Πρόγραμμα. Λευκωσία, Μαϊου 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόγραμμα. Λευκωσία, Μαϊου 2014"

Transcript

1 Πρόγραμμα Περιφερειακή Σύσκεψη ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑ ΑΣ Λευκωσία, Μαϊου 2014 Η ασφάλεια και η υγεία στους χώρους εργασίας μάς αφορά όλους. Οφέλη για εσένα προσωπικά. Οφέλη για τις επιχειρήσεις

2 Πρόγραμμα Ανάπτυξη ιαδικτυακών ιαδραστικών Εργαλείων για την Εκπόνηση της Μελέτης Εκτίμησης Κινδύνου στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις Online Risk Assessment tools (OiRA) Εμπειρία & δράσεις για την προαγωγή του προγράμματος στην Ελλάδα κατά την περίοδο Κωνσταντακόπουλος Γιάννης ρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

3 Το πρόγραμμα Αναγκαιότητα ανάπτυξης και προαγωγής του προγράμματος

4 Γιατί το πρόγραμμα Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από καθοδήγηση, παροχή συμβουλών και τεχνική υποστήριξη για την αναγνώριση των επαγγελματικών κινδύνων και την εκπόνηση της μελέτης Εκτίμησης Κινδύνου (ΕΚ) (στοιχεία έρευνας ESENER 2009) Υπάρχουν στοιχεία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που τεκμηριώνουν την άποψη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες κατά την εκπόνηση ΕΚ στους χώρους εργασίας τους.

5 Έρευνα ESENER για τις συνθήκες ΑΥΕ στις επιχειρήσεις στην Ευρώπη (1)

6 Έρευνα ESENER για τις συνθήκες ΑΥΕ στις επιχειρήσεις στην Ευρώπη Η ανάγκη αύξησης της ευαισθητοποίησης για την ΕΚ (2) Αριθμός εργαζομένων Έλλειψη αναγκαίας εμπειρίας για EK Σύνθετες νομικές απαιτήσεις για ΕΚ EK απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα ΕΚ όχι απαραίτητη, όχι σημαντικά προβλήματα

7 Η ποιοτικού επιπέδου εκτίμηση κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης μβ μ της τεκμηρίωσης, ης, της αναθεώρησης και της εκπόνησης σχεδίων δράσης, παραμένει μια σημαντική πρόκληση, ιδίως στον χώρο των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

8 Απαντώντας στην πρόκληση με το πρόγραμμα Τα διαθέσιμα στοιχεία και δεδομένα αναδεικνύουν το γεγονός ότι η αποτελεσματική στήριξη των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών ΑΥΕ, προϋποθέτει: Παρεμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο Ενεργή συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων Παροχή της αναγκαίας τεχνικής στήριξης σε θέματα ΕΚ Αποφυγή πολύπλοκων, χρονοβόρων ή υψηλού κόστους εργαλείων & μέτρων ιάδοση των προτεινόμενων εργαλείων ή μέτρων με προσωπική επαφή Συνδυασμό των προτάσεων για ενεργή δράση και παρεμβάσεις, με τα κατάλληλα πρακτικά εργαλεία και μεθόδους τεκμηρίωσης Η στρατηγική ανάπτυξης και διάχυσης του προγράμματος OiRA και των διαθέσιμων κλαδικών εργαλείων πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια.

9 Το πρόγραμμα Β ά ά ί Βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία του προγράμματος

10 Στόχοι του προγράμματος Να συνεισφέρει στην ανάπτυξη απλών στη χρήση τους εργαλείων για τη διευκόλυνση υ της διενέργειας εκτίμησης κινδύνου (Κοινοτική Στρατηγική ΑΥΕ ) Να συμβάλλει, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, στην ανάπτυξη και προαγωγή ενός εύχρηστου εργαλείου, το οποίο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις μικρομεσαίες, στη διαδικασία διενέργειας της Εκτίμησης Κινδύνου. Να συμβάλλει στην απομυθοποίηση της διαδικασίας διενέργειας εκτίμησης ης κινδύνου. Να προσφέρει ένα εύχρηστο εργαλείο το οποίο μέσα από μια «βήμα το βήμα» λογική προσέγγιση περιγράφει τη διαδικασία διενέργειας εκτίμησης κινδύνου ( παιδαγωγική διάσταση ).

11 Βασικοί αποδέκτες του προγράμματος Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις «Ενδιάμεσοι» στον χώρο της ΑΥΕ (κλαδικοί κοινωνικοί εταίροι, επαγγελματίες της ΑΥΕ, φορείς παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα ΑΥΕ...) ) Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για μια περισσότερο πρακτική προσέγγιση όσον αφορά στη διενέργεια εκτίμησης κινδύνου (παιδαγωγική/εκπαιδευτική διάσταση της χρήσης των εργαλείων)

12 Πρόγραμμα OiRA - Μεθοδολογία EU-OSHA OiRA Επιτροπή Παρακολούθησης EU-OSHA ενδιάμεσοι OiRA γενική πλατφόρμα Πολύ μικρές & μικρές επιχειρήσεις Κλαδικά εργαλεία OiRA 1ο διαθέσιμο εργαλείο: ΚΥΠΡΟΣ κλάδος κομμωτών

13 Το πρόγραμμα στην Ελλάδα Ανασκόπηση (περίοδος )

14 Τα πρώτα βήματα (1) 1 η παρουσίαση του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο οργάνωσης ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μελών του Εθνικού ικτύου Πληροφόρησης ΑΥΕ και των μελών του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas (Αθήνα, ) 1 η σύσκεψη των δυνητικά ενδιαφερομένων μερών για την ανάπτυξη του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο (Αθήνα, ) Συγκρότηση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, για την ανάπτυξη του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο (2011) ιαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο ιαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο (κυβερνητικές αρχές και κλαδικοί κοινωνικοί εταίροι) (2011)

15 Τα πρώτα βήματα (2) ιαμόρφωση στρατηγικής για την προαγωγή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο (κυβερνητικές βρη ςαρχές, κλαδικοί κοινωνικοί εταίροι) ) (2011) ιαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη κλαδικών εργαλείων λί σε εθνικό επίπεδο (κυβερνητικές αρχές, κλαδικοί κοινωνικοί εταίροι) (2011) ημιουργία ιστοσελίδων σχετικών με το πρόγραμμα και τη διαδικασία ανάπτυξης κλαδικών εργαλείων από τη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου (2011) Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας σχετική με: - την αναγκαιότητα προαγωγής των θεμάτων ΑΥΕ στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αξιοποίηση του προγράμματος OiRA (στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής ΑΥΕ ) - την ανάπτυξη της 1 ης πιλοτικής εφαρμογής στην Ελλάδα για τον κλάδο των κρεοπωλείων ( )

16 Εθνική Στρατηγική για την ΑΥΕ Σκοπός: Η βελτίωση βλί των συνθηκών εργασίας και γενικότερα η προστασία της υγείας και ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον. Όραμα: Οι χώροι εργασίας στην Ελλάδα να καταστούν περισσότερο ασφαλείς, υγιείς και παραγωγικοί.

17 Εθνική Στρατηγική για την ΑΥΕ Βασικοί στόχοι Η ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης. Η αξιολόγηση και ελαχιστοποίηση των κινδύνων -ιδιαίτερα των νέων και των αναδυόμενων κινδύνωνκαι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Η μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Η προαγωγή των θεμάτων ΑΥΕ στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

18 Εθνική Στρατηγική ΑΥΕ : Στρατηγικοί Άξονες (1) Άξονας- 1: Απλούστευση και προσαρμογή νομοθετικού πλαισίου Άξονας- 2: Ενίσχυση εφαρμογής της νομοθεσίας Άξονας- 3: ιαμόρφωση και προώθηση κουλτούρας πρόληψης Άξονας- 4: Κατάρτιση των εμπλεκομένων με την ΑΥΕ Άξονας- 5: ιαχείριση της πληροφόρησης

19 Εθνική Στρατηγική ΑΥΕ : Στρατηγικοί Άξονες (2) Άξονας- 6: Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) Άξονας- 7: Ενσωμάτωση της AYE στην εκπαίδευση Άξονας- 8: Ενθάρρυνση της επιστημονικής προόδου και της έρευνας - Αξιολόγηση νέων κινδύνων Άξονας- 9: Ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων Άξονας-10: Ενίσχυση συνεργασιών

20 Άξονας-6: Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Οι δράσεις στήριξης περιλαμβάνουν: Έκδοση και διανομή εγχειριδίων και check lists, με σκοπό τη σύνταξη της εκτίμησης του κινδύνου και τη λήψη μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπισή τους σε επιλεγμένους κλάδους υψηλής επικινδυνότητας. Έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων που θα βοηθήσουν στην αναγνώριση και τον εντοπισμό των νέων κινδύνων στις ΜΜΕ. Οργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων για την εκτίμηση των κινδύνων και τη βελτίωση της πρόληψης σε ενδοεπιχειρησιακό επίπεδο.

21 Το πρόγραμμα και οι βασικοί φορείς ανάπτυξής του Σε εθνικό επίπεδο, α) η ανάπτυξη και προαγωγή του προγράμματος OiRA και β) η σχεδίαση, ανάπτυξη και προαγωγή/διάχυση κλαδικών εργαλείων πραγματοποιούνται από: - τον Εθνικό Εστιακό Πόλο Πληροφόρησης για θέματα ΑΥΕ, - τα μέλη του Εθνικού ικτύου Πληροφόρησης για θέματα ΑΥΕ, - το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγιεινή και την Ασφάλεια της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), - τις κλαδικές οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων.

22 Το πρόγραμμα και ο ρόλος του Εθνικού Εστιακού Πόλου Πληροφόρησης ΑΥΕ (1) Ο Εθνικός Εστιακός Πόλος Πληροφόρησης ρη ης για θέματα ΑΥΕ παίζει το ρόλο ενδιάμεσου συντονιστή μεταξύ όλων όσοι ενδιαφέρονται σε εθνικό επίπεδο για την ανάπτυξη και προαγωγή του προγράμματος και τη σχεδίαση, ανάπτυξη και προαγωγή/διάχυση κλαδικών εργαλείων OiRA. Συγκεκριμένα: Παρέχει τεχνική υποστήριξη για την σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο ανάπτυξη των εργαλείων «κλώνων» του OiRA. Προσφέρει ρ επιστημονική στήριξη για την ανάπτυξη των διαφορετικών μορφών (λίστες ελέγχου) του εργαλείου σε κλαδικό επίπεδο. Συμβάλλει στη διαδικασία ελέγχου και τελικής έγκρισης των υπό ανάπτυξη κλαδικών εργαλείων OiRA.

23 Το πρόγραμμα και ο ρόλος του Εθνικού Εστιακού Πόλου Πληροφόρησης ΑΥΕ (2) Παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα όπως: - Πώς λειτουγεί το εργαλείο - Πώς το εργαλείο μπορεί να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί κατάλληλα (από τεχνικής άποψης) από κυβερνητικές αρχές κρατικά ινστιτούτα κλαδικούς κοινωνικούς εταίρους - Πώς λειτουργεί το σύστημα παροχής αδειοδότησης ης για την ελεύθερη ανάπτυξη και δωρεάν χρήση του εργαλείου Οργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης συγκεκριμένων ομάδων-στόχων στη χρήση των διαθέσιμων κλαδικών εργαλείων OiRA. Οργανώνει στοχευμένες δράσεις προαγωγής/διάχυσης του προγράμματος και των διαθέσιμων κλαδικών εργαλείων λί OiRA σε εθνικό επίπεδο.

