ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ (σχολικό έτος )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ (σχολικό έτος )"

Transcript

1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ (σχολικό έτος ) 1.Ανακύκλωση - «Σβιν, η µεγάλη περιπέτεια» Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους οι µαθητές του Γ2 µαζί µε τη δασκάλα τους κα Καραµήτρου Σοφία, υλοποίησε Πρόγραµµα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία µε το Γρ. Περιβαλλοντικής Εκπ/σης της /νσης Π.Ε. υτ. Θεσ/νίκης και τον υπεύθυνο κ. Βελλίδη Νικόλαο µε θέµα: Ανακύκλωση - «Σβιν, η µεγάλη περιπέτεια» ένα πρόγραµµα διαχείρισης απορριµµάτων και ανακύκλωσης. Σκοποί και στόχοι του προγράµµατος ήταν: Να προβληµατιστούν οι µαθητές για το πρόβληµα των απορριµµάτων στον πλανήτη, στην πόλη και στη γειτονιά. Να µιλήσουν για τη µείωση των απορριµµάτων. Να µιλήσουν για τη διαχείριση των απορριµµάτων. Να είναι σε θέση να γνωρίζουν τα διάφορα προγράµµατα ανακύκλωσης. Να επισκεφτούν το Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης και να γίνει ξενάγηση για τους µαθητές. Να προσπαθήσουν ώστε όλα τα παιδιά να κάνουν ανακύκλωση στο σπίτι τους. ραστηριότητες: Αρχικά φτιάξανε µια γωνιά αφιερωµένη στο περιβάλλον µέσα στην τάξη τους. Στήσανε πίνακες και καρφιτσώσανε ενηµερωτικό υλικό, φτιάξανε αφίσες µε συνθήµατα για το περιβάλλον και στολίσανε τους τοίχους, φέρανε ένα χαλί και µαξιλάρια για να κάθονται και να ξεφυλλίζουνε όσα βιβλία έφεραν σχετικά µε το πρόγραµµα. Μάλιστα αποφασίσανε πως για όσο καιρό διαρκέσει το πρόγραµµα θα είναι «ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ». Το πρόγραµµα ξεκίνησε το φθινόπωρο. Μέχρι και τα Χριστούγεννα δουλέψανε το βιβλίο «Σβιν, η µεγάλη περιπέτεια». Αφού το διαβάσανε και το συζητήσανε, φτιάξανε τους ήρωες µε χαρτόνι και ανακυκλώσιµα υλικά, ξαναγράψανε την ιστορία µε διάλογο και την παίξανε στο κουκλοθέατρο. Στις αρχές Οκτωβρίου επισκεφτήκανε το Κ.Π.Ε Ελευθερίου Κορδελιού και δουλέψανε το ηµερήσιο πρόγραµµα «Απορρίµµατα», τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν για το πρόβληµα των σκουπιδιών στη γειτονιά τους και αποφάσισαν να συµµετάσχουν στο δίκτυο των σχολείων του ήµου. Από τις αρχές Φεβρουαρίου σε συνεργασία µε τα άλλα σχολεία του ικτύου και το Κ.Π.Ε. δουλέψανε πάνω στο θέµα των απορριµµάτων στην καθηµερινότητά µας και φτιάξανε ατοµικές και οµαδικές εργασίες τις οποίες αναρτήσανε στη γωνιά περιβάλλοντος. Στις 6 Μαΐου οι µαθητές συνάντησαν το δήµαρχο Ελευθερίου Κορδελιού κ. Λαφαζανίδη Ευστάθιο, συζήτησαν µαζί του και του παρέδωσαν επιστολή µε αιτήµατα, όπως περισσότερο πράσινο, καλύτερη οργάνωση στο δίκτυο ανακύκλωσης και περισσότερο πράσινο στις γειτονιές του δήµου.

2 Στις 11 Μαΐου επισκέφτηκαν το ΧΥΤΑ Μαυροράχης και ξεναγήθηκαν στη µονάδα επεξεργασίας στερεών απορριµµάτων του νοµού Θεσσαλονίκης. Η παρουσία και η συµµετοχή τους στο Συνέδριο Στις 22 Μαΐου πήραν µέρος στο µαθητικό συνέδριο µε τίτλο «ράση για την αειφορία» που πραγµατοποιήθηκε στο Grand Hotel Palace. Συµµετείχαν εκπρόσωποι ήµων, επιστήµονες, εκπαιδευτικοί και 170 µαθητές και µαθήτριες από το 3 ο, 6 ο, 7 ο και 8 ο ηµ. Σχ. Ελευθερίου Κορδελιού. Την έναρξη της εκδήλωσης έκαναν τα παιδιά του Γ2 διαδηλώνοντας την αγανάκτηση τους για τα σκουπίδια στους δρόµους και στις γειτονιές του δήµου. Φώναξαν συνθήµατα και τραγούδησαν για το περιβάλλον. Το πρόγραµµα που παρουσίασαν, το έγραψαν και το οργάνωσαν τα ίδια τα παιδιά. ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ (Τα παιδιά φωνάζουν συνθήµατα) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡ ΕΛΙΟ, ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ! ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡ ΕΛΙΟΥ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙ ΙΑ! ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΚΟΡ ΕΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΑΘΑΡΟ! ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙ ΙΑ! Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ! 6 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΑΡΟ! Ελάτε όλοι παιδιά! Σταθείτε δίπλα µου! Φύλακες του Κορδελιού ενωθείτε! Ήρθε ο καιρός κι εµείς τα παιδιά του Ελευθέριου Κορδελιού να αντιδράσουµε σε όσα βλέπουµε γύρω µας και δεν µας αρέσουν. ε θέλουµε άλλα σκουπίδια στους δρόµους. Όχι, απορρίµµατα έξω από τους κάδους. Όχι περιττές αγορές κι άχρηστα σκουπίδια! Ναι, στην ανακύκλωση Χαρτιού, Γυαλιού, Αλουµινίου, Συσκευασιών, Πλαστικών, Μπαταριών Ας δώσουµε όλοι µαζί µια υπόσχεση!! Εµείς τα παιδιά, οι Φύλακες του Ελευθέριου Κορδελιού υποσχόµαστε: - Να ανακυκλώνουµε τα σκουπίδια µας - Να σταµατήσουµε να υπερκαταναλώνουµε - Να φυτέψουµε δέντρα στη γειτονιά µας! Σύµφωνοι; - ΣΥΜΦΩΝΟΙ; - Το µήνυµα πρέπει να είναι ένα: Αν ο κάθε ένας από µας κάνει κάτι µικρό για να σταµατήσει τη σπατάλη και τη ρύπανση. Θα κάνει ένα µεγάλο βήµα για να σώσει τη γειτονιά. Την πόλη. Τον πλανήτη µας. - ΚΑΤΩ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙ ΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙ ΙΑ! - Να πούµε και το τραγούδι µας για τα σκουπίδια; - NΑΙ! - 1, 2, 3

3 Τα σκουπίδια δεν τα ρίχνουν καταγής και κατόπιν ανωτέρας διαταγής τα σκουπίδια τα κρατάνε στο χεράκι και τα ρίχνουν όπου βρούνε καλαθάκι. Τα σκουπίδια, τα σκουπίδια πόσο µοιάζουνε µε φίδια θα µας φάνε κάποια µέρα, γιατί µολύνουν τον αέρα. Τα σκουπίδια είναι ό,τι και να πεις αποτέλεσµα κακής ανατροφής και αλίµονο σε κείνα τα παιδάκια που γεµίζουνε τον τόπο σκουπιδάκια. Τα σκουπίδια, τα σκουπίδια πόσο µοιάζουνε µε φίδια θα µας φάνε κάποια µέρα, γιατί µολύνουν τον αέρα. Αξιολόγηση του προγράµµατος: Οι δραστηριότητες είχαν σηµαντικό αποτέλεσµα στη διαµόρφωση συγκεκριµένης στάσης των µαθητών απέναντι στο πρόβληµα της διαχείρισης των απορριµµάτων και στη σηµασία της ανακύκλωσης για το περιβάλλον. Οι µικροί µαθητές εφάρµοσαν µε µεγάλη προθυµία την ανακύκλωση υλικών στην τάξη και στα σπίτια τους και συµµετείχαν µε χαρά σε όλο το πρόγραµµα. Όλοι οι συµµετέχοντες συµφώνησαν πως η καθαριότητα είναι πολιτισµός. Όλα τα παιδιά υποσχέθηκαν πως θα προσέχουν πόσα σκουπίδια βγάζουν και θα κάνουν ανακύκλωση. 2. Το νερό Επιλογή θέµατος-κριτήρια επιλογής Το θέµα του προγράµµατος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, µε το οποίο ασχοληθήκανε οι µαθητές του Β2 µε τη δασκάλα τους κα Ευσταθιάδου Άννα, το επέλεξαν από κοινού θεωρώντας ότι είναι σηµαντική η ενηµέρωση για την ποσότητα νερού και τους τρόπους σωστής χρήσης και οικονοµίας του πόσιµου νερού, διότι είναι ένα θέµα που µας αφορά όλους στο παρόν και στο µέλλον. Στόχοι Οι κύριοι στόχοι ήταν να γνωρίσουν οι µαθητές την αναλογία του νερού στη γη, τον κύκλο του νερού, την ποσότητα πόσιµου νερού, τη χρήση του νερού στις διάφορες χώρες, την προσβασιµότητα σε πόσιµο νερό, επαγγέλµατα, αθλήµατα, µύθους, παροιµίες και τραγούδια για το νερό. Ο τελικός στόχος ήταν να αντιληφθούν τους λόγους που επιβάλλουν την εξοικονόµηση του νερού και να διαµορφώσουν µια θετική στάση στη σωστή χρήση του πόσιµου νερού. Θεµατικές ενότητες-μεθοδολογία- ραστηριότητες Σε συνάντηση µε τους γονείς των παιδιών έγινε αναφορά στο θέµα και ενηµερώθηκαν για τους στόχους του προγράµµατος. Η πρώτη επαφή µε το θέµα έγινε µε την επίσκεψη της τάξης στο ΚΠΕ Ελευθερίου-Κορδελιού, όπου συµµετείχαν στο πρόγραµµα: «Το νερό χθες, σήµερα, αύριο». Παρακολούθησαν βίντεο µε τις µορφές νερού και τον κύκλο του και παρουσίασαν σε οµάδες τον κύκλο του νερού (δραµατοποίηση).

4 Ακολούθησε προβολή σλάιντς για τα επαγγέλµατα του νερού, τη δικτύωση µε σωλήνες, τη σπατάλη νερού, την άνιση κατανοµή του πόσιµου νερού στον πλανήτη, την ξηρασία των δασών, τις πληµµύρες, το νερό στη θρησκεία, στον αθλητισµό, στα τραγούδια, στην τέχνη και στη µυθολογία. Στο τέλος ζωγράφισαν οµαδικά και τα πόστερ τους τα εκθέσανε στην τάξη. Τις εβδοµάδες που ακολούθησαν αναπτύξανε στην τάξη τις περισσότερες ενότητες που προέκυψαν από την προβολή των σλάιντς. Από το βιβλίο της UNICEF διαπίστωσαν την άνιση κατανοµή του πόσιµου νερού στον πλανήτη και τη δυσκολία στην πρόσβασή του σε πολλές χώρες της γης, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Έχοντας καταλάβει τον κύκλο του νερού από δηµιουργίας της γης, διαπίστωσαν την παρέµβαση του ανθρώπου και την αναγκαιότητα καθαρισµού του χρησιµοποιηµένου νερού και εξοικονόµησης του καθαρού πόσιµου νερού. Συµπλήρωσαν ερωτηµατολόγια και quiz για τους τρόπους εξοικονόµησης νερού στο σπίτι και στο σχολείο (από την ιστοσελίδα της Συγκέντρωσαν τραγούδια, παροιµίες, αινίγµατα και εικονογράφησαν το βιβλιαράκι που φτιάξανε. ιαβάσανε από τα «Παραµύθια των αισθήσεων» : Το ταξίδι µιας σταγόνας Τα τρία τσεκούρια Η λίµνη Κωπαΐδα Το κρυσταλλένιο παλάτι Κάθε παραµύθι το διηγούνταν παιδιά από κάθε οµάδα, συζητούσαν για τους ήρωες και τις συµπεριφορές τους, τα κίνητρα και το αποτέλεσµα. Κατόπιν, ζωγράφιζαν εικόνες σχετικές µε τις ιστορίες και συγκέντρωσαν όλο αυτό το υλικό του καθενός σε ένα ατοµικό φάκελο. Στο τέλος γινόταν αυτοσχέδια δραµατοποίηση στην τάξη από τα παιδιά. Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Φωτογραφίας µε θέµα το «ΝΕΡΟ» ενθουσίασε τους µικρούς µαθητές, καθώς είδαν το στοιχείο του νερού και στις τρεις του µορφές µέσα από τα µάτια καλλιτεχνών φωτογράφων. Χωρίστηκαν σε οµάδες και περιηγήθηκαν σε φωτογραφίες του Μουσείου βλέποντας την καταστροφική δύναµη του νερού και τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στον πλανήτη. Ακολούθησε µια αυτοσχέδια δραµατοποίηση µε θέµα µια ψηφιακή φωτογραφία και στο τέλος ζωγράφισαν οµαδικές αφίσες που προέτρεπαν στην εξοικονόµηση νερού. Στην αίθουσα έγινε µια έκθεση ζωγραφικής µε θέµα το νερό στις τρεις µορφές του. Ως τελική δραστηριότητα, τα παιδιά έφτιαξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι µε τον κύκλο του νερού και το έπαιξαν στην τάξη. Εκπαιδευτικό υλικό Το εκπαιδευτικό υλικό για την υλοποίηση του προγράµµατος µε δραστηριότητες και ιδέες υπήρχε στη βιβλιοθήκη του σχολείου καθώς και στην ιστοσελίδα της Αξιολόγηση του προγράµµατος Οι µαθητές κατέθεσαν στην αρχή τις εµπειρίες τους από τη σπατάλη του νερού στο σπίτι και στο σχολείο.

5 Κατά τη διάρκεια του προγράµµατος και µέσα από τις επισκέψεις, τις ιστορίες και τις δραστηριότητες διαπίστωσαν και οι ίδιοι τους λόγους που επιβάλλουν την εξοικονόµηση του νερού και τη σωστή του χρήση. Οι µαθητές συµµετείχαν µε ενθουσιασµό στο πρόγραµµα, ειδικά στο δηµιουργικό του και ψυχαγωγικό του µέρος. Η σύνταξη οµάδων βοήθησε στη συνεργασία και τον καταµερισµό της εργασίας. Αξιόλογη ήταν και η συνεργασία µε τους γονείς, αρκετοί από τους οποίους παρατήρησαν το ενδιαφέρον των παιδιών τους και είναι εκείνοι που θα τα βοηθήσουν να διατηρήσουν τις θετικές στάσεις που διαµορφώθηκαν για τη σωστή χρήση του νερού και στο µέλλον. 3. Κ.Π.Ε. Ελευθερίου-Κορδελιού «Το νερό χθες, σήµερα, αύριο;» Οι τάξεις Β1 (δασκάλα κα Γιαννακούλα Αικατερίνη) &Β2 (δασκάλα κα Ευσταθιάδου Άννα) και επισκέφθηκαν σε διαφορετικές ηµέρες το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και παρακολούθησαν το Πρόγραµµα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Το νερό χθες, σήµερα, αύριο;». Το πρόγραµµα ξεκίνησε µε τη γνωριµία των παιδιών µε τους υπεύθυνους στο ΚΠΕ. Η γνωριµία έγινε µέσα από χαριτωµένα σχόλια για το κάθε παιδί, ώστε οι µαθητές να αισθανθούν άνετα. Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν µέσα από παιχνίδια και τραγούδια σχετικά µε το νερό. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά γνώρισαν τις τρεις καταστάσεις (υγρή, στερεή, αέρια) και τον κύκλο του νερού. Σε φύλλο εργασίας που συµπληρώθηκε από τους µαθητές, ανέφεραν τον κύκλο του νερού, έγραψαν τις δικές τους ιστορίες και έλυσαν σχετικό κρυπτόλεξο. Οι ιστορίες των παιδιών διαβάστηκαν και η δραµατοποίηση του κύκλου του νερού, που ακολούθησε, ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική για τους µαθητές. Με την παρουσίαση εικόνων σε σλάιντς, οι µαθητές είδαν τις χρήσεις του νερού (από την εποχή που οι άνθρωποι έπαιρναν νερό από πηγάδια και το κουβαλούσαν µε στάµνες µέχρι τις µέρες µας), το πόσο αναγκαίο είναι το νερό στη ζωή µας, τη σπατάλη του νερού, το πρόβληµα της λειψυδρίας και της ρύπανσης, την ανάγκη για εξοικονόµηση νερού. Η συµµετοχή στο πρόγραµµα αυτό ήταν πολύ ευχάριστη για τους µαθητές. Τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστούν γραπτά, προφορικά, να παίξουν και να συζητήσουν το συγκεκριµένο θέµα του νερού, το οποίο έχει σχέση µε την καθηµερινότητά τους και συνδέεται µε πλήθος εµπειριών τους. 4. Χιονοδροµικό Κέντρο Σελίου Βέροιας - Επαφή µε το άθληµα του σκι Τα παιδιά της ΣΤ τάξης σε συνεργασία µε το ήµο Ελευθερίου- Κορδελιού συµµετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα εκµάθησης σκι και αναψυχής στο Χιονοδροµικό Κέντρο Σελίου Βέροιας. Τα 40% του κόστους συµµετοχής πλήρωσε ο κάθε µαθητής. Το υπόλοιπο 60% του κόστους πλήρωσε ο δήµος, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράµµατος: «Γνωρίζω την Ελλάδα». Ήταν µια µοναδική εµπειρία για τα παιδιά µας, γιατί έγινε η πρώτη τους επαφή µε το άθληµα του σκι.

6 5. Περιβαλλοντικό Πρόγραµµα ραστηριοτήτων στην Παναγίτσα Έδεσσας Οι µαθητές της ΣΤ' τάξης του σχολείου µας µαζί µε τους δασκάλους τους κ. Ζώη Απόστολο και κ. Παράσχο Αθανάσιο συµµετείχαν σε περιβαλλοντικό πρόγραµµα εκπ/σης που έγινε στην Παναγίτσα της Έδεσσας, τίτλος του: «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ» Στόχοι του προγράµµατος ήταν: 1. Γνωριµία µε τις φυσικές οµορφιές του τόπου µας 2. Αγάπη προς το περιβάλλον 3. Προστασία του περιβάλλοντος 4. Νερό-εκµετάλλευση και αναψυχή 5. Ήπια µορφή ενέργειας ( υδροηλεκτρικός σταθµός ) Ήταν ένα πρόγραµµα που συνδύαζε την περιβ. εκπαίδευση, τις υπαίθριες δραστηριότητες και την αναψυχή, µέσα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον του βουνού Βόρα σε υψόµετρο 1100µ. Ενηµερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της υδροηλεκτρικής µονάδας παραγωγής ρεύµατος, που υπήρχε στο χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Μετά επισκέφτηκαν την τεχνητή πίστα χιονιοδροµίας και συµµετείχαν σε µια σειρά από υπαίθριες δραστηριότητες, όπως: αναρρίχηση σε τεχνητή πίστα, τοξοβολία, canoe στη λίµνη, κ. ά. 6. Συµµετοχή στο πρόγραµµα της ΑΦΗΣ Η ανακύκλωση µπαταριών είναι ζωή Η ΑΦΗΣ Α.Ε. (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) είναι εταιρεία µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει αναλάβει την εναλλακτική διαχείριση των φορητών µπαταριών. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και συµµετοχή χρηστών και φορέων στο πρόγραµµα ανακύκλωσης µπαταριών στη χώρα µας ώστε να επιτευχθούν οι Εθνικοί στόχοι της ανακύκλωσης µε τον πλέον αποτελεσµατικό και αποδοτικό τρόπο. Οι µαθητές του σχολείου µας συµµετέχουν στο πρόγραµµα ανακύκλωσης µπαταριών µε µεγάλη χαρά, φέρνοντας στο σχολείο µπαταρίες από κασετόφωνα, ραδιόφωνα, cd players, walkman, φορητές παιχνιδοµηχανές, παιχνίδια (τηλεκατευθυνόµενα, κούκλες κ.λπ.), κινητά τηλέφωνα, ασύρµατα τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φακούς, ρολόγια, φωτογραφικές µηχανές, ηλεκτρικά τρυπάνια και άλλα φορητά εργαλεία, βιντεοκάµερες, ακουστικά βαρηκοΐας, τηλεχειριστήρια, walkytalky, συναγερµούς. Προσπαθούµε να τους δώσουµε να καταλάβουν ότι µε την ανακύκλωση: Προστατεύουµε το περιβάλλον: Ανακυκλώνοντας τις µπαταρίες και όσα υλικά είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν, περιορίζουµε δραστικά την απόρριψη επικίνδυνων λυµάτων στο περιβάλλον. Εξοικονοµούµε ενέργεια: Με την ανακύκλωση, ξαναβάζουµε στο ρεύµα παραγωγής τα υλικά που µπορούν να ξαναχρησιµοποιηθούν εξοικονοµώντας ενέργεια. Μειώνουµε τα απορρίµµατα: Η µείωση του όγκου απορριµµάτων είναι ακόµη ένα µεγάλο κοινωνικό όφελος της ανακύκλωσης. ηµιουργούµε νέες θέσεις εργασίας: Καθώς οι υπεύθυνοι φορείς για την ανακύκλωση στελεχώνονται, νέες ευκαιρίες δηµιουργούνται για τους νέους στον τοµέα της ανακύκλωσης.

7 7. Κηπουρική στην τάξη Με τον ερχοµό της άνοιξης, οι µαθητές του Β 2 θέλανε να στολίσουνε την τάξη τους ανοιξιάτικα. Τι καλύτερο από την κηπουρική! Φορέσανε λοιπόν γάντια και ποδιές και µε τα φτυαράκια και τα κουβαδάκια τους µεταφυτέψαµε κυκλάµινα, ζουµπούλια, ντάλιες και άλλα λουλουδάκια σε γλάστρες. Το κάθε γλαστράκι ανέλαβαν να το φροντίζουν δυο παιδιά. Τους άρεσε τόσο που µερικοί ζητήσανε από τους γονείς τους να φυτέψουν κι άλλα λουλούδια στα µπαλκόνια τους. 8. Κ.Π.Ε. Ελευθερίου-Κορδελιού «Τα απορρίµµατα στη ζωή µας» Οι τάξεις Γ 2 (δασκάλα κα Καραµήτρου Σοφία) & 1 (δάσκαλος κ. Φιλιππίδης Αντώνιος) επισκέφθηκαν σε διαφορετικές ηµέρες το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και πήραν µέρος στο ηµερήσιο πρόγραµµα «Τα απορρίµµατα στη ζωή µας». Ενηµερώθηκαν για το πρόβληµα των σκουπιδιών στη γειτονιά τους, προβληµατιστήκανε, ζωγραφίσανε, εργαστήκανε ατοµικά κι οµαδικά και πήραν µέρος στο κυνήγι του θησαυρού-σκουπιδιών. Αποφασίσανε να συµµετέχουν σε ένα δίκτυο σχολείων του ήµου και να εργαστούν όλοι µαζί για το καλό της γειτονιάς τους.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ (σχολικό έτος ) 1. Πρόγραµµα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Η ανακύκλωση ως αφορµή - Α 2 τάξη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ (σχολικό έτος ) 1. Πρόγραµµα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Η ανακύκλωση ως αφορµή - Α 2 τάξη ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ (σχολικό έτος 2007-08) 1. Πρόγραµµα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Η ανακύκλωση ως αφορµή - Α 2 τάξη Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους το τµήµα Α 2 µε τη δασκάλα του κα Ευσταθιάδου

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης 3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Διαχείριση απορριμμάτων Τα απομεινάρια μιας ημέρας» Μαθητικές Ομάδες των Τμημάτων Ε1, Ε2, Ε3 Παιδαγωγική Ομάδα: Καραναστάση Άννα, Χαϊλατζίδου

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Τάξεις: Α (τµήµατα Α1 & Α2) και. άσκαλοι Μυροφόρα Παναγιωτίδου (Α1 τάξη) Εµµανουέλα Λυκουροπούλου (Α2 τάξη) Λουκάς Κατσιούλης ( τάξη) Τα θέµατα

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ακριβοπούλου Γεωργία, Κοντογιάννη Γεωργία, Σπυριδωνίδης Αντώνιος Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Πούλιος Βασίλειος,

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ακριβοπούλου Γεωργία, Κοντογιάννη Γεωργία, Σπυριδωνίδης Αντώνιος Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Πούλιος Βασίλειος, Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ακριβοπούλου Γεωργία, Κοντογιάννη Γεωργία, Σπυριδωνίδης Αντώνιος Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Πούλιος Βασίλειος, Τσιφτσιόπουλος Διονύσιος Τάξεις: Β, Γ, και Δ Αριθμός παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (σχολικό έτος ) 1. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Η ζωή στο δάσος»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (σχολικό έτος ) 1. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Η ζωή στο δάσος» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (σχολικό έτος 2013-14) 1. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Η ζωή στο δάσος» Κατά τη διάρκεια του σχ. έτους οι μαθητές του Α1 μαζί με τη δασκάλα τους κα Ρούλα Κυριακίδου

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισµός- Αξιολόγηση του έργου «µια σταγόνα ταξιδεύει»

Απολογισµός- Αξιολόγηση του έργου «µια σταγόνα ταξιδεύει» Απολογισµός- Αξιολόγηση του έργου «µια σταγόνα ταξιδεύει» Η συνεργασία του ηµοτικού Σχολείου ηµητριτσίου και του A ηµοτικού Σχολείου Λατσιών της Κύπρου στα πλαίσια του etwinning ξεκίνησε στις αρχές εκεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ηµεροµηνία 16/10/2012 Αριθ. Πρωτ. Σχ. Έτος: 2012-2013 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑ Α:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (σχολικό έτος ) 1. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Το ταξίδι από το ύδωρ στο νερό»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (σχολικό έτος ) 1. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Το ταξίδι από το ύδωρ στο νερό» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (σχολικό έτος 2012-13) 1. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Το ταξίδι από το ύδωρ στο νερό» Κατά τη διάρκεια του σχ. έτους οι μαθητές του Γ2 μαζί με το δασκάλα τους κα Άννα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1/4/2013: ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα

Διαβάστε περισσότερα

Η Άκρατη Ανάπτυξη εις Βάρος της Φυσικής μας Κληρονομιάς

Η Άκρατη Ανάπτυξη εις Βάρος της Φυσικής μας Κληρονομιάς Β Παγκύπριο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΚΥΚΠΕΕ: Μικροί Ερευνητές για το Περιβάλλον Θέμα Παρουσίασης : Η Άκρατη Ανάπτυξη εις Βάρος της Φυσικής μας Κληρονομιάς Παρουσιάζουν οι μαθητές της ΣΤ 1 τάξης

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά Να ευχαριστήσουμε τις φοιτήτριες του Δ έτους Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας, που δούλεψαν με μεράκι το θέμα της ανακύκλωσης και χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από τις διδασκαλίες τους: Βαρδουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Νηπιαγωγείο Σβορώνου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: «Ο φίλος μου το δάσος» Σχολική χρονιά: 2008-09 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΝΗΠΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αναστασιάδης Χρήστος Βούλγαρης Νίκος Δημοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς νερό μπορώ;;; Παραδοσιακός οικισμός Αγιάσσου:Υδατογέφυρα Μόριας- Γεφύρι Κόβιλης

Χωρίς νερό μπορώ;;; Παραδοσιακός οικισμός Αγιάσσου:Υδατογέφυρα Μόριας- Γεφύρι Κόβιλης Χωρίς νερό μπορώ;;; Παραδοσιακός οικισμός Αγιάσσου:Υδατογέφυρα Μόριας- Γεφύρι Κόβιλης Δημοτικό Σχολείο Παρακοίλων Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Σκοπελίτου Αντωνία Εμμανουηλίδου Κωνσταντίνα Καμπόση Πηνελόπη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΘΕΜΑ: «Οι φίλοι μας, τα σκουπίδια» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ Η φύση και ο άνθρωπος. Οι φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Ιανουαρίου Επίσκεψη στο ΠΟΚΕΝ Αχαρνών

Δράσεις Ιανουαρίου Επίσκεψη στο ΠΟΚΕΝ Αχαρνών Δράσεις Ιανουαρίου 2017 Επίσκεψη στο ΠΟΚΕΝ Αχαρνών 20-1-2017: Οι μαθητές του Δ1 τμήματος επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αχαρνών όπου παρακολούθησαν πρόγραμμα με τίτλο «Ο Δικαιόπολις ταξιδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Β ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ»

Β ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» Β ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» Ονοματεπώνυμα εκπαιδευτικών: α) Μαρία Βούζα β) Αννίτα Ανδρέου Τάξη: Νήπια Προνήπια Αριθμός μαθητών: 24 Στόχοι προγράμματος Να γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζω την ιδανική πόλη. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 4 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Σχεδιάζω την ιδανική πόλη. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 4 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχεδιάζω την ιδανική πόλη Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 4 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 2017-2018 Ποιοι είμαστε Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από 24 μαθητές της Γ γυμνασίου Συντονιστής : Π. Χατζηλάμπρου Συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

Η γειτονιά μας, η πόλη μας. Περιβαλλοντικά μονοπάτια

Η γειτονιά μας, η πόλη μας. Περιβαλλοντικά μονοπάτια Tη σχολική χρονιά 2013-2014 το σχολείο μας συμμετείχε στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία». Η επιδίωξη του Δικτύου για τη δημιουργία ενημερωμένων ενεργών

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Οκτωβρίου 2017

Δράσεις Οκτωβρίου 2017 19-10-2017,Μουσείο Αφής 13 ο Δημ. Σχ. Αχαρνών Δράσεις Οκτωβρίου 2017 Τα τμήματα των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας, Ε και Στ, επισκέφθηκαν το Μουσείο Αφής στην Καλλιθέα. Εκεί οι μαθητές προσπάθησαν με

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή δύο ιστοριών

Συγγραφή δύο ιστοριών Συγγραφή δύο ιστοριών ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ: Τα παρακάτω βήματα 1 έως 4 αφορούν το 1ο στάδιο και υλοποιήθηκαν με την εργασία και υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών Αγάπης Βράντση και Κυριάκου Πεντερίδη, ενώ τα βήματα

Διαβάστε περισσότερα

"Μια σημαία μια ιδέα"

Μια σημαία μια ιδέα Τελική Εργασία "Μια σημαία μια ιδέα" Καρακώτσογλου Αντώνης 19ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Στ` Υπεύθυνη ομάδας εργασίας: Δούβλη Γεωργία ΜΑΙΟΣ 2014 Abstract - Περίληψη Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολές των μαθητών για την ανακύκλωση

Επιστολές των μαθητών για την ανακύκλωση Επιστολές των μαθητών για την ανακύκλωση Δ τάξη, Ε τάξη 2013-2014 Ιδ. Δημοτικό σχολείο Ι.Κ.Θ Οδός Φλέμιγκ 17 Τηλ. και φαξ 2310830-347 E-mail jschool1979@yahoo.gr Θεσ/νίκη, 18/11/2013 Αξιότιμοι κύριοι υπεύθυνοι

Διαβάστε περισσότερα

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 Δράσεις Α τάξης Τμήμα Α1 Στις 4/3 θα συζητήσουμε για τη σαρακοστή τα ήθη και τα έθιμα. Θα κατασκευάσουμε την Κυρά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2018

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2018 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2018 To Let s Do It Greece με μια ματιά: Αριθμός Εθελοντών To Let s Do It Greece με μια ματιά: Σημεία Δράσεων To Let s Do It Greece με μια ματιά: Αριθμός Σχολείων Λίγα Λόγια για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Συμμετοχή της Α τάξης στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Το περιαστικό δάσος της πόλης μας» του ΚΠΕ Μελίτης Φλώρινας Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ (σχολικό έτος ) 1. Πρόγραµµα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Ύδωρ Φιλάνθρωπον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ (σχολικό έτος ) 1. Πρόγραµµα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Ύδωρ Φιλάνθρωπον ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ (σχολικό έτος 2009-10) 1. Πρόγραµµα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Ύδωρ Φιλάνθρωπον Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους οι µαθητές της ' τάξης µαζί µε τους δασκάλους τους κα Κεσκιλίδου

Διαβάστε περισσότερα

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ΔΑΝΣΜ 48o Γυμνάσιο Αθηνών Τα κτήρια λένε την ιστορία τους 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: 48 ο Γυμνάσιο Αθηνών Τάξη / Τμήμα: Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΦΙΛΟΙ ΙΣΟΙ!»

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΦΙΛΟΙ ΙΣΟΙ!» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 «ΦΙΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΦΙΛΟΙ ΙΣΟΙ!» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ Γ & Δ ΤΑΞΕΙΣ Ως εκπαιδευτικός από το Τμήμα Ένταξης του 11ου Δημοτικού συμμετείχα κινητοποιητικά - οργανωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ.

5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΜΟΥΣΑΦΙΡΗ ΚΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Το νερό πηγή ζωής ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1. Να κατανοήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ομαλή Μετάβαση Νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.»

ΘΕΜΑ: «Ομαλή Μετάβαση Νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 47 ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ταχ. Δ/νση : Οινοπίωνος

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Γκόκας Ιωάννης Δάσκαλος A τάξης Μπακογιάννη Βασιλική-Νηπιαγωγός Σιόγκα Ευστρατία Νηπιαγωγός ΣΚΟΠΟΣ Να επιτευχθεί ικανός

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ»

«Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ» «Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ» ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Η ενασχόληση των κατοίκων του χωριού με το μάζεμα της ελιάς και η σημασία της χρήσης της στην καθημερινότητα μας. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός και υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράµµατος ΠΕ για το δάσος και την ανακύκλωση µε αφορµή µία έκθεση τέχνης για το περιβάλλον

Σχεδιασµός και υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράµµατος ΠΕ για το δάσος και την ανακύκλωση µε αφορµή µία έκθεση τέχνης για το περιβάλλον Σχεδιασµός και υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράµµατος ΠΕ για το δάσος και την ανακύκλωση µε αφορµή µία έκθεση τέχνης για το περιβάλλον Έρση Γιαννουλάτου Καλλιτέχνιδα Full Time BA(Ηοns) The Surrey Institute

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe 2015-16 Δικαίωμα στο όνειρο Εκπαιδευτικός: Φωτοπούλου Ιωάννα Σχολείο: 33ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τμήμα: Α2 Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης Teachers4Europe 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2015-2016 ΕΠΙΘΥΜΩ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΣΔ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΟΧΙ Σχολική Μονάδα: 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας: "Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U."

Τίτλος Εργασίας: Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U. Τίτλος Εργασίας: "Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U." Δράση Teachers4Europe 2016/17 Εκπαιδευτικός Υλοποίησης: Γεωργία Πάνου Σχολείο Υλοποίησης: 24ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 22-3-2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 1. Εισαγωγή 2. Η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Μαθητών. 3. Η Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς 1 Σχολείο: 63 ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Συμμετέχοντες Τάξη / Τμήμα: ΣΤ

Διαβάστε περισσότερα

«Όταν οι στόχοι ενός Τοπικού Δικτύου Π.Ε. δε γίνονται άρρητα ρήματα αλλά μετρήσιμη επιτυχία»

«Όταν οι στόχοι ενός Τοπικού Δικτύου Π.Ε. δε γίνονται άρρητα ρήματα αλλά μετρήσιμη επιτυχία» «Όταν οι στόχοι ενός Τοπικού Δικτύου Π.Ε. δε γίνονται άρρητα ρήματα αλλά μετρήσιμη επιτυχία» Το παράδειγμα του Τ.Δ.Π.Ε. "Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω Επαναχρησιμοποιώ Ανακυκλώνω" του ΚΠΕ Καλαμάτας Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Ελιά ο πράσινος χρυσός- συνταγές e-twinning project

Ελιά ο πράσινος χρυσός- συνταγές e-twinning project Ελιά ο πράσινος χρυσός- συνταγές e-twinning project 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Το τμήμα Β2 συνεργάζεται με άλλα 16 σχολεία από την Ελλάδα και την Τουρκία Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Χαλί πετά, ιστορία αρχινά! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ποδράσηη Χαλί πετά, ιστορία αρχινά! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Μπενάκη 110ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Χαλί πετά, ιστορία αρχινά! ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Νερό, η πηγή του πολιτισμού!!!

Νερό, η πηγή του πολιτισμού!!! Στην αρχή του σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί των δύο τμημάτων της Δ τάξης αποφάσισαν, στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης & μετά από σχετική ενημέρωση της υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 4 ης ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 4 ης ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 4 ης ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗΣ Ένταξη µαθήµατος στο αναλυτικό πρόγραµµα: Ευέλικτη ζώνη Περιβαλλοντική εκπαίδευση Τάξη: ΣΤ ηµοτικού Σχολείου Γνωστικά αντικείµενα: Γλώσσα, Μαθηµατικά, Αισθητική Αγωγή Θεµατική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική αγωγή. Κινητικά παιχνίδια για τις μορφές της ύλης. Κινητικά παιχνίδια για το κύκλο του νερού

Φυσική αγωγή. Κινητικά παιχνίδια για τις μορφές της ύλης. Κινητικά παιχνίδια για το κύκλο του νερού ETWINNING INTERNATIONAL YEAR OF CHEMISTRY ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΙΣΤΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ - Β ΜΕΡΟΣ Φυσική αγωγή Κινητικά παιχνίδια για τις μορφές της ύλης Κινητικά παιχνίδια για το κύκλο του νερού

Διαβάστε περισσότερα

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 24o Δημοτικό Αχαρνών Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου 1 Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Συμμετέχοντες Σχολείο: 24o Δημοτικό Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

«Το σχολείο σε δράση ξανά Περιβαλλοντικά»

«Το σχολείο σε δράση ξανά Περιβαλλοντικά» Μαθητική Ημερίδα «Το σχολείο σε δράση ξανά Περιβαλλοντικά» Μέσα στα γενικότερα πλαίσια του 2 ου στόχου της φετινής σχολικής χρονιάς, Aειφόρος ανάπτυξη: Πρασινίζουμε τα σχολεία μας, βελτιώνουμε την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα 7 ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης Κλασικό Τμήμα Μαθητές:19 Υπεύθυνη Νηπιαγωγός: Κοϊνάκη Ευστρατία Θέμα: «Δουλεύουμε όλοι μαζί. Στον Πλανήτη δίνουμε ΖΩΗ!!!» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σε μια προσπάθειά

Διαβάστε περισσότερα

Ετοίμασαν ένα γράμμα για την μακρινή τους φίλη.

Ετοίμασαν ένα γράμμα για την μακρινή τους φίλη. ΝΗΠΙΑ Έχω ένα φίλο μακρινό. 2014-2015 Στο σχολείο μας χρόνια τώρα έχουμε μια «σκυτάλη» που παραδίδουμε από τάξη σε τάξη. Είναι η σκυτάλη της φιλίας, του νοιαξίματος, της φροντίδας για παιδιά λιγότερο ευνοημένα,

Διαβάστε περισσότερα

«ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

«ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-08 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ «ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΜΑΚΡΙ ΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΟΒΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑ Α 1. ΝΙΚΟΛΑΙ ΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με σκοπό να βοηθήσει και να οργανώσει την εξάπλωση του βιβλίου.* Για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ «Τα απορρίµµατα δεν είναι σκουπίδια» - 1 - Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑ Α Α ΤΑΞΗ ΚΑΛΑΡΙΤΗ ΕΥΡΙ ΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Συμμετοχή στο Bravo! Schools Εκπαιδευτικοί» Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού ΤΑΙΝΙΑ: «Έτρεχε και τρέχει το νερό στο Βελβεντό» Σενάριο-Συνεντεύξεις: Μπούτιου Ευαγγελία Μοντάζ: Γκίκας Ιωάννης-Γκόγκος

Διαβάστε περισσότερα

Δεν καπνίζω Γυμνάζομαι!!

Δεν καπνίζω Γυμνάζομαι!! Δεν καπνίζω Γυμνάζομαι!! Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Εφαρμογή σε σχολεία Κοσμίδου Ευδοξία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8 μαθημάτων «Δεν καπνίζω γυμνάζομαι» 1. Αξιολόγηση, ομάδες μαθητών και δραστηριότητες αρχικής ευαισθητοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ νηπιαγωγοί: Αγγελική Ντέρτη Γιώτα Σταυροπούλου Αριθμός νηπίων: 17 Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και οφείλουμε να το προστατέψουμε. Στο νηπιαγωγείο μας κάναμε μια

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!»

Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!» Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!» 9 ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Διευθυντής Σχολείου: Πούλου Γαρυφαλλιά Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Καρτσούκης Θεόδωρος Συνολικός χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σχέδιο Εργασίας με θέμα:«θαλασσα» Υπεύθυνες δασκάλες: Τάπα Σοφία Σαραλιώτη Έφη 3 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ (ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Το θέμα «θάλασσα» πραγματοποιήθηκε από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟ ΔΩΡΟ ΒΡΟΧΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟ ΔΩΡΟ ΒΡΟΧΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟ ΔΩΡΟ ΒΡΟΧΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Αφορμή για την επιλογή του θέματος υπήρξαν οι ενότητες «Τι είναι καιρός και τι κλίμα» του κεφαλαίου «Η ατμόσφαιρα και το κλίμα της Γης» από

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ:2012-13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΧ. ΈΤΟΣ: 2012-13 ΤΑΞΗ: ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα

Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης Γενικό Θέμα: Απορρίμματα Σχολική χρονιά: 2011 2012 ΣΤΟΧΟΙ: Συνειδητοποίηση 1. Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Νηπιαγωγοί που συμμετέχουν: Αργυροπούλου Βασιλική Μαντζιρίδου Φεβρωνία Συμμετέχων δάσκαλος: Μαργωμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ TEACHERS4EUROPE 1o 12/Θ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. Π.Α. (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ) Υπεύθυνη εκπ/κος: Σοφία Σιμιτζόγλου Αθήνα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τίτλος εργασίας 3 2. Τάξη, Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος 2012-2013 Παιδαγωγική Διαδικασία Α. Θέματα που προσεγγίσαμε Πρόληψη ατυχημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική ομάδα

Περιβαλλοντική ομάδα ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΦΕΝΔΑΜΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ανακυκλώνω τα σκουπίδια... καθαρίζω και αγαπώ τη γη. Σχολικό έτος 2006-07 Υπεύθυνη: Μακρίδου Μαρία Περιβαλλοντική ομάδα 1. ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

Έτοιμοι, ορεξάτοι; Φύγαμε!!!!

Έτοιμοι, ορεξάτοι; Φύγαμε!!!! Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό ελτίο Νο 4, Σεπτέμβριος 2015 Έτοιμοι, ορεξάτοι; Φύγαμε!!!! Καταρχήν να ευχηθούμε σε όλους και όλες μία δημιουργική και καλή Σχολική Χρονιά 2015-2016! Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές,

Διαβάστε περισσότερα

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια 65 Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια Σωτήριος Δρομπόνης ΠΕ70 3 ο Δ.Σ. Μεγάρων Τάξη Γ και Ε Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες Στόχοι Να γνωρίσουν οι μαθητές την αξία και την ομορφιά των λουλουδιών στη γη.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά

ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά ΟΜΑ ΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ( ιάρκεια κάθε Οµάδας: 8 δίωρες εβδοµαδιαίες συναντήσεις). Οµάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ:

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΓΗΣ ΤΥ ΘΕΜΑΤΣ: - Η θάλασσα πάντα ελκύει τα παιδιά και κεντρίζει το ενδιαφέρον τους. Μέσα από την ενασχόληση με τη θάλασσα και τον πλούτο της γνωρίζουμε καλύτερα το περιβάλλον. Η βιωματική,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κώτση Αικατερίνη Συμμετοχή : Στεφανίδου Δέσποινα (Π.Ε. Αγγλικών) Τάξη: Δ3 Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5ο

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ Κ.Ο.Κ.»

«Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ Κ.Ο.Κ.» 19ο Ν «Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ Κ.Ο.Κ.» Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο Π Α Τ Ρ Ω Ν ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ(α τμήμα) ΔΟΥΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ(β τμήμα) ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013 [1] ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή Ζωντανά βιβλία, της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc, µε ιστορίες που µάς δίνουν το έναυσµα να τις βιώσουµε, δραµατοποιήσουµε, συζητήσουµε, διαβάσουµε, ώστε να µάθουµε και

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις www.kpe-thess.gr www.facebook.com/kpethess Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου Αποτελεί συνένωση,

Διαβάστε περισσότερα

Το Αλφαβητάρι των λουλουδιών μας!

Το Αλφαβητάρι των λουλουδιών μας! Το Αλφαβητάρι των λουλουδιών μας! Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχολικό Έτος 2016-17 Συντονίστρια προγράμματος: Πατεράκη Ελένη ΠΕ0401 Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Διαμαντάκη Ταρσία

Διαβάστε περισσότερα

Σκεπτικό συμμετοχής. Σχολεία: Ειδικό σχολείο Λευκωσίας και Στ δημοτικό σχολείο Αγλαντζιάς. Τίτλος: Συνεργασία ΑΓΑΠΗΣ για ένα κουμπαρά

Σκεπτικό συμμετοχής. Σχολεία: Ειδικό σχολείο Λευκωσίας και Στ δημοτικό σχολείο Αγλαντζιάς. Τίτλος: Συνεργασία ΑΓΑΠΗΣ για ένα κουμπαρά 1 Σκεπτικό συμμετοχής Σχολεία: Ειδικό σχολείο Λευκωσίας και Στ δημοτικό σχολείο Αγλαντζιάς Τίτλος: Συνεργασία ΑΓΑΠΗΣ για ένα κουμπαρά Προϋπάρχουσα κατάσταση των δύο σχολείων: Τα δύο σχολεία που συμμετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Ν η π ι α γ ω γ ε ί ο Α γ ί ο υ Δ η μ η τ ρ ί ο υ «Τ Ο Δ Α Σ Ο Σ» Αριθμός νηπίων: 15 Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Διάρκεια του προγράμματος: Νοέμβριος 2004 - Ιούνιος 2005 Κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ «Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές κινητές, θεματικές, βιβλιοθήκες μέσα στην τάξη. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Τίτλος: ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 1 Δημιουργός: Αναστοπούλου Γεωργία ΠΕ60 1. Εμπλεκόμενες Γνωστικές Περιοχές: Σκοπός: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή και να γνωρίσουν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ: ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΤΣΙΑΠΑΛΙΩΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

h t t p : / / d i p e - v - t h e s s. t h e s s. s c h. g r

h t t p : / / d i p e - v - t h e s s. t h e s s. s c h. g r ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ---------- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ------- Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα