ΑΠΘ, Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - Σηµειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΘ, Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - Σηµειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδη"

Transcript

1 2. ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.1. Ο ΗΛΙΟΣ Οι θερµοπυρηνικές αντιδράσεις που γίνονται στον Ήλιο εκλύουν ενέργεια µε την µορφή ισχυρότατης ακτινοβολίας. Η ακτινοβολούµενη ενέργεια του Ήλιου προέρχεται από τη µετατροπή 654 εκατοµµυρίων τόνων υδρογόνου σε 650 εκατοµµύρια τόνους ηλίου ανά δευτερόλεπτο στο εσωτερικό της ηλιακής σφαίρας (εικόνα ΗΛΚ-1). Η διαφορά των 4 εκατοµµυρίων τόνων, που είναι µικρό µόνο κλάσµα της µάζας της αρχικής ποσότητας υδρογόνου, µετατρέπεται σε ενέργεια µε ισοδύναµη θερµαντική ενέργεια αξία 20 τόνων άνθρακα για κάθε γραµµάριο υδρογόνου που «χάνεται». Τα σηµαντικότερα χαρακτηριστικά του Ήλιου παρατίθενται στον πίνακα ΗΛΚ-1. Εικόνα ΗΛΚ-1: Σχηµατική παράσταση της σύνθεσης του Ήλιου Η ισχύς της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη από τον Ήλιο είναι κατά µέσο όρο 173x10 l5 W. Η Γη εκπέµπει βέβαια ίσο ποσό ενέργειας στο διάστηµα και έτσι δηµιουργείται µια κατάσταση ισορροπίας, µε αποτέλεσµα να διατηρείται η µέση θερµοκρασία της γης σταθερή, γύρω στους 7 C. Από την ενέργεια της ακτινοβολίας, που εκπέµπει ο Ήλιος ανά δευτερόλεπτο, οι πλανήτες και οι δορυφόροι δέχονται µόνο το 1/ Το µεγαλύτερο µέρος της ολικής ακτινοβολίας εµφανίζεται στην περιοχή κυµάτων του ορατού φωτός. Το φως ξεκινάει από τη φωτόσφαιρα του Ήλιου, που βρίσκεται στη βάση της ηλιακής ατµόσφαιρας πάχους 500 km και που µας κάνει αδύνατη την ενατένιση του Ήλιου. ΗΛΚ-1.

2 Πίνακας ΗΛΚ-1: Σηµαντικά χαρακτηριστικά του Ήλιου Απόσταση Ήλιου - Γης έως km Όριο του ηλιακού συστήµατος km Ηλιακή σταθερά 1,94 ± 0,04 cal/cm 2 min = W/m 2 Eξωτερικό στρώµα του Ήλιου 75% υδρογόνο, 23% ήλιο, 2% άλλα αέρια ιάµετρος του Ήλιου περίπου km 109 φορές µεγαλύτερη από την διάµετρο της Γης Επιφάνεια του Ήλιου 6, km φορές µεγαλύτερη από την επιφάνεια της Γης Όγκος του Ήλιου 1, km φορές µεγαλύτερος από τον όγκο της Γης Μάζα του Ήλιου 1, kg φορές µεγαλύτερη από τη µάζα της Γης 745 φορές η µάζα όλων των πλανητών Μέση πυκνότητα του Ήλιου 0,253 της µέσης πυκνότητας της Γης 1,41 φορές την πυκνότητα του νερού Ένταση του µαγνητικού 10-4 Tesla πεδίου του Ήλιου Θερµοκρασία ισορροπίας Κ στην επιφάνεια του Ήλιου Θερµοκρασία Κ στο εσωτερικό του Ήλιου Απόθεµα ενέργειας του Ήλιου 1, J Ετήσια ανάλωση του Ήλιου 1, J Το φάσµα της ηλιακής ακτινοβολίας έξω από την ατµόσφαιρα ισοδυναµεί µε την εκποµπή µέλανος σώµατος θερµοκρασίας K (εικόνα ΗΛΚ-2). Είναι συνεχές φάσµα που εκτείνεται από τα 200 nm, δηλ. από την υπεριώδη περιοχή µέχρι nm, δηλ. την υπέρυθρη ακτινοβολία και έχει αιχµή γύρω στα 500 nm. Η απορρόφηση που πραγµατοποιείται από την ατµόσφαιρα είναι επιλεκτική για τα διάφορα µήκη κύµατος και αναφέρεται στις περιοχές απορρόφησης των αερίων που περιέχει η ατµόσφαιρα. Εικόνα ΗΛΚ-2: Φασµατική κατανοµή της ηλιακής ακτινοβολίας: (a) εξωτερικά της ατµόσφαιράς, (b) στο επίπεδο της θάλασσας, (c) ισοδύναµη εκποµπή µέλανος σώµατος στους K. ΗΛΚ-2.

3 Η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στα όρια της ατµόσφαιρας της Γης έχει µια µέση τιµή W/m² και ονοµάζεται ηλιακή σταθερά. δραστηριότητα των κηλίδων µπορεί να µεταβάλλει την ισχύ της εκπεµπόµενης ενέργειας κατά ±2% και υπάρχει επίσης µια διακύµανση ±3,5% λόγω της µεταβολής της απόστασης Ήλιου και Γης. Η απορρόφηση της ατµόσφαιρας µειώνει την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά ένα ποσό, πού εξαρτάται πρώτα από το µήκος της διαδροµής µέσα στην ατµόσφαιρα και υστέρα από την κατάσταση της ατµόσφαιρας (συννεφιά, αιωρούµενα σωµατίδια). Όταν ο Ήλιος είναι στο ζενίθ, η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, πού µετράται σε οριζόντιο επίπεδο, µπορεί να φθάσει την τιµή W/m 2 στο επίπεδο της θάλασσας. Το ετήσιο ποσό της ακτινοβολίας, που δέχεται ένα συγκεκριµένο µέρος, εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος και τις τοπικές κλιµατολογικές συνθήκες. Από την προσπίπτουσα στην ατµόσφαιρα της Γης ηλιακή ακτινοβολία περίπου το 30% ανακλάται απευθείας στα ανώτερα στρώµατα της ατµόσφαιρας χωρίς αλλαγή του µήκους κύµατος. Περίπου 47% απορροφάται από την ατµόσφαιρα και από την επιφάνεια της γης, προκαλώντας την ανύψωση της θερµοκρασίας της ατµόσφαιρας και στη συνέχεια επανακτινοβολείται στο διάστηµα. Το υπόλοιπο 23% γίνεται κινητήρια δύναµη των ανέµων, των ρευµάτων, των κυµάτων, συντελεί στη διαµόρφωση του κλίµατος και προκαλεί τον υδρολογικό κύκλο. Τέλος και αυτή η ενέργεια επανακτινοβολείται στο διάστηµα (εικόνα ΗΛΚ-3). Εικόνα ΗΛΚ-3: Σχηµατική απεικόνιση της ροής ενέργειας στη ΓΗ. ΗΛΚ-3.

4 Ένα µικρό ποσοστό, περίπου 0,02%, από το συνολικό ποσό που έρχεται από τον Ήλιο, εισέρχεται στο βιολογικό σύστηµα µε φωτοσύνθεση. Ένα µικρό ποσοστό της ενέργειας αποθηκεύεται σαν χηµική ενέργεια στα φυτά και στους ζωντανούς ιστούς, στα ζώα. Μετά από εκατοµµύρια χρόνια και κάτω από ειδικές γεωλογικές συνθήκες έχει µετασχηµατισθεί στη Γη σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σε κάρβουνο και είναι το γνωστό µας απόθεµα των ορυκτών καυσίµων. Ο ρυθµός σχηµατισµού αυτών των ορυκτών αυτών καυσίµων είναι πάρα πολύ µικρός, αν τον συγκρίνουµε µε το σηµερινό ρυθµό εξόρυξης και κατανάλωσής τους ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΙΑΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Κατά τη διέλευση της ηλιακής ακτινοβολίας µέσα από την ατµόσφαιρα, ένα µέρος της ανακλάται στο διάστηµα ή απορροφάται από το όζον, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα, ένα µέρος διαχέεται από τα µόρια του αέρα, του νερού, της σκόνης και χαρακτηρίζεται σαν διάχυτη ακτινοβολία, ενώ το υπόλοιπο χαρακτηρίζεται σαν άµεση ακτινοβολία. Το άθροισµα της διάχυτης και της άµεσης χαρακτηρίζεται ως ολική ηλιακή ακτινοβολία. Η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από την ατµόσφαιρα οφείλεται σε ένα πολύ µεγάλο ποσοστό στο όζον, για το υπεριώδες φάσµα της ακτινοβολίας, και στους υδρατµούς και το διοξείδιο του άνθρακα για µήκη κύµατος κοντά στο υπέρυθρο. Για µικρά µήκη κύµατος το όζον απορροφά πλήρως την ακτινοβολία στα ανώτερα στρώµατα της ατµόσφαιρας σε µήκη κύµατος κάτω των 0,29µm, ενώ στην συνέχεια η απορρόφηση συνεχώς µειώνεται µέχρι τα 0,35µm πάνω από τα οποία δεν υπάρχει απορρόφηση. Η διάχυση της ηλιακής ακτινοβολίας σχετίζεται µε τον αριθµό των σωµατιδίων µέσα από τα οποία πρέπει να διέλθει η ακτινοβολία και από το µέγεθος των σωµατιδίων το οποίο σχετίζεται µε τον µήκος κύµατος της ακτινοβολίας. Η διάχυση εξαιτίας των µορίων του αέρα εξαρτάται από τον όγκο του αέρα που η ακτινοβολία πρέπει να διέλθει. Η διάχυση εξαιτίας της σκόνης και του νερού εξαρτάται από τον όγκο του αέρα αλλά και από τις ποσότητες υγρασίας και σκόνης που βρίσκονται στην ατµόσφαιρα και οι οποίες είναι χρονο- και χωρο- εξαρτώµενες. Για πρακτικές εφαρµογές θεωρούµε ότι η φασµατική κατανοµή της ηλιακής ακτινοβολίας είναι ίδια τόσο για την άµεση όσο και για την διάχυτη ακτινοβολία, ενώ γενικά για τις γήινες εφαρµογές µόνο η ακτινοβολία µε µήκη κύµατος µεταξύ 0,29µm και 2,5µm χρειάζεται να ληφθεί υπόψη. Η ακτινοβολία που δέχεται οποιαδήποτε επιφάνεια στη Γη αποτελείται από πολλά τµήµατα (Εικόνα ΗΛΚ-4), την άµεση, την διάχυτη και την ανακλώµενη ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και από την θερµική ακτινοβολία της ατµόσφαιρας και της επιφάνειας της Γης. Εικόνα ΗΛΚ-4: ιάφορα είδη ακτινοβολίας στη επιφάνεια της γης o = εκτός της ατµόσφαιρας d = άµεση ηλιακή ακτινοβολία h = ακτινοβολία ουρανού D = διάχυτη ηλιακή ακτινοβολία r = ακτινοβολία από αντανάκλαση a = θερµική ακτινοβολία ατµόσφαιρας e = θερµική ακτινοβολία περιβάλλοντας T = Συνολική ηλιακή ακτινοβολία ΗΛΚ-4.

5 ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Για την µέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας χρησιµοποιούνται όργανα δύο βασικών τύπων. Το πυρηλιόµετρο (εικόνα ΗΛΚ-5α) είναι ένα όργανο που χρησιµοποιεί έναν ευθυγραµµισµένο αισθητήρα για την µέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τον ήλιο και από ένα µικρό µέρος της ατµόσφαιρας γύρω από αυτόν σε συνηθισµένες κλίσεις (µετράει δηλαδή µόνο άµεση ακτινοβολία). Το πυρανόµετρο (εικόνα ΗΛΚ-5β) είναι ένα όργανο που µετράει την συνολική ηλιακή ακτινοβολία (άµεση και διάχυτη) συνήθως σε µια οριζόντια επιφάνεια. Αν το όργανο σκιαστεί από την άµεση ακτινοβολία από ένα δίσκο ή από ένα δακτύλιο, τότε µετράει µόνο την διάχυτη ακτινοβολία (Εικόνα 4.2). εδοµένα για την ηλιακή ακτινοβολία είναι διαθέσιµα σε πολλές µορφές. ύο τύποι δεδοµένων ηλιακής ακτινοβολίας είναι ευρύτατα διαδεδοµένοι, ο πρώτος είναι η µηνιαία µέση ηµερήσια ολική ακτινοβολία σε οριζόντιο επίπεδο. Ο δεύτερος είναι η ωριαία ολική ακτινοβολία σε οριζόντιο επίπεδο Ι για κάθε ώρα για εκτεταµένες χρονικές περιόδους (ένα ή περισσότερα χρόνια). Συνηθισµένες µονάδες µέτρησης είναι το MJ/m 2 και η kwh/m 2. (α) (β) Εικόνα ΗΛΚ-5: (α) Τυπικό πυρηλιόµετρο στηριγµένο σε βάση παρακολούθησης του ηλίου, (β) Τυπικό πυρανόµετρο ΗΛΙΑΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ Οι γεωµετρικές σχέσεις µεταξύ µιας επιφάνειας µε οποιαδήποτε κλίση και προσανατολισµό ως προς την επιφάνεια της Γης, για οποιαδήποτε χρονική στιγµή και της εισερχόµενης άµεσης ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή η θέση του Ήλιου σε σχέση µε την επιφάνεια, µπορεί να περιγραφεί µε την βοήθεια αρκετών γωνιών (εικόνα ΗΛΚ-6). Οι γωνίες αυτές είναι: φ γεωγραφικό πλάτος, η απόσταση νότια ή βόρεια από τον ισηµερινό (ως θετικό παίρνουµε τον βόρειο: -90 ο φ 90 ο ), δ γωνία αιώρησης, η γωνιακή θέση του ήλιου όταν ο ήλιος είναι στον τοπικό µεσηµβρινό σε σχέση µε το επίπεδο του ισηµερινού (ως θετικό παίρνουµε τον βόρειο: -23,45 ο δ 23,45 ο ), β κλίση, η γωνία µεταξύ του επιπέδου της προς εξέταση επιφάνειας και του οριζόντιου επιπέδου: 0 ο β 180 ο (για β 90 ο η επιφάνεια κοιτάει προς το έδαφος), γ γωνία αζιµουθίου επιφανείας, η απόκλιση της προβολής της καθέτου της επιφανείας σε µια οριζόντια επιφάνεια στον τοπικό µεσηµβρινό (θεωρούµε ως µηδέν τον νότιο προσανατολισµό ενώ αρνητικές τιµές έχουµε ανατολικά και θετικές προς την δύση: -180 ο γ 180 ο ), θ γωνία πρόσπτωσης, η γωνία µεταξύ της άµεσης ακτινοβολίας σε µια επιφάνεια και στην κάθετη στην επιφάνεια, ω γωνία της ώρας, η γωνιακή µετατόπιση του ήλιου ανατολικά ή δυτικά του τοπικού µεσηµβρινού εξαιτίας της περιστροφής της γης γύρω από τον άξονα της κατά 15 ο την ώρα (έχουµε αρνητικές τιµές για το πρωί και θετικές για το απόγευµα), ΗΛΚ-5.

6 Ορίζονται επιπρόσθετες γωνίες που περιγράφουν την θέση του ήλιου στον ουρανό: θ z γωνία ζενίθ, η γωνία που σχηµατίζεται µεταξύ της καθέτου και µιας νοητής ευθείας προς τον ήλιο α s γωνία ηλιακού ύψους, η συµπληρωµατική της θ z γ s γωνία ηλιακού αζιµούθιου, η γωνιακή µετατόπιση ως προς το νότο της προβολής της άµεσης ακτινοβολίας σε µια οριζόντια επιφάνεια (µετατοπίσεις ανατολικά ως προς τον νότο θεωρούνται θετικές ενώ δυτικά ως προς τον νότο αρνητικές). Μεταξύ των παραπάνω γωνιών υπάρχουν µερικές χρήσιµες σχέσεις που συνδέουν την γωνία θ µε τις υπόλοιπες: cos θ = sin δ (sin φ cos β - cos φ sin β cos γ) + cos δ cos ω (cos φ cos β + sin φ sin β cos γ) + cos δ sin ω sin β sin γ cos θ = cos θ z cos β + sin θ z sin β cos (γ ς -γ) <ΗΛΚ-1> <ΗΛΚ-2> Εικόνα ΗΛΚ-6: Γωνίες που σχηµατίζονται µεταξύ ηλιακής ακτινοβολίας και συλλέκτη ΛΟΓΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Ένα συνηθισµένο πρόβληµα στις ηλιακές εφαρµογές είναι ο υπολογισµός της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει σε µια κεκλιµένη επιφάνεια όταν είναι γνωστή µόνο η ολική ακτινοβολία σε οριζόντιο επίπεδο. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να γνωρίζουµε την διεύθυνση από την οποία η άµεση και η διάχυτη ακτινοβολία φτάνουν στην προς µελέτη επιφάνεια. Για το γεωµετρικό πρόβληµα της κατεύθυνσης της δέσµης χρησιµοποιούµε τον γεωµετρικό συντελεστή R b ο οποίος µας δίνει τον λόγο της άµεσης ακτινοβολίας σε µια κεκλιµένη επιφάνεια προς αυτή σε µια οριζόντια επιφάνεια για οποιαδήποτε χρονική στιγµή και υπολογίζεται από τον τύπο: R b cosθ = <ΗΛΚ-3> cosθ z Τα cosθ και cosθ z υπολογίζονται από τις σχέσεις (ΗΛΚ-1> και <ΗΛΚ-2>. ΗΛΚ-6.

7 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Από δεδοµένα για ώρες ηλιοφάνειας Τα δεδοµένα ηλιακής ακτινοβολίας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τον υπολογισµό της µέσης προσπίπτουσας ακτινοβολίας. Σε περίπτωση όµως που δεν υπάρχουν διαθέσιµα τέτοια στοιχεία για την περιοχή που θέλουµε ή δεν έχουµε στοιχεία ούτε για κοντινές περιοχές µε παρόµοιες κλιµατικές συνθήκες, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε εµπειρικές σχέσεις για τον υπολογισµό της ακτινοβολίας από τις ώρες ηλιοφάνειας. εδοµένα για την µέση ηλιοφάνεια είναι ευρύτατα διαδεδοµένα από εκατοντάδες µετεωρολογικούς σταθµούς σε όλες τις χώρες. Για τον υπολογισµό της προσπίπτουσας ακτινοβολίας από τις ώρες ηλιοφάνειας χρησιµοποιείται η παρακάτω σχέση: o n = a + b <ΗΛΚ-4> N όπου: η µέση µηνιαία ηµερήσια ακτινοβολία σε οριζόντια επιφάνεια o η ακτινοβολία έξω από την ατµόσφαιρα για την συγκεκριµένη περιοχή a,b σταθερές που εξαρτώνται από την τοποθεσία Το πηλίκο αναφέρεται ως µέσος µηνιαίος δείκτης αιθριότητας και συµβολίζεται µε K T. Εκτός o από τον µέσο µηνιαίο δείκτη αιθριότητας, µπορούµε να υπολογίσουµε και την διάχυτη ακτινοβολία ως µέρος του συνδέεται µε το K T, η οποία στην περίπτωση αυτή περιγράφεται από το πηλίκο K T µε τις παρακάτω σχέσεις: d. Το d d 2 3 1,391 3,560KT + 4,189KT 2,137KT = <ΗΛΚ-5> Από δεδοµένα ολικής ακτινοβολίας σε οριζόντια επιφάνεια Η κλίση της συλλεκτικής επιφάνειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που µπορεί να χρησιµοποιηθεί από ένα ηλιακό σύστηµα. Ανάλογα µε τον µήνα και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η συλλεκτική επιφάνεια η βέλτιστη κλίση διαφοροποιείται (µεγάλες κλίσεις τον χειµώνα, µικρές το καλοκαίρι, εικόνα ΗΛΚ-7), αν και κλίση αντίστοιχη µε το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής, όπου είναι τοποθετηµένη η συλλεκτική επιφάνεια, προσδίδει τα µέγιστα δυνατά ετήσια οφέλη. Το βασικό πρόβληµα για τον υπολογισµό της προσπίπτουσας ακτινοβολίας σε κεκλιµένες επιφάνειες είναι ότι συνήθως γνωρίζουµε µόνο την ολική ακτινοβολία για οριζόντια επιφάνεια. Για τον υπολογισµό είναι απαραίτητη η γνώση των διευθύνσεων από τις οποίες η άµεση και η διάχυτη ακτινοβολία φτάνουν στην κεκλιµένη επιφάνεια. Για την άµεση ακτινοβολία µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε την σχέση <ΗΛΚ-3>, το πρόβληµα προκύπτει για την διάχυτη ακτινοβολία καθώς η διανοµή της στον ουράνιο θόλο είναι συνάρτηση της ατµοσφαιρικής καθαρότητας και της ύπαρξης νεφώσεων, το οποία παρουσιάζουν υψηλή µεταβλητότητα. Σε γενικές γραµµές θεωρούµε ότι η διάχυτη ακτινοβολία αποτελείται από τρία µέρη. Το πρώτο είναι το ισοτροπικό µέρος, το οποίο λαµβάνεται οµοιόµορφα από όλο τον ουράνιο θόλο. Το δεύτερο είναι η περιβάλλουσα τον ήλιο διάχυτη ακτινοβολία, αποτέλεσµα της εµπρόσθιας διάχυσης της ηλιακής ακτινοβολίας και συγκεντρώνεται στην περιοχή του ουράνιου θόλου γύρω από τον ήλιο. Το τρίτο αναφέρεται ως λάµψη του ορίζοντα, και είναι συγκεντρωµένη κοντά στον ορίζοντα ενώ είναι εντονότερη σε καθαρή ατµόσφαιρα. ΗΛΚ-7.

8 Η γωνιακή κατανοµή της διάχυτης ακτινοβολίας εξαρτάται σε µικρό βαθµό από την ανακλαστικότητα του εδάφους. Μεγάλη ανακλαστικότητα (όπως το χιόνι) έχει σαν αποτέλεσµα µεγάλη ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας προς τον ουρανό, η οποία στην συνέχεια διαχέεται µε αποτέλεσµα την λάµψη του ορίζοντα. Εικόνα ΗΛΚ-7: Μεταβολές της µέσης ηµερήσιας ακτινοβολίας για διάφορες κλίσεις σε περιοχή µε γεωγραφικό πλάτος 45 ο Ισοτροπικός Ουράνιος Θόλος Στην περίπτωση αυτή θεωρούµε ότι ο συνδυασµός της διάχυτης και της ανακλώµενης από το έδαφος ακτινοβολίας είναι ισοτροπικός. Η µέση µηνιαία ηλιακή ακτινοβολία σε µια κεκλιµένη επιφάνεια υπολογίζεται από τις παρακάτω σχέσεις: + = d 1 cosβ 1 cosβ T 1 Rb + d + ρ g <ΗΛΚ-7> 2 2 και R T = <ΗΛΚ-8> Στις παραπάνω σχέσεις το πηλίκο d υπολογίζεται από την σχέση <ΗΛΚ-5>. Στην παραπάνω σχέση ο συντελεστής Rb εκφράζει τον λόγο της µέσης ηµερήσιας άµεσης ακτινοβολίας που δέχεται η κεκλιµένη επιφάνεια προς αυτή µιας οριζόντιας επιφάνειας για τον συγκεκριµένο µήνα. Για επιφάνειες που είναι προσανατολισµένες προς τον ισηµερινό στο βόρειο ηµισφαίριο, δηλαδή για επιφάνειες στις οποίες ισχύει γ = 0 ο, ο λόγος δίνεται από την σχέση: ΗΛΚ-8.

9 R b ΑΠΘ, Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - Σηµειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδη ( φ β ) cosδ sinω + ( π /180) ω sin( φ β ) cos s s sinδ = <ΗΛΚ-9> cosφ cosδ sinω + ( π /180) ω sinφ sinδ s s όπου ω s η γωνία δύσης του ήλιου σε µοίρες και ω s η γωνία δύσης του ήλιου για την κεκλιµένη επιφάνεια για την µέση µέρα του µήνα, η οποία υπολογίζεται από την σχέση: cos ω s = min cos 1 1 ( tanφ tanδ ) tan( φ β ) ( tanδ ) <ΗΛΚ-10> όπου «min» σηµαίνει την µικρότερη από τις δύο τιµές στην αγκύλη, ενώ το δ υπολογίζεται από την σχέση: {( 360* ( ))/365} δ = 23,45sin n <ΗΛΚ-11> όπου n η ηµέρα του έτους (n=1 για την 1 η Ιανουαρίου) ΜΕΘΟ ΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η συνολική ηλιακή ενέργεια που φθάνει στην επιφάνεια της Γης είναι περίπου TW (3,8*10 24 J/an). Για την κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών της ανθρωπότητας αρκεί η εκµετάλλευση του 0, της ενέργειας αυτής µε βαθµό απόδοσης 10%. εν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η ηλιακή ακτινοβολία µπορεί τελικά να είναι η πρώτη ενεργειακή πηγή και ιδεατά η µόνη πηγή για θέρµανση, ηλεκτρισµό, κτλ. Αυτή η σύγκριση δείχνει την τεράστια ποσότητα ενέργειας που δέχεται η γη από τον ήλιο. Το αν όµως ο Ήλιος µπορεί να δώσει όλη την ενέργεια που χρειάζεται για ένα κόσµο που θα αναπτύσσεται συνεχώς, εξαρτάται από τους τρόπους που θα βρεθούν για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Στην επιφάνεια της Γης το προφανέστερο χαρακτηριστικό της ηλιακής ακτινοβολίας είναι ότι η ενέργεια της παρουσιάζει µια µεγάλη χρονική διακύµανση µεταξύ µιας µέγιστης τιµής κατά τη διάρκεια των ευνοϊκότερων συνθηκών της ηµέρας και της µηδενικής τιµής που αποκτά τη νύκτα. Επιπλέον υπάρχει µια σηµαντική διακύµανση ανάλογα µε την εποχή του χρόνου, όπως και ανάλογα µε τη γεωγραφική θέση. Στον ισηµερινό είναι 3πλάσια απ' ότι στις βορειότερες χώρες, στη βόρεια Ευρώπη το χειµώνα είναι το 1/10 του καλοκαιριού, ενώ στον ισηµερινό διαφέρει κατά ένα λόγο 2. Επίσης υπάρχει διακύµανση και στη σχέση της έµµεσης προς την άµεση ηλιακή ακτινοβολία π.χ στη Μεγάλη Βρετανία το χειµώνα η έµµεση είναι το 85% της ολικής ακτινοβολίας. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει στη Γη αποτελεί µια αραιή µορφή ενέργειας π.χ η θερµική ισχύς που µεταδίδεται µέσω 1m 2 θερµαινόµενης επιφάνειας ενός ατµολέβητα είναι περίπου 35 φορές µεγαλύτερη από τη µέγιστη τιµή της ισχύος της ηλιακής ακτινοβολίας στο ίδιο εµβαδόν στην επιφάνεια της γης. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά (µειονεκτήµατα) - η χρονική διακύµανση και η χαµηλή πυκνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας - είναι οι κύριες αιτίες για τη δηµιουργία προβληµάτων που εµφανίζονται στις πρακτικές εφαρµογές της µετατροπής της σε ηλεκτρική ή άλλες εύχρηστες µορφές ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια αξιοποιείται µε διάφορες µεθόδους που µπορούν να οµαδοποιηθούν σε 3 µεγάλες κατηγορίες: τις φωτοχηµικές, τις φωτοθερµικές και τις φωτοηλεκτρικές µεθόδους. Οι φωτοθερµικές µέθοδοι διακρίνονται σε παθητικές (χωρίς κινούµενα µέρη και ρευστά) και σε ενεργητικές. ΗΛΚ-9.

10 2.4. ΦΩΤΟΧΗΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ Η κατηγορία αυτή µεθόδων βασίζεται κυρίως στη χρησιµοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για την πραγµατοποίηση χηµικών αντιδράσεων, που τα προϊόντα τους αποτελούν πρώτες ύλες για την εύκολη παραγωγή ωφέλιµης ενέργειας. Η κυριότερη µορφή χηµικής µετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας είναι η φωτοβιοχηµική µετατροπή. Ορισµένοι βιολογικοί οργανισµοί κυρίως τα φυτά, συνθέτουν καρβοξύλιο από διοξείδιο του άνθρακα CO 2 και νερό 2 O απορροφώντας ένα ποσό από την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία και αποθηκεύοντάς την σε χηµικές ενώσεις. Η γενική µορφή της φωτοσύνθεσης είναι: CO O + ηλιακή ακτινοβολία καρβοξύλιο + O 2 <ΗΛΚ-12> Σήµερα το µεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται: α) Στη φωτοηλεκτρόλυση του νερού για την παραγωγή Η 2 για να χρησιµοποιηθεί σαν καύσιµο. Οι αποδόσεις µετατροπής που επιτυγχάνονται εδώ φτάνουν το 2%. β) Στην προγραµµατισµένη ανάπτυξη κατάλληλων φυτών για την παραγωγή καύσιµης ξυλείας και υγρών βιοκαυσίµων (βιο-diesel, βιο-αιθανόλης). Στην περίπτωση των καυσόξυλων η απόδοση της µετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας είναι περίπου 0,5%-2,0% ΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ Τα παθητικά συστήµατα µπορούµε να τα ξεχωρίσουµε από τα ενεργητικά από δυο βασικές διαφορές. Πρώτη διαφορά είναι ο βαθµός µε το οποίο η συλλογή και αποθήκευση της ενέργειας είναι ενσωµατωµένη στην δοµή του κτιρίου, παράθυρα και τα δωµάτια πίσω από αυτά µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως συλλέκτες, ενώ η αποθήκευση παρέχεται ως αποθηκευµένη θερµότητα στα δοµικά στοιχεία του κτιρίου καθώς αυτά µεταβάλλουν την θερµοκρασία τους. εύτερη διαφορά είναι ότι πολλά παθητικά συστήµατα δεν χρειάζονται καθόλου µηχανική ενέργεια ή κίνηση ρευστών για την λειτουργία τους. Τα ρευστά και η ενέργεια «κινούνται» εξαιτίας των θερµοκρασιακών βαθµίδων που δηµιουργούνται από την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας (από εκεί προκύπτει και ο όρος παθητικά). Στόχος των παθητικών συστηµάτων είναι η µεγιστοποίηση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου τόσο για θέρµανση, όσο και για δροσισµό ή φωτισµό. Από την φύση τους, τα παθητικά συστήµατα θέρµανσης είναι άµεσα συνδεδεµένα µε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό (βιοκλιµατικός σχεδιασµός), καθώς το ίδιο το κτίριο ή διάφορα µέρη του (τοίχοι, οροφές, δάπεδα, υαλοστάσια) λειτουργούν σαν µονάδα συλλογής και αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας και σαν χώρος στον οποίο οι άνθρωποι ζούνε, δουλεύουν και προστατεύονται από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Ως βασικές αρχές βιοκλιµατικού σχεδιασµού θέρµανσης - δροσισµού κτιρίων µπορούν να θεωρηθούν οι ακόλουθες: Σωστός αρχιτεκτονικός σχεδιασµός Προσανατολισµός (υαλοστάσια προς το Νότο, κτλ) Θερµική µόνωση (κανονισµός, διπλά υαλοστάσια, κτλ) ιάταξη δοµικών όγκων (συµπαγείς, κτλ) Κατάλληλα δοµικά υλικά (µεγάλη θερµοχωρητικότητα, κτλ) Με κατάλληλο βιοκλιµατικό σχεδιασµό και παθητικά συστήµατα θέρµανσης ένα σπίτι µπορεί να καλύπτει µεγάλο µέρος (στη νότια Ελλάδα ακόµη και %) των αναγκών του. Τα πιο βασικά στοιχεία στη δοµή του ηλιακού παθητικού συστήµατος είναι: (α) νότια προσανατολισµένο υαλοστάσιο για συλλογή και παγίδευση της ηλιακής ακτινοβολίας, (β) συµπαγείς όγκοι υλικών µε σχετικά µεγάλη θερµοχωρητικότητα για την αποθήκευση της θερµότητας που παγιδεύτηκε. ΗΛΚ-10.

11 Στα παθητικά συστήµατα θέρµανσης µεγάλη σηµασία έχει το τζάµι. Γενικά τα παράθυρα τα οποία καλύπτονται µε µονά ή διπλά τζάµια δέχονται την ηλιακή ακτινοβολία, ένα µέρος περίπου 10% ανακλάται προς το εξωτερικό περιβάλλον, ένα 20% συγκρατείται από το διπλό τζάµι. Απ αυτό το πιο πολύ φεύγει κυρίως πάλι προς το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 70% µπαίνει µέσα στο δωµάτιο. Ο χώρος ο εσωτερικός που θερµαίνεται, σε θερµοκρασία περίπου 20 C ακτινοβολεί ενέργεια µεγάλου µήκους κύµατος, για την οποία ενέργεια το τζάµι αποτελεί φράκτη. Η ενέργεια αυτή δεν βγαίνει πια από τον εσωτερικό χώρο παρά µόνο µε συναγωγή και αγωγιµότητα µέσα από τα τοιχώµατα της κατοικίας, που σε περίπτωση αποτελεσµατικής µόνωσης παγιδεύεται στον εσωτερικό χώρο για πολύ περισσότερο χρόνο. Την ιδιότητα αυτή των τζαµιών την χρησιµοποιούµε όχι µόνο για κατασκευή παράθυρων αλλά και για κατασκευή ολόκληρων υαλοστασίων τα οποία τα τοποθετούµε στο νότιο τµήµα του σπιτιού, διότι έτσι ο Ήλιος ρίχνει στο εσωτερικό του σπιτιού την περισσότερη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του έτους (άµεσα ηλιακά κέρδη-direct gain). Μια άλλη ακόµα δυνατότητα εκµετάλλευσης της ιδιότητας του τζαµιού γίνεται µε την κατασκευή του σπιτιού, όπως ένα θερµοκήπιο, που έχει άµεση σχέση µε το δωµάτιο ή που συνορεύει µε το δωµάτιο, µε τον χώρο δηλ. που θέλουµε να θερµάνουµε (εικόνα ΗΛΚ-8). Εικόνα ΗΛΚ-8: Οικία - θερµοκήπιο Έχουν διατυπωθεί και αναπτυχθεί πολλές ιδέες για παθητική ηλιακή θέρµανση µε κυριότερες αυτές του άµεσου κέρδους, του τοίχου συλλέκτη-αποθήκη και των εκτεταµένων υαλοστασίων (εικόνα ΗΛΚ-9). Το άµεσο κέρδος της ενέργειας µέσα από τα υαλοστάσια µπορεί να καλύψει µέρος του θερµικού φορτίου ενός κτιρίου. Το υαλοστάσιο λειτουργεί ως συλλέκτης ενώ το κτίριο προσφέρει την αποθήκευση. Κουρτίνες, περσίδες και άλλες αρχιτεκτονικές παρεµβάσεις προσφέρουν σκίαση στο κτίριο όταν η θέρµανση δεν είναι αναγκαία. Ο συγκεκριµένος τρόπος µπορεί να χρησιµοποιηθεί µε επιτυχία σε κτίρια µε νότιο προσανατολισµό. Ο τοίχος συλλέκτης-αποθήκη, µέρος ενός νότιου τοίχου, συνδυάζει την λειτουργία του συλλέκτη και της αποθήκης σε µία µονάδα η οποία αποτελεί τµήµα της δοµής του κτιρίου. Είναι δοµικό στοιχείο, τοίχος σχετικά µεγάλου όγκου βαµµένος µαύρος για να απορροφά την ηλιακή ΗΛΚ-11.

12 ακτινοβολία, που χρησιµοποιείται πίσω από ένα κατακόρυφο µονό ή διπλό υαλοστάσιο, και είναι γνωστός ως «τοίχος µάζας». Η ενέργεια αποθηκεύεται στον τοίχο την ηµέρα και χρησιµοποιείται τη νύχτα, µε ακτινοβολία και συναγωγή προς τον εσωτερικό χώρο. Με την ύπαρξη κατάλληλων ανοιγµάτων στο πάνω και κάτω µέρος του τοίχου και τη χρήση κατάλληλων θυρίδων/διαφραγµάτων ο «τοίχος µάζας» µετατρέπεται σε «τοίχο Trombe» (εικόνα ΗΛΚ-10). Κατά τη διάρκεια της ηµέρας οι θυρίδες είναι ανοικτές και επιτρέπουν την είσοδο του αέρα στον εσωτερικό χώρο αφού θερµανθεί περνώντας από το εµπρός µέρος του τοίχου. Την νύχτα οι θυρίδες κλείνουν, οπότε ο τοίχος εκφορτίζεται προς τον εσωτερικό χώρο µε ακτινοβολία. Εικόνα ΗΛΚ-9: Σχηµατική παράσταση των βασικών παθητικών συστηµάτων Εικόνα ΗΛΚ-10: Σχηµατική παράσταση τοίχου Trombe ΗΛΚ-12.

13 Τα εκτεταµένα υαλοστάσια χρησιµοποιούνται ως συλλέκτες µε αποθηκευτικά µέσα τους τοίχους, τα πατώµατα, κτλ. Σε κρύα κλίµατα οι ενεργειακές απώλειες από τους χώρους αυτούς, οι οποίοι µοιάζουν µε θερµοκήπια, µπορεί να υπερβούν τα κέρδη από την απορροφούµενη ενέργεια και για το λόγο αυτό απαιτούνται κατάλληλοι υπολογισµοί και διαστασιολογήσεις ώστε να αποφευχθούν τέτοια προβλήµατα. Στην εικόνα ΗΛΚ-11 απεικονίζεται η αποθήκευσης θερµότητας σε στρώµα χαλικιών κατά την διάρκεια της ηµέρας και απόδοση της θερµότητας κατά τη διάρκεια της νύκτας. Εικόνα ΗΛΚ-11: Σχηµατική παράσταση συστήµατος αποθήκευσης θερµότητας σε στρώµα χαλικιών Εκτός από τον ηλιασµό κατά τη διάρκεια του χειµώνα µπορούµε να εξασφαλίσουµε και δροσισµό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκµεταλλευόµενοι διάφορες αρχιτεκτονικές σχεδιαστικές λύσεις, όπως να µην αφήνουµε όλη την ηλιακή ενέργεια να µπαίνει µέσα στο κτίριο/δωµάτιο µε νότιες µαρκίζες ή κατάλληλη δενδροφύτευση (εικόνα ΗΛΚ-12), ή χρησιµοποιώντας άλλους τρόπους (εικόνες ΗΛΚ-13 και ΗΛΚ-14). Εικόνα ΗΛΚ-12: Βιοκλιµατικός δροσισµός ΗΛΚ-13.

14 Εικόνα ΗΛΚ-13: Ψύξη εσωτερικού χώρου µε κατάλληλο, βιοκλιµατικό, σχεδιασµό για καλή κυκλοφορία και ύγρανση του εξωτερικού αέρα Εικόνα ΗΛΚ-14: Σχηµατική παράσταση λειτουργίας παθητικού συστήµατος µε τοίχο Trombe, µε κατάλληλες ρυθµίσεις για κυκλοφορία του αέρα µε στόχο το δροσισµό του εσωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ΗΛΚ-14.

ΗλιακήΓεωµετρία. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακήΓεωµετρία. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακήΓεωµετρία Γιάννης Κατσίγιαννης ΗηλιακήενέργειαστηΓη Φασµατικήκατανοµήτηςηλιακής ακτινοβολίας ΗκίνησητηςΓηςγύρωαπότονήλιο ΗκίνησητηςΓηςγύρωαπότονήλιοµπορεί να αναλυθεί σε δύο κύριες συνιστώσες: Περιφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΗΛΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Μάθημα 2o Διδάσκων: Επ. Καθηγητής Ε. Αμανατίδης ΔΕΥΤΕΡΑ 6/3/2017 Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών Περίληψη Ηλιακή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΑΠΕ I. Ενότητα 2: Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό: Μέρος Β. Πολυζάκης Απόστολος / Καλογήρου Ιωάννης / Σουλιώτης Εμμανουήλ

Εργαστήριο ΑΠΕ I. Ενότητα 2: Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό: Μέρος Β. Πολυζάκης Απόστολος / Καλογήρου Ιωάννης / Σουλιώτης Εμμανουήλ Εργαστήριο ΑΠΕ I Ενότητα 2: Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό: Μέρος Β Πολυζάκης Απόστολος / Καλογήρου Ιωάννης / Σουλιώτης Εμμανουήλ Με δεδομένο ότι η Ένταση της Ηλιακής ακτινοβολίας εκτός της ατμόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακήενέργεια. Ηλιακή γεωµετρία. Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης. ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης

Ηλιακήενέργεια. Ηλιακή γεωµετρία. Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης. ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Ηλιακήενέργεια Ηλιακή γεωµετρία Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Ηλιακήγεωµετρία Ηλιακήγεωµετρία Η Ηλιακή Γεωµετρία αναφέρεται στη µελέτη της θέσης του ήλιου σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης 1 Ισόθερμες καμπύλες τον Ιανουάριο 1 Κλιματικές ζώνες Τα διάφορα μήκη κύματος της θερμικής ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά κεφάλαια παραγωγής ενέργειας

Ειδικά κεφάλαια παραγωγής ενέργειας Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Ειδικά κεφάλαια παραγωγής ενέργειας Ενότητα 3 (β): Μη Συμβατικές Πηγές Ενέργειας Αν. Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος (Γραφείο 208) Τηλ.: 24610 56690,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ? Η ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην επιφάνεια της γης είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία που παράγεται στον ήλιο. Φτάνει σχεδόν αµετάβλητη στο ανώτατο στρώµατηςατµόσφαιρας του

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Μερικές συμπληρωματικές σημειώσεις στη ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Ενεργειακό ισοζύγιο της Γης Εισερχόμενη και εξερχόμενη Ακτινοβολία Εισερχόμενη Ηλιακή Ακτινοβολία Εξερχόμενη Γήινη ακτινοβολία Ορατή ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και κατανόηση των διαφόρων φάσεων του υδρολογικού κύκλου.

Μελέτη και κατανόηση των διαφόρων φάσεων του υδρολογικού κύκλου. Ζαΐμης Γεώργιος Κλάδος της Υδρολογίας. Μελέτη και κατανόηση των διαφόρων φάσεων του υδρολογικού κύκλου. Η απόκτηση βασικών γνώσεων της ατμόσφαιρας και των μετεωρολογικών παραμέτρων που διαμορφώνουν το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 1. Εισαγωγή. Η ενέργεια, όπως είναι γνωστό από τη φυσική, διαδίδεται με τρεις τρόπους: Α) δι' αγωγής Β) δια μεταφοράς Γ) δι'ακτινοβολίας Ο τελευταίος τρόπος διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Εισαγωγή. Μετεωρολογικός κλωβός

4.1 Εισαγωγή. Μετεωρολογικός κλωβός 4 Θερμοκρασία 4.1 Εισαγωγή Η θερμοκρασία αποτελεί ένα μέτρο της θερμικής κατάστασης ενός σώματος, δηλ. η θερμοκρασία εκφράζει το πόσο ψυχρό ή θερμό είναι το σώμα. Η θερμοκρασία του αέρα μετράται διεθνώς

Διαβάστε περισσότερα

H κατανομή του Planck για θερμοκρασία 6000Κ δίνεται στο Σχήμα 1:

H κατανομή του Planck για θερμοκρασία 6000Κ δίνεται στο Σχήμα 1: ΗΛΙΑΚΑ ΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διδάσκων: Δ. Βαλουγεώργης, Εαρινό εξάμηνο 216-217 ΕΡΓΑΣΙΑ 2: Ηλιακή ακτινοβολία Ημερομηνία ανάρτησης (ιστοσελίδα μαθήματος): 2-4-217 Ημερομηνία παράδοσης: 26-4-217 Επιμέλεια λύσεων:

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες Μορφές Ενέργειας

Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ενότητα 2: Ελευθέριος Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Περιεχόμενα ενότητας Ο Ήλιος ως πηγή ενέργειας Κατανομή ενέργειας στη γη Ηλιακό φάσμα και ηλιακή σταθερά

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 ΦΟΡΤΙΑ Υπό τον όρο φορτίο, ορίζεται ουσιαστικά το πoσό θερµότητας, αισθητό και λανθάνον, που πρέπει να αφαιρεθεί, αντίθετα να προστεθεί κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων Αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών πηγών και τους νόμους ανταλλαγής ενέργειας κατά τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ. Εισαγωγή στη Φυσική της Ατμόσφαιρας: Ασκήσεις Α. Μπάης

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ. Εισαγωγή στη Φυσική της Ατμόσφαιρας: Ασκήσεις Α. Μπάης ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ 1. Να υπολογιστούν η ειδική σταθερά R d για τον ξηρό αέρα και R v για τους υδρατμούς. 2. Να υπολογιστεί η μάζα του ξηρού αέρα που καταλαμβάνει ένα δωμάτιο διαστάσεων 3x5x4 m αν η πίεση

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Ατμοσφαιρική Ρύπανση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Ισοζύγιο ενέργειας στο έδαφος Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 2.1 Γενικά 2.2

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 5o Μάθημα Διδάσκων: Επ. Καθηγητής Ε. Αμανατίδης ΤΡΙΤΗ 2/5/2017 Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών Περίληψη Ηλιακά θερμικά συστήματα: Ορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός της Ηλιοφάνειας. Εργαστήριο 6

Προσδιορισµός της Ηλιοφάνειας. Εργαστήριο 6 Προσδιορισµός της Ηλιοφάνειας Εργαστήριο 6 Ηλιοφάνεια Πραγµατική ηλιοφάνεια είναι το χρονικό διάστηµα στη διάρκεια της ηµέρας κατά το οποίο ο ήλιος δεν καλύπτεται από σύννεφα. Θεωρητική ηλιοφάνεια ο χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας

Μέτρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας Μέτρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας Ο ήλιος θεωρείται ως ιδανικό µέλαν σώµα Με την παραδοχή αυτή υπολογίζεται η θερµοκρασία αυτού αν υπολογιστεί η ροή ακτινοβολίας έξω από την ατµόσφαιρα Με τον όρο ροή ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΑΠΕ I. Ενότητα 3: Ηλιακοί Συλλέκτες: Μέρος Α. Πολυζάκης Απόστολος / Καλογήρου Ιωάννης / Σουλιώτης Εμμανουήλ

Εργαστήριο ΑΠΕ I. Ενότητα 3: Ηλιακοί Συλλέκτες: Μέρος Α. Πολυζάκης Απόστολος / Καλογήρου Ιωάννης / Σουλιώτης Εμμανουήλ Εργαστήριο ΑΠΕ I Ενότητα 3: Ηλιακοί Συλλέκτες: Μέρος Α Πολυζάκης Απόστολος / Καλογήρου Ιωάννης / Σουλιώτης Εμμανουήλ Ηλιακή Ενέργεια ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. 2 Αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου

Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου 1ο ΓΕ.Λ. Ελευθερίου-Κορδελιού Ερευνητική εργασία Α Λυκείου 2011-2012. Τμήμα PR4 ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου Όνομα Ομάδας : Ηλιαχτίδες Σεϊταρίδου

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη για τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Εξατμίζει μεγάλες μάζες νερού. Σχηματίζει και διαμορφώνει το κλίμα της γης.

Υπεύθυνη για τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Εξατμίζει μεγάλες μάζες νερού. Σχηματίζει και διαμορφώνει το κλίμα της γης. 3 Ηλιακή και γήινη ακτινοβολία Εισαγωγή Η κύρια πηγή ενέργειας του πλανήτη μας. Δημιουργεί οπτικά φαινόμενα (γαλάζιο ουρανού, άλως κ.α) Υπεύθυνη για τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Εξατμίζει μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης

Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης Δορυφορικές μετρήσεις στο IR. Θεωρητική θεώρηση της τηλεπισκόπισης της εκπομπήςτηςγήινηςακτινοβολίαςαπό δορυφορικές πλατφόρμες. Μοντέλα διάδοσης της υπέρυθρης ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Δ. Κουζούδης Πανεπιστήμιο Πατρών

ΗΛΙΑΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Δ. Κουζούδης Πανεπιστήμιο Πατρών ΗΛΙΑΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Δ. Κουζούδης Πανεπιστήμιο Πατρών Συντεταγμένες του τόπου (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) Π.χ. το Google Maps δίνει για το Παν. Πατρών 38.3, 21.8. Προσοχή, το πρώτο είναι το γεωγραφικό πλάτος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Βιοκλιµατικός σχεδιασµός α. κατοικίας και β. οικισµού 16 κατοικιών, µε κατάλληλες βιοκλιµατικές παρεµβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στον περιβάλλοντα χώρο τους ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΛΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΛΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2006 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΛΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Γ. ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ, Μ. ΛΑΤΟΣ, Ι. ΜΕΘΥΜΑΚΗ, Θ. ΤΣΟΥΤΣΟΣ Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9 3. Ας περιγράψουμε σχηματικά τις αρχές επί των οποίων βασίζονται οι καινοτόμοι σχεδιασμοί κτηρίων λόγω των απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και ευαισθησία του χώρου και του περιβάλλοντος ; 1. Τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

3. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο

3. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο Σηµειώσεις ΑΠΕ Ι Κεφ. 3 ρ Π. Αξαόπουλος Σελ. 1 3. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕ Ο Η γνώση της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται ένα κεκλιµένο επίπεδο είναι απαραίτητη στις περισσότερες εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι ο τρόπος σχεδιασμού κτιρίων που λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, τη θέση των χώρων και

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΑΠΕ I. Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό: Μέρος Α

Εργαστήριο ΑΠΕ I. Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό: Μέρος Α Εργαστήριο ΑΠΕ I Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό: Μέρος Α Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία Φάσμα Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας Γενικά για την Ηλιακή Ακτινοβολία Ο Ήλιος είναι ένα τυπικό αστέρι, αποτελούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στο σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών-υπαίθριων) με βάση το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 2.1 Γενικά 2.2 Γενικά χαρακτηριστικά του ήλιου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ κτηριων. Κατάλληλη χωροθέτηση κτηρίων. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ κτηριων. Κατάλληλη χωροθέτηση κτηρίων. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ κτηριων Κατάλληλη χωροθέτηση κτηρίων ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΚΕΛΥΦΟΣ κηλιακηενεργεια Για την επιτυχή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, η διαμόρφωση του κελύφους του κτηρίου πρέπει να είναι τέτοια,

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 2. Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στο εξωτερικό όριο της ατµόσφαιρας Ra σε ένα τόπο εξαρτάται:

1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 2. Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στο εξωτερικό όριο της ατµόσφαιρας Ra σε ένα τόπο εξαρτάται: 1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 1. επικίνδυνα για την υγεία. 2. υπεύθυνα για τη διατήρηση της µέσης θερµοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδο αρκετά µεγαλύτερο των 0 ο C. 3. υπεύθυνα για την τρύπα

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κύρια ιδιότητα της ύλης που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές (κίνηση, θερμότητα, ηλεκτρισμός, φως, κλπ.) και γίνεται αντιληπτή (α) όταν μεταφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΑΠΕ II. Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό. Σουλιώτης Εμμανουήλ

Εργαστήριο ΑΠΕ II. Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό. Σουλιώτης Εμμανουήλ Εργαστήριο ΑΠΕ II Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό Σουλιώτης Εμμανουήλ Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. 2 Φάσμα Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΑΠΕ I. Ενότητα 2: Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό: Μέρος Α. Πολυζάκης Απόστολος / Καλογήρου Ιωάννης / Σουλιώτης Εμμανουήλ

Εργαστήριο ΑΠΕ I. Ενότητα 2: Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό: Μέρος Α. Πολυζάκης Απόστολος / Καλογήρου Ιωάννης / Σουλιώτης Εμμανουήλ Εργαστήριο ΑΠΕ I Ενότητα 2: Ηλιακή Γεωμετρία και Ηλιακό Δυναμικό: Μέρος Α Πολυζάκης Απόστολος / Καλογήρου Ιωάννης / Σουλιώτης Εμμανουήλ Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΙΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ: ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ (ΜΕΡΟΣ Α) Ώρες Διδασκαλίας: Τρίτη 9:00 12:00. Αίθουσα: Υδραυλική

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΙΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ: ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ (ΜΕΡΟΣ Α) Ώρες Διδασκαλίας: Τρίτη 9:00 12:00. Αίθουσα: Υδραυλική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΙΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ: ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΙΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ (ΜΕΡΟΣ Α) Ώρες Διδασκαλίας: Τρίτη 9:00 12:00 Αίθουσα: Υδραυλική Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Σουλιώτης, Φυσικός Επικοινωνία: msouliot@hotmail.gr

Διαβάστε περισσότερα

Για παράδειγµα, το σύµβολο HTb αναφέρεται στην άµεση ηλιακή ακτινοβολία που προσπίπτει σε µια κεκλιµένη επιφάνεια σε µια ηµέρα.

Για παράδειγµα, το σύµβολο HTb αναφέρεται στην άµεση ηλιακή ακτινοβολία που προσπίπτει σε µια κεκλιµένη επιφάνεια σε µια ηµέρα. 1 Σε ετήσια βάση: 20% της ηλιακής ακτινοβολίας που εισέρχεται στην ατµόσφαιρα της Γης απορροφάταιαπότηνατµόσφαιρακαιτασύννεφα, 30% ανακλάταιπίσωστοδιάστηµα, 50% φτάνει στο έδαφος µε τη µορφή άµεσης και

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ

Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ Τα θερμικά ηλιακά συστήματα υποβοήθησης θέρμανσης χώρων και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (Ηλιοθερμικά Συστήματα) είναι ιδιαίτερα γνωστά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 ΦΥΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗ 0 ΕΚΦΩΝΗΕΙ ΘΕΜΑ Α τις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συµπληρώνει σωστά. Α. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8 Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου 1 1. Γενικά Στοιχεία Χρήση κτιρίου Μικτή χρήση Έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας: Έτος ολοκλήρωσης κατασκευής: Κατοικίες Γραφεία Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ DOMOTEC & BUILDING GREEN EXPO 26-29/4/2018 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Αρχιτέκτων Μηχανικός Προϊστάμενος Τμήματος Έργων EUROPA ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας

3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας 3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας 1 Περιεχόμενα 3.1 Παράγοντες που συνιστούν το εσωτερικό περιβάλλον ενός κτηνοτροφικού κτηρίου... 3 3.2 Θερμότητα... 4 3.3

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΧΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & Φ/Β Επιβλέπων Καθηγητής: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή

αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή ..κατοικία ελαχίστων απαιτήσεων ξεκινώντας τη σύνθεση κτιριολογικό πρόγραμμα οικόπεδο (μορφολογία, προσβάσεις.) κανονισμοί (όροι δόμησης.) κόστος Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Η Φυσική Γεωγραφία εξετάζει: τον γήινο

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακοίΣυλλέκτες Γιάννης Κατσίγιαννης Ηλιακοίσυλλέκτες Ο ηλιακός συλλέκτης είναι ένα σύστηµα που ζεσταίνει συνήθως νερό ή αέρα χρησιµοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία Συνήθως εξυπηρετεί ανάγκες θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ορθολογική Χρήση της. Εμμανουήλ Σουλιώτης Φυσικός

Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ορθολογική Χρήση της. Εμμανουήλ Σουλιώτης Φυσικός Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ορθολογική Χρήση της Εμμανουήλ Σουλιώτης Φυσικός Στόχοι του Μαθήματος Κατανόηση της Έννοιας της Ενέργειας Εξοικονόμηση της Ενέργειας Ορθολογική Χρήση της Ενέργειας Παραγωγή της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΙΙ ΗΛΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡ. ΑΙΚ. A. ΜΠΑΞΕΒΑΝΟΥ ΒΟΛΟΣ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2007 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Η θερμοκρασία του εδάφους είναι ψηλότερη από την ατμοσφαιρική κατά τη χειμερινή περίοδο, χαμηλότερη κατά την καλοκαιρινή

Διαβάστε περισσότερα

4. ΕΠΙΠΕ ΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ.

4. ΕΠΙΠΕ ΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ. 4. ΕΠΙΠΕ ΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ. 4.1 Εισαγωγή. Η πλέον διαδεδοµένη συσκευή εκµετάλλευσης της ηλιακής ακτινοβολίας είναι ο επίπεδος ηλιακός συλλέκτης. Στην ουσία είναι ένας εναλλάκτης θερµότητας ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ»

«ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» Φώτης

Διαβάστε περισσότερα

Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης. Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος

Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης. Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος Εισαγωγή στις ήπιες μορφές ενέργειας Χρήσεις ήπιων μορφών ενέργειας Ηλιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ. Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ. Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Μεταφορά ενέργειας (με φωτόνια ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα) Εκπέμπεται από σώματα που έχουν θερμοκρασία Τ > 0 Κ Χαρακτηρίζεται από το μήκος κύματος η τη συχνότητα Φασματικές περιοχές στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 η ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ Ομάδα : 4 η Τάξη : A' Λυκείου Tμήμα : A'2 Σχολικό Έτος : 2012-2013 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΣΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ MONOSTOP THERMO ΚΑΙ MONOSTOP THERMO ROOF ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BERLING ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ Ιούλιος 2015 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός της Ηλιακής ακτινοβολίας Εργαστήριο 7 ον

Προσδιορισµός της Ηλιακής ακτινοβολίας Εργαστήριο 7 ον Προσδιορισµός της Ηλιακής ακτινοβολίας Εργαστήριο 7 ον ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Ηκλιµατικήαλλαγήαποτελείαυτήτηστιγµή τονούµερο ένα πρόβληµα του πλανήτη µε καταστροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Γιάννης Λ. Τσιρογιάννης Γεωργικός Μηχανικός M.Sc., PhD Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Ηλιακή ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Είναι τρείς και σχηματικά φαίνονται στο σχήμα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Είναι τρείς και σχηματικά φαίνονται στο σχήμα ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Είναι τρείς και σχηματικά φαίνονται στο σχήμα Μεταφορά Αγωγή Ακτινοβολία Ακτινοβολία ΑΓΩΓΗ (1 ΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ) Έστω δύο σώματα που διατηρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Green roo fing Θόλος Κάτοπτρο Στεγάνωση Σωλήνας μεταφοράς και αντανάκλασης Απόληξη 2 Φωτοσωλήνες Νέα τεχνολογία φυσικού φωτισμού Η χρήση φωτοσωλήνων για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής

Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής Κύκλος διαλέξεων στις επιστήμες του περιβάλλοντος Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής Χρήστος Ματσούκας Τμήμα Περιβάλλοντος Τι σχέση έχει η ακτινοβολία με το κλίμα; Ο Ήλιος μας

Διαβάστε περισσότερα

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία Sfaelos Ioannis 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η Γη είναι ο τρίτος στη σειρά πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. έ θ Η μέση απόστασή της από τον Ήλιο είναι 149.600.000 km.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ήπιων µορφών ενέργειας

Εργαστήριο ήπιων µορφών ενέργειας Εργαστήριο ήπιων µορφών ενέργειας Ενότητα: Υπολογισµοί ηλιακής ακτινοβολίας Ταουσανίδης Νίκος Τµήµα ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενο θερμοκηπίου

Φαινόμενο θερμοκηπίου Φαινόμενο θερμοκηπίου To Φαινόμενο του Θερμοκηπίου 99% της ηλιακής ακτινοβολίας .0 μm (μεγάλου μήκους κύματος ή θερμική) H 2 O, CO 2, CH, N 2

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΕΡΑ

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΕΡΑ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΕΡΑ Χρήσεις: Ξήρανση γεωργικών προϊόντων Θέρµανση χώρων dm Ωφέλιµη ροή θερµότητας: Q = c Τ= ρ qc( T2 T1) dt ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ ΗΛΙΑΚΗ ΨΥΧΡΟΣ ΑΕΡΑΣ ΘΕΡΜΟΣ ΑΕΡΑΣ Τ 1 Τ 2 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 ΦΕ4 α. παρατηρώ, πληροφορούμαι, ενδιαφέρομαι / έναυσμα ενδιαφέροντος Στην περίπτωση της εικόνας αριστερά γίνεται μέτρηση με ακρίβεια της θερμοκρασίας με χρήση θερμομέτρου, ενώ στην

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Μεταφορά Θερμότητας

Εισαγωγή στην Μεταφορά Θερμότητας Εισαγωγή στην Μεταφορά Θερμότητας ΜΜΚ 312 Μεταφορά Θερμότητας Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής Διάλεξη 1 MMK 312 Μεταφορά Θερμότητας Κεφάλαιο 1 1 Μεταφορά Θερμότητας - Εισαγωγή Η θερμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 10 ο (σελ ) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης

Kεφάλαιο 10 ο (σελ ) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης Γεωγραφία ΣΤ τάξης - Β Ενότητα «Το Φυσικό Περιβάλλον» 1 Kεφάλαιο 10 ο (σελ. 39 42) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης ιδακτικοί στόχοι: - να κατανοούµε την έννοια του κλίµατος - να γνωρίζουµε τους βασικούς παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Aτµόσφαιρα της Γης Ατµόσφαιρα είναι η αεριώδης µάζα η οποία περιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες µορφές ενέργειας

Ήπιες µορφές ενέργειας ΕΒ ΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ήπιες µορφές ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. ΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα 1 Kεφάλαιο 9ο (σελ. 35 38) Η ατµόσφαιρα Στόχοι: - να γνωρίζουµε τι είναι η ατµόσφαιρα - να γνωρίζουµε τη σύσταση της ατµόσφαιρας - να περιγράφουµε τη δοµή της ατµόσφαιρας - να αξιολογούµε το ρόλο της ατµόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων

Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων Χ. Τζιβανίδης, Λέκτορας Ε.Μ.Π. Φ. Γιώτη, Μηχανολόγος Μηχανικός, υπ. Διδάκτωρ Ε.Μ.Π. Κ.Α. Αντωνόπουλος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Η πραγματική «άβολη» αλήθεια. Φαινόμενο θερμοκηπίου, αύξηση της θερμοκρασίας της Γης

Η πραγματική «άβολη» αλήθεια. Φαινόμενο θερμοκηπίου, αύξηση της θερμοκρασίας της Γης Η πραγματική «άβολη» αλήθεια Φαινόμενο θερμοκηπίου, αύξηση της θερμοκρασίας της Γης 1 Βασικές παρερμηνείες 1.Συμπεριφέρεται η Γη σαν ένα πραγματικό θερμοκήπιο; 2.Είναι το αποκαλούμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

βιοκλιματικός σχεδιασμός παθητικά συστήματα

βιοκλιματικός σχεδιασμός παθητικά συστήματα βιοκλιματικός σχεδιασμός παθητικά συστήματα 2Τ141. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΕΛΥΦΩΝ. 10-06-2014 Εξοικονόμηση ενέργειας ηλιασμός φυσικός αερισμός φυσικός φωτισμός Παθητικά ηλιακά

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακή ενέργεια. Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Ηλιακή ενέργεια. Φωτοβολταϊκά Συστήματα Ηλιακή ενέργεια Είναι η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο και αξιοποιείται μέσω τεχνολογιών που εκμεταλλεύονται τη θερμική και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του ήλιου με χρήση μηχανικών μέσων για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟ ΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΟΓΥΑΛΙ ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΧΡΩΜΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) Ενότητα 1: Εισαγωγή Σπύρος Τσιώλης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.. Όλα όσα πρέπει να μάθετε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πως δημιουργείται το πρόβλημα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από όλο αυτό. Διαβάστε Και Μάθετε!!! ~ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Το Ηλιακό Σύστημα αποτελείται κυρίως από τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Πολλά και διάφορα ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Α.Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ:ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Α.Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ:ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Α.Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ:ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέμα: Βιοκλιματική κατοικία, σε τρία επίπεδα, συνολικού εμβαδού 200-300 τετραγωνικά μέτρα συμπεριλαμβανομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ. Ο ήλιος πηγή ενέργειας για την Ελλάδα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ. Ο ήλιος πηγή ενέργειας για την Ελλάδα 1o ΕΠΑΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Σχολικό έτος 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ Ο ήλιος πηγή ενέργειας για την Ελλάδα Επιβλέποντες Καθηγητές Ζώρζου Δήμητρα Βελώνης Νικόλαος Ερευνητική ομάδα: 1. Βετσάνι Έντμοντ 2. Δρίτσας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1 η ΟΜΑΔΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 2 ο Συστήματα αστρονομικών συντεταγμένων και χρόνος ΑΣΚΗΣΗ 1 η (α) Να εξηγηθεί γιατί το αζιμούθιο της ανατολής και της δύσεως του Ηλίου σε ένα τόπο,

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. Μια σύντοµη περιγραφή της εργασίας που εκπονήσατε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Αστρονοµίας. Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Χώρα, Πόλη Ελλάδα, Αρχάνες Μελέτη περίπτωσης Όνομα Δήμου: Αρχανών κτιρίου: Όνομα σχολείου: 2 Δημοτικό Σχολείο Αρχανών Το κλίμα στις Αρχάνες έχει εκτεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας, Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Εργασία των μαθητών :Παράσογλου Χρύσανθος, Παρασχάκη Αλεξάνδρα, Τσαλίκογλου Αντιγόνη, Χίντρι Έγκι 3 ο Γυμνάσιο Καβάλας Σχολικό έτος 2017-2018 Καθηγητής : Χατζηαντωνίου Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα