ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: ορισμός βάσει του ICF. ΜΑΚΡΟ-ΠΕΡΙΟΧΗ A Διερεύνηση Αναγκών & Αξιολόγηση ικανοτήτων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: ορισμός βάσει του ICF. ΜΑΚΡΟ-ΠΕΡΙΟΧΗ A Διερεύνηση Αναγκών & Αξιολόγηση ικανοτήτων"

Transcript

1 ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: ορισμός βάσει του ICF ΜΑΚΡΟ-ΠΕΡΙΟΧΗ A Διερεύνηση Αναγκών & Αξιολόγηση ικανοτήτων

2 Σκοπός Σκοπός της παρούσας διδακτικής ενότητας είναι να: Μάθετε πώς να εφαρμόζετε το εργαλείο της Διεθνούς Ταξινόμησης για τη Λειτουργικότητα, την Αναπηρία και την Υγεία (ICF).

3 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Στο τέλος της ενότητας θα είστε σε θέση να: Γνωρίζετε τη μέθοδο στην οποία βασίζεται το ICF, η οποία θα σας επιτρέψει να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα της αναπηρίας ενός ατόμου, σε σχέση με ένα ευρύτερο πλαίσιο. Χρησιμοποιείτε μια διεθνώς αναγνωρισμένη γλώσσα για τον ορισμό της αναπηρίας. Αναγνωρίζετε τους παράγοντες που διευκολύνουν ή εμποδίζουν ένα άτομο με αναπηρία μέσα σε ένα περιβάλλον. Αξιολογείτε το βαθμό της αναπηρίας ενός ατόμου σε σχέση με ένα συνολικό πλαίσιο.

4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ICF Σοβαρή Αναπηρία: ορισμός μέσω του ICF Θέμα 1

5 Τα τελευταία χρόνια, η αντίληψη για τα άτομα με αναπηρία έχει αλλάξει και αυτό έχει οδηγήσει στην ανάγκη αναγνώρισης των ίσων δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων με αναπηρία. Στην κοινή και στη νομοθετική γλώσσα, χρησιμοποιούνται έννοιες όπως άτομα με ειδικές ανάγκες κι άτομα με αναπηρία.

6 Η διάκριση μεταξύ βλάβης, αναπηρίας και ανικανότητας εισήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1980, όταν εξέδωσε την «Διεθνή Ταξινόμηση βλαβών, ανικανοτήτων και αναπηριών» (ICIDH).

7 Βλάβη Κάθε απώλεια ή ανωμαλία της φυσιολογικής, ανατομικής ή ψυχολογικής λειτουργίας (εξωτερίκευση) Αναπηρία Κάθε περιορισμός ή απώλεια (που προκύπτει από βλάβες) της ικανότητας του ατόμου να εκτελεί μια βασική δραστηριότητα (βάδισμα, τροφή, εργασία) στο βαθμό που θεωρείται φυσιολογικό για ένα άτομο (αντικειμενικοποίηση). Ανικανότητα Ανικανότητα, που προκύπτει από βλάβη ή αναπηρία, που περιορίζει ή εμποδίζει ένα άτομο από το να εκπληρώσει έναν κοινωνικό ρόλο ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός σε σχέση με την ηλικία, το φύλο και το κοινωνικο-πολιτισμικό περιβάλλον ενός ατόμου (κοινωνικοποίηση).

8 Η Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Το Δεκέμβριο του 2006, η Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: θέτει την κατεύθυνση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ισότητας και κοινωνικής ένταξης όλων των πολιτών με αναπηρία σε διεθνές επίπεδο.

9 Η Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Στο Άρθρο 1 της Σύμβασης αναφέρεται : «Στα άτομα με αναπηρία περιλαμβάνονται όσα έχουν χρόνιες φυσικές, πνευματικές, διανοητικές ή αισθητηριακές βλάβες, οι οποίες σε συνδυασμό με ποικίλα εμπόδια μπορούν να εμποδίσουν την ολοκληρωτική και αποτελεσματική συμμετοχή στην κοινωνία σε ισότιμη βάση με τους άλλους».

10 Η έννοια της αναπηρίας αφορά στη σχέση μεταξύ ενός ατόμου και του περιβάλλοντός του.

11 Το ICF είναι ένα εργαλείο που έχει δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο μια συστηματική ταξινόμηση η οποία περιγράφει την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του ατόμου και τη σχετική του κατάσταση.

12 Το ακρωνύμιο ICF αναφέρεται στη «Διεθνή Ταξινόμηση της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας». Μέχρι σήμερα, είναι η μόνη προσέγγιση για την αξιολόγηση της αναπηρίας που μεταφράζεται σε έννοιες και περιγράφει την αλληλεπίδραση μεταξύ ενός ατόμου και του περιβάλλοντός του.

13 Το μοντέλο ICF εγγυάται το περιεχόμενο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία εκλαμβάνοντας την αναπηρία ως μια οικουμενική διάσταση της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβάνοντας και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στην κατάταξη, αποφεύγοντας κάθε αρνητικό χαρακτηρισμό, καθιερώνοντας τη θετική κατάταξη της ανθρώπινης λειτουργικότητας με επίκεντρο το ατομικό και κοινωνικό πλαίσιο.

14 Το ICF είναι μια ομοιογενής κατάταξη των όρων που χρησιμοποιούνται ξεκινώντας από το περιβαλλοντικό πλαίσιο στο οποίο η έννοια «αναπηρία» έχει αντικατασταθεί από την έννοια «δραστηριότητα» και η έννοια «ανικανότητα» έχει αντικατασταθεί από τη «συμμετοχή». Η ταξινόμηση είναι «οικουμενική» διότι δεν αφορά μόνο το άτομο με αναπηρία, αλλά κάθε άτομο το οποίο αντιμετωπίζει μια κατάσταση υγείας ή αναπηρίας.

15 Το ICF περιγράφει τη λειτουργικότητα του ατόμου, δηλαδή τις θετικές πλευρές και τις δυνατότητες αυτού το ατόμου, αλλά και τις αρνητικές πλευρές της λειτουργικότητας, δηλαδή σε τι δυσκολεύεται. Το ICF κατατάσσει επίσης κατά πόσο ή όχι οι είναι παρούσες οι βλάβες στις σωματικές λειτουργίες και δομές, λαμβάνοντας υπ όψιν τους παράγοντες πλαισίου, δηλαδή τη θετική ή αρνητική επίδραση του περιβάλλοντος ενός ατόμου στη λειτουργικότητά του.

16 Αυτό το σύστημα κατηγοριοποίησης λειτουργεί μέσα από ένα σύνολο κατηγοριών συγκεντρωμένων και ταξινομημένων σύμφωνα με το πρότυπο που παρέχεται από το βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο, το οποίο εξετάζει τα άτομα στο σύνολό τους: όχι μόνο από άποψη υγείας, αλλά και στις καθημερινές κοινωνικές τους σχέσεις.

17 Σε έναν κατάλογο ελέγχου, είναι δυνατό να επιτευχθεί μια αμερόληπτη περιγραφή της λειτουργικότητας και της αναπηρίας του ατόμου, δηλαδή των στοιχείων που καθορίζουν την κατάσταση της υγείας.

18 Μέσω του ICF όλοι μπορούν να χρησιμοποιούν μια κοινή «διεθνή γλώσσα», επιτρέποντας την πιο αποτελεσματική επικοινωνία, όχι μόνο μεταξύ των υπηρεσιών της ίδια περιοχής δράσης, αλλά και μεταξύ των υπηρεσιών των διαφόρων περιοχών.

19 ΔΟΜΗ ΤΟΥ ICF Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω τουicf Θέμα 2

20 ICF GENERAL STRUCTURE Το ICF αποτελείται από δύο μέρη και τέσσερα σκέλη: 1. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη λειτουργικότητα και την αναπηρία και αποτελείται από δύο σκέλη: Σωματικές δομές και λειτουργίες, Δραστηριότητα και συμμετοχή 2. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στους παράγοντες πλαισίου και αποτελείται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

21

22 Σύμφωνα με το βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο που διέπει το ICF, η λειτουργικότητα και η αναπηρία του ατόμου γίνεται αντιληπτή ως η δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ: των καταστάσεων υγείας (ασθένειες, παθήσεις, τραύματα) και των (προσωπικών και περιβαλλοντικών) παραγόντων πλαισίου που δημιουργούν τη συνολική εμπειρία της λειτουργικότητας και της αναπηρίας.

23 ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω τουicf ΥΠΟΘΕΜΑ 2.1

24

25 Στο ICF, οι σωματικές λειτουργίες, οι οποίες μαζί με τις σωματικές δομές, αποτελούν το πρώτο σκέλος του πρώτου μέρους, είναι οι φυσιολογικές λειτουργίες των σωματικών συστημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών λειτουργιών).

26 Αυτό το σκέλος περιλαμβάνει 8 περιοχές: 1. Ψυχικές και νοητικές λειτουργίες 2. Αισθητηριακές λειτουργίες και πόνος 3. Λειτουργίες της φωνής και της ομιλίας 4. Λειτουργίες του καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, ανοσοποιητικού και αναπνευστικού συστήματος 5. Λειτουργίες της πέψης και του μεταβολικού και του ενδοκρινικού συστήματος 6. Λειτουργίες του ουροποιητικού αναπαραγωγικού συστήματος 7. Λειτουργίες σχετικές με το νευρομυοσκελετικό σύστημα και την κίνηση 8. Λειτουργίες του δέρματος και των συναφών δομών

27 Οι σωματικές λειτουργίες κωδικοποιούνται με έναν προσδιοριστή Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΣ προσδιορίζει το βαθμό της βλάβης, δηλαδή τη σοβαρότητα του προβλήματος που επηρεάζει μια συγκεκριμένη λειτουργία.

28 ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω τουicf ΥΠΟΘΕΜΑ 2.2

29

30 Στο σύστημα ταξινόμησης ICF, οι σωματικές δομές περιγράφουν τα δομικά και ανατομικά μέρη του σώματος, δηλαδή τα όργανα, τα άκρα και τα στοιχεία τους, τα οποία κατατάσσονται σύμφωνα με τα σωματικά συστήματα.

31 Οι σωματικές δομές περιγράφουν το σώμα ενός ατόμου. Τα πρότυπα για αυτές τις δομές είναι αυτά που θεωρούνται καθολικά στατιστικά πρότυπα για τα ανθρώπινα όντα.

32 Αυτό το σκέλος περιλαμβάνει οκτώ περιοχές: 1. Δομές του νευρικού συστήματος 2. Μάτι, αυτί και σχετικές δομές 3. Δομές σχετικές με τη φωνή και την ομιλία 4. Δομές του καρδιαγγειακού, ανοσοποιητικού και αναπνευστικού συστήματος 5. Δομές σχετικές με την πέψη, τον μεταβολισμό και το ενδοκρινικό σύστημα 6. Δομές σχετικές με το ουροποιητικό αναπαραγωγικό σύστημα 7. Δομές σχετικές με την κίνηση 8. Δέρμα και σχετικές δομές

33 Οι σωματικές δομές κωδικοποιούνται με τη χρήση τριών προσδιοριστών: Ο πρώτος καθορίζει την έκταση της βλάβης Ο δεύτερος προσδιορίζει τη φύση της βλάβης Ο τρίτος προσδιορίζει τη θέση της βλάβης

34 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω τουicf ΥΠΟΘΕΜΑ 2.3

35

36 Στο ICF η δραστηριότητα και η συμμετοχή αποτελούν το δεύτερο σκέλος του πρώτου μέρους του ICF. Η δραστηριότητα αναφέρεται στην εκτέλεση ενός έργου ή μιας δραστηριότητας από ένα άτομο.

37 Αυτό το σκέλος περιλαμβάνει εννέα περιοχές : 1. Εκμάθηση και εφαρμογή της γνώσης 2. Γενικά καθήκοντα και απαιτήσεις 3. Επικοινωνία 4. Κινητικότητα 5. Ατομική φροντίδα 6. Οικιακή ζωή 7. Διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις 8. Μείζονες τομείς ζωής 9. Κοινοτική, κοινωνική και πολιτική και ζωή

38 Στην περίπτωση της δραστηριότητας και της συμμετοχής, παρέχονται δύο κλίμακες: Κλίμακα ικανότητας ερμηνεύει το στοιχείο ως μια εγγενή ικανότητα να ενεργεί ή να συμπεριφέρεται μέσα σε ένα τυποποιημένο περιβάλλον Κλίμακα απόδοσης ερμηνεύει το στοιχείο ως απόδοση που παρατηρείται από τα άτομα στο περιβάλλον τους Κατά συνέπεια, υπάρχουν δύο προσδιοριστές: ικανότητα και απόδοση

39 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω τουicf ΥΠΟΘΕΜΑ 2.4

40

41 Στο σύστημα ταξινόμησης ICF οι παράγοντες πλαισίου δεν αναφέρονται απλώς σε ολόκληρο το περιβαλλοντικό πλαίσιο, αλλά και στον τρόπο ζωής και σε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου (ηλικία, φύλο, χρώμα του δέρματος, θρησκεία, γλώσσα, πολιτισμός)

42 Οι παράγοντες πλαισίου αποτελούν το δεύτερο μέρος του ICF και περιλαμβάνουν δύο σκέλη: Περιβαλλοντικοί παράγοντες Ατομικοί παράγοντες Προς το παρόν, μόνο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι κωδικοποιημένοι, ενώ οι προσωπικοί παράγοντες δεν είναι κωδικοποιημένοι δεδομένης της μεταβλητότητάς τους.

43 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω τουicf ΥΠΟΘΕΜΑ 2.5

44

45 Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αναφέρονται στον εξωτερικό κόσμο στον οποίο ζει ένα άτομο. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να έχουν: Αρνητικό αποτέλεσμα ή Θετικό/ διευκολυντικό αποτέλεσμα στη λειτουργικότητα.

46 Στο ICF λαμβάνονται υπ όψιν οι: Πραγματικές και πρακτικές πτυχές του φυσικού περιβάλλοντος Για παράδειγμα, προϊόντα όπως τα τρόφιμα, τεχνολογίες όπως το τηλέφωνο ή το αυτοκίνητο, το κλίμα, η θερμοκρασία Πραγματικές και πρακτικές πτυχές του κοινωνικού περιβάλλοντος Για παράδειγμα η οικογένεια, οι φίλοι, οι επαγγελματίες, ή νομοθεσία και οι πολιτικές Αλλά και στοιχεία όπως οι στάσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στη λειτουργικότητα ενός ατόμου.

47 Αυτό το σκέλος αποτελείται από πέντε περιοχές: 1. Προϊόντα και τεχνολογία 2. Φυσικό περιβάλλον και τεχνητές αλλαγές 3. Κοινωνικές σχέσεις και υποστήριξη 4. Συμπεριφορές 5. Υπηρεσίες, συστήματα και πολιτικές.

48 Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κωδικοποιούνται από τη μεριά του ατόμου του οποίου η κατάσταση περιγράφεται Π. χ. Ένα πεζοδρόμιο μπορεί να θεωρηθεί εμπόδιο για ένα άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ μπορεί να θεωρηθεί διευκολυντής για ένα τυφλό άτομο.

49 Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου με βάση τα: Εμπόδια, αν δυσχεραίνουν την απόδοση των ατόμων παρά τις δυνατότητές τους, Διευκολυντές, αν βελτιώνουν την απόδοση των ατόμων σε συνδυασμό με τις ικανότητές τους.

50 ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ICF Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω τουicf Θέμα 3

51 ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ Οι όροι Ταξινόμηση, Μέτρηση και Αξιολόγηση Μπορεί λανθασμένα να θεωρηθούν συνώνυμοι. Αντίθετα, ορίζουν διαφορετικές μεθοδολογικές διαδικασίες.

52 Σημείωση Το ICF είναι μια περιγραφική ταξινόμηση, όχι ένα διαγνωστικό εργαλείο. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να κωδικοποιούν μόνο όσα παρατηρούν

53 Η διαδικασία η οποία βασίζεται στο ICF Δεν έχει στόχο τη μέτρηση ή την αξιολόγηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων ενός ατόμου με αναπηρία σε σύγκριση με ένα σταθερό πρότυπο Αλλά Ο κύριος στόχος της είναι να περιγράψει σύμφωνα με μια σειρά, δηλαδή να ταξινομήσει: οι πληροφορίες ταξινομούνται και καταγράφονται σύμφωνα με ένα πρότυπο

54 Με το ICF η ταξινόμηση πραγματοποιείται μέσα από αλφαριθμητικούς κωδικούς οι οποίοι επιτρέπουν τη γρήγορη αναγνώριση όλων των συναφών με την υγεία όρων. Το ICF αποτελείται από ένα σύνολο ιεραρχικά διατεταγμένων όρων, από τον γενικότερο στον ειδικότερο. Ιδανικά η κατάταξη δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη σε έκταση, ούτε διφορούμενη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ταξινόμηση είναι μοναδική, έτσι ώστε κάθε σημείο της κατάταξης να αποτελεί ενιαίο σύνολο.

55 Κωδικοποίηση Είναι η διαδικασία αντιστοίχισης ενός μοναδικού κωδικού σε κάθε δεδομένο στην περίπτωση του ICF, ο κωδικός είναι αλφαριθμητικός. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα τα δεδομένα θα πρέπει να συνδέονται με έναν κωδικό.

56 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ICF Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω τουicf ΥΠΟΘΕΜΑ 3.1

57 Το σύστημα είναι πολύ απλό και ευέλικτο. Αποτελείται από ένα σύνολο κωδικών που συγκεντρώθηκαν σε μια πλήρη κατάταξη περίπου κωδικών οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο σημαντικοί και σχετικοί για την σκιαγράφηση του λειτουργικού προφίλ του ατόμου.

58 Οι κωδικοί καταγράφονται σε έναν κατάλογο ελέγχου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο γρήγορα και εύκολα από την αρχική κατάταξη επειδή επιτρέπει να περιγραφεί συνθετικά η λειτουργικότητα ενός ατόμου και για ο εντοπισμός σημαντικών περιβαλλοντικών παραγόντων.

59 Το ICF χρησιμοποιεί έναν αλφαριθμητικό κωδικό που αποτελείται από ένα γράμμα και περισσότερους αριθμούς. Για παράδειγμα, ο κωδικός «b »

60 Η πρώτη θέση του κωδικού ICF προσδιορίζει το σκέλος Το σκέλος αναπαρίσταται από το αρχικό γράμμα του όρου στα Αγγλικά: - b, για σωματικές λειτουργίες - s, για σωματικές δομές - d, για δραστηριότητα και συμμετοχή - e, για περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στον κωδικό «b », το b σημαίνει ότι αναφερόμαστε στο σκέλος «Σωματικές λειτουργίες»

61 Η δεύτερη θέση προσδιορίζει την περιοχή του σκέλους Στον κωδικό «b », ο αριθμός 2 (δεύτερη θέση), αναφέρεται στην περιοχή 2, «Αισθητηριακές λειτουργίες και Πόνος»

62 Η τρίτη θέση προσδιορίζει την κατηγορία Και αποτελείται από έναν διψήφιο αριθμό (που κυμαίνεται από 10 έως 99). Στον κωδικό «b », το 80 αναφέρεται στην κατηγορία «Πόνος».

63 Η τέταρτη θέση προσδιορίζει την κατηγορία τρίτου επιπέδου, με τιμές από 0 έως 9. Οι κατηγορίες τρίτου επιπέδου αναφέρονται σε αποσαφηνίσεις Στον κωδικό «b », ο αριθμός 1 που βρίσκεται μετά το 80 προσδιορίζει την κατηγορία «Πόνος σε ένα μέρος του σώματος».

64 Τέλος, η πέμπτη θέση προσδιορίζει την κατηγορία τέταρτου επιπέδου, με τιμές από 0 έως 9. Οι κατηγορίες τέταρτου επιπέδου αναφέρονται σε «πρόσθετες αποσαφηνίσεις» των κατηγοριών τρίτου επιπέδου Στον κωδικό «b », το 3 προσδιορίζει την κατηγορία «Οσφυαλγία».

65 Κωδικός b Αυτός είναι ο κωδικός που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την οσφυαλγία. Ο κωδικός αποκτά πρόσθετη σημασία, όταν εκχωρηθεί σε αυτόν κι ένας προσδιοριστής. Ο προσδιοριστής τοποθετείται μετά τον κωδικό και χωρίζεται με μια κουκκίδα.

66 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 3.2

67 Οι προσδιοριστές είναι Αριθμοί οι οποίοι καθορίζουν το επίπεδο της υγείας και τη σοβαρότητα του προβλήματος Ο ορισμός του κωδικού δεν μπορεί από μόνος του να δείξει ποιος είναι ο τύπος της βλάβης που αναφέρει.

68 Οι προσδιοριστές εκχωρούνται σύμφωνα με μια αριθμητική κλίμακα αμέσως μετά τον κωδικό από την οποία διαχωρίζονται από μια κουκίδα και δίνουν νόημα στον κώδικα, καθώς καθορίζουν το βαθμό σοβαρότητας.

69 Ο αριθμός και ο τύπος των προσδιοριστών ποικίλλει ανάλογα με το σκέλος: Σωματικές λειτουργίες Σωματικές δομές Οι κατηγορίες αυτού του σκέλους έχουν μόνο έναν προσδιοριστή, ο οποίος καθορίζει το βαθμό της βλάβης, είναι δηλαδή μια κλίμακα σοβαρότητας (0 = καθόλου, 1 = μικρή, 2 = μέτρια, 3 = σοβαρή, 4 = πλήρης). Οι κατηγορίες αυτού του σκέλους ορίζονται από τρεις προσδιοριστές, που καθορίζουν την έκταση της βλάβης (σε μια κλίμακα από 0 έως 4, όπως παραπάνω), το είδος της βλάβης (για παράδειγμα, ότι μια δομή έχει ασυνήθιστο σχήμα ή μέγεθος ή ότι λείπει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει) και τη θέση της βλάβης (δηλαδή πού βρίσκεται στο σώμα: δεξιά, αριστερά, και στις δύο πλευρές ). Δραστηριό τητα/ Συμμετοχή Αυτό το σκέλος έχει δύο προσδιοριστές, που καθορίζουν την ικανότητα και την απόδοση του ατόμου. Περιβαλλον τικοί παράγοντες Έχουν μόνο ένα προσδιοριστή, ο οποίος μπορεί να οριστεί ως εμπόδιο ή διευκολυντής (προσθέτοντας ένα σύμβολο + πριν τον αριθμό) για τη λειτουργικότητα του ατόμου.

70 Η έκταση της βλάβης περιγράφει τη σοβαρότητα του προβλήματος Περιγράφεται στην ακόλουθη Κλίμακα σοβαρότητας: 0 = Καμία βλάβη (απούσα, αμελητέα) 0-4 % 1 = Ήπια βλάβη (ελαφρύ) 5-24 % 2 = Μέτρια βλάβη (μέτριο, ελεγχόμενο) 25-49% 3 = Σοβαρή βλάβη (έντονο, ακραίο) 50-95% 4 = Πλήρης βλάβη (συνολικό) % 8 = Μη προσδιοριζόμενη 9 = Δεν αφορά.

71 Οι ειδικοί του ΠΟΥ προτείνουν να αναφέρονται τα παρακάτω τρία κριτήρια: Συχνότητα (π.χ. το 25% του χρόνου ) Ένταση (παρεμποδίζει την καθημερινή ζωή του ατόμου) Διάρκεια (συνέβη περιστασιακά τις τελευταίες 30 ημέρες)

72 Η κλίμακα σοβαρότητας είναι κοινή για τους πρώτους προσδιοριστές που χρησιμοποιούνται τόσο για τις σωματικές λειτουργίες και δομές, για τους προσδιοριστές για την ικανότητα και απόδοση και για τους προσδιοριστές διευκολυντών στους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτή η πεντάβαθμη κλίμακα Δεν θα πρέπει να θεωρείται εργαλείο αξιολόγησης, αλλά η είναι είναι αρκετά ευαίσθητη ώστε να καταγράψει σημαντικές διαφορές στο χρόνο.

73 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 3.3

74 Πρώτο παράδειγμα Σωματικές λειτουργίες: b Ο κωδικός (ή στοιχείο) b28010 αναφέρεται σε πόνο στο κεφάλι ή στον λαιμό. Η τιμή 2 του ενός και μόνου προσδιοριστή αναφέρεται σε μέτριο επίπεδο πόνου, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 25% έως 49% στην καθημερινή ζωή, τις τελευταίες 30 ημέρες.

75 Δεύτερο παράδειγμα Σωματικές δομές: s Ο κωδικός s1104 αναφέρεται στην παρεγκεφαλίδα ως δομή του εγκεφάλου. Η τιμή 4 για τον πρώτο προσδιοριστή δείχνει πλήρη βλάβη Η τιμή 2 για το δεύτερο προσδιοριστή προσδιορίζει την φύση του δομικού προβλήματος ως μερική απουσία της δομής Η τιμή 1 του τρίτου προσδιοριστή ορίζει πού βρίσκεται η απουσία, δηλαδή στη δεξιά πλευρά.

76 Τρίτο παράδειγμα Δραστηριότητα και συμμετοχή: d Ο κωδικός d630 αναφέρεται στο σχεδιασμό, την οργάνωση, την προετοιμασία και το σερβίρισμα απλών ή πολύπλοκων γευμάτων. Η τιμή 4 για τον πρώτο προσδιοριστή αναφέρεται στην απόδοση, και σε αυτή την περίπτωση υποδεικνύει την ολοκληρωτική αδυναμία προετοιμασίας φαγητού, Η τιμή 1 για το δεύτερο προσδιοριστή αναφέρεται στην ικανότητα: σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια μικρή δυσκολία στην ικανότητα προετοιμασίας φαγητού. Αυτή θα μπορούσε να είναι η περίπτωση ενός κοριτσιού που αντιμετωπίζει μικρά προβλήματα στην προετοιμασία του φαγητού της, αλλά η μητέρα της δεν της επιτρέπει να το κάνει.

77 Τέταρτο παράδειγμα Περιβαλλοντικοί παράγοντες: e330+3 e425.2 Ο κωδικός e330+3 είναι η περίπτωση ενός καθηγητή ο οποίος διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία μάθησης ενός παιδιού. Στην πραγματικότητα, ο e330 είναι ο κωδικός του ατόμου σε θέση εξουσίας και το +3 είναι ο πρώτος προσδιοριστής. Η προσθήκη του σύμβολου + σημαίνει ότι είναι διευκολυντής και ο αριθμός 3 μας λέει ότι είναι σημαντικός κατά % και παρεμβαίνει την καθημερινή ζωή του ατόμου. Ο κωδικός e425.2 από την άλλη, συμβολίζει τους συμμαθητές ως εμπόδιο. Στην πραγματικότητα, ο e425 έχει τίτλο «ατομικές συμπεριφορές των γνωστών, των συναδέλφων, των γειτόνων και των μελών της κοινωνίας» και ο προσδιοριστής 2 υποδεικνύει ένα μέτριο εμπόδιο που παρεμποδίζει το άτομο στην καθημερινή του ζωή κατά 25-49%.

78 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΘΕΜΑ 4

79 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ICF? Το ακρωνύμιο ICF αναφέρεται στη «Διεθνή Ταξινόμηση της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας». Το ICF έχει αναπτυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κι αποτελεί συστηματική κατάταξη, στην οποία περιγράφονται οι αλλαγές στην κατάσταση της υγείας ενός ατόμου και οι σχετικές με αυτό καταστάσεις.

80 Επιλέγοντας συγκεκριμένες κατηγορίες σε έναν κατάλογο ελέγχου, είναι δυνατό να επιτευχθεί μια αμερόληπτη περιγραφή αυτού που αναφέρεται ως λειτουργικότητα και αναπηρία ενός ατόμου, δηλαδή τα στοιχεία που καθορίζουν την κατάσταση της υγείας τους.

81 ΤΟ ICF ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 4.1

82 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ICF; Το ICF είναι μια κατάταξη που αποτελείται από μία ιεραρχική κωδικοποιητική δομή πολλαπλών επιπέδων και προσδιοριστές οι οποίοι καθορίζουν τα προβλήματα σε κάθε κατηγορία. Το σύστημα ταξινόμησης δίνει πληροφορίες για την κατάσταση της λειτουργικότητας του ατόμου.

83 Το ICF ΔΕΝ είναι: εργαλείο μέτρησης εργαλείο αξιολόγησης διαγνωστικό εργαλείο θεραπευτικό μέσο, αλλά το ICF ως Ταξινόμηση ΕΝΟΠΟΙΕΙ, ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ

84 Το ICF χρησιμοποιείται από όλους τους επαγγελματίες του τομέα υγείας (γιατρούς, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, κ.λπ.), του τομέα κοινωνικής πρόνοιας (κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι) της εκπαίδευσης και κατάρτισης (εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, κ.λπ.) οι οποίοι λόγω του επαγγέλματός τους έρχονται σε επαφή με άτομα που αντιμετωπίζουν καταστάσεις υγείας.

85 ΔΟΜΗ ΤΟΥ ICF Το ICF αποτελείται από δύο μέρη και τέσσερα σκέλη Το πρώτο μέρος αφορά στη λειτουργικότητα και στην αναπηρία κι αποτελείται από δύο σκέλη: Σωματικές λειτουργίες και σωματικές δομές, Δραστηριότητα και συμμετοχή Το δεύτερο μέρος αφορά σε παράγοντες πλαισίου κι αποτελείται από τα εξής στοιχεία: Περιβαλλοντικοί παράγοντες Ατομικοί παράγοντες (αλλά δεν αναφέρονται στο ICF)

86 Δομή του ICF ICF Μέρος 1: Λειτουργικότητα και αναπηρία Μέρος 2: Παράγοντες πλαισίου

87 Δομή του ICF ICF Μέρος 1: Λειτουργικότητα και αναπηρία Μέρος 2: Παράγοντες πλαισίου Σωματικές λειτουργίες Σωματικές δομές Δραστηριότητα και συμμετοχή Περιβαλλοντικοί παράγοντες Ατομικοί παράγοντες

88 Δομή του ICF ICF Μέρος 1: Λειτουργικότητα και αναπηρία Μέρος 2: Παράγοντες πλαισίου Σωματικές λειτουργίες Σωματικές δομές Δραστηριότητα και συμμετοχή Περιβαλλοντικοί παράγοντες Ατομικοί παράγοντες Αλλαγέςστις σωματικές λειτουργίες Αλλαγές στις σωματικές δομές ικανότητα Απόδοση Διευκολυντής/ Εμπόδιο

89 Δομή του ICF ICF Μέρος 1: Λειτουργικότητα και αναπηρία Μέρος 2: Παράγοντες πλαισίου Σωματικές λειτουργίες Σωματικές δομές Δραστηριότητα και συμμετοχή Περιβαλλοντικοί παράγοντες Ατομικοί παράγοντες Αλλαγές στις σωματικές λειτουργίες Αλλαγές στις σωματικές δομές ικανότητα Απόδοση Διευκολυντής/ Εμπόδιο ΣΤΟΙΧΕΊΟ Επίπεδα: ΣΤΟΙΧΕΊΟ Επίπεδα: ΣΤΟΙΧΕΊΟ Επίπεδα: ΣΤΟΙΧΕΊΟ Επίπεδα: 1 2 3

90 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ICF Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 4.2

91 Σωματικές λειτουργίες και δομές Ψυχικές και νοητικές λειτουργίες Αισθητηριακές λειτουργίες και πόνος Λειτουργίες της φωνής και της ομιλίας Λειτουργίες καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, ανοσοποιητικού και αναπνευστικού συστήματος Λειτουργίες της πέψης, του μεταβολισμού και του ενδοκρινικού συστήματος Λειτουργίες του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος Δομές του νευρικού συστήματος Το μάτι, το αυτί και συσχετιζόμενες δομές Δομές σχετικές με τη φωνή και την ομιλία Δομές του καρδιαγγειακού, ανοσοποιητικού και αναπνευστικού συστήματος Δομές σχετικές με την πέψη, τον μεταβολισμό και το ενδοκρινικό σύστημα Δομές σχετικές με το ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα 7 8 Νευρομυοσκελετικό σύστημα και λειτουργίες σχετικές με την κίνηση Λειτουργίες του δέρματος και των σχετικών δομών Δομές σχετικές με την κίνηση Δέρμα και σχετικές δομές 8 περιοχές για σωματικές λειτουργίες και 8 περιοχές για συναφείς σωματικές δομές

92 Δραστηριότητα και συμμετοχή Εκμάθηση και εφαρμογή της γνώσης Γενικά καθήκοντα και απαιτήσεις Επικοινωνία Κινητικότητα Ατομική φροντίδα Οικιακή ζωή Διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις Μείζονες τομείς ζωής Κοινοτική, κοινωνική και πολιτική και ζωή 9 περιοχές για τη δραστηριότητα και συμμετοχή

93 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Προϊόντα και τεχνολογίες Φυσικό περιβάλλον και τεχνητές αλλαγές Κοινωνικές σχέσεις και υποστήριξη Στάσεις, αξίες, πεποιθήσεις Υπηρεσίες, συστήματα και πολιτικές 5 περιοχές για περιβαλλοντικούς παράγοντες

94 ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 1. Φύλο 2. Ηλικία 3. Φυλή 4. Τρόπος ζωής 5. Στυλ χαρακτήρα και συμπεριφοράς 6. Κίνητρα και προσδοκίες Το στοιχείο των ατομικών παραγόντων, δηλαδή το φύλο, η φυλή, η ηλικία, η φυσική καταλληλότητα, ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες, η ικανότητα προσαρμογής και άλλα στοιχεία αυτού του τύπου, έχουν αντίκτυπο, αλλά δεν κατατάσσονται στο ICF επειδή διαφέρουν από άτομο σε άτομο, από τόπο σε τόπο.

95 ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ICF Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 4.3

96 Η δραστηριότητα είναι η εκτέλεση μίας εργασίας ή μίας δράσης από ένα άτομο. Η συμμετοχή είναι η συμμετοχή ενός ατόμου σε μια κατάσταση της ζωής. Η Δραστηριότητα είναι δύσκολο να διαχωριστεί από τη συμμετοχή (αρχικό d). Μέρος Σωματικές λειτουργίες Σωματικές δομές Δραστηριότητα και συμμετοχή Είναι οργανωμένο σε δύο μέρη Αρχικό b s d 1ο μέρος Φυσιολογικές λειτουργίες Όργανα/Ανατομικά τμήματα Εκτέλεση έργου ή δράσης Οι σωματικές λειτουργίες είναι οι φυσιολογικές λειτουργίες του σωματικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών λειτουργιών (αρχικό b). Οι σωματικές δομές είναι τα ανατομικά μέρη του σώματος, δηλαδή τα όργανα, τα άκρα και τα μέρη τους (αρχικό s).

97 Είναι οργανωμένο σε δύο μέρη 2 Μέρος Μέρος Αρχικό Περιβαλλοντικοί παράγοντες Ατομικοί παράγοντες e Ο φυσικός, κοινωνικός κόσμος και οι στάσεις Αυτή τη στιγμή δεν κατατάσσονται στο ICF Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι τα χαρακτηριστικά του φυσικού, κοινωνικού κόσμου και οι στάσεις που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στις επιδόσεις του ατόμου μέσα σε ένα πλαίσιο (αρχικό e).

98 ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 4.4

99 Στις παρακάτω διαφάνειες χρησιμοποιούμε για παράδειγμα τον κωδικό b b28013 Ο κωδικός αναφέρεται στην περιοχή 2 του σκέλους των σωματικών λειτουργιών, σχετικά με τις αισθητηριακές λειτουργίες και τον πόνο, και ο τίτλος της περιοχής (ή του τομέα) είναι το πρώτο επίπεδο της ταξινόμησης (και αναπαρίσταται με το 2 αμέσως μετά το «b» στον προαναφερθέντα κωδικό). Αμέσως μετά, την περιγραφή του τομέα, εντοπίζονται μια σειρά από κοινές κατηγορίες (με ένα εύρος κωδικών) έτσι ώστε να διευκολυνθεί η κωδικοποίηση Στη συνέχεια υπάρχει το δεύτερο επίπεδο «αίσθηση πόνου» Σε κάθε στοιχείο δίνεται ένα όνομα, ένας σύντομος λειτουργικός ορισμός και σε δεύτερο επίπεδο τα στοιχεία, μια λίστα από καταχωρήσεις (στις σωματικές λειτουργίες οι καταχωρήσεις είναι συχνά βλάβες) και οι εξαιρέσεις, ένας κατάλογος με άλλους όρους του ICF, οι οποίοι είναι παρόμοιοι, αλλά όχι ταυτόσημοι με αυτό το στοιχείο.

100 Περιοχή 2 Αισθητηριακές λειτουργίες και Πόνος Το παρόν κεφάλαιο αφορά στις λειτουργίες των αισθήσεων, στην όραση, στην ακοή, στη γεύση και ούτω καθεξής, και στο αίσθημα του πόνου Pain (b280-b289) b280 Αίσθημα πόνου ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΩΔΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ Ή ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) Δυσάρεστο συναίσθημα που υποδεικνύει δυνητική ή πραγματική ζημιά σε οποιαδήποτε σωματική δομή. ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ Περιλαμβάνει: αίσθημα γενικευμένου ή εντοπισμένου πόνου, σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματος, τον πόνο σε σημείο του δέρματος, πόνος από πυροβολισμό, κάψιμο, βουβός πόνος, επίμονος πόνος, μυαλγία, αναλγησία, υπεραλγησία Εξαίρεση : ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

101 ΠΕΡΙΟΧΗ 2 Αισθητηριακές λειτουργίες και Πόνος Η περιοχή αυτή αφορά στις λειτουργίες των αισθήσεων, στην όραση, την ακοή, τη γεύση και ούτω καθεξής, αλλά και στην αίσθηση του πόνου Πόνος (b280-b289) b280 Αίσθημα πόνου Δυσάρεστο συναίσθημα που υποδεικνύει μια δυνητική ή πραγματική βλάβη σε κάποια σωματική δομή. Περιλαμβάνει: αίσθημα γενικευμένου ή εντοπισμένου πόνου, σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματος, τον πόνο σε σημείο του δέρματος, πόνος από πυροβολισμό, κάψιμο, βουβός πόνος, επίμονος πόνος, μυαλγία, αναλγησία, υπεραλγησία. Τρίτο επίπεδο b2800 Γενικευμένος πόνος Δυσάρεστο συναίσθημα που δείχνει τη δυνητική ή πραγματική ζημιά σε κάποια σωματική δομή, γίνεται αντιληπτός παντού ή σε κάθε μέρος του σώματος. Τέταρτο επίπεδο b28013 οσφυαλγία Δυσάρεστο συναίσθημα που δείχνει τη δυνητική ή πραγματική ζημιά σε κάποια σωματική δομή κι εντοπίζεται στο σημείο της πλάτης.

102 ΠΕΡΙΟΧΗ 2 Αισθητηριακές λειτουργίες και Πόνος Η περιοχή αυτή αφορά στις λειτουργίες των αισθήσεων, στην όραση, την ακοή, τη γεύση και ούτω καθεξής, αλλά και στην αίσθηση του πόνου Πόνος (b280-b289) b280 Αίσθημα πόνου Δυσάρεστο συναίσθημα που υποδεικνύει μια δυνητική ή πραγματική βλάβη σε κάποια σωματική δομή. Περιλαμβάνει: αίσθημα γενικευμένου ή εντοπισμένου πόνου, σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματος, τον πόνο σε σημείο του δέρματος, πόνος από πυροβολισμό, κάψιμο, βουβός πόνος, επίμονος πόνος, μυαλγία, αναλγησία, υπεραλγησία.. b2800 Γενικευμένος πόνος Δυσάρεστο συναίσθημα που δείχνει τη δυνητική ή πραγματική ζημιά σε κάποια σωματική δομή, γίνεται αντιληπτός παντού ή σε κάθε μέρος του σώματος. b28013 οσφυαλγία Δυσάρεστο συναίσθημα που δείχνει τη δυνητική ή πραγματική ζημιά σε κάποια σωματική δομή κι εντοπίζεται στο σημείο της πλάτης. b28018 πόνος σε ένα μέρος του σώματος, άλλος προσδιοριστής b28019 πόνος σε ένα μέρος του σώματος, δεν καθορίζεται Ο «άλλος προσδιοριστής» είναι ένας άδειος κωδικός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κωδικοποιηθούν πτυχές της λειτουργικότητας του που δεν περιλαμβάνονται σε άλλο κωδικό, αλλά που ανήκουν στην ίδια περιοχή που ορίζεται από την αμέσως υψηλότερη κατηγορία. Το «δεν καθορίζεται» είναι ένας άδειος κωδικός που έχει την ίδια έννοια με τον όρο δεύτερου ή τρίτου επιπέδου, χωρίς καμία πρόσθετη πληροφορία.

103 Σκέλος Κωδικοποίηση ICF b b = σωματικές λειτουργίες s = σωματικές δομές d = δραστηριότητα και συμμετοχή e = περιβαλλοντικοί παράγοντες

104 Κωδικοποίηση ICF b Περιοχή Πρώτο επίπεδο Περιοχή 2: Αισθητηριακές λειτουργίες και πόνος

105 Κωδικοποίηση ICF b Κατηγορία Δεύτερο επίπεδο b 280 Αίσθημα πόνου

106 Κωδικοποίηση ICF b Κατηγορία Τρίτο επίπεδο b 2801 πόνος σε ένα μέρος του σώματος

107 Κωδικοποίηση ICF b Κατηγορία Τέταρτο επίπεδο b οσφυαλγία

108 Κωδικοποίηση ICF b Σοβαρότητα Πρώτος προσδιοριστής Μέτρια εξασθένιση

109 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 4.5

110 Παράδειγμα 1 : Ένα άτομο με τετραπληγία έχει ένα ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι: το στοιχείο είναι d465 Μέρος Περιοχή Ομάδα Κατηγορία d Δραστηριότητα και Συμμετοχή d4 Κινητικότητα d450-d469 «Βάδιση και Κίνηση» d465 Κίνηση με τη χρήση υποστηρικτικού εξοπλισμού ή συσκευών

111 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 4.6

112 Το ICF κατατάσσει την ανθρώπινη λειτουργικότητα και παρέχει μια μέθοδο περιγραφής των επιπέδων των προβλημάτων, δηλαδή τις βλάβες, ανεξάρτητα από μια ασθένεια ή άλλη κατάσταση της υγείας. Στην πραγματικότητα, δύο άτομα που πάσχουν από την ίδια ασθένεια μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά επίπεδα λειτουργικότητας. Δύο άτομα που πάσχουν από την ίδια βλάβη μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές ασθένειες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για την κωδικοποίηση μέσω ICF... είναι απαραίτητο να βρείτε την κατάλληλη κατηγορία (σχετική, σαφή, ειδική), και στη συνέχεια να χρησιμοποιήστε τον προσδιοριστή ή τους προσδιοριστές για κάθε στοιχείο Οι προσδιοριστές παρέχουν σχετικές πληροφορίες.

113 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΩΝ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 4.7

114 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ Σωματικές λειτουργίες Σωματικές δομές Attività Δραστηριότητα e Partecipazione και συμμετοχή Περιβαλλοντικο ί παράγοντες ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής ΔΕΥΤΕΡΟΣ προσδιοριστής ΤΡΙΤΟΣ προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής ΔΕΥΤΕΡΟΣ προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής Έκταση των βλαβών Έκταση των βλαβών Φύση της βλάβης Θέση της βλάβης Απόδοση Ικανότητα Εμπόδιο ή διευκολυντής

115 Πρώτος προσδιοριστής- κλίμακα σοβαρότητας 0 : Καμία βλάβη (απούσα, αμελητέα σοβαρότητα) 0 4% 1 : Ήπια βλάβη (ελαφρά, χαμηλή) 5 24% 2 : Μέτρια βλάβη (μέτρια σοβαρότητα) 25 49% 3 : Σοβαρή βλάβη (υψηλή σοβαρότητα) 50 95% 4 : Πλήρης βλάβη (συνολική) % 8 : Μη προσδιοριζόμενη 9 : Δεν αφορά

116 Πρώτος προσδιοριστής- σημασία 0: Καμία βλάβη Το άτομο δεν έχει βλάβη. 1: Ήπια Η βλάβη εμφανίζεται σήμερα σε λιγότερο από το 25% του χρόνου, με τέτοια ένταση που το άτομο μπορεί να το ανέχεται και εμφανίστηκε σπάνια τις τελευταίες 30 ημέρες. 2: Μέτρια Η βλάβη εμφανίζεται σήμερα σε λιγότερο από το 50% του χρόνου, με τέτοια ένταση που παρεμβαίνει σ την καθημερινή ζωή του ατόμου και έχει εμφανιστεί περιστασιακά τις τελευταίες 30 ημέρες. 3: Σοβαρή Η βλάβη εμφανίζεται σε περισσότερο από το 50% του χρόνου, με τέτοια ένταση που εν μέρει αλλάζει την καθημερινή ζωή του ατόμου και εμφανίζεται συχνά τις τελευταίες 30 ημέρες. 4: Πλήρης Η βλάβη εμφανίζεται σε περισσότερο από το 95% του χρόνου, με τέτοια ένταση που μεταβάλλει πλήρως την καθημερινή ζωή του ατόμου και εμφανίζεται καθημερινά σ τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών.

117 Πού βρίσκεται ο πρώτος προσδιοριστής; Ο πρώτος προσδιοριστής βρίσκεται και στις τέσσερις κατηγορίες : Σωματικές λειτουργίες: ένας προσδιοριστής Σωματικές δομές: τρεις προσδιοριστές Δραστηριότητα και συμμετοχή: δύο προσδιοριστές Περιβαλλοντικοί παράγοντες: ένας προσδιοριστής Όλοι οι πρώτοι προσδιοριστές καθορίζουν το βαθμό ή τη σοβαρότητα ενός προβλήματος μέσα σε αυτό το μέρος. Ο πρώτος προσδιοριστής των περιβαλλοντικών παραγόντων καθορίζει το βαθμό στον οποίο ένας περιβαλλοντικός παράγοντας λειτουργεί ως εμπόδιο ή διευκολυντής. Όλοι οι πρώτοι προσδιοριστές χρησιμοποιούν την ίδια βαθμολογική κλίμακας για την έκταση της σοβαρότητας.

118 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ Funzioni Σωματικές Corporee λειτουργίες Σωματικές δομές Δραστηριότητα και συμμετοχή Περιβαλλοντικο ί παράγοντες PRIMO ΠΡΩΤΟΣ Qualificatore προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής ΔΕΥΤΕΡΟΣ προσδιοριστής ΤΡΙΤΟΣ προσδιοριστής PRIMO ΠΡΩΤΟΣ Qualificatore προσδιοριστής SECONDO ΔΕΥΤΕΡΟΣ Qualificatore προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής Estensione della Έκταση των βλαβών menomazione Έκταση των βλαβών Φύση της βλάβης Θέση Localizzazione της βλάβης della menomazione Απόδοση Ικανότητα Εμπόδιο ή διευκολυντής

119 Σωματικές λειτουργίες Οι σωματικές λειτουργίες έχουν έναν προσδιοριστή και είναι ο πρώτος προσδιοριστής Πρώτος προσδιοριστής Έκταση των βλαβών Τοποθετείται ως εξής : Π.χ.: b7302 «δύναμη των μυών στη μία πλευρά του σώματος» b : Καμία βλάβη Καμία εξασθένιση της μυϊκής αντοχής b : Ήπια βλάβη Η εξασθένιση της μυϊκής αντοχής είναι καλά ανεκτή και σπάνια b : Μέτρια βλάβη Η εξασθένιση της μυϊκής αντοχής είναι αρκετά ισχυρή. Παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή και που εμφανίζεται συχνά b : Σοβαρή βλάβη Η εξασθένιση της μυϊκής αντοχής είναι ισχυρή, ενοχλητική και συχνή b : Πλήρης βλάβη Η εξασθένιση της μυϊκής αντοχής είναι σοβαρή, ενοχλητική και διαρκής

120 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ Σωματικές λειτουργίες Σωματικές δομές Δραστηριότητα και συμμετοχή Περιβαλλοντικοί παράγοντες ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ PRIMO προσδιοριστής Qualificatore ΔΕΥΤΕΡΟΣ SECONDO προσδιοριστής Qualificatore ΤΡΙΤΟΣ TERZO προσδιοριστής Qualificatore ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής ΔΕΥΤΕΡΟΣ προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής Έκταση των βλαβών Έκταση των βλαβών Φύση της βλάβης Θέση της βλάβης Απόδοση Ικανότητα Εμπόδιο ή διευκολυντής

121 Body Structures has three qualifiers Σωματικές δομές ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής PRIMO Qualificatore ΔΕΥΤΕΡΟΣ προσδιοριστής SECONDO Qualificatore TERZO ΤΡΙΤΟΣ Qualificatore προσδιοριστής 3 προσδιοριστές Estensione della Έκταση των βλαβών menomazione Natura della Φύση της βλάβης menomazione Θέση της βλάβης Έκταση της βλάβης: 0 : Καμία βλάβη 1 : Ήπια βλάβη 2 : Μέτρια βλάβη 3 : Σοβαρή βλάβη 4 : Πλήρης βλάβη 8 : Μη προσδιοριζόμενη 9 : Δεν αφορά Φύση της αλλαγής: 0: καμία αλλαγή στη δομή 1: ολική απουσία 2: μερική απουσία 3: πρόσθετο μέρος 4: παρεκκλίνουσες διαστάσεις, 5: ασυνέχεια 6: αποκλίνουσα θέση 7: ποιοτικές αλλαγές στη δομή, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης υγρού 8: μη προσδιοριζόμενη 9: δεν αφορά Θέση της βλάβης : 0: περισσότερες από μια περιοχές 1: δεξιά 2: αριστερά 3: και στις δύο πλευρές 4: μπροστά 5: πίσω 6: εγγύς 7: άπω 8 μη προσδιοριζόμενη 9 δεν αφορά

122 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ Σωματικές λειτουργίες Σωματικές δομές Δραστηριότητα και συμμετοχή Περιβαλλοντικο ί παράγοντες ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής PRIMO ΠΡΩΤΟΣ SECONDO προσδιοριστής Qualificatore ΔΕΥΤΕΡΟΣ προσδιοριστής ΤΡΙΤΟΣ προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής ΔΕΥΤΕΡΟΣ προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής Έκταση των βλαβών Έκταση των βλαβών Φύση της βλάβης Θέση της βλάβης Απόδοση Ικανότητα Εμπόδιο ή διευκολυντής

123 Η δραστηριότητα και συμμετοχή έχει δύο προσδιοριστές Δραστηριότητα και συμμετοχή ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής ΔΕΥΤΕΡΟΣ προσδιοριστής Απόδοση Ικανότητα ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Περιγράφει ένα άτομο μέσα στο πραγματικό περιβάλλον στο οποίο ζει (σπίτι, σχολείο, εργασία, κλπ) Αυτό που το άτομο κάνει στην πραγματικότητα χάρη στους διευκολυντές ή παρά τα εμπόδια του περιβάλλοντος Εξαρτάται από το περιβάλλον Η εγγενής ικανότητα ενός ατόμου Αυτό το οποίο ένα άτομο είναι σε θέση να κάνει (εάν το επιθυμεί) όταν το περιβάλλον δεν εμποδίζει ή δεν διευκολύνει Δεν εξαρτάται από το περιβάλλον

124 Θέση Βάδιση d450. Προσδιοριστής απόδοσης Προσδιοριστής ικανοτητας d450.1 _ περπάτημα με μικρή δυσκολία d450._ 2 μέτρια δυσκολία στην ικανότητα βάδισης d ελαφρά δυσκολία στο περπάτημα και μέτρια δυσκολία στην ικανότητα βάδισης Η απόδοση της βάδισης είναι καλύτερη από την ικανότητα: Η περιβαλλοντική ενίσχυση (π. χ.: το μπαστούνι) βελτιώνει την απόδοση

125 QUALIFIERS Σωματικές λειτουργίες Σωματικές δομές Δραστηριότητα και συμμετοχή Περιβαλλοντικο ί παράγοντες ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής ΔΕΥΤΕΡΟΣ προσδιοριστής ΤΡΙΤΟΣ προσδιοριστής ΠΡΩΤΟΣ PRIMO προσδιοριστής Qualificatore ΔΕΥΤΕΡΟΣ SECONDO προσδιοριστής Qualificatore ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής Έκταση των βλαβών Έκταση των βλαβών Φύση της βλάβης Θέση της βλάβης Απόδοση Ικανότητα Εμπόδιο ή διευκολυντής

126 Environmental Factors only has one qualifier: barrier or facilitator Περιβαλλοντικο ί παράγοντες ΠΡΩΤΟΣ προσδιοριστής Εμπόδιο ή διευκολυντής 1 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΣ Εμπόδιο Διευκολυντής 0 ΚΑΝΕΝΑ εμπόδιο 1 ΗΠΙΟ εμπόδιο 2 ΜΕΤΡΙΟ εμπόδιο 3 ΣΟΒΑΡΟ εμπόδιο 4 ΠΛΗΡΕΣ εμπόδιο +0 ΔΕΝ υπάρχει διευκολυντής +1 ΗΠΙΟΣ διευκολυντής +2 ΜΕΤΡΙΟΣ διευκολυντής +3 ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ διευκολυντής +4 ΠΛΗΡΗΣ διευκολυντής 8 Το εμπόδιο δεν καθορίζεται 9 Δεν αναφέρεται +8 ο διευκολυντής δεν καθορίζεται 9 Δεν αναφέρεται

127 Κωδικοποίηση περιβαλλοντικών παραγόντων από την άποψη του ατόμου που εξετάζεται, όχι γενικά. Αναρωτηθείτε εάν ο παράγοντας είναι διευκολυντής ή εμπόδιο για το άτομο Αν ο παράγοντας είναι ένας διευκολυντής, αναρωτηθείτε: είναι προσβάσιμος στο άτομο; Εάν η απάντηση είναι ναι, η πρόσβαση είναι δύσκολη, μεταβλητή, βέβαιη; Ένας παράγοντας μπορεί να είναι εμπόδιο... Επειδή υπάρχει (αρνητική στάση) Επειδή δεν υπάρχει (ως αναγκαία υπηρεσία)

128 Παραδείγματα όπου ένας περιβαλλοντικός παράγοντας είναι... διευκολυντής e Προϊόντα και βοηθητική τεχνολογία εργασίας, Σημαντικός διευκολυντής εμπόδιο e425.2 Μεμονωμένες συμπεριφορές από γνωστούς, συναδέλφους, γείτονες και τα μέλη της κοινότητας, μέτριο εμπόδιο

129 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΘΕΜΑ 5

130 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 5.1

131 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ένα άτομο πάσχει από ελαφρά νοητική υστέρηση και δεν είναι σε θέση να εστιάσει στο έργο που του έχει ανατεθεί γιατί αποσπάται από εξωτερικά ερεθίσματα. Η μακροπρόθεσμη προσοχή του είναι επίσης πολύ περιορισμένη. Έχει δυσκολίες απομνημόνευσης: έχει προβλήματα βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης b117.1 Νοητικές λειτουργίες (συμπεριλαμβανομένης της Νοητικής Υστέρησης και της Άνοιας) b140.2 Λειτουργίες προσοχής b βραχυπρόθεσμη μνήμη b μακροπρόθεσμη μνήμη

132 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ένα άτομο που ζει με τους γονείς σε μια μικρή πόλη έχει μια σοβαρή μορφή άσθματος, που διαγνώστηκε όταν ήταν παιδί. Δεν μπορεί να αθληθεί και μένει σπίτι παρακολουθώντας τηλεόραση και τρώγοντας σνακ, με αποτέλεσμα να πάρει βάρος τον τελευταίο χρόνο b440.3 Αναπνευστικές λειτουργίες b445.3 Λειτουργίες αντοχής σε φυσική δραστηριότητα b530.2 Λειτουργίες διατήρησης βάρους

133 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Μία κοπέλα 20 ετών πάσχει από σύνδρομο Down, ελαφρά νοητική υστέρηση (IQ: 65), σοβαρές δυσκολίες προσοχής, ελαφρές δυσκολίες προσανατολισμού στο χρόνο-χώρο, μέτρια έλλειψη μνήμης και καμία δυσκολία στον υπολογισμό. b114.1 Λειτουργίες προσανατολισμού b117.1 Διανοητικές λειτουργίες b140.3 Λειτουργίες προσοχής b144.2 Λειτουργίες μνήμης b172.0 Λειτουργίες υπολογισμού

134 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 5.2

135 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ένα άτομο με προβλήματα ισορροπίας βαδίζει με μέτριες δυσκολίες, που εμφανίζονται όταν χρησιμοποιεί ιατρικό περιπατητήρα. d Βάδιση d450.0_ Βάδιση χωρίς δυσκολία στο τρέχον περιβάλλον (εκτέλεση) d450._2 Μέτρια δυσκολία στην ικανότητα βάδισης (ικανότητα)

136 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Μία κοπέλα 18 ετών δεν είναι σε θέση να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή του σχολείου, τα πάρτι, τις συναυλίες, τις συναντήσεις, αλλά οι δάσκαλοι την υποστηρίζουν και την αφήνουν να συμμετέχει. d σχολική ζωή και συναφείς δραστηριότητες Οι δυσκολίες απουσιάζουν κατά την εκτέλεση, αλλά είναι σοβαρές στην ικανότητα.

137 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ένα νεαρό παιδί παίζει μπάσκετ μόνο σε μια προσαρμοσμένη αναπηρική καρέκλα, με ελαφρές δυσκολίες. d Αθλήματα Ελάχιστα προβλήματα απόδοσης κατά το παιχνίδι, σημαντική βλάβη στην ικανότητα να παίζει μπάσκετ

138 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ένα παιδί 18 ετών (χωρίς διάγνωση) δυσκολεύεται να ολοκληρώσει τις εργασίες των μαθημάτων του. Αντιμετωπίζει ιδιαίτερη δυσκολία να θυμάται τι έχει μελετήσει. Αποτυγχάνει σε όλα τα μαθήματα και οι επιδόσεις του στην ανάγνωση και στη γραφή βρίσκονται στο επίπεδο της δευτέρας δημοτικού.. Έχει επίσης δυσκολίες προσαρμογής στις κοινωνικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν κι άλλα παιδιά. d Εκμάθηση ανάγνωσης d Εκμάθηση γραφής d Ανάγνωση d Γραφή d Ικανότητα απόκτησης d Αυτόνομη ολοκλήρωση αρθρωτών εργασιών d Πολύπλοκες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις

139 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 5.3

140 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Μια νεαρή γυναίκα που πάσχει από επιληψία λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για να ελέγχει τις κρίσεις. e Φαρμακευτική αγωγή, σημαντικός διευκολυντής

141 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ένας τυφλός άντρας χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα στον υπολογιστή για να μετατρέπει μηνύματα κειμένου σε φωνητικά μηνύματα, που διαβάζονται από τον υπολογιστή. e Προϊόντα και υποστηρικτική τεχνολογία για την επικοινωνία, σημαντικός διευκολυντής.

142 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Άτομο που πάσχει από καρδιακή νόσο παρουσιάζει επιδείνωση των συμπτωμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των επιπέδων του όζοντος. e Θερμοκρασία, μέτριο εμπόδιο e Ποιότητα του αέρα, σοβαρό εμπόδιο

143 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ένα άτομο με αλλεργία στη σκόνη και τα ακάρεα εργάζεται σε περιβάλλον με σκόνη και υγρασία e Ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων, σοβαρό εμπόδιο

144 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ένας άντρας με σπαστικό βάδισμα και τικ προσώπου δεν προσλαμβάνεται επειδή ο δυνητικός εργοδότης πιστεύει ότι η κατάστασή του είναι δυσάρεστη στην όψη. e430.3 Μεμονωμένες συμπεριφορές των προσώπων σε θέση εξουσίας, σοβαρό εμπόδιο

145 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ένα άτομο πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο και εξυπηρετείται από ένα πρόγραμμα φροντίδας στο σπίτι που ικανοποιεί πολλές από τις καθημερινές του ανάγκες.. Οι υπηρεσίες παρέχονται από μία ομάδα γιατρών, νοσοκόμων, βοηθών και εθελοντών. Διευθύνονται από μία επιτροπή η οποία καθορίστηκε από τις τοπικές αρχές. Οι εθνικές και τοπικές νομοθεσίες υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία και δίνονται κονδύλια για την υγειονομική περίθαλψη και τις πολιτικές των κοινωνικών υπηρεσιών. e Υπηρεσίες υγείας, σημαντικός διευκολυντής e Συστήματα υγείας, σημαντικός διευκολυντής e Πολιτικές υγείας, μέτριος διευκολυντής

146 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 5.4

147 Ο 54χρονος Κάρλο έχει μια σοβαρή καρδιακή διαταραχή και έχει δυσκολίες στην εκτέλεση συνηθισμένων δραστηριοτήτων, αισθάνεται ταχυπαλμία, αναπνευστικές δυσκολίες και πόνο στο στήθος. Αντιμετωπίζει σημαντικούς περιορισμούς στη μεταφορά και ανύψωση αντικειμένων, στη βάδιση και τη μετακίνηση με δημόσιες συγκοινωνίες και με αυτοκίνητο. Αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στη φροντίδα του εαυτό του και χρειάζεται βοήθεια για να πλυθεί. Έχει περιορίσει την κοινωνική ζωή του και επέλεξε την πρόωρη συνταξιοδότηση. Λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή απαραίτητη για να ζήσει και ζει στο σπίτι χωρίς δυσκολίες. Χρησιμοποιεί ειδικά βοηθήματα για τις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι φίλοι και οι συγγενείς του τον βοηθούν να ζήσει με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς δεδομένης της κατάστασης της υγείας του.

148 ΚΑΡΛΟ Σωματικές λειτουργίες και δομές s Καρδιά, μέτρια βλάβη, αλλαγή και θέση δεν αναφέρονται b Κόπωση, μέτρια βλάβη b455.2 Αντοχή σε αθλητική δραστηριότητα, μέτρια βλάβη b460.2 Αισθήματα που συνδέονται με τις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές λειτουργίες, μέτρια βλάβη b Θωρακικός πόνος, μέτρια βλάβη

149 ΚΑΡΛΟ Δραστηριότητα και συμμετοχή d Ανύψωση και μεταφορά αντικειμένων, σοβαρό πρόβλημα απόδοσης και ικανότητας d Βάδιση, σοβαρό πρόβλημα απόδοσης και ικανότητας d Μετακίνηση με δημόσιες συγκοινωνίες, σοβαρό πρόβλημα απόδοσης και ικανότητας d Οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων, σοβαρό πρόβλημα απόδοσης και ικανότητας d Πλύσιμο, μέτριο πρόβλημα απόδοσης και σοβαρό πρόβλημα της ικανότητας d6.88 Ζωή στο σπίτι, το πρόβλημα απόδοσης και ικανότητας δεν καθορίζεται d Άτυπες κοινωνικές σχέσεις, σοβαρό πρόβλημα απόδοσης και το πρόβλημα της ικανότητας δεν καθορίζεται d Μισθωτή εργασία, μέτριο πρόβλημα απόδοσης και το πρόβλημα της ικανότητας δεν καθορίζεται

150 ΚΑΡΛΟ Περιβαλλοντικοί παράγοντες e φαρμακευτική αγωγή, πλήρης διευκολυντής e115+8 Προϊόντα και τεχνολογίες για προσωπική χρήση στην καθημερινή ζωή, ο διευκολυντής δεν καθορίζεται e Προϊόντα και τεχνολογίες για το σχεδιασμό και την κατασκευή για είσοδο και έξοδο από ιδιωτικά κτίρια, πλήρης διευκολυντής e310+4 Στενοί συγγενείς, πλήρης διευκολυντής e315+4 Διευρυμένη οικογένεια, πλήρης διευκολυντής e320+4 Φίλοι, πλήρης διευκολυντής

151 ΜΑΡΙΑ Η Μαρία πάσχει από ελαφριά νοητική υστέρηση (IQ= 65). Μετά από μία νευροψυχολογική αξιολόγηση προέκυψαν δυσκολίες στη διατήρηση προσοχής, μέτριο έλλειμμα μνήμης, μέτριες δυσκολίες στον προσανατολισμό στον χώρο-χρόνο και στην εκτέλεση λειτουργιών, σοβαρές δυσκολίες υπολογισμού. Μπορεί να ντύνεται και να τρώει χωρίς βοήθεια και το κάνει συχνά στην καθημερινότητά της. Έχει μέτρια δυσκολία να προετοιμάζει τα γεύματά της για το οποίο δέχεται βοήθεια και καθοδηγείται από τη μητέρα της. Η στενή της οικογένεια τη στηρίζει ολοκληρωτικά προς την ένταξη και την αυτονομία. Θα μπορούσε να εκτελέσει την εργασία της ως εργαζόμενη με ελαφρές δυσκολίες, αλλά η παραγωγικότητά της έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του ότι ο προϊστάμενος της δείχνει εχθρότητα και έλλειψη υπομονής απέναντί της.

152 ΜΑΡΙΑ Σωματικές Λειτουργίες και Δομές b114.2 Λειτουργίες προσανατολισμού, μέτρια βλάβη b117.1 Πνευματικές λειτουργίες, μικρή βλάβη b Διατήρηση προσοχής, η βλάβη δεν καθορίζεται b144.2 Λειτουργίες μνήμης, μέτρια βλάβη b164.2 Ανώτερο επίπεδο γνωστικών λειτουργιών, μέτρια βλάβη b172.3 Λειτουργίες υπολογισμού, σοβαρή βλάβη

153 ΜΑΡΙΑ Δραστηριότητα και συμμετοχή d Ντύσιμο, κανένα πρόβλημα απόδοσης και ικανότητας d Λήψη τροφής κανένα πρόβλημα απόδοσης και ικανότητας d Προετοιμασία γευμάτων κανένα πρόβλημα απόδοσης μέτριο πρόβλημα ικανότητας d Μισθωτή εργασία μέτριο πρόβλημα απόδοσης μικρό πρόβλημα ικανότητας

154 MARIA Περιβαλλοντικοί παράγοντες e310+3 Στενοί συγγενείς, σημαντικός διευκολυντής e430.2 Μεμονωμένες συμπεριφορές ατόμων σε θέση εξουσίας, μέτριο εμπόδιο

155 ΜΑΡΙΑ Περιβαλλοντικοί παράγοντες e310+3 Στενοί συγγενείς, σημαντικός διευκολυντής e430.2 Μεμονωμένες συμπεριφορές ατόμων σε θέση εξουσίας, μέτριο εμπόδιο Πώς θα μπορούσε να γίνει παρέμβαση; Καθυστερεί; Γιατί ο εργοδότης δε δείχνει υπομονή; Τι είδους δουλειά; d2200 εκτέλεση αρθρωτών εργασιών; d2104 συμπλήρωση απλής εργασίας; d2105 ολοκλήρωση πολύπλοκης εργασίας; b1470 ψυχοκινητικός έλεγχος;

156 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΘΕΜΑ 6

157 ΓΕΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ICF Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 6.1

158 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ICF Επιλογή κατηγοριών που είναι σημαντικό να αναφερθούν : σωματικές λειτουργίες σωματικές δομές δραστηριότητα και συμμετοχή περιβαλλοντικοί παράγοντες Ευρύτερες πληροφορίες

159 Πρέπει πάντα να προστίθεται μια σελίδα τίτλου στη λίστα ελέγχου (π.χ. ατομικά δεδομένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ), γιατί διευκολύνει την αναγνώριση της «εικόνας» του ατόμου (φύλο και ηλικία, έλεγχος διάγνωσης). Για μια νέα λίστα ελέγχου, είναι προτιμότερο να επιμείνουμε στη δομή του ΠΟΥ.

160 Είναι επίσης σημαντικό να μπαίνουν μηδενικά (0) όπου δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ικανότητα. Γι' αυτόν το λόγο, είναι επίσης σημαντικό να μη χρησιμοποιούμε όλα τα αντικείμενα, αλλά μόνο τα βασικά σημεία που αφορούν το συγκεκριμένο πρόσωπο. Παράδειγμα: αν χρησιμοποιηθούν όλα τα αντικείμενα του καταλόγου ελέγχου θα υπάρξουν αρκετά μηδενικά και τα κύρια χαρακτηριστικά του προσώπου δεν θα ξεχωρίζουν ως θετικά.

161 Όταν ένας κατάλογος ελέγχου ολοκληρώνεται δεν είναι αναγκαίο να παραμείνουν οι κωδικοί οι οποίοι δεν έχουν προσδιοριστή, παρά μόνο αυτοί που έχουν. Επίσης, θα πρέπει να μπαίνουν μόνο βασικοί προσδιοριστές οι οποίοι δεν είναι απαραιτήτως χρήσιμοι. Το μηδέν (0) είναι επίσης χρήσιμο αν είναι σχετικό, όχι μόνο για να δείξει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.

162 Το 8 σημαίνει ότι δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην ικανότητα (δραστηριότητα και συμμετοχή): αν δεν υπάρχει ιατρική διάγνωση πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε διάγνωση σημειώνοντας τον προσδιοριστή 8 στην Ικανότητα αν δεν υπάρχουν στοιχεία.

163 Να θυμάστε ότι αν χρησιμοποιηθούν υποκωδικοί, ο γενικός κωδικός δεν είναι πλέον σχετικός, επομένως θα πρέπει να αφαιρέσετε το γενικό στοιχείο του προηγούμενου επιπέδου επάνω, αν χρησιμοποιηθούν οι υπό-κωδικοί, και αντίστροφα Παράδειγμα: εάν χρησιμοποιήσετε το στοιχείο d175 και στη συνέχεια το d1750 και το d1752 και οι προσδιοριστές δεν είναι ίδιοι, δεν υπάρχει διαφορά και δεν υπάρχει τίποτα σχετικό, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μόνο το γενικό στοιχείο

164 Εάν ένα άτομο αποφασίζει αλλά λάθος: Ο κωδικός είναι ο d177 «Λήψη αποφάσεων»: δεν πρέπει να σημειώσετε 3/3 για να δηλωθεί ότι το άτομο λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες είναι λάθος. Η ικανότητα θα πρέπει να είναι μικρότερη από την εκτέλεση, δηλαδή το άτομο μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά δεν το κάνει σωστά. Παράδειγμα: Εάν έχετε σημειώσει στην περιγραφή 3/3 με 3 στην ικανότητα και 3 στην εκτέλεση, αυτό σημαίνει: το άτομο δεν είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις και έτσι κάνει λάθος.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΩΝ. Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 4.7

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΩΝ. Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 4.7 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΩΝ Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 4.7 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ λειτουργίες δομές Attività Δραστηριότητα e Partecipazione και συμμετοχή Περιβαλλοντικο ί παράγοντες ΤΡΙΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΘΕΜΑ 5.4

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΘΕΜΑ 5.4 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΘΕΜΑ 5.4 ΚΑΡΛΟ Ο 54χρονος Κάρλο έχει μια σοβαρή καρδιακή διαταραχή και έχει δυσκολίες στην εκτέλεση συνηθισμένων δραστηριοτήτων, αισθάνεται ταχυπαλμία, αναπνευστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ICF. Σοβαρή Αναπηρία: ορισμός μέσω του ICF Θέμα 1

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ICF. Σοβαρή Αναπηρία: ορισμός μέσω του ICF Θέμα 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ICF Σοβαρή Αναπηρία: ορισμός μέσω του ICF Θέμα 1 Τα τελευταία χρόνια, η αντίληψη για τα άτομα με αναπηρία έχει αλλάξει και αυτό έχει οδηγήσει στην ανάγκη αναγνώρισης των ίσων δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΥΠΟΘΕΜΑ 4.4

ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΥΠΟΘΕΜΑ 4.4 ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΥΠΟΘΕΜΑ 4.4 Στο παρακάτω διαφάνειες χρησιμοποιούμε για παράδειγμα τον κωδικόβ B28013 Ο κωδικός αναφέρεται στην περιοχή 2 του σκέλους των σωματικών λειτουργιών, σχετικά με τις αισθητηριακές λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ICF. Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 6.1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ICF. Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 6.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ICF Βαριά αναπηρία: Ορισμός μέσω του ICF ΥΠΟΘΕΜΑ 6.1 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ICF Επιλογή κατηγοριών που είναι σημαντικό να αναφερθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός οδηγός για εκπαιδευτές και συμβούλους ατόμων με αναπηρία

Εκπαιδευτικός οδηγός για εκπαιδευτές και συμβούλους ατόμων με αναπηρία 1 Εκπαιδευτικός οδηγός για εκπαιδευτές και συμβούλους ατόμων με αναπηρία 2 Το παρόν πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα έκδοση αντικατοπτρίζει τις απόψεις μόνο του

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Ορισμός Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 1η: Εισαγωγή, Έννοιες, Ορισμοί Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κων/νος Καλέμης, Άννα Κωσταρέλου, Μαρία Αγγελική Καλέμη Εισαγωγή H σύγχρονη τάση που επικρατεί

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Ν. Καρδαράς Αναπληρωτής καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Ν. Καρδαράς Αναπληρωτής καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παναγιώτης Ν. Καρδαράς Αναπληρωτής καθηγητής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Χαρακτηρίζεται η κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Παιδιά με ειδικές ανάγκες Κατηγορίες διαφορετικών δυνατοτήτων Διανοητικές αναπηρίες (νοητική καθυστέρηση) Μαθησιακές δυσκολίες Συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015

Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015 Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015 Μαρίνα Παγιάτσου, Λειτουργός ΕΠΝΚΑ Το θέμα είναι: «Τα ζητήματα που εντοπίζονται στην κυπριακή καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλούμε συμπληρώστε με το σύμβολο «ν» ή υπογραμμίστε την απάντηση που σας αντιπροσωπεύει.

Παρακαλούμε συμπληρώστε με το σύμβολο «ν» ή υπογραμμίστε την απάντηση που σας αντιπροσωπεύει. «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στους Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 και 3 του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Διαβάστε περισσότερα

«Η προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρίες» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

«Η προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρίες» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ «Η προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρίες» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Άτομο με ΣΠΑΝΙΟ ΝΟΣΗΜΑ= Άτομο με ΑΝΑΠΗΡΙΑ; Νόσημα= πάθηση, αρρώστια, ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Σύμβολο της μεθόδου "Κείμενο για Όλους" Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Μάρτιος 2009 Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ο Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ e-mail: nikitpapa@yahoo.gr (ΑΡΘΡΟ) 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας Αναπηρία: όροι και ορισμοί Η έννοια της διαφορετικότητας Η Αναπηρία στην Αρχαία Ελλάδα Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει τον τυφλό ποιητή, ο οποίος συχνά ήταν προσκεκλημένος στο παλάτι και είχε την εύνοια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας..

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας.. 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α 1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Φύση και έννοια της αναπηρίας Η συνειδητοποίηση της αναπηρίας.. Η στάση της οικογένειας απέναντι στο παιδί με αναπηρία Στάσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Πρόκειται για μια χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή Νευρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Πολύ συχνά, τα άτομα, παρατηρώντας τους άλλους, εντοπίζουν υπερβολές και ακρότητες στις συμπεριφορές τους. Παρατηρούν υπερβολές στους χώρους της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία 26.11.2018 B8-0547/1 1 Αιτιολογική σκέψη Η Η. λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν αρνητικά τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρίες εν γένει, με αποτέλεσμα πολλαπλές διακρίσεις Η. λαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.2 Στον τομέα της αναπηρίας η δημιουργία ενός καταλόγου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Ανάγκη υποστήριξης για προσωπική αυτονομία... 3 Ανεξάρτητη διαβίωση... 3 Αντισταθμιστικά μέσα... 3 Άτομα με μειωμένη κινητικότητα....

Διαβάστε περισσότερα

"Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα"

Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα "Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα" Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Νοσηλευτών η κατ οίκον

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό της κοινής δραστηριότητας λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης λόγω σωματικής ή πνευματικής βλάβης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ I I ΘΕΜΑ: ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Α. Μ. Ε. Α) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κα. ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες Του Θωμά Κατσιώνη ΜΑ Διευθυντή του Ιδρύματος «Θεοτόκος» Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες

Διαβάστε περισσότερα

σκοπός Κατανόηση Όρος κατάλληλος; Άτομο με ειδικές ανάγκες Άτομο με αναπηρία Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

σκοπός Κατανόηση Όρος κατάλληλος; Άτομο με ειδικές ανάγκες Άτομο με αναπηρία Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Σοφία Μπάτσιου Φεβρουάριος 2012 σκοπός Κατανόηση της φύσης και της έννοιας της αναπηρίας της έκτασης και κατηγοριοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΑ 1438 / Διάγραμμα 1 ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Κάποιες φορές ακούμε να γίνεται συζήτηση για τα άτομα με αναπηρία. Το τελευταίο διάστημα,

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη αντίληψη για την αναπηρία και η ομάδα Αποκατάστασης. Η σημασία αξιόπιστων επιδημιολογικών στοιχείων.

Η σύγχρονη αντίληψη για την αναπηρία και η ομάδα Αποκατάστασης. Η σημασία αξιόπιστων επιδημιολογικών στοιχείων. Η σύγχρονη αντίληψη για την αναπηρία και η ομάδα Αποκατάστασης. Η σημασία αξιόπιστων επιδημιολογικών στοιχείων. Αθανάσιος Κυριακίδης, MD, FEBPRM, Ιατρός Αποκατάστασης Με βάση το ιατρικό μοντέλο, οι δυσκολίες

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Αποτελεσμάτων Πανελλή Πανελλ νια ς Έρ Έ ευνα ς για γ τ η τ ν η ν Ψωρ Ψω ίασ ίασ

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Αποτελεσμάτων Πανελλή Πανελλ νια ς Έρ Έ ευνα ς για γ τ η τ ν η ν Ψωρ Ψω ίασ ίασ Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Πανελλήνιας Έρευνας ςγ για την Ψωρίαση Ετοιμάστηκε για τις: Ταυτότητα Έρευνας Μθδλ Μεθοδολογία: Συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στο internet και αυτοσυμπληρούμενα ερωτηματολόγια

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜOΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ «κοιτάζουμε με τα μάτια αλλά βλέπουμε με τον εγκέφαλο» 90% των πληροφοριών που φθάνουν στον εγκέφαλο περνούν μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Άνοια στην Τρίτη ηλικία:

Άνοια στην Τρίτη ηλικία: Άνοια στην Τρίτη ηλικία: οι επιπτώσεις της νόσουστηνκαθημερινότητα της οικογένειας και οι τρόποι παρέμβασης για μια λειτουργική επικοινωνία Γκαρίπη Χριστιάνα / Κλινική ψυχολόγος Τι είναι άνοια; Μία ετερογενής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Ειδική Φυσική Αγωγή. Ενότητα 3η: Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Ε.Π.)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Ειδική Φυσική Αγωγή. Ενότητα 3η: Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Ε.Π.) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 3η: Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Ε.Π.) Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.1

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.1 ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ICF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.1 Η πολυπλοκότητα των επιπτώσεων της αναπηρίας οδηγεί στην ανάγκη για διαφορετικές μεθόδους

Διαβάστε περισσότερα

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου.

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου. ΑΥΤΙΣΜΟΣ- ΔΙΑΧΥΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Διάχυτη Διαταραχή της Ανάπτυξης σύμφωνα με το ICD-10 το σύστημα της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει δυσκολίες στην ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η.

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η. Π3.2.2. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στην Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη και στην κατανόηση κοινωνικών καταστάσεων για μαθητές με αναπηρία Π3.2.3. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε.

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές για τη

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Αθλητική ταξινόμηση Κατηγορία 1 Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) 1 .. Κατηγορία ΙΙΙ Κατηγορία IV.. Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Α.Μ Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2011

ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Α.Μ Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2011 ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Α.Μ.10159 Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2011 Σύνδρομο Down ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G είναι η περιγραφή μια ανωμαλίας, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία.

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Παχυσαρκία είναι η παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Παρατηρείται γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ασθενείς με άνοια από το «Βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Χίου

Παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ασθενείς με άνοια από το «Βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Χίου Παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ασθενείς με άνοια από το «Βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Χίου ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΟΥΔΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ.- ΜΒΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΥΚΑΡΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «Άτομα με αναπηρία και εργασία: εμπόδια και δικαιώματα» Εισηγητής: Γιάννης Λυμβαίος. Γεν. Γραμματέας ΕΣΑμεΑ

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «Άτομα με αναπηρία και εργασία: εμπόδια και δικαιώματα» Εισηγητής: Γιάννης Λυμβαίος. Γεν. Γραμματέας ΕΣΑμεΑ ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. «Άτομα με αναπηρία και εργασία: εμπόδια και δικαιώματα» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Αντώνης Τρίτσης», Σάββατο 13/1/2018 Εισηγητής: Γιάννης Λυμβαίος Γεν. Γραμματέας ΕΣΑμεΑ Διάρθρωση Εισήγησης

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) Σαββίδου Αβρόρα Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) -

Διαβάστε περισσότερα

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Πρόσβαση στην γνώση και στην πληροφορία -Επιστήµονες-πειράµατα -Πηγή ενηµέρωσης-εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!!

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Η παραδοχή ενός πρώην νοσηλευτή της ΜΤΝ Κλεισαρχάκη Σοφία Κοινωνική Λειτουργός Εργάζομαι. Ως επαγγελματίας και είμαι Ηθικά ευαίσθητος στην ευπάθεια του ασθενούς Βιώνω

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Ο εαυτός και η διαμόρφωση της ταυτότητας στην εφηβεία. Δειγματική Διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας

Ο εαυτός και η διαμόρφωση της ταυτότητας στην εφηβεία. Δειγματική Διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Ο εαυτός και η διαμόρφωση της ταυτότητας στην εφηβεία Δειγματική Διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Age 12 to married He Takes A Photo Every Day Εαυτός - Ποιος είμαι; «Εαυτός είναι ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Π.Ε Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών Συντονίστρια Τοπικού Δικτύου «Αειφόρα σχολεία Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών» ΤΟΠΙΚΟΥΔΙΚΤΥΟ ςχολειων AEΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ποιες είναι οι ψυχολογικές Ο όρος «Εξάσκηση Ψυχολογικών Δεξιοτήτων» χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Εντάσσεται στο Μέτρο 2.3 «Ενέργειες Πρόληψης Ενίσχυσης της Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Πολυχρόνη Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώτα Δημητροπούλου Λέκτορας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Φωτεινή Πολυχρόνη Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώτα Δημητροπούλου Λέκτορας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Μαθησιακές Δυσκολίες Φωτεινή Πολυχρόνη Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώτα Δημητροπούλου Λέκτορας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1 Θεματικές ενότητες του μαθήματος Θεωρητικό πλαίσιο της διαδικασίας εκμάθησης

Διαβάστε περισσότερα

*Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος

*Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος *Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος Πότε ένα παιδί βλέπει σωστά; Ποιές είναι οι δεξιότητες εκείνες που καθορίζουν την καλή λειτουργία της όρασης του; Πώς μπορεί μια δυσλειτουργία της όρασης να επηρεάσει την απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου)

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Ομιλία-συζήτηση με βασικό άξονα προσέγγισης το Φάσμα του Αυτισμού και με αφορμή το βιβλίο της Εύας Βακιρτζή «Το Αυγό» στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ. Παναγιώτα Παναγάκη

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ. Παναγιώτα Παναγάκη ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ Παναγιώτα Παναγάκη Ειδικά σχολεία Δημόσια Πιστοποιημένα Διαγνωστικά Κέντρο ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Και Υποστήριξης) Ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο Κωφών και

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/

Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ Εκπαίδευση Νηπίων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ή και Αναπηρία στο νηπιαγωγείο Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μία αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΠΡΟΣ: Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ Β, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ -----

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η φροντίδα για τη λήψη τροφής αποτελεί μια από τις κυριότερες ασχολίες του ανθρώπου. Όσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο η τροφή τόσο σημαντική είναι και η στέρηση

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια Εργαλείου Αυτο-διάγνωσης

Κριτήρια Εργαλείου Αυτο-διάγνωσης Κριτήρια Εργαλείου Αυτο-διάγνωσης Το εργαλείο αυτο-διάγνωσης βασίζεται σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις τεχνολογίες, τις ηλεκτρονικές συσκευές και το λογισμικό. Το έγγραφο αυτό παρέχει πληροφορίες σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Ο βασικός στόχος της ειδικής έρευνας για την Απασχόληση των Ατόµων µε Προβλήµατα υγείας είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ Στρεσσογόνος παράγοντας Οτιδήποτε κάνει τον άνθρωπο να βιώνει στρες Είναι μια αλλαγή στην ομοιόσταση του ατόμου Παράγοντες που προκαλούν στρες Ενδογενείς Εξωγενείς Ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ Ονοματεπώνυμο φοιτητριών: ΤΣΙΜΗΤΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΙΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Τι είναι Μαθησιακές Δυσκολίες; Καμπύλη Νοημοσύνης Δείκτης Νοημοσύνης ποσοστό % κατηγορία πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ Η Σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης στην εφηβεία Οι διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Προ-άνοια. Αρχική άνοια

Προ-άνοια. Αρχική άνοια Αλτσχάιμερ Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα. Γενικά εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και το λιγότερο συχνά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ. Τόμος Β ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ. Τόμος Β ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Τόμος Β ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Σύνοψη Το τετράτομο έργο "Εισαγωγή στην ειδική παιδαγωγική" αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια προσέγγισης

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές με φυσικές ή σωματικές αναπηρίες. Σωματική δυσλειτουργία

Μαθητές με φυσικές ή σωματικές αναπηρίες. Σωματική δυσλειτουργία Μαθητές με φυσικές ή σωματικές αναπηρίες Σωματική δυσλειτουργία Σωματική δυσλειτουργία Οδηγίες για την τάξη (έμφαση στις μεθόδους διδασκαλίας) 1. Ενημερώστε την τάξη για την παρουσία ενός μαθητή με σωματικές

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικό άγχος. Ορισμοί και μοντέλα Πυκνότητα Αίσθημα συνωστισμού Θόρυβος

Περιβαλλοντικό άγχος. Ορισμοί και μοντέλα Πυκνότητα Αίσθημα συνωστισμού Θόρυβος Περιβαλλοντικό άγχος Ορισμοί και μοντέλα Πυκνότητα Αίσθημα συνωστισμού Θόρυβος Περιβαλλοντικό άγχος Είναι μια κατάσταση στην οποία οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις υπερβαίνουν την ικανότητα των ανθρώπων να

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Η Καρδιακή Ανεπάρκεια(ΚΑ) είναι ένα πολύπλοκο, προοδευτικά εξελισσόμενο σύνδρομο κλινικών, αιμοδυναμικών και νευροορμονικών διαταραχών

Διαβάστε περισσότερα

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία Ενότητα 6.1: Σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας. Σουζάνα Παντελιάδου Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό. Τροκάνα Αρίστη ΠΕ02.50

Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό. Τροκάνα Αρίστη ΠΕ02.50 «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό Τροκάνα Αρίστη

Διαβάστε περισσότερα

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω.

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω. Αντιμετωπίζοντας το στρες για μια χαρούμενη και δημιουργική ζωή Το στρες μπορεί από εχθρός μας να γίνει σύμμαχος Ένα ποσοστό άγχους είναι αναγκαίο στη ζωή μας γιατί μας βοηθάει να ενεργοποιηθούμε και να

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Συμβουλευτική Γονέων Μαθητών με αναπηρία. Στέλλα Νάκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νάουσας

Ομαδική Συμβουλευτική Γονέων Μαθητών με αναπηρία. Στέλλα Νάκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νάουσας Ομαδική Συμβουλευτική Γονέων Μαθητών με αναπηρία Στέλλα Νάκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νάουσας Γιατί Συμβουλευτική Ομάδα Γονέων; 28/6/2016 2 Γιατί Ομάδα Γονέων; Η συμμετοχή των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες

ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες Μαρία Καραβελάκη Αναλύτρια Εκπαιδευτικών Συστημάτων ΙΝΤΕ*LEARN Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη, 4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2002 Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2002 Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2002 Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ενότητα για την απασχόληση ατόµων µε ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ 2: «Ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας»

ΔΡΑΣΗ 2: «Ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 Πράξεις: «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία» Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 & 3 ως υποψήφιες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κόπτσης Αλέξανδρος Ανομοιογενής ομάδα διαταραχών που σχετίζονται με την απόκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης-ομιλίας-ανάγνωσης-γραφήςσυλλογισμού-μαθηματικών δεξιοτήτων. Δυσλεξία-Δυσγραφία-Δυσαναγνωσία-Δυσορθογραφία-Δυσαριθμησία

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 4 η ομάδα: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ και ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Κόντου Κλαυδία Λέκκας Λευτέρης Λιοπούλου Ιωαννέτα Γκούνεβα Ιολίτα Άγχος και

Διαβάστε περισσότερα

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνουν τη βέλτιστη δυνατή περίθαλψη σε ολόκληρη την Ευρώπη: συστάσεις του EUMUSC.NET Σε συνεργασία με τον EULAR

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

Ο καθημερινός άνθρωπος ως «ψυχολόγος» της προσωπικότητάς του - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχο

Ο καθημερινός άνθρωπος ως «ψυχολόγος» της προσωπικότητάς του - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχο Έ να πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, δυσθυμία, «κατάθλιψη» έχει την «τάση» να αποδίδει λανθασμένα τις ψυχικές αυτές καταστάσεις, σε έναν «προβληματικό εαυτό του», (μία δυστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα