ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε"

Transcript

1 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10 Γραφή των αριθμητικών συμβόλων 0-10 Προβλήματα γεωμετρίας

2 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΟΧΩΡΑ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Γνωριμία με τα γεωμετρικά στερεά σχήματα 2. Γνωριμία με το μέγεθος ύψος 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 5. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Κουκλοθέατρο- πολυκατοικία Κύλινδροι, κύβοι, πυραμίδες διαφόρων μεγεθών Ο θυρωρός της πολυκατοικίας (το σώμα του οποίου αποτελείται από διάφορα γεωμετρικά στερεά) Το θυροτηλέφωνο της πολυκατοικίας Σενάριο: Θυρωρός: παιδιά καλημέρα! Είμαι ο Τούλης ο Γεωμετρούλης, ο θυρωρός αυτής της πολυκατοικίας που βρίσκεται στη Γεωμετροχώρα. Το σώμα μου αποτελείται από διάφορα γεωμετρικά στερεά. Θα σας πω τα ονόματά τους. Αναφέρουμε στα παιδιά τα στερεά και ζητάμε να μας πουν αν τους θυμίζουν κάτι. (στόχος 1) Ωραία παιδιά. Τώρα θα σας γνωρίσω τους ενοίκους αυτής της πολυκατοικίας. Στα διαμερίσματα μένουν οι οικογένειες του κ. Κυλίνδρου, του κ. Κύβου και του κ. Πυραμίδα. Κάθε φορά που αναφέρουμε το όνομα ενός ενοίκου της πολυκατοικίας, βγάζουμε το αντίστοιχο στερεό με την οικογένειά του και το παρουσιάζουμε στα παιδιά. (στόχος 1)

3 Στην παρουσίαση της οικογένειας του κ. Κύβου, ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιος είναι ο ψηλότερος της οικογένειας (στόχος 2) Θυρωρός: για να μάθετε παιδιά σε ποιο διαμέρισμα μένει η κάθε οικογένεια πρέπει να κοιτάξετε στο θυροτηλέφωνο. Δίπλα από κάθε κουδούνι υπάρχει η εικόνα του ενοίκου του διαμερίσματος. Ζητάμε από 2 παιδιά να μας πουν τον αριθμό του διαμερίσματος του κ.κύβου. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για τις άλλες οικογένειες (στόχος 3) Θυρωρός: ξέρετε παιδιά, ως θυρωρός, έχω πολλές δουλειές. Να σήμερα πρέπει να συμπληρώσω κάποια χαρτιά. Σ αυτά τα χαρτιά πρέπει να γράψω πόσα άτομα έχει η κάθε οικογένεια. Ελάτε να με βοηθήσετε; Ζητάμε από 1 παιδί να μετρήσει πόσα είναι τα μέλη της οικογένειας του κ. Κύβου και να γράψει τον αριθμό στο πρώτο χαρτί. Το ίδια γίνεται και για τις άλλες 2 οικογένειες (στόχος 4, 5) Θυρωρός:σας ευχαριστώ πολύ. Έχω να συμπληρώσω ακόμα ένα χαρτί. Σ αυτό πρέπει να γράψω πόσοι είναι όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Σας παρακαλώ να με βοηθήσετε Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν όλους τους ενοίκους και να γράψουν τον αριθμό (στόχος 4, 5)

4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΜΑ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Αναγνώριση επίπεδου γεωμετρικού σχήματος 4. Γνωριμία με τα χαρακτηριστικά των γεωμετρικών στερεών σχημάτων Υλικό: Το κουκλοθέατρο Στερεά γεωμετρικά σχήματα Ένα δέμα με βιβλίο το οποίο στις σελίδες του έχει τους αριθμούς από το 0 ως το 10. Πλαστελίνη Σενάριο: Θυρωρός: σήμερα παιδιά μοίρασα την αλληλογραφία δηλ. τα γράμματα των ενοίκων της πολυκατοικίας. Μέσα σ αυτά υπήρχε και ένα δέμα το οποίο όμως δεν είχε ούτε αποστολέα ούτε παραλήπτη. Εγώ όμως πρέπει να το παραδώσω. Αποφάσισα λοιπόν να καλέσω όλους τους ενοίκους να ανοίξουμε μαζί το δέμα. Ώσπου να μετρήσετε μέχρι το 10 θα τους έχω μαζέψει. Ζητάμε από τα νήπια να μετρήσουν ως το 10 για να μαζευτούν οι ένοικοι (στόχος 1) Θυρωρός: ωραία! Τώρα που είμαστε όλοι εδώ ας ανοίξουμε το δέμα. Κοιτάξτε τι περιέχει. Ένα βιβλίο. Για να το δούμε. Είναι ένα βιβλίο με αριθμούς. Τι ωραίο που είναι!! Ας το ξεφυλλίσουμε. Ζητάμε από ένα παιδί να μας πει ποιον αριθμό βλέπει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου. Το ίδιο κάνουμε και για τις άλλες σελίδες (με τη σειρά) (στόχος 2) Θυρωρός: είδατε παιδιά πόσο ωραίο είναι; Γι αυτό όλοι στην πολυκατοικία, το ήθελαν για δικό τους. Σε ποιον ανήκει άραγε; Ας παρατηρήσω το δέμα πιο προσεκτικά. Α! μάλιστα εδώ πάνω υπάρχει ένα αποτύπωμα. Αυτό σίγουρα θα μας οδηγήσει στον κάτοχο του δέματος. Για κοιτάξτε το κι εσείς παιδιά το βλέπετε; Δείχνουμε το δέμα στα νήπια και ζητάμε να μας πουν με ποιο γεωμετρικό σχήμα μοιάζει το αποτύπωμα (στόχος 3)

5 Θυρωρός: (αφού άκουσε την απάντηση των παιδιών) έχω μπερδευτεί ακόμα περισσότερο γιατί σ αυτή την πολυκατοικία μένουν κύλινδροι, κύβοι και πυραμίδες. Ποιος άραγε έχει αυτό το αποτύπωμα; Σκέφτηκα πως αν ο καθένας που μένει σ αυτή την πολυκατοικία αφήσει το αποτύπωμά του, τότε ίσως μπορέσουμε να βρούμε τον παραλήπτη. Παιδιά ελάτε να με βοηθήσετε. Δίνουμε στα νήπια την πλαστελίνη και με τη βοήθειά μας παίρνουν τα αποτυπώματα όλων των ενοίκων της πολυκατοικίας. Μετά ζητάμε να μας πουν σε ποιον πιστεύουν ότι ανήκει το δέμα (στόχος 4) Συγχρόνως ρωτάμε να μας πουν με ποιο γεωμετρικό σχήμα μοιάζει το αποτύπωμα του κυλίνδρου και της πυραμίδας (στόχος 4) (Ακούγεται τηλέφωνο να χτυπά και απαντά ο θυρωρός) Θυρωρός: Παιδιά είχατε δίκιο. Τελικά το δέμα ανήκει στον κύβο. Μόλις μου τηλεφώνησε ο παππούς του και μου είπε πως του έστειλε ένα δέμα για δώρο. Κύβος: Είμαι πολύ χαρούμενος που είναι δικό μου το βιβλίο, αλλά θέλω να σας πω, πως μπορούμε να το μοιραζόμαστε και να το χρησιμοποιούμε όλοι. Θυρωρός: Είδατε πόσο καλός είναι ο κύβος; Λοιπόν παιδιά σας ευχαριστώ για τη βοήθεια και τα λέμε αύριο. Γεια σας.

