ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3. Σύνθεση ενός Προσωπικού Υπολογιστή (Personal Computer, PC)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3. Σύνθεση ενός Προσωπικού Υπολογιστή (Personal Computer, PC)"

Transcript

1 4 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 15 ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ Β Εργαστηριακό Μάθημα: «Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Συστήματα και στα Δίκτυα Επικοινωνιών» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 Σύνθεση ενός Προσωπικού Υπολογιστή (Personal Computer, PC) 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

2 Σύνθεση/Συναρμολόγηση ενός Προσωπικού Υπολογιστή Οι βασικές μονάδες ενός προσωπικού υπολογιστή είναι η κεντρική μονάδα (ΚΜ), η οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Η ΚΜ περιέχει αρκετά από τα βασικά δομικά στοιχεία του υπολογιστή (μητρική πλακέτα, επεξεργαστή, μνήμη RAM, σκληρό δίσκο κ.α.). Όλα αυτά τα δομικά στοιχεία πρέπει να συνδεθούν κατάλληλα μεταξύ τους ώστε να λειτουργήσουν ως ενιαίο σύνολο και να αποκτήσουν την έννοια του υπολογιστή. Η διαδικασία που εκτελούμε για να συνδέσουμε μεταξύ τους όλα αυτά τα δομικά στοιχεία, καλείται σύνθεση (ή συναρμολόγηση) ενός PC. Παρακάτω θα δούμε τη διαδικασία σύνθεσης ενός επιτραπέζιου PC. Η διαδικασία σύνθεσης ενός φορητού υπολογιστή δε διαφέρει πολύ από αυτή ενός επιτραπέζιου PC. Εργαλεία που χρειαζόμαστε Για να συνθέσουμε ένα PC θα χρειαστούμε: Ένα σταυροκατσάβιδο και μία πένσα ή ένα μυτοτσίμπιδο, για να αφαιρέσουμε μεταλλικά τμήματα από το κουτί, που καλύπτουν εξόδους θυρών ή περιφερειακών συσκευών. Πριν τη διαδικασία σύνθεσης του PC, θα πρέπει να έχουμε συγκεντρώσει όλα εκείνα τα υλικά (συσκευές) από τα οποία θα αποτελείται ο υπολογιστής. Άρα θα χρειαστούμε: Ένα κουτί υπολογιστή (desktop, tower ή άλλης μορφής) Ένα τροφοδοτικό (Power Supply Unit, PSU) Έναν επεξεργαστή (CPU), μαζί με τη ψύκτρα (Processor Cooling) του Θερμοαγώγιμη πάστα (Thermal Paste) Μία μητρική πλακέτα (motherboard) (κατάλληλη για το τύπο επεξεργαστή που επιλέξαμε) Αρθρώματα μνήμης RAM (κατάλληλα για τη μητρική που επιλέξαμε) Κάρτα γραφικών (Graphics Card) (όχι απαραίτητη, αν αυτή ενσωματώνεται στη μητρική πλακέτα) για την σύνδεση του υπολογιστή με την οθόνη Κάρτα δικτύου (όχι απαραίτητη, αν αυτή ενσωματώνεται στη μητρική πλακέτα) για την σύνδεση του υπολογιστή σε τοπικό δίκτυο Σκληρό δίσκο (HDD ή SSD) για να αποθηκεύσουμε το Λειτουργικό Σύστημα, τις εφαρμογές και τα δεδομένα μας Οδηγό οπτικού δίσκου (CD-ROM, DVD-ROM, CD-RW, DVD-RW, Blu-Ray) για την αναπαραγωγή ή εγγραφή οπτικών δίσκων Καλώδια διασύνδεσης της μητρικής πλακέτας με τον σκληρό δίσκο και τον οδηγό οπτικού δίσκου τύπου ΑΤΑ/IDE ή SATA Βίδες ή στηρίγματα (συνήθως περιέχονται στην συσκευασία του κουτιού) Δεματικά καλωδίων για την καλύτερη τακτοποίηση των καλωδίων μέσα στο κουτί 2 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

3 Γενική θεώρηση της Διαδικασίας σύνθεσης/συναρμολόγησης ενός P/C Η διαδικασία σύνθεσης περιλαμβάνει μερικά βήματα τα οποία γίνονται με την σειρά που παρουσιάζονται παρακάτω: Πριν τοποθετήσουμε τα υλικά (τις συσκευές) μέσα στο κουτί, τοποθετούμε πάνω στο πάγκο εργασίας τη μητρική πλακέτα (motherboard), στην οποία έχουμε συνδέσει, τον επεξεργαστή (CPU) με την ψύκτρα του, τα αρθρώματα μνήμης RAM και την κάρτα γραφικών, εάν υπάρχει (Προσέχουμε να συνδέσουμε το καλώδιο της ψύκτρας του επεξεργαστή στο κατάλληλο φις της μητρικής πλακέτας). Στη συνέχεια τροφοδοτούμε τη μητρική με εξωτερικό τροφοδοτικό και ελέγχουμε τη λειτουργία των συσκευών που συνδέσαμε. Αν οι συσκευές λειτουργούν κανονικά τότε προχωρούμε στην τοποθέτησή τους μέσα στο κουτί. Εκτελούμε την παραπάνω διαδικασία πρώτη, για να γλιτώσουμε χρόνο και κόπο, στην περίπτωση που κάποιο από το παραπάνω υλικό έχει λειτουργικό σφάλμα από την κατασκευή του (Εικ. 1). Εικ. 1. (α) Τοποθέτηση επεξεργαστή & ψύκτρας, (β) Τοποθέτηση αρθρώματος μνήμης RAM Τοποθετούμε πάνω στο πάγκο εργασίας το κουτί του υπολογιστή και ξεβιδώνουμε την πλευρά που μας δίνει πρόσβαση στο εσωτερικό του. Βιδώνουμε τα στηρίγματα της μητρικής πλακέτας πάνω στην βάση της στο κουτί. Τοποθετούμε το panel των πίσω θυρών, τοποθετούμε την μητρική και την σταθεροποιούμε βιδώνοντάς την χρησιμοποιώντας το σταυροκατσάβιδο. Στην μητρική πλακέτα, έχουμε τοποθετήσει στο 1ο βήμα τον επεξεργαστή και τα αρθρώματα μνήμης RAM. Συνδέουμε το τροφοδοτικό με τη μητρική πλακέτα. 3 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

4 Τοποθετούμε και στερεώνουμε στις κατάλληλες υποδοχές επέκτασης της μητρικής πλακέτας, τις αντίστοιχες κάρτες επέκτασης, κάρτα γραφικών, κάρτα δικτύου, κάρτα ήχου κλπ. (Πιθανόν, η κάρτα γραφικών να χρειάζεται επιπλέον τροφοδοσία από το τροφοδοτικό, οπότε και φροντίζουμε να το συνδέσουμε). Τοποθετούμε τον σκληρό δίσκο (HD ή SSD) και τον οδηγό οπτικού δίσκου στις κατάλληλες θέσεις 3 και 5. ιντσών και τα σταθεροποιούμε με βίδες ή κατάλληλα στηρίγματα. Συνδέουμε τον σκληρό δίσκο και τον οδηγό οπτικού δίσκου με το τροφοδοτικό και με τη μητρική πλακέτα (χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καλώδια ΑΤΑ/IDE ή SATA). Συνδέουμε (έχοντας ως βοηθό το εγχειρίδιο χρήσης της μητρικής πλακέτας) τα καλώδια που αντιστοιχούν στα ενδεικτικά LED και στους διακόπτες (μπορεί να υπάρχουν καλώδια για υποδοχές USB, υποδοχές για ακουστικά και μικρόφωνο κλπ) της μπροστινής όψης του κουτιού. Επίσης στο βήμα αυτό συνδέουμε το καλώδιο του μικρού ηχείου του υπολογιστή που βρίσκεται στο κουτί (Εικ. 2). Εικ. 2. Σύνδεση ενδεικτικών LED & διακοπτών μπροστινής όψης Τακτοποιούμε τα καλώδια μέσα στο κουτί χρησιμοποιώντας τα δεματικά καλωδίων. Κάνουμε ένα τελευταίο έλεγχο στις συνδέσεις, που έχουμε κάνει στα προηγούμενα βήματα και συνδέουμε ένα πληκτρολόγιο, ένα ποντίκι και μία οθόνη στον υπολογιστή μας. Συνδέουμε στο ρεύμα τον υπολογιστή μας και τον θέτουμε σε λειτουργία. Αν όλα λειτουργούν σωστά τότε προχωρούμε στο επόμενο βήμα, αλλιώς απενεργοποιούμε τον υπολογιστή (καλό είναι να αφαιρέσουμε το καλώδιο από την πρίζα) και ελέγχουμε τις συνδεσμολογίες που έχουμε κάνει στα προηγούμενα βήματα. Κάνουμε εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος (Microsoft Windows, Linux κλπ). Κάνουμε εγκατάσταση των υπόλοιπων εφαρμογών, που επιθυμούμε να κάνουμε χρήση στον υπολογιστή μας. 4 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

