Νίκη ή ήττα. το επίπεδο ικανότητας συνεργασίας παίζει αποφασιστικό ρόλο

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νίκη ή ήττα. το επίπεδο ικανότητας συνεργασίας παίζει αποφασιστικό ρόλο"

Transcript

1

2 2 Νίκη ή ήττα το επίπεδο ικανότητας συνεργασίας παίζει αποφασιστικό ρόλο Η χρησιμοποίηση των βασικών παιχνιδιών / τακτική τμήματος βοηθά στην εξάσκηση των γενικών αρχών της συνεργασίας στην άμυνα και στην επίθεση. Η επίλυση των διαφορετικών καταστάσεων παιχνιδιού που δημιουργούνται στη διάρκεια του αγώνα προϋποθέτουν καλή γνώση της τακτικής τμήματος καθώς και της ατομικής τακτικής. Εκτός από την απόκτηση ενός μεγάλου ρεπερτορίου τεχνικών δεξιοτήτων, απαιτείτε και η καλλιέργεια του δημιουργικού παιχνιδιού μέσα από τα βασικά παιχνίδια / τακτική τμήματος, ως «βασικός δρόμος» για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της παικτικής ικανότητας στις ηλικίες και ετών. Klaus Langhoff Ehem. DHB-Trainer Helmut Kurrat DHB-Trainer Προπαρασκευαστικές ασκήσεις, 2 εναντίον 1, 3 εναντίον 2 Σελ. 4 Παιχνίδι 2 εναντίον 2 Σελ. 10 Παιχνίδι 3 εναντίον 3 16 Παιχνίδι 4 εναντίον 4 Σελ. 16 Σελ. 22 Παιχνίδι 5 εναντίον 4 Σελ. 26 Παιχνίδι 5 εναντίον 5 Σελ. 28

3 3 Προπαρασκευαστικές βασικές ασκήσεις 1. Παιχνίδι 1 εναντίον 1 σε διαφορετικούς χώρους ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Σε προκαθορισμένο χώρο αρχικά ορίζουμε το μήκος του χώρου στα 4 μ., ως διδακτική βοήθεια για τους επιθετικούς - παίζουν 1 εναντίον 1 με την βοήθεια 2 πασαδόρων. Περιορισμός της αμυντικής συμπεριφοράς: επιτρέπεται η πλάγια μετακίνηση και η σωματική επαφή μόνο κατά μήκος των 9 μ. Επιθετικές κινήσεις με κάθετη κατεύθυνση που ακολουθούν μετά την προσποίηση σε βάθος χώρου πρέπει να αφήνουμε να εκτελούνται χωρίς αμυντική ενόχληση. Να κάνουν πάσες με μπρος-πίσω κίνηση με τους πασαδόρους, πριν παίξουν 1 εναντίον 1. Ο σκοπός είναι να προετοιμάσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες για το παιχνίδι 1 εναντίον 1. Να επιλέγουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης των προσπαθειών τους Να μην αναγκάζονται να κάνουν διείσδυση σε χώρους μη προσιτούς για σουτ: θα πρέπει να κάνουν πάσα ξανά σε ένα πασαδόρο και να ξεκινούν από την αρχή το χτίσιμο της νέας τους προσπάθειας. ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ 1 εναντίον 1 στη θέση του εξτρέμ και στη θέση του ίντερ (ΕΙΚ.3) Επιτρέπεται να κινούμαστε μόνο με πλάγιες κινήσεις κατά μήκος την γραμμής των 9 μ. Επιτρέπεται η αρχική σωματική επαφή με τον επιθετικό, τον αφήνουμε όμως στη συνέχεια στις κάθετες ακόλουθες κινήσεις που κάνει.

4 Handball training pocket 2/06 4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Προσοχή στην αλλαγή ρυθμού: η ταχύτητα εκτέλεσης των κάθετων ενεργειών που ακολουθούν μετά το 1 ο βήμα της προσποίησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια σε σχέση με το 1 βήμα της προσποίησης., 2. Θα πρέπει να προσέχουμε ώστε με τις προπαρασκευαστικές απειλές μας, να δημιουργούμε κενούς χώρους (ΕΙΚ.1). Θα πρέπει να αλλάζουμε το σημείο εκκίνησης της προσπάθειας μας. 3. Θα πρέπει να «παίζουμε» με τον αμυντικό: θα πρέπει να τον αναγκάζουμε να κινείτε με πλάγιες μετατοπίσεις και στη συνέχεια να κάνουμε ενέργειες / προσποιήσεις κόντρα στην κίνηση του αμυντικού (ΕΙΚ.2) 4. Ποικιλόμορφες επιθετικές συμπεριφορές με / χωρίς μπάλα και σε βάθος χώρου (6 ως 12 μ.). Ο αμυντικός θα πρέπει τώρα να παίξει και προωθημένα. ΣΤΟΧΟΙ Μέσα από τέτοια παιχνίδια τακτικής τμήματος βελτιώνεται η ποιότητα του παιχνιδιού 1 εναντίον 1 ως βασική προϋπόθεση του handball. Μαθαίνουμε βασικούς τακτικούς κανόνες: κινητική συμπεριφορά στο χώρο, προετοιμασία για την επίθεση, ενέργειες που ακολουθούν (μετά από μη πετυχημένες προσπάθειες 1 εναντίον 1).

5 5 Παιχνίδι 2 εναντίον 1 2. Παιχνίδι 2 εναντίον 1 - Σταυρός ΟΡΓΑΝΩΣΗ Οι παίκτες είναι μοιρασμένοι και στις 3 περιφερειακές θέσεις. Μετά από ένα σύντομο πασάρισμα μεταξύ των παικτών της 1ης τριάδας, ξεκινά ο κεντρικός (ΚΝ) μια προσπάθεια 1 εναντίον 1. Από την αντίθετη πλευρά ξεκινά ο ενδιάμεσος επιθετικός νια να κάνει σταυρό με τον ΚΝ. Αρχικά ο διαθέσιμος χώρος πρέπει να είναι μεγάλος = διδακτική βοήθεια (περ. 4 μ.). Οι παίκτες αλλάζουν κυκλικά θέσεις. Προέκταση της άσκησης: η άσκηση γίνεται από την θέση του ίντερ (ΕΙΚ.3). Ο εκάστοτε 3ος παίκτης που δεν καταλαμβάνει θέση περιφερειακού παίκτη, γίνεται πασαδόρος ώστε να βοηθά στην κυκλοφορία της μπάλας. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Ο ΚΝ θα πρέπει μέσα από μια προσπάθεια 1 εναντίον 1 να ψάχνει αρχικά να κάνει ο ίδιος μια διείσδυση. Ως 2 η επιλογή: είναι η πάσα στον αντίθετο παίκτη που κάνει σταυρό από πίσω του. Ο ΚΝ πρέπει να προσπαθήσει να μετακινήσει τον αμυντικό από το κέντρο προς τα άκρα ώστε να δημιουργήσει χώρο στον παίκτη που έρχεται από πίσω του για σταυρό. Σε καταστάσεις που δεν είναι προσιτές για την επίτευξη τέρματος δεν θα πρέπει να γίνεται σουτ, αλλά θα πρέπει να γίνεται πάσα σε πασαδόρο και να αρχίζει το παιχνίδι από την αρχή ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Επιτρέπεται να κινείτε μόνο με πλάγιες κινήσεις κατά μήκος την γραμμής των 9 μ. Να εμποδίζει τη διείσδυση του ΚΝ και στη συνέχεια να παραλαμβάνει όσο είναι δυνατόν τον παίκτη που κάνει σταυρό.

6 Handball training pocket 2/06 6 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Ο αντίθετος παίκτης που κινείτε πίσω από τον κεντρικό επιθετικό για να κάνει σταυρό δεν θα πρέπει να ξεκινά την κίνηση του νωρίς. Θα πρέπει να περιμένει, να δεσμεύσει πρώτα ο ΚΝ τον αμυντικό και να τον μετακινήσει από το κέντρο προς τα άκρα (βλέπε φωτο). 2. Σε περίπτωση που ο αμυντικός προλάβει να τοποθετηθεί απέναντι στον επιθετικό που σταυρώνει πίσω από τον ΚΝ, θα πρέπει τότε αυτός ο επιθετικός, είτε να παίξει ο ίδιος 1 εναντίον 1, είτε να κάνει μια κόντρα πάσα ξανά στον ΚΝ που πρέπει να είναι έτοιμος να υποδεχθεί την μπάλα (ΕΙΚ.2). 3. Ατομικές παραλλαγές: Πορεία κίνησης / σημείο έναρξης της προσπάθειας, απλή / πολλαπλή ντρίπλα, προσποίηση (επίσης προσποίηση για σουτ)! ΣΤΟΧΟΙ Πολύ καλές προσπάθειες 1 εναντίον 1 ως ενέργειες που ακολουθούν μετά από κινήσεις σταυρού. Τακτικοί κανόνες: δεσμεύουμε τον αντίπαλο αμυντικό, ανοίγουμε χώρους στο συμπαίκτη μας Ικανότητα αντίληψης: Παρατηρούμε τον αντίπαλο και το συμπαίκτη μας.

7 7 Παιχνίδι 3 εναντίον 2 3. Παιχνίδι 3 εναντίον 2 σταυρός και παράλληλη διείσδυση Παίζουν 3 επιθετικοί εναντίον 2 αμυντικών, με ένα περιορισμό όμως που αφορά το ξεκίνημα της επίθεσης: ΟΡΓΑΝΩΣΗ 1 ο παιχνίδι, 2 εναντίον 1, ΚΝ ΔΙ (ΑΙ): Μετά από μια πάσα που γίνεται από τα αριστερά, ο ΚΝ παίζει 1 εναντίον 1 ενάντια στο δεξιό αμυντικό (ΕΙΚ.1). Επιλογή απόφασης: Ο ΚΝ πρέπει να επιλέξει αν θα κάνει πάσα στον ΔΙ που σταυρώνει από πίσω του ή διείσδυση. 2 ο παιχνίδι, 2 εναντίον 1, ΔΙ (ΑΙ) - ΑΙ (ΔΙ): μόλις το ΔΙ υποδεχθεί την μπάλα, παίζει επίσης 2 εναντίον 1 με τον ΑΙ (ΕΙΚ.1). Θα πρέπει να ξεκινούν εναλλακτικά προσπάθειες από την αριστερή και την δεξιά πλευρά, ώστε να γίνονται ενέργειες και από τις 2 πλευρές. ΔΙ = Δεξίο Ιντερ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Ο ΚΝ θα πρέπει αρχικά να παίξει 1 εναντίον 1 και να ψάξει να κάνει ο ίδιος διείσδυση. Ο παίκτης που σταυρώνει πίσω από τον ΚΝ, πρέπει να κινηθεί στον κενό χώρο ανάμεσα στους 2 αμυντικούς και στη συνέχεια να συνεργαστεί με τον 3 ο επιθετικό σε μια εκ νέου κατάσταση 2 εναντίον 1. Μετά την πάσα και την αλλαγή θέσεων θα πρέπει οι παίκτες να παίρνουν αμέσως θέση εκκίνησης για να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν εκ νέου το πασάρισμα. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Οι αμυντικοί κινούνται στο χώρο ανάμεσα στα 8 και 9,5 μ. με σκοπό να καλύψουν το χώρο σε πλάτος. Γρήγορες πλάγιες μετακινήσεις, με σκοπό να κλείσουν τους χώρους διείσδυσης. ΑΙ = Αριστερό Ιντερ

8 Handball training pocket 2/06 8 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Ο παίκτης που υποδέχεται την μπάλα κατά το σταυρό θα πρέπει να κινείτε απειλητικά πάντα στον κενό χώρο ανάμεσα στους 2 αμυντικούς, με σκοπό να δημιουργήσει χώρο για το συμπαίκτη του. 2. Θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη στοχευμένη συνέχιση του πασαρίσματος: αν οι 2 αμυντικοί μπορέσουν έγκαιρα να καλύψουν τους πιθανούς κενούς χώρους στην πλευρά που γίνεται ο σταυρός, τότε θα πρέπει οι επιθετικοί στη συνέχεια να προσανατολιστούν στο να δημιουργήσουν υπεραριθμία από την αντίθετη πλευρά (ΕΙΚ.2). Επίσης θα πρέπει οι επιθετικοί μετά την αλλαγή θέσεων να παίρνουν εκ νέου θέση εκκίνησης στην εκάστοτε καινούργια τους θέση ώστε να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν την μπάλα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να παρακολουθούν τον κάτοχο της μπάλας! Μια κόντρα κίνηση με σκοπό να ξεκινήσει μια παράλληλη διείσδυση προς την αντίθετη πλευρά θα πρέπει να ξεκινά πάντα μετά από προσπάθεια 1 εναντίον 1. ΣΤΟΧΟΙ Βασική εξάσκηση της ικανότητας επιλογής αποφάσεων σε μια κατάσταση 1 εναντίον 1: - Διείσδυση ή πάσα - Σταυρός ή παράλληλη διείσδυση - Διείσδυση ή ξεκίνημα κόντρα κίνησης Άμυνα: προσπαθούμε να καλύψουμε το χώρο κατά πλάτος με δημιουργικό αμυντικό παιχνίδι (εφαρμόζουμε προσποιήσεις!)

9 9 Παιχνίδι 2 εναντίον 2 1. Παιχνίδι 2 εναντίον 2 σταυρός, παράλληλη διείσδυση ( Άμυνα και επίθεση) ΟΡΓΑΝΩΣΗ Σε ένα προκαθορισμένο χώρο στο κέντρο της περιοχής τέρματος (βλέπε φωτο) παίζουν 2 εναντίον 2 με 2 πασαδόρους. Ο χώρος ανάλογα με τον προπονητικό στόχο μεγαλώνει (δίνουμε διδακτική βοήθεια στους επιθετικούς) ή μικραίνει (δίνουμε διδακτική βοήθεια στους αμυντικούς). Αρχικά στο παιχνίδι χρειάζονται και οι πασαδόροι, για να βοηθούν στη συνέχιση του παιχνιδιού σε περίπτωση μη πετυχημένων προσπαθειών για διείσδυση και σουτ. Σε προχωρημένο επίπεδο (εφηβική ηλικιακή κατηγορία, προπόνηση ενηλίκων) θα πρέπει να παίζουν χωρίς πασαδόρους. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται από τους επιθετικούς να είναι σε ετοιμότητα μετά από κάθε πάσα. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Μικρή φάση προετοιμασίας (με απειλές) με τη βοήθεια των πασαδόρων, πριν ξεκινήσει η τακτική κίνηση απελευθέρωσης. Η κίνηση απελευθέρωσης πρέπει να είναι πάντα μια προσπάθεια 1 εναντίον 1 Οι προσπάθειες 1 εναντίον 1 θα πρέπει να δημιουργούν προϋποθέσεις για σουτ: προσωπική διείσδυση, πάσα στο συμπαίκτη μου που κινείτε παράλληλα ή κάνει σταυρό από πίσω μου. Μετά την πάσα πρέπει να παίρνουμε αμέσως εκ νέου θέση ώστε να είμαστε έτοιμοι για να υποδεχθούμε ξανά την μπάλα. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Αρχικά θα πρέπει να παίζουν λίγο προωθημένα. Αμύνονται ανάμεσα στα 8 και 9,5 μ. Η αλλαγή / παραλαβή των επιθετικών που κάνουν σταυρό πρέπει να γίνεται σε μια ευθεία.

10 Handball training pocket 2/06 10 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Ο πρωταρχικός στόχος είναι, μέσα από μια προσπάθεια 1 εναντίον 1 να αυξήσουμε τον ωφέλιμο χώρο: η κίνηση του επιθετικού πρέπει να είναι πάντα προς τα άκρα, με σκοπό να κινηθεί και ο αμυντικός προς τα εκεί και επιπρόσθετα να κάνει ο επιθετικός προσποίηση προς τα έξω (ΕΙΚ.1) και στη συνέχεια να κινηθεί προς τα μέσα. Ο επιθετικός με μπάλα (ΕΙΚ.1) εκτός από το να κάνει διείσδυση μόνος του μπορεί, να κινηθεί στο χρωματισμένο χώρο στο κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αναγκάσει το δεύτερο αμυντικό να κινηθεί για να βοηθήσει. 2. Ο επιθετικός χωρίς μπάλα θα πρέπει να προσαρμόσει την κινητική του συμπεριφορά στη συμπεριφορά του δικού του αντίπαλου αμυντικού: παράλληλη διείσδυση από τον εξωτερικό χώρο ή κίνηση στο κέντρο και σταυρός (ΕΙΚ.2) 3. Μετά την κίνηση απελευθέρωσης μετά από προσπάθεια 1 εναντίον 1 - συνεχίζεται το παιχνίδι όπου οι παίκτες μπορούν να παίξουν ελεύθερα. 4. Σημαντικό: συμπεριφορά αποσυμφόρησης του κεντρικού χώρου μετά την πάσα (εκμετάλλευση των ακριανών χώρων). 5. Δίνουμε ώθηση στο αμυντικό παιχνίδι: μικρότεροι χώροι, ή αλλιώς βάζουμε ένα ή κανένα πασαδόρο. 6. Αρχικά οι αμυντικοί θα πρέπει να κινούνται ο ένας δίπλα στον άλλο. Στη συνέχεια στη φάση του στοχευμένου πασαρίσματος (μετά τον σταυρό) ένας αμυντικός μπορεί να κινηθεί προωθημένα ενάντια σε έναν επιθετικό. ΣΤΟΧΟΙ Δημιουργία βάσεων για το παιχνίδι 1 εναντίον 1: μεγάλωμα του ωφέλιμου χώρου, κίνηση στον κενό χώρο ανάμεσα στους αμυντικούς, πάσα πάντα με το τακτικά σωστό χέρι (προς τα αριστερά με το αριστερό χέρι, προς τα δεξιά με το δεξί χέρι). Δημιουργία βάσεων για την εξάσκηση της ικανότητας επιλογής απόφασης: παράλληλη διείσδυση ή σταυρός. Αμυντικό παιχνίδι: αμυντική συμπεριφορά στο παιχνίδι 1 εναντίον 1, βοήθειες, παραλαβή - παράδοση.

11 11 Παιχνίδι 2 εναντίον 2 2. Παιχνίδι 2 εναντίον 2 Προπονητικός στόχος: σκριν ( Άμυνα και επίθεση) ΟΡΓΑΝΩΣΗ Στο κέντρο της επίθεσης (βλέπε φωτο) παίζουν 2 εναντίον 2 με 2 πασάδορους. Ο ένας επιθετικός κινείτε στον περιφερειακό χώρο και ο άλλος στη θέση του πίβοτ. Αυτή είναι η αρχική /βασική τοποθέτηση. Αρχικά ο χώρος δράσης πρέπει να είναι μεγαλύτερος (για λόγους διδακτικής διευκόλυνσης για τους επιθετικούς). Κινήσεις απελευθέρωσης: μετά από ένα σύντομο πασάρισμα ο περιφερειακός παίζει 1 εναντίον 1 στον περιφερειακό χώρο έχοντας την υποστήριξη ενός σκριν από τον πίβοτ (ΕΙΚ.1). Ανάλογα με τον αριθμό των παικτών: στο μισό γήπεδο, στις θέσεις και των 2 ίντερ παίζουν εναλλακτικά 2 εναντίον 2. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Ο κάτοχος της μπάλας: με απειλητικές προσπάθειες 1 εναντίον 1, προσπαθεί να μετακινήσει τον αντίπαλο αμυντικό από το χώρο του κέντρου (ΕΙΚ.1) Πίβοτ: το σκριν πρέπει χρονικά να γίνεται τη στιγμή της προσποίησης με τοποθέτηση λίγο μπροστά από τον αμυντικό. Δημιουργικές κινήσεις απελευθέρωσης ανάλογα με την αμυντική συμπεριφορά. Σε περίπτωση σωστής αμυντικής αντίδρασης θα πρέπει να συνεχιστεί το παιχνίδι με πάσα στον πασαδόρο. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Ο πίβοτ πρέπει να σπρωχθεί προς τα εμπρός όσο είναι δυνατόν (πρέπει να βγει από τη θέση του) στη φάση που έχει κάνει το σκριν, στη συνέχεια - οι 2 αμυντικοί βρίσκονται στο ίδιο ύψος - και κάνουν αλλαγή - παραλλαβή αν χρειαστεί τους 2 αντίπαλους επιθετικούς. Η αμυντική κάλυψη όταν είναι δυνατόν, πρέπει να γίνεται μπροστά από το πίβοτ και με κατεύθυνση την μπάλα.

12 Handball training pocket 2/06 12 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Το σκριν και οι ενέργειες που ακολουθούν θα πρέπει να εξασκούνται ποικιλόμορφα και από τις 2 πλευρές. 2. Να εξασκούνται στοχευμένα συγκεκριμένες προσποιήσεις: - Για τον περιφερειακό: προσποίηση για πάσα στο πίβοτ και διείσδυση από τον ίδιο από την αντίθετη πλευρά - Για τον πίβοτ: προσποίηση ότι θα κάνει σκριν και κίνηση από την αντίθετη πλευρά και πάλι προς τα 6 μ. (φαινομενικό σκριν, βλέπε ΕΙΚ.2) 3. Προπόνηση της ποικιλομορφίας ως προς τις θέσεις: θα πρέπει όλοι οι παίκτες αν είναι δυνατόν να περνούν από τη θέση του πίβοτ 4. Επιπλέον μορφές συνεργασίας: π.χ. κίνηση του πίβοτ προς τα έξω (δημιουργία ελεύθερου χώρου για τον περιφερειακό), ο πίβοτ βγαίνει στα 9 μ. και παίζει το 1-2 με τον περιφερειακό. 5. Ποικιλομορφία στο αμυντικό παιχνίδι: προωθημένο παιχνίδι από τον αμυντικό, κινείτε πιο έξω και περνά μπροστά από το σκριν. ΣΤΟΧΟΙ Εξάσκηση βασικών συνεργασιών σε ότι αφορά την συνεργασία / επικοινωνία μεταξύ των παικτών των 9 μ. και των 6 μ. Εξάσκηση της τεχνικής-timing-ικανότητας επιλογής απόφασης στην τακτική συνεργασία σκριν / αποδέσμευση. Αμυντική συμπεριφορά: στο χώρο των 6 μ. η κάλυψη του πίβοτ γίνεται πάντα σε σχέση με την μπάλα, επίσης προσπάθεια παρεμπόδισης δημιουργίας σκριν, και παραλαβή-παράδοση ακολουθώντας τους κανονισμούς.

13 13 Παιχνίδι 2 εναντίον 2 3. Παιχνίδι 2 εναντίον 2 σε διαφορετικούς χώρους ΟΡΓΑΝΩΣΗ Βασική μορφή (ΕΙΚ.1): και στις 2 πλευρές παίζουν 2 εναντίον 2. Ένας πασαδόρος βρίσκεται στο κέντρο: περνώντας η μπάλα από αυτόν μπορεί να ξεκινήσει το παιχνίδι από την άλλη πλευρά. Αν στην μια πλευρά δεν δημιουργείται καμιά φάση για σουτ, μπορεί η μπάλα μέσω του πασαδόρου να μεταφερθεί στην αντίθετη πλευρά και να συνεχιστεί εκεί το παιχνίδι. (αρχή της συνέχισης του παιχνιδιού). Σε κάθε προκαθορισμένο χώρο είναι ένας εξτρέμ και ένας ίντερ. Οι χώροι αρχικά για λόγους διδακτικής διευκόλυνσης θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ 1 εναντίον 1 με ή χωρίς μπάλα (π.χ. ενάντια σε προωθημένο αμυντικό που μαρκάρει τον εξτρέμ ως προσπάθεια απελευθέρωσης) Απειλές προς τα εμπρός σε εκείνες τις κατευθύνσεις που βοηθούν στη δημιουργία κενών χώρων (βλ. ΕΙΚ.1) Προσπαθούμε να διατηρήσουμε σταθερή τη ροή του παιχνιδιού / πασαρίσματος: αν δεν καταφέρουμε από τη μια πλευρά να σουτάρουμε, τότε κάνουμε πάσα στον πασαδόρο ώστε να διατηρήσουμε την μπάλα στο παιχνίδι. Τακτικά σωστή υποδοχή της μπάλας από την αντίθετη πλευρά (βλέπε ΕΙΚ.1, δεξιά πλευρά) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Οι ενδιάμεσοι αμυντικοί παίζουν προωθημένα (8 ως 9,5 μ.) Ακραίοι αμυντικοί: μετά από εντολή του προπονητή παίζουν μη προωθημένα ή προωθημένα (δεν αφήνουν τον εξτρέμ να υποδεχθεί την μπάλα).

14 Handball training pocket 2/06 14 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Βασική μορφή: οι επιθετικοί μπορούν να κάνουν σταυρό. 2. Μεγαλύτερη κινητικότητα / επιβάρυνση για τους αμυντικούς: οι ενδιάμεσοι αμυντικοί θα πρέπει όταν έχει την μπάλα ο πασαδόρος να οπισθοχωρούν μέχρι το σημείο του πέναλτι. 3. Οργανωτικές παραλλαγές: παιχνίδι 2 εναντίον 2 μόνο από τη μια πλευρά με πασαδόρο (ΕΙΚ.2). 4. Διαφορετική τοποθέτηση των παικτών (ΕΙΚ.3): πίβοτ και εξτρέμ παίζουν 2 εναντίον 2 ειδικά στο χώρο των 6 μ. με τη βοήθεια πασαδόρου. Κινήσεις απελευθέρωσης: 1 εναντίον 1, το ένα-δύο, σκρίν (ΕΙΚ.1) ΣΤΟΧΟΙ Παιχνίδι 2 εναντίον 2 σε διαφορετικούς χώρους, οι παίκτες παίρνουν κάθε φορά διαφορετικές θέσεις στην επίθεση (προπόνηση ποικιλομορφίας ως προς την κατοχή θέσεων στην επίθεση!) Προπόνηση τακτικής τμήματος με σκοπό την εξειδίκευση ως προς τις θέσεις τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

15 15 Παιχνίδι 3 εναντίον 3 1. Παιχνίδι 3 εναντίον 3 στον περιφερειακό χώρο ΟΡΓΑΝΩΣΗ 3 εναντίον 3 στον περιφερειακό χώρο. Στην εποικοδομητική φάση επιτρέπεται να γίνεται πάσα στους πασαδόρους, Η μορφή επίθεσης που εφαρμόζεται είναι η 3:0 με αλλαγές θέσεων στην περιφέρεια. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Προσπάθειες 1 εναντίον 1 ως κινήσεις απελευθέρωσης από τον ίντερ (ΕΙΚ.1) είτε από τον παίκτη που παίζει στη θέση του ΚΝ. Ελεύθερο παιχνίδι με συνεχόμενες απειλητικές κινήσεις, ρίψεις, διεισδύσεις, παράλληλες κινήσεις (ΕΙΚ.1) ή κόντρα πάσες. ΣΤΟΧΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Επίθεση: συνεργασία κατά πλάτος με κινήσεις από τους επιθετικούς που στοχεύουν να ανοίξουν χώρους για τους άλλους επιθετικούς. Επίθεση: μετά από κινήσεις σταυρού συνεχίζεται στοχευμένα το πασάρισμα. Άμυνα: κάλυψη, βοήθειες, μετατοπίσεις, παραλλαβή / παράδοση. Οι αμυντικοί κινούνται προωθημένα στο χώρο ανάμεσα στα 8 και 9,5 μ. Οι αμυντικοί λειτουργούν κλιμακωτά σε σχέση με την μπάλα. Ο εκάστοτε ενδιάμεσος αμυντικός που βρίσκεται μακριά από την μπάλα, με μια πιο κάθετη τοποθέτηση, καλύπτει το χώρο σε βάθος.

16 Handball training pocket 2/06 16 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Προσπάθεια 1 εναντίον 1 από τον ΚΝ και στην συνέχεια σταυρός με τον ΑΙ / ΔΙ ως κίνηση απελευθέρωσης (ΕΙΚ.2, δεξιά φωτο). Για προχωρημένους: εφαρμογή διάφορων παραλλαγών του σταυρού. 2. Σημαντικό: μετά το σταυρό οι παίκτες παίρνουν τις καινούργιες τους θέσεις στην επίθεση και πρέπει να είναι αμέσως έτοιμοι για να ξανακάνουν επίθεση. 3. Τονισμός του αμυντικού παιχνιδιού: 3 εναντίον 3 χωρίς πασαδόρους. 4. Κόψιμο σε θέση πίβοτ ενός περιφερειακού ως τακτική κίνηση απελευθέρωσης, με στοχευμένο στη συνέχεια το παιχνίδι σε μια μορφή επίθεσης 2:1.

17 17 Παιχνίδι 3 εναντίον 3 2. Παιχνίδι 3 εναντίον 3 στην αριστερή / δεξιά πλευρά της επίθεσης ΟΡΓΑΝΩΣΗ Σε μια περιοχή τέρματος παίζουν 3 εναντίον 3 στην αριστερή και δεξιά πλευρά με ένα πασαδόρο στη θέση του ΚΝ. Στην αριστερά πλευρά κατέχονται οι παρακάτω θέσεις (αντίστοιχα και στην δεξιά πλευρά): ΑΙ (ΔΙ), ΠΒ, ΑΕ (ΔΕ). Αντίστοιχα στην άμυνα υπάρχει ένας δεξιός / αριστερός ακραίος αμυντικός, ένας δεξιός /αριστερός ενδιάμεσος και ένας κεντρικός αμυντικός. Οι επιθέσεις ξεκινούν με πάσα από τον πασαδόρο. Κάθε νέα προσπάθεια στη φάση της συνέχισης του παιχνιδιού θα πρέπει να ξεκινάει από αυτόν. Επίσης το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μιας νέας εποικοδομητικής φάσης (απειλές). Όλες οι ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται πάντα σε μια τακτική κατάσταση 2 εναντίον 1. Ο χώρος δράσης θα πρέπει αρχικά να είναι πιο μεγάλος. Η αύξηση του χώρου γίνεται κατά πλάτος. Ως μια παραλλαγή μπορούμε να παίζουμε εναλλακτικά με τη βοήθεια του πασαδόρου, 3 εναντίον 3 και από τις 2 πλευρές. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ 1 εναντίον 1 και τακτικές συνεργασίες τμήματος (σκριν, σταυρός) που στοχεύουν στην αύξηση του ελεύθερου χώρου. Ο πίβοτ πρέπει να προσπαθεί με σκριν στα 6 μ. (ΕΙΚ.1 και 2, στην αριστ. πλευρά) ή με σκριν στον περιφερειακό χώρο (ΕΙΚ.3) να ανοίξει χώρους. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Οι ενδιάμεσοι αμυντικοί κινούνται προωθημένα μέχρι τα 8,5-9 μ. Ο κεντρικός αμυντικός πρέπει να καλύπτει τον πίβοτ με προσανατολισμό στην μπάλα (χέρι στην μπάλα). Οι ακραίοι αμυντικοί κινούνται εναλλακτικά προωθημένα ή μη προωθημένα.

18 Handball training pocket 2/06 18 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Γίνεται σκριν ως τακτική κίνηση απελευθέρωσης: τόσο στον κεντρικό αμυντικό (ΕΙΚ.1, άνοιγμα χώρου προς τα έξω), όσο και στον ενδιάμεσο αμυντικό (ΕΙΚ.3, αριστερή πλευρά) και στον ακραίο αμυντικό (ΕΙΚ.2, αριστερή πλευρά). 2. Γίνονται σταυροί που συνδυάζονται με σκριν από τον πίβοτ (ΕΙΚ.3, δεξιά πλευρά). 3. Παιχνίδι χωρίς μπάλα (πίβοτ και εξτρέμ ενάντια σε ένα αμυντικό που παίζει προωθημένα). Σημαντικό: θα πρέπει να δίνουμε σημασία στην επίθεση ώστε να εφαρμόζεται η λογική της εκτέλεσης κινήσεων που στοχεύουν στη δημιουργία ελεύθερου χώρου - κυρίως από τον ΑΙ / ΔΙ. ΣΤΟΧΟΙ Τακτική συνεργασία μεταξύ των παικτών, τόσο σε πλάτος όσο και σε βάθος στην αριστερή και δεξιά πλευρά της περιοχής τέρματος. Ποικιλόμορφη τακτική συνεργασία μεταξύ μικρών τμημάτων Συνεργασία στην άμυνα κυρίως κατά την παραλα-βή / παράδοση ενάντια στο σκριν. Επίθεση: μετά από κινήσεις σταυρού συνεχίζεται στοχευμένα το πασάρισμα. Αμυνα: κάλυψη, βοήθειες, μετατοπίσεις, παραλλα- βή / παράδοση.

19 19 Παιχνίδι 3 εναντίον 3 3. Παιχνίδι 3 εναντίον 3 με 2:1 μορφή επίθεσης ΟΡΓΑΝΩΣΗ Στο κέντρο (περιφερειακό χώρο) παίζουν 3 εναντίον 3. Στην επίθεση παίζουν 2 περιφερειακοί και ένας πίβοτ δίνοντας στην επίθεση την μορφή 2:1. Στην άμυνα υπάρχουν δύο προωθημένοι ενδιάμεσοι αμυντικοί και ένας κεντρικός αμυντικός που μαρκάρει τον πίβοτ. Στην επίθεση δεν γίνεται καμιά προσπάθεια αλλαγής θέσεων. Η επίθεση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί, χωρίς αλλαγές θέσεων, τους ελεύθερους χώρους τόσο σε πλάτος όσο και σε μήκος. Αρχικά για λόγους διδακτικής διευκόλυνσης μεγαλώνουμε το χώρο. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Στην περιφέρεια δουλεύουμε με υπομονή και προσπαθούμε να κάνουμε την άμυνα να «τρέξει». Δεν κάνουμε πρόωρες προσπάθειες π.χ. πάσα στον πίβοτ. Προσπάθειες 1 εναντίον 1 Πριν κάνουμε πάσα πάντα δεσμεύουμε ένα αμυντικό ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Βασικές αμυντικές κινήσεις με βάση τις αρχές της 3:2:1 άμυνας Ο κεντρικός αμυντικός κινείτε όσο είναι δυνατόν προς την μπάλα Στοχευμένη κίνηση των χεριών (π.χ. μπλοκάρουμε τις πάσες στον πίβοτ).

20 Handball training pocket 2/06 20 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Απειλητικό πασάρισμα μέσα από προσπάθειες 1 εναντίον 1 εκμετάλευση του γηπέδου σε πλάτος. Η μπάλα πασάρεται όσο είναι δυνατόν στον περιφερειακό χώρο. 2. Ο πίβοτ κάνει σκριν στα 6 μ. για να ελευθερώνει χώρους, κινείτε από το κέντρο προς τα άκρα (γλύστριμα) για να αναγκάσει τον κεντρικό αμυντικό να κινηθεί προς τα άκρα (ΕΙΚ.2) είτε κάνει σκριν στους ενδιάμεσους αμυντικούς (ΕΙΚ.1). 3. Ο πίβοτ εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους στο κέντρο του γηπέδου με σκοπό να βγει και να παίξει το ένα- δύο με τους περιφερειακούς παίκτες. 4. Σε πιο προχωρημένο επίπεδο παίζουμε χωρίς πασαδόρους. ΣΤΟΧΟΙ Εφαρμογή διαφόρων ειδών πάσας με σκοπό την «κάθετη» συνεργασία Πάντα δεσμεύουμε έναν αμυντικό και στη συνέχεια πασάρουμε στοχευμένα. Αμυντική συνεργασία ενάντια στο σκριν του πίβοτ.

21 21 Παιχνίδι 4 εναντίον 4 1. Παιχνίδι 4 εναντίον 4 με 3:1 μορφή επίθεσης ΟΡΓΑΝΩΣΗ Παίζουν 4 εναντίον 4 σε καθορισμένο χώρο (χωρίς τα εξτρέμ) Η επίθεση παίζει με τη μορφή 3:1, με τρεις περιφερειακούς και ένα πίβοτ. Στις θέσεις των εξτρέμ βάζουμε 2 πασαδόρους που βοηθούν στην κυκλοφορία της μπάλας. Αυτοί μπορούν να συμμετέχουν στο παιχνίδι (όταν το θέλουμε) τόσο σε περιπτώσεις κοψίματος ενός παίκτη μέσα (ΕΙΚ.3) όσο και με τη συνέχιση του πασαρίσματος μετά από την εφαρμογή μιας τακτικής κίνησης. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Στην αρχική μορφή, η επίθεση προσπαθεί να βάλει γκολ μέσα από προσπάθειες 1 εναντίον 1, σκριν ή σταυρούς χωρίς να αλλάζει την αρχική μορφή της που είναι 3:1. Μετά από αλλαγή θέσεων θα πρέπει οι παίκτες να δείχνουν ετοιμότητα για να συνεχίσουν την επίθεση από τις καινούργιες τους θέσεις. ΣΤΟΧΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Επίθεση: συνεργασίες τακτικής τμήματος και στοχευμένο πασάρισμα μετά από κόψιμο 2 ου πίβοτ ενάντια στον κεντρικό αμυντικό μιας 3:2:1 άμυνας. Άμυνα: αμυντική συνεργασία ενάντια σε περιπτώσεις σκριν/αποδέσμευση. Oι αμυντικοί κινούνται με βάση τις κινήσεις μιας 3:2:1 άμυνας προσανατολισμένης στην μπάλα. Παραλαβή / παράδοση (βλέπε ΕΙΚ.2) σε περιπτώσεις σκριν.

22 Handball training pocket 2/06 22 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Κινήσεις τακτικής απελευθέρωσης και συνέχιση του πασαρίσματος χωρίς να αλλάζει το σχήμα της επίθεσης που πρέπει να παραμένει το 3:1. Παράδειγμα: 1 εναντίον 1 / παράλληλη διείσδυση (ΕΙΚ.1), σκριν / αποδέ-σμευση (ΕΙΚ.2), κόντρα πάσες κοκ. 2. Στοχευμένος συνδυασμός τακτικών κινήσεων απελευθέρωσης (ΕΙΚ.3: 1 εναντίον 1, σκριν, σταυρός). 3. Κόψιμο 2ου πίβοτ, και η επίθεση παίρνει τη μορφή 2:2 (ΕΙΚ.4). 4. Τονισμός του αμυντικού παιχνιδιού, όταν παίζουμε 4 εναντίον 4 χωρίς πασαδόρους. Μετά από ένα κόψιμο θα πρέπει π.χ. ο μπροστινός κεντρικός αμυντικός να παίζει λιγότερο προωθημένα.

23 23 Παιχνίδι 4 εναντίον 4 2. Παιχνίδι 4 εναντίον 4 με 2:2 μορφή επίθεσης ΟΡΓΑΝΩΣΗ Βασική μορφή (δες φωτο και ΕΙΚ.1): 2 περιφερειακοί και 2 πίβοτ (επιθετική μορφή 2:2) παίζουν ενάντια στους κεντρικούς αμυντικούς της 3:2:1 άμυνας. Παίζουν στο κέντρο (περιφερειακό χώρο) χωρίς τη βοήθεια εξτρέμ. Ο στόχος είναι η προσπάθεια επίτευξης γκολ μέσα από τακτικές συνεργασίες που μπορούμε να εφαρμόσουμε με βάση την επιθετική μορφή 2:2. Ως διδακτική βοήθεια μπορούμε να βάλουμε και 2 εξτρέμ ως «πασαδόρους». ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Πρέπει να πασάρουν με υπομονή στην περιφέρεια και να προσπαθούν να δεσμεύσουν την άμυνα (τον πίσω και τον μπροστινό κεντρικό αμυντικό) όσο είναι δυνατόν στη μια πλευρά της επίθεσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την επιθετική υπεραριθμία που δημιουργείτε στην άλλη πλευρά (ΕΙΚ.1). Συνειδητή συνεργασία με το πίβοτ που βρίσκεται στη μακρινή πλευρά - διαγώνια πάσα (ΕΙΚ.1) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Στην βασική μορφή της άμυνας, ο μπροστινός κεντρικός αμυντικός «παραμένει» στη θέση του, αλλά παίζει λίγο πιο πίσω και προσπαθεί με πλάγιες μετατοπίσεις να καλύψει μαζί με τον πίσω κεντρικό αμυντικό την πλευρά της μπάλας (φωτο). Ο μπροστινός κεντρικός αμυντικός: καλύπτει τις διαγώνιες πάσες. Στα σκριν που γίνονται από τα πίβοτ ενάντια στον αριστερό και δεξιό κεντρικό αμυντικό, ο μπροστινός κεντρικός αμυντικός αναλαμβάνει τους κινούμενους προς το κέντρο ΑΙ / ΔΙ.

24 Handball training pocket 2/06 24 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Αρχικά οι επιθετικοί κινούνται ενάντια σε μια 3:2:1 άμυνα που κινείτε πάρα πολύ προς την μπάλα και έχοντας το μπροστινό κεντρικό αμυντικό να παίζει λίγο πιο πίσω. 2. Ο ΑΙ και ο ΔΙ πρέπει να προσπαθούν με απειλητικές ενέργειες 1:1 να δεσμεύσουν την άμυνα προς τη μια πλευρά του γηπέδου. 3. Με τα σκριν ενάντια στους ενδιάμεσους αμυντικούς προσπαθούμε να ανοίξουμε το χώρο στο κέντρο για να μπορέσει να υποδεχθεί μια πάσα ο διαγώνιος πίβοτ. 4. Ο τρόπος παιχνιδιού του μπροστινού κεντρικού αμυντικού αλλάζει: αυτός κινείτε τώρα προωθημένα στο χώρο του ΑΙ ή του ΔΙ (ΕΙΚ.2). Η επίθεση θα πρέπει τώρα π.χ. να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον ελεύθερο χώρο στο κέντρο του γηπέδου παίζοντας το ένα-δύο με το διαγώνιο πίβοτ (ΕΙΚ.2 Β). Επίσης πρέπει η επίθεση να εκμεταλλευτεί τους ελεύθερους χώρους σε βάθος, με κινήσεις χωρίς μπάλα (βλέπε παράδειγμα στην ΕΙΚ.2 Β). ΣΤΟΧΟΙ Θα πρέπει να εφαρμόζουμε στο επιθετικό παιχνίδι την αλλαγή ρυθμού στην επίθεση Τακτικές συνεργασίες τμήματος με μορφή επίθεσης 2:4, ενάντια σε διαφορετικές αμυντικές συμπεριφορές. Προσανατολισμός των κεντρικών αμυντικών της 3:2:1 άμυνας προς την μπάλα, ενάντια σε μια μορφής επίθεσης 2:4 (μεγάλη κινητικότητα των ποδιών).

25 25 Παιχνίδι 5 εναντίον 4 1. Παιχνίδι 5 εναντίον 4 με 2 εξτρέμ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Στη μία πλευρά της επίθεσης, παίζουμε με επιθετική υπεραριθμία με τη μορφή 3 εναντίον 2 χωρίς πίβοτ. Αρχικά παίζουμε χωρίς να κόψει κάποιος παίκτης μέσα. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Εφαρμογή τακτικών κινήσεων απελευθέρωσης/συνέχιση του πασαρίσματος με μορφή επίθεσης 3:2. 2. Εφαρμογή της τακτικής κίνησης απελευθέρωσης: κόψιμο ενός παίκτη μέσα (από όλες τις θέσεις). ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Κινήσεις με πλάτος, επιθετικό παιχνίδι που στοχεύει στη δέσμευση χώρου μέσα από πλατιές κινήσεις με σκοπό τη δημιουργία υπεραριθμίας στην αντίθετη πλευρά. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Οι 3 κεντρικοί αμυντικοί παίζουν προωθημένα (8 ως 9,5 μ.). Ο ακραίος αμυντικός θα πρέπει όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες να κινείτε προς τα κέντρο και προωθημένα (φώτο) ΣΤΟΧΟΙ Στην επίθεση χρησιμοποίηση κινήσεων με πλάτος (εκμετάλλευση όλου του πλάτους της επίθεσης) με σκοπό τη δέσμευση των αμυντικών και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων για τους συμπαίκτες μας. Σωστή επιλογή αποφάσεων από τους ίντερ και εξτρέμ, για την επίλυση της συχνά παρουσιαζόμενης κατάστασης 2 εναντίον 1. Άμυνα: μετακίνηση των αμυντικών σε σχέση με την μπάλα, ποικιλόμορφα προωθημένο παιχνίδι από τους ακραίους αμυντικούς - ιδιαίτερα από το μακρινό σε σχέση με την μπάλα ακραίο αμυντικό, ο οποίος παίζει με πρόβλεψη.

26 Παιχνίδι 5 εναντίον Παιχνίδι 5 εναντίον 4 με 2 πίβοτ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Η επίθεση παίζει σε κατάσταση υπεραριθμίας με τη μορφή 3:2 με 2 πίβοτ. Παίζουν σε όλο το πλάτος του γηπέδου - χωρίς εξτρέμ και χωρίς πασαδόρους. Ο πρωταρχικός σκοπός είναι να κουράσουμε σε υψηλό βαθμό την άμυνα. Η επίθεση θα πρέπει για αυτόν τον λόγο να πιέζει/απειλεί διαρκώς την άμυνα, μέχρι να προκύψει μια ξεκάθαρη θέση για σουτ. Οι πίβοτ μπορούν να σκρινάρουν, ο ΚΝ επίσης μπορεί να κάνει σταυρό με τον ΑΙ/ΔΙ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Γρήγορο πασάρισμα από τους περιφερειακούς, με σκοπό να δημιουργήσουμε στη μια πλευρά μια κατάσταση 2 εναντίον 1 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Ο μπροστινός κεντρικός αμυντικός της 3:2:1 άμυνας δεν παίζει τόσο προωθημένα (8,5-9 μ.) Σημαντικό: καλύπτουμε τις πάσες στο διαγώνιο πίβοτ με γρήγορη μετακίνηση και γρήγορη έξοδο και κάλυψη πίσω (φωτο) ΣΤΟΧΟΙ Άμυνα: εξειδικευμένη δουλειά από τα πόδια, κάλυψη των πίβοτ, γρήγορη παραλαβή/παράδοση των πίβοτ μεταξύ του κεντρικού αμυντικού και των 2 ενδιάμεσων αμυντικών (φωτο). Επίθεση: εφαρμογή διαφόρων πασών προς τα πίβοτ, δέσμευση των αμυντικών.

27 27 Παιχνίδι 5 εναντίον 5 1. Παιχνίδι 5 εναντίον 5 με εξτρέμ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Σε ολόκληρη την περιοχή τέρματος παίζουν 5 εναντίον 5 χωρίς πίβοτ. Εναλλακτικά μπορούν να παίζουν σε όλο το γήπεδο, ελέγχοντας το ρυθμό του παιχνιδιού ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Οι αμυντικοί παίζουν προωθημένα μέχρι τα 9 μ. Οι αμυντικοί κινούνται προς την πλευρά της μπάλας, δίνουν βοήθεια / κάλυψη πίσω από τον αμυντικό που έχει κάνει έξοδο για να αντιμετωπίσει τον κάτοχο της μπάλας. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΟΙ Χρησιμοποίηση κινήσεων σε πλάτος από τους επιθετικούς με σκοπό να κινούνται στα κενά ανάμεσα στους αμυντικούς. Κανένα κόψιμο παίκτη μέσα ως πίβοτ. Αρχικά θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά πάσα μόνο από θέση σε θέση. Χρησιμοποίηση σε πλάτος κινήσεων με σκοπό να κινηθούν οι επιθετικοί στα κενά ανάμεσα στους αμυντικούς. Γρήγορα σουτ από την περιφέρεια όταν διακρίνουν κενά ανάμεσα στους αμυντικούς. Εφαρμογή κινήσεων κόντρα στην κίνηση της άμυνας.

28 Handball training pocket 2/06 28 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Η πάσα γίνεται μόνο από θέση σε θέση: εφαρμογή κινήσεων με πλάτος (ΕΙΚ.1 και 2), κίνηση στα κενά ανάμεσα στους αμυντικούς. Δημιουργούμε μεγαλύτερους χώρους στη μια πλευρά της επίθεσης, με σκοπό να γίνουν προσπάθειες 1 εναντίον 1 κάτω από τις καλύτερες συνθήκες (ΕΙΚ.2). Κάνουμε διάφορες μορφές σταυρών ως τακτικές κινήσεις απελευθέρωσης (παράδειγμα στην ΕΙΚ.3). Σημαντικό: μετά από το σταυρό συνεχίζεται το στοχευμένο πασάρισμα. Οι παίκτες για μικρό χρονικό διάστημα, παίζουν σε μια καινούργια θέση μέσα από την έννοια της ποικιλομορφίας του παιχνιδιού, σε ότι αφορά την αλλαγή θέσεων των παικτών στην επίθεση (π.χ. ο ΑΕ παίζει στην θέση του ΑΙ, στην ΕΙΚ.4).

29 29 Παιχνίδι 5 εναντίον 5 2. Παιχνίδι 5 εναντίον 5 με 1 πίβοτ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Σε ολόκληρη την περιοχή τέρματος παίζουν 5 εναντίον 5 με 1 πίβοτ. Οι επιθετικοί παίζουν με μια μορφή επίθεσης 2: 4 ή - π.χ. μετά από κόψιμο του ΑΕ / ΔΕ μέσα - με 3 περιφερειακούς, χωρίς όμως εξτρέμ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ Οι αμυντικοί παίζουν προωθημένα μέχρι τα 9 μ. Ο πίσω κεντρικός αμυντικός κινείτε και καλύπτει όσο το δυνατόν προς την μπάλα. Οι μακρινοί ως προς την μπάλα ακραίοι αμυντικοί παίζουν προβλεπτικά και προωθημένα προς τον αντίπαλο ίντερ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΟΙ Θα πρέπει να προσπαθούμε να μοιράσουμε την άμυνα ώστε ο κεντρικός αμυντικός να αναγκάζεται να μετακινείτε από κέντρο προς τα άκρα (ΕΙΚ.2) Αρχικά εφαρμόζουμε μόνο τακτικές τμήματος (μικρών τμημάτων), με μορφή επίθεσης 2:3. Τακτική συνεργασία σε μικρά τμήματα τόσο σε πλάτος όσο και σε μήκος. Γρήγορα σουτ από την περιφέρεια μέσα από κινήσεις παράλληλης διείσδυσης.

30 Handball training pocket 2/06 30 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1. Ο πίβοτ κάνει αρχικά σκριν πάνω στα 6 μ. με σκοπό να δημιουργήσει κενούς χώρους προς τα έξω (ΕΙΚ.1). Σημαντικό: γίνονται σκριν σε όλες τις θέσεις άμυνας. 2. Χρησιμοποίηση κινήσεων σε πλάτος με σκοπό την κίνηση ανάμεσα στους αμυντικούς (ΕΙΚ.2). 3. Ο πίβοτ αλλάζει συχνά τη θέση του σκριν του, με σκοπό να προκαλέσει λάθος στις αμυντικές συνεργασίες (ΕΙΚ.3) 4. Κάνουμε σταυρούς π.χ. από μια επίθεση με μορφή 3:3, χωρίς κάποιος παίκτης να κατέχει την θέση του πίβοτ.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ. Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ. Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ Μετάφραση: Θανάσης Καρακεχαγιάς Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) Επιμέλεια: Ηλίας Ζαπαρτίδης ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ Στερεά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η σύνθεση της ομάδας αναφέρεται στον αριθμό των επιθετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 2 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1:1 ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από: τη συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού του παιχνιδιού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής 2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής Τακτικής 2.1 Επιθετικές κινήσεις 1 παίκτη 1η επιθετική κίνηση 1 παίκτη: Περιφερειακοί παίκτες 1 Guard ή 1 Forward Σχήμα επιθετικών κινήσεων 1 παίκτη, 1α Κινήσεις με μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Μ. ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Μ. ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις διάφορες αμυντικές καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

FRANK THÖMMES

FRANK THÖMMES FRANK THÖMMES Οι 365 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Προπονητικός σχεδιασμός 6 Χρόνος και χώρος 8 Ο προπονητής των ερασιτεχνών 10 Ψυχολογία 11 Χρήση του βιβλίου 11 Τμήμα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΘΕΣΗ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2 Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα Κινήσεις του επιθετικού: Δημιουργία χώρου στον άξονα...73 Τακτική ανάλυση: Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα...75 Προπονητική

Διαβάστε περισσότερα

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ 96 151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Τακτική κατάσταση 11: αντιμετώπιση του πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας κατά το πρώτο στάδιο της επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο παίκτες στην άμυνα Περιγραφή: Ένα από τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15-5-2015 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ : ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15-5-2015 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ : ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15-5-2015 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ : ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.Φ.Α - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΤΩΧΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ UEFA PRO ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΙΝ Ποδόσφαιρο αλάνας: Ένας κόσμος ελεύθερου παιχνιδιού Τα κύρια χαρακτηριστικά του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΡΟΛΟΙ KAI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΡΟΛΟΙ KAI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...9 Ο JURGEN KLOPP ΚΑΙ Η BORUSSIA DORTMUND...10 O ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BORUSSIA DORTMUND...11 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...12

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ -ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 28-29/07/2014 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΆΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ 1 Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ RONDO («Σύνολο ασκήσεων με επαναλαμβανόμενες κινήσεις θέσεων σε συγκεκριμένο χώρο.»)

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ RONDO («Σύνολο ασκήσεων με επαναλαμβανόμενες κινήσεις θέσεων σε συγκεκριμένο χώρο.») ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ RONDO («Σύνολο ασκήσεων με επαναλαμβανόμενες κινήσεις θέσεων σε συγκεκριμένο χώρο.») Υπάρχουν πολλές ερμηνείες του Rondo και πολλές απόψεις σχετικά με το πότε, πώς και γιατί θα πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ Ενότητα 15. Ατομική άμυνα σε αθλητές χωρίς μπάλα: Περιφερειακοί - Κεντρικοί Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΟΡΙΣΜΟΣ Με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η BORUSSIA DORTMUND ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Η φάση της άμυνας...14 Το pressing...14

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η BORUSSIA DORTMUND ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Η φάση της άμυνας...14 Το pressing...14 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...9 Ο JURGEN KLOPP ΚΑΙ Η BORUSSIA DORTMUND...10 O ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BORUSSIA DORTMUND...11 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...12

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

Gerards Papadakis Soccer Academy

Gerards Papadakis Soccer Academy Παιδί Τεχνική Στόχος Gerards Papadakis Soccer Academy ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τεχνική είναι η ικανότητα του παίκτη να μπορεί να ελέγχει την μπάλα και το σώμα του κάτω από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο www.handball.org.gr ΕΑΠ//Ο.Χ.Ε Άσκηση και εκπαίδευση Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο ένα γενικό μοντέλο που βασίζεται στην επαφή και εξάσκηση

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται όχι μόνο τα ταλέντα και οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΝΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ (από την προνηπιακή έως στη γυµνασιακή ηλικία) Για τη διατήρηση και διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων παικτών είναι θεµελιώδες ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ και µάλιστα τακτικά (κατά

Διαβάστε περισσότερα

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Καλαθοσφαίρισης σύµφωνα µε το Α.Π.Σ. και.ε.π.π.σ. της Φυσικής Αγωγής. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α.

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Καλαθοσφαίρισης σύµφωνα µε το Α.Π.Σ. και.ε.π.π.σ. της Φυσικής Αγωγής. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Το πλαίσιο διδασκαλίας της Καλαθοσφαίρισης σύµφωνα µε το Α.Π.Σ. και.ε.π.π.σ. της Φυσικής Αγωγής ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Το διδακτικό αντικείµενο του Μπάσκετ στη σχολική Φυσική Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Υπ. Μαθήματος: Φατούρος Γ. Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Υπ. Μαθήματος: Φατούρος Γ. Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Υπ. Μαθήματος: Φατούρος Γ. Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής Τίτλος 13 ου μαθήματος «Η προπόνηση των μεταβολικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΩΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Το βόλεϊ κατατάσσεται στις αθλοπαιδιές Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών Στρατηγικές παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Κριτήρια επιλογής παιχνιδιών Τα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών Είδη ψυχοκινητικών παιχνιδιών Μορφές τροποποίησης των παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ. 1ο ΣΤΑ ΙΟ

Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ. 1ο ΣΤΑ ΙΟ ΕΑΠ - ΟΧΕ Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ Η µεθοδική διδασκαλία του mini handball στο δηµοτικό σχολείο, περιλαµβάνει 3 διδακτικά προπονητικά στάδια Σε κάθε διδακτικό προπονητικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές προπονητικές

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο ποδόσφαιρο παραδοσιακή προσέγγιση προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Άρθρα σε περιοδικά Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΑΝΟΥΔΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΑΝΟΥΔΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Αλληλεπίδραση μεταξύ Τεχνικής, Φυσικής κατάστασης και Τακτικής Οι διάφορες κινήσεις τεχνικής, οι φυσικές ικανότητες και οι τακτικές ενέργειες

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών

Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών AMYNA - ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5 Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών...95 Τακτική ανάλυση: Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL

ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL Πως μπορείς να μιλάς για «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» εάν οι παίκτες σου δεν κατανοούν το παιχνίδι από κάθε άποψη; Κάθε μεταβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ

ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ 1. ΠΡΟΛΟΓΟ Α) τι είναι προπονητής Β) ποιος είναι ο Έλληνας προπονητής 2. ΚΤΡΙΩ ΘΕΜΑ: ΑΜΤΝΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Ειδικά θέματα ποδοσφαίρου ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S. Ν415 8 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ Εμμανουήλ Ζαχαράκης Επίκ. Καθηγητής Νικόλαος Κωστόπουλος Επίκ. Καθηγητής ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Συνεργασία Οπτικός έλεγχος Αμυντικές ζώνες Γραμμή της μπάλας Κίνηση με τη μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Εμπειρικές γνώσεις Έλλειψη μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ. Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση 15-20 με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.) Σπριντ από διαφορετικές θέσεις εκκίνησης. 20 Ειδική Τακτική: (Κόρνερ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ Ενότητα 16. Ατομική άμυνα Man to Man Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΚΤΙΚΗ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΚΤΙΚΗ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΚΤΙΚΗ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.Φ.Α - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΤΩΧΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ UEFA PRO MAIL

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήµατα χρησιµοποιείται ως µέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΘΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΘΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΘΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ορισμός Τεχνική στο ποδόσφαιρο είναι οι διάφορες κινήσεις με ή χωρίς μπάλα που εκτελεί ο παίκτης χωρίς την πίεση αντιπάλου. Με την προπόνηση τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013 Στο ποδόσφαιρο η έναρξη της συστηματικής προπονητικής διαδικασίας γίνεται ολοένα και πιο νωρίς. Αυτό πλέον αποτελεί τη βάση της προπονητικής φιλοσοφίας μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο συλλόγων. Η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ 1. Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ανάπτυξης. 2. Η Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 2. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ 3. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ î Πριν εξετάσουμε τις διάφορες παραμέτρους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Γ & Δ τάξη δημοτικού (μύηση - 3 ώρες) Ε & Στ τάξη δημοτικού (8 ώρες) Β τάξη γυμνασίου (10 ώρες) Γ τάξη γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ατομική τεχνική και τακτική Πετοσφαίρισης ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Το παρελθόν και το παρόν του παιδικού ποδοσφαίρου Πώς ήταν το παιδικό ποδόσφαιρο στο παρελθόν; Ποιες προπονητικές μέθοδοι χρησιμοποιούνταν; Σε ποια ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-12 Θέμα εισήγησης: «Επίθεση Pick and roll». Εισηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο

Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο Παναγιώτης Κονομάρας BSc, MSc Μεγιστοποίηση Απόδοσης Αθλητών -Εργοφυσιολογία Γυμναστής Κ20 ΠΑΕ Πανθρακικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Ø Δύναμη Ø Ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΗΓΟΣ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΣΤΙΩΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 1 2 Η επιτυχία της κατάκτησης

Διαβάστε περισσότερα

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER 1 Σκοπός της εκπαίδευσής μας: Να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένους, σύγχρονους τερματοφύλακες για την 1 η ομάδα, βελτιώνοντας τα απαραίτητα τεχνικά, φυσικά και τακτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται για τη λειτουργία των

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Προπόνησης. Εισηγητής : Χαράλαμπος Ζελενίτσας. Χανιά 3 4 Αυγούστου 2013

Μοντέλο Προπόνησης. Εισηγητής : Χαράλαμπος Ζελενίτσας. Χανιά 3 4 Αυγούστου 2013 Μοντέλο Προπόνησης Εισηγητής : Χαράλαμπος Ζελενίτσας Χανιά 3 4 Αυγούστου 2013 Η παράλειψη για προγραμματισμό είναι προγραμματισμός για αποτυχία Περιεχόμενα : Τα επόμενα «60 min» 1. Η μπάλα είναι το κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στο έµψυχο υλικό ή στο στυλ παιχνιδιού

Αλλαγές στο έµψυχο υλικό ή στο στυλ παιχνιδιού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προετοιµασία των ποδοσφαιριστών για τη νέα αγωνιστική σεζόν Θέµατα ανάπτυξης Ο σκοπός της προετοιµασίας Η δοµή του προπονητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ Μοντέλο σχεδιασμού της προπόνησης Έλεγχος / Διάγνωση της παρούσας προπονητικής και αγωνιστικής κατάστασης Καθορισμός στόχων προπόνησης Πλάνο προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση

Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση «Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση». Αυτή είναι η συμβουλή του βετεράνου τερματοφύλακα της Tottenham, Brand Friedel. Ποιά είναι η ρουτίνα

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 6η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 8-10 ΕΤΩΝ Φαμίσης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ Ενότητα 17. Επίθεση εναντίον άμυνας Man to Man Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 10. Κινήσεις με μπάλα: Διεκδίκηση της μπάλας (rebound) Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ Η μάθηση μιας κίνησης είναι το σύνολο των εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games]

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games] ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games] ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με τον συνδυασμό takeover. Οι παίκτες σε ομάδες των 4 παικτών εκτελούν τον συνδυασμό takeover και ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Ασκησιολόγιο Αντισφαίρισης

Κεφάλαιο 8 Ασκησιολόγιο Αντισφαίρισης Κεφάλαιο 8 Ασκησιολόγιο Αντισφαίρισης Σύνοψη Το κεφάλαιο Ασκησιολόγιο Αντισφαίρισης παρουσιάζει ασκήσεις για την εκμάθηση και την ανάπτυξη των παρακάτω δεξιοτήτων και ικανοτήτων στην αντισφαίριση: 1. Επιδεξιότητα

Διαβάστε περισσότερα