24 Το πρόγραμμα και το Σύμφωνο Συνεργασίας για την ανάπτυξή του σε εθνικό επίπεδο - Το Σύμφωνο Συνεργασίας ας Cooperation o of Agreement e μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EU-OSHA και της Γενικής ιεύθυνσης Συνθηκών & Υγιεινής της Εργασίας υπογράφηκε στις Σκοπός υπογραφής του «Συμφώνου Συνεργασίας» - τεκμηρίωση και γνωστοποίηση του οράματος, της φιλοσοφίας και των βασικών στόχων του προγράμματος OiRA, - δέσμευση των συμβαλλομένων μερών στο κοινό έργο, - προσδιορισμός και καθορισμός ρόλου-αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών, - αποσαφήνιση συγκεκριμένων ειδικών θεμάτων, - δημιουργία μιας κοινότητας OiRA.

25 Εργαλεία OiRA στην Ελλάδα (1) (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ημοσιευμένα εργαλεία OiRA Κλάδος εταιρειών τροφοδοσίας (catering) 2013 Εργαλεία OiRA (υπό άμεση δημοσίευση) Κλάδος κρεοπωλείων 2014 Eργαλεία OiRA υπό ανάπτυξη Κλάδος στεγνοκαθαριστηρίων 2014 Κλάδος εταιρειών γραφείου 2014 Εργαλεία OiRA (υπό διαπραγμάτευση με τον EU-OSHA) Κλάδος εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (security) 2014

26 Εργαλεία OiRA στην Ελλάδα (2) ημοσιευμένα εργαλεία OiRA (ΕΛΙΝΥΑΕ) Κλάδος κομμωτηρίων 2014 Κλάδος εμπορικών καταστημάτων 2014 Εργαλεία OiRA (υπό άμεση δημοσίευση) η) Κλάδος αρτοποιείων-ζαχαροπλαστείων 2014 Eργαλεία OiRA υπό ανάπτυξη Κλάδος επιπλοποιείων 2014 Κλάδος φαρμακείων 2014

27 Εργαλεία OiRA στην Ελλάδα (3) (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) Μελλοντικά σχέδια για νέα εργαλεία OiRA Κλάδος εταιρειών οχημάτων μεταφοράς αγαθών Κλάδος συνεργείων αυτοκινήτων Κλάδος εταιρειών οργάνωσης οπτικοακουστικών εκδηλώσεων Σχολικές μονάδες Μονάδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Εργαλείο OiRA για ψυχοκοινωνικούς κινδύνους

28 Το πρόγραμμα στην Ελλάδα Η εμπειρία του ΕΛΙΝΥΑΕ. (ένθετη παρουσίαση)

29 Το πρόγραμμα στην Ελλάδα Η λ ή ή Η πολιτική προαγωγής του προγράμματος και των διαθέσιμων εργαλείων

30 Το πρόγραμμα στην Ελλάδα Μοντέλο προαγωγής Bottom Up Initiative: ιαδικασία «από κάτω προς τα πάνω» Εθνικό επίπεδο: Ενεργή συμμετοχή και σύμπραξη εθνικών αρχών, κοινωνικών Social partners, governments and public institutions at MS level to develop their tool εταίρων και ινστιτούτων για την ΑΥΕ Top Down Initiative: ιαδικασία «από πάνω προς τα κάτω» Agency promotes the tool at EU level and puts the OiRA tool generator δάθ at the ή disposal θ δ λ ί of EU social partners Επίπεδο EU: Προαγωγή του προγράμματος OiRA και διάθεση της γενικής μεθοδολογίας στις εθνικές αρχές και τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EU-OSHA

31 Πολιτική προαγωγής του OiRA Βασικοί αποδέκτες - Υπεύθυνοι σχεδιασμού πολιτικής για την ΑΥΕ - Υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων για την ΑΥΕ - Ειδικοί της ΑΥΕ που συμμετέχουν στην ανάπτυξη των εργαλείων - Τελικοί χρήστες των εργαλείων - Επιθεωρητές εργασίας - Επαγγελματίες της ΑΥΕ - Εκπρόσωποι οργανώσεων κοινωνικών εταίρων - Εκπρόσωποι κλαδικών φορεών - Μέλη του Εθνικού ικτύου Πληροφόρησης ΑΥΕ - Μέλη του ικτύου Enterprise Europe Network-Hellas - Φορείς παροχής εκπαίδευσης/κατάρτισης για την ΑΥΕ - Εκπαιδευτές σε θέματα ΑΥΕ

32 Πολιτική προαγωγής του OiRA Βασικές δράσεις ( ) 1. ιάχυση πληροφοριακού υλικού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή

33 Πολιτική προαγωγής του OiRA Βασικές δράσεις ( ) 2. ημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά

34 Πολιτική προαγωγής του OiRA Βασικές δράσεις ( ) 3. Οργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων για το OiRA Οργάνωση σεμιναρίου (100 άτομα, κυρίως από τα μέλη του Εθνικού ικτύου Πληροφόρησης για θέματα ΑΥΕ και το ίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas) με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόγραμμα OiRA (Αθήνα, ) Οργάνωση σεμιναρίου (100 άτομα από τον κλάδο των εταιρειών τροφοδοσίας) με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόγραμμα OiRA και το πρώτο διαθέσιμο εργαλείο OiRA στην Ελλάδα (Αθήνα, 2013)

35

36 Πολιτική προαγωγής του OiRA Βασικές δράσεις ( ) 4. Οργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης/εκπαίδευσης στη χρήση των εργαλείων Οργάνωση σεμιναρίου κατάρτισης/εκπαίδευσης (25 άτομα, κυρίως εργοδότες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων) με σκοπό την εκμάθηση της χρήσης των εργαλείων OiRA (Αθήνα, , ΓΣΕΒΕΕ) Οργάνωση σεμιναρίου κατάρτισης/εκπαίδευσης (20 άτομα, κυρίως εργοδότες, τενικοί ασφάλειας και επιθεωρητές εργασίας) με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόγραμμα OiRA και την εκμάθηση της χρήσης των εργαλείων OiRA (Αθήνα, , 11 ΓΣΕΒΕΕ) Οργάνωση σεμιναρίου κατάρτισης/εκπαίδευσης (20 άτομα, κυρίως εργοδότες, τενικοί ασφάλειας και επιθεωρητές εργασίας) ) με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόγραμμα OiRA και την εκμάθηση της χρήσης των εργαλείων OiRA (Αθήνα, , ΕΣΕΕ) )

37 Οργάνωση σεμιναρίου κατάρτισης/εκπαίδευσης (Αθήνα, , ΓΣΕΒΕΕ)

38 Οργάνωση σεμιναρίου κατάρτισης/εκπαίδευσης (Αθήνα, , ΓΣΕΒΕΕ)

39 Οργάνωση σεμιναρίου κατάρτισης/εκπαίδευσης (Αθήνα, , ΕΣΕΕ)

40 Οργάνωση σεμιναρίου κατάρτισης/εκπαίδευσης (Αθήνα, , ΕΣΕΕ)

41

42

43 Πολιτική προαγωγής του OiRA Βασικές δράσεις ( ) 5. Εισηγήσεις για την παρουσίαση του προγράμματος OiRA σε ημερίδες στο πλαίσιο των δράσεων της εκάστοτε Ευρωπαϊκής Εκστρατείας Ημερίδα στο Ηράκλειο, Κρήτη, (NPM, ) Ημερίδα στην Πάτρα, ( ) Ημερίδα στην Τρίπολη, ( ) Ημερίδα στην Λάρισα, ( ) Ημερίδα στην Θεσσαλονίκη, ( ) Κεντρική Ημερίδα στην Αθήνα, ( ) 11 Ημερίδα στην Αθήνα, ( ) Ημερίδα στην Αθήνα (NPM, ) Ημερίδα στην Πάτρα, ( ) Κεντρική Ημερίδα στην Θεσσαλονίκη ( ) Ημερίδα στην Καλαμάτα (NPM, ) Ημερίδα στην Καβάλα, ( ) Ημερίδα στον Βόλο, ( ) Κεντρική Ημερίδα στην Αθήνα, ( ) 11

44 Εισηγήσεις για την παρουσίαση του προγράμματος OiRA σε ημερίδες της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας

45 Πολιτική προαγωγής του OiRA Βασικές δράσεις ( ) 6. Εισηγήσεις για την παρουσίαση του προγράμματος OiRA σε ημερίδες σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network-Hellas Σεμινάριο για εργοδότες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Αθήνα ( ) Σεμινάριο για εργοδότες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Θεσσαλονίκη ( ) Σεμινάριο για εργοδότες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Χαλκίδα, ( ) Σεμινάριο για εργοδότες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Βόλος ( ) Σεμινάριο για εργοδότες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Τρίπολη ( ) Σεμινάριο για εργοδότες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Αθήνα ( )

46

47 Εισηγήσεις για την παρουσίαση του προγράμματος OiRA σε ημερίδες με το Enterprise Europe Network-Hellas

48 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!

Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας Οφέλη για εσένα προσωπικά. Οφέλη για τις επιχειρήσεις.

Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας Οφέλη για εσένα προσωπικά. Οφέλη για τις επιχειρήσεις. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΣΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΕ Η Μ Ε Ρ Ι Α «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας Οφέλη για εσένα προσωπικά. Οφέλη για τις επιχειρήσεις. www.healthy-workplaces.eu

Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας Οφέλη για εσένα προσωπικά. Οφέλη για τις επιχειρήσεις. www.healthy-workplaces.eu ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΣΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΕ Η Μ Ε Ρ Ι Α «Σχολικός Σ λ ό Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου (OiRA)

Διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου (OiRA) Διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου (OiRA) Διευκολύνοντας τη διενέργεια εκτίμησης κινδύνου για τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη European Agency for Safety and Health

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Λίγα λόγια για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Λίγα λόγια για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Οι μηχανοκίνητες μεταφορές αποτελούν το κυκλοφορικό σύστημα της βιομηχανικής κοινωνίας. Τα συνεργεία οχημάτων αποτελούν ζωτικό τμήμα του, ενώ το είδος

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Λίγα λόγια για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Λίγα λόγια για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Η πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υγείας και ασφάλειας εργασίας αποτελούν προϋπόθεση για τη μείωση των εργατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2017

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2017 ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2017 Στην Αθήνα, σήμερα την 30η Μαρτίου 2017, τα μέρη που υπογράφουν την παρούσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και συγκεκριμένα: Αφενός α) ο ΣΕΒ σύνδεσμος

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Λίγα λόγια για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Λίγα λόγια για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Η πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υγείας και ασφάλειας εργασίας αποτελούν προϋπόθεση για τη μείωση των εργατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες» Προαγωγή μιας βιώσιμης επαγγελματικής ζωής

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες» Προαγωγή μιας βιώσιμης επαγγελματικής ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΣΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2016-2017 «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία στην επαγγελματική εκπαίδευση

Η σημασία της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία στην επαγγελματική εκπαίδευση Η σημασία της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία στην επαγγελματική εκπαίδευση Θεώνη Κουκουλάκη Τ. Μηχανικός, Εργονόμος, PhD, Eur.Erg., Συντονίστρια Τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης 26/4/2018 Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α 1. Ίδρυση του Ινστιτούτου Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας ιδρύθηκε το 1992, προκειµένου να καλύψει

Διαβάστε περισσότερα

Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνείς Συμβάσεις Πρότυπα εργασίας Βάσεις δεδομένων Εκδόσεις Διεθνής Σύμβαση 155 που αφορά στην Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας (τέθηκε σε ισχύ

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες περιφερειακών τµηµάτων ΤΕΕ για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία

ραστηριότητες περιφερειακών τµηµάτων ΤΕΕ για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία ραστηριότητες περιφερειακών τµηµάτων ΤΕΕ για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία ραστηριότητες περιφερειακών τµηµάτων ΤΕΕ για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Τµήµα Ανατολικής Κρήτης Ηµερίδα Τεχνικός

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών»

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

https://osha.europa.eu/en/topics/osheducation

https://osha.europa.eu/en/topics/osheducation Πρόγραμμα «Ασφάλεια & Υγεία με χαμόγελο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) "Προαγωγή εκπαιδευτικού υλικού NAPO στους εκπαιδευτικούς" Μια επιτυχημένη προσπάθεια για

Διαβάστε περισσότερα

Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΧΚ

Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΧΚ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΧΚ Ενημερωτική

Διαβάστε περισσότερα

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία"

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία Newsletter No. 3 Α ρίλιος 2007 Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Έργο: "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία" Επιµέλεια: ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 1 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ prosopiko@ypakp.gr Είναι αρμόδια για τα θέματα προσωπικού, την προώθηση νομοθετικών κειμένων και τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο του Υπουργείου 2 ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Η Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Γωνία Απελλή και Παύλου Νιρβάνα, 5 ος Όροφος, 1496 Λευκωσία Τηλ. : 22 873200 Φαξ : 22 872365 E-mail: childcom@ccr.gov.cy ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΗΦ9-ΤΡ6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: ΒΙΗΦ9-ΤΡ6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Ταχ. Δ/νση : Κωνσταντινουπόλεως 45-49

Διαβάστε περισσότερα

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ; ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό ίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για ράση

Ενεργειακό ίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για ράση Ενεργειακό ίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για ράση (Rural Web Energy Learning Network for Action - erenet) Ιωάννης Ψαρράς Περιεχόμε να ΕΣΑ ΕΜΠ Αγροτικές Κοινότητες & Βιώσιμη Ανάπτυξη Η Πρόταση Έργου

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση. Ιωάννης Ψαρράς. 28 Ιανουαρίου Αθήνα

Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση. Ιωάννης Ψαρράς. 28 Ιανουαρίου Αθήνα Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση (Rural Web Energy Learning Network for Action - erenet) Ιωάννης Ψαρράς 28 Ιανουαρίου 2013 - Αθήνα Περιεχόμενα Το Στοχευμένο Θέμα Η Διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες

Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες Η ασφάλεια και η υγεία στους χώρους εργασίας μας αφορά όλους. Οφέλη για εσένα προσωπικά. Οφέλη για τις επιχειρήσεις. Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες Προαγωγή μιας βιώσιμης επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Σχέδιο Δράσης Ε.Ο.Μ. 2012-2015 Action Plan on Organ Donation & Transplantation 1/19 Εθνικός Οργανισμός Μ ε τ α μ ο σ χ ε ύ σ ε ω ν Πανελλήνια Ημέρα ωρεάς Οργάνων 1η Νοεμβρίου Αγίων

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Yπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας Χαριτώ Πιπεροπούλου Προϊσταμένη Δ/νσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων & Επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2018 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διαχρονικός και βασικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S Ιnnοvation for Sustainable Tourism & Services in South Aegean Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο DG REGIO ΥΠ.ΟΙ.Ο Το Πρόγραµµα Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες 1η Ιουλίου 2016

Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες 1η Ιουλίου 2016 1 «ηµιουργία φιλικών ως προς όλες τις ηλικίες εργασιακών χώρων: η διεθνής πρακτική και συµβολή των EAP προγραµµάτων στην ενίσχυση του µεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπινου δυναµικού και στη βελτίωση της παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων

Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων Υποστηρίζουμε τη μικρή επιχείρηση, Ενισχύουμε την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ H Ενσωμάτωση ή η Ένταξη των θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στον τομέα της εκπαίδευσης αποτελεί ζωτικό μέρος της δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ)

«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ) «ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ» Πράξη «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ) Συντονιστής Έταιρος: Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα PHWork Προαγωγή Υγιούς Εργασίας για τους Πάσχοντες από Χρόνια Ασθένεια. Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Προαγωγή της Υγείας στην Εργασία

Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα PHWork Προαγωγή Υγιούς Εργασίας για τους Πάσχοντες από Χρόνια Ασθένεια. Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Προαγωγή της Υγείας στην Εργασία Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα PHWork Προαγωγή Υγιούς Εργασίας για τους Πάσχοντες από Χρόνια Ασθένεια Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Προαγωγή της Υγείας στην Εργασία Αθανάσιος Αθανασίου Σύµβουλος Ιατρός Εργασίας Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου;

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala Μπιλμπάο, 28 Απριλίου 2008 Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Jukka Takala: Η εκτίμηση κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Ευάγγελος Βαγγέλογλου, MΠΔ, M.Sc. Επιστημ. υπεύθυνος προγραμμάτων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαδάκης

Εισηγητής: Ευάγγελος Βαγγέλογλου, MΠΔ, M.Sc. Επιστημ. υπεύθυνος προγραμμάτων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαδάκης Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ PROTEAS (LIFE09 ENV/GR/291) ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ REACH ΓΙΑ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗN ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Η ασφάλεια και η υγεία στους χώρους εργασίας μας αφορά όλους. Οφέλη για εσένα προσωπικά. Οφέλη για τις επιχειρήσεις. Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ #EUhealthyworkplaces

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις»

LIFE14/GIE/GR/ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ πρόσκληση Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ πρόσκληση Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ πρόσκληση 10.3.2017 Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ Δράση κρατικής ενίσχυσης ΕΤΑΚ ΕΣΠΑ 2014 2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρηµατικής Στήριξης Κύπρου Ευρωπαϊκό Κέντρο

Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρηµατικής Στήριξης Κύπρου Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρηµατικής Στήριξης Κύπρου Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρηµατικής Στήριξης Κύπρου Μαριλένα Παρασκευά Λειτουργός Α Περιεχόµενα Enterprise Europe Network Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρηµατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ4Σ9-Κ6Ω ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: ΒΛ4Σ9-Κ6Ω ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Ταχ. Δ/νση : Κωνσταντινουπόλεως 45-49

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΝΥΑΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΑΕ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΝΥΑΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΑΕ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΝΥΑΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΑΕ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Κωνσταντίνα Ζορμπά, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Υπεύθυνη Παραρτήματος Ιωαννίνων Στέφανος Κρομύδας, Τεχνολόγος Χημικός

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ για την υποστήριξη Έρευνας & Καινοτομίας - Η ελληνική συμμετοχή στο 7ο ΠΠ

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ για την υποστήριξη Έρευνας & Καινοτομίας - Η ελληνική συμμετοχή στο 7ο ΠΠ 24 Ιανουαρίου Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ για την υποστήριξη Έρευνας & Καινοτομίας - Η ελληνική συμμετοχή στο 7ο ΠΠ Χ. Σιαμπέκου / Γ. Μαζιώτη Εθνικό Σημείο Επαφής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Έτος 2019

Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Έτος 2019 Λευκωσία, 4 Φεβρουαρίου 2019 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Μέλη Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Έτος 2019 Κυρίες / Κύριοι, Σας πληροφορούμε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΔ ΗΜ/ΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

Α/Α ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΔ ΗΜ/ΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΛΗΞΗΣ Α/Α ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΔ ΗΜ/ΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΗΜ/ΝΙΑ ΛΗΞΗΣ Βελτίωση και κωδικοποίηση του 1011409 - Ε. Υ. ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου & ΕΦ/ΓΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Καταβολή Α δόσης σε Κλαδικούς Φορείς

Καταβολή Α δόσης σε Κλαδικούς Φορείς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκστρατεία επιθεωρήσεων σε υποστατικά Υπεραγορών και Χονδρικό Εμπόριο

Εκστρατεία επιθεωρήσεων σε υποστατικά Υπεραγορών και Χονδρικό Εμπόριο Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2019 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Όλους τους ενδιαφερόμενους Εκστρατεία επιθεωρήσεων σε υποστατικά Υπεραγορών και Χονδρικό Εμπόριο Κυρίες / Κύριοι, Σας πληροφορούμε ότι τον μήνα Φεβρουάριο 2019

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία της ΕΕ για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Τιμ Τρεγκένζα Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία

Νομοθεσία της ΕΕ για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Τιμ Τρεγκένζα Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Νομοθεσία της ΕΕ για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Τιμ Τρεγκένζα Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Safety and health at work is everyone s concern. It s good for you.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη»

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη» LIFE14 GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Renewable Energy Sources Compass. Δ. Σκούφη Προϊσταμένη 1 ου Γραφείου Δ.Ε. Γ Αθήνας

Renewable Energy Sources Compass. Δ. Σκούφη Προϊσταμένη 1 ου Γραφείου Δ.Ε. Γ Αθήνας Renewable Energy Sources Compass Δ. Σκούφη Προϊσταμένη 1 ου Γραφείου Δ.Ε. Γ Αθήνας Εισαγωγή Προπαρασκευαστικό στάδιο Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα RES Compass, πραγματοποιήθηκαν διάφορες προπαρασκευαστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ 1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Αρφανάκου Αναστασία Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομική βάση / Legal basis Νόμος 4042/2012

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυο Πρόληψης στη Σχολική Κοινότητα

ίκτυο Πρόληψης στη Σχολική Κοινότητα Σχέδιο Λειτουργίας και ράσεων ίκτυο Πρόληψης στη Σχολική Κοινότητα Με πρωτοβουλία του ήµου Καρδίτσας Υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής /νσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Συντονιστές ικτύου: Παρατηρητήριο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων 20 018 ΕΤΗΣΙΟ ΠΛΑΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΣ INTERREG V-A

Διαβάστε περισσότερα

E-CAPACIT8 - «Ενδυνάμωση δεξιοτήτων επαγγελματιών υγείας των χώρων εργασίας, για τη βελτίωση της υγείας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού»

E-CAPACIT8 - «Ενδυνάμωση δεξιοτήτων επαγγελματιών υγείας των χώρων εργασίας, για τη βελτίωση της υγείας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού» E-CAPACIT8 - «Ενδυνάμωση δεξιοτήτων επαγγελματιών υγείας των χώρων εργασίας, για τη βελτίωση της υγείας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού» «Ασφαλείς & Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες» 1 η

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

eie.grψ

eie.grψ ΗΕυρωπαϊκή Χάρτα του Ερευνητή και ο Κώδικας εοντολογίας για την Πρόσληψη των Ερευνητών Λούλα Σιγάλα Εθνικό Σηµείο Επαφής «ΑΝΘΡΩΠΟΙ»/ Αττική ιευθύντρια Υπηρεσίας Υποστήριξης /Υπεύθυνη ιεθνών Σχέσεων Ε.Ι.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΠΕ 2009-2010

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΠΕ 2009-2010 ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΠΕ 2009-2010 Αριθμός πρωτοκόλλου έργου: ΚΟΙΝΩ/0609/ΒΙΕ/13 Τίτλος έργου: Η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου των οδικών ατυχημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 2008/2139(INI) 4.12.2008 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-20 Σχέδιο έκθεσης (PE414.361v01-00) σχετικά με τις προ-εμπορικές δημόσιες

Διαβάστε περισσότερα

Προφίλ αγοραστή και πρόσκληση υποβολής προσφορών για. (Α) λήψη υπηρεσιών και λειτουργία Γραφείου Τύπου του ΕΠΑΝ ΙΙ,

Προφίλ αγοραστή και πρόσκληση υποβολής προσφορών για. (Α) λήψη υπηρεσιών και λειτουργία Γραφείου Τύπου του ΕΠΑΝ ΙΙ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Μονάδα Πληροφορίες :Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ4ΞΘ-ΞΚΨ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Αθήνα, 28-3-2013 Αρ. Γ.Π. οικ.

ΑΔΑ: ΒΛ4ΞΘ-ΞΚΨ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Αθήνα, 28-3-2013 Αρ. Γ.Π. οικ. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Πληροφορίες : Κ. Βουρλιώτου Αθ. Λύτρα Αικ. Δαμίγου Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΔΕ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΔΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΔΕ Κάθε πρόταση ΕΤΑΚ θα πρέπει να αφορά εφαρμοσμένη έρευνα, πειραματική ανάπτυξη, πιλοτικές δοκιμές και επιδεικτικά έργα, αλλά όχι βασική έρευνα. Για τη συμπλήρωση του ΤΔΕ θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ 1 Η Επαγγελματική αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την επιτυχία της Στρατηγικής της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Μανόλης Στρατάκης, FORTHnet AE

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Μανόλης Στρατάκης, FORTHnet AE ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Μανόλης Στρατάκης, Συνεργάτες Αγροαναπτυξιακή Ηρακλείου ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου ΤΕΙ Κρήτης Το Ύπαιθρος Τι είναι; Το

Διαβάστε περισσότερα

Σκουλά Ειρήνη Φυσικός, MSc. 26/01/2007 Ηµερίδα για Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις στην Ελλάδα

Σκουλά Ειρήνη Φυσικός, MSc. 26/01/2007 Ηµερίδα για Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις στην Ελλάδα Επόµενα βήµα για την προώθηση οικολογικών συµβάσεων στην Ελλάδα Σκουλά Ειρήνη Φυσικός, MSc Σε εθνικό επίπεδο... Τα κράτη µέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Ε.Ε. Σχέδιο ράσης για την προώθηση των πράσινων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2015/2107(INI) 29.5.2015

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2015/2107(INI) 29.5.2015 EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 29.5.2015 2015/2107(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΠΣ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ «ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ & ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΜΟΝΑ Α Α2 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2017

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2017 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2017 Στην υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διάρκειας ενός έτους με ισχύ από 1/1/2017 συμφώνησαν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Ημερίδα με τίτλο: Προαγωγή Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Παναγιώτης Παπαντωνίου, Ειδικός Γραμματέας ΣΕΣ Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Ηράκλειο, 29 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

ήµος Αθηναίων ήµος Βύρωνος ήµος άφνης- Υµηττού ήµος Ζωγράφου ήµος Ηλιουπόλεως ήµος Καισαριανής ήµος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας

ήµος Αθηναίων ήµος Βύρωνος ήµος άφνης- Υµηττού ήµος Ζωγράφου ήµος Ηλιουπόλεως ήµος Καισαριανής ήµος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Συντονιστής φορέας και εταίροι της ΑΣ Συντονιστής Εταίρος: Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαγγελματιών «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών Οµοσπονδία Εµπορικών Συλλόγων Αττικής, Όµορων Νοµών

Διαβάστε περισσότερα

1. Της παρ. 5 του άρθρου 25 του Ν. 3227/2004 "Μέτρα για την αντιµετώπιση της ανεργίας και άλλες διατάξεις" (31/Α).

1. Της παρ. 5 του άρθρου 25 του Ν. 3227/2004 Μέτρα για την αντιµετώπιση της ανεργίας και άλλες διατάξεις (31/Α). Αριθ. 80025 (ΦΕΚ Β 845/9.6.2004) Καθορισµός αρµοδιοτήτων των ιευθύνσεων: α) Συνθηκών Εργασίας, β) ιαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιµόρφωσης και Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για θέµατα Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Εκδόσεων. του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας

Κατάλογος Εκδόσεων. του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας Κατάλογος Εκδόσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας 2009-2016 ΑΘΗΝΑ 2016 2016 1. Οριακές τιμές έκθεσης χημικών παραγόντων και δείκτες βιολογικής έκθεσης σε χημικούς παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Ταχ. Δ/νση : Κωνσταντινουπόλεως

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων

Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων Προώθηση Πολίτικης για τη Βελτίωση της Λειτουργίας Υπηρεσιών Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ενήλικων Διευθυντική Περίληψη Σεπτέμβριος 2016 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Title. Συνέργειες για την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Sub-title. 5 Μαρτίου 2015 Ημερίδα εξωστρέφειας

Title. Συνέργειες για την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Sub-title. 5 Μαρτίου 2015 Ημερίδα εξωστρέφειας Συνέργειες για την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων Title 5 Μαρτίου 2015 Ημερίδα εξωστρέφειας Sub-title Χριστιάνα Σιαμπέκου Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης(EKT) Enterprise Europe Network - Hellas

Διαβάστε περισσότερα

1) Αποκεντρωµένες ιοικήσεις /νσεις ιοίκησης 2) ήµους και Περιφέρειες της Χώρας

1) Αποκεντρωµένες ιοικήσεις /νσεις ιοίκησης 2) ήµους και Περιφέρειες της Χώρας Ελληνική ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εµπειρίες - Συζήτηση

Εµπειρίες - Συζήτηση LIFE07 ENV/CY/000081 Environmental Policy Support Tool for Recycling in Islands LIFE05 ENV/GR/000235 Sustainable Construction in Public and Private Works through IPP approach Εµπειρίες - Συζήτηση Μαργαρίτα

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Τηλεργασία: : Κατάσταση και Προοπτικές στην Ελλάδα

Νέες Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Τηλεργασία: : Κατάσταση και Προοπτικές στην Ελλάδα Νέες Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Τηλεργασία: : Κατάσταση και Προοπτικές στην Ελλάδα Οµάδα Εργασίας Γ2 Συντονιστές: Νατάσα Κωνσταντέλου, Ερευνήτρια ' ΕΠΙΣΕΥ- ΕΜΠ Αγγελική Πουλυµενάκου, Επικ. Καθηγήτρια,

Διαβάστε περισσότερα

Από την ασφάλεια στη διατροφική αξία των τροφίμων:

Από την ασφάλεια στη διατροφική αξία των τροφίμων: Από την ασφάλεια στη διατροφική αξία των τροφίμων: η εμπειρία του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας Πρόεδρος Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Enterprise Europe Network «στην

Enterprise Europe Network «στην Αθήνα, 14 Μαΐου 2009 Enterprise Europe Network «στην υπηρεσία της επιχείρησής σας» Αργυρώ Καραχάλιου Εθνικό Κέντρο Τεκµηρίωσης/ΕΙΕ, συντονιστής Enterprise Europe Network - Hellas European Commission Enterprise

Διαβάστε περισσότερα

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία"

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία Newsletter No. 4 Μάιος 2007 Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Έργο: "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία" Επιµέλεια: ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» (ΤοπΣΑ)

«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» (ΤοπΣΑ) «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» (ΤοπΣΑ) Πράξη «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» Τι είναι η Αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε μια κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία

Είμαστε μια κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία Είμαστε μια κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία H Stirixis είναι μια εταιρεία πρωτοπόρος στον τομέα της, με ειδίκευση στην πιστοποίηση ποιοτικών συστημάτων διαχείρισης, στην ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου και

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Υγείας & Ασφάλειας Τομέα Ελλάδος

Διεύθυνση Υγείας & Ασφάλειας Τομέα Ελλάδος Διεύθυνση Υγείας & Ασφάλειας Τομέα Ελλάδος Εξειδίκευση στόχων και προτεραιοτήτων για την Υγεία και την Ασφάλεια στον Τομέα Ελλάδος Πάτρα, 8/11/13 Ευστάθιος Πολίτης Τομέας Ελλάδος & αριθμοί 4 Εργοστάσια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ 319. ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΡΑΣΗ 1 "ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ" 320. ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΔΡΑΣΗ 2 ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ Α.Σ. ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ:

ΔΡΑΣΗ 319. ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΡΑΣΗ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 320. ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΔΡΑΣΗ 2 ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ Α.Σ. ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ: 2014 2015 ΔΡΑΣΗ 319. ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΡΑΣΗ 1 "ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ" 320. ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΔΡΑΣΗ 2 ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ Α.Σ. ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ: 1. ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗ 2.ΕΠΙΛΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ Βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσω συμμετοχικού σχεδιασμού Μεθοδολογία, Μέθοδοι και Τεχνικές Ημερίδα: «Σχεδιάζουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τη Γαύδο» Χανιά, 11 Νοεμβρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή παρεμβατικών ενεργειών για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους στο τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων

Περιγραφή παρεμβατικών ενεργειών για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους στο τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων Περιγραφή παρεμβατικών ενεργειών για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους στο τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων Αθανάσιος Σιμιτζής Ειδικός Γιατρός Εργασίας, MSc Ορισμοί: Εργασιακό περιβάλλον:

Διαβάστε περισσότερα

Enterprise Europe Network: Υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Δρ. Ηρακλής Αγιοβλασίτης

Enterprise Europe Network: Υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Δρ. Ηρακλής Αγιοβλασίτης Enterprise Europe Network: Υπηρεσίες υποστήριξης από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Δρ. Ηρακλής Αγιοβλασίτης Date 2 2 Date 3 3 99% των 5 7 στην Ευρώπη ν ύ ς ο υ είναι μμε λ ο ο ν χ έ σ μ α ο ζ Απ ργα ε.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Αυγούστου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Αυγούστου 2015 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Αυγούστου 2015 (OR. en) 11368/15 LIMITE PUBLIC SOC 480 EMPL 317 SAN 255 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Ομάδα Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/45

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/45 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/45 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος 2010,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΔΟΣΗ 2

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΔΟΣΗ 2 ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΙΣ ΜΜΕ (MigrAID) Erasmus + project 2016-1-CY1-KA202-017367 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018. ΕΚΔΟΣΗ 2 ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ω Τ Ο Κ Ο Λ Λ Ο Σ Υ Ν Ε Ρ ΓΑ Σ Ι Α Σ

Π Ρ Ω Τ Ο Κ Ο Λ Λ Ο Σ Υ Ν Ε Ρ ΓΑ Σ Ι Α Σ Π Ρ Ω Τ Ο Κ Ο Λ Λ Ο Σ Υ Ν Ε Ρ ΓΑ Σ Ι Α Σ τ ο υ Υ π ο υ ρ γ ε ί ο υ Ο ι κ ο ν ο μ ί α ς, Υ π ο δ ο μ ώ ν, Ν α υ τ ι λ ί α ς κ α ι Το υ ρ ι σ μ ο ύ μ ε τ η ν Αν ε ξά ρ τ η τ η Α ρ χ ή «Σ υ ν ή γ ο ρ ο ς

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Παρατηρητήριο της Κοινωνικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Σύντομο ιστορικό Το ΕΚΚΕ από το 2003 και μετά έχει υλοποιήσει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων, έργων και μελετών στο πεδίο της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα