ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης, Επ. Καθηγητής

2 Στόχοι Παρουσίαση των βασικών στοιχείων της κοστολόγησης και της τιμολόγησης του λογισμικού Αναφορά τριών μετρικών που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της παραγωγικότητας του λογισμικού Ερμηνεία των λόγων για τους οποίους κατά την εκτίμηση του κόστους του λογισμικού πρέπει να χρησιμοποιείται φάσμα μεθόδων Περιγραφή των αρχών του μοντέλου COCOMO 2 για την αλγοριθμική εκτίμηση του κόστους

3 Περιεχόμενα Παραγωγικότητα λογισμικού Τεχνικές εκτίμησης Αλγοριθμική μοντελοποίηση κόστους Διάρκεια και στελέχωση έργων

4 Βασικά ζητήματα σχετικά με την εκτίμηση του κόστους Πόσος φόρτος εργασίας απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας; Πόσος ημερολογιακός χρόνος χρειάζεται για την ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας; Ποιο είναι το συνολικό κόστος κάθε δραστηριότητας; Σε ένα έργο, η εκτίμηση του κόστους του και ο χρονοπρογραμματισμός του είναι αλληλένδετες δραστηριότητες διαχείρισης.

5 Παράμετροι κόστους λογισμικού Κόστος υλικού και λογισμικού Έξοδα μετακινήσεων και εκπαίδευσης Κόστος της εργασίας (ο κυρίαρχος παράγοντας στα περισσότερα έργα) Οι αμοιβές των μηχανικών που εμπλέκονται στο έργο Έξοδα ασφάλισης Στο κόστος εργασίας πρέπει να συνυπολογιστούν και οι διάφορες επιβαρύνσεις Κόστος εργασιακού χώρου, θέρμανσης και φωτισμού Κόστος δικτύωσης και επικοινωνιών Κόστος κοινόχρηστων εγκαταστάσεων (όπως η βιβλιοθήκη, το εστιατόριο για το προσωπικό, κ.λπ.)

6 Κοστολόγηση και τιμολόγηση Οι εκτιμήσεις πραγματοποιούνται με σκοπό τον προσδιορισμό του κόστους ανάπτυξης ενός συστήματος λογισμικού για τον προγραμματιστή. Η σχέση του κόστους ανάπτυξης και της τιμής που προτείνεται στον πελάτη δεν είναι απλή. Η τιμή που χρεώνεται επηρεάζεται από ευρύτερους εταιρικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

7 Παράγοντες τιμολόγησης λογισμικού Συγκυρίες της αγοράς Αβεβαιότητα εκτίμησης κόστους Ζητήματα σύμβασης Μεταβλητότητα απαιτήσεων Οικονομική ευρωστία Μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού μπορεί να προσφέρει χαμηλή τιμή γιατί θέλει να εισχωρήσει σε ένα νέο τομέα της αγοράς λογισμικού. Αν η εταιρεία συμβιβαστεί με χαμηλό κέρδος σε ένα έργο, μπορεί να έχει την ευκαιρία να αποκομίσει αργότερα μεγαλύτερο κέρδος. Επίσης, η εμπειρία που θα αποκτηθεί μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Αν μια εταιρεία δεν είναι σίγουρη για τις εκτιμήσεις κόστους που έχει κάνει, μπορεί να αυξήσει την τιμή της κατά ένα ποσοστό πάνω από το κανονικό κέρδος. Ο πελάτης μπορεί να είναι πρόθυμος να επιτρέψει στο δημιουργό να διατηρήσει την ιδιοκτησία του πηγαίου κώδικα και να τον χρησιμοποιήσει ξανά σε άλλα έργα. Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή χρέωσης μπορεί να είναι μικρότερη από την τιμή για την περίπτωση στην οποία ο κώδικας του λογισμικού παραδίδεται στον πελάτη. Αν είναι πιθανό να αλλάξουν οι απαιτήσεις, η εταιρεία μπορεί να μειώσει την τιμή για να κερδίσει τη σύμβαση. Αφού γίνει αυτό, μπορεί κατόπιν να χρεώσει μεγάλα ποσά για τις αλλαγές στις απαιτήσεις. Εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια μπορεί να χαμηλώσουν την τιμή τους για να κερδίσουν κάποια σύμβαση. Είναι καλύτερο να υπάρχει μικρότερο κέρδος από το κανονικό ή ακόμα και να ισοσκελίζονται μόνο τα έσοδα με τα έξοδα από το ενδεχόμενο να κλείσει η εταιρεία.

8 Παραγωγικότητα λογισμικού Ο ρυθμός με τον οποίο κάθε μηχανικός που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του λογισμικού παράγει τμήματα του προγράμματος και τη σχετική τεκμηρίωση. Δεν σχετίζεται ευθέως με την ποιότητα, αν και ο ποιοτικός έλεγχος είναι παράγοντας που επηρεάζει την αξιολόγηση της παραγωγικότητας. Στην ουσία, θέλουμε να μετρήσουμε τις χρήσιμες λειτουργικές δυνατότητες που παράγονται σε μία μονάδα χρόνου.

9 Μετρικές παραγωγικότητας Μετρικές σχετικές με το μέγεθος, οι οποίες σχετίζονται με το μέγεθος της εξόδου μιας δραστηριότητας. Μπορεί να αναφέρονται σε γραμμές παραδοτέου πηγαίου κώδικα, στον αριθμό εντολών του παραδοτέου αντικειμενικού κώδικα, κ.λπ. Μετρικές σχετικές με τις λειτουργίες, που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργικότητα του παραδοτέου λογισμικού. Η πιο γνωστή μετρική αυτού του τύπου είναι τα λειτουργικά σημεία.

10 Προβλήματα που αφορούν τις μετρήσεις Εκτίμηση του μεγέθους της μετρικής (για παράδειγμα, πόσα λειτουργικά σημεία) Εκτίμηση του συνολικού αριθμού ανθρωπομηνών των προγραμματιστών που έχουν παρέλθει Εκτίμηση της παραγωγικότητας των αναδόχων (για παράδειγμα, της ομάδας που έχει αναλάβει την τεκμηρίωση) και ενσωμάτωση της εκτίμησης αυτής στη συνολική εκτίμηση.

11 Γραμμές κώδικα Τι είναι μια γραμμή κώδικα; Η μετρική αυτή είχε προταθεί για πρώτη φορά όταν ακόμα τα προγράμματα γράφονταν σε κάρτες, καθεμιά από τις οποίες περιείχε μία γραμμή κώδικα Ποια είναι λοιπόν η αντιστοιχία με εντολές γλωσσών προγραμματισμού όπως είναι η Java, όπου κάθε εντολή μπορεί να καταλαμβάνει πολλές γραμμές ή σε κάθε γραμμή μπορεί να υπάρχουν πολλές εντολές; Ποια προγράμματα πρέπει να προσμετρώνται ότι ανήκουν στο σύστημα; Στο μοντέλο γίνεται η παραδοχή ότι υπάρχει ευθεία σχέση μεταξύ του μεγέθους του συστήματος και του όγκου της τεκμηρίωσης.

12 Συγκρίσεις παραγωγικότητας Όσο πιο χαμηλού επιπέδου είναι η γλώσσα, τόσο πιο παραγωγικός είναι ο προγραμματιστής Για την υλοποίηση της ίδιας λειτουργικής δυνατότητας χρειάζεται περισσότερος κώδικας σε μια γλώσσα προγραμματισμού χαμηλού επιπέδου απ' ότι σε μια γλώσσα υψηλού επιπέδου. Όσο πιο αναλυτικός είναι ο προγραμματιστής στην έκφρασή του, τόσο υψηλότερη είναι η παραγωγικότητα Σύμφωνα με τις μετρικές παραγωγικότητας που βασίζονται στο πλήθος γραμμών κώδικα, οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν πιο αναλυτικές εκφράσεις είναι πιο παραγωγικοί από εκείνους που γράφουν συνεπτυγμένο κώδικα.

13 Χρόνοι ανάπτυξης συστήματος Ανάλυση Σχεδιασμός Συγγραφή Δοκιμές Τεκμηρίωση κώδικα Γλώσσα assembly 3 εβδομάδες 5 εβδομάδες 8 εβδομάδες 10 εβδομάδες 2 εβδομάδες Γλώσσα υψηλού επιπέδου 3 εβδομάδες 5 εβδομάδες 4 εβδομάδες 6 εβδομάδες 2 εβδομάδες Μέγεθος Εργασία Παραγωγικότητα Γλώσσα assembly 5000 γραμμές 28 εβδομάδες 714 γραμμές/μήνα Γλώσσα υψηλού επιπέδου 1500 γραμμές 20 εβδομάδες 300 γραμμές/μήνα

14 Λειτουργικά σημεία Βασίζονται σε συνδυασμό χαρακτηριστικών του προγράμματος Εξωτερικές είσοδοι και έξοδοι Αλληλεπιδράσεις χρηστών Εξωτερικές διασυνδέσεις Αρχεία που χρησιμοποιούνται από το σύστημα Με κάθε χαρακτηριστικό σχετίζεται ένας συντελεστής στάθμισης, οπότε το πλήθος λειτουργικών σημείων υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό κάθε αρχική μέτρηση με τον συντελεστή στάθμισης και την πρόσθεση όλων των τιμών. UFC = (πλήθος στοιχείων δεδομένου τύπου) (συντελεστής στάθμισης)

15 Λειτουργικά σημεία Το πλήθος λειτουργικών σημείων τροποποιείται ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου Για κάθε γλώσσα προγραμματισμού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα λειτουργικά σημεία για να υπολογίσουμε γραμμές κώδικα (LOC) με βάση το μέσο πλήθος γραμμών κώδικα (AVC) ανά λειτουργικό σημείο της συγκεκριμένης γλώσσας LOC = AVC * πλήθος λειτουργικών σημείων Το AVC είναι ένας συντελεστής που εξαρτάται από τη γλώσσα προγραμματισμού και κυμαίνεται από για συμβολική γλώσσα μέχρι 2-40 για γλώσσες τέταρτης γενιάς Τα λειτουργικά σημεία είναι πολύ υποκειμενικά Εξαρτώνται από τον εκτιμητή Δεν είναι εφικτή η αυτόματη μέτρηση των λειτουργικών σημείων

16 Αντικειμενικά σημεία Τα αντικειμενικά σημεία (τα οποία ονομάζονται και σημεία εφαρμογής) είναι μια μετρική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των λειτουργικών σημείων όταν στην ανάπτυξη χρησιμοποιούνται γλώσσες 4ης γενιάς ή άλλες παρόμοιες. Τα αντικειμενικά σημεία ΔΕΝ ταυτίζονται με τις κλάσεις αντικειμένων. Το πλήθος των αντικειμενικών σημείων ενός προγράμματος είναι μια σταθμισμένη εκτίμηση Του αριθμού των ξεχωριστών οθονών που εμφανίζονται Του αριθμού των αναφορών που παράγονται από το σύστημα Του αριθμού των υπομονάδων που πρέπει να αναπτυχθούν για την υποστήριξη του κώδικα προγραμματισμού βάσεων δεδομένων

17 Εκτίμηση αντικειμενικών σημείων Σε σύγκριση με τα λειτουργικά σημεία, η εκτίμηση των αντικειμενικών σημείων από τις προδιαγραφές του λογισμικού είναι πιο εύκολη αφού αφορούν μόνο οθόνες, αναφορές, και υπομονάδες των συμβατικών γλωσσών προγραμματισμού. Άρα το πλήθος τους μπορεί να εκτιμηθεί σε ένα αρκετά πρώιμο στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξης. Σε ένα τέτοιο στάδιο, η εκτίμηση των γραμμών κώδικα ενός συστήματος είναι πολύ δύσκολη.

18 Εκτιμήσεις παραγωγικότητας Ενσωματωμένα συστήματα πραγματικού χρόνου, γραμμές κώδικα/ανθρωπομήνα προγραμματιστή. Προγράμματα συστημάτων, γραμμές κώδικα/ανθρωπομήνα προγραμματιστή. Εμπορικές εφαρμογές, γραμμές κώδικα/ανθρωπομήνα προγραμματιστή. Με τα αντικειμενικά σημεία, η παραγωγικότητα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 50 αντικειμενικών σημείων/μήνα ανάλογα με την υποστήριξη εργαλείων και τις δυνατότητες των προγραμματιστών.

19 Παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα Πείρα στο συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής Ποιότητα διαδικασιών Μέγεθος έργου Τεχνολογική υποστήριξη Εργασιακό περιβάλλον Η γνώση του πεδίου εφαρμογής είναι ουσιώδης για την αποτελεσματική ανάπτυξη λογισμικού. Μηχανικοί που γνωρίζουν ένα πεδίο είναι πιθανό να είναι πιο παραγωγικοί. Η διαδικασία ανάπτυξης που χρησιμοποιείται μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην παραγωγικότητα. Αυτό περιγράφεται στο Κεφάλαιο 28. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα έργο, τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την επικοινωνία της ομάδας. Έτσι διατίθεται λιγότερος χρόνος για ανάπτυξη, οπότε ελαττώνεται η ατομική παραγωγικότητα. Η καλή τεχνολογία υποστήριξης, όπως τα εργαλεία CASE και τα συστήματα διαχείρισης διευθετήσεων, μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα. Όπως είδαμε στο Κεφάλαιο 25, ένα ήσυχο εργασιακό περιβάλλον με ιδιωτικούς χώρους εργασίας συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας.

20 Ποιότητα και παραγωγικότητα Όλες οι μετρικές που βασίζονται στον όγκο ανά μονάδα χρόνου είναι ελλιπείς επειδή δεν συνυπολογίζουν την ποιότητα. Γενικά η παραγωγικότητα μπορεί να αυξηθεί, αλλά αυτό γίνεται σε βάρος της ποιότητας. Η σχέση των μετρικών παραγωγικότητας και ποιότητας δεν είναι ξεκάθαρη. Αν οι απαιτήσεις συνεχώς μεταβάλλονται, τότε μια προσέγγιση που βασίζεται στην απαρίθμηση γραμμών κώδικα δεν έχει νόημα αφού το ίδιο το πρόγραμμα δεν είναι στατικό

21 Τεχνικές εκτίμησης Δεν υπάρχει απλός τρόπος επακριβούς εκτίμησης του φόρτου εργασίας που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός συστήματος λογισμικού Οι αρχικές εκτιμήσεις βασίζονται στις ανεπαρκείς πληροφορίες που περιλαμβάνει ο ορισμός των απαιτήσεων του χρήστη Το λογισμικό ίσως πρέπει να εκτελείται σε υπολογιστές με τους οποίους δεν είστε εξοικειωμένοι ή να χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία. Τα άτομα που θα εμπλακούν στο έργο ίσως είναι άγνωστα. Οι εκτιμήσεις του κόστους του έργου ίσως να είναι αυτοεκπληρούμενες Η εκτίμηση καθορίζει τον προϋπολογισμό και το προϊόν αναπροσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει σε αυτόν.

22 Αλλαγή της τεχνολογίας Ενδεχόμενη αλλαγή στην τεχνολογία μπορεί να συνεπάγεται ότι η προηγούμενη συσσωρευμένη πείρα στον τομέα των εκτιμήσεων δεν μεταφέρεται στα νέα συστήματα Συστήματα κατανεμημένων αντικειμένων αντί για συστήματα κεντρικών υπολογιστών Χρήση υπηρεσιών Ιστού Χρήση συστημάτων ERP ή συστημάτων που στηρίζονται σε βάσεις δεδομένων Χρήση έτοιμων εφαρμογών λογισμικού Ανάπτυξη με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση και ανάπτυξη με επαναχρησιμοποίηση Ανάπτυξη με χρήση γλωσσών σεναρίων Χρήση εργαλείων CASE και γεννητριών προγραμμάτων

23 Τεχνικές εκτίμησης Αλγοριθμική μοντελοποίηση κόστους Κρίση ειδικών Εκτίμηση κατ αναλογία Νόμος Parkinson Τιμολόγηση με σκοπό την ανάληψη του έργου

24 Τεχνικές εκτίμησης Αλγοριθμική μοντελοποίηση κόστους Κρίση ειδικών Εκτίμηση κατ αναλογία Ο νόμος του Parkinson Τιμολόγηση με σκοπό την ανάληψη του έργου Με βάση πληροφορίες άλλων έργων σχετικά με το κόστος, αναπτύσσεται ένα μοντέλο που συσχετίζει κάποια παράμετρο του λογισμικού (συνήθως το μέγεθός του) με το κόστος του έργου. Γίνεται μια εκτίμηση αυτής της παραμέτρου και το μοντέλο προβλέπει την απαιτούμενη εργασία. Ζητείται η γνώμη πολλών ατόμων που ειδικεύονται στην προτεινόμενη τεχνική ανάπτυξης του λογισμικού και στο συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής. Καθένας τους εκτιμά το κόστος του έργου. Γίνεται σύγκριση και ανάλυση αυτών των εκτιμήσεων. Η διαδικασία εκτίμησης επαναλαμβάνεται μέχρι να προκύψει μια εκτίμηση στην οποία συμφωνούν όλοι. Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί όταν έχουν ολοκληρωθεί άλλα έργα στο ίδιο πεδίο εφαρμογής. Γίνεται εκτίμηση του κόστους ενός νέου έργου κατ αναλογία με αυτά τα ολοκληρωμένα έργα. Ο Myers (Myers, 1989) δίνει μια πολύ σαφή περιγραφή αυτής της προσέγγισης. Σύμφωνα με το νόμο του Parkinson, ο φόρτος εργασίας κατανέμεται έτσι ώστε να καταλάβει όλο το διαθέσιμο χρόνο. Το κόστος καθορίζεται από τους διαθέσιμους πόρους και όχι από την αξιολόγηση των αντικειμενικών στόχων. Αν το λογισμικό πρέπει να παραδοθεί σε 12 μήνες και υπάρχουν διαθέσιμοι 5 άνθρωποι, εκτιμάται ότι η απαιτούμενη εργασία ανέρχεται σε 60 ανθρωπομήνες. Το κόστος του λογισμικού εκτιμάται στο ύψος που μπορεί να διαθέσει ο πελάτης για το έργο. Η εκτιμώμενη εργασία εξαρτάται από τον προϋπολογισμό του πελάτη και όχι από τις λειτουργίες του λογισμικού.

25 Τιμολόγηση με σκοπό την ανάληψη του έργου Το κόστος του λογισμικού εκτιμάται στο ύψος που μπορεί να διαθέσει ο πελάτης για το έργο. Πλεονεκτήματα: Η σύμβαση ανατίθεται σε εσάς. Μειονεκτήματα: Είναι μικρή η πιθανότητα ο πελάτης να λάβει το σύστημα που επιθυμεί. Το κόστος δεν ανταποκρίνεται στον απαιτούμενο φόρτο εργασίας.

26 Αναλυτική και συνθετική εκτίμηση Οποιαδήποτε από τις παραπάνω προσεγγίσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με συνθετικό είτε με αναλυτικό τρόπο. Αναλυτικά Ξεκινάμε από το επίπεδο του συστήματος και εξετάζουμε τη συνολική λειτουργικότητα του προϊόντος και τον τρόπο που αυτή παρέχεται μέσα από τα υποσυστήματα. Συνθετικά Ξεκινάμε από το επίπεδο των συστατικών στοιχείων και εκτιμούμε το φόρτο εργασίας που απαιτείται για την ανάπτυξη κάθε στοιχείου. Αθροίζουμε το φόρτο εργασίας κάθε στοιχείου για να διατυπώσουμε μια τελική εκτίμηση.

27 Αναλυτική εκτίμηση Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να είναι γνωστή η αρχιτεκτονική του συστήματος και τα συστατικά στοιχεία που το απαρτίζουν. Λαμβάνει υπόψη έξοδα ενοποίησης, τεκμηρίωσης και διαχείρισης διευθετήσεων. Μπορεί να υποεκτιμήσει το κόστος επίλυσης δύσκολων τεχνικών προβλημάτων σε γλώσσες χαμηλού επιπέδου.

28 Συνθετική εκτίμηση Χρησιμοποιείται όταν είναι γνωστή η αρχιτεκτονική του συστήματος και έχουν προσδιοριστεί τα συστατικά στοιχεία που το απαρτίζουν. Είναι μια μέθοδος μεγάλης ακρίβειας αν το σύστημα έχει σχεδιαστεί πλήρως. Μπορεί να υποεκτιμήσει το κόστος δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο επίπεδο ολόκληρου του συστήματος, όπως είναι η ενοποίηση και η τεκμηρίωση.

29 Μέθοδοι εκτίμησης Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Η τελική εκτίμηση πρέπει να βασίζεται σε πολλές μεθόδους. Αν αυτές δεν δίνουν κατά προσέγγιση το ίδιο αποτέλεσμα, τότε μάλλον δεν έχετε αρκετές πληροφορίες για την πραγματοποίηση της εκτίμησης. Πρέπει να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για να προχωρήσετε σε πιο ακριβή εκτίμηση. Μερικές φορές, η "τιμολόγηση με σκοπό την ανάληψη του έργου" είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να εφαρμοστεί.

30 Τιμολόγηση με σκοπό την ανάληψη του έργου Αυτή η προσέγγιση μπορεί να φαίνεται αντιδεοντολογική και αντιεπαγγελματική. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες, μπορεί να είναι η στρατηγική που ενδείκνυται. Η συμφωνία για το κόστος ενός έργου γίνεται με βάση μια περιληπτική προσφορά και η ανάπτυξη του έργου περιορίζεται από αυτό το κόστος. Στη συνέχεια μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις για πιο λεπτομερείς προδιαγραφές ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια πιο επαναστατική προσέγγιση για την ανάπτυξη του συστήματος.

31 Αλγοριθμική μοντελοποίηση κόστους Η πρόβλεψη του κόστους ενός έργου γίνεται με τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου που περιλαμβάνει παράγοντες σχετικούς με το προϊόν, το έργο και τη διαδικασία, των οποίων οι τιμές εκτιμώνται από τους διευθυντές του έργου: Εργασία = A x Μέγεθος B x M Το A είναι σταθερά της οποίας η τιμή εξαρτάται από την κάθε εταιρεία, το B αντιπροσωπεύει το δυσανάλογο φόρτο εργασίας που πρέπει να καταβληθεί για τα μεγάλα έργα και το M είναι ένας πολλαπλασιαστής που προκύπτει από το συνδυασμό των ιδιοτήτων της διαδικασίας, του προϊόντος και των εμπλεκόμενων ατόμων. Η ιδιότητα που χρησιμοποιείται συνήθως για την εκτίμηση του κόστους είναι το μέγεθος του κώδικα. Τα περισσότερα μοντέλα μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικές τιμές A, B και M.

32 Ακρίβεια εκτιμήσεων Το μέγεθος ενός συστήματος λογισμικού είναι γνωστό με ακρίβεια μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του συστήματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό μέγεθος Η χρήση εμπορικών εφαρμογών και έτοιμων συστατικών στοιχείων Η γλώσσα προγραμματισμού Η κατανομή του συστήματος Καθώς η διαδικασία της ανάπτυξης προχωρά, η εκτίμηση του μεγέθους του συστήματος γίνεται πιο ακριβής.

33 Αβεβαιότητα εκτίμησης

34 Το μοντέλο COCOMO Είναι ένα εμπειρικό μοντέλο που βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα έργων. Είναι ένα καλά τεκμηριωμένο, "ανεξάρτητο" μοντέλο το οποίο δεν δεσμεύεται από κάποιο συγκεκριμένο προμηθευτή λογισμικού. Έχει μακρόχρονη διαδρομή αφού ξεκίνησε από την πρώτη του υλοποίηση το 1981 (COCOMO-81) και έφτασε, μέσα από διάφορες εκδοχές, στην πιο πρόσφατη έκδοσή του, την COCOMO 2. Το COCOMO 2 λαμβάνει υπόψη διάφορες προσεγγίσεις ανάπτυξης λογισμικού, επαναχρησιμοποίησης, κ.λπ.

35 COCOMO 81 Πολυπλοκότητα έργου Τύπος Περιγραφή Απλό PM = 2,4 (KDSI) 1,05 M Κατανοητές εφαρμογές που αναπτύσσονται από μικρές ομάδες Μέτριο PM = 3,0 (KDSI) 1,12 M Πιο περίπλοκα έργα στα οποία τα μέλη της ομάδας μπορεί να έχουν περιορισμένη πείρα σε αντίστοιχα συστήματα Ενσωματωμένο PM = 3,6 (KDSI) 1,20 M Πολύπλοκα έργα στα οποία το λογισμικό είναι μέρος ενός στενά συνδεδεμένου συμπλέγματος υλικού, λογισμικού, κανονισμών, και λειτουργικών διαδικασιών

36 COCOMO 2 Το COCOMO 81 αναπτύχθηκε με βάση την παραδοχή ότι θα χρησιμοποιούνταν διαδικασίες παραγωγής λογισμικού με βάση το μοντέλο καταρράκτη και ότι όλα τα προγράμματα θα αναπτύσσονταν εξαρχής. Από τη διατύπωση του μοντέλου αυτού, έχουν επέλθει πολλές αλλαγές στην τεχνολογία λογισμικού, οπότε το μοντέλο COCOMO 2 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί διάφορες προσεγγίσεις ανάπτυξης

37 Μοντέλα COCOMO 2 Το COCOMO 2 περιλαμβάνει πολλά δευτερεύοντα μοντέλα που μπορούν να παράγουν ολοένα και πιο λεπτομερείς εκτιμήσεις για το λογισμικό. Τα υπομοντέλα του COCOMO 2 είναι: Ένα μοντέλο σύνθεσης εφαρμογής. Χρησιμοποιείται όταν το λογισμικό συντίθεται από υπάρχοντα στοιχεία. Ένα μοντέλο πρώιμου σχεδιασμού. Χρησιμοποιείται όταν οι απαιτήσεις είναι διαθέσιμες, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο σχεδιασμός. Ένα μοντέλο επαναχρησιμοποίησης. Χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του φόρτου εργασίας που απαιτείται για την ενοποίηση των επαναχρησιμοποιήσιμων συστατικών στοιχείων. Ένα μετα-αρχιτεκτονικό μοντέλο. Χρησιμοποιείται αφού έχει οριστικοποιηθεί η αρχιτεκτονική του συστήματος και υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες για αυτό.

38 Χρήση των υπομοντέλων του COCOMO 2

39 Μοντέλο σύνθεσης εφαρμογής Υποστηρίζει έργα στα οποία απαιτείται δημιουργία πρωτοτύπων και έργα με εκτεταμένη επαναχρησιμοποίηση. Βασίζεται σε τυποποιημένες εκτιμήσεις της παραγωγικότητας των προγραμματιστών εκπεφρασμένες σε σημεία εφαρμογής (αντικειμενικά σημεία ανά μήνα. Προβλέπει τη χρήση εργαλείων CASE. Ο μαθηματικός τύπος είναι: PM = ( NAP x (1 - %reuse/100 ) ) / PROD PM είναι ο φόρτος εργασίας σε ανθρωπομήνες, NAP είναι το πλήθος των σημείων εφαρμογής και PROD είναι η παραγωγικότητα.

40 Παραγωγικότητα βάσει αντικειμενικών σημείων Πείρα και ικανότητες προγραμματιστών Πολύ χαμηλή Χαμηλή Μέση Υψηλή Πολύ υψηλή Ωριμότητα και δυνατότητες εργαλείων CASE Πολύ χαμηλή Χαμηλή Μέση Υψηλή Πολύ υψηλή PROD (NOP/μήνα)

41 Μοντέλο πρώιμου σχεδιασμού Αφού συμφωνηθούν οι απαιτήσεις, μπορούν να γίνουν οι εκτιμήσεις. Βασίζεται σε έναν τυπικό μαθηματικό τύπο αλγοριθμικών μοντέλων Εργασία = A x Μέγεθος B x M όπου M = PERS x RCPX x RUSE x PDIF x PREX x FCIL x SCED A = 2,94 για την αρχική βαθμονόμηση, Μέγεθος σε KLOC, B κυμαίνεται από 1,1 έως 1,24 ανάλογα με το βαθμό καινοτομίας του έργου, την ευελιξία ανάπτυξης, τις χρησιμοποιούμενες διαδικασίες αντιμετώπισης κινδύνων και το επίπεδο ωριμότητας διαδικασιών.

42 Πολλαπλασιαστές Οι πολλαπλασιαστές αντιπροσωπεύουν τις δυνατότητες των προγραμματιστών, τις μη λειτουργικές απαιτήσεις, το βαθμό εξοικείωσης με την πλατφόρμα ανάπτυξης, κ.λπ. RCPX - αξιοπιστία και πολυπλοκότητα του προϊόντος RUSE - απαιτούμενη επαναχρησιμοποίηση PDIF - δυσκολία της πλατφόρμας PREX - πείρα προσωπικού PERS - δυνατότητες προσωπικού SCED - χρονοδιάγραμμα FCIL - λειτουργίες υποστήριξης της ομάδας ανάπτυξης

43 Μοντέλο επαναχρησιμοποίησης Λαμβάνει υπόψη τον κώδικα μαύρου κουτιού που επαναχρησιμοποιείται χωρίς να απαιτείται η τροποποίησή του και τον κώδικα που πρέπει να προσαρμοστεί για να ενοποιηθεί με νέο κώδικα. Υπάρχουν δύο εκδοχές: Επαναχρησιμοποίηση κώδικα μαύρου κουτιού, όπου ο κώδικας δεν τροποποιείται. Υπολογίζεται μια εκτίμηση του φόρτου εργασίας (PM). Επαναχρησιμοποίηση κώδικα λευκού κουτιού, όπου ο κώδικας τροποποιείται. Υπολογίζεται μια εκτίμηση για το μέγεθος η οποία είναι ισοδύναμη με το πλήθος γραμμών νέου πηγαίου κώδικα. Με τον τρόπο αυτό προσαρμόζεται η εκτίμηση μεγέθους που αφορά το νέο κώδικα.

44 Εκτιμήσεις του μοντέλου επαναχρησιμοποίησης (1) Για κώδικα που παράγεται αυτόματα: PM = (ASLOC * AT/100)/ATPROD ASLOC είναι το πλήθος γραμμών κώδικα που παράγεται αυτόματα AT είναι το ποσοστό του κώδικα που παράγεται αυτόματα ATPROD είναι η παραγωγικότητα των μηχανικών κατά την ενοποίηση αυτού του κώδικα

45 Εκτιμήσεις του μοντέλου επαναχρησιμοποίησης (2) Όταν απαιτείται κατανόηση και ενοποίηση του κώδικα: ESLOC = ASLOC * (1-AT/100) * AAM Οι ASLOC και AT όπως παραπάνω AAM είναι ο ρυθμιστικός πολλαπλασιαστής προσαρμογής που υπολογίζεται με βάση το κόστος της πραγματοποίησης αλλαγών στον επαναχρησιμοποιούμενο κώδικα, το κόστος του τρόπου ενοποίησης του κώδικα και το κόστος της λήψης αποφάσεων επαναχρησιμοποίησης.

46 Μετα-αρχιτεκτονικό επίπεδο Χρησιμοποιείται ο ίδιος μαθηματικός τύπος όπως και στο μοντέλο πρώιμου σχεδιασμού, αλλά με 17 πολλαπλασιαστές και όχι μόνο 7. Η εκτίμηση του μεγέθους του κώδικα γίνεται με βάση: Μια εκτίμηση του συνολικού πλήθους γραμμών νέου κώδικα που πρόκειται να αναπτυχθεί Μια εκτίμηση του ισοδύναμου πλήθους γραμμών πηγαίου κώδικα που υπολογίζεται με το μοντέλο επαναχρησιμοποίησης Μια εκτίμηση του πλήθους γραμμών κώδικα που πρέπει να τροποποιηθούν λόγω αλλαγών στις απαιτήσεις

47 Ο εκθετικός όρος Εξαρτάται από 5 παράγοντες κλίμακας (δείτε την επόμενη διαφάνεια). Το άθροισμά τους, διαιρεμένο με 100, προστίθεται στην τιμή 1,01 Μια εταιρεία αναλαμβάνει ένα έργο σε ένα νέο πεδίο εφαρμογής. Ο πελάτης δεν έχει ορίσει τη διαδικασία που θα χρησιμοποιηθεί και δεν έχει προβλέψει χρόνο για να γίνει ανάλυση κινδύνων. Η εταιρεία έχει βαθμολογηθεί ως εταιρεία Επιπέδου 2 σύμφωνα με το μοντέλο CMM. Πείρα - νέο έργο (4) Ευελιξία ανάπτυξης - δεν εμπλέκεται ο πελάτης - πολύ υψηλή (1) Αρχιτεκτονική ανάλυση/ανάλυση κινδύνων - δεν διενεργείται ανάλυση κινδύνων - πολύ χαμηλή (5) Συνεκτικότητα ομάδας - νέα ομάδα - μέση (3) Ωριμότητα διαδικασιών - υπάρχει ένας βαθμός ελέγχου των διαδικασιών - μέση (3) Επομένως ο συντελεστής κλίμακας είναι 1,17.

48 Συντελεστές κλίμακας που χρησιμοποιούνται κατά τον υπολογισμό του εκθέτη Πείρα Ευελιξία ανάπτυξης Αρχιτεκτονική ανάλυση/ανάλυση κινδύνων Συνεκτικότητα ομάδας Ωριμότητα διαδικασιών Αντικατοπτρίζει την προϋπάρχουσα πείρα της εταιρείας σε αυτό τον τύπο έργων. Πολύ χαμηλός βαθμός σημαίνει ότι δεν υπάρχει προϋπάρχουσα πείρα Εξαιρετικά υψηλός σημαίνει ότι η εταιρεία είναι πλήρως εξοικειωμένη με αυτό τον τομέα εφαρμογών. Αντικατοπτρίζει το βαθμό ευελιξίας στη διαδικασία ανάπτυξης. Πολύ χαμηλός βαθμός σημαίνει ότι χρησιμοποιείται μια προκαθορισμένη διαδικασία Εξαιρετικά υψηλός σημαίνει ότι ο πελάτης καθορίζει μόνο γενικούς στόχους. Αντικατοπτρίζει το βαθμό της ανάλυσης κινδύνων που διενεργείται. Πολύ χαμηλός βαθμός σημαίνει λίγη ανάλυση Εξαιρετικά υψηλός συνεπάγεται πλήρη και διεξοδική ανάλυση κινδύνων. Αντικατοπτρίζει πόσο καλά γνωρίζονται και συνεργάζονται τα μέλη της ομάδας ανάπτυξης. Πολύ χαμηλός βαθμός σημαίνει πολύ προβληματικές συναναστροφές Εξαιρετικά υψηλός αντιστοιχεί σε ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ομάδα χωρίς προβλήματα επικοινωνίας. Αντικατοπτρίζει την ωριμότητα των διαδικασιών της εταιρείας. Ο υπολογισμός αυτής της τιμής εξαρτάται από το Ερωτηματολόγιο Ωριμότητας του μοντέλου CMM, αλλά μπορεί να γίνει μια εκτίμησή της με την αφαίρεση του επίπεδου ωριμότητας διαδικασιών CMM από την τιμή 5.

49 Πολλαπλασιαστές Ιδιότητες του προϊόντος Αφορούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του προϊόντος λογισμικού που αναπτύσσεται. Υπολογιστικές ιδιότητες Οι περιορισμοί που επιβάλλονται στο λογισμικό από την πλατφόρμα υλικού. Ιδιότητες του προσωπικού Πολλαπλασιαστές που λαμβάνουν υπόψη την πείρα και τις ικανότητες των ατόμων που απασχολούνται στο έργο. Ιδιότητες του έργου Αφορούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου ανάπτυξης λογισμικού.

50 Η επίδραση των κατευθύνσεων κόστους Τιμή εκθέτη 1,17 Μέγεθος συστήματος (συμπεριλαμβανομένων των συντελεστών για επαναχρησιμοποίηση και μεταβλητότητα απαιτήσεων) DSI Αρχική εκτίμηση COCOMO χωρίς κατευθύνσεις κόστους 730 ανθρωπομήνες Αξιοπιστία Πολύ υψηλή, πολλαπλασιαστής = 1,39 Πολυπλοκότητα Πολύ υψηλή, πολλαπλασιαστής = 1,3 Περιορισμοί μνήμης Υψηλοί, πολλαπλασιαστής = 1,21 Χρήση εργαλείων Χαμηλή, πολλαπλασιαστής = 1,12 Χρονοδιάγραμμα Επισπευσμένο, πολλαπλασιαστής = 1,29 Προσαρμοσμένη εκτίμηση COCOMO 2306 ανθρωπομήνες Αξιοπιστία Πολύ χαμηλή, πολλαπλασιαστής = 0,75 Πολυπλοκότητα Πολύ χαμηλή, πολλαπλασιαστής = 0,75 Περιορισμοί μνήμης Κανένας, πολλαπλασιαστής = 1 Χρήση εργαλείων Πολύ υψηλή, πολλαπλασιαστής = 0,72 Χρονοδιάγραμμα Κανονικό, πολλαπλασιαστής = 1 Προσαρμοσμένη εκτίμηση COCOMO 295 ανθρωπομήνες

51 Σχεδιασμός έργου Τα αλγοριθμικά μοντέλα κόστους παρέχουν μια βάση για το σχεδιασμό έργων αφού επιτρέπουν τη σύγκριση εναλλακτικών στρατηγικών. Ενσωματωμένο σύστημα διαστημικού οχήματος Πρέπει να είναι αξιόπιστο Πρέπει να ζυγίζει το ελάχιστο δυνατό (αριθμός τσιπ πλακετών) Πολλαπλασιαστές που αναφέρονται στην αξιοπιστία και τους περιορισμούς του υπολογιστή > 1 Στοιχεία του κόστους Υλικό προορισμού Πλατφόρμα ανάπτυξης Φόρτος εργασίας για την ανάπτυξη

52 Επιλογές διαχείρισης

53 Κόστος διοικητικών επιλογών Επιλογή RELY STOR TIME TOOLS LTEX Συνολικός φόρτος εργασίας Κόστος λογισμικού Κόστος υλικού Συνολικό κόστος A 1,39 1,06 1,11 0, B 1, ,12 1, Γ 1,39 1 1,11 0, Δ 1,39 1,06 1,11 0,86 0, E 1, ,72 1, ΣΤ 1, ,12 0,

54 Ποια επιλογή θα προτιμηθεί; Η επιλογή Δ (χρήση πιο πεπειραμένου προσωπικού) φαίνεται να είναι η καλύτερη εναλλακτική Ωστόσο, ο σχετικός κίνδυνος είναι υψηλός επειδή το πεπειραμένο προσωπικό είναι δυσεύρετο. Η επιλογή Γ (αναβάθμιση μνήμης) επιφέρει μικρότερη εξοικονόμηση, αλλά ενέχει πολύ μικρό κίνδυνο. Σε γενικές γραμμές, το μοντέλο αποκαλύπτει τη σημασία της πείρας του προσωπικού που εμπλέκεται στην ανάπτυξη λογισμικού.

55 Διάρκεια και στελέχωση έργων Εκτός από την εκτίμηση του φόρτου εργασίας, οι διευθυντές έργων πρέπει να εκτιμήσουν επίσης πόσος ημερολογιακός χρόνος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση του λογισμικού και πότε θα χρειαστούν προσωπικό για να απασχοληθεί στο έργο. Εκτίμηση του ημερολογιακού χρόνου μπορεί να γίνει με τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου του μοντέλου COCOMO 2 TDEV = 3 x (PM)(0,33+0,2*(B-1,01)) PM είναι η τιμή του φόρτου εργασίας και B είναι ο υπολογισμένος εκθέτης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω (το B είναι ίσο με 1 για το πρώιμο μοντέλο πρωτοτύπων). Αυτός ο υπολογισμός προβλέπει το ονομαστικό χρονοδιάγραμμα του έργου. Ο απαιτούμενος χρόνος δεν εξαρτάται από το πλήθος των ατόμων που απασχολούνται στο έργο.

56 Απαιτήσεις στελέχωσης Το απαιτούμενο προσωπικό δεν υπολογίζεται από τη διαίρεση του χρόνου ανάπτυξης με το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα. Το πλήθος των ατόμων που απασχολούνται σε ένα έργο ποικίλλει ανάλογα με τη φάση του έργου. Όσο περισσότερα άτομα απασχολούνται σε ένα έργο, τόσο περισσότερος είναι ο συνολικός φόρτος εργασίας που απαιτείται συνήθως. Ενδεχομένη εξαιρετικά ταχεία αύξηση των απασχολούμενων ατόμων σχετίζεται με αποκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα.

57 Κύρια σημεία Δεν υπάρχει μια απλή σχέση μεταξύ της τιμής με την οποία χρεώνεται ένα σύστημα και του κόστους ανάπτυξής του. Στους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα συγκαταλέγονται οι ατομικές δεξιότητες, η πείρα στο πεδίο εφαρμογής, η διαδικασία ανάπτυξης, το μέγεθος του έργου, η υποστήριξη εργαλείων και το εργασιακό περιβάλλον. Συχνά η τιμολόγηση του λογισμικού στοχεύει στη σύναψη μιας σύμβασης και η λειτουργικότητά του προσαρμόζεται με βάση την τιμή που συμφωνήθηκε.

58 Κύρια σημεία Κατά την εκτίμηση του κόστους πρέπει να χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές. Κατά την πρόβλεψη του απαιτούμενου φόρτου εργασίας, το μοντέλο COCOMO συνυπολογίζει ιδιότητες του έργου, του προϊόντος, του υλικού και του προσωπικού. Τα αλγοριθμικά μοντέλα κόστους υποστηρίζουν την ποσοτική ανάλυση επιλογών καθώς επιτρέπουν τη σύγκριση του κόστους των διαφόρων επιλογών. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός έργου δεν είναι απλώς ανάλογος του αριθμού των ατόμων που απασχολούνται στο έργο.

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εκτίμηση κόστους Λογισμικού / Μέθοδος COCOMO

Εισαγωγή στην εκτίμηση κόστους Λογισμικού / Μέθοδος COCOMO Εισαγωγή στην εκτίμηση κόστους Λογισμικού / Μέθοδος COCOMO Εκτίμηση κόστους λογισμικού. Η εκτίμηση κόστους λογισμικού: Προσδιορισμός του απαιτούμενου κατασκευαστικού κόστους για την ολοκλήρωση ενός έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 2 Κοινωνικοτεχνικά συστήματα 49

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 2 Κοινωνικοτεχνικά συστήματα 49 Περιεχόμενα Πρόλογος 5 Μέρος 1 Επισκόπηση 27 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 29 1.1 Συχνές ερωτήσεις για την τεχνολογία λογισμικού 31 1.2 Επαγγελματική και ηθική ευθύνη 41 Κύρια σημεία 46 Πρόσθετες πηγές 46 Ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Τεχνολογία Λογισμικού

Πληροφορική 2. Τεχνολογία Λογισμικού Πληροφορική 2 Τεχνολογία Λογισμικού 1 2 Κρίση Λογισμικού (1968) Στην δεκαετία του 1970 παρατηρήθηκαν μαζικά: Μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση κατασκευής λογισμικών Μεγαλύτερα κόστη ανάπτυξης λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Απαιτήσεων Απαιτήσεις Λογισµικού

Ανάλυση Απαιτήσεων Απαιτήσεις Λογισµικού ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ Ανάλυση Απαιτήσεων Απαιτήσεις Λογισµικού Μάρα Νικολαϊδου Δραστηριότητες Διαδικασιών Παραγωγής Λογισµικού Καθορισµός απαιτήσεων και εξαγωγή προδιαγραφών

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογίες Παραγωγής Λογισµικού

Μεθοδολογίες Παραγωγής Λογισµικού Μεθοδολογίες Παραγωγής Λογισµικού Βασικά Γενικά Μοντέλα Μοντέλο καταρράκτη (waterfall model) Ξεχωριστές φάσεις καθορισµού απαιτήσεων και ανάπτυξης, επικύρωσης, εξέλιξης Εξελικτική ανάπτυξη (evolutionary

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 (κεφάλαιο 16) Επαναχρησιμοποίηση Λογισμικού

Ενότητα 3 (κεφάλαιο 16) Επαναχρησιμοποίηση Λογισμικού ΕΠΛ362: Τεχνολογία Λογισμικού ΙΙ (μετάφραση στα ελληνικά των διαφανειών του βιβλίου Software Engineering, 9/E, Ian Sommerville, 2011) Ενότητα 3 (κεφάλαιο 16) Επαναχρησιμοποίηση Λογισμικού Οι διαφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 5

Διαχείριση έργων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 5 Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης, Επ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2014 13 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη Κορνηλία Μαρία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης, Επ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Αντικείμενο της Τεχνολογίας Λογισμικού Η ανάπτυξη λογισμικού Μοντέλα διαδικασίας λογισμικού τεχνολογία λογισμικού Κλάδος της πληροφορικής που

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ.

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής Περιεχόµενα Κατηγορίες Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων ιοίκησης Υποστήριξης Αποφάσεων Έµπειρα Συστήµατα Ατόµων και Οµάδων Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Ορισµός Φάσεις Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 4: Ανάλυση Απαιτήσεων Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Απαιτήσεις Οι απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη & Σχεδίαση Λογισμικού (ΗΥ420)

Ανάπτυξη & Σχεδίαση Λογισμικού (ΗΥ420) Ανάπτυξη & Σχεδίαση Λογισμικού (ΗΥ420) Διάλεξη 2: Βασικές Έννοιες Τεχνολογίας Λογισμικού Ο Ρόλος του Τεχνολόγου Λογισμικού Επιστήμη Υπολογιστών Πελάτης 2 Θεωρίες Λειτουργίες Υπολογιστή Πρόβλημα Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό Χειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Εισαγωγή Ασχολείται με το πρόβλημα της άριστης κατανομής των περιορισμένων πόρων μεταξύ ανταγωνιζόμενων δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Το ERP είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Διαχειρίζεται και συντονίζει όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός Ευκαιρίας. 2.Διαδικασία Αναγνώρισης Ευκαιρίας

Ορισμός Ευκαιρίας. 2.Διαδικασία Αναγνώρισης Ευκαιρίας 11 Ορισμός Ευκαιρίας Είναι μια ανεπεξέργαστη αντιστοιχία μεταξύ μιας ανάγκης και μιας πιθανής λύσης. Κάποιες ευκαιρίες γίνονται τελικά νέα προϊόντα ενώ άλλες δεν εκτιμώνται για περαιτέρω ανάπτυξη Μία ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηµατική. Μοντελοποίηση

Μαθηµατική. Μοντελοποίηση Μαθηµατική Μοντελοποίηση Μοντελοποίηση Απαιτητική οικονοµία και αγορά εργασίας Σύνθετες και περίπλοκες προβληµατικές καταστάσεις Μαθηµατικές και τεχνολογικές δεξιότητες Επίλυση σύνθετων προβληµάτων Μαθηµατικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4 Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα Τηλεκπαίδευσης: Κύκλος ζωής εκπαιδευτικού υλικού

Συστήµατα Τηλεκπαίδευσης: Κύκλος ζωής εκπαιδευτικού υλικού 1 Συστήµατα Τηλεκπαίδευσης: Κύκλος ζωής εκπαιδευτικού υλικού Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Διάλεξη 3 Το Εκπαιδευτικό Υλικό Το Εκπαιδευτικό Υλικό, έχει έντυπη

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Μελέτη Σκοπιμότητας Feasibility Study Μ. Τσικνάκης Ε. Μανιαδή, Α. Μαριδάκη Μάθημα στο eclass Ονομασία: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟ 2017 Κωδικός Μαθήματος στο eclass:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εκτίµηση κόστους Λογισµικού / Μέθοδος COCOMO

Εισαγωγή στην εκτίµηση κόστους Λογισµικού / Μέθοδος COCOMO Εισαγωγή στην εκτίµηση κόστους Λογισµικού / Μέθοδος COCOMO Εκτίµησηκόστουςλογισµικού. Ηεκτίµησηκόστουςλογισµικού: Προσδιορισµός του απαιτούµενου κατασκευαστικού κόστους για την ολοκλήρωση ενός έργου λογισµικού

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 6 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 6.1 Τι ονοµάζουµε πρόγραµµα υπολογιστή; Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι η σχεδίαση λογισμικού Έννοιες σχεδίασης Δραστηριότητες σχεδίασης Σχεδίαση και υποδείγματα ανάπτυξης λογισμικού σχεδίαση Η σχεδίαση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκουσα: Χαρίκλεια Τσαλαπάτα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΗΜΜΥ 420 htsalapa@inf.uth.gr (e-ce.uth.gr) 1 Εκπαιδευτικό υλικό μαθήματος Ιστοσελίδα: http://eclass.uth.gr/eclass/courses/mhx330/

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4 Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Στόχοι Παρουσίαση μοντέλων παραγωγής λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων παραγωγής λογισμικού και πότε μπορούν να χρησιμοποιούνται Γενική περιγραφή των μοντέλων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού

Τεχνολογία Λογισμικού Τεχνολογία Λογισμικού Προαπαιτήσεις Γνώση Αρχών Προγραμματισμού Γνώση Γλώσσας Προγραμματισμού (C++, Java, Pascal) Χρήση Η/Υ (Σχεδίαση, Επεξ. Κειμένου) Κριτική και Συνθετική Ικανότητα Σκοπός μαθήματος Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Σχεδιαστής Ιστοσελίδων 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Γνωστό και ως Συνοπτική Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων κατασκευάζει και ενημερώνει ιστοσελίδες ως προς τη σχεδίαση και τη διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML για το µάθηµα ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2012-2013 «Αντικειµενοστρεφής Ανάλυση Ηλεκτρονικού Καταστήµατος Προσφορών (e-shop)» Η άσκηση αφορά στη χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης, Επ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Η Μέτρηση Εργασίας (Work Measurement ή Time Study) έχει ως αντικείμενο τον προσδιορισμό του χρόνου που απαιτείται από ένα ειδικευμένο

Διαβάστε περισσότερα

. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Εισαγωγή. Νικόλαος Πεταλίδης. Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014

. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Εισαγωγή. Νικόλαος Πεταλίδης. Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014 .. Μεθοδολογία Προγραμματισμού Νικόλαος Πεταλίδης Τμήμα Μηχανικών Η/Υ ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Εαρινό Εξάμηνο 2014 Ν. Πεταλίδης (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) Μεθοδολογία Προγραμματισμού 1 / 24 Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ 7061 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ένα ευρύ φάσμα συστημάτων τα οποία έχουν ως αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισµικού Ι Κεφάλαιο 6

Τεχνολογία Λογισµικού Ι Κεφάλαιο 6 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραµµα σπουδών "ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ" - Θ.Ε. ΠΛΗ11 Τεχνολογία Λογισµικού Ι Κεφάλαιο 6 Βασίλειος Βεσκούκης ιδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών v.vescoukis@cs.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

Λήψη αποφάσεων υπό αβεβαιότητα. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Λήψη αποφάσεων υπό αβεβαιότητα. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Λήψη αποφάσεων υπό αβεβαιότητα Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Επιχειρηματική Αβεβαιότητα Αβεβαιότητα είναι, η περίπτωση η οποία τα ενδεχόμενα μελλοντικά γεγονότα είναι αόριστα και αδύνατον να υπολογιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Βήµα 1: Προετοιµασία Βήµα 2: Κατασκευή εξωτερικού Βήµα 3: Κατασκευή εσωτερικού

Βήµα 1: Προετοιµασία Βήµα 2: Κατασκευή εξωτερικού Βήµα 3: Κατασκευή εσωτερικού Ανάπτυξη & Σχεδίαση Λογισµικού (ΗΥ420) ιάλεξη 8: Προγραµµατισµός & Κοστολόγηση Έργου Χρονοδιάγραµµα 2 Χρονολογικός πίνακας: Προσδιορίζει: Φάσεις του έργου Παραδοτέα φάσεων Έναρξη και πέρας κάθε φάσης του

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων

Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων Κεφάλαιο 12 Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων 12.1 Επίλυση προβλημάτων και ανάπτυξη συστημάτων Τα νέα πληροφοριακά συστήματα δημιουργούνται για να δώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα Η ανάπτυξη ενός

Διαβάστε περισσότερα

Case Study: Επιχειρηματικό Σχέδιο ενός νέου επιχειρηματία

Case Study: Επιχειρηματικό Σχέδιο ενός νέου επιχειρηματία Case Study: Επιχειρηματικό Σχέδιο ενός νέου επιχειρηματία Επιχειρηματικό Σχέδιο Υποβολή αίτησης δανείου για άνοιγμα φούρνου σε νησί Παρασκευή ψωμιού και γλυκών Χρηματοδοτικές Ανάγκες 3 Φούρνοι 18.000 2

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης οµηµένος Προγραµµατισµός-Κεφάλαιο 7 Σελίδα 1 α ό 10 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Είδη, Τεχνικές και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Τι ονοµάζουµε γλώσσα προγραµµατισµού;

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Φάση 3: Λεπτομερής Σχεδιασμός

Φάση 3: Λεπτομερής Σχεδιασμός 76 Φάση 3: Λεπτομερής Σχεδιασμός Διαδικασίες που περιλαμβάνει: Βιομηχανικός Σχεδιασμός (ολοκληρώνεται) Σχεδιασμός για το περιβάλλον (ολοκληρώνεται) Σχεδιασμός για τη παραγωγή Πρωτοτυποποίηση Εύρωστος Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εισαγωγή Βασικές Έννοιες Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2012-2013 1 Σκοπός του μαθήματος Η απόκτηση των γνώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή computer aided design and manufacture (cad/cam)

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή computer aided design and manufacture (cad/cam) Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή computer aided design and manufacture (cad/cam) 1.1 Ορισμός σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή CAD (Computer

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Πηγές Λογισμικού. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1

Ενότητα 2. Πηγές Λογισμικού. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Ενότητα 2 Πηγές Λογισμικού Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Μαθησιακοί στόχοι Εξοικείωση με εναλλακτικές πηγές λογισμικού Κατανόηση του τρόπου αξιολόγησης έτοιμου λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 12

Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 12 Αρχιτεκτονικές κατανεμημένων συστημάτων Στόχοι Εξήγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των αρχιτεκτονικών κατανεμημένων συστημάτων Εξέταση των αρχιτεκτονικών συστημάτων πελάτηδιακομιστή και των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται και οι συνθήκες μεταφοράς και διανομής. Το διεθνές εμπόριο

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων και Διαχείριση Έργων Learning

Διαβάστε περισσότερα

Η έλλειψη κεντρικού ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων

Η έλλειψη κεντρικού ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων Σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με στόχο τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, την αναβάθμιση της δυνατότητας διοικητικής παρέμβασης και εν τέλει, μέσα από την

Διαβάστε περισσότερα

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 30 εκ. και ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 45 εκ..

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 30 εκ. και ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 45 εκ.. Προδημοσίευση Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ)» Σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη ερευνητικών έργων, που εκτελούνται από δυναμικές εγχώριες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ Παγωτό στο Δρόμο Ent-teach Κεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ Παγωτό στο Δρόμο Ent-teach Κεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ Παγωτό στο Δρόμο Ent-teach Κεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Στην εργασία που ακολουθεί, οι μαθητές θα πρέπει να οργανώσουν εβδομάδα πώλησης

Διαβάστε περισσότερα

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας U T C C R E A T I V E L A B Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Ποιοι είμαστε Σχετικά με εμάς Η UTC Creative Lab είναι εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της καινοτομίας, της

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 29.10.2016 L 295/11 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/1904 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Ιουλίου 2016 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (EE) αριθ. 1286/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση

1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση 1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση Στη βασική παιδεία, τα μαθηματικά διδάσκονται με στατικά μέσα α) πίνακα/χαρτιού β) κιμωλίας/στυλού γ) χάρτινου βιβλίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (11) ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (12)

ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (11) ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (12) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (11) ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Τίτλος Κριτηρίου. Α.1 Οργανωτική Δομή - Οικονομικά στοιχεία 10%

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Τίτλος Κριτηρίου. Α.1 Οργανωτική Δομή - Οικονομικά στοιχεία 10% Κριτήρια Αξιολόγησης Η αξιολόγηση των υποβαλλόμενων προτάσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει του ακόλουθου Πίνακα Κριτηρίων Αξιολόγησης. Παράλληλα με τα εν λόγω κριτήρια, θα συνυπολογισθεί η αξιοπιστία της πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Επιλογή Συστημάτων

Προγραμματισμός και Επιλογή Συστημάτων Ενότητα 4 Προγραμματισμός και Επιλογή Συστημάτων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 4-1 Μαθησιακοί στόχοι Κατανόηση των διαδικασιών προσδιορισμού και επιλογής έργων ανάπτυξης ΠΣ Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Προσομοίωσης

Εφαρμογές Προσομοίωσης Εφαρμογές Προσομοίωσης H προσομοίωση (simulation) ως τεχνική μίμησης της συμπεριφοράς ενός συστήματος από ένα άλλο σύστημα, καταλαμβάνει περίοπτη θέση στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εφαρμογών των ΤΠΕ. Μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού...

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Περιεχόμενα 5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός... 2 5.2. Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού... 4 5.3. Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... 5 5.4. Τύποι Χωροταξίας...

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός βασισµένος σε συνιστώσες

Σχεδιασµός βασισµένος σε συνιστώσες Σχεδιασµός βασισµένος σε συνιστώσες 1 Ενδεικτικά περιεχόµενα του κεφαλαίου Ποια είναι τα "άτοµα", από τα οποία κατασκευάζονται οι υπηρεσίες; Πώς οργανώνουµε τις συνιστώσες σε ένα αρµονικό σύνολο; Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Επισκόπηση. Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι)

Γενική Επισκόπηση. Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι) Γενική Επισκόπηση Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι) Έργο Ø «Ένα προσωρινό εγχείρημα που στοχεύει στη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος, υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Σημασία μοντέλου Το μοντέλο δημιουργεί μια λογική δομή μέσω της οποίας αποκτούμε μια χρήσιμη άποψη

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας October 11, 2011 Στο μάθημα Αλγοριθμική και Δομές Δεδομένων θα ασχοληθούμε με ένα μέρος της διαδικασίας επίλυσης υπολογιστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα θα δούμε τι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων. μέρος A 1 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού

Πίνακας Περιεχομένων. μέρος A 1 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού Πρόλογος...21 μέρος A Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού 1 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού 1.1 Το λογισμικό...25 1.1.1 Ο ρόλος και η σημασία του λογισμικού...26 1.1.2 Οικονομική σημασία του λογισμικού...28

Διαβάστε περισσότερα

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού Αθανασία Καρακίτσιου, PhD 1 Η Διαδικασία του προγραμματισμού Προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού στόχων και η επιλογή μιας μελλοντικής πορείας για την

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα Ενότητα 10: Διοίκηση - Διαχείριση Νικόλαος Καρανάσιος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης,

Διαβάστε περισσότερα

A8-0125/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

A8-0125/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 3.6.2016 A8-0125/ 001-001 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-001 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Markus Ferber A8-0125/2016 Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, κατάχρηση της αγοράς και διακανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδική Ανάπτυξη Δικτυακής Υποδομής. Παρουσίαση στην ημερίδα για Σύγχρονες τάσεις στις Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογίες Αιχμής

Μεθοδική Ανάπτυξη Δικτυακής Υποδομής. Παρουσίαση στην ημερίδα για Σύγχρονες τάσεις στις Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογίες Αιχμής Μεθοδική Ανάπτυξη Δικτυακής Υποδομής Παρουσίαση στην ημερίδα για Σύγχρονες τάσεις στις Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογίες Αιχμής 14-01-2006 1 Περιεχόμενα Η ανάγκη για μεθοδικό σχεδιασμό δικτύων Μία δομημένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΧΝΗΘΕΤΕΣ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΧΝΗΘΕΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΧΝΗΘΕΤΕΣ Οι απαντήσεις σε όλα τα πεδία οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη και να είναι σύμφωνες με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Για κάθε πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Απαιτήσεις Λογισμικού

Απαιτήσεις Λογισμικού Απαιτήσεις Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι οι απαιτήσεις Δραστηριότητες προσδιορισμού απαιτήσεων Η εξαγωγή απαιτήσεων τι είναι οι απαιτήσεις Πριν βρούμε τη λύση πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΔΙΟΙΚΗΣΗ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Σύστημα λήψης αποφάσεων. Λήψη αποφάσεων σε επίπεδο λειτουργικής δραστηριότητας. Εσωτερικός Κανονισμός. Λήψη αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Συνένωσης και Διασφάλιση Ποιότητας

Έλεγχος Συνένωσης και Διασφάλιση Ποιότητας Έλεγχος Συνένωσης και Διασφάλιση Ποιότητας περιεχόμενα παρουσίασης Έλεγχος συνένωσης Συνένωση και οικοδόμηση Ημερήσια οικοδόμηση Συνεχής συνένωση Σχετικές επιδόσεις μεθόδων διασφάλισης ποιότητας Μετρικές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7: Τεχνολογία Λογισμικού

Κεφάλαιο 7: Τεχνολογία Λογισμικού Κεφάλαιο 7: Τεχνολογία Λογισμικού Η Επιστήμη των Υπολογιστών: Μια Ολοκληρωμένη Παρουσίαση (δέκατη αμερικανική έκδοση) J. Glenn Brookshear Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

Διαβάστε περισσότερα

στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 16

στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 16 (ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) Π243_12-04-2016 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ/ΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΣ ΕΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ: Α) ΕΜΠΕΙΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός προϊόντων και υπηρεσιών. Source: Toyota (GB) plc

Σχεδιασμός προϊόντων και υπηρεσιών. Source: Toyota (GB) plc Σχεδιασμός προϊόντων και υπηρεσιών Source: Toyota (GB) plc Σχεδιασμός προϊόντων και υπηρεσιών Σχεδιασμός διαδικασιών Σχεδιασμός δικτύου εφοδιασμού Στρατηγική παραγωγής Διάταξη και ροή Σχεδιασμός Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο. Μέρος 1 ό. ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής

Προγραμματισμός Η/Υ. Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο. Μέρος 1 ό. ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Προγραμματισμός Η/Υ Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο Μέρος 1 ό ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Ιανουάριος 2011 Καλογιάννης Γρηγόριος Επιστημονικός/ Εργαστηριακός

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών

Προγραμματισμός Υπολογιστών Προγραμματισμός Υπολογιστών Βασικές γνώσεις Κ. Βασιλάκης, ΣΤΕΦ, ΤΕΙ Κρήτης Η Πληροφορική και τα εργαλεία της Παροχή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης. Καταχώριση στοιχείων Αποθήκευση Επεξεργασία ψηφιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγικές Έννοιες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγικές Έννοιες ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγικές Έννοιες 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ): Σύστημα που δέχεται, αποθηκεύει, επεξεργάζεται και αναλύει δεδομένα με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Έτους και Ενότητας (Γ Γυμνασίου)

Προγραμματισμός Έτους και Ενότητας (Γ Γυμνασίου) Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης για τα Νέα Προγραμματισμός Έτους και Ενότητας (Γ Γυμνασίου) Σωκράτης Μυλωνάς Εισαγωγή Ο σχεδιασμός του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος της Πληροφορικής και Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην τεχνολογία λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 1

Εισαγωγή στην τεχνολογία λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 1 Εισαγωγή στην τεχνολογία λογισμικού Στόχοι Έννοια της τεχνολογίας λογισμικού (ΤΛ) και ερμηνεία της σημασίας της Απαντήσεις σε θεμελιώδεις ερωτήσεις για την ΤΛ Ανάδειξη ηθικών και επαγγελματικών ζητημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών

Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών ΕΠΛ362: Τεχνολογία Λογισμικού ΙΙ (μετάφραση στα ελληνικά των διαφανειών του βιβλίου Software Engineering, 9/E, Ian Sommerville, 2011) Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών Οι διαφάνειες αυτές

Διαβάστε περισσότερα