Η πολύ-δραστηριότητα στον αγροτικό χώρο, ένα εργαλείο οικονομικής επιβίωσης: Η περίπτωση του Νομού Φλώρινας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η πολύ-δραστηριότητα στον αγροτικό χώρο, ένα εργαλείο οικονομικής επιβίωσης: Η περίπτωση του Νομού Φλώρινας"

Transcript

1 Η πολύ-δραστηριότητα στον αγροτικό χώρο, ένα εργαλείο οικονομικής επιβίωσης: Η περίπτωση του Νομού Φλώρινας Ηλέκτρα Πιτόσκα Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, Σχολή ιοίκησης και Οικονομίας, ΤΕΙ υτικής Μακεδονίας Περίληψη Ο αγροτικός τομέας και η οικονομία της υπαίθρου γενικότερα, βρίσκονται στο επίκεντρο ραγδαίων εξελίξεων, με διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις για επιτέλεση τόσο των παραδοσιακών του ρόλων όσο και των νέων, όπως η συμβολή στην εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας των τροφίμων, η προστασία του περιβάλλοντος, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη, η διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου κ.ά. Αποτελεί έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα. Η προσαρμογή του αγροτικού τομέα σε όλους αυτούς τους ρόλους και τις προσδοκίες είναι μια εξαιρετικά απαιτητική αλλά και φιλόδοξη υπόθεση, καθώς προϋποθέτει την υπέρβαση χρόνιων προβλημάτων. Η δυσκολία επιτείνεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, η οποία εξελίσσεται ταυτόχρονα με μια αγροτο-γεωργική, με σαφείς οικονομικές αλλά και άλλες διαστάσεις (Καρανικόλας Π. & Μαρτίνος Ν.). Μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και βαθιάς ύφεσης, επηρεάστηκε ο ρόλος της αγρότισσας στην ελληνική ύπαιθρο και επανήλθε με μεγαλύτερη ένταση το φαινόμενο της πολύ-απασχόλησης στον αγροτικό τομέα. Η πολύ-δραστηριότητα ή πολύ-απασχόληση είναι ο συνδυασμός της απασχόλησης στην οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση με απασχολήσεις σε άλλες αμειβόμενες δραστηριότητες. Σε ένα αγροτικό νοικοκυριό ένα ή περισσότερα μέλη του μπορεί να είναι πολυδραστήρια ή και όλα του τα μέλη να είναι μονοδραστήρια. Οι άλλες, παράλληλες απασχολήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν γεωργικές απασχολήσεις εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση, όπως η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, ο αγροτουρισμός κ.λ.π.. Στην εργασία μελετάται η πολυδραστηριότητα τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Χρησιμοποιούνται ερευνητικά/στατιστικά δεδομένα τα οποία προκύπτουν από την Ε.Σ.Υ.Ε. και από μια εμπειρική διερεύνηση, με ερωτηματολόγια. Εξετάζεται αν η πολυδραστηριότητα, που είναι μια ευρέως δεδομένη πρακτική στον Ελλαδικό αγροτικό χώρο, στηρίζει εισοδηματικά, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών νοικοκυριών, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση των πολλών μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Πεδίο της εμπειρικής έρευνας ο γεωργοκτηνοτροφικός Νομός Φλώρινας, ο οποίος αποτέλεσε πεδίο έρευνας και στο παρελθόν (Καραβίδας 1931), λόγω της πολυαπασχόλησης που εφάρμοζαν τα αγροτικά νοικοκυριά πάντοτε αλλά κυρίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ως μηχανισμό οικονομικής επιβίωσης. Λέξεις - κλειδιά: Πολύ-δραστηριότητα; αγροτικός τομέας; οικονομική κρίση.

2 1. Εισαγωγικά Η προσφυγή των αγροτών σε εκτός της εκμετάλλευσής τους απασχολήσεις, έξω-γεωργικές ή και γεωργικής φύσης, δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Ήταν σύνηθες στις κλειστές αυτοσυντηρούμενες κοινωνίες της προβιομηχανικής περιόδου στα πλαίσια του καταμερισμού της εργασίας μέσα στην κοινότητα, συνδεόμενο με την οικογενειακή παράδοση σε ορισμένα επαγγέλματα ( αμιανός κ.ά. 1994). Στην εποχή της οικονομίας της αγοράς η πολύαπασχόληση εκδηλώνεται ως το αποτέλεσμα ανισορροπιών μεταξύ των συντελεστών παραγωγής μέσα στο αγροτικό νοικοκυριό και, για οικονομολόγους, αποτελεί μια διαρκή στρατηγική προσαρμογής του στις οικονομικές συνθήκες. Ως πολυαπασχόληση ορίζεται ο συνδυασμός της απασχόλησης στην οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση με απασχολήσεις σε άλλες αμειβόμενες δραστηριότητες, ο οποίος συνδυασμός συμβαίνει στα πλαίσια του αγροτικού νοικοκυριού, στο οποίο ένα ή περισσότερα μέλη του μπορεί να είναι πολυδραστήρια ή και όλα του τα μέλη να είναι μονοδραστήρια. Στις άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιλαμβάνονται γεωργικές απασχολήσεις εκτός εκμετάλλευσης, παραγεωργικές απασχολήσεις, όπως η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, ο αγροτουρισμός ή εξωγεωργικές, καθαρά, απασχολήσεις. Το ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με το φαινόμενο της πολύ-απασχόλησης, άρχισε να αυξάνεται στο τέλος της δεκαετίας του 1960 με αρχές του Ωστόσο, στις αρχές του 1980 ο στόχος της επίτευξης μιας επιχειρηματικά ασκούμενης γεωργίας από έναν αποκλειστικά απασχολούμενο στη γεωργία αγρότη φαινόταν να μην είναι εφικτός ούτε και ευκταίος. Η οικονομική ύφεση στην εποχή εκείνη, το υψηλό κόστος της αγροτικής πολιτικής, η διόγκωση της ανεργίας και ο κίνδυνος κατάρρευσης του κοινωνικού ιστού των λιγότερο ευνοημένων περιοχών αναπροσανατόλισαν τη στάση της αγροτικής πολιτικής απέναντι στο μοντέλο της αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση σε πολιτικές πολύ-τομεακής αντιμετώπισης της ανάπτυξης της υπαίθρου. Από τότε παρατηρείται πλέον σαφής μεταστροφή στον τρόπο θεώρησης της πολύαπασχόλησης των αγροτών. Η πολύ-απασχόληση εκτιμήθηκε ως μια από τις

3 δυνατές λύσεις στα προβλήματα της πλεονασματικής παραγωγής και την πληθυσμιακής αποδυνάμωσης των αγροτικών περιοχών. Κατά την διάρκεια των χρόνων προκύπτει ότι η πολύ-απασχόληση είναι ένα συχνό φαινόμενο στον αγροτικό χώρο. Είναι γνωστό και διαπιστωμένο από επιτόπιες επίσης έρευνες, πως η πολύ-απασχόληση είναι χαρακτηριστικό κυρίως των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ξένη βιβλιογραφία. Σε συνδυασμό με τη συχνότερη προσφυγή των μικρού μεγέθους εκμεταλλεύσεων στην πολύ-απασχόληση, τα στοιχεία αυτά ερμηνεύουν την αυξανόμενη παρουσία των γυναικών στην αρχηγία των μικρών εκμεταλλεύσεων που αναφέρεται ως τάση εκγυνισμού των πολύαπασχολούμενων εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα στο νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι μικρού μεγέθους εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου των εκμεταλλεύσεων. Από το τέλος της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές του 1990 διαπιστώνονταν στον ευρωπαϊκό χώρο τάσεις περιστολής της πολύ-απασχόλησης των ανδρών και αύξησης εκείνης των γυναικών (Fuller and Brun 1988,1991). Πέρα από την αναζήτηση της ερμηνείας στην έξοδο των γυναικών προς έξωγεωργικές απασχολήσεις, καθώς ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής αύξανε το μερίδιο της σχολάζουσας εργατικής δύναμης στη γεωργία περισσότερο μεταξύ των γυναικών και λιγότερο των ανδρών, ένα σημαντικό λόγο αποτελεί η στροφή της πολιτικής σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης της υπαίθρου, που προωθεί νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που είναι ιδιαίτερα πρόσφοροι με τη γυναικεία απασχόληση (π.χ. αγροτουρισμός). Μια ανάλογη τάση αύξησης της πολύ-απασχόλησης των γυναικών διαφαίνεται και από τη διαχρονική εξέταση των στοιχείων στην ελληνική περίπτωση. 2. Ο ρόλος της Πολύ-απασχόλησης στην τοπική ανάπτυξη. Οι οικονομικές αλλαγές στις αγροτικές περιοχές τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα οι σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, οι προκλήσεις που δέχεται το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας έστρεψαν την προσοχή στη σημασία ενός αριθμού στοιχείων μέσα στις ίδιες τις αγροτικές κοινότητες που παλαιότερα θεωρούνταν εμπόδια στην ανάπτυξη και ως τέτοια είχαν αγνοηθεί ή υποτιμηθεί.

4 Από την πρόσφατη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) και ύστερα, η στρατηγική για ζωντανές και βιώσιμες κοινωνίες στην ύπαιθρο συναρθρώνεται στις αρχές: όχι αγροτική ανάπτυξη χωρίς τη γεωργία, όχι γεωργία και αγρότες χωρίς άλλες δραστηριότητες και όχι άλλες δραστηριότητες χωρίς την ανάπτυξη των χωριών και των μικρών και μεσαίων πληθυσμιακών κέντρων (Kinsella et al, 2001). Ο ρόλος της πολυαπασχόλησης στην τοπική ανάπτυξη εντοπίζεται στα εξής σημεία: Παρέχει ευελιξία απασχόλησης στα μέλη του νοικοκυριού, στις περιπτώσεις που οι δυνατότητες απασχόλησης στην εκμετάλλευση είναι περιορισμένες. Συμβάλει στην οικονομική στήριξη της οικογενειακής εκμετάλλευσης, αποτελώντας μια σημαντική στρατηγική επιβίωσης των μικρών, ιδιαίτερα, εκμεταλλεύσεων. Ισχυροποιεί το πλαίσιο των τοπικών υπηρεσιών στην ύπαιθρο, που η μείωση του πληθυσμού και της ποικιλίας των επαγγελμάτων οδηγούν σε συρρίκνωση (π.χ. κοινωνικές υπηρεσίες) και τελικά σε περιθωριοποίηση του πληθυσμού και των κοινοτήτων. Συμβάλλει στη συγκράτηση πληθυσμού στην περιοχή του. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη και διατήρηση της ετερογένειας και της ιδιαίτερης ταυτότητας των επί μέρους περιοχών και της τοπικής αλλά και ευρωπαϊκής ταυτότητας γενικότερα. Συμβάλλει στην ένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων της υπαίθρου (π.χ. αγρότισσες, νέοι) στη διαδικασία της ανάπτυξης και αναβάθμισης της κοινωνικής τους θέσης. Μερικά από τα μειονεκτήματα της πολυαπασχόλησης είναι: Πρακτικές εργασίες σε ετοιμότητα, δηλαδή οι εργαζόμενοι μπορεί να κληθούν οποιαδήποτε στιγμή να εργαστούν και κατά αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται επαρκώς ο σχεδιασμός των εγχώριων ή των άλλων ευθυνών εκ των προτέρων. Μπορεί να συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις του χρόνου, για παράδειγμα, για την οργάνωση της μετακίνησης μεταξύ των δύο θέσεων εργασίας.

5 Πιθανές συγκρούσεις μεταξύ των απαιτήσεων της κύριας και της δευτερεύουσας εργασίας Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εργαζόμενου λόγω των πολλών ωρών εργασίας στις δύο θέσεις εργασίας. Οι πολυδραστήριοι αγρότες αποτελούν ένα ασθενές σώμα το οποίο μπορεί εύκολα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις δυνάμεις της αγοράς, αφού είναι ανοργάνωτοι, έχουν μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη σε σχέση με τους γεωργούς πλήρους απασχόλησης, διεκδικούν λιγότερα τα δικαιώματα τους καθώς δεν αναμένουν να προσκομίσουν τα προς το ζην μόνο από τη γεωργία. Τέλος, σε περιοχές με αυξημένες δυνατότητες γεωργικής ανάπτυξης, η γεωργία μερικής απασχόλησης αποτελεί περιοριστικό παράγοντα γεωργικής ανάπτυξης λόγω του προσανατολισμού της στις καλλιέργειες. Κατά αυτόν τον τρόπο εμποδίζει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής καθώς και την δημιουργία μεγάλων γεωργικών μονάδων (ΓΙ ΑΡΑΚΟΥ, 1999). 3. Οικονομικοκοινωνική σημασία της πολυδραστηριότητας Η πολυδραστηριότητα είναι αποτέλεσμα των δημιουργούμενων ανισορροπιών μεταξύ των παραγόντων παραγωγής μέσα σε ένα αγροτικό νοικοκυριό. Συνέπεια αυτών των ανισορροπιών είναι να μην επιτυγχάνεται άριστος συνδυασμός των παραγόντων και ικανοποιητικό επίπεδο εισοδήματος. Έτσι λοιπόν επιβάλλεται η μεταφορά περίσσειας εργασίας σε τομείς ή σε δραστηριότητες έξω από το χώρο της εκμετάλλευσης. Κατά την διαδικασία της προσαρμογής, παράγοντες που διαμορφώνονται μέσα στο γεωργικό χώρο δρουν ως ωθητικοί (push factors), ενώ από την άλλη παράγοντες του εξωγεωργικού χώρου δρουν ως ελκτικοί (pull factors) για την αναζήτηση πρόσθετης απασχόλησης. Όμως, στις μέρες μας η αγροτική έξοδος δεν μπορεί να παίξει τον εξισορροπητικό ρόλο των προηγούμενων δεκαετιών, αφού στα αστικά κέντρα υπάρχουν έντονα προβλήματα ανεργίας και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. εν υπάρχουν πλέον δυνατότητες απορρόφησης του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού και η γεωργία μερικής απασχόλησης βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο πρόβλημα της υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού, της

6 ικανοποίησης των οικονομικών προσδοκιών και εξασφάλισης της βιωσιμότητας των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων. Σύμφωνα με τον Fuller ένα τυπικό χαρακτηριστικό των αναπτυγμένων χωρών είναι ο δυϊσμός των αγροτικών δομών. Με τον όρο αυτό εννοούμε την ύπαρξη μεγάλων εκμεταλλεύσεων από την μια, και μικρών εκμεταλλεύσεων από την άλλη που δεν παρέχουν ικανοποιητικό εισόδημα στηριζόμενες μόνο στο γεωργικό τομέα. Στις τελευταίες ο ρόλος της πολυδραστηριότητας έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιβίωση. Στις μεγάλες εκμεταλλεύσεις όμως η πρόσθετη απασχόληση συνδέεται με στρατηγικές συσσώρευσης (προσπάθειες δηλαδή αναζήτησης αυτοχρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων του αγροτικού νοικοκυριού) καθώς επίσης επιδιώξεις κοινωνικής αποδοχής επαγγελματικών φιλοδοξιών. Με δεδομένη επίσης τη μικρή εκτίμηση που σημειώνει το γεωργικό επάγγελμα στην κλίμακα αξιών, η αναζήτηση εξωγεωργικής απασχόλησης εκφράζει τη δυναμική της κοινωνικής ανέλιξης και καταξίωσης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες (Gasson, 1986). Συναντώνται επίσης και περιπτώσεις που το οικονομικό όφελος δεν είναι ο κύριος στόχος, η γεωργία μερικής απασχόλησης αποτελεί επιλογή του τρόπου ζωής που συνδυάζει το αγαθό της ζωής στη φύση με την ικανοποίηση της προσωπικής ελευθερίας. Οι hobby farmers των αναπτυγμένων χωρών συναντώνται στα όρια αγροτοαστικών περιοχών, με την είσοδο στην γεωργία ατόμων αστικής προέλευσης. Η οικονομικοκοινωνική σημασία της πολυδραστηριότητας εντοπίζεται στα εξής σημεία: Παρέχει ευελιξία στις περιπτώσεις που οι δυνατότητες απασχόλησης στην εκμετάλλευση είναι περιορισμένες. Συμβάλλει στη διατήρηση και στην πρόληψη της περιθωριοποίησης των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και από αυτή την άποψη έχει να παίξει σημαντικό ρόλο ως στρατηγική επιβίωσης των εκμεταλλεύσεων αυτών. Συμβάλλει στη διατήρηση ενός αποδεκτού επιπέδου πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές εφόσον δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ενός

7 συγκρίσιμου οικογενειακού εισοδήματος με εκείνο των αστικών εισοδημάτων. Η βιομηχανική αποκέντρωση και η περιφερειακή ανάπτυξη συνδέονται στενά με την part-time γεωργία. Μειώνει το ρυθμό συσσώρευσης (κεφαλαίου) στη γεωργία και την πόλωση μεταξύ μεγάλων καπιταλιστικών και μικρών περιθωριακών εκμεταλλεύσεων (Cavazani και Fuller 1982). Η μείωση του ρυθμού εξαφάνισης των μικρών εκμεταλλεύσεων στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες ή και η αντιστροφή της τάσης θεωρείται ότι συνδέεται στενά με το ύψος του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών που αποκομίζεται από μη γεωργικές πηγές. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο ρόλος της γεωργίας μερικής απασχόλησης στον μετριασμό του ανταγωνισμού και της αγροτικής δομής δεν σταμάτησε τη διαδικασία η οποία έχει δημιουργήσει πολώσεις στην αγροτική δομή των πλέον αναπτυγμένων χωρών, όπως της Αμερικής, με την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης γεωργών, που είναι εκείνοι που έχουν σήμερα τη μικρότερη δυνατότητα αναπαραγωγής. Μπορεί να παίξει αξιόλογο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής και κοινωνικής ισορροπίας των μειονεκτικών και πληθυσμιακά αποψιλωμένων περιοχών, μετριάζοντας τους κινδύνους αποδιοργάνωσής τους. Για πολλούς ερευνητές αλλά και για την αγροτική πολιτική πολλών κρατών πλέον, θεωρείται η μόνη μακροχρόνια λύση για τη διατήρηση της ισορροπίας της οικονομικοκοινωνικής και οικολογικής δομής των περιοχών αυτών. Η αρνητική πλευρά της πολυδραστηριότητας Στην πληθώρα των πλεονεκτημάτων της πολυδραστηριότητας μπορούν να αντιπαραταχθούν και κάποιες αδυναμίες που μπορούν να συνοψιστούν στα εξής σημεία: Σε περιοχές με αυξημένες δυνατότητες γεωργικής ανάπτυξης, η γεωργία μερικής απασχόλησης αποτελεί περιοριστικό παράγοντα γεωργικής ανάπτυξης, λόγω του προσανατολισμού της στις εκτατικές καλλιέργειες. Έτσι δρα ανασταλτικά στην αναδιάρθρωση της γεωργικής

8 δομής και τη δημιουργία μεγάλων γεωργικών μονάδων. Αποτελεί έτσι τροχοπέδη στην ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας στην αγροτική παραγωγή. Όχι μόνο δεν προωθεί αλλά δρα ανασταλτικά στην κατεύθυνση της συνεταιριστικής παραγωγής που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις μεγάλες γεωργικές μονάδες. Οι πολυδραστήριοι αγρότες αποτελούν ένα μη συμπαγές και γενικά ασθενές σώμα το οποίο μπορεί εύκολα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις δυνάμεις της αγοράς, αφού είναι ανοργάνωτοι, έχουν μικρότερη διαπραγματευτική δύναμης σε σχέση με τους γεωργούς πλήρους απασχόλησης, διεκδικούν λιγότερο τα δικαιώματά τους καθώς δεν αναμένουν να αποκομίσουν τα προς το ζην μόνο από τη γεωργία. Η ποικιλία των εξωγεωργικών δραστηριοτήτων στις οποίες επιδίδονται ευνοεί τη διαφοροποίηση της κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής συμπεριφοράς και επομένως δεν αναμένουμε την υιοθέτηση και τη στήριξη κοινών θέσεων έναντι των γεωργικών προβλημάτων (Γιδαράκου, 1999). 4. Η Εμπειρική διερεύνηση 4.1. Η μεθοδολογία της έρευνας Με σκοπό την εμπειρική διερεύνηση της πολύ-απασχόλησης, τον Νοέμβριο του 2012, οργανώθηκε μια έρευνα πεδίου. Αντικείμενο της έρευνας η μελέτη της πολύ-απασχόλησης στην καθημερινότητα και στην πραγματική οικονομία. Πεδίο της έρευνας αποτέλεσε το ημοτικό ιαμέρισμα Σκοπιάς, μιας κοινότητας που υπάγεται στον ήμο Φλώρινας του Νομού Φλώρινας, στην Περιφέρεια υτικής Μακεδονίας. Η επιλογή του πεδίου έρευνας έγινε με κριτήρια ότι: αποτελεί παλιό οικισμό, έχει πληρότητα αγροτικών ασχολιών, συνδυασμό γεωργίας και κτηνοτροφίας και επίσης διέθετε από τις αρχές του 1900 σύνθετα αγροτικά νοικοκυριά, στα οποία η πολύ- απασχόληση αποτελούσε θεσμό.

9 Για τις ανάγκες της έρευνας αναζητήθηκαν στατιστικά στοιχεία από τον αρμόδιο υπάλληλο του Ο.Γ.Α. Η Σκοπιά έχει 581 κατοίκους εκ των οποίων οι 100 είναι επαγγελματίες αγρότες (ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α) και 190 συνταξιούχοι αγρότες. Από το ημοτολόγιο επιλέχθηκαν με την μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας 50 κάτοικοι, οι οποίοι και αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας. Για τις ανάγκες της έρευνας καταρτίστηκε κατάλληλο ερωτηματολόγιο, που συμπληρώθηκε με την μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης. Το ερωτηματολόγιο δομείται σε 3 ενότητες ερωτήσεων. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, και συγκεκριμένα αποτελείται από ερωτήσεις σχετικές με το φύλλο, την ηλικία, το επίπεδο σπουδών και το επάγγελμα των ερωτηθέντων. Στην δεύτερη ενότητα πραγματοποιούνται ερωτήσεις σχετικά με την γνώση και την εξοικείωση με την πολύ-απασχόληση, ενώ το τελευταίο μέρος του ερωτηματολογίου περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν την αξιολόγηση της πολύ-απασχόλησης. Η έρευνα διήρκησε συνολικά 45 μέρες και συμπληρώθηκαν 50 ερωτηματολόγια. 4.2.Τα ευρήματα της έρευνας Μετά την επεξεργασία των απαντήσεων διαπιστώνονται τα ακόλουθα: Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι άνδρες (ποσοστό 62%) και λιγότερες γυναίκες (ποσοστό 38%). Οι ερωτώμενοι καλύπτουν ένα ηλικιακό εύρος από 21 ως 80 ετών. Οι μισοί σχεδόν (46%) είναι μεταξύ 41 μέχρι 60 ετών. Σε ποσοστό 18% είναι ηλικίας από ετών και στο ίδιο ποσοστό είναι ετών. Το επίπεδο σπουδών των συμμετεχόντων στην έρευνα δείχνει ότι σε ποσοστό 40% είναι απόφοιτοι δημοτικού και σε ίδιο ποσοστό είναι απόφοιτοι λυκείου. Λιγότεροι έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο, καθώς και ΟΑΕ. Το ποσοστό των αγροτών, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι υπολογίσιμο, αφού ανέρχεται στο 10%. Το επίπεδο των σπουδών των ερωτωμένων αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα.

10 Γράφημα 1 ο : Επίπεδο σπουδών συμμετεχόντων στην έρευνα Η πλειοψηφία των ερωτωμένων είναι κατ επάγγελμα Αγρότες/Αγρότισσες (60%). Συνταξιούχοι είναι το 18% και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι 14%, οι οποίου έχουν ως δεύτερη απασχόληση την γεωργία. Οι ημόσιοι Υπάλληλοι (2%), οι Εργάτες (2%) και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (2%) συνολικά έχουν μικρή συμμετοχή. Ένα μικρό ποσοστό δηλώνει ότι ασκεί Οικιακά καθήκοντα (4%). Τα επαγγέλματα των συμμετεχόντων στην έρευνα παρατίθενται στο παρακάτω γράφημα. Γράφημα 2 ο : Επάγγελμα συμμετεχόντων στην έρευνα Η συντριπτική πλειοψηφία (96%) θεωρεί ότι οι αγρότες/αγρότισσες απασχολούνται παράλληλα και σε άλλες εργασίες/επαγγέλματα, εκτός από

11 τις γεωργικές εργασίες τους, ενώ μόλις το (4%) πιστεύει ότι οι αγρότες/αγρότισσες δεν απασχολούνται παράλληλα και σε άλλες εργασίες/επαγγέλματα. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα (92%) γνωρίζουν ότι στην περιοχή της Σκοπιάς κατά το παρελθόν υπήρχαν μεγάλες οικογένειες που έμεναν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι, δούλευαν την γεωργία και την κτηνοτροφία και παράλληλα έκαναν και άλλες δουλειές, ενώ το (8%) δηλώνει άγνοια για το γεγονός αυτό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με πόσους συγχωριανούς γνωρίζουν οι ερωτώμενοι, που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ) και παράλληλα κάνουν και άλλες δουλειές/εργασίες. Σε ποσοστό 28% γνωρίζουν από 16 έως 30 συγχωριανούς, σε ποσοστό 22% γνωρίζουν από και από Εικόνα των απαντήσεων δίνεται στο παρακάτω γράφημα. Γράφημα 3 ο : Γνώση συγχωριανών με πολύ-απασχόληση Τα επαγγέλματα που ασκούν παράλληλα με την γεωργική τους ιδιότητα οι κάτοικοι της περιοχής, είναι: το καφενείο με ποσοστό (40%), οι οικοδομικές εργασίες (26,4), το εμπόριο (11,2%) και οι κατασκευές με (10,4%). Μικρό ποσοστό έχουν οι δασεργάτες/υλοτόμοι (4,8%) καθώς, και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα συνεργεία αυτοκινήτων με

12 (2,4%). Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι κατά κύριο λόγο οι αγρότες της περιοχής παράλληλα με την γεωργική τους ιδιότητα στρέφονται στο επάγγελμα του καφενείου αλλά και στις οικοδομικές εργασίες. Γράφημα 4 ο : Επαγγέλματα που ασκούν κατά την πολύ-απασχόληση ιαπιστώνεται ότι υπάρχει και η αντίστροφη εικόνα στην περιοχή, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν άλλο κύριο επάγγελμα και παράλληλα και άτυπα ασκούν και γεωργικές εργασίες. Η καταγραφή έδειξε ότι συγχωριανοί ημόσιοι υπάλληλοι (44,80%) Υπάλληλοι ΕΗ (35,80%), Υπάλληλοι ΟΤΕ (16,40%) και Τραπεζικοί υπάλληλοι (3%) ασκούν παράλληλα αγροτικές ασχολίες. Συνοπτική εικόνα δίνει το γράφημα που ακολουθεί. Γράφημα 5 ο : Επαγγέλματα που ασκούν αγροτικές εργασίες

13 Η καταγραφή των παράλληλων με την γεωργία εργασιών που ασκούν οι αγρότισσες δείχνει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό (43%), με την μοδιστρική να ακολουθεί (18,60%), την κομμωτική (15,10%) και το κέντημα (12,80%). Μικρότερα ποσοστά καταλαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και η υφαντική. Γράφημα 6 ο : Παράλληλη εργασία των αγροτισσών Η κατανομή του χρόνου της αγρότισσας δείχνει ότι η φροντίδα του σπιτιού λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως (32,9%) το οποίο είναι και το υψηλότερο, η φροντίδα των ηλικιωμένων και η φροντίδα των παιδιών ακολουθούν με ποσοστά (25,3%) και (23,3%) αντίστοιχα, το ράψιμο με (11%) και το κέντημα με (7,5%). Γράφημα 7 ο : Κατανομή του χρόνου της αγρότισσας

14 Το (90%) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν και άλλες τέχνες και ότι δεν αρκούν μόνο οι αγροτικές ασχολίες και δραστηριότητες για την επιβίωση. Φαίνεται καθολική η πεποίθηση ότι είναι ανάγκη των αγροτών να ασχολούνται και με άλλες τέχνες και δραστηριότητες για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες για να μπορούν να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες ζωής έχοντας περισσότερες εργασίες καθώς επίσης και να μπορούν να κινηθούν σε άλλα επαγγέλματα και δραστηριότητες σε περίπτωση που οι αγροτικές δουλειές και ασχολίες δεν έχουν καλή κατάληξη. Η καταγραφή των λόγων για τους οποίους οι αγρότες/αγρότισσες ασκούν και παράλληλες εργασίες, δείχνει στο μεγάλο ποσοστό (85,5%) ότι ο κύριος λόγος είναι η Αύξηση εισοδήματος, ακολουθεί η Εξυπηρέτηση συγχωριανών με ποσοστό (7,3%). Τέλος, σε μικρά σχετικά ποσοστά ακολουθούν η Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου και η Αξιοποίηση του εξοπλισμού των αγροτών με ποσοστά (1,8%) και (5,40%) αντίστοιχα. Γράφημα 8 ο : Λόγοι άσκησης παράλληλης εργασίας των αγροτών/αγροτισσών Οι συμμετέχοντες, σε μεγάλο ποσοστό (68%) πιστεύουν πως οι νέοι αγρότες/αγρότισσες στις μέρες μας γνωρίζουν και ασκούν άλλα επαγγέλματα/εργασίες, ενώ το (32%) πιστεύει πως όχι. Οι ερωτώμενοι στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι οι νέοι αγρότες έχουν την γνώση και

15 την δυνατότητα να απασχολούνται και σε άλλα επαγγέλματα, παρόλα αυτά, υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό που δεν πιστεύει ότι οι νέοι αγρότες/αγρότισσες είναι πολύ-δραστήριοι στις μέρες μας και ότι ασχολούνται αποκλειστικά με τις αγροτικές δραστηριότητες είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω χαμηλής διάθεσης να ασχοληθούν και με άλλα επαγγέλματα. 5. Συμπεράσματα- σύνοψη Μετά την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και την εμπειρική διερεύνηση συμπεραίνονται τα ακόλουθα: Η προσφυγή των αγροτών σε εκτός της εκμετάλλευσής τους απασχολήσεις, έξω-γεωργικές ή και γεωργικής φύσης, δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Ήταν σύνηθες στις κλειστές αυτοσυντηρούμενες κοινωνίες της προβιομηχανικής περιόδου στα πλαίσια του καταμερισμού της εργασίας μέσα στην κοινότητα, συνδεόμενο με την οικογενειακή παράδοση σε ορισμένα επαγγέλματα. Στην εποχή της οικονομίας της αγοράς η πολύ-απασχόληση εκδηλώνεται ως το αποτέλεσμα ανισορροπιών μεταξύ των συντελεστών παραγωγής μέσα στο αγροτικό νοικοκυριό και, για τους οικονομολόγους, αποτελεί μια διαρκή στρατηγική προσαρμογής του στις οικονομικές συνθήκες. Η πολύ-απασχόληση απαντάται όχι στις μικρές και στις μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις αλλά και στις μεγάλες και εκσυγχρονισμένες, ότι συνδέεται άμεσα με τον τύπο και το είδος της καλλιέργειας, σε σχέση με την εποχικότητα και την ένταση της εργασίας που απαιτούν, και επίσης ότι είναι ανεξάρτητη από το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας και το κυριότερο ότι έχει περιφερειακή διάσταση και συνδέεται όλο και περισσότερο με τις προσφερόμενες ευκαιρίες απασχόλησης εκτός εκμετάλλευσης παρά με τις συνθήκες της γεωργίας και της εκμετάλλευσης ειδικότερα. Η πολύ-απασχόληση στον Ελλαδικό χώρο έχει τάση αυξητική λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, αποτέλεσμα αυτού είναι ότι όσοι ασχολούνται με τη γη προσανατολίζονται και σε δεύτερη εργασία προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Η πολύ-απασχόληση αναμφίβολα έπαιξε σημαντικό ρόλο σε εποχές πολύ δύσκολες για το ελληνικό αγροτικό νοικοκυριό καθώς, στήριξε

16 όσο το δυνατόν περισσότερο το αγροτικό εισόδημα και κατ επέκταση στήριξε την ελληνική ύπαιθρο. Επίσης, η πολύ-απασχόληση των αγροτών αποδείχτηκε ότι έχει δύο (2) βασικά χαρακτηριστικά: α) υψηλότατο βαθμό πολυμορφίας και β) σταθερότητα και ικανότητα ανανέωσης των μορφών της ανάλογα με τις μεταλλασσόμενες συνθήκες στη γεωργία αλλά και στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον στο τοπικό επίπεδο. Από την εμπειρική έρευνα σε κοινότητα της περιοχής της Φλώρινας φαίνεται ότι στην περιοχή το φαινόμενο της πολυαπασχόλησης είναι γνωστό από παλιά και είναι εκτεταμένο και σήμερα. Οι άνδρες ασχολούνται σε παράλληλες εργασίες όπως το καφενείο, οικοδομικές εργασίες, εμπόριο, κατασκευές κτλ, ενώ οι αγρότισσες εκτός από τις γεωργικές εργασίες ασχολούνται παράλληλα με την φροντίδα των ηλικιωμένων, τη μοδιστρική, το κομμωτήριο κτλ. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση των αγροτών/αγροτισσών τους έχει ωθήσει στο να ασκήσουν παράλληλη εργασία/επάγγελμα έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν το εισόδημα τους και κατ επέκταση να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής. Βιβλιογραφία- Πηγές Γιδαράκου Ι. (1999), Ενδογενής ανάπτυξη της υπαίθρου και γυναικεία απασχόληση. Γιδαράκου Ι. (2002), Πολυαπασχόληση και τοπική ανάπτυξη. Εισήγηση στην Ημερίδα της ΕΤ.ΑΓΡ.Ο. Θέμα Ημερίδας: Εναλλακτικές Μορφές Ανάπτυξης της Υπαίθρου. Φλώρινα 17/05/2002. Γρύλλιας Κωνσταντίνος «Η πολυδραστηριότητα στον αγροτικό χώρο. Η μελέτη και η εξέλιξη του φαινομένου στην Ελλάδα», Μεταπτυχιακή ιατριβή, Πάντειο Πανεπιστήμιο αμιανός. Κασίμης Χ. Μωυσίδης Α. Ντεμούσης Μ. (1994), Η πολυαπασχόληση στον διεθνή και ελλαδικό χώρο. αμιανός. ημαρά Ε. Σκούρας. (1997), Εναλλακτικές δραστηριότητες παραγωγής στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της υπαίθρου. Κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες. Ζακοπούλου Ε. (1999), Πολυαπασχολούμενοι και Γεωργία: Προς μια νέα ανίχνευση ενός πολυδιάστατου φαινομένου. Καραβίδας Κ.. «Τα αγροτικά», Αθήνα 1931 Καρανικόλας Π. & Μαρτίνος Ν., (2012), «Η ελληνική γεωργία μπροστά στην κρίση: προβλήματα και προοπτικές», από το νέο Λόγιο Ερμή τ.2 Κασίμης Χ. Λουλούδης Λ. (1999, 2007), Ύπαιθρος Χώρα. Η Ελληνική Αγροτική Κοινωνία στο τέλος του Εικοστού Αιώνα. Κασίμης Χ. Ντεμούσης Μ. (1987), Οι οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της πολυαπασχόλησης των αγροτών. Εισήγηση στο ιεθνές Συμπόσιο «Αγροτικές Κοινότητες στη Μεσόγειο και Καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής» Αγρίνιο.

17 Καζακόπουλος Λ. (1984), Πολιτικές αγροτικής πολυδραστηριότητας και η ανάπτυξη του αγροτικού χώρου. Κασίμης Χ. Ντεμούσης Μ. (1987), Οι οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της πολυαπασχόλησης των αγροτών. Εισήγηση στο ιεθνές Συμπόσιο «Αγροτικές Κοινότητες στη Μεσόγειο και Καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής» Αγρίνιο. Κασίμης Χ. Παπαδόπουλος Α.Γ. Στραβοράβδης Σ. (1998), Οικογενειακή εργασία και πολυαπασχόληση: Οι αγροτικές αγορές εργασίας και η νέα φυσιογνωμία της Ελληνικής οικογενειακής γεωργίας. Κείμενο παρουσίασης στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο αγροτικής Οικονομίας. Αθήνα 11-13/12/1998. Εκπαιδευτικό και Συνεδριακό Κέντρο ΑΤΕ, Καστρί. Μωυσίδης Α. (1985), Έξω-αγροτική απασχόληση στην ελληνική γεωργία: Μια πρώτη προσέγγιση. Mωυσίδης Α. (1986), Η Αγροτική Κοινωνία στη Σύγχρονη Ελλάδα: Η Παραγωγική και η Κοινωνική ομή της Ελληνικής Γεωργίας, , Αθήνα, Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών. ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Barlett P.F. (1986), Part time farming: Saving the farm or saving the life style. Damianos D. et.al. (1991), The empirical dimension of multiple job holding agriculture in Greece Eikeland S. (1999), New rural pluriactivity? Household Strategies and Rural renewal in Norway. Sociologia Ruralis. Machinnon N. et.al. (1991) Pluriactivity structural change and farm household vulnerability in Western Europe. Fuller Α. and Brun Α., (1988), Farm Family Pluriactivity in Western Europe, Gasson R. (1988), The economics of part time farming, Longman, Essex. Gidarakou I. (1990), Part-time farming and farming reproduction. The case of two communities in Central Greece. Sociologia Ruralis. Kinsella J. Wilson S. De Jong F. Renting H. (2000), Pluriactivity as a Livelihood strategy in Irish farm households and its role in rural Development. Sociologia Ruralis. Shucksmith M. and Chapman P. (1998), Rural Development and Social Exclusion. Sociologia Ruralis. Ventura F. and Milone P. (2000), Theory and Practice of Multi-Product Farms: Farm Butcheries in Umbria. Sociologia

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 9: Οικογενειακή Γεωργία: η ελληνική περίπτωση 1/2 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος εδώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πτυχιακή Εργασία ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Γκιπάλη Δώρα, A.M. 7795 Καρρά

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 6: Η αστικο-αντιστροφή & οι μετανάστες στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα 3/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 7: Η αγροτική οικογένεια & η εκμετάλλευση 2/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 7: Η αγροτική οικογένεια & η εκμετάλλευση 3/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 7: Η αγροτική οικογένεια & η εκμετάλλευση 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 5: Μεταβολές στην απασχόληση των αγροτικών περιοχών 1/2 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 7: Η Διάσταση του Φύλου στην Αγροτική Ανάπτυξη (3/4) 1ΔΩ Διδάσκουσα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγροτική Κοινωνιολογία Ενότητα 6 η : Μικρές Οικογενειακές Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις Μαρία Παρταλίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ (2005)

3 η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ (2005) ΕΠΕΑΕΚ 3.1.2.β Κέντρο Επιχειρηµατικότητας ή Επιχειρηµατικών Σπουδών των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σερρών και Καβάλας 3 η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ (2005) Ταυτότητα της Έρευνας Η διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 3: Δημογραφικές Αλλαγές, Απασχόληση και Μετανάστες στην Ύπαιθρο (2/4)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2010 2 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ. Palmos Analysis Ltd.

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ. Palmos Analysis Ltd. Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ Palmos Analysis Ltd. Μάρτιος 2016 ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ (Executive Summary) Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 12: Η οικονομική κρίση & οι αγροτικές περιοχές 3/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος εδώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

young people in agriculture remains stable. Brussels: Eurostat, Statistics in Focus, Theme 5-7/2002.

young people in agriculture remains stable. Brussels: Eurostat, Statistics in Focus, Theme 5-7/2002. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο οικογενειακές επιχειρήσεις, 1 με σχεδόν ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών, και μικρό ποσοστό μισθωτής απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία της

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 9: Οικογενειακή Γεωργία: η ελληνική περίπτωση 2/2 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος εδώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του παρόντος είναι να παρουσιάσει τον τρόπο δημιουργία και λειτουργίας Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα επίδρασης ορισμένων μεμονωμένων παραγόντων,

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 5: Μεταβολές στην απασχόληση των αγροτικών περιοχών 2/2 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Τριμηνιαία Έρευνα. B Τρίμηνο 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Τριμηνιαία Έρευνα. B Τρίμηνο 2010 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Τριμηνιαία Έρευνα B Τρίμηνο 2010 Αθήνα, Ιούλιος 2010 2 Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Β Τρίμηνο 2010 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Όλγα Ιακωβίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ Τµήµα Γεωπονίας, Τοµέας Αγροτικής Οικονοµίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης e-mail:olg@agro.auth.gr Ο αγροτουρισµός,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΜΕΡΟΣ Β

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΜΕΡΟΣ Β ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 1 ΜΕΡΟΣ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1.1. Οι έννοιες: παιδεία, εκπαίδευση, μόρφωση... 3 1.2. Οι έννοιες της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς για την. Μάρτιος, 2014

Ανάλυση αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς για την. Μάρτιος, 2014 Ανάλυση αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς για την Μάρτιος, 2014 Μέλος Του ομίλου εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Cypronetwork Του ΣΕΔΕΑΚ και της ESOMAR Σύνοψη Αποτελεσμάτων 1 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ 2014 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ικανοποίηση των Εργαζομένων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης 2014 Συνοπτική Έκδοση Ηράκλειο, Σεπτέμβριος 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοένα και ταχύτερη ανάπτυξη των τεχνολογιών και των επικοινωνιών και ιδίως τη ραγδαία, τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ Υπεύθυνοι Έρευνας

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ Υπεύθυνοι Έρευνας Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΜΒΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα τελευταία χρόνια η ενδογενής ανάπτυξη, η αξιοποίηση δηλαδή του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού του κάθε τόπου,

Διαβάστε περισσότερα

B Μελέτη Απορρόφησης Αποφοίτων ΤΕΙ Κρήτης [ ]

B Μελέτη Απορρόφησης Αποφοίτων ΤΕΙ Κρήτης [ ] B Μελέτη Απορρόφησης Αποφοίτων ΤΕΙ Κρήτης [2006 2009] Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Κρήτης τον Αύγουστο του 2013, ολοκλήρωσε την B Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων για τους απόφοιτους 2006 2009. Για την διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 7: Η αγροτική οικογένεια & η εκμετάλλευση 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής: Αποτελέσματα ποσοτικής έρευνας

Ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής: Αποτελέσματα ποσοτικής έρευνας Ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής: Αποτελέσματα ποσοτικής έρευνας Μαρία Ξέστερου Λέκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Καλογεράκης Ερευνητής Αθανάσιος Κατσής Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 30/10/2012 4/1/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ Έρευνα του Τ.Ε.Ε. 2006

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ Έρευνα του Τ.Ε.Ε. 2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ Έρευνα του Τ.Ε.Ε. 2006 196 Πέτρου Πατιά Πηγή: Τ.Ε.Ε., Έρευνα για την επαγγελματική κατάσταση και απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών, Φεβρουάριος 2007 http://portal.tee.gr/portal/page/portal/professional_issues/neoi_mixanikoi/

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ «Ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής στο πλαίσιο της αλλαγής στην οικογένεια και στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα (ΕΟΧ GR07/3939)» Ακαδημαϊκή Έρευνα στους Τομείς Προτεραιότητας/GR07 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 6: Κρίση & Αγροτικές Περιοχές (1/2) 1ΔΩ Διδάσκων: Χαράλαμπος Κασίμης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. Δελτίο Τύπου

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. Δελτίο Τύπου ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως;

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; 1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας ισχυρότερη θέση στο χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματικότητα θεωρείται ελκυστική, ωστόσο ο κίνδυνος της αποτυχίας παραμένει

Η επιχειρηματικότητα θεωρείται ελκυστική, ωστόσο ο κίνδυνος της αποτυχίας παραμένει Randstad Hellas Λεωφ. Μεσογείων 2 & Σινώπης Πύργος Αθηνών, Κτίριο Α' 11527 Αθήνα www.randstad.gr Δελτίο Τύπου Ημερομηνία 29.3.2017 Περισσότερες πληροφορίες: Άννα Σύκαλου Telephone +30 210 6770523 asykalou@randstad.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές Αρωµατικών-Φαρµακευτικών και Ενεργειακών φυτών» Εναλλακτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Σεπτέμβριος 8, 2016

Ημερομηνία: Σεπτέμβριος 8, 2016 1) «Η ελληνική οικονομία είναι κατά βάση αγροτική». Όπως άλλωστε προκύπτει από τη συμμετοχή του προϊόντος του αγροτικού τομέα της χώρας μας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ που ανέρχεται σε A. 25% B. 33% C. 10%

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009)

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο στις ηλικίες των 12 με 15 χρόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;» ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ονοματεπώνυμο: Τουφεξή Ασπασία Σειρά: 12 Επιβλέπων καθηγητής: Ιωαννίδης Α. Διευθυντής ΠΜΣ: Σιώμκος Γεώργιος Ο ρόλος του μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Αθήνα, 24/1/2013

Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Αθήνα, 24/1/2013 Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ Αθήνα, 24/1/2013 Κοινή Έρευνα των Ινστιτούτων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ σχετικά με τα κίνητρα και τα εμπόδια συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση. Το Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 6: Η αστικο-αντιστροφή & οι μετανάστες στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα 3/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού µε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες»

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού µε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες» «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού µε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες» Στάσεις των παραγωγών σε εναλλακτικά σενάρια µείωσης των επιδοτήσεων της καλλιέργειας καπνού 1 www.agribusiness.uoi.gr Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Επιτελική Σύνοψη. Χρόνια Κινητή Τηλεφωνία στην Ελλάδα

Επιτελική Σύνοψη. Χρόνια Κινητή Τηλεφωνία στην Ελλάδα Επιτελική Σύνοψη 20 Χρόνια Κινητή Τηλεφωνία στην Ελλάδα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), με αφορμή τη συμπλήρωση των είκοσι χρόνων τoυ Κλάδου στην Ελλάδα, πραγματοποίησε έρευνα κοινής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση στην Ελλάδα (2001-2021)

Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση στην Ελλάδα (2001-2021) Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση στην Ελλάδα (2001-2021) Προοπτικές για την Ελληνική Γεωργία και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου Εμμανουήλ Γ. Κούκιος Καθηγητής ΕΜΠ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου Το Έργο χρηματοδοτήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 7: Η Διάσταση του Φύλου στην Αγροτική Ανάπτυξη (2/4) 2ΔΩ Διδάσκουσα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Η αυριανή ηµερίδα στόχο έχει την παρουσίαση των αποτελεσµάτων δύο ερευνητικών προγραµµάτων: 1. «ΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 12/04/2013 30/06/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 5: Οικογενειακή Εκμετάλλευση & Οικογενειακή Γεωργία (3/3) 2ΔΩ Διδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12-14, 10563, Αθήνα. Τηλ.: 210 5202250-60-70, Fax: 2105229167, e-mail: oee@oe-e.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12-14, 10563, Αθήνα. Τηλ.: 210 5202250-60-70, Fax: 2105229167, e-mail: oee@oe-e. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητροπόλεως 12-14, 10563, Αθήνα. Τηλ.: 210 5202250-60-70, Fax: 2105229167, e-mail: oee@oe-e.gr Εισήγηση του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ 2007-2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΕΡΓΟ: Τοπική Σύμπραξη για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων αγροτών

Διαβάστε περισσότερα

Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο. Γνωστικές Λειτουργίες και Ποιότητα Ζωής (ΠΖ)

Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο. Γνωστικές Λειτουργίες και Ποιότητα Ζωής (ΠΖ) Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο Γνωστικές Λειτουργίες και Ποιότητα Ζωής (ΠΖ) Μητράκη Μαριλένα Κοινωνική Λειτουργός Ένα από τα χαρακτηριστικά της Παγκόσμιας Κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική που αφορά τη δομή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι το παραγόμενο γεωργικό προϊόν

Η πολιτική που αφορά τη δομή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι το παραγόμενο γεωργικό προϊόν Π. Καρανικόλας Η πολιτική που αφορά τη δομή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι το παραγόμενο γεωργικό προϊόν δηλαδή τη χρήση των παραγωγικών συντελεστών και τον προσανατολισμό της γεωργικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημοσίευσε το Μάιο του 2012 τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε μεταξύ των αποφοίτων του, που

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 12: Η οικονομική κρίση & οι αγροτικές περιοχές 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος εδώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Τ Ο Γ Υ Ν Α Ι Κ Ε Ι Ο Π Ρ Ο ς Ω Π Ο Τ Η ς Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α ς ς Τ Ο Ν. Κ Ι Λ Κ Ι ς Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 8 Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ 2 0 1

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση αποτελεσμάτων της πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας VPRC Φεβρουάριος 2007 13106 / Διάγραμμα 1 Γενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες κοινωνιολόγοι: οικογένεια, απασχόληση/υποαπασχόληση και ανεργία στον καιρό της κρίσης. Ανδρομάχη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Ερευνών, ΕΚΚΕ

Γυναίκες κοινωνιολόγοι: οικογένεια, απασχόληση/υποαπασχόληση και ανεργία στον καιρό της κρίσης. Ανδρομάχη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Ερευνών, ΕΚΚΕ Γυναίκες κοινωνιολόγοι: οικογένεια, απασχόληση/υποαπασχόληση και ανεργία στον καιρό της κρίσης Ανδρομάχη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Ερευνών, ΕΚΚΕ Η εξισορρόπηση, συμφιλίωση ή εναρμόνιση μεταξύ επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 2: Αγροτική Κοινότητα και Αγροτικός Μετασχηματισμός (1/2) 2ΔΩ Διδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων

ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΜΠ ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων Διδακτορική έρευνα με τίτλο: «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού και

Διαβάστε περισσότερα

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1.

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. 2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. : - :. : : ( /,, ) :...., -, -.,,... 1.,, 2,,,....,,,...,, 2008 1. 2. - : On Demand 1. 9 2. 9 2.1 9 2.2 11 2.3 14 3. 16 3.1 16 3.1.1 16 3.1.1. 16 3.1.1. 25 3.1.2 26

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ. Ιούλιος 2012

Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ. Ιούλιος 2012 Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 19/4/2012 25/6/2012 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά της Απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ύπαιθρο

Χαρακτηριστικά της Απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ύπαιθρο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Γεωγραφίας ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου Μάθημα: Ανάπτυξη και Αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Υπαίθρου Χαρακτηριστικά της Απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ύπαιθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Τι είναι το Ε.Π. του Δήμου και ποιος είναι ο σκοπός του Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Η στάση των Ελλήνων καταναλωτών έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των σούπερ μάρκετ

Πτυχιακή Εργασία. Η στάση των Ελλήνων καταναλωτών έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των σούπερ μάρκετ Πτυχιακή Εργασία Η στάση των Ελλήνων καταναλωτών έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των σούπερ μάρκετ Σπουδαστής: Καραλάγας Γεώργιος Εισηγητής: Ντάνος Αναστάσιος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιανουάριος ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013 21/12/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμένα από τα βασικά Συμπεράσματα της Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2017

Ορισμένα από τα βασικά Συμπεράσματα της Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2017 Ορισμένα από τα βασικά Συμπεράσματα της Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2017 Η ασκούμενη πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας έχει φτάσει σε ακραία όρια τόσο ως προς τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 8-10 Δεκεμβρίου 2017 Στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (ΠΕΚ) Ηρακλείου Κρήτης Η ΔΗΜΟΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013-21/12/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μερική απασχόληση γυναικών

Μερική απασχόληση γυναικών Οκτώβριος 2017 11 Ενημερωτικό Σημείωμα ο Μερική απασχόληση γυναικών Το 11ο Ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό πεδίο Γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Επιστήμες Επικοινωνίας Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. 1 2 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη,

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB/PE 79.5)

Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB/PE 79.5) Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB/PE 79.5) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ FOCUS Οικονομικό και κοινωνικό σκέλος Κάλυψη: ΕE27 /ΕE28

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Οκτώβριος Ιούλιος Οκτώβριος 1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1 Παγκόσμια οικονομία Διεθνές περιβάλλον 1 Επιλεγμένοι δείκτες ασιατικών χωρών Διεθνές περιβάλλον 2 Αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον Πρωτεύον ρόλος της κίνησης στην κίνηση των κεφαλαίων σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Επαγγελματική Κατάσταση Απασχόληση Πτυχιούχων του Τμήματος Στατιστικής του Ο.Π.Α.

2.1. Επαγγελματική Κατάσταση Απασχόληση Πτυχιούχων του Τμήματος Στατιστικής του Ο.Π.Α. 2. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Ο.Π.Α. 2.1. Επαγγελματική Κατάσταση Απασχόληση Πτυχιούχων του Τμήματος Στατιστικής του Ο.Π.Α. Από το σύνολο των πτυχιούχων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Διδάσκοντες: Ε. Καρύµπαλης Α.Γ. Παπαδόπουλος ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ από τον Σάββα Γ. Ρομπόλη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ από τον Σάββα Γ. Ρομπόλη Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών. 114. 2004. 205-211 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ από τον Σάββα Γ. Ρομπόλη Χρήστος Μπάγκαβος, 2003, Δημογραφικές μεταβολές, αγορά εργασίας και συντάξεις στην Ελλάδα και την

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ97 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ανάθεση: ΕLΜΙΝ Hellenic Mining Enterprises S.A. Τύπος έρευνας: Ποσοτική έρευνα με Computer Assisted τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή

Έρευνα Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Έρευνα Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή Τριμηνιαία Έρευνα Γ Τρίμηνο 2014 Αθήνα, Οκτώβριος 2014 2 Έρευνα Εμπιστοσύνης του

Διαβάστε περισσότερα

2 Η απασχόληση στο εμπόριο: Διάρθρωση και εξελίξεις

2 Η απασχόληση στο εμπόριο: Διάρθρωση και εξελίξεις 2 Η απασχόληση στο εμπόριο: Διάρθρωση και εξελίξεις 2.1. Εισαγωγικές παρατηρήσεις Στο Μέρος αυτό αποτυπώνονται οι εξελίξεις στη διάρθρωση και στα βασικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης στο εμπόριο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΙΛΚΟΥ Επιβλέπων καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 4: Ο αγροτικός μετασχηματισμός 2/2 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Η παρούσα ενότητα στοχεύει να

Διαβάστε περισσότερα

Η Οικονομική Βιωσιμότητα της γεωργίας

Η Οικονομική Βιωσιμότητα της γεωργίας Η Οικονομική Βιωσιμότητα της γεωργίας Οι βασικές έννοιες Βιωσιμότητα [ή αειφορία]της γεωργίας μία έννοια με πολλαπλές σημασίες, πληθώρα ορισμών Τρείς Διαστάσεις: Οικονομική Κοινωνική Περιβαλλοντική Η μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιανουάριος 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ2 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝNΗΣΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013 21/12/2013

Διαβάστε περισσότερα

Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο Συννοσηρότητα

Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο Συννοσηρότητα Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο Συννοσηρότητα Αγγελική Κυπράκη, Ιατρός Άνοια και συννοσηρότητα Η άνοια ορίζεται ως διαταραχή κατά την οποία παρατηρείται έκπτωση

Διαβάστε περισσότερα