6 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 «ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση από το Γνωριμία με τα είδη και τα χαρακτηριστικά της πυραμίδας 3. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 4. Αναγνώριση επίπεδων γεωμετρικών σχημάτων 5. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Ένα δέμα μέσα στο οποίο υπάρχουν 2 πυραμίδες Ένας μεγάλος φάκελος που περιέχει 16 μικρότερους φακέλους Καρτ ποστάλ με αγγεία της γεωμετρικής περιόδου Σενάριο: Θυρωρός: παιδιά η οικογένεια Πυραμίδα πήγε ταξίδι. Το παιδί τους πήγε στην Αθήνα και οι γονείς στην Αίγυπτο. Μας έστειλαν ένα δέμα με αναμνηστικά από τα ταξίδια τους. Ξέρω ότι βιάζεστε να δείτε τι έχει μέσα. Θα το ανοίξω πολύ γρήγορα. Να ώσπου να μετρήσετε ως το 15 θα το έχω ανοίξει. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν δυνατά ως το 15 (στόχος 1) Ωραία το δέμα άνοιξε Α!!! τι ευχάριστη έκπληξη! μέσα έχει σουβενίρ και ένα μεγάλο φάκελο. Τα σουβενίρ είναι μινιατούρες των πυραμίδων της Αιγύπτου. Αυτές μας τις έστειλαν οι γονείς. Μπορείτε να φανταστείτε ποιο μπορεί να είναι το αποτύπωμα αυτής της πυραμίδας; Δίνουμε μια τετραγωνική πυραμίδα στα παιδιά και ζητάμε να μαντέψουν με ποιο σχήμα θα μοιάζει το αποτύπωμά της (στόχος 2) Δείχνουμε και την τριγωνική πυραμίδα και ρωτάμε από τα παιδιά να μας πουν αν και αυτή θα αφήσει το ίδιο αποτύπωμα συζητάμε για τις διαφορές που παρατηρούν (στόχος 2)

7 Ας ανοίξουμε τώρα και τον φάκελο. Πω!! Πω! περιέχει πολλούς μικρούς φακέλους. Ελάτε να τους μετρήσουμε Ζητάμε από 2 παιδιά να μετρήσουν τους φακέλους (στόχος 3) Θυρωρός: ωραία!! τώρα που μετρήσαμε τους φακέλους θα σας δώσω από ένα. Α!! Τι βλέπω, μέσα έχει καρτ ποστάλ με αγγεία της γεωμετρικής περιόδου. Αυτό είναι δώρο από το παιδί. Τις αγόρασε από το Μουσείο της Ακρόπολης. Έστειλε στον καθένα σας από μία. Μοιράζουμε τις εικόνες στα νήπια και ζητάμε να μας πουν, το καθένα με τη σειρά, τι έχουν ζωγραφισμένα πάνω τους τα αγγεία τους (στόχος 4) Θυρωρός:Μπορείτε επίσης να μου μετρήσετε πόσα είναι τα γεωμετρικά σχήματα του αγγείου σας; Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τους κύκλους, τα τετράγωνα, τα ορθογώνια και τα τρίγωνα (στόχος 3)

8 Θυρωρός: ωραία, τώρα θέλω να σηκωθούν όλα τα παιδιά που έχουν πάνω στα αγγεία τους μόνο κύκλους. Αν παρατηρήσετε τις κάρτες σας θα δείτε πως στο πίσω μέρος είναι γραμμένοι και κάποιοι αριθμοί. Αυτοί είναι κωδικοί που βάζουμε στα αγγεία όταν μπαίνουν στο Μουσείο. Μπορείτε να μου πείτε ένας, ένας ποιον κωδικό έχει το δικό του αγγείο; Ζητάμε από τα νήπια να βρουν τον αριθμό- κωδικό των αγγείων τους και να μας τον πουν ( στόχος 5) Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και με τα άλλα γεωμετρικά σχήματα.

9 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 «ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Σύνδεση επίπεδων και στερεών γεωμετρικών σχημάτων 3. Αναγνώριση επίπεδων γεωμετρικών σχημάτων 4. Σύγκριση μεγέθους 5. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 6. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικά Ο θυρωρός Οι πίνακες ζωγραφικής των ηρώων μας Σενάριο Θυρωρός: γεια σας παιδιά. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας μας αποφάσισαν να γίνουν ζωγράφοι και να παρουσιάσουν τα έργα τους οργανώνοντας μια έκθεση ζωγραφικής. Ελάτε να την επισκεφτούμε. Δείχνουμε στα παιδιά αρχικά τα έργα των παιδιών του Κύβου, της Πυραμίδας και του Κυλίνδρου και τους ζητάμε να μας απαντήσουν στις εξής ερωτήσεις: Ποιοι είναι οι ζωγράφοι των πινάκων ( ποιος ζωγράφισε ποιον); (στόχος 2) Ποιον αριθμό έχει το έργο του της Πυραμίδας, του Κύβου και του Κυλίνδρου; (στόχος 5) Ποια σχήματα βλέπετε στον πρώτο πίνακα; (στόχος 3) Ποια σχήματα βλέπετε στον δεύτερο πίνακα; (στόχος 3) Ποια σχήματα βλέπετε στον τρίτο πίνακα; (στόχος 3) Ποιο απ όλα τα τετράγωνα είναι το μεγαλύτερο ή μικρότερο στο δεύτερο πίνακα; (στόχος 4) Πόσοι είναι οι κόκκινοι κύκλοι; (στόχος 1) Πόσοι είναι οι ροζ κύκλοι; (στόχος 1) Πόσοι είναι οι πορτοκαλί κύκλοι; (στόχος 1) Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κύκλος στον τρίτο πίνακα; (στόχος 4)

10 Θυρωρός: εκτός από τα παιδιά όμως ζωγράφισε ένα έργο και ο κ. Κύλινδρος. Να αυτό είναι το έργο του. Δείχνουμε στα νήπια το έργο του κ. Κυλίνδρου και θέτουμε τις εξής ερωτήσεις: Πόσα ορθογώνια υπάρχουν στον πίνακα; (στόχος 1, 3) Πόσα τρίγωνα υπάρχουν στον πίνακα; (στόχος 1, 3) Πόσοι κύκλοι υπάρχουν στον πίνακα; (στόχος 1, 3)

11 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5 «ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΖΩΓΡΑΦΟΙ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 2. Σχεδιασμός επίπεδου γεωμετρικού σχήματος 3. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Κάρτες- παλέτες όσες και τα νήπια. Πάνω σ αυτές υπάρχουν σχεδιασμένα διαφορετικά γεωμετρικά σχήματα ( κύκλος, τετράγωνο, τρίγωνο και ορθογώνιο παραλληλόγραμμο) ανά 3 σε ποικίλους συνδυασμούς Χαρτιά Α4 Σενάριο: Θυρωρός: τώρα παιδιά είναι η δική σας σειρά να γίνεται ζωγράφοι. Θα ζωγραφίσετε το δικό σας έργο αλλά προσοχή πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες που θα σας δώσω. Θα σας μοιράσω από μία κάρτα πάνω στην οποία θα βρείτε σχεδιασμένα γνωστά μας επίπεδα γεωμετρικά σχήματα. Κάτω από κάθε σχήμα υπάρχει ένας αριθμός. Στον πίνακά σας θα πρέπει να ζωγραφίσετε μόνο τα σχήματα που υπάρχουν στην κάρτα σας και τόσα όσα σας λέει ο αριθμός. Δίνουμε στα παιδιά από μία κάρτα παλέτα και τούς ζητάμε να ζωγραφίσουν στον πίνακά τους τόσα τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλους και ορθογώνια όσα λέει ο αριθμός. Τα χρώματα πρέπει να είναι τα ίδια με της παλέτας (στόχος 1, 2) Για την κατασκεύη σχημάτων από τα παιδιά υπάρχουν στη διάθεσή τους σφραγίδες σχημάτων ή προσχεδιασμένα σκίτσα

12 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 «Η ΤΣΑΝΤΑ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αναγνώριση επίπεδων γεωμετρικών σχημάτων (κύκλου, τριγώνου, τετράγωνου, ορθογωνίου παραλληλογράμμου) 2. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 4. Κατασκευή εικαστικών συνθέσεων Υλικό: Η τσάντα των σχημάτων 30 χαρτόνια πολύχρωμα (τα 20 είναι κομμένα σε σχήμα κύκλου, τριγώνου, τετραγώνου και ορθογωνίου παραλληλογράμμου διαφορετικού μεγέθους και 10 είναι αντιπαραδείγματα αυτών) Κουβαδάκια Καρτέλα και σφραγίδα για την καταγραφή των πόντων Σενάριο: Ο Κωστής και η Μικέλα ψάχνοντας τα πράγματα στο πατάρι βρήκαν και μια πολύχρωμη τσάντα. -Α!!! είναι η τσάντα που μου έκανε δώρο στα γενέθλιά μου η γιαγιά. Είπε η Μικέλα. - Και τι περιέχει μέσα; Ρώτησε ο Κωστής. - Δε θυμάμαι έλα να το ανακαλύψουμε μαζί. Τα 2 παιδιά άνοιξαν τη τσάντα και είδαν ότι τελικά ήταν μια τσάντα βιβλίο. Άρχισαν να το ξεφυλλίζουν. Στις σελίδες του υπήρχαν πολύχρωμα χαρτονάκια που έμοιαζαν με γεωμετρικά σχήματα. Η Μικέλα ζήτησε από τον Κωστή να της πει με ποιο γεωμετρικό σχήμα έμοιαζαν τα χαρτονάκια που βρίσκονταν στις σελίδες του βιβλίου. Ελάτε να τον βοηθήσουμε. Δείχνουμε τις σελίδες του βιβλίου στα παιδιά και ζητάμε να βρουν με ποια γεωμετρικά σχήματα μοιάζουν τα πολύχρωμα χαρτόνια (στόχος 1) Μέσα στην τσάντα υπήρχε μια θήκη μέσα στην οποία υπήρχαν πολύχρωμα χαρτόνια τα οποία είχαν το σχήμα κάποιων γεωμετρικών σχημάτων. Ο Κωστής πρότεινε στη Μικέλα να βρουν από αυτά, εκείνα που είχαν το σχήμα του κύκλου, του τριγώνου, του τετραγώνου και του ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Εξηγούμε στα παιδιά ότι θα παίξουμε ένα παιχνίδι και συγχρόνως θα βοηθήσουμε τη Μικέλα και τον Κωστή. -Τοποθετούμε στη μοκέτα τα χρωματιστά χαρτονάκια.

13 -Δίνουμε στα νήπια 4 κουβαδάκια με τα 4 βασικά επίπεδα γεωμετρικά σχήματα. - Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες. -Ένα παιδί από κάθε ομάδα εναλλάξ θα πρέπει να επιλέξει το σωστό χαρτονάκι εκείνο δηλ. που έχει το σχήμα που του ζητάμε και όταν το βρει το τοποθετεί στο σωστό κουβαδάκι. -Κάθε φορά που επιλέγεται το σωστό χαρτονάκι, η ομάδα κερδίζει 1 πόντο. Ο πόντος σημειώνεται με ένα αυτοκόλητο, στη θέση της ομάδας του, πάνω σε μια κάρτα. -Σε κάθε περίπτωση ρωτάμε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αν συμφωνούν ή όχι με την επιλογή του (στόχος 1) Πρέπει να δούμε ποια ομάδα είναι νικήτρια. Τοποθετούμε λοιπόν την καρτέλα με τα αυτοκόλλητα-πόντους που συγκέντρωσε η κάθε ομάδα. Καλούμε 1 παιδί από κάθε ομάδα να σηκωθεί να μετρήσει τους πόντους και να γράψει από κάτω τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2, 3) Αφού οι ήρωες της ιστορίας μας έφτιαξαν τις ομάδες των χαρτονιών αποφάσισαν να τα κολλήσουν μέσα στο βιβλίο το κάθε ένα στη σωστή θέση. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τους ήρωές μας και να κολλήσουν τα χαρτόνια εκεί που πρέπει μέσα στο βιβλίο (στόχος 1)

14 Όμως κάποια χαρτονάκια περίσσεψαν. Οι δυο μας φίλοι σκέφτηκαν να συνθέσουν με αυτά μια εικόνα. Συνεργάστηκαν και δημιούργησαν ένα όμορφο τρενάκι. Δίνουμε στα νήπια χαρτόνια που έχουν τη μορφή γεωμετρικών σχημάτων (διαφόρων χρωμάτων και μεγέθους) και ζητάμε να φτιάξουν τις δικές τους συνθέσεις (στόχος 4)

15 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αναγνώριση βασικών επίπεδων γεωμετρικών σχημάτω (κύκλου, τετραγώνου, τριγώνου, ορθογωνίου παραλληλογράμμου) και άτυπη περιγραφή αυτών 2. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση και καταμέτρηση των πλευρών και των γωνιών των σχημάτων 4. Ομαδοποίηση των βασικών επίπεδων σχημάτων με βάση το σχήμα τους 5. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: 4 πασχαλίτσες με 5 μαύρους κύκλους πάνω στα φτερά τους 5 πασχαλίτσες με 5 μαύρα τετράγωνα πάνω στα φτερά τους 4 πασχαλίτσες με 6 μαύρα τρίγωνα πάνω φτερά τους 3 πασχαλίτσες με 5 πέντε ορθογώνια παραλληλόγραμμα πάνω στα φτερά τους Όλες οι πασχαλίτσες έχουν ένα κίτρινο κορδονάκι για να μπορούμε να τις περάσουμε στο λαιμό των παιδιών 4 μαύρα χαρτόνια που έχουν τη μορφή των τεσσάρων γεωμετρικών σχηματών (κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο και ορθογώνιο παραλληλόγραμμο) τοποθετημένα στους 4 τοίχους του νηπιαγωγείου 4 λευκές κόλλες από χαρτί μεγέθους Α4 μουσικό κομμάτι από cd Σενάριο: «Μια φορά κι ένα καιρό, σ ένα δάσος μακρινό, συνέβη κάτι τρομερό: Ένα ξωτικό, σκανδαλιάρικο και ζωηρό, άλλαξε τους κύκλους που έχουν οι πασχαλίτσες πάνω σε κάθε τους φτερό.

16 Αυτά τα μαύρα σχήματα που είναι όλο καμπύλες, χωρίς καμιά γωνία, ήταν η αιτία που το ξωτικό τις πασχαλίτσες έβαλε σε αγωνία! Ζητάμε από τα παιδιά α) να μας πουν ποιο σχήμα ήταν αυτό που άλλαξε το ξωτικό από τα φτερά των εντόμων μας και να μας δείξουν το αντίστοιχο χαρτόνι στον τοίχο (στόχος 1) β) να μας περιγράψουν το σχήμα αυτό (στόχος 1) «Εγώ έχω τη δύναμη», λέει το ξωτικό, «μόλις ξημερώσει, αυτά τα κόκκινα φτερά, να έχουν πάνω τους και άλλα σχήματα ζωγραφιστά!» Ξυπνούν λοιπόν οι πασχαλίτσες εκείνο το πρωινό και τα φτερά τους βλέπουν αλλαγμένα, πάνω από της λίμνης το νερό. Τετράγωνα είχαν πάνω, Ζητάμε από τα παιδιά α) να μας πουν ποιο είναι το καινούργιο σχήμα που έχουν οι πασχαλίτσες πάνω στα φτερά τους και να μας δείξουν το αντίστοιχο χαρτόνι στον τοίχο (στόχος 1) με τέσσερις γωνίες και τέσσερις πλευρές, όλες ίσες μεταξύ τους και ταιριαστές. Ζητάμε από τα παιδιά να μας δείξουν και να μετρήσουν τις πλευρές και τις γωνίες του τετραγώνου (στόχος 3) Μα δεν έφτανε μόνο αυτό, γιατί άλλες πασχαλίτσες είχαν κάτι διαφορετικό. Ούτε τετράγωνα, ούτε κύκλους, μα τρίγωνα αντικρύσαν, Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο είναι το καινούργιο σχήμα που έχουν οι πασχαλίτσες πάνω στα φτερά τους και να μας δείξουν το αντίστοιχο χαρτόνι στον τοίχο (στόχος 1) με τρεις γωνίες και τρεις πλευρές, τα είδαν και σαστίσαν. Ζητάμε από τα παιδιά να μας δείξουν και να μετρήσουν τις πλευρές και τις γωνίες του τριγώνου (στόχος 3) Και ένα ακόμη σχήμα έφτιαξε το ξωτικό, Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο όλοι το ονομάζουν, Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν ποιο είναι το καινούργιο σχήμα που έχουν οι πασχαλίτσες πάνω στα φτερά τους και να μας δείξουν το αντίστοιχο χαρτόνι στον τοίχο (στόχος 1) με τέσσερις γωνίες, δυό μικρές πλευρές ίσες μεταξύ τους και άλλες δυό, λίγο πιο μεγάλες, πάνω και κάτω αυτές, ένα σχήμα πολύ ξεχωριστό. Ζητάμε από τα παιδιά να μας δείξουν και να μετρήσουν τις πλευρές και τις γωνίες του ορθογωνίου παραλληλογράμου (στόχος 3) Aλλά οι πασχαλίτσες δε μπορούν στα φτερά τους να το κοιτάζουν, έτσι περίεργα που τώρα μοιάζουν! Όλα τα ζώα όμως μέσα σ αυτό το δάσος, συμφώνησαν πως τελικά δεν είναι τρομερό του ξωτικού το λάθος. Έτσι με χαρά γύρω από τη λίμνη μαζευτήκαν και το διαφορετικό στις πασχαλίτσες το καλοδεχτήκαν. Πρόβλημα πια είχε μόνο το ξωτικό που ξέχασε πώς να λύσει σωστά το μαγικό. Ήθελε να παίξει με τα σχήματα αυτά και τη βοήθειά σας ζητά τώρα παιδιά,

17 τις πασχαλίτσες για να βάλει σε μια σειρά.» Για να βοηθήσουμε το ξωτικό να βάλει τις πασχαλίτσες σε μια σειρά θα πρέπει να γίνουμε πασχαλίτσες και να παίξουμε ένα παιχνίδι. Εξηγούμε στα παιδιά τους όρους του παιχνιδιού που είναι οι εξής: Θα περάσουμε στο λαιμό του κάθε παιδιού μια πασχαλίτσα. Με την έναρξη της μουσικήςμουσικό κομμάτι Sand Dance, από Yanni, τα παιδιά-πασχαλίτσες θα τριγυρίζουν ελεύθερα στο δάσος. Μόλις σταματήσει η μουσική τα παιδιά-πασχαλίτσες πρέπει να σταματήσουν στον τοίχο εκείνο που βρίσκεται το χαρτόνι που έχει το ίδιο γεωμετρικό επίπεδο σχήμα με αυτό της πασχαλίτσας τους (στόχος 4)

18 Το παιχνίδι συνεχίζεται αλλάζοντας κάθε φορά πασχαλίτσα στα παιδιά. Όταν τα νήπια κουραστούν δίνουμε στην κάθε ομάδα από ένα φύλλο χαρτιού και τους ζητάμε να μετρήσουν τα μέλη της ομάδας τους και να γράψουν στο χαρτί τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,5) Επιτέλους τον αριθμό βρήκαμε το σωστό,και το ξωτικό θα βοηθήσουμε το φτωχό Το μαγικό φίλτρο να φτιάξει στη στιγμή και με τη σωστή συνταγή τις πασχαλίτσες να φτιάξει όπως ήταν στην αρχή.

19 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ «Μπίνγκο» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αναγνώριση των βασικών επίπεδων γεωμετρικών σχημάτων (κύκλου, τετραγώνου, τριγώνου, ορθογωνίου παραλληλογράμμου) 2. Εξοικείωση με διαφορετικές αναπαραστάσεις των 4 βασικών επίπεδων γεωμετρικών σχημάτων Υλικό: Ένας μεγάλος πίνακας δαπέδου με τέσσερις σειρές που απεικονίζουν τα τέσσερα γεωμετρικά σχήματα. Στις 2 πρώτες σειρές τα σχήματα έχουν χρώμα πράσινο και στις επόμενες 2 το χρώμα είναι γαλανό 1 αυτοσχέδια τράπουλα. Οι κάρτες της τράπουλας έχουν στη μία πλευρά την εικόνα της πασχαλίτσας και στην άλλη εικόνες των αντίστοιχων γεωμετρικών σχημάτων του πίνακα Παρατήρηση: θα είναι προτιμότερο ο πίνακας να αποτελείται από διαφορετικές εικόνες των ιδίων σχημάτων δηλ. εικόνες με διαφορετικό προσανατολισμό και μέγεθος ( τρίγωνα, ορθογώνια παραλληλόγραμμα) και εικόνες με διαφορετικό μέγεθος (κύκλος, τετράγωνο). Έτσι θα επιτευχθεί καλύτερα ο στόχος 2. Σενάριο Το ξωτικό για να μας ευχαριστήσει που το βοηθήσαμε να βάλει μια σειρά στο θέμα με τις πασχαλίτσες μας έφτιαξε ένα παιχνίδι. Ελάτε να παίξουμε!! Παρουσιάζουμε στα νήπια τον πίνακα και ζητάμε να μας αναφέρουν τα ονόματα των σχημάτων (στόχος 1) Στη συνέχεια εξηγούμε τους κανόνες του παιχνιδιού που είναι οι εξής: 1. Τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ομάδες, την πράσινη και τη γαλανή. 2. Κάθε ομάδα έχει τον ίδιο αριθμό παικτών

20 3. Τα μέλη της ομάδας τραβούν εναλλάξ μια κάρτα από την τράπουλα οι κάρτες της οποίας έχουν στο πάνω μέρος τους την εικόνα της πασχαλίτσας. 4. Εάν το κάτω μέρος της κάρτας έχει σχήμα με το χρώμα της ομάδας τους την τοποθετούν στην ανάλογη θέση. Αν όμως το σχήμα έχει το χρώμα της αντίπαλου ομάδας, παραχωρούμε τη θέση μας στην άλλη ομάδα. Η κάρτα αυτή θα τοποθετείται στο τέλος της τράπουλας. 5. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα συμπληρώσει πρώτη τα κενά του πίνακά της. «Η πράσινη ομάδα τελικά νίκησε»

21 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Περιγραφή των βασικών επίπεδων γεωμετρικών σχηματών (τετράγωνο, κύκλος, τρίγωνο και ορθογώνιο παραλληλόγραμμο) με χειρονομίες 2. Αναγνώριση βασικών επίπεδων γεωμετρικών σχηματών (τετράγωνο, κύκλος, τρίγωνο και ορθογώνιο παραλληλόγραμμο) σε οποιαδήποτε θέση και προσανατολισμό 3. Ομαδοποίηση των γεωμετρικών σχημάτων με βάση το σχήμα τους 4. Αρίθμηση και κατασλευή συλλογών ορατών αντικειμένων 5. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: 4 εικόνες του γίγαντα (μια για κάθε ομάδα) Χαρτονάκια που έχουν το σχήμα κύκλων, τριγώνων, τετραγώνων και ορθογωνίων παραλληλογράμμων διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών τα οποία έχουμε κρύψει σε διάφορα σημεία του νηπιαγωγείου Χαρτονάκια που έχουν το σχήμα κύκλων, τριγώνων, τετραγώνων και ορθογωνίων παραλληλογράμμων και στα οποία έχουμε περάσει παραμανίτσες. Θα τα τοποθετήσουμε στα μέλη των ομάδων για να μη ξεχνούν τα παιδιά σε ποια ομάδα ανήκουν 1 μεγάλο χαρτόνι πάνω στο οποίο είναι σχεδιασμένα τα 4 επίπεδα γεωμετρικά σχήματα για την κατασκεύη των σχηματογειτονιών Σενάριο: Μια φορά κι ένα καιρό σε ένα νησάκι μακρινό, ζούσανε το τρίγωνο, το τετράγωνο, ο κύκλος και το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Στο νησάκι αυτό ζούσε και ένας γίγαντας μεγάλος και τρομερός, ο οποίος δεν έβλεπε καθόλου καλά. Μια μέρα καθώς παίζανε στην άμμο με χαρά, ήρθε ο γίγαντας και είπε με βαρια φωνή: σχήματα φύγετε από εδώ! Στο νησί αυτό θα ζώ μόνο εγώ! Και έτσι πήρε μια βαθιά ανάσα και φύσηξε όσο πιο δυνατά μπορούσε. Τα σχήματα πέταξαν μακριά και χάθηκαν από το νησί. Ελάτε να τα βρούμε: Χωρίζουμε τα νήπια σε 4 ομάδες (μια για κάθε σχήμα) και ζητάμε: α) τα παιδιά της κάθε ομάδας, με τη βοήθεια των χεριών τους, να αναπαραστήσουν το δικό τους σχήμα ώστε να μην καταλάβει τίποτα ο γίγαντας (στόχος 1,2) β) οι άλλες ομάδες να αναγνωρίσουν και να ονομάσουν τα σχήματα αυτά (στόχος 3) Κρυφά λοιπόν από το γίγαντα ας αρχίσουμε το ψάξιμο. Πρέπει να βρούμε γρήγορα τα σχήματα και να τα βάλουμε στις γειτονιές τους. Στις μικρές σχηματογειτονιές τους όπου ο ιδιότροπος γίγαντας δε θα μπορεί να μπει. Ας αρχίσουμε. Ζητάμε από τα νήπια της κάθε ομάδας να απλωθεί στο χώρο, να βρει τα σχήματά της και αφού τα περιγράψει με χειρονομίες στα παιδιά της άλλης ομάδας και τα αναγνωρίσουν, να τα κολλήσει πάνω στο μεγάλο χαρτόνι. Προσοχή όμως μέσα στη δική της γειτονιά (στόχος 2,3)

22 Όταν ολοκληρωθούν οι σχηματογειτονιές ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα σχήματά τους και να γράψουν τον αντίστοιχο αριθμό μέσα στο κουτάκι (στόχος 4,5) Επιτέλους ο γίγαντας βρέθηκε μόνος στο νησί και ένοιωσε ευτυχισμένος για μια στιγμή. Σε λίγο όμως η μοναξια τον κύκλωσε από παντού και μια μεγάλη στεναχώρια μπήκε στη ψυχή του. Τα κυάλια πήρε αμέσως και τα σχήματα άρχισε να αναζητεί. Έψαξε εδώ, έψαξε εκεί και τις σχηματογειτονιές βρήκε στην ακτή. Τα σχήματα είναι μες στην καλή χαρά, ο γίγαντας όμως είναι κατσούφης γι αυτό και τον ρωτάνε: «Γιατί γίγαντα κλαίς και είσαι μουτρωμένος;» Και ο γίγαντας απαντά: «γιατί εσείς είστε μικρά και χωράτε παντού, ενώ εγώ είμαι τεράστιος και δεν χωράω πουθενά». «Εμείς τα σχήματα δεν είμαστε μόνο μικρά, αλλά και μεγάλα. Όμως μην στεναχωριέσαι εμείς θα σου φτιάξουμε ένα σπίτι. Ελάτε να τον βοηθήσουμε. Μεταφερόμαστε στη γωνιά των εικαστικών, μοιράζουμε σε κάθε ομάδα ένα γίγαντα, χάρτινα σχήματα κομμένα σε διάφορα μεγέθη, ένα χαρτόνι που να ξεπερνάει το ύψος του γίγαντα και ζητάμε: 1. Να φτιάξουν ένα σπίτι που να χωράει μέσα τον γίγαντα 2. Να μετρήσουν πόσα σχήματα χρησιμοποίησαν και να γράψουν τον αριθμό πάνω στο χαρτόνι (στόχος 4,5)

23 Τα σπίτια του γίγαντα Ο γίγαντας έχει σπίτι πια για να ζει κοντά στους φίλους του γεμάτος χαρά.

24 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αναγνώριση βασικών επίπεδων γεωμετρικών σχημάτων (κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο και ορθογώνιο παραλληλόγραμμο) σε οποιαδήποτε θέση και προσανατολισμό και ομαδοποίησή τους ανάλογα με το σχήμα 4. Χρήση επίπεδων σχημάτων για κατασκευή γεωμετρικών συνθέσεων-πινάκων 5. Σύνθεση και ανάλυση επίπεδων σχημάτων σε άλλα σχήματα Υλικό: 3 μεγάλα άσπρα χαρτόνια Χαρτόνια που έχουν το σχήμα του κύκλου, του τριγώνου, του τετραγώνου και του ορθογωνίου παραλληλογράμμου σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Τα χαρτόνια είναι τοποθετημένα σε ένα μεγάλο φάκελο μαζί με 1 σημείωμα και μια φωτογραφία ενός παππού Κόλλες στικ και υγρές Σενάριο: Καλημέρα σας παιδιά. Σήμερα το πρωί καθώς ερχόμουν στο νηπιαγωγείο με σταμάτησε ο ταχυδρόμος και μου έδωσε 1 μεγάλο φάκελο. Ο φάκελος είχε επάνω τη διεύθυνσή σας και σας τον έφερα. Ας τον ανοίξουμε. Κοιτάξτε! Μέσα έχει πολύχρωμα χαρτονάκια. Πω!πω! τι βλέπω εδώ! Υπάρχει ένα σημείωμα και μια φωτογραφία! Είναι ένας παππούς. Ελάτε να το διαβάσουμε. «Αγαπημένα μου παιδιά, είμαι ο παππούς ο Γιώργος και ζω με τη γυναίκα μου σ ένα μικρό σπιτάκι. Το σπιτάκι μας όμως δεν έχει στους τοίχους του κανένα πίνακα. Σας στέλνω αυτό το φάκελο και σας παρακαλώ, αφού χρησιμοποιήσετε τα πολύχρωμα χαρτονάκια, να μας φτιάξετε μερικούς πίνακες. Είμαι σίγουρος ότι θα κατασκευάσετε καταπληκτικά πράγματα για να στολίσουμε το σπιτάκι μας. Όταν τελειώσετε θα ήθελα να γράψετε σ ένα χαρτί την ονομασία των πινάκων και τα ονόματά σας. Σας αγαπώ πολύ. Ο αγαπημένος σας παππούλης-γιώργος. Παρουσιάζουμε στα παιδιά τα πολύχρωμα χαρτόνια και ζητάμε: 1. Να αναγνωρίσουν τα σχήματα (στόχος 4) 2. Να τα ομαδοποιήσουν ανάλογα με το σχήμα τους (στόχος 3) 3. Να μετρήσουν τα σχήματα της κάθε ομάδας (στόχος 1) Χωρίζουμε τα παιδιά σε τρεις ομάδες και αφού μοιράσουμε τα πολύχρωμα χαρτονάκια φτιάχνουν τις γεωμετρικές τους κατασκεύες (πίνακες).

25 «Το σχηματοχωριό» «Το διάστημα» «Η σχηματοεργασία» Μετά η κάθε ομάδα θα μας περιγράψει τον πίνακά της (στόχος 4,5). Τελειώνοντας θα γράψουν τα ονόματά τους στο πίσω μέρος των πινάκων και αυτοί θα σταλούν στον αγαπημένο παππούλη για να τον κάνουμε πολύ ευτυχισμένο.

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Άσκηση 2: Τροποποίηση ενός μαθήματος από το βιβλίο της Α τάξης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Άσκηση 2: Τροποποίηση ενός μαθήματος από το βιβλίο της Α τάξης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Μάθημα: ΔΙΜΕΠΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗ Διδάσκων: Λεμονίδης Χαράλαμπος Εξάμηνο: Στ Εξάμηνο Ημερομηνία: 01.03.2016 Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ορθογωνούλης Αμβλυγωνούλης Οξυγωνούλης

Ορθογωνούλης Αμβλυγωνούλης Οξυγωνούλης Ορθογωνούλης Αμβλυγωνούλης Οξυγωνούλης Μια φορά και έναν καιρό στην τριγωνογειτονιά ζούσαν 3 φίλοι: ο Αµβλυγωνούλης, ο Oξυγωνούλης και ο Oρθογωνούλης. Κάθε ένας ζούσε σε ένα σπιτάκι ανάλογο µε το σχήµα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ. Θέματα: - Έννοιες χώρου και καρτεσιανές συντεταγμένες - ισδιάστατη γεωμετρία - Γωνίες - Στερεομετρία - Συμμετρία/ μετασχηματισμοί

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ. Θέματα: - Έννοιες χώρου και καρτεσιανές συντεταγμένες - ισδιάστατη γεωμετρία - Γωνίες - Στερεομετρία - Συμμετρία/ μετασχηματισμοί ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Θέματα: - Έννοιες χώρου και καρτεσιανές συντεταγμένες - ισδιάστατη γεωμετρία - Γωνίες - Στερεομετρία - Συμμετρία/ μετασχηματισμοί 1 Έννοιες χώρου και καρτεσιανές συντεταγμένες 1. Ο χάρτης δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

Η βαλίτσα του κ. 2Π Βασικοί στόχοι της εκπαιδευτικής βαλίτσας: Η καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα και την

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν Κεφάλαιο I Γενικά περί μουσικής Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν παιχνίδια γεμάτο! Παρέα

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ Το SLEUTH είναι ένα φανταστικό παιχνίδι έρευνας για 3 έως 7 παίκτες. Μέσα από έξυπνες ερωτήσεις προς τους αντιπάλους του, κάθε παίκτης συλλέγει στοιχεία και έπειτα, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ποια από τις προτάσεις που ακολουθούν δεν είναι σωστή για την εικόνα με τα επίπεδα σχήματα; Κύκλωσε τη σωστή απάντηση.

Ποια από τις προτάσεις που ακολουθούν δεν είναι σωστή για την εικόνα με τα επίπεδα σχήματα; Κύκλωσε τη σωστή απάντηση. 5Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 5.1 Ποια από τις προτάσεις που ακολουθούν δεν είναι σωστή για την εικόνα με τα επίπεδα σχήματα; Κύκλωσε τη σωστή απάντηση. Α. Οι κύκλοι είναι διπλάσιοι σε αριθμό από τα τετράγωνα. Β.

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδρομών Μέρμηγκα Μερμηγκιών Τζίτζικα Τζίτζικα Επιλογής Επιλογής Φθινόπωρο Φθινόπωρο Προμηθειών Χειμώνα Δύναμης Χειμώνα Φθινόπωρο Χειμώ- νας

Διαδρομών Μέρμηγκα Μερμηγκιών Τζίτζικα Τζίτζικα Επιλογής Επιλογής Φθινόπωρο Φθινόπωρο Προμηθειών Χειμώνα Δύναμης Χειμώνα Φθινόπωρο Χειμώ- νας Για να προετοιμαστείτε καλύτερα για τον χειμώνα, παίξτε εναλλάξ τον Τζίτζικα και τον Μέρμηγκα, και μαζέψτε τις προμήθειες που θα σας φέρουν τη νίκη! Προσέξτε όμως τους ληστές! 48 στρόγγυλες κάρτες Διαδρομών

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λέμε ΟΧΙ; Μάθε να γράφεις σωστά την πρώτη πρόταση.

Πώς λέμε ΟΧΙ; Μάθε να γράφεις σωστά την πρώτη πρόταση. Πώς λέμε ΟΧΙ; ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Άσκηση 1 2 3 Βάλε τα σημεία στίξης στο παρακάτω κείμενο. Ο λαγός και η χελώνα Μια φορά κι έναν καιρό μάλωναν η χελώνα κι ο λαγός για το ποιος είναι πιο γρήγορος Εγώ είμαι ο πιο

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρική σκέψη και γεωμετρικές έννοιες. Γεωμετρικά σχήματα και σώματα

Γεωμετρική σκέψη και γεωμετρικές έννοιες. Γεωμετρικά σχήματα και σώματα Γεωμετρική σκέψη και γεωμετρικές έννοιες Γεωμετρικά σχήματα και σώματα Αφόρμιση Σχεδιάστε 5 τρίγωνα, κάθε ένα από τα οποία διαφέρει από τα άλλα Εξηγείστε ως προς τι διαφέρουν τα τρίγωνά σας Σε τι διαφέρουν;

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα ΟΔΗΓΙΕΣ Λίγα λόγια... Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μάντεψε Τι + Ποιος» περιλαμβάνει 6 συναρπαστικά παιχνίδια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι η διασκέδαση και αυτό το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε.

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε. Εισήγηση του Ν. Λυγερού στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας "Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον". Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Να ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς: γκρι χαρτόνι (100 γραμμαρίων)

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα παρέμβασης στα Μαθηματικά, Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD, Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας

Προγράμματα παρέμβασης στα Μαθηματικά, Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD, Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-Α Φ.Α. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ: ΣΧΟΛΕΙΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ:... ΤΑΞΗ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΟΥ Κατανοεί βασικές χωρικές

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 5 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Περιεχόμενα Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 5 και μπορώ!!!...10 Aς γνωριστούμε...12 H οικογένειά μου...13

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ

Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ Β Τετράμηνο σχολικό έτος 2014-2015 Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ Ομάδα: Καψαλάκη Ειρήνη Κουρουθιανάκη Μελανθία Μαρακομηχελάκη Μαρία Τζαγκαράκη Αγγελική Β Τετράμηνο σχολικό έτος 2014-2015 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ «Jeu speech» ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ;

1 ο ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ «Jeu speech» ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ; 1 ο ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ; Διαμόρφωση ομάδων: Δημιουργούμε δύο ομάδες μαθητών και αριθμούμε τους παίκτες της κάθε ομάδας. Αριθμός καρτών : μεταξύ των 12 καρτών του παιχνιδιού τοποθετούμε στο τραπέζι

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αυτό το γραπτό αποτελείται από 18 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής.

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριοπούλου Ελένη Τάξη: 1ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων- Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Ένας θησαυρός στα σκουπίδια μας

Ένας θησαυρός στα σκουπίδια μας (Το τηλεπαιχνίδι που αφορά την ανακύκλωση. Το κείμενο είναι γραμμένο από μαθητές και δάσκαλο και περιλαμβάνει 11 ρόλους. Ακούγεται μουσική σχετική με την ανακύκλωση.) Α.: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του.

Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του. Πλειστηριασμός Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του. Πλειστηριασμός Ο συμπαίκτης του ανοίξαντα αναλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

εαυτό μου τον Πρωτότυπες δραστηριότητες για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών Για γονείς και εκπαιδευτικούς

εαυτό μου τον Πρωτότυπες δραστηριότητες για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών Για γονείς και εκπαιδευτικούς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΡΜΕΝΙΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΓΕΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ΑΝΔΡΙΩΤΗ Ανακαλύπτω τον εαυτό μου Πρωτότυπες δραστηριότητες για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών Για γονείς και εκπαιδευτικούς Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη 1 η Ενότητα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη 1 η Ενότητα ilias ili Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθηματικών Γ τάξη 1 η Ενότητα Αριθμοί μέχρι το 1000 - Οι τέσσερις πράξεις Γεωμετρικά σχήματα Πηγή: e-selides 1) Γράφω τους

Διαβάστε περισσότερα

αξιοποίηση των ΤΠΕ: Η logo στη διδακτική διδακτική πράξη

αξιοποίηση των ΤΠΕ: Η logo στη διδακτική διδακτική πράξη Παιδαγωγική αξιοποίηση Δρ. Ι. Μπέλλου, Σχ αξιοποίηση των ΤΠΕ: Η logo στη διδακτική διδακτική πράξη Μια προσέγγιση για τη Γ Γυμνασίου Σχ. Σύμβουλος ΠΕ19 Δρ. Ιωάννα Μπέλλου Σχ. Σύμβουλος ΠΕ19 Μια διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος:

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: 2015-2016 Διάρκεια υλοποίησης: 5 μήνες ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 1. Τοποθέτησε μια χελώνα στην επιφάνεια εργασίας. 2. Με ποια εντολή γράφει η χελώνα μας;.. 3. Γράψε την εντολή για να πάει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Τίτλος: ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 1 Δημιουργός: Αναστοπούλου Γεωργία ΠΕ60 1. Εμπλεκόμενες Γνωστικές Περιοχές: Σκοπός: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή και να γνωρίσουν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 8 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΓΙΟΡΤΉ ΈΝΑΡΞΗΣ (3 εθελοντές, 15 αναγνώστες) Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού, τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες. Θα το παίξεις... και θα πεις κι ένα τραγούδι!

Οδηγίες. Θα το παίξεις... και θα πεις κι ένα τραγούδι! Οδηγίες To Sing It! είναι ένα νέο παιχνίδι παρέας που δοκιμάζει τις γνώσεις σας στο ελληνικό τραγούδι! Μέσα από λέξεις που σας δίνονται, καλείστε να βρείτε τραγούδια που τις περιέχουν. Θα πείτε εσείς τα

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε το νησάκι αυτό βρίσκεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

TRIDIO 190016 TRIDIO 1

TRIDIO 190016 TRIDIO 1 TRIDIO 190016 1 Τι είναι το Tridio; Το Tridio είναι μια ανεξάρτητη μέθοδος εργασίας με σκοπό να υποστηρίξει τις τρέχουσες μεθόδους διδασκαλίας μαθηματικών στους τομείς της ανάπτυξης της χωρικής ικανότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Γ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 1oς ΚΥΚΛΟΣ - ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Α Ενότητα Ανακαλύπτουμε τις ιδιότητες των υλικών μας, τα τοποθετούμε σε ομάδες και διατυπώνουμε κριτήρια ομαδοποίησης Οι μαθητές μαθαίνουν να αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ " ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΖΩΑ" Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο αγρόκτημα, ως αφόρμηση για να ξεκινήσει το σενάριο

EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ  ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΖΩΑ Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο αγρόκτημα, ως αφόρμηση για να ξεκινήσει το σενάριο EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ " ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΖΩΑ" Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο αγρόκτημα, ως αφόρμηση για να ξεκινήσει το σενάριο Τα παιδιά έφεραν, στο σχολείο, διάφορα ζώα που είχαν στο σπίτι τους

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος στα μαθηματικά

Σχέδιο μαθήματος στα μαθηματικά Σχέδιο μαθήματος στα μαθηματικά Τάξη Δ 2 Ενότητα 7: Μάθημα 5: Αναπτύγματα γεωμετρικών στερεών Εκπαιδευτικός: Νεοκλής Χαραλάμπους Διάρκεια: 80 Ημερ/νία: 14/03/18 Α Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου Δείκτες επιτυχίας:

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj Παραγωγή Γραπτού Λόγου με βάση klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjkl το κειμενοκεντρικό-διαδικαστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Σε κάθε γύρο έχετε 2 ενέργειες. Στην κάθε ενέργεια μπορείτε να κάνετε ένα από τα εξής:

ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Σε κάθε γύρο έχετε 2 ενέργειες. Στην κάθε ενέργεια μπορείτε να κάνετε ένα από τα εξής: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι δουλειές ανθίζουν! Από τότε που ανοίξατε τη συντεχνία, κάθε λογής επαγγελματίες έχουν φτάσει από όλη την Ευρώπη, ώστε να ανταλλάξουν πληροφορίες και να αυξήσουν τις δουλειές τους. Εσείς είστε

Διαβάστε περισσότερα

Ας μετονομάσουμε τη γάτα που εμφανίζεται μόλις ανοίγουμε το Scratch. Επιλέγουμε το εικονίδιο Μορφή1 που βρίσκεται στη λίστα αντικειμένων.

Ας μετονομάσουμε τη γάτα που εμφανίζεται μόλις ανοίγουμε το Scratch. Επιλέγουμε το εικονίδιο Μορφή1 που βρίσκεται στη λίστα αντικειμένων. Σχεδιάζοντας αντικείμενα Εισαγωγή στο περιβάλλον των αντικειμένων Όπως συζητήσαμε και στο προηγούμενο κεφάλαιο, τα αντικείμενα στο Scratch αποτελούν τους πρωταγωνιστές των έργων μας. Το πρώτο βήμα κατά

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα