ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»"

Transcript

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:

2 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για το σχέδιο εργασίας με θέμα: «Ο Η/Υ, πηγή γνώσης και δημιουργίας», ήταν η συζήτηση με το μικρό Γιωργάκη και η παρότρυνση του να γίνουμε «φίλοι» στο διαδικτυακό τόπο του «facebook». Η συζήτηση μαζί του και στη συνέχεια με όλα τα νήπια του τμήματος μας έκανε να προβληματιστούμε για την έκταση που έχει πάρει η χρήση του Διαδικτύου και στις μικρότερες ηλικίες και το κατά πόσο αυτό γίνεται με ασφάλεια. Η συζήτηση με τα νήπια, οι γνώσεις τους και οι απορίες τους σε συνδυασμό με τη μεγάλη άγνοια τους στους κινδύνους κατά τη χρήση του Διαδικτύου, μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα και η θέληση και το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα νήπια για να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα μας οδήγησαν στην περαιτέρω διερεύνηση του και στην ανάπτυξη σχετικών δραστηριοτήτων.

3 Παίζουμε με εκπαιδευτικά λογισμικά Κανόνες σωστής χρήσης και ασφάλειας Ζωγραφική στον Η/Υ Εκμάθηση των βασικών μερών του Η/Υ Δημιουργία γωνιάς Η/Υ Εύρεση εικόνων και τραγουδιών στο Internet Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Δημιουργία Εντύπων π. χ. κάρτα, πρόσκληση Συζήτηση με ειδικό Δημιουργία προσωπικών φακέλων των νηπίων Χρήση του Η/Υ στην ανάπτυξη διαθεματικών δραστηριοτήτων Γνωριμία με το Διαδίκτυο και ασφάλεια Δημιουργία ιστολογίου Νηπιαγωγείου Αναγνώριση γραμμάτων και αριθμών

4 ΣΚΟΠΟΣ & ΣΤΟΧΟΙ: Σύμφωνα με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου σκοπός της εισαγωγής της Πληροφορικής είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με απλές βασικές λειτουργίες του υπολογιστή και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με βασικές έννοιες που τον αφορούν. Τα παιδιά ενθαρρύνονται με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού να αποκτούν στοιχειώδεις δεξιότητες χειρισμού λογισμικού γενικής χρήσης και να «παίζουν» με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τον Η/Υ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Τέλος, τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν τον υπολογιστή ως χρήσιμο εργαλείο για τον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα να δοθούν στα παιδιά ευκαιρίες μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες: να έρθουν σε πρώτη επαφή με τον Υπολογιστή. Να εξοικειωθούν με τον υπολογιστή και να μάθουν πώς να τον ανοίγουν και να τον κλείνουν μόνα τους. Να γνωρίσουν τη πολλαπλή χρήση και χρησιμότητα του Υπολογιστή. Να γνωρίσουν το διαδίκτυο και τη χρησιμότητα του, αλλά και την ασφαλή χρήση του. Να κινήσουν το ποντίκι παρατηρώντας την ταυτόχρονη κίνηση του δείκτη στην οθόνη Να έχουν σωστή σωματική στάση κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης τους με τον Υπολογιστή. Να ταυτίσουν τον Υπολογιστή με μια μηχανή που βοηθά τον άνθρωπο στην εργασία του και που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για παιχνίδι και διασκέδαση. Να γνωρίσουν τις κυριότερες μονάδες του Υπολογιστή (κεντρική μονάδα, ποντίκι, κ.λ.π.) και τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα Να εντοπίζουν γράμματα και αριθμούς στο πληκτρολόγιο. Να χρησιμοποιούν τα ειδικά πλήκτρα του κενού, της διαγραφής και του Enter. Να «παίζουν» με τα εργαλεία ελεύθερης σχεδίασης (μολύβι, πινέλο κ.λ.π) και τα έτοιμα γεωμετρικά σχήματα για να κάνουν τις δικές τους συνθέσεις. Να χρησιμοποιούν το ποντίκι, για να εκτελέσουν κατάλληλο λογισμικό, για να παίξουν παιχνίδια εξερεύνησης και επίλυσης απλών προβλημάτων

5 Να συνεργάζονται σε ομάδες για την παραγωγή κάποιου έργου. Να χρησιμοποιήσουν ένα ψηφιακό δίσκο δεδομένης μνήμης (CD-ROM) για να παίξουν ένα παιχνίδι, να δουν μια ταινία ή να ακούσουν μουσική Να θέσουν μόνα τους κανόνες για την ασφαλή χρήση της γωνιάς του Υπολογιστή και να της τηρούν Να αναζητούν εικόνες και πληροφορίες σχετικές με ένα θέμα στο Internet. Να γράφουν στον Υπολογιστή τα ονόματα τους ή μικρά κείμενα για συγκεκριμένο σκοπό (π.χ. πρόσκληση) Να δουν τη χρήση του εκτυπωτή και να εκτυπώσουν το όνομα τους, εικόνες ή κείμενα. Να δημιουργήσουν αφίσα συγκεκριμένου θέματος Να παρακολουθήσουν την αποθήκευση των φωτογραφιών ή εργασιών τους στον Υπολογιστή ή σε μια μονάδα αποθήκευσης. Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

6 ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ: Ανάγνωση ποιήματος «Ο Υπολογιστής μου». Με αφορμή το ποίημα συζητάμε για τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Τι είναι και ποια η λειτουργία του. Συζήτηση για τη λειτουργία και τη χρήση του Η/Υ. Τί είναι και που αλλού συναντάμε μηχανές με Η/Υ. Συζήτηση για τη χρησιμότητα του για τον άνθρωπο. Φύλλο εργασίας: «Κύκλωσε τα εργαλεία που πιστεύεις ότι περιέχουν ηλεκτρονικό Υπολογιστή» (π.χ. ταμιακή μηχανή, μηχάνημα τραπέζης κ.α.) Διαβάζουμε κόμικς με θέμα τον Η/Υ και συζητάμε τη χρήση και τα μέρη που τον αποτελούν. Εκμάθηση των βασικών μονάδων του Η/Υ (κεντρική μονάδα, πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη, ηχεία, εκτυπωτή κλπ.) Άσκηση ανάγνωσης: «Αναγνωρίζουμε τις λέξεις- ονομασίες των μονάδων του Η/Υ, τα οποία είναι γραμμένα σε καρτελίτσες και στη συνέχεια τοποθετούμε κάθε καρτελίτσα στο σημείο του Η/Υ που αντιστοιχεί. Ζωγραφική του Η/Υ και των βασικών μονάδων του από τα νήπια και γραφή της ονομασίας των μονάδων του κάτω από κάθε μία. Δημιουργία της γωνιάς του Η/Υ στην τάξη. Συζητάμε για το πόσα παιδιά θα παίζουν κάθε φορά και για την τήρηση των κανόνων. Πρώτη χρήση του Η/Υ με εκπαιδευτικό λογισμικό παιχνιδιών προσχολικής ηλικίας. Εκμάθηση της σωστής θέσης του σώματος μπροστά στον Η/Υ. Συζήτηση για τους κανόνες ασφαλείας που αφορούν τη χρήση του Υπολογιστή π.χ. προσοχή στα καλώδια και τις πρίζες με τα οποία είναι συνδεδεμένος στο ρεύμα. Όπως επίσης, εκμάθηση της σωστής χρήσης του Η/Υ για να μη χαλάσει π. χ δεν πατάμε δυνατά τα πλήκτρα, δεν χτυπάμε το ποντίκι με δύναμη και δεν ανοιγοκλείνουμε τη συσκευή. Ομαδική εργασία: Κατασκευάζουμε πίνακα με του κανόνες για τη σωστή χρήση του Η/Υ (Αντιστοιχίζουμε την εικόνα με το κείμενο που αναγράφει τον κανόνα).

7 Ζωγραφική στον Η/Υ (ελεύθερη ή με προκαθορισμένο θέμα) Ακρόαση τραγουδιών και παραμυθιών στον Η/Υ Παρακολούθηση εκπαιδευτικών DVD που αφορούν τα νήπια π. χ «η Γέννηση του Χριστού», «Η δημιουργία του ανθρώπου», ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του αυτοκράτορα» κ.α Εύρεση εικόνων από το Internet που ενδιαφέρουν τα νήπια σύμφωνα με το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε κάθε φορά π. χ εύρεση εικόνων σχετικών με το «γάμο», Ζώα υπό εξαφάνιση» κ. α και αποθήκευση τους στον Η/Υ για μελλοντική χρήση τους. Ανακάλυψη των γραμμάτων του ονόματος τους και γραφή του στον Η/Υ Συλλογή περιοδικών σχετικών με τον Η/Υ και εμπλουτισμός της γωνιάς βιβλιοθήκης. Δημιουργία προσωπικού φακέλου των νηπίων που αποθηκεύουν την εργασία τους. Παιχνίδια από διάφορα εκπαιδευτικά λογισμικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Βλέπουμε στον Η/Υ το video με το θεατρικό- αναπαράσταση του «Γάμου» που τραβήξαμε στο νηπιαγωγείο. Συζητάμε για το πώς συνδέουμε την κάμερα με το Η/Υ και για τον τρόπο που θα μπορούσαμε να τον δούμε όλοι στο σπίτι μας με τους γονείς μας. Γνωριμία με εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης (Cd- Dvd) και τη χρήση τους. Δημιουργία DVD- Video «Ο γάμος». Παρακολουθούμε και συζητάμε τη διαδικασία αναπαραγωγής- εισαγωγής CD/ DVD και δημιουργίας αντιγράφου για το κάθε νήπιο. Παιχνίδι στον Η/Υ : Βάζω στη σωστή σειρά τις εικόνες με τα στάδια ανάπτυξης του φυτού Γράφουμε και εκτυπώνουμε ευχές στον Η/Υ για να τις βάλουμε στη Χριστουγεννιάτικη κάρτα μας.

8 Γράφουμε στον Η/Υ τα ονόματα των μηνών του χρόνου (έναν σε κάθε σελίδα), στη συνέχεια τα εκτυπώνουμε και τα παιδιά ζωγραφίζουν σε κάθε μήνα κάτι που του ταιριάζει. Τα νήπια επιλέγουν μια εποχή του χρόνου, γράφουν την ονομασία της στον Η/Υ και από κάτω ζωγραφίζουν την εποχή αυτή και στη συνέχεια εκτυπώνουν αυτή που έφτιαξαν. Επιλέγουμε τις παραπάνω εργασίες με τους μήνες και τις εποχές και φτιάχνουμε «το βιβλίο του Χρόνου». Αναγνώριση και εκμάθηση γραμμάτων και αριθμών στον Η/Υ Παιχνίδια σύνδεσης των αριθμοκαρτών με σύνολα αντικειμένων (π. χ. δίπλα στον αριθμό 4 ζωγραφίζω 4 σπιτάκια). Κατασκευή μακέτας Η/Υ από ανακυκλώσιμα υλικά. Δημιουργία εντύπου του νηπιαγωγείου στον Η/Υ (Πρόσκληση Χριστουγεννιάτικης γιορτής). Γνωριμία με τη διαδικασία εκτύπωσης ενός εγγράφου. Αναγνώριση και εκμάθηση αριθμών, γραφή τους στον Η/Υ, εκτύπωση τους σε τυχαία σειρά και στη συνέχεια τα νήπια τους κόβουν και τους βάζουν στη σωστή σειρά αρίθμησης. Σχεδιασμός σχημάτων σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, τα εκτυπώνουμε, τα κόβουμε και δημιουργούμε σύνολα ανάλογα με το χρώμα ή το μέγεθος. Με τα σχήματα της παραπάνω δραστηριότητας κατασκευάζουμε ομαδική εργασία- κολλάζ με θέμα «Μια διαστημική πόλη». Παιχνίδι με τα νήπια «ο Υπολογιστής»: τα νήπια κρεμούν πάνω τους καρτελίτσες με τις βασικές μονάδες του Η/Υ, με κλωστούλες προσπαθούν να συνδεθούν μεταξύ τους και να σχηματίσουν ένα Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Στη συνέχεια το παιδί «χρήστης» δίνει οδηγίες στο «παιδί- ποντίκι» ή στο «παιδί- πληκτρολόγιο» και το «παιδί- οθόνη» προσπαθεί να τις πραγματοποιήσει.

9 Ερχόμαστε σε μια πρώτη επαφή με τις ιδιότητες «Αντιγραφή» - «Επικόλληση».: Τα νήπια προσπαθούν να τοποθετήσουν εικόνες στο φάκελο με το σωστό αριθμό (π. χ. στον αριθμό 1 βάζουν την εικόνα που δείχνει 1 ζωάκι κ.ο.κ.). Παρακολουθούμε στον Η/Υ διάφορους Μύθους του Αισώπου και παραμύθια συζητάμε το δίδαγμα και το νόημα τους. Παρατηρούμε εικόνες των μύθων και των παραμυθιών που παρακολουθήσαμε, βρίσκουμε ποιος μύθος ή παραμύθι είναι και στη συνέχεια αντιστοιχίζουμε την εικόνα με τον σωστό τίτλο.. Παιχνίδι στον Η/Υ» Πού ζουν τα ζώα- πού ανήκουν (ξηρά- θάλασσα- αέρας- ξηρά και θάλασσα). Παιχνίδι «Ο Η/Υ του Πέρη»: «Πού ν το- πού ν το;» (τα νήπια βρίσκουν και κάνουν κλικ στα μέρη του Η/Υ που ζητά η εκφώνηση. Γνωριμία με το Διαδίκτυο. Τι είναι; Πώς λειτουργεί; - Ακούμε τον ήχο που κάνει ο Η/Υ κατά τη διάρκεια που γίνεται η σύνδεση. Μπαίνουμε στο site της «WWF» και του «Αρκτούρου» με αφορμή το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα» Ζώα υπό εξαφάνιση» και συζητάμε. Γνωριμία με το «Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο» Στέλνουμε στις παραπάνω οργανώσεις προστασίας των ζώων ζητώντας τους περισσότερες πληροφορίες και υλικό. Ατομική εργασία σχεδίασης στα πλαίσια ανάπτυξης του σχεδίου εργασίας «Ζώα υπό εξαφάνιση» : Ακούμε τις οδηγίες από τον Η/Υ και παρατηρούμε την εικόνα για να σχεδιάσουμε στο χαρτί έναν πιγκουίνο. Κατασκευή «mouse pad» από αφρώδες υλικό, ζωγραφίζοντας πάνω το χαρακτηριστικό σήμα και γράφοντας τη διεύθυνση του safe internet. Κατασκευάζουμε στον Η/Υ τη δική μας «ταυτότητα» για να τη χρησιμοποιήσουμε σε προγραμματισμένη δραστηριότητα του νηπιαγωγείου. Στην δημιουργία της αφίσας του προγράμματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «ζώα υπό εξαφάνιση» αναγράφουμε τις διευθύνεις των ιστοσελίδων των οργανώσεων προστασίας ζώων.

10 Κατασκευή «σουπλά» σχετικό με το θέμα «ζώα υπό εξαφάνιση»: γράφουμε στον Η/Υ τη φράση «Θα τα αφήσουμε να χαθούν;", εισάγουμε σχετικές εικόνες, γράφουμε τις σχετικές διευθύνσεις ιστοσελίδων και στη συνέχεια το εκτυπώνουμε σε έγχρωμο χαρτί. Τα νήπια το ζωγραφίζουν, το πλαστικοποιούμε και το χρησιμοποιούν τα νήπια για το πρωινό τους. Κατασκευάζουμε σελιδοδείκτη με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου Κατασκευή «δείκτη πόρτας» με θέμα τον Η/Υ. Επίσκεψη ειδικού σε θέματα ασφαλής χρήσης του Διαδικτύου εκπαιδευτικού και ενημέρωση παιδιών και γονέων. Επιβράβευση καλής συμπεριφοράς των παιδιών με την επιλογή φόντου για την οθόνη του Η/Υ της τάξης. Δημιουργούμε στον Η/Υ φάκελο Δανειστικής Βιβλιοθήκης: στο φάκελο υπάρχουν υποφάκελοι με χρώματα και στον καθένα αναγραφή τίτλων βιβλίων. Τα νήπια καλούνται να αναγνωρίσουν το χρώμα της καρτελίτσας του βιβλίου και τον τίτλο του και να γράψουν το όνομα τους για το δανεισμό του βιβλίου την ημέρα της δανειστικής βιβλιοθήκης. Δημιουργία αναμνηστικού CD «Στιγμές από το νηπιαγωγείο» Μπαίνουμε σε διευθύνσεις- ιστοσελίδες σχολείων, παρατηρούμε και συζητάμε για τη χρήση τους. Ως κλείσιμο του προγράμματος δημιουργήσαμε το blog του νηπιαγωγείου μας στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο με ηλεκτρονική διεύθυνση «http:// blogs.sch.gr/nipchoras/

11 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος λάβαμε υπόψη μας τις προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες των παιδιών και οργανώσαμε ανοιχτές δράσεις, δίνοντας τους την ευκαιρία να συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωση τους. Ενθαρρύναμε την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, την αλληλεπίδραση καθώς και την ανάπτυξη της αυτονομίας τους, διαμορφώνοντας κατάλληλες συνθήκες ώστε να είναι εφικτή τόσο η εξατομικευμένη όσο και η ομαδική εργασία. Τους δώσαμε πλούσια ερεθίσματα, ενεργοποιήσαμε τη σκέψη τους και απελευθερώσαμε τη δημιουργικότητα τους. Χρησιμοποιήσαμε το παιχνίδι ως σημαντικό τρόπο μάθησης, εξατομικεύσαμε μαθησιακές διαδρομές και τις προσαρμόσαμε στο ρυθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη το γενικό αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών της τάξης. Επιπλέον, δώσαμε ευκαιρίες για απόκτηση εμπειριών και προσέγγιση γνώσεων με τρόπο βιωματικό: Τα παιδιά είδαν, άγγιξαν, κινήθηκαν στο χώρο και δοκίμασαν ρόλους. Καλλιεργήσαμε κλίμα αναγνώρισης, αποδοχής και αμοιβαίου σεβασμού και φροντίσαμε να αναπτύξουμε συστηματική συνεργασία με τους γονείς, ώστε να συμμετέχουν κι αυτοί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά και με τη βοήθεια των γονιών συνέλεξαν πληροφορίες και υλικό το οποίο και αξιοποιήθηκε, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα με νέες προτάσεις- προσεγγίσεις. Επίσης, κατασκευάσαμε στην τάξη αφίσες, επιτραπέζια παιχνίδια και μικροκατασκευές. Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με απλές βασικές λειτουργίες του Η/Υ και ήρθαν σε πρώτη επαφή με βασικές έννοιες που τα αφορούν. Ενθαρρύνθηκαν με τη βοήθεια των νηπιαγωγών να αποκτήσουν στοιχειώδεις δεξιότητες χειρισμού λογισμικού γενικής χρήσης και να «παίζουν» με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τον Η/Υ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Επιπλέον, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν και ενθαρρύνθηκαν να αναγνωρίζουν τον Η/Υ ως χρήσιμο εργαλείο για τον άνθρωπο. Τα παιδιά καλλιέργησαν ορθή στάση χρήσης του Η/Υ και πολύ σημαντικό ευαισθητοποιήθηκαν στη σωστή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Τέλος, πιστεύουμε ότι τέθηκαν οι βάσεις για να εξελιχθούν σε συνειδητοποιημένους χρήστες του Η/Υ και καλούς μελλοντικούς χρήστες του Διαδικτύου που θα φροντίζουν τόσο για τη δική τους ασφάλεια κατά τη χρήση του, όσο και στη μεταφορά των γνώσεων τους στους άλλους.

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος Η ραγδαία εξέλιξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) 1 που χαρακτηρίζει την εποχή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά Τα άτομα με αναπηρία είναι μία σημαντική κατηγορία του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, στιγματισμού και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Πλένω τα χέρια μου» Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα

Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα A. Μπελεχάκη 1, K. Περτσινίδου 2 abele@sch.gr, corinna.pertsinidou@gmail.com 1 2o Γυμνάσιο Μελισσίων Αττικής 2 1 ο Γυμνάσιο Γέρακα Αττικής Περίληψη Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση του υπολογιστή σε τάξεις νηπιαγωγείων: λόγοι χρήσης και τρόποι ένταξης

Αξιοποίηση του υπολογιστή σε τάξεις νηπιαγωγείων: λόγοι χρήσης και τρόποι ένταξης Αξιοποίηση του υπολογιστή σε τάξεις νηπιαγωγείων: λόγοι χρήσης και τρόποι ένταξης Κλεοπάτρα Νικολοπούλου klnikolopoulou@ath.forthnet.gr ΤΕΑΠΗ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Περίληψη Η εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Έκδοση 1η Έρευνα: Αλέξανδρος Κοφτερός, Μιχάλης Α. Μάγος, Γιώργος Μιχαήλ, Αδάμος Νικολάου, Αναστασία Οικονόμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΕ και Γραµµατισµός στο Νηπιαγωγείο: ραστηριότητες µε φωτογραφίες. ηµιουργία κινουµένων σχεδίων

ΤΠΕ και Γραµµατισµός στο Νηπιαγωγείο: ραστηριότητες µε φωτογραφίες. ηµιουργία κινουµένων σχεδίων ΤΠΕ και Γραµµατισµός στο Νηπιαγωγείο: ραστηριότητες µε φωτογραφίες. ηµιουργία κινουµένων σχεδίων ΠΕΡΙΛΗΨΗ Παππά Χριστίνα Νηπιαγωγός, Μετεκπαιδευόµενη στο ιδασκαλείο ΤΕΠΑΕΣ Αιγαίου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΚΑΙ Β ΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΚΑΙ Β ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Σοφία Γκαϊντέ, Μαρία ηµάση, Αναστασία Εφοπούλου, Κωνσταντίνα Μαρίνη, Χαρίλαος Μπουρνάζος ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ 229 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ KAI ΕΠΙΣΤΗΜΗ 1. Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος της Πληροφορικής και της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών είναι να προετοιμάσει τους/τις

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Β Δημοτικού. Τίτλος: «Φτιάχνουμε μια παραμυθοσαλάτα;»

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Β Δημοτικού. Τίτλος: «Φτιάχνουμε μια παραμυθοσαλάτα;» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Λογοτεχνία Β Δημοτικού Τίτλος: «Φτιάχνουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας»

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Μαρτίου 2014 Κεντρική Επιμορφωτική Διημερίδα του ΥΠΑΙΘ στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων «Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Κλουβάτος Κων/νος - Σχολικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À À Àƒ π π π π π ƒ Àª ø π π À ƒ π º ƒª ƒ ƒ ªª ø à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À µ.. ø À øª ø ƒ º πø À π À π ø π À ºπ ƒπ à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Π Α Ι Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ ΑΤ

Διαβάστε περισσότερα

Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών

Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών - 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας των Μεγάλων Οδηγών -- Στόχος του κλάδου Μεγάλων Οδηγών είναι η διαπαιδαγώγηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: «Αναλυτικά Προγράμματα» ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Υπεύθυνη Ομάδας: Σοφία Μαυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός Ιεράς Μονής «ΔΕΛΑΣΑΛ» Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παιδικού Σταθμού ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο Παιδικός Σταθμός του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο περιβάλλον του Microworlds Pro

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο περιβάλλον του Microworlds Pro ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο περιβάλλον του Microworlds Pro Εισαγωγή Οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου έχουν ανάγκη να εκφράζονται με δημιουργικό τρόπο όπως το αποδεικνύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

«Διαδικτυακό Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Νερό-υδάτινα μονοπάτια-μονοπάτια ζωής»

«Διαδικτυακό Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Νερό-υδάτινα μονοπάτια-μονοπάτια ζωής» «Ψηφιακές και Διαδικτυακές εφαρμογές στην Εκπαίδευση» «Διαδικτυακό Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Νερό-υδάτινα μονοπάτια-μονοπάτια ζωής» Ελευθερία Αλεξανδρή 1, Ιωάννης Στάγιας 2

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας IΙΙ Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας Ορισμός και Φιλοσοφία της Αυτοαξιολόγησης Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία που επιτελεί η σχολική μονάδα για τη συστηματική συλλογή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA HELMEPA Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Αγωγή Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Φυσική Αγωγή Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Φυσική Αγωγή Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείo Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

«Μια εφηµερίδα γεννιέται» Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και µάθησης µε την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισµικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

«Μια εφηµερίδα γεννιέται» Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και µάθησης µε την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισµικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. «Μια εφηµερίδα γεννιέται» Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και µάθησης µε την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισµικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ελένη Γ. Θαλάσση ασκάλα Msc Πληροφορικής στην Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα