Πρόταση ιδασκαλίας της Αντικειµενοστραφούς Προσέγγισης σε Αρχάριους Προγραµµατιστές µε το Περιβάλλον AgentSheets

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόταση ιδασκαλίας της Αντικειµενοστραφούς Προσέγγισης σε Αρχάριους Προγραµµατιστές µε το Περιβάλλον AgentSheets"

Transcript

1 Πρόταση ιδασκαλίας της Αντικειµενοστραφούς Προσέγγισης σε Αρχάριους Προγραµµατιστές µε το Περιβάλλον AgentSheets Χαράλαµπος Σπυρόπουλος, Βασίλειος αγδιλέλης Τµήµα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήµιο Μακεδονίας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στα εισαγωγικά µαθήµατα προγραµµατισµού, συχνά χρησιµοποιούνται γλώσσες όπως η Java και η Visual Basic, γλώσσες δηλαδή που έχουν µεγάλη διάδοση ανάµεσα στους επαγγελµατίες. Οι γλώσσες αυτές έχουν βέβαια το πλεονέκτηµα ότι είναι αυτές που θα χρησιµοποιήσουν οι φοιτητές στην αγορά εργασίας, ωστόσο δηµιουργούν στους αρχάριους προγραµµατιστές προβλήµατα κατανόησης, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι σχετικές έρευνες, λόγω της σχετικής τους πολυπλοκότητας και του αντίστοιχου προγραµµατιστικού περιβάλλοντος τους. Επιπλέον τα σύγχρονα µοντέλα προγραµµατισµού, όπως ο αντικειµενοστραφής, θέτουν και µια σειρά πρόσθετων διανοητικών εµποδίων στους αρχαρίους. Πολλοί ερευνητές έχουν προτείνει ιδιαίτερα περιβάλλοντα, για την αντιµετώπιση αυτών των προβληµάτων, ειδικά σχεδιασµένων για την (εισαγωγική κυρίως) διδασκαλία. Στην παρούσα εργασία προτείνεται το προγραµµατιστικό περιβάλλον AgentSheets, για µια εισαγωγή στον αντικειµενοστραφή προγραµµατισµό. Το προγραµµατιστικό περιβάλλον AgentSheets, µπορεί να επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη της αντικειµενοστραφούς προγραµµατιστικής σκέψης σε αρχάριους προγραµµατιστές. Τα οπτικά και απτικά χαρακτηριστικά που ενσωµατώνει καθώς και οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης και εκτέλεσης των προγραµµάτων, σε συνδυασµό µε τη δυνατότητα γρήγορης υλοποίησης παραδειγµάτων µπορούν να επιδράσουν θετικά, στην ανάπτυξη της αλγοριθµικής σκέψης και της αντικειµενοστραφούς λογικής και εποµένως το περιβάλλον AgentSheets φαίνεται να έχει ευρείες εκπαιδευτικές εφαρµογές. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙ ΙΑ: Objects-First, Αντικειµενοστραφής προγραµµατισµός, αρχάριοι προγραµµατιστές ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η στροφή που πραγµατοποιείται την τελευταία δεκαετία στην ανάπτυξη λογισµικού µε την χρήση αντικειµενοστραφών γλωσσών προγραµµατισµού, έχει οδηγήσει πολλά ακαδηµαϊκά ιδρύµατα στην υιοθέτηση της προσέγγισης Objects-First στην εισαγωγική διδασκαλία του προγραµµατισµού (ACM 2001). Μάλιστα σε πολλές χώρες το Πρακτικά Εργασιών 3 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «ιδακτική της Πληροφορικής» Α. Τζιµογιάννης (επιµ.) Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Κόρινθος, 7-9 Οκτωβρίου 2005

2 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο αντικειµενοστραφές µοντέλο προγραµµατισµού έχει, υιοθετηθεί και στη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση (π.χ. Ελλάδα) σε κάποιο βαθµό. Ωστόσο, φαίνεται ότι η υιοθέτηση αυτού του µοντέλου και η χρήση αντικειµενοστραφών γλωσσών δηµιουργεί στους αρχάριους προγραµµατιστές σηµαντικά προβλήµατα κατανόησης και µάθησης όπως αδυναµία χρήσης των εννοιών πριν την υλοποίηση τους, η ταύτιση κλάσης και αντικειµένων, πέρασµα µηνυµάτων, σύγχυση ταυτότητας/χαρακτηριστικών κ.α. (Holland et al. 1997). Η χρήση επαγγελµατικών γλωσσών προγραµµατισµού (Java, Visual Basic, C++, C#), αν και έχουν το πλεονέκτηµα ότι είναι αυτές που θα χρησιµοποιήσουν οι φοιτητές στην αγορά εργασίας (Allen 1996), δηµιουργούν στους αρχάριους προγραµµατιστές, εκτός των κλασικών προβληµάτων ως επαγγελµατικά περιβάλλοντα, όπως, η εκτεταµένη γλώσσα, ο ανύπαρκτος διδακτικός προσανατολισµός καθώς και φύση των εφαρµογών που µπορεί κανείς να υλοποιήσει στα πρώτα του βήµατα (Brusilovsky et al. 1997) και µια σειρά από διδακτικά εµπόδια, που έχουν να κάνουν µε την αντικειµενοστρέφεια, όταν αυτή αποτελεί το µοντέλο της πρώτης προσέγγισης στον προγραµµατισµό. «Μικρο-Γλώσσες» (Brusilovsky et al. 1997) όπως Logo (Papert 1980), Karel (Pattis 1981), Marta (Calabrese 1989), υποσύνολα γλωσσών όπως η Blue J (Kölling & Rosenberg 1996) καθώς και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα όπως το MicroWorlds Pro έχουν προταθεί από πολλούς ερευνητές στην αντιµετώπιση αυτών των προβληµάτων. Στην πρώτη ενότητα, αναφέρονται τα προβλήµατα που συνήθως αντιµετωπίζονται κατά τη διδασκαλία του αντικειµενοστραφούς προγραµµατισµού και στην επόµενη ενότητα, παρουσιάζεται η φιλοσοφία των «Μικρο-γλωσσών» προγραµµατισµού σε σχέση µε την αντικειµενοστραφή προσέγγιση. Στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά στο περιβάλλον AgentSheets και στα αντικειµενοστραφή χαρακτηριστικά του όπως επίσης και παρουσίαση της διδακτικής πρότασης µε τη χρήση του AgentSheets για την εισαγωγή στον αντικειµενοστραφή προγραµµατισµό. Τέλος συνοψίζοντας περιγράφονται τα µελλοντικά ερευνητικά µας σχέδια. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Πολλά από τα προαναφερθέντα προβλήµατα κατανόησης και µάθησης που έχουν αναφερθεί, προέρχονται από κάποια γενικότερα εµπόδια που προκύπτουν, όταν ο αντικειµενοστραφής προγραµµατισµός αποτελεί το µοντέλο της πρώτης προσέγγισης στον προγραµµατισµό. Στα πρώτα µαθήµατα που είναι και αυτά που εισάγουν τους σπουδαστές στις βασικές έννοιες του προγραµµατισµού, χρησιµοποιούνται παραδείγµατα περιορισµένης πολυπλοκότητας που δεν αναδεικνύουν τα οφέλη της αντικειµενοστραφούς σχεδίασης και ανάπτυξης προγραµµάτων όπως επίσης δεν σχετίζονται άµεσα µε τα γενικότερα ενδιαφέροντα τους. Προϋποθέτουν την εκµάθηση βασικών προγραµµατιστικών δοµών και µια πληθώρα χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων της γλώσσας πριν την επιτυχηµένη ανάπτυξη αντικειµένων (Cooper, Dann & Pausch 2003).

3 ιδακτική της Πληροφορικής Η Οπτική αναπαράσταση και παρακολούθηση των αντικειµένων είναι µια αρκετά σύνθετη διαδικασία που απαιτεί προηγούµενη γνώση προγραµµατισµού και διαχείρισης του περιβάλλοντος επαφής (Proulx, Raab & Rasala 2002). Η προσπάθεια λοιπόν κατανόησης και σωστής έκφρασης µε µια επαγγελµατική γλώσσα προγραµµατισµού στην περίπτωση των αρχάριων προγραµµατιστών, οδηγεί στο να εστιάζουν οι φοιτητές περισσότερο στην σύνταξη της γλώσσας και πολύ λιγότερο στην σχεδίαση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αντικειµενοστραφούς σχεδίασης και αλγοριθµικής σκέψης. «ΜΙΚΡΟ-ΓΛΩΣΣΕΣ» ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Οι περισσότερες από τις µικρο-γλώσσες που έχουν κατασκευαστεί και έχουν εφαρµοστεί µέχρι σήµερα εστιάζουν στον ιαδικαστικό ή Συναρτησιακό προγραµµατισµό. Ορισµένες από αυτές στις νέες τους εκδόσεις υποστηρίζουν χαρακτηριστικά και δοµές του αντικειµενοστραφούς προγραµµατισµού όπως η StarLogo (Resnick 1994), ο Karel++ (Bergin et al. 1997) και το MicroWorlds Pro, χωρίς όµως να είναι αµιγώς αντικειµενοστραφή. Μια νέα γενιά, αµιγώς αντικειµενοστραφών περιβαλλόντων, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται στο στάδιο της ερευνητικής τους εφαρµογής και χρήσης ως εργαλεία ανάπτυξης της προγραµµατιστικής σκέψης και της εισαγωγής στον προγραµµατισµό. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα τέτοιων περιβαλλόντων είναι ο Objectkarel (Xinogalos 2003), η ALICE (Pausch et al. 1995) που χρησιµοποιώντας µια πολύ πλούσια σε δοµές και εντολές γλώσσα αντικειµενοστραφούς προγραµµατισµού και ένα τρισδιάστατο εικονικό κόσµο που απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους προγραµµατιστές της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης και το AgentSheets (Repenning 1995). Η δηµιουργία προσοµοιώσεων στο περιβάλλον AgentSheets έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη της αντικειµενοστραφούς προγραµµατιστικής σκέψης και λιγότερο την εξοικείωση µε τις εµπορικές γλώσσες προγραµµατισµού. Αν και οι γλώσσες προγραµµατισµού που χρησιµοποιούν τα περιβάλλοντα αυτά, αποτελούν συνήθως υποσύνολο µιας εµπορικής γλώσσας προγραµµατισµού και δεν υποστηρίζουν πάντα το σύνολο των προγραµµατιστικών δοµών, εντούτοις θα πρέπει να διαθέτουν χαρακτηριστικά τέτοια που να πλησιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θεµελιώδη χαρακτηριστικά του προγραµµατιστικού µοντέλου που στοχεύουν. Τα θεµελιώδη χαρακτηριστικά του αντικειµενοστραφούς προγραµµατισµού όπως αυτά διατυπώθηκαν από τον Kay (1993) είναι: Τα πάντα είναι αντικείµενα. Κάθε είδους υπολογισµοί διεκπεραιώνονται από τα αντικείµενα τα οποία επικοινωνούν µεταξύ τους διατυπώνοντας αιτήµατα µέσω µηνυµάτων. Κάθε αντικείµενο έχει την δική του µνήµη, η οποία αποτελείται από άλλα αντικείµενα.

4 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κάθε αντικείµενο είναι ένα παράδειγµα (instance) µίας κλάσης αντικειµένων. Η κλάση αυτή προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά ενός συνόλου οµοειδών αντικειµένων. Στις κλάσεις περιγράφονται οι συµπεριφορές των αντικειµένων που ανήκουν σε αυτή την κλάση. Έτσι κάθε αντικείµενο που ανήκει σε µία κλάση µπορεί να εκτελέσει αυτή τη συµπεριφορά. Οι κλάσεις είναι οργανωµένες σε µια δενδροειδή ιεραρχική δοµή που καθορίζει και την κληρονοµικότητα των χαρακτηριστικών από τις γονικές κλάσεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά σκιαγραφούν τα χαρακτηριστικά µιας αντικειµενοστραφούς γλώσσας προγραµµατισµού, που βέβαια, επεκτείνονται και αναλύονται, σε µια πληθώρα επιπλέον χαρακτηριστικών, τα οποία επίσης διαφοροποιούνται ανάλογα, µε την γλώσσα προγραµµατισµού που χρησιµοποιείται. Μια µικρο-γλώσσα θα πρέπει να ενσωµατώνει και να αναδεικνύει µε όσο το δυνατόν ποιο ξεκάθαρο τρόπο τα παραπάνω χαρακτηριστικά για να µπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης της αντικειµενοστραφούς σκέψης και να επιτρέψει την οµαλή και χωρίς παρανοήσεις µετάβαση σε µια εµπορική γλώσσα προγραµµατισµού. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ AGENTSHEETS ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Το περιβάλλον AgentSheets είναι ένα εργαλείο δηµιουργίας προσοµοιώσεων πολλαπλών εφαρµογών, που επιτρέπει σε µη προγραµµατιστές να δηµιουργήσουν τις δικές τους προσοµοιώσεις και παιχνίδια. Είναι ουσιαστικά ένα περιβάλλον οπτικού προγραµµατισµού το οποίο συνδυάζει πράκτορες (agents), υπολογιστικά φύλλα (spreadsheets) και εργαλεία συγγραφής Java σε ένα ενιαίο περιβάλλον. Οι Πράκτορες παρουσιάζονται ως µικρές κινούµενες εικόνες στην οθόνη του υπολογιστή και έχουν συσχετιζόµενες συµπεριφορές που καθορίζουν την αλληλεπίδρασή τους µε το περιβάλλον τους. Οι συµπεριφορές αυτές ορίζονται από τον τελικό χρήστη, επιτρέποντας έτσι σε χρήστες χωρίς προγραµµατιστικό υπόβαθρο να δηµιουργήσουν πράκτορες µε σύνθετες συµπεριφορές (Ioanidou, Spyropoulos & Viglas 2005). Ο προγραµµατισµός στο AgentSheets πραγµατοποιείται µε την χρήση της γλώσσας προγραµµατισµού Visual AgenTalk (VAT). Τα δοµικά στοιχεία της γλώσσας καθώς και ο τρόπος που αναπτύσσονται οι προσοµοιώσεις από την οπτική γωνία της υιοθέτησης των βασικών χαρακτηριστικών της αντικειµενοστρέφειας είναι: ΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ VAT Σύµφωνα µε την διατύπωση του Alan C. Kay (Kay 1993), τα δοµικά στοιχεία της γλώσσας VAT που ακολουθούν, αντίστοιχα αυτούς τους κανόνες είναι: Εικονοθήκη Πρακτόρων: Η συλλογή των κλάσεων (πρακτόρων) που δηµιουργούνται από τον προγραµµατιστή, είναι οι µοναδικές οντότητες της γλώσσας, βάση των οποίων δηµιουργούνται και όλα τα αντικείµενα που µπορούν να υπάρξουν και να προγραµµατιστούν στις προσοµοιώσεις που δηµιουργούνται. εν υπάρχει λοιπόν τίποτα

5 ιδακτική της Πληροφορικής άλλο εκτός από αντικείµενα που δηµιουργήθηκαν σύµφωνα µε την κλάση που έχει περιγράψει ο προγραµµατιστής. Συµπεριφορά Αντικειµένων: Οι οποιοιδήποτε υπολογισµοί, υλοποιούνται από τα αντικείµενα και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κώδικας που να µην ανήκει στη συµπεριφορά της τάξης ενός αντικειµένου. Επίσης τα αντικείµενα, έχουν τη δυνατότητα, µε ένα σύνολο εντολών όπως ΕΚΠΕΜΠΩ, ΚΑΝΩ, ΑΚΟΥΣΩ, ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ, να διατυπώνουν αιτήµατα µέσω µηνυµάτων. Όλα τα αντικείµενα που έχουν δηµιουργηθεί από την ίδια κλάση µπορούν να εκτελέσουν την ίδια συµπεριφορά. Μνήµη αντικειµένων: Εκτός των κλασικών µεταβλητών, τοπικού και καθολικού χαρακτήρα που µπορούν να αναφέρονται τα αντικείµενα, µπορούν µέσω οπτικής διαδικασίας, κατά το προγραµµατιστικό στάδιο, να αναφέρονται και σε αντικείµενα ή κλάσεις αντικειµένων. ηµιουργία αντικειµένων: Τα αντικείµενα δηµιουργούνται είτε δυναµικά κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του κώδικα µέσω της εντολής ΗΜΙΟΥΡΓΩ από κάποιο άλλο αντικείµενο ή από τον χρήστη, πριν ή και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράµµατος. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να είναι προσδιορισµένη η κλάση βάσει της οποίας θα δηµιουργηθεί το αντικείµενο. Ιεραρχική οµή: Η γλώσσα επιτρέπει την ιεραρχική δοµή ενός επιπέδου, για την κληρονόµηση των γονικών χαρακτηριστικών, και η µόνη διαφοροποίηση που επιτρέπει είναι η γραφική απεικόνιση της νέας κλάσης. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Εκτός από τα χαρακτηριστικά της γλώσσας, σηµαντικό είναι το περιβάλλον διεπαφής και τα εργαλεία που προσφέρει για την ανάπτυξη των εφαρµογών να είναι προσαρµοσµένα στην ίδια αντικειµενοστραφή λογική. Αντικειµενοστραφής Ανάπτυξη: Στο περιβάλλον ανάπτυξης προγραµµάτων του AgentSheets τα πάντα είναι αντικείµενα. Οι κλάσεις των αντικείµενων δεν είναι προκαθορισµένες, ορίζονται από τον τελικό χρήστη, ο οποίος είναι υπεύθυνος τόσο για την απεικόνισή τους, όσο και για τον καθορισµό της συµπεριφοράς τους. Οι διάφορες µορφές που δύναται να πάρει ένα αντικείµενο της κλάσης αυτής σχεδιάζεται σε ένα µικρο-σχεδιαστικό πρόγραµµα ή αντλούνται από εξωτερικές πηγές. Η συµπεριφορά της κλάσης οικοδοµείται µε την χρήση της γλώσσας προγραµµατισµού VAT. Κάθε κλάση αντικειµένου έχει τις δικές της συµπεριφορές που είναι οργανωµένες σε µεθόδους, χαρακτηρίζονται από έναν Ενεργοποιητή και αποτελούνται από κανόνες της µορφής «Εάν.. τότε..», στους οποίους τοποθετούνται από τον προγραµµατιστή οι κατάλληλες συνθήκες και δράσεις. Τα ίδια τα δοµικά στοιχεία µε τη σειρά τους, ως αντικείµενα και αυτά, µπορούν να παραµετροποιηθούν µε οπτικό τρόπο αλλάζοντας έτσι την συµπεριφορά τους. Αντικειµενοστραφής οµή γλώσσας: Τα δοµικά στοιχεία είναι Ενεργοποιητές, Συνθήκες και ράσεις που αντλούνται από έτοιµες συλλογές. Ακόµα και τα δοµικά στοιχεία της γλώσσας είναι αντικείµενα στην επιφάνεια διεπαφής. Η παροχή των αντικειµένων της γλώσσας (συνθήκες και δράσεις) στην επιφάνεια διεπαφής του

6 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο χρήστη, είναι το χαρακτηριστικό που αποδίδει την έννοια του «Απτικού» Προγραµµατισµού στη γλώσσα VAT. Η έννοια της "αφής" χρησιµοποιείται εδώ όπως χρησιµοποιείται από τον Papert (Papert 1993) για να εξηγήσει, το βαθµό οικειότητας του προγραµµατιστή σε σχέση µε τα υπολογιστικά του αντικείµενα. (Repenning & Ambach 1996, Repenning & Ioannidou 1997). Με αφετηρία τον ορισµό του Papert, στη VAT, η έννοια των υπολογιστικών αντικειµένων στην γλώσσα δεν περιορίζεται στα αντικείµενα που προγραµµατίζονται, δηλαδή τους πράκτορες, αλλά ισχύει και για τα ίδια τα συστατικά της γλώσσας προγραµµατισµού (δράσεις, συνθήκες, κανόνες), τα οποία έχουν προαχθεί σε αντικείµενα ανώτερου επιπέδου, µε εύκολο χειρισµό. Ο Απτικός Προγραµµατισµός επιχειρεί να κάνει τον προγραµµατισµό πιο προσιτό στον τελικό χρήστη, προσθέτοντας την αντίληψη του χειρισµού στην οπτική αντίληψη. Στον Απτικό Προγραµµατισµό, τα προγράµµατα δεν είναι στατικές αναπαραστάσεις, ούτε δίνουν την αίσθηση του απλού χειρισµού και της διόρθωσης του κώδικα. Οι αρχές και τα προγράµµατα του Απτικού Προγραµµατισµού δεν προάγουν µόνο τις οπτικές αναπαραστάσεις, που βοηθούν στην αναγνωσιµότητα και στην κατανόηση των προγραµµάτων, αλλά είναι δυναµικά και περιλαµβάνουν χειρισµούς, όπως ο καθορισµός παραµέτρων µε τη χρήση οπτικών πεδίων (Σχήµα 1). Σχήµα 1: Καθορισµός παραµέτρων µε τη χρήση οπτικών πεδίων Αντικειµενοστραφής Εκσφαλµάτωση: Στο περιβάλλον του AgentSheets αποκλείονται τα συντακτικά λάθη, αφού δεν λαµβάνει χώρα η διαδικασία της πληκτρολόγησης κώδικα και έτσι ο προγραµµατιστής έχει να ανησυχεί µόνο για τα λογικά λάθη. Τα εργαλεία εκσφαλµάτωσης που παρέχει το περιβάλλον είναι, ο έλεγχος µιας δράσης, µιας συνθήκης, ενός κανόνα ακόµα και µιας ολόκληρης µεθόδου απευθείας πάνω σε ένα αντικείµενο µε άµεση οπτική και ηχητική ανατροφοδότηση στην πορεία εκτέλεσης του κώδικα. Επίσης η βηµατική εκτέλεση µιας προσοµοίωσης είναι άλλο ένα εργαλείο που βοηθά στην εκσφαλµάτωση. Αντικειµενοστραφής Τεκµηρίωση: Σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης της προσοµοίωσης, το περιβάλλον δίνει τη δυνατότητα στον προγραµµατιστή για αυτόµατη παραγωγή της πλήρους τεκµηρίωσης του κώδικα σε HTML µορφή, όπου περιγράφονται όλες οι κλάσεις µε τις απεικονίσεις τους και οι αντίστοιχες συµπεριφορές που έχουν καθοριστεί σε µορφή ψευδοκώδικα.

7 ιδακτική της Πληροφορικής ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΣΤΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Στη διδακτική προσέγγιση «Objects-First», υπάρχει µια αντικειµενική διδακτική δυσκολία στον ορισµό και την περιγραφή της αντικειµενοστραφούς λογικής ως µοντέλου σκέψης και επίλυσης προβληµάτων. Σε αυτή την προσπάθεια πολλά από τα βιβλία προσπαθούν να εισάγουν τον φοιτητή στις θεµελιώδεις έννοιες της αντικειµενοστραφούς σκέψης, χρησιµοποιώντας παραδείγµατα από τον πραγµατικό κόσµο, πολύ κοντά στην καθηµερινότητα. Με τη χρήση τέτοιων παραδειγµάτων που εκµεταλλεύονται την προηγούµενη γνώση και εµπειρία των φοιτητών γίνεται πολύ πιο εύκολα η οικοδόµηση νέων δοµών αναπαραστάσεων και η πραγµατοποίηση εννοιολογικών αλλαγών (Κόµης 2005). Πολλές φορές όµως τα παραδείγµατα αυτά είναι αδύνατον να υλοποιηθούν προγραµµατιστικά, τουλάχιστον στα πρώτα προγραµµατιστικά βήµατα, αφού η υλοποίησή τους προϋποθέτει εκτεταµένη γνώση και εµπειρία σε µια γλώσσα προγραµµατισµού. Ένα τέτοιο παράδειγµα που έχει χρησιµοποιηθεί από βιβλία εισαγωγής στον προγραµµατισµό είναι το παράδειγµα της παρακολούθησης τηλεόρασης. Προερχόµενο από την καθηµερινότητα των φοιτητών, µπορεί να αναδείξει µε τον καλύτερο τρόπο τις βασικές αρχές του αντικειµενοστραφούς µοντέλου. Η τηλεόραση αποτελεί ένα αντικείµενο που ενώ δεν µας ενδιαφέρουν τα εσωτερικά της χαρακτηριστικά γνωρίζουµε ότι υποστηρίζει ένα σύνολο από προκαθορισµένες συµπεριφορές. Το ίδιο συµβαίνει και µε το χειριστήριο της τηλεόρασης που αποτελεί επίσης ένα αντικείµενο µε προκαθορισµένες συµπεριφορές. Τα βασικά σηµεία που µπορούν να τονιστούν και να αναπτυχθούν σε ένα τέτοιο παράδειγµα είναι: Η επιλογή του καναλιού είναι κάτι που υποστηρίζει εσωτερικά η τηλεόραση εφόσον όµως δεχθεί το κατάλληλο αίτηµα από κάποιο άλλο αντικείµενο που είναι το χειριστήριο. Το αίτηµα εκτελείται λαµβάνοντας υπόψη και την πιθανή του παράµετρο που µπορεί να είναι ο αριθµός του καναλιού ή απλά το προηγούµενοεπόµενο κανάλι. Το ίδιο συµβαίνει και µε το ήχο, τα αιτήµατα στα οποία αποκρίνεται η τηλεόραση είναι η αυξοµείωση της έντασης, η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του ήχου, η αλλαγή του ηχητικού φίλτρου. Όλα αυτά είναι προκαθορισµένες συµπεριφορές της συγκεκριµένης τηλεόρασης. Επεκτείνοντας και αναλύοντας τέτοιου είδους παραδείγµατα, έχουµε την δυνατότητα να περιγράψουµε αρκετά από τα βασικά χαρακτηριστικά του αντικειµενοστραφούς µοντέλου. Η υλοποίηση όµως του παραδείγµατος και η ανάπτυξη του προγράµµατος προσοµοίωσης του στον υπολογιστή, δίδει την ιδανική και ολοκληρωµένη αίσθηση και αντίληψη στους φοιτητές, του τι στην πραγµατικότητα σηµαίνει, αναπτύσσω αντικειµενοστραφή προγράµµατα. Με τη γλώσσα VAT του AgentSheets δίδεται η δυνατότητα στους φοιτητές, να υλοποιήσουν και να δουν να δουλεύει, ένα τέτοιου είδους παράδειγµα, σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα. Στη συνέχεια η αλλαγή και η διατύπωση διαφορετικών σεναρίων τους εµπλέκει σε µια διαδικασία µετατροπής και επαναπροσδιορισµού, µέσα από την οποία και τις έννοιες της αντικειµενοστρέφειας κατανοούν, αλλά και βασικές προγραµµατιστικές έννοιες, όπως ο κύκλος ζωής των

8 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο προγραµµάτων, µεταβλητές τοπικές και καθολικές, σταθερές, εκτέλεση κατά συνθήκη κ.α. Η υλοποίηση στο AgentSheets ακολουθεί τα παρακάτω στάδια: Καθορισµός των αντικειµένων και της απεικόνισής τους: Στο παραπάνω παράδειγµα, τα αντικείµενα είναι η τηλεόραση και το χειριστήριο. Οι διαφορετικές τους απεικονίσεις είναι η εικόνα των διαφορετικών καναλιών που προβάλει η οθόνη για το αντικείµενο της τηλεόρασης, και για αντικείµενο του χειριστηρίου, τα διαφορετικά κουµπιά που θα υπάρχουν πάνω σε αυτό (Σχήµα 2). Οι απεικονίσεις αυτές είτε σχεδιάζονται σε µια µικρο-σχεδιαστική εφαρµογή µέσα στο ίδιο το περιβάλλον ή αντλούνται από εικόνες που βρίσκονται στον υπολογιστή ή ακόµα και στο ιαδίκτυο. Σχήµα 2: Καθορισµός των αντικειµένων και της απεικόνισής τους Καθορισµός της συµπεριφοράς των αντικειµένων: Η συµπεριφορά του κάθε αντικειµένου καθορίζεται κάνοντας χρήση των δοµών υψηλού επιπέδου που παρέχει η γλώσσα VAT, όπως ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ (µήνυµα), ΕΞΕΠΕΜΨΕ (µήνυµα), ΑΛΛΑΖΩ (µορφή), ΗΧΩ (ήχος) και όλα αυτά µέσα σε προτάσεις ΑΝ ΤΟΤΕ (Σχήµα 3). Σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης, ο σπουδαστής, έχει τη δυνατότητα να εξετάσει την επίδραση του κάθε κανόνα πάνω σε αντικείµενα που τοποθετεί πάνω στο πεδίο εργασίας, ώστε να έχει άµεση ανατροφοδότηση, ελέγχοντας και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που αναπτύσσει την κάθε συµπεριφορά. Τέλος µε την εκτέλεση της

9 ιδακτική της Πληροφορικής προσοµοίωσης (Σχήµα 4) ελέγχει το συνολικό αποτέλεσµα και πως τα διάφορα αντικείµενα αλληλεπιδρούν µεταξύ τους αλλά και µε τον χρήστη της προσοµοίωσης. Σχήµα 3: Καθορισµός της συµπεριφοράς των αντικειµένων Σχήµα 4: Εκτέλεση της προσοµοίωσης Με την ολοκλήρωση της προσοµοίωσης µπορούν να προταθούν διάφορα σενάρια µεταβολής του πεδίου εργασίας όπως η προσθήκη ενός ακόµα αντικειµένου της ίδιας κλάσης, για παράδειγµα άλλη µια τηλεόραση που αντιδρά ταυτόχρονα στα αιτήµατα του ίδιου χειριστηρίου, αυτόµατη αναζήτηση και προγραµµατισµός καναλιών κ.α. αναδεικνύοντας έτσι µέσα από πειραµατικές διαδικασίες που υλοποιούν οι ίδιοι οι µαθητές θεµελιώδεις προγραµµατιστικές έννοιες του αντικειµενοστραφούς προγραµµατισµού.

10 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τα πλεονεκτήµατα της χρήσης του AgentSheets στην υλοποίηση ενός τέτοιου παραδείγµατος είναι: Οπτικοποίηση του παραδείγµατος υνατότητα στους µαθητές να υλοποιήσουν ιδέες από τα πρώτα κιόλας µαθήµατα και να νιώσουν την χαρά της δηµιουργίας. υνατότητα πειραµατισµού και βιωµατικής εµπειρίας. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Εκτιµάται ότι το προγραµµατιστικό περιβάλλον του AgentSheets, µπορεί να επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη της αντικειµενοστραφούς προγραµµατιστικής σκέψης σε αρχάριους προγραµµατιστές. Πέρα από τα οφέλη που παρέχει η διαδικασία της µοντελοποίησης και των προσοµοιώσεων, σε διάφορες γνωστικές περιοχές, µπορεί να βοηθήσει στα εισαγωγικά προγραµµατιστικά µαθήµατα και να λειτουργήσει ως µοχλός ανάπτυξης προγραµµατιστικών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα σε αρχάριους προγραµµατιστές. Με την οπτικοποίηση σε όλα τα επίπεδα, την άµεση ανατροφοδότηση κατά την διαδικασία ανάπτυξης προγραµµάτων καθώς και µε τη δυνατότητα επίλυσης και προσοµοίωσης προβληµάτων υψηλής πολυπλοκότητας, µπορεί να ενθαρρύνει και να ενθουσιάσει τους νέους προγραµµατιστές ταυτόχρονα µε την ανάπτυξη των βασικών προγραµµατιστικών τους δεξιοτήτων. Το πεδίο διερεύνησης σχετίζεται µε το, αν το AgentSheets µπορεί να λειτουργήσει ως περιβάλλον για τη διδασκαλία του προγραµµατισµού και να αποτελέσει την «Αλγοριθµοχώρα» κατά αντιστοιχία µε την «Μαθηµατοχώρα» που προτείνει ο Papert στο βιβλίο του Mindstorms. Τα οπτικά και απτικά χαρακτηριστικά που ενσωµατώνει το περιβάλλον στο επίπεδο της γλώσσας προγραµµατισµού καθώς και οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης και εκτέλεσης των προγραµµάτων, είναι πιθανόν να επιδρούν θετικά στην βιωµατική ανάπτυξη της αλγοριθµικής σκέψης και της αντικειµενοστραφούς λογικής. Η ανάπτυξη τόσο εισαγωγικών, όσο και µιας σειράς στοχευµένων µαθηµάτων είναι τα επόµενα βήµατά µας, τα οποία θα ακολουθήσει η πειραµατική εφαρµογή τους, στη Τριτοβάθµια εκπαίδευση, προκειµένου να καταγραφούν και να αναλυθούν οι διαφοροποιήσεις και τα οφέλη που πιθανόν προκύπτουν τόσο σε εννοιολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο βασικών προγραµµατιστικών δεξιοτήτων. Συγκεκριµένα, θα διεξαχθούν µια σειρά µαθηµάτων σε φοιτητές χωρίς προηγούµενη προγραµµατιστική εµπειρία και παράλληλα µε τα επίσηµά τους µαθήµατα εισαγωγής στον προγραµµατισµό. Η έρευνα θα πραγµατοποιηθεί σε δύο ανεξάρτητα τµήµατα φοιτητών του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, το ένα από φοιτητές τµήµατος Πληροφορικής και το άλλο από φοιτητές του τµήµατος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Με ερωτηµατολόγια, πριν, µετά και κατά την διάρκεια των διδασκαλιών θα καταγραφούν οι µεταβολές σε εννοιολογικό επίπεδο περί της αντίληψης για τον αντικειµενοστραφή προγραµµατισµό γενικά αλλά και στις προγραµµατιστικές τους δεξιότητες. Αντικείµενο επίσης της µελέτης θα αποτελέσει και η σύγκριση των αποτελεσµάτων στα δύο διαφορετικής προέλευσης και προσανατολισµού δείγµατα των φοιτητών. Στη χρήση βέβαια τέτοιου είδους περιβαλλόντων προγραµµατισµού, ως

11 ιδακτική της Πληροφορικής εργαλείων εισαγωγής στον προγραµµατισµό, δεν υπάρχει µια µοναδική και ιδανική επιλογή. Πιθανόν ο συνδυασµός τους, µε άλλου είδους µικρόκοσµους και µικρογλώσσες ή ακόµα και η προσθήκη νέων χαρακτηριστικών να οδηγήσει σε θετικότερα αποτελέσµατα. Ο στόχος από την χρήση τέτοιων περιβαλλόντων, ειδικά στην τριτοβάθµια εκπαίδευση, είναι να λειτουργήσουν ως γέφυρα για το οµαλό και πετυχηµένο πέρασµα σε εµπορικά αντικειµενοστραφή περιβάλλοντα προγραµµατισµού. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ACM (2001), Computing Curricula 2001, Final Report, The Joint Task Force on Computing Curricula, Kay A. C. (1993), The early ηistory os Smalltalk, The Second ACM SIGPLAN History of Programming Languages Conference (HOLP-II), ACM SIGPLAN Notices, 28(3), Allen R. K., Grant D. D. & Smith R. (1996), Using Ada as the first πrogramming language: A ρetrospective, Proceedings of Software Engineering: Education & Practice (SE:E&P 96), IEEE Computer Society Press Bergin J., Stehlik M., Roberts J. & Pattis R. (1997), Karel++. A gentle introduction to the art of Object Oriented Programming, Wiley Brusilovsky P., Calabrese E., Hvorecky E., Kouchnirenko A. & Miller P. (1997), Minilanguages: A way to learn programming principles, Education and Information Technologies, 2(1), Calabrese E. (1989), Marta - the "Intelligent Turtle", in G. Schuyten & M. Valcke (Eds.), Proceedings of Second European Logo Conference, EUROLOGO'89, , Gent, Belgium, Cooper S., Dann W. & Pausch R. (2003), Teaching objects-first in introductory computer science, SIGCSE 03, Reno, Nevada, USA, February 19-23, Holland S., Griffiths R., Woodman M. (1997), Avoiding object misconceptions, SIGCSE 97 CA, USA Kölling M. & Rosenberg J. (1996), An object-oriented program development environment for the first programming course, Proceedings of 27th SIGCSE Technical Symposium on Computer Science Education, 83-87, ACM, Philadelphia, Pennsylvania MicroWorlds Pro (2000), Logo Computer Systems Inc., Highgate Springs Papert S. (1980), Mindstorms: Children, computers and powerful ideas, Brighton, Sussex: Harvester Press, Papert S. (1993), The Children's Machine, New York: Basic Books Pattis R. E. (1981), Karel the robot. A gentle introduction to the art of programming, London: Wiley

12 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Pausch R., Burnette T., Capeheart A. C., Conway M., Cosgrove D., DeLine R., Durbin J., Gossweiler, R., Koga S. & White J. (1995), Alice: Rapid prototyping system for virtual reality, IEEE Computer Graphics and Applications Proulx V., Raab, R. & Rasala R. (2002), Objects from the beginning with GUIs, Proceedings of th 7 th annual conference on Innovation and Technology in Computer Science Education, 65-69, Archus, Denmark Repenning A. & Sumner T. (1995), Agentsheets: A medium for creating domainoriented visual languages, Computer, 28, Repenning A. & Ioannidou A. (1997), Behavior Processors: Layers between End-Users and Java Virtual Machines, Proceedings of the 1997 IEEE Symposium of Visual Languages, , Capri, Italy Repenning A. & Ambach J. (1996), Tactile programming: A unified manipulation paradigm supporting program comprehension, composition and sharing, Proceedings of the 1996 IEEE Symposium of Visual Languages, , Boulder, CO, Computer Society Resnick M. (1994), Turtles, termites, and traffic jams, MIT Press Xinogalos S. (2003), ObjectKarel: A didactic Microworld for teaching Object-Oriented Programming, ITiCSE'0, Thessaloniki, Greece ACM /03/0006 Iωαννίδου Α., Σπυρόπουλος Χ. & Βίγκλας Λ. (2005), Η Ελληνική έκδοση του AgentSheets ως περιβάλλον διδασκαλίας προγραµµατισµού µέσα από διαθεµατικά παραδείγµατα», Πρακτικά 3 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη ιδακτική Πράξη», Σύρος Κόµης Β. (2005), Εισαγωγή στη ιδακτική της Πληροφορικής, Αθήνα: Εκδόσεις Κλειδάριθµος

Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch

Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch Κωνσταντίνος Χαρατσής ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΠΕ 19 Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ενότητα Προγραµµατισµός στο ηµοτικό (Ε και

Διαβάστε περισσότερα

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας 1. Εισαγωγή Σχολιασµός των εργασιών της 16 ης παράλληλης συνεδρίας µε θέµα «Σχεδίαση Περιβαλλόντων για ιδασκαλία Προγραµµατισµού» που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «ιδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ρομποτική: Το παράδειγμα του αυτόματου συστήματος διαχείρισης νερού

Εκπαιδευτική Ρομποτική: Το παράδειγμα του αυτόματου συστήματος διαχείρισης νερού 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ - ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1 Εκπαιδευτική Ρομποτική: Το παράδειγμα του αυτόματου συστήματος διαχείρισης νερού Μάριος Ξένος Κων/νος Ασημακόπουλος Πληροφορικός ΠΕ20 Μηχανολόγος ΠΕ12 mariosxenos@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Χαρατσής Κωνσταντίνος 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Παίζω και Μαθαίνω στο Scratch 1.2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Τ.Π.Ε. στο ηµοτικό 1.3.

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ελληνική έκδοση του AgentSheets ως περιβάλλον διδασκαλίας προγραµµατισµού µέσα από διαθεµατικά παραδείγµατα» Σύρος 13, 14, 15 Μαΐου 2005

«Η Ελληνική έκδοση του AgentSheets ως περιβάλλον διδασκαλίας προγραµµατισµού µέσα από διαθεµατικά παραδείγµατα» Σύρος 13, 14, 15 Μαΐου 2005 «Η Ελληνική έκδοση του AgentSheets ως περιβάλλον διδασκαλίας προγραµµατισµού µέσα από διαθεµατικά παραδείγµατα» Σύρος 13, 14, 15 Μαΐου 2005 Ioannidou Andri Ph.D. in Computer Science Senior Project Manager,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ AGENTSHEETS ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ AGENTSHEETS ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 91 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ AGENTSHEETS ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Ioannidou Andri Σπυρόπουλος Χαράλαμπος Ph.D. in

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ 72 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ Εφόπουλος Βασίλειος Τμ. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Παν. Μακεδονίας efop@uom.gr Δαγδιλέλης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία στην Εκπαίδευση Εισαγωγή. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 24/9/2012

Τεχνολογία στην Εκπαίδευση Εισαγωγή. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 24/9/2012 Τεχνολογία στην Εκπαίδευση Εισαγωγή Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 24/9/2012 Μάθηση Γενικότερος όρος από την «εκπαίδευση» Την εκπαίδευση την αντιλαμβανόμαστε σαν διαδικασία μέσα στην τάξη «Μάθηση» παντού και συνεχώς

Διαβάστε περισσότερα

Τo πρόγραμμα «Διάγραμμα Ροής» και η διδακτική του αξιοποίηση στην Διδασκαλία του προγραμματισμού

Τo πρόγραμμα «Διάγραμμα Ροής» και η διδακτική του αξιοποίηση στην Διδασκαλία του προγραμματισμού Τo πρόγραμμα «Διάγραμμα Ροής» και η διδακτική του αξιοποίηση στην Διδασκαλία του προγραμματισμού Α. Βρακόπουλος 1, Θ.Καρτσιώτης 2 1 Καθηγητής Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Vraa8@sch.gr 2 Σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

ιπλωµατική εργασία: Νικόλαος Ματάνας Επιβλέπων Καθηγήτρια: Μπούσιου έσποινα

ιπλωµατική εργασία: Νικόλαος Ματάνας Επιβλέπων Καθηγήτρια: Μπούσιου έσποινα ιπλωµατική εργασία: Νικόλαος Ματάνας Επιβλέπων Καθηγήτρια: Μπούσιου έσποινα ΤµήµαΕφαρµοσµένης Πληροφορικής Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2006 εισαγωγικού µαθήµατος προγραµµατισµού υπολογιστών.

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Η Πληροφορική στη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση: Προγράµµατα Σπουδών, ιδακτικές Προσεγγίσεις, Επιµόρφωση Εκπαιδευτικών

Η Πληροφορική στη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση: Προγράµµατα Σπουδών, ιδακτικές Προσεγγίσεις, Επιµόρφωση Εκπαιδευτικών Η Πληροφορική στη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση: Προγράµµατα Σπουδών, ιδακτικές Προσεγγίσεις, Επιµόρφωση Εκπαιδευτικών Μαρία Γρηγοριάδου 1, Βασίλειος αγδιλέλης 2, Γεώργιος Παπαδόπουλος 3, Παύλος Σπυράκης 4,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολιασµός της Συνεδρίας «Σχεδίαση Περιβαλλόντων για ιδασκαλία Προγραµµατισµού» Αγορίτσα Γόγουλου

Σχολιασµός της Συνεδρίας «Σχεδίαση Περιβαλλόντων για ιδασκαλία Προγραµµατισµού» Αγορίτσα Γόγουλου Σχολιασµός της Συνεδρίας «Σχεδίαση Περιβαλλόντων για ιδασκαλία Προγραµµατισµού» Αγορίτσα Γόγουλου Ο προγραµµατισµός είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον γνωστικό αντικείµενο, στο οποίο όµως οι µαθητές αντιµετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 13. Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ

Σενάριο 13. Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ Σενάριο 13. Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ Ταυτότητα Σεναρίου Τίτλος: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ Γνωστικό Αντικείμενο: Πληροφορική Διδακτική Ενότητα: Ελέγχω-Προγραμματίζω τον Υπολογιστή Τάξη: Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

H ιδασκαλία της Κληρονοµικότητας στον Προγραµµατιστικό Μικρόκοσµο objectkarel *

H ιδασκαλία της Κληρονοµικότητας στον Προγραµµατιστικό Μικρόκοσµο objectkarel * H ιδασκαλία της Κληρονοµικότητας στον Προγραµµατιστικό Μικρόκοσµο objectkarel * Ξυνόγαλος Στέλιος, Σατρατζέµη Μάγια, αγδιλέλης Βασίλειος 2, Ευαγγελίδης Γεώργιος Τµήµα Εφαρµοσµένης Πληροφορικής, Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13: Διδασκαλία Οντοκεντρικού Προγραμματισμού. Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής

Ενότητα 13: Διδασκαλία Οντοκεντρικού Προγραμματισμού. Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής Διδακτική της Πληροφορικής: Ερευνητικές προσεγγίσεις στη μάθηση και τη διδασκαλία Μάθημα επιλογής B εξάμηνο, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισµικού

Θέµατα αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισµικού Θέµατα αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισµικού Όνοµα: Τάσος Αναστάσιος Επώνυµο: Μικρόπουλος Τίτλος: Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Εφαρµογών Εικονικής Πραγµατικότητας στην Εκπαίδευση, Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Ανασκόπηση - Ορισµοί. Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος. Γλώσσες Προγραµµατισµού Ασκήσεις

Περιεχόµενα. Ανασκόπηση - Ορισµοί. Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος. Γλώσσες Προγραµµατισµού Ασκήσεις Προγραµµατισµός Η/Υ Ανασκόπηση - Ορισµοί Περιεχόµενα Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος Περιγραφή προβλήµατος Ανάλυση προβλήµατος Λογικό ιάγραµµα Ψευδοκώδικας Κωδικοποίηση Συντήρηση Γλώσσες Προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Προσέγγιση για τον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό: εφαρμογή στο BlueJ

Διδακτική Προσέγγιση για τον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό: εφαρμογή στο BlueJ 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Διδακτική της Πληροφορικής» Φλώρινα, 20-22 Απριλίου 2012 Διδακτική Προσέγγιση για τον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό: εφαρμογή στο BlueJ Σ. Ξυνόγαλος Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσες υψηλού επιπέδου Περιέχουν περισσότερες εντολές για την εκτέλεση πολύπλοκων εργασιών Τα προγράµµατα µεταφράζονται σε γλώσσα µηχανής είτε από το

Γλώσσες υψηλού επιπέδου Περιέχουν περισσότερες εντολές για την εκτέλεση πολύπλοκων εργασιών Τα προγράµµατα µεταφράζονται σε γλώσσα µηχανής είτε από το Σηµαντικά σηµεία κεφαλαίου Τα τρία στάδια επίλυσης ενός προβλήµατος: Ακριβής προσδιορισµό του προβλήµατος Ανάπτυξη του αντίστοιχου αλγορίθµου. ιατύπωση του αλγορίθµου σε κατανοητή µορφή από τον υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ.ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Κοκκαλάρα Μαρία ΠΕ19

ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ.ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Κοκκαλάρα Μαρία ΠΕ19 ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ.ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Κοκκαλάρα Μαρία ΠΕ19 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγικά στοιχεία 2. Ένταξη του διδακτικού σεναρίου στο πρόγραμμα σπουδών 3. Οργάνωση της τάξης

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Γυμνασίου. Δρ. Κοτίνη Ισαβέλλα Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας

Πληροφορική Γυμνασίου. Δρ. Κοτίνη Ισαβέλλα Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας Πληροφορική Γυμνασίου Δρ. Κοτίνη Ισαβέλλα Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας Εκπαιδευτικό υλικό Ο εκπαιδευτικός μπορεί να σχεδιάσει τις δικές του δραστηριότητες, να αξιοποιήσει αξιόλογο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή εισήγηση. «Φύλλα Εργασίας για την διδασκαλία του μαθήματος Πληροφορικής Γυμνασίου Η Γλώσσα Προγραμματισμού LOGO»

Εργαστηριακή εισήγηση. «Φύλλα Εργασίας για την διδασκαλία του μαθήματος Πληροφορικής Γυμνασίου Η Γλώσσα Προγραμματισμού LOGO» Εργαστηριακή εισήγηση «Φύλλα Εργασίας για την διδασκαλία του μαθήματος Πληροφορικής Γυμνασίου Η Γλώσσα Προγραμματισμού LOGO» Βασίλειος Χρυσοχοΐδης Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Φλώρινα algob@hol.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Εισαγωγή στον Αντικειµενοστραφή Προγραµµατισµό: Προβλήµατα και Μεθοδολογίες για την Αντιµετώπισή τους

Η Εισαγωγή στον Αντικειµενοστραφή Προγραµµατισµό: Προβλήµατα και Μεθοδολογίες για την Αντιµετώπισή τους Η Εισαγωγή στον Αντικειµενοστραφή Προγραµµατισµό: Προβλήµατα και Μεθοδολογίες για την Αντιµετώπισή τους Ξυνόγαλος Στέλιος ιδάκτορας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Καθηγητής Πληροφορικής Β/θµιας Εκπ/σης Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά αντικείµενα (1/2)

Μαθησιακά αντικείµενα (1/2) Το αποθετήριο µαθησιακών αντικειµένων για το ηµοτικό και το Γυµνάσιο: Προτάσεις διδακτικής αξιοποίησης στην πράξη Π. Τουκίλογλου, Α. Πέτσος, Π. Τσάκωνας, Α. Σαριδάκη, Α. Παλιούρας, Ε. Χριστοπούλου, Α.

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών

Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών Ανάπτυξη Προγράμματος Β ΕΠΑΛ Τομέας Πληροφορικής Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 Κύκλος ανάπτυξης προγράμματος/λογισμικού Η διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κορδάκη Τµήµα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Παν/µίου Πατρών kordaki@cti.gr

Μαρία Κορδάκη Τµήµα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Παν/µίου Πατρών kordaki@cti.gr Το Μοντέλο των Στρατηγικών Επίλυσης ενός Προγραµµατιστικού Προβλήµατος σε ένα Περιβάλλον Πολλαπλών Αναπαραστάσεων για τη Μάθηση του Προγραµµατισµού σε γλώσσα C Μαρία Κορδάκη Τµήµα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. pagioti@sch.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. pagioti@sch.gr ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Αγιώτης Πέτρος pagioti@sch.gr Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Τίτλος διδακτικού σεναρίου Η έννοια των σταθερών και της καταχώρησης στη Visual Basic Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ

ΜΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΜΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΟ Α ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ Ιώ Παπαδηµητρίου 757 Σηµείωση: Θα πρέπει εδώ να σηµειωθεί ότι στην προσχολική αγωγή δε συνηθίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Βασικών Προγραµµατιστικών Τεχνικών από Μαθητές Γ Γυµνασίου µε Χρήση του MicroWorlds Pro

Ανάπτυξη Βασικών Προγραµµατιστικών Τεχνικών από Μαθητές Γ Γυµνασίου µε Χρήση του MicroWorlds Pro Ανάπτυξη Βασικών Προγραµµατιστικών Τεχνικών από Μαθητές Γ Γυµνασίου µε Χρήση του MicroWorlds Pro Σωτήρης Στογιαννόπουλος 1, ηµήτρης Αλιµήσης 2 1 22 ο Γυµνάσιο Πατρών 2 ΑΣΠΑΙΤΕ, Παράρτηµα Πάτρας sstogiannopoulos@yahoo.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση του σεναρίου. Εναλλακτικά περιβάλλοντα προγραμματισμού (2/5) Διδακτικές δραστηριότητες. Διδακτικό υλικό

Συνοπτική παρουσίαση του σεναρίου. Εναλλακτικά περιβάλλοντα προγραμματισμού (2/5) Διδακτικές δραστηριότητες. Διδακτικό υλικό Συνοπτική παρουσίαση του σεναρίου Εναλλακτικά περιβάλλοντα προγραμματισμού (2/5) Τίτλος: Δημιουργία νέων εντολών στον μικρόκοσμο του ρομπότ Karel Εκτιμώμενη διάρκεια: Δύο διδακτικές ώρες Απαιτούμενη υλικοτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Παίζουμε μπάσκετ; Εκπαιδευτική δραστηριότητα ρομποτικής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Lego Mindstorms

Παίζουμε μπάσκετ; Εκπαιδευτική δραστηριότητα ρομποτικής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Lego Mindstorms Παίζουμε μπάσκετ; Εκπαιδευτική δραστηριότητα ρομποτικής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Lego Mindstorms Γεώργιος Βουνάτσος Εκπαιδευτικός ΠΕ12 gvounatsos@freemail.gr Ανδριανή Μέγα Εκπαιδευτικός ΠΕ19 adrianim@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Δελησταύρου. Fulbright Education Network Greece «Αξιοποιώντας την αφήγηση στη Διδασκαλία» 20/5/2017 YouthLab, Ξάνθη

Κωνσταντίνος Δελησταύρου. Fulbright Education Network Greece «Αξιοποιώντας την αφήγηση στη Διδασκαλία» 20/5/2017 YouthLab, Ξάνθη Κωνσταντίνος Δελησταύρου Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, MSc Fulbright Education Network Greece «Αξιοποιώντας την αφήγηση στη Διδασκαλία» 20/5/2017 YouthLab, Ξάνθη Ψηφιακή αφήγηση Σχετικά νέα μορφή τέχνης.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΤΠΕ-Ε)

Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΤΠΕ-Ε) Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΤΠΕ-Ε) Τεχνολογίες Μάθησης Learning Technologies 2015 Τι είναι; Πρόκειται για διεπιστημονική Κατεύθυνση σπουδών που εστιάζει στις Τεχνολογίες Μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 15: Ενεργός Μετεωρολογικός Χάρτης

Σενάριο 15: Ενεργός Μετεωρολογικός Χάρτης Σενάριο 15: Ενεργός Μετεωρολογικός Χάρτης Ταυτότητα Σεναρίου Τίτλος : Ενεργός Μετεωρολογικός Χάρτης Γνωστικό Αντικείμενο: Εφαρμογές Πληροφορικής-Υπολογιστών Διδακτική Ενότητα: Διερευνώ - Δημιουργώ Ανακαλύπτω,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Συμπληρωματικό κείμενο στη θέση του Δ.Σ. της ΠΕΚαΠ για την Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τελική έκδοση κειμένου: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής Διδακτική της Πληροφορικής Ενότητα 1: Εισαγωγή Δημήτριος Τσώλης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Προβληματική Την τελευταία εικοσαετία,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πολυμεσικό σύστημα διδασκαλίας των μαθηματικών (Εφαρμογή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση)

Εκπαιδευτικό πολυμεσικό σύστημα διδασκαλίας των μαθηματικών (Εφαρμογή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) Εκπαιδευτικό πολυμεσικό σύστημα διδασκαλίας των μαθηματικών (Εφαρμογή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) Γ. Γρηγορίου, Γ. Πλευρίτης Περίληψη Η έρευνα μας βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της. Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Χαρατσής Κωνσταντίνος 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Παίζω και Μαθαίνω στο Scratch 1.2. Εµπλεκόµενες γνωστικές περιοχές Τ.Π.Ε. στο ηµοτικό 1.3.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 15: Αξιοποίηση Logo-like περιβαλλόντων στην Εκπαιδευτική διαδικασία Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ Υλοποίηση Επιµόρφωσης εκπαιδευτικών Πληροφορικής

ΕΡΓΟ Υλοποίηση Επιµόρφωσης εκπαιδευτικών Πληροφορικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κ.Π.Σ. ΜΟΝΑ Α Α1β Ταχ. /νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37 Ταχ. Κωδ. : 151 80 Μαρούσι Fax : 210-34 42 153 Ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθηµα: Εφαρµοσµένη ιδακτική των Φυσικών Επιστηµών (Πρακτικές Ασκήσεις Γ Φάσης) ΜΙΧΑΗΛ ΣΚΟΥΜΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο. Μέρος 1 ό. ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής

Προγραμματισμός Η/Υ. Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο. Μέρος 1 ό. ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Προγραμματισμός Η/Υ Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο Μέρος 1 ό ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Ιανουάριος 2011 Καλογιάννης Γρηγόριος Επιστημονικός/ Εργαστηριακός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν ικανότητες αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, ώστε να επιλύουν προβλήματα, να σχεδιάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Προγραμματισμού. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 20/2/2012

Διδακτική Προγραμματισμού. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 20/2/2012 Διδακτική Προγραμματισμού Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 20/2/2012 Διδακτική προγραμματισμού Παλαιότερα, η διδασκαλία του προγραμματισμού ταυτιζόταν με τη διδακτική της πληροφορικής Πλέον Η διδακτική της πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ 252: Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός

ΗΥ 252: Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός ΗΥ : Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός http://www.csd.uoc.gr/~hy Β. Χριστοφίδης christop@ics.forth.gr Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών, Πανεπιστήµιο Κρήτης Ηράκλειο Κρήτης Γενικές Πληροφορίες Ώρες ιδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες Νέες Τεχνολογίες; Εισαγωγή. 1841: Μαυροπίνακας. 1940: Κινούµενη Εικόνα. 1957: Τηλεόραση

Ποιες Νέες Τεχνολογίες; Εισαγωγή. 1841: Μαυροπίνακας. 1940: Κινούµενη Εικόνα. 1957: Τηλεόραση Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση Εισαγωγή Ποιες Νέες Τεχνολογίες; 1841: Μαυροπίνακας 1940: Κινούµενη Εικόνα 1957: Τηλεόραση 2000: Το ιαδίκτυο και η Τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών 1 Νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης οµηµένος Προγραµµατισµός-Κεφάλαιο 7 Σελίδα 1 α ό 10 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Είδη, Τεχνικές και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Τι ονοµάζουµε γλώσσα προγραµµατισµού;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ Υλοποίηση Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πληροφορικής

ΕΡΓΟ Υλοποίηση Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πληροφορικής ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» ΠΡΑΞΗ «Δράσεις Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» ΜΕΤΡΟ 1.2 «Εισαγωγή & Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 14: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή

Σενάριο 14: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή Σενάριο 14: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή Ταυτότητα Σεναρίου Τίτλος: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή Γνωστικό Αντικείμενο: Πληροφορική Διδακτική Ενότητα: Ελέγχω-Προγραμματίζω τον Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Υπόβαθρο ΤΠΕ. Κυρίαρχες παιδαγωγικές θεωρίες

Παιδαγωγικό Υπόβαθρο ΤΠΕ. Κυρίαρχες παιδαγωγικές θεωρίες Παιδαγωγικό Υπόβαθρο ΤΠΕ Κυρίαρχες παιδαγωγικές θεωρίες Θεωρίες μάθησης για τις ΤΠΕ Συμπεριφορισμός (behaviorism) Γνωστικές Γνωστικής Ψυχολογίας (cognitive psychology) Εποικοδομητισμός (constructivism)

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Παρουσίαση μαθήματος. Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής

Ενότητα 1: Παρουσίαση μαθήματος. Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής Διδακτική της Πληροφορικής: Ερευνητικές προσεγγίσεις στη μάθηση και τη διδασκαλία Μάθημα επιλογής B εξάμηνο, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Στοχεύοντας στην ανάπτυξη της Υπολογιστικής Σκέψης. Α. Γόγουλου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ

Στοχεύοντας στην ανάπτυξη της Υπολογιστικής Σκέψης. Α. Γόγουλου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ Στοχεύοντας στην ανάπτυξη της Υπολογιστικής Σκέψης Α. Γόγουλου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ Αλγοριθμική Σκέψη Είναι μια σύνθετη νοητική διαδικασία της σκέψης η οποία αφορά τη σύλληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Περιβάλλοντα Ανάπτυξης Εφαρμογών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Περιβάλλοντα Ανάπτυξης Εφαρμογών. Α Γενικού Λυκείου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Περιβάλλοντα Ανάπτυξης Εφαρμογών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Περιβάλλοντα Ανάπτυξης Εφαρμογών. Α Γενικού Λυκείου 49 Διδακτικές ενότητες 6.1 Γλώσσες και εργαλεία προγραμματισμού 6.2 Σύγχρονα προγραμματιστικά περιβάλλοντα Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν την ανάγκη ύπαρξης τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Λογισμικό και Θεωρίες Μάθησης. Εισαγωγικές Έννοιες. Φεβρουάριος 2018 Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu)

Εκπαιδευτικό Λογισμικό και Θεωρίες Μάθησης. Εισαγωγικές Έννοιες. Φεβρουάριος 2018 Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu) Εκπαιδευτικό Λογισμικό και Θεωρίες Μάθησης Εισαγωγικές Έννοιες Φεβρουάριος 2018 Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu) Θεωρία Μάθησης (learning theory) Σύνολο προτάσεων, υποθέσεων και αρχών, ιδεών που είναι οργανωμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ 252: Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός

ΗΥ 252: Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός ΗΥ : Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός http://www.csd.uoc.gr/~hy Β. Χριστοφίδης christop@ics.forth.gr Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών, Πανεπιστήµιο Κρήτης Ηράκλειο Κρήτης Γενικές Πληροφορίες Ώρες ιδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Αλγοριθμικές Δομές, Ψευδοκώδικας, Πρόγραμμα

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Αλγοριθμικές Δομές, Ψευδοκώδικας, Πρόγραμμα 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 851 ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για τη Διδασκαλία του Προγραμματισμού στο Γυμνάσιο με Χρήση του Ρομπότ Karel

Πρόταση για τη Διδασκαλία του Προγραμματισμού στο Γυμνάσιο με Χρήση του Ρομπότ Karel 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ- ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1 Πρόταση για τη Διδασκαλία του Προγραμματισμού στο Γυμνάσιο με Χρήση του Ρομπότ Karel Ξυνόγαλος Στέλιος Καθηγητής Πληροφορικής, 2 ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. 4o Εργαστήριο Σ.Α.Ε

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. 4o Εργαστήριο Σ.Α.Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα 4o Εργαστήριο Σ.Α.Ε Ενότητα : Μελέτη και Σχεδίαση Σ.Α.Ε Με χρήση του MATLAB Aναστασία Βελώνη Τμήμα Η.Υ.Σ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Τι είναι η «Εκπαιδευτική Τεχνολογία» (1) Εκπαιδευτική Τεχνολογία είναι «η εφαρμογή τεχνολογικών διαδικασιών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία μεταξύ αντικειμένων σε σύγχρονα περιβάλλοντα εισαγωγής στον προγραμματισμό

Επικοινωνία μεταξύ αντικειμένων σε σύγχρονα περιβάλλοντα εισαγωγής στον προγραμματισμό Επικοινωνία μεταξύ αντικειμένων σε σύγχρονα περιβάλλοντα εισαγωγής στον προγραμματισμό Νικολός Δημήτρης 1, Κόμης Βασίλης 2 dimnikolos@sch.gr, komis@upatras.gr 1 Εκπαιδευτικοί Πληροφορικής 2 Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΚΛΕΙΩ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ. ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΚΛΕΙΩ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ. ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός ΚΛΕΙΩ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΠΕΘ 04.07.2019 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη των Δυσκολιών των Φοιτητών για την Έννοια του «Αντικειμένου» στον Αντικειμενοστραφή Προγραμματισμό

Μελέτη των Δυσκολιών των Φοιτητών για την Έννοια του «Αντικειμένου» στον Αντικειμενοστραφή Προγραμματισμό Μελέτη των Δυσκολιών των Φοιτητών για την Έννοια του «Αντικειμένου» στον Αντικειμενοστραφή Προγραμματισμό Στ. Ξυνόγαλος Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας stelios@uom.gr Περίληψη Η διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Τα εµπλουτισµένα ηλεκτρονικά βιβλία Πληροφορικής Γυµνασίου και η ένταξή τους στην εκπαιδευτική πρακτική

Τα εµπλουτισµένα ηλεκτρονικά βιβλία Πληροφορικής Γυµνασίου και η ένταξή τους στην εκπαιδευτική πρακτική Τα εµπλουτισµένα ηλεκτρονικά βιβλία Πληροφορικής Γυµνασίου και η ένταξή τους στην εκπαιδευτική πρακτική Α. Σαριδάκη, Π. Τσάκωνας, Α. Παλιούρας, Ε. Χριστοπούλου, Α. Πέτσος, Π. Τουκίλογλου, Α. Τζιµογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Προσομοιώσεις και οπτικοποιήσεις στη. μαθησιακή διαδικασία

Προσομοιώσεις και οπτικοποιήσεις στη. μαθησιακή διαδικασία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προσομοιώσεις και οπτικοποιήσεις στη μαθησιακή διαδικασία Προσομοιώσεις και οπτικοποιήσεις στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχαγωγικό Λογισμικό

Ψυχαγωγικό Λογισμικό Ψυχαγωγικό Λογισμικό Δομή Μαθήματος, Περιεχόμενα, Στόχοι Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Κομιανός,

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Έννοιας της Διαδικασίας με Χρήση του Ρομπότ Karel σε Μαθητές Γυμνασίου: μια μελέτη περίπτωσης

Η Διδασκαλία της Έννοιας της Διαδικασίας με Χρήση του Ρομπότ Karel σε Μαθητές Γυμνασίου: μια μελέτη περίπτωσης Η Διδασκαλία της Έννοιας της Διαδικασίας με Χρήση του Ρομπότ Karel σε Μαθητές Γυμνασίου: μια μελέτη περίπτωσης Σ. Ξυνόγαλος Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας stelios@uom.gr Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή Κατευθυντήριες γραμμές σχεδίασης μαθησιακών δραστηριοτήτων Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος Α. Μικρόπουλος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

«Το Λογισμικό Αράχνη Επικουρικό Εργαλείο στην Διδασκαλία του Προγραμματισμού»

«Το Λογισμικό Αράχνη Επικουρικό Εργαλείο στην Διδασκαλία του Προγραμματισμού» 2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Το Λογισμικό Αράχνη Επικουρικό Εργαλείο στην Διδασκαλία του Προγραμματισμού» Αθανάσιος Βρακόπουλος 1, Ολυμπία Βρακοπούλου 2, Γιώργος Μακρής 3 1 Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές Προσεγγίσεις και Εργαλεία για τη Διδασκαλία της Πληροφορικής

Διδακτικές Προσεγγίσεις και Εργαλεία για τη Διδασκαλία της Πληροφορικής Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Κεφ.1 Θεωρητικό Πλαίσιο της Διδακτικής: Βασικές Έννοιες, Σχεδιασμός και Οργάνωση Διδασκαλίας, Εκπαιδευτική Αξιολόγηση Μ. Γρηγοριάδου, Ε. Γουλή και Α. Γόγουλου... 15 1.1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση αλληλεπιδραστικών προσοµοιώσεων στο ηµοτικό Σχολείο Το πρόγραµµα AgentSheets Πορταριά 28, 29 Ιουνίου 2003

Η χρήση αλληλεπιδραστικών προσοµοιώσεων στο ηµοτικό Σχολείο Το πρόγραµµα AgentSheets Πορταριά 28, 29 Ιουνίου 2003 Η χρήση αλληλεπιδραστικών προσοµοιώσεων στο ηµοτικό Σχολείο Το πρόγραµµα AgentSheets Πορταριά 28, 29 Ιουνίου 2003 Σπυρόπουλος Χαράλαµπος MSc in Computational Intelligence B.Sc. Informatics Engineering

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού. Ενότητα 1: Εισαγωγή στην UML Καθηγητής Εφαρμογών Ηλίας Γουνόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Τεχνολογία Λογισμικού. Ενότητα 1: Εισαγωγή στην UML Καθηγητής Εφαρμογών Ηλίας Γουνόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Τεχνολογία Λογισμικού Ενότητα 1: Εισαγωγή στην UML Καθηγητής Εφαρμογών Ηλίας Γουνόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΕ στα ηµοτικά Σχολεία. Κωνσταντίνος Χαρατσής ρ Ηλεκτρολόγος Μηχ & Μηχ. Η/Υ Εκπαιδευτικός ΠΕ19

ΤΠΕ στα ηµοτικά Σχολεία. Κωνσταντίνος Χαρατσής ρ Ηλεκτρολόγος Μηχ & Μηχ. Η/Υ Εκπαιδευτικός ΠΕ19 ΤΠΕ στα ηµοτικά Σχολεία Κωνσταντίνος Χαρατσής ρ Ηλεκτρολόγος Μηχ & Μηχ. Η/Υ Εκπαιδευτικός ΠΕ19 Παρουσίαση ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράµµατος Σπουδών Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών, ΕΠΠΣ-ΑΠΣ Υλικό Επιµόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία του Δομημένου Προγραμματισμού με το Ρομπότ Karel

Διδασκαλία του Δομημένου Προγραμματισμού με το Ρομπότ Karel Διδασκαλία του Δομημένου Προγραμματισμού με το Ρομπότ Karel Ξυνόγαλος Στέλιος Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας stelios@uom.edu.gr Στόχος Παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή σε Βασικές Αρχές και οµές Προγραµµατισµού µε τις Ροµποτικές Κατασκευές LEGO Mindstorms

Εισαγωγή σε Βασικές Αρχές και οµές Προγραµµατισµού µε τις Ροµποτικές Κατασκευές LEGO Mindstorms Εισαγωγή σε Βασικές Αρχές και οµές Προγραµµατισµού µε τις Ροµποτικές Κατασκευές LEGO Mindstorms Ανθή Καρατράντου, Νικόλαος Τάχος, ηµήτρης Αλιµήσης ΑΣΠΑΙΤΕ, Παράρτηµα Πάτρας a.karatrantou@eap.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 2.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 2.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός 1 2.3.1 Αναφορά σε γλώσσες προγραμματισμού και «Προγραμματιστικά Υποδείγματα» 2.3.1.1 Πρόγραμμα και Γλώσσες Προγραμματισμού Πρόγραμμα: σύνολο εντολών που χρειάζεται να δοθούν

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση. Τεχνολογίες Πληροφορίας & (ΤΠΕ-Ε)

Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση. Τεχνολογίες Πληροφορίας & (ΤΠΕ-Ε) Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΤΠΕ-Ε) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Η αξιοποίηση των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση και τη µάθηση Πώς οι ΤΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών παιχνιδιών στη διδασκαλία και εκμάθηση του προγραμματισμού

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών παιχνιδιών στη διδασκαλία και εκμάθηση του προγραμματισμού CIE 2018 2-4 Νοεμβρίου 2018 Θεσσαλονίκη Ο ρόλος των εκπαιδευτικών παιχνιδιών στη διδασκαλία και εκμάθηση του προγραμματισμού Στέλιος Ξυνόγαλος Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Σχολή Επιστημών Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Μια Μελέτη Περίπτωσης της ιδασκαλίας του Προγραµµατισµού στη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση µε τα LEGO Mindstorms

Μια Μελέτη Περίπτωσης της ιδασκαλίας του Προγραµµατισµού στη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση µε τα LEGO Mindstorms Μια Μελέτη Περίπτωσης της ιδασκαλίας του Προγραµµατισµού στη ευτεροβάθµια Εκπαίδευση µε τα LEGO Mindstorms Κατερίνα Καγκάνη 1, Βασίλειος αγδιλέλης 2, Μάγια Σατρατζέµη 3, Γιώργος Ευαγγελίδης 3 1 Ενιαίο

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Ενότητα 4: Η Αλληλεπίδραση Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία στο εργαστήριο. Kώστας Χαρίτος - ΔιΧηΝΕΤ

Η διδασκαλία στο εργαστήριο. Kώστας Χαρίτος - ΔιΧηΝΕΤ Η διδασκαλία στο εργαστήριο Kώστας Χαρίτος - ΔιΧηΝΕΤ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ποιος είναι ο σκοπός της Τα είδη των εργαστηριακών ασκήσεων. Αξιολόγηση της διδασκαλίας στο εργαστήριο Παράγοντες που επηρεάζουν τη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές δημοτικού μαθαίνουν προγραμματισμό δημιουργώντας παιχνίδια στο Scratch

Μαθητές δημοτικού μαθαίνουν προγραμματισμό δημιουργώντας παιχνίδια στο Scratch Μαθητές δημοτικού μαθαίνουν προγραμματισμό δημιουργώντας παιχνίδια στο Scratch Π. Τοπάλη 1, Τ. A. Μικρόπουλος 2 1 Τμήμα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ptopali@cc.uoi.gr 2 Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

6 ο Πακέτο Εργασίας «Ψηφιακή Βάση ιαχείρισης Γεωγνώσης (e-repository of Geoscience Content)»

6 ο Πακέτο Εργασίας «Ψηφιακή Βάση ιαχείρισης Γεωγνώσης (e-repository of Geoscience Content)» 6 ο Πακέτο Εργασίας «Ψηφιακή Βάση ιαχείρισης Γεωγνώσης (e-repository of Geoscience Content)» Ένα µεγάλο µέρος του Προγράµµατος Σπουδών της Σχολής ΑΤΜ αφορά την εκπαίδευση σε ποικίλα αντικείµενα που άπτονται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Plugins για το AgentSheets

Ανάπτυξη Plugins για το AgentSheets Ανάπτυξη Plugins για το AgentSheets Thought Amplifier AgentSheets Ανάπτυξη Plugins AgentSheets 2.5 Συγγραφείς Τεκµηρίωσης: Alexander Repenning και Ronald Sudomo Εξελληνισµός Τεκµηρίωσης: Λίνος Βίγκλας,

Διαβάστε περισσότερα

Μια Μελέτη Περίπτωσης της Διδασκαλίας του Προγραμματισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τα LEGO Mindstorms

Μια Μελέτη Περίπτωσης της Διδασκαλίας του Προγραμματισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τα LEGO Mindstorms Μια Μελέτη Περίπτωσης της Διδασκαλίας του Προγραμματισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τα LEGO Mindstorms ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα εισαγωγικά μαθήματα προγραμματισμού είναι συνήθως απογοητευτικά τόσο για τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Μια στατιστική έρευνα των παραµέτρων διδασκαλίας του µαθήµατος "Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον"

Μια στατιστική έρευνα των παραµέτρων διδασκαλίας του µαθήµατος Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον 106 2 η Πανελλήνια ιηµερίδα µε διεθνή συµµετοχή «ιδακτική της Πληροφορικής» Μια στατιστική έρευνα των παραµέτρων διδασκαλίας του µαθήµατος "Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον" Χρήστος Κοίλιας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής. Περιγραφή μαθήματος. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00

Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής. Περιγραφή μαθήματος. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00 Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00 email: gpalegeo@gmail.com Περιγραφή μαθήματος Με τον όρο "Διδακτική της Πληροφορικής" εννοούμε τη μελέτη,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση του Scratch στο πλαίσιο εκπόνησης ομαδικών εργασιών στο μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Γυμνασίου

Αξιοποίηση του Scratch στο πλαίσιο εκπόνησης ομαδικών εργασιών στο μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Γυμνασίου Αξιοποίηση του Scratch στο πλαίσιο εκπόνησης ομαδικών εργασιών στο μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Γυμνασίου Ελισάβετ Μαυρουδή 3ο Γυμνάσιο Ρόδου Εργαστηριακή Συνεδρία - Εφαρμογές του SCRATCH στη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ 2. Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τα Μαθηματικά 2.1 Κύρια χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού λογισμικού για την Διδακτική των Μαθηματικών 2.2 Κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ.

ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 733 ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Εφόπουλος Βασίλειος Τμ. Εφαρμοσμένης

Διαβάστε περισσότερα

Άλκης Γεωργόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ19 Το µάθηµα «Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον» δεν έχει ως

Άλκης Γεωργόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ19 Το µάθηµα «Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον» δεν έχει ως 324 2 η Πανελλήνια ιηµερίδα µε διεθνή συµµετοχή «ιδακτική της Πληροφορικής» ιδασκαλία δοµών επανάληψης µε τη χρήση του µεταγλωττιστή ιερµηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ στα πλαίσια του µαθήµατος «Ανάπτυξη Εφαρµογών

Διαβάστε περισσότερα

«Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού με τη βοήθεια του ObjectKarel»

«Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού με τη βοήθεια του ObjectKarel» «Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού με τη βοήθεια του ObjectKarel» Γεωργαντοπούλου Μαρία 1, Αναργυρίδου Δέσποινα 2 1 Καθηγήτρια Πληροφορικής, 2 ο ΕΠΑΛ Κατερίνης mgeorgan77@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Διδακτική της Πληροφορικής με χρήση του εργαλείου Alice

Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Διδακτική της Πληροφορικής με χρήση του εργαλείου Alice Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Τεχνολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Προσομοίωσης

Εφαρμογές Προσομοίωσης Εφαρμογές Προσομοίωσης H προσομοίωση (simulation) ως τεχνική μίμησης της συμπεριφοράς ενός συστήματος από ένα άλλο σύστημα, καταλαμβάνει περίοπτη θέση στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εφαρμογών των ΤΠΕ. Μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα