ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1. Το Λειτουργικό Σύστηµα Unix

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1. Το Λειτουργικό Σύστηµα Unix"

Transcript

1 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 Το Λειτουργικό Σύστηµα Unix Λειτουργικό Σύστηµα (Operating System) : είναι ένα σύνολο από προγράµµατα που ελέγχουν, συντονίζουν και επιβλέπουν τη λειτουργία του υλικού του Η/Υ, και παρέχουν υπηρεσίες σ άλλα προγράµµατα και χρήστες. Άλλα λειτουργικά συστήµατα : Dos, Windows, Linux, Unix etc Το Unix είναι ΛΣ: Πολλών χρηστών (multi-user) Πολλών εργασιών (multi-tasking) Υποστηρίζει: Πολυεπεξεργασία (multi-processing) Multi-user processing: επιτρέποντας έτσι σε περισσότερους από ένα χρήστες να χρησιµοποιήσουν ταυτόχρονα το σύστηµα, αλλά παρέχει διαφορετική πρόσβαση (access).γι αυτό το λόγο έχουν δηµιουργηθεί λογαριασµοί (user accounts) που επιτυγχάνουν αυτό το στόχο. Στον κάθε χρήστη δίνεται ένας λογαριασµός τον οποίο χρησιµοποιεί για να ενωθεί login και να χρησιµοποιήσει τις διάφορες πηγές του συστήµατος. Ένας λογαριασµός αποτελείται από το username και το password και ο κάθε χρήστης θα πρέπει να ξέρει και τα δυο έτσι ώστε να µµπορεί να έχει πρόσβαση στο σύστηµα. ιαδικασία login (εισδοχής) User Account (Λογαριασµός χρήστη) User Name (Όνοµα χρήστη) Password (Συνθηµατικό)

2 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 2 Ο server (εξυπηρετητής) :. Ο server που έχετε εσείς User Account (Λογαριασµό χρήστη) είναι ο nicosia.ccs.ucy.ac.cy και aias.cs.ucy.ac.cy Εργασία 1 1. Πληκτρολογήστε το user name σας. 2. Πληκτρολογήστε το password σας (προσοχή δεν θα φανεί τίποτα στην οθόνη για λόγους προστασίας). 3. Τώρα έχετε εισέλθει στο user account σας (home directory). Shell (Κέλυφος) Είναι το πρόγραµµα που διαβάζει τις εντολές του χρήστη, τις ερµηνεύει και ξεκινά τα προγράµµατα που θα τις εκτελέσουν. ιαφέρουν µµεταξύ τους ανάλογα µε τον τρόπο που θυµούνται τις προηγούµενες εντολές. Prompt (µήνυµα προτροπής) δείχνει ότι το κέλυφος είναι έτοιµο να δεχθεί εντολές : > για το tcsh (κανονικό κέλυφος) $ για το csh Περιβάλλον windows στο Unix Xρήστης µµπορεί ν ανοίγει όσα παράθυρα θέλει πληκτρολογώντας την εντολή xterm ή επιλέγοντας κάθε φορά το terminal. o xterm & ανοίγουµε ένα παράθυρο το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από ένα άλλο και οποιαδήποτε άλλη διεργασία υπήρχε στο προηγούµενο παράθυρο συνεχίζει να δουλεύει στο παρασκήνιο. Αλλαγή passwd

3 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 3 Εργασία 2 1. Για ν αλλάξετε το συνθηµατικό που σας έχουν δώσει θα πληκτρολογήσετε την εντολή passwd και ακολουθείστε τις οδηγίες για την εισαγωγή του νέου σας συνθηµατικού και την επιβεβαίωσή του. Dιαδικασία logout (Εξόδου) ή exit ή Ctrl-D ή επιλέγοντας το κουµπί εξόδου(exit). Οργάνωση Αρχείων Ενιαία ιεραρχική δοµή - αντεστραµµένο δένδρο. Root directory (ριζικός κατάλογος) µε συµβολισµό / δηλαδή το slash. Directories και sub-directories (κατάλογοι και υποκατάλογοι) Στο Λειτουργικό Σύστηµα UNIX η επεξεργασία των αρχείων (file management) γίνεται µε τη χρήση καταλόγων (directories). Κάθε κατάλογος µπορεί να έχει πρόσβαση σ ένα σύνολο από αρχεία τα οποία βρίσκονται σ αυτό. Γι αυτό µπορούµε να έχουµε εκατοντάδες καταλόγους στο UNIX. Οι κατάλογοι αυτοί είναι ιεραρχικά κατανεµηµένοι έτσι ώστε να µπορούν να τους χρησιµοποιούν µε περισσότερη ευκολία. Ο ανώτατος κατάλογος του ιεραρχικού συστήµατος αρχείου ονοµάζεται βασικός/ριζικός κατάλογος (root directory) και συµβολίζεται µε το / (slash).ο βασικός/ριζικός κατάλογος περιέχει υποκαταλόγους (δηλ. ένας κατάλογος ο οποίος αποθηκεύεται µµέσα στον κατάλογο). Οι υποκαταλόγοι αυτοί συνεχίζουν να διακλαδώνονται σε άλλους καταλόγους έτσι ώστε ο κατάλογος να φαίνεται σαν µια δεντροειδής δοµή (Εικόνα 1).

4 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 4 Ονόµατα διαδροµής καταλόγου (Directory path names): Όταν ενωθείτε µε το σύστηµα κάνοντας login, τοποθετείστε αυτόµατα στο δικό σας κατάλογο, ο οποίος ονοµάζεται HOME directory και έχει την ίδια ονοµασία µε το user name (όνοµα χρήστη). Ενόσω βρίσκεστε στο δικό σας κατάλογο, µπορείτε να δηµιουργήσετε αρχεία ή επιπρόσθετους καταλόγους ή να αλλάξετε τον κατάλογο στον οποίο βρίσκεστε τώρα. Το πλήρες όνοµα του καταλόγου ονοµάζεται όνοµα απόλυτης διαδροµής (absolute path name)π.χ. «/home/students/cs/2004/cs03ccx» Το πρώτο / (slash) αντιπροσωπεύει το βασικό/ριζικό κατάλογο, ο οποίος είναι στο πρώτο επίπεδο της ιεραρχίας του καταλόγου. Τα υπόλοιπα / (slashes) χρησιµοποιούνται σαν διαχωριστές για τους καταλόγους που ακολουθούν. Ορολογίες και Ειδικοί Συµβολισµοί / (slash) root directory - ριζικός κατάλογος.. current directory - τρέχον κατάλογος... parent directory πατρογονικός κατάλογος που περιέχει τον τρέχον κατάλογο. ~ (tilde) home directory - κατάλογος του χρήστη.

5 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 5 Βασικές Εντολές UNIX pwd δείχνει σε ποιο κατάλογο ευρίσκεται ο χρήστης τρέχον κατάλογος (print working directory). ls δείχνει τα περιεχόµενα του καταλόγου που ευρίσκεται ο χρήστης (τρέχον καταλόγου). who Εµφανίζει τους χρήστες που είναι στο δίκτυο. date Εµφανίζει την τρέχουσα ηµεροµηνία και ώρα. clear Καθαρίζει τα περιεχόµενα της οθόνης Εργασία 3 1. Για να δείτε ποιοι χρήστες είναι εντός του δικτύου πληκτρολογήστε who 2. Πληκτρολογήστε date για να δείτε την σηµερινή ηµεροµηνία. 3. Πληκτρολογήστε pwd για να δείτε σε ποιο κατάλογο-directory είστε. 4. Αν πληκτρολογήσετε ls θα δείτε τα περιεχόµενα του home directory σας, αλλά σήµερα επειδή δεν έχετε ακόµη δηµιουργήσει κανένα έτσι δεν θα δείτε αρκετά. 5. Πληκτρολογήστε clear για να καθαριστούν τα περιεχόµενα της οθόνης. Μετακίνηση εντός της οργάνωσης αρχείων cd Ανοίγει ένα κατάλογο ή µετακινείται ο χρήστης σ άλλο κατάλογο (change directory). Π.χ. αν ο χρήστης ευρίσκεται στο home directory του και θέλει να µετακινηθεί σ ένα κατάλογο µ όνοµα mydoc εντός του home directory του τότε πληκτρολογεί: cd mydoc Σηµείωση: Μετά την εντολή cd ακολουθεί κενό διάστηµα. cd.. Αν ο χρήστης θέλει να µετακινηθεί από τον κατάλογο cs03ccx στον κατάλογο students τότε πληκτρολογεί cd.. για ν ανέβει στον κατάλογο 2003 και πάλι cd.. για ν ανέβει στον κατάλογο cs και τέλος cd.. για ν ανέβει στον κατάλογο students ή cd../../.. ή cd /home/students/cs/2003 για ν ανέβει απευθείας.

6 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 6 cd / Αν θέλει να µετακινηθεί στο ριζικό κατάλογο cd ή cd ~ Αν θέλει να µετακινηθεί στο κατάλογο home Εργασία 4 1. Πληκτρολογήστε cd.. για να πάτε ένα κατάλογο πιο πάνω από το home directory σας που είναι το Πατήστε το πλήκτρο άνω βέλος για να εµφανιστεί µια από τις προηγούµενες εντολές (µια από τις ιδιότητες του tcsh) - αν περάσετε την εντολή αυτή πατήστε το κάτω βέλος- και εντοπίστε την pwd και πατήστε Enter για να εκτελεστεί η εντολή από το σύστηµα. Για να πιστοποιήσετε ότι βρίσκεστε στο ορθό directory θα δείτε / home/students/cs/ Κάντε το ίδιο - µε τα πλήκτρα βέλη δηλαδή- για να επιλέξετε την ε- ντολή ls και δώστε την στο σύστηµα πατώντας όπως πάντα το Enter. Τώρα βλέπετε τα περιεχόµενα του 2003 που είναι ουσιαστικά τα user accounts των φοιτητών του 2003, εσάς δηλαδή, (βλέπε Εικόνα 2).

7 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ # Με τα πλήκτρα βέλη βρέστε την εντολή cd.. και διαγράψτε µε backspace τις δύο τελείες και πληκτρολογήστε µετά το cd τα εξής: /home/stu και µε το πλήκτρο Tab θα συµπληρώσετε την εντολή σε /home/students. Έτσι έχετε αρχίσει από το root directory για ν ανοίξετε το directory students. 5. έστε σε ποιο directory είστε και δέστε και τα περιεχόµενα του, βρίσκοντας από τα πλήκτρα βέλη τις εντολές pwd και ls. Θα πρέπει να βλέπετε αυτά της Εικόνας Τώρα θα κατευθυνθείτε στο root directory πληκτρολογώντας την ε- ντολή cd / 7. έστε σε ποιο directory είστε και τα περιεχόµενά του, όπως στην Εικόνα Για να πάτε στο home directory βρέστε την εντολή cd / και διαγράψτε την / 9. Πιστοποιήστε ότι βρίσκεστε στο home directory σας.

8 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ # έστε τα περιεχόµενα του directory home από µόνοι σας και θα πρέπει να είναι όπως στην Εικόνα 5. Σύνταξη εντολών Π.χ. ls -l Εµφανίζει τα πλήρη (long) στοιχεία των περιεχοµένων του τρέχοντος καταλόγου ls -a Εµφανίζει όλα (και τα hidden αρχεία) τα περιεχόµενα του τρέχοντος καταλόγου και δεν περιέχει παράµετρο. ls -C Εµφανίζει τα περιεχόµενα του τρέχοντος καταλόγου σε πολλαπλές στήλες ls -F Εµφανίζει τα περιεχόµενα του τρέχοντος καταλόγου διαχωρίζοντας τους καταλόγους ν ακολουθούνται από / και τα εκτελέσιµα αρχεία ν ακολουθούνται από * Βοήθεια για τις εντολές και τους διακόπτες τους. Εντολή man (manual) Π.χ. man ls Εργασία 5

9 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ # Μέσω των πλήκτρων βελών καλέστε την εντολή που θα σας πάει στο home directory σας. 2. Μέσω των πλήκτρων βελών καλέστε την εντολή ls και τροποποιήστε την σε ls -l για να δείτε τα πλήρη εκτενή στοιχεία του καταλόγου σας. 3. ιαµορφώστε την ls -l σε ls -l / για να δείτε τα περιεχόµενα του root directory. 4. ιαµορφώστε την ls -l / σε ls -a / για να δείτε όλα τα περιεχόµενα του root directory. 5. ιαµορφώστε την ls -a / σε ls -a /home/students/cs/2003 για να δείτε όλα τα περιεχόµενα του καταλόγου ιαµορφώστε την ls -a /home/students/cs/2003 σε ls -a για να δείτε όλα τα περιεχόµενα του καταλόγου σας. 7. Πληκτρολογήστε man ls για να δείτε τι κάνει η εντολή ls. Εντολές οργάνωσης και χειρισµού αρχείου Εντολές χειρισµού καταλόγων mkdir καταλόγος (make directory) δηµιουργεί αυτόν τον κατάλογο rmdir καταλόγος (remove directory) διαγράφει αυτόν τον κατάλογο. Σηµείωση: Απαραίτητη προϋπόθεση για την διαγραφή ενός καταλόγου είναι ο κατάλογος αυτός να είναι κενός και φυσικά να είστε έξω από τον κατάλογο αυτό. rmdir * Θα διαγράψει όλους τους καταλόγους (Εννοείτε ότι είναι κενοί και δεν είµαστε εντός τους). ls /bin/a* Θα εµφανίσει όλα τα αρχεία του καταλόγου bin που αρχίζουν από a ls /bin/*e Θα εµφανίσει όλα τα αρχεία του καταλόγου bin που τελειώνουν σε e ls /bin/d*e* Θα εµφανίσει όλα τα αρχεία του καταλόγου bin που αρχίζουν από d και περιέχουν το γράµµα e

10 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 10 και δεν είµαστε εντός τους). ls /bin/a* Θα εµφανίσει όλα τα αρχεία του καταλόγου bin που αρχίζουν από a ls /bin/*e Θα εµφανίσει όλα τα αρχεία του καταλόγου bin που τελειώνουν σε e ls /bin/d*e* Θα εµφανίσει όλα τα αρχεία του καταλόγου bin που αρχίζουν από d και περιέχουν το γράµµα e Εργασία 6 1. Πληκτρολογώντας την εντολή mkdir mydoc θα δηµιουργήσετε ένα κατάλογο µε το όνοµα mydoc όπου µέσα του θα µπορείτε να οργανώσετε τα αρχεία σας. 2. Με τα πλήκτρα βέλη βρέστε την εντολή cd, αφήστε ένα κενό, πληκτρολογήστε το γράµµα m που είναι το πρώτο της λέξης mydoc και πατώντας το πλήκτρο Tab θα µπορέσετε ν ανοίξετε το κατάλογο mydoc. 3. Πληκτρολογώντας την εντολή mkdir files θα δηµιουργήσετε ένα κατάλογο µε το όνοµα files. 4. Πληκτρολογώντας την εντολή mkdir temporary θα δηµιουργήσετε ένα δεύτερο κατάλογο µε το όνοµα temporary εντός του καταλόγου mydoc. 5. Ανοίξτε τον κατάλογο αυτό πληκτρολογώντας cd t και Tab. 6. Τώρα θα διαγράψετε το κατάλογο temporary πληκτρολογώντας rmdir temporary. Προσέξτε ότι δεν µπορεί να διαγράψει αυτό το κατάλογο διότι τον έχουµε ήδη ανοικτό και είµαστε εντός του, εξ ου και το µήνυµα No such file or directory. 7. Με τα πλήκτρα βέλη τροποποιήστε µια εντολή σε cd../.. ή cd για να βρεθείτε πάνω από το κατάλογο αυτό και εντός του home directory σας. 8. Tώρα θα διαγράψετε το κατάλογο mydoc πληκτρολογώντας rmdir m και Tab. Προσέξτε ότι δεν µπορεί να διαγράψει αυτό το κατάλογο διότι δεν είναι κενός, εξ ου και το µήνυµα Directory not empty.

11 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ # Γι αυτό θα εισέλθουµε στον κατάλογο mydoc και θα διαγράψουµε όλους τους καταλόγους για να µπορέσουµε τελικά να διαγράψουµε και τον κατάλογο αυτό. Πληκτρολογήστε cd m και Tab για να τον ανοίξουµε. 10. έστε τα περιεχόµενα του. 11. Για να διαγράψουµε όλους ταυτόχρονα τους καταλόγους (Εννοείτε ότι είναι κενοί) πληκτρολογήστε rmdir * 12. Τώρα βγείτε από το κατάλογο αυτό πληκτρολογώντας cd για να πάτε στο home directory σας. 13. Για να διαγράψετε αυτό το κατάλογο πληκτρολογήστε rmdir m και Tab. 14. έστε τα περιεχόµενα του home directory σας για να διαπιστώσετε ότι έγινε η διαγραφή του. Ονόµατα αρχείων case-sensitive (κατάσταση χαρακτήρων όπως κεφαλαία ή µικρά): Π.χ. mydoc.txt είναι διαφορετικό από MyDoc.txt Μέγιστος αριθµός χαρακτήρων σ ονόµατα: Μέχρι 14 αλφαριθµητικοί χαρακτήρες. Μέχρι 256 αλφαριθµητικοί χαρακτήρες στις σύγχρονες εκδόσεις Unix. Εξαίρεση χαρακτήρων στην ονοµασία: * [ ]? & < > ; επίσης το κενό διάστηµα. arxeio.c δείχνει ότι έχετε κάποιο αρχείο που περιέχει κώδικα γραµµένο σε γλώσσα C. ΑΡΧΕΙΑ Εντολές χειρισµού αρχείων cp αρχείο1 αρχείο2 (copy) δηµιουργεί αντίγραφο του αρχείου1 στο αρχείο2. mv αρχείο1 αρχείο2 (move) µετακινεί ή αλλάζει το όνοµα του αρχείου1 σε αρχείο2, καταστρέφοντας το πρωτότυπο. rm αρχείο (remove) διαγράφει το αρχείο. cat αρχείο (concatenate) εµφανίζει στην οθόνη τα περιεχόµενα ενός αρχείου. cat more αρχείο εµφανίζει τα περιεχόµενα του αρχείου από την αρχή

12 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 12 του σελίδα-σελίδα στην οθόνη. cat less αρχείο εµφανίζει τα περιεχόµενα του αρχείου από το τέλος του σελίδα-σελίδα στην οθόνη. cat >> αρχείο1 Σου επιτρέπει να δηµιουργήσεις ένα αρχείο µε τ ό- νοµα αρχείο1. cat αρχείο1 αρχείο2 >> αρχείο3 Σου επιτρέπει να συνενώσεις δυο αρχεία αρχείο1 και αρχείο2 στο αρχείο3..profile Είναι το αρχείο το οποίο βρίσκεται κάτω από το home directory του κάθε χρήστη. Όταν ενωθείτε µε τον λογαριασµό σας το σύστηµα ελέγχει πρώτα.profile και εκτελεί οποιαδήποτε εντολή βρίσκεται σ αυτό. Printing (Εκτύπωση) lpr αρχείο εκτυπώνει το αρχείο. gcc -o αρχείο αρχείο.c Compilation (Μεταγλωττισµός) Όπου αρχείο θα είναι το αρχείο όπου θα δηµιουργηθεί µε τα περιεχόµένα του µεταγλωττισµένου αρχείου.c Π.χ. gcc -o foo foo.c Σηµείωση: Σε περίπτωση λάθους τότε δίνονται τα ανάλογα µηνύµατα από τον µεταγλωττιστή. Execution (Εκτέλεση του αρχείου) Καλείται το αρχείο.exe και τότε εκτελείται το αποτέλεσµα του. Π.χ. foo Script Όταν πληκτρολογήσει ο χρήστης script τότε από εκείνη τη στιγµή ότι πληκτρολογήσει στην οθόνη καταγράφεται σ ένα αρχείο µέχρι να πληκτρολογήσει ο χρήστης exit για να εξέλθει του script. Όλη η διαδικασία φυλάγεται σ ένα αρχείο το typescript.

13 ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 13 Ακολούθως θα πρέπει να µετονοµάζετε το αρχείο αυτό σε κάτι άλλο και µετά να το τυπώνετε. Π.χ. mv typescript foo1 Χρησιµοποιείται για να καταγραφεί η απόδειξη ορθής λειτουργίας του προγράµµατος.

Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 Το Λειτουργικό Σύστημα Unix

Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 Το Λειτουργικό Σύστημα Unix ΕΠΛ033 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό για Μηχανικούς Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 Το Λειτουργικό Σύστημα Unix Το Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) είναι ένα σύνολο από προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Το Λειτουργικό Σύστημα Unix

Το Λειτουργικό Σύστημα Unix ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 131: ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Το Λειτουργικό Σύστημα Unix Το Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) είναι ένα σύνολο από προγράμματα που ελέγχουν,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο UNIX Μέρος 1 Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Οι λογαριασµοί χρηστών Σύνδεση (login) και αποσύνδεση (logout)

2.1. Οι λογαριασµοί χρηστών Σύνδεση (login) και αποσύνδεση (logout) Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Πληροφορικής µε Εφαρµογές στην Βιοϊατρική Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό (εργαστήριο) Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα UNIX 1. Σύνδεση στο Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN) 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Εισαγωγή στο Unix Περιεχόμενα Εισαγωγή 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Unix Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Περιεχόμενα 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX

3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX Αρχικός φάκελος χρήστη Home directory

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:03 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix Εισαγωγή Περιεχόµενα Λειτουργίες του Λ.Σ. Unix Λογαριασµοί Username Password Userid και Groupid Home Directory Κέλυφος Σύστηµα Αρχείων Pathname examples Pathname σχετικής

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 2 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 1: Βασική Πλοήγηση σε Linux CLI. Οκτώβριος 2016 Χ. Αλεξανδράκη

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 1: Βασική Πλοήγηση σε Linux CLI. Οκτώβριος 2016 Χ. Αλεξανδράκη Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 1: Βασική Πλοήγηση σε Linux CLI Οκτώβριος 2016 Χ. Αλεξανδράκη Command Line Interface Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα είναι φτιαγμένα ώστε να παρέχουν δύο περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Unix Γκάμας Βασίλειος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) Λογισμικό συστήματος, το οποίο αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο Στο φετινό εργαστήριο του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε σε 2 περιβάλλοντα. Ένα σε περιβάλλον UNIX μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης σε

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό σύστημα Unix

Λειτουργικό σύστημα Unix Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Διδάσκοντες: Στάθης Ζάχος (zachos@cs.ntua.gr) Νίκος Παπασπύρου (nickie@softlab.ntua.gr)

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι - Εργαστήριο

Λειτουργικά Συστήματα Ι - Εργαστήριο 1. Εισαγωγικά Τι είναι το DOS (Disk Operating System); «Το DOS είναι ένα αρκτικόλεξο (Disk Operating System, λειτουργικό σύστημα δίσκου) που αναφέρεται σε μία ομάδα λειτουργικών συστημάτων (δες στο http://en.wikipedia.org/wiki/list_of_dos_operating_systems),

Διαβάστε περισσότερα

Το Λειτουργικό Σύστημα MS-DOS

Το Λειτουργικό Σύστημα MS-DOS Γενικά για το MS-DOS Το Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) MS-DOS είναι σήμερα το πιο δημοφιλές ανάμεσα στους προσωπικούς Η/Υ και χρησιμοποιείται από τους περισσότερους απ' αυτούς. Τα αρχικά MS σημαίνουν την εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System)

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System) 2.1.1 Εισαγωγή στη διαχείριση αρχείων Οι Η/Υ αποθηκεύουν τα δεδομένα και τα επεξεργάζονται. Εφαρμογή Προγράμματος C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\leitourgika.doc Λ.Σ. File System Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εισαγωγή Ξεκινάμε την εργαστηριακή μελέτη των Λειτουργικών Συστημάτων των Υπολογιστικών Συστημάτων εξετάζοντας αρχικά το λειτουργικό σύστημα Unix. Σκοπός του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105) ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ MS-DOS WINDOWS Διδάσκων: Γιάννης Χρυσάκης Εργαστηριακό Μάθημα 2012-2013 Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Εισαγωγή DOS: Disk Operating System Το

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εργαστηριακές Σημειώσεις Εισαγωγή στο UNIX Αρμοδιότητες των Λ.Σ. Διαχείριση πόρων o o Συσκευές I/O (disk, keyboard, mouse, terminal) Μνήμη Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαστικά. Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Διαδικαστικά. Τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα

Διαδικαστικά. Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Διαδικαστικά. Τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2010-2011 Διαδικαστικά Στο εργαστήριο θα διδαχθούν βασικές εντολές του λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux 1 Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα όμοιο με το Unix που αναπτύχθηκε από έναν πυρήνα (kernel, Εικ.1) τον οποίο δημιούργησε το 1991 ο Linus Torvalds όντας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX

Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Διδάσκων: Δημήτριος Λιαροκάπης Διαφάνειες: Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2013-2014 Διαδικαστικά Στο εργαστήριο θα διδαχθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο UNIX. Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων

Εισαγωγή στο UNIX. Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων Εισαγωγή στο UNIX Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων 1 Περίγραµµα Αναζητώντας βοήθεια από το σύστηµα Το κέλυφος (Shell) Αρχεία και Κατάλογοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX FTP Σύνδεση ftp με το niovi.aueb.gr Στο μενού «Έναρξη» / «Start» των Windows επιλέγουμε την εντολή «Εκτέλεση» / «Run». ftp niovi.aueb.gr Στο παράθυρο

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Εργαστήριο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας. Νικόλαος Δ. Τσελίκας Κυριακή Θ. Σεκλού

Προγραμματισμός Ι. Εργαστήριο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας. Νικόλαος Δ. Τσελίκας Κυριακή Θ. Σεκλού Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας Νικόλαος Δ. Τσελίκας ntsel@uop.gr Κυριακή Θ. Σεκλού kseklou@uop.gr Εργαστήριο στον Προγραμματισμό Ι - Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών - Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες

Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες Σύνταξη εντολών Περιεχόµενα Οργάνωση και χειρισµός αρχείων Μπαλαντέρ ικαιώµατα χρήσης αρχείων και οµάδες χρηστών Έλεγχος διεργασιών Σύνταξη εντολών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ Εξοικείωση με τον χειρισμό αρχείων και καταλόγων. ΑΣΚΗΣΗ 1 Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι πιο συχνές εντολές για τον χειρισμό αρχείων και καταλόγων. Χρησιμοποιώντας την εντολή

Διαβάστε περισσότερα

ιαφάνειες παρουσίασης #12

ιαφάνειες παρουσίασης #12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ http://www.corelab.ece.ntua.gr/courses/programming/ ιδάσκοντες: Στάθης Ζάχος (zachos@cs.ntua.gr) Νίκος Παπασπύρου (nickie@softlab.ntua.gr) ιαφάνειες παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

2ο Εργαστήριο. Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών

2ο Εργαστήριο. Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 2ο Εργαστήριο Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών Πίνακας Εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0 Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) Οµάδα Εργασίας: Τσιµπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρµα eclass είναι ένα ολοκληρωµένο

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφραστής (Compiler)

Μεταφραστής (Compiler) Windows Καθαρισµος οθονης cls Unix clear Τελεστες ανακατευθυνσης > > >> >> < < Εντολες σε αρχεια * * (wild card) del Α rm Α ιαγραφη type Α cat Α Εµφανιση copy Α Β cp Α Β Αντιγραφη ren Α Β mv Α Β Αλλαγη

Διαβάστε περισσότερα

Άγγελος Αγγελόπουλος. Εισαγωγή στο LINUX. Οδηγός Χρήσης

Άγγελος Αγγελόπουλος. Εισαγωγή στο LINUX. Οδηγός Χρήσης Άγγελος Αγγελόπουλος Εισαγωγή στο LINUX Οδηγός Χρήσης Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής Τµήµα Φυσικής 2004 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LINUX Το LINUX, που είναι ακρωνύµιο του LINUs

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Σχολή Θετικών Επιστημών Τμ. Πληροφορικής. Διδάσκων: Ι. Η. Λαγαρής. Εισαγωγή

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Σχολή Θετικών Επιστημών Τμ. Πληροφορικής. Διδάσκων: Ι. Η. Λαγαρής. Εισαγωγή Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Σχολή Θετικών Επιστημών Τμ. Πληροφορικής Διδάσκων: Ι. Η. Λαγαρής 1.0 Solaris και UNIX Εισαγωγή Το UNIX είναι ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές εντολές του Unix-Linux

Βασικές εντολές του Unix-Linux Εισαγωγή-Ο Φλοιός (Shell) Βασικές εντολές του Unix-Linux Μόλις συνδεθούμε στο Unix, εμφανίζεται στην οθόνη μας η προτροπή (prompt), σημάδι ότι το λειτουργικό σύστημα περιμένει τις εντολές μας. Το prompt

Διαβάστε περισσότερα

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους:

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Αρχεία Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Με την εντολή touch: touch test.txt δημιουργούμε ένα κενό αρχείο test.txt. Mε την εντολή echo: Η echo λειτουργεί σαν αντίλαλος, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήµατα

Λειτουργικά Συστήµατα Λειτουργικά Συστήµατα UNIX Ιστορία του UNIX 1940-50 υπολογιστές για ένα άτοµο και µία εργασία για κάθε χρονική περίοδο επικράτηση batch systems 1960 ερευνητικά συστήµατα διαµοιρασµού χρόνου Dartmouth College:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι να έλθουμε σε επαφή με βασικές εντολές του Unix και την μεταγλώττιση προγραμμάτων C (με χρήση του μεταγλωττιστή gcc). Για να οργανώσουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Μάθημα 2ο Βασικές Εντολές Διαχείρισης Αρχείων και Καταλόγων Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Σύστημα αρχείων Αρχεία και κατάλογοι Διαδρομές αρχείων και καταλόγων

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο Εργαστήριο (Φυλλάδιο 3) ΤΕΙ Καβάλας - Σχολή ιοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών ιδάσκων: Μαρδύρης Βασίλειος, ιπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών, MSc

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7. Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7. Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7 Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρμα eclass είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές 1 Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές whoami (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος χρήστη) pwd (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος καταλόγου) cat text file name (Παρουσιάζει στην οθόνη το περιεχόμενο ενός αρχείου

Διαβάστε περισσότερα

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων Το File Transfer Protocol (FTP), (Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο σε δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

lab0: Εισαγωγή σε Linux

lab0: Εισαγωγή σε Linux 2019-2020: Προγραμματισμός 1 - Εργαστήριο 1 1/9 lab0: Εισαγωγή σε Linux Σκοπός του σημερινού εργαστηρίου είναι να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον συγγραφής και εκτέλεσης προγραμμάτων C που θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Διαχείριση Αρχείων και Καταλόγων

Κεφάλαιο 10 Διαχείριση Αρχείων και Καταλόγων Κεφάλαιο 10 Διαχείριση Αρχείων και Καταλόγων Στόχος του Linux να είναι όσο πιο κοντά στο Unix γίνεται. Παραδοσιακά, τα Unix λειτουργικά συστήματα ήταν προσανατολισμένα στη γραμμή εντολών. Έχουμε γραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP Περιεχόµενα Τι είναι η υπηρεσία FTP;...2 FTP από τη γραµµή εντολών των Windows...2 Το πρόγραµµα WS-FTP...4 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #0

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #0 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #0 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #0 2 Γενικά Η C είναι μιας γενικής χρήσης γλώσσα προγραμματισμού. Είχε συνδεθεί στενά

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2009 Εισαγωγή Η πλατφόρμα Open eclass

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Περίληψη Προηγούμενου Επισκόπηση αρχείων και επεξεργασία κειμένου Εντολές file,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr Operating System (O.S) O.S Types Windows 1981 Macintosh 1984 Linux 1991 Unix 1969 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ UNIX

Διαβάστε περισσότερα

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων ιαχείριση Αρχείων Η διαχείριση αρχείων είναι πολύ σηµαντική για την οργάνωση των αρχείων σας σε φακέλους και την αποθήκευση των αρχείων που συσχετίζονται µεταξύ τους στον ίδιο φάκελο. Αν έχετε πολλά αρχεία,

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:01 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η χρησιμοποίηση κάποιων εφαρμογών που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτηµα Α : Εισαγωγή στο Linux.

Παράρτηµα Α : Εισαγωγή στο Linux. Παράρτηµα Α : Εισαγωγή στο Linux. Α.1 Τι είναι Λειτουργικό σύστηµα (Operating System) Κάθε Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) αποτελείται από δύο συνθετικά: Το Υλικό (Hardware) και το Λογισµικό (Software)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 4.1 Λογισμικό συστήματος (application software) Καραμαούνας Πολύκαρπος 2 Λογισμικό εφαρμογών (application software): προγράμματα για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Mε την ονομασία Unix ή μάλλον Unix-like αναφερόμαστε

Mε την ονομασία Unix ή μάλλον Unix-like αναφερόμαστε UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity. Dennis Ritchie Εργαστήριο 1 o : Εισαγωγή στο UNIX Τσαδήμας Ανάργυρος, Μάρα Νικολαϊδου, Τμήμα Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστραφείς Γλώσσες Προγραμματισμού C++ / ROOT

Αντικειμενοστραφείς Γλώσσες Προγραμματισμού C++ / ROOT Αντικειμενοστραφείς Γλώσσες Προγραμματισμού Ιωάννης Παπαδόπουλος Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σεπτέμβριος 2018 1/16 1 2/16 Η ιστορία του UNIX 3/16 GNU/ Ως λειτουργικό σύστημα θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εντολές του Λειτουργικού Συστήματος UNIX

Εντολές του Λειτουργικού Συστήματος UNIX Εντολές του Λειτουργικού Συστήματος UNIX Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Διδάσκων: Δημήτριος Λιαροκάπης Διαφάνειες: Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2013-2014 Παράδειγμα Δένδρου Συστήματος Αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Το teachers Web είναι µία ΝΕΑ Υπηρεσία που υποστηρίζεται από την Οµάδα Υποστήριξης του Πληροφοριακού Συστήµατος Γραµµατειών. Η υπηρεσία Teachers Web, προσφέρει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4. Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος 4.1 Λογισμικό συστήματος Λογισμικό εφαρμογών (application software):προγράμματα για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων προβλημάτων π.χ. επεξεργασία κειμένου, μισθοδοσία κλπ.

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύστημα Αρχείων του UNIX

Το Σύστημα Αρχείων του UNIX Το Σύστημα Αρχείων του UNIX Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Διδάσκων: Δημήτριος Λιαροκάπης Διαφάνειες: Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2013-2014 Τι είναι το Σύστημα Αρχείων Πρόκειται για το τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ)

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Διαχείριση Αρχείων Βασίλης Σακκάς 11/12/2013 1 Διαχείριση Αρχείων 1 Μακρόχρονη αποθήκευση πληροφοριών 1. Αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων 2. Οι αποθηκευμένες πληροφορίες πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας.

Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας. Κεφάλαιο Ι: Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας. 1.1 Τι είναι Λειτουργικό σύστημα (Operating System) Κάθε Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) αποτελείται από δύο συνθετικά: Το Υλικό (Hardware) και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 Διάλεξη 1β

Ενότητα 1 Διάλεξη 1β Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Προγραμματισμός με Εφαρμογές στην Επιστήμη του Μηχανικού Ενότητα 1 Διάλεξη 1β Σιέττος Κωνσταντίνος Άδεια Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο Unix

Σύντομη εισαγωγή στο Unix Σύντομη εισαγωγή στο Unix Λίγη Ιστορία 1960: Bell Laboratories, MIT, GE: Multiplexed Information and Computing Service (Multics, GE- 645 mainframe) 1969: Ken Thompson, Dennis Ritchie et al: Unics, PDP-7

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I Πιτροπάκης Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: npitrop@unipi.gr Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr ΔΟΜΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ (1/5) / Ριζικός κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης προσωπικού χώρου και επιπλέον χώρου αποθήκευσης δεδομένων στο Τμήμα Πληροφορικής

Οδηγός Χρήσης προσωπικού χώρου και επιπλέον χώρου αποθήκευσης δεδομένων στο Τμήμα Πληροφορικής 2 Οκτωβρίου 2012 Οδηγός Χρήσης προσωπικού χώρου και επιπλέον χώρου αποθήκευσης δεδομένων στο Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης 1.0 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Διαχείριση αρχείων και καταλόγων στο Linux. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 10

Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 10 Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστηµάτων & Λειτουργικά Συστήµατα Κεφάλαιο 10 Κεφάλαιο 10 ιαχείριση Αρχείων στα Λειτουργικά Συστήµατα Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να περιγράψει τη διαχείριση των αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων ΦΟΡΕΑΣ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΡΓΟ: «Υλοποίηση Πληροφοριακού συστήματος για την Υποστήριξη του Έργου Διαχείρισης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.» Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης. 8ο Εργαστήριο

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης. 8ο Εργαστήριο ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 8ο Εργαστήριο Χρήστες και Ομάδες Χρηστών Εντολές su και sudo Δικαιώματα Αρχείων Ειδικά Δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το file μόνο αν έχετε κάποιο laptop ή desktop PC που τρέχουν κάποιο version των Microsoft Windows. 1) Copy

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο 2018-2019 Άσκηση 1 Φροντιστήριο: 05/10/2018 Παράδοση: 18/10/2018 Υλοποίηση Linux C Shell ΤΑ : shevtsov(shevtsov@csd.uoc.gr) Ώρες Γραφείου : Δευτέρα 14:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα

lab1: Εισαγωγή σε Linux

lab1: Εισαγωγή σε Linux 2016-2017: Προγραµµατισµός 1 - Εργαστήριο 1 1/11 lab1: Εισαγωγή σε Linux Σκοπός του σημερινού εργαστηρίου είναι να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον συγγραφής και εκτέλεσης προγραμμάτων C που θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Στοιχεία Επικοινωνίας Στοιχεία Επικοινωνίας Μακρής Χρήστος makri@ceid.upatras.gr Κόλλια Αναστασία akollia@ceid.upatras.gr Μπέλλος Αθανάσιος bello@ceid.upatras.gr Παντελή Μαριάννα pantel@ceid.upatras.gr Σιατερλής Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1 Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Διδάσκων Μαρδύρης Βασίλειος, Διπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ)

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων Βασίλης Σακκάς 13/11/2013 1 ΒασικέςΈννοιεςΛ/Σ Η επικοινωνία μεταξύ Λ/Σ και των προγραμμάτων του χρήστη γίνεται μέσω του συνόλου των «εκτεταμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τμημα Πληροφορικης και Τηλεματικης Τσάμη Παναγιώτα ΑΜ: 20833 ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Άσκηση 1 Αθήνα 13-12-2011 Αναφορά Ενότητα 1 A Δημιουργήστε στο φλοιό 3 εντολές (alias) που η

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ. File Transfer Protocol

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ. File Transfer Protocol ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ File Transfer Protocol Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων Χρησιμοποιείται σε δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν το πρωτόκολλο TCP/IP (όπως internet ή intranet). Ο FTP client μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων 7 Ιουνίου 2013 Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης v0.4 Πίνακας περιεχομένων Γενικά... 2 Διαθεσιμότητα... 2 Πρόσβαση... 2 Φυλλομετρητή ιστού...

Διαβάστε περισσότερα

1 Γενική Περιγραφή του Unix - Βασικές Έννοιες

1 Γενική Περιγραφή του Unix - Βασικές Έννοιες 1 Γενική Περιγραφή του Unix - Βασικές Έννοιες 1.1 To λειτουργικό σύστημα Τo Unix είναι ένα λειτουργικό σύστημα γενικής χρήσης, πολυχρηστικό (multi-user) και διεργασιακό (multitasking). Αυτό σημαίνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Η εντολή ln. σύνδεση με την πραγματική καταχωρημένη πληροφορία. περισσότερα ονόματα (συνδέσεις). Τα επιπλέον ονόματα δημιουργούνται με

Η εντολή ln. σύνδεση με την πραγματική καταχωρημένη πληροφορία. περισσότερα ονόματα (συνδέσεις). Τα επιπλέον ονόματα δημιουργούνται με Η εντολή ln Το όνομα ενός αρχείου είναι απλώς μια σύνδεση με την πραγματική καταχωρημένη πληροφορία. Ενα αρχείο μπορεί να έχει ένα ή και περισσότερα ονόματα (συνδέσεις). Τα επιπλέον ονόματα δημιουργούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων Octave - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων MATLAB - Απλά

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Το σύστημα PiNet εξυπηρετεί στη διαχείριση των υπολογιστών Raspberry Pi σε μία σχολική τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ Εξοικείωση με τον χειρισμό αρχείων και καταλόγων με wildcards. Άδειες χρήσης. ΑΣΚΗΣΗ 1 Δημιουργείστε στον τρέχων κατάλογο τα παρακάτω αρχεία: hello.dat hello.doc hello.exe hello1.exe

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ. Ενότητα 5α: Λειτουργικά Συστήματα ΙΙ (Παραδείγματα Διαδρομών)

Εισαγωγή στους Η/Υ. Ενότητα 5α: Λειτουργικά Συστήματα ΙΙ (Παραδείγματα Διαδρομών) Εισαγωγή στους Η/Υ Ενότητα 5α: Λειτουργικά Συστήματα ΙΙ (Παραδείγματα Διαδρομών) Δημήτρης Σαραβάνος, Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Σκοποί ενότητας Κατανόηση των

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα

Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα S E T Δ Ι Α Φ Α Ν Ε Ι Ω Ν 10 S C R I P T S Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Σ Ι Δ Η Ρ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Φλοιός (Shell) 2 Είναι το πρόγραμμα που διερμηνεύει (interpreter) τις εντολές που εισάγονται

Διαβάστε περισσότερα

Users (Χρήστες) Κατανοµή προνοµίων (πρόσβαση σε αρχεία, έλεγχος διεργασιών κλπ) σύµφωνα µε συµβάσεις.

Users (Χρήστες) Κατανοµή προνοµίων (πρόσβαση σε αρχεία, έλεγχος διεργασιών κλπ) σύµφωνα µε συµβάσεις. Εισαγωγή στο Linux Λειτουργικό σύστηµα τύπου UNIX για PC multi-user, multitasking (ταυτόχρονη παρουσία στο ίδιο µηχάνηµα πολλών χρηστών µε πολλαπλές εφαρµογές καθ ενός). Εισαγωγή στο Linux! Kernel (πυρήνας)

Διαβάστε περισσότερα