Οδοντογένεση - Εµβρυολογία του δοντιού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδοντογένεση - Εµβρυολογία του δοντιού"

Transcript

1 Οδοντογένεση - Εµβρυολογία του δοντιού Εισαγωγή Στον άνθρωπο, 20 νεογιλά και 32 µόνιµα δόντια αναπτύσσονται κατά την εµβρυϊκή περίοδο από την αλληλεπίδραση των στοµατικών επιθηλιακών κυττάρων και των υποκείµενων µεσεγχυµατικών κυττάρων. Κάθε δόντι µπορεί να διαπλάσσεται σα µία ανατοµικά διακριτή µονάδα, αλλά η βασική αναπτυξιακή διαδικασία είναι παρόµοια για όλα τα δόντια. Οι διαπλασσόµενες άνω και κάτω γναθιαίες αποφύσεις στην περιοχή του αρχέγονου στόµατος αποτελούν την έδρα των µεταβολών που σχετίζονται µε την oδοντογένεση (Εικ. 1). Εικόνα 1. Οι διαπλασσόµενες άνω (MX) και κάτω γναθιαίες αποφύσεις (MD), στις οποίες θα διαπλαστούν τα δόντια.

2 Τα δόντια αναπτύσσονται από δύο τύπους κυττάρων α) τα επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία σχηµατίζουν το όργανο της αδαµαντίνης (enamel organ) και β) τα µεσεγχυµατικά κύτταρα, τα οποία σχηµατίζουν την οδοντική θηλή (dental papilla). Η αλληλεπίδραση αυτών των κυτταρικών τύπων είναι καθοριστική για την έναρξη της διάπλασης και το σχηµατισµό των δοντιών. Βασική συνεισφορά στη διάπλαση των δοντιών έχουν και κύτταρα που προέρχονται από τη νευρική ακρολοφία (neural crest cells). Στα πρώιµα στάδια ανάπτυξης του οργανισµού, τα κύτταρα αυτά µεταναστεύουν από τη περιοχή της νευρικής ακρολοφίας στην περιοχή των γνάθων και αναµιγνύονται µε τα µεσεγχυµατικά κύτταρα του 1 ου βραγχιακού τόξου (Εικ. 2). Εκεί, επιδρούν τόσο στα κύτταρα της οδοντικής θηλής, όσο και στο επιθήλιο του οργάνου της αδαµαντίνης, βοηθώντας κατά αυτό τον τρόπο στο σχηµατισµό των οδοντικών ιστών. Εικόνα 2. Η µετανάστευση των κυττάρων της νευρικής ακρολοφίας στην περιοχή των γναθιαίων αποφύσεων και των βραγχιακών τόξων.

3 Αν και ο σχηµατισµός του δοντιού είναι µια συνεχής δυναµική διαδικασία, ωστόσο, από την αρχική καταβολή τους µέχρι την πλήρη διάπλαση τους, τα δόντια περνούν εξελικτικά από ορισµένα µορφολογικά στάδια. (Εικ. 3) Τα µορφολογικά στάδια παίρνουν την ονοµασία τους από τη µορφή και το σχήµα που παίρνει η καταβολή του δοντιού εξελικτικά. Τα στάδια αυτά είναι: α) το στάδιο της οδοντικής καταβολής (bud stage), β) το στάδιο του κυπέλλου (cup stage), γ) το στάδιο του κώδωνα (bell stage), δ) το στάδιο της οδοντινογένεσης και αδαµατινογένεσης (dentinogenesis and amelogenesis stage), ε) το στάδιο σχηµατισµού ή ωρίµανσης της µύλης (crown formation or maturation stage) και στ) το στάδιο σχηµατισµού της ρίζας (root formation stage). Εικόνα 3. Τα µορφολογικά στάδια της διάπλασης του δοντιού: α) το στάδιο της οδοντικής καταβολής, β) το στάδιο του κυπέλλου, γ) το στάδιο του κώδωνα, δ) το στάδιο της οδοντινογένεσης και αδαµατινογένεσης, ε) το στάδιο σχηµατισµού ή ωρίµανσης της µύλης και στ) το στάδιο σχηµατισµού της ρίζας.

4 Μορφολογικά στάδια της οδοντικής διάπλασης Στάδιο της οδοντικής καταβολής (bud stage) Η είσοδος των εξωµεσεγχυµατικών κυττάρων από τη νευρική ακρολοφία στην περιοχή του πρώτου βραγχιακού τόξου και η αλληλεπίδραση µε το στοµατικό επιθήλιο έχει ως αποτέλεσµα την πάχυνση του στοµατικού επιθηλίου κατά µήκος των γναθιαίων αποφύσεων, στην περιοχή που µελλοντικά θα αναπτυχθεί η οδοντοφυΐα. Η πάχυνση αυτή ονοµάζεται οδοντική ταινία και αποτελεί την πρώτη εξειδικευµένη µεταβολή της οδοντογένεσης (Εικ. 4). Τη πάχυνση αυτή του επιθηλίου τη συνοδεύει πύκνωση των κυττάρων του υποκείµενου µεσεγχύµατος που την περιβάλλει. Τα κύτταρα που σχηµατίζουν τη πύκνωση γύρω από την επιθηλιακή καταβολή ανήκουν σε δύο διαφορετικούς πληθυσµούς, στο µεσέγχυµα των γναθιαίων αποφύσεων και στο εξωµεσέγχυµα της νευρικής ακρολοφίας Εικόνα 4. Ιστολογική και σχηµατική απεικόνιση του σταδίου της οδοντικής καταβολής. Το βέλος δείχνει τη πάχυνση του επιθηλίου. Καθώς αναπτύσσεται η οδοντική ταινία θα αποτελέσει την έδρα αλληλεπίδρασης επιθηλίου και µεσεγχύµατος, µε τελικό αποτέλεσµα τη δηµιουργία των οδοντικών ιστών.

5 Επίσης, σε αυτό το πρώιµο στάδιο ανάπτυξης του δοντιού έχει καθοριστεί γονιδιακά και η µορφολογία της µύλης δηλαδή αν πρόκειται για τοµέα ή γοµφίο. Γενικά η ανάπτυξη των δοντιών ακολουθεί προσθιο-οπίσθια φορά (πρώτα αναπτύσσονται τα πρόσθια και µετά τα οπίσθια δόντια) η οποία και σχετίζεται µε τη φορά ανάπτυξης των διαπλασσόµενων γνάθων. Η µόνιµη οδοντοφυΐα δεν αναπτύσσεται, αν δεν σχηµατιστεί πρώτα η νεογιλή. Στάδιο του κυπέλλου Βαθµιαία τα κύτταρα που απαρτίζουν την οδοντική καταβολή πολλαπλασιάζονται χωρίς να παρατηρείται καµία µορφολογική ή/και λειτουργική διαφοροποίηση των κυττάρων. Αυτό έχει σα συνέπεια την αύξηση σε όγκο. Η αύξηση ακολουθεί µια κοίλανση στην επιφάνεια. Κατά αυτό το τρόπο η οδοντική καταβολή εξελίσσεται διαρκώς και εισέρχεται µορφολογικά στο στάδιο του κυπέλλου (Εικ. 5). Σε αυτό το στάδιο διακρίνουµε δυο δοµές: α) το όργανο της αδαµαντίνης το οποίο απαρτίζεται από τα επιθηλιακά κύτταρα και παραµένουν προδεδεµένα στο επιθήλιο και β) την οδοντική θηλή που την απαρτίζουν τα κύτταρα του µεσεγχύµατος. Εικόνα 5. Ιστολογική και σχηµατική απεικόνιση του σταδίου του κυπέλου (α: όργανο της αδαµανίνης, β: οδοντική θηλή.

6 Στάδιο του κώδωνα Καθώς τα κύτταρα συνεχώς πολλαπλασιάζονται και αυξάνονται το όργανο της αδαµαντίνης παίρνει ένα κωδωνοειδές σχήµα (Εικ. 6). Σε αυτό το στάδιο η ζώνη των κυττάρων που συνδέουν το όργανο της αδαµαντίνης µε το στοµατικό επιθήλιο διαρηγνύεται, µε συνέπεια τον αποχωρισµό του αναπτυσσόµενου δοντιού από το στοµατικό επιθήλιο. Σε αυτό το στάδιο αρχίζει να διαφαίνεται καθαρά η κυτταρικά διαφοροποίηση και ιστοδιαφοροποίηση τόσο στο επιθήλιο, όσο και στο µεσέγχυµα. Εικόνα 6. Ιστολογική και σχηµατική απεικόνιση του σταδίου του κώδωνα. Στο όργανο της αδαµαντίνης, µε τη συνεχή αύξηση του επιθηλιακού κώδωνα, επέρχεται σταδιακά η διευθέτηση των επιθηλιακών κυττάρων που οδηγεί σε συγκεκριµένη οργάνωση. Οι διαφοροποιήσεις αυτές εκδηλώνονται προοδευτικά µε µορφολογικές διαφοροποιήσεις των κυττάρων (σχήµα και µέγεθος), χωρίς να εκδηλώνονται τροποποιήσεις στη λειτουργία των κυττάρων. Σε αυτό το στάδιο είναι δυνατό να περιγραφούν τέσσερις διαφορετικές περιοχές στο όργανο της αδαµαντίνης, µε βάση το σχήµα των κυττάρων (Εικ. 7): α) Το έσω αδαµαντινικό επιθήλιο (inner enamel epithelium), το οποίο αποτελείται από κύτταρα κυλινδρικού σχήµατος, που διατάσσονται παράλληλα και προοδευτικά αυξάνουν σε µέγεθος. Τα κύτταρα αυτής της περιοχής του επιθηλίου, αποτελούν τις πρόδροµες µορφές των

7 κυττάρων (προαδαµαντινοβλάστες) που θα συνθέσουν το οργανικό υπόστρωµα της αδαµαντίνης. Το περίγραµµα του έσω αδαµαντινικού επιθηλίου χαρακτηρίζει το τύπο δοντιού που πρόκειται να σχηµατιστεί (π.χ τοµέας ή γοµφίος) β) Το εξω αδαµαντινικό επιθήλιο (outer enamel epithelium) µε χαµηλά κυβοειδή κύτταρα, τα οποία αργότερα µεταπίπτουν σε αποπλατυσµένα και ενώνονται µε τα κύτταρα της βασικής µεµβράνης µε δεσµοσώµατα. Η λειτουργία της στιβάδας αυτής είναι να οργανώνει ένα δίκτυο τριχοειδών αγγείων µε το οποίο θα διαµεσολαβείται η προσφορά µαταβολιτών γ) Η διάµεση στιβάδα (stratum intermedium), που αποτελείται από 2-3 στιβάδες επιπεδωµένων κύτταρων. Η διάµεση στιβάδα αποτελεί στην ουσία ενιαία λειτουργική µονάδα µε το έσω αδαµαντινικό επιθήλιο και ουσιαστικά βοηθά στο σχηµατισµό της αδαµαντίνης. δ) Το αστεροειδές δίκτυο (stellate reticulum), που αποτελείται από επιθηλιακά κύτταρα αστεροειδούς σχήµατος µε πολλές αποφυάδες. Έχουν µικρή µιτωτική, αλλά µεγάλη βιοσυνθετική δραστηριότητα κυρίως σε εξωκυττάριους πολυσακχαρίτες πλούσιους σε γλυκοζαµινογλυκάνες. Η παρουσία του αστεροειδούς δικτύου εξασφαλίζει προστασία από εξωτερικές επιδράσεις της πιο σηµαντικής περιοχής του οδοντικού σπέρµατος του έσω αδαµαντικοΰ επιθηλίου και της περιφέρειας της οδοντικής θηλής στην οποία θα εκδηλωθούν οι κυτταρικές διαφοροποιήσεις και η έναρξη διάπλασης της µύλης του δοντιού. Η παρουσία του αστεροειδούς δικτύου εξηγεί το µικρό ποσοστό αναπτυξιακών διαταραχών που παρατηρούνται κατά την οδοντογένεση των µόνιµων δοντιών, µετά τραυµατικές κακώσεις ή ακρορριζικές φλεγµονές πρόδροµων νεογιλών δοντιών.

8 αστεροειδές δίκτυο διάµεση στιβάδα έξω αδαµαντινικό επιθήλιο έσω αδαµαντινικό επιθήλιο Στάδιο κώδωνα Εικόνα 7. Ιστολογική και σχηµατική απεικόνιση των στιβάδων του οργάνου της αδαµαντίνης στο στάδιο του κώδωνα (α: αστεροειδές δίκτυο, β: έξω αδαµαντινικό επιθήλιο, γ: οδοντική θηλή δ) διάµεση στιβάδα και έσω αδαµαντινικό επιθήλιο). Στο µεσέγχυµα, καθώς προχωρεί η µορφοδιάπλαση του οργάνου της αδαµαντίνης, ο πληθυσµός των µεσεγχυµατικών κυττάρων, που εµφανίζεται αρχικά ως πυκνή ζώνη κυττάρων γύρω από το καταδυόµενο επιθήλιο, διαχωρίζεται σε δυο επί µέρους δοµές στο κέντρο την οδοντική θηλή που περικλείεται στο εσωτερικό του οργάνου της αδαµαντίνης και στη περιφέρεια το οδοντοθυλάκιο που περιβάλλει τις δοµές του οργάνου της αδαµαντίνης και της οδοντικής θηλής (Εικ. 8). α β Εικόνα 8. Η οδοντική θηλή (α) και το οδοντοθυλάκιο (β)

9 Κατά το χρονικό διάστηµα που µεσολαβεί από τη δηµιουργία της οδοντικής καταβολής µέχρι την εµφάνιση των πρώτων λειτουργικά διαφοροποιηµένων κυττάρων, τα µεσεγχυµατικά κύτταρα της οδοντικής θηλής συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, χωρίς να δείχνουν µορφολογικές διαφοροποιήσεις, όπως συµβαίνει µε το όργανο της αδαµαντίνης. Στο στάδιο αυτό παρατηρείται η πρώιµη ανάπτυξη αγγείων και νεύρων στην οδοντική θηλή που θα αποτελέσουν τα µελλοντικά αγγεία και νεύρα του πολφού. Ο ρόλος των αγγείων αυτών είναι η προσφορά των απαραίτητων µεταβολιτών για την οδοντογένεση. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι, µετά το στάδιο του κυπέλλου, η οδοντική θηλή είναι αυτή που κατευθύνει τις αναπτυξιακές µεταβολές του οδοντικού σπέρµατος. Εκτός από το γεγονός ότι είναι υπεύθυνη για το σχήµα και το µέγεθος του δοντιού που θα προκύψει, η οδοντική θηλή αποτελεί τον εξειδικευµένο ιστό κατά την τελική φάση της οδοντογένεσης. Στάδιο της οδοντινογένεσης και αδαµατινογένεσης Από το τέλος σταδίου κώδωνα µέχρι την έναρξη του σταδίου της διάπλασης της ρίζας, εµφανίζονται οι διαφοροποιηµένες µορφές κυττάρων, ικανές να παράγουν τα συστατικά των οδοντικών ιστών. Αρχικά η έναρξη αυτής της διαφοροποίησης εκδηλώνεται στη κορυφή των φυµάτων, ή στην κοπτική επιφάνεια του οδοντικού σπέρµατος. Στη συνέχεια παρατηρείται προοδευτική µετακίνηση των µεταβολών κυτταρικής διαφοροποίησης προς τον αυχένα της µύλης του διαπλασσόµενου δοντιού. Σε ότι αφορά την αλληλουχία των µεταβολών που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια σταδίου αυτού, συµβαίνουν κατά σειρά τα ακόλουθα φαινόµενα: 1. Μορφολογική διαφοροποίηση των εξωµεσεχυµατικών κυττάρων της οδοντικής θηλής που βρίσκονται σε επαφή µε την βασική µεµβράνη προς οδοντινοβλάστες.

10 2. Λειτουργική διαφοροποίηση των οδοντινοβλαστών µε την παραγωγή και έναρξη της ενασβεστίωσης της προοδοντίνης. 3. ιαφοροποίηση των κυττάρων του έσω αδαµαντικού επιθηλίου που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τους διαφοροποιηµένους οδοντινοβλάστες προς αδαµαντινοβλάστες.. 4. Λειτουργική διαφοροποίηση των αδαµαντινοβλαστών µε την παραγωγή και έναρξη ενασβεστίωσης της προαδαµαντίνης. Η µορφολογική διαφοροποίηση των κυττάρων της οδοντικής θηλής προς οδοντινοβλάστες χαρακτηρίζεται από τις ακόλουθες µεταβολές (Εικ. 9): α) Παύση των κυτταρικών µιτώσεων. Τα κύτταρα της οδοντικής θηλής που έρχονται σε επαφή µε τη βασική µεµβράνη παρουσιάζουν προοδευτική επιµήκυνση της χρονικής διάρκειας της µίτωσης. Στη συνέχεια τα κύτταρα προβαίνουν σε µια τελευταία κυτταρική διαίρεση και βγαίνουν από την διαδικασία της µίτωσης. Οι οδοντινοβλάστες είναι µετα- µιτωτικά κύτταρα. β) Κυτταρικός Προσανατολισµός. Κατά την ανάπτυξη της οδοντικής θηλής, πριν την έναρξη των διαφοροποιήσεων, τα κύτταρα δεν παρουσιάζουν κάποιου τύπου οργάνωση. Η πρώτη χαρακτηριστική διευθέτηση παρατηρείται µετά την τελευταία διαίρεση των προοδοντινοβλαστών. Συγκεκριµένα, το ένα θυγατρικό κύτταρο αυτής της διαίρεσης, διατάσσεται έτσι ώστε να βρίσκεται σε επαφή µε την βασική µεµβράνη, σχηµατίζοντας τη χαρακτηριστική µονοκυτταρική ζώνη κυττάρων (στιβάδα των ώριµων προοδοντινοβλαστών). Τα κύτταρα αυτά θα διαφοροποιηθούν προς οδοντινοβλάστες θα συνθέσουν και θα εναποθέσουν την οδοντίνη και θα παραµείνουν στην περιφέρεια του πολφού για όλη τη λειτουργική περίοδο του δοντιού. Το άλλο θυγατρικό κύτταρο διατάσσεται κάτω από το προηγούµενο. Με αυτό το τρόπο

11 σχηµατίζεται µια δεύτερη στιβάδα κάτω απο την στιβάδα των οδοντινοβλαστών, που ονοµάζεται στιβάδα των κύτταρα του Hohl. γ) Κυτταρική πόλωση. Με τον όρο πόλωση των οδοντινοβλαστών περιγράφεται µια σειρά από κυτταρικές διεργασίες που σα στόχο έχουν τη δηµιουργία ενός πρωτεϊνικο-εκκριτικού κυττάρου. Οι διεργασίες αυτές είναι: 1) Αλλαγή σχήµατος του κυττάρου. Τα περιφερικά κύτταρα της οδοντικής θηλής µετατρέπονται σε υψηλά κυλινδρικά κύτταρα, τα οποία διατάσσονται παράλληλα µεταξύ τους και κάθετα προς την βασική µεµβράνη. 2) Εµφάνιση κυτταρικής αποφυάδας. Αρχικά εµφανίζεται αριθµός κυτταροπλασµατικών αποφυάδων, από την κυτταρική κορυφή των οδοντινοβλαστών που σταδιακά δίνουν την θέση τους σε µια εκσεσηµασµένη αποφυάδα. 3) Αύξηση της αναλογίας κυτταροπλάσµατος / πυρήνα. 4) Μετατόπιση του πυρήνα προς στη βάση του κυττάρου. 5) Μεταβολές στο κυτταρόπλασµα.. Το τραχύ ενδοπλασµατικό δικτύο διευθετείται, σε θέση παράλληλη προς τον επιµήκη άξονα του κυττάρου, η συσκευή Golgi διογκώνεται, τα οργανίλια του κυττάρου γίνονται περισσότερο εµφανή και παρατηρείται οργάνωση του κυτταρικού σκελετού. 6) Εµφάνιση ισχυρών διακυτταρικών συνδέσεων µεταξύ των παρακείµενων οδοντινοβλαστών. Εικόνα 9. Στάδια µορφολογικής διαφοροποίησης των κυττάρων της οδοντικής θηλής προς οδοντινοβλάστες

12 Οι µορφολογικές διαφορές έχουν σα κύριο στόχο τη λειτουργική διαφοροποίηση των οδοντινοβλαστών και την παραγωγή οδοντίνης. Καθ' όλη την διάρκεια των κυτταρικών µεταβολών, από την εµφάνιση της στιβάδας των ώριµων προοδοντινοβλαστών, µέχρι την δηµιουργία ζώνης ενασβεστιωµένης οδοντίνης, η κυτταρική λειτουργία αλλάζει προς δύο κατευθύνσεις: α) Μεταβάλλεται ποιοτικά η βιοσυνθετική δραστηριότητας του κυττάρου. Ενώ τα αδιαφοροποίητα κύτταρα της οδοντικής θηλής παράγουν κυρίως κολλαγόνο τύπου III, ίχνη κολλαγόνου τύπου Ι και φιβρονεκτίνη, κατά την διάρκεια της διαφοροποίησης προοδευτικά αντιστρέφεται αυτή η σχέση, µε συνέπεια την παραγωγή κυρίως κολλαγόνου τύπου Ι από τους πλήρως διαφοροποιηµένους οδοντινοβλάστες. Ταυτόχρονα, ελαττώνεται δραστικά η βιοσύνθεση της φιβρονεκτίνης, και καθώς αρχίζει η ενασβεστίωση της οδοντίνης, οι διαφοροποιηµένοι οδοντινοβλάστες συνθέτουν µη κολλαγονούχες πρωτεΐνες, όπως φωσφοπρωτεΐνες, οστεοκαλσίνη, οστεοποντίνη, σιαλοπρωτεΐνες και αυξητικούς παράγοντες. β) Μεταβάλλεται ο προσανατολισµός της εκκριτικής λειτουργίας των διαφοροποιηµένων κυττάρων. Τα εξωµεσεγχυµατικά κύτταρα της οδοντικής θηλής εναποθέτουν τα προϊόντα της βιοσυνθετικής τους δραστηριότητος, χωρίς συγκεκριµένο προσανατολισµό, στον χώρο που τα περιβάλλει. Αντίθετα η βιοσυνθετική δραστηριότητα των πλήρως διαφοροποιηµένων οδοντινοβλαστών εκδηλώνεται προσανατολισµένα (Εικ. 10). Έτσι, το κολλαγόνο και µέρος των πρωτεογλυκανών της οδοντίνης εναποτίθεται στην κορυφή των διαφοροποιηµένων κυττάρων. Η µόνιµη παρουσία της κυτταροπλασµατικής αποφυάδας των οδοντινοβλαστών, σε επαφή µε τη βασική µεµβράνη, έχει ως αποτέλεσµα το λειτουργικό προϊόν των οδοντινοβλαστών να εµφανίζει σωληνώδη µορφή, που είναι και το

13 κύριο χαρακτηριστικό της οδοντίνης (Εικ. 10). Η οδοντίνη δεν παράγεται συνεχώς, αλλά τµηµατικά σε στρώµατα. Η πρώτη οδοντίνη που παράγεται και βρίσκεται γύρω από την περιφέρεια των οδοντινοβλαστών ονοµάζεται επενδυτική οδοντίνη (mantle dentin). Η ύπαρξη των µεγάλης διαµέτρου ινών κολλαγόνου, που ανευρίσκονται στην επενδυτική οδοντίνη, την διαφοροποιεί από την υπόλοιπη δοµή της οδοντίνης. Το πάχος της επενδυτικής οδοντίνης δεν είναι σταθερό και κυµαίνεται από λίγα nm έως 10 µm. Ο προσανατολισµός των δεσµίδων κολλαγόνων ινών δεν είναι σταθερός. Κατά τη φάση αυτή αρχίζουν επίσης να αναπτύσσονται οι πρώτες ανόργανες δοµές γύρω από τα κοκκία υλικού. Η βασική µεµβράνη λεπταίνει και προοδευτικά εξαφανίζεται, έτσι ώστε πολύ σύντοµα βρίσκεται η κυτταροπλασµατική µεµβράνη των κυττάρων του έσω αδαµαντικού επιθηλίου σε άµεση επαφή µε την οδοντίνη και τις αποφυάδες των

14 οδοντινοβλαστών. Η αλληλεπίδραση αυτή οδηγεί στην πλήρη λειτουργική διαφοροποίηση των αδαµαντινοβλαστών. Η παραγωγή της περιπολφικής οδοντίνης (circumpulpal dentin) αποτελεί την κυρίως οδοντινογένεση και παρουσιάζει τρεις βασικές διαφορές, σε σχέση µε αυτή της επενδυτικής οδοντίνης: Οι ίνες κολλαγόνου είναι διαµέτρου έως 50 nm και εναποτίθενται παράλληλα προς την επιφάνεια εναπόθεσης της οδοντίνης. Η θεµέλια ουσία δεν περιέχει συστατικά της βασικής µεµβράνης. Ο µηχανισµός ενασβεστίωσης του προϊόντων των οδοντινοβλαστών δεν σχετίζεται µε τη παρουσία των κοκκίων υλικού. Η παραγωγή της περιπολφικής οδοντίνης χαρακτηρίζεται από ρυθµική κατά στρώµατα εναπόθεση του οργανικού υποστρώµατος και παράλληλη µετακίνηση του σώµατος των οδοντινοβλαστών προς το κέντρο της οδοντικής θηλής. Ενασβεσίωση της οδοντίνης Τα ανόργανα συστατικά της οδοντίνης περιλαµβάνουν κρυστάλλους υδροξυαπατίτη και ανθρακικού ασβεστίου. Η διευθέτηση των κρυστάλλων είναι σε γενικές γραµµές τέτοια ώστε να αναπτύσσονται µε τον επιµήκη άξονα τους κατά φορά παράλληλη µε τη φορά των κολλαγόνων ινών. Το κολλαγόνο τύπου Ι των ενασβεστωµένων ιστών (οστού, οδοντίνης, οστεΐνης) δείχνει να ενεργοποιεί αυτή την ανάπτυξη των κρυστάλλων, ενώ αντίθετα αυτό δεν συµβαίνει φυσιολογικά στο κολλαγόνο τύπου Ι του δέρµατος, ή στο κολλαγόνο τύπου III των συνδετικών ιστών. Κατά την ανάπτυξη των κρυστάλλων σηµαντικός είναι ο ρόλος των φωσφοπρωτεϊνών και των πρωτεογλυκανών. Καθώς τα µόρια αυτά εναποτίθενται στο εξωκυττάριο υλικό, ακινητοποιούνται στο δίκτυο των κολλαγόνων ινών και λόγω της στενής χηµικής τους συγγένειας µε τα ιόντα ασβεστίου, που προέρχονται από την

15 αιµατική κυκλοφορία, αναπτύσουν κρυστάλλους φωσφορικού και ανθρακικού ασβεστίου. Η παρουσία των πρωτεογλυκανών, που εναποτίθενται στην προοδοντίνη παίζει ανασταλτικό ρόλο στην ανάπτυξη των κρυστάλλων. Με την απορρόφηση τους στη περιοχή του µετώπου ενασβεστίωσης εξασφαλίζεται η έναρξη του σχηµατισµού ανόργανων συστατικών, σε απόσταση από τα κυτταρικά σώµατα των οδοντινοβλαστών. Η δίοδος των ιόντων ασβεστίου γίνεται διαµέσου των οδοντινοβλαστών. Έτσι οι οδοντινοβλάστες εκτός από την σύνθεση του οργανικού υλικού ρυθµίζουν την συγκέντρωση των ιόντων ασβεστίου στην περιοχή ενασβεστίωσης. Αδαµαντινογένεση Μετά τη λειτουργική διαφοροποίηση των οδοντινοβλαστών και την έναρξη εναπόθεσης της προοδοντίνης, αρχίζουν να παρατηρούνται διαδικασίες µορφολογικής διαφοροποίησης στο όργανο της αδαµαντίνης και πιο συγκεκριµένα στα κύτταρα του έσω αδαµαντινικού επιθηλίου. Το έσω αδαµαντινικό επιθήλιο, στην αρχή του κωδωνοειδούς σταδίου, αποτελείται από κυλινδρικά κύτταρα που συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται (προαδαµαντινοβλάστες) τοποθετηµένα σε στενή επαφή, ώστε να µην καταλείπονται µεταξύ τους µεσοκυττάριοι χώροι. Κατά το τέλος του κωδωνοειδούς σταδίου, τα κύτταρα αυτά που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση µε τα εξωµεσεγχυµατικά κύτταρα της οδοντικής θηλής σταµατούν να πολλαπλασιάζονται και παρουσιάζουν σειρά µορφολογικών και λειτουργικών µεταβολών κατά τη διαφοροποίηση τους σε εξειδικευµένα εκκριτικά κύτταρα (αδαµαντινοβλάστες).

16 Μορφολογική διαφοροποίηση των αδαµαντινοβλαστών Η µορφολογική διαφοροποίηση των αδαµαντινοβλαστών είναι αποτέλεσµα της αλληλεπίδρασης των προαδαµαντινοβλαστών µε τα συστατικά του οργανικού υποστρώµατος της οδοντίνης και τις αποφυάδες των οδοντινοβλαστών. (Εικ. 11) Προαδαµαντινοβλάστες Προοδοντινοβλάστες Εικόνα 11. Η αλληλεπίδραση των προαδαµαντινοβλαστών µε το οργανικό υπόστρωµα της οδοντίνης δίνει το σήµα για την έναρξη της διαφοροποιήσης των αδαµαντινοβλαστών. Με τον σχηµατισµό της πρώτης στιβάδος της προοδοντίνης η βασική µεµβράνη διασπάται και διαλύεται, ενώ τµήµα των οργανικών της συστατικών προσλαµβάνονται από τους προαδαµαντινοβλάστες. Η επιφάνεια των προαδαµαντινοβλαστών προς την οδοντίνη (κυτταρική κορυφή) εκβάλλει αριθµό µικρών κυτταροπλασµατικών προσεκβολών, µερικές από τις οποίες εισέρχονται στο εσωτερικό της προοδοντίνης και εφάπτονται µε τις οδοντινοβλαστικές αποφυάδες. Η

17 άµεση διακυτταρική επαφή µεταξύ των οδοντινοβλαστών και των προαδαµαντινοβλαστών συµβαίνει στο στάδιο αυτό για πρώτη φορά από την έναρξη της οδοντογένεσης και δείχνει να σχετίζεται µε την µορφολογική διαφοροποίηση των αδαµαντινοβλαστών. Κατά τη περίοδο διαφοροποίησης των αδαµαντινοβλαστών, εκτός από την οριστική παύση του πολλαπλασιασµού των κυττάρων του έσω αδαµαντινικού επιθηλίου, παρατηρούνται ακόµη οι ακόλουθες µορφολογικές µεταβολές (Εικ. 12): α) Τα κύτταρα του έσω αδαµαντινικού επιθηλίου επιµηκύνονται κατά πολύ. β) Το κυτταρόπλασµα παρουσιάζει χαρακτηριστική πόλωση εκκριτικού κυττάρου, καθώς ο πυρήνας τους µετατοπίζεται προς την κυτταρική βάση. γ) Η οργάνωση των συστατικών του κυτταροπλάσµατος των αδαµαντινοβλαστών χαρακτηρίζεται από σχηµατισµό ανεπτυγµένης συσκευής Golgi, διευρυσµένων δεξαµενών του τραχέος ενδοπλασµατικού δικτύου στο κορυφαίο τµήµα του κυτταρικού σώµατος και συγκέντρωση µεγάλου αριθµού µιτοχονδρίων στην περιοχή γύρω από τον πυρήνα. δ) Οι διαφοροποιηµένοι αδαµαντινοβλάστες παρουσιάζουν ισχυρές διακυτταρικές συνδέσεις τόσο µεταξύ τους, όσο και µε τα υπόλοιπα κύτταρα του οργάνου της αδαµαντίνης, τα κύτταρα της βασικής στιβάδος και του αστεροειδούς δικτύου. ε) Η κυτταρική κορυφή των αδαµαντινοβλαστών εµφανίζει σωληνώδη δοµή και παρουσιάζει εξαγωνικό σχήµα σε εγκάρσια διατοµή. Από τη θέση αυτή εκφύεται πυραµοειδούς σχήµατος αποφυάδα, µήκους 4 µ, γνωστή ως αποφυάδα του Tomes.

18 Εικόνα 12. Μορφολογικές µεταβολές που υπεισέρχονται κατά τη διαφοροποιήση των αδαµαντινοβλαστών. Λειτουργική διαφοροποίηση των αδαµαντινοβλαστών Η αδαµαντινογένεση αποτελεί στην πραγµατικότητα σύνθεση τριών παράλληλων εξεργασιών: α) Εναπόθεση του λειτουργικού προϊόντος των αδαµαντινοβλαστών β) Καταβολισµό, απορρόφηση και ενασβεστίωση του οργανικού υποστρώµατος και γ) Ωρίµανση των κρυστάλλων. Είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί ότι το προϊόν των αδαµαντινοβλαστών δεν είναι η αδαµαντίνη του δοντιού αλλά το οργανικό υπόστρωµα της προαδαµαντίνης. Η αδαµαντίνη αποτελεί το προϊόν της ενασβεστίωσης της προαδαµαντίνης, που καθοδηγείται από το αρχικό υπόστρωµα αλλά δεν παρουσιάζει δοµικές ή χηµικές οµοιότητες µ' αυτό. Το εξωκυττάριο υλικό που εκκρίνεται από τους διαφοροποιηµένους αδαµαντινοβλάστες αποτελείται κυρίως από τις δύο οµάδες πρωτεϊνών της αδαµαντίνης α) τις αµελογενίνες και β) τις υπόλοιπες πρωτεΐνες όπως εναµελίνες, ταφτελίνες, πρωτέασες της αδαµαντίνης, πρωτεογλυκάνες. Αµέσως µετά την εναπόθεση του υποστρώµατος παρατηρείται σταδιακή µετατροπή της χηµικής του σύστασης σε υλικό ανόργανης σύστασης, σε ποσοστό 30%. Η ωρίµανση των ανόργανων αλάτων, οδηγεί σε εξωκυττάριο υλικό ενασβεστιωµένο κατά %, όπου τελικώς το οργανικό υλικό δεν ξεπερνά το 1-2 % του συνολικού βάρους της αδαµαντίνης.

19 Η πρώτη ποσότητα της προαδαµαντίνης εναποτίθεται από τους αδαµαντινιβλάστες άµορφα, µε τους κρυστάλλους να οργανώνονται στο ενδιάµεσο χώρο, µεταξύ της κυτταρικής κορυφής των αδαµαντινοβλαστών και της εξωτερικής ε- πιφάνειας της οδοντίνης. Μετά τον σχηµατισµό της πρώτης ζώνης της προαδαµαντίνης, οι αδαµάντινο βλάστες σχηµατίζουν στην εγγύς επιφάνεια τους τις αποφυάδες του Tomes. Η προαδαµαντίνη εναποτίθεται υπό τη µορφή κοκκίων οργανικού υποστρώµατος, εξάγωνου σχήµατος και συνεχούς διάταξης, έτσι ώστε κάθε αδαµαντινοβλάστης κατά την υποχώρηση του προς το εσωτερικό του οργάνου της αδαµαντίνης να εναποθέτει σειρά αδαµαντινικών κοκκίων από την οδοντίνη µέχρι την εξωτερική επιφάνεια της αδαµαντίνης. Η δοµή που σχηµατίζεται ως λειτουργικό προϊόν ενός κυρίως αδαµαντινοβλάστη αποτελεί τη µορφολογική και δοµική µονάδα της αδαµαντίνης, είναι άθροισµα των αδαµαντινικών κοκκίων και ονοµάζεται αδαµαντινικό πρίσµα. Σχετικά µε την οδό που ακολουθούν τα ιόντα του ασβεστίου και των φωσφορικών ριζών για τη συγκέντρωση τους στην περιοχή της αδαµαντινογένεσης, σήµερα είναι κοινώς αποδεκτό ότι αυτό γίνεται διαµέσου του οργάνου της αδα- µαντίνης και όχι από την οδοντική θηλή. Με την ολοκλήρωση της εναπόθεσης της προαδαµαντίνης, οι αδαµαντινοβλάστες παρουσιάζουν µεταβολές περαιτέρω διαφοροποίησης, µετατρεπόµενοι σε ώριµους αδαµαντινοβλάστες. Μορφολογικά παρουσιάζονται µεταβολές χαρακτηριστικές απορροφητικής λειτουργίας. Αρχικά, εξαφανίζεται η αποφυάδα tomes και στη θέση της εµφανίζονται µικροδοµές ανάλογες µε εκείνες που εµφανίζουν τα απορροφητικά κύτταρα του λεπτού εντέρου. Στη συνέχεια οι

20 ανεπτυγµένες δοµές του τραχέος ενδοπλασµατικού δικτύου και της συσκευής Golgi υφίστανται αυτοφαγοκύττωση και σταδιακά εξαφανίζονται, τα µιτοχόνδρια αυξάνονται, όπως επίσης τα λυσοσωµάτια και τα κενοτόπια, καταλαµβάνοντας το σύνολο σχεδόν του κυτταροπλάσµατος των ώριµων αδαµαντινοβλαστών και οι διακυτταρικές συνδέσεις αυξάνονται στο µέγεθος και τον αριθµό τους. Λειτουργικά οι ώριµοι αδαµαντινοβλάστες παύουν να εκκρίνουν περαιτέρω τις εξειδικευµένες πρωτεΐνες της αδαµαντίνης και παράγουν µόνο υδρολυτικά ένζυµα των πρωτεϊνών, που συµµετέχουν στον καταβολισµό του οργανικού υποστρώµατος της προαδαµαντίνης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ Hράκλειο, εκέμβριος 2011 ΤΥΠΟΙ ΙΣΤΩΝ 1. Eπιθηλιακός Πολυεδρικά κύτταρα που είναι πάρα πολύ στενά συνδεδεμένα και φέρουν ελάχιστη μεσοκυττάρια ουσία 2. Συνδετικός Κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορές Νεογιλών Μόνιμων Δοντιών

Διαφορές Νεογιλών Μόνιμων Δοντιών Κεφάλαιο 1 Διαφορές Νεογιλών Μόνιμων Δοντιών Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται τα εξής: Η μορφολογία των νεογιλών δοντιών. Οι βασικές διαφορές ως προς τη μύλη, τη ρίζα και τον πολφό στα νεογιλά και τα μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Δ.ΑΡΕΘΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Δ.ΑΡΕΘΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Δ.ΑΡΕΘΑ ΚΥΤΤΑΡΟ 2 Κατά την Βιολογία, κύτταρο ονομάζεται η βασική δομική και λειτουργική μονάδα που εκδηλώνει το φαινόμενο της ζωής. Έτσι, ως κύτταρο νοείται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ Γ1

Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ Γ1 Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ Γ1 ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΣ Τρισδιάστατο δίκτυο που αποτελείται από μικροσωληνίσκους, μικροϊνίδια και ενδιάμεσα ινίδια. Οι νηματοειδείς πρωτεΐνες του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιµος Π. Βανδώρος ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ Η µήτρα (εικόνα 1) είναι κοίλο µυώδες όργανο µήκους περίπου 8 cm που προέρχεται από την συνένωση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ Διακρίνονται σε: - Πρωτογενή και - Δευτερογενή Πρωτογενή είναι τα όργανα στα οποία γίνεται η ωρίμανση των κυττάρων του ανοσοποιητικού: - Θύμος

Διαβάστε περισσότερα

Οστίτης Ιστός Dr. med. Λουκάς Κωνσταντίνου Ορθοπεδικός Χειρουργός Στήριξη Κίνηση Οστά εξειδικευµένος στηρικτικός-συνδετικός ιστός χαρακτηριστικά: σκληρήσύστασηκαι ακαµψία, λόγω παρουσίαςαλάτων ασβεστίουστην

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας

Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Οστίτης Ιστός Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας λ ί Οστά εξειδικευμένος στηρικτικός-συνδετικός ιστός χαρακτηριστικά: σκληρή σύσταση και ακαμψία, λόγω παρουσίας αλάτων ασβεστίου στην

Διαβάστε περισσότερα

Εμβρυολογία, ανατομεία, ιστολογία νεφρού

Εμβρυολογία, ανατομεία, ιστολογία νεφρού Εμβρυολογία, ανατομεία, ιστολογία νεφρού Τα νεφρά αναπτύσσονται από αμφοτερόπλευρες μάζες ενδιαμέσου μεσοδέρματος νεφρογενείς πτυχές 3-4 εβδομάδα πρόνεφρος μεσόνεφρος μετάνεφρος δημιουργία νεφρών μετάνεφρος

Διαβάστε περισσότερα

ΓENIKA ΣTOIXEIA. Η φυσιολογία του ανθρώπου μελετά τα χαρακτηριστικά και τους λειτουργικούς μηχανισμούς που κάνουν το ανθρώπινο σώμα ζωντανό οργανισμό.

ΓENIKA ΣTOIXEIA. Η φυσιολογία του ανθρώπου μελετά τα χαρακτηριστικά και τους λειτουργικούς μηχανισμούς που κάνουν το ανθρώπινο σώμα ζωντανό οργανισμό. 1 ΓENIKA ΣTOIXEIA Η φυσιολογία του ανθρώπου μελετά τα χαρακτηριστικά και τους λειτουργικούς μηχανισμούς που κάνουν το ανθρώπινο σώμα ζωντανό οργανισμό. ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Η βασική ζώσα μονάδα του σώματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία. Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ

Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία. Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ Συνδετικός Ιστός - Ορισμός Παρέχει το: Υποστηρικτικό και Συνδετικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η τρίτη εβδομάδα (έναρξη) Περιλαμβάνει το σχηματισμό: της αρχικής γραμμής της νωτιαίας χορδής των τριών βλαστικών στιβάδων ή βλαστικά δέρματα (γαστριδίωση) Η τρίτη εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1.1. Εισαγωγή Ο ζωντανός οργανισµός έχει την ικανότητα να αντιδρά σε µεταβολές που συµβαίνουν στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του. Οι µεταβολές αυτές ονοµάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΜΑ 1ο 1. Κυτταρική διαφοροποίηση ονομάζουμε: α. Την δομική κυρίως εξειδίκευση των συστημάτων β. Την δομική και λειτουργική εξειδίκευση των κυττάρων γ. Την λειτουργική εξειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Η ανατομία του ανθρώπου περιγράφει την κατασκευή του ανθρωπίνου σώματος και των διαφόρων μερών του και είναι κλάδος της επιστήμης της Ανατομίας

Διαβάστε περισσότερα

6. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΥ

6. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΥ 6. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΥ Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναλυτική περιγραφή της μορφολογίας της μύλης και της ρίζας του πρώτου και δεύτερου προγομφίου της άνω γνάθου,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (BIOMINERALS, BIOLOGICAL CERAMICS) -NACRE (μαργαρο, σεντεφι) -ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΟΣΩΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (BIOMINERALS, BIOLOGICAL CERAMICS) -NACRE (μαργαρο, σεντεφι) -ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΟΣΩΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (BIOMINERALS, BIOLOGICAL CERAMICS) -NACRE (μαργαρο, σεντεφι) -OΣΤΑ -ΔΟΝΤΙΑ -ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ -ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΟΣΩΜΑΤΑ Nacre (μαργαρο, σεντεφι) 95% Ανοργανη φαση=ανθρακικο

Διαβάστε περισσότερα

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Οφρύς Βλέφαρα Βλεφαρίδες Βλεφαρικοί και Σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων Ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου Σφιγκτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

Ατυπία Υπερπλασία- Δυσπλασία. Κίττυ Παυλάκη

Ατυπία Υπερπλασία- Δυσπλασία. Κίττυ Παυλάκη Ατυπία Υπερπλασία- Δυσπλασία Κίττυ Παυλάκη Jeanne Calment Κάπνιζε µέχρι τα 117 Πέθανε στα 122 Η σωστή λειτουργία των οργανισµών απαιτεί τη δυνατότητα προσαρµογής των κυττάρων και κατά συνέπεια και των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΣΗΦΑΚΗ

ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΣΗΦΑΚΗ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. 1 ΚΥΤΤΑΡΟ Τα μικροσκοπικά στοιχεία (οικοδομικοί λίθοι) από τα οποία αποτελούνται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία. Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ

Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία. Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ Συνδετικός Ιστός - Ορισμός Παρέχει το: Υποστηρικτικό και Συνδετικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Αρχιτομία. Αγενής αναπαραγωγή. Παρατομία. Εκβλάστηση. Εγγενής αναπαραγωγή Διπλοφασικός κύκλος.

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Αρχιτομία. Αγενής αναπαραγωγή. Παρατομία. Εκβλάστηση. Εγγενής αναπαραγωγή Διπλοφασικός κύκλος. Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Αρχιτομία Αγενής αναπαραγωγή Παρατομία Εκβλάστηση Εγγενής αναπαραγωγή Απλοφασικός κύκλος Διπλοφασικός κύκλος Ισογαμία Ανισογαμία Ωογαμία Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ I ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιμος Π. Βανδώρος ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι βασικές δομές που εξετάζουμε στην ανατομία μπορούν ιεραρχικά να ταξινομηθούν ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΠΑΘΟΛΟΓΙA Γεώργιος Καρκαβέλας Καθηγητής Παθολογικής Ανατοµικής ΑΠΘ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΠΑΘΟΛΟΓΙA Γεώργιος Καρκαβέλας Καθηγητής Παθολογικής Ανατοµικής ΑΠΘ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΠΑΘΟΛΟΓΙA Γεώργιος Καρκαβέλας Καθηγητής Παθολογικής Ανατοµικής ΑΠΘ ΚΝΣ: πολυσύνθετο σύστηµα πολλές από τις λειτουργίες του αδιευκρίνιστες Πρώτες ανατοµικές µελέτες Αριστοτέλης και Γαληνός

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογικά, µε την είσοδο του σπερµατοζωαρίου, το ωάριο υφίσταται µεταβολές (εµπόδιο στην πολυσπερµία), οι οποίες παρεµποδίζουν την περαιτέρω είσοδο

Φυσιολογικά, µε την είσοδο του σπερµατοζωαρίου, το ωάριο υφίσταται µεταβολές (εµπόδιο στην πολυσπερµία), οι οποίες παρεµποδίζουν την περαιτέρω είσοδο Γονιµοποίηση Φυσιολογική γονιµοποίηση Η γονιµοποίηση συνήθως γίνεται στην λήκυθο της σάλπιγγας. Είναι το αποτέλεσµα της συνένωσης ενός ωαρίου µε ένα σπερµατοζωάριο, που είναι απλοειδή κύτταρα µε 23 χρωµοσώµατα

Διαβάστε περισσότερα

Χόνδρος Αρθρώσεις. Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας

Χόνδρος Αρθρώσεις. Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Χόνδρος Αρθρώσεις Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Χόνδρος συνδετικός-στηρικτικός ς ιστός συμπαγής αλλά εύκαμπτος Λειτουργίες Χόνδρου υποστήριξη μαλακών ιστών απορρόφηση κραδασμών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΝΙΟΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΡΑΝΙΟΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΟΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. Εμβρυολογία, Διάπλαση & Ανάπτυξη του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος 1. Εξέλιξη και διάπλαση του Κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος (ΚΠΣ). 2. Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: Life MapDiscovery

Πηγή: Life MapDiscovery ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Γεράσιµος Π. Βανδώρος ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΜΑΤΟΣ Το δέρµα είναι το µεγαλύτερο σε έκταση και όγκο όργανο του ανθρώπινου σώµατος[1] Πριν από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 10-11. ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ Μεταβλητότητα δομής Δομή δακτυλίων Μορφολογία κυττάρων Χημική σύσταση Υποδομή Μέσα σ ένα δέντρο Ανάμεσα στα δέντρα Οριζόντια Κατακόρυφα Πλάγια Στο ίδιο είδος Σε διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

IΣTOΛOΓIA. Tα δείγµατα του βιολογικού υλικού λαµβάνονται µε > βελόνες ενδοσκοπικούς σωλήνες εύκαµπτους καθετήρες

IΣTOΛOΓIA. Tα δείγµατα του βιολογικού υλικού λαµβάνονται µε > βελόνες ενδοσκοπικούς σωλήνες εύκαµπτους καθετήρες IΣTOΛOΓIA H ιστολογία κλάδος της ιατρικής που µελετά > υφή βιολογικού υλικού και τους τρόπους που τα επιµέρους συστατικά στοιχεία σχετίζονται µεταξύ τους δοµικά & λειτουργικά Tα δείγµατα του βιολογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 66 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 67 Η Ρίζα Αν και είναι συνηθισμένο να αναφερόμαστε στη ρίζα ενός φυτού, η έκφραση «ριζικό σύστημα» αποδίδει καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στο Κύτταρο

1. Εισαγωγή στο Κύτταρο 1. Εισαγωγή στο Κύτταρο 1.1. Ορισμός του κυττάρου. Το κύτταρο είναι η δομική και λειτουργική μονάδα της ζωής (σχήμα 1). Το κύτταρο αποτελεί τη βάση της δομικής και λειτουργικής οργάνωσης ενός οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

ρ Έλενα Κουλλαπή 2014

ρ Έλενα Κουλλαπή 2014 ρ Έλενα Κουλλαπή 2014 Το µεγαλύτερο όργανο του σώµατο Μέση επιφάνεια περίπου 2 m2 Το βάρο του δέρµατο (χωρί το υποδόριο λίπο ) είναι κατά µέσο όρο 4,85 Kgr στον ενήλικο άνδρα και 3,18 Kgr στην ενήλικη

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικό σύστημα Ανώτερο πεπτικό. Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, MD PhD Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας

Πεπτικό σύστημα Ανώτερο πεπτικό. Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, MD PhD Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας Πεπτικό σύστημα Ανώτερο πεπτικό Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, MD PhD Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας Πεπτική οδός Μυώδης σωλήνας ο οποίος αρχίζει από την στοματική κοιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ. Σχηµατική απεικόνιση της µεγάλης και της µικρής κυκλοφορίας

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ. Σχηµατική απεικόνιση της µεγάλης και της µικρής κυκλοφορίας ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιµος Π. Βανδώρος ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ ΑΡΤΗΡΙΕΣ - ΦΛΕΒΕΣ - ΤΡΙΧΟΕΙ Η 1 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Μεγάλη και µικρή κυκλοφορία Σχηµατική

Διαβάστε περισσότερα

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική Μύες Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική κινητικότητα, την σπλαχνική κινητικότητα και τη κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΟΥ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΟΥ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΩΝ ΓΕΝΙ ΤΟΙΧΕΙ ΟΔΟΝΤΙΟΥ ΦΡΓΜΟΥ Ι ΔΟΝΤΙΩΝ -9- ΓΕΝΙ ΤΟΙΧΕΙ OΔΟΝΤΙΟΥ ΦΡΓΜΟΥ Ι ΔΟΝΤΙΩΝ τόχοι Με το πέρας της άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να:. ναφέρει τα δόντια που υπάρχουν στη νεογιλή και τη

Διαβάστε περισσότερα

7. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ

7. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ 7. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναλυτική περιγραφή της μορφολογίας της μύλης και της ρίζας του πρώτου και δεύτερου προγομφίου της κάτω γνάθου,

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί διαιρούνται τα κύτταρα;

Γιατί διαιρούνται τα κύτταρα; Η κυτταροδιαίρεση Γιατί διαιρούνται τα κύτταρα; Για να αναπαραχθούν. Για να αυξηθεί το µέγεθος των οργανισµών. Για να αναπληρωθούν φθαρµένα ή κατεστραµµένα κύτταρα. ιαδικασία κυτταροδιαίρεσης µε εκβλάστηση

Διαβάστε περισσότερα

EΠIΘHΛIAKA KYTTAPA. Tα επιθηλιακά κύτταρα > σχηµατίζουν στρώµατα κυττάρων που συνδέονται στενά µεταξύ τους > & ονοµάζονται επιθήλια

EΠIΘHΛIAKA KYTTAPA. Tα επιθηλιακά κύτταρα > σχηµατίζουν στρώµατα κυττάρων που συνδέονται στενά µεταξύ τους > & ονοµάζονται επιθήλια EΠIΘHΛIAKA KYTTAPA Tα επιθηλιακά κύτταρα > σχηµατίζουν στρώµατα κυττάρων που συνδέονται στενά µεταξύ τους > & ονοµάζονται επιθήλια λειτουργίες κάλυψη επένδυση > εσωτερικών εξωτερικών επιφανειών & αυλών

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟ Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Η πρώτη µεγάλη επανάσταση στη Βιολογία συµπίπτει µε την ανακάλυψη και εξέλιξη του µικροσκοπίου. Το 1665 χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η λέξη κύτταρο για τον προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης.

Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης. Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης. Κωτούλα Αγορίτσα, Ιατρος ακτινολόγος, Επιμελήτρια Β Ακτινολογικό Εργαστήριο Νοσοκομείου Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, Θεσ/νίκης Τα οστά σχηματίζονται με δύο τρόπους:

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ(ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΩΝ) ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ ΟΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ)

ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ) ΑΝΑΤΟΜΙΑ και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Οι µύες είναι συσταλτά όργανα που χρησιµεύουν για να επιτελούνται οι ενεργητικές κινήσεις του οργανισµού. Οι µύες αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας...

ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας... ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας... Κύτταρο Η βασική δομική και λειτουργική μονάδα που εκδηλώνει το φαινόμενο της ζωής. Πρώτος ο Βρετανός Robert Hooke το 1665 παρατηρώντας

Διαβάστε περισσότερα

Εμβρυολογία του Αναπνευστικού Συστήματος

Εμβρυολογία του Αναπνευστικού Συστήματος Εμβρυολογία του Αναπνευστικού Συστήματος Ανάπτυξη πνευμόνων Εμβρυική περίοδος (4-5 εβδομάδες) Ψευδοαδενική περίοδος (5-16 εβδομάδες) Περίοδος σχηματισμού του βρογχικού δέντρου Σωληνώδης περίοδος (16-26

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ. Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας

ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ. Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστηµών Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ευάγγελος Κουντούρης, Φυσικός Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας Α Γυµνασίου: Η µεταφορά ουσιών στα φυτά Επιµέλεια-Παρουσίαση: Λαµπρινή Σιαφάκα

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη µεταφορά της ωοµάζας στο εργαστήριο, η πλειοψηφία των προσφάτων γονιµοποιηµένων αυγών δεν είχε ξεπεράσει το στάδιο 12. Τα πρώτα εκκολαφθέντα

Κατά τη µεταφορά της ωοµάζας στο εργαστήριο, η πλειοψηφία των προσφάτων γονιµοποιηµένων αυγών δεν είχε ξεπεράσει το στάδιο 12. Τα πρώτα εκκολαφθέντα ΕΜΒΡΥΪΚH ΑΝAΠΤΥΞΗ Κατά τη µεταφορά της ωοµάζας στο εργαστήριο, η πλειοψηφία των προσφάτων γονιµοποιηµένων αυγών δεν είχε ξεπεράσει το στάδιο 12. Τα πρώτα εκκολαφθέντα έµβρυα παρατηρήθηκαν την όγδοη µέρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΑ. Καρβουντζή Ηλιάνα (Βιολόγος) 1

ΚΥΤΤΑΡΑ. Καρβουντζή Ηλιάνα (Βιολόγος) 1 ΚΥΤΤΑΡΑ ΖΥΓΩΤΟ: Το πρώτο κύτταρο του οργανισμού από το οποίο με συνεχείς κυτταρικές διαιρέσεις προκύπτουν όλα. ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ: Διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αποκτούν διαφορετικά μορφολογικά και λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταροαρχιτεκτονική Ελίζαµπεθ Τζόνσον Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή

Κυτταροαρχιτεκτονική Ελίζαµπεθ Τζόνσον Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Κυτταροαρχιτεκτονική Ελίζαµπεθ Τζόνσον Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Τελικός Εγκ Εγκεφαλικά ηµισφαίρια Διάµεσος εγκ & Βασικά γάγγλια Διαίρεση του ΚΝΣ Στέλεχος του εγκέφαλου Μέσος εγκ Γέφυρα Προµήκης

Διαβάστε περισσότερα

10. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ

10. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ 10. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό θα αναφερθούν οι μορφολογικές διαφορές μεταξύ των νεογιλών και των μονίμων δοντιών, όπως επίσης και μεταξύ των μονίμων δοντιών, στοιχεία απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 8. ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 8. ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 8. ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Υποδομή του ξύλου Δομή της ξυλώδους ύλης: κυτταρικά τοιχώματα, μεσοκυττάρια στρώση, τυλώσεις Αόρατη με κοινό μικροσκόπιο Μελέτη με πολωτικό μικροσκόπιο, ακτίνες Χ, ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Στόχοι - Να αναγνωρίζετε τα όργανα µε τα οποία τα φυτά µεταφέρουν το νερό από τις ρίζες στα υπόλοιπα µέρη του φυτού.. - Να διαπιστώσετε την άνοδο του νερού και των διαλυµένων ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΙ Ως προς τη µορφή και τη λειτουργία τους. Κυτταρική διαφοροποίηση.

ΙΣΤΟΙ Ως προς τη µορφή και τη λειτουργία τους. Κυτταρική διαφοροποίηση. ΙΣΤΟΙ 1. Τα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισµό µας, διακρίνονται σε διάφορους τύπους, παρά το γεγονός ότι όλα, τελικώς, προέρχονται από το ζυγωτό, δηλαδή το πρώτο κύτταρο µε το οποίο ξεκίνησε η ζωή µας.

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό Σύστηµα. Σοφία Χαβάκη. Λέκτορας

Κυκλοφορικό Σύστηµα. Σοφία Χαβάκη. Λέκτορας Κυκλοφορικό Σύστηµα Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας Εβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Κυκλοφορικό Σύστηµα Αιµοφόροκυκλοφορικό σύστηµα Λεµφoφόροκυκλοφορικό σύστηµα Αιµοφόρο Κυκλοφορικό Σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Η δοµή και η λειτουργία του κυτταροσκελετού: Ο κυτταροσκελετός είναι ένα δίκτυο από ινίδια που εκτείνονται σε όλο το κυτταρόπλασµα και σχηµατίζουν

Η δοµή και η λειτουργία του κυτταροσκελετού: Ο κυτταροσκελετός είναι ένα δίκτυο από ινίδια που εκτείνονται σε όλο το κυτταρόπλασµα και σχηµατίζουν Η δοµή και η λειτουργία του κυτταροσκελετού: Ο κυτταροσκελετός είναι ένα δίκτυο από ινίδια που εκτείνονται σε όλο το κυτταρόπλασµα και σχηµατίζουν ένα δυναµικό σκελετό που χρησιµεύει στη στήριξη και την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ Hράκλειο, εκέμβριος 2011 ΤΥΠΟΙ ΙΣΤΩΝ 1. Eπιθηλιακός Πολυεδρικά κύτταρα που είναι πάρα πολύ στενά συνδεδεμένα και φέρουν ελάχιστη μεσοκυττάρια ουσία 2. Συνδετικός Κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΟΥ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΟΥ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΟΥ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΩΝ Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται σύντομη περιγραφή των ανατομικών στοιχείων της στοματικής κοιλότητας, (προσωπικό κρανίο, άνω και κάτω γνάθος, γλώσσα, χείλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Οι ρυθμιστές του οργανισμού Είδη αδένων στον άνθρωπο o Εξωκρινείς αδένες: εκκρίνουν το προϊόν τους μέσω εκφορητικού πόρου είτε στην επιφάνεια του σώματος (π.χ. ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΥ: ΜΙΚΡΟΪΝΙΔΙΑ- ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΙΝΙΔΙΑ- ΜΙΚΡΟΣΩΛΗΝΙΣΚΟΙ Η δοµή και η λειτουργία του κυτταροσκελετού: Ο κυτταροσκελετός είναι ένα δίκτυο από ινίδια που εκτείνονται σε όλο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Ιστοποθολογικές μεταβολές στην τερηδονική βλάβη

Κεφάλαιο 7. Ιστοποθολογικές μεταβολές στην τερηδονική βλάβη Κεφάλαιο 7. Ιστοποθολογικές μεταβολές στην τερηδονική βλάβη Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν οι μεταβολές των σκληρών οδοντικών ιστών σε ιστολογικό επίπεδο, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της έναρξης

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Εμφυτευμάτων

Βιολογία Εμφυτευμάτων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Οστική Επούλωση Γεώργιος Μακρής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ. αναπαραγωγή. αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ. αναπαραγωγή. αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ αναπαραγωγή αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη επιδιόρθωση ιστών Κυτταρική οργάνωση του γενετικού υλικού Γονιδίωµα: Το σύνολο του γενετικού υλικού (DNA) ενός κυττάρου Στα προκαρυωτικά κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική$Bιολογία$ Πολυκυτταρική+οργάνωση+και+ καρκίνος+ ΔIAΛEΞΕΙΣ*15*&*16! (18!&!21/5/2012)! Δρ.$Xρήστος$Παναγιωτίδης,$Τμήμα$Φαρμακευτικής$Α.Π.Θ.

Kυτταρική$Bιολογία$ Πολυκυτταρική+οργάνωση+και+ καρκίνος+ ΔIAΛEΞΕΙΣ*15*&*16! (18!&!21/5/2012)! Δρ.$Xρήστος$Παναγιωτίδης,$Τμήμα$Φαρμακευτικής$Α.Π.Θ. Kυτταρική$Bιολογία$ ΔIAΛEΞΕΙΣ*15*&*16! (18!&!21/5/2012)! Πολυκυτταρική+οργάνωση+και+ καρκίνος+ Ας+ξαναθυμηθούμε+για+λίγο+ τη+κυτταρική+θεωρία+ Η*κυτταρική*θεωρία*! OΛOI!OI!ZΩNTANOI!OPΓANIΣMOI! AΠOTEΛOYNTAI!AΠO!KYTTAPA!H!AΠO!

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική Bιολογία ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ, ΜΕΜΒΡΑΝΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ & ΔΙΑΛΟΓΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΔIAΛEΞΗ 4 (6/3/2013)

Kυτταρική Bιολογία ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ, ΜΕΜΒΡΑΝΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ & ΔΙΑΛΟΓΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΔIAΛEΞΗ 4 (6/3/2013) Kυτταρική Bιολογία ΔIAΛEΞΗ 4 (6/3/2013) ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ, ΜΕΜΒΡΑΝΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ & ΔΙΑΛΟΓΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ Οι λιπιδικές διπλοστιβάδες ως φραγμοί Νερό Υδρόφιλες φωσφολιπιδικές κεφαλές Φωσφολιπιδική μεμβράνη

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών Μίτωση - Μείωση Τα ευκαρυωτικά κύτταρα διαιρούνται με δύο τρόπους: τη μίτωση και τη μείωση. Η Μίτωση είναι ο τύπος της κυτταρικής διαίρεσης που από ένα πατρικό κύτταρο καταλήγει σε δύο γενετικά πανομοιότυπα

Διαβάστε περισσότερα

5. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΥΝΟΔΟΝΤΩΝ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ

5. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΥΝΟΔΟΝΤΩΝ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ 5. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΥΝΟΔΟΝΤΩΝ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναλυτική περιγραφή της μορφολογίας της μύλης και της ρίζας των κυνοδόντων της άνω και της κάτω γνάθου, δίνοντας έμφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΟΥ Κύτταρο Θεμελιώδης δομική και λειτουργική μονάδα των ζωντανών οργανισμών Φυτικό κύτταρο Χαρακτηριστικά των κυττάρων των πολυκύτταρων φυτών: 1. Μερική ανεξαρτησία

Διαβάστε περισσότερα

Όραση Α. Ιδιότητες των κυµάτων. Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού. Ορατό φως

Όραση Α. Ιδιότητες των κυµάτων. Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού. Ορατό φως Ιδιότητες των κυµάτων Όραση Α Μήκος κύµατος: απόσταση µεταξύ δύο διαδοχικών κυµατικών µορφών Συχνότητα: αριθµός κύκλων ανά δευτερόλεπτα (εξαρτάται από το µήκος κύµατος) Ορατό φως Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Τι γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες;

ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Τι γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες; 1 ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Το κύτταρο αποτελείται από χηµικές ενώσεις, στις οποίες περιλαµβάνονται τα µικρά βιολογικά µόρια και τα βιολογικά µακροµόρια. Στα µικρά βιολογικά µόρια ανήκουν, τα ανόργανα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ 2016 2 Το συνώνυμο της αναπαραγωγής είναι ο πολλαπλασιασμός, η δημιουργία νέων ατόμων που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους γονείς τους. Όλοι οι οργανισμοί κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στην Βιολογία

Εργασία στην Βιολογία Εργασία στην Βιολογία Μεμβράνη του Πυρήνα του Κυττάρου Χρονιά: 2013-2014 Επιμέλεια: Σταμάτης Ορφανός, Μάριος Παναγιωτόπουλος [1] Πυρήνας του Κυττάρου Ο πυρήνας είναι το πιο μεγάλο και ευδιάκριτο οργανίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα 1.2 Κύτταρο: η μονάδα της ζωής Ιστορικά 1665: Ο Ρ.Χουκ μιλά για κύτταρα. Σύγχρονη κυτταρική θεωρία: Το κύτταρο είναι η θεμελιώδης δομική και λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

AYΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

AYΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ AYΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ Χ.Κ. ΚΙΤΣΑΚΗ 2008 1 Αντικείμενα της ενότητας Ορισμοί και έννοιες Σκοπός των διεργασιών της ανάπτυξης Πού και πώς πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εξωκυττάριο στρώμα (ΕΣ)

Εξωκυττάριο στρώμα (ΕΣ) Εξωκυττάριο στρώμα (ΕΣ) 1 Παραδείγματα εξωκυτταρικού στρώματος. Στιβάδες επιθηλιακών κυττάρων στηρίζονται σε μια λεπτή στιβάδα εξωκυτταρικού στρώματος που ονομάζεται βασικός υμένας. Κάτω από τον βασικό

Διαβάστε περισσότερα

υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα

υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα λειτουργικότητα βλαστού βλαστός υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα στηρίζει φύλλα, άνθη, καρπούς παράγει νέους ιστούς και όργανα (ιστογένεση/οργανογένεση) ο πράσινος βλαστός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:././2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Από το κύτταρο στον οργανισμό ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί:

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι δομές που αποτελούνται από εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, το λεμφικό

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική$Bιολογία$ Πολυκυτταρική+οργάνωση+και+ καρκίνος+ ΔIAΛEΞΕΙΣ*19*&*20! (21!&!28/5/2014)! Δρ.$Xρήστος$Παναγιωτίδης,$Τμήμα$Φαρμακευτικής$Α.Π.Θ.

Kυτταρική$Bιολογία$ Πολυκυτταρική+οργάνωση+και+ καρκίνος+ ΔIAΛEΞΕΙΣ*19*&*20! (21!&!28/5/2014)! Δρ.$Xρήστος$Παναγιωτίδης,$Τμήμα$Φαρμακευτικής$Α.Π.Θ. Kυτταρική$Bιολογία$ ΔIAΛEΞΕΙΣ*19*&*20! (21!&!28/5/2014)! Πολυκυτταρική+οργάνωση+και+ καρκίνος+ Ας+ξαναθυμηθούμε+για+λίγο+ τη+κυτταρική+θεωρία+ Η*κυτταρική*θεωρία*! OΛOI!OI!ZΩNTANOI!OPΓANIΣMOI! AΠOTEΛOYNTAI!AΠO!KYTTAPA!H!AΠO!

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Ο ανθρώπινος οργανισμός συνίσταται α- πό τρισεκατομμύρια κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά εμφανίζουν σημαντική ποικιλομορφία, που αφορά το μέγεθος,

Διαβάστε περισσότερα

Νικολέττα Χαραλαμπάκη Ιατρός Βιοπαθολόγος

Νικολέττα Χαραλαμπάκη Ιατρός Βιοπαθολόγος Νικολέττα Χαραλαμπάκη Ιατρός Βιοπαθολόγος ΚΝΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Περιβάλλονται και στηρίζονται με τις εγκεφαλικές και νωτιαίες μήνιγγες μεταξύ των οποίων περικλείεται ο υπαραχνοειδής χώρος γεμάτος

Διαβάστε περισσότερα

3. Το σχεδιάγραμμα παρουσιάζει τομή ανθρώπινου πεπτικού συστήματος.

3. Το σχεδιάγραμμα παρουσιάζει τομή ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. ΠΕΠΤΙΚΟ 1. Α. Να γράψετε τα είδη των δοντιών Α, Β, Γ, Δ και τα μέρη του δοντιού Ε Μ. Β. Πόσα δόντια έχει ένα παιδί 3 χρόνων; Γ. Ποιοι αδένες αφήνουν το έκκριμά τους στη στοματική κοιλότητα και ποιο το

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι

Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ 1. Να ταξινομήσετε τις παρακάτω έννοιες σε τέσσερις θεματικές ομάδες: Σπερματικός πόρος, σηραγγγώδη σώματα, λοβοί, σπερματικά

Διαβάστε περισσότερα

Μόρια κυτταρικής πρόσφυσης

Μόρια κυτταρικής πρόσφυσης Μόρια κυτταρικής πρόσφυσης 1 Ομαδες μοριων κυτταρικης προσφυσης Καντχερίνες -CAMs Σελεκτίνες ΙντεγκρίνεςCAMs Σελεκτίνες Ιντεγκρίνες Συνδέσεις μεταξύ πρωτεινών με ομοιοφιλικό είτε με ετεροφιλικό τρόπο Κυτταρικές

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Αισθητήρια Όργανα

Ειδικά Αισθητήρια Όργανα Ειδικά Αισθητήρια Όργανα Οφθαλμός Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΧΙΤΩΝΕΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΥ ΒΟΛΒΟΥ 1. Σκληρός: εξωτερικός ινοκολλαγονώδης χιτώνας 2. Ραγοειδήςήμέσοςήαγγειώδης:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής. Φυσική του Σκελετού

Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής. Φυσική του Σκελετού Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Φυσική του Σκελετού Τα οστά πραγματοποιούν τουλάχιστον έξι λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα: 1. Υποστήριξη 2. Κίνηση 3. Προστασία διαφόρων οργάνων 4. Αποθήκευση χημικών ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ. Πετρολιάγκης Σταμάτης Τμήμα Γ4

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ. Πετρολιάγκης Σταμάτης Τμήμα Γ4 ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ Πετρολιάγκης Σταμάτης Τμήμα Γ4 ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ Η κυτταρική μεμβράνη ή πλασματική μεμβράνη είναι η εξωτερική μεμβράνη που περιβάλλει το κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΙ ΑΝΩ ΤΟΜΕΙΣ (11, 21 12, 22)

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΙ ΑΝΩ ΤΟΜΕΙΣ (11, 21 12, 22) ΕΝΤΡΙΟΙ Ι ΠΛΓΙΟΙ ΝΩ ΤΟΜΕΙ (11, 21 12, 22) -29- ΕΝΤΡΙΟΙ Ι ΠΛΓΙΟΙ ΝΩ ΤΟΜΕΙ (11, 21-12, 22) τόχοι Με το πέρας της άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να: 1. Περιγράφει τις βασικές μορφολογικές διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά τη μελέτη του παρόντος κεφαλαίου και το πέρας της εργαστηριακής άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να:

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά τη μελέτη του παρόντος κεφαλαίου και το πέρας της εργαστηριακής άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να: ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά τη μελέτη του παρόντος κεφαλαίου και το πέρας της εργαστηριακής άσκησης ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός να: Αναγνωρίζει τα ιατρογενή σφάλματα τα οποία πιθανόν να προκαλέσουν

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική Bιολογία. Απόπτωση, ή Προγραμματισμένος Κυτταρικός Θάνατος ΔIAΛEΞΗ 20 (9/5/2017) Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης, Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ.

Kυτταρική Bιολογία. Απόπτωση, ή Προγραμματισμένος Κυτταρικός Θάνατος ΔIAΛEΞΗ 20 (9/5/2017) Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης, Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. Kυτταρική Bιολογία ΔIAΛEΞΗ 20 (9/5/2017) Απόπτωση, ή Προγραμματισμένος Κυτταρικός Θάνατος Τι είναι απόπτωση; Απόπτωση είναι ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος Η καταστροφή του κυττάρου γίνεται «ήπια»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο 1. Ποιος είναι ο ρόλος των ερυθρών κυττάρων του αίματος; α. μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα β. μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, άλατα, ορμόνες και πρωτεΐνες γ. μεταφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:./04/2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 ο ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Ενδοκρινείς αδένες ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ποια κύτταρα έχουν κυτταροσκελετό; Όλα τα ευκαρυωτικά!

Ποια κύτταρα έχουν κυτταροσκελετό; Όλα τα ευκαρυωτικά! Ποια κύτταρα έχουν κυτταροσκελετό; Όλα τα ευκαρυωτικά! Αρχικά πιστευόταν ότι τα µικροϊνίδια είναι χαρακτηριστικό µόνο των γραµµωτών µυών. Το ΗΜ υπερ-υψηλής τάσης συνέβαλε (άθελά του) στην ανακάλυψη του

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική Bιολογία ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ, ΜΕΜΒΡΑΝΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ & ΔΙΑΛΟΓΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΔIAΛEΞΕΙΣ 4 & 5 (29/2 & 2/3/2016)

Kυτταρική Bιολογία ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ, ΜΕΜΒΡΑΝΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ & ΔΙΑΛΟΓΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΔIAΛEΞΕΙΣ 4 & 5 (29/2 & 2/3/2016) Kυτταρική Bιολογία ΔIAΛEΞΕΙΣ 4 & 5 (29/2 & 2/3/2016) ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ, ΜΕΜΒΡΑΝΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ & ΔΙΑΛΟΓΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ Οι λιπιδικές διπλοστιβάδες λειτουργούν ως φραγμοί Νερό Υδρόφιλες φωσφολιπιδικές κεφαλές

Διαβάστε περισσότερα

Εμβρυολογία πεπτικού συστήματος

Εμβρυολογία πεπτικού συστήματος Εμβρυολογία πεπτικού συστήματος Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας AΡΧΕΓΟΝΟ ΕΝΤΕΡΟ : - πρόσθιο έντερο, - μέσο έντερο, - οπίσθιο έντερο. `σχηματίζεται την 4η εβδομάδα (από

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα