Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο"

Transcript

1 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο Εισηγητής: Γούλας Παναγιώτης, ΚΦΑ

2 ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΘΕΤΑ ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΛΜΑ ΣΕ ΥΨΟΣ ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ Τα άλµατα διαφοροποιούνται ως προς τη µορφή της φόρας και ως προς τροχιά που διαγράφει το ΚΜΣ των αθλητών στον αέρα Η ΜΕΘΟ ΙΚΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΜΑΤΩΝ προϋποθέτει κατάλληλη σειρά εκτέλεσης των ασκήσεων : Επίδειξη Ανάλυση Εκτέλεση ιόρθωση της άσκησης.

3 ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΛΜΑΤΩΝ Ανάπτυξη της αλτικής ικανότητας και της επιδεξιότητας µε ποικιλία ασκήσεων. Πρώτα χρησιµοποιούνται οι κατακόρυφες και µετά οι οριζόντιες αλτικές ασκήσεις. Πρώτα χρησιµοποιούνται ασκήσεις µεταδύοπόδιακαι µετά µε το ένα πόδι. Εκτέλεση των ασκήσεων µε το αριστερό πόδι και το δεξί πόδι. Πρώτα διδάσκονται τα γενικά στοιχεία και µετά η επιµέρους τεχνική. Τελευταία διδάσκεται η ολοκληρωµένη τεχνική µε µικρή φόρα. Προοδευτική αύξηση του µήκους της φόρας. Λήψη µέτρων ασφάλειας για την πρόληψη ατυχηµάτων Ιδιαίτερη έµφαση στη προθέρµανση.

4 ΦΟΡΑ Χαρακτηρίζεται από τον τρόπο εκκίνησης και το µήκος της την ταχύτητα τους τελευταίους τρεις διασκελισµούς τα σηµεία ελέγχου Οι φάσεις των αλµάτων ΠΑΤΗΜΑ-ΩΘΗΣΗ την τοποθέτηση την απόσβεση κρούσης και την ενεργητική ώθηση ΠΤΗΣΗ τη διατήρηση της πτήσης σε µήκος η ύψος για όσο το δυνατόν µεγαλύτερη απόσταση τη διατήρηση της ισορροπίας του σώµατος και την απόκτηση τηςκατάλληληςθέσηςτουσώµατος για την προσγείωση ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ στα οριζόντια άλµατα τεράστια σηµασία στα κατακόρυφα ρόλο προφύλαξης του αθλητή από τραυµατισµούς

5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ Γ και ηµοτικού Ε και ΣΤ ηµοτικού Άλµατα (µήκος, ύψος ) µε προασκήσεις για την µύηση στα άλµατα µε παιχνιώδη µορφή Άλµα σε µήκος-συσπειρωτική και εκτατική τεχνική -Αλµα σε ύψος-ψαλίδι και φλοπ

6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Α Γυµνασιου Β Γυµνασιου Γ Γυµνασιου Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ -Άλµα σε µήκος-συσπειρωτική τεχνική --Άλµα σε ύψος Ψαλίδι και φλόπ -Άλµα σε µήκος -Επανάληψη-τελειοποίηση στοιχείων Α τάξης. Εκµάθηση εκτατικής τεχνικής. Αγώνες -Άλµα σε ύψος. Επανάληψη βασικών στοιχείων τεχνικής Α τάξης. Αγώνες άλµατος µε τεχνική ΦΛΟΠ -Άλµα σε µήκος-τελειοποίηση προηγουµένων. Εκµάθηση της τεχνικής (διασκελισµός στον αέρα) στο σκάµµα. Αγώνες άλµατος στο σκάµµα µε καθορισµένη φόρα διασκελισµούς. - Άλµα σε ύψος. Επανάληψη - τελειοποίηση στοιχείων τεχνικής ΦΛΟΠ. Άλµατα µε αύξησητου δρόµου φόρας Αγώνες µε πλήρη τεχνική.

7 ΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ Οι κινήσεις των αλτών κατά την φάση πτήσης χαρακτηρίζουν το είδος της τεχνικής που εκτελούν. Τα είδη τεχνικής στο άλµα σε µήκος είναι: ΤΟ ΑΛΜΑ ΜΕ 1 ½ ΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟ (ΒΗΜΑ ΑΛΜΑ) ΤΟ ΕΚΤΑΤΙΚΟ ΑΛΜΑ ΤΟ ΑΛΜΑ ΜΕ 2 ½ ΕΝΑΕΡΙΟΥΣ ΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΑΛΜΑ ΜΕ 3 ½ ΕΝΑΕΡΙΟΥΣ ΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΥΣ

8 Το άλµα σε µήκος Βασικά σηµεία της τεχνικής (1 1/2 διασκελισµός) ΦΟΡΑ Έναρξη πάντα από το ίδιο σηµείο Προοδευτική αύξηση της ταχύτητας ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ Όρθιος κορµός-πάτηµα µε όλοτοπέλµα ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ Κίνηση του εµπρός ποδιού µε «άρπαγµα» Πλήρης έκταση του ποδιού ώθησης ΠΑΤΗΜΑ-ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ Ενεργητική τοποθέτηση του ποδιού ώθησης (σχεδόν τεντωµένο) κοντά στη προβολή του ΚΒΣ Κύλισµα Φτέρνα πέλµα δάκτυλα

9 ΠΤΗΣΗ ιατήρηση της προβολής του ποδιού αιώρησης (βήµα-άλµα) Αντίθετη κίνηση χεριών-ποδιών ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ Κλίση του κορµού µπροστά Λύγισµα των γονάτων κατά την επαφή µε τοσκάµµα µε ταυτόχρονη ώθηση των πελµάτων προς τα εµπρός.

10 ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΣΤΟΧΟΙ & ΠΑΙΓΝΙ ΙΑ-ΠΡΟΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ- ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Γενική αλτική εξάσκηση (εκτέλεση οριζοντίων και κατακόρυφων αλµάτων χωρίς ιδιαίτερη έµφαση στην τεχνική για συναρµογή-ταχύτητα ταχύτητα-εκρηκτικότητα-δύναµη) Άλµατα ΜΕ 4-6 ΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΥΣ (από τη προσγείωση στο ένα πόδι στη προσγείωση µε τα δύο πόδια) ΠΑΙXΝΙ ΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Βαλβίδα µε µεγάλο πλάτος, καθώς και µιµητικές ασκήσεις µε παιγνιώδη χαρακτήρα Επίσης ενδείκνυνται παιχνίδια µε συνδυασµό δρόµου και αλµάτων µε ένα η δυο πόδια σε διάφορες παραλλαγές. Λόγω της στενής συγγένειας του τρεξίµατος µε τοάλµα, µπορούµε ναεφαρµόσουµε παιγνίδια µε µορφή σκυταλοδροµιών.

11 Ε-ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Εκµάθησηκαιηβελτίωσητουαπλούσυσπειρωτικούάλµατος Εκµάθηση του άλµατος µε 1 ½ διασκελισµό µε φόρα6-8 διασκελισµούς Παιχνίδια και ασκήσεις µε στόχο την εκµάθηση του εκτατικού άλµατος. Εξάσκηση της αλτικής ικανότητας και της επιδεξιότητας Ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων ΠΑΙXΝΙ ΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Eκµάθηση της τεχνικής του 1 ½ διασκελισµού µε ασκήσεις παιγνιώδους µορφής και από συγκεκριµένες (ελεγχόµενες) ζώνες-αποστάσεις 36 Άλµα µε φόρα3-4 διασκελισµούς, πάτηµαβήµα-άλµα µε τέλεια έκταση του ποδιού ώθησης και προσγείωση στο πόδι αιώρησης. 37 Άλµα µε φόρα3-4 διασκελισµούς,πάτηµασεβατήραύψους10-15 cm και προσγείωση στο στρώµα µε τοπόδιαιώρησης. 38 Άλµα µε φόρα4-6 διασκελισµούς πάνω από χαµηλά εµπόδια σε σειρά (χαρτόκουτα),τα οποία αυξάνονται σταδιακά. Ηπροσγείωσηγίνεταιµε ταπόδιαπαράλληλα. 39 Άλµα µε φόρα6 διασκελισµούς πάνω από σχοινάκι και προσγείωση στο σκάµµα, αρχικά µε το πόδι αιώρησης και στη συνέχεια µε τα δύο πόδια.η απόσταση τοποθέτησης τουσχοινιούαλλάζει,ανάλογα µε τις δυνατότητες των αθλουµένων (από 1 έως 3 µέτρα). 40 Το ίδιο µε προσέγγισησταπέλµατα. Το πάτηµα γίνεται σε βαλβίδα πάχους 80 cm.

