ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (11) ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (12)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (11) ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (12)"

Transcript

1 ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (11) ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (12) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής Διδάκτορας Μηχανικός ΕΜΠ Υλικό: ΘΕΩΡΙΑ

2 2 ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

3 Σχεδίαση 3 Αφού καθοριστούν επακριβώς οι λειτουργίες τις οποίες θα διεξάγει το πληροφοριακό σύστημα (το τι θα κάνει) και εφόσον έχουν επιλυθεί προβλήματα στο έγγραφο προδιαγραφών όπως ασάφειες και παραλείψεις, μπορούμε να προχωρήσουμε στον καθορισμό του πώς θα το κάνει. Αυτός είναι ο στόχος της φάσης σχεδίασης.

4 Σχεδίαση 4 Κατά τη φάση αυτή προσδιορίζονται τα μέρη από τα οποία θα αποτελείται το σύστημα, ο τρόπος λειτουργίας τους και ο τρόπος σύνδεσης μεταξύ τους. Επίσης, προσδιορίζεται η μορφή των απαιτούμενων βάσεων δεδομένων και των οθονών εισαγωγής και εξαγωγής δεδομένων (φόρμες και αναφορές).

5 Καθορίζοντας το Πώς 5 Η φάση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας επειδή μια καλή (ή κακή σχεδίαση) επηρεάζει σημαντικά τη συντηρησιμότητα και την επεκτασιμότητα ενός συστήματος. Τα βασικά μέρη στα οποία χωρίζεται η σχεδίαση είναι τα εξής: Αρχιτεκτονική Σχεδίαση Λεπτομερής Σχεδίαση Σχεδίαση Φορμών και Αναφορών Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

6 Αρχιτεκτονική Σχεδίαση 6 Κατά την αρχιτεκτονική σχεδίαση καθορίζονται τα τμήματα από τα οποία απαρτίζεται το προϊόν και ο τρόπος σύνδεσής τους. Βασικό χαρακτηριστικό της φάσης αυτής είναι ότι γίνεται η υπόθεση ότι τα τμήματα αυτά υπάρχουν. Κατά την αρχιτεκτονική σχεδίαση δεν καθορίζουμε λεπτομέρειες για την εσωτερική δομή του κάθε τμήματος. Αυτό θα γίνει στο επόμενο βήμα, τη λεπτομερή σχεδίαση.

7 Αρχιτεκτονική Σχεδίαση Παράδειγμα 7 Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα το οποίο μετράει τις λέξεις σε ένα αρχείο μπορεί να διασπαστεί ως ακολούθως σε τμήματα:

8 Λεπτομερής Σχεδίαση 8 Κατά τη λεπτομερή σχεδίαση κάθε τμήμα σχεδιάζεται με λεπτομέρεια. Στο σημείο αυτό επιλέγονται οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι και οι δομές δεδομένων, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν. Η σύνδεση μεταξύ των τμημάτων εδώ θεωρείται δεδομένη.

9 9 Λεπτομερής Σχεδίαση (παράδειγμα)

10 10 Λεπτομερής Σχεδίαση (παράδειγμα)

11 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 11 Η σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων περιλαμβάνει την δημιουργία των Διαγραμμάτων Σχέσεων Οντοτήτων Το τελικό προϊόν κατά τη σχεδίαση βάσεων είναι το σχεσιακό σχήμα.

12 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 12 Αυτό περιγράφει με λεπτομέρεια τη μορφή των πινάκων της Βάσης διευκρινίζοντας: Τα πεδία τα οποία πρέπει να έχει ο κάθε πίνακας. Τον τύπο δεδομένων και το μέγεθος του κάθε πεδίου. Περιορισμούς ή συνθήκες που πρέπει να ικανοποιούνται. Για παράδειγμα, ότι σε ένα πεδίο το οποίο αφορά μισθό υπαλλήλων δε μπορεί να δοθεί τιμή μεγαλύτερη από αυτή που έχει το πεδίο του διευθυντή. Τα κύρια, υποψήφια και ξένα κλειδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές τα ΔΣΟ μπορούν να μετατραπούν αυτόματα από ειδικό λογισμικό σε σχεσιακό σχήμα.

13 13 Παράδειγμα

14 14 Παράδειγμα

15 Σχεδίαση Φορμών και Αναφορών 15 Αφού έχει σχεδιαστεί η απαραίτητη βάση δεδομένων, στη συνέχεια σχεδιάζονται οποιεσδήποτε φόρμες ή αναφορές χρειάζονται για τη λειτουργία του συστήματος. Οι φόρμες συνήθως έχουν τη μορφή οθονών εισόδου δεδομένων, ενώ οι αναφορές έχουν τη μορφή οθονών εξόδου δεδομένων, οι οποίες συχνά προορίζονται για εκτύπωση.

16 16 ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

17 Υλοποίηση & Συντήρηση 17 Κατά τη φάση Υλοποίησης το σύστημα το οποίο προδιαγράφηκε και σχεδιάστηκε αποκτά σάρκα και οστά. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες γλώσσες προγραμματισμού και τα κατάλληλα εργαλεία, το σύστημα δημιουργείται, ελέγχεται και τέλος τίθεται σε λειτουργία.

18 Υλοποίηση & Συντήρηση (συν.) 18 Από τη στιγμή που το σύστημα τίθεται σε λειτουργία, οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του αποτελούν μέρος της φάσης Συντήρησης. Η ευκολία (ή δυσκολία) της συντήρησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη σωστή διεξαγωγή των προηγουμένων φάσεων και την καλή τεκμηρίωσή τους. Δυστυχώς, συχνά δε δίνεται τόσο μεγάλη σημασία στην τεκμηρίωση. Ως αποτέλεσμα, τις πλείστες φορές η συντήρηση είναι ιδιαίτερα επίπονη. Άλλες φορές, αδύνατη. Για αυτό και η φάση Συντήρησης είναι η πιο δαπανηρή φάση του κύκλου ζωής.

19 Υλοποίηση: το Σύστημα Αποκτά Σάρκα και Οστά 19 Μετά την καταγραφή των αναγκών, τον καθορισμό των προδιαγραφών και τη σχεδίαση, ακολουθεί η φάση κατά την οποία τα διάφορα μέρη του συστήματος υλοποιούνται και συνδέονται μεταξύ τους. Κατά τη φάση Υλοποίησης λοιπόν η λεπτομερής σχεδίαση του προϊόντος υλοποιείται με κώδικα, χρησιμοποιώντας κάποια ή κάποιες γλώσσες προγραμματισμού.

