και τον περιγραφικό τους κατάλογο - το άλλο είναι η ίδια η επιστολή του Μακρυγιάννη προς τή βασίλισσα, στην οποία προσφέρει τους πίνακες του ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την προσφορά της Αγγλίας στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Ρητά αναφέρεται ότι στέλνονται 24 εικόνες και οχι 25, όπως σημειώνεται στα Απομνημονεύματα και στ' αλλά κείμενα του αρχείου Μακρυγιάννη 8. Σε κανένα από τα δύο έγγραφα δέ μνομονεύεται ο Παν. Ζωγράφος. Αντίθετα, ο Μακρυγιάννης χρησιμοποιεί τή λέξη «εζωγράφισα» θεωρώντας το ζωγράφο των εικόνων απλό εκτελεστή του «στοχασμού» του 9. Γράφοντας στη Βικτωρία σημειώνει ότι οι «εικόνες... είναι ατελώς και άμαθώς εζωγραφισμέναι» και αποδίδει στην τουρκική σκλαβιά τις καλλιτεχνικές ελλείψεις των Ελλήνων. Με την αμέσως επόμενη φράση του, «ένας μόνον λόγος της Μεγαλειότητας Σου δύναται να τάς παραστήση με την πλέον εντελή ζωγραφιαν», φαίνεται ότι υποβάλλει στη βασίλισσα την ίδέα να αναθέσει σ' ενα άλλο ζωγράφο την αναπαράσταση των εικόνων σύμφωνα με μια τεχνοτροπία που τή θεωρούσε «εντελή». Οι φράσεις αυτές, αν δε γράφονται από μετριοφροσύνη, υποδηλώνουν τή στάση του Μακρυγιάννη απέναντι στην ακαδημαϊκή ευρωπαϊκή ζωγραφική, ορισμένα στοιχεία της οποίας φαίνεται να προκαλούν το θαυμασμό του. Όπως φανερώνει το συμβόλαιο του με τον Άλ. Ησαΐα για τη λιθογράφηση των εικόνων, θά ήταν διατεθειμένος να δεχτεί «τάς αναγκαίας επιδιορθώσεις των θέσεων, προσώπων και λοιπών» 10 σύμφωνα, προφανώς, με τή δυτική τεχνοτροπία. Κάτι παρόμοιο θά είχε, πιθανόν, στο νού του όταν έγραφε στη Βικτωρία για την αναπαράσταση των εικόνων «με την πλέον εντελή ζωγραφιαν». Μια τέτοια επέμβαση για την «τελειότερη» απόδοση των μορφών και του τοπίου δέ θά αλλοίωνε τή θεματολογία 8. Αρχείον Μακρυγιάννη, Α' σ. 378, Β' σ. 339, 351 ύποσημ., εικόνες αναφέρει και το συμβόλαιο Μακρυγιάννη - Άλ. Ησαΐα, που υπογράφτηκε λίγες μόνο μέρες (14 Μάρτ. 1839) μετά την παράδοση της σειράς στο Lyons (ό.π., Α' σ ). Η 25η εικόνα είναι, πιθανότατα, το πορτραίτο του Μακρυγιάννη. Βλ. Αρχείον Μακρυγιάννη, Β' σ ύποσημ. Ά σ δ ρ α χ ά ς, ό.π., σ. 19, Π ε τ ρ η ς, ό.π.., σ. 86, το σχετικό απόσπασμα από το συμβόλαιο είναι το ακόλουθο : «Γ'. Ό κύριος Συνταγματάρχης Μακρυγιάννης παραδίδει εις τον Κύριον Αλέξανδρον Ησαίαν τάς δι ιδίων του εξόδων σχεδιασθείσας εικοσιπέντε εικονογραφίας (αριθ. 25) δια να τάς λιθογράψη με τας αναγκαίας επιδιορθώσεις των θέσεων, προσώπων και λοιπών, χωρίς να απομακρυνθή διόλου από την ιδέαν των πρωτοτύπων, και χωρίς να παραλλάξω ουδέ ιώτα από τάς γεγραμμένας εκθέσεις των περιστατικών περιγραφών και λοιπά» (Αρχείον Μακρυγιάννη, Α' σ. 275).

4 204 Χρήστου Κ. Δούκου : Ο Μακρυγιάννης προσφέρει στη βασίλισσα των εικόνων, η οποία κυρίως τον ενδιέφερε, αφού θα διατηρούσε την επίπεδη, παραστατική τέχνη των Ζωγράφων, όπου «Η εικόνα... επιδέχεται μια ανάγνωση αντίστοιχη με εκείνη που επιδέχεται ενα αφηγηματικό κείμενο, μια πολεμική έκθεση». 'Αντίθετα, μια επέμβαση που θα απέβλεπε στην οργάνωση του ζωγραφικού χώρου σύμφωνα με τους κανόνες της προοπτικής και επομένως θα πρόβαλλε άνισα τα πρόσωπα θα συναντούσε την αποδοκιμασία του Μακρυγιάννη, γιατί θα ήταν αντίθετη προς το αίσθημα του»για τις αναλογίες των γεγονότων και των προσώπων θεωρουμένων μέσα από μια κλίμακα ηθική» 11. Μια τέτοια αναπαράσταση θα πρόδινε την «ιδέαν των πρωτοτύπων» και είναι ό,τι ακριβώς έκανε ο Ησαΐας και προκάλεσε την οργή του Μακρυγιάννη 12. Με την ανεύρεση των επιστολών που, προφανώς, ό Μακρυγιάννης έστειλε μαζί με τους πίνακες του στον τσάρο Νικόλαο Α' και το βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο - Φίλιππο θα διευκρινιστεί αν η φράση, οτι η Μεγάλη Βρεταννία «έκαμε τους μεγαλητέρους πολέμους και θυσίας δια την ύπαρξιν» των Ελλήνων, δεν ήταν, όπως φαίνεται, απλώς φιλοφρονητική αλλά ανταποκρινόταν σε αξιολόγηση της προσφοράς των τριών δυνάμεων στον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Η επόμενη πρόταση, οτι στην «έυνοιαν και υπεράσπισιν» της Βικτωρίας στηρίζουν στο έξης οι Έλληνες όλες τους τις ελπίδες, ίσως αποτελεί έμμεση έκκληση στην Αγγλία 13 να βοηθήσει για την πραγματοποίηση των στόχων του νεοελληνικού κράτους. Η αποστολή, εξάλλου, των εικόνων στις προστάτιδες δυνάμεις ήταν μια πολιτική πράξη που απέβλεπε στην αξιοποίηση, προς όφελος της Ελλάδας, της ιδεολογικής σημασίας που είχαν τα εικονιζόμενα περιστατικά : ευγνωμοσύνη για τή συμβολή των δυνάμεων και των φιλελλήνων στην εθνική αποκατάσταση της Ελλάδας (εικόνες 1 και 24), αλλά συγχρόνως επισήμανση, με τον πιο παραστατικό τρόπο, οτι ό ελληνικός λαός με το 11. Και τά δυο παραθέματα από τον Ά σ δ ρ α χ α, ο.π., σ Σε «διατριβή» του (7 Άπρ. 1840) που δημοσιεύτηκε στο Φίλο του Λαού (άρ. 65 της 22 Αύγ. 1840) ό Μακρυγιάννης γράφει για τον Ησαΐα : «... Αλλ' ό άνθρωπος ούτος εκ της ραδιουργίας όλως δι' όλου παρεκτραπείς της ευθείας οδού, παρεμόρφωσε ζάς εικόνας εις Τεργέστιον, παρήλλαξεν αυτάς και ενόθευσε δια πλαστογραφίας, και ούτως εδολιεύθη την ίδιοκτησίαν μου, αλλά αντ' άλλων είς αυτήν άντειαάξας, ως εκ των εις 'Αθήνας ελθόντων αντιτύπων εκ Τριεστίου τρανώτατα φαίνεται...» (Αρχείον Μακρυγιάννη, Β' σ. 498). Βλ. και εισαγωγή Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα στην έκδοση της Εθνικής Τραπέζης της 'Ελλάδος, ό.π.., σ. 1. Για τη συνεργασία Μακρυγιάννη - Άλ. Ησαΐα βλ. Αρχείον Μακρυγιάννη, Β' , 351 ύποσημ. 13. Η έκκληση αύτη θα περιλαμβανόταν, πιθανότατα, και στις επιστολές προς τους άλλους δύο μονάρχες.

5 της 'Αγγλίας Βικτωρία τις εικονογραφίες τον Εικοσιένα 205 αίμα του κέρδισε τή λευτεριά του κι είχε επομένως δικαιώματα σ' αυτήν (οι υπόλοιπες εικόνες) 14. Σπουδαία, τέλος, είναι η αποκάλυψη που κάνει ο Μακρυγιάννης ότι, ύστερα από την εικονογράφηση των γεγονότων του '21, θα επιχειρήσει να δώσει και γραπτώς τα «δεινά» του Αγώνα «αγύμναστα μεν και άπλα, αλλά με γυμνήν την αλήθειαν» 15. απ' όσο γνωρίζω, είναι η πρώτη χρονικά μαρτυρία που έχουμε, και μάλιστα από τον ίδιο το Μακρυγιάννη, σχετικά με τα Απομνημονεύματα του 16. Στα παραπάνω έγγραφα ιδιόγραφη είναι μόνο η υπογραφή του στρατηγού. Το κείμενο φαίνεται ότι υπαγόρεψε ο ίδιος σε κάποιο γραμματικό, που το μετέγραψε στη λόγια γλώσσα 17. Η σύνταξη είναι μάλλον λόγια. Ωστόσο, διατηρείται το ύφος και το λεξιλόγιο 18 του Μακρυγιάννη. Το τρίτο δημοσιευόμενο έγγραφο είναι ιδιωτική επιστολή του Lyons προς τον Palmerston, Υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρεταννίας, με χρονολογία 23/5 Δεκ Στα αρχεία του Foreign Office σώζεται δακτυλογραφημένο αντίγραφο της, που, προφανώς, έγινε πολύ αργότερα 19. Στην επιστολή του ο Lyons επιβεβαιώνει την πληροφορία του Μακρυγιάννη 14. Π ε τ ρ ή ς, ό.π.., σ , , 168. Βλ. και απόψεις Ά σ δ ρ α χ ά για το σκοπό που εξυπηρετούσε η όλη εικονογράφηση (ο.π., σ. 14, 17, 19-20). 15. Η έμμονη προσπάθεια για «αλήθεια» διαπερνάει το κείμενο των Απομνημονευμάτων. Βλ. ενδεικτικά : Αρχείον Μακρυγιάννη, Β' σ. 7 : «Αν είμαι τίμιος άνθρωπος, θέλω γράψη την άλήθειαν, καθώς έγιναν τα γραφόμενα, όπου θα σημειώσω...» σ. 9 : «Θα σημειώσω γυμνή την αλήθεια και χωρίς πάθος» σ. 10 : «Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή». 16. Η πληροφορία του Th. Gordon (History of the Greek Revolution, τόμ. Β', Εδιμβούργο - Λονδίνο 1832, σ. 189) για «χειρόγραφο ημερολόγιο» του Μακρυγιάννη δέ φαίνεται να, άφορα το κείμενο των Απομνημονευμάτων. Βλ. Αρχείον Μακρυγιάννη, Β' σ ύποσημ. 3 του Γιάννη Βλαχογιάννη. 17. Εξίσου πιθανό είναι ό γραμματικός να μετέγραψε τα σχέδια των επιστολών που είχε γράψει ο ίδιος ό Μακρυγιάννης. Βλ. Αρχείον Μακρυγιάννη, Β', πρόλογος εκδότη, σ. λβ'. 18. Βλ. π.χ. τή λέξη «νεκρανάσταασιν» στα Απομνημονεύματα : Αρχείον Μακρυγιάννη, Β' σ. 349 ύποσημ. : «.Δοξασμένος να είσαι, Κύριε μου, δια την νεκρανά τασιν οπόκαμες» σ. 463 : «Κι αφού ο Θεός θέλησε να κάμη νεκρανάστασιν είς την πατρίδα μου...». Βλ. και ύποσημ Το πρωτότυπο βρέθηκε στα έγγραφα του Palmerston, πιθανότατα στο ιδιωτικό του αρχείο (Broadlands Papers). Βλ. Στ. Μακρυμίχαλος, οι εικόνες του Μακρυγιάννη στην έκθεση του Λονδίνου. Νέα 'Εστία 39 (1946) τχ. 444, σ. 46 Γ. Σεφέρης, Ένας Έλληνας Ό Μακρυγιάννης : Δοκιμές, εκδ. γ', [έπιμ. έκδ. Γ. Σαββίδης], τόμ. Α' ( ), Αθήνα 1974, σ, 495 Π ε τ ρ η ς, ο,π., σ ,

6 206 Χρήστου Κ. Λούκου : Ο Μακρυγιάννης προσφέρει στη βασίλισσα ότι σε συμπόσιο στο σπίτι του έδειξε τις εικόνες στους πρεσβευτές των τριών δυνάμεων και παρέδωσε στη συνέχεια στον καθένα μια πλήρη σειρά. Για λόγους που δεν εξηγούνται από το Lyons οι εικόνες, συσκευασμένες σε ξύλινο κιβώτιο από τον ίδιο το δωρητή, στάλθηκαν στο Λονδίνο οκτώ περίπου μήνες αργότερα. Ίσως η καθυστέρηση να οφειλόταν στην αναζήτηση του κατάλληλου μεταφορικού μέσου τελικά φορτώθηκαν σε πολεμικό πλοίο. Η πρόθεση του Lyons να εξακριβώσει με ποιο τρόπο ό τσάρος και ό βασιλιάς της Γαλλίας δέχτηκαν την προσφορά του Μακρυγιάννη δείχνει ότι δέ θεωρούσε το ζήτημα χωρίς πολιτική σημασία. Δέ γνωρίζω όμως αν μπόρεσε τελικά να ενημερώσει σχετικά τον Palmer ston. Ό τελευταίος, μόλις παρέλαβε τις εικόνες στις 22/3 Άπρ , διέταξε να σταλούν για μετάφραση τα συνοδευτικά τους έγγραφα 21. Ό μεταφραστής, Α. V. Salame, επέστρεψε (4/16 Μαΐου 1840), μαζί με την αγγλική μετάφραση τους, μόνο τις δύο επιστολές του Μακρυγιάννη. Κράτησε τον περιγραφικό κατάλογο των εικόνων, γιατί, όπως τονίζει, χρειαζόταν δύο μήνες περίπου για να τον μεταφράσει 22. οι δύο μήνες πέρασαν και η μετάφραση του καταλόγου δεν είχε πραγματοποιηθεί. Ο Salame δυσκολευόταν να αποδώσει στά αγγλικά τή σκέψη του Μακρυγιάννη και κυρίως να διευκρινήσει τα τόσα ονόματα προσώπων και τόπων που περιείχε ό κατάλογος 23. Η αδυναμία αυτή του μεταφραστή φαίνεται ότι οδήγησε τον Palmerston σ' άλλη λύση : Στις 20/1 Αύγ έστειλε στη Βικτωρία το κιβώτιο με τις εικόνες και στη συνοδευτική επιστολή του, χωρίς να αναφέρει καθόλου το Μακρυγιάννη, έγραψε ότι δωρητής ήταν ο ελληνικός λαός: «Viscount Palmeision presents his Immble Duty to Your Majesty and submits in an accompanying wooden case some drawings sent by the People of Crete [=Greece] to be presented to Your Majesty. The drawings represent Battles which liappened in the Greek War against the Turks which ended in 1830 in the Establishment of the present Kingdom of Greece.» Βλ. σημείωμα του Palmerston με ημερομηνία 24/5 Άπρ. : FO 32/101 φ Backhouse (F.Ο.) προς Salame, 10/22 Άπρ. 1840: FO 32/101 φ Salame προς Backhouse, 4/16 Μαΐου 1840 : FO 32/101 φ στη μετάφραση των δύο επιστολών αποδόθηκε, σε γενικές γραμμές, το νόημα του κειμένου αλλά παραποιήθηκε h υπογραφή του Μακρυγιάννη σε Mavroyanis. Βλ. FO 32/91 φ. 260, Salame (Λονδίνο) προς Staveley, 15/27 Σεπτ : FO 32/112 φ Γ. Σεφέρης, ο.π., σ Η επιστολή του Palmerston που δημοσιεύει ό Σεφέρης είναι iδιόγραφη. Επομένως τo παρρραμα Crete αντί Greece δεν

7 της 'Αγγλίας Βίκτωρία τις εικονογραφίες τον Εικοσιένα 207 Έτσι η επιστολή του Μακρυγιάννη προς τη Βικτωρία δε φαίνεται να έφτασε, πρωτότυπη ή μεταφρασμένη, στον προορισμό της. Έμεινε στά αρχεία του Foreign Office, στα όποια προστέθηκε σε λίγο και ό περιγραφικός κατάλογος των εικόνων. Ο Salame δεν μπόρεσε τελικά να τον μεταφράσει παρά την προσπάθεια του να βρει τον κατάλληλο Έλληνα ό όποιος, γνώστης των γεγονότων της Επανάστασης, θα τον βοηθούσε να συμπληρώσει το αγγλικό κείμενο με ιστορικές και επεξηγηματικές σημειώσεις. Τελευταία του ελπίδα φάνηκε ο Σπ. Τρικούπης, πρεσβευτής τότε της Ελλάδας στο Λονδίνο 25, αλλά δε φαίνεται να τον συνάντησε 26. Στις 16/28 Μαΐου 1842 ό Salame επέστρεψε αμετάφραστο τον κατάλογο στο Foreign Office 27. Στο μεταξύ, διάφορες αλλαγές στην υπηρεσία αυτή μετά την πτώση της Κυβέρνησης Melbourne τον Αύγ. 1841, οπότε Υπουργός των Εξωτερικών ανέλαβε αντί του Palmerston ο Aberdeen και αντικαταστάθηκε ό μόνιμος υφυπουργός J. Backhouse (1842), είχαν σαν συνέπεια να μείνει τελικά Η υπόθεση των εγγράφων του Μακρυγιάννη στο αρχείο 28. Ό περιγραφικός κατάλογος του Foreign Office ακολουθεί την κατάταξη των εικόνων που έχει η σειρά του Windsor και, με μόνη διαφορά την αντιστροφή των εικόνων 17 και 18, η σειρά της Γενναδείου. Οι περιγραφές των εικόνων, σε 18 1 / 2 χειρόγραφες σελίδες 29, συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τις περιγραφές του καταλόγου που βρήκε ο Βλαχογιάννης στά κατάλοιπα του Μακρυγιάννη 30. Υπάρχουν όμως μικρές διαφορές : άλλη σειρά Η γραφή ορισμένων ονομάτων, φράσεις ή λέξεις που οφείλεται στον αντιγραφέα, όπως ό Σεφέρης υποθέτει, αλλά στον ίδιο τον Palmerston. Τη διαπίστωση αυτή μπόρεσα να κάνω με βάση φωτοτυπία της επιστολής που η Jane Langton, Registrar τον Βασιλικών Αρχείων του Windsor Castle, είχε την καλοσύνη να μου στείλει. Η ίδια με πληροφόρησε ότι έκτος από την επιστολή αυτή του Palmerston δεν υπάρχουν στα Αρχεία του Windsor αλλά στοιχεία σχετικά με τις εικόνες του Μακρυγιάννη. 25. Salame (Λονδίνο) προς Staveley, 15/27 Σεπτ : FO 32/112 φ Ό Salame ήθελε να δώσει στον κατάλογο του Μακρυγιάννη τή μορφή φυλλαδίου (little Literary Pamphlet) πιστεύοντας ότι θα είχε ενδιαφέρον (ό.π..). 26. Βλ. όπισθογράφηση (15/27 Σεπτ. 1841) στο παραπάνω έγγραφο. 27. Salame προς Addington, 16/28 Μαΐου 1842 : FO 32/118 φ Βλ. σημείωμα του Foreign Office στο παραπάνω έγγραφο. Βλ. και υπόμνημα της 1/13 Αύγ : FO 32/99 φ FO 32/99 φ Αρχείον Μακρυγιάννη, Β' σ Ο Βλαχογιάννης δημοσίεψε τις περιγραφές όχι στη σειρά που βρίσκονταν στον κατάλογο αλλά σύμφωνα με την κατάταξη που έχουν οι εικόνες στην αφήγηση του Μακρυγιάννη (ο.π., σ. 349* 351 ύποσημ.).

8 208 Χρήστου Κ. Λονκον : Ό Μακρυγιάννης προσφέρει στη βασίλισσα υπάρχουν στο ένα κείμενο αλλά λείπουν στο άλλο, διαφορές στην ορθογραφία και τή στίξη (τις όποιες ό Βλαχογιάννης φαίνεται οτι αποκατέστησε) κλπ. 31. Ό κατάλογος του Foreign Office είναι πλήρης - περιέχει επομένως τον τίτλο της 24ης εικόνας που λείπει από τον κατάλογο του Βλαχογιάννη : «ΚΔ./ Η επιγραφομένη εικών Η Ελλάς δια/γράψει τα ονόματα των νπερ τον αγώνος / φωνενθέντων και υπερασπισαντων φιλλελ/λήνων των όσων ήτον δυνατον να γνωρίζομεν». το κείμενο του καταλόγου είναι αντίγραφο άγνωστης σε μένα γραφής. Στην αρχή μόνο, μετά το γενικό τίτλο, και στο τέλος υπάρχει η ιδιόγραφη υπογραφή του στρατηγού : «μακριγιανις». 31. Θα ήταν σκόπιμη μια έκδοση του καταλόγου του Foreign Office σε συνδυασμό με τον κατάλογο του Βλαχογιάννη και τα επεξηγηματικά σχόλια που βρίσκονται κάτω από τους πίνακξς που διασώθηκαν.

9 της Αγγλίας Βιχτωρϊα τις εικονογραφίες τον Εικοσιένα 209 Ε Γ Γ Ρ Α Φ Α * 1 ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΣ LYONS ι Προς τον εξοχώτατον γενικον εν Ελλάδι Πρέσβυν του ύψηλού Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας. εξοχότατε! No. 1. δια την προς το ύψηλον Βασίλειον της Μεγάλης Βρετανίας χρεωστουμένην ημών αιώνιον ευγνωμοσύνην, παρακαλώ να σταλθώσι προς την Μεγαλειότητα Της την Βασίλισσαν, αι παρουσιαζόμεναι εικοσιτέσσαρες εικόνες πολέμων τινών τον ελληνικού αγώνος, τους όποιους εγώ, εφαντάσθην 2, ως τους γνωρίζω, και εζωγράφισα, προς τούτοις και 6 κατάλογος αυτών των εικόνων, και το εσώκλειστον προς την αυτής Μεγαλειότητα ταπεινον γράμμα μου = Μαρ. 10 = ο δούλος σας εν 'Αθήναις. ό συνταγματάρχης μακριγιάνις * Τα έγγραφα δημοσιεύονται με την άδεια της αρμόδιας βρεταννικής υπηρεσίας (Η.Μ. Stationery Office), προς την οποία εκφράζονται θερμές ευχαριστίες. Διατηρήθηκε η ορθογραφία και η στίξη των έγγραφων. Η έκδοση γίνεται με βάση τις μικροταινίες που βρίσκονται στο ΚΕΙΝΕ. 1. FO 32/91 φ Τή μετάφραση στ' αγγλικά του Salame βλ. FO 32/91 φ Φαίνεται ότι δίνοντας στο «εφαντάσθην» τή σημασία του «αναπαράστησα» ο γραμματικός δεν απέδωσε σωστά τή φράση του Μακρυγιάννη. Αντίθετα, στο γράμμα προς τή Βικτωρία το «εφαντάσθηκα» χρησιμοποιείται με την κατάλληλη σημασία = σκέφτηκα, κατέληξα στην απόφαση. Βλ. και άλλες σχετικές φράσεις του Μακρυγιάννη : «Άγού λοιπόν καταγίνηκα èva δυο μήνες να μάθω ετούτα τα γράμματα όπου βλέπετε, εφαντάατηκα να γράφω τον βίον μου...» «... συλλαμβάνω την ιδέαν να εικονογραφήσω τόσον τάς κατά ξηράν ως και τα; κατά θάλασσαν μάχας» (Αρχείον Μακρυγιάννη, Β' σ. 7 και Α' σ. 377).

10 210 Χρήστου Κ. Λούκου : Ο Μακρυγιάννης προσφέρει στη βασίλισσα 2 ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΣ VICTORIA 3 Μεγαλειοτάτη Βασίλησσα της Μεγάλης Βρετανίας! ο υποφαινόμενος ελλην και μικρός αγωνιστής εις την της πατρίδος μου ελευθερίαν, λαμβάνω την μεγάλην τόλμην, και παρρησιάζομαι με το παρόν, προς μεγάλην τιμήν της πατρίδος μου. επειδή, ύστερον από αιώνων τνραννίαν προς την πατρίδα μου του σουλτάνου και οπαδών του, η ευσπλαγχνια του Μεγάλου Θεού, και του υψηλού Βασιλείου Σοη η αγαθοσύνη, και του Μεγάλου έθνους Σου η φιλανθρωπεία, και ai θυσίαι και κόποι αυτον, έκαμαν σχεδόν νεκρανάστασιν, και έσωσαν ημάς από την τυραννίαν και ώνομάσθημεν πάλιν έλληνες δι' αυτά όλα δεν λησμονούμεν ποτέ την προς την πατρίδα ημών του υψηλού Βασιλείου Σου εύεργεσίαν. δια τούτο και εγώ ως ελλην, και αγωνιστής εφαντάσθηκα i / να παραστήσω εις εικόνας εν μέρος των πολλών ελληνικών κατά του τυράννου πολέμων, και τολμώ να προσφέρω αυτάς εις την Μεγαλειότητα Σον επειδή Η Μεγάλη αυτή Βασιλεία, έκαμε τον; μεγαλητέρους πολέμους και θυσίας δια την ύπαρξιν ημών ως εχομεν και είς το έξης όλας ημών τάς ελπίδας είς την Βασιλικών Σου εύνοιαν και υπεράσπισιν. αί εικόνες είναι εικοσιτέσσαρες, άρχίζουσαι από το = α = και τελευτώσαι είς το = ω = είναι ατελώς και άμαθώς εζωγραφιαμέναί' διότι τόσην δύναμιν ζωγραφικής η τυραννία του σουλτάνου μας άφησε να εχωμεν. ένας μόνον λόγος της Μεγαλειότητας Σου δύναται να τάς παραστήση με την πλέον εντελή ζωγραφίαν. είναι ενομένος με τάς εικόνας και ο κατάλογος εκάστης αυτών, κατόπιν θέλω παραστήσει και εγγράφως όλα τα δεινά / του ελληνικού ημών αγώνος, και θέλω τα προσφέρει, αγύμναστα μεν και απλά, αλλά με γυμνήν την άλήθειαν, όσα ηξεύρω και ως τα ηξεύρω = Μαρτίου = 10 = λάχιστος και ταπεινός εν 'Αθήναις ό συνταγματάρχης μακριγιανις 3. FO 32/91 φ την αγγλική μετάφραση του Salame βλ, FO 32/91 φ Βλ. ύποσημ. 2

11 της Αγγλίας Βικτωρία τις εικονογραφίες του Εικοσιένα LYONS ΠΡΟΣ PALMERSTON Copy Athens, Private December 5, My Lord, Some time ago Colonel Macrianni, a rough, uneducated, but gallant Soldier and a good Patriot, invited the Representatives of the three Allied Powers to dine with him ; we found the Walls hung with illustrations of the Battles of the Revolution and of course we complimented him upon them ; he has since brought to each of us a set of these paintings, requesting us to lay them at the feet of our respective Sovereigns as offerings of his devotion and gratitude. 1 have sent these Pictures by a Ship of War in a box adressed to your Lordship exactly in tne slate I received them; they may require to be looked over for there are some descriptions of impaling and other scenes which it may not be desireable to bring under her Majesty's view. The Frontispiece, which contains Portraits of the Allied Sovereigns and of the King and Queen of Greece with all of which the Colonel is Entirely satisfied, is a proof of his simplicity and a fair specimen of his taste for the fine Arts. I will endeavour to ascertain and to inform your Lordship what notice the Emperor of Russia and, the King of the French take of these offerings. I have the honor to be, My Lord, Your most obedient Edward 6 Lyons. 5. FO 32/99 φ. 271, δακτυλογραφημένο. το έγγραφο συνοδεύεται από την έξης σημείωση (FO 32/99 φ. 270): «Makryjannis Drawings». Copy of a despatch from Sir E. Layons to Lord Palmerston of Dec. δ 1839 sending home illustrations of the Battles of the, Greek War of Independence by*[* στο περιθώριο σημειώνεται με μολύβι : no ] Colonel Macrianni. It has been ascertained that these drawings are in the Royal Library at Windsor Castle (See file L )». δεν είχα τη δυνατότητα να βρω το έγγραφο στο όποιο παραπέμπει η παραπάνω ένδειξη. Είναι πιθανό ότι περιέχει στοιχεία που διαφωτίζουν πότε και με ποια αφορμή κατατέθηκε στο αρχείο του Foreign Office το δακτυλογραφημένο αντίγραφο της ιδιωτικής επιστολής του Lyons προς τον Palmerston. 6. Το ορθό Edmund.

12 212 Χ. Λούκου. Ο Μακρυγιάννης προσφέρει στη Βικτωρια τις εικονογραφίες τον '21 (added after signature). Colonel Macrianni is a remarkably handsome well slhapedman and quite a Preux Chevalier. (Minute at back of letter in Lord Palmerston's writing) : 5 Dec Sir Ed. d Lyons. Col: Macrianai has sent some Pictures of the Battles of the Revolution to the Queen.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1.α. Το κείμενο: Ο Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματα στις 26 Φεβρουαρίου του 1829 στο Άργος όπου είχε οριστεί Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV. 4 February 2014

LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV. 4 February 2014 LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV 4 February 2014 Somewhere κάπου (kapoo) Nowhere πουθενά (poothena) Elsewhere αλλού (aloo) Drawer το συρτάρι (sirtari) Page η σελίδα (selida) News τα νέα (nea)

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28. 2 December 2014

LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28. 2 December 2014 LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28 2 December 2014 Place/Seat Right (noun) I am right I am not right It matters It does not matter The same (singular) The same (Plural) Η θέση Το δίκιο Έχω

Διαβάστε περισσότερα

Üzleti élet Rendelés. Rendelés - Megrendelés. Rendelés - Visszaigazolás. Hivatalos, kísérleti

Üzleti élet Rendelés. Rendelés - Megrendelés. Rendelés - Visszaigazolás. Hivatalos, kísérleti - Megrendelés Εξετάζουμε την αγορά... Hivatalos, kísérleti Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε την παραγγελία μας στην εταιρεία σας για... Θα θέλαμε να κάνουμε μια παραγγελία. Επισυνάπτεται η παραγγελία

Διαβάστε περισσότερα

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188)

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. α) Ποιες σκέψεις διατυπώνει ο Μακρυγιάννης στο εξεταζόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης 1[α ]:1 και το οριστικό άρθρο «ο» --- Θεός ή κάποιος θεός;

Ιωάννης 1[α ]:1 και το οριστικό άρθρο «ο» --- Θεός ή κάποιος θεός; Ιωάννης 1[α ]:1 --- Θεός ή «κάποιος θεός»; 1 Ιωάννης 1[α ]:1 και το οριστικό άρθρο «ο» --- Θεός ή κάποιος θεός; Εδώ θα εξετάσουμε το εδάφιο Ιωάννης 1[α ]:1 το οποίο, σύμφωνα με το κείμενο λέει, «Εν αῤχη

Διαβάστε περισσότερα

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education GREEK 0543/04 Paper 4 Writing For Examination from 2015 SPECIMEN PAPER Candidates answer on the Question

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY 21 ος ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δεύτερος Γύρος - 30 Μαρτίου 2011

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY 21 ος ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δεύτερος Γύρος - 30 Μαρτίου 2011 Διάρκεια Διαγωνισμού: 3 ώρες Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις Μέγιστο Βάρος (20 Μονάδες) Δίνεται ένα σύνολο από N σφαιρίδια τα οποία δεν έχουν όλα το ίδιο βάρος μεταξύ τους και ένα κουτί που αντέχει μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σημείωμα Curriculum Vitae (CV)

Βιογραφικό Σημείωμα Curriculum Vitae (CV) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑς ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗς, ΦΥΣΙΚΗς ΑΓΩΓΗς & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Βιογραφικό Σημείωμα Curriculum Vitae (CV) ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ ΣΤΟ ΤΕΦΑΑ-ΠΘ mpolymer@pe.uth.gr Curriculum Vitae A curriculum vitae

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Αρχική αντιμετώπιση του Αγώνα Η πολιτική της Αυστρίας Η πολιτική της Ρωσίας Οι προσπάθειες του Καποδίστρια Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education www.xtremepapers.com UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *6301456813* GREEK 0543/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Παναγιώτου Νεοφύτα 2008969752 Επιβλέπων καθηγητής Δρ. Νίκος Μίτλεττον,

Διαβάστε περισσότερα

þÿ ÃÄ ½ šåàá¹±º À

þÿ ÃÄ ½ šåàá¹±º À Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Health Sciences http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2014 þÿÿ ±Àµ»µÅ µáé乺ìâ ±³Î½±Â Ä Å þÿ 1 9 5 5-1 9 5 9 ÃÄ ½ šåàá¹±º À Fantoma, Alexia

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! (There is only one God) Πού μπορείς να πάς ώστε να απομακρυνθείς από το Θεό; Ο Θεός γεμίζει κάθετόπο και χρόνο. Δεν υπάρχει τόπος χωρίς να είναι εκεί ο Θεός. Ο Θεός μίλησε μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ:ΕΠΤΑ (7) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Α.1.1. Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Section 8.3 Trigonometric Equations

Section 8.3 Trigonometric Equations 99 Section 8. Trigonometric Equations Objective 1: Solve Equations Involving One Trigonometric Function. In this section and the next, we will exple how to solving equations involving trigonometric functions.

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 26 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ) REF : 102/030/26. 18 November 2014

LESSON 26 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ) REF : 102/030/26. 18 November 2014 LESSON 26 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ) REF : 102/030/26 18 November 2014 But Weekend I love The song I sing I smile I laugh Greek (thing) Greek(people) Greek (man) αλλά (το) Σαββατοκύριακο αγαπώ (το) τραγούδι τραγουδώ

Διαβάστε περισσότερα

A8-0417/158

A8-0417/158 6.12.2018 A8-0417/158 158 Αιτιολογική σκέψη 21 (21) Οι μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών, που υποβάλλονται από τους υπεύθυνους επιχειρήσεων προς υποστήριξη αιτήσεων έγκρισης βάσει της τομεακής νομοθεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Writing for A class. Describe yourself Topic 1: Write your name, your nationality, your hobby, your pet. Write where you live.

Writing for A class. Describe yourself Topic 1: Write your name, your nationality, your hobby, your pet. Write where you live. Topic 1: Describe yourself Write your name, your nationality, your hobby, your pet. Write where you live. Χρησιμοποίησε το and. WRITE your paragraph in 40-60 words... 1 Topic 2: Describe your room Χρησιμοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

John C. Carr: «Θωρηκτό Αβέρωφ, κεραυνός στο Αιγαίο

John C. Carr: «Θωρηκτό Αβέρωφ, κεραυνός στο Αιγαίο John C. Carr: «Θωρηκτό Αβέρωφ, κεραυνός στο Αιγαίο Γιώργος Κιούσης TOP NEWS Δεκεμβρίου 23, 2015 Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ Ναυπηγημένο στο Λιβόρνο της Ιταλίας το 1910, το θωρηκτό Αβέρωφ, εκτοπίσματος 10.000 τόνων,

Διαβάστε περισσότερα

«ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ» ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GAMIAN- EUROPE

«ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ» ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GAMIAN- EUROPE «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ» ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GAMIAN- EUROPE We would like to invite you to participate in GAMIAN- Europe research project. You should only participate if you want to and choosing

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Αλληλογραφία Επιστολή

Προσωπική Αλληλογραφία Επιστολή - Διεύθυνση Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Ελληνική γραφή διεύθυνσης: Όνομα Παραλήπτη Όνομα και νούμερο οδού Ταχυδρομικός κώδικας, Πόλη. Κυρ. Ιωάννου Οδ. Δωριέων 34 Τ.Κ 8068, Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Αγοράς Ηλεκτρονικού Βιβλίου Instructions for Buying an ebook

Οδηγίες Αγοράς Ηλεκτρονικού Βιβλίου Instructions for Buying an ebook Οδηγίες Αγοράς Ηλεκτρονικού Βιβλίου Instructions for Buying an ebook Βήμα 1: Step 1: Βρείτε το βιβλίο που θα θέλατε να αγοράσετε και πατήστε Add to Cart, για να το προσθέσετε στο καλάθι σας. Αυτόματα θα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΤΟ ΚΑΠΜΝΙΣΜΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ Κατσαρής Γιάγκος Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Αλληλογραφία Επιστολή

Προσωπική Αλληλογραφία Επιστολή - Διεύθυνση Κυρ. Ιωάννου Οδ. Δωριέων 34 Τ.Κ 8068, Λάρνακα Ελληνική γραφή διεύθυνσης: Όνομα Παραλήπτη Όνομα και νούμερο οδού Ταχυδρομικός κώδικας, Πόλη. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Section 1: Listening and responding. Presenter: Niki Farfara MGTAV VCE Seminar 7 August 2016

Section 1: Listening and responding. Presenter: Niki Farfara MGTAV VCE Seminar 7 August 2016 Section 1: Listening and responding Presenter: Niki Farfara MGTAV VCE Seminar 7 August 2016 Section 1: Listening and responding Section 1: Listening and Responding/ Aκουστική εξέταση Στο πρώτο μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ δια χειρός Dr. Ε. Φραγκεδάκη ISBN: 978-960-93-3811-0 SAPPHO SOFT Dr. Ε. Φραγκεδάκη ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 109 5. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προς όλα τα μέλη του Συνδέσμου Τεχνική Εγκύκλιος Αρ. 36

Προς όλα τα μέλη του Συνδέσμου Τεχνική Εγκύκλιος Αρ. 36 Προς όλα τα μέλη του Συνδέσμου Τεχνική Εγκύκλιος Αρ. 36 23 Μαΐου 2008 Θέμα: Αναθεωρημένο υπόδειγμα ψηφίσματος προς κατάθεση στον Έφορο Εταιρειών για τη μετατροπή μετοχικού κεφαλαίου σε Ευρώ την 1 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Verklarte Nacht, Op.4 (Εξαϋλωμένη Νύχτα, Έργο 4) Arnold Schoenberg (1874-1951)

Verklarte Nacht, Op.4 (Εξαϋλωμένη Νύχτα, Έργο 4) Arnold Schoenberg (1874-1951) 1 Verklarte Nacht, Op.4 (Εξαϋλωμένη Νύχτα, Έργο 4) Arnold Schoenberg (1874-1951) Αναγνώσματα από το βιβλίο Η Απόλαυση της Μουσικής (Machlis, Forney), για τους μαθητές που θα μελετήσουν το έργο: «Ο Σαίνμπεργκ

Διαβάστε περισσότερα

Econ 2110: Fall 2008 Suggested Solutions to Problem Set 8 questions or comments to Dan Fetter 1

Econ 2110: Fall 2008 Suggested Solutions to Problem Set 8  questions or comments to Dan Fetter 1 Eon : Fall 8 Suggested Solutions to Problem Set 8 Email questions or omments to Dan Fetter Problem. Let X be a salar with density f(x, θ) (θx + θ) [ x ] with θ. (a) Find the most powerful level α test

Διαβάστε περισσότερα

Χρειάζεται να φέρω μαζί μου τα πρωτότυπα έγγραφα ή τα αντίγραφα; Asking if you need to provide the original documents or copies Ποια είναι τα κριτήρια

Χρειάζεται να φέρω μαζί μου τα πρωτότυπα έγγραφα ή τα αντίγραφα; Asking if you need to provide the original documents or copies Ποια είναι τα κριτήρια - University Θα ήθελα να εγγραφώ σε πανεπιστήμιο. Stating that you want to enroll Θα ήθελα να γραφτώ για. Stating that you want to apply for a course ένα προπτυχιακό ένα μεταπτυχιακό ένα διδακτορικό πλήρους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ

ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΕΥΧΟΣ Νο 110 - Δ ΤΡΙΜΗΝΟ 2014 Το πρώτο βραβείο κέρδισε η Ελλάδα για την φωτογραφία Blue + Yellow = Green στον διαγωνισμό 2014 του

Διαβάστε περισσότερα

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *3148288373* GREEK 0543/04 Paper 4 Writing May/June 2016 1 hour Candidates answer on the Question

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG. 4 March 2014

LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG. 4 March 2014 LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG 4 March 2014 Family η οικογένεια a/one(fem.) μία a/one(masc.) ένας father ο πατέρας mother η μητέρα man/male/husband ο άντρας letter το γράμμα brother ο

Διαβάστε περισσότερα

@ BY AVENUES PRIVATE INSTITUTE JUNE 2014

@ BY AVENUES PRIVATE INSTITUTE JUNE 2014 1 Εκεί που η ποιότητα συναντά την επιτυχία Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου 7, Αρεδιού Τηλ. 22874368/9 2 ENGLISH INSTITUTE A Place where quality meets success 7, Makarios Avenue, Arediou, Tel. 22874368/9 99606442 Anglia

Διαβάστε περισσότερα

Οι απεικονίσεις των Κρητών (Keftiw) στους τάφους Αιγυπτίων αξιωματούχων και οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης κατά τη Νεοανακτορική περίοδο

Οι απεικονίσεις των Κρητών (Keftiw) στους τάφους Αιγυπτίων αξιωματούχων και οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης κατά τη Νεοανακτορική περίοδο Οι απεικονίσεις των Κρητών (Keftiw) στους τάφους Αιγυπτίων αξιωματούχων και οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης κατά τη Νεοανακτορική περίοδο Παναγιώτης Καπλάνης Διδάσκων: Ανδρέας Βλαχόπουλος Σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Η επιστολή ή το γράμμα είναι ένα είδος επικοινωνιακού λόγου, πολύ χρήσιμο για την κοινωνική μας ζωή. Υπάρχουν διάφορα είδη επιστολών. Μια επιστολή μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

department listing department name αχχουντσ ϕανε βαλικτ δδσϕηασδδη σδηφγ ασκϕηλκ τεχηνιχαλ αλαν ϕουν διξ τεχηνιχαλ ϕοην µαριανι

department listing department name αχχουντσ ϕανε βαλικτ δδσϕηασδδη σδηφγ ασκϕηλκ τεχηνιχαλ αλαν ϕουν διξ τεχηνιχαλ ϕοην µαριανι She selects the option. Jenny starts with the al listing. This has employees listed within She drills down through the employee. The inferred ER sttricture relates this to the redcords in the databasee

Διαβάστε περισσότερα

7 Present PERFECT Simple. 8 Present PERFECT Continuous. 9 Past PERFECT Simple. 10 Past PERFECT Continuous. 11 Future PERFECT Simple

7 Present PERFECT Simple. 8 Present PERFECT Continuous. 9 Past PERFECT Simple. 10 Past PERFECT Continuous. 11 Future PERFECT Simple A/ Ονόματα και ένα παράδειγμα 1 Present Simple 7 Present PERFECT Simple 2 Present Continuous 8 Present PERFECT Continuous 3 Past Simple (+ used to) 9 Past PERFECT Simple she eats she is eating she ate

Διαβάστε περισσότερα

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *1880009435* GREEK 0543/04 Paper 4 Writing May/June 2018 1 hour Candidates answer on the Question

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α 4. Eργασία για την Marie Curie «Συμπεράσματα ερωτηματολογίων»

ΟΜΑ Α 4. Eργασία για την Marie Curie «Συμπεράσματα ερωτηματολογίων» ΟΜΑ Α 4 Eργασία για την Marie Curie «Συμπεράσματα ερωτηματολογίων» Εργασία από τους μαθητές: Ιακωβίδου Χριστίνα Κοντού Κοραλία Νούλης Χρυσοβαλάντης Χατζόπουλος ημήτρης Στις αρχές της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Paper Reference. Paper Reference(s) 1776/04 Edexcel GCSE Modern Greek Paper 4 Writing. Thursday 21 May 2009 Afternoon Time: 1 hour 15 minutes

Paper Reference. Paper Reference(s) 1776/04 Edexcel GCSE Modern Greek Paper 4 Writing. Thursday 21 May 2009 Afternoon Time: 1 hour 15 minutes Centre No. Candidate No. Paper Reference(s) 1776/04 Edexcel GCSE Modern Greek Paper 4 Writing Thursday 21 May 2009 Afternoon Time: 1 hour 15 minutes Materials required for examination Nil Paper Reference

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή. Ονοματεπώνυμο: Αργυρώ Ιωάννου. Επιβλέπων καθηγητής: Δρ. Αντρέας Χαραλάμπους

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή. Ονοματεπώνυμο: Αργυρώ Ιωάννου. Επιβλέπων καθηγητής: Δρ. Αντρέας Χαραλάμπους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας εναλλακτικών και συμπληρωματικών τεχνικών στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε άτομα με καρκίνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ https://sym.pblogs.gr ΕΙΔΗ ΛΟΓΟΥ ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΩ ; ΑΝΑΦΟΡΙΚΟΣ Κειμενικό είδος ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΙΚΟΣ Κειμενικό είδος ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΩ ; Αφήγηση, περιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Περίληψη είναι μικρής έκτασης κείμενο, με το οποίο αποδίδεται συμπυκνωμένο το περιεχόμενο ενός ευρύτερου κειμένου. Έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των άλλων, με λιτό και περιεκτικό τρόπο, για

Διαβάστε περισσότερα

HW 13 Due THURSDAY May 3, 2018

HW 13 Due THURSDAY May 3, 2018 Όνομα: Τάξη: Αριθμό# (Greek First and Last name) Name: HW 13 Due THURSDAY May 3, 2018 For My HW 13: - PRINT HW 13 packet and bring to class on THURSDAY May 3, 2018! - Write my name (Greek and English),

Διαβάστε περισσότερα

Οι αδελφοί Montgolfier: Ψηφιακή αφήγηση The Montgolfier Βrothers Digital Story (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 3, Αγγλικά Στ Δημοτικού)

Οι αδελφοί Montgolfier: Ψηφιακή αφήγηση The Montgolfier Βrothers Digital Story (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 3, Αγγλικά Στ Δημοτικού) Οι αδελφοί Montgolfier: Ψηφιακή αφήγηση The Montgolfier Βrothers Digital Story (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 3, Αγγλικά Στ Δημοτικού) Προσδοκώμενα αποτελέσματα Περιεχόμενο Ενδεικτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

The Simply Typed Lambda Calculus

The Simply Typed Lambda Calculus Type Inference Instead of writing type annotations, can we use an algorithm to infer what the type annotations should be? That depends on the type system. For simple type systems the answer is yes, and

Διαβάστε περισσότερα

derivation of the Laplacian from rectangular to spherical coordinates

derivation of the Laplacian from rectangular to spherical coordinates derivation of the Laplacian from rectangular to spherical coordinates swapnizzle 03-03- :5:43 We begin by recognizing the familiar conversion from rectangular to spherical coordinates (note that φ is used

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ THE VALUES OF LIFE Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ..THE RESPONSIBILITY ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ THE VALUES OF LIFE Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ..THE RESPONSIBILITY ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ THE VALUES OF LIFE Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ..THE RESPONSIBILITY ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ/ LESSONS ABOUT RESPONSIBILITY Μάθημα 1: Νιώθω υπερήφανος όταν.../ I feel proud when.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή διατριβή. Ανδρέας Παπαευσταθίου

Μεταπτυχιακή διατριβή. Ανδρέας Παπαευσταθίου Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Μεταπτυχιακή διατριβή Κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης :Αξιολόγηση συστημάτων θέρμανσης -ψύξης και ΑΠΕ σε οικιστικά κτίρια στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 11: The Unreal Past Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης

Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης ΦΡΑΝΣΟΥΆ ΛΕ ΛΙΟΝΝΑΊ Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης Ένα όνειρο στο στρατόπεδο Ντόρα-Μιττελμπάου ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΙΓΚΟΣ ΣΥΝΈΒΗ ένα πρωί κατά τη διάρκεια μίας εξ αυτών των συναθροίσεων

Διαβάστε περισσότερα

FINAL TEST B TERM-JUNIOR B STARTING STEPS IN GRAMMAR UNITS 8-17

FINAL TEST B TERM-JUNIOR B STARTING STEPS IN GRAMMAR UNITS 8-17 FINAL TEST B TERM-JUNIOR B STARTING STEPS IN GRAMMAR UNITS 8-17 Name: Surname: Date: Class: 1. Write these words in the correct order. /Γράψε αυτέσ τισ λέξεισ ςτη ςωςτή ςειρά. 1) playing / his / not /

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Ολοι οι αριθμοί που αναφέρονται σε όλα τα ερωτήματα είναι μικρότεροι το 1000 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη διατύπωση του προβλήματος. Διάρκεια: 3,5 ώρες Καλή

Διαβάστε περισσότερα

707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1. Σοφία Σταμπολίτη. Καρκινικές Φράσεις. ...ένα παιχνίδι λέξεων...

707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1. Σοφία Σταμπολίτη. Καρκινικές Φράσεις. ...ένα παιχνίδι λέξεων... 707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1 Σοφία Σταμπολίτη 707 Καρκινικές Φράσεις...ένα παιχνίδι λέξεων... 707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 2 707 Καρκινικές Φράσεις 2012 Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διατριβή

Μεταπτυχιακή Διατριβή Μεταπτυχιακή Διατριβή ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΒΙΟΦΙΛΜ ΣΤΙΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΩΣΜΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΥΠΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Λεμεσός, Μάιος 2017 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επι Mένοντας Διεθνώς. Λίζα Μάγιερ. Managing Director, Fortis Venustas

Επι Mένοντας Διεθνώς. Λίζα Μάγιερ. Managing Director, Fortis Venustas Επι Mένοντας Διεθνώς Λίζα Μάγιερ Managing Director, Fortis Venustas Reinventing your Business Διαγράφοντας το παρελθόν και χαράζοντας το μέλλον Υπάρχει μέλλον μετά την κρίση; Ηκρίσηοδηγεί στην αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή διατριβή Ανθεκτικότητα του κοινού τετράνυχου Tetranychus urticae Koch (Acari : Tetranychidae) στα εντοµοκτόνα/ακαρεοκτόνα

Διαβάστε περισσότερα

SCHOOL OF MATHEMATICAL SCIENCES G11LMA Linear Mathematics Examination Solutions

SCHOOL OF MATHEMATICAL SCIENCES G11LMA Linear Mathematics Examination Solutions SCHOOL OF MATHEMATICAL SCIENCES GLMA Linear Mathematics 00- Examination Solutions. (a) i. ( + 5i)( i) = (6 + 5) + (5 )i = + i. Real part is, imaginary part is. (b) ii. + 5i i ( + 5i)( + i) = ( i)( + i)

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ÑÏÌÂÏÓ ΟΜΑ Α Α

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ÑÏÌÂÏÓ ΟΜΑ Α Α ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Τι πρότεινε το πολιτικό ρεύµα της "φωτισµένης δεσποτείας" και ποιές ήταν οι θέσεις του κύριου εκπροσώπου του; Μονάδες 8 Α.1.2. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

FOR THE MOMENT, DUE TO ECONOMICAL CRISIS, PRODUCTION OF GICLEE COPIES UNDER REQUEST, IS SUSPENDED.

FOR THE MOMENT, DUE TO ECONOMICAL CRISIS, PRODUCTION OF GICLEE COPIES UNDER REQUEST, IS SUSPENDED. MORIS GEORGE Aviation Paintings & Illustrations For English, please read the RED captions. The prices are without VAT (left) with 24%VAT (right). Please feel free to ask anything by using the contact form.

Διαβάστε περισσότερα

49. Έργα Τέχνης. 2126 ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΔΗΜ. (1920-1997) λάδι σε καμβά, υπογραφή στη κάτω αριστερή γωνία. Διαστάσεις 58 χ 87 εκ. Σε κορνίζα 1500-2000

49. Έργα Τέχνης. 2126 ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΔΗΜ. (1920-1997) λάδι σε καμβά, υπογραφή στη κάτω αριστερή γωνία. Διαστάσεις 58 χ 87 εκ. Σε κορνίζα 1500-2000 2127 MATTIOLI ARMENO (γεν.1920) ΑΘΩΣ - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΑ, λάδι σε καμβά, υπογραφή και χρονολόγιση 04 στη κάτω δεξιά γωνία. Διαστάσεις 85 χ 65 εκ. Σε κορνίζα 2200-3000 2126 ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΔΗΜ. (1920-1997)

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας). Χρονολόγιο 1828-1831: Καποδιστριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Ο.Ε. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΟΥΡΑΝΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΔΕΜΕΤΖΟΥ ΑΓΛΑΪΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΛΟΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ που υποβλήθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

4. Η Καινή Διαθήκη Β : Οι Επιστολές και η Αποκάλυψη

4. Η Καινή Διαθήκη Β : Οι Επιστολές και η Αποκάλυψη 4. Η Καινή Διαθήκη Β : Οι Επιστολές και η Αποκάλυψη 1. Τι ήταν και γιατί γράφτηκαν οι επιστολές του αποστόλου Παύλου; Ήταν γράμματα που έστελνε ο απόστολος στις χριστιανικές κοινότητες που είχε ιδρύσει.

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση ύπνου του βρέφους και η σχέση της με το Σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Η θέση ύπνου του βρέφους και η σχέση της με το Σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η θέση ύπνου του βρέφους και η σχέση της με το Σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Χρυσάνθη Στυλιανού Λεμεσός 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΡΙΤΑΡΗΣ

1 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΡΙΤΑΡΗΣ 69 Φεβρουάριος 2011 Περιεχόμενα Η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην εδραίωση της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας της Ελβετίας σ. 1 Οι νέες ισορροπίες στην Ασία και Μ. Ανατολή Η ινδοϊστραηλινή συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

A.G.M. Decisions. As per attachments. 0051/00008127/en General Meeting AIAS INVESTMENT PUBLIC LTD AIAS

A.G.M. Decisions. As per attachments. 0051/00008127/en General Meeting AIAS INVESTMENT PUBLIC LTD AIAS 0051/00008127/en General Meeting AIAS INVESTMENT PUBLIC LTD AIAS As per attachments A.G.M. Decisions Attachments: 1. Dilosi Katochis 2. Dilosi Katochis 3. Dilosi Katochis 4. Announcement Non Regulated

Διαβάστε περισσότερα

Right Rear Door. Let's now finish the door hinge saga with the right rear door

Right Rear Door. Let's now finish the door hinge saga with the right rear door Right Rear Door Let's now finish the door hinge saga with the right rear door You may have been already guessed my steps, so there is not much to describe in detail. Old upper one file:///c /Documents

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ. Αρχείο Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Αρχείο Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κελαϊδή. Συλλογή Παπα-Στεφάνου Προβατάκη

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ. Αρχείο Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Αρχείο Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κελαϊδή. Συλλογή Παπα-Στεφάνου Προβατάκη ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ Τίτλος Αρχείο Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου Αρχείο Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κελαϊδή Συλλογή Παπα-Στεφάνου Προβατάκη Αρχείο Επισκόπου Διονυσίου Μαραγκουδάκη Συλλογή Μονών (νομών Χανίων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΟΜΑ Α Α

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Τι πρότεινε το πολιτικό ρεύµα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012 Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μαραθώνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Βαλκανικά σύμμεικτα ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Υπεύθυνος: Μέλη: Καθ. Παρασκευή Νάσκου Περράκη Καθ. Φώτιος Σιώκης Καθ. Κυριάκος Κεντρωτής Λέκτ. Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ -Πώς έγινε βασιλιάς του ελληνικού κράτους ο Όθωνας; Αφού δεν ήταν Έλληνας! -Για να δούμε τι θα βρούμε γι αυτό το θέμα στο διαδίκτυο. -Κοιτάξτε τι βρήκα, παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ 1. ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ Στόχος Να γνωρίζουν οι μαθητές: να αξιοποιούν το σύμβολο της συνεπαγωγής και της ισοδυναμίας να αξιοποιούν τους συνδέσμους «ή», «και» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η συννενόηση μεταξύ των ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τα γνωστικά επίπεδα των επαγγελματιών υγείας Στην ανοσοποίηση κατά του ιού της γρίπης Σε δομές του νομού Λάρισας

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τα γνωστικά επίπεδα των επαγγελματιών υγείας Στην ανοσοποίηση κατά του ιού της γρίπης Σε δομές του νομού Λάρισας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τα γνωστικά επίπεδα των επαγγελματιών υγείας Στην ανοσοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

I haven t fully accepted the idea of growing older

I haven t fully accepted the idea of growing older I haven t fully accepted the idea of growing older 1 Peter Authorship Questions Πέτρος ἀπόστολος Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐκλεκτοῖς παρεπιδήμοις διασπορᾶς Πόντου, Γαλατίας, Καππαδοκίας, Ἀσίας 1 Peter Authorship

Διαβάστε περισσότερα

Table of Contents. Περιεχόμενα Γραμματικής - Grammar Contents

Table of Contents. Περιεχόμενα Γραμματικής - Grammar Contents Table of Contents Περιεχόμενα Γραμματικής - Grammar Contents 4 Επανάληψη - Review 5 Μάθημα πρώτο - 1 Μια ελληνική οικογένεια 11 Μάθημα δεύτερο - 2 Η Μαργαρίτα 14 Μάθημα τρίτο - 3 O Νίκος 17 Μάθημα τέταρτο

Διαβάστε περισσότερα

2012-2013 ΡΟ ΟΣ 20 ΜΑΪΟΥ. έχεις. κενών ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! τονίσεις όπου. χρειάζεται. ρόλους. 1994 βραβεύτηκε. 2. Προσπάθησε ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

2012-2013 ΡΟ ΟΣ 20 ΜΑΪΟΥ. έχεις. κενών ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! τονίσεις όπου. χρειάζεται. ρόλους. 1994 βραβεύτηκε. 2. Προσπάθησε ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ 01-013 Ι ΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ «ΡΟ ΙΩΝ ΠΑΙ ΕΙΑ» ΓΡΑΠΤΟΙ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 01-013 ΒΑΘΜΙ Α: ΗΜΟΤΙΚΟΟ ΤΑΞΗ: Ε ΡΟ ΟΣ 0 ΜΑΪΟΥ 01 ιάβασε προσεκτικά τις ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *8175930111* GREEK 0543/04 Paper 4 Writing May/June 2017 1 hour Candidates answer on the Question

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Extension

Modern Greek Extension Centre Number 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Student Number Modern Greek Extension Written Examination General Instructions Reading time 10 minutes Working time 1 hour and 50 minutes Write

Διαβάστε περισσότερα

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Αγαπητέ κύριε, Formal, male recipient, name unknown Αγαπητή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Phys460.nb Solution for the t-dependent Schrodinger s equation How did we find the solution? (not required)

Phys460.nb Solution for the t-dependent Schrodinger s equation How did we find the solution? (not required) Phys460.nb 81 ψ n (t) is still the (same) eigenstate of H But for tdependent H. The answer is NO. 5.5.5. Solution for the tdependent Schrodinger s equation If we assume that at time t 0, the electron starts

Διαβάστε περισσότερα

Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας Θεοδωράκογλου Χαριτωμένη

Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας Θεοδωράκογλου Χαριτωμένη Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες Η Φιλική Εταιρεία Ήταν μυστική οργάνωση. Ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, το 1814. Σκοπός της ήταν η ανεξαρτησία των Ελλήνων. Πρωτεργάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Άντρη Αγαθαγγέλου Λεμεσός 2012 i ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τομέας Νέων Ελληνικών ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΝΑΓΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 2 ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΙΣΟΚΚΑ Λευκωσία 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: ΣΟΦΙΑ ΑΡΑΒΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: ΣΟΦΙΑ ΑΡΑΒΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Λεωφ. Αντ.Τρίτση, Αργοστόλι Κεφαλληνίας Τ.Κ. 28 100 τηλ. : 26710-27311 fax : 26710-27312

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ. Νίκος Μίτλεττον Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ονοματεπώνυμο: Ιωσηφίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Λουκία Βασιλείου

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Λουκία Βασιλείου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Λουκία Βασιλείου 2010646298 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α Α Α.1.1 Πότε, για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα