ΗΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΤΩΝΤΠΕΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΤΩΝΤΠΕΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ"

Transcript

1 ΗΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΤΩΝΤΠΕΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

2 Τα Θέματα που θα Αναπτυχθούν Ο Σκοπός της Διατριβής Η Αιτιολόγηση του Θέματος Το Αντικείμενο της Διατριβής ΤοΘεωρητικόΜοντέλοτηςΔιατριβής Η Πρωτοτυπία της Διατριβής Η Μεθοδολογία της Διατριβής Η Διάρθρωση της Διατριβής Η Έρευνα Πεδίου Η Εκτίμηση του Μοντέλου Τα Συμπεράσματα της Διατριβής Οι Περιορισμοί της Διατριβής Οι Προτάσεις για Μελλοντική Έρευνα

3 Σκοπός της Διδακτορικής Διατριβής Να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με το ρόλο του εκπαιδευτικού και του σχολικού περιβάλλοντος στη χρήση των ΤΠΕ. Να αναζητηθούν οι αιτίες που οδηγούν εκπαιδευτικό και σχολική κοινότητα στην αργή αφομοίωση των ΤΠΕ. Να διερευνηθεί ο ρόλος της φοβίας και της προκατάληψης των εκπαιδευτικών απέναντι στις ΤΠΕ.

4 Αιτιολόγηση του Θέματος (1) Ο ρυθμός εισαγωγής των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ανησυχητικά αργός, παρά τη συνεχή δημιουργία εργαστηρίων με υπολογιστές στις σχολικές μονάδες και ανεξάρτητα από τις υψηλές επενδύσεις στις ΤΠΕ. Η χρήση των ΤΠΕ από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του μαθήματος συμβάλει θετικά στην μετάδοση της γνώσης.

5 Αιτιολόγηση του Θέματος (2) Οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν αποτελεσματική και συχνή χρήση των ΤΠΕ στις σχολικές μονάδες, παρόλο που τα σχολεία διαθέτουν σύγχρονα εργαστήρια και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Εντούτοις τις εφαρμόζουν στο σπίτι για τη προετοιμασία του μαθήματος καθώς και για την αναζήτηση χρήσιμων πληροφοριών. Οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν χρήση των ΤΠΕ, εξαιτίας των προκαταλήψεων και της φοβίας τους.

6 Αιτιολόγηση της Επιλογής του Μαθήματος των Μαθηματικών Η ιστορική προέλευση των μαθηματικών ως επιστήμης. Η βαρύτητα των μαθηματικών ως βασικού μαθήματος του ελληνικού αναλυτικού προγράμματος. Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών λογισμικών με θέμα τα μαθηματικά που είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τα λογισμικά άλλων σχολικών μαθημάτων.

7 Αντικείμενο της Διατριβής (1) Η αρνητική στάση των εκπαιδευτικών στη χρήση των ΤΠΕ και οι αργοί ρυθμοί αξιοποίησής τους στη διδασκαλία των μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό γίνεται διάκριση της εφαρμογής των ΤΠΕ από τους εκπαιδευτικούς σε δύο τρόπους χρήσης: τη χρήση στον προσωπικό τους χώρο (οικία) και τη χρήση στον επαγγελματικό τους χώρο (σχολείο).

8 Αντικείμενο της Διατριβής (2) Επίσης, εξετάζεται η σχέση μεταξύ των δύο αυτών χρήσεων και εντοπίζονται οι παράγοντες ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στη εκπαίδευση. Για τον σκοπό αυτό οι παράγοντες κατηγοριοποιούνται : σε εσωτερικούς, όπως οι προκαταλήψεις και η φοβία. σε εξωτερικούς, όπως το σχολικό περιβάλλον.

9 Θεωρητικό Μοντέλο Διατριβής Προσδιοριστικοί Παράγοντες

10 Πρωτοτυπία της Διατριβής Το μεθοδολογικό της πλαίσιο. Από τη μελέτη της βιβλιογραφίας διαπιστώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ένα οικοσυστημικό θεωρητικό πλαίσιο για να ερευνηθεί η χρήση των ΤΠΕ από τους εκπαιδευτικούς. Η οικονομετρική και στατιστική μέθοδο των υποδειγμάτων αφανών μεταβλητών. Η εφαρμογή των υποδειγμάτων αφανών μεταβλητών καθιστά τη διατριβή εξαιρετικά πρωτοποριακή. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα LISREL υιοθετούν τη μοντελοποίηση με τη βοήθεια διαρθρωτικών εξισώσεων και μας επιτρέπουν να ερμηνεύσουμε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της χρήσης των ΤΠΕ από τους εκπαιδευτικούς για προσωπικότουςόφελοςκαιτηςχρήσηςτωντπεγια τη μετάδοση της γνώσης στους μαθητές.

11 Μεθοδολογία Επίτευξης Στόχων(1) Ο πυρήνας του θεωρητικού πλαισίου της διατριβής είναι η τεχνολογία, η οποία ενεργεί ως εισβολέας στο εκπαιδευτικό περιβάλλον ανατρέποντας την ισορροπία του, διότι το επηρεάζει αλληλεπιδρώντας με τα στοιχεία του.

12 Μεθοδολογία Επίτευξης Στόχων (2) Το οικολογικό θεωρητικό πλαίσιο που αναπτύχθηκε περιλαμβάνει τα εξής κύρια στοιχεία: αντιμετωπίζει το σχολείο ως οικοσύστημα, θεωρεί τις εφαρμογές των υπολογιστών ως ζωτικά στοιχεία του οικοσυστήματος, κατατάσσει τους εκπαιδευτικούς στα θεμελιώδη στοιχεία του οικοσυστήματος και αντιμετωπίζει τις εκπαιδευτικές καινοτομίες ως εισβολείς στο οικοσύστημα.

13 Μεθοδολογία Επίτευξης Στόχων (3) Συγκεκριμένα, υπάρχουν επτά παράμετροι που προσδιορίζουν την χρήση των ΤΠΕ : το οικοσύστημα, δηλαδή το σχολείο, η θέση του εκπαιδευτικού στο οικοσύστημα, η αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτικού και οικοσυστήματος, η συμβατότητα μεταξύ αναγκών του εκπαιδευτικού και εφαρμογών των υπολογιστών,

14 Μεθοδολογία Επίτευξης Στόχων (4) οι ευκαιρίες για αμοιβαία προσαρμογή τόσο των εκπαιδευτικών στις απαιτήσεις της τεχνολογίας όσο και της τεχνολογίας στις ανάγκες των εκπαιδευτικών, οι φοβίες των εκπαιδευτικών για την εισβολή τεχνολογικών καινοτομιών, οι προκαταλήψεις των εκπαιδευτικών ως προς τις τεχνολογικές καινοτομίες.

15 Έναυσμα Μεθοδολογικής Προσέγγισης (1) Έναυσμα για το θεωρητικό πλαίσιο της διατριβής αποτέλεσε ένα άρθρο των Zhao και Frank (Factors Affecting Technology Uses in Schools1: An Ecological Perspective, Technology Uses in Schools, 2003) που έπεσε στην αντίληψη μου. Συνοπτικά, οι Zhao και Frank (2003) διερεύνησαν τους παράγοντες που συνέβαλαν στην δραματική εξάπλωση των μυδιών Zebra στις λίμνες της Αμερικής. Τα μύδια Zebra εισέβαλλαν στα οικοσυστήματα των μεγάλων λιμνών και εξόντωσαν πολλούς πληθυσμούς ψαριών, επιφέροντας έτσι μεγάλες οικολογικές και οικονομικές αλλαγές.

16 Έναυσμα Μεθοδολογικής Προσέγγισης(2) Τι κοινό έχει η διασπορά των μυδιών Zebra στις μεγάλες λίμνες της Αμερικής και οι χρήσεις των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία; Και τα δύο στοιχεία αποτελούν ξένα αντικείμενα στο περιβάλλον που εισήχθηκαν. Βέβαια, η εισαγωγή, η επιβίωση και η διασπορά τους σε ένα νέο περιβάλλον είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία που εξαρτάται από τη φύση των υπαρχόντων ειδών, τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος καθώς και από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών και των επιμέρους συστατικών.

17 Έναυσμα Μεθοδολογικής Προσέγγισης (3) Στην περίπτωση των μυδιών Zebra οι οικολόγοι εκτίμησαν και ερμήνευσαν τους λόγους για τους οποίους τα μύδια εξαπλώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς στις λίμνες. Η παρούσα διατριβή υιοθετεί το θεωρητικό πλαίσιο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των μυδιών προκειμένου να εκτιμηθούν οι λόγοι για τους οποίους η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς παρά τις υψηλές επενδύσεις.

18 Διάρθρωση της Διατριβής (1) Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στο θέμα της διατριβής. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση της σημασίας των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια εκτενής παρουσίαση της δομής του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος συνολικά και περιγράφονται οι σκοποί της εκπαίδευσης ανά βαθμίδα.

19 Διάρθρωση της Διατριβής (2) Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται τα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης στις ΤΠΕ. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα υποδείγματα αφανών μεταβλητών, η χρησιμότητα τους, η δομή τους και τα χαρακτηριστικά τους.

20 Διάρθρωση της Διατριβής (3) Στο έκτο κεφάλαιο υλοποιούνται η περιγραφή του ερωτηματολογίου και της ημιδομημένης συνέντευξης, ο προσδιορισμός του πληθυσμού και του δείγματος της έρευνας. Επίσης, σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις και ο σχολιασμός των μοντέλων. Στο έβδομο κεφάλαιο που είναι το τελευταίο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της διατριβής, οι περιορισμοί της καθώς και οι προτάσεις για μελλοντική έρευνα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.

21 Στόχοι της Έρευνας (1) Ο προσδιορισμός της ύπαρξης αμφίδρομης ή μονομερούς σχέσης μεταξύ της επιτυχίας στην χρήση των ΤΠΕ από τον εκπαιδευτικό για προσωπικό του όφελος και της επιτυχίας στην χρήση των ΤΠΕ από τον εκπαιδευτικό για την μετάδοση της γνώσης στα πλαίσια του μαθήματος του. Η παραπάνω σχέση εξετάζεται σε κάθε περίπτωση συναρτήσει της προκατάληψης και της φοβίας των εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ καθώς και του σχολικού περιβάλλοντος στο οποίο αυτοί δραστηριοποιούνται.

22 Στόχοι της Έρευνας (2) Για τον προσδιορισμό της παραπάνω σχέσης επιλέχθηκαν οι επτά (7) καλύτερες εκδοχές του μοντέλου.

23 Έρευνα Πεδίου Συμπλήρωση ερωτηματολογίου. Πραγματοποίηση Ημι-δομημένων συνεντεύξεων.

24 Ερωτηματολόγιο Ερωτήσεις γενικού τύπου που αφορούν τον τύπο του σχολείου στο οποίο υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί (Ημερήσιο Γυμνάσιο ή Ημερήσιο Γενικό Λύκειο), το φύλο τους και την ηλικία τους. Ερωτήσεις που κατηγοριοποιούν τους ερωτώμενους ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων που έχουν σε θέματα ΤΠΕ. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει συνολικά δεκαεννέα (19) ερωτήσεις.

25 Μεταβλητές Ερωτηματολογίου Έρευνας(1) ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Ε1 Ε2 Ε3 Ε4 Ε5 ΕΡΩΤΗΣΗ Σε ποιο τύπο σχολείου Β Βάθμιας εκπαίδευσης υπηρετείτε; Φύλο Ηλικία Διαθέτετε Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι σας; Αξιολογώντας το επίπεδο γνώσης σας πάνω σε θέματα ΤΠΕ σε ποια κατηγορία χρήστη θα κατατάσσατε τον εαυτό σας; Ε6.1 Έχετε δηλώσει συμμετοχή σε επιμορφωτικό σεμινάριο με περιεχόμενο τις ΤΠΕ; Ε6.2 Αν απαντήσατε Ναι στην προηγούμενη ερώτηση, ο σκοπός σας ήταν να αποκτήσετε επιμόρφωση στις ΤΠΕ; Ε7 Έχετε αισθανθεί φοβία όσον αφορά τη χρήση των ΤΠΕ στη διδασκαλία των μαθηματικών;

26 Μεταβλητές Ερωτηματολογίου Έρευνας(2) Ε8.1 Σε τι βαθμό χρησιμοποιείτε τις ΤΠΕ στο αρχείο διαχείρισης μαθητικού δυναμικού; Ε8.2 Σε τι βαθμό χρησιμοποιείτε τις ΤΠΕ στις διοικητικές εργασίες του σχολείου; Ε8.3 Σε τι βαθμό χρησιμοποιείτε τις ΤΠΕ στην διδασκαλία των μαθημάτων σας; Ε8.4 Σε τι βαθμό χρησιμοποιείτε τις ΤΠΕ στην προετοιμασία του μαθήματός σας; Ε9 Ε10 Σε ποιο βαθμό είστε ενημερωμένοι για τις πληροφορίες που παρέχονται αυτή τη στιγμή από τον Η/Υ του ΥΠΕΠΘ και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου; Σε ποιο βαθμό είστε ενημερωμένοι για τους εκπαιδευτικούς τίτλους CD-ROMs που χρησιμοποιούνται στα μαθηματικά; Ε11 Ε12 Σε ποιο βαθμό χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο στο σπίτι σας για την ενημέρωσή σας σε θέματα σχετικά με την επιστήμη των Μαθηματικών; Σε ποιο βαθμό χρησιμοποιείτε το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο για αποστολή και λήψη μηνυμάτων που σχετίζονται με θέματα της ειδικότητάς σας και με προβληματισμούς σας πάνω σε ζητήματα διδασκαλίας και εκπαίδευσης;

27 Μεταβλητές Ερωτηματολογίου Έρευνας(3) Ε13 Ε14 Ε15 Ε16 Σε ποιο βαθμό χρησιμοποιείτε τις Συνομιλίες για ανταλλαγή απόψεων, με άλλους συναδέλφους σας, πάνω σε θέματα που αφορούν στην ειδικότητά σας; Αξιοποιείτε το Διαδίκτυο ως πηγή πληροφόρησης για να έχετε πρόσβαση σε: (κυκλώστε έναν ή περισσότερους αριθμούς της επιλογής σας) Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε συνήθως στη χρήση των ΤΠΕ και του Διαδικτύου; (κυκλώστε έναν ή περισσότερους αριθμούς της επιλογής σας) Χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο, κατά την διάρκεια της διδασκαλίας του μαθήματός σας με σκοπό την: (κυκλώστε έναν ή περισσότερους αριθμούς τηςεπιλογήςσας) Ε17.1 Ποιο είναι το επίπεδο εμπειρίας σας στην χρήση του προγράμματος Επεξεργασίας Κειμένου και Λογιστικών Φύλλων στην εκπαιδευτική διαδικασία; Ε17.2 Ποιο είναι το επίπεδο εμπειρίας σας στην μετάδοσης της γνώσης (από το 1) στους μαθητές; Ε17.3 Ποιο είναι το επίπεδο εμπειρίας σας στην εγκατάσταση προγραμμάτων, στην συμπίεση αρχείων και στην διαχείριση των περιφερειακών συσκευών στην εκπαιδευτική διαδικασία ; Ε17.4 Ποιο είναι το επίπεδο εμπειρίας σας στην μετάδοσης της γνώσης (από το3) στους μαθητές;

28 Μεταβλητές Ερωτηματολογίου Έρευνας(4) Ε18 Θεωρώντας ως εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία είναι διαθέσιμα σε κάθε σχολική μονάδα, τα παρακάτω τεχνολογικά μέσα και τις παρακάτω τεχνολογικές εφαρμογές, κυκλώστε όσες τεχνολογίες και/ή όσα μέσα δεν γνωρίζετε αλλά θα επιθυμούσατε να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά στην εκπαιδευτική διαδικασία Ε19 Ποιες είναι οι δεξιότητες που πιστεύετε ότι κατέχετε σε θέματα ΤΠΕ;

29 Ημιδομημένη Συνέντευξη Βάση των ερωτηματολογίων δημιουργήθηκε ένα πλάνο εργασίας που διαχώριζε τους εκπαιδευτικούς σε τρεις κατηγορίες: αρχάριοι, μέσοι χρήστες και έμπειροι χρήστες. Οι συνεντεύξεις στηρίχθηκαν σε αυτό το πλάνο. Δημιουργήθηκαν ερωτήσεις που στόχευαν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να περιγράψουν το κλίμα, ευνοϊκό ή μη, που επικρατεί στο σχολείο σχετικά με τις ΤΠΕ. Συντάχθηκαν ερωτήσεις που αποσκοπούσαν στην διερεύνηση των φοβιών και των προκαταλήψεων των εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ. Οι ημι-δομημένες συνεντεύξεις εντόπισαν την εξής αντίφαση: όλοι οι εκπαιδευτικοί ήταν χρήστες των ΤΠΕ και τις αξιοποιούσαν στο σπίτι, όμως δεν τις εφάρμοζαν στο σχολείο.

30 Δείγμα της Έρευνας (1) Το στατιστικό μας δείγμα συμπίπτει με τον στατιστικό μας πληθυσμός, ο οποίος αποτελείται από τα 145 ΗΓ και τα 92 ΗΓΛ του νομού Θεσσαλονίκης που λειτουργούσαν κατά το σχολικό έτος (237 σχολεία από τα 2777, δηλαδή το 8,6% του συνόλου των σχολικών μονάδων της Ελλάδας). Οι καθηγητές των μαθηματικών (ειδικότητας ΠΕ03) που υπηρετούσαν στα παραπάνω σχολεία ήταν συνολικά 742, εκτωνοποίωνοι 380 (το 51%) υπηρετούσαν στα ΗΓ και οι υπόλοιποι 362 (το 49%) παρείχαν τις υπηρεσίες τους στα ΗΓΛ.

31 Δείγμα της Έρευνας (2) Συντάχθηκαν αρχικά δύο κατάλογοι με τα ημερήσια σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος κατάλογος περιλάμβανε τα 145 ΗΓ και ο δεύτερος τα 92 ΗΓΛ, κατά αλφαβητική σειρά. Δημιουργήθηκαν δύο ονομαστικές καταστάσεις των εκπαιδευτικών που διδάσκουν μαθηματικά στα παραπάνω σχολεία. Οπρώτοςκατάλογος περιλάμβανε τους 380 εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθηματικά στα ΗΓ και ο δεύτερος περιλάμβανε τους 362 καθηγητές των Μαθηματικών των ΗΓΛ.

32 Δείγμα της Έρευνας (3) Κατόπιν, κάθε ένας από τους παραπάνω ονομαστικούς καταλόγους διασπάστηκε σε άλλους δύο, λαμβάνονταςαυτήτηφοράυπόψη το φύλο του καθηγητή. Επομένως, από τον κατάλογο των 380 εκπαιδευτικών των ΗΓ δημιουργήθηκαν δύο επιπλέον κατάλογοι, ένας με τους 237 άνδρες εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθηματικά σε ΗΓ και ένας με τις 143 γυναίκες συναδέλφους τους. Με τον ίδιο τρόπο διαχωρίστηκαν και οι 362 εκπαιδευτικοί που διδάσκουν μαθηματικά στα ΗΓΛ, δημιουργώντας έτσι δύο ξεχωριστούς καταλόγους, με 288 άνδρες εκπαιδευτικούς ο πρώτος και με 74 γυναίκες εκπαιδευτικούς ο δεύτερος.

33 Δείγμα της Έρευνας (4) Το ερωτηματολόγιο της έρευνας δόθηκε σε κάθε έναν από τους 742 εκπαιδευτικούς είτε μέσω του ταχυδρομείου ηλεκτρονικού ή συμβατικού, είτε προσωπικά σε περιπτώσεις που οι εκπαιδευτικοί διέμεναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ήταν εφικτή η άμεση παράδοσή του. Οι εκπαιδευτικοί είχαν στη διάθεσή τους μια εβδομάδα, προκειμένου να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, το οποίο στη συνέχεια το επέστρεψαν. Σε κάθε περίπτωση παραλαβής των ερωτηματολογίων, τα προσωπικά στοιχεία των εκπαιδευτικών που απάντησαν ήταν διαθέσιμα αλλά ταυτόχρονα και εμπιστευτικά. Έτσι ήταν εφικτή η διαγραφή από τις ονομαστικές λίστες των στοιχείων όσων δεν ανταποκρίθηκαν στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Τελικά, από τους 742 εκπαιδευτικούς συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο οι 606.

34 Δείγμα της Έρευνας (5) Στη συνέχεια ταξινομήθηκαν και στους τέσσερις καταλόγους κατά αλφαβητική σειρά τα ονόματα των καθηγητών που απάντησαν, δίνοντας σε κάθε όνομα και έναν αύξοντα αριθμό. Αριθμήθηκαν τα ονόματα της κάθε λίστας ξεχωριστά, ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Επιλέχθηκαν 60 καθηγητές από τους 606 για την πραγματοποίηση ημι-δομημένων συνεντεύξεων, λαμβάνοντας υπόψη το τελικό δείγμα της έρευνας και ακολουθώντας την συστηματική τυχαία δειγματοληψία στους τέσσερις καταλόγους κατανομής των καθηγητών ανά τύπο σχολείου και ανά φύλο.

35 Εκτιμήσεις Σχολιασμός των Μοντέλων (1) Κρίθηκε ως καταλληλότερη η μεθοδολογία των υποδειγμάτων αφανών μεταβλητών (ΥΑΜ), διότι στην παρούσα ΔΔ οι εξεταζόμενες μεταβλητές δεν ήταν δυνατόν να εκφραστούν ποσοτικά με την επιθυμητή ακρίβεια και αξιοπιστία. Για τις εκτιμήσεις των μοντέλων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα LISREL 8.7.

36 Εκτιμήσεις Σχολιασμός των Μοντέλων (2) Αναπτύχθηκαν και εξετάσθηκαν πολλές εκδοχές του μοντέλου κ επιλέχθηκαν οι επτά (7) καλύτερες εκδοχές / περιπτώσεις του, αποσκοπώντας στον προσδιορισμό των παραγόντων που συμβάλλουν στην επιτυχημένη ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην διδασκαλία των μαθηματικών από τους εκπαιδευτικούς. Η κάθε εκδοχή / περίπτωση του μοντέλου της παρούσας έρευνας ως ΥΑΜ περιλαμβάνει δύο βασικά μοντέλα: Το διαρθρωτικό μοντέλο Τα μοντέλα μέτρησης

37 Διαρθρωτικό Μοντέλο Μοντέλα Μέτρησης (1) (1) η = Β η + Γ ξ + ζ (2 ) χ = Λ χ ξ + δ (3) y = Λ y η + ε

38 Διαρθρωτικό Μοντέλο Μοντέλα Μέτρησης (2) Η πρώτη(1) βασική εξίσωση περιλαμβάνει όλες τις άμεσες επιδράσεις μεταξύ των αφανών μεταβλητών (διαρθρωτικό μοντέλο). Οι δύο υπόλοιπες εξισώσεις (2) και (3) συνδέουν τις ποιοτικές μεταβλητές με τις παρατηρούμενες μεταβλητές ενδείκτες τους. Αναλυτικότερα, η δεύτερη εξίσωση συνδέει τις εξωγενείς αφανείς μεταβλητές με τους εξωγενείς ενδείκτες (μοντέλο μέτρησης για το χ) και η τρίτη εξίσωση συνδέει τις ενδογενείς αφανείς μεταβλητές με τους ενδογενείς ενδείκτες (μοντέλο μέτρησης για το y).

39 Μεταβλητές Μοντέλου ΥΑΜ (1) Συμβολισμός ΥΑΜ Συμβολισμός Εμπειρικού Μοντέλου Περιγραφή η 1 SUCC_T Επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς όφελος του. Eνδείκτες (1) ADMIN (χρησιμοποίηση ΤΠΕ από τον καθηγητή για διοικητικές εργασίες στο σχολείο) (2) ADM (χρησιμοποίηση ΤΠΕ από τον καθηγητή για διοικητικές εργασίες στο σχολείο) (3) PREP (χρησιμοποίηση ΤΠΕ από τον καθηγητή για προετοιμασία του μαθήματός του) (4) PREPA (5) OWN_ed (χρησιμοποίηση ΤΠΕ από τον καθηγητή για την ενημέρωσή του στην επιστήμη του) (6) OWN_edu (χρησιμοποίηση ΤΠΕ από τον καθηγητή για την ενημέρωσή του σε σχολικά θέματα)

40 Μεταβλητές Μοντέλου ΥΑΜ (2) η 2 SUCC_S Επιτυχία στη χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς όφελος του μαθητή. (1) TEACH (χρησιμοποίηση ΤΠΕ από τον καθηγητή στην διδασκαλία του μαθήματός του) (2) TEACH2 (3) ΤΥΡΕ (χρήση και διαχείριση λογισμικών και υλικού στην διδασκαλία) (4) ΤΥΡΕ1 (χρήση λογισμικών επεξεργασίας κειμένου και λογιστικών φύλλων στην διδασκαλία) (5) ΤΥΡΕ2 (διαχείριση λογισμικών και υλικού στην διδασκαλία)

41 Μεταβλητές Μοντέλου ΥΑΜ (3) ξ 1 PRECONC* Προδιάθεση των καθηγητών ως προς τις ΤΠΕ. (1) PRECONC (αυτοαξιολόγηση) ξ 2 SCHOOL* Επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στη χρήση των ΤΠΕ. (1) SCHOOL (περιβάλλον δημιουργικών προκλήσεων) ξ 3 FEAR* Φοβία των καθηγητών για τις ΤΠΕ. (1) FEAR (αισθήματα φόβου)

42 Μοντέλο Μ1

43 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 1 (1) Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια αμφίδρομη θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση της μεταβλητής «SUCC_T*» στην μεταβλητή «SUCC_S*» και αντιστρόφως, δηλαδή η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο επηρεάζει θετικά, με συντελεστή β 21 =0.4962, την επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον μαθητή. Επίσης, η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς όφελος του μαθητή επηρεάζει θετικά, με συντελεστή β 12 =1.0635, την επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο.

44 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 1 (2) Η μεταβλητή «PRECONC*», δηλαδή η προδιάθεση των καθηγητών ως προς τις ΤΠΕ, δεν επηρεάζει την μεταβλητή «SUCC_T*» διότι δεν είναι στατιστικά σημαντική. Ενώ η μεταβλητή «FEAR*», δηλαδή η φοβία για τις ΤΠΕ, βλέπουμε ότι έχει μια αρνητική και στατιστικά σημαντική επίδραση στην μεταβλητή «SUCC_S*», με συντελεστή γ 22 =

45 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 1 (3) η1= η ξ1 (26.24) (1.76) η2= η ξ2 (3.18) (-2.69) χ1= ξ1 (34.79) χ2= ξ1 (34.79) y2= η 1 (27.90) y4= η 2 (28.38) y5= η 2 (30.13) GFI=0.8988

46 Μοντέλο Μ2

47 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 2 (1) Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια μονόπλευρη θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση της μεταβλητής «SUCC_S*» στην μεταβλητή «SUCC_T*», δηλαδή η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον μαθητή επηρεάζει θετικά, με συντελεστή β 12 =1.0073, την επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο, ή αλλιώς, εάν η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον μαθητή αυξηθεί κατά μία μονάδα τότε η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο θα αυξηθεί κατά

48 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 2 (2) Η μεταβλητή «PRECONC*», δηλαδή η προδιάθεση των καθηγητών ως προς τις ΤΠΕ, επηρεάζει μόνο την μεταβλητή «SUCC_S*» θετικά με συντελεστή γ 21 = και είναι στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, ημεταβλητή«fear*», δηλαδή η φοβία για τις ΤΠΕ, βλέπουμε ότι έχει μια μικρή αλλά αρνητική και στατιστικά σημαντική επίδραση στην μεταβλητή «SUCC_S*», με συντελεστή γ 22 =

49 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 2 (3) η 1= η 2 (27.81) η 2= ξ ξ 2 (2.27) (-22.81) y 2= η1 (29.39) y 3= η1 (31.99) y 5= η 2 (28.03) y 6= η 2 (29.81) GFI=0.8956

50 Μοντέλο Μ3

51 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 3 (1) Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια μονόπλευρη θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση της μεταβλητής «SUCC_T*» στην μεταβλητή «SUCC_S*», δηλαδή η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο επηρεάζει θετικά, με συντελεστή β 21 =0.9931, την επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον μαθητή, ή αλλιώς, εάν η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο αυξηθεί κατά μία μονάδα τότε η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον μαθητή θα αυξηθεί κατά

52 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 3 (2) Η μεταβλητή «PRECONC*», δηλαδή η προδιάθεση των καθηγητών ως προς τις ΤΠΕ, επηρεάζει θετικά μόνο την μεταβλητή «SUCC_T*» με συντελεστή γ 11 = και είναι στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, η μεταβλητή«fear*», δηλαδή η φοβία για τις ΤΠΕ, βλέπουμε ότι έχει μια μικρή αλλά αρνητική και στατιστικά σημαντική επίδραση στην μεταβλητή «SUCC_T*», με συντελεστή γ 12 =

53 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 3 (3) (30.05) (28.10) (32.49) (29.54) (27.15) (-25.04) (2.25) η η η η η η ξ ξ η = = = = = = y y y y GFI=0.8919

54 Μοντέλο Μ4

55 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 4 (1) Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια μονόπλευρη θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση της μεταβλητής «SUCC_T*» στην μεταβλητή «SUCC_S*», δηλαδή η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο επηρεάζει θετικά, με συντελεστή β 21 =1.0410, την επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον μαθητή.

56 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 4 (2) Η μεταβλητή «PRECONC*», δηλαδή η προδιάθεση των καθηγητών ως προς τις ΤΠΕ, επηρεάζει την μεταβλητή «SUCC_T*» με θετική σχέση με συντελεστή γ 11 = και είναι στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, ημεταβλητή«fear*», δηλαδή η φοβία για τις ΤΠΕ, βλέπουμε ότι έχει μια μικρή αλλά αρνητική και στατιστικά σημαντική επίδραση στην μεταβλητή «SUCC_T*» με συντελεστή γ 12 = , ενώ δεν επηρεάζει την μεταβλητή «SUCC_S*», διότι είναι μη στατιστικά σημαντική.

57 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 4 (3) η 1= ξ ξ 2 (17.60) (-6.84) η 2= η ξ 2 (26.35) (1.45) y 2= η1 (37.78) y 3= η1 (36.63) y 5= η 2 (29.94) y 6= η 2 (30.75) GFI=0.8674

58 Μοντέλο Μ5

59 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 5 (1) Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια μονόπλευρη θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση της μεταβλητής «SUCC_T*» στην μεταβλητή «SUCC_S*», δηλαδή η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο επηρεάζει θετικά, με συντελεστή β 21 =0.2179, την επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον μαθητή.

60 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 5 (2) Η μεταβλητή «PRECONC*», δηλαδή η προδιάθεση των καθηγητών ως προς τις ΤΠΕ, επηρεάζει μόνο την μεταβλητή «SUCC_T*» με θετική σχέση με συντελεστή γ 11 = και είναι στατιστικά σημαντική. Αντίστοιχα, η μεταβλητή «SCHOOL*», δηλαδή το σχολικό περιβάλλον, επιδρά θετικά και στατιστικά σημαντικά και στις δύο μεταβλητές «SUCC_T*» και «SUCC_S*».

61 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 5 (3) Επιπλέον, η μεταβλητή«fear*», δηλαδή η φοβία για τις ΤΠΕ, βλέπουμε ότι έχει μια μικρή αλλά θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση στην μεταβλητή «SUCC_S*», με συντελεστή γ 22 =0.044, ενώ δεν επηρεάζει την μεταβλητή «SUCC_T*» διότι είναι μη στατιστικά σημαντική.

62 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 5 (4) (30.45) (27.01) (34.09) (38.95) (33.74) (34.79) (34.79) (20.51) (3.73) (6.67) (18.34) (0.40) (15.41) η η η η ξ χ ξ χ ξ χ ξ ξ η η ξ ξ ξ η = = = = = = = + + = + + = y y y y GFI=0.7178

63 Μοντέλο Μ6

64 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 6 (1) Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια μονόπλευρη θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση της μεταβλητής «SUCC_T*» στην μεταβλητή «SUCC_S*», δηλαδή η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο επηρεάζει θετικά, με συντελεστή β 21 =0.2617, την επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον μαθητή.

65 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 6 (2) Η μεταβλητή «PRECONC*», δηλαδή η προδιάθεση των καθηγητών ως προς τις ΤΠΕ, επηρεάζει μόνο την μεταβλητή «SUCC_T*» με θετική σχέση με συντελεστή γ 11 = και είναι στατιστικά σημαντική. Αντίστοιχα, η μεταβλητή «SCHOOL*», δηλαδή το σχολικό περιβάλλον, επιδρά θετικά και στατιστικά σημαντικά και στις δύο μεταβλητές «SUCC_T*» και «SUCC_S*».

66 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 6 (3) Επιπλέον, η μεταβλητή«fear*», δηλαδή η φοβία για τις ΤΠΕ, βλέπουμε ότι έχει μια μικρή αλλά θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση στην μεταβλητή «SUCC_S*», με συντελεστή γ 22 =0.0223, ενώ δεν επηρεάζει την μεταβλητή «SUCC_T*» διότι είναι μη στατιστικά σημαντική.

67 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 6 (4) η 1= ξ ξ ξ 3 (17.18) (-0.03) (21.70) η 2= η ξ ξ 3 (13.09) (3.33) (48.48) y 2= η1 (39.12) y 3= η1 (34.24) y 5= η 2 (26.97) y 6= η 2 (30.44) GFI=0.7160

68 Μοντέλο Μ7

69 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 7 (1) Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια αμφίδρομη θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση της μεταβλητής «SUCC_T*» στην μεταβλητή «SUCC_S*» και αντιστρόφως, δηλαδή η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο επηρεάζει θετικά, με συντελεστή β 21 =0.1215, την επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον μαθητή. Επίσης, η επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον μαθητή επηρεάζει θετικά, με συντελεστή β 12 =0.4826, την επιτυχία στην χρήση των ΤΠΕ από τον καθηγητή προς τον ίδιο.

70 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 7 (2) Η μεταβλητή «PRECONC*», δηλαδή η προδιάθεση των καθηγητών ως προς τις ΤΠΕ, επηρεάζει θετικά την μεταβλητή «SUCC_T*», με συντελεστή γ 11 = διότι είναι στατιστικά σημαντική. Αντίστοιχα η μεταβλητή «SCHOOL*», δηλαδή το σχολικό περιβάλλον, βλέπουμε ότι έχει μια θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση στην μεταβλητή «SUCC_S*», με συντελεστή γ 22 =

71 Εκτίμηση Μοντέλου Μ 7 (3) η 1= η ξ 1 (18.68) (18.14) η 2= η ξ 2 (7.59) (29.78) χ 1= ξ 1 (34.79) χ 2= ξ 2 (34.79) y 2= η1 (31.20) y 3= η1 (29.38) y 5= η 2 (25.66) y 6= η 2 (30.23) GFI=0.7073

72 Εκτιμήσεις Μοντέλων Μ1-Μ7 (1) Παράμετρος Μ 1 Μ 2 Μ 3 Μ 4 Μ 5 Μ 6 Μ 7 β (26.23) β (3.18) y (1.76) (27.81) (27.15) (2.25) y (-25.04) (26.35) (17.60) (-6.84) (6.67) (15.41) (0.40) y (18.34) y (2.27) y (-2.69) (-22.81) (1.45) (3.73) y (20.51) (13.09) (17.18) (-0.03) (21.70) (3.33) (48.48) (18.68) (7.59) (18.14) (29.78)

73 Εκτιμήσεις Μοντέλων Μ1-Μ7 (2) Παράμετρος Μ 1 Μ 2 Μ 3 Μ 4 Μ 5 Μ 6 Μ 7 λ y λ y (27.90) λ y λ y 4 λ y 5 λ y 6 λ x 1 λ x 2 λ x (28.38) (30.13) (34.79) (34.79) (29.39) (31.99) (29.54) (32.49) (37.78) (36.63) (38.95) (34.09) (39.12) (34.24) (31.20) (29.38) (28.03) (29.81) (28.10) (30.05) (29.94) (30.75) (27.01) (30.45) (34.79) (34.79) (33.74) (26.97) (30.44) (25.66) (30.23) (34.79) (34.79)

74 Εκτιμήσεις Μοντέλων Μ1-Μ7 (3) Παράμετρος Μ 1 Μ 2 Μ 3 Μ 4 Μ 5 Μ 6 Μ 7 R 2 X R 2 X R 2 X R 2 Y R 2 Y R 2 Y R 2 Y R 2 Y R 2 Y

75 Εκτιμήσεις Μοντέλων Μ1-Μ7 (4) Παράμετρος Μ 1 Μ 2 Μ 3 Μ 4 Μ 5 Μ 6 Μ 7 δ ε ε ε ε ε ε

76 Εκτιμήσεις Μοντέλων Μ1-Μ7 (5) Παράμετρος Μ 1 Μ 2 Μ 3 Μ 4 Μ 5 Μ 6 Μ 7 σ 2 δ (0.01) σ 2 ε (0.01) (0.01) (0.01) (0.02) (0.02) (0.02) (0.01) σ 2 ε (0.02) (0.01) (0.01) (0.02) (0.02) (0.02) (0.02) σ 2 ε (0.03) (0.01) (0.01) (0.02) (0.02) (0.02) (0.01) σ 2 ε (0.01) (0.03) (0.03) (0.02) (0.01) (0.01) (0.01) σ 2 ε (0.01) (0.01) (0.01) (0.01) (0.02) (0.02) (0.03)

77 Εκτιμήσεις Μοντέλων Μ1-Μ7 (6) Παράμετρος Μ 1 Μ 2 Μ 3 Μ 4 Μ 5 Μ 6 Μ 7 σ 2 ε (0.01) (0.01) (0.01) (0.02) (0.02) (0.02) Βαθμοί Ελευθερίας X 2 (Prob.) (0.00) (0.00) (0.00) (0.00) (0.00) (0.00) (0.00) GFI AGFI RMSR

78 Συμπεράσματα Έρευνας (1) Οι φοβίες και οι προκαταλήψεις των εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ είναι υπεύθυνες για την αρνητική τους στάση απέναντι σε αυτές και επηρεάζουν ανασταλτικά την ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τις ΤΠΕ ως εισβολείς που απειλούν την ισορροπία του περιβάλλοντός τους γι αυτό και τις απορρίπτουν.

79 Συμπεράσματα Έρευνας (2) Ο εκπαιδευτικός που χρησιμοποιεί τις ΤΠΕ για προσωπικό του όφελος επηρεάζει θετικά τη μετάδοση της γνώσης. Η χρήση των ΤΠΕ από τον εκπαιδευτικό κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας συμβάλει θετικά στην εφαρμογή των ΤΠΕ για προσωπική του εξέλιξη και διευκολύνει τους μαθητές του στην κατανόηση του μαθήματος.

80 Συμπεράσματα Έρευνας (3) Η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από το σχολικό περιβάλλον. Σε ένα ευνοϊκό σχολικό περιβάλλον δημιουργικών προκλήσεων ο εκπαιδευτικός που είναι καταρτισμένος στις ΤΠΕ καταφέρνει να τις εισάγει με επιτυχία στην εκπαιδευτική διαδικασία.

81 Συμπεράσματα Έρευνας (4) Η ύπαρξη κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και η αρμονική συνεργασία με συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στον ίδιο επαγγελματικό χώρο δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για την εισαγωγή των ΤΠΕ στη διδασκαλία.

82 Περιορισμοί Έρευνας Η στατιστική έρευνα βασίστηκε μόνο στον Νομό Θεσσαλονίκης. Η ειδικότητα των εκπαιδευτικών ήταν των Μαθηματικών (ΠΕ03). Η βαθμίδα στην οποία υπηρετούσαν ήταν η Δευτεροβάθμια.

83 Περαιτέρω Διερεύνηση Εφαρμογή του οικοσυστημικού θεωρητικού πλαισίου για την ερμηνεία της χρήσης των ΤΠΕ σε σχολεία που ανήκουν σε άλλους νομούς της Ελλάδας, σε άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών, σε άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες και συναρτήσει και άλλων προσδιοριστικών παραγόντων.

84 Σας Ευχαριστώ.

Εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον Εκπαίδευση για το περιβάλλον Εκπαίδευση στο περιβάλλον

Εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον Εκπαίδευση για το περιβάλλον Εκπαίδευση στο περιβάλλον Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕ) ονομάζεται η διδασκαλία του τρόπου λειτουργίας του οικοσυστήματος και στόχος της είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων προς μια αειφορική κατεύθυνση Εκπαίδευση σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009)

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο στις ηλικίες των 12 με 15 χρόνων

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Σκοπός Έρευνας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Σκοπός Έρευνας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση των παραγόντων που επιδρούν και διαμορφώνουν τη γνώμη, στάση και αντίληψη των νέων (μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδια Δράσης Πεδία: Τομείς: Δείκτες:

Σχέδια Δράσης Πεδία: Τομείς: Δείκτες: 1 Σχέδια Δράσης Πεδία: 1. Εκπαιδευτικές διαδικασίες. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. 2. Εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Τομείς: 1. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. 2. Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017)

Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017) Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017) 1. Ταυτότητα της έρευνας Η παρούσα αξιολόγηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης αξιολόγησης, που

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών πυρήνων για την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη μαθησιακή διαδικασία στη σχολική μονάδα

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών πυρήνων για την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη μαθησιακή διαδικασία στη σχολική μονάδα Πρόγραμμα εκπαιδευτικών πυρήνων για την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη μαθησιακή διαδικασία στη σχολική μονάδα Χριστόδουλος Τασουρής, Συνεργάτης Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΙΛΚΟΥ Επιβλέπων καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού

Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό τη συλλογή εμπειρικών δεδομένων σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ευαγγελία Μανούσου Εκπαιδευτικός, Υποψήφια διδάκτωρ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Εφαρμογές Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ευαγγελία Μανούσου Εκπαιδευτικός, Υποψήφια διδάκτωρ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Εφαρμογές Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ευαγγελία Μανούσου Εκπαιδευτικός, Υποψήφια διδάκτωρ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Περιεχόμενα Μερικά διεθνή παραδείγματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

(Δεκέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας

(Δεκέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Αξιολόγηση των Προεπαγγελματικών Προγραμμάτων που Εφαρμόζονται στα Ειδικά Σχολεία και στις Ειδικές Μονάδες Μέσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Δεκέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών Ανάπτυξη µεθόδων και εργαλείων έρευνας Από τα σχολεία που συµµετείχαν στην ΑΕΕ: Οργάνωσε οµάδες εργασίας το 66% Αξιοποίησε σχετική βιβλιογραφία το 66% Συγκέντρωσε δεδοµένα από: τα αρχεία του σχολείου το

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών σε θέματα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας Ερευνητικές-Πιλοτικές Εφαρμογές ΗΜΕΡΙΔΑ - 6 Φεβρουαρίου 2010 Καλές πρακτικές ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΕΪΚΑΚΗ Επιβλέπων καθηγητής: Αντωνιάδης Νικόλαος ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Εκπαίδευση από απόσταση Η τηλεμάθηση Ιδρυματική εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση

Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση Ενότητα 8: Οι Τ.Π.Ε. και οι νέες απαιτήσεις από το ρόλο του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 2006

ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 2006 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ EΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Κωδικός Νοικοκυριού: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Νομός: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων. Ταυτότητα της Έρευνας Το Πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων και Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών προσφέρεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Επιμέλεια κειμένου: Δ.Σ. ΠΕΚαΠ κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης των μελών της Ένωσης από 20/07/2010. Τελική έκδοση κειμένου:

Διαβάστε περισσότερα

Ενστάσεις για προγράμματα, οργάνωση, μεθοδολογία αλλά και τους επιμορφωτές

Ενστάσεις για προγράμματα, οργάνωση, μεθοδολογία αλλά και τους επιμορφωτές Ημερησία 12/10/2010 Ενστάσεις για προγράμματα, οργάνωση, μεθοδολογία αλλά και τους επιμορφωτές Της Χαράς Καλημέρη Βαθμό «κάτω από τη βάση» βάζει ο ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς στα προγράμματα επιμόρφωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Ενότητα 10: Φύλο και στάσεις απέναντι στις ΤΠΕ.

Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Ενότητα 10: Φύλο και στάσεις απέναντι στις ΤΠΕ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση Ενότητα 10: Φύλο και στάσεις απέναντι στις ΤΠΕ. Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (περιγραφή) Περιγραφή του περιεχομένου της ενότητας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (περιγραφή) Περιγραφή του περιεχομένου της ενότητας. Α/Α ΣΤΟΧΟΙ (επιθυμητές γνώσεις-δεξιότητες-ικανότ ητες) ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ (Τίτλοι) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (περιγραφή) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ (ενδεικτικά σε ώρες) Το Πρόγραμμα πιστοποιήθηκε από την

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

«Τι αξιολογούμε σε ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» Πετρίδου Βαρβάρα Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε.

«Τι αξιολογούμε σε ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» Πετρίδου Βαρβάρα Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Σεμινάριο ΚΠΕ Λαυρίου «Μεθοδολογία & Τεχνικές στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλοντικής Εκπαίδευσης» σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Αντολικής Αττικής & Δ.Δ.Ε. Β Αθήνας «Τι αξιολογούμε σε ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ 2. Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τα Μαθηματικά 2.1 Κύρια χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού λογισμικού για την Διδακτική των Μαθηματικών 2.2 Κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού για

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Πέμπτη, 13 Ιανουάριος :15 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 23 Ιανουάριος :24

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Πέμπτη, 13 Ιανουάριος :15 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 23 Ιανουάριος :24 esos.gr Κείμενα της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΕ, που αφορούν στην Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας Διαδικασία Αυτό αξιολόγησης, απέστειλε το υπ. Παιδείας προς όλες τις Περιφερειακές

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης.

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης. Περιγραφή της ερευνητικής εργασίας Βασικοί σκοποί της έρευνας: Η οικοδόμηση γνώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των φωτογραφικών τεχνικών (αναλογικών ψηφιακών) διερευνώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου NewsLetter ΠΕ19 ΠΕ20

Αξιολόγηση του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου NewsLetter ΠΕ19 ΠΕ20 Αξιολόγηση του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου NewsLetter ΠΕ19 ΠΕ20 Περιγραφή της έρευνας Το ερωτηματολόγιο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο σε μορφή Google Form στο https://docs.google.com/forms/d/1r7yfqqpmjvgcverywc_oz7km54h5m1yrxet

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του έργου MENTEP (Mentoring Technology Enhanced Pedagogy) Καθοδηγώντας μια Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Παιδαγωγική

Παρουσίαση του έργου MENTEP (Mentoring Technology Enhanced Pedagogy) Καθοδηγώντας μια Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Παιδαγωγική Έργο MENTEP Καθοδηγώντας μια Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Παιδαγωγική Παρουσίαση του έργου MENTEP (Mentoring Technology Enhanced Pedagogy) Καθοδηγώντας μια Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Παιδαγωγική ΓΕΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Προφίλ του Σχολείου Αριθμός Μαθητών: 397 Αριθμός Εκπαιδευτικών: 68 Αριθμός Τμημάτων: 20 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σχολικής μονάδας: 1. Αστικό σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

«Σχεδίαση, ανάπτυξη και στατιστική επεξεργασία ερωτηματολογίων. Εφαρμογές στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας στην Εκπαίδευση»

«Σχεδίαση, ανάπτυξη και στατιστική επεξεργασία ερωτηματολογίων. Εφαρμογές στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας στην Εκπαίδευση» «Σχεδίαση, ανάπτυξη και στατιστική επεξεργασία ερωτηματολογίων. Εφαρμογές στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας στην Εκπαίδευση» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σταύρος Κιούπης Επιβλέπων καθηγητής Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Αξιοποίηση Λογισμικού Γενικής Χρήσης

Εκπαιδευτική Αξιοποίηση Λογισμικού Γενικής Χρήσης Εκπαιδευτική Αξιοποίηση Λογισμικού Γενικής Χρήσης Δρ. Χαράλαμπος Μουζάκης Διδάσκων Π.Δ.407/80 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Στόχοι ενότητας Το λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επιμόρφωσης για τη Φυσική Αγωγή: Επιμόρφωση Νηπιαγωγών & Εκπαιδευτικών ΠΕ11 Α & Β φάση

Οδηγός Επιμόρφωσης για τη Φυσική Αγωγή: Επιμόρφωση Νηπιαγωγών & Εκπαιδευτικών ΠΕ11 Α & Β φάση 2011 2012 Οδηγός Επιμόρφωσης για τη Φυσική Αγωγή: Επιμόρφωση Νηπιαγωγών & Εκπαιδευτικών ΠΕ11 Α & Β φάση Επιστημονικό Πεδίο: Σχολική & Κοινωνική Ζωή Ανδρέας Γ. Αυγερινός Συντονιστής για τη Φυσική Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοένα και ταχύτερη ανάπτυξη των τεχνολογιών και των επικοινωνιών και ιδίως τη ραγδαία, τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Παράρτημα Ι Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Σημειώστε τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας σας με τις παρακάτω προτάσεις, με βάση την επεξήγηση που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης

Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης http://users.uoa.gr/~dhatziha Αριθμός: 1 Η εισαγωγή σε μια επιστήμη πρέπει να απαντά σε δύο ερωτήματα: Ποιον τομέα και με ποιους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές εφαρμογές Η/Υ. Μάθημα 1 ο

Παιδαγωγικές εφαρμογές Η/Υ. Μάθημα 1 ο Παιδαγωγικές εφαρμογές Η/Υ Μάθημα 1 ο 14/3/2011 Περίγραμμα και περιεχόμενο του μαθήματος Μάθηση με την αξιοποίηση του Η/Υ ή τις ΤΠΕ Θεωρίες μάθησης Εφαρμογή των θεωριών μάθησης στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε.

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε. 38 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ένας από τους βασικούς στόχους της παρούσας έρευνας ήταν η εύρεση εκείνων των χαρακτηριστικών των εφήβων τα οποία πιθανόν συνδέονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Ως

Διαβάστε περισσότερα

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Εμπειρικές έρευνες αξιολόγησης προγραμμάτων επιμόρφωσης - κατάρτισης εκπαιδευτικών: μία συγκριτική

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Αξιολόγησης 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου

Δείκτης Αξιολόγησης 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου Δείκτης Αξιολόγησης 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου ΤΟΜΕΑΣ 5: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Περιγραφή: Η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη επαφή με την αναπηρία: Πώς η πρώτη πληροφορία επιδρά στο παιδί και καθορίζει στάσεις ζωής

Πρώτη επαφή με την αναπηρία: Πώς η πρώτη πληροφορία επιδρά στο παιδί και καθορίζει στάσεις ζωής Πρώτη επαφή με την αναπηρία: Πώς η πρώτη πληροφορία επιδρά στο παιδί και καθορίζει στάσεις ζωής 1 Αλέξανδρος Αργυριάδης, 2 Μαρία Αθανασέκου 1.Επίκουρος Kαθηγητής, Frederick University 2.Διδάσκουσα Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο )

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Προπτυχιακό Πρόγραμμα Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ. Χρήστος Γενιτσαρόπουλος Λαμία, 2017 1.1. Σκοπός και

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

(Nοέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας

(Nοέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Ανατροφοδότηση από Διευθυντές/Διευθύντριες και εκπαιδευτικούς, σχετικά με τις ενέργειες για στήριξη των παιδιών με αυξημένες πιθανότητες για λειτουργικό αναλφαβητισμό (Nοέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της

Διαβάστε περισσότερα

«Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για διδασκαλία στην Εισαγωγική Επιμόρφωση του σχολικού έτους »

«Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για διδασκαλία στην Εισαγωγική Επιμόρφωση του σχολικού έτους » EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 3ο ΠΕΚ ΑΘΗΝΑΣ Ταχ. Δ/νση: Αγίας Τριάδος & Μιχαλακοπούλου Τ.Κ. 12137 Περιστέρι Πληροφορίες:Αλέξανδρος Παπαδόπουλος Τηλ.:210-57 72

Διαβάστε περισσότερα

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για το Νέο Σχολείο: Η γνώση είναι ο δρόμος για το μέλλον!

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για το Νέο Σχολείο: Η γνώση είναι ο δρόμος για το μέλλον! Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για το Νέο Σχολείο: Η γνώση είναι ο δρόμος για το μέλλον! 1 ΣΥΝΟΨΗ 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Κλαδικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΟΙΕΛΕ (2004) Έρευνα - Επεξεργασία:

Κλαδικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΟΙΕΛΕ (2004) Έρευνα - Επεξεργασία: Έρευνα - Επεξεργασία: Κλαδικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΟΙΕΛΕ (2004) Έργο : ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Πηγή : Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 272 final/2 ANNEX CORRIGENDUM This document corrects the document COM(2018) 272 final. Concerns correction of date for all linguistic versions. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Ερωτηματολόγιο Υπεύθυνων Συντονιστών

Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Ερωτηματολόγιο Υπεύθυνων Συντονιστών Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Ερωτηματολόγιο Υπεύθυνων Συντονιστών Αγαπητοί συνάδελφοι των ΚΠΕ της χώρας, Στο πλαίσιο εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας, στο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2013-2014 Αγαπητοί συνάδελφοι, Στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Μικτή επιμόρφωση εκπαιδευτικών με την υποστήριξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Μαθημάτων Μάθησης (ΟΣΔΜΜ) MOODLE - LAMS

Μικτή επιμόρφωση εκπαιδευτικών με την υποστήριξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Μαθημάτων Μάθησης (ΟΣΔΜΜ) MOODLE - LAMS Μικτή επιμόρφωση εκπαιδευτικών με την υποστήριξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Μαθημάτων Μάθησης (ΟΣΔΜΜ) MOODLE - LAMS Δρ. Σπυρίδων Παπαδάκης Δρ. Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Δ/ντής ΠΕΚ Πάτρας

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Ερευνητικό Πρόγραμμα «Αξιολόγηση Προγράμματος Ταχύρρυθμης Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου» 1. Ταυτότητα της Έρευνας Με απόφαση του Υπουργικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί η µεθοδολογία της έρευνας και η διαδικασία µε την οποία διεξήχθη η συλλογή των ερωτηµατολογίων. 3.1 Μεθοδολογία Έρευνας & ειγµατοληπτική Τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διδακτικής των Μαθηματικών με ΤΠΕ

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διδακτικής των Μαθηματικών με ΤΠΕ ΞΑΝΘΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διδακτικής των Μαθηματικών με ΤΠΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός www.kutidis.gr Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04)

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04) «Επιµόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.1, Ενέργεια 2.1.1, Κατηγορία Πράξεων 2.1.1 θ) Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών για

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος επιμορφωτικού υλικού για την εκπαίδευση επιμορφωτών στην εκπαιδευτική αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας

Φάκελος επιμορφωτικού υλικού για την εκπαίδευση επιμορφωτών στην εκπαιδευτική αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, ΕΣΠΑ (2007 2013) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Φάκελος επιμορφωτικού υλικού για την εκπαίδευση επιμορφωτών στην

Διαβάστε περισσότερα

24/4/19. Τύποι έρευνας ανάλογα με τη φύση του προβλήματος ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

24/4/19. Τύποι έρευνας ανάλογα με τη φύση του προβλήματος ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ερευνητική Μεθοδολογία Τύποι έρευνας ανάλογα με τη φύση του προβλήματος l Διερευνητική έρευνα (στοχεύουν στην περιγραφή των παραμέτρων του προβλήματος) l Περιγραφική έρευνα (απαντούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016)

Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016) 1. Ταυτότητα της έρευνας Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016) Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ημερ. 19/08/2015), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ανδρέας Κυθραιώτης- Πέτρος Πασιαρδής Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Κύπρου Συνέδριο Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο υπολογιστής ως γνωστικό εργαλείο. Καθηγητής Τ. Α. Μικρόπουλος

Ο υπολογιστής ως γνωστικό εργαλείο. Καθηγητής Τ. Α. Μικρόπουλος Ο υπολογιστής ως γνωστικό εργαλείο Καθηγητής Τ. Α. Μικρόπουλος Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών ΟιΤΠΕχαρακτηρίζουνόλαταμέσαπουείναιφορείς άυλων μηνυμάτων (χαρακτήρες, εικόνες, ήχοι). Η αξιοποίησή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 304 ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Συμπληρώνεται από τον Σχολικό Σύμβουλο και από τον Διευθυντή Σχολικής Μονάδας (μόνο Κατηγορία IV) ΤΕΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σπύρος Φερεντίνος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Γ Αθήνας Κατερίνα Κασιμάτη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ

Σπύρος Φερεντίνος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Γ Αθήνας Κατερίνα Κασιμάτη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ Σπύρος Φερεντίνος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Γ Αθήνας Κατερίνα Κασιμάτη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

«Ερευνώ, Βελτιώνομαι και Προχωρώ»

«Ερευνώ, Βελτιώνομαι και Προχωρώ» «Ερευνώ, Βελτιώνομαι και Προχωρώ» ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 1 Ερευνώ Απόψεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων Πραγματικές ανάγκες Σχέδια δράσης Βελτιώνομαι Επιμορφωτικές δράσεις:

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ

Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Ευριπίδου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Συνέδριο Διευθυντών Δημοτικής Εκπαίδευσης 15 Μαΐου 2012 ΔΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ, ΑΠΘ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποίηση αποδοχής και αναστολών σε μαθησιακές εμπειρίες εισαγωγής στελεχών και υπαλλήλων επιλεγμένων

Διαφοροποίηση αποδοχής και αναστολών σε μαθησιακές εμπειρίες εισαγωγής στελεχών και υπαλλήλων επιλεγμένων Διαφοροποίηση αποδοχής και αναστολών σε μαθησιακές εμπειρίες εισαγωγής στελεχών και υπαλλήλων επιλεγμένων υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα της περιοχής μείζονος Θεσσαλονίκης στα δεδομένα Νέων Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Καθηγήτρια Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη των επιδράσεων που ασκούν στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσον αφορά στην αντίληψή τους για την αγορά εργασίας: (α) Οι

Μελέτη των επιδράσεων που ασκούν στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσον αφορά στην αντίληψή τους για την αγορά εργασίας: (α) Οι Μελέτη των επιδράσεων που ασκούν στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσον αφορά στην αντίληψή τους για την αγορά εργασίας: (α) Οι εξωσχολικοί παράγοντες (εκπαιδευτικοί, συμμαθητές) (β) Οι εξωσχολικοί

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.

Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική των Φ.Ε. στο Σ.Ε.Φ.Ε. μια μελέτη περίπτωσης. Βαγγέλης Κολτσάκης, Εκπ/κός.Ε., Φυσικός, MSc Θοδωρής Πιερράτος, Εκπ/κός.Ε., Φυσικός, MSc Χαρίτων Πολάτογλου, Αν. Καθ. Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Διδασκαλίας 9/10/2017

Οργάνωση Διδασκαλίας 9/10/2017 Οργάνωση Διδασκαλίας 9/10/2017 Σχεδιασμός Μάθησης (Learning Design) Σε ποιον; Τι; Με ποιο τρόπο; Σχεδιασμός Μάθησης Γενικά Υπάρχουσα Γνώση Μεθοδολογία Περιεχόμενο Παράδοση (Delivery) Επιθυμητή Γνώση Σύνοψη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Πρακτική άσκηση

Εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Πρακτική άσκηση Ακαδ.. Έτος 2016 Ακαδ 2016--17 Πρακτική Άσκηση (ΔΙ.ΜΕ.Π.Α.) Φοιτητών// τριών Φοιτητών ΠΤΔΕ Φλώρινας Εκπαίδευση εκπαιδευτικών Πρακτική άσκηση 2 Χαρακτηριστικά της Π.Α. (1) Φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΑΘΑΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΑΘΑΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΑΘΑΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την οργάνωση των Ερευνητικών Εργασιών στο Γενικό Λύκειο κατά το σχολικό έτος 2012-2013 ΛΑΜΙΑ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Αγαπητοί/ες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΘΔ ΒΝ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΘΔ ΒΝ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Σχ. Έτος: 2013 14 ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΘΔ ΒΝ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ηλεκτρονική Κλειδαριά». ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας

Τμήμα: Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Τμήμα: Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: 2231081842 Τρόπος υλοποίησης: Σύγχρονα Υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ονοματεπώνυμο: Τουφεξή Ασπασία Σειρά: 12 Επιβλέπων καθηγητής: Ιωαννίδης Α. Διευθυντής ΠΜΣ: Σιώμκος Γεώργιος Ο ρόλος του μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Διοικητική ενδυνάμωση στους αθλητικούς οργανισμούς των δήμων

Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Διοικητική ενδυνάμωση στους αθλητικούς οργανισμούς των δήμων Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Διοικητική ενδυνάμωση στους αθλητικούς οργανισμούς των δήμων Του φοιτητή: Πασχαλίδη Ζήση (Α.Μ. 10117) MSM 8 Επιβλέπων Καθηγητής: Κριεμάδης Θάνος Αθήνα, Δεκέμβριος 2011 Δομή

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική

Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 1: Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Περιεχόμενα ενότητας Παρουσιάζονται βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Διδάσκων: Σύνολο Χειμερινό εξάμηνο 2017-2018 Μάθημα: Σύνολο Σύνολο ερωτηματολογίων: 59 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ερωτήσεις για το/τη φοιτητή/φοιτήτρια 1. Έτος Σπουδών: 1 1ο έτος 54 92% 2 2ο έτος 4

Διαβάστε περισσότερα

Title: "Μια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφορίας στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης "

Title: Μια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφορίας στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης Title: "Μια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφορίας στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης " Ioulia Sidera-Sideri Alison Pickard School of Computing,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ 3: «Αναφορά επιμορφούμενου σχετικά με την υλοποίηση πρακτικής άσκησης/ εφαρμογής στην τάξη»

ΦΟΡΜΑ 3: «Αναφορά επιμορφούμενου σχετικά με την υλοποίηση πρακτικής άσκησης/ εφαρμογής στην τάξη» ΦΟΡΜΑ 3: «Αναφορά επιμορφούμενου σχετικά με την υλοποίηση πρακτικής άσκησης/ εφαρμογής στην τάξη» Συμπλήρωση: ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Υποβολή/ Κατάθεση: ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ/ΕΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ(1)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙ ΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ι. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!"

Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς! ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6o ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008)

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Ο Τομέας Έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μετά από οδηγία του

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Τι είναι η «Εκπαιδευτική Τεχνολογία» (1) Εκπαιδευτική Τεχνολογία είναι «η εφαρμογή τεχνολογικών διαδικασιών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας η χρονιά

Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας η χρονιά Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας 2015-2016 2 η χρονιά Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Αποτελεσματική Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου» Συμμετοχή στη δράση 91 μαθητές/τριες 10 εκπαιδευτικοί Ανάγκη εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Ταυτότητα της Έρευνας. Βασικός σκοπός της έρευνας είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του θεσμού μέσα από τις

1. Ταυτότητα της Έρευνας. Βασικός σκοπός της έρευνας είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του θεσμού μέσα από τις Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Αξιολόγηση Πιλοτικού θεσμού παραχώρησης διδακτικού χρόνου στις σχολικές μονάδες για συντονισμό της ενσωμάτωσης παραχώρησης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση επιμορφωτικού σεμιναρίου για τη συντήρηση σχολικών εργαστηρίων Πληροφορικής με χρήση εργαλείων λογισμικού δωρεάν διανομής

Αποτίμηση επιμορφωτικού σεμιναρίου για τη συντήρηση σχολικών εργαστηρίων Πληροφορικής με χρήση εργαλείων λογισμικού δωρεάν διανομής Αποτίμηση επιμορφωτικού σεμιναρίου για τη συντήρηση σχολικών εργαστηρίων Πληροφορικής με χρήση εργαλείων λογισμικού δωρεάν διανομής K. Ζάχος,. Μωράκης, Γ. Χορόζογλου, Τ. Λιάσκας, Ι. Αποστολάκης ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ...Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Α ΚΑΙ Β ΦΑΣΗΣ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟΥΣ)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Α ΚΑΙ Β ΦΑΣΗΣ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟΥΣ) ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Α ΚΑΙ Β ΦΑΣΗΣ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟΥΣ) Το παρόν ερωτηματολόγιο έχει ως σκοπό τη διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην Α και

Διαβάστε περισσότερα