12 ΓΥΜΝΑΣΙΟ: ΣΤΟΧΟΙ Η βελτίωση της τεχνικής µε 1 ½ διασκελισµό καιηεκµάθηση Η εκµάθηση της τεχνικής του εκτατικού άλµατος Βελτίωση της αλτικής ικανότητας Βελτίωση της επιδεξιότητας ΑΣΚΗΣΕΙΣ 42 Άλµατα από στάση µε προβολήτωνισχίωνκαικάµψη των γονάτων πίσω. 43 Μήκος χωρίς φόρα από υπερυψωµένο επίπεδο, ύψους cm 44 Μήκος χωρίς φόρα µε ώθησηαπότοίδιοεπίπεδοµε την προσγείωση.

13 Το άλµα σεύψος Βασικά σηµεία της τεχνικής ΦΟΡΑ 1. έναρξη πάντα από το ίδιο σηµείο µε το πόδι ώθησης σταθερό ή µε προκαταρκτικά βήµατα 2. ευθεία στην αρχή (4-6 διασκελισµοί) και καµπύληστη συνέχεια (3-5 διασκελισµοί) 3. η ταχύτητα αυξάνεται προοδευτικά 4. ο κορµός κλείνει προς τα µέσα ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ 1.Κλίση του κορµού εµπρός µε αντίθετη κίνηση χεριών ποδιών. 2.Πάτηµα µε τη φτέρνα µε κάµψη του γονάτου. 3.Τα χέρια έρχονται πίσω από τον κορµό. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ 1.Ο κορµός σε κατακόρυφη θέση 2.Γρήγορη τοποθέτηση του ποδιού ώθηση

14 ΠΑΤΗΜΑ-ΩΘΗΣΗ Η επιτυχία ενός άλµατος στο ύψος εξαρτάται σε µεγάλο ποσοστό από την ώθηση. 1. Τοποθέτηση του ποδιού στην εφαπτοµένη του τόξου 2. Μικρή κάµψη του ποδιού ώθησης. 3. Το γόνατο του ποδιού αιώρησης οδηγεί κινούµενο προς τον αντίθετο ώµο. 4. Πλήρης έκταση του ποδιού ώθησης Η ΠΤΗΣΗ-ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΗΧΗ 1. Το χέρι προς τον πήχη οδηγεί την κίνηση. 2. Πτώση του κεφαλιού και των ώµων προς τα πίσω. 3. Ενεργητική έκταση των γονάτων ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ 1. Ο κορµός στη θέση «L» 2. Προσγείωση πρώτα στα χέρια και µετά στη ράχη.

15 Γ- ΗΜΟΤΙΚΟΥ: ΣΤΟΧΟΙ 1.Εξάσκηση της επιδεξιότητας µε ασκήσεις παιχνιώδους µορφής 2.Απόκτηση κινητικών εµπειριών χωρίς δεσµεύσεις ως ως την τεχνική εκτέλεσης. 3. ιάφορα παιχνίδια όπου οι µαθητές τρέχουν, πηδούν, ρίχνουν. ΑΣΚΗΣΕΙΣ Τρέξιµο µε αναπήδηση και επαφή στόχου Με φόρα 3-5 διασκελισµούς αναπήδηση και επαφή µε την µπάλα. Τρέξιµο, πάτηµα και αναπήδηση άλµα. Πάτηµαστοβατήραµε έναπόδικαιάλµασεστρώµατα µε διαφορετικόύψος Το ίδιο µε ψαλίδι Με φόρα διαφορετικού µήκους και κατεύθυνσης, πάτηµα µε ένα πόδι σε βατήρα και αναπήδηση άλµα σεστρώµατα.

16 Ε-ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ: ΣΤΟΧΟΙ 1 Καλλιέργεια κινητικών δεξιοτήτων 2.Ανάπτυξη φυσικών ικανοτήτων. 3.Εκµάθηση εξάσκηση στο ΨΑΛΙ Ι 4.Εξάσκηση της αλτικής ικανότητας. ΠΑΤΗΜΑ-ΩΘΗΣΗ 63 ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ενεργητικό πάτηµα µε τοεξωτερικόπόδι, ανύψωση του ΚΜΣ και πέρασµα ελαστικού σχοινιού µε ψαλίδι. Εκµάθηση της τεχνικής ψαλίδι 64 Ψαλίδι µε παιγνιώδηµορφή. Πέρασµα χαµηλού ύψους, εναλλάσσοντας το πόδι ώθησης. Εκµάθηση της τεχνικής ψαλίδι 65 Άλµασεύψοςµε ψαλίδι Πάτηµα µε το δυνατό πόδι Κατακόρυφη απογείωση µε τέντωµα τουκορµού Προσγείωση µε τεντωµένοτοπόδιαιώρησης

17 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟΧΟΙ 1.Εκµάθηση και βελτίωση της τεχνικής του φλοπ 2. Συντονισµός της φόρας, του πατήµατος και η απογείωση µε ένα πόδι. 3. ιδασκαλία τεχνικής φλοπ µε ειδικές ασκήσεις και διάφορα βοηθητικά µέσα. 4.Βελτίωση της αλτικής ικανότητας και της επιδεξιότητας.` ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΟΡΑ 68 Ρυθµικό τρέξιµο σλάλοµ ανάµεσα από κώνους µε µεγάλους διασκελισµούς και κατεύθυνση προς το στρώµα. 69 Ρυθµικό τρέξιµοπροςτοστρώµα µε µεγάλους διασκελισµούς. Αρχικά σε ευθεία και στους δύο τελευταίους κώνους κυκλικά. 70 Ρυθµικό τρέξιµοπροςτοστρώµα µε µεγάλους διασκελισµούς. Αρχικά σε ευθεία και κυκλικά από τον τελευταίο κώνο. 71 Ρυθµικό τρέξιµοπροςτοστρώµα ηµικυκλικά, µε επιταχυνόµενους διασκελισµούς και κλίση του κορµού προς το κέντρο. 72 Ρυθµικό τρέξιµο ηµικυκλικά µε επιταχυνόµενους διασκελισµούς, από διαφορετικές γωνίες προσέγγισης προς τον πήχη.

18 ΠΑΤΗΜΑ ΩΘΗΣΗ 73 Επαναλαµβανόµενες κατακόρυφες αναπηδήσεις µε φορά3 διασκελισµών. Έµφαση στο πάτηµα καιτηνκίνησητων χεριών ψηλά, σε συνδυασµό µε τηνκίνησητουποδιού αιώρησης προς τον αντίθετο ώµο. 74 Πάτηµα µε το δυνατό πόδι και προσγείωση στο στρώµα µε το πόδι αιώρησης. 75 Με φόρα 3-5 διασκελισµών,ώθηση µε το ένα πόδι και επαφή µε τα χέρια ή το κεφάλι κρεµασµένης µπάλας. Έµφαση στην κυκλική κίνηση των χεριών προς τα πίσω, καθώς και και στο απότοµο σταµάτηµα των χεριών πάνω από το κεφάλι. Εκµάθηση της έκτασης του κορµού 76 Παράδοση και παραλαβή της µπάλας. Σχηµατισµός τόξου µε τα χέρια τον κορµό καιταπόδια. 77 Γέφυρα µε στήριξη στον αυχένα και τα πόδια. 78 Από στάση, ώθηση µε τα δυο πόδια προς τα πίσω, σχηµατισµός τόξου και στήριξη από τον ΚΦΑ.

19 ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΗΧΗ ΜΕ ΦΛΟΠ Σηµείωση.. Η χρήση βατήρα αυξάνει το ύψος και το χρόνο στον αθλητή για εξάσκηση του περάσµατος του πήχη. 80 Φλοπ από στάση µε ώθησηα) απότοέδαφος, β) από πάγκο. Η άσκηση γίνεται και και µε τη χρήση ελαστικού σχοινιού ή πήχη. 81 Φλοπ από στάση και προσγείωση σε ψηλότερα στρώµατα. 82 Το ίδιο µε φόρα3-5 διασκελισµών και έµφαση στο πάτηµα µε το εξωτερικό πόδι. Άλµα µε τόξο, προσγείωση στην πλάτη.

20 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΛΟΠ ΣΤΟ ΑΛΜΑ ΣΕ ΥΨΟΣ 1. Τρέξιµο µε καµπύλη τροχιά 2. Σταθερότητα διασκελισµών και ελεγχόµενη επιτάχυνση κατά τη φόρα. 3. Μικρότερος σε µήκος ο τελευταίος διασκελισµός και πάτηµα µε το εξωτερικό προς τον πήχη πόδι. 4. Κυκλική κίνηση των χεριών από πίσω και ώθηση προς τα πάνω. 5. Κίνηση του ποδιού αιώρησης προς τον αντίθετο ώµο. 6. Γύρισµα της πλάτης προς τον πήχη. 7. Πέρασµα του πήχη µε την πλάτη. 8. Προσγείωση µε την ωµοπλάτη.

21 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!! Υλικό για την εισήγηση: Βιβλία εκπαιδευτικού Γ-, Ε-ΣΤ ηµ., Α-Β-Γ Γυµν. & Βιβλία Φ.Α. µαθητή (Ε-ΣΤ,ΓΥΜΝ) Κλασικός αθλητισµός στην εκπαίδευση και τον Αθλητισµό (Σ.Κέλλης και συνεργάτες) Κλασικός αθλητισµός για το σχολείο και το Σύλλογο (.Καντζίδης-Γ.Παπαϊακώβου)

FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM C M Y CM MY CY CMY K

FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM C M Y CM MY CY CMY K FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai C M Y CM MY CY CMY K 1 7/6/12 12:43 PM Φυσική Αγωγή για το Γυμνάσιο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Φυσική Αγωγή Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΙΣΗΣ. Νίκος Αγγελούσης, Επ. Καθηγητής

Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΙΣΗΣ. Νίκος Αγγελούσης, Επ. Καθηγητής Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΙΣΗΣ Νίκος Αγγελούσης, Επ. Καθηγητής Γενικά Οι ικανότητες για στάση και για βάδισµα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής.

ραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής. ραστηριότητες ανάπτυξης προσανατολισµού στο χώρο 1) Κάθε µαθητής τοποθετείται µπροστά από ένα κώνο και απέναντί του σε απόσταση που ορίζει ο Καθ. Φύσ Αγωγής τοποθετείται άλλος ένας κώνος.(αρχικά η απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 2013-2016

ΚΩ ΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 2013-2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ HELLENIC GYMNASTIC FEDERATION ΚΩ ΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 2013-2016 Ρυθμική Γυμναστική Τεχνική Επιτροπή Τελευταία έκδοση Φεβρουάριος 2013 FONDEE 1881 Μετάφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΑΠΈΖΙΑς ΑΝΤΙςΦΑΙΡΙςΗς (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010-2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Αγωγή για τις μικρές ηλικίες Φωτεινή Μασσού Εκπαιδευτικός - Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Φυσική Αγωγή για τις μικρές ηλικίες Φωτεινή Μασσού Εκπαιδευτικός - Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Φυσική Αγωγή για τις μικρές ηλικίες Φωτεινή Μασσού Εκπαιδευτικός - Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Συνέδριο Αθλητικής Επιτροπής ΠΟΕΔ Λεμεσού Λεμεσός 22 Ιανουαρίου 2011 Κινητικό Αλφάβητο Βασικές Κινητικές Δεξιότητες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Φιλοσοφία Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1 ΑΘΗΝΑ 2008 4 Υπεύθυνος Έκδοσης YΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

5. ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

5. ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ 5. ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ 5.1. ΔΕΠΠΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ 5.1.1. Σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος Ο σκοπός της Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Επιµόρφωση 2007. ηµήτρης Μυλώσης. PhD., Εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής

Επιµόρφωση 2007. ηµήτρης Μυλώσης. PhD., Εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής Επιµόρφωση 2007 ηµήτρης Μυλώσης PhD., Εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής Το φάσµα των µεθόδων διδασκαλίας (Μoston,, & Ashworth, 1994) ηµήτρης Μυλώσης PhD., εκπαιδευτικός ΦΑ Μέθοδος διδασκαλίας Οσυστηµατικός

Διαβάστε περισσότερα

2 κατσαβίδια Αλεν. Στόπερ

2 κατσαβίδια Αλεν. Στόπερ TOTAL GYM 1000 - ΤΟΤΑΛ ΤΖYΜ 1000 Οδηγίες Χρήσεως ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΩ : ΤΓ0649 ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Ο ΗΓΙΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΚΟΥΤΕΛΙΔΑ Α. ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΑΕΜ: ΞΕ 1571 Επιβλέπων ΛΑΜΠΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, M.Sc.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών 12 Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Σχ. 1: Συνεχές των μεθόδων διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Ένας τρόπος κατηγοριοποίησης των μεθόδων διδασκαλίας των αθλοπαιδιών είναι να τοποθετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της δύναμης στη χιονοδρομία με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες

Ανάπτυξη της δύναμης στη χιονοδρομία με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες Ανάπτυξη της δύναμης στη χιονοδρομία με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες Σπύρος Κέλλης, καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr Δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ XANIA ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ., PhD.,Κ.Φ.Α., ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Το σύνθημα μας είναι «ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ» Σπύρος Ζαννιάς Πρόεδρος Ε.Φ.Ο.Α.

Πρόλογος. Το σύνθημα μας είναι «ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ» Σπύρος Ζαννιάς Πρόεδρος Ε.Φ.Ο.Α. 1 Πρόλογος Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, στην προσπάθεια της να προσελκύσει καινούργια πρόσωπα στο άθλημα μας, πραγματοποίησε έρευνα για να δημιουργήσει προϋποθέσεις συμμετοχής ολόκληρου του κοινωνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Περιεχόμενα Εισαγωγή 5 Ασκήσεις ενδυνάμωσης 8 Ασκήσεις εύρους κίνησης - Διατάσεις 16 Ασκήσεις συντονισμού και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5Ο ΓΕ.Λ. ΣΕΡΡΩΝ Σχολ. Έτος 2014-15 Τμήμα :Βθ1 ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σ Ε Ρ Ρ Ε Σ 2015 Υπεύθυνος καθηγητής : Καραγκούνης Χρήστος ΠΕ11. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...5 ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...8

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ Εργασία της: ΤΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Τ.ΕΦ.Α.Α)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Τ.ΕΦ.Α.Α) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Τ.ΕΦ.Α.Α) ΘΕΜΑ:ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΗ ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:ΓΡΑΒΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.Ε.Μ:12403 YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΔΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD

Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD Σπύρος Κέλλης, καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr Δύναμη Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Βασικών Ασκήσεων Αέρος

Εγχειρίδιο Βασικών Ασκήσεων Αέρος Εγχειρίδιο Βασικών Ασκήσεων Αέρος Copyright 2014 by Global Aviation SA Version 2.0 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το Εγχειρίδιο Βασικών Ασκήσεων Αέρος δηµιουργήθηκε από την Global Aviation (GR-FTO-002) ως συµπληρωµατικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εγχειρίδιο διαδικασιών Κανονικών και Ανάγκης (CHECKLIST)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εγχειρίδιο διαδικασιών Κανονικών και Ανάγκης (CHECKLIST) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, ΕΛΕΓΧΟΙ & ΧΡΗΣΗ ΠΗ ΑΛΙΩΝ Εγχειρίδιο διαδικασιών Κανονικών και Ανάγκης (CHECKLIST) Η Χρήση του CHECKLIST είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Όλοι οι έλεγχοι του αεροπλάνου τόσο στο έδαφος όσο και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 1 Γεώργιος Σουλής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ Είναι τρομερά επικίνδυνο το να γράψει κάποιος ένα άρθρο σχετικά με την εκπαίδευση της Πρακτικής Σκοποβολής και αυτό επειδή η Ελλάδα δεν έχει αναδείξει

Διαβάστε περισσότερα

Επικλινείς δροµικές επιφάνειες: Επίδραση στα κινηµατικά χαρακτηριστικά και στη θέση του

Επικλινείς δροµικές επιφάνειες: Επίδραση στα κινηµατικά χαρακτηριστικά και στη θέση του Επικλινείς δροµικές επιφάνειες: Επίδραση στα κινηµατικά χαρακτηριστικά και στη θέση του σώµατος ΣTAYPOY TZIΩPTZH 1, ΓIΩPΓOY ΠAPA IΣH 2, CALTON COOK 3 1 Tµήµα Eπιστήµης Φυσικής Aγωγής και Aθλητισµού, Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤIΑ ΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ :88/22-9-2014 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Κατασκευή νέου διώροφου κέντρου αποθεραπείας αποκατάστασης ηµερησίας νοσηλείας και διηµέρευσης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Aγωγή E & ΣT Δημοτικού

Φυσική Aγωγή E & ΣT Δημοτικού 10-0145 FYSIKH ACWGH E-ST DHMOTIKOY_100145 1/8/13 2:47 PM Page 1 Φυσική Aγωγή E & ΣT Δημοτικού 10-0145 FYSIKH ACWGH E-ST DHMOTIKOY_100145 1/11/13 3:51 PM Page 2 ΣYΓΓPAΦEIΣ KPITEΣ-AΞIOΛOΓHTEΣ EIKONOΓPAΦHΣH

Διαβάστε περισσότερα

BOWFLEX XTREME ΚΩ : ΜΠΟΟΥ Γνωρίστε το Μηχάνηµά σας ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την απόφασή σας να αδυνατίσετε! Με το Bowflex Xtreme για σύντροφό σας στις ασκήσεις σας, γνωρίζετε ότι διαθέτετε πλέον το εργαλείο για

Διαβάστε περισσότερα

"Άθληση για Όλους" Οδηγός Υλοποίησης Προγραµµάτων

Άθληση για Όλους Οδηγός Υλοποίησης Προγραµµάτων "Άθληση για Όλους" Οδηγός Υλοποίησης Προγραµµάτων Επιµέλεια Έκδοσης: Αθανάσιος Κουστέλιος Άθληση για Όλους Οδηγός Υλοποίησης Προγραμμάτων Τρίκαλα 2014 Περιεχόμενα Άσκηση και υγεία. 5 Βασίλειος Γεροδήμος,

Διαβάστε περισσότερα