20 Υλοποίηση: το Σύστημα Αποκτά Σάρκα και Οστά 20 Πολλές φορές, στο συμβόλαιο μεταξύ του πελάτη και της εταιρείας λογισμικού αναφέρεται ότι η υλοποίηση πρέπει να γίνει με την επιλογή της «καταλληλότερης» γλώσσας, χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτή. Η επιλογή της κατάλληλης γλώσσας προγραμματισμού είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά συνάμα πολύπλευρο και πολυσύνθετο ζήτημα.

21 Επιλογή Γλώσσας Προγραμματισμού 21 Η επιλογή της καταλληλότερης γλώσσας είναι θέμα το οποίο εξαρτάται από σωρεία παραγόντων. Για την αξιολόγηση και επιλογή μεταξύ διαφόρων εναλλακτικών γλωσσών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλυση σκοπιμότητας και κόστους ωφελιμότητας.

22 Επιλογή Γλώσσας Προγραμματισμού (συν.) 22 Ενδεικτικοί παράγοντες: Η υφιστάμενη εμπειρία της εταιρείας σε κάποια ή κάποιες γλώσσες. Το είδος της εφαρμογής ή των εφαρμογών οι οποίες αναπτύσσονται. Το κόστος για αγορά εξοπλισμού για μια συγκεκριμένη γλώσσα. Το κόστος για εκπαίδευση ή πρόσληψη καινούργιων προγραμματιστών. Τη στάση την οποία επιδεικνύουν οι υφιστάμενοι προγραμματιστές της εταιρείας έναντι της εισαγωγής μιας καινούργιας γλώσσας. Τις τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας λογισμικού, σε συνάρτηση με τα είδη λογισμικού τα οποία παράγει η εταιρεία. Τους στόχους και το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας. Τη μελλοντική χρησιμότητα μιας καινούργιας γλώσσας.

23 23 Συντήρηση Διορθώνοντας, Προσαρμόζοντας, Τελειοποιώντας Η φάση της Συντήρησης επέρχεται όταν το προϊόν έχει περάσει τον έλεγχο αποδοχής και έχει παραδοθεί στο πελάτη. Οποιαδήποτε μετέπειτα αλλαγή του προϊόντος αποτελεί συντήρηση.

24 Συντήρηση Διορθώνοντας, Προσαρμόζοντας, Τελειοποιώντας 24 Τα προβλήματα σε ένα λογισμικό δημιουργούνται συνήθως από αυτούς που το ανέπτυξαν και όχι από αυτούς που το συντηρούν. Με άλλα λόγια, οι υπεύθυνοι συντήρησης αναλαμβάνουν τη δουλειά να επιδιορθώνουν λάθη τα οποία δε διέπραξαν. Για αυτό και η συντήρηση είναι συχνά μια άχαρη εργασία. Δυστυχώς, ο πελάτης συχνά δεν κατανοεί ότι η συντήρηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονη ή πολλές φορές αδύνατη.

25 Τύποι Συντήρησης 25 Υπάρχουν τριών ειδών τύποι συντήρησης: Συντήρηση Διόρθωσης: Η συντήρηση διόρθωσης εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση λαθών τα οποία έγιναν κατά τις προηγούμενες φάσεις του κύκλου ζωής και ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι καταλαμβάνει το 17.5% του συνολικού χρόνου που αφιερώνεται στη συντήρηση. Συντήρηση Τελειοποίησης: Η συντήρηση τελειοποίησης εφαρμόζεται όταν ο πελάτης ζητά αλλαγές για αύξηση της αποδοτικότητας και λειτουργικότητας του προϊόντος του. Οι αλλαγές μπορεί να συμπεριλαμβάνουν την προσθήκη επιπλέον λειτουργιών, τη βελτίωση της ταχύτητας κλπ. Εκτιμάται ότι καταλαμβάνει το 60.5% του συνολικού χρόνου που αφιερώνεται στη συντήρηση.

26 Τύποι Συντήρησης 26 Συντήρηση Προσαρμογής: Η συντήρηση προσαρμογής εφαρμόζεται όταν υπάρχουν αλλαγές στο περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί το προϊόν. Οι αλλαγές μπορεί να αφορούν κάποιες παραμέτρους του προγράμματος (καινούργιοι φορολογικοί συντελεστές) ή εξαιτίας νέων απαιτήσεων. Εκτιμάται ότι καταλαμβάνει το 18% του συνολικού χρόνου που αφιερώνεται στη συντήρηση.

27 Τι Απαιτείται από τους Προγραμματιστές Συντήρησης 27 Η συντήρηση είναι μια από τις δυσκολότερες εργασίες στην παραγωγή λογισμικού και η πιο πολυδάπανη. Ο υπεύθυνος της συντήρησης πρέπει να είναι ειδικός σε όλες τις φάσεις του κύκλου ανάπτυξης (απαιτήσεις, προδιαγραφές, σχεδίαση, υλοποίηση). Επίσης πρέπει να έχει πολύ καλές ικανότητες όσον αφορά την ανίχνευση και διόρθωση λαθών, καθώς επίσης και την τεκμηρίωση των διορθώσεων που πραγματοποιεί.

28 28 Τι Απαιτείται από τους Προγραμματιστές Συντήρησης (συν.) Η συντήρηση δεν πρέπει να εκτελείται από μη έμπειρους προγραμματιστές χωρίς την απαραίτητη επίβλεψη, αλλά ούτε και από μη ικανούς επαγγελματίες και πρέπει να πληρώνεται αδρά.

29 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

30 Υποστήριξη συστήματος Η ομάδα λειτουργίας είναι αρμόδια για τη λειτουργία του συστήματος μετά την εγκατάσταση Τύποι υποστήριξης Εκπαίδευση κατόπιν αιτήσεως Ηλεκτρονική (online) υποστήριξη Υπηρεσία υποστήριξης Το προσωπικό υποστήριξης επιπέδου 1 πρέπει να λύνει το 80% των προβλημάτων Το προσωπικό υποστήριξης επιπέδου 2 αντιμετωπίζει τα υπόλοιπα προβλήματα αφού συμπληρωθεί αναφορά προβλήματος από το επίπεδο 1

31 Στοιχεία αναφοράς προβλήματος Ημερομηνία και ώρα αναφοράς Στοιχεία επικοινωνίας του υπαλλήλου της υπηρεσίας υποστήριξης που κατέγραψε την αναφορά Στοιχεία επικοινωνίας του ατόμου που ανέφερε το πρόβλημα Λογισμικό ή/και υλικό που δημιουργεί το πρόβλημα Τοποθεσία Περιγραφή προβλήματος Ενέργειες που έγιναν Διευθέτηση (αποκατάσταση προβλήματος ή προώθηση στο τμήμα συντήρησης του συστήματος)

32 Συντήρηση συστήματος Η διαδικασία βελτίωσης του συστήματος, η οποία εξασφαλίζει ότι αυτό συνεχίζει να ικανοποιεί τις επιχειρηματικές ανάγκες Κοστίζει περισσότερο από την αρχική ανάπτυξη Αιτήσεις αλλαγών: μικρότερες εκδοχές των αιτήσεων συστήματος

33 Επεξεργασία μιας αίτησης αλλαγής

34 34 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ

35 Διαχείριση έργου Ο κλάδος της προετοιμασίας, της οργάνωσης και της κατεύθυνσης πόρων με σκοπό την επιτυχημένη ολοκλήρωση συγκεκριμένων στόχων του έργου Κόστος Χρονοδιάγραμμα Απόδοση

36 Διαχείριση έργου Οι τέσσερις θεμελιώδεις δραστηριότητες της διαχείρισης: Προγραμματισμός Οργάνωση Παρακολούθηση και Έλεγχος Ηγεσία/Καθοδήγηση (Επιρροή)

37 Συμβιβασμοί μεταξύ κόστους, χρονοδιαγράμματος και απόδοσης Κόστος Η διαχείριση έργων περιλαμβάνει την πραγματοποίηση συμβιβασμών μεταξύ των τριών βασικών παραμέτρων κάθε έργου Έργο Χρονοδιάγραμμα Απόδοση

38 Εκτίμηση χρονικού πλαισίου του έργου Planning Κύκλος ζωής ανάπτυξης συστήματος Προετοιμασία 15% Υλοποίηση 30% Ανάλυση 20% Σχεδιασμός 35%

39 Προσέγγιση λειτουργικών σημείων Εκτίμηση μεγέθους συστήματος (με βάση τα λειτουργικά σημεία και τις γραμμές κώδικα) Εκτίμηση απαιτούμενης εργασίας (σε ανθρωπομήνες) Εκτίμηση απαιτούμενου χρόνου (σε ημερολογιακούς μήνες)

40 Ανάπτυξη προγράμματος εργασιών Το πρόγραμμα εργασιών είναι ένα δυναμικό χρονοδιάγραμμα στο οποίο περιέχονται και παρακολουθούνται όλες οι εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια του έργου Δημιουργείται αφού ο διευθυντής έργου έχει αποκτήσει μια γενική ιδέα του μεγέθους και του χρονοδιαγράμματος του έργου Συνήθως, το πρόγραμμα εργασιών είναι το κύριο στοιχείο κάθε ηλεκτρονικής εφαρμογής διαχείρισης έργων

41 Παράδειγμα εργασίας

42 Προσδιορισμός εργασιών Αναλυτική προσέγγιση Προσδιορισμός των εργασιών υψηλού επιπέδου Διάσπαση σε ολοένα και μικρότερες μονάδες Μεθοδολογία Χρήση τυποποιημένης λίστας εργασιών

43 Δομή ανάλυσης εργασιών

44 Διάγραμμα Gantt

45 Διάγραμμα PERT Δείχνει τις εξαρτήσεις μεταξύ των εργασιών Διευκολύνει την οπτική αναπαράσταση των εργασιών που απαρτίζουν την κρίσιμη διαδρομή

46 Διαχείριση εμβέλειας Ολίσθηση εμβέλειας εμφανίζεται όταν προστίθενται στο έργο νέες απαιτήσεις, αφού ορίστηκε και παγιώθηκε η αρχική εμβέλειά του.

47 Βήματα για την κατάτμηση χρόνου στη διαχείριση εμβέλειας 1. Ορισμός της ημερομηνίας παράδοσης του συστήματος 2. Απόδοση προτεραιοτήτων στις λειτουργίες που πρέπει να συμπεριληφθούν στο σύστημα 3. Κατασκευή του πυρήνα του συστήματος (των λειτουργιών που χαρακτηρίζονται ως σημαντικότερες) 4. Αναβολή λειτουργιών που δεν μπορούν να παρασχεθούν μέσα στο χρονικό πλαίσιο 5. Παράδοση του συστήματος με τη λειτουργικότητα πυρήνα 6. Επανάληψη των βημάτων 3 μέχρι 5 για την προσθήκη λεπτομερειών και βελτιώσεων

48 Στελέχωση έργου Καθορισμός του μέσου αριθμού των απαιτούμενων ατόμων Διαίρεση του συνολικού αριθμού ανθρωπομηνών εργασίας με το βέλτιστο χρονοδιάγραμμα (τη βέλτιστη ημερολογιακή διάρκεια) Η προσθήκη περισσότερων ατόμων δεν θα συντομεύσει το χρονοδιάγραμμα Δημιουργία σχεδίου στελέχωσης Ρόλοι που απαιτεί το έργο Ιεραρχική δομή

49 Ιεραρχικές δομές Διευθυντής έργου Επικεφαλής λειτουργιών Τεχνικός επικεφαλής Αναλυτής Αναλυτής Προγραμματιστής Προγραμματιστής

50 Παροχή κινήτρων Να χρησιμοποιείτε με επιφύλαξη τη χρηματική επιβράβευση Να χρησιμοποιείτε ουσιαστικές ανταμοιβές Αναγνώριση Ανάθεση ευθυνών Επαγγελματική εξέλιξη Ευκαιρία εκμάθησης νέων δεξιοτήτων

51 Τι πρέπει να αποφεύγετε στον τομέα της παρακίνησης Μην αναθέτετε μη ρεαλιστικές προθεσμίες Μην παραβλέπετε τις καλές προσπάθειες Μη δημιουργείτε προϊόντα χαμηλής ποιότητας Μην αυξάνετε τις αποδοχές σε όλα τα μέλη της ομάδας έργου αδιακρίτως Μη λαμβάνετε σημαντικές αποφάσεις χωρίς τη γνώμη της ομάδας Μην ανέχεστε κακές συνθήκες εργασίας

52 Στρατηγικές αποφυγής διενέξεων Να ορίζετε σαφώς τους ρόλους και το σχέδιο του έργου Να εξασφαλίζετε ότι η ομάδα καταλαβαίνει τη σημασία του έργου για την εταιρεία Να αναπτύσσετε λεπτομερείς διαδικασίες λειτουργίας και να τις γνωστοποιείτε στα μέλη της ομάδας Να καταρτίζετε καταστατικό χάρτη του έργου Να αναπτύσσετε εκ των προτέρων τους περιορισμούς του χρονοδιαγράμματος Να προβλέπετε άλλες προτεραιότητες και την πιθανή επίδρασή τους στο έργο

53 Εργαλεία CASE Τα εργαλεία τεχνολογίας λογισμικού με τη βοήθεια υπολογιστή (Computer-Aided Software Engineering, CASE) αυτοματοποιούν μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης (ή και ολόκληρη τη διαδικασία) Δεν είναι πανάκεια, αλλά έχει πλεονεκτήματα, όπως: Μειωμένα έξοδα συντήρησης Βελτίωση ποιότητας λογισμικού Επιβολή πειθαρχίας Κάποιες ομάδες έργων χρησιμοποιούν εργαλεία CASE για να εκτιμήσουν το εύρος των αλλαγών στο έργο

54 Πρότυπα

55 Τεκμηρίωση Η καλή τεκμηρίωση δημιουργείται εξαρχής Τεκμηρίωση που δημιουργείται την τελευταία στιγμή (στο τέλος ενός έργου ή μιας φάσης του) δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη Μια ορθή πρακτική είναι η τήρηση ντοσιέ για το έργο, τα οποία περιλαμβάνουν Όλες τις εσωτερικές επικοινωνίες (π.χ. πρακτικά συνεδριάσεων για τον έλεγχο της προόδου του έργου) Γραπτά πρότυπα Επιστολές προς και από τους επιχειρηματικούς χρήστες Παραδοτέα κάθε εργασίας

56 Διαχείριση κινδύνων

57 57 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ

58 Εγκατάσταση και άλλες λειτουργίες Η διαχείριση των αλλαγών σε ένα νέο σύστημα αποτελεί μια από τις δυσκολότερες εργασίες σε οποιονδήποτε οργανισμό Συνήθως ο σχεδιασμός της μετάβασης και της διαχείρισης μεταβολών ξεκινά ενώ ακόμα οι προγραμματιστές αναπτύσσουν το λογισμικό Η διαχείριση μεταβολών επικεντρώνεται σε ανθρώπους Η συντήρηση μπορεί να ανέρχεται στο 80% του προϋπολογισμού ενός πληροφοριακού συστήματος

59 Υλοποίηση της αλλαγής Υπάρχον σύστημα Μετάβαση Υποψήφιο σύστημα Άρση ("απόψυξη") Ανάλυση & σχεδιασμός Μετάβαση Τεχνική μετατροπή Διαχείριση μεταβολών Εκ νέου παγίωση ("ψύξη") Υποστήριξη & συντήρηση

60 Μετάβαση Μετάβαση: η τεχνική διαδικασία με την οποία ένα νέο σύστημα αντικαθιστά ένα παλιό Τρία βασικά βήματα στο σχέδιο μετάβασης Προμήθεια και εγκατάσταση απαραίτητου υλικού Εγκατάσταση λογισμικού Μετατροπή των δεδομένων Τρεις διαστάσεις στο σχέδιο μετάβασης Τρόπος (Στυλ) μετάβασης Θέσεις προς μετατροπή Υπομονάδες προς μετατροπή

61 Στρατηγικές μετάβασης

62 Επιλογή στρατηγικών μετάβασης Κίνδυνος, κόστος, χρόνος: επιλέγουμε δύο από αυτούς τους παράγοντες Κίνδυνος Ακόμα και μετά τις δοκιμές, μπορεί να υπάρχουν σφάλματα στο σύστημα Κόστος Η χρήση επιπλέον πόρων για τη μετάβαση μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή Χρόνος Αργά και με ασφάλεια ή γρήγορα και ριψοκίνδυνα;

63 Στοιχεία σχεδίων μετεγκατάστασης

64 Διαχείριση μεταβολών Η προσφορά βοήθειας ώστε οι χρήστες να υιοθετήσουν και να προσαρμοστούν στο υποψήφιο σύστημα και τις εργασιακές διαδικασίες που το συνοδεύουν χωρίς περιττό άγχος και ταλαιπωρία Κομβικοί ρόλοι: Εντολέας Πράκτορας αλλαγής Άτομα που ενδέχεται να υιοθετήσουν το σύστημα Η φιλοσοφία "ας φτιάξουμε το σύστημα και οι χρήστες θα έρθουν από μόνοι τους" δεν περνά πια!

65 Αντίδραση στην αλλαγή Αυτό που είναι καλό για την εταιρεία δεν είναι απαραίτητα καλό για τους εργαζόμενους Καθένας κάνει τη δική του προσωπική ανάλυση κόστους-οφέλους Οι περισσότεροι συνηθίζουν να υπερεκτιμούν την πιθανότητα των απωλειών και να υποτιμούν την πιθανότητα των οφελών Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το κόστος της διαδικασίας μετάβασης Η προδιάθεση καθορίζεται από τις αντιληπτές απώλειες και τα αντιληπτά οφέλη, όχι τα πραγματικά

66 Απώλειες και οφέλη από μια αλλαγή

67 Αναθεώρηση διοικητικών πολιτικών Οι διοικητικές πολιτικές παρέχουν στόχους καθορίζουν πώς πρέπει να εκτελούνται οι εργασιακές διαδικασίες προσδιορίζουν τον τρόπο αμοιβής των μελών της εταιρείας Κανένα υπολογιστικό σύστημα δεν θα υιοθετηθεί επιτυχώς αν οι διοικητικές πολιτικές δεν το υποστηρίξουν

68 Εργαλεία δόμησης εργασιακών διαδικασιών Τυπικές διαδικασίες λειτουργίας πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να ανταποκρίνονται στο υποψήφιο σύστημα Μετρήσεις και ανταμοιβές πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να επιφέρουν την επιθυμητή συμπεριφορά (αποδοχή του νέου συστήματος) Κατανομή πόρων άμεση επίδραση: με την πραγματική ανακατανομή των πόρων συμβολική επίδραση: φαίνονται οι σοβαρές προθέσεις της διοίκησης

69 Αξιολόγηση απωλειών και οφελών Δύο προοπτικές: η άποψη της εταιρείας & η άποψη των υποψήφιων χρηστών Πρέπει να εξεταστεί η επίπτωση τόσο στους τελικούς χρήστες όσο και στα μεσαία στελέχη Ο στόχος είναι να πειστούν οι αντιρρησίες Μπορεί να απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης ώστε να αποτραπούν κινήματα αποσταθεροποίησης και εκτροχιασμού Η επιτυχία της εταιρείας μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στην καθιέρωση ενός νέου συστήματος "Αφού πάμε μια χαρά, ποιος ο λόγος για αλλαγές;"

70 Παροχή κινήτρων για την υιοθέτηση Παροχή σαφών και πειστικών στοιχείων που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της αλλαγής Δύο βασικές στρατηγικές παρότρυνσης Ενημερωτική στρατηγική Στρατηγική τήρησης της εταιρικής πολιτικής Ο στόχος της διαχείρισης μεταβολών είναι να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τους πρόθυμους ενδεχόμενους χρήστες, και να "κερδίσει" (να πείσει) τους διστακτικούς

71 Εταιρικές τάσεις Αντιδραστικοί 25% Πρόθυμοι 25% Διστακτικοί 50% Προθυμία υιοθέτησης

72 Εκπαίδευση Για να γίνει εφικτή η υιοθέτηση, απαιτείται εκπαίδευση η οποία θα παρέχει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποδοχή της αλλαγής Η εκπαίδευση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επικεντρώνεται στη χρήση του συστήματος Η εκπαίδευση ΠΡΕΠΕΙ να επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους χρήστες να διεκπεραιώσουν την εργασία τους Η εκπαίδευση στην τάξη είναι η πιο συνηθισμένη, αλλά για συγκεκριμένες καταστάσεις υπάρχουν και άλλες καλύτερες μέθοδοι

73 Επιλογή μεθόδου εκπαίδευσης Κόστος ανάπτυξης Κόστος παράδοσης Εκπαίδευση σε τάξη Ιδιαίτερη εκπαίδευση σε ατομικό επίπεδο Εκπαίδευση βάσει υπολογιστή Μεσαίο Χαμηλό-μεσαίο Υψηλό Μεσαίο Υψηλό Χαμηλό Επίδραση Μεσαία-Υψηλή Υψηλή Χαμηλή-μεσαία Εμβέλεια προσέγγισης Μεσαία Χαμηλή Υψηλή

Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων

Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων Κεφάλαιο 12 Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων 12.1 Επίλυση προβλημάτων και ανάπτυξη συστημάτων Τα νέα πληροφοριακά συστήματα δημιουργούνται για να δώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα Η ανάπτυξη ενός

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Τεχνολογία Λογισμικού

Πληροφορική 2. Τεχνολογία Λογισμικού Πληροφορική 2 Τεχνολογία Λογισμικού 1 2 Κρίση Λογισμικού (1968) Στην δεκαετία του 1970 παρατηρήθηκαν μαζικά: Μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση κατασκευής λογισμικών Μεγαλύτερα κόστη ανάπτυξης λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης,

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Μελέτη Σκοπιμότητας Feasibility Study Μ. Τσικνάκης Ε. Μανιαδή, Α. Μαριδάκη Μάθημα στο eclass Ονομασία: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟ 2017 Κωδικός Μαθήματος στο eclass:

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο μάθημα «Στοιχεία Προγραμματισμού σε Γραφικό Περιβάλλον»

Σημειώσεις στο μάθημα «Στοιχεία Προγραμματισμού σε Γραφικό Περιβάλλον» 1. Κύκλος ζωής λογισμικού Ο κύκλος ζωής λογισμικού είναι οι φάσεις (τα στάδια) από τις οποίες διέρχεται μία εφαρμογή λογισμικού, από την σύλληψη της ιδέας, τη διαδικασία κατασκευής / ανάπτυξης, τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων και Διαχείριση Έργων Learning

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Περιεχόμενα Πρόλογος Σημείωμα του συγγραφέα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη διαχείριση έργου 18 1. Τι είναι έργο; 21 2. Έργο εναντίον γραμμής παραγωγής 23 3. Τύποι έργων 26 4. Τι είναι διαχείριση έργου; 29 5.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Σημείωμα του συγγραφέα... 18 Υποστηρικτικό υλικό... 22

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Σημείωμα του συγγραφέα... 18 Υποστηρικτικό υλικό... 22 Περιεχόμενα Πρόλογος........................................................ 15 Σημείωμα του συγγραφέα............................................ 18 Υποστηρικτικό υλικό................................................

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (9)

ΔΟΜΙΚΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (9) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΜΙΚΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (9) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΙΕΠΑΦΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (10)

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΙΕΠΑΦΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (10) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΙΕΠΑΦΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (10) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Πρότυπα διαχείρισης έργου 46

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Πρότυπα διαχείρισης έργου 46 Περιεχόμενα Πρόλογος Σημείωμα του συγγραφέα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη διαχείριση έργου 18 1. Τι είναι έργο; 21 2. Έργο εναντίον γραμμής παραγωγής 23 3. Τύποι έργων 26 4. Τι είναι διαχείριση έργου; 29 5.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Αντικείμενο της Τεχνολογίας Λογισμικού Η ανάπτυξη λογισμικού Μοντέλα διαδικασίας λογισμικού τεχνολογία λογισμικού Κλάδος της πληροφορικής που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Η Μέτρηση Εργασίας (Work Measurement ή Time Study) έχει ως αντικείμενο τον προσδιορισμό του χρόνου που απαιτείται από ένα ειδικευμένο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην τεχνολογία λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 1

Εισαγωγή στην τεχνολογία λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 1 Εισαγωγή στην τεχνολογία λογισμικού Στόχοι Έννοια της τεχνολογίας λογισμικού (ΤΛ) και ερμηνεία της σημασίας της Απαντήσεις σε θεμελιώδεις ερωτήσεις για την ΤΛ Ανάδειξη ηθικών και επαγγελματικών ζητημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων.

Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων. Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων. Στην προηγούμενη Εκπαιδευτική Μονάδα παρουσιάστηκαν ορισμένα χρήσιμα παραδείγματα διαδεδομένων εργαλείων για τον χρονοπρογραμματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Αθλητικών Γεγονότων

Διοίκηση Αθλητικών Γεγονότων Διοίκηση Αθλητικών Γεγονό Στελέχωση Αθλητικού Γεγονότος Στελέχωση Αθλητικού Γεγονότος Κοινό λάθος λιγότερο έμπειρων διαχειριστών διευθυντών αθλητικών γεγονό είναι η αποτυχία ς να στελεχώσουν επαρκώς το

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι η σχεδίαση λογισμικού Έννοιες σχεδίασης Δραστηριότητες σχεδίασης Σχεδίαση και υποδείγματα ανάπτυξης λογισμικού σχεδίαση Η σχεδίαση του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογίες Παραγωγής Λογισµικού

Μεθοδολογίες Παραγωγής Λογισµικού Μεθοδολογίες Παραγωγής Λογισµικού Βασικά Γενικά Μοντέλα Μοντέλο καταρράκτη (waterfall model) Ξεχωριστές φάσεις καθορισµού απαιτήσεων και ανάπτυξης, επικύρωσης, εξέλιξης Εξελικτική ανάπτυξη (evolutionary

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μεθοδολογίες Ανάπτυξης Συστημάτων Πληροφορικής Απαντούν στα εξής ερωτήματα Ποιά βήματα θα ακολουθηθούν? Με ποιά σειρά? Ποιά τα παραδοτέα και πότε? Επομένως,

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Ενότητα 6: Η Τεχνολογία Λογισμικού στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών

Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών ΕΠΛ362: Τεχνολογία Λογισμικού ΙΙ (μετάφραση στα ελληνικά των διαφανειών του βιβλίου Software Engineering, 9/E, Ian Sommerville, 2011) Ενότητα 12 (κεφάλαιο 28) Αρχιτεκτονικές Εφαρμογών Οι διαφάνειες αυτές

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία CASE. Computer Assisted Systems Engineering. Δρ Βαγγελιώ Καβακλή. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εργαλεία CASE. Computer Assisted Systems Engineering. Δρ Βαγγελιώ Καβακλή. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εργαλεία CASE Computer Assisted Systems Engineering Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 1 Εργαλεία CASE

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

8 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα

8 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα Περιεχόμενα Πρόλογος... 9 Κεφάλαιο 1: Δομή και λειτουργία του υπολογιστή... 11 Κεφάλαιο 2: Χρήση Λ.Σ. DOS και Windows... 19 Κεφάλαιο 3: Δίκτυα Υπολογιστών και Επικοινωνίας... 27 Κεφάλαιο 4: Unix... 37

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Εργασία στην Ενότητα Πληροφορική-Πολυμέσα του ΜΠΣ «Γραφικές Τέχνες Πολυμέσα» του ΕΑΠ Μ. Μαργαριτόπουλος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Σκοπός παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Καράβια βουλιάζουν. Αεροσκάφη πέφτουν. Προϊόντα ανακαλούνται. Εταιρίες μηνύονται για ληγμένα τρόφιμα ή

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 5

Διαχείριση έργων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 5 Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4 Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Στόχοι Παρουσίαση μοντέλων παραγωγής λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων παραγωγής λογισμικού και πότε μπορούν να χρησιμοποιούνται Γενική περιγραφή των μοντέλων

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείριση Προμηθειών Συνοπτικές Οδηγίες Χρήσης για Σχολικές Μονάδες

Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείριση Προμηθειών Συνοπτικές Οδηγίες Χρήσης για Σχολικές Μονάδες Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείριση Προμηθειών Συνοπτικές Οδηγίες Χρήσης για Σχολικές Μονάδες Πίνακας Περιεχόμενων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΕΣ... 2 2.1 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΜΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ... 2 2.2

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαγραφές Απαιτήσεων Επικύρωση Απαιτήσεων

Προδιαγραφές Απαιτήσεων Επικύρωση Απαιτήσεων Προδιαγραφές Απαιτήσεων Επικύρωση Απαιτήσεων περιεχόμενα παρουσίασης Προδιαγραφές Απαιτήσεων Έγγραφο Προδιαγραφών Απαιτήσεων λογισμικού (ΕΠΑΛ) Επικύρωση απαιτήσεων Ιχνηλάτηση απαιτήσεων προδιαγραφές απαιτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός Ευκαιρίας. 2.Διαδικασία Αναγνώρισης Ευκαιρίας

Ορισμός Ευκαιρίας. 2.Διαδικασία Αναγνώρισης Ευκαιρίας 11 Ορισμός Ευκαιρίας Είναι μια ανεπεξέργαστη αντιστοιχία μεταξύ μιας ανάγκης και μιας πιθανής λύσης. Κάποιες ευκαιρίες γίνονται τελικά νέα προϊόντα ενώ άλλες δεν εκτιμώνται για περαιτέρω ανάπτυξη Μία ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Το αναλυτικό πρόγραμμα στο οποίο βασίζεται η εξέταση είναι το αναλυτικό πρόγραμμα του Μαθήματος Κατεύθυνσης Πληροφορική Επιστήμη Η.Υ της Γ Ενιαίου Λυκείου Γενικός Σκοπός Το μάθημα κατεύθυνσης της στη Γ'

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 1: Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό. Η έννοια του προβλήματος

Κεφ. 1: Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό. Η έννοια του προβλήματος Η έννοια του προβλήματος 1. Αναφέρετε μερικά από τα προβλήματα που συναντάτε στην καθημερινότητά σας. Απλά προβλήματα Ποιο δρόμο θα ακολουθήσω για να πάω στο σχολείο; Πως θα οργανώσω μια εκδρομή; Πως θα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δρ. Κόννης Γιώργος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Προγραμματισμός Στόχοι 1 Να περιγράψουμε τις έννοιες του Υπολογιστικού Προβλήματος και του Προγράμματος/Αλγορίθμου

Διαβάστε περισσότερα

Η Δραστηριότητα του Ελέγχου

Η Δραστηριότητα του Ελέγχου Η Δραστηριότητα του Ελέγχου 1 Η αναγκαιότητα του Ελέγχου Η δραστηριότητα του ελέγχου εξασφαλίζει την αποδοτική εκπλήρωση τω στόχων της επιχείρησης H Δραστηριότητα είναι αναγκαία γιατί: Δεν μπορούν να εκπληρωθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 6 ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕΤΡΟ 4 ΜΕΛΕΤΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνεια Μέρος 3 Υλοποίηση. Κεφάλαιο 10 Διαχείριση αλλαγών

Διαφάνεια Μέρος 3 Υλοποίηση. Κεφάλαιο 10 Διαχείριση αλλαγών Διαφάνεια 10.1 Μέρος 3 Υλοποίηση Κεφάλαιο 10 Διαχείριση αλλαγών Διαφάνεια 10.2 Διδακτικά πορίσματα Οι διάφορες αλλαγές που απαιτούνται για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου Δημιουργία ενός περιγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ PROJECT MANAGEMENT

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ PROJECT MANAGEMENT 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ - Τρόποι πρόληψης της αποτυχίας Η ΣΑΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα ποιότητας (1/5)

Θέματα ποιότητας (1/5) Θέματα ποιότητας (1/5) Καλό λογισμικό ποιότητα Ποιότητα: Προϊόντος Σε σχέση με διεργασίες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος 1 Θέματα ποιότητας (2/5) Άποψη χρηστών με βάση τη λειτουργικότητα, τις αστοχίες,

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ I ΘΕΩΡΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ I ΘΕΩΡΙΑ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ I ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής Διδάκτορας Μηχανικός ΕΜΠ gmourkousis@teimes.gr

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Επισκόπηση. Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι)

Γενική Επισκόπηση. Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι) Γενική Επισκόπηση Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι) Έργο Ø «Ένα προσωρινό εγχείρημα που στοχεύει στη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος, υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

24 Ιουλίου Ι. Εισαγωγή

24 Ιουλίου Ι. Εισαγωγή με αντικείμενο την παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για την αναζήτηση, επιλογή και πλήρωση θέσεων Προέδρου Επιτροπής Ελέγχου Διοικητικών Συμβουλίων Δημόσιων Επιχειρήσεων Ι. Εισαγωγή 24 Ιουλίου 2018 Η Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Ενότητα 5: H Διαδικασία της Σχεδίασης της Αλληλεπίδρασης Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

A. Με βάση το άρθρο 185 του Νόμου 4389/2016 (ΦΕΚ A 94) (εφεξής ο «Νόμος»):

A. Με βάση το άρθρο 185 του Νόμου 4389/2016 (ΦΕΚ A 94) (εφεξής ο «Νόμος»): 10 Νοεμβρίου 2017 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμβούλου ανάθεσης συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αναζήτηση, επιλογή και πλήρωση θέσεων Εκτελεστικών και Μη Εκτελεστικών Μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής 2 ο Εργαστήριο: Μελέτη Σκοπιμότητας Ευαγγελία Μανιαδή Άννα Μαριδάκη 14 & 15 Μαρτίου 2017 Κύκλος ζωής ενός Έργου - Project Lifecycle Η αλληλουχία των φάσεων μέσω των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 5.1 Εισαγωγή στους αλγορίθμους 5.1.1 Εισαγωγή και ορισμοί Αλγόριθμος (algorithm) είναι ένα πεπερασμένο σύνολο εντολών οι οποίες εκτελούν κάποιο ιδιαίτερο έργο. Κάθε αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή computer aided design and manufacture (cad/cam)

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή computer aided design and manufacture (cad/cam) Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή computer aided design and manufacture (cad/cam) 1.1 Ορισμός σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή CAD (Computer

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑ - ΛΕΞΕΙΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 10: Ανάπτυξη ΠΣ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 πμ Ενδεικτικά Περιεχόμενα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική Ενότητα 3: Θεωρία, Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Δασολογίας &

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικασία του Σχεδιασμού

Η διαδικασία του Σχεδιασμού Η διαδικασία του Σχεδιασμού Η σημασία του σχεδιασμού Είδη σχεδιασμού Τεχνικές και μέθοδοι σχεδιασμού ΜΒΟ : Διοίκηση Στόχων 1 Έννοια και σηµασία Σχεδιασµού Θέτει τις κατευθύνσεις στις οποίες κινούμαστε.

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 6 ο ( Ενότητες 2.3 ) 1.Τι είναι πρόγραμμα; 2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των γλωσσών υψηλού επιπέδου σε σχέση με τις γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 2: Διεργασία και σχέδιο διαχείρισης, κύκλος ζωής και μελέτη σκοπιμότητας έργου

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 2: Διεργασία και σχέδιο διαχείρισης, κύκλος ζωής και μελέτη σκοπιμότητας έργου Διαχείριση Έργων Ενότητα 2: Διεργασία και σχέδιο διαχείρισης, κύκλος ζωής και μελέτη σκοπιμότητας έργου Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ Εισαγωγή Το πρόβλημα της διαχείρισης της ασφάλειας πληροφοριών αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Φάση 3: Λεπτομερής Σχεδιασμός

Φάση 3: Λεπτομερής Σχεδιασμός 76 Φάση 3: Λεπτομερής Σχεδιασμός Διαδικασίες που περιλαμβάνει: Βιομηχανικός Σχεδιασμός (ολοκληρώνεται) Σχεδιασμός για το περιβάλλον (ολοκληρώνεται) Σχεδιασμός για τη παραγωγή Πρωτοτυποποίηση Εύρωστος Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM Διαχείριση Έργων Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός. Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός. Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 Ø Τι είναι η οργάνωση ως διοικητική λειτουργία; Ø Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος & υποβολής προσφορών για την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος & υποβολής προσφορών για την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας 22 Δεκεμβρίου 2017 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος & υποβολής προσφορών για την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας Εισαγωγή Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε. («ΕΕΣΥΠ» ή «Εταιρεία») λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εισηγήτρια: Γκαβέλα Σταματία Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εισηγήτρια: Γκαβέλα Σταματία Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΕΕ ΤΠΔΠ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Θέμα εισήγησης: «ΕΛΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 Ø Τι είναι η οργάνωση ως διοικητική λειτουργία; Ø Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕI ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ / ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Πτυχιακή εργασία Η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΩΣΗΣ ΣΕ ΝΕΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων. Πρόλογος ελληνικής έκδοσης...7 Πως να αξιοποιήσετε αυτό το εγχειρίδιο...11 Πίνακας Περιεχομένων...15

Πίνακας Περιεχομένων. Πρόλογος ελληνικής έκδοσης...7 Πως να αξιοποιήσετε αυτό το εγχειρίδιο...11 Πίνακας Περιεχομένων...15 Περιεχόμενα 15 Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος ελληνικής έκδοσης...7 Πως να αξιοποιήσετε αυτό το εγχειρίδιο...11 Πίνακας Περιεχομένων...15 ΜΕΡΟΣ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: Η σύνταξη μιας περιγραφής εργασίας...25 Η σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική. Μάθημα Κατεύθυνσης

Πληροφορική. Μάθημα Κατεύθυνσης Πληροφορική Μάθημα Κατεύθυνσης Σκοπός Μαθήματος Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν το μάθημα αυτό θα είναι ικανοί να λύνουν προβλήματα με αλγοριθμικό τρόπο, ακολουθούν τα βήματα του κύκλου ανάπτυξης, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4 Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ BIZAGI ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ BIZAGI ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ανάλυση - Προσομοίωση ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ BIZAGI ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1 Προσομοίωση Η προσομοίωση είναι μέθοδος μελέτης ενός συστήματος και εξοικείωσης με τα χαρακτηριστικά του με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Τρόποι και Μεθοδολογία Τεχνικής Υποστήριξης Υπολογιστικά Συστήματα Υπολογιστικό Σύστημα (Υ.Σ.) λέγεται μία πλήρης υπολογιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Γενικά περί ελέγχου των έργων Συστήματα ελέγχου Έλεγχος ποιότητας Έλεγχος κόστους και χρόνου Ανάλυση αποκτημένης αξίας (E.V.A.) ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική των επιχειρήσεων

Διοικητική των επιχειρήσεων 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Διοικητική των επιχειρήσεων Ενότητα 12 :Διαδικασίες και Συστήµατα Ελέγχου Καραμάνης Κωνσταντίνος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική Φάση Ανάλυσης

Προκαταρκτική Φάση Ανάλυσης Ενότητα 2 Προκαταρκτική Φάση Ανάλυσης Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Στόχοι & αντικείμενο ενότητας Εισαγωγικές Έννοιες, εργασίες, τεχνικές, μέθοδοι, εργαλεία Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΜΙΚΟΤ ΔΕΤΣΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΙΜΙΚΟΤ

ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΜΙΚΟΤ ΔΕΤΣΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΙΜΙΚΟΤ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΜΙΚΟΤ ΔΕΤΣΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΙΜΙΚΟΤ ΠΕΡΙΕΦΟΜΕΝΑ Δομικά τοιχεία Λογισμικού Διαδικασία Παραγωγής Λογισμικού Αυτοματοποίηση Διαδικασιών Παραγωγής Λογισμικού Θεμελιώδεις Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΠΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Γιώργος Παπαγιαννάκης, PhD Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεματική Ενότητα: Οργανωτική Δομή και Στρατηγική Αλλαγή Οι διαφάνειες ακολουθούν την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων

Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων Μέθοδοι και Τεχνικές για τον Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων (SISP) Στρατηγική και Διοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων Μάθηµα 2 No 1 Δοµή της Παρουσίασης l 1. Εισαγωγή l 2. Μεθοδολογία SISP

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς

Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς Περιεχόμενα Μέρους Α Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς Αναδιοργάνωση ιαδικασιών Οργανισμών με έμφαση στη ημόσια ιοίκηση (Public Sector BPR) - Μέρος Α - 1) Ορισμοί 2) Τα αναμενόμενα οφέλη από την αναδιοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 I. ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ PROJECT MANAGER... 17 Συχνά προβλήματα των project... 17 Παγίδες στα project... 18 Οι συνέπειες της κακής διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διδάσκουσα Δρ Β. Καβακλή Χειμερινό Εξάμηνο 2001 1 Δοκιμή Έλεγχος Αλγορίθμου Για να

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Ενότητες βιβλίου: 6.4, 6.7 Ώρες διδασκαλίας: 1 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε μία τεχνική για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 4: Ανάλυση Απαιτήσεων Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Απαιτήσεις Οι απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

1 Ανάλυση Προβλήματος

1 Ανάλυση Προβλήματος 1 Ανάλυση Προβλήματος 1.1 Η Έννοια Πρόβλημα Τι είναι δεδομένο; Δεδομένο είναι οτιδήποτε μπορεί να γίνει αντιληπτό από έναν τουλάχιστον παρατηρητή, με μία από τις πέντε αισθήσεις του. Τι είναι επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ERP Τι Είναι - Χαρακτηριστικά Οφέλη από την Εφαρµογή τους 2. Μεθοδολογική Προσέγγιση Επιλογής & Υλοποίησης Συστηµάτων ERP

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ..»

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ..» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΠ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ..» ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ:.. ΤΜΗΜΑ Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόβλημα της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία έχει επιπτώσεις: στον ίδιο τον εργαζόμενο στην επιχείρηση στο κράτος στην κοινωνία

Το πρόβλημα της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία έχει επιπτώσεις: στον ίδιο τον εργαζόμενο στην επιχείρηση στο κράτος στην κοινωνία 1. ΓΕΝΙΚΑ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε ένα εργασιακό περιβάλλον αποτελεί μια μεγάλη ευθύνη. Μερίδιο στην

Διαβάστε περισσότερα

. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Εισαγωγή. Νικόλαος Πεταλίδης. Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014

. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Εισαγωγή. Νικόλαος Πεταλίδης. Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014 .. Μεθοδολογία Προγραμματισμού Νικόλαος Πεταλίδης Τμήμα Μηχανικών Η/Υ ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Εαρινό Εξάμηνο 2014 Ν. Πεταλίδης (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) Μεθοδολογία Προγραμματισμού 1 / 24 Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Ορισμός (1/2) Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματα μιας εταιρείας και στόχο έχει τις απαραίτητες ενέργειες για την εργασιακή και προσωπική

Διαβάστε περισσότερα