Θεσμικές πρωτοβουλίες και εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά. Μαργαρίτα Αντωνάκη Γενική Διευθύντρια Ε.Α.Ε.Ε.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεσμικές πρωτοβουλίες και εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά. Μαργαρίτα Αντωνάκη Γενική Διευθύντρια Ε.Α.Ε.Ε."

Transcript

1 Θεσμικές πρωτοβουλίες και εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά Μαργαρίτα Αντωνάκη Γενική Διευθύντρια Ε.Α.Ε.Ε. Αθήνα,

2 E ι σ α γ ω γ ή Στόχος της σημερινής εκδήλωσης που οργανώνει η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Ε.Α.Ε.Ε. είναι να γίνει μια σύντομη παρουσίαση των οριζόντιων θεμάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά καθώς τα ιδιαίτερα κλαδικά ζητήματα αναπτύσσονται, κατά παράδοση, στις παρουσιάσεις των Κλαδικών Επιτροπών. Θεωρούμε ότι τα Μέλη μας πρέπει να είναι ενήμερα για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα και τη δική μας δραστηριότητα και την επαγγελματική μας καθημερινότητα. Γι αυτό οι σημερινές ομιλίες θα σας παρουσιάσουν τα θέματα που βρίσκονται στη σημερινή επικαιρότητα. Η Ένωση θα συνεχίσει την πρακτική της, δηλαδή να βρίσκεται σε επαφή με τα Ευρωπαϊκά Όργανα, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και το Insurance Europe για μια αμφίδρομη ενημέρωση.

3 Το 2011 Το 2011 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά, με πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες να συνεχίζουν τον αγώνα κατά της ύφεσης και της οικονομικής αστάθειας. Tαυτόχρονα ήταν η πιο ακριβή χρονιά από την άποψη των φυσικών καταστροφών, με οικονομικές ζημίες $ 380 bn και ασφαλισμένες ζημίες $ 105 bn (MR). Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές στάθηκαν στο ύψος τους, ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους και επιβεβαίωσαν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης για την κοινωνία που δοκιμάζεται.

4 Το 2011 Το 2011, οι Ευρωπαίοι Ασφαλιστές μέσα από το αντιπροσωπευτικό τους όργανο το Insurance Europe προσπάθησαν : Να τοποθετηθούν ουσιαστικά και εποικοδομητικά σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών από το Solvency II και τις επαγγελματικές συντάξεις ως την προστασία καταναλωτών με τους κανόνες πωλήσεων και διαφάνειας. Να επισημάνουν τις προβληματικές ρυθμίσεις του Solvency II για τα long term guarantee products και τον κίνδυνο να απομακρυνθούν οι ασφαλιστές από τέτοια προγράμματα και τις αντίστοιχες μαρκοχρόνιες επενδύσεις.

5 Το 2011 Να επισημάνουν ότι το πλαίσιο προληπτικής εποπτείας στις επαγγελματικές συντάξεις είναι ατελές και θέτει ζητήματα ανταγωνισμού στις ασφαλιστικές εταιρίες και τα pension funds και ότι η προστασία των καταναλωτών επιβάλει να εφαρμοστούν οι αρχές του Solvency II στις επαγγελματικές συντάξεις ανεξαρτήτως παρόχου (δηλ.και στα pension funds). Να εξηγήσουν το μοντέλο λειτουργίας της Ιδιωτικής ασφάλισης (βλ. συζήτηση για anti-discrimination). Να εξηγήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που δεν γεννούν συστημικούς κινδύνους και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται όπως οι Τράπεζες (SIFIS).

6 Α. Η Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά το 2011 σε αριθμούς Ασφάλιστρα : δισ. (-1,5% σε σχέση με το 2010) Ασφάλιστρα Ζωής 60% 4% Ασφάλιστρα Ζημιών 40% 3%

7 Η Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά το 2011 σε αριθμούς

8 Η Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά το 2011 σε αριθμούς Στοιχεία - Συγκέντρωση : Ασφαλίσεις Ζωής Οι 4 μεγαλύτερες αγορές (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) έχουν περίπου το 70% της παραγωγής ασφαλίστρων. Απ αυτές μόνο η Αγγλία + 8%, οι υπόλοιπες : Γαλλία -14%, Γερμανία -4% και Ιταλία -18%. Α ι τ ί α : Κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης προϊόντων ζωής εφάπαξ καταβαλλόμενου ασφαλίστρου. Η μείωση αυτή οφείλεται στη στροφή των καταναλωτών σε βραχυπρόθεσμα αποταμιευτικά προϊόντα (τράπεζες) λόγω της αβεβαιότητας που συνδέεται με την κρίση.

9 Η Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά το 2011 σε αριθμούς 10,6% 7,8% 10,2% 11,8% 59,7% Ζωή Αυτοκίνητο Υγεία Περιουσία Λοιποί κλάδοι

10 Η Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά το 2011 σε αριθμούς Στοιχεία - Συγκέντρωση : Ασφαλίσεις Κατά Ζημιών Αύξηση 3% κυρίως λόγω του αυτοκινήτου Αυτοκίνητο Αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των ασφαλίσεων κατά ζημιών. Η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αγγλία κατέχουν περίπου το 60% των ασφαλίστρων αυτοκινήτου της Ευρώπης. Οι τρεις πρώτες είδαν αύξηση 4%, ενώ η Αγγλία μείωση της τάξεως του 13%. Η αύξηση οφείλεται σε αύξηση ασφαλίστρων αλλά και νέων εργασιών, Υγεία Αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των ασφαλίσεων κατά ζημιών. Η Ολλανδία και η Γερμανία εκπροσωπούν το 36% και το 31% αντίστοιχα της αγοράς. Μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης (+2% έναντι +6% πέρυσι). Περιουσία Αντιπροσωπεύει το 20% περίπου των ασφαλίσεων κατά ζημιών. 2% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης με μερίδιο αγοράς 18% η κάθε μία.

11 Επενδύσεις Οι ασφαλιστές είναι από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές με μακροχρόνιες επενδύσεις. Οι επενδυτικές στρατηγικές τους και η αξία του ενεργητικού τους εξαρτώνται πολύ από τις εξελίξεις στην Κεφαλαιαγορά. Οι Ευρωπαϊκές Κεφαλαιαγορές πέρασαν από περίοδο αστάθειας το β εξάμηνο του 2011 λόγω, της αρνητικής εικόνας για τη φερεγγυότητα ορισμένων Ευρωπαϊκών χωρών και του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού συστήματος. Το κλίμα βελτιώθηκε σχετικά προς το τέλος του χρόνου, χωρίς όμως η αβεβαιότητα να υποχωρήσει εντελώς. Οι επενδύσεις των Ευρωπαίων Ασφαλιστών σε τρέχουσες τιμές εκτιμώνται στο τέλος του 2011 σε bn (+2%) με τις 3 μεγάλες αγορές (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) να κατέχουν πάνω από το 60% του συνόλου των επενδύσεων.

12 Β. Επισημάνσεις Επιτρόπου κ. Μ. Barnier από τη Γενική Συνέλευση του Insurance Europe 5η συνεχής χρονιά oικονομικής κρίσης Ανάπτυξη κοντά στο 0 Αβεβαιότητα για την Ελλάδα Αν και τα φώτα του ενδιαφέροντος είναι στις Τράπεζες, η κατάσταση επηρεάζει προφανώς και τις Ασφαλιστικές Εταιρίες.

13 Οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Μ. Barnier, Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς & Υπηρεσιών) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώνει μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα τις ευκαιρίες που ένας σωστά εποπτευόμενος ασφαλιστικός τομέας μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία. Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του G20 για την αντιμετώπιση της κρίσης συμπίπτουν. Η Ευρώπη έχει δείξει την αποφασιστικότητά της να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στο οικονομικό σύστημα. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξει τη θέλησή της για ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Οι ασφαλιστές είναι δύναμη σταθερότητας και συνέχειας στις αγορές και λόγω των μακροχρόνιων επενδύσεών τους έχουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επαναφορά της Ευρώπης στην ανάπτυξη. Τα 3 μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Projects που εξελίσσονται μπορούν να βοηθήσουν σ αυτή την κατεύθυνση.

14 Solvency II Τα 3 μεγαλύτερα regulatory projects Ένα αποτελεσματικό εποπτικό σύστημα. Οι ασφαλιστικές εταιρίες το 2010 είχαν επενδύσει πάνω από δισ., δηλαδή περισσότερο από το 50% του Ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Προϊόντος. Τα Κεφάλαια αυτά μπορεί και πρέπει να επενδυθούν σωστά για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αναθεώρηση της Οδηγίας IORP Ένα σύγχρονο εποπτικό μοντέλο για τα Pension Funds μπορεί να επιτρέψει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με ταυτόχρονη προστασία των ασφαλισμένων. Αναθεώρηση της Οδηγίας για τη Διαμεσολάβηση (IMD) Το οικονομικό σύστημα δεν θα εισφέρει στην ανάπτυξη αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους ασφαλισμένους. Αυτός είναι ο στόχος που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία για την προστασία επενδυτών και καταναλωτών.

15 Solvency II Αρχικός στόχος : Αποτελεσματικό, μοντέρνο, βασισμένο σε οικονομικές αρχές σύστημα φερεγγυότητας, βασιζόμενο στη διαχείριση όλων των πραγματικών κινδύνων. Η αλλαγή στις συνθήκες επιβάλλει : Αλλαγές στο Solvency II που λαμβάνουν υπόψη την πραγματική οικονομία της Ε.Ε. Κινήσεις που θα επιτρέψουν στην ασφαλιστική αγορά να ενισχύσει την αειφόρο ανάπτυξη στην Ε.Ε.

16 Solvency II Η αναγνώριση της Ιδιωτικής Ασφάλισης ως μακροπρόθεσμου θεσμικού επενδυτή : Το SII παρέχει μεγαλύτερη επενδυτική ελευθερία αφού οι περιορισμοί για συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν αρθεί. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις μειώνονται με την διασπορά του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Ενθαρρύνονται οι μακροχρόνιες επενδύσεις που αντισταθμίζονται με μακροχρόνιες εγγυήσεις μέσα στα πλαίσια των ορθών πρακτικών του ALM. Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο, Commission) για τη διασφάλιση της δυνατότητας των Α.Ε. να προσφέρουν μακροχρόνιες εγγυήσεις.

17 Solvency II Είναι σημαντικό το Solvency II να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατό, αφού έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια επεξεργασίας.

18 Solvency II - Timeline Λόγω αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στην τροποποιητική οδηγία Omnibus II, η ημερομηνία ενσωμάτωσης της Οδηγίας Solvency II (2009/138/ΕΚ) στο δίκαιο των κρατών μελών θα παραταθεί ως εξής : Eνσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο μέχρι την 30η Ιουνίου 2013 Εφαρμογή του πλαισίου από 1 Ιανουαρίου, 2014??? Mετά την αναμενόμενη υιοθέτηση της Omnibus II (Οκτώβριο 2012) θα προγραμματιστεί και η σχετική διαδικασία για την υιοθέτηση των μέτρων εφαρμογής.

19 Αναθεώρηση της Οδηγίας IORP Πολλή συζήτηση για τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση της οδηγίας IORP, ειδικά στις χώρες όπου τα pension funds έχουν μεγαλύτερη εξάπλωση (Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία). Ν.Β. Είναι γνωστό ότι τα ενδιαφερόμενα pension funds μαζί με εργοδότες, εργαζόμενους, asset managers αντιτίθενται στην αναγκαιότητα αναθεώρησης και επέκτασης των ρυθμίσεων του Solvency II στα pension funds. Σκόπιμη η αναθεώρηση τώρα της Οδηγάς IORP για λόγους προστασίας των μελλοντικών συνταξιούχων.

20 Αναθεώρηση της Οδηγίας IORP Δεν σημαίνει ότι το Solvency II θα εφαρμοσθεί στα pension funds αυτούσιο. Πρέπει να υπάρχουν ισοδύναμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών pension funds αλλά κυρίως ίδια προστασία στους ασφαλισμένους με ίδια προϊόντα. Μέχρι το καλοκαίρι του 2013 νέο σχέδιο Οδηγίας IORP ύστερα από διαβουλεύσεις και συνεργασία με EIOPA. Σύντομα έκδοση πράσινης βίβλου για μακροχρόνιες επενδύσεις που είναι σημαντικές και πρέπει να προωθηθούν.

21 Αναθεώρηση της Οδηγίας για τη Διαμεσολάβηση (IMD) M. Barnier Σημαντική η προστασία επενδυτών και καταναλωτών οικονομικών υπηρεσιών. Επιθυμούμε ; Καλύτερη προστασία καταναλωτών - PRIPS με εναρμονισμένους και διαφανείς κανόνες πληροφόρησης. Ισοδύναμους όρους ανταγωνισμού για τους παροχείς τέτοιων υπηρεσιών.

22 Έκδοση Insurance Europe «Πως λειτουργεί η ασφάλιση» Κλείνοντας την εισαγωγή και πριν περάσουμε στις ομιλίες σας ενημερώνουμε ότι σύντομα θα έχετε στα χέρια σας στα ελληνικά την έκδοση του Insurance Europe «Πώς λειτουργεί η ασφάλιση» Ένας απλός και σύντομος οδηγός για τις βασικές αρχές της ασφάλισης Επεξηγώντας απλά και ξεκάθαρα ο,τιδήποτε σχετίζεται με τη λειτουργία της ασφάλισης, από τη μεταφορά κινδύνου, στη δυσμενή επιλογή και τον ηθικό κίνδυνο, αυτός ο σύντομος οδηγός αποτελεί την ιδανική εισαγωγή για όποιον επιθυμεί να κατανοήσει τις βασικές αρχές της σύγχρονης ασφάλισης.

23 Έκδοση Insurance Europe «Πως λειτουργεί η ασφάλιση» Περιλαμβάνει τις εξής ενότητες : Πώς λειτουργεί η ασφάλιση ; βασικά σημεία Περισσότερες λεπτομέρειες Τι είναι ασφαλίσιμο ; Γιατί χρειάζομαι την ασφάλιση ; Γιατί το ρυθμιστικό περιβάλλον παίζει τόσο σημαντικό ρόλο ; Παράρτημα : πώς υπολογίζεται το ασφάλιστρο ;

Η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά εν έτει 2015 24.6.2015

Η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά εν έτει 2015 24.6.2015 Θέση φωτογραφίας Η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά εν έτει 2015 24.6.2015 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Ζούμε στον πλανήτη Γη και από την πρώτες έως τις τελευταίες ημέρες μας αντιμετωπίζουμε κινδύνους που απειλούν το άτομο, την

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλιστικά προϊόντα σύνταξης. Tα προβλήματα και οι δυνατότητες ανταπόκρισης της ασφαλιστικής αγοράς.

Ασφαλιστικά προϊόντα σύνταξης. Tα προβλήματα και οι δυνατότητες ανταπόκρισης της ασφαλιστικής αγοράς. Ασφαλιστικά προϊόντα σύνταξης. Tα προβλήματα και οι δυνατότητες ανταπόκρισης της ασφαλιστικής αγοράς. Θέλω να συγχαρώ το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την οργάνωση του Συνεδρίου αυτού που

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Ζωής, Συντάξεων & Υγείας. 15 Οκτωβρίου 2014

Ημερίδα Ζωής, Συντάξεων & Υγείας. 15 Οκτωβρίου 2014 Ημερίδα Ζωής, Συντάξεων & Υγείας 15 Οκτωβρίου 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Χρήσιμοι & κρίσιμοι δείκτες Β. Θέματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος 3 Ποσοστό Ασφαλίστρων επί του Α.Ε.Π. στις χώρες της Ευρώπης (32) (2012)

Διαβάστε περισσότερα

Ρεβέκκα Τούτουζα Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων ΕΑΕΕ 28 Ιουνίου 2012

Ρεβέκκα Τούτουζα Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων ΕΑΕΕ 28 Ιουνίου 2012 Επισκόπηση ευρωπαϊκών εξελίξεων για ασφαλιστικά θέματα Ρεβέκκα Τούτουζα Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων ΕΑΕΕ 28 Ιουνίου 2012 Περιεχόμενα παρουσίασης 1 Ίση μεταχείριση προσώπων 2 Δέσμες Επενδυτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 2017 (OR. en) 10226/17 ADD 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: EF 124 ECOFIN 530 SURE 20

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδικές Ασφαλίσεις. Λύσεις και δυνατότητες για Υγεία & Σύνταξη. Αθήνα, Δεκέμβριος 2014

Ομαδικές Ασφαλίσεις. Λύσεις και δυνατότητες για Υγεία & Σύνταξη. Αθήνα, Δεκέμβριος 2014 Ομαδικές Ασφαλίσεις Λύσεις και δυνατότητες για Υγεία & Σύνταξη Αθήνα, Δεκέμβριος 2014 Η INTERAMERICAN με μια ματιά Από το 2001 ανήκει στον Ολλανδικό Όμιλο Achmea Το πιο δημοφιλές Brand στην ελληνική ασφαλιστική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του 3ου πυλώνα στο νέο μοντέλο κοινωνικής προστασίας

Ο ρόλος του 3ου πυλώνα στο νέο μοντέλο κοινωνικής προστασίας Labor & Insurance Μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα και επάρκεια παροχών στην Κοινωνική Ασφάλιση ; Ο ρόλος του 3ου πυλώνα στο νέο μοντέλο κοινωνικής προστασίας ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ Γενική Διευθύντρια Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Volume. Ιανουάριος 2009 ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑ ΑΣ. Solvency II Newsletter

Volume. Ιανουάριος 2009 ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑ ΑΣ. Solvency II Newsletter Volume 3 Ιανουάριος 2009 ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑ ΑΣ Solvency II Newsletter Οι αναµενόµενες προθεσµίες για την υιοθέτηση της Οδηγίας Solvency II Οκτώβριος 2008 Αποτελέσµατα του QIS 4 εκέµβριος

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά Aπό την αμφισβήτηση στην εμπιστοσύνη και από την κρίση στην ανάπτυξη

Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά Aπό την αμφισβήτηση στην εμπιστοσύνη και από την κρίση στην ανάπτυξη Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά Aπό την αμφισβήτηση στην εμπιστοσύνη και από την κρίση στην ανάπτυξη Γιώργος Κώτσαλος ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Ασφαλιστική Αγορά: πού βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2012

Αποτελέσματα Έτους 2012 Αποτελέσματα Έτους Αύξηση καταθέσεων κατά 2,7δισ. το Β εξάμηνο του και μείωση εξάρτησης από το Ευρωσύστημα κατά 13δισ. τους τελευταίους 8 μήνες. Το σύνολο καταθέσεων εξωτερικού υπερέβη το σύνολο των δανείων.

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010 Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010 Βελτίωση δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου παρά τη δυσμενή συγκυρία Καθαρά κέρδη 105εκ. 1 το εννεάμηνο του 2010, μειωμένα κατά 62% έναντι της αντίστοιχης

Διαβάστε περισσότερα

March 14, 2006. H εμπειρία από τη διαδικασία εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙ στις τράπεζες

March 14, 2006. H εμπειρία από τη διαδικασία εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙ στις τράπεζες Μάρτιος 2006 0 ΒασιλείαΙΙ H εμπειρία από τη διαδικασία εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙ στις τράπεζες Λεωνίδας Χατζηκωνσταντής, Senior Manager, Ernst & Young South Eastern Europe Περιεχόμενα Επισκόπηση πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10.9.2018 L 227/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/1221 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 1ης Ιουνίου 2018 για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/35

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

Η Οδηγία για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) Μυρτώ Χαμπάκη Senior Manager Risk Management Services Crowe SOL Consulting

Η Οδηγία για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) Μυρτώ Χαμπάκη Senior Manager Risk Management Services Crowe SOL Consulting Η Οδηγία για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) Μυρτώ Χαμπάκη Senior Manager Risk Management Services Crowe SOL Consulting 1 Περιεχόμενα Η ασφαλιστική αγορά το 2016 2017 Ρυθμίζοντας τον κλάδο IDD

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2011

Αποτελέσματα Έτους 2011 Αποτελέσματα Έτους 2011 Ικανοποιητικά Λειτουργικά Αποτελέσματα (- 29εκ.) το 2011, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας Συνολικές Ζημιές Μετά από Φόρους 5,5δισ., εκ των οποίων 4,6δισ. από το PSI

Διαβάστε περισσότερα

Ο Θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης. την Χρηματοπιστωτική Κρίση

Ο Θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης. την Χρηματοπιστωτική Κρίση Ο Θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης Διεθνώς: Προοπτικές και Επιπτώσεις από την Χρηματοπιστωτική Κρίση Νικόλαος Τεσσαρομάτης ALBA Graduate Business School και ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 88(I)/2017 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4611 Tετάρτη, 12 Iουλίου 2017 837 Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.12.2017 COM(2017) 792 final 2017/0350 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2016/97 όσον αφορά την ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.11.2017 COM(2017) 666 final 2017/0300 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της μεικτής

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλλον της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς την επόμενη 10ετία

Το μέλλον της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς την επόμενη 10ετία Το μέλλον της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς την επόμενη 10ετία 13 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 25 Νοεμβρίου 2016 Ιωάννης Βοτσαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α Διεθνής & Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ INTERNATIONAL LIFE Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ INTERNATIONAL LIFE Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ INTERNATIONAL LIFE Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ του Μιλτιάδη Νεκτάριου, Προέδρου του Δ.Σ. Αθήνα, 11 Ιουνίου 2014. Το Πλαίσιο των Εξελίξεων για

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες:

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες: Η προσδοκία μας Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της ασφαλιστικής βιομηχανίας εντοπίζεται η αντίληψη, η διαχείριση και η ανάληψη κινδύνων. Με γνώμονα την πρόληψη και την μείωση της έκθεσης στον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση της Περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

Διαχείριση της Περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης Διαχείριση της Περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης 1. Εισαγωγή Οι προβλεπόμενες υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στο μέλλον καθιστούν επιτακτική την αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Αποτελέσματα Άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Αποτελέσματα Άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 2015 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα («ΕΚΤ») ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης («Comprehensive Assessment»)

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις ειδικές παραμέτρους για κάθε επιχείρηση

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις ειδικές παραμέτρους για κάθε επιχείρηση EIOPA-BoS-14/178 EL Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις ειδικές παραμέτρους για κάθε επιχείρηση EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19;

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές / µεσαίες επιχειρήσεις και το Solvency II

Μικρές / µεσαίες επιχειρήσεις και το Solvency II Μικρές / µεσαίες επιχειρήσεις και το Solvency II 1. Εισαγωγή 1.1 Το έγγραφο αυτό επικεντρώνεται σε θέµατα σχετικά µε τις µικρές και µεσαίες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και στoυς τρόπους αντιµετώπισης των

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Stockwatch

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Stockwatch Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Stockwatch Συνέντευξη του Πανίκου Δημητριάδη, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που δόθηκε στις 25 Ιουνίου 2012 στην Ηρώ Ευθυμίου Ερ.: Η ένταξη στο μηχανισμό απειλεί

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Οι δικαιολογητικές βάσεις της ρυθμιστικής παρέμβασης για την προστασία του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και το ισχύον ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 68/

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 68/ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 68/12.2.2016 Θέμα: Υιοθέτηση Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σχετικά με τις ειδικές παραμέτρους

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές ΕΑΤ. σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών EBA/GL/2012/4

Κατευθυντήριες γραμμές ΕΑΤ. σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών EBA/GL/2012/4 Κατευθυντήριες γραμμές ΕΑΤ σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών EBA/GL/2012/4 Λονδίνο, 27.07.2012 1 Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών (EBA/GL/2012/4)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2174(INI) για την ασφάλιση έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών (2013/2174(INI))

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2174(INI) για την ασφάλιση έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών (2013/2174(INI)) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 25.9.2013 2013/2174(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ για την ασφάλιση έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών (2013/2174(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MIFID)

Η ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MIFID) Η ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MIFID) Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ Μάρτιος 2007 1 ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: βασική νομοθεσία

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: βασική νομοθεσία Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: βασική νομοθεσία Η ρύθμιση και εποπτεία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ. Ταυτότητα Ο.Α.Ε.Π.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ. Ταυτότητα Ο.Α.Ε.Π. 1 Ταυτότητα Ο.Α.Ε.Π. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) συστάθηκε με το Νόμο 1796/1988 (ΦΕΚ 152 A /11-7-88). Είναι αυτόνομος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός με την εγγυοδοσία του Ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

ALPHA BANK. Αποτελέσµατα Α τριµήνου 2005. Αθήνα, 29 Ιουνίου 2005

ALPHA BANK. Αποτελέσµατα Α τριµήνου 2005. Αθήνα, 29 Ιουνίου 2005 ALPHA BANK Αποτελέσµατα Α τριµήνου Αθήνα, 29 Ιουνίου Το Χρηµατοοικονοµικό Περιβάλλον Ικανοποιητικό χρηµατοοικονοµικό περιβάλλον Αµετάβλητα βραχυπρόθεσµα επιτόκια Υψηλοί ρυθµοί πιστωτικής επέκτασης Ταχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάση 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax:210 92 33 977 11 Tsami Karatassi, 117 42 Athens, Greece,

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ INSURANCE ASSOCIATION OF CYPRUS. Ασφαλιστικές Εταιρείες μέλη του ΣΑΕΚ

Ενημερωτικό σημείωμα ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ INSURANCE ASSOCIATION OF CYPRUS. Ασφαλιστικές Εταιρείες μέλη του ΣΑΕΚ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ INSURANCE ASSOCIATION OF CYPRUS Ενημερωτικό σημείωμα Προς: Από: Ασφαλιστικές Εταιρείες μέλη του ΣΑΕΚ Γραμματεία ΣΑΕΚ Ημερ.: 10 Μαΐου 2016 Αναφορά μας: W045-2016

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 666 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 666 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0300 (NLE) 14567/17 EF 288 ECOFIN 965 SURE 52 SERVICES 37 CH 44 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.4.2017 COM(2017) 164 final 2017/0075 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως;

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; 1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας ισχυρότερη θέση στο χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου

Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου 1 Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου 2016 1 Καθαρά Κέρδη 46εκ. το Β τρίμηνο και 106εκ. το Α εξάμηνο 2016 Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1,3% έναντι του Α τριμήνου σε 388εκ. Αύξηση εσόδων από προμήθειες

Διαβάστε περισσότερα

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου Οκτωβρίου 2015

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου Οκτωβρίου 2015 Yπ όψιν Γενικών Διευθυντών και Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών Αριθμ. Πρωτ.: 195409/745 Αριθμ. Φακ.: 082 EΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ. 22 218 Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

IRAJ VIEW on Greek Pension Funds

IRAJ VIEW on Greek Pension Funds Ιανουάριος 2003 IRAJ VIEW on Greek Pension Funds Η Εξέλιξη του Θεσμικού Πλαισίου για την Αξιοποίηση των Αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων Ιωάννης Ασημακόπουλος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Η συζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ανακοίνωση Ενοποιημένων Αποτελεσμάτων Α Τριμήνου 2009 της Εμπορικής Τράπεζας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ανακοίνωση Ενοποιημένων Αποτελεσμάτων Α Τριμήνου 2009 της Εμπορικής Τράπεζας Αθήνα, 11 Μαΐου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ανακοίνωση Ενοποιημένων Αποτελεσμάτων Α Τριμήνου 2009 της Εμπορικής Τράπεζας Τα αποτελέσματα του Α Τριμήνου αντικατοπτρίζουν την παρατεινόμενη οικονομική κρίση και το

Διαβάστε περισσότερα

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ. Θεοδώρα Τουτζιαράκη Δικηγόρος (LL.M.Eur) Ειδική Επιστήμων ΑΠΔΠΧ

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ. Θεοδώρα Τουτζιαράκη Δικηγόρος (LL.M.Eur) Ειδική Επιστήμων ΑΠΔΠΧ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ Θεοδώρα Τουτζιαράκη Δικηγόρος (LL.M.Eur) Ειδική Επιστήμων ΑΠΔΠΧ Ληξιπρόθεσμες Οφειλές = Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών (ΕΕΟ)! ν. 3758/2009 όπως τροπ. με ά. 36 ν.4038/2012

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχρονική διαμόρφωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού δικαίου

Η διαχρονική διαμόρφωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού δικαίου Η διαχρονική διαμόρφωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού δικαίου Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επισκέπτης Καθηγητής, Europa Institut, Universität

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάση 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.:210 92 11 200-10, Fax:210 92 33 977 11 Tsami Karatassi, 117 42 Athens, Greece,

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Στοιχεία Γ Τριμήνου 2016

Οικονομικά Στοιχεία Γ Τριμήνου 2016 Οικονομικά Στοιχεία Γ Τριμήνου 2016 Καθαρά Κέρδη 85εκ. το Γ τρίμηνο και 192εκ. το εννεάμηνο 2016 Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 0,3% έναντι του B τριμήνου σε 389εκ. Αύξηση εσόδων από προμήθειες

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Εταιριών Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ Οικονομικά αποτελέσματα Εξαμήνου 2017

Όμιλος Εταιριών Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ Οικονομικά αποτελέσματα Εξαμήνου 2017 Όμιλος Εταιριών Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ Οικονομικά αποτελέσματα Εξαμήνου 2017 Προφίλ Ομίλου Η Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α. είναι μια πλήρης ασφαλιστική εταιρία που δραστηριοποιείται σε όλους τους σύγχρονους κλάδους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΕΝ ΕΤΕΙ. Μαργαρίτα Αντωνάκη. Γενική Διευθύντρια. Ημερίδα ΕΑΔΕ & ΕΕΑ, 10.7.2013

ΑΓΟΡΑ ΕΝ ΕΤΕΙ. Μαργαρίτα Αντωνάκη. Γενική Διευθύντρια. Ημερίδα ΕΑΔΕ & ΕΕΑ, 10.7.2013 Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2013 Μαργαρίτα Αντωνάκη Γενική Διευθύντρια Ημερίδα ΕΑΔΕ & ΕΕΑ, 10.7.2013 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Κύρια χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν η οικονομική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009 Αποτελέσματα Εννεαμήνου Καθαρά κέρδη 111εκ. το Γ τρίμηνο, αυξημένα κατά 26,6% έναντι του Β τριμήνου Αύξηση προ προβλέψεων κερδών στο τρίμηνο κατά 6,4% σε 414εκ., ιστορικά τα υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση

Διαβάστε περισσότερα

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 17 Ιουνίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου - Απριλίου 2016

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 17 Ιουνίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου - Απριλίου 2016 Yπ όψιν Γενικών Διευθυντών και Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών Αριθμ. Πρωτ.: 199818/435 Αριθμ. Φακ.: 082 EΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ. 22 484 Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 17 Ιουνίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜ. 123/

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜ. 123/ ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜ. 123/16.10.2017 Θέμα: Υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με τον καθορισμό ορίων για ανοίγματα έναντι οντοτήτων του σκιώδους τραπεζικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.7.2012 SWD(2012) 192 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2012 ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΖΑΝΗ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2012 ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΖΑΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2012 ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΖΑΝΗ Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η οικονομική κρίση και ύφεση που συνεχίστηκε για τέταρτη χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος και οι προκλήσεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη εποχή»

«Ο ρόλος και οι προκλήσεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη εποχή» Ανοιχτή εκδήλωση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα : «Ο ρόλος και οι προκλήσεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη εποχή» Ομιλία Πρόεδρου Κυρίου Αλέξανδρου

Διαβάστε περισσότερα

Υπόψη Γενικών Διευθυντών & Διευθυντών Κλάδου Ζωής Κυρίες - Kύριοι, Ερωτηματολόγιο Στατιστικών Στοιχείων Ασφαλίσεων Ζωής : Πρώτο εννεάμηνο 2016

Υπόψη Γενικών Διευθυντών & Διευθυντών Κλάδου Ζωής Κυρίες - Kύριοι, Ερωτηματολόγιο Στατιστικών Στοιχείων Ασφαλίσεων Ζωής : Πρώτο εννεάμηνο 2016 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ & ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ Αριθμ. Πρωτ. : 201842/651 Αριθμ. Φακ. : 082, 084 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ. 22 586 (*) Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες - Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 13 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 75/

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 75/ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 75/12.2.2016 Θέμα: Υιοθέτηση Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σχετικά με τα συμπληρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2015

Παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2015 Παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2015 Η ΕΑΕΕ συνεχίζει την έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) και των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Η άμεση και πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 5,8δισ. αποκαθιστά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας με pro-forma δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ. January 1. Ανάλυση έτους 2012

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ. January 1. Ανάλυση έτους 2012 ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ January 1 2012 Σύγκριση έτους 2012 με έτος 2011 Ανάλυση έτους 2012 Περιγραφή του Δείγματος της Έρευνας Στον Πίνακα 1 και στο Σχήμα 1 που ακολουθούν παρουσιάζεται η κατανομή του δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Σχέδιο 2006 2008

Επιχειρησιακό Σχέδιο 2006 2008 Επιχειρησιακό Σχέδιο 2006 2008 Απρίλιος 2006 Εθνική σελίδα 1 σελ. 1 Διευκρίνιση Αυτή η παρουσίαση περιέχει εκτιμήσεις που αφορούν στο μέλλον. Αυτές οι εκτιμήσεις περιέχουν, αλλά δεν περιορίζονται στις

Διαβάστε περισσότερα

Alpha Insurance Α/S (Alpha Ασφαλιστική Α.Ε.) υπό πτώχευση - CVR-nr. [Αρ. Εγγραφής εταιρείας] κοινοποίηση πτώχευσης

Alpha Insurance Α/S (Alpha Ασφαλιστική Α.Ε.) υπό πτώχευση - CVR-nr. [Αρ. Εγγραφής εταιρείας] κοινοποίηση πτώχευσης 8 ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 8921265 Προς ασφαλισμένους και επισπεύδοντες στη Ελλάδα Κινητό Alpha Insurance Α/S (Alpha Ασφαλιστική Α.Ε.) υπό πτώχευση - CVR-nr. [Αρ. Εγγραφής εταιρείας] 21064440 - κοινοποίηση πτώχευσης

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου Ιουλίου 2017

Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου Ιουλίου 2017 Υπ όψιν Γενικών Διευθυντών και Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών Aριθμ. Πρωτ.: 207798/435 Αριθμ. Φακ.: 082 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ. 22 848 Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009 26Αυγούστου 2009 Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009 Καθαρά κέρδη Ομίλου: 71,3εκ. (+1,8%), Τράπεζα: 84,7 (+56,9%) Διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης χορηγήσεων (22,9% έναντι 7,6% της

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2010

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2010 Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2010 Καθαρά κέρδη Ομίλου 95εκ. 1 το Α εξάμηνο 2010, μειωμένα κατά 44% έναντι του 2009. Κέρδη Β τριμήνου 34εκ. Βελτιωμένα κέρδη από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη 12εκ. το

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 50 Παράγραφος 3 α (νέα) 3α. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζί πολύ περισσότερα για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική γενικευμένη ευημερία θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

11170/17 ΘΚ/γπ/ΜΑΠ 1 DGG1B

11170/17 ΘΚ/γπ/ΜΑΠ 1 DGG1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2017 (OR. en) 11170/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες EF 162 ECOFIN 638 UEM

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013

Παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 Παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 Η Ε.Α.Ε.Ε. συνεχίζει την έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) και την επιστροφή ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Παρουσίαση Έκθεσης Α τριμήνου 2018 Τετάρτη 30/5/2018

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Παρουσίαση Έκθεσης Α τριμήνου 2018 Τετάρτη 30/5/2018 Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παρουσίαση Έκθεσης Α τριμήνου 2018 Τετάρτη 30/5/2018 Σκοπός Τεκμηριωμένη ενημέρωση του Κοινοβουλίου και των πολιτών για τις σημαντικότερες μακροοικονομικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009 ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Πρόληψη και Ασφάλιση : Διπλή ασπίδα προστασίας από τους κινδύνους που απειλούν Ζωή Υγεία Α Μέρος : Κίνδυνοι Ζωής και Υγείας Κίνδυνοι κατά Ζωής & Υγείας και η διαχρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΝΤΥΠΟ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Όνομα: Επίθετο: Ημερομηνία: 13/7/2015 Πρωί: x Απόγευμα: Θεματική ενότητα: Ποσοτικοποίηση και Αναλογιστική Διαχείριση των Κινδύνων και Φερεγγυότητα 1. Στο πλαίσιο φερεγγυότητα ΙΙ, όσον αφορά στη δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Εταιριών Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ. Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2018

Όμιλος Εταιριών Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ. Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2018 Όμιλος Εταιριών Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2018 Προφίλ Ομίλου 2 Προφίλ Ομίλου Η Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α. ιδρύθηκε το 1977 και είναι μια πλήρης ασφαλιστική εταιρία που δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Generali 2021: Αξιοποίηση δυνάμεων για ταχύτερη ανάπτυξη

Generali 2021: Αξιοποίηση δυνάμεων για ταχύτερη ανάπτυξη 21/03/2018 Generali 2021: Αξιοποίηση δυνάμεων για ταχύτερη ανάπτυξη Δελτίο Τύπου Η Generali παρουσιάζει το νέο τριετές της στρατηγικό σχέδιο στους επενδυτές. MARKETING & COMMUNICATIONS DEPARTMENT Generali

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος 2. Περίληψη 3. ΕΣΣΚ Ετήσια Έκθεση Περιεχόμενα 1

Περιεχόμενα. Πρόλογος 2. Περίληψη 3. ΕΣΣΚ Ετήσια Έκθεση Περιεχόμενα 1 Ετήσια Έκθεση 2015 Περιεχόμενα Πρόλογος 2 Περίληψη 3 Περιεχόμενα 1 Πρόλογος Mario Draghi, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου Στη διάρκεια του 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού

Διαβάστε περισσότερα

Συστάσεις για τον ασφαλιστικό τομέα ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συστάσεις για τον ασφαλιστικό τομέα ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση EIOPA regular use EIOPA-BoS-19/040 EL 19 Φεβρουαρίου 2019 Συστάσεις για τον ασφαλιστικό τομέα ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Συστάσεις Εισαγωγή 1. Σύμφωνα με το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 21 Μαρτίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου 2016

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 21 Μαρτίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου 2016 Yπ όψιν Γενικών Διευθυντών και Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών Αριθμ. Πρωτ.: 197944/223 Αριθμ. Φακ.: 082 EΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ. 22 359 Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 21 Μαρτίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» Το βασικό συμπέρασμα: Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος στο τέλος του Ιουνίου διέκοψε την ασθενική

Διαβάστε περισσότερα

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 18 Ιανουαρίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 18 Ιανουαρίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 Yπ όψιν Γενικών Διευθυντών και Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών Αριθμ. Πρωτ.: 203639/35 Αριθμ. Φακ.: 082 EΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ. 22 667 Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση και η συμβολή του για μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

7572/19 1 LIFE.1.C. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρυξέλλες, 28 Μαρτίου 2019 (OR. en) 7572/19 PV CONS 13 SOC 222 EMPL 177 CONSOM 106 SAN 154

7572/19 1 LIFE.1.C. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρυξέλλες, 28 Μαρτίου 2019 (OR. en) 7572/19 PV CONS 13 SOC 222 EMPL 177 CONSOM 106 SAN 154 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 28 Μαρτίου 2019 (OR. en) 7572/19 PV CONS 13 SOC 222 EMPL 177 CONSOM 106 SAN 154 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση οδηγίας (COM(2017)0537 C8-0318/ /0231(COD)) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ * στην πρόταση της Επιτροπής

Πρόταση οδηγίας (COM(2017)0537 C8-0318/ /0231(COD)) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ * στην πρόταση της Επιτροπής 12.4.2019 A8-0012/ 001-001 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-001 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Othmar Karas, Pervenche Berès A8-0012/2019 Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και ανάληψη και

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Στοιχεία Α Τριμήνου

Οικονομικά Στοιχεία Α Τριμήνου 1 Οικονομικά Στοιχεία Α Τριμήνου 2018 1 Καθαρά Κέρδη 2 57εκ. το Α τρίμηνο 2018 έναντι 34εκ. το Α τρίμηνο Οργανικά κέρδη προ προβλέψεων σταθερά σε ετήσια βάση σε 200εκ. Λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία «Economist» 11/05/2015. Κυρίες και Κύριοι,

Ομιλία «Economist» 11/05/2015. Κυρίες και Κύριοι, Ομιλία «Economist» 11/05/2015 Κυρίες και Κύριοι, Μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, το 2014, η Ελληνική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς, οι οποίοι μπορούν να ενισχυθούν. Παράλληλα, διαφαίνονται προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ Σεμινάριο προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων 19 21 Νοεμβρίου 2009 Στο πλαίσιο της εφαρμογής της υπ αριθμ. K3-8010/8.8.2007 απόφασης

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΗ Ιούνιος 2008. Η επικείμενη αναθεώρηση του κοινοτικού δικαίου για την έκδοση και διαχείριση ηλεκτρονικού χρήματος

Οικονομικό Περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΗ Ιούνιος 2008. Η επικείμενη αναθεώρηση του κοινοτικού δικαίου για την έκδοση και διαχείριση ηλεκτρονικού χρήματος Οικονομικό Περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΗ Ιούνιος 2008 Η επικείμενη αναθεώρηση του κοινοτικού δικαίου για την έκδοση και διαχείριση ηλεκτρονικού χρήματος Του Κωνσταντίνου Τασάκου Ph. D, Ειδικού Συμβούλου Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 152/

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 152/ ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 152/17.12.2018 Θέμα 2: Καθορισμός των υποβαλλόμενων πληροφοριών από τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος και κατάργηση της ΠΕΕ 93/16.5.2016

Διαβάστε περισσότερα

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 10 Ιουλίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου Μαΐου 2017

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 10 Ιουλίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου Μαΐου 2017 Aριθμ. Πρωτ.: 206707/329 Αριθμ. Φακ.: 082 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ. 22 794 Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 10 Ιουλίου 2017 Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου Μαΐου 2017 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εμπορική Τράπεζα: Ανακοίνωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης. Κύριος στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εμπορική Τράπεζα: Ανακοίνωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης. Κύριος στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εμπορική Τράπεζα: Ανακοίνωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης Κύριος στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2011 Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2009 Η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα το νέο Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.9.2017 COM(2017) 499 final 2017/0229 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης (ΕΕ) 2017/... του Συμβουλίου, της 27ης Μαΐου 2017, για την υπογραφή,

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0121(COD)

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0121(COD) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 19.12.2014 2014/0121(COD) ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ Περίληψη (EL)

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ Περίληψη (EL) ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2015 (EL) Η ασφάλιση και οι επαγγελματικές συντάξεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Με στοιχεία ενεργητικού αξίας άνω των δύο τρίτων του ΑΕγχΠ της ΕΕ 1, η ασφάλιση είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 9 Ιουνίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου Απριλίου 2017

Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 9 Ιουνίου Παραγωγή Ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης Ιανουαρίου Απριλίου 2017 Υπ όψιν Γενικών Διευθυντών και Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών Aριθμ. Πρωτ.: 206184/264 Αριθμ. Φακ.: 082 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ. 22 763 Προς τις Ασφαλιστικές Εταιρίες Μέλη της Ένωσης Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον, το ιοικητικό Συµβούλιο, ορίζει Υπεύθυνο ιαχείρισης Κινδύνων µε συγκεκριµένες αρµοδιότητες.

Επιπλέον, το ιοικητικό Συµβούλιο, ορίζει Υπεύθυνο ιαχείρισης Κινδύνων µε συγκεκριµένες αρµοδιότητες. ηµοσιοποίηση πληροφοριών εποπτικής φύσεως της ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., σε εφαρµογή της απόφασης 9/459/27.12.2007 του.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σύµφωνα µε το Άρθρο 3 της Απόφασης 9/459/27.12.2007

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα B Τριμήνου 2009

Αποτελέσματα B Τριμήνου 2009 Αποτελέσματα B Τριμήνου 2009 Αύξηση καθαρών κερδών σε 88εκ., 9% υψηλότερα σε σχέση με το Α τρίμηνο Διπλασιασμός οργανικών κερδών σε 61εκ. το Β τρίμηνο, από 33εκ. το Α τρίμηνο Αύξηση χορηγήσεων Ομίλου προς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Περιβαλλοντική ρβ Ευθύνη και

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Περιβαλλοντική ρβ Ευθύνη και Περιβαλλοντική ρβ Ευθύνη και Ασφαλιστική Αγορά Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας 30 Ιουνίου 2010 / Αθήνα Μαρία Φαράντου Νομικός Σύμβουλος Ε.Α.Ε.Ε. Ε Ε Οδηγία 2004/35/ΕΚ & Π.Δ. 148/2009 ΕΝΩΣΗ «Σκοπός»: η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και η Νέα Αρχιτεκτονική Εποπτείας

ΗΜεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και η Νέα Αρχιτεκτονική Εποπτείας ΗΜεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και η Νέα Αρχιτεκτονική Εποπτείας Γιώργος Σ. Ζαββός Νομικός Σύμβουλος Νομικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκή Επιτροπή Βρυξέλλες ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Insurance & Reinsurance Brokers. Κίτσου Μαρία ΠΤ1, Α.Μ. 1786

Insurance & Reinsurance Brokers. Κίτσου Μαρία ΠΤ1, Α.Μ. 1786 Insurance & Reinsurance Brokers Κίτσου Μαρία ΠΤ1, Α.Μ. 1786 Ο ασφαλιστικός κλάδος συμβάλλει, στην οικονομική, ψυχολογική και σωματική υγεία των μελών των σύγχρονων κοινωνιών. Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο

Διαβάστε περισσότερα

Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) Συνολικό Σταθμισμένο Ενεργητικό ,10% ανοιγμάτων έναντι επιχειρήσεων (%) 1

Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) Συνολικό Σταθμισμένο Ενεργητικό ,10% ανοιγμάτων έναντι επιχειρήσεων (%) 1 Παράρτημα 1 Όνομα Τράπεζας ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ Στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2009 Εκατ. ευρώ Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) 1.263 Συνολικά Εποπτικά Κεφάλαια 1.385 Συνολικό Σταθμισμένο Ενεργητικό

Διαβάστε περισσότερα