ESCAPE. 12o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ. Μία Εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των µαθητών.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ESCAPE. 12o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ. Μία Εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των µαθητών."

Transcript

1 12o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ESCAPE Μία Εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των µαθητών. ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΣΙΑΣ ΝΑΣΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΑΙΟΣ 2013

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.ΣΚΟΠΟΣ-ΣΤΟΧΟΣ 2.ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ 3.ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ 4.ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Στατικό πελµατογράφηµα υναµικό πελµατογράφηµα 5.ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟ ΟΣ Πλατυποδία Κοιλοποδία 6.ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ 7.ΤΕΣΤ ΠΕΛΜΑΤΟΣ 8.ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ 9.ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝ ΥΣΗ ΥΠΟ ΗΣΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 10. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 11.ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

3 ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Την οµάδα αποτελεί η Α και Γ τάξη και η δράση µας έχει κεντρικό άξονα την γνωριµία µε το αθλητικό παπούτσι και επιµέρους στόχους, την επιλογή και τεχνολογία των αθλητικών παπουτσιών προκειµένου µέσα από το πρόγραµµα να αναπτύξουµε γενικές και ειδικές δεξιότητες. Προκαλείται το ενδιαφέρον µας να αυτενεργήσουµε, να δραστηριοποιηθούµε και να συνεργαστούµε σε θέµατα που αφορούν την αθλητική εξειδικευµένη υπόδηση και την επιλογή της ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Εποικοδοµητική συνεργασία και επικοινωνία σε επίπεδο σχολείου. Γνώσεις και εµπειρίες οργάνωσης, προγραµµατισµού και διερεύνησης µιας θεµατικής ενότητας σε χρονοδιάγραµµα. Χρήση εποπτικών µέσων για την παρουσίαση ευρηµάτων σε ηµερίδα εξιότητες συµµετοχής σε σχεδιασµό, ανάπτυξη και υλοποίηση προγράµµατος. Εµπειρία επίσηµης παρουσίασης σε ηµερίδα σχολείου και δικτύου ΕΙ ΙΚΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Ευαισθητοποίηση σε θέµατα αθλητικής ένδυσης και υπόδησης Αξιοποίηση και γνώση και ιδιωτικών καταστηµάτων της περιοχής, για άντληση πληροφοριών ΠΛΑΝΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Συναντήσεις στο χώρο του σχολείου µε τους µαθητές Χωρισµός σε οµάδες επιλογή εργασιών Χρήση εποπτικών µέσων Κατασκευές ταµπλό και κολλάζ Λήψη φωτογραφιών και video Προβολή κινηµατογραφικής ταινίας Προβολή Ντοκιµαντέρ Σχεδιασµός T/S Κατασκευή αφισών Εκπαιδευτικές επισκέψεις Συµµετοχή σε αγώνα δρόµου δικτύου Εκπαιδευτική εκδροµή στην Πρέβεζα Παρουσίαση σε ηµερίδα σχολείου Παρουσίαση σε ηµερίδα δικτύου

4 Ιστορία αθλητικού παπουτσιού Η καθηµερινή χρήση των αθλητικών παπουτσιών είναι ένα φαινόµενο σχετικά πρόσφατο στην ανθρώπινη ιστορία. Η βιοµηχανική επανάσταση µε τις νέες µεθόδους εργασίας (γραµµή παραγωγής - εργοστάσια) και τα νέα υλικά που χρησιµοποίησε έκανε εφικτή τη µαζική κατασκευή οικονοµικών παπουτσιών. Η νέα αυτή τάση ξεκίνησε δισταχτικά στις αρχές του αιώνα που πέρασε. Επεκτάθηκε όµως δυναµικά τη δεκαετία του 30 και µε τη βοήθεια του Hollywood αµέσως µετά το δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο καθιερώθηκε στη συνείδηση των νέων της εποχής. Αποκορύφωµα αυτής της περιόδου είναι η περίφηµη φωτογραφία του James Dean φορώντας το Levi s jean, ένα λευκό t-shirt και τα αθλητικά παπούτσια της εποχής Η αµερικάνικη εταιρεία παραγωγής ελαστικών Goodyear ξεκίνησε τη παραγωγή παπουτσιών µε βάση το επεξεργασµένο λάστιχο. Ύστερα από αρκετές δοκιµές κατέληξε στην ονοµασία Keds ως την πιο ενδεδειγµένη 1908 Ο Marquis M Converse ιδρύει την εταιρεία παπουτσιών Converse. Η Converse θα αποτελέσει για ολόκληρες δεκαετίες κοµµάτι του αµερικάνικου τρόπου ζωής Η Keds ξεκινά τη µαζική παραγωγή αθλητικών παπουτσιών. Ο διαφηµιστής Henry McKinney προωθεί τον όρο sneakers που από τότε και στο εξής θα ακολουθεί τα αθλητικά παπούτσια ( στην αµερικάνικη αγορά τουλάχιστον) Η Converse προωθεί για πρώτη φορά το πρώτο εξειδικευµένο παπούτσι για το basket. Το γνωστό σε όλους µας Converse All Star. Το συγκεκριµένο µοντέλο αποτελεί το περισσότερο αγορασµένο αθλητικό παπούτσι. Μέχρι σήµερα έχουν πουληθεί πάνω από All Star σε 144 χώρες! 1920 Ο Adi Dassler ( ιδρυτής της Adidas ) ξεκινά τη παραγωγή χειροποίητων αθλητικών παπουτσιών στην αποθήκη του σπιτιού του. Το σπίτι δεν διέθετε ούτε καν ηλεκτρικό ρεύµα!

5 1924 Ο Adi Dassler µαζί µε τον αδελφό του Rudolph Dassler και άλλα 50 µέλη της οικογένειας του ιδρύουν την Adidas Η Adidas παράγει το πρώτο παπούτσι ειδικά για tennis 1948 Ιδρύεται η Puma Schuhfabrik Rudolph Dassler. Η εθνική οµάδα ποδοσφαίρου της υτικής Γερµανίας δοκιµάζει για πρώτη φορά αθλητικά παπούτσια αποκλειστικά για ποδόσφαιρο Σήµερα Μετά τη δεκαετία του 50 τα αθλητικά παπούτσια αποτελούν προϊόν καθηµερινής χρήσης για όλο και περισσότερο κόσµο. Η έµφαση δίνεται πλέον στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στην αποτελεσµατικότερη προώθηση µέσα από τον κόσµο του αθλητισµού. Ο Michael Jordan κυριάρχησε σαν το απόλυτο πρότυπο µέσα από το οποίο προωθήθηκε περισσότερο έντονα από ποτέ το πρότυπο του αθλητικού παπουτσιού Ο Phil Knight και ο Bill Bowerman ιδρύουν την Blue Ribbon Sports ( BRS). Στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή οικονοµικών αθλητικών παπουτσιών µε ενισχυµένη τεχνολογία Η BRS µετονοµάζεται σε Nike. Η νέα εταιρεία παίρνει το όνοµα της από την ελληνική θεά Το σήµα της Nike κατοχυρώνεται. Ο graphic designer πληρώθηκε µε 35$! 1972 Η Nike προωθεί το κλασσικό πλέον µοντέλο της Nike Waffle Racer. Τέσσερις από τους δέκα καλύτερους δροµείς στους ολυµπιακούς αγώνες του ίδιου έτους αγωνίζονται µε τα συγκεκριµένα παπούτσια 1979 Η Nike βγάζει στην αγορά το πρώτο παπούτσι µε αερόσολα. Το όνοµα του παπουτσιού είναι το Nike tailwind.

6 1985 Βγαίνει για πρώτη φορά µια ολοκληρωµένη κολεξιόν ρούχου και παπουτσιού βασισµένη σε παίκτη του NBA. Το όνοµα του είναι Michael Jordan Η Nike εισάγει για ακόµα µια φορά νέα τεχνολογία. Το όνοµα της είναι Nike Shox. το πίσω µέρος του παπουτσιού στηρίζεται σε πυλώνες που µε το κατάλληλο υλικό τους επιφέρουν θεαµατικά αποτελέσµατα στον χρήστ 2003 Η Nike εξαγοράζει τη Converse. Βασικές αρχές βιοµηχανικής αθλητικών κινήσεων Περιγραφή Ο αθλητισµός υποστηρίζεται από πολλές επιστήµες που εξετάζουν, ερευνούν και πειραµατίζονται µε στόχο την εφαρµογή των αποτελεσµάτων τους στην προπόνηση και τον αγώνα για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων. Η βιοµηχανική του αθλητισµού έχει ως αντικείµενο έρευνας την αθλητική κίνηση. Με γνώσεις που αντλούνται από τη Mηχανική, τη Βιολογία και τις νοµοτέλειες της κίνησης n βιοµηχανική πειραµατίζεται για να πραγµατώσει τη µοντελοποίηση της αθλητικής τεχνικής. Στο βιβλίο του W. Baumann καταγράφονται τα βασικά στοιχεία της βιοµηχανικής που βοηθούν τον αθλητή και τον προπονητή να κατανοήσει τη δοµή της κίνησης και να αναλύσει - συγκρίνει τους παράγοντες που την καθορίζουν, για να σχεδιάσει µε την σειρά του µια συστηµατική, επιστηµονική προπόνηση που δίνει τα εφόδια στον αθλητή για υψηλή απόδοση. Επιγραµµατικά τα περιεχόµενα αναφέρονται στα εξής: - βασικές αρχές της βιοµηχανικής - κινηµατικά µεγέθη (ορισµός - ανάλυση - παραδείγµατα στον αθλητισµό) - νοµοτέλειες της κίνησης - µέθοδοι µέτρησης (περιγραφή των κυριότερων σύγχρονων µεθόδων µε παραδείγµατα) - ανάλυση της κίνησης - αθλητική τεχνική - αθλητικός εξοπλισµός και όργανα.

7 Πελµατογράφος Τι είναι πελµατογράφος Πελµατογράφος είναι µια ψηφιακή πλατφόρµα, µε χιλιάδες αισθητήρες καταγραφής των πιέσεων του πέλµατος, τόσο στη στάση όσο και στη βάδιση, προσφέροντας αντικειµενικά και όχι εµπειρικά δεδοµένα. Ο Πελµατογράφος συνδέεται στον υπολογιστή µε ειδικό πρόγραµµα (software) αναλύει τα δεδοµένα σχετικά µε την φόρτιση, το κέντρο βάρους, τις φάσεις στήριξης και αιώρησης κατά τη βάδιση. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει την παθοεµβιοµηχανική και τις παθήσεις του ποδιού και όλα αυτά να αποτυπωθούν στο Πελµατογράφηµα. Το πελµατογράφηµα χωρίζεται σε δυο φάσεις: α) το Στατικό πελµατογράφηµα και β) το υναµικό πελµατογράφηµα Στατικό Πελµατογράφηµα Επεξεργάζεται την κατανοµή, την εντόπιση και τον µέσο όρο της µηχανικής πίεσης που κατανέµεται στα κάτω άκρα. Μετράει τις αποστάσεις, τις γωνίες και την επιφάνεια στήριξης και αναλύει την σταθερότητα του εξεταζόµενου στην όρθια θέση. Ο εξεταζόµενος στέκεται πάνω στον πελµατογράφο ενώ στον υπολογιστή καταγράφονται τα αποτελέσµατα της κατανοµής των πιέσεων κατά την διάρκεια της στάσης. υναµικό πελµατογράφηµα Αναλύει τις διάφορες φάσεις του βηµατισµού, το γράφηµα της φόρτισης, τη µέγιστη πίεση, το χρόνο επαφής και κάθετης συνιστώσας του σωµατικού βάρους. Μετράει την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελµάτων και συγκρίνει βήµατα από στατική και δυναµική µέτρηση δίνοντας την δυνατότητα της ανάλυσης µεταξύ δυο ποδιών. Ο εξεταζόµενος βαδίζει πάνω στην ειδική πλατφόρµα µε κανονική φορά και ταχύτητα ενώ στον υπολογιστή καταγράφονται τα αποτελέσµατα της κατανοµής των πιέσεων κατά την διάρκεια της βάδισης.

8 Παθήσεις 'Άκρου Ποδός ΠΛΑΤΥΠΟ ΙΑ Είναι η ελάττωση του ύψους και η εξάλειψη της ποδικής καµάρας µε σύγχρονη βλαισότητα της πτέρνας. Φυσιολογικά η ποδική καµάρα αρχίζει να αναπτύσσεται µετά την ηλικία των µηνών και ολοκληρώνεται γύρω στα 5-6 χρόνια. Οι γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν εύκολα κούραση, συχνές πτώσεις και κάπως άχαρο και ασταθές βάδισµα. Χαρακτηριστικό είναι η γρήγορη φθορά και παραµόρφωση των υποδηµάτων από την εσωτερική πλευρά. ΚΟΙΛΟΠΟ ΙΑ Είναι η αντίθετη της πλατυποδίας παραµόρφωση του ποδιού κατά την οποία η ποδική καµάρα είναι πάρα πολύ υψηλή. Εµφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και επιτείνεται µέχρι την συµπλήρωση της ενηλικίωσης. Η προς τα κάτω κατεύθυνση του πρόσθιου τµήµατος του ποδιού έχει σαν αποτέλεσµα την προβολή των κεφαλών των µεταταρσίων προς την πελµατιαία επιφάνεια και την υπερέκταση των µεταταρσιοφαλαγγικών αρθρώσεων ενώ τα δάκτυλα βρίσκονται σε κάµψη.

9 Πότε πρέπει να αλλάξεις τα αθλητικά παπούτσια σου; Το τρέξιµο µε παλιά ή φθαρµένα παπούτσια είναι µία από τις πιο συνηθισµένες αιτίες τραυµατισµών. Τα παπούτσια χάνουν την απορρόφηση κραδασµών και τη σταθερότητά τους µε τον καιρό. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποτρέψεις είναι να αντικαταστήσεις τα αθλητικά σου µόλις φθαρούν! 1. Τα χιλιόµετρα που έχουν «γράψει» είναι πολλά Ένας βασικός κανόνας είναι να αντικαθιστάς τα αθλητικά σου κάθε χλµ., ανάλογα µε το στυλ που τρέχεις, το βάρος σου και την επιφάνεια στην οποία τρέχεις. Οι πιο αδύνατοι δροµείς µπορούν να παίρνουν καινούργια παπούτσια όταν πλησιάζουν τα 650 χλµ., ενώ οι υπέρβαροι θα πρέπει να τα αντικαθιστούν κοντά στα 500. Εάν τρέχεις σε δρόµο, θα πρέπει να τα αντικαθιστάς πιο σύντοµα απ ότι αν τρέχεις κυρίως σε διάδροµο. Εάν τα φροντίζεις σωστά, θα µπορείς να τα αντικαθιστάς πιο σπάνια. 2. Νιώθεις πόνο Εάν νιώθεις µυϊκή κόπωση, περιοστίτιδα ή πόνο στις αρθρώσεις ειδικά στα γόνατα, ίσως φοράς παπούτσια που έχουν χάσει τη στήριξη που παρέχουν. Όταν νιώθεις πόνο και στις δύο πλευρές, για παράδειγµα, και στα δύο γόνατα, αυτό συχνά είναι ένδειξη ότι χρειάζεσαι καινούργια αθλητικά παπούτσια 3. εν περνούν το τεστ της «κάµψης» Εάν κρατήσεις τα παπούτσια σου από τις δύο άκρες και τα λυγίσεις, θα πρέπει να είναι σφιχτά. Ένα παλιό παπούτσι ή ένα παπούτσι που δεν έχει τη σωστή στήριξη θα λυγίσει εύκολα. 4. Οι σόλες έχουν φθαρεί Μία ένδειξη ότι χρειάζεσαι νέα παπούτσια είναι οι φθαρµένες σόλες. Αυτές διαρκούν περισσότερο από την επένδυση στην απορρόφηση των κραδασµών, οπότε, αν έχουν φθαρεί, είναι σίγουρα καιρός να τα αντικαταστήσεις. εν πρέπει ποτέ να τρέχεις µε παπούτσια που έχουν φθαρµένες σόλες. Κράτησέ τα για την κηπουρική! 5. Τα πιο καινούργια έχουν καλύτερη αίσθηση Κάποιοι ειδικοί συστήνουν να έχεις δύο ζευγάρια παπούτσια για τρέξιµο. Εάν πάρεις ένα καινούργιο ζευγάρι κάπου στη µέση της διάρκειας του παλιού, θα µπορείς να τα χρησιµοποιείς ως αναφορά για να δεις πότε τα

10 παλιά είναι έτοιµα για αντικατάσταση. Εάν παρατηρήσεις µεγάλη διαφορά στη στήριξη του πιο καινούργιου ζευγαριού, µάλλον είναι ώρα να αλλάξεις τα παλιά. Θα αγοράσεις παπούτσια; Κάνε το τεστ του πέλµατος Τι κοιτάζεις πρώτα όταν θέλεις να αγοράσεις αθλητικά παπούτσια; Επιπλέον υποστήριξη, άνετη επένδυση, ελκυστική τιµή; Νέα τεχνολογία που βελτιώνει τη στάση του σώµατός σου ή απλώς το χρώµα τους να ταιριάζει µε την καινούργια φόρµα σου; Το σηµαντικότερο κριτήριο στην αγορά αθλητικών παπουτσιών είναι ο τύπος του πέλµατός σου. Επιλέγοντας τα σωστά παπούτσια για την ανατοµία του ποδιού σου όχι µόνο θα είναι πιο εύκολο το τρέξιµο και η άσκηση γενικότερα, αλλά θα µειωθεί και ο κίνδυνος τραυµατισµού. Βρες το ιδανικό ζευγάρι για σένα και ξεκίνα τώρα! Κάνε το τεστ για να βρεις το...πέλµα σου Είναι πανεύκολο: υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες παπουτσιών για τρέξιµο, η καθεµία σχεδιασµένη για συγκεκριµένο τύπο καµάρας. Αυτό το εύκολο τεστ θα σε βοηθήσει να βρεις ποια οµάδα είναι πιο κατάλληλη για σένα. 1. Γέµισε µια λεκάνη µε λίγο νερό και βρέξε το δεξί σου πέλµα.

11 2. Σήκωσε το πόδι σου και πάτα πάνω σε ένα χαρτί, αφήνοντας το αποτύπωµά σου. Αν το αποτύπωµα σου έχει σχήµα: - Κανονικό Εάν δεις µια φυσιολογική καµπύλη (η φτέρνα και το µπροστινό µέρος του ποδιού ενώνονται µε µια λωρίδα), τότε έχεις µεσαία καµάρα, δηλαδή κανονική. Το πρόβληµα Αφού η φτέρνα ακουµπήσει στο έδαφος, το πέλµα γυρίζει λίγο προς τα µέσα (περιστρέφει τον άξονα). Όταν αυτό γίνεται λίγο, βοηθά το σώµα να απορροφήσει τους κραδασµούς, όµως αν γίνεται πολύ, µπορεί να καταπονήσει τα πόδια και τα πέλµατα, οδηγώντας σε πόνο στην κνήµη και στα γόνατα. Τα κατάλληλα παπούτσια Αυτά µε µέτρια υποστήριξη της καµάρας που κρατούν υπό έλεγχο την περιστροφή.

12 ες ποια παπούτσια σου ταιριάζουν αν έχεις πλατύ πέλµα ή µεγάλη καµάρα... Αν το αποτύπωµα σου έχει σχήµα: - Πλατύ Αυτό το σχετικά συµπαγές ίχνος αποκαλύπτει ότι έχεις πολύ µικρή ή και καθόλου καµάρα. Το πρόβληµα Τα πέλµατα µε πλατυποδία περιστρέφουν υπερβολικά τον άξονά τους στρίβουν πολύ προς τα µέσα µετά την προσγείωση αναγκάζοντας την ήδη µικρή ή ανύπαρκτη καµάρα να συµπιεστεί καθώς κουβαλά όλο το βάρος του κορµιού σου. Το φαινόµενο αυτό καταπονεί τα πόδια και τους συνδέσµους των πελµάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυµατισµού στις κνήµες, στα γόνατα και στις φτέρνες. Τα κατάλληλα παπούτσια Αυτά που προσφέρουν µεγαλύτερη σταθερότητα και θα µειώνουν τον κίνδυνο της περιστροφής - Με µεγάλη καµάρα Ο τύπος σου Στο ίχνος του πέλµατός σου µόνο το µπροστινό µέρος και η φτέρνα ακουµπούν (ή τα ενώνει µια λεπτή λωρίδα στην εξωτερική πλευρά). Το πρόβληµα Τα πέλµατα µε κοιλοποδία, στρέφονται προς τα έξω, οπότε το βάρος κουβαλά η εξωτερική πλευρά του πέλµατος. Καθώς οι κραδασµοί

13 απορροφώνται από µικρότερη περιοχή του πέλµατος, αυτός ο τύπος ποδιού είναι άκαµπτος, άρα έχεις µεγαλύτερη πιθανότητα να υποστείς κάταγµα. Τα κατάλληλα παπούτσια Είναι αυτά µε πιο µαλακό υλικό και µε µαλακή καµάρα που τα κάνει περισσότερο ευλύγιστα και έτσι αντισταθµίζουν το πρόβληµα. Συµβουλές για να ψωνίσεις σωστά - Πήγαινε στα µαγαζιά το απόγευµα Τα πέλµατα σου πρήζονται µες στην ηµέρα το ίδιο και όταν τρέχεις, γι αυτό ψώνισε το απόγευµα ή αφού πας για τρέξιµο. Τα πέλµατά σου θα είναι µισό νούµερο µεγαλύτερα και αυτό είναι το µέγεθος που πρέπει να ζητάς όταν αγοράζεις αθλητικά. - Έλεγξε την ελαστικότητα του παπουτσιού Πιάσε το µπροστινό µέρος του παπουτσιού µε το ένα χέρι και τη φτέρνα µε το άλλο και λύγισε το µπροστινό µέρος προς τα πάνω. Η σόλα πρέπει να κάµπτεται µπροστά, εκεί που κάµπτεται και το πέλµα. Εάν λυγίζει στη µέση, δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη στην καµάρα. - Βρες το νούµερό σου Το ιδανικό µέγεθος είναι όταν το µεγάλο δάχτυλο απέχει όσο ένας µισός αντίχειρας. Εάν είναι µικρότερο, το δάχτυλο µπορεί να χτυπά στο πάνω µέρος του παπουτσιού όταν τρέχεις, πράγµα που µπορεί να προκαλέσει αιµάτωµα κάτω από το νύχι. Χρησιµοποίησε το συνηθισµένο νούµερο παπουτσιού σου ως οδηγό µόνο. Τα παπούτσια φτιάχνονται µε καλούπια, αλλά δεν υπάρχει συµφωνία στα καλούπια διαφορετικών εταιρειών ή ακόµη και στις διάφορες σειρές της ίδιας εταιρείας. οκίµασε πολλά ζευγάρια, λοιπόν, πριν επιλέξεις. Απλές ασκήσεις και µυστικά για να διώχνεις τον πόνο και το πιάσιµο από τα πόδια σου... Φρόντισε τα πόδια σου Με τις ασκήσεις που σου προτείνει ο Λευτέρης Καβούκης, personal trainer, θα ανακουφίσεις τα πέλµατα από τον πόνο και θα τα δυναµώσεις. - ιώξε τον πόνο στις φτέρνες Άπλωσε µια πετσέτα στο πάτωµα και χρησιµοποιώντας τα δάχτυλα µάζεψέ την κάτω από την καµάρα τρεις φορές. Η άσκηση αυτή βελτιώνει την ευλυγισία του πέλµατος και δυναµώνει τη συµπαγή δεσµίδα των µη ελαστικών κολλαγόνων ινών (που φτάνει από τη φτέρνα ως τα δάχτυλα) για να αποφευχθεί η πελµατιαία απονευρωσίτιδα, ο πόνος στη φτέρνα που προκαλείται από τη φθορά του ιστού που υποστηρίζει την καµάρα. - Πες «αντίο» στον πόνο της καµάρας Κάθισε στο πάτωµα µε τα πόδια τεντωµένα. Κρατώντας τις άκρες ενός λάστιχου, τέντωσε τα χέρια και πέρασέ το από τα δάχτυλα του ενός πέλµατος. Στρέψε τα δάχτυλα προς τα

14 αριστερά, σπρώχνοντας το λάστιχο, µείνε για 10 δευτερόλεπτα, στρέψε τα µπροστά, µείνε και τέλος στρέψε τα δεξιά και µείνε. Θα τονώσει τους µυς των πελµάτων, ώστε να αποτραπούν οι τραυµατισµοί. - Βάλε τέλος στο πιάσιµο Κάθισε σε καρέκλα και σταύρωσε τα πόδια. Περίστρεψε το πάνω πέλµα κυκλικά δέκα φορές και µετά προς την άλλη πλευρά άλλες δέκα. Η κίνηση αυτή διατείνει τους ίδιους µυς που πονούν όταν πιάνεσαι, παρέχοντας ανακούφιση. Επιλογή παπουτσιών για.. Τρέξιµο Basket Tennis Ποδόσφαιρο

15 Περπάτηµα ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝ ΥΣΗ ΥΠΟ ΗΣΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Ποδοσφαιρικό παπούτσι από την ADIDAS για φυσικό χλοοτάπητα. Κατασκευασµένο τεχνολογικά από συνθετικό δέρµα υψηλής ποιότητας, SPRINTWEB για τέλεια σταθερότητα, SPRINTSKIN για άψογη επαφή µε την µπάλα, ενδιάµεση σόλα EVA αντικραδασµική και TRAXION τεχνολογία για σωστή ισορροπία και αρµονία του σώµατος. Το γνωστό µας millenium της NIKE από τη σειρά Αir max. ιαθέτει αερόσολα σε όλο το πέλµα εξασφαλίζοντας αντικραδασµική προστασία. Πάνω µέρος κατασκευασµένο από συνδυασµό δέρµατος µε ύφασµα και δέσιµο µε κορδόνια. Κατάλληλο για καθηµερινή αλλά και αθλητική χρήση

16 Υφασµάτινο παπούτσι µε αντικραδασµική προστασία air από τη NIKE. ιαθέτει εµφανή αερόσολα σε τρία σηµεία και προσφέρει σταθερό πατηµα στην καθηµερινότητα και στο τρέξιµο. Ενδιάµεση αντικραδασµική σόλα που βοηθά στη σταθερότητα Πάνω µέρος κατασκευασµένο από συνδυασµό υφάσµατος µε συνθετικό δέρµα για ιδιαίτερα χαµηλό βάρος Ανδρικό αθλητικό κολάν από την Adidas µε τεχνολογία climacool που κρατάει το δέρµα δροσερό και στεγνό κατάτη διάρκεια της άσκησης. ιαθέτει formotion που επιτρέπει την προσαρµογή στο σώµα και την ελευθερία στις κινήσεις. Κορυφαία επιλογή Κορυφαίο κολάν επαγγελµατικής χρήσης από την Adidas. ιαθέτει τεχνολογίες climalite, climacool και formotion παρέχοντας τη µέγιστη δυνατή απόδοση στον αθλητή. Σύνθεση 71% polyamid 29% spandex

17 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Με την συµµετοχή µας στο πρόγραµµα ESCAPE ζήσαµε µια πολύ ωραία εµπειρία µας µέσα από την διαδικασία διεξαγωγής του προγράµµατος Συνεργαστήκαµε η κάθε οµάδα χωριστά και όλοι µαζί για να αποκτήσουµε ωφέλιµες γνώσεις και εµπειρίες για τα καθηµερινά και αθλητικά παπούτσια. Κάναµε µια ιστορική αναδροµή και γνωρίσαµε τις βασικές αρχές της βιοµηχανικής αθλητικής κίνησης. Μάθαµε τι είναι ο πελµατογράφος, το πελµατογράφηµα, τις παθήσεις του άκρου ποδός και όλα αυτά για την καλύτερη επιλογή των παπουτσιών. ίνουµε συµβουλές την αγορά των αθλητικών παπουτσιών, πότε πρέπει να αλλάξουµε τα αθλητικά µας παπούτσια και προτείνουµε αθλητική ένδυση και υπόδηση µε νέα τεχνολογία Μας δόθηκε η ευκαιρία να συµµετέχουµε σε αγώνα δρόµου πολλοί για πρώτη φορά. Ακόµα για πρώτη φορά συµµετείχαµε σε παρουσίαση ηµερίδας δικτύου Σε όλες της δυσκολίες µας οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράµµατος να βοηθούσαν και µας συµβούλευαν για την οµαλή συνέχεια της πορείας του Ευχαριστούµε όλους για την συνεργασία και ελπίζουµε να βρεθούµε πάλι όλοι µαζί και την επόµενη χρονιά ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 0&t=JACKET NORTHWAVE DEVIL ΜΑΥΡΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ESCAPE MIA EKΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ESCAPE MIA EKΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ESCAPE MIA EKΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΙΟΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑ 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το κέντο μας διαθέτει τον πελματογράφο Footwork Pro. Μια συσκευή μέτρησης της πίεσης του πέλματος που καταγράφει

Το κέντο μας διαθέτει τον πελματογράφο Footwork Pro. Μια συσκευή μέτρησης της πίεσης του πέλματος που καταγράφει Το κέντο μας διαθέτει τον πελματογράφο Footwork Pro. Μια συσκευή μέτρησης της πίεσης του πέλματος που καταγράφει όλες τις σχετικές πληροφορίες που απαιτούνται για την ανάλυση της συμπεριφοράς του ποδιού.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία κινητικής ανάλυσης βάδισης και ορθωτικών πελμάτων Λύσεις για επαγγελματίες

Τεχνολογία κινητικής ανάλυσης βάδισης και ορθωτικών πελμάτων Λύσεις για επαγγελματίες Τεχνολογία κινητικής ανάλυσης βάδισης και ορθωτικών πελμάτων Λύσεις για επαγγελματίες Σύστημα κινητικής ανάλυσης βάδισης (πελματογράφος). Μετρήσεις, αξιολόγηση, διάγνωση και ορθωτική θεραπεία στις παθήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυσης των δυνάμεων κατά τη βάδιση & ισορροπία. Αραμπατζή Φωτεινή

Ανάλυσης των δυνάμεων κατά τη βάδιση & ισορροπία. Αραμπατζή Φωτεινή Ανάλυσης των δυνάμεων κατά τη βάδιση & ισορροπία Αραμπατζή Φωτεινή Δυνάμεις Σημασία Ο τρόπος που βαδίζουμε στοχεύει στο: Να μειώσουμε τους κραδασμούς από την επαφή του πέλματος με το έδαφος Να μπορέσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες

Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες Τι είναι Πλατυποδία; Πλατυποδία είναι η απουσία καμάρας στο πέλμα του ποδιού που μπορεί να εμφανιστεί σε μικρά παιδιά και σε ενήλικες. Όταν το παιδί ή ο ενήλικας στέκονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο πελματογράφος και πως λειτουργεί

Τι είναι ο πελματογράφος και πως λειτουργεί Τι είναι το πελματογράφημα Πόσο βοηθούν τους αθλητές οι πάτοι στα «μέτρα» των πελμάτων το Το πελματογράφημα είναι μία διαγνωστική εξέταση (ψηφιακή ανάλυση) των πελμάτων του ανθρώπινου ποδιού με την χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα πόδια μας, είναι πολύ πιο σημαντικά για την υγεία μας από όσο φανταζόμαστε και δίνοντας τους την κατάλληλη φροντίδα που τους αξίζει ωφελούμαστε.

Τα πόδια μας, είναι πολύ πιο σημαντικά για την υγεία μας από όσο φανταζόμαστε και δίνοντας τους την κατάλληλη φροντίδα που τους αξίζει ωφελούμαστε. Πέλματα Τα πόδια μας, είναι πολύ πιο σημαντικά για την υγεία μας από όσο φανταζόμαστε και δίνοντας τους την κατάλληλη φροντίδα που τους αξίζει ωφελούμαστε. Τα πόδια μπορεί να πονάνε εξαιτίας διάφορων εμβιομηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ, ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ή ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ Δ ΥΟ; ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΩΤΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ:

ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ, ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ή ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ Δ ΥΟ; ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΩΤΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ: ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ, ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ή ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ Δ ΥΟ; ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΩΤΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ: ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΙΔ ΑΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ Ή/ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ για την πλατυποδία, τη στροφή των ποδιών προς τα "μέσα", τα"στραβά γόνατα" και τα παιδικά παπούτσια Lynn T. Staheli, MD ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ Οι γονείς ανησυχούν για την πλατυποδία,

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

A running revolution.

A running revolution. A running revolution. boost endless energy H καινοτοµία της adidas που θα αλλάξει το τρέξιµο για πάντα Η τεχνολογία BOOST TM προσφέρει µεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας από οποιοδήποτε άλλο συνηθισµένο αφρώδες

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΡΙΜΑΣ Γ.

ΓΚΡΙΜΑΣ Γ. Η Φυσιολογική Βάδιση στους Ενήλικες ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΡΙΜΑΣ, PT, MSc ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΑΔΙΣΗΣ & ΚΙΝΗΣΗΣ, ΕΛΕΠΑΠ ΑΘΗΝΩΝ 0-7 μηνών 8-9 μηνών 10-11 μηνών 12 μηνών O 6-7 ετών το πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ 1) Έλξεις στο μονόζυγο για αγόρια. Έχουμε τα χέρια με λαβή στραμμένα προς το σώμα και ζητάμε από τον μαθητή να κάνει όσες περισσότερες έλξεις μπορεί. Προσέχουμε, ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Τα πρώτα τους βήματα... Βοηθήστε το παιδί σας να σταθεί στα πόδια του...

Τα πρώτα τους βήματα... Βοηθήστε το παιδί σας να σταθεί στα πόδια του... Τα πρώτα τους βήματα... Βοηθήστε το παιδί σας να σταθεί στα πόδια του... Τα πρώτα βήματα ενός μωρού είναι καθοριστικά για την ζωή του αλλά και για την ψυχοσύνθεση του. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο επίτευγμα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ισορροπίας και κινητικότητας σπονδυλικής στήλης

Ανάλυση ισορροπίας και κινητικότητας σπονδυλικής στήλης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ανάλυση ισορροπίας και κινητικότητας σπονδυλικής στήλης Ενότητα 9: Εργαστήριο Δυναμοδάπεδο Εισηγητής: Πατίκας Δ. Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Άσκηση 1 η Κάρτες εκγύμνασης Υλικά: Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει 4 κάρτες με κινητικές δραστηριότητες (πχ. επικύψεις, καθίσματα, ασκήσεις χεριών, ασκήσεις ποδιών). Ο εκπαιδευτικός μοιράζει

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο Εισηγητής: Γούλας Παναγιώτης, ΚΦΑ ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΘΕΤΑ ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΛΜΑ ΣΕ ΥΨΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προπόνηση της δύναµης στο ποδόσφαιρο Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D., Ed.Μ.) ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ποδοσφαιριστής

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΔΙΣΗ. Σοφία Α. Ξεργιά PT, MSc, PhD. Βάδιση Τμήμα Φυσικοθεραπείας

ΒΑΔΙΣΗ. Σοφία Α. Ξεργιά PT, MSc, PhD. Βάδιση Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΒΑΔΙΣΗ Σοφία Α. Ξεργιά PT, MSc, PhD Βάδιση Τμήμα Φυσικοθεραπείας Ο ΚΥΚΛΟΣ ΒΑ ΙΣΗΣ Βάδιση Ορισμός Φυσιολογική Βάδιση= Η σειρά των σύνθετων ριθμικών κινήσεων του κορμού και των άκρων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εξοπλισμός: χρονόμετρο χειρός και καρέκλα χωρίς μπράτσα. Χρησιμοποιήστε μια πολύ σταθερή καρέκλα και οπωσδήποτε χρησιμοποιείστε την ίδια καρέκλα ή καρέκλα ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος βάδισης ΠΑΤΗΜΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΠΑΤΗΜΑ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗ ΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΣΗ ΑΙΩΡΗΣΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ

Κύκλος βάδισης ΠΑΤΗΜΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΠΑΤΗΜΑ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗ ΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΣΗ ΑΙΩΡΗΣΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Κύκλος βάδισης ΠΑΤΗΜΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΠΑΤΗΜΑ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗ ΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΣΗ ΑΙΩΡΗΣΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Φάση στάσης Φάση αιώρησης Πάτημα πτέρνας Πάτημα πέλματος Μέση στάση Κίνηση εμπρός Επιτάχυνση Μέση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟ ΟΣ ΚΑΙ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟ ΟΣ ΚΑΙ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟ ΟΣ ΚΑΙ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κωδ: ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Παρακαλούµε συµβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα γυµναστικής. ιαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

www.peiraikidiaitisia.wordpress.com

www.peiraikidiaitisia.wordpress.com ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 ΤΕΣΤ FIFA Τεστ φυσικής κατάστασης για διαιτητές και βοηθούς διαιτητών Εισαγωγή Το τεστ φυσικής κατάστασης για τους διαιτητές του ποδοσφαίρου και τους βοηθούς διαιτητές, αποτελείται από δύο

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: Είναι μία ιδιότητα που βασίζεται στην κινητικότητα των αρθρώσεων. Είναι η ικανότητα εκτέλεσης κινήσεων σε μεγάλη έκταση, μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση

Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική αγωγή Δημιουργός: ΜΑΡΙΑ ΥΦΑΝΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ONE SERIES ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6-7 ΙΑ ΡΟΜΟΙ GT60 ΙΑ ΡΟΜΟΣ CROSS TRAINERS GX50 CROSS TRAINER ΠΟ ΗΛΑΤΑ GB50 ΠΟ ΗΛΑΤΟ

ONE SERIES ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6-7 ΙΑ ΡΟΜΟΙ GT60 ΙΑ ΡΟΜΟΣ CROSS TRAINERS GX50 CROSS TRAINER ΠΟ ΗΛΑΤΑ GB50 ΠΟ ΗΛΑΤΟ CV EQUIPMENT 1 ONE SERIES ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΑ ΡΟΜΟΙ GT60 ΙΑ ΡΟΜΟΣ CROSS TRAINERS GX50 CROSS TRAINER ΠΟ ΗΛΑΤΑ GB50 ΠΟ ΗΛΑΤΟ ΚΩΠΗΛΑΣΙΕΣ GR ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ CV ΤΑΠΕΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 6-7 8-11 10-11 12-15 14-15 16-19 18-19

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Πρόσθιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Κοινωνική Βοήθεια Αν και μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να βαδίζει με βακτηρίες ή Πι έχει ανάγκη βοήθειας στην καθημερινότητα με το μαγείρεμα, τα ψώνια,

Διαβάστε περισσότερα

Stepping On. Τέταρτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τημείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος.

Stepping On. Τέταρτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τημείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. Stepping On Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τημείωση των πτώσεων Τέταρτη Συνεδρία 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. 2. Ανασκόπηση ασκήσεων και πρακτική. 3. Ανασκόπηση διαβάσµατος στο σπίτι για τον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Λεωφόρος Μεσογείων 264, Χολαργός, Αθήνα (Πίσω κτίριο νοσοκομείου ΙΑΣΩ General 1ο υπόγειο) Τηλ.: ,

Λεωφόρος Μεσογείων 264, Χολαργός, Αθήνα (Πίσω κτίριο νοσοκομείου ΙΑΣΩ General 1ο υπόγειο) Τηλ.: , Λεωφόρος Μεσογείων 264, 15562 Χολαργός, Αθήνα (Πίσω κτίριο νοσοκομείου ΙΑΣΩ General 1ο υπόγειο) Τηλ.: 210 6502903-4, http://www.iasophysio.gr, Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 08:00-21:00 Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΙΟΝΟ ΡΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΙΟΝΟ ΡΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΙΟΝΟ ΡΟΜΙΑΣ 2014-2015 Προτεινόµενος ετήσιος προγραµµατισµός Φυσικής Κατάστασης Θέµα: «Περιεχόµενα, Περιοδικότητα και Τεστ Προπόνησης» Σκοπός: Η παρακολούθηση και η ενίσχυση των αθλητών/-τριών

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους. Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT

Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους. Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT Τι είναι τραυματισμός??? Είναι τα μυοσκελετικά συμπτώματα που είτε: εμποδίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την πλατυποδία, την βάδιση με έσω στροφή των ποδιών, τα κυρτά πόδια & τα παπούτσια στα παιδιά Lynn T. Staheli, MD Μετάφραση Αναστάσιος Δ. Κανελλόπουλος M.D Χειρουργός

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo;

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Η Logo είναι μία από τις πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ»

«Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ» «Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ» ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΟΓΑΝΙΔΗΣ Προπονητής handball Μ.Sc. - Yποψήφιος Διδάκτορας Διδάσκων Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ. ΠΑΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Ορισμός : Είναι η επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη κίνηση. Χρησιμοποιεί γνώσεις από τη μηχανική της φυσικής, την ανατομία και τη φυσιολογία. Η Βαρύτητα Έλκει όλα τα σώματα προς το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 )

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 ) Α/Α Περιγραφή Σκορ (0-4) 1. Σήκωμα από κάθισμα 2. Όρθια στάση χωρίς στήριξη 3. Κάθισμα χωρίς στήριξη πλάτης 4. Κάθισμα από όρθια στάση 5. Μεταφορές 6. Όρθια στάση, χωρίς στήριξη, με μάτια κλειστά 7. Όρθια

Διαβάστε περισσότερα

Ν Ι Ω Σ Τ Ε ΞΥΠΟ Λ ΗΤΟ Ι

Ν Ι Ω Σ Τ Ε ΞΥΠΟ Λ ΗΤΟ Ι ΜΕ Ν Ι Ω Σ Τ Ε ΞΥΠΟ Λ ΗΤΟ Ι οδηγοσ επιλογής παπουτσιων για τη σωστη αναπτυξη του ποδιου. TΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗς ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ chicco. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού τα πόδια τους

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD.

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. «Σχεδιασμός προγράμματος ασκήσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας.» Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Υλικών Ορθωτικών Πελµάτων RCTB-VLAK RVR

Κατάλογος Υλικών Ορθωτικών Πελµάτων RCTB-VLAK RVR Κατάλογος Υλικών Ορθωτικών Πελµάτων ΚΩΔΙΚΟΣ RCTB-VLAK ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ στο περιφεριακό άκρο του ανατοµικού πέλµατος, κάτω απο το 1 ο µετατάρσιο. Για την υποστήριξη και διόρθωση των ανωµαλιών βαδίσµατος του πρόσθιου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο;

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; 20100208 15:29:00 Εκτός των κλασσικών ασκήσεων που προτείνονται για την πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων, πρέπει να περιλαμβάνεται στα

Διαβάστε περισσότερα

. (Ασκήσεις προς αποφυγή)

. (Ασκήσεις προς αποφυγή) ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωσημεθοδολογία-προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Εξέταση και αξιολόγηση των κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης 1 1. Κατακόρυφος άξονας 2 3 2. Λοβίο του αυτιού 3. Ακρώμιο 4 5 6 7 8 4. Ομφαλός 5. Πρόσθια

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Υ Μ Ν Α Σ Τ Η Σ Π Ρ Ο Π Ο Ν Η Τ Η Σ ( Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α & Α Δ Ε Ι Α Α Σ Κ Η Σ Η Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Σ Τ Ο Ν Κ Λ Α Σ Σ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Η εντολή «επανέλαβε Χ»

Η εντολή «επανέλαβε Χ» Η εντολή «επανέλαβε Χ» Όπως είδαμε πιο πάνω, η εντολή για πάντα είναι χρήσιμη σε διάφορα προγράμματα όταν π.χ. θέλουμε να δείξουμε την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο ή για να αναπαραστήσουμε το δίλημμα

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.. τα δύο σώματα γίνονται ένα σύστημα σωμάτων κι αποκτούν κοινό κέντρο βάρους, με ισοκατανομή δυνάμεων το κεφάλι, η πλάτη, η κοιλιά και οι γλουτοί βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν της άρθρωση του γόνατος. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΙΚΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΙΚΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σκοπός και στόχοι ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΙΚΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σκοπός της καταγραφής δεικτών της κινητικής και σωµατικής ανάπτυξης είναι ο έλεγχος της φυσιολογικής και αρµονικής ανάπτυξης των µαθητών.

Διαβάστε περισσότερα

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πολυόργανο # 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ # 43974

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όποτε χρησιμοποιείτε το σταυρό ή το κλειδί της εργαλειοθήκης σας για να ξεσφίξετε τα μπουλόνια ενώ αντικαθιστάτε ένα σκασμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ολόκληρος ο τροχός αρχίζει να στρέφεται και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση μεταξύ της τριβής ( οποιασδήποτε μορφής ) και της δύναμης F

Σχέση μεταξύ της τριβής ( οποιασδήποτε μορφής ) και της δύναμης F Αναλύστε τις έννοιες (α) στατική τριβή, (β) οριακή τριβή, (γ) τριβή ολισθήσεως, (δ) συντελεστής οριακής τριβής η ορ και (ε) συντελεστής τριβής ολισθήσεως. Απάντηση Πειραματική διάταξη για την επίδειξη

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί να μη χορεύω στις μύτες;

Γιατί να μη χορεύω στις μύτες; Γιατί να μη χορεύω στις μύτες; Κείμενο της Celia Sparger, φυσιοθεραπεύτριας της Sadler s Wells School, συγγραφέως των βιβλίων Anatomy of Ballet και Beginning Ballet. Η συγγραφέας εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι Υ Ο Μ Σ Η Φ Α Ρ Γ ΙΟ Α ΤΟ ΤΕΤΡ Μάθετε να γράφετε 4/5 ετών Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής να κάνετε στο σπίτι 2 Από το σχολείο στο σπίτι Από το σχολείο στο σπίτι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αντοχή Δύναμη Επιμέρους ικανότητες Φυσικής Κατάστασης Ευκαμψία Ευλυγισία Ταχύτητα Αντοχή Αντοχή είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, συνίστανται σε [1]: Λήψη κάθε απαιτούμενου μέτρου, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

«Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την

«Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστήμιου Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας «Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών». ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2016 Α, Β ΤΑΞΗ 6 τμήματα 151 μαθητές ΣΚΟΠΟΣ Διά βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

TΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΜΕ ΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

TΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΜΕ ΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ TΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΜΕ ΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σας ευχαριστούµε που αγοράσατε το προϊόν µας ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΝΗΛΙΚΑ * χρειάζεται επιτήρηση ενήλικα στη συναρµολόγηση *χρειάζεται επιτήρηση ενήλικα για τα παιδία που χρησιµοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER 1 Σκοπός της εκπαίδευσής μας: Να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένους, σύγχρονους τερματοφύλακες για την 1 η ομάδα, βελτιώνοντας τα απαραίτητα τεχνικά, φυσικά και τακτικά

Διαβάστε περισσότερα

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια Εισαγωγή 1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια 2. Οι σημερινοί παίκτες σπάνια χρησιμοποιούν το παραδοσιακό forehand, αλλά το μοντέρνο in forehand 3. Οι αλλαγές στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα στη στάση του σώματος των μαθητών & στη μορφή των κυριότερων μελών τους. Συμβολή των ΚΦΑ στον εντοπισμό & αντιμετώπισή τους

Προβλήματα στη στάση του σώματος των μαθητών & στη μορφή των κυριότερων μελών τους. Συμβολή των ΚΦΑ στον εντοπισμό & αντιμετώπισή τους Προβλήματα στη στάση του σώματος των μαθητών & στη μορφή των κυριότερων μελών τους Συμβολή των ΚΦΑ στον εντοπισμό & αντιμετώπισή τους Προβλήματα στη στάση του σώματος των μαθητών Στη χώρα μας περίπου 15%

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική στη προπόνηση (Θεωρητική τεκμηρίωση)

Η τεχνική στη προπόνηση (Θεωρητική τεκμηρίωση) Η τεχνική στη προπόνηση (Θεωρητική τεκμηρίωση) ΟΡΙΣΜΟΣ: Τεχνική είναι το τέλειο πρότυπο μιας κίνησης Ατομική τεχνική (ΣΤΥΛ): Η τεχνική που εξαρτάται από προσωπικές ικανότητες Το "στυλ" πρέπει να περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα