ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ"

Transcript

1 ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ 1. ΠΡΟΛΟΓΟ Α) τι είναι προπονητής Β) ποιος είναι ο Έλληνας προπονητής 2. ΚΤΡΙΩ ΘΕΜΑ: ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΑΚΣΙΚΗ (ΘΕΩΡΙΑ-ΠΡΑΞΗ) Α) ιστορική προέλευση αμυντικής τακτικής μετά το 1950 Β) αμυντική τακτική ομάδας (θεωρία-πράξη) Γ) στημένες αμυντικές φάσεις 3. ΕΠΙΛΟΓΟ: θεωρία και πράξη της αμυντικής τακτικής μέσα από τη σπουδή και έρευνα του αθλήματος και όχι από αντιγραφή τυποποιημένων θεμάτων.

2 ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» ΘΕΜΑ: «ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΑΚΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ» ΟΜΙΛΗΣΗ: ΣΑΤΡΟ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟ, ΚΑΘΗΓΗΣΗ ΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΥΑΙΡΟΤ ΥΙΛΟΟΥΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ: προπονητής είναι μία καταξιωμένη προσωπικότητα που δεν έχει μόνο γνώσεις του αθλήματος αλλά και θέσεις και αποφάσεις. Είναι αυτός που οδηγεί μία ομάδα με βάση τη φιλοσοφία του και τη στρατηγική του. Για να πετύχει θέλει γνώσεις και αποφάσεις ευθύνης. ΥΙΛΟΟΥΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ: Με βάση τα παραπάνω, ποια είναι η φιλοσοφία του Έλληνα προπονητή; Έχει γνώσεις; Και αν έχει γνώσεις, έχει θέσεις και αποφάσεις; Είναι ο στρατηγός που οδηγεί το άθλημα βάσει των δικών του γνώσεων και αποφάσεων. Ο καθένας από εμάς ας κάνει την αυτοκριτική του. Η τριαντακονταετής μου πορεία στην ενεργό προπονητική του ελληνικού ποδοσφαίρου με προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό για το θέμα και των γνώσεων αλλά και το θέμα των θέσεων και αποφάσεων του Έλληνα προπονητή. Οι γνώσεις του περιορίζονται σε ιδιωτική πρωτοβουλία και οι θέσεις και αποφάσεις του έχουν μείζονα εμπόδια. Ό,τι γίνεται για το θέμα της επιμόρφωσης του από τα θεσμικά όργανα αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα της επιμόρφωσης. Για το θέμα των θέσεων και αποφάσεων τις περισσότερες φορές δεν τις εκπροσωπεί γιατί δεν έχει τις εγγυήσεις να τις εκπροσωπήσει. το τέλος όμως κρίνεται και για τις γνώσεις και για τις θέσεις και αποφάσεις για τις οποίες αυτός δεν ευθύνεται. Για τους λόγους αυτούς αν θέλετε να αλλάξει ο χάρτης για τον Έλληνα προπονητή επιμορφωθείτε όσο μπορείτε και πάρτε αποφάσεις για τις οποίες θα έχετε προσωπική ευθύνη. ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΑΚΣΙΚΗ Ο τρόπος άμυνας μια ομάδας αποτελεί πάντοτε την πεμπτουσία της επιτυχίας μιας ομάδας. Ο σύγχρονος παίκτης πρέπει να ξέρει ότι όπως επιτίθεται με την ίδια βαρύτητα πρέπει και να αμύνεται.

3 Παίκτης που δεν αμύνεται δεν μπορεί να σταθεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. ΣΡΟΠΟΙ ΑΜΤΝΑ 1. ΤΠΟΣΤΠΩΔΗ ΑΜΤΝΑ ( ) τρεις στατικοί αμυντικοί 2 αμυντικά χαφ και 5 επιθετικοί, κατόπιν Με 4 αμυντικούς 2 αμυντικά χαφ και 4 επιθετίκους 2. man to man (με λίμπερο) 3. ΜΕΙΚΣΗ ΑΜΤΝΑ 3-6-1(με λίμπερο) 4. ΠΡΕΙΝΚΓ 4-4-2, 4-5-1, ΑΜΤΝΑ ΖΩΝΗ 3-6-1, 3-5-2, 3-4-3, 4-5-1, 4-4-2, 4-3-3, ΙΣΟΡΙΚΑ αναφέρω τα παλιά συστήματα που παίχθηκαν μεταπολεμικά μέχρι το 1960 (3-2-5, 4-2-4) με τον τρόπο άμυνας να είναι υποτυπώδης και να μην δίνεται και τόση σημασία. Οι επιθετικοί παίκτες έκαναν υποτυπώδη άμυνα και αμύνονταν συνήθως τρεις στατικοί αμυντικοί και δύο αμυντικά χαφ (3-2-5). Κατόπιν βελτιώθηκαν αμυντικά και πέρασαν ακόμη έναν παίκτη στην άμυνα-δύο στο κέντρο και τέσσερις στη επίθεση (4-2-4). Μετά το 1960 ξεκινάει το man to man με την εξουδετέρωση δύο-τριών ή και τεσσάρων ικανών παικτών κυνηγώντας σε όλους τους χώρους. Η εξουδετέρωση αυτή με τα man to man κράτησε πολλά χρόνια γιατί είχε πολλές επιτυχίες έχοντας έναν παίκτη ελεύθερο (λίμπερο), δύο man to man, οι δύο κεντρικοί αμυντικοί πάνε όπου πάει ο σέντερ φορ αλλά συγχρόνως και οι δύο αμυντικοί χαφ έπαιρναν man to man τους καλύτερους αντιπάλους του κέντρου και έμεναν οι υπόλοιποι για την επιθετική τακτική. Αργότερα περνάμε στην άμυνα πρέσινγκ σε όλα τα σημεία του γηπέδου, ώσπου να φτάσουμε στην ΑΜΤΝΑ ΖΩΝΗ η οποία λύνει το ποδόσφαιρο από τα δεσμά του δηλαδή απελευθερώνεται χωρίς να σημαίνει ότι δεν βελτιώνεται ο τρόπος άμυνας. Αυξάνεται η αερόβια και η αναερόβια ικανότητα και η ταχυδύναμη των παικτών, γίνεται η άμυνα χώρου αριθμητικής υπεροχής μετακινούμενη η κάθε ομάδα αμυντικά σ ένα χώρο 25 έως 35 μέτρα βάθος επί το πλάτος του γηπέδου.

4 ΑΜΤΝΑ ΖΩΝΗ: Με το που χάνεται η μπάλα πηγαίνει ένας παίκτης στο σημείο της μπάλας και οι υπόλοιποι τοποθετούνται μέσα στο πλαίσιο των 25 έως 35 μ. επί το πλάτος (70μ.) του γηπέδου και ανάλογα με το πού πάει η μπάλα σε όποιο χώρο κινείται ο ανάλογος παίκτης στο σημείο της μπάλας και ανάλογα τοποθετούνται και οι υπόλοιποι. Όταν χάνεται η μπάλα κύριο μέλημα του πιο κοντινού παίκτη είναι να μαρκάρει το σημείο της μπάλας και να πάει με ταχύτητα αλλά σε ετοιμότητα να είναι και οι παίκτες αλληλοκάλυψης οι οποίοι το χρόνο που ο συμπαίκτης τους πιέζει τον αντίπαλο αυτοί να κάνουν επαναφορά στην αλληλοκάλυψη και να κάνουν αριθμητική υπεροχή και να μικραίνουν τους χώρους. Να μπούνε όμως μέσα στο πλαίσιο άμυνας στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αυτό απαιτεί καλή φυσική κατάσταση.

5 ΠΡΟΠΟΝΗΗ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΑΚΣΙΚΗ Για να φτάσουμε στον τρόπο μιας άριστης ομαδικής αμυντικής τακτικής εκτός από την καλλιέργεια της φυσικής κατάστασης θα πρέπει να ετοιμάσουμε ατομικά τον παίκτη στον τρόπο πίεσης και το χρόνο πίεσης. 1. Οι παίκτες μαθαίνουν το ατομικό μαρκάρισμα όταν είναι στο σημείο της μπάλας και το ομαδικό μαρκάρισμα όταν δεν είναι στη μπάλα. Οι παίκτες τοποθετούνται δύο εναντίον δύο σε τετράγωνα και κάνουν διατήρηση της μπάλας σε πεντάλεπτα. (δεξί μπακ-δεξιός μεσοεπιθετικός, αριστερός μπακ- αριστερός μεσοεπιθετικός, σέντερ φορ επιτελικός μέσος-2 κεντρικοί αμυντικοί). 4 x 5 ανάπαυση ενάμισι λεπτό.

6 2. ε επόμενη προπονητική μονάδα κάνουμε 4 πεντάλεπτα, 3 εναντίον 3 (δεξί μπακ-δεξιός αμυντικός χαφ-δεξιός μεσοεπιθετικός, εναντίον αριστερού μπακ-αριστερού αμυνικού χαφ-αριστερού μεσοεπιθετικού). Και 4 εναντίον 4 (2 κεντρικοί αμυντικοί + επιτελικός μέσος + σενερ φορ, ενατίον των 4 οικείων παικτών της Β ομάδος)

7 3. Παίρνουμε την άμυνα και τα 2 αμυντικά χαφ εναντίον 4 επιθετικών και 2 αμυντικών χαφ. Προσπαθεί η μια ομάδα να μεταφέρει τη μπάλα στο χώρο της άλλης. ΦΡΟΝΟ 4Φ5 4. Κατόπιν τοποθετούνται οι ομάδες η κάθε μία στο άλλο μισό του γηπέδου και η κάθε μία προσπαθεί να κρατήσει τη μπάλα στο γήπεδο του αντιπάλου. ΦΡΟΝΟ 2Φ10

8 5. Σοποθετούμε την αμυνόμενη ομάδα στο χώρο της άμυνας της και ο βοηθός κάνει μεγάλες πάσες στην αντίπαλη ομάδα και ανάλογα σε ποιο σημείο πέφτει η μπάλα, το σημείο αυτό πιέζεται και αρχίζει η διάταξη αλληλοκάλυψης των υπόλοιπων που όταν κερδίζουν τη μπάλα βγαίνουν μπροστά. ΦΡΟΝΟ 2Φ10 ΣΗΜΕΝΕ ΑΜΤΝΣΙΚΕ ΥΑΕΙ ΥΑΟΤΛ (ΑΜΤΝΣΙΚΟ) Όταν έχουμε ένα φάουλ έξω από την περιοχή τοποθετούμε ένα σταθερό τείχος, ένα κινητό τείχος και παίκτες που ελέγχουν τους χώρους αριστερά και δεξιά. το τείχος βάζουμε 4 παίκτες όταν είμαστε δεξιά αριστερά έξω από τον κύκλο περιοχής και 5 όταν είμαστε στο χώρο του κύκλου περιοχής. Σο σταθερό τείχος δεν διαλύεται μέχρι να περάσει η μπάλα, ούτε ανοίγει. Σο κινητό τείχος που αποτελούν οι δύο παίκτες αριστερά και δεξιά του τείχους βγαίνουν στη μπάλα, εφ όσον γίνει πάσα προς την πλευρά τους. Ο παίκτης αριστερά φυλάει τον χώρο αριστερά. Ο παίκτης του χώρου του λίμπερο φυλάει το χώρο στο πλάι και πίσω από το τείχος, αλλά προστατεύει και τον τερματοφύλακα. Οι άλλοι δύο παίκτες δεξιά μαρκάρουν αντίπαλο και τον χώρο δεξιά.

9 ΚΟΡΝΕΡ (ΑΜΤΝΣΙΚΟ) Σον τρόπο άμυνας του κόρνερ τον χωρίζουμε σε παίκτες που παίρνουν παίκτες και παίκτες που παίρνουν χώρο. Φώρο έχουν ο τερματοφύλακας, ο παίκτης που είναι μέσα στο 1 ο δοκάρι, ο παίκτης έξω και μπροστά από το πρώτο δοκάρι. Ο παίκτης του χώρου του λίμπερο, ο παίκτης στο 2 ο δοκάρι και οι παίκτες στο χώρο έξω από την περιοχή δεξιά και αριστερά. Ο καθένας ελέγχει το χώρο του την ώρα που χτυπιέται το κόρνερ. υγχρόνως οι παίκτες που έχουν παίκτες παίρνουν τον παίκτη τους.

10 ΕΠΙΛΟΓΟ Κλείνοντας αυτή την ενότητα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με καλέσατε να σας δώσω κάτι από τις γνώσεις μου. Αυτά που είδατε και ακούσατε δεν είναι μόνο θεωρία, είναι και πράξη. Δεν είναι κάποια αντιγραφή, είναι προπονητικές πράξεις που βγήκαν μέσα από τη μελέτη του αθλήματος και έδωσαν επιτυχίες. Δεν υπάρχει καμία αντιγραφή, είναι καθαρά φιλοσοφία που απέκτησα μέσα από την τριβή του αθλήματος επί 15 χρόνια ως ποδοσφαιριστής και 30 χρόνια ως προπονητής σ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Παροσζίαζη ηοσ Σταύρου Διαμαντόπουλου ζηο ζεμινάριο προπονηηικής ηοσ Παγκρήηιοσ Σσνδέζμοσ Προπονηηών Ποδοζθαίροσ Χανιά 30-31/5/2009