5 Οδηγοί συσκευών Drivers Ονομάζουμε οδηγό συσκευής (Device Driver) το λογισμικό εκείνο που συνοδεύει συνήθως μία συσκευή ενός υπολογιστή, είτε αυτή βρίσκεται εντός της κεντρικής μονάδας π.χ. κάρτα γραφικών, είτε συνδέεται εξωτερικά σε μία υποδοχή διασύνδεσης περιφερειακών συσκευών π.χ. έναν εκτυπωτή, μία web camera. Για να λειτουργήσει ορθά μία συσκευή σε έναν υπολογιστή απαιτείται εκτός της φυσικής διασύνδεσή της με τη μητρική πλακέτα του υπολογιστή και η εγκατάσταση του λογισμικού (οδηγού), που συνήθως συνοδεύει τη συσκευή. Ο οδηγός συσκευής, περιέχει οδηγίες και εντολές που επιτρέπουν την σωστή επικοινωνία της συσκευής και του Λειτουργικού Συστήματος, και κατ' επέκταση και με τις εφαρμογές (Σχ. 1 ). Σχ. 1. Οι οδηγοί συσκευών έχουν τον ρόλο του ενδιάμεσου στην επικοινωνία του Λ.Σ. και των περιφερειακών συσκευών Οι οδηγοί συσκευών δημιουργούνται από τους κατασκευαστές των περιφερειακών και τους διανέμουν συνήθως σε οπτικό δίσκο (CD) μαζί με τη συσκευή. Για να μπορεί η συσκευή να λειτουργεί με τις νέες εκδόσεις Λειτουργικών Συστημάτων, οι οδηγοί συσκευών αναβαθμίζονται συνεχώς και διανέμονται, συνήθως δωρεάν, μέσα από το διαδικτυακό τόπο του κατασκευαστή. Τα σύγχρονα Λειτουργικά Συστήματα μπορούν να αναγνωρίζουν μεγάλες ομάδες περιφερειακών και να εγκαθιστούν αυτόματα τους κατάλληλους οδηγούς συσκευών. Έχουν συνήθως ένα γενικό οδηγό συσκευής, που ταιριάζει στις περισσότερες αυτού του είδους συσκευές. Έτσι σχηματίζουμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι η συσκευή λειτουργεί χωρίς να έχουμε εγκαταστήσει έναν οδηγό συσκευής. Πολλές φορές μία συσκευή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους σωστούς drivers, αυτό μπορεί να την κάνει να υπολειτουργεί ή να μην μπορούν να υποστηριχτούν όλες οι δυνατότητές της. Για παράδειγμα, αν δεν βάλουμε τους drivers μιας κάρτας γραφικών, η ανάλυση και η ποιότητα των γραφικών που θα εμφανίζονται θα είναι μειωμένη. 5 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

6 Πρακτική εφαρμογή σύνθεσης/συναρμολόγησης ενός P/C Η συναρμολόγηση ξεκινάει από τη motherboard. Τη βγάζουμε από το κουτί της και ξεκινάμε... Θα χρησιμοποιήσουμε μια μητρική κάρτα της εταιρείας Gigabyte, μοντέλο GA-EP43-DS3R Η μητρική κάρτα μας διαθέτει το socket LGA775, το οποίο θα υποδεχτεί τον επεξεργαστή Intel Core 2 Duo E ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

7 Τοποθέτηση επεξεργαστή (CPU) Χρησιμοποιούμε τον ειδικό βραχίονα που είναι πάνω από την ψύκτρα για να απασφαλίσουμε το μεταλλικό "κάλυμμα" που ασφαλίζει τον επεξεργαστή σταθερά στο socket. Έχουμε βγάλει το προστατευτικό του socket ώστε να βάλουμε τον επεξεργαστή. Το πλαστικό κάλυμμα έχει αφαιρεθεί και βρισκόμαστε στο σημείο που τοποθετούμε τον επεξεργαστή. Ο επεξεργαστής τοποθετείται μόνο κατά μία φορά. Υπάρχουν δύο σχετικές, ειδικές εγκοπές, που αποτελούν "οδηγοί" για την ευθυγράμμιση και την σωστή τοποθέτησή του. Σε κάθε περίπτωση, δεν πιέζουμε τον επεξεργαστή γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε μεγάλο πρόβλημα. Ο επεξεργαστής "κάθισε τέλεια" στην βάση τοποθέτησής του. Κλίνουμε το καπάκι και κουμπώνουμε τον επεξεργαστή. 7 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

8 Προετοιμασία ψύκτρας Αφού βγάλουμε την ψύκτρα μας από το κουτί, προσέχουμε στο κάτω μέρος αν όταν βγάλουμε κάποια ταινία που έχει, να μην έχει αφήσει υπολείμματα κόλλας. Για να το αποτρέψουμε τυχόν κακή απαγωγή της θερμότητας περούμε ένα πανάκι και με λίγο καθαρό οινόπνευμα το καθαρίζουμε. Αφού καθαρίσουμε την ψύκτρα βιδώνουμε τις ειδικές βάσεις που υπήρχαν στην συσκευασία της ψύκτρας, στο κάτω μέρος της, όπως προβλέπεται από τις οδηγίες χρήσης. Τοποθετούμε στη θέση τους τα ελαστικά ελάσματα που θα στηρίξουν των 120mm ανεμιστήρα στα πτερύγια της ψύκτρας. Συνολικά είναι τέσσερα στον αριθμό. Στην συνέχεια κουμπώνουμε τα λαστιχένια ελάσματα - τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς επίσης από τον ανεμιστήρα - στην προβλεπόμενη θέση τους στα πτερύγια της ψύκτρας. Με ένα δεύτερο πανάκι (χωρίς οινόπνευμα, εκτός και αν υπάρχουν υπολείμματα από προηγούμενο θερμοαγώγιμο υλικό ή πάστα), καθαρίζουμε λίγο την επιφάνεια του επεξεργαστή, για καλό και για κακό. 8 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

9 Τοποθέτηση πάστας Απαραίτητη είναι η θερμοαγώγιμη πάστα. Προσοχή στο συγκεκριμένο σημείο! Μία με δύο σταγόνες θερμοαγώγιμου υλικού αρκούν (στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού). Σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα μπορεί να είναι το αντίθετο! Τυλίγουμε το δάχτυλο μας με λίγη μαγειρική ζελατίνα (για καλύτερα αποτελέσματα) και απλώνουμε με ελάχιστη πίεση την "πάστα" σε όλη την επιφάνεια του heatspreader του επεξεργαστή, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό φίλμ... Το τελικό αποτέλεσμα θα μοιάζει κάπως έτσι. Εγκατάσταση της ψύκτρας Είμαστε έτοιμοι για την τοποθέτηση της ψύκτρας. Για να την τοποθετήσουμε, χωρίς να προξενήσουμε τη παραμικρή στρέβλωση στο motherboard, βάζουμε από κάτω του, το μαλακό υλικό που διέθετε στην συσκευασία του. Ευθυγραμμίζουμε σωστά την ψύκτρα. Η φορά του ρεύματος που παράγει ο ανεμιστήρας είναι προς την ψύκτρα. Το ρεύμα αέρα που παράγει, θα περάσει από τα πτερύγια της, θα θερμανθεί και όπως είναι έτσι θερμό, θα απομακρυνθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, με την επιπλέον βοήθεια του ανεμιστήρα που διαθέτει το case στο πίσω μέρος του. Προσέξτε οι τέσσερις βάσεις της ψύκτρας να είναι τέλεια εφαπτόμενες στις τέσσερις οπές που διαθέτει η motherboard γύρω από το socket. 9 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

10 Εγκατάσταση μνήμης RAM Απασφαλίζουμε τα λευκά κλίπ ασφάλισης των DIMM sockets. Εγκαθιστούμε ένα - ένα τα αρθρώματα της μνήμης. Η τοποθέτησή τους πραγματοποιείται κατά μία και μοναδική φορά. Βρείτε την εγκοπή που υπάρχει σε κάθε άρθρωμα μνήμης ώστε να εφάπτεται στο "σκαλοπατάκι" που υπάρχει σε κάθε DIMM socket. Στη συνέχεια πιέστε κάθετα, ώστε να κουμπώσουν και να ασφαλίσουν σωστά στις κατάλληλες εγκοπές οι λευκές ασφάλειες των DIMM sockets. 10 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

11 Εγκατάσταση motherboard Με το κουτί σε "ξαπλωτή" θέση, βιδώνουμε τους απαραίτητους μεταλλικούς αποστάτες. Σε αυτούς ουσιαστικά θα "βιδώσουμε" τη motherboard. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το μεταλλικό λαμάκι για το I/O back panel του motherboard. Προσέχουμε τη φορά τοποθέτησης (στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το "κουμπώνουμε" με τις θύρες PS/2 στο πάνω μέρος). Στη συνέχεια, παίρνουμε τη motherboard και τη ξαπλώνουμε με ιδιαίτερη προσοχή στο κάτω μέρος του κουτιού, αφού πρώτα έχουμε ευθυγραμμίσει τις θύρες του I/O back panel του, με τις αντίστοιχες οπές στο λαμάκι που δείξαμε ποιο πάνω. Βιδώνουμε με κατάλληλες βίδες (θα τις βρείτε μαζί με τους αποστάτες στη συσκευασία του κουτιού) τη motherboard στους αποστάτες, που νωρίτερα είχαμε τοποθετήσει στις προβλεπόμενες από το ATX standard θέσεις. 11 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

12 Εγκατάσταση τροφοδοτικού Αφού ασφαλίσαμε τη motherboard, στη συνέχεια τοποθετούμε και βιδώνουμε κατάλληλα το τροφοδοτικό στη θέση του. Ακόμη δεν θα συνδέσουμε τα καλώδια για την τροφοδοσία στο hardware γιατί έχουμε να εγκαταστήσουμε και άλλα πράγματα. Εγκατάσταση σκληρών δίσκων (HD / SSD) Σειρά έχει η εγκατάσταση των σκληρών δίσκων. Αφαιρούμε τις θήκες που χρειαζόμαστε για να τοποθετήσουμε τον δίσκο. Σε κάθε κουτί υπάρχει διαφορετική ασφάλεια για τον δίσκο οπότε το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι αυτό. Τοποθετούμε τον σκληρό δίσκο στην θέση που μας παρέχει το κουτί και σπρώχνουμε με προσοχή ωσότου σταθεροποιηθεί στην θέση του. 12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

13 Θα πάρουμε ένα καλώδιο sata που περιέχει μέσα στον κουτί της μητρικής για να συνδέσουμε τον σκληρό μας δίσκο με τη motherboard. Συνδέουμε το καλώδιο sata στον σκληρό δίσκο και πάνω στη motherboard. Συνδέσεις του front panel (Τα καλώδια που έχει το κουτί) Συνδέουμε τα καλώδια για τις θύρες USB και Firewire στα κατάλληλα headers (βρείτε τη θέση τους στο εγχειρίδιο χρήσης του motherboard και στο PCB) 13 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

14 Εγκατάσταση κάρτας γραφικών Βγάζουμε το πίσω λαμάκι για να εγκαταστήσουμε την κάρτα γραφικών. Την τοποθετούμε με προσοχή στην PCI Express 2.0 x16 θύρα και πιέζουμε ωσότου κουμπώσει. Βιδώνουμε την κάρτα γραφικών πάνω στο κουτί. 14 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

15 Συνδέσεις τροφοδοσίας Περνούμε το μεγάλο καλώδιο τροφοδοσίας της μητρικής 24-pin ATX connector. Το συνδέουμε επάνω στη μητρική. 15 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

16 Συνδέουμε τα καλώδια τροφοδοσίας του σκληρού δίσκου και του cd-dvd writer. Συνδέουμε τo καλώδιo τροφοδοσίας του επεξεργαστή μας στη motherboard. 16 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

17 Tέλος θα συνδέσουμε το καλώδιο τροφοδοσίας της κάρτας γραφικών. Τελικό αποτέλεσμα Η συναρμολόγηση του P/C έχει ολοκληρωθεί, απομένει η φόρτωση του Λειτουργικού Συστήματος (Windows ή Linux), η εγκατάσταση προγραμμάτων εφαρμογών (π.χ. Libreoffice, VLC κλπ) και πιθανόν οι οδηγοί (drivers) των εξαρτημάτων που αποτελούν το P/C μας. 17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

18 ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Θεωρητικά, η αποσυναρμολόγηση είναι πιο εύκολη, αλλά φυσικά θέλει προσοχή και απαλές κινήσεις. Προετοιμασία: Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αφαιρέσει το καλώδιο τροφοδοσίας από τον Η/Υ. Αποφασίζουμε ένα σημείο που θα τοποθετήσουμε τις βίδες που δεν πρέπει να χαθούν, οργανωμένα (π.χ. ανά ομάδες και με την σειρά που θα αφαιρέσουμε τα υλικά). Αφαιρούμε το αριστερό εξωτερικό κάλυμμα για να δούμε το εσωτερικό του Η/Υ. Σε κάποιους παλιούς Η/Υ το κάλυμμα ήταν ενιαίο αριστερά-δεξιά και πάνω. Θα έχουμε συνήθως ξαπλωμένο το κουτί ώστε η μητρική να είναι οριζόντια για να διευκολυνθούμε στην αποσυναρμολόγηση. Κάποιες φορές θα το τοποθετούμε όρθιο οπότε είναι αναγκαίο και βολεύει π.χ. αφαίρεση τροφοδοτικού και cdrom. Η διαδικασία: Η διαδικασία πιο κάτω εξηγεί πώς πρέπει να αφαιρέσουμε τα εξαρτήματα και με ποια σειρά: ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: (Η/Υ όρθιος) Αποσυνδέουμε τα καλώδια του Τροφοδοτικού του Η/Υ από την μητρική, από τους δίσκους, CDROM κτλ και ξεβιδώνοντας από έξω τις βίδες του, το αφαιρούμε από τον Η/Υ, με προσοχή. CD/DVD ROM: (Η/Υ όρθιος) Αποσυνδέουμε το καλώδιο επικοινωνίας IDE ή SATA με την μητρική. Αφαιρούμε το δεξιό εξωτερικό κάλυμμα για να ξεβιδώσουμε και από τις 2 μεριές τις βίδες και γλιστράμε προς τα έξω το CDROM. ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: (Η/Υ όρθιος) Ομοίως όπως και με το CDROM, αποσυνδέουμε το καλώδιο επικοινωνίας IDE ή SATA με την μητρική, ξεβιδώνουμε και από τις 2 μεριές, και γλιστράμε προς τα μέσα τον σκληρό δίσκο. DISK DRIVE: (Η/Υ όρθιος) Εάν υπάρχει, αφαιρούμε και τον Οδηγό Δισκέττας (disk drive), με όμοιο τρόπο όπως και τον σκληρό δίσκο. ΚΑΡΤΕΣ PCI: (Η/Υ οριζόντια) Πριν αφαιρέσουμε την κάρτα γραφικών, θα αφαιρούμε από την μητρική τις κάρτες PCI και PCI Express, εάν υπάρχουν. Ξεβιδώνουμε τις βίδες που τις συγκρατούν με το κουτί (μπορεί να είναι και διαφορετικά στηριγμένες). Προσεκτικά και πάντα κάθετα προς την μητρική τις αφαιρούμε από τις υποδοχές PCI και PCI Express. ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ: (Η/Υ οριζόντια) Εάν η κάρτα γραφικών είναι επιπρόσθετη, και όχι ενσωματωμένη στην μητρική, θα χρειαστεί να την αφαιρέσουμε και αυτήν. Με προσοχή, αφού αφαιρέσουμε τις βίδες που την συγκρατούν με το κουτί, δοκιμάζουμε να την αφαιρέσουμε πάντα κάθετα προς την μητρική, με όμοιο τρόπο όπως τις κάρτες PCI. Εάν δεν αφαιρείται εύκολα, όπως οι κάρτες PCI, ελέγχουμε μήπως έχει κάποιο επιπλέον κούμπωμα με την μητρική. ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΚΙΑ: (Η/Υ οριζόντια) Συνήθως υπάρχουν ένα ή δύο για ακόμα καλύτερη ροή του αέρα. Αφαιρούμε προσεκτικά πρώτα το καλώδιο τροφοδοσίας και στην συνέχεια ξεβιδώνουμε για να αφαιρέσουμε και το ανεμιστηράκι. ΚΑΡΤΕΣ ΜΝΗΜΗΣ: (Η/Υ οριζόντια) Με πολύ προσοχή απασφαλίζουμε τα κλιπς αριστερά και δεξιά από την κάθε κάρτα μνήμης, που την συγκρατούν πάνω στις υποδοχές. Στην συνέχεια πιάνοντας με 2 δάκτυλα μόνο, τον αντίχειρα και τον δείκτη, πάνω ακριβώς από τα 2 κλιπς, αφαιρούμε ελαφρά πάντα κάθετα με την μητρική. ΠΡΟΣΟΧΗ!! δεν ακουμπάμε στα chips της μνήμης αριστερά και δεξιά. 18 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

19 ΨΥΚΤΡΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ: (Η/Υ οριζόντια) Θα αφαιρέσουμε την ψύχτρα με το ανεμιστηράκι που βρίσκονται πάνω από τον επεξεργαστή. Επειδή η ψύχτρα ακουμπάει πάνω στον επεξεργαστή, θα το κάνουμε με πολύ προσοχή. Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται σπάνια και μόνο όταν χρειάζεται. Η ψύχτρα είναι κουμπωμένη με 4 ασφάλειες (ή σπάνια με 4 βίδες). Βρίσκουμε πώς απασφαλίζονται ώστε να ανασηκωθεί ελαφρά η ψύχτρα. Στην συνέχεια, πάντα κάθετα με την μητρική, ανασηκώνουμε πολύ προσεκτικά την ψύχτρα με το ανεμιστηράκι. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ: (Η/Υ οριζόντια) Ο επεξεργαστής (CPU) μπορεί να είναι κουμπωμένος με μία ασφάλεια στην μητρική. Αν βλέπουμε κάτι τέτοιο, την απασφαλίζουμε πρώτα. Στην συνέχεια με 3 δάκτυλα, πιάνοντας με πολύ προσοχή στα πλάγια του επεξεργαστή, τον αφαιρούμε πάντα κάθετα. Ο επεξεργαστής έχει δεκάδες σημεία επαφής στο κάτω μέρος του που ακουμπάνε στις ακίδες (pin) της υποδοχής της μητρικής (CPU socket). ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ακουμπήσουμε στις ακίδες της μητρικής και δεν ακουμπάμε και στο κάτω μέρος του επεξεργαστή που είναι πολύ ευαίσθητο υλικό. Όπου τον τοποθετήσουμε προσωρινά στην άκρη, θα πρέπει να είναι ανάποδα γυρισμένος ώστε οι επαφές του να μην ακουμπάνε πουθενά. ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ: (Η/Υ οριζόντια) Το τελευταίο που θα αφαιρέσουμε είναι η μητρική πλακέτα. Είναι βιδωμένη με 4 ή 6 βίδες πάνω σε μία βάση στο κουτί. Την αφαιρούμε και την χειριζόμαστε με προσοχή. Την πιάνουμε από τα πλάγια και, όσο μπορούμε, δεν ακουμπάμε ούτε το πάνω μέρος της ούτε το κάτω. Πηγές πληροφόρησης: %CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B 7%CF%83%CE%B7- %CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE- %CF%83%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-pc/ %CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7- %CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE %CE%A5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%94%CE%AF%CE %BA%CF%84%CF%85%CE%B1_%CE%A5%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9% CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD.pdf gmaeta-upsilonpiomicronlambdaomicrongammaiotasigmatau942.html 19 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

20 Δραστηριότητα 1 1. Χωριστείτε σε ομάδες των 2 ατόμων ανά υπολογιστή. 2. Παρακολουθήστε από τον υπολογιστή σας το βίντεο περιγραφής συναρμολόγησης υπολογιστή 3. Στο τετράδιο σας καταγράψτε συνοπτικά τα βήματα συναρμολόγησης. 4. Αφού ολοκληρώσουν όλες οι ομάδες συζητήστε τα βήματα συναρμολόγησης που καταγράψατε στην τάξη όλοι μαζί. 5. Απαντήστε στις εξής ερωτήσεις (στο τέλος του μαθήματος θα γίνει συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης): Πιστεύετε ότι από αυτά που παρακολουθήσατε στο βίντεο, ο υπολογιστής είναι έτοιμος προς χρήση; Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ακολουθήσει μετά τη συναρμολόγηση προκειμένου ο υπολογιστής να είναι έτοιμος να χρησιμοποιηθεί; Δραστηριότητα 2 1. Χωριστείτε σε ομάδες των 2 ατόμων ανά υπολογιστή. 2. Παρακολουθήστε από τον υπολογιστή σας μέσω animation από το τη συναρμολόγηση ενός υπολογιστή, αλλά και τις απαραίτητες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια. (Εκτός από τα βίντεο, παρουσιάζονται και πληροφορίες για κάθε βήμα συναρμολόγησης ή ρύθμισης, στα αγγλικά). 3. Συζητήστε τυχόν απορίες με τους καθηγητές σας. Δραστηριότητα 3 (Αποσυναρμολόγηση υπολογιστή) 1. Αφού παρουσιαστούν στο εργαστήριο οι απαραίτητες οδηγίες για τη δραστηριότητα θα χωριστείτε σε ομάδες των 4 ατόμων. 2. Μετά την κατάλληλη διαμόρφωση του εργαστηρίου, θα δοθεί σε κάθε ομάδα ένας υπολογιστής και τα κατάλληλα εργαλεία για την αποσυναρμολόγηση του υπολογιστή. 3. Ένα μέλος από κάθε ομάδα θα καταγράφει τα βήματα που ακολούθησε η ομάδα του. (Θα πρέπει να σημειώσετε αναλυτικά τα καλώδια και τις θέσεις που τα αποσυνδέσατε) 4. Τα μέλη της ομάδας θα εναλλάσσονται στους ρόλους (καταγραφή, χρήση εργαλείων, τακτοποίηση εξαρτημάτων κλπ). 5. Στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση και καταγραφή των βημάτων αποσυναρμολόγησης που κατέληξαν οι ομάδες. Δραστηριότητα 4 (Συναρμολόγηση υπολογιστή) 1. Η δραστηριότητα θα υλοποιηθεί από τις ίδιες ομάδες που έκαναν την προηγούμενη δραστηριότητα. 2. Μετά την κατάλληλη διαμόρφωση του εργαστηρίου, θα δοθούν σε κάθε ομάδα όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και εργαλεία για την συναρμολόγηση του υπολογιστή. (θα χρησιμοποιηθούν αυτά που προέκυψαν στην προηγούμενη δραστηριότητα). 3. Ένα μέλος από κάθε ομάδα θα καταγράφει τα βήματα που ακολούθησε η ομάδα του. 4. Τα μέλη της ομάδας θα εναλλάσσονται στους ρόλους (καταγραφή, χρήση εργαλείων, τοποθέτηση μονάδων κλπ). 5. Στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση και καταγραφή των βημάτων συναρμολόγησης που κατέληξαν οι ομάδες. 6. Στη συνέχεια και υπό την επίβλεψη και μόνο των καθηγητών σας, θα γίνει έλεγχος και δοκιμή του υπολογιστή που συναρμολογήσατε. 20 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΚΑΝΤΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ12.10), ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕ17.04)

Σημειώσεις στο μάθημα «Συντήρηση Η/Υ»

Σημειώσεις στο μάθημα «Συντήρηση Η/Υ» Σημειώσεις στο μάθημα «Συντήρηση Η/Υ» Β Τάξη ΕΠΑ.Λ. Τομέας Πληροφορικής 1. Εισαγωγή Υπολογιστικό Σύστημα Ο υπολογιστής είναι μία συσκευή η λειτουργία της οποίας βασίζεται στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Οδηγός συναρμολόγησης Η/Υ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Οδηγός συναρμολόγησης Η/Υ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Οδηγός συναρμολόγησης Η/Υ Η πλειονότητα των χρηστών καταφεύγει σε "έτοιμες" λύσεις συναρμολόγησης που προσφέρουν τα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ας δούμε ένας

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης Το εσωτερικό ενός PC 1 Το κουτί του PC (περίβλημα) περιέχει όλα τα βασικά μέρη του συστήματος Δύο κατηγορίες κουτιών: Desktop και Tower Mini tower Midi tower Full tower Κεντρική μονάδα Ο τύπος του κουτιού

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα Β1 κεφ.2 ο «Σο Εσωτερικό του Τπολογιστή»

Ενότητα Β1 κεφ.2 ο «Σο Εσωτερικό του Τπολογιστή» 1 2 1) ΚΟΤΣΙ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ (computer case): το κύριο κουτί που περικλείει τις βασικές συσκευές του υπολογιστή (επεξεργαστή, αποθήκες, RAM). 2) ΜΗΣΡΙΚΗ (motherboard): η πιο μεγάλη κάρτα πάνω στην οποία βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή 1.5.1 Ανάλυση των μερών ενός υπολογιστή Μονάδα συστήματος Είναι το κουτί του υπολογιστή το οποίο φαίνεται αρκετά συμπαγές, αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.1 Βασικές μονάδες προσωπικού υπολογιστή

Μάθημα 4.1 Βασικές μονάδες προσωπικού υπολογιστή Μάθημα 4.1 Βασικές μονάδες προσωπικού υπολογιστή - Εισαγωγή - Αρχιτεκτονική προσωπικού υπολογιστή - Βασικά τμήματα ενός προσωπικού υπολογιστή - Η κεντρική μονάδα Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό θα μπορείς:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Υπολογιστής Συνοπτικό λεξικό Οξφόρδης -> «ηλεκτρονική υπολογιστική μηχανή»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) Σύγχρονα Υπολογιστικά Συστήματα τους υπερυπολογιστές (supercomputers) που χρησιμοποιούν ερευνητικά εργαστήρια τα μεγάλα συστήματα (mainframes)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. USB 2.0 Adaptor. για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. USB 2.0 Adaptor. για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ USB 2.0 Adaptor για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Επιτρέπει σύνδεση στο PC συσκευών που διαθέτουν υποδοχές SATA/ IDE μέσω USB2.0

Διαβάστε περισσότερα

Βάση επέκτασης ΗΡ 2700 Ultra-Slim Οδηγός χρήσης

Βάση επέκτασης ΗΡ 2700 Ultra-Slim Οδηγός χρήσης Βάση επέκτασης ΗΡ 2700 Ultra-Slim Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το Υλικό του Υπολογιστή ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (Είναι τα στοιχεία που δίνουμε για λυθεί το πρόβλημα) ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ CPV : 30213300-8, 30233132-5, 30236113-7, 30232000-4, 32421000-0 Βέροια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2017

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2017 CPV: 30237300-2,30213300-8,30237460-1,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ (HARDWARE) ΤΟΥ Η/Υ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ (HARDWARE) ΤΟΥ Η/Υ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 4 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 15 ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ Β Εργαστηριακό Μάθημα: «Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Συστήματα και στα Δίκτυα Επικοινωνιών»

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Λειτουργικά Συστήματα Β ΕΠΑΛ

Κεφάλαιο 3 Λειτουργικά Συστήματα Β ΕΠΑΛ Κεφάλαιο 3 Λειτουργικά Συστήματα Β ΕΠΑΛ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ (INPUT/OUTPUT) Τι είναι Είσοδος και τι Έξοδος Με τον όρο Είσοδο (Input) αναφερόμαστε στη ροή δεδομένων προς την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Β τάξη. ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Κεφάλαιο 2: Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Εικόνα 2.1: Η Κεντρική Μονάδα.

Β τάξη. ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Κεφάλαιο 2: Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Εικόνα 2.1: Η Κεντρική Μονάδα. Εικόνα 2.1: Η Κεντρική Μονάδα. Εικόνα 2.1: Η Κεντρική Μονάδα και τα κυριότερα μέρη στο εσωτερικό της. Μητρική πλακέτα (motherboard) Επεξεργαστής ή Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ή Κ.Μ.Ε. (Central Processing

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και επίδειξη μοντέλων πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)

Ανάπτυξη και επίδειξη μοντέλων πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) Ανάπτυξη και επίδειξη μοντέλων πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) Action B.6 Προώθηση και Υποστήριξη της Κουλτούρας Πρόληψης ΑΗΗΕ στην Ελλάδα Deliverable

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ 1) Τι είναι μητρική πλακέτα; Είναι η βασική ηλεκτρονική πλακέτα ενός Η/Υ πάνω στην οποία συνδέονται όλα τα εξαρτήματα ενός Η/Υ όπως ο επεξεργαστής, η μνήμη, οι κάρτες επέκτασης,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 10 ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ (INPUT/OUTPUT)

Μάθημα 10 ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ (INPUT/OUTPUT) Μάθημα 10 ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΞΟΔΟΥ (INPUT/OUTPUT) Τι είναι Είσοδος και τι Έξοδος Με τον όρο Είσοδο (Input) αναφερόμαστε στη ροή δεδομένων προς την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ), ενώ με τον όρο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή Κεφάλαιο 2 2. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή 2.1 Εισαγωγή Στο σημείο αυτό είστε ήδη εξοικειωμένοι με την κεντρική ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Λ Ε Τ Η. Προμήθεια εξοπλισμού μηχανοργάνωσης για τις ανάγκες του Δήμου Φαιστού για το έτος 2013. Προϋπολογισμού: 8.

Μ Ε Λ Ε Τ Η. Προμήθεια εξοπλισμού μηχανοργάνωσης για τις ανάγκες του Δήμου Φαιστού για το έτος 2013. Προϋπολογισμού: 8. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ,, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ: Φαιστού ΤΙΤΛΟΣ: Προμήθεια εξοπλισμού μηχανοργάνωσης για τις ανάγκες του Δήμου Φαιστού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι υπολογιστές αποτελούνται από πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Κάθε εξάρτημα έχει ειδικό ρόλο στη λειτουργία του υπολογιστή. Όλα όμως έχουν σχεδιαστεί, για να συνεργάζονται,

Διαβάστε περισσότερα

2.3.4 Εργαστήριο: Αποσυναρμολόγηση Υπολογιστή

2.3.4 Εργαστήριο: Αποσυναρμολόγηση Υπολογιστή 2.3.4 Εργαστήριο: Αποσυναρμολόγηση Υπολογιστή Εκτυπώστε και ολοκληρώστε αυτό το εργαστήριο. Στο εργαστήριο αυτό θα αποσυναρμολογήσετε ένα υπολογιστή με χρήση ασφαλών διαδικασιών εργαστηρίου και τα κατάλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας.

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας. Δεδομένα Πληροφορίες Δεδομένα: Μια ομάδα από σύμβολα, αριθμούς, λέξεις που αντιπροσωπεύουν κάτι και θα χρησιμοποιηθούν σε μια επεξεργασία. Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα,

Διαβάστε περισσότερα

M725s Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού

M725s Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού M725s Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού Τύποι μηχανών Energy Star: 10VT, 10VU, 10VV και 10VX Σημείωση: Πριν χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες και το προϊόν στο οποίο αναφέρονται, φροντίστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ Θεσσαλονίκη 09/06/2015 4η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ι Π Π Ο Κ Ρ Α Τ Ε Ι Ο» ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Κωνσταντινουπόλεως αρ. 49, 546 42

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης. Κάντε κλικ για έναρξη

Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης. Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Γενική εικόνα Στο σχήμα βλέπουμε μία γενική εικόνα του εσωτερικού της Κεντρική Μονάδας του υπολογιστή: Τροφοδοτικό Είναι μία ηλεκτρική μικροσυσκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων.

Κεφάλαιο Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων. Α Γενικού Λυκείου Κεφάλαιο 1 1.1 Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων. Ιδιαίτερη θέση έχουν οι Υπολογιστικές συσκευές. Μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

16REQ

16REQ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ Τίτλος : «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ» ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 5.952,14 ΦΠΑ 16% : 1.011,86 ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΦΠΑ :

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Τι ονομάζουμε υλικό και τι λογισμικό ενός υπολογιστικού συστήματος; 2. Τι είναι α) η μητρική πλακέτα ( motherboard), β) η κεντρική μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Επιτοίχια ανάρτηση του υπολογιστή HP TouchSmart. Οδηγός χρήσης

Επιτοίχια ανάρτηση του υπολογιστή HP TouchSmart. Οδηγός χρήσης Επιτοίχια ανάρτηση του υπολογιστή HP TouchSmart Οδηγός χρήσης Οι μόνες εγγυήσεις που ισχύουν για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Hewlett- Packard διατυπώνονται στις ρητές δηλώσεις που συνοδεύουν αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Dell Latitude E5410/E5510

Dell Latitude E5410/E5510 Dell Latitude E5410/E5510 Πληροφορίες για την εγκατάσταση και τα χαρακτηριστικά Σχετικά με τις προειδοποιήσεις ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ επισημαίνει ενδεχόμενο κίνδυνο για βλάβη στον εξοπλισμό, τραυματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron 15. Εγχειρίδιο κατόχου. Σειρά 3000

Inspiron 15. Εγχειρίδιο κατόχου. Σειρά 3000 Inspiron 15 Σειρά 3000 Εγχειρίδιο κατόχου Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 15 3541/15 3542 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P40F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P40F001/ P40F002 Σημειώσεις, ειδοποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

S ATA T O U S B 2. 0 Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο

S ATA T O U S B 2. 0 Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο S T O R A G E S U P P O R T H A R D D I S K C A S I N G 3. 5 S T O R A G E S ATA T O U S B 2. 0 Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο S I - 7 0 7 1 2 7 S T O R A G E S U P P O R T H A R D D I S K C A S I N G 3. 5 S T O

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron Εγχειρίδιο σέρβις

Inspiron Εγχειρίδιο σέρβις Inspiron 17 5000 Εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 17 5767 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P32E Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P32E001 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Σταθµός επιτραπέζιας σύνδεσης HP Οδηγός αναφοράς

Σταθµός επιτραπέζιας σύνδεσης HP Οδηγός αναφοράς Σταθµός επιτραπέζιας σύνδεσης HP Οδηγός αναφοράς Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Microsoft είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

16PROC

16PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Βέροια, 21 Νοεμβρίου 2016 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αριθ. Πρωτ.: 44051 ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) Πληροφορίες : Τριγώνης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 4 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 4 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Α/ Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ / ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ 1 2 3 4 5 Επεξεργαστής κατασκευαστής Intel Μοντέλο επεξεργαστή τουλάχιστον core i.3 τουλάχιστον 4 ης γενιάς Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Η Συντήρηση του Υπολογιστή

Η Συντήρηση του Υπολογιστή Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Η Συντήρηση του Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Άριστος Πασιάς 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Άριστος Πασιάς Σεπτέμβριος 2017 2 Στόχοι: Στο τέλος αυτού του μαθήματος ο μαθητή πρέπει: Να μπορεί να αναφέρει τα κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

S ATA T O U S B 2. 0 / ESATA Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο

S ATA T O U S B 2. 0 / ESATA Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο S T O R A G E S U P P O R T H A R D D I S K C A S I N G 2. 5 S T O R A G E S ATA T O U S B 2. 0 / ESATA Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο S I - 7 0 7 132 S T O R A G E S U P P O R T H A R D D I S K C A S I N G 2. 5

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron 13. Εγχειρίδιο σέρβις Series

Inspiron 13. Εγχειρίδιο σέρβις Series Inspiron 13 7000 Series Εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 13 7348 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P57G Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P57G001 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2ο: Υλικό υπολογιστή

Κεφάλαιο 2ο: Υλικό υπολογιστή Κεφάλαιο 2ο: Υλικό υπολογιστή 2. 1. Οι βασικές µονάδες του ηλεκτρονικού υπολογιστή (PC) Μάθηµα 2.1 [ ] Οι βασικές µονάδες του ηλεκτρονικού υπολογιστή (PC) Θεωρία: Βιβλίο: σελ. 25 29 Ασκήσεις: Βιβλίο: σελ.

Διαβάστε περισσότερα

XPS 15. Εγχειρίδιο σέρβις. Μοντέλο υπολογιστή: XPS 9550 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F001

XPS 15. Εγχειρίδιο σέρβις. Μοντέλο υπολογιστή: XPS 9550 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F001 XPS 15 Εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: XPS 9550 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F001 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ υποδεικνύει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝIΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝIΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. / ΔΣΣΜ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝIΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝIΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. / ΔΣΣΜ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝIΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝIΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. / ΔΣΣΜ 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡIΕΧΟΜΕΝΩΝ Είδος 1. Επιτραπέζιος Η/Υ...3 Είδος 2. Οθόνη 24...6 Είδος 3. Φορητός

Διαβάστε περισσότερα

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο S I - 7 0 7 1 2 5 1

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο S I - 7 0 7 1 2 5 1 Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ί Δ Ι Ο S I - 7 0 7 1 2 5 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ό Μ Ε Ν Α Τ Η Σ Σ Υ Σ Κ Ε Υ Α Σ Ί Α Σ 4 Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ά Χ Α Ρ Α Κ Τ Η Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Ά 4 Α Π Α Ι Τ Ή Σ Ε Ι Σ Σ Υ Σ Τ Ή Μ Α Τ Ο Σ 4 Ε Γ Κ Α Τ Ά Σ Τ Α Σ Η Ε

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron Εγχειρίδιο σέρβις

Inspiron Εγχειρίδιο σέρβις Inspiron 15 3000 Εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 15-3567 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P63F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P63F002 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron 14. Εγχειρίδιο σέρβις Series

Inspiron 14. Εγχειρίδιο σέρβις Series Inspiron 14 5000 Series Εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 5448 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P49G Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P49G001 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Β2.1 Βασικές έννοιες της Αρχιτεκτονικής του Η/Υ

Β2.1 Βασικές έννοιες της Αρχιτεκτονικής του Η/Υ Β2.1 Βασικές έννοιες της Αρχιτεκτονικής του Η/Υ Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε και να εξηγούμε τι είναι Αρχιτεκτονική Η/Υ Να γνωρίσουμε τα βασικά εξαρτήματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΧΡΟΝΟΥ TIMMY MD 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΧΡΟΝΟΥ TIMMY MD 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΧΡΟΝΟΥ TIMMY MD 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή....3 Περιγραφή εξαρτημάτων και χειριστηρίων....3 Λειτουργίες κουμπιών και διακοπτών....4 Τεχνικά χαρακτηριστικά....4

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron Εγχειρίδιο σέρβις

Inspiron Εγχειρίδιο σέρβις Inspiron 15 5000 Εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 15-5567 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P66F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P66F001 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟY ΕΞΟΠΛΙΣΜΟY ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟY ΕΞΟΠΛΙΣΜΟY ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Τ.Κ. 57013 Κομνηνών 76 - Ωραιόκαστρο ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ Τ.Π.Ε. ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟY

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης UN65U

Οδηγός Εγκατάστασης UN65U GK12147 Πρώτη Έκδοση Νοέμβριος 2016 Οδηγός Εγκατάστασης UN65U Το VivoMini σας συνοδεύεται από τα ακόλουθα. Επικοινωνήστε με το Κέντρο Σέρβις της ASUS σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε τα ακόλουθα

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron 15. εγχειρίδιο σέρβις Series

Inspiron 15. εγχειρίδιο σέρβις Series Inspiron 15 5000 Series εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 15 5558 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P51F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P51F001 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron 3650 Εγχειρίδιο σέρβις

Inspiron 3650 Εγχειρίδιο σέρβις Inspiron 3650 Εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 3650 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: D19M Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: D19M002 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ένδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Msystems Ltd. Inspiron Όψεις. Προδιαγραφές

Msystems Ltd. Inspiron Όψεις. Προδιαγραφές Inspiron 3650 Όψεις Copyright 2015 Dell Inc. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το προϊόν προστατεύεται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ και τη διεθνή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα και την πνευματική ιδιοκτησία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014 Α.Π.: 6028 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Παρακαλώ όπως αποστείλετε αναλυτική προσφορά για την προμήθεια

Διαβάστε περισσότερα

V530-15ICB Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού

V530-15ICB Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού V530-15ICB Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού Τύποι μηχανών Energy Star: 10TV, 10TW, 10XS και 10XT Σημείωση: Πριν χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες και το προϊόν στο οποίο αναφέρονται,

Διαβάστε περισσότερα

Lenovo V530-22ICB AIO Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού

Lenovo V530-22ICB AIO Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού Lenovo V530-22ICB AIO Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού Τύποι μηχανών Energy Star: 10US, 10UT, 10UU και 10UV Σημείωση: Πριν χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες και το προϊόν στο οποίο αναφέρονται,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ 1 1. ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ I ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Τεχνικές Προδιαγραφές Υποχρ/κή Απαίτηση Απάντηση 1 Τεχνολογία Εκτύπωσης: Μέγεθος εγγράφου: Ανάλυση εκτύπωσης: Ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΗΤΟ RADIO / CD / MP3 / USB / AUX / SD-MMC CARD APRC60AT

ΦΟΡΗΤΟ RADIO / CD / MP3 / USB / AUX / SD-MMC CARD APRC60AT ΦΟΡΗΤΟ RADIO / CD / MP3 / USB / AUX / SD-MMC CARD APRC60AT 1. Ασφάλεια 1.1 Χρήση Η συσκευή αυτή λειτουργεί ως φορητό Ράδιο/CD. Αναπαράγει μουσική (MP3) μέσω CD και USB. Μπορεί επίσης να αναπαράγει μουσική

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

Α. Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. 27174 15/7/2014 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ Η/Υ και Περιφερειακών Α. Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Διδακτικοί Στόχοι. Για την αναγκαιότητα, τον τρόπο συνεργασίας, τις δυνατότητες και τον τρόπο εγκατάστασης των περιφερειακών συσκευών.

Κεφάλαιο 4. Διδακτικοί Στόχοι. Για την αναγκαιότητα, τον τρόπο συνεργασίας, τις δυνατότητες και τον τρόπο εγκατάστασης των περιφερειακών συσκευών. Κεφάλαιο 4 Ένα υπολογιστικό σύστημα εκτός από την ΚΜΕ και την κύρια μνήμη που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και προσωρινή αποθήκευση δεδομένων βασίζεται στις περιφερειακές συσκευές για την επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

4. Θερμότητα & Ψύξη ΚΜ Η/Υ

4. Θερμότητα & Ψύξη ΚΜ Η/Υ 4. Θερμότητα & Ψύξη ΚΜ Η/Υ 4. Θερμότητα & Ψύξη ΚΜ Η/Υ Η υπερθέρμανση είναι ο σιωπηλός δολοφόνος του υπολογιστή. H σωστή ψύξη είναι θεμελιώδους σημασίας, ειδικά σε μια χώρα με τις θερμοκρασίες της Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron 15. εγχειρίδιο σέρβις Series

Inspiron 15. εγχειρίδιο σέρβις Series Inspiron 15 3000 Series εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 15 3558 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P47F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P47F001 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ1 ΥΛΙΚΟ (HARDWARE)

ΜΑΘΗΜΑ1 ΥΛΙΚΟ (HARDWARE) ΜΑΘΗΜΑ1 ΥΛΙΚΟ (HARDWARE) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Υλικό, Λογισμικό, Τεχνολογία Πληροφοριών 2. Κύρια Μέρη Ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 3. Κατηγορίες Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 4. Συγκριτικός Πίνακας Διαφόρων Τύπων Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron 20 Εγχειρίδιο κατόχου

Inspiron 20 Εγχειρίδιο κατόχου Inspiron 20 Εγχειρίδιο κατόχου Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 20, μοντέλο 3048 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: W09B Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: W09B001 Σημειώσεις, ειδοποιήσεις και προσοχές ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή επανάληψη Προμήθεια υπολογιστών, περιφερειακών και εκτυπωτών

Ορθή επανάληψη Προμήθεια υπολογιστών, περιφερειακών και εκτυπωτών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ορθή επανάληψη Προμήθεια υπολογιστών, περιφερειακών και εκτυπωτών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η μελέτη αφορά στην προμήθεια υπολογιστών, περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Γενικά Χαρακτηριστικά Το προτεινόμενο σύστημα να είναι επώνυμου κατασκευαστικού οίκου, σύγχρονης τεχνολογίας με σειρά παραγωγής >=2017 Να

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Χρήστος Ρέτσας 1

Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Χρήστος Ρέτσας 1 Το εσωτερικό του Υπολογιστή Χρήστος Ρέτσας 1 Περιφερειακές (εξωτερικές) συσκευές Κεντρική Μονάδα 2 Που είναι ηκεντρική Μονάδα; Φορητός H/Y (laptop, netbook) Χρήστος Ρέτσας 3 Που είναι ηκεντρική Μονάδα;

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για τις προειδοποιήσεις. Dell Latitude E5400 και E5500 Πληροφορίες για την εγκατάσταση και τα χαρακτηριστικά

Πληροφορίες για τις προειδοποιήσεις. Dell Latitude E5400 και E5500 Πληροφορίες για την εγκατάσταση και τα χαρακτηριστικά Πληροφορίες για τις προειδοποιήσεις ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Η ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ επισημαίνει ενδεχόμενο κίνδυνο βλάβης στον εξοπλισμό, τραυματισμού ή θανάτου. Dell Latitude E5400 και E5500 Πληροφορίες για την εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ηράκλειο, 11/01/2013 Αρ. πρωτ. 297 Ο Ειδικός Λογαριασμός του Πανεπιστημίου Κρήτης πρόκειται να προβεί στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Κολλητήρι - Τρυπάνι - Αρίδα 0,25 - Κόφτης - Σταυροκατσάβιδο Υλικά - Κουτί ελέγχου - 2 κόκκινοι

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron 15 για παιχνίδια Εγχειρίδιο σέρβις

Inspiron 15 για παιχνίδια Εγχειρίδιο σέρβις Inspiron 15 για παιχνίδια Εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 15-7566 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P65F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P65F001 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

FB000011 Κάρτα FireWire PCI 3 θυρών Sweex FB000010 Κάρτα FireWire PCI 4 θυρών Sweex

FB000011 Κάρτα FireWire PCI 3 θυρών Sweex FB000010 Κάρτα FireWire PCI 4 θυρών Sweex FB000011 Κάρτα FireWire PCI 3 θυρών Sweex FB000010 Κάρτα FireWire PCI 4 θυρών Sweex Εισαγωγή Σας ευχαριστούµε που αγοράσατε την κάρτα FireWire PCI Sweex. Η κάρτα αυτή σας δίνει πολλές δυνατότητες: - Η

Διαβάστε περισσότερα

XPS Εγχειρίδιο σέρβις. Μοντέλο υπολογιστή: XPS 8910 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: D24M Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: D24M001

XPS Εγχειρίδιο σέρβις. Μοντέλο υπολογιστή: XPS 8910 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: D24M Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: D24M001 XPS 8910 Εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: XPS 8910 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: D24M Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: D24M001 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ένδειξη ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Έκδ ση. Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Συνδέσεις. DS010 Sweex Multi Panel & Card Reader 53-in-1

Ελληνική Έκδ ση. Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Συνδέσεις. DS010 Sweex Multi Panel & Card Reader 53-in-1 DS010 Sweex Multi Panel & Card Reader 53-in-1 Εισαγωγή Αρχικά, σας ευχαριστούμε που αγοράσατε τον Multi Panel & Card Reader 53-in-1x. Αυτός ο πολλαπλός πίνακας σας επιτρέπει να διευρύνετε με ευκολία τις

Διαβάστε περισσότερα

Dell Precision Εγχειρίδιο κατόχου. Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P53F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P53F002

Dell Precision Εγχειρίδιο κατόχου. Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P53F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P53F002 Dell Precision 7520 Εγχειρίδιο κατόχου Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P53F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P53F002 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ υποδεικνύει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

1. Μία (1) μονάδα Η/Υ συνολικού προϋπολογισμού 1.100,00

1. Μία (1) μονάδα Η/Υ συνολικού προϋπολογισμού 1.100,00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Λήψη προσφορών για δαπάνη ποσού 8.800,00, ολογράφως (οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ευρώ) για την προμήθεια Η/Υ, ups, FAX κλπ για τις ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα είδη κύριας μνήμης και να τα συγκρίνουμε με βάση τα χαρακτηριστικά τους Να περιγράφουμε τον ρόλο του κάθε είδους της

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 49999,50 ΕΥΡΩ ΜΕ Φ.Π.Α. Κ.Α. : 70.01.7134.001 ΕΤΟΣ : 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης 1.6.1 Συσκευές αποθήκευσης Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - RAM Η μνήμη RAM (Random Access Memory Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης), κρατεί όλη την πληροφορία (δεδομένα και εντολές)

Διαβάστε περισσότερα

Inspiron 14. εγχειρίδιο σέρβις Series

Inspiron 14. εγχειρίδιο σέρβις Series Inspiron 14 5000 Series εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: Inspiron 14 5451 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P64G Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P64G003 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η.Π.Α. ΚΑΝΑ ΑΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η.Π.Α. ΚΑΝΑ ΑΣ Ο προσωπικός υπολογιστής ή PC (αγγλικά: personal computer) είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής µε αυτόνοµη µονάδα επεξεργασίας, οθόνη και πληκτρολόγιο που χρησιµοποιείται συνήθως από ένα χρήστη, και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

pleasure4you the art of sensation ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ PL150

pleasure4you the art of sensation ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ PL150 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ PL150 ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ερωτικές μηχανές της ιστοσελίδας απευθύνονται μόνο για χρήση από ενήλικα άτομα (άνω των 18 ετών) που έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα. Μη σωστή/ορθή και

Διαβάστε περισσότερα

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα ή άλλους διαλύτες για να καθαρίσετε οποιοδήποτε μέρος του ηχείου!

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα ή άλλους διαλύτες για να καθαρίσετε οποιοδήποτε μέρος του ηχείου! BeoLab 7 1 Οδηγός Καθημερινή χρήση 3 Όταν ολοκληρώσετε την εγκατάσταση του ηχείου όπως περιγράφεται στις παρακάτω σελίδες, συνδέστε ολόκληρο το σύστημα στο ρεύμα. Προστασία ηχείου Το ηχείο διαθέτει ένα

Διαβάστε περισσότερα

XPS 15. εγχειρίδιο σέρβις. Μοντέλο υπολογιστή: XPS 9550 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F001

XPS 15. εγχειρίδιο σέρβις. Μοντέλο υπολογιστή: XPS 9550 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F001 XPS 15 εγχειρίδιο σέρβις Μοντέλο υπολογιστή: XPS 9550 Μοντέλο σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F Τύπος σύμφωνα με τους κανονισμούς: P56F001 Σημείωση, προσοχή και προειδοποίηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ένδειξη ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.2 Η μητρική πλακέτα

Μάθημα 4.2 Η μητρική πλακέτα Μάθημα 4.2 Η μητρική πλακέτα - Εισαγωγή - Οι βάσεις του επεξεργαστή και της μνήμης - Οι υποδοχές της μητρικής πλακέτας - Άλλα μέρη της μητρική πλακέτας - Τυποποιήσεις στην κατασκευή μητρικών πλακετών Όταν

Διαβάστε περισσότερα

M920t Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού

M920t Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού M920t Οδηγός χρήσης και Εγχειρίδιο συντήρησης υλικού Τύποι μηχανών Energy Star: 10SF, 10SG, 10SH, 10TM, 10U0 και 10U1 Σημείωση: Πριν χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες και το προϊόν στο οποίο αναφέρονται,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2016

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CPV : 30237300-2 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Εισαγωγή στην Πληροφορική! Σειρά Μαθημάτων Μαθήματα: Σάββατο 15:00-17:00 + Φροντιστηριακά κάθε 2 Εβδομάδες Τετάρτη 18:00-19:00 Βεβαιώσεις Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

DELL used Η/Υ 755 SFF, E6550, 2GB, 80GB

DELL used Η/Υ 755 SFF, E6550, 2GB, 80GB DELL used Η/Υ 755 SFF, E6550, 2GB, 80GB Επεξεργαστής: Intel Core 2 Duo Processor E6550 (4M Cache, 2.33 GHz, 1333 MHz FSB) Μέγεθος Μνήμης RAM: 2GB Χωρητικότητα Σκληρού Δίσκου : 80GB Οπτικά μέσα: DVD ROM

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 20

ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 20 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 20 Τίτλος Μικροδιδασκαλίας: «Εισαγωγή στο Υλικό (Hardware) του Η/Υ» Ονοματεπώνυμο:

Διαβάστε περισσότερα

Προμήθεια υπολογιστών, περιφερειακών και εκτυπωτών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Προμήθεια υπολογιστών, περιφερειακών και εκτυπωτών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Προμήθεια υπολογιστών, περιφερειακών και εκτυπωτών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η μελέτη αφορά στην προμήθεια υπολογιστών,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ FORUS FSV. Ένδειξη καταγραφής με φωνή (VOR) Πλήκτρο μενού. και μνήμης που απομένει. Πλήκτρο εκκίνησης/παύσης.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ FORUS FSV. Ένδειξη καταγραφής με φωνή (VOR) Πλήκτρο μενού. και μνήμης που απομένει. Πλήκτρο εκκίνησης/παύσης. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ FORUS FSV Ένδειξη καταγραφής Οθόνη LCD Πλήκτρο μενού Ένδειξη μνήμης που απομένει Πλήκτρο εκκίνησης/παύσης Πλήκτρο REW/FF Πλήκτρο Rec/Stop Ενσωματωμένο μικρόφωνο Είσοδος μικροφώνου Έξοδος ακουστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ 1 1. ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ I ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Τεχνικές Προδιαγραφές Υποχρ/κή Απαίτηση Απάντηση 1 Τεχνολογία Εκτύπωσης: Μέγεθος εγγράφου: Ανάλυση εκτύπωσης: Ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ: Φαιστού ΕΡΓΟ: Προμήθεια Η/Υ, λογισμικών και εκτυπωτών Προϋπολογισμός: 19.929,28

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Μην τροφοδοτείτε το καταγραφικό με διαφορετική παροχή ισχύος από αυτή που αναγράφεται στο τροφοδοτικό του.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Μην τροφοδοτείτε το καταγραφικό με διαφορετική παροχή ισχύος από αυτή που αναγράφεται στο τροφοδοτικό του. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Μην τροφοδοτείτε το καταγραφικό με διαφορετική παροχή ισχύος από αυτή που αναγράφεται στο τροφοδοτικό του. Μην εισάγετε μεταλλικά αντικείμενα στο κουτί του

Διαβάστε περισσότερα

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o 1. Σύστηµα ΗΥ Τύπου Α Τεµ. 40 - Κουτί Midi Twer µε τουλάχιστον 3 θέσεις συσκευών 5,25 και 2 θέσεις συσκευών 3,5, τουλάχιστον 2 ενεργές θύρες USB από την µπροστινή πλευρά, τουλάχιστον 1 ανεµιστήρα πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα