Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1912)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1912)"

Transcript

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : ΤΑΞΗ- ΤΜΗΜΑ : Γ2 Ι- ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΚΟΥΙΜΤΖΙ ΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ- ΠΕ02

2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Αλεξανδρινοί βασιλείς Μαζεύθηκαν οι Αλεξανδρινοί να δουν της Κλεοπάτρας τα παιδιά, τονκαισαρίωνα, και τα µικρά του αδέρφια, Αλέξανδρο και Πτολεµαίο, που πρώτη φορά τα βγάζαν έξω στο Γυµνάσιο, εκεί να τα κηρύξουν βασιλείς, µες στη λαµπρή παράταξη των στρατιωτών. Ο Αλέξανδρος -- τον είπαν βασιλέα της Αρµενίας, της Μηδίας, και των Πάρθων. Ο Πτολεµαίος -- τον είπαν βασιλέα της Κιλικίας, της Συρίας, και της Φοινίκης. Ο Καισαρίων στέκονταν πιο εµπροστά, ντυµένος σε µετάξι τριανταφυλλί, στο στήθος του ανθοδέσµη από υακίνθους, η ζώνη του διπλή σειρά σαπφείρων κι αµεθύστων, δεµένα τα ποδήµατά του µ' άσπρες κορδέλλες κεντηµένες µε ροδόχροα µαργαριτάρια. Αυτόν τον είπαν πιότερο από τους µικρούς, αυτόν τον είπαν Βασιλέα των Βασιλέων. Οι Αλεξανδρινοί έννοιωθαν βέβαια που ήσαν λόγια αυτά και θεατρικά. Αλλά η µέρα ήταν ζεστή και ποιητική, ο ουρανός ένα γαλάζιο ανοιχτό, το Αλεξανδρινό Γυµνάσιον ένα θριαµβικό κατόρθωµα της τέχνης, των αυλικών η πολυτέλεια έκτακτη, ο Καισαρίων όλο χάρις κ' εµορφιά (της Κλεοπάτρας υιός, αίµα των Λαγιδών) κ' οι Αλεξανδρινοί έτρεχαν πια στην εορτή, κ' ενθουσιάζονταν, κ' επευφηµούσαν ελληνικά, κ' αιγυπτιακά, και ποιοί εβραίικα, γοητευµένοι µε τ' ωραίο θέαµα -- µ' όλο που βέβαια ήξευραν τι άξιζαν αυτά, τι κούφια λόγια ήσανε αυτές οι βασιλείες. Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1912) Καισαρίων Ἐν µέρει γιὰ νὰ ἐξακριβώσω µία ἐποχή, ἐν µέρει καὶ τὴν ὥρα νὰ περάσω, τὴν νύχτα χθὲς πῆρα µία συλλογὴ ἐπιγραφῶν τῶν Πτολεµαίων νὰ διαβάσω. Οἱ ἄφθονοι ἔπαινοι κ ἡ κολακεῖες εἰς ὅλους µοιάζουν. Ὅλοι εἶναι λαµπροί, ἔνδοξοι, κραταιοί, ἀγαθοεργοί κάθ ἐπιχείρησις τῶν σοφοτάτη. Ἂν πεῖς γιὰ τὲς γυναῖκες τῆς γενιᾶς, κι αὐτές, ὅλες ἡ Βερενίκες κ ἡ Κλεοπάτρες θαυµαστές. Ὅταν κατόρθωσα τὴν ἐποχὴ νὰ ἐξακριβώσω θάφινα τὸ βιβλίο ἂν µία µνεία µικρή, κι ἀσήµαντη, τοῦ βασιλέως Καισαρίωνος δὲν εἵλκυε τὴν προσοχή µου ἀµέσως... A, νά, ἦρθες σὺ µὲ τὴν ἀόριστη γοητεία σου. Στὴν ἱστορία λίγες γραµµὲς µονάχα βρίσκονται γιὰ σένα, κ ἔτσι πιὸ ἐλεύθερα σ ἔπλασα µὲς στὸν νοῦ µου. Σ ἔπλασα ὡραῖο κ αἰσθηµατικό. Ἡ τέχνη µου στὸ πρόσωπό σου δίνει µίαν ὀνειρώδη συµπαθητικὴ ἐµορφιά. Καὶ τόσο πλήρως σὲ φαντάσθηκα, ποῦ χθὲς τὴν νύχτα ἀργά, σὰν ἔσβυνεν ἡ λάµπα µου ἄφισα ἐπίτηδες νὰ σβύνει ἐθάρρεψα ποὺ µπῆκες µὲς στὴν κάµαρά µου, µὲ φάνηκε ποὺ ἐµπρός µου στάθηκες ὡς θὰ ἤσουν µὲς στὴν κατακτηµένην Ἀλεξάνδρεια, χλωµὸς καὶ κουρασµένος, ἰδεώδης ἐν τῇ λύπῃ σου, ἐλπίζοντας ἀκόµη νὰ σὲ σπλαχνισθοῦν οἱ φαῦλοι ποὺ ψιθύριζαν τὸ «Πολυκαισαρίη».

3 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1 α) Σε ποιες κατηγορίες χώριζε τα ποιήµατά του ο Καβάφης και σε ποια εκ πρώτης όψεως ανήκουν αυτά τα δύο ποιήµατα; (η απάντηση να τεκµηριωθεί µε αντίστοιχα χωρία) β) Πέρα από την εµφανή κατάταξή τους, µπορείτε να εντοπίσετε στοιχεία που να τα συνδέουν και µε κάποια άλλη κατηγορία/ες; 2. Από άποψη περιεχοµένου ποιος είναι ο κοινός παρονοµαστής τους και γιατί θεωρείτε ότι επιλέχθηκε από τον ποιητή; ΜΕΛΗ ΟΜΑ ΑΣ : 1. ΠΑΣΧΑΛΙ ΟΥ ΝΙΚΗ 2. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΦΩΤΗΣ 3. ΖΥΓΟΥΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 4. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΛΤΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ: Θα ήταν καλό να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία: 1.Να επιλέξετε εκ των προτέρων α) το συντονιστή της οµάδας σας (δίνει οδηγίες, κατευθύνσεις, συντονίζει την εργασία β) το διαµεσολαβητή (συγκεντρώνει πιθανές απορίες και τις µεταφέρει στον εκπαιδευτικό για παροχή διευκρινήσεων, βοήθειας) γ) το γραµµατέα (έχει την ευθύνη να καταγράψει την απάντηση αφού ακούσει τις γνώµες όλων των µελών της οµάδας και προσέχοντας να αποτυπώσει όλες τις απόψεις) δ) τον εκπρόσωπο της οµάδας ( παρουσιάζει στην τάξη την καταγραµµένη απάντηση) 2. Αφού εντοπίσετε τα σηµεία εκείνα που κατά τη γνώµη σας αντιστοιχούν στην ερώτηση, να δώσετε τη δική σας απάντηση βασισµένοι στις παρεχόµενες πληροφορίες 3. Να µοιραστείτε µε τους άλλους της οµάδας σας τα δεδοµένα στα οποία έχετε καταλήξει ανταλλάσοντας απόψεις και επιχειρήµατα. 4. Ο γραµµατέας της οµάδας να καταγράψει τα συµπεράσµατα όλων σας συνθέτοντας µια σύντοµη απάντηση στο φύλλο εργασίας. 5. Ο εκπρόσωπός σας να ανακοινώσει την απάντηση στην τάξη και να παραδώσει το φύλλο εργασίας, αφού ολοκληρωθεί η παρουσίαση και των υπόλοιπων οµάδων. 6. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των άλλων απαντήσεων, τα µέλη της οµάδας να ακούνε προσεκτικά και να συµµετέχουν συµπληρώνοντας ό,τι θεωρούν «χρήσιµο» εκφράζοντας τις απορίες ή ενστάσεις τους, διορθώνοντας ή επιβραβεύοντας.

4 AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ : Απάντηση 1 η : Οι κατηγορίες στις οποίες ο Καβάφης χώριζε τα ποιήµατα του είναι οι παρακάτω: φιλοσοφικά που κυρίως αφορούν τους φιλοσοφικούς προβληµατισµούς του ποιητή και τις ανησυχίες του. Μια άλλη κατηγορία του είναι τα ιστορικά τα οποία χρησιµοποιούν ως αφορµή έναρξης ένα ιστορικό γεγονός ή γενικά ένα γεγονός παρελθόντος και η τελευταία κατηγορία είναι τα ηδονικά-αισθησιακά, που αναφέρονται στα αισθήµατα ενός ανθρώπου, όχι όµως χυδαία,αλλά αξιοπρεπή. Το πρώτο ποίηµα µας εκ πρώτης όψεως ανήκει στην ιστορική κατηγορία ποιηµάτων όπως φαίνεται από την περιγραφή της τελετής κατά την οποία τα παιδιά της Κλεοπάτρας µοιράζονται τους τίτλους του βασιλείου. Μπορούµε όµως κάλλιστα να το κατατάξουµε και στην κατηγορία µε τα φιλοσοφικά-διδακτικά, γιατί ο Καβάφης εκφράζει τους προβληµατισµούς που έχει για το γεγονός, ότι οι βασιλείς κάνουν τις τελετές για το θεαθήναι παρόλο που γνωρίζουν ότι το κράτος βρίσκεται σε παρακµή και αργά ή γρήγορα θα κατακτηθεί. Το δεύτερο ποίηµα είναι ιστορικό και αυτό καθώς ο ποιητής περιγράφει την οικογένεια των Πτολεµαίων κάνοντας αναφορά στις γυναίκες και επιµένει ιδιαίτερα στον Καισαρώνα.Με µια δεύτερη ανάγνωση το ποίηµα χαρακτηρίζεται ηδονικό- αισθησιακό γιατί µιλάει για τις σκέψεις που κάνει για τον Καισαρίωνα οι οποίες είναι έντονες και προκλητικές ( όχι όµως χυδαίες ) εφόσον γνωρίζουµε ότι ο Καβάφης ήταν οµοφυλόφιλος. Απάντηση 2 η : Από άποψη περιεχοµένου ο κοινός παρανοµαστής των δυο ποιηµάτων είναι ο Καισαρίωνας και έχει επιλεχθεί από τον Καβάφη για τον λόγο ότι του ασκεί κάποια έλξη και αυτό γιατί αποτελεί τραγικό πρόσωπο, αφού δολοφονήθηκε στην ηλικία των 17 ετών λόγω ανταγωνισµού για τον ρωµαϊκό θρόνο αλλά και για το γεγονός ότι η ιστορία έχει ασχοληθεί ελάχιστα µε το πρόσωπο του και έτσι του έχει αδυναµία και αποφασίζει ο ίδιος να τον αναδείξει µέσα από τα ποιήµατα του. Μια δεύτερη εκδοχή είναι ότι ο Καβάφης όντας οµοφυλόφιλος, ίσως να µην περιέγραφε τον Καισαρίωνα µόνο επειδή πίστευε ότι η ιστορία δεν τον αναφέρει αρκετά, αλλά από ό,τι φαίνεται του είχε µια ιδιαίτερη συµπάθεια και τα αισθήµατα του εκτός από έντονα ήταν και ερωτικά. 1. ΠΗΓΕΣ : 2.

5 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Περιµένοντας τους Βαρβάρους -Τι περιµένουµε στην αγορά συναθροισµένοι; Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήµερα. -Γιατί µέσα στην Σύγκλητο µιά τέτοια απραξία; Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νοµοθετούνε; -Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήµερα. Τι νόµους πια θα κάµουν οι Συγκλητικοί; Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νοµοθετήσουν. -Γιατί ο αυτοκράτωρ µας τόσο πρωί σηκώθη, και κάθεται στης πόλεως την πιο µεγάλη πύλη στον θρόνο επάνω, επίσηµος, φορώντας την κορώνα; -Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήµερα. Κι ο αυτοκράτωρ περιµένει να δεχθεί τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίµασε για να τον δώσει µια περγαµηνή. Εκεί τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόµατα. -Γιατί οι δυό µας ύπατοι κ' οι πραίτορες εβγήκαν σήµερα µε τες κόκκινες, τες κεντηµένες τόγες γιατί βραχιόλια φόρεσαν µε τόσους αµεθύστους, και δαχτυλίδια µε λαµπρά γυαλιστερά σµαράγδια γιατί να πιάσουν σήµερα πολύτιµα µπαστούνια µ' ασήµια και µαλάµατα έκτακτα σκαλισµένα; Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήµερα και τέτοια πράγµατα θαµπόνουν τους βαρβάρους. -Γιατί κ' οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους; Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήµερα κι αυτοί βαριούντ' ευφράδειες και δηµηγορίες. -Γιατί ν' αρχίσει µονοµιάς αυτή η ανησυχία κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν). Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόµοι κ' οι πλατέες, κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισµένοι; Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν. Και µερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα, και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν. Και τώρα τι θα γένουµε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν µιά κάποια λύσις. Ιθάκη Σα βγεις στον πηγαιµό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι µακρύς ο δρόµος, γεµάτος περιπέτειες, γεµάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυµωµένο Ποσειδώνα µη φοβάσαι, τέτοια στο δρόµο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν µεν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύµα και το σώµα σου αγγίζει. Τους Λαιστρυγόνας και τους κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς µες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εµπρός σου. Να εύχεσαι να 'ναι µακρύς ο δρόµος. Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι που µε τί ευχαρίστηση, µε τι χαρά θα µπαίνεις σε λιµένας πρωτοϊδωµένου. Να σταµατήσεις σ' εµπορεία Φοινικικά, και τες καλές πραµάτειες ν' αποκτήσεις, σεντέφια και κοράλλια, κεχριµπάρια κι εβένους, και ηδονικά µυρωδικά κάθε λογής, όσο µπορείς πιο άφθονα ηδονικά µυρωδικά. Σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας, να µάθεις και να µάθεις απ' τους σπουδασµένους. Πάντα στο νου σου να 'χεις την Ιθάκη. Το φθάσιµον εκεί ειν' ο προορισµός σου. Αλλά µη βιάζεις το ταξίδι διόλο. Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί, πλούσιος µε όσα κέρδισες στο δρόµο, µη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη. Η Ιθάκη σ' έδωσε το ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα 'βγαινες στον δρόµο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, µε τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σηµαίνουν.

6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : 1 α) Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συµβολισµού και ποια από αυτά εµφανίζονται στα ποιήµατα; β) Τι πιστεύετε ότι συµβολίζει η «Ιθάκη» ; ΜΕΛΗ ΟΜΑ ΑΣ : 1. ΠΕΧΛΙΒΑΝΙ ΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 2. ΟΓΚΑΣ ΗΜΗΤΡΗΣ 3. ΚΑΠΑΡΜΑΖΗΣ ΗΛΙΑΣ 4. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 5. ΜΑΜΑΓΚΕΝΙ ΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: [1,α]Τα χαρακτηριστικά της συµβολιστικής ποίησης είναι τα εξής : Α) Η προσπάθεια του ποιητή να προβάλει ψυχικές καταστάσεις µε έµµεσο και συµβολικό τρόπο δηλαδή µε σύµβολα. Έτσι, το ποίηµα γίνεται πιο δύσκολο στην κατανόηση. Για παράδειγµα στο ποίηµα <<Περιµένοντας τους βαρβάρους>> ο τελευταίος στίχος << και τώρα τί θα γένουµε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν µια κάποια λύσις>> και στο <<Ιθάκη>> οι στίχοι < το φθάσιµον εκεί είναι ο προορισµός σου. Αλλά µη βιάζεις το ταξίδι διόλου.>> Β) Η ταύτιση της ποίησης µε τη µουσική, δηλαδή η έντονη µουσικότητα και ο υποβλητικός στίχος. Συγκεκριµένα υποβλητικότητα εννοούµε τις ακαθόριστες ασαφείς και θολές εικόνες µαζί µε την µελαγχολία και τη ρέµβη που εκφράζει ο στίχος. Ενώ στη µουσικότητα υπάρχει µουσικός αριθµός, πολλές επαναλήψεις και χρήση του µέτρου. Για παράδειγµα στο ποίηµα <<Ιθάκη>> (Σα βγείς στον πηγεµό για την Ιθάκη να εύχεσαι να είναι µακρύς ο δρόµος γεµάτος περιπέτειες, γεµάτος γνώσεις) και στο ποίηµα <<Περιµένοντας τους βαρβάρους>>(γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήµερα και τέτοια πράγµατα θαµπώνουν τους βαρβάρους). [1,β] Η Ιθάκη κατά την άποψη µας αποτελεί ένα σύµβολο που αντιπροσωπεύει την αρχή ενός ταξιδιού,µε σκοπό να αποκτήσει ο ταξιδιώτης πλούτη και γνώσεις αλλά και εντυπώσεις από τα µέρη που θα περάσει, όπως το ταξίδι του Οδυσσέα. Έτσι ο προορισµός είναι η πατρίδα του, δηλαδή το µέρος που θέλει να φτάσει. Αυτό όµως που είναι πιο σηµαντικό είναι το ίδιο το ταξίδι αφού αποτελεί έναυσµα για την αρχή του ταξιδιού αλλά και πάροχος των πρώτων εφοδίων. Συµπεραίνοντας, σηµασία δεν έχει ο υλικός πλούτος αλλά ο πνευµατικός. ΠΗΓΕΣ: Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων, Ο.Ε..Β, σελ

7 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 Απολείπειν ο θεός Αντώνιον Σαν έξαφνα, ώρα µεσάνυχτ', ακουσθεί αόρατος θίασος να περνά µε µουσικές εξαίσιες, µε φωνές -- την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου που βγήκαν όλα πλάνες, µη ανοφέλετα θρηνήσεις. Σαν έτοιµος από καιρό, σα θαρραλέος, αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει. Προ πάντων να µη γελασθείς, µην πείς πως ήταν ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου µάταιες ελπίδες τέτοιες µην καταδεχθείς. Σαν έτοιµος από καιρό, σα θαρραλέος, σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες µια τέτοια πόλι, πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο, κι άκουσε µε συγκίνησιν, αλλ' όχι µε των δειλών τα παρακάλια και παράπονα, ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους, τα εξαίσια όργανα του µυστικού θιάσου, κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις. Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1911) Πλουτάρχου, Βίοι Παράλληλοι,Αντώνιος,75 Εν ταύτη τη νυκτί, λέγεται, µεσούση σχεδόν, εν ησυχία και κατηφεία της πόλεως διά φόβον και προσδοκίαν του µέλλοντος ούσης, αιφνίδιον οργάνων τε παντοδαπών εµµελείς τινας φωνάς ακουσθήναι και βοήν όχλου µετά ευασµών και πηδήσεων σατυρικών, ώσπερ θιάσου τινός ουκ αθορύβως εξελαύνοντος είναι δε την ορµήν οµού τι διά της πόλεως µέσης επί την πύλην έξω την τετραµµένην προς τους πολεµίους, και ταύτη τον θόρυβον εκπεσείν πλείστον γενόµενον. Εδόκει δε τοις αναλογιζοµένοις το σηµείον, απολείπειν ο θεός Αντώνιον, ω µάλιστα συνεξοµοιών και συνοικειών εαυτόν διετέλεσεν. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1 α) Ποιες φράσεις του Πλουτάρχου αξιοποιεί ο ποιητής και ποια στοιχεία επιλέγει; β) Ποιες προεκτάσεις κάνει ο Καβάφης σε σχέση µε την πηγή του; ΜΕΛΗ ΟΜΑ ΑΣ : 1. ΓΟΥΛΑΣΗ ΑΝΝΑ 2. ΣΙΟΥΤΗ ΗΜΗΤΡΗΣ 3. ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΟΥ ΕΛΕΝΗ 4. ΚΑΚΑΡΙΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

8 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: α) Ο Κωνσταντίνος Καβάφης χρησιµοποιεί διάφορες φράσεις απο το έργο τού Πλούταρχου, εκµεταλλευόµενος αυτήν ως πηγή, για να εµπλουτίσει µε το ίδιο νόηµα και ένταση το ποίηµά του και να το ολοκληρώσει κατάλληλα. Στο έργο του, ο Πλούταρχος χρησιµοποιεί την φράση Εν ταύτη τη νυκτί, λέγεται, µεσούση σχεδόν, την οποία ο Καβάφης την χρησιµοποιεί µεταποιώντας την, όσον αναφορά την γλώσσα της γράφοντας Σαν έξαφνα, ώρα µεσάνυχτα, αναφερόµενος στην ίδια χρονική στιγµή, τα µεσάνυχτα. Επίσης, αναφέρεται η λέξη θίασος και στα δύο έργα, έτσι ώστε να προσδιοριστεί ο θίασος του θεού ιόνυσου, ο οποίος εγκαταλείπει τον Αντώνιο και την πόλη. Πάνω σε αυτό, ο Καβάφης δανείζεται και τη φράση απολείπειν ο θεός Αντώνιον από τον Πλούταρχο, βάζοντάς την ως τίτλο στο ποίηµά του. β)παίρνοντας φράσεις από το ένα έργο και βάζοντάς τες στο άλλο, ο Καβάφης κάνει και κάποιες προεκτάσεις ή µικρές µετατροπές για οµοιόµορφη αισθητική παρουσία, όπως για παράδειγµα, παίρνει την φράση θιάσου τινός ουκ αθορύβως εξελαύνοντος στην οποία αλλάζει την δοµή της και την κατάσταση γράφοντας αόρατος θίασος να περνά κάνοντάς την πέρα από θορυβώδη και αόρατη. Ωστόσο, χρησιµοποιεί και την λέξη πόλεων, µόνο που τώρα διευκρινίζει την θέση και το όνοµά της, γράφοντας Αλεξάνδρεια. Επιπλέον, στηριζόµενος και στη λέξη φόβον, ο ποιητής αναφέρει τον φόβο του Αντώνιου, ξεδιπλώνοντας τα συναισθήµατά του και προτρέποντάς τον να δείξει θάρρος και γενναιότητα, χωρίς να χάσει την ψυχραιµία του και να βγει από αυτή την άσχηµη κατάσταση έχοντας ακόµα την αξιοπρέπειά του ως κυβερνήτης της Αιγύπτου.

9 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 Θερµοπύλες Τιµή σ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερµοπύλες. Ποτέ από το χρέος µη κινούντες δίκαιοι κ ίσιοι σ όλες των τες πράξεις, αλλά µε λύπη κιόλας κ ευσπλαχνία 5 γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ εις µικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο µπορούνε πάντοτε την αλήθεια οµιλούντες, πλην χωρίς µίσος για τους ψευδοµένους. 10 Και περισσότερη τιµή τους πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε. Υπέρ της Αχαϊκής Συµπολιτείας πολεµήσαντες Ανδρείοι σεις που πολεµήσατε και πέσατ' ευκλεώς τους πανταχού νικήσαντας µη φοβηθέντες. Άµωµοι σεις, αν έπταισαν ο ίαιος και ο Κριτόλαος. Όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν, «Τέτοιους βγάζει το έθνος µας» θα λένε για σας. Έτσι θαυµάσιος θάναι ο έπαινός σας. -- Εγράφη εν Αλεξανδρεία υπό Αχαιού έβδοµον έτος Πτολεµαίου, Λαθύρου. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1 α) Συγκρίνετε τα δύο ποιήµατα και βρείτε τις οµοιότητές τους β) Σε ποιους αναφέρεται το καθένα και ποια είναι η στάση του ποιητή απέναντί τους; ΜΕΛΗ ΟΜΑ ΑΣ : 1.ΛΥΣΣΑΒΟΥ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 2. ΙΟ Η ΜΑΡΙΕΦΗ 3. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 4. ΕΥΘΥΜΙΑ ΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 5. ΡΕΠΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

10 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: α)μεταξύ των δύο ποιηµάτων υπάρχουν αρκετές οµοιότητες. Αρχικά οµοιότητα είναι ο ελεύθερος ιαµβικός ανοµοιοκατάληκτος όπως στα σηµεία : «Τι-µή-σ ε-κεί-νους-ό-που-στήν-ζω-ή-των» και «Αν-δρεί-οι-σείς-που-πό-λε- µή-σα-τέ-και-πέ-σα-τ εύ-κλε-ώς». Επίσης ως κοινό στοιχείο έχουν τη γλώσσα η οποία είναι δηµοτική µε αποκλίσεις στην καθαρεύουσα. Ως παράδειγµα µπορεί να χρησιµοποιηθεί η λέξη «οσάκις», η λέξη «νικήσαντας» ακόµη και το «φοβηθέντες». Εκτός αυτών ο ποιητής δίνει και στα δύο προσοχή στις παύσεις και στη στίξη χρησιµοποιώντας κόµµατα, τελείες, άνω τελείες («ποτέ από το χρέος µη κινούντες» «τους πανταχού νικήσαντες µη φοβηθέντες»). Άλλη µία οµοιότητα είναι το ότι δεν χρησιµοποιεί πολλά επίθετα. Τέλος και τα δύο ποιήµατα ανήκουν στη κατηγορία των ιστορικών αφού µιλάνε και τα δύο για µάχες και για την ανδρεία αυτών που πολέµησαν εκεί. β)στο πρώτο ποίηµα εξυµνεί και αποδίδει τιµές στους Σπαρτιάτες και τον Λεωνίδα καθώς λέει πως ήταν άξιοι που εκπροσώπησαν τους Έλληνες και πολέµησαν στη µάχη των Θερµοπυλών χωρίς να υποχωρήσουν, αν και γνώριζαν το τέλος τους. Στο δεύτερο αναφέρει πως ο ίαιος και ο Κριτόλαος δεν ήταν άξιοι να ηγούνται του ελληνικού στρατού, καθώς ο ίαιος εγκατέλειψε τη µάχη και αυτοκτόνησε,αλλά και πως ο Κριτόλαος ήταν ανάξιος απέναντι στο στρατό του, κατανοούµε τη στάση του ποιητή. Ο Καβάφης όµως αναφέρεται στους υπόλοιπους στρατιώτες εκφράζοντάς τους το θαυµασµό του και αποδίδοντάς τους τιµή. Γι αυτό και στη µία περίπτωση και στην άλλη οι καταστάσεις ανέδειξαν ανθρώπους που υπερασπίστηκαν µέχρι τέλους τις αρχές και τις αξίες τους. ΠΗΓΕΣ:

11 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 Ιθάκη Σα βγεις στον πηγαιµό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι µακρύς ο δρόµος, γεµάτος περιπέτειες, γεµάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυµωµένο Ποσειδώνα µη φοβάσαι, τέτοια στο δρόµο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν µεν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύµα και το σώµα σου αγγίζει. Τους Λαιστρυγόνας και τους κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς µες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εµπρός σου. Να εύχεσαι να 'ναι µακρύς ο δρόµος. Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι που µε τί ευχαρίστηση, µε τι χαρά θα µπαίνεις σε λιµένας πρωτοϊδωµένους. Να σταµατήσεις σ' εµπορεία Φοινικικά, και τες καλές πραµάτειες ν' αποκτήσεις, σεντέφια και κοράλλια, κεχριµπάρια κι εβένους, και ηδονικά µυρωδικά κάθε λογής, όσο µπορείς πιο άφθονα ηδονικά µυρωδικά. Σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας, να µάθεις και να µάθεις απ' τους σπουδασµένους. Πάντα στο νου σου να 'χεις την Ιθάκη. Το φθάσιµον εκεί ειν' ο προορισµός σου. Αλλά µη βιάζεις το ταξίδι διόλο. Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί, πλούσιος µε όσα κέρδισες στο δρόµο, µη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη. Η Ιθάκη σ' έδωσε το ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα 'βγαινες στον δρόµο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, µε τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σηµαίνουν. Όσο µπορείς Κι αν δεν µπορείς να κάµεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο µπορείς: µην την εξευτελίζεις µες στην πολλή συνάφεια του κόσµου, µες στες πολλές κινήσεις κι οµιλίες. Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθηµερινήν ανοησία, ως που να γίνει σα µια ξένη φορτική. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : 1 α) Ποιος είναι ο τρόπος ζωής που προβάλλεται στο Όσο µπορείς; β) Μπορεί αυτός να συσχετιστεί µε τον τρόπο ζωής στην Ιθάκη και πώς; ΜΕΛΗ ΟΜΑ ΑΣ : 1.ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 2. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΑΣΩΝ 3. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΟΥ ΜΑΡΚΕΛΑ 4. ΚΡΟΥΣΤΑΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

12 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: 1.Στο ποίηµα Όσο µπορείς ο Καβάφης προβάλλει έναν τρόπο ζωής και από τον πρώτο κιόλας στίχο του ποιήµατος αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι πολλές φορές δεν καταφέρνουν να κάνουν τη ζωή τους έτσι ακριβώς, όπως θα ήθελαν,είτε γιατί δεν πετυχαίνουν τους στόχους που βάζουν και συναντούν πολλά εµπόδια, είτε γιατί οι περιστάσεις είναι τις περισσότερες φορές δύσκολες. Στη συνέχεια του ποιήµατος ο ποιητής αντιλαµβάνεται ότι οι άνθρωποι δεν µπορούν να ελέγξουν την πορεία της ζωής που θα ακολουθήσουν καθώς πολύ συχνά τα πράγµατα δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελαν και ξεφεύγουν από τους στόχους που είχαν θέση εξ αρχής. Το µόνο που µπορούν να ελέγξουν είναι ο τρόπος µε τον οποίο θα διαχειριστούν την προσωπική τους ζωή. Όπως εξάλλου τονίζει και ο ίδιος στην αρχή ότι αν δε µπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως την θέλεις προσπάθησε τουλάχιστον να µην την εξευτελίζεις µες στην συνάφεια του κόσµου. 2.Ο Καβάφης στο ποίηµα Ιθάκη προτρέπει τον αναγνώστη να εύχεται να ναι µακρύς ο δρόµος,γεµάτος περιπέτειες, γεµάτος γνώσεις, χαρές και πλούτη. Αν και το ποίηµα αναφέρεται στην Ιθάκη,δεν είναι ένα ποίηµα επιστροφής, ένα ποίηµα νόστου, όπως ήταν του Οδυσσέα,αλλά ένα ποίηµα που λειτουργεί σαν συµβουλή. Η γνώση για τον ποιητή είναι το σηµαντικότερο απόκτηµα της ζωής του ανθρώπου και γι αυτό συχνά µέσα σε αυτό το ποίηµα µας προτρέπει να αποκτήσουµε όσο δυνατόν περισσότερες γνώσεις. Στο ποίηµα Όσο µπορείς ο Καβάφης συµβουλεύει τον αναγνώστη να µην ξεφεύγει από το στόχο του και αν δε µπορεί να κάνει τη ζωή του, όπως θέλει, να προσπαθήσει τουλάχιστον να µην την εξευτελίζει. Σε αντίθεση µε το Όσο µπορείς στην Ιθάκη προτρέπει τον αναγνώστη να µην βιάζεται να φτάσει στον προορισµό του αλλά να µπορέσει να έχει όση µεγαλύτερη διάρκεια µπορεί το ταξίδι και γεµάτος γνώσεις και περιπέτειες να φτάσει στον στόχο του ΠΗΓΕΣ:

13 Ο ποιητής Φερνάζης το σπουδαίον µέρος του επικού ποιήµατός του κάµνει. Το πώς την βασιλεία των Περσών παρέλαβε ο αρείος Υστάσπου. (Aπό αυτόν κατάγεται ο ένδοξός µας βασιλεύς, ο Μιθριδάτης, ιόνυσος κ Ευπάτωρ). Aλλ εδώ χρειάζεται φιλοσοφία πρέπει ν αναλύσει τα αισθήµατα που θα είχεν ο αρείος: ίσως υπεροψίαν και µέθην όχι όµως µάλλον σαν κατανόησι της µαταιότητος των µεγαλείων. Βαθέως σκέπτεται το πράγµα ο ποιητής. Aλλά τον διακόπτει ο υπηρέτης του που µπαίνει τρέχοντας, και την βαρυσήµαντην είδησι αγγέλλει. Άρχισε ο πόλεµος µε τους Pωµαίους. Το πλείστον του στρατού µας πέρασε τα σύνορα. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6 Ο αρείος Ο ποιητής µένει ενεός. Τι συµφορά! Πού τώρα ο ένδοξός µας βασιλεύς, ο Μιθριδάτης, ιόνυσος κ Ευπάτωρ, µ ελληνικά ποιήµατα ν ασχοληθεί. Μέσα σε πόλεµο φαντάσου, ελληνικά ποιήµατα. Aδηµονεί ο Φερνάζης. Aτυχία! Εκεί που το είχε θετικό µε τον «αρείο» ν αναδειχθεί, και τους επικριτάς του, τους φθονερούς, τελειωτικά ν αποστοµώσει. Τι αναβολή, τι αναβολή στα σχέδιά του. Και νάταν µόνο αναβολή, πάλι καλά. Aλλά να δούµε αν έχουµε κι ασφάλεια στην Aµισό. εν είναι πολιτεία εκτάκτως οχυρή. Είναι φρικτότατοι εχθροί οι Pωµαίοι. Μπορούµε να τα βγάλουµε µ αυτούς, οι Καππαδόκες; Γένεται ποτέ; Είναι να µετρηθούµε τώρα µε τες λεγεώνες; Θεοί µεγάλοι, της Aσίας προστάται, βοηθήστε µας. Όµως µες σ όλη του την ταραχή και το κακό, επίµονα κ η ποιητική ιδέα πάει κι έρχεται το πιθανότερο είναι, βέβαια, υπεροψίαν και µέθην υπεροψίαν και µέθην θα είχεν ο αρείος. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1 α) Ποια χαρακτηριστικά έχει η γλώσσα του Καβάφη; Να βρείτε παραδείγµατα που να τεκµηριώνουν την απάντησή σας. β) Να σχολιάσετε το στίχο και το µέτρο του ποιήµατος. ΜΕΛΗ ΟΜΑ ΑΣ : 1. ΚΑΛΙΑΜΠΟΣ ΗΜΗΤΡΗΣ 2. ΓΙΑΓΜΟΥΡΟΓΛΟΥ ΕΛΕΑΝΝΑ 3. ΕΥΘΥΜΙΑ ΗΣ ΣΑΒΒΑΣ 4. ΤΕΡΟΛΙ ΕΛΙΒΡΙΟΝ 5. ΠΑΓΙΟ ΗΛΙΑ

14 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: 1 α )Ποια χαρακτηριστικά έχει η γλώσσα του Καβάφη? Να βρείτε παραδείγµατα που τεκµηριώνουν την απάντηση σας. Το ποίηµα ανήκει στην κατηγόρια των ιστορικών έργων του ποιητή. Αυτό, φαίνεται από τον τίτλο που έχει δώσει ο Καβάφης στο ποίηµα του και γενικότερα στην αναφορά του σε ιστορικά στοιχεία. Το κείµενο του Καβάφη πλησιάζει τον πεζό λόγο, ενώ η γλώσσα είναι ιδιότυπη και περιέχει πολλά στοιχεία από την καθαρεύουσα αλλά είναι κατά βάση δηµοτική, ενώ είναι διανθισµένη µε πολλούς ιδιωµατισµούς από την Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη. Το ύφος είναι απλό, πεζολογίες., µε ελάχιστα επίθετα και ελαφρά ειρωνεία. Η ονοµατική και η τραγική ειρωνεία του διαµορφώνει και η λεκτική του ειρωνεία και αποτελεί το στοιχείο που προκαλεί ακριβώς την ποιητική συγκίνηση Ιδιωµατισµούς διακρίνουµε στους στίχους 2 : «κάµνει» και 31 «γένεται». Η δηµοτική,ωστόσο,είναι ο βασικός άξονας που κινείται, όπως στους στίχους: 3 «την βασιλεία», 14 «άρχισε ο πόλεµος µε τους Ρωµαίους», 27 «αλλά να δούµε αν έχουµε κι ασφάλεια». Τέλος οι αποκλίσεις προς την καθαρεύουσα είναι αρκετές, όπως στους στίχους : 5 «βασιλεύς», 9 «µέθην», 23 «τους επικριτάς του».υπάρχουν και αρκετές επαναλήψεις στους στίχους 6-18 (ο Μιθριδάτης, ιόνυσος κα Ευπατωρ ), (ελληνικά ποιήµατα),25(τι αναβολή),9,36-37( υπεροψία και µέθη ).Όπως αναφέραµε παραπάνω, στο ποίηµα διακρίνουµε και λιγοστά επίθετα, όπως για παράδειγµα, στην πρώτη στροφή οι λέξεις σπουδαίων µέρος και ένδοξος βασιλεύς.ειρωνεία εντοπίζουµε στους στίχους 16 (Τι σύµφορα!) 21 (ατυχία), 26 (και να ταν µόνο αναβολή, πάλι καλά) κλπ. 1β) Να σχολιάσετε το στίχο και το µέτρο του ποιήµατος. Ο στίχος είναι ελεύθερος ιαµβικός µε άνισο αριθµό συλλαβών. εν διακρίνουµε οµοιοκαταληξία. Για παράδειγµα στον πρώτο στίχο υπάρχουν δεκατρείς συλλαβές ενώ στον δεύτερο έντεκα.και στον τρίτο στίχο διακρίνουµε ιαµβικό οκτασύλλαβο. Στ. 1.«ο- ποί-η-τής -Φε-ρνά-ζης τό σπου-δαί-ον-µέ-ρος» Στ. 2. «του-έ-πι-κού-ποι-ή-µα-τός-του-κά-µνει» Στ.3. «το-πώς-την-βά-σι-λεί-α-τών-πε-ρσών» ΠΗΓΕΣ: Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ΟΕ Β, σελ

15

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/cavafy.php ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ Επιλεγμένα ποιήματα Απολείπειν ο θεός Aντώνιον Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ, ακουσθεί αόρατος θίασος να περνά με μουσικές εξαίσιες, με φωνές την

Διαβάστε περισσότερα

Το ποίημα «Ιθάκη» γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1910 και πρωτοδημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 1911 στο περιοδικό

Το ποίημα «Ιθάκη» γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1910 και πρωτοδημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 1911 στο περιοδικό Η αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη απαγγέλλει με την υπέροχη φωνή της την «Ιθάκη» του Καβάφη, από το facebook του συνάδελφου Θεόδωρου Λειβαδά και της συζύγου του Τούλας Καμπά Η «Ιθάκη» του Καβάφη συγκαταλέγεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ. Ἀδημονεῖ ὁ Φερνάζης. Ἀτυχία! Ἐκεῖ πού τό εἶχε θετικό μέ τόν «αρεῖο» ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ. Ἀδημονεῖ ὁ Φερνάζης. Ἀτυχία! Ἐκεῖ πού τό εἶχε θετικό μέ τόν «αρεῖο» ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κείμενο: Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη ( Παράλληλο κείμενο: Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Α. Εμπειρίκου) 1 2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κείμενο: Χρόνος: Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφη

Διαβάστε περισσότερα

Κέρκυρα, 11 Νοεµβρίου Πρόσκληση συµµετοχής σε οµαδική έκθεση φωτογραφίας µε θέµα "Η δική µου Ιθάκη", στα πλαίσια του project Ιθάκη 2013.

Κέρκυρα, 11 Νοεµβρίου Πρόσκληση συµµετοχής σε οµαδική έκθεση φωτογραφίας µε θέµα Η δική µου Ιθάκη, στα πλαίσια του project Ιθάκη 2013. Κέρκυρα, 11 Νοεµβρίου 2013 Πρόσκληση συµµετοχής σε οµαδική έκθεση φωτογραφίας µε θέµα "Η δική µου Ιθάκη", στα πλαίσια του project Ιθάκη 2013. Ιθάκη Σα βγεις στον πηγαιµό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικά ποιήματα Κ.Π Καβάφη. Από τις μαθήτριες της Α λυκείου Πελώνη Σοφία Μπίμπαση Ελευθερία Φωλιά Ευγενία

Ιστορικά ποιήματα Κ.Π Καβάφη. Από τις μαθήτριες της Α λυκείου Πελώνη Σοφία Μπίμπαση Ελευθερία Φωλιά Ευγενία Ιστορικά ποιήματα Κ.Π Καβάφη Από τις μαθήτριες της Α λυκείου Πελώνη Σοφία Μπίμπαση Ελευθερία Φωλιά Ευγενία Κ.Π. Καβάφης (Αλεξάνδρεια, 29 Απριλίου 1863 - Αλεξάνδρεια, 29 Απριλίου 1933) Κ.Π. Καβάφης Έζησε

Διαβάστε περισσότερα

Απολείπειν ο θεός Aντώνιον

Απολείπειν ο θεός Aντώνιον Απολείπειν ο θεός Aντώνιον Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ, ακουσθεί αόρατος θίασος να περνά με μουσικές εξαίσιες, με φωνές την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου που βγήκαν

Διαβάστε περισσότερα

Eisagwgik sto po hµa Kleid tou poi µatov Fern zhv MARIA CRHSTOU

Eisagwgik sto po hµa Kleid tou poi µatov Fern zhv MARIA CRHSTOU 1 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Κωνσταντίνου Π. Καβάφη: «Ό αρείος» 1.Εισαγωγικά στο ποίηµα 2.Τα πρόσωπα του έργου 3. Ο τίτλος του ποιήµατος 4. Ενότητες Ερµηνευτικά 5. Επίπεδα του ποιήµατος- Αφηγηµατικές τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκει Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον Όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή

Διδάσκει Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον Όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή Διδάσκει Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον Όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου Μες στις πολλές κινήσεις κι ομιλίες. Προβληματίζει

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης Τείχη Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ' υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη. Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ. Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη διότι πράγματα πολλά

Διαβάστε περισσότερα

ανάπλασης των ιστορικών προσώπων (των δευτερευόντων προσώπων για να είναι περισσότερο ελεύθερη η ανάπλασή τους), το ίδιο και ο Άθως Δημουλάς («Τη

ανάπλασης των ιστορικών προσώπων (των δευτερευόντων προσώπων για να είναι περισσότερο ελεύθερη η ανάπλασή τους), το ίδιο και ο Άθως Δημουλάς («Τη ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2008 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933) Καισαρίων Ἐν μέρει γιά νά ἐξακριβώσω μιά ἐποχή, ἐν μέρει

Διαβάστε περισσότερα

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. ΕΙΓΜΑΤΙΚΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Κωνσταντίνου Καβάφη: «Ιθάκη» - Κώστα Καψάλη: «Μικρά Ταξίδια» Συγκριτική Προσέγγιση των δύο ποιηµάτων από τους µαθητές και τις µαθήτριες του Γυµνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ: Ο ΔΑΡΕΙΟΣ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: Ο ΔΑΡΕΙΟΣ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ 55 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2015 ΚΕΙΜΕΝΟ: Ο

Διαβάστε περισσότερα

Π ΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

Π ΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ Π ΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Καβάφης: Καισαρίων (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων, σσ. 59-60) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου 9 Μαρτίου 2014

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου 9 Μαρτίου 2014 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου 9 Μαρτίου 2014 Α ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Καβάφης, Ο Δαρείος Ο ποιητής Φερνάζης το σπουδαίον μέρος του επικού ποιήματός του κάμνει. Το πώς την βασιλεία των Περσών

Διαβάστε περισσότερα

Από το Τέλος στην Αρχή, Γιατί οι Προκλήσεις είναι Πάντα Μπροστά!

Από το Τέλος στην Αρχή, Γιατί οι Προκλήσεις είναι Πάντα Μπροστά! Από το Τέλος στην Αρχή, Γιατί οι Προκλήσεις είναι Πάντα Μπροστά! Αξιότιμε κε. Πρύτανη, Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι Αναπληρωτές Πρύτανη, Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητά Μέλη της Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολ.Έτος: Μιχοπούλου Νίκη A Τετράμηνο Ντασιώτη Μαρία Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ντρίζα Τζέσικα Ζωγράφου Ιωάννα Σάλτα Γεωργία

Σχολ.Έτος: Μιχοπούλου Νίκη A Τετράμηνο Ντασιώτη Μαρία Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ντρίζα Τζέσικα Ζωγράφου Ιωάννα Σάλτα Γεωργία Τάξη: A Λυκείου Μαθήτριες: Σχολ.Έτος: 2015-2016 - Μιχοπούλου Νίκη A Τετράμηνο Ντασιώτη Μαρία Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ντρίζα Τζέσικα Ζωγράφου Ιωάννα Σάλτα Γεωργία Καλλιεργεί τη φιλοσοφική ποίηση κυρίως κατά

Διαβάστε περισσότερα

Απολείπειν ο θεός Αντώνιον Κ. Π. Καβάφης. πρόταση για διδασκαλία του ποιήματος. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε.

Απολείπειν ο θεός Αντώνιον Κ. Π. Καβάφης. πρόταση για διδασκαλία του ποιήματος. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Απολείπειν ο θεός Αντώνιον Κ. Π. Καβάφης πρόταση για διδασκαλία του ποιήματος Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Απολείπειν ο θεός Aντώνιον Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ, ακουσθεί αόρατος θίασος να περνά

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Σάββατο, 24 Μαΐου 2008 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ A ΚΕΙΙΜΕΝΟ Κωνσταντῖνος Καβάφης (1863-1933) ΚΑΙΣΑΡΙΩΝ Ἐν µέρει γιά νά ἐξακριβώσω µιά ἐποχή, ἐν µέρει καί τήν ὥρα νά περάσω,

Διαβάστε περισσότερα

1 διδακτική περίοδος 1 παράγραφος 3 διδακτικές μονάδες:

1 διδακτική περίοδος 1 παράγραφος 3 διδακτικές μονάδες: Α Λυκείου Αρχαία ελληνικά Ξενοφῶντος Ἑλληνικά 2, 4, 20 1 διδακτική περίοδος 1 παράγραφος 3 διδακτικές μονάδες: - δεκάλεπτες - ημιαυτόνομες ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ Γνωστικό αντικείμενο Επίπεδο Αρχαία Ελληνικά:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933) Καισαρίων Έν μέρει γιά νά ἐξακριβώσω μιά ἐποχή, ἐν μέρει καί τήν ὥρα νά περάσω, τήν νύχτα χθές πῆρα μιά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ο αρείος ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ο ποιητής Φερνάζης το σπουδαίον µέρος του επικού ποιήµατός του κάµνει. Το πώς την βασιλεία των Περσών παρέλαβε ο αρείος Υστάσπου. (Aπό

Διαβάστε περισσότερα

Περιμένοντας τους βαρβάρους

Περιμένοντας τους βαρβάρους ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΘΕΜΑ : Η αναζήτηση του προσωπικού μας δρόμου. διαμέσου της ποίησης του Κ. Καβάφη Περιμένοντας τους βαρβάρους Ευαγγελία Τσολάκου εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Καβάφης Γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντῖνος Καβάφης Ὁ αρεῖος Ὁ ποιητής Φερνάζης τό σπουδαῖον μέρος τοῦ ἐπικοῦ ποιήματός του κάμνει. Τό πῶς τήν βασιλεία τῶν Περσῶν παρέλαβε

Διαβάστε περισσότερα

καθώς εμφανίζεται μέσα απ` τα σκοτάδια της ιστορίας, παραμένει αμίλητο και βουβό (Καισαρίων), ενώ ο ποιητής-αφηγητής (Καβάφης), απευθύνεται σ` αυτό

καθώς εμφανίζεται μέσα απ` τα σκοτάδια της ιστορίας, παραμένει αμίλητο και βουβό (Καισαρίων), ενώ ο ποιητής-αφηγητής (Καβάφης), απευθύνεται σ` αυτό 46 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Χρυσ. Σμύρνης 3 : Τηλ.: 2107601470 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ INTERNET : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2006-2007

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗ Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ ΤΑΞΗ Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΛΑΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.Π.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗ Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ ΤΑΞΗ Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΛΑΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.Π. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗ Β ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ ΤΑΞΗ Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΛΑΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Κωνσταντίνος Καβάφης

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία Α Λυκείου Κωδικός 4528 Ενότητα: «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση»

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία Α Λυκείου Κωδικός 4528 Ενότητα: «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση» Νέα Ελληνική Λογοτεχνία Α Λυκείου Κωδικός 4528 Ενότητα: «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση» ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ (1879-1932), Είδα Εἶδα μία χώρα ξωτικιὰ στ ἀνήσυχο ὄνειρό μου: πόσ ὄμορφη δὲ

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Διαγωνίσματος Λογοτεχνίας 1/2/2015

Απαντήσεις Διαγωνίσματος Λογοτεχνίας 1/2/2015 Απαντήσεις Διαγωνίσματος Λογοτεχνίας 1/2/2015 1 Χαρακτηριστικά της ποιητικής γραφής του Καβάφη Ιστορισμός: Το θέμα του ποιήματος αντλείται από τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Το πλαστό πρόσωπο, ο ποιητής

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλις. (Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984) Θάλασσα του Πρωιού

Η Πόλις. (Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984) Θάλασσα του Πρωιού http://www.youtube.com/watch?v=x1lxeva6sbk Η Πόλις Είπες «Θα πάγω σ άλλη γη, θα πάγω σ άλλη θάλασσα. Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή. Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή κ είν η καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ Α Η όλη σκηνή του ποιήµατος «αρείος» και το πρωταγωνιστικό πρόσωπο, ο Φερνάζης (περσικό όνοµα), είναι πιθανότατα φανταστικά. Τοποθετούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Καβάφης: Ο αρείος (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων, σσ )

Κωνσταντίνος Καβάφης: Ο αρείος (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων, σσ ) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Καβάφης: Ο αρείος (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων, σσ. 62-63) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 1 2.1. οµή του κειµένου, επαλήθευση ή διάψευσης µιας κρίσης µε βάση το κείµενο, εκφραστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α. Μονάδες 15 Β1. Μονάδες 20 Β2. Μονάδες 20

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α. Μονάδες 15 Β1. Μονάδες 20 Β2. Μονάδες 20 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντῖνος

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Καβάφης «Ἀλεξανδρινοί Βασιλεῖς»

Κωνσταντίνος Καβάφης «Ἀλεξανδρινοί Βασιλεῖς» Κωνσταντίνος Καβάφης «Ἀλεξανδρινοί Βασιλεῖς» O ποιητής αντλεί τις πληροφορίες για τη σύνθεση του ποιήματός του από την ιστορία του Πλουτάρχου. Σκοπός του δεν είναι να γράψει ένα ιστορικό κείμενο, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Όσο μπορείς Κ.Π. Καβάφης

Όσο μπορείς Κ.Π. Καβάφης Δ Ι Δ Α Κ Τ Ι Κ Η Όσο μπορείς Κ.Π. Καβάφης Π Ρ Ο Τ Α Σ Η Γ Γυμνασίου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Τάξη: Γ Γυμνασίου Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Διδακτική Ενότητα: Νέα Αθηναϊκή Σχολή (1880 1922

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ : «Δαρείος» Γ ΛΥΚΕΙΟΥ-ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Ο ποιητής Φερνάζης το σπουδαίον μέρος του επικού ποιήματός του κάμνει. Το πώς την βασιλεία των Περσών παρέλαβε ο Δαρείος

Διαβάστε περισσότερα

στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, την Αμισό, γύρω στο 74 π.χ., όταν άρχισε ο Γ Μιθριδατικός πόλεμος με τους Ρωμαίους, λίγο πριν από την καταστροφή της

στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, την Αμισό, γύρω στο 74 π.χ., όταν άρχισε ο Γ Μιθριδατικός πόλεμος με τους Ρωμαίους, λίγο πριν από την καταστροφή της ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Χρήση συμβόλων: Ο Καβάφης ντύνοντας το οδυνηρό βίωμά του με τον αστραφτερό ιστορικό μανδύα και θωρακίζοντάς το με τα σύμβολα (Δαρείος, Μιθριδάτης ) το αποπροσωποποιεί και το ανάγει στη σφαίρα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο ρομαντισμός προβάλλει το συναίσθημα και τη φαντασία. Στα ποιήματα υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

1ο Γενικό Λύκειο Αλιάρτου Τετράμηνο ΜΑΡΙΑ ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΩΤΣΗ ΜΠΛΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΑH

1ο Γενικό Λύκειο Αλιάρτου Τετράμηνο ΜΑΡΙΑ ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΩΤΣΗ ΜΠΛΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΑH 1ο Γενικό Λύκειο Αλιάρτου 2015-2016 1ο Τετράμηνο ΜΑΡΙΑ ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΩΤΣΗ ΜΠΛΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΑH Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, φέρει τον τίτλο του αισθησιακού ποιητή, κερδίζοντας κριτικές

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Παρόμοια νὰ σκεφθῇς ὅτι καὶ ἕνας ποὺ στέκεται κοντὰ σὲ μία μεγάλη πυρκαϊά, διατηρεῖ τὴν θερμότητα γιὰ πολὺ καιρὸ καὶ μετὰ τὴν ἀπομάκρυνσί του ἀπὸ τὴν φωτιά. Άραγε ἀπὸ ποιὰ ἄρρητη εὐωδία φιλανθρωπίας, ἀπὸ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντ νος Καβάφης (1863-1933) Καισαρίων ν µέρει γιά νά ξακριβώσω µιά ποχή, ν µέρει καί τήν ρα νά περάσω, τήν νύχτα χθές π ρα µιά

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Π. Καβάφη: «Ιθάκη» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 125-127)

Κ. Π. Καβάφη: «Ιθάκη» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 125-127) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Κ. Π. Καβάφη: «Ιθάκη» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 125-127) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Ο Καβάφης

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π. Καβάφης : Ο οικουμενικός ποιητής. Με ορμητήριο την Αλεξάνδρεια κατέκτησε την αιωνιότητα

Κ.Π. Καβάφης : Ο οικουμενικός ποιητής. Με ορμητήριο την Αλεξάνδρεια κατέκτησε την αιωνιότητα Κ.Π. Καβάφης : Ο οικουμενικός ποιητής Με ορμητήριο την Αλεξάνδρεια κατέκτησε την αιωνιότητα Αλεξάνδρεια: Για τον Καβάφη είναι ένα πλάσμα αγαπημένο Εκεί γεύτηκε τις ηδονές του, εκεί γνώρισε τους θριάμβους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός 1 ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του Λεωνίδα και οι επτακόσιοι Θεσπιείς Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός Επιστημονικός σύμβουλος έκδοσης Ξανθή Προεστάκη Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας της

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ- ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ- ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ- ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΒΑΦΗΣ Η Ζωή του Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου υπήρχε ακμαία ελληνική παροικία,

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ «ΤΑ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙΑ» Ἡ Ποίηση εἶναι μιά πόρτα ἀνοιχτή. Πολλοί κοιτάζουν μέσα χωρίς να βλέπουν

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ «ΤΑ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙΑ» Ἡ Ποίηση εἶναι μιά πόρτα ἀνοιχτή. Πολλοί κοιτάζουν μέσα χωρίς να βλέπουν ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ «ΤΑ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙΑ» Ἡ Ποίηση εἶναι μιά πόρτα ἀνοιχτή. Πολλοί κοιτάζουν μέσα χωρίς να βλέπουν τίποτα καί προσπερνοῦνε. Ὃμως μερικοί κάτι βλέπουν, τό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 2005

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 2005 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 2005 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Κωνσταντ νος Καβάφης αρε ος ποιητής Φερνάζης τό σπουδα ον µέρος το πικο ποιήµατός του κάµνει. Τό π ς τήν βασιλεία τ ν Περσ ν παρέλαβε

Διαβάστε περισσότερα

Δέησις ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

Δέησις ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ Δέησις Η θάλασσα στα βάθη της πήρ έναν ναύτη. Η μάνα του, ανήξερη, πηαίνει κι ανάφτει στην Παναγιά μπροστά ένα ψηλό κερί

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ A ΚΕΙΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933) Ο Δαρείος 1 Ο ποιητής Φερνάζης το σπουδαίον µέρος του επικού ποιήµατός του κάµνει.

Διαβάστε περισσότερα

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει Κύριε των Δυνάμεων «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Πώς ο Κύριος θα είναι μαζί μας. Ο Χριστός είναι δύναμη. «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Άραγε τί θέλουν να πουν αυτά τα λόγια; Κάτι καλό όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254)

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Σαν βγεις στο πηγαιμό για της Κύπρου μας τα δάση. Ε τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρία Χατζηαυξέντη Σχολ. Χρονιά:

Σαν βγεις στο πηγαιμό για της Κύπρου μας τα δάση. Ε τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρία Χατζηαυξέντη Σχολ. Χρονιά: Σαν βγεις στο πηγαιμό για της Κύπρου μας τα δάση Ε τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρία Χατζηαυξέντη Σχολ. Χρονιά: 2017-18 Σαν βγεις στο πηγαιμό για της Κύπρου μας τα δάση, να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: Λογοτεχνική Διαδρομή

2 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: Λογοτεχνική Διαδρομή 2 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: Λογοτεχνική Διαδρομή Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικά έτη : 2013-14, 2014-15 Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Γλαράκη Μαρία, ΠΕ02 Συνεργαζόμενοι καθηγητές : Ανδρεάδης Δημήτρης, ΠΕ02 Γιαννίκης Γιώργος,

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Π. Καβάφης. Καπούτση Σύρμω, φιλόλογος

Κ. Π. Καβάφης. Καπούτση Σύρμω, φιλόλογος Κ. Π. Καβάφης Ο Κ. Π. Καβάφης είναι ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ποιητές με παγκόσμια αναγνώριση. Ο Καβάφης έζησε σχεδόν όλη του τη ζωή στην Αλεξάνδρεια, μια πόλη που είχε σημαντικό ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνου Καβάφη «Ο Δαρείος»

Κωνσταντίνου Καβάφη «Ο Δαρείος» 1 8 ο ΓΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, Γ ΤΑΞΗ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δέσποινα Παπαστάθη, ΠΕ02 Κωνσταντίνου Καβάφη «Ο Δαρείος» ΘΕΜΑ 1 ο : Ο Κ. Καβάφης διακρίνει τα ποιήματά

Διαβάστε περισσότερα

Α2 Γενικού Λυκείου Δομενίκου- Εργασία για τον Καβάφη. Α.) Η ζωή του Κ.Π. Καβάφη

Α2 Γενικού Λυκείου Δομενίκου- Εργασία για τον Καβάφη. Α.) Η ζωή του Κ.Π. Καβάφη Α.) Η ζωή του Κ.Π. Καβάφη Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1863. Ο πατέρας του ήταν εύπορος έμπορος και η μητέρα του γόνος καλής οικογένειας από την Κωνσταντινούπολη. Ύστερα από τον

Διαβάστε περισσότερα

periexomenanet.gr Ο ποιητής, καθηγητής Λάμπρος Ηλίας μιλάει για ποίηση.

periexomenanet.gr Ο ποιητής, καθηγητής Λάμπρος Ηλίας μιλάει για ποίηση. Ο ποιητής, καθηγητής Λάμπρος Ηλίας μιλάει για ποίηση. Η κριτικός-συγγραφεύς Ευαγγελία Μισραχή παρουσιάζει και αναλύει το ποιητικό έργο του Λάμπρου Ηλία. Το κοινό παρακολουθεί με προσήλωση και τους δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΑΡΧΑΙΑ ΡΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.. 3 ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ.. 7 ΠΑΤΑΞΟΝ ΜΕΝ, ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΕ 10 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Η αρχαία ελληνική ρηματική φράση

Διαβάστε περισσότερα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Απόψεις &Σχόλια Γράφει η Κώστια Κοντολέων 08/05/2017 11:06 Ελλάδα, μια χώρα που διεκδικεί την πρώτη θέση στο Πάνθεον των ηρώων

Διαβάστε περισσότερα

Ουίλλιαµ Σαίξπηρ: «Σονέτο XVIII» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α5, σσ. 54-55)

Ουίλλιαµ Σαίξπηρ: «Σονέτο XVIII» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α5, σσ. 54-55) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Ουίλλιαµ Σαίξπηρ: «Σονέτο XVIII» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α5, σσ. 54-55) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφία του Καβάφη. Σταυριάνα Στραβοκεφάλου Β 5

Βιογραφία του Καβάφη. Σταυριάνα Στραβοκεφάλου Β 5 Βιογραφία του Καβάφη Σταυριάνα Στραβοκεφάλου Β 5 Καβάφης Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Απρίλη του 1863. Ένατο και τελευταίο παιδί του μεγαλέμπορα Πέτρου-Ιωάννη Καβάφη και της Χαρίκλειας, το γένος Γεωργάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Καισαρίων

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Καισαρίων ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Καισαρίων Εν µέρει για να εξακριβώσω µια εποχή, εν µέρει και την ώρα να περάσω, την νύχτα χθες πήρα µια συλλογή επιγραφών των Πτολεµαίων να διαβάσω.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Με δεδομένη την πρόθεση του Καβάφη να στηλιτεύσει τη στάση εκείνων των ποιητών που προδίδουν την τέχνη τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ Ο ΔΑΡΕΙΟΣ. Το ποίημα είναι γραμμένο το 1920, την περίοδο ωριμότητας του ποιητή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ Ο ΔΑΡΕΙΟΣ. Το ποίημα είναι γραμμένο το 1920, την περίοδο ωριμότητας του ποιητή. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ Ο ΔΑΡΕΙΟΣ Εισαγωγικά σχόλια Το ποίημα είναι γραμμένο το 1920, την περίοδο ωριμότητας του ποιητή. Το περιεχόμενό του είναι στοχαστικό, ενταγμένο σε ιστορικό πλαίσιο (στα ελληνιστικά

Διαβάστε περισσότερα

25 ἐθάρεψα πού μπῆκες μές στήν κάμαρά μου, μέ φάνηκε πού ἐμπρός μου στάθηκες ὡς θά ἤσουν. 30 οἱ φαῦλοι πού ψιθύριζαν τό «Πολυκαισαρίη».

25 ἐθάρεψα πού μπῆκες μές στήν κάμαρά μου, μέ φάνηκε πού ἐμπρός μου στάθηκες ὡς θά ἤσουν. 30 οἱ φαῦλοι πού ψιθύριζαν τό «Πολυκαισαρίη». ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ον Κιχώτης και οι ανεµόµυλοι Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Ο ον Κιχώτης και οι ανεµόµυλοι Μιγκέλ ντε Θερβάντες Ο ον Κιχώτης και οι ανεµόµυλοι Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Ο ον Κιχώτης ήταν ένας άρχοντας πολύ φτωχός σε λεφτά αλλά πλούσιος σε φαντασία. Ζούσε στην Ισπανία, στην ξακουσµένη επαρχία της Μάντσας. Όταν έφτασε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Πηνελόπη Κουρτζή: Το βιβλίο είναι προέκταση του εαυτού μας

Πηνελόπη Κουρτζή: Το βιβλίο είναι προέκταση του εαυτού μας Πηνελόπη Κουρτζή: Το βιβλίο είναι προέκταση του εαυτού μας Από Κώστας Ζαχαρόπουλος - January 19, 2017 Η Πηνελόπη Κουρτζή γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Μάθημα/Τάξη: Ν. Γλώσσα Γ' ΕΠΑΛ Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100 Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Τον Μάιο του 2017 δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα έρευνας του

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αλεξανδρινός ποιητής Κ.Π. Καβάφης

Ο Αλεξανδρινός ποιητής Κ.Π. Καβάφης Γενικό Λύκειο Αλιάρτου Ερευνητική εργασία Α Τετραμήνου Σχ. έτος: 2015-2016 Ο Αλεξανδρινός ποιητής Κ.Π. Καβάφης Αλίαρτος, Ιανουάριος 2016 ~ 1 ~ ~ 2 ~ Συντελεστές Συνεργάστηκαν οι μαθητές: 1 η Ομάδα: Η Αλεξάνδρεια.

Διαβάστε περισσότερα

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α)

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α) Οι παρακάτω ερωτήσεις-δραστηριότητες είναι ένας ευχάριστος και διαφορετικός τρόπος επανάληψης της Οδύσσειας του Οµήρου! Ευχαριστώ πολύ τους µαθητές του Α4 του Γυµνασίου µας, Σιµακάι Χριστιάνα και Σκούρτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΙΩΣΗΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΤΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΙΩΣΗΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΙΩΣΗΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 157) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

Title. ΜΚ 246 Ειδικά Θέματα Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Χώρου Διδάσκων: Λεωνίδας Κουτσουµπός. 27 Ιανουαρίου 2009.

Title. ΜΚ 246 Ειδικά Θέματα Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Χώρου Διδάσκων: Λεωνίδας Κουτσουµπός. 27 Ιανουαρίου 2009. Title ΜΚ 246 Ειδικά Θέματα Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Χώρου Διδάσκων: Λεωνίδας Κουτσουµπός Πάτρα 27 Ιανουαρίου 2009 Title Το ταξίδι προς το άλλο απορία του έρωτα Τον καιρόν λοιπόν που

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

ηµοτικό τραγούδι: [Της έσπως] (25 εκεµβρίου 1803) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ )

ηµοτικό τραγούδι: [Της έσπως] (25 εκεµβρίου 1803) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ ) 1. KEIMENO ηµοτικό τραγούδι: [Της έσπως] (25 εκεµβρίου 1803) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 105-106) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. α) Ποιο όνοµα ακούγεται κατ επανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Χ ρ ο ν ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς. Υ π ο θ ε τ ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς

Χ ρ ο ν ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς. Υ π ο θ ε τ ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Α ι τ ι ο λ ο γ ι κ έ ς π ρ ο τ ά σ ε ι ς γιατί διότι επειδή καθώς εφόσον αφού - μια και - (που) -(για να) - (και) Αιτία π.χ. Δε διάβασα, γιατί ήμουν άρρωστος Για

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα.

Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα. ΠΕΜΠΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Γ4 Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα. Μαθήτρια: Δεν γνωρίζουμε. Ποιος συμφωνεί με την Ελπίδα; Χρύσα, συμφωνείς Χρύσα: Ναι.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικοί Στόχοι. Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος.

Διδακτικοί Στόχοι. Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος. Eυριπίδη «Ελένη» Α επεισόδιο Α σκηνή στιχ.437-494494 καθηγήτρια:τσούτσα Σταυρούλα Διδακτικοί Στόχοι Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος. Να εµβαθύνουµε

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53)

Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία του έργου του Κ. Καβάφη στους υποψηφίους A level Modern Greek. Αικατερίνη Δανιήλ, Δρ Φιλολογίας, Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Λονδίνου

Διδασκαλία του έργου του Κ. Καβάφη στους υποψηφίους A level Modern Greek. Αικατερίνη Δανιήλ, Δρ Φιλολογίας, Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Λονδίνου Διδασκαλία του έργου του Κ. Καβάφη στους υποψηφίους A level Modern Greek Αικατερίνη Δανιήλ, Δρ Φιλολογίας, Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Λονδίνου Η διδασκαλία του Καβαφικού έργου στο Α Level Modern Greek Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248)

Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Πώς εµφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ Για τον Αριστοτέλη, όλες οι ενέργειες των ανθρώπων γίνονται για κάποιο τέλος, δηλαδή για κάποιο σκοπό που είναι ο ανώτερος όλων των αγαθών, την ευδαιμονία. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννη Ρίτσου: Ρωµιοσύνη (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 245-249)

Γιάννη Ρίτσου: Ρωµιοσύνη (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 245-249) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Γιάννη Ρίτσου: Ρωµιοσύνη (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 245-249) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Ο ποιητής, αξιοποιώντας την ιστορική του µνήµη, κινείται

Διαβάστε περισσότερα

Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270)

Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Η αναπόληση

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ!

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! Μαθητές: Βαγγελιώ Χατζάκη Ρένα Νικολούδη Άρης Ζαχαριουδάκης Νίκος Φραγκιουδάκης Υπεύθυνος καθηγητής: Στέφανος Παναγιωτόπουλος Λύκειο Μοιρών Σχολ. έτος: 2014-2015 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

- Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης. Ο πόλεμος. ' ttbiiif' 'ιίβίϊιιγ' ^ *"'** 1 ' 1 ' 11 ' ' στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη <KAOS<\S Ι>ΗΡΟΡ*Η

- Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης. Ο πόλεμος. ' ttbiiif' 'ιίβίϊιιγ' ^ *'** 1 ' 1 ' 11 ' ' στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη <KAOS<\S Ι>ΗΡΟΡ*Η - Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης Ο πόλεμος ' ttbiiif' 'ιίβίϊιιγ' ^ *"'** 1 ' 1 ' 11 ' ' στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη

Διαβάστε περισσότερα